Proeftuin van stedelijke vernieuwing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Proeftuin van stedelijke vernieuwing"

Transcriptie

1 Tussendiepen Drachten poort naar Friese merengebied Proeftuin van stedelijke vernieuwing Mei 2015

2 Tussendiepen Drachten poort naar Friese merengebied Proeftuin van stedelijke vernieuwing De stedelijke vernieuwing gaat er hand in hand met ondernemerschap, creativiteit en innovaties met volop ruimte voor de eigen kracht van ondernemers, onderwijsinstellingen en particulieren. Dat is de kern van de stedelijke vernieuwing van de Tussendiepen in Drachten. Dit 'vergeten' deel van industriegebied De Haven, ondergaat de komende jaren een transformatie naar een levendige en uitdagende werkomgeving met recreatieve mogelijkheden, een uitnodigende sfeer met volop ruimte voor spontane creativiteit. Tussendiepen Drachten als onderdeel van de oostelijke toegangspoort naar de Friese meren. In deze 'proeftuin' wordt gebruik gemaakt van nieuwe instrumenten om de stedelijke vernieuwing op gang te brengen. De Gemeente Smallingerland wil in dit proces niet alles zelf op voorhand regelen. Integendeel. De gemeente rekent op de eigen kracht van ondernemers, kennisinstellingen en particulieren. Als basis zorgt de gemeente dat bestaande gebruikers van het gebied in contact komen met creatieve ondernemers, scholen, kennisinstellingen en mogelijke toekomstige gebruikers. Bovendien werkt ze mee aan het verruimen van bestemmingen en het toepassen van stedelijke ruilverkaveling als dat bijdraagt aan de vernieuwingsslag: krachtige innovatieve (industriële) economie en versterking van recreatie en toerisme. Tegelijkertijd ontwikkelt de gemeente samen met de provincie Fryslân plannen om het dorp Oudega toeristisch en economisch te versterken en de professionele vaarroute naar Drachten op te waarderen, zodat de grootste klasse binnenvaartschepen de Drachtster haven kan bereiken. Bovendien wordt de Tussendiepen via de nieuwe Drachtstervaart verbonden met het winkelhart van Drachten. Uitdaging Het gebied van de Tussendiepen wordt gekenmerkt door verouderde bedrijfspanden, een slechte ontsluiting door slechts één verbindingsweg en lege bedrijfsterreinen en gebouwen. Ook zijn de oevers en kaden grotendeels ongeschikt voor vaarrecreatie en toerisme. Het gebied blijft primair een werkomgeving, maar wordt aangevuld met recreatie en toerisme. Die zullen zich moeten voegen naar de grilligheid van deze omgeving terwijl bijvoorbeeld horeca en specifieke vormen van handel een rol zullen spelen. Dit vraagt om maatwerk dat afhankelijk is van private initiatieven. De ontwikkelingen in het gebied brengen straks een sterkere koppeling tot stand tussen de aanwezige ambachtelijke maakindustrie en de creatieve R&D-sector. Het behouden of zelfs stimuleren van werkgelegenheid is hiervan het hoofddoel. Nieuw werk zal ontstaan door de ontwikkeling van voorzieningen en condities, waaronder recreatie en toerisme, die nu nog niet in het gebied aanwezig zijn.

3 Dit 'vergeten' stukje industriegebied ondergaat een transformatie naar een levendige en uitdagende werkomgeving met recreatieve mogelijkheden. Kansen De Tussendiepen is een bijzonder gebied tussen de westzijde van het centrum van Drachten tot aan de Buitenstverlaat. Het is een inspirerende omgeving die tijd nodig heeft om te groeien. Hierbij is het samenspel van ondernemers, scholen en andere kennisinstellingen, particulieren en gemeente en provincie bepalend voor de bereidheid om in het gebied te investeren. Door de herinrichting krijgt het gebied van de Drachtstervaart en het gebied achter Kijlstra beton de nieuwe functie van schakel tussen watersport en landgebonden recreatie. Dit noemen wij Waterfront Drachten: de ruimtelijke kwaliteit van water als onderdeel van de stadsbeleving.

