Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) Financiering van de infrastructuur in de ziekenhuizen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) Financiering van de infrastructuur in de ziekenhuizen"

Transcriptie

1 Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) Financiering van de infrastructuur in de ziekenhuizen BRUGGE AZ Sint-Jan - 6 oktober 2009 Marc Cockx, adviseur VIPA

2 Overheidsactoren in de financiering van de ziekenhuizen VLAAMSE OVERHEID FEDERAAL WERKING ERKENNINGEN (Agentschap Zorg en Gezondheid) INSPECTIE (Agentschap Inspectie & Toezicht) WERKINGSSUBSIDIES (FOD Volksgezondheid en RIZIV) INFRASTRUCTUUR INVESTERINGS- SUBSIDIES (60 %) + INV. WAARBORG (VIPA) INVESTERINGS- SUBSIDIES (40 %) (FOD Volksgezondheid)

3 Structuur Vlaamse overheid 13 Beleidsdomeinen: Diensten algemeen regeringsbeleid Bestuurszaken Financiën en Begroting Buitenlands Beleid, Buitenlandse Handel, Internationale Samenwerking en Toerisme Economie, Wetenschap en Innovatie Onderwijs en Vorming Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Cultuur, Jeugd, Sport en Media Werk en Sociale Economie Landbouw en Visserij Leefmilieu, Natuur en Energie Mobiliteit en Openbare Werken Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed

4 Het Beleidsdomein WVG! VIPA

5 Het Ministerie van Welzijn Volksgezondheid en Gezin & & %&' ( ) #! " $! " $ " "# # #

6 Structuur per beleidsdomein Het Ministerie bestaat uit: 1 het Departement : ondersteunt het beleid bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie. Werkt onder het direct gezag en de verantwoordelijkheid van de minister. 2 de Intern Verzelfstandigde Agentschappen zonder rechtspersoonlijkheid: voeren het beleid uit onder direct gezag en bevoegdheid van de minister en beschikken over operationele autonomie. Maken deel uit van het ministerie en hebben geen eigen rechtspersoonlijkheid. 3 de Intern Verzelfstandigde agentschappen met rechtspersoonlijkheid: voeren het beleid uit onder directe gezag en bevoegdheid van minister; beschikken over operationele autonomie; maken geen deel uit van het ministerie van het beleidsdomein.

7 Structuur per beleidsdomein De Extern verzelfstandigde agentschappen: zijn zelfstandige entiteiten die, onder verantwoordelijkheid van een raad van bestuur, een duidelijk omschreven overheidstaak uitvoeren en input leveren voor het beleid. Twee soorten: publiek- en privaatrechtelijke. Voor beiden blijft de minister de politieke verantwoordelijkheid dragen. Het totale beleidsdomein is dan samengesteld uit het ministerie en de extern verzelfstandigde agentschappen.

8 De interne structuur van VIPA Leidend ambtenaar Marc Morris Afdelingshoofd Beleidscel 3 Financieel team 3 Bouwtechnisch team 6 Team Dossierbeheer 9

9 De VIPA-sectoren 7 sectoren met in totaal ca voorzieningen: 1. verzorgingsinstellingen: AZ, PZ, UZ, PVT, RVT 2. preventieve en ambulante gezondheidszorg 3. ouderenvoorzieningen en voorzieningen in de thuiszorg 4. algemeen welzijnswerk 5. voorzieningen voor bijzondere jeugdbijstand 6. voorzieningen voor kinderdagopvang 7. voorzieningen voor personen met een handicap.

10 VIPA : Missie - Kerntaken MISSIE Initiatieven ontwikkelen en in financiering voorzien voor een kwaliteitsvolle, toegankelijke en betaalbare infrastructuur voor de zorg- en dienstverlening in het kader van de persoonsgebonden aangelegenheden 1 De financiering in welke vorm ook van infrastructuur voor zorg- en dienstverlening. 2 De coördinatie, sturing en regie van publiek-publieke en publiekprivate samenwerking. 3 Het bevorderen van kennis en expertise op conceptueel, financieel en bouwtechnisch vlak.

11 Belangrijke uitgangspunten VIPA verleent investeringssubsidies en investeringswaarborgen aan initiatiefnemers (IN) die een openbaar statuut (autonome vereniging) of een vzw statuut kennen. De projecten waarvoor aan VIPA investeringssubsidies (IS) gevraagd worden moeten passen in de programmatie en deel uitmaken van een goedgekeurd ZSPlan. De IN moet eigenaar zijn of over een zakelijk of genotrecht beschikken op het onroerend goed waarvoor de aanvraag wordt gedaan, voor een periode die minstens gelijk is aan de boekhoudkundige afschrijvingsduur van de investering en die in elk geval minstens 20 jaar bedraagt.

12 Bouwfysische, -technische en kwalitatieve normen De investeringen moeten gebeuren overeenkomstig de erkenningnormen en de bouwtechnische en -fysische normen inzake: - brandveiligheid; - toegankelijkheid gehandicapten tot publieke gebouwen; - EPB-eisen; - NBN-normen; - ARAB en AREI; - typebestekken van de Vlaamse overheid; - stedenbouw en ruimtelijke ordening; - milieuvergunningen; - integratie van kunstwerken.

13 Alternatieve financiering - Principe Het ziekenhuis verkrijgt, na de goedkeuring van zijn ZSPlan, een principieel akkoord (PA) voor een project om dan, één jaar nadat de werken gestart zijn, de subsidies onder de vorm van 20 jaarlijkse gebruikstoelagen (GT) uitbetaald te krijgen. De GT zijn vaste bedragen, gekoppeld aan het realiseren van minimale gebruiksnormen (o.m. bezettinggraad). Cf. een tussenkomst in een lening over 20 jaar met vaste annuïteiten.

14 Hoofdvragen bij de evaluatie der aanvragen && &&" &*+,-) &-&"&. /+#&& && 0" &' (&&-&"&&. 1" &) 2+ (&& &'-&,( "&&&. 3+ # "(&&. 4+ &)-)& ("&& &. 5+ (&&&) -&,( "&&&. 6+ #&) "(&&.

