AUTISME & EIGEN KRACHT (AEK)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AUTISME & EIGEN KRACHT (AEK)"

Transcriptie

1 AUTISME & EIGEN KRACHT (AEK)

2

3 Inhoudsopgave Wat is autisme? Levenscoaching bij mensen met autisme in Overijssel De houding van de levenscoach Waarom levenscoaching? Wat zijn de effecten van levenscoaching? Professionals en cliënten aan het woord Wie kan levenscoach zijn? Levenscoaching en de transities Geïnspireerd?

4 Autisme zie je vaak niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven.

5 Wat is Autisme? Autisme... is één van de meest gegoogelde onderwerpen. In het kort: In het psychiatrisch handboek (DSM5) wordt autisme geclassificeerd. De naamgeving van autisme is door de jaren heen veranderd. Voorheen werd veel gesproken over o.a. Autisme Spectrum Stoornis (ASS), PDD-NOS, syndroom van Asperger en Klassiek autisme. Volgens de laatste onderzoeken is autisme geen defect, maar een vertraging of versnelling in de informatieverwerking (Delfos 2006). Ongeveer één op de honderd Nederlanders heeft een vorm van autisme. Autisme wordt niet veroorzaakt door de opvoeding. Autisme is niet te genezen en heeft invloed op alle levensgebieden in alle levensfasen. Veel mensen met autisme hebben in meer- of mindere mate ondersteuning nodig. Autisme komt voor op alle intelligentieniveaus, ook bij mensen met een verstandelijke beperking. Autisme bij normaal begaafde mensen zit aan de binnenkant. Dit is vaak niet altijd even zichtbaar en herkenbaar, maar dit maakt, in tegenstelling tot wat de omgeving vaak denkt, niet dat zij er minder last van hebben. Kennis en begrip van overprikkeling is de weg tot een goed contact. Overprikkeling ontstaat als er meer informatie wordt ontvangen dan er verwerkt kan worden. Er ontstaat dan een soort filevorming in het hoofd. Het is noodzakelijk om de verschillende fases van overprikkeling te herkennen, want niet in elke fase lukt het nog om een gesprek te voeren. Pas als degene met autisme zich veilig voelt, zal deze informatie kunnen opnemen en dit kunnen verwerken.¹ Met kleine aanpassingen in uw communicatie, houding en informatievoorziening kunt u mensen met autisme beter benaderen. ¹ Tekst beschikbaar gesteld door Auticomm, Autisme & Communicatie.

6 Levenscoaching bij mensen met autisme in Overijssel In 2012, 2013 en begin 2014 is er in Overijssel ervaring opgedaan met (ervaringsdeskundige) levenscoaches binnen het AEK project. Dit kwam voort uit een initiatief van het Autisme Kennisnetwerk Overijssel. In Overijssel werken (naasten van) mensen met autisme en professionals, die werkzaam zijn bij 25 aangesloten partijen, samen. De kennis die in Overijssel is opgedaan op het gebied van levenscoaching wordt in deze folder samengevat. Hiermee hopen we bij te dragen aan een rijker autisme landschap, niet alleen in Overijssel. Onze en andere - ervaringen zijn inmiddels samengebracht in het landelijke project levensloopbegeleiding van Vanuit Autisme Bekeken.

7 Levenscoaching is laagdrempelige ondersteuning die wordt geboden aan kwetsbare mensen, zoals mensen met autisme, door zogenaamde levenscoaches. De geboden ondersteuning is maatwerk. Er wordt uitgegaan van de wensen en behoeften van de persoon met autisme. Dat betekent dat de levenscoach ondersteunt waar nodig, op alle levensgebieden. Een levenscoach neemt niet over, maar ondersteunt zodanig dat de persoon met autisme leert om op eigen kracht met vraagstukken en veranderende situaties om te gaan. Centraal staat: Wat is je kwetsbaarheid en wat is je kracht?!

8 De HOUDING van de coach is essentieel Een levenscoach kan informatie geven, adviseren en ondersteunen in en over alle domeinen in het leven, van persoonlijke aangelegenheden tot werk, van woonvoorzieningen tot onderwijs. Ook kan deze levenscoach helpen bij het zoeken en regelen van de juiste zorg en begeleiding en mensen proactief voorbereiden op op handen zijnde overgangen, zoals de overgang van basis- naar voortgezet onderwijs of een nieuwe baan. Een adequate inzet van de levenscoach kan problemen en daarmee (zorg)kosten voorkomen. Lisa Komen, levenscoach en consulent bij MEE: Als levenscoach weet ik dat autisme er bij iedereen anders uit kan zien. Een generalistische benadering, dan wel problematisering van de hulpvraag, zorgt naar mijn mening niet voor aansluiting. Oprechte belangstelling voor de betekenis die iemand zelf aan zijn autisme geeft, wel. Levenscoaching is niet alleen voor mensen met autisme zelf, maar ook voor degenen daarom heen. Als levenscoach kan ik daarbinnen de schakel zijn die verbindt en vertaalt.. Hugo Jasper Wagteveld Margaretha de Carmo Marieke Schoonderwoerd Projectleider levenscoaching AEK Op een gelijkwaardige manier samenwerken, zodat ik zelf verder kan komen. In mijn optiek is een goede levenscoach net zoals een sportcoach. Hij bewaakt de rode draad, voorkomt blessures (want vergis je niet, leven met autisme is net zoals in de sport topprestaties leveren) maar met een goede coach kun je die prestaties leveren als persoon met autisme. Een levenscoach helpt de regie aan iemand terug te geven. Wat dat betreft is een levenscoach dus heel flexibel en veel minder rigide dan de huidige hulpverlening. Centraal staat: Het is jouw leven, jij bent aan zet en ik beweeg met je mee. Wat is autisme voor jou en welke behoefte heb jij? We gaan oplossingen vinden die voor jou werken en die jou aanspreken.

