De geschiedenis van de Harley-Davidson Softail

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De geschiedenis van de Harley-Davidson Softail"

Transcriptie

1 De geschiedenis van de Harley-Davidson Softail In het begin van de jaren 80 beleefde Harley-Davidson een turbulente periode. Onder andere het einde van de AMF periode, waarin de fabriek onder druk van het management maximaal aandacht moest schenken aan productie aantallen en de kwaliteit niet in gelijk tred mee kon komen. Daarbij bevond zich het Shovelhead V-Twin blok aan het einde van zijn levensfase. Deze en uiteraard nog vele andere invloeden zorgde ervoor dat het image van de legendarische motorfiets uit de USA een flinke deuk had opgelopen en er zijn dan ook tijden geweest dat menigeen vreesde voor het voortbestaan van de Motor Company FXST Softail debuut Gelukkig keerde het tij en enkele gedreven managers van Harley-Davidson namen de aandelen van AMF over, waardoor de fabriek vanaf juni 1981 wederom zelfstandig werd. Hierbij werden onder andere grote privé-vermogens aangesproken. Er stond dus nogal wat op het spel. En het was tijd voor een forse kentering in het bestuur van de company. Harley-Davidson wilde weer motoren maken, waarop iedereen trots kon zijn en waarbij de kwaliteit van weleer er vanaf straalde. AMF had in die periode niet stilgezeten, want met de opvolging van het Shovelhead-blok was reeds begonnen. Daarnaast had Willy-G Davidson met de Custom lijn een groot potentieel aangeboord. Denk maar eens aan de FXE Super Glide en de FXS Low Rider. Styling van de hoogste graad en hèt voorbeeld voor de constructeurs uit het land van de rijzende zon, die met deze nieuwe trend wel mee wilden liften. Hier wist de marketingafdeling van Harley uiteraard gebruik van te maken. Pakkende teksten als: OK Japan, your prototype is ready en While the competition is trying to figure out how we do it, we did it again verschenen met gepaste trots in de advertenties van de nieuwe modellen Softail dempers van onderen gezien En voor het modeljaar 1984, dat normaliter begint in augustus van het voorgaande jaar, kwam de fabriek met twee significante nieuwigheden. Niet alleen de sterk verbeterde Evolution V-Twin (ls opvolger van de Shovelhead) zag het levenslicht, maar er werd ook een geheel nieuwe modelgeneratie gepresenteerd. Jawel: The Softail is here!

2 Het eerste model, de FXST Softail, was voorzien van het nieuwe Evolution blok, met cilinders in aluminium look. Een betrouwbaar stukje techniek, bleek later. Want de Evolution is 16 jaar in productie gebleven en er zijn meer dan een miljoen exemplaren van gebouwd. Het motorvermogen en koppel zou volgens de fabrieksopgave 72 pk, resp. 110 Nm bedragen. Aan de krukas welteverstaan. Kortom een puike motor, die eigenlijk weinig mankementen kende. Verder werd de Evolution in modeljaar 1984 toegepast in de FXRS Low Glide, FXRT Sport Glide, FLHTC Electra Glide Classic en de FLTC Tour Glide Classic. Vanaf modeljaar 1985 werden alle bigtwins van dit blok voorzien en in 1986 vond de Evolution-techniek een weg naar de Sportsterfamilie. Schokdempers close look Het basis principe van het softail frame met de nostalgische hardtail look was feitelijk door H-D gekocht van mister Bill Davis. Hij was het die dit prachtig ontwerp had bedacht. De Softail bleek een regelrecht verkoopsucces en het duurde niet lang voordat er nieuwe varianten op de markt kwamen. Als eerste in 1986 de luxere FXSTC Softail Custom. Eigenlijk de sjiekere broer van de FXST. Meer chroom, een zwart/alu gepolijst blok, fraaiere lak en meer van dat moois. Kennelijk konden de meeste kopers dat niet weerstaan en werd er voornamelijk voor dit model gekozen. In het eerste jaar van de FXSTC werden er ca stuks van gebouwd, bijna 60% meer dan de FXST. De eenvoudigere Softail verdween dan ook medio 1990 van het toneel (om in 1999 weer terug te komen). In deze periode hebben zich overigens diverse technische wijzigingen voorgedaan, die over het algemeen Softail breed doorgevoerd werden. Zo kreeg het 1985 model een nieuwe natte platen koppeling met diafragmaveer en in 1986 werd dat aangevuld met een vijf-versnellingsbak met riemaandrijving naar het achterwiel. Tevens werd het luchtfilterhuis gewijzigd, herkenbaar aan de rubber slang van de carterventilatie. Om de koppelingsbediening te verfijnen kwam in 1987 het zogenaamde bal and ramp principe, die tot op heden nog steeds wordt toegepast FLSTC Heritage Softail Classic

3 En tevens ontstond er in dit modeljaar een nieuwe generatie Softail, geënt op het nostalgische toerkarakter. Zo was daar de FLST Heritage Softail. Wederom een direct hit. De FLST kreeg vanaf modeljaar 1988, net als zijn Custom tegenhanger, een luxer broertje: de FLSTC Heritage Softail Classic. Ook hier, meer chroom, het zwarte blok, voortreffelijke lak met graphics, een windscherm en zowaar echte lederen zadeltassen. De eenvoudigere FLST stond net als de FXST niet meer in de verkoopbrochures van De Classic daarentegen leeft voort tot op de dag van vandaag. Gelijk met de intro van de Heritage Softail Classic kwam in modeljaar 1988 bij de Custom lijn een nieuwe motorfiets, de FXSTS Springer Softail. Ook een succes, want dit model stond tot 2007 in de prijslijst. Een model met een heel eigen look, niet in de laatste plaats veroorzaakt door de Springer voorvork. Een veersysteem dat in de basis onder andere bekend is van de 750cc Liberator modellen WLA/WLC. Maar bij de FXSTS voorzien van de modernste techniek. Zo was bij de oude variant de lagering van de vorkpoten nogal eens een punt van kritiek FXSTS Springer Softail In 1988 begon Harley-Davidson hinder te ondervinden van de steeds strenger wordende milieueisen. Denk hierbij aan uitlaatgassen en geluidsproductie. Om deze wetgeving toch het hoofd te kunnen bieden werd er vanaf dit jaar een andere nokkenastiming toegepast. De milieuproblematiek kreeg nog veel meer invloed op de constructie van de Evolution-techniek in de jaren daarna. Het nieuws dat Harley-Davidson samenwerkt met Porsche stamt dan ook uit deze periode, aangezien de bouwers van het sportieve automerk grote ervaring hebben met het optimaliseren van motoren. Om het grotere stroomverbruik aan te kunnen kreeg de motorfiets in modeljaar 1989 een nieuwe dynamo en spanningsregelaar. Hiermee kon de eveneens nieuwe direct-drive startmotor beter rondgeslingerd worden. In die periode zijn van de FXSTS en de FLSTC speciale versies verschenen om de XXIII USA Super Bowl luister bij te zetten. Ware collectors items en samen ca. 110 stuks van gebouwd in een witte en met name zwarte uitvoering. De nostalgische Softail-modellen werden in het daaropvolgende jaar wederom bijgestaan door een nieuw type, de FLSTF Fat Boy. Een zeer bullig ogende motorfiets die in het eerste jaar alleen te leveren was in zilver uitvoering en mooi contrasterende oranje biezen op de klepdeksels. Je moet het zien, om het te geloven. Vanaf zijn tweede modeljaar werd dat kleurenschema aangepast en kon de klant uit meerdere verfjes kiezen. Het model bleef in productie tot nu toe en wie weet nog vele jaren.