15 Alternatieve financiering - Procedurestappen Stap 1 : is de goedkeuring van het ZSPlan. Dit hoort sinds 1/1/2009 tot de bevoegdheden van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Stap 2 : een aanvraagdossier tot goedkeuring van een technischfinancieel plan (TFPlan) met daarbij de vraag tot PA voor een project uit dit plan wordt bij Het VIPA ingediend. De aanvraag wordt geëvalueerd in drie domeinen: financieel, bouwtechnisch, functioneel. Via een coördinatiecommissie wordt dan, op basis van de drie deeladviezen, het uiteindelijk advies over het project aan de bevoegde minister uitgebracht. De minister verleent zijn PA.

16 Procedure (2) Stap 3 : eens het PA betekend is aan de IN kan hij de werken toewijzen aan een aannemer en het bevel van aanvang der werken verlenen. De datum van dit bevel van aanvang is van belang voor de bepaling van het definitieve maximum bedrag van de GT. Stap 4 : ten vroegste één jaar na datum van bevel van aanvang kan de IN een eerste aanvraag tot GT indienen. De volgende aanvragen kan hij daarop volgend jaarlijks indienen. Het VIPA legt het bedrag van de GT vast en betaalt de GT uit aan de IN.

17 Procedureschema Goedkeuring ZSPlan Goedkeuring TFPlan en verlenen PA voor project Meedelen datum bevel van aanvang + bepalen bedrag GT 20 X Aanvragen en uitbetalen van GT

18 Premissen De goedkeuring van een TFPlan is geen verbintenis om alle projecten uit dat plan een PA te geven. Als IN al werken gestart heeft komt hij niet meer in aanmerking voor een GT voor betreffend project. IN moet bevel van aanvang werken geven binnen 2 jaar na datum van PA, zo niet vervalt PA. Tot 90 dagen voor aanvang der werken kan IN nog wijziging van PA aanvragen (omstandige te motiveren).

19 De gebruikstoelage Het bedrag van de jaarlijkse GT wordt bepaald door een coëfficiënt toe te passen op het totale basisbedrag aan subsidies dat wordt berekend bij het verlenen van het PA en geactualiseerd wordt op datum van het bevel van aanvang der werken of van het plaatsen van de bestelling, en dit naargelang van de aard van de investering en overeenkomstig de bepaling van het sectorbesluit voor de verzorgingsvoorzieningen.

20 De gebruikstoelage De coëfficiënt wordt jaarlijks door de minister in december bepaald via de volgende formule: R / 1 ( 1/(1+R) )² De referentierentevoet (R) wordt jaarlijks bepaald op basis van een 10- jarige OLO en stemt overeen met het rekenkundig gemiddelde van de noteringen tijdens periode 1 september t/m 30 november van het betreffende jaar + 15 basispunten. De coëfficiënt voor een bepaald project is deze van toepassing op datum van bevel van aanvang van de werken. Voor 2009 bedraagt de coëfficiënt 7,7696 %

21 De gebruiksnormen voor de algemene ziekenhuizen Diensten C, D, E, G of M samen : verhouding verantwoorde/erkende bedden > 80 %. Diensten A, K of NIC : min. bezettingsnorm voor erkenning te halen. Daghospitalisatie: dagactiviteiten overeen te stemmen met min. 80 % van het aantal DH-plaatsen aanvaard in het PA. Bij pro rato vermindering: weging gebruiksnormen volgens aantal erkende bedden/plaatsen t.o.v. totaal aantal.

22 Afwijken van de gebruiksnormen Minister kan afwijkingen verlenen onder de volgende cumulatieve voorwaarden: - in uitzonderlijke omstandigheden, buiten wil om van IN; - na omstandig gemotiveerd verzoek; - na advies Inspectie van Financiën en akkoord van Vlaams Minister van Begroting; - mits jaarlijks aan te vragen.

23 Wijziging van bestemming De IN mag de concrete bestemming van het gesubsidieerde goed niet wijzigen gedurende een periode die minstens gelijk is aan de boekhoudkundige afschrijvingsduur van de onroerende goederen ( in elk geval min. 20 jaar), behoudens uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van de minister. Enkel toestemming van minister als bestemming binnen de persoonsgebonden aangelegenheden van beleidsdomein WVG blijft.

24 Vervreemding Voor vervreemding of bezwaring met een zakelijk recht van gesubsidieerde roerende goederen binnen de periode van de boekhoudkundige afschrijving en van gesubsidieerde onroerende goederen, binnen een periode van 20 jaar, moet de IN de uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van de minister vragen. Geen vervreemding is toegestaan, als het goed geen bestemming krijgt binnen de persoonsgebonden aangelegenheden van het beleidsdomein WVG. De IN is ertoe gehouden het gesubsidieerd goed als een goed huisvader te beheren en te onderhouden binnen de afschrijvingsduur van de investering en die voor onroerende goederen in elk geval minimum 20 jaar is.

25 Pro rato terugvordering GT Bij overtreding van de regels inzake bestemmingswijziging, vervreemding of bezwaring met zakelijk recht, zullen de verleende GT worden teruggevorderd pro rato het nog niet afgelopen gedeelte van de boekhoudkundige afschrijvingstermijn en tevens pro rato van het deel van de subsidiabele oppervlakte van het gesubsidieerd goed dat van bestemming wijzigt, of vervreemd of bezwaard wordt met een zakelijk recht. Bij NIET respecteren van de principes van de wetgeving betreffende de overheidsopdrachten wordt de GT verminderd pro rato van het aandeel van de opdracht in het geheel van het project. Als een project niet gerealiseerd wordt of niet leidt tot een uitbating binnen een redelijke uitvoeringstermijn dan zullen de verleende GT volledig worden teruggevorderd.