9 HOUDING EN VAARDIGHEDEN LEVENSCOACH Gelijkwaardig Nieuwsgierig op zoek naar de vraag achter de vraag Positieve houding: kijken naar wat wel, in plaats van wat niet kan Professionele nabijheid i.p.v. professionele distantie Inlevingsvermogen Flexibel Schakelen tussen hulpverlener en coach Gericht op eigen kracht en netwerken Aansluiten bij de wensen, behoeften en kwaliteiten van de persoon met autisme Kenmerkend is dat een levenscoach geen zaken overneemt maar de persoon met autisme helpt in de zoektocht naar oplossingen. Het zelfoplossend vermogen wordt hiermee versterkt.

10 Lisa Komen zegt het volgende over levenscoaching: (klik op de foto om het filmpje te openen)

11 Een ervaringsdeskundige over de impact van veranderingen in het leven van iemand met autisme: De ups-and-downs in het leven van iemand met autisme zijn groter dan die van iemand zonder autisme. Het is zaak om juist in die pieken en dalen als levenscoach aan te sluiten en de persoon met autisme te helpen deze pieken en dalen te herkennen en hier adequaat mee om te gaan. Daarmee wordt zwaardere zorg in deze fasen voorkomen. De veranderingen in het leven van mensen met autisme resulteren vaak in over- of onderprikkeling. Een levenscoach helpt hen om dit vroegtijdig te herkennen en daar beter mee om te gaan. Deze veranderingen maken dat mensen met autisme in bepaalde fasen meer of minder begeleiding nodig hebben. Vooral in de overgangen van het leven (big life events zoals pubertijd, relaties, wisseling van werk, geboorte en sterfte, verhuizing) is het belangrijk dat de levenscoach mensen met autisme hierop voorbereidt zodat de persoon met autisme hier zelf mee om leert gaan. Levenscoaching vraagt een integrale benadering binnen een specifieke context en op alle levensdomeinen.

12 Wat zijn de EFFECTEN van levenscoaching?

13 Een aantal effecten: Acceptatie Zich zelfverzekerder voelen Opener in communicatie Vertrouwen Gecoachten geven het contact met de coach gemiddeld een 8,4. In het rapport Leergeschiedenis Levenscoaching vertellen mensen met autisme en hun coaches over de levenscoaching die zij krijgen en bieden en over de meerwaarde van deze bijzondere manier van ondersteuning. Met als gevolg meer ervaren regie over het eigen leven door de gecoachten. Meer weten? Lees de leergeschiedenis! (Klik op de afbeelding hiernaast voor de link naar de leergeschiedenis)

14 Cliënten en professionals aan het woord Hugo, cliënt: Levenscoaching sluit aan bij wat ik belangrijk vind. Mijn levenscoach neemt niet over maar faciliteert zodat ik de dingen kan doen die nodig zijn, zonder vast te lopen in details. Daarnaast kent hij mijn persoonlijke situatie van binnenuit. Bij mij gaat het namelijk mis in de uitvoering: ik weet wat ik moet doen, maar vaak niet hoe. De coach geeft praktische adviezen en leert me het zelf te doen. Hij helpt me om zelf weer overzicht te krijgen en te herkennen dat ik overprikkeld ben. Prettig is zijn informele houding en zijn ervaring met autisme. Marieke, projectleider: Levenscoaching heeft als doel de persoon met autisme te helpen eerder eigen valkuilen te ontdekken om zichzelf beter te redden in het leven. Ondersteuning bij omgaan met veranderingen en moeilijke perioden. Het gaat dus vaak over Wat is autisme voor jou, wat zijn voor jouw grenzen, wanneer moet jij actie ondernemen, wat werkt voor jou. Een voorbeeld: voor de één is het prima om drie uur te gamen, voor de ander is dat juist een signaal dat er iets mis is. Belangrijk is dat iemand met autisme leert ontdekken waar het mis gaat en wat er dan gedaan moet worden.