4 Het jaar 1990 was ook het jaar van de introductie van de zogenaamde constant-vacuum carburateur. Kijk maar eens bij diverse Harley s aan de bovenzijde nèt achter het ronde luchtfilterdeksel. Zie je daar een zwart dekseltje, dan is de motorfiets van 1990 of ouder. Ervan uitgaande dat hij origineel is. Tevens is in dit jaar de natte platenkoppeling herzien en werd de rubber carterventilatie aangepast. Dit is te zien aan de metalen leiding aan het luchtfilterhuis, in plaats van de rubber slang FLSTF fat Boy debuut Het duurde tot 1993 (FL), respectievelijk 1995 (FX), alvorens er naast de bestaande uitvoeringen van de Softail nieuwe modellen bijkwamen. Dat was allereerst in de toerserie de FLSTN Heritage Special. Door sommigen ook wel Nostalgia genoemd. Vandaar de N in de typeaanduiding. Opvallend bij dit model was de nostalgische two-tone kleurstelling en het gebruik van koeien-motief leer op het zadel en de zadeltassen. Dit gaf het model een bijnaam: de Cowglide ofwel Moo-Glide. Deze motorfiets bleef tot en met 1996 in productie. Twee jaar daarna werd de FXSTSB Bad Boy geïntroduceerd. Door de achterste S in de typeaanduiding is het voor kenners duidelijk dat deze motor ook de Springer-voorvork heeft. En dan niet zoals bij de FXSTS in verchroomde uitvoering, maar geheel zwart gespoten. Dit past bij de uitstraling van de motorfiets aangezien al het overige ook zwart uitgevoerd is, met blauwe of rode accenten als contrast. Het motorblok werd conform de bekende zwart/chroom variant geleverd. De Bad Boy bleef in productie tot en met modeljaar Van 1991 tot aan deze periode bleven ook de technische vernieuwingen doorgaan. Zo kwam er de vernieuwde drukstift bediening van de koppeling en de self-cancelling bediening van de richtingaanwijzers. Eén maal bedienen van het knopje links of rechts was voldoende. En na een bepaalde afstand en/of tijdsperiode gaat het knipperlicht vanzelf weer uit. In 1992 werden de remmen aangepakt met als resultaat remschijven van verbeterd materiaal. Verder werd de borging van de voorste riempoelie op de versnellingsbak veranderd. Deze poelie heeft 32 tanden en werkt vanaf dat bouwjaar samen met een kleinere poelie aan het achterwiel. Nu 61 tanden in plaats van 70 tanden. De secundaire overbrenging wordt hierdoor kleiner. Dat houdt onder andere in dat bij gelijkblijvende snelheid het motortoerental lager is. Verder werd de bezetting van de carburateur iets aangepast op de actuele milieu normen. De modellen vanaf 1993 zijn direct herkenbaar aan het ontbreken van de slang of leiding aan het luchtfilterhuis. De carterventilatie wordt vanaf die periode intern geregeld. Onderhoudstechnisch kwam ook een smeernippel op het balhoofd om het doorsmeren van de lagers te vereenvoudigen. Voorheen diende daarvoor de vork in z n geheel gedemonteerd te worden.

5 Het jaar 1994 was het jaar van de overbrengingen. Zowel de primaire- als secundaire overbrenging werden gewijzigd. De primaire ging omlaag en de secundaire omhoog. Voor de laatste werd de 61-tands achterste poelie vervangen door een exemplaar met 65 tanden. Daarnaast ging de startmotorreductie fors omhoog om een beter starttoerental te kunnen bereiken FLSTN Nostalgia In 1995 kwam een handigheidje voor de berijder. De benzinekraan werd automatisch geopend door het ontstane spruitstuk vacuüm tijdens het lopen van de motor. Motor uit, vacuüm weg en kraan dus weer dicht. De geluidsemissie eisen waren in dit jaar strenger hetgeen zich manifesteerde in een gewijzigde luchtaanzuiging. Je ziet het, niet alleen de uitlaat is verantwoordelijk voor het maken van geluid. De nieuwe aanzuiging was vanaf de linker zijde duidelijk te herkennen aan het tuutje tussen de cilinders. Om de brandstof toevoer af te stemmen aan de gewijzigde airflow werd de carburateur aangepast. Deze aanpassing zorgde tevens voor een koppelverhoging van 10%. De technologische vernieuwingen werden in 1996 onverminderd voortgezet. Wederom verbetering van het remsysteem. Niet alleen door geoptimaliseerde hendels aan het stuur, maar ook door toepassing van een verbeterde hoofdremcilinder. De snelheidsmeter wordt nu elektronisch aangedreven, te herkennen aan het ontbreken van de kabel naar de voorwielas. De koelribben van de cilinder en cilinderkop werden dikker uitgevoerd, waardoor de afwerking van de gepolijste uiteinden verfraaide. Ook de versnellingsbak werd onder handen genomen en dat resulteerde in een stillere inwendige overbrenging. Oorzaak hiervan zijn de low-noise high-contact tandwielen. Dit zorgt voor een effectiever afrollen van de tandflanken, waardoor trillingen en dus geluidsproductie verlaagd wordt. Tenslotte ontkwam de elektrische bedrading ook niet aan de aandacht van de Milwaukee engineers. Technisch hoogwaardigere stekkerverbindingen moesten zorgen voor een optimalere werking van de stroomcircuits door indringen van water te voorkomen. Tevens was het richtingaanwijzer module nieuw. In 1997 werd het tijd voor weer een nieuw model in het Softail toersegment. De FLSTS Heritage Springer verscheen ten tonele. Een directe verwijzing naar de modellen uit de jaren 40. Springer voorvork, dikke gespaakte wielen, leren tassen, franjes rondom, nostalgische verlichtingsunits, claxon onder de koplamp, enzovoorts, enzovoorts. Indien je niet geheel bekend bent met de Harley modellen zou je gelijk denken aan een gerestaureerde motorfiets uit de tijd van weleer. Een populair model en gebouwd tot en met modeljaar Naast wit/rood en wit/blauw verschenen in opvolgende bouwjaren meerdere kleurstellingen.

6 1999 FXSTB Night Train De uitloopperiode van de FXSTC Softail Custom is aangebroken in Alleen voor de Amerikaanse markt werd het model nog een jaartje langer in productie gehouden. Europa was echter toe aan wat nieuws en Milwaukee kon ervan overtuigd worden dat voor deze sterk groeiende markt aangepaste modellen nodig waren. Zo werd in de Softail-lijn de Bad Boy vervangen door de speciaal ontwikkelde FXSTB Night Train. Een motorfiets met één kernwoord: zwart. Zwarte tank, zwarte spatborden, zwart frame, zwarte olietank, zwart luchtfilter, zwart carter, zwarte kleppendeksels en zwarte cilinders. Alles zwart. Dit werd dan mooi geaccentueerd met een verchroomde voorvork, velgen (discwiel achter), drag-stuur, stoterstangen covers, knipperlichten en uitlaatsysteem. Een zeer fraaie, uiterst lang en laag ogende motorfiets. Hij sloeg zo goed aan dat in het daaropvolgende jaar ook de Amerikaanse markt met de Night Train geconfronteerd werd. Succes verzekerd tot aan modeljaar In 1999 kwam de sinds 1991 niet meer in de brochures staande FXST Softail terug in de markt. Echter bedoeld als een Standard Softail. Zo heette hij dan ook. Kenmerken: onder andere aluminium gekleurde cilinders, grijs gecoat carter en primary-deksel. Deze motorfiets kan in alle kleuren besteld worden, als het maar zwart is. Gewoon een mooie motorfiets, die voor een aantrekkelijk bedrag in de prijslijst staat en verder gecustomized kon worden. De technische vernieuwingen in deze periode: een nieuwe accu met hogere capaciteit (20 Ah), die geplaatst was in een gewijzigde steun. Het jaar 1998 verwelkomde een herziene koppeling met 9 platen, die moest zorgen voor een 20% lagere bedieningskracht. De 1999 modellen zijn herkenbaar aan het koppelingsdeksel, die nu met 5 in plaats van 3 boutjes op de primary bevestigd is, met als resultaat een betere afdichting. Voorts zijn vanaf dat modeljaar meerdere (electronische) diagnosefuncties aan boord, teneinde het storing zoeken te vergemakkelijken. Aan het eind van modeljaar 1999 komt een kentering in de Softailtechniek. Het Evolution motor tijdperk komt ten einde. In dit modeljaar was de Evo al verdwenen bij de Dyna -en FLT modellen. Na 16 jaar werd door Milwaukee met grote trots de Twin Cam 88 voorgesteld. Hierover staat in een eerdere uitgave van het Rock City Chapter blad een uitgebreid technisch verslag. Heel kort dan het nieuws voor modeljaar 2000: Twin Cam 88B blok met dubbele balansassen (om de motortrillingen tegen te gaan), nieuw frame, vernieuwde 5-speed versnellingsbak (beter schakelen en makkelijker de neutraalstand te vinden), totaal vernieuwde remmen met 4-zuiger remtangen, onderhoudsvrije accu en wiellagers, nieuwe smallere maar sterkere aandrijfriem en ga zo maar door. De Softail is klaar voor het nieuwe millennium.

