Competentieprofiel Davy Yong INLEIDING

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Competentieprofiel Davy Yong INLEIDING"

Transcriptie

1 POTFOLIO

2 INLEIDING Hier voor u ligt mijn portfolio. De afgelopen jaren heb ik mezelf ontwikkeld tot een volwaardig docent en toekomstig kunstenaar. In dit document leest u welke opdrachten ik heb uitgevoerd om op dit punt te komen. Hoe ze me hebben geholpen en wat ik ervan heb geleerd. Vanuit de opleiding zijn er verschillende competenties aangedragen waar we als startend kunstdocent aan moeten voldoen. In dit portfolio staan ze stuk voor stuk genoemd met daarbij een voorbeeld in de vorm van bewijsstukken / sleutelwerken. Als illustratie van elke competentie heb ik voorbeelden uit de afgelopen 4 jaren verzameld. Projecten, opdrachten, stages, alle onderdelen van de opleiding komen aan bod. Alle bewijsstukken zijn opgebouwd volgends de ODA methode (Opdracht, Doel, Actie, esultaat, eflectie). Dit heb ik aan het einde van elk bewijsstuk nogmaals aangegeven door een kort overzichtje met beknopt de punten te benoemen. Verder staat aan het eind van elk bewijsstuk ook een checklist met alle punten die aan bod komen. Het laatste bewijsstuk 5B is mijn afstudeerproject in samenwerking met de SKV in de wijk Pendrecht, otterdam. Hier wil ik onderzoeken hoe ik als kunstenaar de invloed van een negatief gelabeld gebied zichtbaar kan maken via een tienjarige bewoner. Hierover kunt u meer lezen in het bijgevoegde projectplan.

3 INHOUD 1 Artistiek 1A Beeldstudie De Stad als Podium 1B Critical Studies Lecture Performance 2 Pedagogisch / Didactisch 2A VSO de Hoge Brug Onderwijssituatie 2B India project Onderwijssituatie 3 Interpersoonlijk 3A Aan de Bak / In de Bak 3B VSO de Hoge Brug Omgang doelgroep 4 Omgevingsgericht 4A India project 4B Call of the Mall 5 Kritisch-eflectief en Ontwikkeling 5A Critical Studies eflectie document (boek) 5B SKV Wijkonderzoek Projectplan voor het afstuderen

4 BEWIJSSTUK 1A. ATISTIEK COMPETENT De Stad als Podium was een opdracht behorende bij het vak Beeldstudie tijdens het 2 e jaar van de opleiding. Met deze opdracht hebben we voor het eerst kennis gemaakt met video, performance en interventies in de publieke ruimte. Tijdens het vak 'beeldstudie' worden de beeldende kwaliteiten van de studenten ontwikkeld. Hier gaat het niet alleen over een idee vormen in je hoofd, maar het ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Vooral tijdens het tweede jaar hebben we geleerd verschillende beeldelementen te onderscheiden en te combineren om optimaal te communiceren. Kunstenaarsgroep 'Authentic Boys' heeft ons gastlessen gegeven en aan de hand van de opgedane kennis, zijn we zelf een performance of interventie gaan ontwikkelen. Als toekomstig docent kan ik les gaan geven in o.a. tekenen, schilderen, handvaardigheid, textiel, CKV, beeldende vormgeving en algemene kunstvakken. Juiste ervaring en inleving in het vak is dus nodig. Tijdens het vak beeldstudie heb ik mijn eigen fascinatie, smaak, beeldende -en artistieke kwaliteiten ontwikkelt. Daarbij heb ik ook een discipline toegeëigend; video, performance en interventies. Het krijgen van les in beeldende vakken zowel als het geven van een beeldend vak opent deuren en mogelijkheden voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Beeldstudie heeft mij als persoon met andere ogen naar de wereld doen kijken en geïnspireerd om leerlingen betere mensen te maken. Door bewust te worden van mijn eigen kwaliteiten besefte ik dat de onderzoekende houding die bij beeldstudie wordt gestimuleerd de basis is van de creatieve uiting. Creëren Artistieke visie Mijn artistieke visie heb ik opgebouwd door vakken als beeldstudie te hebben gevolgd. Komende uit de technische sector heb ik in het eerste jaar geleerd hoe minder conceptueel en meer abstract te denken. Ik heb ontdekt dat er veel processen onderbewust afspelen en ben meer gaan vertrouwen op mijn intuïtie. Mijn docenten hebben me niet geleerd wat te leren maar geleerd hoe te leren. Door zelf te denken, te ontdekken en een eigen proces te doorlopen heb ik inzicht gekregen in mijn eigen kwaliteiten, vaardigheden en fascinaties.