15 Margretha, levenscoach en ervaringsdeskundige: Ik ben zelf duidelijker geworden, denk nu vaak: is dat autisme of karakter? Je bent niet zielig, misschien moet je dingen maar gewoon gaan doen. Het is een mindset die veranderd moet worden. Je stimuleert mensen niet door ze in een slachtofferrol te zetten. Ik kies er nu voor om niet mee te gaan in negativiteit, maar te focussen op positieve dingen. Je kunt het misschien wel! Het gaat erom bewustwording te creëren, mensen wakker schudden. Lisa, levenscoach en consulent MEE: Een levenscoach is een instrument, niet de oplossing. De oplossing kent degene met autisme en/of zijn netwerk zelf. Als levenscoach vind ik het dan ook belangrijk dat een gecoachte niet afhankelijk van mij wordt. Belangrijker is dat hij/zij leert om (weer) zelf regie te voeren over zijn/haar leven. Ik ga er vanuit dat iedereen leermogelijkheden heeft en de wil om het in zijn/haar leven beter te laten gaan. Ik werk dan ook ontwikkelingsgericht en besef mij dat mensen met autisme vaak handelen vanuit diverse ontwikkelingsniveaus. Daarop aansluiten, maar ook op over- of onderprikkeling, is bij autisme essentieel. Om dit te kunnen maak ik samen met degene een eigen regieplan. Daarin brengen we samen de verschillende ontwikkelniveaus en de overprikkeling in kaart. Maar nog belangrijker is hoe hij/zij wil dat anderen daarmee zouden omgaan. De sleutel tot resultaat is niet zozeer kennis over autisme, maar wel dat iemand zich oprecht gehoord en gezien voelt. Margretha: Ik probeer mensen meer naar zichzelf te laten kijken en na te laten denken over de vraag: Welk advies zou ik in dit geval aan een ander geven? Iemand met autisme blijft dicht bij zichzelf en geeft daarmee eigenlijk altijd een passend antwoord!

16 Wie kan levenscoach zijn?

17 Zowel een professional als een opgeleide ervaringsdeskundige kan levenscoach zijn! Als je maar de juiste attitude hebt! In Overijssel is ervaring opgedaan met consulenten en professionals als levenscoach. Daarnaast zijn in Overijssel goede ervaringen opgedaan met opgeleide ervaringsdeskundigen in de rol van levenscoach. Een voordeel van een ervaringsdeskundige als coach is dat hij/zij vanuit eigen ervaring kan ondersteunen, mits hij/zij de juiste attitude heeft om vanuit een coachrol te kunnen handelen. Een voorwaarde is daarnaast dat de ervaringsdeskundige voldoende boven zijn/haar eigen autisme kan uitstijgen. Voordelen van een professionele coach: Een professionele coach Is geen onderdeel van de persoonlijke levenssfeer van de gecoachte en kan daardoor open minded de coaching aangaan. Heeft kennis van wat autisme is. Beschikt over coachingsvaardigheden Valkuilen kunnen zijn: - In de eerste plaats op autisme gericht en in tweede plaats op de persoon. - Professionele distantie in plaats van een gelijkwaardige relatie en naast de gecoachte staan. Voordelen van een opgeleide ervaringsdeskundige coach: Een opgeleide ervaringsdeskundige Is vertrouwd met de gecoachte. Is intrinsiek betrokken. Kan mogelijk makkelijker aansluiten bij de belevingswereld van de gecoachte. Is vaak flexibeler qua tijd (bijv. weekenden). Kan vanuit betrokkenheid gemakkelijker samenwerken met het sociale netwerk van de gecoachte. Valkuilen kunnen zijn: - Te grote mate van betrokkenheid, waardoor het moeilijker kan zijn om de situatie van een afstand te bekijken. - Geen standaard repertoire aan coachingsvaardigheden.

18 Kansen voor levenscoaching binnen de transities Levenscoaching is een manier van coachen/begeleiden die goed past bij de participatiemaatschappij en de intenties van de transities. Levenscoaching zorgt ervoor dat mensen met autisme meer de regie over hun eigen leven kunnen pakken en voorkomt zwaardere vormen van zorg en hulpverlening. Marieke Schoonderwoerd: Levenscoaching zorgt ervoor dat mensen met autisme meer grip op hun eigen leven krijgen en zelf beter in staat zijn oplossingen te vinden. Het leidt tot andere (vaak meer duurzame) oplossingen en zorgt ervoor dat men alleen als dat echt nodig is een beroep doet op formele zorg. En dat zo n persoon dan assertief genoeg is om die zorg aan te boren. Levenscoaching en sociale wijkteams? Lisa Komen suggereert dat levenscoaching ook kennis en vaardigheden richting wijkteams kan brengen: Levenscoaches als trainers van mensen met autisme, hun sociale netwerk èn van hulpverleners. Ze kunnen invliegen daar waar extra kennis nodig is om te helpen de houding aan te scherpen, specifiek voor autisme.

19 Overeenkomsten levenscoaching en sociale teams Gericht op eigen kracht en netwerken Coaching op regie eigen leven Werkt preventief en dempend: voorkomt sterke terugval en daarmee grotere zorgconsumptie Brengt ervaring autisme in de teams (mogelijkheden klankbord) Coachende rol richting netwerken en professionals in de wijk Levenscoaches kunnen daarmee een soort informeel netwerk vormen binnen de wijk die zowel preventief, signalerend en lerend meebewegen met de mensen met autisme en een belangrijke vindplaats/ingang/klankbord zijn voor bijvoorbeeld een wijkteam. - Marieke Schoonderwoerd Belangrijk is dat we hierbij niet in blauwdrukken denken: iedere wijk heeft zijn eigen netwerk, en levenscoaches kunnen daarbinnen hun eigen plek innemen. Levenscoaches kunnen ook een belangrijk vangnet vormen voor de informele zorg die al geboden wordt, maar die soms overvraagd wordt en dreigt om te vallen. De goedwillende tante die iemand met autisme langdurig helpt maar tegen haar grenzen loopt kan door een levenscoach gesteund worden om het net even anders aan te gaan pakken.