7 2002 FXSTD Deuce Naast de reeds beschreven modellen komt in de loop van dit voorjaar de FXSTD Deuce naar Nederland. In feite de opvolger van de FXSTC Softail Custom. In 2001 komen dezelfde Softail modellen naar Nederland als in het jaar ervoor, met dien verstande dat er nu de keuze is tussen een carburateur of tegen meerprijs het brandstof injectie model. Niet alle modellen kunnen echter in ons land met EFI besteld worden. In de US thuismarkt overigens wel. Verder een verbeterde kettingspanner voor de primaire aandrijving, een beter laadsysteem, betere diagnose mogelijkheden en nieuwe banden. Tenslotte voor ons land standaard een alarmsysteem af fabriek! 2002 Wederom dezelfde modellen en enkele technische verbeteringen. Onder andere een verbeterd Delphi single-body injectie systeem. De carburateur modellen krijgen een opgewaardeerde brandstofkraan. Dan breekt het 100 jarig jubileumjaar aan. Dat mondt uit in speciale kleurstellingen met als ultieme variant de Sterling silver / Vivid black uitvoering. Voorzien van een veeltal aan emblemen die niet te raden overlaten hoe lang Harley al motorfietsen bouwt. Een modernere vorm spiegels en voor sommige modellen een bredere 150 mm achterband maken de zaak compleet FXSTDSE Deuce CVO In dit jaar verschijnt ook de eerste Softail vanuit de zogenaamde Custom Vehicle Operations (CVO) stal, de FXSTDSE Screamin Eagle Deuce. Een tamelijk radicale verschijning en volgehangen met zowat heel het Parts & Accessories boek. Niet voor te stellen dat vanuit dit platform in de USA nog mensen bestaan die daar bovenop nog allerlei wijzigingen doorvoeren. Deze CVO bike krijgt het jaar erna nog een opvolger en die heet dan ook FXSTDSE2. Beide zijn voorzien van de big-bore Twin Cam 95B V-Twin en hebben elektronische brandstof injectie. Verkrijgbaar in diverse two-tone kleuren.

8 2004 kenmerkt zich door het nog alleen maar leverbaar zijn van de injectie variant. Dat wil zeggen voor de exportlanden, waartoe dat van ons behoort. Voorts komt de FLSTS(I) Heritage Springer dit modeljaar te vervallen. Maar wie weet FLSTSC Softail Springer Classic En jawel, daar is ie weer: als nieuw te introduceren FLSTSCI Softail Springer Classic. Een ultieme retro bike, waar de Harley geschiedenis vanaf spat. Met name in de two-tone kleuren rood / zwart een plaatje! Naast deze nieuweling vindt er nog een wedergeboorte plaats. Dat is die van de FLSTNI Softail Deluxe. En deze motorfiets mag ook gezien worden! Koplampen met helder glas (heel modern), speciale chroom/alu spaakwielen (optioneel te bestellen) en een nieuwe oliepeilstok, die motorolie peilen op de zijstandaard mogelijk maakt, zijn de highlights van dit modeljaar. Inclusief de Limited Edition CVO 1690 cc FLSTFSE Screamin- Eagle Fat Boy en de in maart 2005 voorgestelde 15th Anniversary 1550 cc FLSTFI Fat Boy telt de Softail familie 10 leden. Wat een keuze! Aangezien de carburateur en injectie variant voor diverse markten nog naast elkaar gebouwd worden is in deze periode veelvuldig een I te zien in de modelaanduiding. Na het geheel verdwijnen van de carburateur komt de I vanaf 2007 uiteindelijk te vervallen. Maar het houdt niet op. De 2006 modellen hebben inmiddels ook de showroom bestormd. En ook bij de Softail interessant nieuws. Bij de FX Softail modellen zijn alle varianten uit 2005 weer present. En uiteraard allen in injectie uitvoering. Carburateurs gaan toch echt uitsterven. De Standard, Night Train en Springer (US only) staan voortaan op een wel heel vette achterslof. Maatje 200!!! Als dat niet stoer staat? Deze motorfietsen hebben dan ook een nieuw achter spatbord en nieuwe velgen. Silver slotted heet dat nu. Optioneel is forged polished leverbaar. Allemaal mooi. Achterband maatje VET

9 Bij alle Softails is de koppelingsbediening veel lichter geworden, door een nieuwe koppelingsveer en aangepast ball-and-ramp overbrenging. En dat voel je als je aan de koppelingshendel trekt. Dit systeem kan trouwen ook op oudere modellen voorzien worden. De FL Softails profiteren hier ook van en hebben er overigens een nieuwe telg bij gekregen. De FLST(I) Heritage Softail. Jawel, het basic Heritage model uit midden 80er jaren is weer present. Voorts verstevigde zadeltassen en verlaagd windscherm voor de FLSTC(I) en naast dit model ook voor de FLSTN(I) nieuwe passing lights FLSTI Heritage Softail In het Screamin Eagle park is de Fat Boy zijn tweede ronde ingegaan. FLSTFSE2 heet dat en zoiets staat borg voor brute kracht (103 cubic inch V-twin) en ontelbare extra s. Vanaf modeljaar 2007 doet het Twin Cam 96B blok zijn intrede bij de Softail. Deze wordt dan nog eens aangevuld met de 6-speed cruise drive versnellingsbak. Legio vernieuwingen waardoor de motorfiets beter presteert en echt een hogere driveability krijgt. Meer motorprestaties, die op een soepelere wijze op de weg wordt overgebracht. Daarnaast zorgt het pookstandjemeer voor een soort van overdrive werking. Dat zit niet zozeer in de bak zelf, maar in de aangepaste primaire overbrenging van de krukas naar de koppeling FXSTC Softail Custom De nieuwe Twin Cam 96B heeft volledige EFI brandstofinjectie en wordt ook bij de overige bigtwins gebruikt, weliswaar dan de uitvoering zonder balansassen. Een heel prettig gebeuren en de klanten zijn er blij mee. Verder zijn ze dat ook over de vereenvoudigde alarm werking en diverse andere updates, waaronder: nieuwe snelheidsmeter met verbeterde controle LED afleesbaarheid, schakelaar in de koppeling om starten in de versnelling te voorkomen, sterkere maar wederom smallere aandrijfriem, nieuwe vooraslagers en verbeterde Molex stekkerverbindingen in de elektrische kabelboom.

10 De Softail Springer komt te vervallen en wordt opgevold door de destijds in 2000 vervallen FXSTC Softail Custom. Deze zal het dit keer overigens een jaar of 4 volhouden, maar naar mijn idee een mooie motorfiets en bij de intro van de Evolution V-Twin voor Harley-Davidson een lifesaver gebleken. Bij de FL Softails verdwijnt de normale Heritage van het modelprogramma. De CVO story wordt in 2007 weer opgepakt en gaat door in Springer variant tot en met Zo verschijnt achtereenvolgens de FXSTSSE, de FXSTSSE2 en tenslotte de FXSTSSE3, die allen het super vette Twin Cam B 110 cubic inch hebben. Van elk worden in bijbehorende Limited Edition maar exemplaren gebouwd FXCWC Rocker C Hebben er al grote wijzigingen plaatsgevonden, in modeljaar 2008 nogmaals leuke dingen. Verbeterde remmen, een stijvere achter swingarm en diverse optische zaken. De Softail evalueert daardoor continue. Diverse Softails zijn in 105 anniversary look te bestellen en later in het modeljaar verschijnt de Rocker en Rocker C. Zeer speciale Customs voorzien van een meer radicale uitdossing. Wat te denken van de 240 mm achterband! Over een vette kont gesproken. Bijna in dezelfde periode van het lopende modeljaar komt een eveneens zeer fraaie Springer style Softail, en wel de Cross Bones. Deze wordt door Willy G. en zijn zoon geïntroduceerd in een op dat moment hotte tent in Los Angeles. Vooral in Denim mat-zwart lak een prachtige verschijning FLSTSB Cross Bones In 2009 hebben we dezelfde modellen in de Softail lijn, ware het niet dat de Deluxe dan alleen in de USA verkrijgbaar is. Enkele technische vernieuwingen, waaronder aangepaste kabelboom en nieuwe motorelektronica. Verder een jiffy sidestand sensor en verbeterde koppelingskabel.

