Competentieprofiel Davy Yong INLEIDING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Competentieprofiel Davy Yong INLEIDING"

Transcriptie

1 POTFOLIO

2 INLEIDING Hier voor u ligt mijn portfolio. De afgelopen jaren heb ik mezelf ontwikkeld tot een volwaardig docent en toekomstig kunstenaar. In dit document leest u welke opdrachten ik heb uitgevoerd om op dit punt te komen. Hoe ze me hebben geholpen en wat ik ervan heb geleerd. Vanuit de opleiding zijn er verschillende competenties aangedragen waar we als startend kunstdocent aan moeten voldoen. In dit portfolio staan ze stuk voor stuk genoemd met daarbij een voorbeeld in de vorm van bewijsstukken / sleutelwerken. Als illustratie van elke competentie heb ik voorbeelden uit de afgelopen 4 jaren verzameld. Projecten, opdrachten, stages, alle onderdelen van de opleiding komen aan bod. Alle bewijsstukken zijn opgebouwd volgends de ODA methode (Opdracht, Doel, Actie, esultaat, eflectie). Dit heb ik aan het einde van elk bewijsstuk nogmaals aangegeven door een kort overzichtje met beknopt de punten te benoemen. Verder staat aan het eind van elk bewijsstuk ook een checklist met alle punten die aan bod komen. Het laatste bewijsstuk 5B is mijn afstudeerproject in samenwerking met de SKV in de wijk Pendrecht, otterdam. Hier wil ik onderzoeken hoe ik als kunstenaar de invloed van een negatief gelabeld gebied zichtbaar kan maken via een tienjarige bewoner. Hierover kunt u meer lezen in het bijgevoegde projectplan.

3 INHOUD 1 Artistiek 1A Beeldstudie De Stad als Podium 1B Critical Studies Lecture Performance 2 Pedagogisch / Didactisch 2A VSO de Hoge Brug Onderwijssituatie 2B India project Onderwijssituatie 3 Interpersoonlijk 3A Aan de Bak / In de Bak 3B VSO de Hoge Brug Omgang doelgroep 4 Omgevingsgericht 4A India project 4B Call of the Mall 5 Kritisch-eflectief en Ontwikkeling 5A Critical Studies eflectie document (boek) 5B SKV Wijkonderzoek Projectplan voor het afstuderen

4 BEWIJSSTUK 1A. ATISTIEK COMPETENT De Stad als Podium was een opdracht behorende bij het vak Beeldstudie tijdens het 2 e jaar van de opleiding. Met deze opdracht hebben we voor het eerst kennis gemaakt met video, performance en interventies in de publieke ruimte. Tijdens het vak 'beeldstudie' worden de beeldende kwaliteiten van de studenten ontwikkeld. Hier gaat het niet alleen over een idee vormen in je hoofd, maar het ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Vooral tijdens het tweede jaar hebben we geleerd verschillende beeldelementen te onderscheiden en te combineren om optimaal te communiceren. Kunstenaarsgroep 'Authentic Boys' heeft ons gastlessen gegeven en aan de hand van de opgedane kennis, zijn we zelf een performance of interventie gaan ontwikkelen. Als toekomstig docent kan ik les gaan geven in o.a. tekenen, schilderen, handvaardigheid, textiel, CKV, beeldende vormgeving en algemene kunstvakken. Juiste ervaring en inleving in het vak is dus nodig. Tijdens het vak beeldstudie heb ik mijn eigen fascinatie, smaak, beeldende -en artistieke kwaliteiten ontwikkelt. Daarbij heb ik ook een discipline toegeëigend; video, performance en interventies. Het krijgen van les in beeldende vakken zowel als het geven van een beeldend vak opent deuren en mogelijkheden voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Beeldstudie heeft mij als persoon met andere ogen naar de wereld doen kijken en geïnspireerd om leerlingen betere mensen te maken. Door bewust te worden van mijn eigen kwaliteiten besefte ik dat de onderzoekende houding die bij beeldstudie wordt gestimuleerd de basis is van de creatieve uiting. Creëren Artistieke visie Mijn artistieke visie heb ik opgebouwd door vakken als beeldstudie te hebben gevolgd. Komende uit de technische sector heb ik in het eerste jaar geleerd hoe minder conceptueel en meer abstract te denken. Ik heb ontdekt dat er veel processen onderbewust afspelen en ben meer gaan vertrouwen op mijn intuïtie. Mijn docenten hebben me niet geleerd wat te leren maar geleerd hoe te leren. Door zelf te denken, te ontdekken en een eigen proces te doorlopen heb ik inzicht gekregen in mijn eigen kwaliteiten, vaardigheden en fascinaties.

5 BEWIJSSTUK 1A. ATISTIEK COMPETENT Vanuit deze nieuwe bewustwording ben ik de wereld anders gaan waarnemen, zijn mijn observaties gerichter geworden, denk ik kritischer na en heb ik geleerd een beter onderbouwde mening te vormen. Vooral na de opdracht waarin we de stad als podium hadden gebruikt probeer ik niet langer d.m.v. een techniek de realiteit na te bootsen maar probeer ik tot vandaag de dag nog steeds met performance en onderzoekskunst een oprecht statement te maken. Ideeën vormgeven De middelen om mijn statement te maken ontstaan vanuit verschillende ideeën. Bijna altijd hebben mijn ideeën te maken met problemen die ik constateer in de samenleving. D.m.v. een interactie met een specifiek publiek laat ik dit idee doorleven en nieuwe vormen aannemen door de indruk die het heeft achtergelaten. Zo heb ik bij mijn interventie in de ruimte geconstateerd dat er een groot duivenoverlast was op het marktplein bij blaak. Dit gegeven had ik gebruikt en benadrukt door de ruimte te bekladden met zelfgeschilderde vogelpoep. Creatief proces & effect Bij mijn tweede interventie in de ruimte heb ik een performance gedaan waarbij tijd een grote rol speelt. Door een uur lang stil te hebben gezeten met een vishengel was ik op dat moment zelf een vervreemdende factor in de ruimte. De registratie werd een nieuw werk op zich. Door de bewegende omgeving op film door te spoelen versterkte ik het tijdselement. Ik heb een keuze gemaakt in performance en bijbehorende registratiemiddelen (videokunst) omdat deze beelden ervaringen veroorzaken die voor mijn gevoel niet te verkrijgen zijn met andere media. Door bezoek aan musea, kunstmanifestaties en excursies naar buitenland heb ik veel opgestoken van hoe kunstenaars hun ideeën uitvoeren. Voordat ik vertrouwd raakte met de discipline performance heb ik eerst allerlei verschillende kunstdisciplines onderzocht en geprobeerd toe te eigenen. Het proces naar de toe-eigening van een discipline toe heeft te maken met de vorming van een eigen fascinatie. Samenhang onderwijs In het onderwijs kan kunst ingezet worden om het creatieve proces te stimuleren. We spreken van een creatief proces wanneer je in staat bent om vanuit artistieke visie beelden te creëren. Deze artistieke visie bestaat uit kennis, inzicht, waarnemingen, indrukken en emoties. Door kunst kan je veel emoties leren ervaren. Het artistieke in samenhang met het onderwijs uit zich vooral in het feit dat ik sommige van mijn eigen gebruikte technieken ook heb toegepast in het geven van mijn lessen. Zo was er een samenhang tussen de gemaakte videowerken van beeldstudie en mijn stage op het Maris Media College in Den Haag. Het Maris College is een grafische school waar ik les heb gegeven in audiovisuele -en multimedia vakken. Gezien mijn eigen fascinatie liep mijn artistieke competentie zo door in de onderwijspraktijk.