4 Waterfrontontwikkeling Eén van de kansen van dit gebied is de ontwikkeling van Drachten als oostelijke poort voor het Friese merengebied. Nu de Drachtstervaart bevaarbaar is tot het hartje van Drachten, vormt de Tussendiepen een schakel tussen het centrum van Drachten en het Friese merengebied. Zo ontstaat er een sterke verwevenheid met de omgeving die aantrekkelijk is voor recreatie en toerisme. Werkgelegenheid Door de Vaarweg Drachten, een strategische vaarverbinding tussen het Prinses Margrietkanaal en Drachten waarover de grootste binnenvaartschepen De Haven van Drachten kunnen bereiken, ontstaan er grote economische mogelijkheden. Innovatie en creativiteit Vooral de entree van de Tussendiepen biedt kansen aan nieuwe technologische bedrijvigheid waarop het onderwijs in Drachten is afgestemd, met bijvoorbeeld ruimte voor een innovatiecentrum en nieuwe slimme industrie. Erfgoed inspireert een centrale rol in het gebied te geven, bijvoorbeeld als ontmoetingsplek voor vergaderingen en netwerkbijeenkomsten. Doelen De Structuurvisie Smallingerland en de Samenwerkingsagenda vormen het uitgangspunt voor de ontwikkeling van de Tussendiepen. Het hoofddoel is om het gebied te verweven met de directe omgeving en er een aantrekkelijk werk- en recreatiegebied van te maken. Dit wordt gedaan door: 1. handhaving en zoveel mogelijk uitbreiding van bestaande bedrijven, 2. nieuw werk in de sector Research & Development, 3. nieuw en structureel werk in de sector recreatie en toerisme, 4. structureel afgeleid werk als gevolg van groei in beide sectoren, 5. tijdelijk werk door de herinrichting van het gebied, 6. behoud en bevordering van de leefbaarheid, 7. het verknopen van watersport en landgebonden recreatie, 8. duurzaam waterbeheer, 9. versterking van de uitstraling van het gebied, 10. creëren van arrangementen. Het industriële verleden is niet ver weg. Pas na de Tweede Wereldoorlog vestigden industrieën zich in dit gebied. De Drachtstervaart is een cultuurhistorisch element dat stamt uit de tijd van de ontvening. De sluis met bijbehorende panden en de scheepswerf zijn monumenten. Midden in het gebied is de voormalige Sluis machinefabriek beschermd als industrieel erfgoed. Bij diverse ondernemers leeft de wens om dit erfgoed

5 Een overzicht van de huidige situatie (boven) en een voorbeeld van een mogelijke toekomstige invulling van de oevers langs de Drachtstervaart. De pijl verwijst naar de Drachtstervaart richting het hart van Drachten Oevers en kaden Met de ontwikkeling van het woongebied Drachtstervaart is de toon langs de oevers aan de zuidzijde gezet en inmiddels ook zichtbaar vanaf sommige plekken aan de Tussendiepen. De oevers aan de noordzijde blijven nog achter, al hebben sommige bedrijven al wel een ligplaats voor zichzelf gecreëerd. Hier is een begin gemaakt met de uiteindelijk ultieme beleving van het water die, rekening houdend met de bedrijfsbelangen, een woonfunctie aan het water mogelijk maakt. Vlakbij de Pijp, de brug richting Moleneind, een passantenhaven voor staande mastschepen en wat grotere motorschepen kunnen komen. Dat biedt weer kansen voor ondernemers met plannen voor recreatievoorzieningen. Langs de oever van de Tussendiepzone komen twee locaties in beeld die niet gedomineerd worden door de bedrijvigheid, maar waar de oever een openbaar karakter krijgt met kansen voor recreatie en toerisme. Dat zijn de kop van de haven en de kop van het Tussendiepengebied.