11 Het hierop volgende modeljaar 2010 nogmaals enkele aanpassingen. Zo vinden we in de 6- speed versnellingsbak nu ook schuine vertanding aan de tandwielen van de 5 e versnelling, waardoor het soms optredende lichte zoem geluid (zover je dat al hoort met de doorgaans open uitlaatsound) verdwijnt. En een nieuwe accu en claxon en tevens een geoptimaliseerd uitlaatsysteem. In dit jaar verdwijnt de gewone FXCW Rocker en de jarenlang gevoerde FXSTB Night Train en is de Softail FXSTC Custom voor het laatste jaar alleen in de USA te koop. Als goedmaker verschijnt een hele mooie verlaagde Fat Boy. In de USA heet die Lo en bij ons noemen we hem de Special. In de officiële lijst heet dat FLSTFB. Ook bij dit model doet de Denim mat-zwarte lak het erg goed, te meer daar tevens diverse onderdelen (carterdelen, klepdeksels en uitlaatdempers) in soort van mat-chroom uitgevoerd zijn. De Springer CVO modellen worden in 2010 opgevolgd met nog een Softail variant, die zijn opvolger heeft het jaar erna. Dat zijn de FLSTSE en FLSTSE2 Convertible. Nog steeds de grote Twin Cam 110B V-Twin en diverse onderdelen, die geheel conform de benaming van de motorfiets in een handomdraai zijn te de -en monteren, zoals het ruitje, de zadeltassen en sissybar FLSTFB Fat Boy Special / Lo De meeste modellen komen ook in het actuele modeljaar 2011 bij ons terug, zelfs de FLSTN Deluxe en hierbij worden zeer interessante updates toegevoegd. Denk alleen al eens aan het standaard ABS (met uitzondering van de Cross Bones), hetgeen een stuk extra veiligheid biedt. Dan vindt bij de Softail een moderne uitbreiding plaats met het CAN-bus elektrisch systeem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde Body Control Module, die op basis van input signalen van bijvoorbeeld de schakelaars aan het stuur bepaalde aansturingen doet. Zie artikel in clubblad van november 2010 voor meer details. Daarnaast nog diverse updates in het motorblok en gewijzigde remblokken aan de voorzijde FLSTN Softail Deluxe

12 In de 2 e helft van modeljaar 2011 verschijnt de FXS Blackline. Nu dus als Softail en niet als de voorheen als zodanig qua modelaanduiding bekende Low Rider. De Blackline werd in het opvolgende modeljaar 2012 met gelijk 96 cubic inch Twin Cam B aangeboden, terwijl in de USA het model al met 103 cubic inch te koop was. Deze grotere Twin Cam werd overigens bij de FL Softail modellen wel al de standaard versie ½ FXS Blackline De bekende modellen Blackline, Heritage Classic, Fat Boy, Fat Boy Lo/Special en Softail Deluxe kregen halverwege het modeljaar een nieuweling ernaast. Dat was de FLS Softail Slim. Een mooie motorfiets met een knipoog naar de historische Custom scene van Los Angeles, getuige het zogenaamde beachbar stuur. Enkele technische updates waren de aangepaste compensator sprocket (tandwiel aan de krukas), die de krachten van de zwaardere Twin Cam 103 beter kan verwerken en tevens de karakteristieke starter knock deed verdwijnen. Verder uiteraard standaard ABS en voor de Fat Boy een nieuw stuur met internal wiring en aangepast zadel. In het 110 jubileum jaar verschenen alle bestaande FL Softail modellen weer in de prijslijst en werd bij de FX Softail range de FXS Blackline in de loop van het modeljaar vervangen door de nieuwe FXSB Breakout. Natuurlijk voorzien van de 103 cubic inch Twin Cam. In de USA bleef de Blackline met Twin Cam 103 blok nog tot aan het eind van het lopende modeljaar verkrijgbaar ½ FLS Softail Slim Van de Heritage Classic en Fat Boy Lo/Special was een jubileum uitvoering te koop. Dat betekende two-tone bronze metallic met zwart (overigens geen gewoon vivid black, maar ook met kleine flakes) en waar je maar kon bedenken mooie emblemen. Op de tank zelfs een zwaar bronzen exemplaar waarbij je elke keer als je zo n motor even alleen hebt gelaten blij bent die ie niet gejat is. Echt een apart iets. Op het tankembleem kan je zien welk productie nummer je hebt van de beperkte oplage die ervan gebouwd is.

13 Gedurende het jaar 2014 waren dezelfde Softails te bestellen met minimale technische wijzigingen. Zoals we weten ging bij H-D dat jaar de volle engineering capaciteit op aan de zogenaamde Project Rushmore technologie bij de Touring range. En zo komen we aan in het jaar Ook nu alle dan bekende Softail modellen in de lijst en nagenoeg alle met standaard ABS systeem. Uitzondering is de FLS Softail Slim in de USA thuis markt. Waarschijnlijk om zodoende beneden een prijsgrens te blijven. Alleen de marketing afdeling die het weet FXSB Breakout Dit jaar worden de remmen aan de voorzijde verder verbeterd door een nieuwe hoofdremcilinder, grotere remschijven en 4 zuiger remtangen met efficiëntere remblokken. Kortom: meer rempower met minder bedieningskracht. Enkele modellen hebben een verlenging aan de juffystand om zodoende deze makkelijker te kunnen bedienen. Zoals je ziet gaat de retro Softail als all time HD hardtail-look klassieker door het leven met onderhuids zeer moderne technieken. Meer veiligheid, hogere levensduur en meer comfort. Gewoon top! Kortom: The Softail is here to stay Door: Rob van Dijk Historian Rock City Chapter Update mei 2015

De geschiedenis van de Harley-Davidson Softail

De geschiedenis van de Harley-Davidson Softail De geschiedenis van de Harley-Davidson Softail 01-09-09 In het begin van de jaren 80 beleefde Harley-Davidson een turbulente periode. Onder andere het einde van de AMF periode, waarin de fabriek onder

Nadere informatie

Twin Cam 96 en Twin Cam 96B ( )

Twin Cam 96 en Twin Cam 96B ( ) Twin Cam 96 en Twin Cam 96B (2007 2014) Vanaf modeljaar 2007, dat feitelijk in de zomer 2006 van start ging, is er weer nieuws te melden inzake de legendary V-Twin. De Twin Cam 88 wordt een maatje groter

Nadere informatie

Harley-Davidson Custom, Dyna en Dyna Custom

Harley-Davidson Custom, Dyna en Dyna Custom Harley-Davidson Custom, Dyna en Dyna Custom 1971 FX 1200 Momenteel maakt Harley-Davidson een 5-tal modelseries. Van Sportster, Softail, Dyna en Touring modellen tot de ultra moderne nieuwe V-Rod. De Softail

Nadere informatie

1974 FX 1200 Super Glide

1974 FX 1200 Super Glide Harley-Davidson Custom, Dyna en Dyna Custom 1971 FX 1200 Super Glide Momenteel maakt Harley-Davidson een 6-tal modelseries. Van de Sportster, Softail, Dyna en Touring modellen tot de ultra moderne V-Rod

Nadere informatie

Eigenbouw Softail 145 c.i. (bijna 2400 cc!!)

Eigenbouw Softail 145 c.i. (bijna 2400 cc!!) Eigenbouw Softail 145 c.i. (bijna 2400 cc!!) In 2003 werd door S&S het 45- jarige bestaan gevierd. Ook bestond Harley-Davidson 100 jaar in 2003. S&S besloot als een eerbetoon aan de originele oprichters

Nadere informatie

Motornummer: BHLE013750 (matching numbers motorblok)

Motornummer: BHLE013750 (matching numbers motorblok) 2 Taxatierapport Inspectiedatum : 10 xxxx 2013 Plaats : Sleeuwijk Rapportnummer : DRHD0000XX Opdrachtgever : Dhr. X.X. Xxxxxxx Xxxxxxx xx XXXX XX XXXXXXX Ingevolge uw opdracht een inspectie en taxatie

Nadere informatie

THE SPORTSTER: ALMOST 60 YEARS ON THE STREET

THE SPORTSTER: ALMOST 60 YEARS ON THE STREET THE SPORTSTER: ALMOST 60 YEARS ON THE STREET De eerste Sportster werd in 1957 geïntroduceerd, als opvolger van de begin jaren 50 gangbare K en KH Flathead modellen. Dat is een hele tijd geleden. Maar elk

Nadere informatie

Shovelhead, vergane glorie?

Shovelhead, vergane glorie? Shovelhead, vergane glorie? Dat is even schrikken zo n titel. Zeker voor degene die nog in het bezit is van zo n inmiddels verworden klassieker. Nee, de Shovelhead is zeker geen vergane glorie. Daar waar

Nadere informatie

MODELLEN 2006

MODELLEN 2006 MODELLEN 2006 WWW.MHMOTORCYCLES.NL Cross leverbaar in deze kleuren, SM alleen in zwart 85kg Tankinhoud 6l Banden voor 80/90-21 100/80-17* Banden achter 110/80-18 130/70-17* 1,970x0,750x1,120 m *Furia Cross

Nadere informatie

S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine

S&S 4 Boring Super Sidewinder Evo Style Engine S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine Een half jaar geleden heb ik al uitgebreid de bouw van een S&S Super Sidewinder 113" c.i. (1850 cc) omschreven en getest op Dyno, en de motor bleek goed

Nadere informatie

CRUISER. triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be

CRUISER. triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be CRUISER Speedmaster triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be PRODUCTINFORMATIE Motor Het hart van de Speedmaster is de befaamde, parallelle tweecilinder van 865 cc van Triumph, een klassieke configuratie

Nadere informatie

Een fenomeen in zijn klasse. Cruiser

Een fenomeen in zijn klasse. Cruiser Een fenomeen in zijn klasse. Cruiser Wat maakt de Suzuki Intruder zo populair? Indrukwekkende modellen Ook in 2016 bestaat het Suzuki Cruiser segment weer uit een aantal indrukwekkende modellen, zoals