6 BEWIJSSTUK 1A. ATISTIEK COMPETENT Ambachtelijk Disciplinaire kennis Op het gebied van een eigen discipline ben ik me sinds het 2 e jaar meer gaan verdiepen in performance en onderzoekskunst, met -later- als minor (specialisatie) Critical Studies, maar vaardig met allerlei verschillende disciplines. Ik heb als beginnend kunstvakdocent ervaring in: tekenen, schilderen, handvaardigheid, textiele werkvormen, CKV, beeldende vormgeving, algemene kunstvakken, digitale cultuur (grafimedia), buitenschoolse activiteiten, ontwerpen en organiseren van educatieve programma s voor binnen en buitenschoolse activiteiten. Deze kennis en ervaring heb ik opgebouwd tijdens de vakken behorende bij de opleiding. In mijn eigen beeldende werk komt vooral een vooruitziende blik in combinatie met kennis van de mogelijkheden van mijn eigen lichaam en alle opties rondom video bewerking goed van pas. Dit is mijn eigen medium, hier heb ik veel onderzoek naar gedaan, mee geëxperimenteerd en ontdekt. Verder heb ik veel kennis van video en performance kunstenaars, als inspiratie en als voorbeeld. Zowel qua inhoud van het werk als de manier van werken. Technisch vaardig In mijn stages en tijdens gastlessen als die van kunstenaarsgroep 'Authentic Boys' heb ik veel geleerd over het bewerken van video maar vooral ook wat een beeld als die bij video kan vertellen. Verder heb ik geleerd hoe een 'green screen' werkt, je verschillende trucjes kan toepassen tijdens het opnemen van de video. Ik ben me erg bewust geworden van de invloed van kleine veranderingen op de omgeving, waardoor interventies en performances zo goed werken. Contextbewust De context waar ik mijn performances en interventies in plaats zjin altijd maatschappij kritisch. Door mijn aanpassingen of interventies in de openbare ruimte laat ik toevallige voorbijgangers (of later, de kijkers van mijn video) niet alleen kijken, maar vooral zien. Dingen die ze in eerste instantie niet opvallen, of niet bij stil staan. Zo wil ik mijn publiek bewust maken van problemen of onopvallende dingen in de ruimte en maatschappij. Actueel Ik blijf zelf graag op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van mijn toegeëigende medium door veel kunstenaars en kunstinstellingen te volgen op social media. Daarnaast zoek ik veel tentoonstellingen op waar werk naar mijn interesse wordt getoond. Zo ben ik bijvoorbeeld op de Biennale in Venetië en Istanbul geweest en op documenta 13.

7 BEWIJSSTUK 1A. ATISTIEK COMPETENT CHECKLIST O D A Beeldstudie. Gebruik de stad als jouw podium. Ontwikkel een object, annex ingreep die iets aan een bepaalde plek toevoegt, maar tegelijkertijd vanuit deze plek ontstaan is. Onderzoek op locatie, ontwikkelen van de interventie, benodigdheden verzamelen, uitvoeren, presenteren. Een bijzondere performance, waarin ik een vorm van bewustwording heb geprobeerd te creeren. Ik heb mijn eigen medium gevonden, voor mij werkt het prettig en laat het precies zien wat ik wil. Langer de tijd uittrekken om achtergrond onderzoek te doen naar andere performance kunstenaars en hun manier van werken. Artistieke visie Ideeën vormgeven Creatief proces & effect Samenhang onderwijs Disciplinaire kennis Technisch vaardig Contextbewust Actueel