6 Voorbeeld van versterking van de openbare ruimte in de kop van de haven. Kop van de haven De kans op versterking van de oever zit in het verruimen van het openbare karakter. Allereerst door aan de kopse kant (bij de overstort) vlonders/steigers in het water te leggen om zo de afstand tot het water te verkleinen voor op termijn een openbare oever onderlangs het Philipsterrein. Aan deze zijde vindt geen overslag van bulk en goederen plaats. Als overgang naar het westelijke bedrijventerrein kan een nieuwe insteekhaven de voormalige Sluis versterken. De haven moet ontdekt worden, bijvoorbeeld door er activiteiten en evenementen naar toe te halen zoals Simmerdeis. Er is zelfs een koppeling denkbaar met het Slingepark en een opstapplaats van rondvaartboot De Wetterbus.

7 Voorbeeld van versterking van de openbare ruimte in de kop van het Tussendiepengebied. Kop van het Tussendiepengebied Deze locatie leent zich uitstekend voor de ontwikkeling van recreatie en toerisme, vanwege de groene en open ruimte en de aansluiting met het Opeinder Kanaal richting de Friese meren. Hier kan de Poort naar de Friese meren concreet vorm krijgen, mits de bedrijfsmatige activiteiten in het gebied niet nadelig worden beïnvloed. Te denken valt aan een strandje met slechtweer accomodaties en een opstapplaats voor De Wetterbus. Het geluidwerend talud kan functioneren als drager van zonnepanelen waarmee voorzieningen bediend kunnen worden met duurzame energie.

8 Kwaliteit van de Tussendiepen zelf voorruimte volledig verhard voor laden/lossen en parkeren. Bij de ondernemers is de wens om de Tussendiepen meer het karakter van een laan te geven. Op de bedrijfsterreinen zelf, direct tegen de openbare weg, kunnen boomvakken komen waardoor het idee van een laan ontstaat. De stroken tussen de bedrijventerreinen en de straat fungeren als gecombineerde fiets/voetgangerszones. Verbindingen en routes De straat is een brede asfaltstrook met aan weerszijden een voetgangersvoorziening. Er zijn nauwelijks afzonderlijke inritten en het ontbreekt aan groen direct langs de weg. De meeste bedrijven hebben de Voor een sterke recreatieve functie is een verbinding nodig met het woongebied Drachtstervaart en is een koppeling tussen het Buitenstvallaat en het terrein van Kijlstra beton noodzakelijk. Ter hoogte van de kruising met de hoogspanningsleiding kan een verbindingsweg gemaakt worden over het water van de Drachtstervaart naar de Tussendiepen. Deze verbinding zal de doorvaart van staande mastschepen niet hinderen. Het gaat hier vooral om fietsers en voetgangers die heen en weer kunnen. Een verbinding van het Buitenstvallaat met de Tussendiepen heft de 'dead end street' op en geeft de invulling van recreatie en toerisme op het Buitenstvallaat een stevige impuls. Dit kan in de vorm van een trekveerpont. Bovendien biedt dit kansen voor een opstappunt van De Wetterbus en rondvaarten. Beide verbindingen stellen recreanten, maar ook inwoners van Drachten, in staat om zogenaamde 'ommetjes' te wandelen of te fietsen. Plekken voor kort verblijf en rust worden aantrekkelijk met aanvullende voorzieningen zoals zitmeubilair, afvalbakken en uitkijkpunten.