Nadere informatie

6 BIJZONDERE FEATURES VAN DE SWIFT SPORT KATANA

6 BIJZONDERE FEATURES VAN DE SWIFT SPORT KATANA 6 BIJZONDERE FEATURES VAN DE SWIFT SPORT KATANA SWIFT SPORT KATANA Speciaal voor de Nederlandse markt heeft Suzuki de exclusieve Swift Sport Katana ontwikkeld. Qua design en aankleding is dit topmodel

Nadere informatie

S&S 124 ( 2050cc) voor Twin Cam A en B (Balance )

S&S 124 ( 2050cc) voor Twin Cam A en B (Balance ) S&S 124 ( 2050cc) voor Twin Cam A en B (Balance ) Eindelijk is ie er dan, de S&S 124 kit voor Twin Cam A & B motorblokken. Een Twin Cam A motor zit in een Dyna en FLT/ Road King modellen, en een Twin Cam

Nadere informatie

CRUISER. triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be

CRUISER. triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be CRUISER America triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be PRODUCTINFORMATIE 865CC-MOTOR De luchtgekoelde, parallelle DOHC-tweecilinder met een ontstekingsinterval van 270 graden van de America levert

Nadere informatie

Kenteken : PZ : Harley-Davidson

Kenteken : PZ : Harley-Davidson Kenteken : PZ-67-17 Merk Type : Harley-Davidson : WLC Dossiernummer : 2016816 Datum taxatie : 17/10/2016 Kenteken Soort voertuig Merk Type Bouwjaar Gewicht Km stand Brandstof Chassisnummer/identificatienummer

Nadere informatie

RC 390 2015: RACE-GENEN

RC 390 2015: RACE-GENEN RC 390 2015: RACE-GENEN Een raszuivere sportmotor. Tot de essentie teruggebracht. Wendbaar, snel, geschikt voor A2- rijbewijs en supersportief. Op landwegen of op het circuit: de Moto3-genen komen in elke

Nadere informatie

CLASSIC THRUXTON. triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be

CLASSIC THRUXTON. triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be CLASSIC THRUXTON triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be PRODUCTINFORMATIE Motor De uit de Bonneville afkomstige achtkleps parallelle DOHC-tweecilinder van 865 cc is afgesteld voor prestaties in de

Nadere informatie

S&S 124 c.i. Evo engine.

S&S 124 c.i. Evo engine. S&S 124 c.i. Evo engine. S&S komt al een tijd met complete lijn dikke straat motorblokken op de markt, met als bekendste de snelle en betrouwbare Super Sidewinder Evo motor. Met zijn 4" boring en een slag

Nadere informatie

[ Suzuki 2014 ] scooter

[ Suzuki 2014 ] scooter [ Suzuki 2014 ] scooter w w w. s u z u k i. n l [ scooter ] burgman 650A EXECUTIVE Burgman 650A Executive, ultiem comfort De Suzuki Burgman 650A Executive mag zich met recht de limousine onder de motorscooters

Nadere informatie

Pagina 1 van 9. Fictieve opdrachtgever. Fictief adres. Fictieve postcode en plaats. Capelle aan den IJssel, 05-01-2006

Pagina 1 van 9. Fictieve opdrachtgever. Fictief adres. Fictieve postcode en plaats. Capelle aan den IJssel, 05-01-2006 Fictieve opdrachtgever Fictief adres Fictieve postcode en plaats Capelle aan den IJssel, 05-01-2006 RAPPORT VAN INSPECTIE EN TAXATIE Opdrachtgever : Fictief Expert : Fictief Opdrachtdatum : 02-01-2006

Nadere informatie

retro Het brede stuur, het comfortabele zadel en de klassieke looks maken de Retro tot een echte Easy Rider. Opstappen en rijden maar!

retro Het brede stuur, het comfortabele zadel en de klassieke looks maken de Retro tot een echte Easy Rider. Opstappen en rijden maar! catalogus 2009 retro krachtige schijfrem overzichtelijk dashboard ruime opbergruimte onder het zadel Het brede stuur, het comfortabele zadel en de klassieke looks maken de Retro tot een echte Easy Rider.

Nadere informatie

S&S Twin Cam 116" Super Sidewinder kit.

S&S Twin Cam 116 Super Sidewinder kit. S&S Twin Cam 116" Super Sidewinder kit. Behalve Harley-Davidson zijn er ook nog andere leveranciers die complete tuningskits leveren voor Twin Cams. S&S is daar één van. S&S heeft een enorm blik met Twin

Nadere informatie

Taxatierapport. Taxatienummer: 1412134 Opdrachtgever:

Taxatierapport. Taxatienummer: 1412134 Opdrachtgever: Taxatierapport Taxatienummer: 1412134 Opdrachtgever: Dhr. A.H. Maaskant Uitvoeringsdatum: 19-09-2014 Vervaldatum: 23-09-2017 Taxatie uitgevoerd door: Ir. A.C. Wisse InterClassic s Jupiterweg 14 3893 GD

Nadere informatie

De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg

De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg Succesvolle E-Klasse nog attractiever met nieuwe motoren De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg Nog efficiëntere motoren over de gehele breedte van het gamma Interieur nog verder verfijnd Nieuwe 7G-TRONIC

Nadere informatie

Alle motoren Ruud Vos

Alle motoren Ruud Vos Alle motoren 2017 Ruud Vos UITGEVERIJ DE ALK BV Inhoud Inleiding.......................................... 4 Motorrijden over dertig jaar?.......................... 5 Verklaring technische gegevens.......................

Nadere informatie

Opbouw Racer Honda CBR 600/900 Door : Jochem Havermans & Gert-Jan Dillewijn

Opbouw Racer Honda CBR 600/900 Door : Jochem Havermans & Gert-Jan Dillewijn HET BEGIN Hier is het allemaal mee begonnen, de CBR 600 van Dave Boef, Seizoen 2003. Nadat het motorblok was overleden, had Dave het wel gehad met de CBR. Dave was ondertussen een eigen bedrijf begonnen

Nadere informatie

Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit

Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit liefde voor het vak. De handgemaakte carbon Limited

Nadere informatie

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft.

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic Producthighlights 01 2014 Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic

Nadere informatie

De krachtige en comfortabele all-rounder!

De krachtige en comfortabele all-rounder! B.V. NIMAG Postbus 77, 4130 EB Vianen Marketing Motorcycle Arno Jansen Tel: 0347-349794 a.jansen@nimag.nl Suzuki introduceert 2010 modellen: De nieuwe Suzuki GSX1250FA & Bandit 1250A Na de introductie

Nadere informatie

BENTLEY CONTINENTAL GT EVOLU

BENTLEY CONTINENTAL GT EVOLU BENTLEY CONTINENTAL GT EVOLU 92 GBC GREAT BRITISH CARS BENTLEY CONTINENTAL GT NEWTIMER Je moet misschien twee keer kijken, maar dit is de compleet nieuwe Bentley Continental GT. Het nieuwe ontwerp van

Nadere informatie

REWI AANKOOPKEURING. Bezoekadres. Adres. Keurmeester. Postcode \ Plaats. Bezoekdatum. Telefoonnummer. Bezoektijd. Opdrachtgever.

REWI AANKOOPKEURING. Bezoekadres. Adres. Keurmeester. Postcode \ Plaats. Bezoekdatum. Telefoonnummer. Bezoektijd. Opdrachtgever. REWI AANKOOPKEURING Bezoekadres Adres Postcode \ Plaats Telefoonnummer Keurmeester Bezoekdatum Bezoektijd Opdrachtgever Gegevens voertuig Merk / Model Type Brandstof Kenteken Chassisnummer Datum deel 1A/1B

Nadere informatie

De RENAULT ONDERHOUDSBEURT

De RENAULT ONDERHOUDSBEURT Pagina 5. De Renault onderhoudsbeurt 6. Motor 7. Benzine en dieselmotor / roetfilter 8. Turbo & intercooler 9. Smeersysteem 10. Koelvloeistof systeem 11. In- & uitlaatsysteem 12. Aandrijflijn 13. Handgeschakelde

Nadere informatie

Test AGM Ape & AGM Joy

Test AGM Ape & AGM Joy Gaan we voor chique 22 Tekst: Rick Berkhout Foto s: Jurgen van Son of eenvoud? Wat zal 2013 gaan brengen, dat is een vraag die velen zich zullen stellen aan het begin van dit jaar. AGM denkt er in ieder

Nadere informatie

zijn Santos Santos Bike Patrol efficiënt & effectief

zijn Santos Santos Bike Patrol efficiënt & effectief zijn Santos Santos Bike Patrol efficiënt & effectief Hebben wij ons al voorgesteld? Santos en Bike Patrol Aangenaam kennis te maken. Wij zijn Santos en bouwen fietsen. Wellicht kent u ons wel van de Politie

Nadere informatie

Naam:.. Klas: Datum:..