5 BEWIJSSTUK 1A. ATISTIEK COMPETENT Vanuit deze nieuwe bewustwording ben ik de wereld anders gaan waarnemen, zijn mijn observaties gerichter geworden, denk ik kritischer na en heb ik geleerd een beter onderbouwde mening te vormen. Vooral na de opdracht waarin we de stad als podium hadden gebruikt probeer ik niet langer d.m.v. een techniek de realiteit na te bootsen maar probeer ik tot vandaag de dag nog steeds met performance en onderzoekskunst een oprecht statement te maken. Ideeën vormgeven De middelen om mijn statement te maken ontstaan vanuit verschillende ideeën. Bijna altijd hebben mijn ideeën te maken met problemen die ik constateer in de samenleving. D.m.v. een interactie met een specifiek publiek laat ik dit idee doorleven en nieuwe vormen aannemen door de indruk die het heeft achtergelaten. Zo heb ik bij mijn interventie in de ruimte geconstateerd dat er een groot duivenoverlast was op het marktplein bij blaak. Dit gegeven had ik gebruikt en benadrukt door de ruimte te bekladden met zelfgeschilderde vogelpoep. Creatief proces & effect Bij mijn tweede interventie in de ruimte heb ik een performance gedaan waarbij tijd een grote rol speelt. Door een uur lang stil te hebben gezeten met een vishengel was ik op dat moment zelf een vervreemdende factor in de ruimte. De registratie werd een nieuw werk op zich. Door de bewegende omgeving op film door te spoelen versterkte ik het tijdselement. Ik heb een keuze gemaakt in performance en bijbehorende registratiemiddelen (videokunst) omdat deze beelden ervaringen veroorzaken die voor mijn gevoel niet te verkrijgen zijn met andere media. Door bezoek aan musea, kunstmanifestaties en excursies naar buitenland heb ik veel opgestoken van hoe kunstenaars hun ideeën uitvoeren. Voordat ik vertrouwd raakte met de discipline performance heb ik eerst allerlei verschillende kunstdisciplines onderzocht en geprobeerd toe te eigenen. Het proces naar de toe-eigening van een discipline toe heeft te maken met de vorming van een eigen fascinatie. Samenhang onderwijs In het onderwijs kan kunst ingezet worden om het creatieve proces te stimuleren. We spreken van een creatief proces wanneer je in staat bent om vanuit artistieke visie beelden te creëren. Deze artistieke visie bestaat uit kennis, inzicht, waarnemingen, indrukken en emoties. Door kunst kan je veel emoties leren ervaren. Het artistieke in samenhang met het onderwijs uit zich vooral in het feit dat ik sommige van mijn eigen gebruikte technieken ook heb toegepast in het geven van mijn lessen. Zo was er een samenhang tussen de gemaakte videowerken van beeldstudie en mijn stage op het Maris Media College in Den Haag. Het Maris College is een grafische school waar ik les heb gegeven in audiovisuele -en multimedia vakken. Gezien mijn eigen fascinatie liep mijn artistieke competentie zo door in de onderwijspraktijk.

6 BEWIJSSTUK 1A. ATISTIEK COMPETENT Ambachtelijk Disciplinaire kennis Op het gebied van een eigen discipline ben ik me sinds het 2 e jaar meer gaan verdiepen in performance en onderzoekskunst, met -later- als minor (specialisatie) Critical Studies, maar vaardig met allerlei verschillende disciplines. Ik heb als beginnend kunstvakdocent ervaring in: tekenen, schilderen, handvaardigheid, textiele werkvormen, CKV, beeldende vormgeving, algemene kunstvakken, digitale cultuur (grafimedia), buitenschoolse activiteiten, ontwerpen en organiseren van educatieve programma s voor binnen en buitenschoolse activiteiten. Deze kennis en ervaring heb ik opgebouwd tijdens de vakken behorende bij de opleiding. In mijn eigen beeldende werk komt vooral een vooruitziende blik in combinatie met kennis van de mogelijkheden van mijn eigen lichaam en alle opties rondom video bewerking goed van pas. Dit is mijn eigen medium, hier heb ik veel onderzoek naar gedaan, mee geëxperimenteerd en ontdekt. Verder heb ik veel kennis van video en performance kunstenaars, als inspiratie en als voorbeeld. Zowel qua inhoud van het werk als de manier van werken. Technisch vaardig In mijn stages en tijdens gastlessen als die van kunstenaarsgroep 'Authentic Boys' heb ik veel geleerd over het bewerken van video maar vooral ook wat een beeld als die bij video kan vertellen. Verder heb ik geleerd hoe een 'green screen' werkt, je verschillende trucjes kan toepassen tijdens het opnemen van de video. Ik ben me erg bewust geworden van de invloed van kleine veranderingen op de omgeving, waardoor interventies en performances zo goed werken. Contextbewust De context waar ik mijn performances en interventies in plaats zjin altijd maatschappij kritisch. Door mijn aanpassingen of interventies in de openbare ruimte laat ik toevallige voorbijgangers (of later, de kijkers van mijn video) niet alleen kijken, maar vooral zien. Dingen die ze in eerste instantie niet opvallen, of niet bij stil staan. Zo wil ik mijn publiek bewust maken van problemen of onopvallende dingen in de ruimte en maatschappij. Actueel Ik blijf zelf graag op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van mijn toegeëigende medium door veel kunstenaars en kunstinstellingen te volgen op social media. Daarnaast zoek ik veel tentoonstellingen op waar werk naar mijn interesse wordt getoond. Zo ben ik bijvoorbeeld op de Biennale in Venetië en Istanbul geweest en op documenta 13.