8 BEWIJSSTUK 1B. ATISTIEK COMPETENT Critical Studies is de naam van mijn minor afgelopen schooljaar. De term is afgeleid van "Critical Theory", een neo- Marxistische kijk op de Frankfurt School. Een Duitse maatschappijkritische sociologische en filosofische stroming uit de jaren 30. Inhoudelijk heeft het te maken met denkers die op kritisch reflecterende manier onze maatschappij en cultuur met sociale wetenschappen ontleden. Minor blog: criticalmirror.wordpress.com Als bewijsstuk voor mijn Artistieke bekwaamheid heb ik gekozen voor Critical Studies. Ik heb tijdens deze minor een beeldend werk ontwikkeld passend bij mijn beroepspraktijk namelijk, een lecture performance. Het houden van een lezing werd het werk op zich en deze werd uitgevoerd tijdens de expositie NU die door mij en mijn groepsgenoten werd georganiseerd. Tijdens mijn onderzoek heb ik rekening gehouden met bijvoorbeeld verschillende didactische en pedagogische aspecten. Het idee achter het volgen van deze minor was om mijn beeldend werk beter te kunnen onderbouwen. Door theorieën te koppelen en veel te reflecteren met peers heb ik lang na kunnen denken over de zeggingskracht van mijn werk maar ook over mijn positie en mogelijke bijdrage binnen de creatieve sector en de maatschappij. Creëren Artistieke visie Na 3 jaar verschillende artistieke majors (hoofdvakken) te hebben gevolgd heb ik bij mijn minor (specialisatie) mijn opgebouwde visie en fascinatie verder kunnen uitdiepen. Door mijn beeldend werk te voorzien van een maatschappijkritische onderbouwing ontstond er een theoretisch onderzoek en een lecture performance omtrent het thema crisis. Het ging hierbij niet enkel om een economische crisis want dit was slechts een klein onderdeel van een naar mijn mening veel groter probleem namelijk crisis in tijdgeest. Met tijdgeest wordt een kenmerkende manier van denken en handelen bedoeld van het grootste deel van de bevolking in een bepaalde tijd. De nadruk ligt voor mij dus bij gedrag, perceptie en waarom deze in constante verandering is. Gedrags en opvoedingsproblemen komen steeds vaker aan de orde, ook in het onderwijs, en zijn volgens mij in verband te brengen met hoe wij omgaan met onze tijd. Ideeën vormgeven Tijdens de minor heb ik mezelf bezig gehouden met het thema crisis en met name in gedrag, tijd en educatie. Ik heb geprobeerd deze onderwerpen op een kritische en onderzoekende manier te ontleden in hun betekenis. Dit deed ik a.d.h.v. theorieën van

9 BEWIJSSTUK 1B. ATISTIEK COMPETENT kritische denkers als Karl Marx, Michel Foucault, Jean Boudrillard en Slajov Zizek maar ook onderwijskundigen en ontwikkelingspsychologen als Lev Votski, David Kolb en Jean Piaget. Ik kwam er achter hoe mijn onderwerpen van toepassing konden zijn in de context crisis en welke invloed ze konden hebben op mijn doen en laten als kunstdocent. Mijn onderzoeksbevindingen werd gedocumenteerd en geschreven tekst werd gesproken tekst en uiteindelijk werd dit mijn beeldend werk voor de minor namelijk, een lecture performance. Creatief proces & effect Tijdens de minor heb ik de kans gekregen mijn eigen fascinaties uit te werken en kritisch te onderbouwen. Vanuit het thema 'Crisis' heb ik een probleemstelling gevonden en daarbij theorieën gaan zoeken. Mijn sterke punten kwamen hier naar boven: het ontleden, associëren, relateren en relativeren van onderwerpen (die met mijn thema te maken hadden). Waar ik tegen aan liep was het probleem dat door het vele theoretische onderzoek, mijn creatief beeldende proces op een laag pitje kwam. Ik werd minder productief. Juist de combinatie tussen denken en doen is zo belangrijk in deze discipline. Samenhang onderwijs In mijn onderzoek ben ik op zoek gegaan naar een oplossing voor gedrags en concentratieproblemen vanuit een pedagogisch en didactisch standpunt. Als docent ging ik uit van een doelgroep waar ik zelf ervaring mee had namelijk middelbare school leerlingen. In de cruciale periode waarin zij gevormd worden leren ze om te gaan met de automatisering van de maatschappij wat steeds vaker leidt tot keuzestress en concentratieproblemen. Een voorbeeld van een concentratieprobleem kan zijn dat onze tijdbesparende middelen juist zorgen voor verkeerde tijdbesteding. Dit gevoel heb ik proberen over te brengen bij volwassenen tijdens mijn lecture performance. De performance ging gepaard met een boek waarin ik het doel van de performance uit leg. Ambachtelijk Disciplinaire kennis Met de achtergrondkennis die ik heb meegekregen vanuit mij afdeling was de autonome insteek erg verfrissend voor mijn handelen. Ook de filosofische en sociologische laag van de minor bracht mij op nieuwe inzichten over mijn eigen beeldende proces en de mogelijkheden tot groei. Zo heb ik bij de minor veel kennis opgedaan over verschillende vormen van performance -en onderzoekskunst (relational art).

10 BEWIJSSTUK 1B. ATISTIEK COMPETENT Technisch vaardig Ik maak bij het vergaren van informatie gebruik van een combinatie tussen bureau -en veldonderzoek. Aan de ene kant gebruik ik boeken en het internet als referentie maar aan de andere kant liet ik de praktijk mij tot nieuwe inzichten brengen. Het effect van mijn experimenten in tekst en beeld analyseerde ik kritisch en gebruikte ik weer om als opzichzelfstaand werk te presenteren. Voordat de lecture performance mijn uiteindelijke vorm werd ging ik er van uit om het onderzoek als werk te gebruiken. Contextbewust Ik refereerde tijdens mijn onderzoek vaak terug naar wat ik had meegemaakt en hoe ik zelf handel binnen het onderwijs. Het was voor mij als toekomstig docent relevant om te weten hoe problemen van de huidige tijdgeest invloed hebben op het leerproces van de adolescent. Actueel Na de minor probeer ik op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van performance, video -en onderzoekskunst met mijn eigen kunstenaarschap voor ogen. Ook ben ik veranderd als persoon doordat ik nu kritischer naar de wereld kijk. CHECKLIST O D A Naar aanleiding van het thema 'Crisis' een theoretisch onderzoek met als conclusie een beeldend werk. Onderzoek dat toe te passen is in mijn beroepspraktijk met een beeldend werk gerelateerd aan de onderwijspraktijk het ontleden, associëren, relateren en relativeren van onderwerpen Bijzondere lecture performance refererend aan het onderzoek en de onderwijspraktijk. Betere balans zoeken tussen theoretisch onderzoek en beeldend onderzoek. Meer verdiepen in de manier van werken van andere performance kunstenaars Artistieke visie Ideeën vormgeven Creatief proces & effect Samenhang onderwijs Disciplinaire kennis Technisch vaardig Contextbewust Actueel