26 Protocolakkoord van 19 juni 2006 tussen de federale overheid en de gemeenschappen!"##$%"&# #' Bouwkalender Stel subsidies van VIPA = euro. De overige euro wordt afgeschreven via het BFM over hetzij 33 j (voor het deel werken, of jaarlijks 3 %), 10 jaar (deel meubilair, jaarlijks 10 %) of 5 jaar (deel medische apparatuur en informaticamateriaal, jaarlijks 20 %). De som van deze drie schijven wordt jaarlijks ingebracht in de bouwkalender. (#$%"&#)*!+%,-.-& # # #$

27 Welke investeringen zijn subsidieerbaar? %$ #$/-0#1%#2 & 3 "& 4%$ #$/-0 5"& ###!%#/&1% " 6%"/&1%/2%$#5 $ "&78 5%% 92 &"22:;5 :;5$##2 2:<2 #=!# $ >, 63? #/&1% 5 #1 2@?%% 5!#?15?1?1#? % 2@?%% 5#& &

28 Subsidieregels Voor prioritaire werken kan de Vlaamse overheid in afwijking van de 60/40-regel de toepassing van de 10/90-regel vragen, binnen de enveloppe van de bouwkalender. De subsidies bedragen in principe 60 % van de maximum subsidiabele kostprijzen; de overige 40 % wordt opgenomen in het BFM dat door de federale overheid wordt gefinancierd (zgn. 60/40-regeling). Er is nu ook de 10/90-regeling, waar de Vlaamse overheid 10 % en de federale overheid 90 % op zich neemt. De Vlaamse overheid legt daartoe lijst aan van projecten die prioritair ten laste kunnen genomen worden door de FOD. De lijst van het jaar X wordt in juni van dat jaar voorgelegd aan de Interministeriële Conferentie, die evalueert welke projecten in jaar X + 1 in aanmerking kunnen komen.

29 Prioritaire werken zijn: Beantwoorden aan nieuwe normen. Rationalisering van het aanbod. Concentratie van activiteiten en beperken van de vestigingsplaatsen door interne herstructurering of t.g.v. formele samenwerkingsovereenkomst. Specialisatie van activiteiten t.g.v. formele samenwerkingsovereenkomst (zorgprogramma s of programmatie / erkenningnormen van diensten / functies in de ziekenhuiszorg). Dagziekenhuizen. Toegankelijkheid en comfort van patiënten verbeteren.

30 Het VIPA-sectorbesluit verzorgingsvoorzieningen van 8 juni 1999 Dit besluit bepaalt de maximum subsidiabele oppervlakte en de maximale subsidiebedragen per m ². De maximum subsidiabele oppervlakte bedraagt thans: 82 m² (AZ en DH) of 120 m² ( UZ). Bij uitbreiding komt enkel die oppervlakte in aanmerking die samen met de bestaande oppervlakte de maximale oppervlakte niet overschrijdt. Enkel afwijking op gemotiveerd verzoek en in zoverre de erkenning- en exploitatievoorwaarden het vereisen.

31 Voorbeeld van bepaling subsidiabele oppervlakte %$ >$ # &#<+$!A 55B %$ # %$# 4%$ #>$%" "!-& >$ # &+$!A 55B/&1% & %$ # &-!@!A %$#

32 De maximale subsidiebedragen Nieuwbouw (met uitrusting en meubilair): cf. MB van 1 en 4 sept Uitbreiding: - werken: cf. MB van sept (560 euro/m², excl. BTW en alg. kosten) - uitrusting en meubilair: 60 % van goedgekeurde raming. - som van IS werken + uitr. en meub. moet < of = zijn aan IS nieuwbouw. Verbouwingswerken - 60 % goedgekeurde raming. - IS verbouwing max. 75 % van IS uitbreiding. Alle bedragen jaarlijks op 1 januari aangepast aan bouwindex. Index ZH 2009 = 2, BTW à 21 % en forfait alg. kosten à 10 % bovenop gesubsidieerd.

33 Voorbeeld van berekening van het basisbedrag aan subsidies AZ dient een project in voor uitbreiding met een verpleegeenheid met een subs. opp. van m² en verkrijgt daartoe een PA in de loop van De formule voor de berekening van de maximale subsidies voor de bouwwerken is dan: (1.500 x 560 x 1,21 x 1,1 x 2,83509) x 0,6 = ,41 euro. met: : het subsidiebedrag in euro/m² van het besluit van 4 sept. 1978; - 1,21 : de btw à 21 % - 1,1 : de alg. kosten à 10 % - 2,83771 : de indexatie van dit bedrag van 1/1/1978 naar 1/1/2008; - 0,6 : 60 % subsidies.

34 Voorbeeld van berekening van de gebruikstoelage 4C"## &$1$ $ $# %$ # $#2% D$#"&"#!?> 3?>+2E $%"#@+28+2!$%& "# #$&#0 2%@2,2@2E+ 2%

35 Het nieuwe MB van 11 mei 2007 O.m. de max. subsidiabele oppervlaktes worden verhoogd tot: 98,5 m² voor AZ 157,6 m² voor UZ 87,5 m² voor PZ 110,0 m² voor geïsol. G en Sp 128,5 m² per bed IZ m² per OP-zaal 24 m²/100 bevallingen voor verloskwartier 100 m²/100 bevallingen voor N*-functie + Investeringen buiten plafond (bv. 2 parkings/bed) Verhoogde subsidiebedragen per m² 15 % algemene kosten

36 MB van 11 mei 2007 De maximum subsidiabele bedragen en oppervlaktes uit het nieuwe MB van 11 mei 2007 worden tot op heden NIET toegepast door de Vlaamse overheid, omwille van: - de huidige bouwkalender ( ) die opgesteld werd op basis van de MB van sept. 1978; - de grote budgettaire meerkost (ca %) die thans niet haalbaar is voor de Vlaamse overheid; - bij het opstellen van dit MB er absoluut geen rekening werd gehouden met de opmerkingen van de Vlaamse overheid.