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

op het grondgebied van Peel en Maas gelegen. Het plan mag niet concurreren met het bestaande woningbouwprogramma

op het grondgebied van Peel en Maas gelegen. Het plan mag niet concurreren met het bestaande woningbouwprogramma op het grondgebied van Peel en Maas gelegen. Het plan mag niet concurreren met het bestaande woningbouwprogramma in Baarlo. Het plan ligt nu stil in afwachting van besluitvorming hoogwaterbeveiliging van

Nadere informatie

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 H E T W A D D E N PA R K A F S L U I T D I J K I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 6. TOEKOMSTPERSPECTIEF

Nadere informatie

ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan

ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan 2 schiereiland de Hemmes (Wijde Zaan) Unieke locaties aan de oever van de Zaan De Metropoolregio Amsterdam heeft een grote aantrekkingskracht op mensen

Nadere informatie

Stationsgebied Hilversum. Hilversum. De groene loper naar de mediastad Stationsgebied

Stationsgebied Hilversum. Hilversum. De groene loper naar de mediastad Stationsgebied Stationsgebied Hilversum Hilversum De groene loper naar de mediastad 28.02.2019 Stationsgebied 02.10.2018 De pijlers voor een nieuw stationsgebied Warm thuiskomen in een levendig centrum Het kloppende

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

kansen voor de verblijfsrecreatie

kansen voor de verblijfsrecreatie kansen voor de verblijfsrecreatie kansen voor de verblijfsrecreatie In het programma Vitale Vakantieparken werken gemeenten, provincie, recreatieondernemers en vele andere partijen aan nieuwe perspectieven

Nadere informatie

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 Visie bedrijventerrein Kranenburg Groningen Dracht kranenburg - 1904-2016 VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 COLOFON Opdrachtgever: VBGW Groningen Door: Donkergroen Ontwerp & Advies Postbus 145 8600 AC Sneek

Nadere informatie

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN!

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! EEN KLOPPEND HART LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! ONS CENTRUM in beeld en cijfers WIST U DAT. wij ruim 50.000 m2 detailhandel hebben in ons centrum (vergelijk centrum Helmond,

Nadere informatie

Verkenning/Ideeënschetsen Oude Haven Enkhuizen

Verkenning/Ideeënschetsen Oude Haven Enkhuizen Oude haven aantrekkelijke binnenhaven, referentie: Kopenhagen Structuur visie Enkhuizen "De gemeente wil in deze omgeving zo mogelijk meer ruimte bieden aan de horeca, uitgaansmogelijkheden in het centrum

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

STRUCTUURVISIE OLST-WIJHE WIJHE EN OLST

STRUCTUURVISIE OLST-WIJHE WIJHE EN OLST WIJHE EN OLST 16 JUNI 2016 landschap. erfgoed GEBIEDSINDELING 1. IJsselvallei 2. Landgoederenzone 3. Platteland 3 5 5 2 4. Olst en Wijhe 5. Kleine kernen 1 4 5 3 5 5 Het platteland 14 juni 5 Wijhe en Olst

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Inleiding Doel vanavond: beeldvorming eerste reacties Reactiebrief Inleiding: ambitiedocument 3 speerpunten:

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Zeeland Recreatieland

Zeeland Recreatieland Zeeland Recreatieland Presentatie onderzoeksresultaten 25 februari 2015 Economisch belang toeristisch cluster Bestedingen 1,72 miljard Economisch belang toeristisch cluster Huidige werkgelegenheid 15.872

Nadere informatie

Herontwikkeling recreatiegebied De Veenhoop

Herontwikkeling recreatiegebied De Veenhoop Herontwikkeling recreatiegebied De Veenhoop Continuïteit van land en water De Veenhoop - Gemeente Smallingerland In opdracht van de heer H. Tuinstra Oktober 2007 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inhoudsopgave

Nadere informatie

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status HOOFDWEGEN Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status Twee of meer bomenrijen Grote bomen (1 e orde, tot 20 meter hoog) In ecologische verbindingszones alleen inheemse

Nadere informatie

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen Bron: beeldbank.rws.nl Introductie Herkingen, Stellendam en Ouddorp zijn gelegen op Goeree-Overflakkee, het meest zuidelijke eiland van de Zuid-Hollandse

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

Ontwikkeling Oudega aan het Water

Ontwikkeling Oudega aan het Water School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Dhr Wim Mulder, werkzaam als projectleider Oudega aan het Water bij de Gemeente Smallingerland. Situatie In 2008 zijn de provincie Fryslân en

Nadere informatie

Visie werkgroep recreatie en toerisme, economie en veiligheid.