11 BEWIJSSTUK 2A. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH VSO De HOGE BUG is een openbare school in otterdam voor zeer moeilijk lerende leerlingen. Op het VSO wordt onderwijs gegeven aan leerlingen tussen de 12 en 20 jaar. Voor de meeste leerlingen is dit eindonderwijs. Leerlingen worden dus voorbereid op hun toekomst wat betreft werken, wonen, vrijetijdsbesteding en burgerschap. Het onderwijs richt zich op de emotionele en cognitieve ontwikkeling van de leerling, op het tot ontwikkeling brengen van de creativiteit en het verwerven van sociale, culturele en lichamelijke vaardigheden. Stage lopen bij VSO de Hoge Brug heeft veel indruk op mij gemaakt. Als ik reflecteer kan ik zeggen dat mijn beeld op kunstonderwijs en hoe ik mezelf hier in plaats voor een groot gedeelte aangescherpt is. Mede door alle nieuwe ervaringen met de doelgroep en het onderwijssysteem. Tijdens mijn stage heb ik geleerd ideeën voor lessen te koppelen aan deze nieuwe ervaringen. Door veel zelfstandig te hebben gefunctioneerd ben ik als persoon veranderd. Er komt een hoop bij kijken maar juist door in het diepe te zijn gegooid heb ik geleerd wat lesgeven echt betekent. Dat houdt in: het belang van mijn functie maar ook wat het betekent om deel uit te maken van de ontwikkeling van een leerling. Ik ben erg mee gaan leven met mijn leerlingen en door hen overweeg ik het om een loopbaan in het speciaal onderwijs voort te zetten. PEDAGOGISCH Inleving leerling Tijdens mijn participerende stage in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) heb ik geleerd rekening te houden met de lichamelijke -en geestelijke beperkingen van de leerlingen en hoe zij zich individueel ontwikkelen. Dit vergde veel kennis en inlevingsvermogen van mij aangezien de leerlingen niet allemaal even communicatief vaardig waren en onderling ook verschilden in stoornis of gedragsprobleem. Elke leerling doorloopt een andere ontwikkeling waardoor het voor mij als docent belangrijk was rekening te houden met hun achtergrond en persoonlijke kenmerken. Onderwijssituatie Bij deze doelgroep is het belangrijk voorwaarden te stellen aan de les. egelmaat en standvastigheid is zo n voorwaarde. Elke les diende de regels opnieuw te worden herhaald en gaf ik een duidelijke uitleg van wat we die les zouden gaan doen. In mijn lessen werkte ik vanuit een kunstthema of vanuit materiaalexperiment. Ik maakte altijd gebruik van veilige materialen waarvan ik wist dat de leerlingen er mee om konden gaan. Wat sfeer betreft liet ik in mijn gemoedstoestand altijd duidelijk merken wat mijn verwachtingen waren. Ging alles naar wens dan maakte ik veel grapjes tussendoor en mochten ze in de laatste 5 minuten van de les een muziekje luisteren.

12 BEWIJSSTUK 2A. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH Ik leerde ze zowel zelfstandig te werken als in groepen. De klassenindeling werd per les en opdracht, afhankelijk van de dynamiek, ingedeeld zodat elke leerling de ruimte had. Door af te wisselen in thema en materiaal werd een les bij mij elke keer opnieuw spannend om bij te wonen.. Ik zorgde dat elke les en elke opdracht uitdagend genoeg was. Ik wekte nieuwsgierigheid en interesse op door ze telkens iets nieuws te laten ontdekken in de beeldende kunst. De ervaring houdt de herinnering in leven en ik kreeg vaak te horen: meester, mogen we dat nog eens doen. Ondersteuning leerling Bij deze doelgroep hebben leerproblemen veel te maken met de beperkingen van de leerlingen. Veel hadden bijvoorbeeld een concentratie en gedragsprobleem. Het is aan mij om elk individu bij hun eigen leerproces te begeleiden omdat elke leerling een ander niveau heeft. Talentontwikkeling In gesprekken wordt vaak duidelijk welke ambities ze hebben en waar ze goed in zijn. In de les hou ik daar rekening mee en geef ik waar kan opdrachten om hun talent verder te ontwikkelen. Hebben ze moeite om een bepaald doel of eindniveau te behalen dan probeer ik ze te stimuleren door bewust te maken van wat er allemaal wel goed gaat en mocht het nodig zijn assisteren bij alles wat er minder goed gaat. Vaak zorgt herhaling er ook voor dat iets blijft hangen. DIDACTISCH Leeractiviteiten Mijn leeractiviteiten zijn afgestemd op de leerlijnen van de CED groep. Volgens de school zijn die van toepassing op mijn klassen. Om te zorgen dat de leerlingen op niveau uitstromen heb ik bij elke kerndoel gezet wat ze moeten kunnen volgens die doel. Daarna werk ik deze leerdoel uit in een activiteit. Werkwijze De manier waarop ik te werk ga in mijn lessen is door alles wat opvalt te noteren in een logboek. Deze notities worden verwerkt voor tussentijdse evaluaties en IOP s (Individueel Ontwikkel Plan). Zoals ik al zei hou ik in mijn lessen rekening met bijbehorend niveau en kerndoel maar de leerdoelen probeer ik altijd volgens de SMAT-methode uit te werken. Beoordeling leerling Omdat de school geen cijfers geeft en puur kijkt naar of het niveau is behaald gebruik ik mijn SMAT geformuleerde doelen bij de beoordeling om vast te stellen of ze voldoen aan of niet.

13 BEWIJSSTUK 2A. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH Betekenis Op sociaal-emotioneel gebied heeft deze doelgroep veel moeite. Door kunst en cultuur in te zetten in het onderwijs als middel, denken ze na over gevoelens en leren ze zich ook te uiten. Ik heb kunst en cultuur zo ook ingezet als therapeutisch middel. In pauzes bleek een creatieve uitding goed als afleiding en in de les was het de uitgesproken manier om zwaarbeladen thema s te verwerken en een plek te geven. CHECKLIST O D A 3e jaars stage vanuit de WdKA op VSO de Hoge Brug Een educatief programma vormgeven en uitvoeren voor de leerlingen in het VSO Eerst geobserveerd, daarna geassisteerd in de lessen situatie, vervolgens het geleerde toegepast in eigen -gegeven- lessen. Bijzondere en leerzame lessen, voor zowel de leerlingen als voor mij. Veel inzicht in de problematiek, maar ook in de beste aanpak hiervoor. Meer achtergrondinformatie inwinnen over de verschillende beperkingen per leerling, en daar ook op kunnen inspelen in de les. Inleving leerling Onderwijssituatie Ondersteuning leerling Talentontwikkeling Leeractiviteiten Werkwijze Beoordeling leerling Betekenis