37 Evolutie subsidiebeloftes en/of principiële akkoorden ziekenhuizen

38 Evolutie aantal godgekeurde aanvragen in de alternatieve financiering Jaar 2006 Aantal PA 11 Subsidiebedrag mio euro 75, , , ,7 Totaal ,4

39 VIPA : acties in de sector ZH Evaluatie en actualisering van het VIPA-sectorbesluit voor de ziekenhuizen : in functie van de (gedeeltelijke) toepassing van de bepalingen van het federaal MB van 11 mei 2007 en de budgettaire mogelijkheden. PPS-constructies mogelijk maken : ontwerp van decreet werd ingediend bij het Vlaams Parlement. Uitvoeringsbesluiten opstellen. MB evaluatiecriteria duurzaam bouwen binnenkort uitvaardigen. Ontwikkelen van evaluatiecriteria inzake algemene toegankelijkheid.

Alternatieve VIPA-financiering. in de sector van de verzorgingsvoorzieningen

Alternatieve VIPA-financiering. in de sector van de verzorgingsvoorzieningen Alternatieve VIPA-financiering in de sector van de verzorgingsvoorzieningen!"!#$%&'() Basisprincipe Spreiding financiering over periode die enige relatie heeft met de economische levensduur van de infrastructuur

Nadere informatie

Nieuwe subsidieregeling ziekenhuisinfrastructuur

Nieuwe subsidieregeling ziekenhuisinfrastructuur Nieuwe subsidieregeling ziekenhuisinfrastructuur Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot vaststelling van de investeringssubsidie en de bouwtechnische en bouwfysische normen voor de verzorgingsvoorzieningen

Nadere informatie

DE GEBRUIKSTOELAGE. -Bedrag -Gebruiksnormen -Procedure -Voorbeeld van berekening

DE GEBRUIKSTOELAGE. -Bedrag -Gebruiksnormen -Procedure -Voorbeeld van berekening DE GEBRUIKSTOELAGE -Bedrag -Gebruiksnormen -Procedure -Voorbeeld van berekening Basisbedrag Indexeren bij bevel van aanvang, spreiden over 20 jaar en aanpassen aan evolutie van de rente Basisbedrag * Index

Nadere informatie

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden Verlenen van subsidies en waarborgen voor investeringen in woon- en zorgcentra Marc Morris 22 september 2008 1 Institutionele structuur

Nadere informatie

Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden. De alternatieve financiering in de sector van de ouderen- en thuiszorgvoorzieningen

Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden. De alternatieve financiering in de sector van de ouderen- en thuiszorgvoorzieningen Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden De alternatieve financiering in de sector van de ouderen- en thuiszorgvoorzieningen Marc COCKX - 21 sept 2011 1 Inhoud 1 VIPA : statuut

Nadere informatie

VIPA Alternatieve financiering. Gebruikstoelage. -Bedrag -Gebruiksnormen -Procedure -Voorbeeld van berekening

VIPA Alternatieve financiering. Gebruikstoelage. -Bedrag -Gebruiksnormen -Procedure -Voorbeeld van berekening VIPA Alternatieve financiering Gebruikstoelage -Bedrag -Gebruiksnormen -Procedure -Voorbeeld van berekening Basisbedrag Spreiden over 20 jaar en aanpassen aan evolutie van rente Basisbedrag * Coëfficiënt

Nadere informatie

De financiering van het Vlaams zorgmodel: de uitdagingen

De financiering van het Vlaams zorgmodel: de uitdagingen Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden De financiering van het Vlaams zorgmodel: de uitdagingen Marc COCKX - 29 oktober 2009 1 Inhoud 1 VIPA : statuut en plaats binnen Vlaamse

Nadere informatie

Financiering van Zorgvastgoed VIPA Jaarcongres Zorgvastgoed België 2013 Brasschaat, 13 juni 2013

Financiering van Zorgvastgoed VIPA Jaarcongres Zorgvastgoed België 2013 Brasschaat, 13 juni 2013 Financiering van Zorgvastgoed VIPA Jaarcongres Zorgvastgoed België 2013 Brasschaat, 13 juni 2013 Missie VIPA zal initiatieven ontwikkelen en in financiering voorzien voor een kwaliteitsvolle, toegankelijke

Nadere informatie

Archiefbeheersplan departement WVG. Afdeling VIPA. Inhoudstafel

Archiefbeheersplan departement WVG. Afdeling VIPA. Inhoudstafel Afdeling Inhoudstafel DOSSIERBEHEER... 2 OPMAKEN ZORGSTRATEGISCH DOSSIER... 2 Serie: Zorgstrategische dossiers ziekenhuizen... 2 Serie: Zorgstrategische dossiers rustoorden... 3 Serie: Zorgstrategische

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2015

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2015 333 (2014-2015) Nr. 10 ingediend op 2 juni 2015 (2014-2015) Verslag namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uitgebracht door Peter Persyn en Vera Jans over het ontwerp van decreet houdende

Nadere informatie

VR DOC.0094/2BIS

VR DOC.0094/2BIS VR 2017 0302 DOC.0094/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van infrastructuur van de ziekenhuizen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 2 juni 2006 tot omvorming van

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de investeringssubsidie en de bouwtechnische

Nadere informatie

VR DOC.0237/16

VR DOC.0237/16 VR 2019 2202 DOC.0237/16 Bijlage 14. Subsidiëring van de infrastructuur in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf type 1 Hoofdstuk 1. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 infrastructuursubsidies:

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen en het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen en het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Gecoördineerde versie van het reglement voor de subsidiëring van infrastructuur binnen het beleidsdomein Gezin.