7 BEWIJSSTUK 1A. ATISTIEK COMPETENT CHECKLIST O D A Beeldstudie. Gebruik de stad als jouw podium. Ontwikkel een object, annex ingreep die iets aan een bepaalde plek toevoegt, maar tegelijkertijd vanuit deze plek ontstaan is. Onderzoek op locatie, ontwikkelen van de interventie, benodigdheden verzamelen, uitvoeren, presenteren. Een bijzondere performance, waarin ik een vorm van bewustwording heb geprobeerd te creeren. Ik heb mijn eigen medium gevonden, voor mij werkt het prettig en laat het precies zien wat ik wil. Langer de tijd uittrekken om achtergrond onderzoek te doen naar andere performance kunstenaars en hun manier van werken. Artistieke visie Ideeën vormgeven Creatief proces & effect Samenhang onderwijs Disciplinaire kennis Technisch vaardig Contextbewust Actueel

8 BEWIJSSTUK 1B. ATISTIEK COMPETENT Critical Studies is de naam van mijn minor afgelopen schooljaar. De term is afgeleid van "Critical Theory", een neo- Marxistische kijk op de Frankfurt School. Een Duitse maatschappijkritische sociologische en filosofische stroming uit de jaren 30. Inhoudelijk heeft het te maken met denkers die op kritisch reflecterende manier onze maatschappij en cultuur met sociale wetenschappen ontleden. Minor blog: criticalmirror.wordpress.com Als bewijsstuk voor mijn Artistieke bekwaamheid heb ik gekozen voor Critical Studies. Ik heb tijdens deze minor een beeldend werk ontwikkeld passend bij mijn beroepspraktijk namelijk, een lecture performance. Het houden van een lezing werd het werk op zich en deze werd uitgevoerd tijdens de expositie NU die door mij en mijn groepsgenoten werd georganiseerd. Tijdens mijn onderzoek heb ik rekening gehouden met bijvoorbeeld verschillende didactische en pedagogische aspecten. Het idee achter het volgen van deze minor was om mijn beeldend werk beter te kunnen onderbouwen. Door theorieën te koppelen en veel te reflecteren met peers heb ik lang na kunnen denken over de zeggingskracht van mijn werk maar ook over mijn positie en mogelijke bijdrage binnen de creatieve sector en de maatschappij. Creëren Artistieke visie Na 3 jaar verschillende artistieke majors (hoofdvakken) te hebben gevolgd heb ik bij mijn minor (specialisatie) mijn opgebouwde visie en fascinatie verder kunnen uitdiepen. Door mijn beeldend werk te voorzien van een maatschappijkritische onderbouwing ontstond er een theoretisch onderzoek en een lecture performance omtrent het thema crisis. Het ging hierbij niet enkel om een economische crisis want dit was slechts een klein onderdeel van een naar mijn mening veel groter probleem namelijk crisis in tijdgeest. Met tijdgeest wordt een kenmerkende manier van denken en handelen bedoeld van het grootste deel van de bevolking in een bepaalde tijd. De nadruk ligt voor mij dus bij gedrag, perceptie en waarom deze in constante verandering is. Gedrags en opvoedingsproblemen komen steeds vaker aan de orde, ook in het onderwijs, en zijn volgens mij in verband te brengen met hoe wij omgaan met onze tijd. Ideeën vormgeven Tijdens de minor heb ik mezelf bezig gehouden met het thema crisis en met name in gedrag, tijd en educatie. Ik heb geprobeerd deze onderwerpen op een kritische en onderzoekende manier te ontleden in hun betekenis. Dit deed ik a.d.h.v. theorieën van

9 BEWIJSSTUK 1B. ATISTIEK COMPETENT kritische denkers als Karl Marx, Michel Foucault, Jean Boudrillard en Slajov Zizek maar ook onderwijskundigen en ontwikkelingspsychologen als Lev Votski, David Kolb en Jean Piaget. Ik kwam er achter hoe mijn onderwerpen van toepassing konden zijn in de context crisis en welke invloed ze konden hebben op mijn doen en laten als kunstdocent. Mijn onderzoeksbevindingen werd gedocumenteerd en geschreven tekst werd gesproken tekst en uiteindelijk werd dit mijn beeldend werk voor de minor namelijk, een lecture performance. Creatief proces & effect Tijdens de minor heb ik de kans gekregen mijn eigen fascinaties uit te werken en kritisch te onderbouwen. Vanuit het thema 'Crisis' heb ik een probleemstelling gevonden en daarbij theorieën gaan zoeken. Mijn sterke punten kwamen hier naar boven: het ontleden, associëren, relateren en relativeren van onderwerpen (die met mijn thema te maken hadden). Waar ik tegen aan liep was het probleem dat door het vele theoretische onderzoek, mijn creatief beeldende proces op een laag pitje kwam. Ik werd minder productief. Juist de combinatie tussen denken en doen is zo belangrijk in deze discipline. Samenhang onderwijs In mijn onderzoek ben ik op zoek gegaan naar een oplossing voor gedrags en concentratieproblemen vanuit een pedagogisch en didactisch standpunt. Als docent ging ik uit van een doelgroep waar ik zelf ervaring mee had namelijk middelbare school leerlingen. In de cruciale periode waarin zij gevormd worden leren ze om te gaan met de automatisering van de maatschappij wat steeds vaker leidt tot keuzestress en concentratieproblemen. Een voorbeeld van een concentratieprobleem kan zijn dat onze tijdbesparende middelen juist zorgen voor verkeerde tijdbesteding. Dit gevoel heb ik proberen over te brengen bij volwassenen tijdens mijn lecture performance. De performance ging gepaard met een boek waarin ik het doel van de performance uit leg. Ambachtelijk Disciplinaire kennis Met de achtergrondkennis die ik heb meegekregen vanuit mij afdeling was de autonome insteek erg verfrissend voor mijn handelen. Ook de filosofische en sociologische laag van de minor bracht mij op nieuwe inzichten over mijn eigen beeldende proces en de mogelijkheden tot groei. Zo heb ik bij de minor veel kennis opgedaan over verschillende vormen van performance -en onderzoekskunst (relational art).