14 BEWIJSSTUK 2B. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH India Project Als pioniers van de afdeling Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) heb ik samen met 2 peers onderzoek gedaan en lesgegeven in Faridabad en New Delhi. Een nieuw samenwerkingsproject tussen de Willem de Kooning Academie (WDKA) en Apeejay scholengemeenschap (India). M.b.v. de Design Thinking methodiek van Harvard hoopte ik zo langzaam maar zeker een verandering te bewerkstelligen binnen het huidige onderwijs en met name de kijk op creativiteit, innovatie, samenwerking, kunst en de leerling als individu. Zie ook mijn reisblog: davyyong.waarbenjij.nu Het India project is naar mijn hart gaan staan, vooral omdat ik het gevoel heb gehad een positieve bijdrage te hebben geleverd aan de ontwikkeling van goed onderbouwde lessen en leermethodes. Leerlingen werden meer gestimuleerd om hun kwaliteiten te benutten. In korte tijd ben ik ondergedompeld in alle indrukken van de rijke maar erg contrasterende Indiase cultuur. Ik heb met allerlei verschillende lagen binnen de samenleving te maken gehad. Veel van wat ik heb gezien heeft me aan het denken gezet. Als docent vond ik het noodzakelijk leerkrachten van daar te wijzen op alles wat mij op viel, maar ook op alle mogelijkheden. Mede door hun open houding en mijn enthousiasme werd het een succes. PEDAGOGISCH Inleving leerling Door les te hebben gegeven aan verschillende niveaus als pre-primary, primary en secondary klassen (3 t/m 18 jaar) heb ik geleerd mij in te leven in een leerling binnen een geheel andere cultuur en onderwijssysteem. Wat mij opviel tijdens observaties was dat het systeem niet leerling gecentreerd was en de leerling een visie opgedrongen kreeg door de leraar. Door nieuwe lessen te hebben ontwikkelt die wel vanuit de behoefte van de leerling uit ging heb ik de leerling vrijheid gegeven zijn eigen leerproces te vormen. Dit ontwikkelen deed ik a.d.h.v. de Design Thinking methodiek. Door deze methode ook aan hun leraren mee te geven heb ik de leerlingen verzekerd van meer aandacht voor wat zij individueel nodig hadden. Onderwijssituatie Ik heb een nieuwe onderwijssituatie gecreëerd door dat toe te passen wat ik in Nederland had geleerd en in te spelen op wat mij daar opviel. Waar de leraren van India tegenaan liepen was dat ze mogelijke fouten vermeden en er dus niet van konden leren. Ik heb ze laten inzien dat angst niet erg is als het maar niet ten koste gaat van de ontwikkeling van de leerling. Zo zagen ze bijvoorbeeld als probleem dat klassen te groot waren, vrijheid gepaard kon gaan met luidruchtigheid, collega s niet aan te spreken waren en

15 BEWIJSSTUK 2B. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH experimenteren geen zekerheid kon bieden. Ik heb ze aangemoedigd deze taboes te doorbreken en dat het belang van de leerling voorop staat. Door dagelijks met de docent te reflecteren op de les heb ik ze aan het denken gezet om zelf de onderwijssituatie positief te veranderen en groei mogelijk te maken. Ondersteuning leerling Door te maken hebben gehad met verschillende leeftijdsgroepen en verschillende niveaus vond ik het nodig om individuele kwaliteiten van de leerlingen te benutten. Deze gingen vaak verloren doordat het onderwijssysteem te klassikaal werd uitgevoerd en er geen creatieve vrijheid was. Door deze vrijheid meer te implementeren in de lessen heb ik ze dat laten ervaren. Talentontwikkeling De leraren op de Apeejay scholen ontwikkelen alleen talenten die zij belangrijk achten in leerlingen. Andere talenten werden niet herkend of verder onderzocht. Talent werd vaak verward met presteren. Leerlingen kregen hierdoor niet de kans om zich op alle vlakken te uiten. Ik heb ze o.a. out of the box laten denken, laten samenwerken in groepjes, laten reflecteren op wat ze aan het doen waren. Doordat de lessen van de docenten te gesloten waren gaf ik ze meer vrijheid om te laten zien waar ze goed in waren. DIDACTISCH Leeractiviteiten Mijn leeractiviteiten waren gebaseerd op de Nederlandse leerlijnen van het PO en VO (Primair -en Voortgezet onderwijs). Ik heb zowel bestaande lessen van de Apeejay docenten als eigen lessen hierop afgestemd. Vooral bij de leerdoelen zorgde ik ervoor dat Design Thinking terug kwam in de activiteiten. Werkwijze Ik heb het project in India op dezelfde manier aangepakt als dat ik kwam verkondigen, namelijk door Design Thinking. In hoofdlijnen betekent dat ontdekken interpreteren ideevormen experimenteren evalueren / evolueren. Zo heb ik bij diverse lessituaties geobserveerd, vragen opgesteld voor de leraar, de les herschreven, de nieuwe les uitgeprobeerd en teruggeblikt met de betreffende leraar. Veel van de benoemde Design Thinking kwaliteiten stimuleerde ik ook in leerlingen d.m.v. mijn lessen inclusief SMAT geformuleerde doelen.

16 BEWIJSSTUK 2B. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH Beoordeling leerling In de Indiase cultuur speelt presteren en hoge cijfers halen een belangrijke rol. Juist daarom heb ik geprobeerd cijfers te vermijden en waar mogelijk een alternatief te verzinnen. Het is voor mij belangrijk dat de leerling zelf begrijpt waar ze op beoordeeld worden en dat er eerlijke en gelijke kansen zijn om aan een opdracht te voldoen. Betekenis Er was vanuit Apeejay scholengemeenschap een duidelijke vraag om hulp. Het was aan mij om inzicht te verschaffen in nieuwe mogelijkheden en dit deed ik onder het mom van Design Thinking. De betekenis die ik uiteindelijk aan het project heb kunnen geven had te maken met denkprocessen initiëren, inleving aansporen en creativiteit stimuleren. CHECKLIST O D A Methode van Design Thinking geintroduceerd en contact leggen voor een mogelijk uitwisselingsprogramma Door de Design Thinking (DT) methode de docenten meer leerling gecentreerd laten werken, en ze zo te kunnen laten ontwikkelen tot individuen. Thuis zelf kennisgenomen van de DT methode, lessen geobserveerd, lezingen gegeven over de DT methode aan de docenten, aan de hand van de bijgewoonde lessen de DT methode uitgelegd en laten toepassen. Een verandering in de manier van denken en lesgeven op de Apeejay scholen. De kinderen krijgen meer indivudele aandacht en ontwikkelen zichzelf, in plaats van een oplegging door de docent. Langer te tijd kunnen nemen om nog verder te ontwikkelen en de docenten verder te kunnen onderwijzen. Inleving leerling Onderwijssituatie Ondersteuning leerling Talentontwikkeling Leeractiviteiten Werkwijze Beoordeling leerling Betekenis