20 GEÏNSPIREERD?

21 Bent u geïnspireerd door wat u leest? Ziet u aanknopingspunten om hiermee binnen uw gemeente of instelling aan de slag te gaan? Wij gaan graag met u in gesprek over onze ervaringen op het gebied van levenscoaching. Wij bieden een aantal concrete producten zoals een training levenscoaching en een masterclass Autisme (samen met het Autisme BelevingsCircuit). Alles vanuit het Autisme & Eigen Kracht (AEK) gedachtegoed. Dit om samen met u onze missie te verwezenlijken: een autismevriendelijk Overijssel. Levenscoaching is geen kant-en-klaar product Het dagelijks leven is niet gereguleerd. Levenscoaching moet je dus niet inkaderen.

22 Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: info@autismeoverijssel.nl Redactie: Redactie: Seinpost Adviesbureau Kelly Andres en Mirije Oude Lansink, Seinpost Adviesbureau Eindredactie: Eindredactie: Angela Thissen, coördinator Autismehulpverlening Overijssel Angela Marieke Thissen, Schoonderwoerd, coördinator projectleider Autismehulpverlening Levenscoaching Overijssel en Marieke Schoonderwoerd, projectleider Levenscoaching Met dank aan: Met dank aan: Provincie Overijssel November 2014 Januari 2015

Levensloopbegeleiding

Levensloopbegeleiding Levensloopbegeleiding vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt Levensloopbegeleiding bij autisme Levensloopbegeleiding is ondersteuning in iedere fase van het leven, op alle levensgebieden

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

REFERAAT Hoe benader je leerlingen met autisme ontwikkelingsgericht? 18 februari 2016

REFERAAT Hoe benader je leerlingen met autisme ontwikkelingsgericht? 18 februari 2016 REFERAAT Hoe benader je leerlingen met autisme ontwikkelingsgericht? 18 februari 2016 18:00 Opening 18:15 Filmpje Gijs Horvers 18:25 Lezing Jasper Wagteveld 18:55 Lezing Marie Louise Courtens en Remco

Nadere informatie

HEDEN. Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt.

HEDEN. Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt. ERVAAR JE EIGEN KRACHT EN MOGELIJK- HEDEN Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt. Ervaringsdeskundigen van Het Kiemuur geven deze herstelgerichte cursussen. Zij doorliepen zelf een herstelproces

Nadere informatie

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking.

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel

Nadere informatie

Zo gewoon mogelijk verder met ASS Sterker in de samenleving.

Zo gewoon mogelijk verder met ASS Sterker in de samenleving. Zo gewoon mogelijk verder met ASS Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Froukje is een vlotte, jonge meid. Ze staat midden in het leven. Maar soms worden mensen heel boos om haar opmerkingen. Froukje

Nadere informatie

Levensloopbegeleiding bij autisme. Jan-Pieter Teunisse Lector Levensloopbegeleiding bij Autisme

Levensloopbegeleiding bij autisme. Jan-Pieter Teunisse Lector Levensloopbegeleiding bij Autisme Levensloopbegeleiding bij autisme Jan-Pieter Teunisse Lector Levensloopbegeleiding bij Autisme Disclosure belangen Jan-Pieter Teunisse (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

+ Te beantwoorden vragen

+ Te beantwoorden vragen + Bouwstenen cliënt in regie Uitkomsten dialoogsessies aanvullende zorg + Te beantwoorden vragen Hoe kan gemeente Utrecht cliëntregie in de aanvullende zorg maximaliseren? Hoe kijken mantelzorgers en gebruikers

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Generalistisch werken- Hoe hoort het? Eelke Pruim Onderzoeker/Docent Viaa

Generalistisch werken- Hoe hoort het? Eelke Pruim Onderzoeker/Docent Viaa Generalistisch werken- Hoe hoort het? Eelke Pruim Onderzoeker/Docent Viaa Opbouw Generalistisch werken wat is het? Generalistisch werken lukt het? Generalistisch werken wat is het verschil? Generalistisch

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel 1 13 Verantwoording 1.1 Keuze van de titel Voor je ligt het handboek Training sociale vaardigheden. Dit boek is geschreven voor iedereen die te maken heeft met kinderen tussen de tien en vijftien jaar

Nadere informatie

Willem (59) Gerichte vraagverduidelijking, informatie en advies. Snel beeld van knelpunt, passende en gekantelde oplossing

Willem (59) Gerichte vraagverduidelijking, informatie en advies. Snel beeld van knelpunt, passende en gekantelde oplossing Willem (59) Willem heeft chronische rugklachten en kan niet meer werken. Hij is boos en neerslachtig omdat het hem niet lukt een hogere WAO-uitkering te krijgen. Hij vraagt MEE om hulp bij de aanvraag.

