Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif."

Transcriptie

1 Aan het woord is Jan Luchtmeijer uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif. Eindredactie: Sytze de Bruine Er is mij gevraagd iets te vertellen over de manier waarop ik mijn duivenhobby beleef. Toen ik de titel van dit verhaal las, dacht ik: die is wel erg lang. Maar eerlijk gezegd geeft het wel het gebied goed aan waarin ik mijn hobby beleef. In de eerste plaats voel ik mij meer een duivenliefhebber dan een echte topfokker, ondanks dat ik al meer dan 30 jaar duiven fok. Het dagelijks omgaan met mijn duiven, het genieten van vrije uitvlucht als dat mogelijk is, het fokken en het zien opgroeien van de jonge dieren geeft mij veel plezier. Hoewel het natuurlijk niet altijd meezit, maar dat is in elke hobby weleens het geval. Links: Een fraaie Tsjeljabinskse Tuimelaar. In eerste instantie verzamelde en fokte ik allerlei zeldzame rassen zoals Tsjeljabinskse Tuimelaars, Kalugase Tuimelaars, Kazanse Tuimelaars, Sherazi Tuimelaars en meerdere rassen Russische Postuurtuimelaars. Ze zijn allemaal erg mooi, maar door hun zeldzaamheid niet alle even vitaal en dan is het erg moeilijk om met deze rassen verder te komen en wordt het vaak meer een kwestie van doorworstelen. Na veel vallen en opstaan heb ik tenslotte besloten me bij enkele rassen te houden die ik al tientallen jaren fok en me af en toe wat bijzonders toe te staan. Nu fok ik Oud-Duitse Meeuwen in de kleurslagen blauw zwartgeband en geelzilver geband, Oud-Oosterse Meeuwen Satinette blauw witgeband, blauw geschubd en bruinzilver witgeband en natuurlijk sinds meer dan 20 jaar de Seltsjoekse Tuimelaars. Van dit ras was ik de eerste fokker in Nederland. Al met al genoeg variatie. Rechts: Een koppel Oud-Duitse Meeuwen, geelzilver geband. Een tijdlang ben ik wat minder vaak met mijn dieren naar shows geweest, maar de laatste paar jaar heb ik meer tijd en stuur ik regelmatig in, meestal naar de FSCshow, wat nu de Sierduivenshow Noord Nederland is.

2 Links: Een Oud-Oosterse Meeuw, bruinzilver witgeband op het nest. Voor de fok heb ik drie ruime afdelingen ter beschikking en een kleine afdeling voor vrije uitvlucht, die ik in het broedseizoen als babyhok gebruik, wat mij goed bevalt. Twee afdelingen gebruik ik voor de fok met elk 12 broedkooien die ik later als doffer- resp. duivinnenhok gebruik; één afdeling is het jongdierenhok. Onder: Seltsjoekse Tuimelaars in de volière. Alle afdelingen, broedkooien en zitgelegenheden zijn voorzien van roosters op de bodem om de dieren zo schoon mogelijk te houden en ziekten te voorkomen. Ziekten probeer ik ook te voorkomen door jaarlijks te vaccineren tegen Paramyxo en Paratyphus, mijns inziens een noodzaak voor alle fokkers. Preventief geneesmiddelen toedienen, met name antibiotica is voor mij uit den boze! Onder: Mijn zitplaatsen met roosters op de bodem. Erg belangrijk vind ik het om de fokresultaten vast te leggen om zo een goed inzicht te krijgen in het reilen en zeilen. Bovendien kan je de resultaten van de verschillende jaren met elkaar vergelijken. Ik gebruik hier een zelf ontworpen Worddocument voor dat dagelijks wordt bijgehouden.