17 BEWIJSSTUK 3A. INTEPESOONLIJK COMPETENT Aan de Bak / In de Bak is een kunstproject voor en door jongeren en heeft in de herfstvakantie van 2013 plaatsgevonden in de voormalige gevangenis (PI) Noordsingel in otterdam Noord. Het project werd georganiseerd door studenten, waaronder ikzelf, in samenwerking met SKV en Cultuurscout Noord en werd mede mogelijk gerealiseerd door Gemeente otterdam en deelgemeente Noord. Centraal stond talentontwikkeling van jongeren (16-22 jaar) door ze kennis te laten maken met een aantal verschillende kunstdisciplines. Gemaakt werk werd geëxposeerd naast werk van (oud)studenten van het Grafisch Lyceum otterdam en de Willem de Kooning Academie. Terugkijkend op dit project ben ik erg tevreden met hoe alles is verlopen en hoeveel aandacht het heeft project heeft gekregen vanuit verschillende hoeken. Vooral omdat er zoveel partijen bij betrokken waren en dit geen opdracht vanuit mijn opleiding was, voelde ik me extra verantwoordelijk voor mijn taken. Voor mijn gevoel ben ik tijdens Aan de Bak / In de Bak enorm gegroeid in mijn communicatieve vaardigheden en ben ik bewuster geworden van de invloed die ik kan hebben op verschillende groepen. De gevangenis als leeromgeving spreekt ook tot de verbeelding. Er werden niet alleen lugubere verhalen verteld, maar er was ook genoeg ruimte voor de jongeren om te leren en ontdekken in de gevangenis. Ik betwijfel of ik ooit bij een soortgelijk project betrokken raak, maar als ik de kans krijg, neem ik die ook graag aan. Communicatief Leef en werkklimaat Samen met een aantal peers heb ik Aan de Bak / In de Bak opgericht om talentontwikkeling in otterdam Noord te stimuleren. Wat we tijdens onze studie hebben geleerd aan kennis, groepsdynamica en communicatie hebben we met dit project kunnen toepassen in de praktijk. Ieder van de studenten had een eigen functie binnen het project. We werkten vanuit huis, de academie en in de gevangenis. We hielden nauw contact door onze groeps- mail, Facebook en whatsapp. Samen met SKV, Cultuurscout Noord, Gemeente otterdam en deelgemeente Noord is dit project vorm gegeven. Onze doelgroep waren jongeren tussen de 16 en 22 jaar van div. middelbare, MBO en HBO

18 BEWIJSSTUK 3A. INTEPESOONLIJK COMPETENT scholen. Bewuste communicatie Tijdens de samenwerking hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met elkaars ideeën, werktijden en inbreng. Uiteraard communiceerden wij met elkaar anders dan met de buitenwereld. We zorgden altijd alle berichten taaltechnisch, inhoudelijk en organisatorisch klopten. Daardoor hebben wij ook een flink bedrag aan subsidie mogen ontvangen van de gemeente. We moesten rekening houden met wettelijke voorwaarden door middel van vergunningen en veiligheidseisen. Door de contactpersonen binnen de verschillende instanties kwamen we hier meer over te weten. Argumentatie visie Dit project had meerdere doelen: Jongeren uit het stadsdeel kennis te laten maken met de SKV (en daardoor de kans te geven talenten te ontdekken en door te ontwikkeling) en het nuttig gebruik maken van leegstaande panden in de stad. Hier naast hebben de omwonenden de kans gekregen om de gevangenis te bezichtigen. Voor mij als toekomstig docent waren de workshops een manier om in aanraking te komen met de jongeren en ze een bepaalde kunstdiscipline bij te brengen. Naast cursisten hebben we ook bekendheid gegeven naar ouders, omwonenden, oud- gedetineerden en studenten toe d.m.v. advertenties in de krant en op internet en interviews met locale krant, radio en TV. Motiverend De workshop die ik gaf was The freak out met als discipline Multimedia. Als begeleider hielp ik de deelnemer op weg met het vormen van ideeën door op inspiratiebronnen te wijzen en vragen te stellen. Als het idee opgezet is, help ik de deelnemer bij het invullen van het idee, bijvoorbeeld door tips bij het maken van een stop- motion. Verder heb ik ze veel zelf laten ontdekken. Zo heb ik geprobeerd een onderzoekende houding te stimuleren. Op de laatste dag hebben we een expositie gehouden met tijdens de workshop gemaakt werk en werk van studenten van het grafisch lyceum (GL) en Willem de Kooning Academie (WDKA). Door de aanwezigheid van onze samenwerkingspartners kon ook een netwerk opgebouwd worden. SAMENWEKEN Vormen van overleg Zoals ik bij Bewuste communicatie al had aangegeven hebben we erg gelet op de manier waarop we communiceerden met elkaar maar ook met partners en andere betrokkenen. Mijn rol in het geheel was voornamelijk organisatorisch. Het meeste werk zat in het maken van de planning. Ik moest van iedereen weten welke activiteiten ze hadden bedacht, wat daar voor gedaan moest worden en alle deadlines moesten ook weer teruggespeeld worden. Later heb ik me ook voor een deel gericht op promotie, hier moest vooral met de doelgroep communiceren. Ik werd beheerder van de officiële site, Twitter, Facebook en Youtube