Nadere informatie

Onderwijsconcept op de Herman Broerenschool te Delft. (met behulp van de methode Kids Skills) Eigen Initiatief Model (Begeleid ontdekkend leren)

Onderwijsconcept op de Herman Broerenschool te Delft. (met behulp van de methode Kids Skills) Eigen Initiatief Model (Begeleid ontdekkend leren) Onderwijsconcept op de Herman Broerenschool te Delft SO (4 tot 13 jaar) VSO (13 tot 20 jaar) Oplossingsgericht werken (met behulp van de methode Kids Skills) Eigen Initiatief Model (Begeleid ontdekkend

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Welkom. Woensdag 17 april: Marieke de Feyter en Joke Bergshoeff. Donderdag 18 april: Anja van Eck en Joke Bergshoeff

Welkom. Woensdag 17 april: Marieke de Feyter en Joke Bergshoeff. Donderdag 18 april: Anja van Eck en Joke Bergshoeff Welkom Woensdag 17 april: Marieke de Feyter en Joke Bergshoeff Donderdag 18 april: Anja van Eck en Joke Bergshoeff Programma van deze workshop - Voorstellen A&O fonds Gemeenten - Tool medewerkersbijeenkomsten

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

Leergeschiedenis Deelproject Levenscoach Autisme & Eigen Kracht (AEK) Mensen met autisme en hun coaches over het deelproject Levenscoach

Leergeschiedenis Deelproject Levenscoach Autisme & Eigen Kracht (AEK) Mensen met autisme en hun coaches over het deelproject Levenscoach Leergeschiedenis Deelproject Levenscoach Autisme & Eigen Kracht (AEK) Mensen met autisme en hun coaches over het deelproject Levenscoach Samenwerkingsverband autismehulpverlening Overijssel Januari 2014

Nadere informatie

Leven vol kruispunten

Leven vol kruispunten Leven vol kruispunten Een onderzoek naar kritische kruispunten in het leven van mensen met een beperking en de resultaten van een methodiek om hen proactief te ondersteunen Juli 2018 Leven vol kruispunten.

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven Autisme Spectrum Stoornis Zo gewoon mogelijk verder leven Wat is ASS? ASS is een afkorting voor Autisme Spectrum Stoornissen. Het is een verzamelnaam voor verschillende stoornissen. Klassiek autisme, Asperger

Nadere informatie

Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee?

Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee? Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee? Wie zijn wij? Samantha van Engeland & Marianne Stevens Even voorstellen... Maar dan net even anders... Knelpunten voor mensen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Missie en visie Sociom

Missie en visie Sociom Handboek van werken Missie en visie Sociom Missie 1 Sociom Samen doen, samen denken, samen beslissen en samen werken! Sociom is zichtbaar en goed geworteld in buurten, dorpen en wijken en maakt sámen met

Nadere informatie

ASS en ouder worden. praten. met een professional op het gebied van ASS.

ASS en ouder worden. praten. met een professional op het gebied van ASS. ASS en ouder worden Inleiding Vroeger dachten we bij ASS alleen aan kinderen, de laatste tijd beseffen we dat deze kinderen volwassen worden. Pas heel recentelijk wordt ook aandacht besteed aan ASS bij

Nadere informatie

Trainingen. Attitude en Mindset. Moraal Resultaatgericht Coachen

Trainingen. Attitude en Mindset. Moraal Resultaatgericht Coachen Moraal Resultaatgericht Coachen coaching & training voor bedrijven en particulieren Hoornplantsoen 64 2652 BM Berkel en Rodenrijs telefoon 010-5225426 Hoornplantsoen 64 mobiel 06-40597816 info@resultaatgericht-coachen.nl

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie 2 1. Voor wie? Deze brochure geeft informatie over Dialectische Gedragstherapie (DGT).

Nadere informatie

Werkgeversvereniging Oost - Regio IJssel/Vecht

Werkgeversvereniging Oost - Regio IJssel/Vecht Werkgeversvereniging Oost - Regio IJssel/Vecht 1. Welke associaties heeft u bij het begrip Autisme? Contactgestoord, nemen geen initiatief. Beperkt in het sociaal wenselijk gedrag, grotere behoefte aan

Nadere informatie

Sport. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Sport. Omdat een andere blik je leven verrijkt Sport vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt Een plek om te sporten voor iedereen Sport stimuleert de ontwikkeling en is een goede manier om sociale contacten op te doen. Sporten is voor

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

Autisme werkt!

Autisme werkt! Autisme werkt! Voor talenten met ASS Loop je vast bij het vinden of behouden van een stageplek of werkplek? Heb je hierbij hulp nodig vanwege je autisme? Wellicht biedt Campus@ Wurk uitkomst voor jou.

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

STEK: EEN MANIER OM SAMEN TE GROEIEN

STEK: EEN MANIER OM SAMEN TE GROEIEN Versie: mei 2016 STEK: EEN MANIER OM SAMEN TE GROEIEN Samen Toekomstgericht vanuit Eigen Kracht SAMEN TOEKOMSTGERICHT VANUIT EIGEN KRACHT! STEK 2-5-2016 2 Inhoudsopgave Tot Slot 22 Inhoud Pagina Inhoudsopgave

Nadere informatie

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Dordrecht 17 maart 2016 Nynke Tilstra, Sportconsulent Introductie MEE Uitleg Wijkteams

Nadere informatie

COACHEN: niets nieuws onder de zon?

COACHEN: niets nieuws onder de zon? COACHEN: niets nieuws onder de zon? Een coachende stijl van leidinggeven en begeleiden heeft altijd al bestaan, nog voor dat die term er op werd losgelaten. En coachen is zeker niet alleen voorbehouden

Nadere informatie

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Mijn verhaal In deze tijd wordt de persoon als geheel met zijn talenten en intrinsieke motivatie steeds belangrijker. Door hun verhaal te schrijven ontdekken mensen

Nadere informatie

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt Werk vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt (Samen)werken met autisme Autisme heeft invloed op het hele leven, dus ook op de werkplek. Autisme brengt talenten en kwaliteiten met zich mee

Nadere informatie

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou?