10 BEWIJSSTUK 1B. ATISTIEK COMPETENT Technisch vaardig Ik maak bij het vergaren van informatie gebruik van een combinatie tussen bureau -en veldonderzoek. Aan de ene kant gebruik ik boeken en het internet als referentie maar aan de andere kant liet ik de praktijk mij tot nieuwe inzichten brengen. Het effect van mijn experimenten in tekst en beeld analyseerde ik kritisch en gebruikte ik weer om als opzichzelfstaand werk te presenteren. Voordat de lecture performance mijn uiteindelijke vorm werd ging ik er van uit om het onderzoek als werk te gebruiken. Contextbewust Ik refereerde tijdens mijn onderzoek vaak terug naar wat ik had meegemaakt en hoe ik zelf handel binnen het onderwijs. Het was voor mij als toekomstig docent relevant om te weten hoe problemen van de huidige tijdgeest invloed hebben op het leerproces van de adolescent. Actueel Na de minor probeer ik op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van performance, video -en onderzoekskunst met mijn eigen kunstenaarschap voor ogen. Ook ben ik veranderd als persoon doordat ik nu kritischer naar de wereld kijk. CHECKLIST O D A Naar aanleiding van het thema 'Crisis' een theoretisch onderzoek met als conclusie een beeldend werk. Onderzoek dat toe te passen is in mijn beroepspraktijk met een beeldend werk gerelateerd aan de onderwijspraktijk het ontleden, associëren, relateren en relativeren van onderwerpen Bijzondere lecture performance refererend aan het onderzoek en de onderwijspraktijk. Betere balans zoeken tussen theoretisch onderzoek en beeldend onderzoek. Meer verdiepen in de manier van werken van andere performance kunstenaars Artistieke visie Ideeën vormgeven Creatief proces & effect Samenhang onderwijs Disciplinaire kennis Technisch vaardig Contextbewust Actueel

11 BEWIJSSTUK 2A. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH VSO De HOGE BUG is een openbare school in otterdam voor zeer moeilijk lerende leerlingen. Op het VSO wordt onderwijs gegeven aan leerlingen tussen de 12 en 20 jaar. Voor de meeste leerlingen is dit eindonderwijs. Leerlingen worden dus voorbereid op hun toekomst wat betreft werken, wonen, vrijetijdsbesteding en burgerschap. Het onderwijs richt zich op de emotionele en cognitieve ontwikkeling van de leerling, op het tot ontwikkeling brengen van de creativiteit en het verwerven van sociale, culturele en lichamelijke vaardigheden. Stage lopen bij VSO de Hoge Brug heeft veel indruk op mij gemaakt. Als ik reflecteer kan ik zeggen dat mijn beeld op kunstonderwijs en hoe ik mezelf hier in plaats voor een groot gedeelte aangescherpt is. Mede door alle nieuwe ervaringen met de doelgroep en het onderwijssysteem. Tijdens mijn stage heb ik geleerd ideeën voor lessen te koppelen aan deze nieuwe ervaringen. Door veel zelfstandig te hebben gefunctioneerd ben ik als persoon veranderd. Er komt een hoop bij kijken maar juist door in het diepe te zijn gegooid heb ik geleerd wat lesgeven echt betekent. Dat houdt in: het belang van mijn functie maar ook wat het betekent om deel uit te maken van de ontwikkeling van een leerling. Ik ben erg mee gaan leven met mijn leerlingen en door hen overweeg ik het om een loopbaan in het speciaal onderwijs voort te zetten. PEDAGOGISCH Inleving leerling Tijdens mijn participerende stage in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) heb ik geleerd rekening te houden met de lichamelijke -en geestelijke beperkingen van de leerlingen en hoe zij zich individueel ontwikkelen. Dit vergde veel kennis en inlevingsvermogen van mij aangezien de leerlingen niet allemaal even communicatief vaardig waren en onderling ook verschilden in stoornis of gedragsprobleem. Elke leerling doorloopt een andere ontwikkeling waardoor het voor mij als docent belangrijk was rekening te houden met hun achtergrond en persoonlijke kenmerken. Onderwijssituatie Bij deze doelgroep is het belangrijk voorwaarden te stellen aan de les. egelmaat en standvastigheid is zo n voorwaarde. Elke les diende de regels opnieuw te worden herhaald en gaf ik een duidelijke uitleg van wat we die les zouden gaan doen. In mijn lessen werkte ik vanuit een kunstthema of vanuit materiaalexperiment. Ik maakte altijd gebruik van veilige materialen waarvan ik wist dat de leerlingen er mee om konden gaan. Wat sfeer betreft liet ik in mijn gemoedstoestand altijd duidelijk merken wat mijn verwachtingen waren. Ging alles naar wens dan maakte ik veel grapjes tussendoor en mochten ze in de laatste 5 minuten van de les een muziekje luisteren.