19 BEWIJSSTUK 3A. INTEPESOONLIJK COMPETENT account. Samen met het P team hebben we diverse scholen in otterdam bezocht om zo deelnemers te werven. Tijdens die werving heb ik verteld over ons project, wat er te doen was en waarom het een leerzaam tijdverdrijf zou kunnen zijn voor de herfstvakantie. Al voor het bezoek aan de scholen was het projectplan al uitgewerkt. De vormgeving, titel en logo had ik bedacht en toegepast in de layout van de verschillende social media. Dit alles aan de hand van de doelen die door de SKV werden meegegeven. Zo was een eis dat het project een SKV uitstraling moest hebben. Hier in staan de volgende dingen centraal: passie voor mens en kunst, respect voor verschillende culturen, cultureel ondernemend door samenspel, en betrouwbaar voor klant, partners en elkaar. Behalve de visie zijn een pakkende naam voor het project en kleuren/ patronen/ beelden voor de promotie waar de SKV mee werkt hiervoor ook van belang. Tijdens het opzetten van 'aan de bak' hebben we hier rekening mee gehouden door iedere twee weken mailcontact te houden met de SKV, de communicatie afdeling van de SKV op de hoogte te houden van de publicitaire stappen en promotieplannen, de subsidie aanvraag moest gedaan worden in overleg met SKV, het project kan alleen doorgaan als het écht in de gevangenis plaatsvindt en gericht op- en gedragen door- de wijk zijn. Afspraken nakomen Door de goed verlopen samenwerking en nakoming van de afspraken zijn deze doelen in 4 dagen succesvol gerealiseerd. Alle vergunningen waren op tijd rond, het door mij gemaakte programmaboekje en plattegrond ook en met behulp van stagiaires is het vormgeven van de workshops, inrichten van de cellen en algemene ruimte ook gelukt. De laatste expositiedag was ook een groot succes met veel animo. Boekenschrijfster en oud gevangenisbewaarster Astrid van der Star hield een lezing en ik heb zelf ook nog een performance gegeven in één van de cellen. Open en bewust Ik heb met dit project een duidelijk beeld gekregen van mijn artistieke talenten en communicatieve -en organisatorische vaardigheden. Ik ben geïnspireerd geraakt in projectmatig werken en Aan de Bak / In de Bak heeft uiteindelijk ook ertoe geleid dat ik mijn afstudeerstage kan doorlopen bij SKV.

20 BEWIJSSTUK 3A. INTEPESOONLIJK COMPETENT CHECKLIST O D A Invulling geven aan leegstand (vanuit de SKV als opdrachtgever) Talentontwikkeling en kennismaking met de SKV in stadsdeel Noord in combinatie met nuttig gebruikmaken van een leegstaand pand. Gecoördineerd, lessenserie geschreven, rondleidingen en workshops gegeven Duidelijk beeld van mijn artistieke talenten en communicatieve -en organisatorische vaardigheden In mijn afstudeerstage wil ik mijn projectmatig-werken vaardigheden doorzetten. Leef en werkklimaat Bewuste communicatie Argumentatie visie Motiverend Vormen van overleg Afspraken nakomen Open en bewust

Eindrapportage De Praktijk

Eindrapportage De Praktijk Eindrapportage De Praktijk Leren Werken aan Publieke Waarden Maike Popma, Batian Nieuwerth, Lex Mellink en Yvonne Geerdink DE ZOEKTOCHT NAAR HET HANDWERK VAN DE OVERHEIDSMANAGER Eindrapportage De Praktijk;

Nadere informatie

DOSSIER ICC_Deel 1 / 2 / 3 2014 LKCA

DOSSIER ICC_Deel 1 / 2 / 3 2014 LKCA DOSSIER ICC_Deel 1 / 2 / 3 2014 LKCA 5 deel 1 Van passie naar beleid 9 hoofdstuk 1 Passie? 15 hoofdstuk 2 Inspiratie? 19 hoofdstuk 3 Persoonlijke betrokkenheid 23 hoofdstuk 4 Visie 31 hoofdstuk 5 Beleid

Nadere informatie

Eindrapport project Simulatieschool

Eindrapport project Simulatieschool Eindrapport project Simulatieschool Project KM KM2_09045 Lectoraat Goed Bestuur en Innovatiedynamiek in Maatschappelijke Organisaties Interfacultair Kenniscentrum Publieke Zaak/Kenniscentrum Kwaliteit

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van het cultuuronderwijs op de Pabo

Verleden, heden en toekomst van het cultuuronderwijs op de Pabo Verleden, heden en toekomst van het cultuuronderwijs op de Pabo th ema s cu ltuu reducati e Een visi e op cu ltuu reducati e Cu ltuu reducati e zichtba ar maken Colofon Cultuureducatie op de Pabo Hoofdredactie

Nadere informatie

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt Methodiekbeschrijving voor (zelf) organisaties die vrouwen helpen deel te nemen aan het economisch verkeer en richting te geven aan hun toekomst. Moving Forward Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Nadere informatie

ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers EVALUATIE HIJ-INSTROOMPROJECT RVKO. mei 2012. Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs

ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers EVALUATIE HIJ-INSTROOMPROJECT RVKO. mei 2012. Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers EVALUATIE HIJ-INSTROOMPROJECT RVKO mei 2012 1 Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs Het CAOP is hét kennis- en dienstencentrum op het gebied

Nadere informatie

Godsdienstonderwijs... 33 Burgerschap... 33 6 Volgen van ontwikkeling en toetsing... 34 Wat is Spectrovita?... 35 Voor wie is Spectrovita?...

Godsdienstonderwijs... 33 Burgerschap... 33 6 Volgen van ontwikkeling en toetsing... 34 Wat is Spectrovita?... 35 Voor wie is Spectrovita?... Schoolgids Onze missie Het bieden van een inspirerende leeromgeving waarin jonge mensen zich op basis van gelijkwaardigheid ontwikkelen tot zelfbewuste, creatieve wereldburgers op hun eigen manier bijdragen

Nadere informatie

Van Bijsterveldt wenst deelnemers succes

Van Bijsterveldt wenst deelnemers succes Dit is een uitgave van Eerst de Klas Maart 2010 EERST DE klas Verderop in deze krant: 2 3 De eerste week voor de klas. Maak kennis met de deelnemers! Wat is Eerst de Klas? 6 7 Lerarenopleiding. Leiderschapsprogramma.