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? WAT JE IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Zo gaan we met jou aan de slag 3 Training

Nadere informatie

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring ONTDEK DE KRACHT VAN JE EIGEN KWETSBAARHEID IN JE WERK Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring Heb jij als hulpverlener zelf ervaring met het doormaken van herstelprocessen? Wil je onderzoeken of je

Nadere informatie

Voorwaarden coachingstraject

Voorwaarden coachingstraject Voorwaarden coachingstraject Inhoud VOORWAARDEN COACHINGSTRAJECT... 1 Inhoud coachingstraject en voorwaarden 3 Intake 4 Persoonlijke Coaching 5 Skype coaching gezonde leefstijl 6 NATUURLIJK GEZOND AFVALLEN...

Nadere informatie

Zonder twijfel geen keuze. Evenwichtig besluiten nemen met inzet van je intern en extern beoordelingskader

Zonder twijfel geen keuze. Evenwichtig besluiten nemen met inzet van je intern en extern beoordelingskader Zonder twijfel geen keuze Evenwichtig besluiten nemen met inzet van je intern en extern Nadenken, ervaren, voelen, willen, checken, wikken en wegen, twijfelen, controleren 1. Het extern Je staaft je besluit

Nadere informatie

Samen verder op school. Voorkom uitval van leerlingen én docenten!

Samen verder op school. Voorkom uitval van leerlingen én docenten! Samen verder op school Voorkom uitval van leerlingen én docenten! Leerlingen met probleemgedrag? Hoe bewaak jij de balans tussen lesgeven en zorgverlenen? Leerlingen die veel spijbelen, drugs gebruiken

Nadere informatie

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Informatie over Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding biedt hulp aan multiproblemgezinnen en risicogezinnen, en aan volwassenen met psychiatrische

Nadere informatie

Bewoners over het Frontlijnteam. Evaluatie-onderzoek voorjaar 2012

Bewoners over het Frontlijnteam. Evaluatie-onderzoek voorjaar 2012 Bewoners over het Frontlijnteam Evaluatie-onderzoek voorjaar 2012 De bewoners van Heechterp-Schieringen De aanleiding Hoe waarderen de cliënten van het frontlijnteam de diensten en/of hulpverlening die

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor consulenten in het sociaal domein om eigen initiatief

Nadere informatie

Sept 2016 STEK. Samen leren kleine stappen maken

Sept 2016 STEK. Samen leren kleine stappen maken Sept 2016 STEK Samen leren kleine stappen maken Inhoud Pagina Waarom STEK? 3 Wat is STEK? 4 Wat ga jij ervaren? 5 Introductie van STEK 2016-2018 6 Wat gaan we doen? 7 Hoe starten? 8 De introductieperiode

Nadere informatie

Sociaal Wijkteams in de gemeente Haarlem. Projectleider Sociaal Wijkteams Lizzy van der Kooij

Sociaal Wijkteams in de gemeente Haarlem. Projectleider Sociaal Wijkteams Lizzy van der Kooij Sociaal Wijkteams in de gemeente Haarlem Projectleider Sociaal Wijkteams Lizzy van der Kooij Programma Context van het Sociaal Wijkteam in Haarlem Achtergrond en aanloop Opgave Doel, samenstelling en wijze

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK OPLEIDING TOT

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK OPLEIDING TOT OPLEIDING TOT OPLOSSINGSGERICHT COACH Post HBO OPLEIDING tot OPLOSSINGSGERICHT COACH VOOR WIE Teamcoaches/Teamleiders Werkbegeleiders Professionals werkzaam in het sociaal domein die een coachende functie

Nadere informatie

The Big Five. Het belang van één volwassene om op terug te kunnen vallen

The Big Five. Het belang van één volwassene om op terug te kunnen vallen The Big Five Het belang van één volwassene om op terug te kunnen vallen Filmpje https://www.youtube.com/watch?v=nbrkrh9zb x0&list=plx3xtm7a75c6gdf5i19jgdx7jascbflut &index=2 Wat valt op? Opgroeien naar

Nadere informatie

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014)

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Inleiding De kern van (autisme)vriendelijke communicatie is echt contact, gebaseerd op

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Stress & Burn Out. ubeon Academy

Stress & Burn Out. ubeon Academy Stress & Burn Out ubeon Academy Programma Stress & Burn Out, twee thema s die tot voor kort taboe waren in vele werkomgevingen, vragen vandaag de dag extra aandacht. Naast opleidingen gericht op individuele

Nadere informatie

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Het doel van deze beschrijving is om enerzijds houvast te geven voor het borgen van de unieke expertise van de cliëntondersteuner voor

Nadere informatie

informatie voor cliënten

informatie voor cliënten Colofon Redactie: Jose Schilderinck, Frank Nijhuis en Gerdi Verkerk Contact en algemene vragen: Postadres 820, 7550 AV Hengelo t. 088 777 60 00 e. info@ambiq.nl i. www.ambiq.nl Concept en ontwerp: Vanille

Nadere informatie

Mantelzorg en professionals: bondgenoten in de zorg

Mantelzorg en professionals: bondgenoten in de zorg Mantelzorg en professionals: bondgenoten in de zorg Workshop Mantelzorg Febe Lenie de Pater Consulent Mantelzorg Freelancer Mantelzorgondersteuning November 2014 Doel workshop Bewustwording rol en positie