Naam:.. Klas: Datum:.. Naam:.. Klas: Datum:.. Vragen over motoren: 1 Wat is een rootscompressor? Een Roots type supercharger of Rootsblower vindt zijn toepassing in auto's en vrachtwagens in alternatief van een turbolader. Een

Nadere informatie

ccessoires www.suzuki.nl Suzuki Motoren accessoires INTRUDER C800 INTRUDER M800 INTRUDER C1500 INTRUDER M1500 INTRUDER C1800 INTRUDER M1800R/R2

ccessoires www.suzuki.nl Suzuki Motoren accessoires INTRUDER C800 INTRUDER M800 INTRUDER C1500 INTRUDER M1500 INTRUDER C1800 INTRUDER M1800R/R2 cruiser ccessoires www.suzuki.nl Suzuki Motoren accessoires INTRUDER C800 INTRUDER M800 INTRUDER C1500 INTRUDER M1500 INTRUDER C1800 INTRUDER M1800R/R2 2 Inhoud Suzuki cruisers zijn er in diverse uitvoeringen.

Nadere informatie

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen!

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen! CITY Zorgeloos rijplezier Dutch ID ontwikkelt en bouwt al haar fietsen in Nederland vanuit de overtuiging dat een Dutch ID mooi en oerdegelijk moet zijn en tevens de beste rijeigenschappen moet bieden.

Nadere informatie

P R I J S L I J S T DONKERVOORT D8 01.01.2008

P R I J S L I J S T DONKERVOORT D8 01.01.2008 P R I J S L I J S T DONKERVOORT D8 01.01.2008 Nederland, Lelystad, 1 januari 2008. Prijzen in Euro ( ). De vermelde prijzen zijn excl. BTW, tenzij anders aangegeven. Prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden.

Nadere informatie

MODELJAAR 2004 TYPE GOEDKEUR ( R115 ) PLAATSING GOEDKEUR STICKER SET NUMMER 337/

MODELJAAR 2004 TYPE GOEDKEUR ( R115 ) PLAATSING GOEDKEUR STICKER SET NUMMER 337/ AUTOMERK CHRYSLER TYPE 300C CILINDERINHOUD 3500 CC AANTAL KLEPPEN 24V MOTORCODE V6 TRANSMISSIE TYPE AT TYPE VSI INJECTOREN ( RAIL NUMMER + KLEUR ) 2 x 180/30340 GEEL RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG BRANDSTOF

Nadere informatie

- Verlichting. Uiteraard is het van groot belang dat je tijdig wordt gezien. De volgende lampen moet je op hun juiste werking controleren:

- Verlichting. Uiteraard is het van groot belang dat je tijdig wordt gezien. De volgende lampen moet je op hun juiste werking controleren: - Verlichting Uiteraard is het van groot belang dat je tijdig wordt gezien. De volgende lampen moet je op hun juiste werking controleren: Dimlicht en ongedimd licht. Seinlicht. Achterlicht. Remlicht, van

Nadere informatie

BMW Group Nederland Public Relations

BMW Group Nederland Public Relations 20 mei 2016 De essentie van schoonheid en eenvoud. Custom ontmoet erfgoed op het Concorso d Eleganza Villa d Este Rijswijk. Tachtig jaar geleden presenteerde BMW de R 5 aan het internationale publiek een

Nadere informatie

No such thing as oil is oil (m.a.w. niks olie is olie )

No such thing as oil is oil (m.a.w. niks olie is olie ) No such thing as oil is oil (m.a.w. niks olie is olie ) Net als alle motorvoertuigen heeft ook een Harley olie nodig. Dat is van levensbelang voor de motorfiets. De Harley zelf maakt een constante ontwikkeling

Nadere informatie

2 VISION 3 PURE 1 ABOUT. 5 NATURE Specificaties 7 TECHNIEK 9 GARANTIE TECHNIEK. Specificaties

2 VISION 3 PURE 1 ABOUT. 5 NATURE Specificaties 7 TECHNIEK 9 GARANTIE TECHNIEK. Specificaties MELLEN Moves you 2 VISION 3 PURE 1 ABOUT Specificaties 5 NATURE Specificaties 7 TECHNIEK 9 GARANTIE TECHNIEK Move with us The Mellen e-bikes will bring you a new experience. The moment you step on these

Nadere informatie

C O L L E C T I E

C O L L E C T I E COLLECTIE 2017-2018 Prolithium elektrische fietsen sinds 2007 De Prolithium elektrische fietsen worden sinds 2007 gefabriceerd door R A T - Holland en verdeeld deze over meer dan 200 fietsenwinkels in

Nadere informatie

Natuurlijk is dit schrijven niet compleet. Heb je misschien op- of aanmerkingen, verbeteringen of aanvullingen, laat het me dan weten.

Natuurlijk is dit schrijven niet compleet. Heb je misschien op- of aanmerkingen, verbeteringen of aanvullingen, laat het me dan weten. XL conserveren NL-Versie: 2.0 Auteur: Gabriel Grabowski Vertaald door: Ernst (xl125s79) Datum: 15. Oktober 2013 Er zijn verschillende redenen waarom een trotse eigenaar zijn XL (of een brommer van een

Nadere informatie

NUMMER : 076/ DATUM : VERSIE NR : B

NUMMER : 076/ DATUM : VERSIE NR : B AUTOMERK TYPE VOYAGER CILINDERINHOUD 3300 AANTAL KLEPPEN 12 MOTORCODE 3.3V6 TRANSMISSIE TYPE AT TYPE VSI INJECTOREN ( RAIL NUMMER + KLEUR ) 2 x 180/30330 Oranje RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG BRANDSTOF

Nadere informatie

Suzuki motoren.

Suzuki motoren. Suzuki motoren 2011 www.suzuki.nl Veel Suzuki nieuws in 2011! De zekerheid van 3 jaar Suzuki garantie De motoren van Suzuki kenmerken zich door hun perfecte afwerking en een ongekend hoge kwaliteit en

Nadere informatie

[ Suzuki 2014 ] STREET

[ Suzuki 2014 ] STREET [ Suzuki 2014 ] STREET w w w. s u z u k i. n l V-strom 1000 abs [ street ] gsr750a GSR750A, de sportieve naked Bij de ontwikkeling van de GSR750A heeft Suzuki de essentie van een sportieve naked bike nagestreefd;

Nadere informatie

C O L L E C T I E

C O L L E C T I E COLLECTIE 2008 The creation of a modern means of transport, with the popularity of a bicycle, the performance of a motorbike, the elegance and comfort of an automobile, is now reality Corradino D Ascanio

Nadere informatie

Betrouwbare, robuuste scootmobielen...

Betrouwbare, robuuste scootmobielen... Betrouwbare, robuuste scootmobielen... met een indrukwekkende actieradius, een sterke motor en een prachtig design. www.prestonability.com www.afikim.nu info@prestonability.com Tel NL 036 53 53 580 Tel

Nadere informatie

DESIGN PASSION SPORT

DESIGN PASSION SPORT DESIGN PASSION SPORT GP 800 De Gilera GP800 is verbazingwekkend, de meest krachtige scooter van deze tijd. Het is meer dan een scooter, met zijn 89cc motor is er een nieuwe klasse ontstaan van de tweewieler!

Nadere informatie

Het hydraulische systeem opnieuw bekeken

Het hydraulische systeem opnieuw bekeken Het hydraulische systeem opnieuw bekeken Door Rob Wilde Deel 1, een nieuwe ontwikkeling. In 1965 was het dan eindelijk zover. De nieuwe Rolls-Royce Silver Shadow en Bentley T werden vol trots aan de wereldpers

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Tenias sinds 1957. Overzicht modellen. Serie Evolution. Technische specificaties Serie Evolution. Opties Serie Evolution.