12 BEWIJSSTUK 2A. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH Ik leerde ze zowel zelfstandig te werken als in groepen. De klassenindeling werd per les en opdracht, afhankelijk van de dynamiek, ingedeeld zodat elke leerling de ruimte had. Door af te wisselen in thema en materiaal werd een les bij mij elke keer opnieuw spannend om bij te wonen.. Ik zorgde dat elke les en elke opdracht uitdagend genoeg was. Ik wekte nieuwsgierigheid en interesse op door ze telkens iets nieuws te laten ontdekken in de beeldende kunst. De ervaring houdt de herinnering in leven en ik kreeg vaak te horen: meester, mogen we dat nog eens doen. Ondersteuning leerling Bij deze doelgroep hebben leerproblemen veel te maken met de beperkingen van de leerlingen. Veel hadden bijvoorbeeld een concentratie en gedragsprobleem. Het is aan mij om elk individu bij hun eigen leerproces te begeleiden omdat elke leerling een ander niveau heeft. Talentontwikkeling In gesprekken wordt vaak duidelijk welke ambities ze hebben en waar ze goed in zijn. In de les hou ik daar rekening mee en geef ik waar kan opdrachten om hun talent verder te ontwikkelen. Hebben ze moeite om een bepaald doel of eindniveau te behalen dan probeer ik ze te stimuleren door bewust te maken van wat er allemaal wel goed gaat en mocht het nodig zijn assisteren bij alles wat er minder goed gaat. Vaak zorgt herhaling er ook voor dat iets blijft hangen. DIDACTISCH Leeractiviteiten Mijn leeractiviteiten zijn afgestemd op de leerlijnen van de CED groep. Volgens de school zijn die van toepassing op mijn klassen. Om te zorgen dat de leerlingen op niveau uitstromen heb ik bij elke kerndoel gezet wat ze moeten kunnen volgens die doel. Daarna werk ik deze leerdoel uit in een activiteit. Werkwijze De manier waarop ik te werk ga in mijn lessen is door alles wat opvalt te noteren in een logboek. Deze notities worden verwerkt voor tussentijdse evaluaties en IOP s (Individueel Ontwikkel Plan). Zoals ik al zei hou ik in mijn lessen rekening met bijbehorend niveau en kerndoel maar de leerdoelen probeer ik altijd volgens de SMAT-methode uit te werken. Beoordeling leerling Omdat de school geen cijfers geeft en puur kijkt naar of het niveau is behaald gebruik ik mijn SMAT geformuleerde doelen bij de beoordeling om vast te stellen of ze voldoen aan of niet.

13 BEWIJSSTUK 2A. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH Betekenis Op sociaal-emotioneel gebied heeft deze doelgroep veel moeite. Door kunst en cultuur in te zetten in het onderwijs als middel, denken ze na over gevoelens en leren ze zich ook te uiten. Ik heb kunst en cultuur zo ook ingezet als therapeutisch middel. In pauzes bleek een creatieve uitding goed als afleiding en in de les was het de uitgesproken manier om zwaarbeladen thema s te verwerken en een plek te geven. CHECKLIST O D A 3e jaars stage vanuit de WdKA op VSO de Hoge Brug Een educatief programma vormgeven en uitvoeren voor de leerlingen in het VSO Eerst geobserveerd, daarna geassisteerd in de lessen situatie, vervolgens het geleerde toegepast in eigen -gegeven- lessen. Bijzondere en leerzame lessen, voor zowel de leerlingen als voor mij. Veel inzicht in de problematiek, maar ook in de beste aanpak hiervoor. Meer achtergrondinformatie inwinnen over de verschillende beperkingen per leerling, en daar ook op kunnen inspelen in de les. Inleving leerling Onderwijssituatie Ondersteuning leerling Talentontwikkeling Leeractiviteiten Werkwijze Beoordeling leerling Betekenis

14 BEWIJSSTUK 2B. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH India Project Als pioniers van de afdeling Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) heb ik samen met 2 peers onderzoek gedaan en lesgegeven in Faridabad en New Delhi. Een nieuw samenwerkingsproject tussen de Willem de Kooning Academie (WDKA) en Apeejay scholengemeenschap (India). M.b.v. de Design Thinking methodiek van Harvard hoopte ik zo langzaam maar zeker een verandering te bewerkstelligen binnen het huidige onderwijs en met name de kijk op creativiteit, innovatie, samenwerking, kunst en de leerling als individu. Zie ook mijn reisblog: davyyong.waarbenjij.nu Het India project is naar mijn hart gaan staan, vooral omdat ik het gevoel heb gehad een positieve bijdrage te hebben geleverd aan de ontwikkeling van goed onderbouwde lessen en leermethodes. Leerlingen werden meer gestimuleerd om hun kwaliteiten te benutten. In korte tijd ben ik ondergedompeld in alle indrukken van de rijke maar erg contrasterende Indiase cultuur. Ik heb met allerlei verschillende lagen binnen de samenleving te maken gehad. Veel van wat ik heb gezien heeft me aan het denken gezet. Als docent vond ik het noodzakelijk leerkrachten van daar te wijzen op alles wat mij op viel, maar ook op alle mogelijkheden. Mede door hun open houding en mijn enthousiasme werd het een succes. PEDAGOGISCH Inleving leerling Door les te hebben gegeven aan verschillende niveaus als pre-primary, primary en secondary klassen (3 t/m 18 jaar) heb ik geleerd mij in te leven in een leerling binnen een geheel andere cultuur en onderwijssysteem. Wat mij opviel tijdens observaties was dat het systeem niet leerling gecentreerd was en de leerling een visie opgedrongen kreeg door de leraar. Door nieuwe lessen te hebben ontwikkelt die wel vanuit de behoefte van de leerling uit ging heb ik de leerling vrijheid gegeven zijn eigen leerproces te vormen. Dit ontwikkelen deed ik a.d.h.v. de Design Thinking methodiek. Door deze methode ook aan hun leraren mee te geven heb ik de leerlingen verzekerd van meer aandacht voor wat zij individueel nodig hadden. Onderwijssituatie Ik heb een nieuwe onderwijssituatie gecreëerd door dat toe te passen wat ik in Nederland had geleerd en in te spelen op wat mij daar opviel. Waar de leraren van India tegenaan liepen was dat ze mogelijke fouten vermeden en er dus niet van konden leren. Ik heb ze laten inzien dat angst niet erg is als het maar niet ten koste gaat van de ontwikkeling van de leerling. Zo zagen ze bijvoorbeeld als probleem dat klassen te groot waren, vrijheid gepaard kon gaan met luidruchtigheid, collega s niet aan te spreken waren en