Nadere informatie

Werk & inkomen en sociale wijkteams; een goed huwelijk? Divosa-congres 15 mei Hilde van Xanten

Werk & inkomen en sociale wijkteams; een goed huwelijk? Divosa-congres 15 mei Hilde van Xanten Werk & inkomen en sociale wijkteams; een goed huwelijk? Divosa-congres 15 mei 2014 - Hilde van Xanten 5/14/2014 Divosa monitor 2014 Verkenning voortgang implementatie Participatiewet (gepubliceerd 13 mei

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor, WMO en Jeugdwet, consulenten om eigen initiatief en

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Workshop Coachend leidinggeven Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Als leidinggevende wil je het beste uit je personeel halen. Jij wilt dat ze werken conform de missie en

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

COACHING IS VOOR IEDEREEN

COACHING IS VOOR IEDEREEN COACHING IS VOOR IEDEREEN over kracht, wijsheid, lenigheid en charme doelen inzicht in coaching ervaring met coachingsvaardigheid goesting naar meer actie reflectie- informatie 1 Structuur 1. vingeroefening

Nadere informatie

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen DISC KLEURENTRAININGEN: ken jezelf en en verbeter je relaties verbeter met anderen je relaties met anderen Waarom klikt het met de ene persoon direct en verloopt het contact met andere altijd moeizaam?

Nadere informatie

Voorwaarden coachingstraject

Voorwaarden coachingstraject Voorwaarden coachingstraject Inhoud VOORWAARDEN COACHINGSTRAJECT 1 Inhoud coachingstraject en voorwaarden 3 Intake 4 Persoonlijke Coaching 5 Skype (online) coaching gezonde leefstijl 6 Personal Hormonal

Nadere informatie

6. Nazorg en monitoring

6. Nazorg en monitoring 6. Nazorg en monitoring 59 Voor de trainer De nadruk van de vorige gedeelten lag vooral op het herkennen van hersenletsel en bevatten basisinformatie over de oorzaken en gevolgen. Belangrijk aandachtspunt

Nadere informatie

Opleidingsprogramma De Wmo-professional

Opleidingsprogramma De Wmo-professional Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma De Wmo-professional Gekanteld werken Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet helpen

Nadere informatie

School-CJG-er voor 0 tot 12 jarigen in Breda

School-CJG-er voor 0 tot 12 jarigen in Breda School-CJG-er voor 0 tot 12 jarigen in Breda Werkomgeving De School-CJG-er werkt in een kwadrant van Breda, met de scholen en voorschoolse voorzieningen voor de jeugdigen en hun ouders in dat gebied. De

Nadere informatie

2.4 Als begrijpen extra aandacht vraagt 10

2.4 Als begrijpen extra aandacht vraagt 10 7 2 Contact Samenvatting In contact met patiënten uit specifieke doelgroepen moet de assistent zich realiseren dat hun groepskenmerken maar een deel van hun persoon zijn. Ook een open houding en interesse

Nadere informatie

Ontwikkeling van een arbeidsidentiteit bij mensen met een autisme spectrum stoornis

Ontwikkeling van een arbeidsidentiteit bij mensen met een autisme spectrum stoornis Ontwikkeling van een arbeidsidentiteit bij mensen met een autisme spectrum stoornis Diana Rodenburg d.rodenburg@leokannerhuis.nl Copyright Dr. Leo Kannerhuis Visie en missie Het Dr. Leo Kannerhuis is een

Nadere informatie

Intensieve Gezinsbegeleiding

Intensieve Gezinsbegeleiding Intensieve Gezinsbegeleiding Samenwerken aan veranderingen binnen het gezin Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Samenvatting Onderzoek InVerbindingThuis

Samenvatting Onderzoek InVerbindingThuis Samenvatting Onderzoek InVerbindingThuis Door: Inge Razenberg en Annemarieke Blom Februari 2015 - Onderzoek - Labyrinth Onderzoek & Advies InVerbindingThuis werkt samen met de JIM Jongeren waarbij een

Nadere informatie

Zo maakt MEE meedoen mogelijk

Zo maakt MEE meedoen mogelijk werk mediation uw mening ervaringsdeskundigheid Klik op de onderwerpen voor filmpjes en verhalen uit het dagelijks leven van mensen met een beperking. onafhankelijke cliëntondersteuning Zo maakt MEE meedoen

Nadere informatie

Strategisch bedrijfsplan 2013-2016. Het Algemeen Maatschappelijk Werk werkt voor mens en maatschappij

Strategisch bedrijfsplan 2013-2016. Het Algemeen Maatschappelijk Werk werkt voor mens en maatschappij Strategisch bedrijfsplan 2013-2016 Het Algemeen Maatschappelijk Werk werkt voor mens en maatschappij 1 2013-2016 Maatschappelijk werk beweegt zich van oudsher tussen de vragen van de lokale maatschappij

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Resultaten focusgroep gescheiden ouders Onderdeel van het project Kind Centraal Capelle aan den IJssel Inleiding De afgelopen jaren is het aantal scheidingen

Nadere informatie

Integraal coachen. Meedenken en faciliteren bij ambities, dilemma s of problemen op de werkvloer

Integraal coachen. Meedenken en faciliteren bij ambities, dilemma s of problemen op de werkvloer Integraal coachen Meedenken en faciliteren bij ambities, dilemma s of problemen op de werkvloer DATUM 1 maart 2014 CONTACT Steef de Vries MCC M 06 46 05 55 57 www.copertunity.nl info@copertunity.nl 2 1.