Inhoudsopgave. Tenias sinds 1957. Overzicht modellen. Serie Evolution. Technische specificaties Serie Evolution. Opties Serie Evolution. Frontloader systems Inhoudsopgave Overzicht modellen Serie Evolution Technische specificaties Serie Evolution Opties Serie Evolution Serie 00 Technische specificaties Serie 00 Opties Serie 00 Werktuigprogramma

Nadere informatie

Wijzigingen per productieweek 45

Wijzigingen per productieweek 45 ///////// Leverings- & Verkoopinformatie ///////////// Leusden, 12 oktober 2010 Wijzigingen per productieweek 45 LVI/4 BU Volkswagen Algemeen De komende tijd wijzigt de fabriek op diverse modellen een

Nadere informatie

FORDSON NEW MAJOR RESTAURATIE VERSLAG

FORDSON NEW MAJOR RESTAURATIE VERSLAG FORDSON NEW MAJOR RESTAURATIE VERSLAG A.B.J. Bauhuis. 15-1-2010 In Oktober 2008 kocht ik mijn Fordson New Major met bouwjaar December 1955 in het Duitse Sogöl kort bij Lingen in het Emsland. De major was

Nadere informatie

Producent van de gemaksfiets

Producent van de gemaksfiets Fietsen op maat van Lintech Inhoudsopgave Fietsen met lage instap 04 Classic 04 Suelo 04 Elektrische fietsen 05 Classic E Drive 05 Suelo E Drive 05 LINbike driewielers 06 De speciale fietsen van Lintech

Nadere informatie

www.mbk-fietsen.nl MBK

www.mbk-fietsen.nl MBK MBK Passie is onbegrensd enthousiasme en gedrevenheid in het doen wat je leuk vindt. Bij MBK is fietsen onze passie. Wij maken fietsen met overtuiging: ontwikkeld met kennis, gezond verstand en ervaring

Nadere informatie

Ceresbolsward B.V. De Marne 1 8701 PV Bolsward 0515 573908. info@ceresbolsward.nl www.ceresbolsward.nl

Ceresbolsward B.V. De Marne 1 8701 PV Bolsward 0515 573908. info@ceresbolsward.nl www.ceresbolsward.nl Prijslijst 2011/2012 Prijzen exlcusief BTW Ceresbolsward B.V. De Marne 1 8701 PV Bolsward 0515 573908 info@ceresbolsward.nl www.ceresbolsward.nl Pagina 1 Inhoud B30 Motorploeg machine 3 Willy Nilly Maai

Nadere informatie

Suzuki Vitara 1.4 Booster Jet All Grip S

Suzuki Vitara 1.4 Booster Jet All Grip S Bjorn Blokzijl 2 augustus 2016 Voor de purist Je hebt werkpaarden en je hebt luxepaarden. Hoewel SUV's ooit zijn ontstaan als terreinwaardige auto's die wat luxer waren dan voorheen, komt de gemiddelde

Nadere informatie

Koop een agm scooter!

Koop een agm scooter! catalogus 2014 leuk! Scooterrijden is niet alleen handig, maar het is ook gewoon leuk om scooter te rijden. Koop een agm scooter! Het is leuk! Ja, laten we maar met het belangrijkste beginnen; het is gewoon

Nadere informatie

Defender leeft voort: Land Rover lanceert Defender Works V8 ter ere van 70e verjaardagsfeest

Defender leeft voort: Land Rover lanceert Defender Works V8 ter ere van 70e verjaardagsfeest Defender leeft voort: Land Rover lanceert Defender Works V8 ter ere van 70e verjaardagsfeest Land Rover introduceert de Defender Works V8. Het betreft de snelste en krachtigste Defender die ooit door de

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Motorcross Inleiding Ik doe mijn werkstuk over motorcross omdat ik zelf ook aan motorcross doe want ik vind het echt leuk om te doen! Hoofdstukken 1. Motorcross 2. Bescherming 3. Wedstrijden 4. Wat is

Nadere informatie

GROHE MINTA TOUCH. installatie instructie

GROHE MINTA TOUCH. installatie instructie installatie instructie Benodigde gereedschappen: Steeksleutel 7 mm Steeksleutel 9 mm Steeksleutel mm Steeksleutel 4 mm Kruiskopschroevendraaier Benodigde materialen: Bevestigingsmaterialen (4) voor de

Nadere informatie

M - Klasse Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 19 november 2011.

M - Klasse Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 19 november 2011. M - Klasse Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 19 november 2011. Een sterk karakter in een bijzonder jasje. De M-Klasse Edition 1. heeft een preview van deze prijslijst De gefotografeerde M-Klasse modellen

Nadere informatie

De nieuwe ŠKODA Fabia

De nieuwe ŠKODA Fabia De nieuwe ŠKODA Fabia Herkenbaar ŠKODA Wanneer we kijken naar de vormgeving van de nieuwe Fabia springen direct de scherpe lijnen die het design van de nieuwe Fabia kenmerken in het oog. Bovendien valt

Nadere informatie

SHARK en 45 Power

SHARK en 45 Power SHARK-25 40 en 45 Power Onderdelen lijst 2008 Tel.0543 562730 Fax.054 562729 Verkoop Best.nr. Omschrijving Bruto Excl.Bruto incl xsg001 Compleet stuur 22,69 27,00 xsg002 Balhoofd houder 43,00 51,17 xsg003

Nadere informatie

SHARK en 45 Power

SHARK en 45 Power SHARK-25 40 en 45 Power Onderdelen lijst 2012 Tel.0543 562022 Fax.054 562729 Verkoop Best.nr. Omschrijving Bruto Excl Bruto incl xsg001 Compleet stuur 36,00 43,56 xsg002 Balhoofd houder 62,00 75,02 xsg003

Nadere informatie

Saxonette Comfort S 2099,- Saxonette collectie zomer 2012. Marktleider Zelfstandig Elektrisch. Jaar garantie op uw accu!* Kies voor de zekerheid van

Saxonette Comfort S 2099,- Saxonette collectie zomer 2012. Marktleider Zelfstandig Elektrisch. Jaar garantie op uw accu!* Kies voor de zekerheid van Saxonette collectie zomer 2012 Marktleider Zelfstandig Elektrisch 2011 Saxonette Comfort S 11 AH Li-ion 36v (396 Wh) 24 kg 3 kg Tot 60 km (zelfstandig rijdend) Tot 120 km (trapondersteunend) 2099,- Bij

Nadere informatie

Garagedeuren gegevens

Garagedeuren gegevens Garagedeuren gegevens Sectionale Garagedeur 40 mm dik. Cassette uitvoering met houtnerf structuur. Inclusief montage, demontage en afvoeren van de oude deur De garagedeuren zijn tochtvrij door de afdichting

Nadere informatie

2016 AMERICA EN SPEEDMASTER

2016 AMERICA EN SPEEDMASTER Het echte werk 2016 AMERICA EN SPEEDMASTER AMERICA 10.490,00 SPEEDMASTER 10.490,00 Chrome clutch cover embellisher and chain guard voetsteunen Heel toe gear shift Knee pads Large rear brake pedal Polished

Nadere informatie

BARCHETTA CATALOGUS INDEX

BARCHETTA CATALOGUS INDEX BARCHETTA CATALOGUS INDEX 1. Motor 2. Brandstof systeem 3. Koeling 4. Uitlaat systeem 5. Klokken panelen 6. Stuurinrichting 7. Versnellingsbak en toebehoren 8. Schokbrekers en veren 9. Velgen en toebehoren

Nadere informatie

Biker s Best. Accessoires passend op GL 1800 model De Hooge Hoek GG Renswoude

Biker s Best. Accessoires passend op GL 1800 model De Hooge Hoek GG Renswoude Biker s Best De Hooge Hoek 22 3927 GG Renswoude 0318-574575 info@goldwing.nl www.goldwing.nl Accessoires passend op GL 1800 model 2012 BB nr. Omschrijving Prijs: 8359 Kuipplaat chroom GL 1800 2012 up model

Nadere informatie

Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK)

Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK) Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK) Banden Controlepunten banden: - Bandenspanning: De banden moeten voldoende op spanning zijn. Per motortype is de bandenspanning verschillend, voor en achter is vaak

Nadere informatie

MechaTrac / MF Dealers Nederland September 2012 MF 7626

MechaTrac / MF Dealers Nederland September 2012 MF 7626 MechaTrac / MF Dealers Nederland September 2012 MF 7626 Massey Ferguson breid zijn award winnende MF 7600 serie uit met een extra 6 cilinder model. Dit model zal een maximaal vermogen hebben van 255 Pk

Nadere informatie

Het plezier van elektrisch fietsen...

Het plezier van elektrisch fietsen... Elektrische fiets ombouwset 2017-2018 Het plezier van elektrisch fietsen... R A T - Holland Sinds 2007 leveren wij betrouwbare elektrische fietsen en complete ombouwsets voor het ombouwen van uw gewone

Nadere informatie

DE NIEUWE PRIUS. De meest innovatieve Toyota overtreft zichzelf

DE NIEUWE PRIUS. De meest innovatieve Toyota overtreft zichzelf DE NIEUWE PRIUS De meest innovatieve Toyota overtreft zichzelf DE NIEUWE PRIUS DYNAMISCH, EIGENTIJDS, EFFICIENT De oorspronkelijke Prius was bij zijn introductie in 1997 een regelrechte sensatie. Met de

Nadere informatie

Ride BTC, Ride quality!

Ride BTC, Ride quality! Catalogus 2015 Ride BTC, Ride quality! BTC Scooters is de officiële importeur van het merk BTC binnen de Benelux. Ons assortiment bestaat uit een breed gamma, van retroscooters tot sportieve modellen.