3 Het computerprogramma Zoo-easy heb ik wel, maar gebruik het weinig. Het is mijns inziens te onhandig om dagelijks bij te houden. Mijn manier van vastleggen van de fokresultaten. Sinds meer dan 20 jaar ben ik lid van de Friesche Sierduiven Club, waarvan ik sinds kort penningmeester ben. Het lid zijn van een duivenvereniging en daar ook actief in mee draaien vind ik erg verrijkend. Vooral de vergaderingen waar een spreker steeds weer wat interessants weet te brengen doet je weer bewuster met je hobby bezig zijn. Maar ook de onderlinge gesprekken hoe het met de fok en dergelijke gaat, zijn erg leerzaam. Deze gesprekken vinden dan ook uitgebreid plaats tijdens de hokbezoeken die onze vereniging afspreekt met andere duivenverenigingen. Rechts: Op jacht naar materiaal.

4 Maar niet alleen het houden en fokken van duiven heeft mijn belangstelling. Veel meer tijd besteed ik aan het verzamelen van gegevens over de culturele achtergrond van de duif door de eeuwen heen. Dus de rol die de duif speelde in de cultuur van ons land en de landen om ons heen, vooral die landen die belangrijk zijn geweest voor het ontstaan van onze Nederlandse cultuur. Je moet hierbij denken aan Egypte, het Midden-Oosten, Griekenland en Italië. De duif speelde en speelt nog steeds een belangrijke rol in de godsdienst, de communicatie, de vlees- en mestproductie, de jacht en natuurlijk als hobbydier. De informatie die ik heb, verkreeg ik door te snuffelen in de vele boeken die over de duif zijn geschreven en natuurlijk door het internet af te grazen. Het is echter erg moeilijk om voor honderd procent zeker te zijn dat die informatie ook klopt. Dat is helaas niet altijd het geval. Daarnaast probeer ik op de cultuurreizen die ik met mijn vrouw maak alles te zoeken en te fotograferen wat maar enigszins te maken heeft met duiven, van schilderijen of beelden van duiven tot straatduiven. Met al deze gegevens stel ik mijn verhalen samen die ik in de vorm van een artikel, een boek of een Power Point presentatie weer deel met andere mensen. Zo schreef ik meerdere artikelen voor Wel en Wee, het clubblad van de Friesche Sierduiven Club en voor Avicultura, nu het Kleindier Magazine. De artikelen beschreven o.a. Het gedrag van duiven, Voedingsproblemen tijdens de fok, enkele zeldzame duivenrassen zoals de Burmali en de Habul Rumman meeuw en de Tsjeljabinskse tuimelaar. Maar er verschenen ook artikelen over de culturele achtergrond van de duif, zoals Duiven en duifhuizen op de Griekse Cycladen en Friese duivenslagpoorten. Boven: Een van mijn artikelen in Kleindier Magazine. De culturele achtergrond van de duif heb ik het uitvoerigst beschreven in mijn in 2012 verschenen boek KIJK EEN DUIF. De opzet is dat men geïnteresseerd raakt door de afbeeldingen en van daaruit steeds meer gaat lezen. Vandaar de titel KIJK EEN DUIF. Dat kijken slaat natuurlijk ook op de wil om anderen opmerkzaam te maken op de duiven om ons heen, of dat nu op straat of op een show is. De hele opzet van het boek is door mijzelf gedaan; van het verzamelen van het materiaal, de opmaak van de bladzijden en de voorpagina zodat het er een mooi uitzag, tot de uitgave aan toe. Dat laatste brengt natuurlijk wel een financieel risico met zich mee, maar wie niet waagt, die niet wint. Rechts: Het boek KIJK EEN DUIF.

5 Links en hieronder... Een kijkje in het boek KIJK EEN DUIF, door Jan Luchtmeijer. Reacties: Er wordt zeer verschillend gereageerd op het boek. Veel fokkers zijn alleen geïnteresseerd in het fokken en showen van hun ras en dus niet in de culturele achtergrond ervan en zeker niet in een boek daar over. Die fokkers die wel geïnteresseerd zijn, zijn meteen enthousiast over het boek en weten dat er in de Nederlandse duivenlitteratuur nog niet zo n boek bestond. Ook de voorzitter van de N.B.S. Thom Laming liet zijn enthousiasme duidelijk blijken, gezien de mail die ik van hem ontving: Ik heb maandag je boek ontvangen en heb er gisteravond de gehele avond ademloos in zitten lezen. Wat een aanwinst voor onze liefhebberij! Ik vind het echt geweldig zowel in uitvoering als wat de inhoud en illustraties betreft. Daar moet enorm veel tijd in zitten en je bronvermeldingen verraden dat ook wel een beetje. Heel erg bedankt voor deze bijdrage aan onze hobby. Elders in deze aflevering van Aviculture Europe vindt je hoe dit boek te bestellen is.