Gecoördineerde versie van het reglement voor de subsidiëring van infrastructuur binnen het beleidsdomein Gezin. Gecoördineerde versie van het reglement voor de subsidiëring van infrastructuur binnen het beleidsdomein Gezin. De aangeduide wijzigingen zijn in werking sinds 1 januari 2018 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 2 juni 2006 tot omvorming van het Vlaams Infrastructuurfonds

Nadere informatie

Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden VIPA. Herman De Lange - Teamverantwoordelijke Team Dossierbeheer 2 maart 2010 1

Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden VIPA. Herman De Lange - Teamverantwoordelijke Team Dossierbeheer 2 maart 2010 1 Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden VIPA Herman De Lange - Teamverantwoordelijke Team Dossierbeheer 2 maart 2010 1 1. VIPA 2. Basisvoorwaarden 3. Procedure 4. Terugvorderingsregels

Nadere informatie

Bijlage XVII. Subsidiëring van de infrastructuur in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf

Bijlage XVII. Subsidiëring van de infrastructuur in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf Bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van... tot wijziging van verschillende besluiten, wat betreft de invoering van infrastructuursubsidies voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf Bijlage

Nadere informatie

Antwoord. Sector Doorlooptijd Doorlooptijd zorgstrategische plannen technisch-financiële plannen

Antwoord. Sector Doorlooptijd Doorlooptijd zorgstrategische plannen technisch-financiële plannen Vraag nr. 25 van 4 november 2003 van de heer JAN VERFAILLIE VIPA-subsidiëring Stand van zaken Initiatiefnemers uit de gezondheids- en welzijnssector kunnen in aanmerking komen voor investeringssubsidies

Nadere informatie

Reglement voor de subsidiëring van infrastructuur binnen het beleidsdomein Gezondheid

Reglement voor de subsidiëring van infrastructuur binnen het beleidsdomein Gezondheid BIJLAGE Bijlage nr. 1 Reglement voor de subsidiëring van infrastructuur binnen het beleidsdomein Gezondheid Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit besluit wordt genomen in uitvoering van de verordening

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op [ ];

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op [ ]; Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de investeringssubsidie en de bouwtechnische en bouwfysische normen voor sommige woonzorgvoorzieningen en tot wijziging van diverse bepalingen in dat

Nadere informatie

Boeking gebruikstoelage Vlaams infrastruuctuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA)

Boeking gebruikstoelage Vlaams infrastruuctuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) Datum 16 november 2009 Ons kenmerk MT/CT/1133/10.4.1/2009 Laatste Versie Nota Boeking gebruikstoelage Vlaams infrastruuctuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) 1. Achtergrond De Vlaamse

Nadere informatie

Het Bestuurscomité van LSM,

Het Bestuurscomité van LSM, LSM Reglement betreffende het verlenen van financieringstoelage(n) voor de bouw van bijkomende rusthuiswoongelegenheden in de Provincie Limburg LSM Besluit dd. 11 september 2008. Het Bestuurscomité van

Nadere informatie

Lijst 3: - Aanwending ordonnanceringskredieten lopend jaar 2007

Lijst 3: - Aanwending ordonnanceringskredieten lopend jaar 2007 Lijst 3: - Aanwending ordonnanceringskredieten lopend jaar 2007 Legende bij de onderstaande tabel: ngk: niet-gesplitste kredieten; gok: gesplitste ordonnanceringskredieten; vrk: variabele kredieten (begrotingsfondsen),

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 14

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE 51173 VLAAMSE OVERHEID N. 2006 3893 [C 2006/36477] 20 JULI 2006. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de besluiten van de Vlaamse Regering die inhoudelijk betrekking hebben op de werking van

Nadere informatie

De correcte verwerking van kapitaalsubsidies

De correcte verwerking van kapitaalsubsidies e correcte verwerking van kapitaalsubsidies Sinds kort bestaan er nieuwe subsidiëringsvormen ter compensatie van de budgettaire beperkingen van de overheid die het niet langer mogelijk maakten om onder

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vaststelling van de procedure en de voorwaarden volgens welke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap bijzondere subsidies kan verlenen DE VLAAMSE

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, inzonderheid op artikel 5, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, inzonderheid op artikel 5, 1; Besluit van de Vlaamse Regering van 13 januari 2006 betreffende de boekhouding en het financieel verslag voor de voorzieningen in bepaalde sectoren van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van

Nadere informatie

VR DOC.0237/2

VR DOC.0237/2 VR 2017 1703 DOC.0237/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van verschillende besluiten, wat betreft de invoering van infrastructuursubsidies voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf DE

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2019/03 Ziekenhuis nanciering: de boekhoudkundige verwerking van het instandhoudingsforfait en het strategisch forfait Advies van 13 maart 2019 1 I. Algemeen

Nadere informatie

Lijst 2: Kredietvorming 2007

Lijst 2: Kredietvorming 2007 Lijst 2: Kredietvorming 2007 Legende bij de onderstaande tabel: ngk-vl: niet-gesplitste vastleggingskredieten; ngk-ok: niet-gesplitste ordonnanceringskredieten; gvk: gesplitste vastleggingskredieten; gok:

Nadere informatie

Brecht van Zwam 27 februari 2014

Brecht van Zwam 27 februari 2014 Brecht van Zwam 27 februari 2014 Inhoudstafel Inleiding Subsidies als beleidsinstrument Het begrip subsidie Vlaamse subsidiestelsels Toetsing Vlaamse subsidiestelsels Aanbevelingen Inleiding Veelgebruikt

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2015 TOT 30 JUNI 2016 1) Vlaamse overheid: 12 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur Departement Kanselarij en

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR VR 2018 2601 MED.0016/3BIS BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2016 TOT 30 JUNI 2017 1) Vlaamse overheid: 12 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur

Nadere informatie

DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP ZORG EN GEZONDHEID,

DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP ZORG EN GEZONDHEID, VLAAMS MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN AGENTSCHAP ZORG EN GEZONDHEID BESLUIT VAN DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL HOUDENDE DE ERKENNING VAN EEN ASSOCIATIE, VOORLOPIGE ERKENNING EN VERLENGING

Nadere informatie

VR DOC.1027/2

VR DOC.1027/2 VR 2015 0910 DOC.1027/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het subsidiëren van operationele groepen inzake het Europees Partnerschap voor Innovatie - netwerk voor de productiviteit en duurzaamheid

Nadere informatie

ZIEKENHUISNETWERKEN REGIONALE ZORGSTRATEGISCHE PLANNING 10/07/2019

ZIEKENHUISNETWERKEN REGIONALE ZORGSTRATEGISCHE PLANNING 10/07/2019 ZIEKENHUISNETWERKEN REGIONALE ZORGSTRATEGISCHE PLANNING 10/07/2019 ZIEKENHUISNETWERKEN WET OP DE ZIEKENHUIZEN 18.10.17 Agentschap Zorg en Gezondheid 3 LOCOREGIONAAL KLINISCH ZIEKENHUISNETWERK > Elk ziekenhuis