Visie werkgroep recreatie en toerisme, economie en veiligheid. Visie werkgroep recreatie en toerisme, economie en veiligheid. Aanleiding: Toekomstvisie Oostflakkee 2030 In oktober 2007 is de voormalige gemeente Oostflakkee gestart met de ontwikkeling van een Toekomstvisie

Nadere informatie

Maasheggen UNESCO biosfeergebied

Maasheggen UNESCO biosfeergebied Maasheggen UNESCO biosfeergebied Samen kansen benutten! Inspiratiedag 2018 Land van Cuijk 15 november 2018 Programma 14:40 14:55 Wat gebeurt er in de Maasheggen en wat is de UNESCO biosfeerstatus? 14:55

Nadere informatie

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID De Afsluitdijk met het terpenlandschap en merengebied en de Wadden- en IJsselmeerkust biedt ultieme mogelijkheden voor recreatieve routes. Fietsen en wandelen langs en over

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

Sloten. Bron:

Sloten. Bron: Sloten Bron: www.flickr.com Sloten Het Friese Sloten (Sleat) maakte jarenlang deel uit van de gemeente Gaasterland-Sloten (Gaasterlân- Slaet). Sinds 1 januari 2014 is deze gemeente opgegaan in een groter

Nadere informatie

Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer

Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer AGENDA 1. Stand van zaken omgevingsvisie 2. Wat is er ingebracht vanuit de samenleving? a. Terugkoppeling waarden uitwerking

Nadere informatie

Best. Introductie. Gemeente Best (bron:

Best. Introductie. Gemeente Best (bron: Best Best Introductie Best is een Noord-Brabantse gemeente, gelegen op ruim tien kilometer van de stad Eindhoven. De gemeente bestaat uit de centrale kern Best en twee kleine kernen, Aarle en De Vleut.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Lokale Economie

Verslag themabijeenkomst Lokale Economie Verslag themabijeenkomst Lokale Economie Datum bijeenkomst: 20 november 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Tjark Riks Centrum Eerbeek Aanwezig: ca 50 deelnemers Doel bijeenkomst Verdiepingsslag op het

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Analyse en aanbevelingen - Gemaakt als onderdeel van het beoordelingskader voor ontwikkelingsrichtingen voor het Suikerunieterrein - 6 mei 2010

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen een proces om onze ambities en ideeën scherper te krijgen. De inhoud in dit verslag kan dus op allerhande

Nadere informatie

STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN

STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN EEN NIEUWE MISSIE VOOR OOSTENDE Oostende maken we samen. Elke burger en ondernemer is betrokken bij een open beleid. Dat maakt van Oostende een slimme,

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare Waterdunen Nota Ruimte budget 18 miljoen euro Planoppervlak 350 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Stabiele kust, stevige economie De Zeeuwse kust biedt

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025

Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025 Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025 Pagina 46 Kaart 7: het recreatief en langzaam verkeer netwerk van Albrandswaard Kaart 7: De recreatieve netwerken van Albrandswaard Pagina 48 Aanleg van een

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Welkom. Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen

Welkom. Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen Welkom Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen 16-3-2016 Programma 19.45 uur Ontvangst en inloop 20.00 uur Introductie wethouder Gerard Stoffels 20.15 uur Presentatie enkele plannen ondernemers 20.45

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

BIJLAGEN. Ontwerp Omgevingsvisie

BIJLAGEN. Ontwerp Omgevingsvisie BIJLAGEN Ontwerp Omgevingsvisie Omgevingsvisie Samenvatting omgevingsvisie De omgevingsvisie is een integrale visie en een helder fundament voor het beleid van Hollands kroon en de uitvoering ervan voor