6 Naast het schrijven van artikelen houd ik ook af en toe lezingen over de culturele achtergrond van de duif voor de verschillende verenigingen en speciaalclubs. Meestal zijn de toehoorders in eerste instantie zeer benieuwd wat er nu wel niet zal worden gepresenteerd. Aan het eind van de lezing zijn ze verbaasd dat er zo veel over de duif is te vertellen. Hieronder: Enkele voorbeelden van dia's uit mijn presentaties. Ik hoop u zo enig idee te hebben gegeven wat de duivensport voor mij betekent. Het een en ander kunt u nog eens uitgebreid nalezen op mijn website die net een algehele opfrisbeurt heeft gehad. Bezoek de website van Jan Luchtmeijer voor meer info: Rechts: In de tuin van Jan Luchtmeijer, een overzicht van zijn prachtige duivenhokken. Copyright 2016 All rights reserved by the Aviculture-Europe Foundation. Dit is een publicatie uit het online tijdschrift Nederlandse uitgave ISSN: U mag deze tekst / foto s niet kopiëren, distribueren, zenden of publiceren zonder schriftelijke toestemming.

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine Gehouden in METZ FRANKRIJK van 13 15 november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine Totaal werd hier door 24 Europese landen aan deelgenomen, die met elkaar bijna 40.000 dieren inzonden. In dit verslag komen

Nadere informatie

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Mijn naam is Tiziano Trinci, ik ben 42 en woon in Pistoia, een stadje zo n 30 km van Florence, in Italië. Ik woon op het platteland

Nadere informatie

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland)

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) 64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) DEEL 1 Tekst en foto s: Mick Bassett, eindredactie: Sytze de Bruine Dit foto-overzicht van onze in Duitsland woonachtige

Nadere informatie

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS 117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS Door: Uwe Held, Duitsland Sinds 1972 fok ik dit indrukwekkende duivenras. Was het aanvankelijk zo maar voor het plezier, die situatie veranderde abrupt in

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 4

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 4 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 De Friesche Sierduiven Club Show van 7-9 november 2014 Fries Congrescentrum - Drachten (NL) In het weekend van 7 t/m 9 november hield

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 De Sierduivenshow Noord Nederland is de meest unieke duivenshow van Nederland! Gehouden van 12 t/m 15 november 2015 in het Fries

Nadere informatie

LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM

LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM Tekst en foto s: Ger Brouwer (NL) Het tijdschrift Landleven houdt elke jaar in september 3 dagen een grote manifestatie met veel exposanten, van meubels, kleding,

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC

Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC Rechts: Fraaiste doffer oud met 97 punten. Onder: Fraaiste duivin oud met 97 punten. Jubileumshow vanwege het 75-jarig bestaan van de Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC In 2013 was het 75 jaar geleden dat

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1. West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord.

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1. West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord. Door: Sytze de Bruine. Links: Fraaiste sierduif, doffer

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 6

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 6 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 6 Kampioen in alle categorieën: Volière Franse Hoogvliegers. Eigenaar: Jacques ROMUALD. Vice-Kampioen alle categorieën: Duitse Show

Nadere informatie

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS GAZAGANTI MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS Tekst en foto s: Remco de Koster Foto: Gazaganti Swift met een goede lengte. Sinds ik de eerste keer de Gazaganti Swifts zag, was ik erdoor

Nadere informatie

Moezelaardag Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland)

Moezelaardag Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland) Moezelaardag 2015 Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland) Door: Martin Treffers Foto s: Bennie Janse en Martin Treffers Eindredactie: Sytze de Bruine Op 7 november 2015 organiseerde