Nadere informatie

Final Assessment Afstudeerportfolio jaar 4, semester 8

Final Assessment Afstudeerportfolio jaar 4, semester 8 Final Assessment Afstudeerportfolio jaar 4, semester 8 Luc Burggraaff 500654160 15-juni-2015 1 Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om aan te tonen dat ik klaar ben om te mogen afstuderen. Binnen dit

Nadere informatie

Op een dag ben je leraar

Op een dag ben je leraar Op een dag ben je leraar Zoektocht naar professionele identiteit van leraren Hanna de Koning Hella Kroon Op een dag ben je leraar Zoektocht naar professionele identiteit van leraren Hanna de Koning en

Nadere informatie

Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto

Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto English corner op de Paulusschool in Hilversum augustus 2012 Deborah van Loon Wim Setz Onder begeleiding van prof.dr. Rick de Graaff Universiteit Utrecht in opdracht

Nadere informatie

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement The manager in me Inhoudsopgave pagina 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement 2. Toepassing van de methodiek Opzet/trainingsonderdelen

Nadere informatie

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange.

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange. 13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM Januari t/m juni 2015 ichange.uchange.wechange. Inhoud INLEIDING 3 RESULTATEN 4 SPECIFIEKE INFORMATIE OVER JONGEREN MET EN ZONDER STARTKWALIFICATIE 4 AANVULLENDE INFORMATIE 4

Nadere informatie

Attract. Retain. and. Handboek 2007-2009

Attract. Retain. and. Handboek 2007-2009 Attract and Retain Handboek 2007-2009 Lifelong Learning Programme Grundtvig Multilateral Project AaR Attract and Retain 134672-Llp-1-2007-1-nl-GRUNDTVIGGMP Grant Agreement: 2007-3457/001-001 Dit project

Nadere informatie

DE STAAT VAN DE LEERLING

DE STAAT VAN DE LEERLING DE STAAT VAN DE LEERLING De Staat van de Leerling Voorwoord In deze Staat van de Leerling beschrijven leerlingen hun ervaringen op school. Ze zeggen wat hen motiveert. Je proeft hun enthousiasme als ze

Nadere informatie

1 van 70 SCHOOLGIDS 2014-2015

1 van 70 SCHOOLGIDS 2014-2015 1 van 70 SCHOOLGIDS 2014-2015 2 van 70 3 van 70 Een woord vooraf Geachte ouders, verzorgers, Voor u ligt de nieuwe schoolgids van basisschool de Vlieger. U vindt hierin voor schooljaar 2014-2015 de belangrijkste

Nadere informatie

Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9)

Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9) Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9) Inleiding Dit is het Schoolmodel van de Steve JobsSchool: een volledige beschrijving van de uitgangspunten en inrichting van een school volgens

Nadere informatie

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten Alma Vermeulen November 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3&4 2. Lean

Nadere informatie

Blended learning op de FCJ

Blended learning op de FCJ Blended learning op de FCJ Afstudeerscriptie Benjamin Groenewoud #1539623 Bedrijfsbegeleider: Harry Smals Docentbegeleider: Mieke Westveen Datum: 24 juni 2011 Blended learning op de FCJ 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Portretten uit de praktijk

Portretten uit de praktijk Portretten uit de praktijk In het kader van de campagne aan het werk met een psychische stoornis Mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak Rotterdam, juli 2014 Portretten uit de praktijk In het kader van

Nadere informatie

De baan die bij me past

De baan die bij me past Passend onderwijs en zorg H. te Braake-Schakenraad en M. Voets Met medewerking van M. van de Laar en W. Schafrat De baan die bij me past Oriëntatie op kwalificatie in het vso De baan die bij me past Oriëntatie

Nadere informatie

DE SUCCESFORMULE: Voor professionals over jongeren. 20 succesformules. Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie.

DE SUCCESFORMULE: Voor professionals over jongeren. 20 succesformules. Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie. DE SUCCESFORMULE: Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie Toekomstbestendig NJR het Bureau is het jongerenadviesbureau voor professionals over jongeren. NJR het Bureau ontwikkelt: ǃ Beleidsadvies

Nadere informatie

CULTUUR AAN DE BASIS. Drie jaar Cultuur en School Pabo s

CULTUUR AAN DE BASIS. Drie jaar Cultuur en School Pabo s CULTUUR AAN DE BASIS Drie jaar Cultuur en School Pabo s Colofon Cultuur aan de basis is een uitgave van het projectteam van de pilot Cultuur en School Pabo s Redactie Tineke de Danschutter, Jonaske de

Nadere informatie

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst Cluster Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst voorwoord De afgelopen jaren heeft het Cluster Jongerenmarketing geprobeerd een beter beeld te krijgen van jongeren en hoe deze doelgroep

Nadere informatie

De succesformule van het MKB

De succesformule van het MKB De succesformule van het MKB Een praktijkonderzoek onder 10 succesverhalen Bas Vlemminx Fenneke van Vliet-de Nooij Met een voorwoord van Rens de Jong (BNR) Voorwoord Nu begint het pas Er is een tijd geweest

Nadere informatie

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers Zelfmanagement voor studenten met ASS Handleiding Trainers 1 Colofon 2013 HAN. HAN SENECA heeft bij het samenstellen van deze handleiding de uiterste zorg nagestreefd. Desondanks kan niet volledig worden

Nadere informatie

Het onderwijs ontwikkelt

Het onderwijs ontwikkelt Het onderwijs ontwikkelt zich 1 1.1 Inleiding 1.2 Onderwijs verandert maar blijft mensenwerk 1.3 De nieuwe school:leergemeenschap en persoonlijke leerplaats 1.4 De paradigmawisseling in curriculumontwikkeling

Nadere informatie

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG 1-5-2013 ADVANCED BUSINESS CREATION ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG Jos Kleinloog Inhoud Leerdoelen uitgewerkt... 2 Business school:... 2 Management School... 3 Project Raisin Hope:... 3 Science School, leengedrag

Nadere informatie

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs.

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. Auteurs: Maartje Reitsma Aleid Schipper praktijkvoorbeeld * uitgelicht * succesfactor * regelgeving Deze handreiking, gebaseerd op de resultaten

Nadere informatie