Nadere informatie

Dr. Leo Kannerhuis Brabant

Dr. Leo Kannerhuis Brabant Dr. Leo Kannerhuis Brabant Expertisecentrum voor autisme Informatie voor huisartsen, medisch specialisten, zorgpartners en wijkteams Ieder kind met autisme is anders. Daarom besteden we bij de behandeling

Nadere informatie

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Training Coachvaardigheden Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Veel professionals doen tijdens hun carrière een beroep op een coach. Soms omdat ze vastgelopen zijn en niet weten welke

Nadere informatie

Begeleidend materiaal bij de documentaire Samenwijzer Referentiekader

Begeleidend materiaal bij de documentaire Samenwijzer Referentiekader bij de documentaire Samenwijzer Referentiekader Kijkwijzer In deze documentaire tonen mensen in armoede en hulpverleners zich van een kwetsbare kant. Wij adviseren daarom dit materiaal te gebruiken onder

Nadere informatie

De Sleutel tot het benutten van potentie

De Sleutel tot het benutten van potentie De Sleutel tot het benutten van potentie Wat is potentie eigenlijk? Een snelle blik in een woordenboek levert de volgende resultaten op: het kunnen; dat waartoe iemand of iets toe in staat is; vermogen.

Nadere informatie

Personal ARROW. Van: Next Arrow Coachdiensten. De positieve benadering richting gewenst resultaat!!

Personal ARROW. Van: Next Arrow Coachdiensten. De positieve benadering richting gewenst resultaat!! Personal ARROW Van: Next Arrow Coachdiensten De positieve benadering richting gewenst resultaat!! De Personal Arrow van Next Arrow Next Arrow staat voor coachende begeleiding bij je volgende actie richting

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Ouderen en AutismeSpectrumStoornissen. Rosalien Wilting, klinisch psycholoog - psychotherapeut

Ouderen en AutismeSpectrumStoornissen. Rosalien Wilting, klinisch psycholoog - psychotherapeut Ouderen en AutismeSpectrumStoornissen Rosalien Wilting, klinisch psycholoog - psychotherapeut 1 Autisme? AutismeSpectrumStoornis (ASS) Een andere manier van informatie verwerken We spreken niet meer van

Nadere informatie

Opleidingsprogramma Wijkverpleegkundige

Opleidingsprogramma Wijkverpleegkundige Opleidingsprogramma Wijkverpleegkundige Regisseur van wijkzorg Verstand van Zorg Omslag nodig in denken én doen Regisseur van wijkzorg Wat kunt u nog zelf? Dát bepaalt de benodigde zorg in onze nieuwe

Nadere informatie

DOEN WE HET IN ARNHEM

DOEN WE HET IN ARNHEM ZO DOEN WE HET IN ARNHEM 1 1. Inleiding Op 1 januari 2017 gaat de Stichting Sociale Wijkteams Arnhem formeel van kracht. Daarmee kiest de gemeente Arnhem voor het oprichten van een onafhankelijke juridische

Nadere informatie

Verandering op je werk... Wat doe jij ermee?

Verandering op je werk... Wat doe jij ermee? Verandering op je werk... Wat doe jij ermee? Waar gaat het dan over? Ik wil storingen uitlezen, net als mijn collega. Ik doe zwaar lichamelijk werk. Hoe kan ik dit volhouden? Hoe kan ik beter omgaan met

Nadere informatie

Hart, handen en voeten voor de BSO als democratische oefenplaats

Hart, handen en voeten voor de BSO als democratische oefenplaats VERBETER DE WERELD, BEGIN BIJ DE OPVOEDING... Vreedzame BSO Hart, handen en voeten voor de BSO als democratische oefenplaats Good practice van SKH, Stichting Kinderopvang Hoorn Januari 2013 Het project

Nadere informatie

JOUW WENSEN, JOUW ACTIES

JOUW WENSEN, JOUW ACTIES Een initiatief van FNV Bouw JOUW WENSEN, JOUW ACTIES Je wilt gezond aan het werk blijven, plezier in je werk ervaren en voldoende uitdaging hebben. Dan kunnen onze coaches je hierbij helpen. Zij hebben

Nadere informatie

Coaching als organisatie-instrument

Coaching als organisatie-instrument Coaching als organisatie-instrument Esther Dunning, Informaat 13 oktober 2010 Context Commerciële projectorganisatie ± 100 hoogopgeleide medewerkers Grote mate van eigen verantwoordelijkheid Deels op locatie

Nadere informatie

Mindfulness bij volwassenen met een autismespectrumstoornis. Annelies Spek Klinisch psycholoog / Senior onderzoeker GGZ Eindhoven

Mindfulness bij volwassenen met een autismespectrumstoornis. Annelies Spek Klinisch psycholoog / Senior onderzoeker GGZ Eindhoven Mindfulness bij volwassenen met een autismespectrumstoornis Annelies Spek Klinisch psycholoog / Senior onderzoeker GGZ Eindhoven Volgorde Overbelasting Mindfulness Theorie Praktijk (aanpassingen) Onderzoeksresultaten

Nadere informatie