Nadere informatie

Gen-1 Gen-2 Gen-Belt Gen-Belt Enviolo. E-bikes. voor hem & haar!

Gen-1 Gen-2 Gen-Belt Gen-Belt Enviolo. E-bikes. voor hem & haar! Gen-1 Gen-2 Gen-Belt Gen-Belt Enviolo E-bikes voor hem & haar! Voorzien van de krachtigste motor in Nederland. - Huyser fietsen Introductie Huyser fietsen 5 Huyser e-bike modellen 6 Gen-1 10 Gen-2 12 Gen-Belt

Nadere informatie

Boor de gaten in het spatbord. Diameter van de montagegaten: 5,5 mm, het gat voor de draaddoorvoer 10 mm.

Boor de gaten in het spatbord. Diameter van de montagegaten: 5,5 mm, het gat voor de draaddoorvoer 10 mm. G. Lampen en electriciteit. Plaats een krik onder het zijspanframe en demonteer het zijspanwiel. Vanzelfsprekend komt het wit/gele lampje aan de voorzijde. Demonteer het lampglas van de voorste unit. Plaats

Nadere informatie

The new up! Small is great! Gedrukt in Nederland Wijzigingen voorbehouden Uitgave: september 2011. Internet: www.volkswagen.nl

The new up! Small is great! Gedrukt in Nederland Wijzigingen voorbehouden Uitgave: september 2011. Internet: www.volkswagen.nl The new up! Gedrukt in Nederland Wijzigingen voorbehouden Uitgave: september 2011 Internet: www.volkswagen.nl Small is great! Er zijn genoeg goede redenen om uit te kijken naar de komst van de nieuwe up!.

Nadere informatie

VRIJHEID ZONDER GRENZEN!

VRIJHEID ZONDER GRENZEN! 3 2 KYMCO MOTORSCOOTERS VRIJHEID ZONDER GRENZEN! Kymco levert in bijna elke categorie een motorscooter; van retro tot grand turismo en van een compacte 125cc stadsscooter tot een supersportieve 500cc eencilinder.

Nadere informatie

Montagehandleiding 652cc Kit VGS

Montagehandleiding 652cc Kit VGS Visa power in een 2CV motor (zonder dat u een visa motor nodig heeft) De kit 652cc : Meer power, zonder dat u een visamotor nodig heeft. Nieuwe aluminium cilinders met een nikasil coating, direct passend

Nadere informatie

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Interval: 10.000 km. Luchtfilter: 17.11.36.51 / UFI 2777900 Hoe werkt het? De V50 Nato is een verbrandingsmotor. In de cilinder wordt een mengsel van benzine

Nadere informatie

Volvo 1800S Elektronische Temperatuur meter

Volvo 1800S Elektronische Temperatuur meter Volvo 1800S Elektronische Temperatuur meter De originele meters zijn mooi, maar hebben een kwetsbaar mechaniek dat na meer dan 40 jaar vaak faalt. Omdat de thermometers niet onbelangrijk zijn, heb ik besloten

Nadere informatie

Handleiding. Breeze. Elektrische fiets

Handleiding. Breeze. Elektrische fiets Handleiding Breeze Elektrische fiets Indeling handleiding: - Technische specificaties Pag. 3 - Functies Pag. 4 - Onderhoud Pag. 7 - Storingen Pag. 8 Technische specificaties: Framemaat Wiel- en bandenmaat

Nadere informatie

onderhoudsboekje 50cc Scooter

onderhoudsboekje 50cc Scooter onderhoudsboekje 50cc Scooter Gefeliciteerd met de aankoop van uw agm scooter! Garantie Onderhoudsbeurt Uitgesloten van garantie De garantieperiode van deze scooter gaat in als het bijbehorende kenteken

Nadere informatie

Mazda 3 SkyActiv-G 120 GT-M

Mazda 3 SkyActiv-G 120 GT-M Bjorn Blokzijl 8 december 2013 3 keer is scheepsrecht Begin je over Mazda, dan denken veel mensen aan betrouwbare techniek, maar ook aan een weinig onderscheidend design. Het eerste punt is nog steeds

Nadere informatie

Ride BTC, Ride quality!

Ride BTC, Ride quality! Catalogus 2016 Ride BTC, Ride quality! BTC Scooters is de officiële importeur van het merk BTC binnen de Benelux. Ons assortiment bestaat uit een breed gamma, van retroscooters tot sportieve modellen.

Nadere informatie

Renault Twingo ( )

Renault Twingo ( ) Renault Twingo (2007-2014) Fase 2 Rij-impressie Wat is de meest verkochte auto van Nederland? Nee, het is niet de Renault Twingo. Dat is "slechts" de nummer twee. Om daar verandering in te brengen heeft

Nadere informatie

Volkswagen Polo BlueMotion 1.4 TDI

Volkswagen Polo BlueMotion 1.4 TDI Dirk-Jan Dalhuisen 31 juli 2014 Tegenaanval Bij Volkswagen zullen ze nog wel eens terugdenken aan het overweldigende succes van de Polo BlueMotion. Zowel in 2010 als in 2011 stond Neerlands leaselieveling

Nadere informatie

Chrysler 300C Touring 3.0 CRD V6

Chrysler 300C Touring 3.0 CRD V6 Dennis van 't Kruis 2 februari 2006 Intro Het heeft maar liefst 13 maanden geduurd en er waren vele bezoeken aan meerdere Chrysler dealers voor nodig om uiteindelijk toch te mogen rijden in een van stoerste

Nadere informatie

scooters BINNENTAS VOOR TOPKOFFER Binnentas voor topkoffer 35L. 08L56 KPR 800

scooters BINNENTAS VOOR TOPKOFFER Binnentas voor topkoffer 35L. 08L56 KPR 800 BINNENTAS VOOR TOPKOFFER Binnentas voor topkoffer 35L. 08L56 KPR 800 ALARMSYSTEEM Honda-alarmsysteem 95 db. Met bewegingsdetectie. 08E55-KZL-800 1 2 3 4 2 BAGAGENET Ideaal om uw bagage op het zadel of

Nadere informatie

A170 / A200 AANTAL KLEPPEN MOTORCODE M / M TRANSMISSIE TYPE TYPE VSI INJECTOREN (RAIL NUMMER + KLEUR) RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG

A170 / A200 AANTAL KLEPPEN MOTORCODE M / M TRANSMISSIE TYPE TYPE VSI INJECTOREN (RAIL NUMMER + KLEUR) RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG AUTOMERK TYPE A170 / A200 CILINDERINHOUD 1700cc / 2000cc AANTAL KLEPPEN 8V MOTORCODE M266.940 / M266.960 TRANSMISSIE TYPE MT TYPE VSI INJECTOREN (RAIL NUMMER + KLEUR) 180/30430 ORANJE RETROFIT VERSIE (

Nadere informatie

INDEX MAXSYM 2-5 JOYMAX 6-7 GTS 8-9 JOYRIDE 10-11 SYMPHONY SR 12-13 ORBIT 14 VS 15 FIDDLE II 16-17 TONIK 18 ALLO 19 MIO 20-21 WOLF 22-23

INDEX MAXSYM 2-5 JOYMAX 6-7 GTS 8-9 JOYRIDE 10-11 SYMPHONY SR 12-13 ORBIT 14 VS 15 FIDDLE II 16-17 TONIK 18 ALLO 19 MIO 20-21 WOLF 22-23 MAXISCOOTERS OVER SYM SYM is één van de grootste fabrikanten van gemotoriseerde tweewielers ter wereld met moderne productiefaciliteiten in onder meer Taiwan, Vietnam en China. Sinds onze oprichting in

Nadere informatie

VOERTUIGCONTROLE ( BRAVOK)

VOERTUIGCONTROLE ( BRAVOK) VOERTUIGCONTROLE ( BRAVOK) KAWASAKI ER-6n BANDEN Controlepunten banden: - Bandenspanning: De banden moeten voldoende op spanning zijn. Per motortype is de bandenspanning verschillend, voor en achter is

Nadere informatie

ADVENTURE & TOURING SPRINT GT. triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be

ADVENTURE & TOURING SPRINT GT. triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be ADVENTURE & TOURING SPRINT GT triumphmotorcycles.nl triumphmotorcycles.be PRODUCTINFORMATIE Motor De Sprint GT wordt aangedreven door een 130pk-versie van de befaamde 1.055 cc-driecilinder van Triumph

Nadere informatie

Fiat 124 Spider 1.4 Turbo Lusso

Fiat 124 Spider 1.4 Turbo Lusso Joep de Heer 6 mei 2017 Oude tijden herleven Voor vele autoliefhebbers hét ultieme gevoel van vrijheid: touren met een roadster, kap open en genieten van al het goeds wat een zomeravond te bieden heeft.

Nadere informatie