15 BEWIJSSTUK 2B. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH experimenteren geen zekerheid kon bieden. Ik heb ze aangemoedigd deze taboes te doorbreken en dat het belang van de leerling voorop staat. Door dagelijks met de docent te reflecteren op de les heb ik ze aan het denken gezet om zelf de onderwijssituatie positief te veranderen en groei mogelijk te maken. Ondersteuning leerling Door te maken hebben gehad met verschillende leeftijdsgroepen en verschillende niveaus vond ik het nodig om individuele kwaliteiten van de leerlingen te benutten. Deze gingen vaak verloren doordat het onderwijssysteem te klassikaal werd uitgevoerd en er geen creatieve vrijheid was. Door deze vrijheid meer te implementeren in de lessen heb ik ze dat laten ervaren. Talentontwikkeling De leraren op de Apeejay scholen ontwikkelen alleen talenten die zij belangrijk achten in leerlingen. Andere talenten werden niet herkend of verder onderzocht. Talent werd vaak verward met presteren. Leerlingen kregen hierdoor niet de kans om zich op alle vlakken te uiten. Ik heb ze o.a. out of the box laten denken, laten samenwerken in groepjes, laten reflecteren op wat ze aan het doen waren. Doordat de lessen van de docenten te gesloten waren gaf ik ze meer vrijheid om te laten zien waar ze goed in waren. DIDACTISCH Leeractiviteiten Mijn leeractiviteiten waren gebaseerd op de Nederlandse leerlijnen van het PO en VO (Primair -en Voortgezet onderwijs). Ik heb zowel bestaande lessen van de Apeejay docenten als eigen lessen hierop afgestemd. Vooral bij de leerdoelen zorgde ik ervoor dat Design Thinking terug kwam in de activiteiten. Werkwijze Ik heb het project in India op dezelfde manier aangepakt als dat ik kwam verkondigen, namelijk door Design Thinking. In hoofdlijnen betekent dat ontdekken interpreteren ideevormen experimenteren evalueren / evolueren. Zo heb ik bij diverse lessituaties geobserveerd, vragen opgesteld voor de leraar, de les herschreven, de nieuwe les uitgeprobeerd en teruggeblikt met de betreffende leraar. Veel van de benoemde Design Thinking kwaliteiten stimuleerde ik ook in leerlingen d.m.v. mijn lessen inclusief SMAT geformuleerde doelen.

16 BEWIJSSTUK 2B. PEDAGOGISCH-DIDACTISCH Beoordeling leerling In de Indiase cultuur speelt presteren en hoge cijfers halen een belangrijke rol. Juist daarom heb ik geprobeerd cijfers te vermijden en waar mogelijk een alternatief te verzinnen. Het is voor mij belangrijk dat de leerling zelf begrijpt waar ze op beoordeeld worden en dat er eerlijke en gelijke kansen zijn om aan een opdracht te voldoen. Betekenis Er was vanuit Apeejay scholengemeenschap een duidelijke vraag om hulp. Het was aan mij om inzicht te verschaffen in nieuwe mogelijkheden en dit deed ik onder het mom van Design Thinking. De betekenis die ik uiteindelijk aan het project heb kunnen geven had te maken met denkprocessen initiëren, inleving aansporen en creativiteit stimuleren. CHECKLIST O D A Methode van Design Thinking geintroduceerd en contact leggen voor een mogelijk uitwisselingsprogramma Door de Design Thinking (DT) methode de docenten meer leerling gecentreerd laten werken, en ze zo te kunnen laten ontwikkelen tot individuen. Thuis zelf kennisgenomen van de DT methode, lessen geobserveerd, lezingen gegeven over de DT methode aan de docenten, aan de hand van de bijgewoonde lessen de DT methode uitgelegd en laten toepassen. Een verandering in de manier van denken en lesgeven op de Apeejay scholen. De kinderen krijgen meer indivudele aandacht en ontwikkelen zichzelf, in plaats van een oplegging door de docent. Langer te tijd kunnen nemen om nog verder te ontwikkelen en de docenten verder te kunnen onderwijzen. Inleving leerling Onderwijssituatie Ondersteuning leerling Talentontwikkeling Leeractiviteiten Werkwijze Beoordeling leerling Betekenis