Nadere informatie

VR DOC.0988/2

VR DOC.0988/2 VR 2019 0207 DOC.0988/2 VR 2019 0207 DOC.0988/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juli 2014 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van

Nadere informatie

VR DOC.0952/2BIS

VR DOC.0952/2BIS VR 2018 2007 DOC.0952/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 oktober 2008 tot uitvoering van het decreet van 7 maart 2008 inzake bijzondere jeugdbijstand

Nadere informatie

VR DOC.0810/2BIS

VR DOC.0810/2BIS VR 2017 1407 DOC.0810/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de regeling van subsidies aan ondernemingen voor investeringen in maatregelen ter bevordering van het milieu en de verkeersveiligheid

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2012

houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2012 stuk ingediend op 1326 (2011-2012) Nr. 7 1 december 2011 (2011-2012) Ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2012 Amendementen Stukken in het dossier: 1326 (2011-2012)

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de procedureregels voor de subsidiëring

Nadere informatie

Subsidiereglement aanleg kunstgrasvoetbalveld goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 februari 2016

Subsidiereglement aanleg kunstgrasvoetbalveld goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 februari 2016 Subsidiereglement aanleg kunstgrasvoetbalveld goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 februari 2016 Dit subsidiereglement wil de voetbalclubs van Westerlo ondersteunen bij de aanleg van een kunstgrasvoetbalveld

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 04/292 13 mei 2004 Besluit houdende uitvoering van verordening nr. 04/06 houdende de toekenning van investeringssubsidies aan voorzieningen van het beleidsdomein kind en gezin Het College,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 december 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 december 2018; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunningsvoorwaarden en de subsidieregeling van gebruikersverenigingen met informatieloket voor personen met een handicap en van gebruikersverenigingen met

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 19 DECEMBER 1998. - Besluit van de Vlaamse regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 1 juli 1997 tot uitvoering van het decreet van 19

Nadere informatie

Departement Welzijn Volksgezondheid & Gezin. Samen bouwen aan beleid en zorg

Departement Welzijn Volksgezondheid & Gezin. Samen bouwen aan beleid en zorg Departement Welzijn Volksgezondheid & Gezin Samen bouwen aan beleid en zorg Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Vlaamse minister Strategische adviesraad voor het Vlaamse welzijns-, gezondheids-

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de regeling van subsidies aan ondernemingen voor uitgaven ter bevordering van ecologisch en veilig goederenvervoer DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

Concrete wijzigingen na het wijzigingsbesluit van de Vlaamse Regering van 15 januari 2016 tot wijziging van diverse besluiten inzake de

Concrete wijzigingen na het wijzigingsbesluit van de Vlaamse Regering van 15 januari 2016 tot wijziging van diverse besluiten inzake de Welkom op de infosessie voor de BJB-sector van donderdag 17 maart 2016 Informatief 2016/034 - bijlage 1 Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden Teamverantwoordelijke: Philip Neerinckx

Nadere informatie

Werkingssubsidies voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. sverbanden in het kader van het decreet bovenlokale cultuurwerking

Werkingssubsidies voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. sverbanden in het kader van het decreet bovenlokale cultuurwerking Werkingssubsidies voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden sverbanden in het kader van het decreet bovenlokale cultuurwerking Handleiding voor de aanvrager Aanvraagronde 1 oktober 2019 INHOUD 1 Toelichting...

Nadere informatie

Renovatie van. kleinschalige sportinfrastructuur van lokale overheden. Subsidiereglement 2013

Renovatie van. kleinschalige sportinfrastructuur van lokale overheden. Subsidiereglement 2013 DE VLAAMSE MINISTER VAN FINANCIEN, BEGROTING, WERK, RUIMTELIJKE ORDENING EN SPORT, Renovatie van kleinschalige sportinfrastructuur van lokale overheden Subsidiereglement 2013 Artikel 1 Aan gemeenten, steden

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 68032 MONITEUR BELGE 16.10.2009 BELGISCH STAATSBLAD GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de voorwaarden waaronder investeringssubsidies kunnen worden toegekend aan toeristische logiezen

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de voorwaarden waaronder investeringssubsidies kunnen worden toegekend aan toeristische logiezen Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de voorwaarden waaronder investeringssubsidies kunnen worden toegekend aan toeristische logiezen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 juli

Nadere informatie

DECREET van 23 FEBRUARI 1994 inzake de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden

DECREET van 23 FEBRUARI 1994 inzake de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden DECREET van 23 FEBRUARI 1994 inzake de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden (B.S. 1.VI.1994)1 HOOFDSTUK I. ALGEMENE BEPALINGEN Art 1. Dit decreet regelt een aangelegenheid als bedoeld in

Nadere informatie

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015 ingediend op 17-A (2014-2015) Nr. 1 24 april 2015 (2014-2015) Toelichtingen bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten inzake de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten inzake de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten inzake de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot

Nadere informatie

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking 2020 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Van 15 juni 2018 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Traject besluitvorming: Goedkeuring Vlaamse Regering op 15 juni 2018 Uitvoeringsbesluit goedkeuring Vlaamse Regering

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING Ontwerp van decreet tot wijziging van het Woonzorgdecreet van 13 maart 2009, wat de subsidiëring van de infrastructuur van de woonzorgcentra en de centra voor kortverblijf betreft MEMORIE VAN TOELICHTING

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. houdende tweede aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006 AMENDEMENTEN

ONTWERP VAN DECREET. houdende tweede aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006 AMENDEMENTEN Zitting 2006-2007 5 december 2006 houdende tweede aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006 AMENDEMENTEN Zie: 19 (2006-2007) Nr. 1: Ontwerp van

Nadere informatie

VIPA. uw partner in zorg- en welzijnsinfrastructuur

VIPA. uw partner in zorg- en welzijnsinfrastructuur VIPA uw partner in zorg- en welzijnsinfrastructuur 1 VIPA: bereik 1. Verzorgingsvoorzieningen Algemene en universitaire ziekenhuizen, Psychiatrische ziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen, ZH