Nadere informatie

Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio

Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio Drechtsteden Samen stad aan het water Met Rotterdam maritieme hoofdstad van Europa door een combinatie van haven- en maakindustrie. 2050 3,30% Drechtsteden

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron:

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron: Medemblik Medemblik Introductie De stad Medemblik maakt deel uit van de Noord-Hollandse gemeente met dezelfde naam. De gemeente Medemblik bestaat uit 15 kernen met in totaal 43.000 inwoners. Wervershoof

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Ambitie en Aanleiding Activiteiten Te realiseren waarden Onze werkwijze Ambitie Spoorzone met allure * Kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien Diepenveen en Schalkhaar er straks uit? 28 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over Diepenveen en Schalkhaar Wat staat

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

DORPSHART LEIMUIDEN. Passantenhaven aan het dorpsplein.

DORPSHART LEIMUIDEN. Passantenhaven aan het dorpsplein. DORPSHART LEIMUIDEN Passantenhaven aan het dorpsplein. INLEIDING In opdracht van Werkgroep Masterplan Dorpshart Leimuiden (WDML) is een masterplan op hoofdlijnen uitgewerkt voor de herinrichting van de

Nadere informatie

Verbetering stationsomgeving Wezep

Verbetering stationsomgeving Wezep Verbetering stationsomgeving Wezep Startdocument Januari 2014 Intern projectnummer gemeente Oldebroek: E23 Kenmerk 164348 INHOUDSOPGAVE Inleiding. 3 Regiocontract. 3 Plangebied 3 Resultaat 4 Werkwijze.

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Inventarisatie binnenstedelijke transformaties

Inventarisatie binnenstedelijke transformaties Inventarisatie binnenstedelijke transformaties Waar gaat het om? Datum 23-10-2018 Naam transformatiegebied Gemeente Gedempte Haven Waalwijk Plangebied (luchtfoto / kaartje) Omvang Ca. 1,6 ha. Contactpersoon

Nadere informatie

Samen op weg naar Een echte dorpskern voor Usselo

Samen op weg naar Een echte dorpskern voor Usselo Samen op weg naar Een echte dorpskern voor Usselo Programma Het doel van het project Doel van deze avond Verandering in hoofdlijn De werksessies De kernpunten De Bewonersvisie Doel Samen op weg naar Een

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Van huidige naar gewenste situatie Projectbureau Vrolijks, Breda

Van huidige naar gewenste situatie Projectbureau Vrolijks, Breda Bijeenkomst Watersportverbond Regio Vecht en Plassen Van huidige naar gewenste situatie Projectbureau Vrolijks, Breda Vergrijzing van onze sector is het kernprobleem! 2 bootgebruik 25.000 verweesde schepen

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Smallingerland

Profielschets Burgemeester van Smallingerland Profielschets Burgemeester van Smallingerland 1 november 018 Smallingerland zoekt een energieke, betrokken burgemeester die onze mooie gemeente nog meer op de kaart zet! De gemeente Smallingerland is een

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Tynaarlo. Bron:

Tynaarlo. Bron: Tynaarlo Bron: www.tynaarlobouwt.nl Introductie Tynaarlo is een klein dorp in de gelijknamige Drentse gemeente waarvan o.a. ook Eelde en Zuidlaren deel uitmaken. Er wonen ongeveer 1800 inwoners. In deze

Nadere informatie

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007)

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007) Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht is een zelfstandige gemeente in de provincie Zuid-Holland. Het dorp telt 24.000 inwoners en vormt met de plaatsen Alblasserdam, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem

Nadere informatie

Aanpassing Inrichtingsplan Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens

Aanpassing Inrichtingsplan Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens Aanpassing Inrichtingsplan Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens Er worden een aantal onderdelen gewijzigd aan het pakket maatregelen voor de Gebiedsontwikkeling N381 Drachten - Drentse grens.