17 BEWIJSSTUK 3A. INTEPESOONLIJK COMPETENT Aan de Bak / In de Bak is een kunstproject voor en door jongeren en heeft in de herfstvakantie van 2013 plaatsgevonden in de voormalige gevangenis (PI) Noordsingel in otterdam Noord. Het project werd georganiseerd door studenten, waaronder ikzelf, in samenwerking met SKV en Cultuurscout Noord en werd mede mogelijk gerealiseerd door Gemeente otterdam en deelgemeente Noord. Centraal stond talentontwikkeling van jongeren (16-22 jaar) door ze kennis te laten maken met een aantal verschillende kunstdisciplines. Gemaakt werk werd geëxposeerd naast werk van (oud)studenten van het Grafisch Lyceum otterdam en de Willem de Kooning Academie. Terugkijkend op dit project ben ik erg tevreden met hoe alles is verlopen en hoeveel aandacht het heeft project heeft gekregen vanuit verschillende hoeken. Vooral omdat er zoveel partijen bij betrokken waren en dit geen opdracht vanuit mijn opleiding was, voelde ik me extra verantwoordelijk voor mijn taken. Voor mijn gevoel ben ik tijdens Aan de Bak / In de Bak enorm gegroeid in mijn communicatieve vaardigheden en ben ik bewuster geworden van de invloed die ik kan hebben op verschillende groepen. De gevangenis als leeromgeving spreekt ook tot de verbeelding. Er werden niet alleen lugubere verhalen verteld, maar er was ook genoeg ruimte voor de jongeren om te leren en ontdekken in de gevangenis. Ik betwijfel of ik ooit bij een soortgelijk project betrokken raak, maar als ik de kans krijg, neem ik die ook graag aan. Communicatief Leef en werkklimaat Samen met een aantal peers heb ik Aan de Bak / In de Bak opgericht om talentontwikkeling in otterdam Noord te stimuleren. Wat we tijdens onze studie hebben geleerd aan kennis, groepsdynamica en communicatie hebben we met dit project kunnen toepassen in de praktijk. Ieder van de studenten had een eigen functie binnen het project. We werkten vanuit huis, de academie en in de gevangenis. We hielden nauw contact door onze groeps- mail, Facebook en whatsapp. Samen met SKV, Cultuurscout Noord, Gemeente otterdam en deelgemeente Noord is dit project vorm gegeven. Onze doelgroep waren jongeren tussen de 16 en 22 jaar van div. middelbare, MBO en HBO

18 BEWIJSSTUK 3A. INTEPESOONLIJK COMPETENT scholen. Bewuste communicatie Tijdens de samenwerking hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met elkaars ideeën, werktijden en inbreng. Uiteraard communiceerden wij met elkaar anders dan met de buitenwereld. We zorgden altijd alle berichten taaltechnisch, inhoudelijk en organisatorisch klopten. Daardoor hebben wij ook een flink bedrag aan subsidie mogen ontvangen van de gemeente. We moesten rekening houden met wettelijke voorwaarden door middel van vergunningen en veiligheidseisen. Door de contactpersonen binnen de verschillende instanties kwamen we hier meer over te weten. Argumentatie visie Dit project had meerdere doelen: Jongeren uit het stadsdeel kennis te laten maken met de SKV (en daardoor de kans te geven talenten te ontdekken en door te ontwikkeling) en het nuttig gebruik maken van leegstaande panden in de stad. Hier naast hebben de omwonenden de kans gekregen om de gevangenis te bezichtigen. Voor mij als toekomstig docent waren de workshops een manier om in aanraking te komen met de jongeren en ze een bepaalde kunstdiscipline bij te brengen. Naast cursisten hebben we ook bekendheid gegeven naar ouders, omwonenden, oud- gedetineerden en studenten toe d.m.v. advertenties in de krant en op internet en interviews met locale krant, radio en TV. Motiverend De workshop die ik gaf was The freak out met als discipline Multimedia. Als begeleider hielp ik de deelnemer op weg met het vormen van ideeën door op inspiratiebronnen te wijzen en vragen te stellen. Als het idee opgezet is, help ik de deelnemer bij het invullen van het idee, bijvoorbeeld door tips bij het maken van een stop- motion. Verder heb ik ze veel zelf laten ontdekken. Zo heb ik geprobeerd een onderzoekende houding te stimuleren. Op de laatste dag hebben we een expositie gehouden met tijdens de workshop gemaakt werk en werk van studenten van het grafisch lyceum (GL) en Willem de Kooning Academie (WDKA). Door de aanwezigheid van onze samenwerkingspartners kon ook een netwerk opgebouwd worden. SAMENWEKEN Vormen van overleg Zoals ik bij Bewuste communicatie al had aangegeven hebben we erg gelet op de manier waarop we communiceerden met elkaar maar ook met partners en andere betrokkenen. Mijn rol in het geheel was voornamelijk organisatorisch. Het meeste werk zat in het maken van de planning. Ik moest van iedereen weten welke activiteiten ze hadden bedacht, wat daar voor gedaan moest worden en alle deadlines moesten ook weer teruggespeeld worden. Later heb ik me ook voor een deel gericht op promotie, hier moest vooral met de doelgroep communiceren. Ik werd beheerder van de officiële site, Twitter, Facebook en Youtube