Nadere informatie

De financiering van de Sterilisatiedienst in de de ziekenhuizen

De financiering van de Sterilisatiedienst in de de ziekenhuizen De financiering van de Sterilisatiedienst in de de ziekenhuizen 25/4/2002 Koninklijk besluit betreffende vaststelling en de vereffening van budget van financiële middelen van ziekenhuizen M Kerkhofs 1

Nadere informatie

VIPA. Beoordeling financieel-technisch plan en budgettoewijzing

VIPA. Beoordeling financieel-technisch plan en budgettoewijzing VIPA Beoordeling financieel-technisch plan en budgettoewijzing 1 Bijdrage Regeerakkoord Uitbreiding investeringssubsidies Akkoord met de federale overheid: uitbreiding van de bouwkalender Evaluatie alternatieve

Nadere informatie

De VLAAMSE RAAD heeft aangenomen en Wij, EXECUTIEVE, bekrachtigen hetgeen volgt

De VLAAMSE RAAD heeft aangenomen en Wij, EXECUTIEVE, bekrachtigen hetgeen volgt De VLAAMSE RAAD heeft aangenomen en Wij, EXECUTIEVE, bekrachtigen hetgeen volgt Artikel 1 Dit decreet regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 59bis van de Grondwet. Artikel 2 Bij het Ministerie van

Nadere informatie

Werkingssubsidies voor intergemeentelijke samenwerking in het kader van het decreet bovenlokale cultuurwerking

Werkingssubsidies voor intergemeentelijke samenwerking in het kader van het decreet bovenlokale cultuurwerking Werkingssubsidies voor intergemeentelijke samenwerking in het kader van het decreet bovenlokale cultuurwerking Leidraad bij de voorbereiding van het aanvraagdossier Aanvraagronde 1 oktober 2019 INHOUD

Nadere informatie

Omzendbrief Welzijn en Gezondheid 2005/001

Omzendbrief Welzijn en Gezondheid 2005/001 Omzendbrief Welzijn en Gezondheid 2005/001 Vlaamse Regering Kabinet van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Koolstraat 35, 1000 BRUSSEL Tel. 02-552 64 00 - Fax. 02-552 64 01 E-mail: kabinet.vervotte@vlaanderen.be

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op dd mm yyyy;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op dd mm yyyy; Informatief 2009/043 - bijlage Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de wijze van subsidiëring door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap van de opvang van personen met een handicap

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR VR 2019 2501 MED.0026/3BIS BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2017 TOT 30 JUNI 2018 1) Vlaamse overheid: 11 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Definities en algemene bepaling

HOOFDSTUK 1 Definities en algemene bepaling 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 4 maart 2011 (BS 28.03.2011, err. BS 22.04.2011) tot vaststelling van de investeringssubsidie en de bouwtechnische en bouwfysische normen voor de sector van de voorzieningen

Nadere informatie

Reglement financiële autonomie sportverenigingen

Reglement financiële autonomie sportverenigingen Reglement financiële autonomie sportverenigingen artikel 1: Binnen de perken van het daartoe op de begroting voorziene krediet, kan de gemeenteraad subsidies toekennen voor de bouw, de renovatie of het

Nadere informatie

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen Reglement voor de toekenning van renteloze leningen aan erkende culturele verenigingen Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2002 Bekendgemaakt op 31 januari 2002 Artikel 1 Hoofdstuk I - Algemene

Nadere informatie

Inhoud. Besluit van de Vlaamse regering van 4 september 2009 betreffende de programmatie,

Inhoud. Besluit van de Vlaamse regering van 4 september 2009 betreffende de programmatie, Inhoud / 1 Inhoud Basisregelgeving Woonzorgdecreet Inleiding Woonzorgdecreet van 13 maart 2009 Inleiding Woonzorgdecreet 13.03.2009 Besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 15 januari 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 15 januari 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de regelgeving betreffende de specifieke brandveiligheidsnormen voor ouderenvoorzieningen en centra voor herstelverblijf en betreffende de technische commissie

Nadere informatie

VR DOC.0309/2BIS

VR DOC.0309/2BIS VR 2016 2503 DOC.0309/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende het vergunnen van aanbieders van niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning voor personen met een handicap DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 61.652/3 van 10 juli 2017 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de procedureregels voor de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen

Nadere informatie

Artikel 1.- Artikel 2.-

Artikel 1.- Artikel 2.- ontwerp subsidiereglement houdende de ondersteuning van jeugdinfrastructuur HOOFDSTUK : : Algemene A bepalingen Artikel.- Dit besluit wordt genomen in uitvoering van de verordening nr. -02 van 20 januari

Nadere informatie

VLAAMS INFRASTRUCTUURFONDS VOOR PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENHEDEN Begrotingsaanpassing 2013

VLAAMS INFRASTRUCTUURFONDS VOOR PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENHEDEN Begrotingsaanpassing 2013 VLAAMS INFRASTRUCTUURFONDS VOOR PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENHEDEN Begrotingsaanpassing 2013 ONTVANGSTEN Laatste budget Hoofdstuk 1 Tegemoetkoming van de overheid Uitvoering 66.11 Kapitaaloverdrachten (Investeringsbijdragen)

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 61.106/3 van 3 april 2017 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende regeling tot erkenning en subsidiëring van een Vlaamse organisatie ter ondersteuning

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Reglement houdende de ondersteuning van jeugdinfrastructuur. HOOFDSTUK 1: Algemene bepalingen

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Reglement houdende de ondersteuning van jeugdinfrastructuur. HOOFDSTUK 1: Algemene bepalingen BIJLAGE Bijlage nr. 1 Reglement houdende de ondersteuning van jeugdinfrastructuur HOOFDSTUK 1: Algemene bepalingen Artikel 1.- Dit besluit wordt genomen in uitvoering van de verordening nr. 11-02 van 20