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Rotterdam Stadshavens

Rotterdam Stadshavens Rotterdam Stadshavens Nota Ruimte budget 31 miljoen euro Planoppervlak 1000 hectare (1600 hectare inclusief wateroppervlak) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nadere informatie

Typisch gemert. Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls

Typisch gemert. Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls Typisch gemert gemert Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls RUIJSCHENBERGH DE STROOM NAZARETH RUIJSCHENBERGH NAZARETH DE STROOM Typisch Gemert Stedenbouwkundige

Nadere informatie

CONCEPT. Manifest Initiatief Abcoude Centrum 15 juli Behouden en koesteren. 2. Ontwikkelen en verbinden

CONCEPT. Manifest Initiatief Abcoude Centrum 15 juli Behouden en koesteren. 2. Ontwikkelen en verbinden Manifest Initiatief Abcoude Centrum 15 juli 2017 1. Behouden en koesteren 1.1 Het centrum als levendig middelpunt van Abcoude Het centrum moet het levendige middelpunt van het dorp blijven. We willen hier

Nadere informatie

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend GROTE POLDER ZOETERWOUDE Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend Inventarisatiekaart van het aanwezige groen op het bedrijventerrein zelf Nassaupad Energieweg Energieweg Industrieweg

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid.

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Natuur, wonen & meer Meerstad staat voor de opvatting over hoe mensen vandaag de dag willen wonen, leven én recreëren: vrij en ongebonden in de ruimtelijkheid

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Te koop Horecapand. DRACHTEN Eikesingel k.k. Tel:

Te koop Horecapand. DRACHTEN Eikesingel k.k. Tel: DRACHTEN Eikesingel 64 995.000 k.k. Tel: 0512-54 14 00 www.dijkstrabedrijfsmakelaardij.nl Kenmerken en specificaties Kadastrale aanduiding:drachten, Sectie: C, nr. 0543 Oppervlakte: 1656 m² Verkoopvloer

Nadere informatie

stads- en landschapsontwerp Werken Westerkade 9 3511 HA Utrecht 030 280 3500 info@burotopia.nl www.burotopia.nl

stads- en landschapsontwerp Werken Westerkade 9 3511 HA Utrecht 030 280 3500 info@burotopia.nl www.burotopia.nl Tatelaar Zevenaar Project: Herstructurering bedrijventerrein Tatelaar, Zevenaar (32 ha) tot een consumentgericht bedrijventerrein. Opdracht: Ontwikkelen van masterplan voor herprofilering en revitalisering

Nadere informatie

panel: : Stadsvisie 2030

panel: : Stadsvisie 2030 Uitkomsten 1 e peiling Enkhuizer stadspanel panel: : Stadsvisie 2030 Concept, 4 februari 2009 Samenvatting Inwoners van de gemeente Enkhuizen hebben in januari 2009 op verzoek van het gemeentebestuur hun

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

Resultaten brainstormsessies

Resultaten brainstormsessies Resultaten brainstormsessies Project Oost-West As (Hartveldseweg/Muiderstraatweg) Augustus 2013 Status: DEFINITIEF Versiedatum: 29 AUGUSTUS 2013 Het project Oost-West As De Hartveldseweg en de Muiderstraatweg

Nadere informatie

Zuidelijk Havengebied Alblasserdam

Zuidelijk Havengebied Alblasserdam Zuidelijk Havengebied Alblasserdam Eén hectare te ontwikkelen voor woningbouw op unieke locatie www.alblasserdam.nl/centrumontwikkelingen Onderdeel van de ontwikkelingen is een brug naar de overzijde van