Nadere informatie

INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG)

INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG) Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Sombor. Foto: wikipedia.org INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG) Traditioneel aan het

Nadere informatie

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL DE WATERMAALSE BAARDKRIEL HUN HISTORIE IN AUSTRALIË Er zijn maar heel weinig Watermaalse Baardkrielen in Australië. Zelfs vandaag, nu er heel veel interesse is in deze leuke kleine krielen, zijn de aantallen

Nadere informatie

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub Op 4 en 5 oktober 2013 vierde de Wyandotteclub het 90-jarig jubileum met een mooie tentoonstelling in Amersfoort, waar alleen Wyandotten

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 1 en 2 December 2012, Parc des Expositions PERIQUEUX (F) Met het Franse kampioenschap van de van origine Italiaanse sierduifrassen

Nadere informatie

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 Door: Wes Murphy, Irish Coloured Racing Pigeon Club. In juli 2015 besloot de Ierse Kleurpostduiven Club om de allereerste Online Show te organiseren voor alle volgers van onze

Nadere informatie

Tekst en foto s: Mick Bassett

Tekst en foto s: Mick Bassett NEURENBERG - VDT 2006 (Verband Deutscher Rassetaubenzüchter) Duitse Nationale Sierduiven Bondsshow 2006, kortheidshalve VDT-show genoemd. Tekst en foto s: Mick Bassett De VDT Show in Neurenberg en de Europa

Nadere informatie

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? WAT IS ER GEBEURD MET DE Door: Hein van Grouw (NL/UK) NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? In 1997 werd de Nederlandse Krulveerkropper in zijn land van oorsprong erkend als een nieuw ras. Andere landen volgden,

Nadere informatie

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine NIEUWS VAN DE BRAHMACLUB NEDERLAND Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine Het tentoonstellingsseizoen 2015 zit er weer

Nadere informatie

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK)

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK) MIJN VERZAMELING Door Scott Sharp (UK) Als we het over een duiven verzameling hebben, is onze eerste gedachte Karl- Heinz Sollfrank in Neurenberg, die de grootste verzameling van duivengerelateerde voorwerpen

Nadere informatie

DE MAASDALSHOW. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

DE MAASDALSHOW. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 DE MAASDALSHOW Gehouden 21 & 22 december 2013 In De Roerhal te Vlodrop Provinciale Bondstentoonstellingen LIMBURG Districtshow van

Nadere informatie

KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard

KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard advertentie Kunstschilder Brett Jarrett Een schilderij

Nadere informatie

Gaarne vragen wij nu al uw aandacht voor de 9 e Sierduivenshow Zuid Nederland.

Gaarne vragen wij nu al uw aandacht voor de 9 e Sierduivenshow Zuid Nederland. advertentie Gaarne vragen wij nu al uw aandacht voor de 9 e Sierduivenshow Zuid Nederland. Voor u als fokker zal de show veel extra s te bieden hebben: het is de eerste landelijke sierduivententoonstelling

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Rechts: Oud Hollandse Kapucijn, zwart lichtgetijgerd. Foto s: Mick Bassett Links: Oud Hollandse Kapucijn, rood. Onder: Kopvorm wordt

Nadere informatie

Tekst en foto s: Robert Hoornstra

Tekst en foto s: Robert Hoornstra 75-jarige Jubileum-Show van de Duitse Speciaalclub voor Spreeuwduiven Ondergebracht bij de EUROPA SHOW LEIPZIG 2012, de 27e Europa Show voor pluimvee, duiven, konijnen, cavia s en kooivogels. Gehouden

Nadere informatie

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL Door Hristo Lukanov (Bulgarije) Boven: Blauwgetekende zalmkleurige Wyandotte haan en hen. Foto met dank aan www.kippenencyclopedie.nl

Nadere informatie

NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS. Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp.

NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS. Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp. NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp. Boven: Lady Amherstfanzant, F96. Inzender: H Boers. Kleindierliefhebbers Nederland brengt traditiegetrouw

Nadere informatie

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014 Door: Hans Heemskerk, voorzitter HBK en ZOBK. Foto s: Hans Puttenstein, Hans en Annemiek Heemskerk.

Nadere informatie

Jubileumtentoonstelling. 100 jaar, NUT & SPORT Woerden (Utrecht NL) oktober 2006 DEEL 3. Foto s: Ronald van Dijk

Jubileumtentoonstelling. 100 jaar, NUT & SPORT Woerden (Utrecht NL) oktober 2006 DEEL 3. Foto s: Ronald van Dijk Jubileumtentoonstelling 19 21 oktober 2006 DEEL 3 Foto s: Ronald van Dijk 100 jaar, NUT & SPORT Woerden (Utrecht NL) Fraaiste Oorspronkelijk Watervogel, Bahama Pijlstaart, van Tinus Rietveld Fraaiste Gedomesticeerde

Nadere informatie

INTERNATIONALE PELS & PLUIM SHOW IN AFFLIGEM (B)

INTERNATIONALE PELS & PLUIM SHOW IN AFFLIGEM (B) Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 5 Foto s: Dirk de Jong (NL) en Jessie Van Welden (B) Rechts en onder: La Flêche haan en hen. Inzender: Hubert Dupuy. Foto: Dirk de

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif

De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif Door: Sytze de Bruine Het is alweer een jaar of 2 geleden dat ik telefonisch benaderd werd door een oud postduivenliefhebber en tevens fokker van

Nadere informatie

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 Tekst en foto s: Sytze de Bruine Met 108 duiven in 9 van de 10 clubrassen toch een mooie inzending, alleen de Giant Homer ontbrak op het appel. We laten

Nadere informatie

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw De geschiedenis van de Krulduif In het Verenigd Koninkrijk Door:, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw Waar precies de krulduif oorspronkelijk vandaan komt zal waarschijnlijk wel nooit

Nadere informatie

VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND.

VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND. VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND. Vol verwachting ging ik naar Drachten en dat werd waargemaakt. Wat een geweldige show. n Prachtige uitstraling.

Nadere informatie

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN Boven: Prachtige Dwergkuifeend van Jacob Rodenburg. Tekst en foto s: Jan Schaareman, met dank aan Jacob Rodenburg voor de historische informatie. In 2012 besloten mijn vrouw

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland)

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland) 63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland) DEEL 4 Foto s: Mick Bassett. Dit foto-overzicht van onze in Duitsland woonachtige Engelse verslaggever

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 DE PEELHORSTSHOW. Door: Jan Schaareman

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 DE PEELHORSTSHOW. Door: Jan Schaareman Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 DE PEELHORSTSHOW Door: Jan Schaareman De Peelhorstshow vierde dit jaar haar 50 jarig jubileum. Op deze tentoonstelling, gehouden

Nadere informatie

Rechts: Mooiste Hoen en winnaar Gouden Tientje, Hollandse kuifhoen, hen, wit, U 97. Inzender: F. Oosterloo uit Smilde.

Rechts: Mooiste Hoen en winnaar Gouden Tientje, Hollandse kuifhoen, hen, wit, U 97. Inzender: F. Oosterloo uit Smilde. NOORDSHOW 8 t/m 11 januari 2014 Yokohama haan. Inzender: A. v.d. Meer. Foto s: Jan Schaareman Op de Noordshow, gehouden van 8 t/m 11 januari 2014 waren totaal 9179 dieren ingezonden. Bij de gevederde dieren

Nadere informatie

Op bezoek bij Rocco Verhage

Op bezoek bij Rocco Verhage Op bezoek bij Rocco Verhage Door: Sytze de Bruine Rocco woont in het Zeeuwse Oost-Souburg, deelgemeente van de stad Vlissingen, wat op het eiland Walcheren ligt. In feite dankt Souburg haar ontstaan aan

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 42e Delta Show in Zeeland 10 en 11 november 2012 Tekst en foto s: Sytze de Bruine Tijdens het weekend van 10 en 11 november 2012

Nadere informatie