Nadere informatie

Boek 4. Stad Antwerpen. Toelichting bij de budgetwijziging 2015

Boek 4. Stad Antwerpen. Toelichting bij de budgetwijziging 2015 Boek 4 Stad Antwerpen Toelichting bij de budgetwijziging 2015 Toelichting bij de budgetwijziging 2015 Schema TB1: Exploitatiebudget per beleidsdomein 1 Schema TB2: Evolutie van het exploitatiebudget totaal

Nadere informatie

Aanleiding voor onderstaande wijzigingen:

Aanleiding voor onderstaande wijzigingen: Voorstel statutenwijziging onderdeel van de agenda voor de Bijzonder Algemene Vergadering van 27 mei 2014. Ontwerp goedgekeurd op de RVB van 14 februari 2014 Aanleiding voor onderstaande wijzigingen: Beleidsplan

Nadere informatie

VERSLAG OVER DE ALGEMENE REKENINGEN 2013 VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP. Presentatie in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting

VERSLAG OVER DE ALGEMENE REKENINGEN 2013 VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP. Presentatie in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting VERSLAG OVER DE ALGEMENE REKENINGEN 2013 VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP Presentatie in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting Dinsdag 14 oktober 2014 1 Rekeningen Vlaamse Gemeenschap Algemene

Nadere informatie

Lijst van entiteiten en financiële systemen die in staat zijn e-facturen te ontvangen via het Mercuriusplatform

Lijst van entiteiten en financiële systemen die in staat zijn e-facturen te ontvangen via het Mercuriusplatform Lijst van entiteiten en financiële systemen die in staat zijn e-facturen te ontvangen via het Mercuriusplatform versie 20160623 Entiteit Financieel systeem KBO-nummer / GLN-nummer Startdatum elektronisch

Nadere informatie

PRIJSBEPALING OUDERENVOORZIENINGEN Vormingssessie / 18.09.2015

PRIJSBEPALING OUDERENVOORZIENINGEN Vormingssessie / 18.09.2015 PRIJSBEPALING OUDERENVOORZIENINGEN Vormingssessie / 18.09.2015 INHOUD 1. Situering en globale principes 2. Aanvraag prijsverhoging met het aanvraagformulier Informatieve luik Verantwoording in formulier

Nadere informatie

Stad Antwerpen. Toelichting bij budgetwijziging 2017

Stad Antwerpen. Toelichting bij budgetwijziging 2017 Stad Antwerpen Toelichting bij budgetwijziging 2017 Toelichting bij de budgetwijziging 2017 Schema TB1: Exploitatiebudget per beleidsdomein 1 Schema TB2: Evolutie van het exploitatiebudget: - totaal 6

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het decreet van 7 maart 2008 inzake

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 19 juli 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 19 juli 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 oktober 2008 tot uitvoering van het decreet van 7 maart 2008 inzake bijzondere jeugdbijstand en het kaderdecreet

Nadere informatie

Tien sleutels om volgende concepten beter te begrijpen. Federale financiering voor nieuwbouw, wederopbouw en herconditionering

Tien sleutels om volgende concepten beter te begrijpen. Federale financiering voor nieuwbouw, wederopbouw en herconditionering Tien sleutels om volgende concepten beter te begrijpen Federale financiering voor nieuwbouw, wederopbouw en herconditionering 1. Eerste sleutel: het Protocolakkoord met de Gemeenschappen en Gewesten betreffende

Nadere informatie

4 lokale PPS-projecten : PPS-projecten van de lokale besturen en van de ervan afhangende rechtspersonen;

4 lokale PPS-projecten : PPS-projecten van de lokale besturen en van de ervan afhangende rechtspersonen; PPS Decreet 18 JULI 2003. - Decreet betreffende Publiek-Private Samenwerking. Publicatie : 19-09-2003 Inwerkingtreding : 29-09-2003 Inhoudstafel HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Art. 1-2 HOOFDSTUK II.

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 maart 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 maart 2017; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 november 2012 betreffende het verlenen van investeringssubsidies voor culturele infrastructuur met bovenlokaal

Nadere informatie

In Het Algemeen Belang. Filip De Rynck

In Het Algemeen Belang. Filip De Rynck In Het Algemeen Belang Filip De Rynck Context gemeenschappelijk Discussie over de rol van de overheid: gemeenschappelijk belang Besparingen: gemeenschappelijke druk; kan samenwerking deel van het antwoord

Nadere informatie

Participatieprojecten voor. kansengroepen: cultuur, jeugd & sport. Juni Yves De Backer Lynn Moerenhout

Participatieprojecten voor. kansengroepen: cultuur, jeugd & sport. Juni Yves De Backer Lynn Moerenhout Participatieprojecten voor kansengroepen: cultuur, jeugd & sport Yves De Backer Lynn Moerenhout Departement Cultuur, Jeugd en Media Afdeling Sociaal-Cultureel Werk Juni 2017 Inhoud Regelgeving Wat en voor

Nadere informatie

Info-sessie VAC Leuven 28.05.08 Agentschap voor Facilitair Management

Info-sessie VAC Leuven 28.05.08 Agentschap voor Facilitair Management 29-5-2008 1 Agenda 1. Procedure 2. Definitief ontwerp 21.05.08 3. Project VAC functionaliteit en techniciteit 4. Gebruikers 5. Timing VAC Leuven 6. Voorstel principes en financiële voorwaarden 7. Huidige

Nadere informatie

VLAAMS INFRASTRUCTUURFONDS VOOR PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENHEDEN Begroting 2012 ONTVANGSTEN

VLAAMS INFRASTRUCTUURFONDS VOOR PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENHEDEN Begroting 2012 ONTVANGSTEN VLAAMS INFRASTRUCTUURFONDS VOOR PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENHEDEN Begroting Hoofdstuk 1 ONTVANGSTEN UITVOERING 2010 BC 2011 BO Nieuwe aanrekeningsregels TOTAAL Tegemoetkoming van de overheid 6611 Kapitaaloverdrachten

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.013/3 van 21 maart 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de regelgeving betreffende de specifieke brandveiligheidsnormen

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-469- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEERT BOURGEOIS VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME Vraag nr. 70

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse

Nadere informatie