Nadere informatie

MEERWEG DE LIJTE BEELDKWALITEITSPLAN

MEERWEG DE LIJTE BEELDKWALITEITSPLAN MEERWEG DE LIJTE BEELDKWALITEITSPLAN Vastgesteld door de gemeenteraad Haren op 26 januari 2015 INHOUD MEERWEG BEELDKWALITEITSPLAN HORECA DE LIJTE UITGANGSPUNTEN - ONTWIKKELING - DEELGEBIEDEN - INTENTIE

Nadere informatie

Een toekomst voor Stratum

Een toekomst voor Stratum Een toekomst voor Stratum 27 januari 2016 Presentatie Wat is een gebiedsprogramma Stratum in haar geheel Kanaalzone en de Groene Gordel Het Woonhart In gesprek 1 Gebiedsprogramma Wat is een gebiedsprogramma?

Nadere informatie

Boodschap: waardering

Boodschap: waardering Het komt niet vaak voor dat we het in Hengelo ergens over eens zijn, laat staan over een lastig onderwerp als onze Binnenstad. Laten we deze kans grijpen en met elkaar de volgende stappen zetten. Elke

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer POL Grensmaas 2005 + uitvoering Grensmaasproject Van Beheerakkoord Grensmaas naar Samenwerkingsovereenkomst Grensmaas

Nadere informatie

Een puzzel voor de Tussendiepen richting 2020

Een puzzel voor de Tussendiepen richting 2020 Een puzzel voor de Tussendiepen richting 2020 De Tussendiepen is het Lab van Drachten. Een plek voor experimenten en frisse ideeën. Met ruimte voor tijdelijkheid, zoals stadslandbouw, evenementen, zonnepanelen

Nadere informatie

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O.

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. EINSTEINSTRAAT De straat bestaat uit twee segmenten Wegprofiel huidige situatie tot rare bocht van noord naar zuid: 1,8 5,4 2,8 Parkeren op

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Meer ruimte voor ondernemen op Bedrijvenpark Laarberg

Meer ruimte voor ondernemen op Bedrijvenpark Laarberg Meer ruimte voor ondernemen op Bedrijvenpark Laarberg Regionaal Bedrijvenpark Laarberg biedt ruimte aan bedrijven om te ondernemen. Het is door de provincie Gelderland aangewezen als regionaal bedrijvenpark

Nadere informatie

het kansrijke groene middengebied tussen Eindhoven en Helmond gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding

het kansrijke groene middengebied tussen Eindhoven en Helmond gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding 2 3 grenzeloos in ambities, kansen en mogelijkheden Dommelvallei is het groene middengebied tussen

Nadere informatie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie ! Uitgangspunten vertrekken vanuit de hoofddoelstelling van het onderzoek: het

Nadere informatie

FIETSSNELWEG ASSEN-GRONINGEN

FIETSSNELWEG ASSEN-GRONINGEN FIETSSNELWEG ASSEN-GRONINGEN MIDDEN-ZUID EINDBEELDSTUDIE, R E S U LT A A T V E R K E N N I N G S F A S E FIETSSNELWEG ASSEN/ GRONINGEN 3 NOVEMBER 217 II. DEELGEBIED MIDDEN-ZUID 4 MIDDEN-ZUID GRONINGEN

Nadere informatie

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit Erik Mol Duurzaamheidscoördinator gemeente Bronckhorst Solarpark De Kwekerij te Hengelo Gld. 18 november 2015 Solarpark De Kwekerij Aanleiding/randvoorwaarden:

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Inhoud mei 2004 Globale toekomstvisie Schematische weergave kaart 1 Gewenste natuurlijke en landschappelijke structuur Schematische weergave kaart 2 Gewenste agrarische structuur Schematische weergave

Nadere informatie

Jaarbeurs van de toekomst

Jaarbeurs van de toekomst Jaarbeurs van de toekomst Herontwikkeling Jaarbeursterrein De herontwikkeling van het Jaarbeursterrein is in 2015 gestart en zal doorlopen tot minimaal 2026. Belangrijk uitgangspunt is dat Jaarbeurs haar

Nadere informatie