19 BEWIJSSTUK 3A. INTEPESOONLIJK COMPETENT account. Samen met het P team hebben we diverse scholen in otterdam bezocht om zo deelnemers te werven. Tijdens die werving heb ik verteld over ons project, wat er te doen was en waarom het een leerzaam tijdverdrijf zou kunnen zijn voor de herfstvakantie. Al voor het bezoek aan de scholen was het projectplan al uitgewerkt. De vormgeving, titel en logo had ik bedacht en toegepast in de layout van de verschillende social media. Dit alles aan de hand van de doelen die door de SKV werden meegegeven. Zo was een eis dat het project een SKV uitstraling moest hebben. Hier in staan de volgende dingen centraal: passie voor mens en kunst, respect voor verschillende culturen, cultureel ondernemend door samenspel, en betrouwbaar voor klant, partners en elkaar. Behalve de visie zijn een pakkende naam voor het project en kleuren/ patronen/ beelden voor de promotie waar de SKV mee werkt hiervoor ook van belang. Tijdens het opzetten van 'aan de bak' hebben we hier rekening mee gehouden door iedere twee weken mailcontact te houden met de SKV, de communicatie afdeling van de SKV op de hoogte te houden van de publicitaire stappen en promotieplannen, de subsidie aanvraag moest gedaan worden in overleg met SKV, het project kan alleen doorgaan als het écht in de gevangenis plaatsvindt en gericht op- en gedragen door- de wijk zijn. Afspraken nakomen Door de goed verlopen samenwerking en nakoming van de afspraken zijn deze doelen in 4 dagen succesvol gerealiseerd. Alle vergunningen waren op tijd rond, het door mij gemaakte programmaboekje en plattegrond ook en met behulp van stagiaires is het vormgeven van de workshops, inrichten van de cellen en algemene ruimte ook gelukt. De laatste expositiedag was ook een groot succes met veel animo. Boekenschrijfster en oud gevangenisbewaarster Astrid van der Star hield een lezing en ik heb zelf ook nog een performance gegeven in één van de cellen. Open en bewust Ik heb met dit project een duidelijk beeld gekregen van mijn artistieke talenten en communicatieve -en organisatorische vaardigheden. Ik ben geïnspireerd geraakt in projectmatig werken en Aan de Bak / In de Bak heeft uiteindelijk ook ertoe geleid dat ik mijn afstudeerstage kan doorlopen bij SKV.

20 BEWIJSSTUK 3A. INTEPESOONLIJK COMPETENT CHECKLIST O D A Invulling geven aan leegstand (vanuit de SKV als opdrachtgever) Talentontwikkeling en kennismaking met de SKV in stadsdeel Noord in combinatie met nuttig gebruikmaken van een leegstaand pand. Gecoördineerd, lessenserie geschreven, rondleidingen en workshops gegeven Duidelijk beeld van mijn artistieke talenten en communicatieve -en organisatorische vaardigheden In mijn afstudeerstage wil ik mijn projectmatig-werken vaardigheden doorzetten. Leef en werkklimaat Bewuste communicatie Argumentatie visie Motiverend Vormen van overleg Afspraken nakomen Open en bewust

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg naam student: Stan Verhees.. A1 CREËREND VERMOGEN 1 De student kan zelfstandig een beeldend proces op gang brengen, dit proces kwalitatief

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Zelfevaluatie. Inleiding:

Zelfevaluatie. Inleiding: Sabine Waal Zelfevaluatie Inleiding: In dit document heb ik uit geschreven wat mijn huidige niveau is en waar ik mij al zoal in ontwikkeld heb ten opzichte van de zeven competenties. Elke competentie heb

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid SWOT Werkblad 1 Sterke punten Sterke punten 1.Omgevingsgericht heid 2. Vermogen tot groei en vernieuwing Voorbeelden Ik ben echt iemand die midden in de maatschappij staat. Ik heb veel interesses binnen

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan?

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? kunst & maatschappij context biedt (bronnen voor) context aan legt verbanden culturele instelling of externe vakdocent leerkracht of docent tussen leerstof analyseren

Nadere informatie

Beoordeling van de competenties stage bovenbouw

Beoordeling van de competenties stage bovenbouw Beoordeling van de competenties stage bovenbouw Hierbij vinden jullie een lijst met competenties die van belang zijn voor de stage bovenbouw. De lijst is bestemd voor de student en de mentor van de stageschool.

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster.

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster. Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 Jaar: 4 Dt Stageschool: Heerbeeck College Stagebegeleider: S. van Driel

Nadere informatie

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b PVA Jaar 2 Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b Inhoudsopgave blz. Voorblad - Inhoudsopgave 2 Plan van aanpak tweede jaar 3-4 Bijlage 1: Algemene domeincompetenties 5-6 (wat heb ik geleerd) Bijlage 2: Belangrijkste

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort Domeinen CKV Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

Creativiteit, kun je dat afdwingen?

Creativiteit, kun je dat afdwingen? Creativiteit, kun je dat afdwingen? Over procesgerichte didactiek, de didactiek van creativiteit, eigenaarschap en betrokkenheid www.kunstedu.nl procesgerichte didactiek proces van de kunstenaar zelf ondergaan

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

Pluspunt Een professioneel voorbeeld zijn voor leerlingen en in gesprek blijven over de vraag hoe gaan we met elkaar om.

Pluspunt Een professioneel voorbeeld zijn voor leerlingen en in gesprek blijven over de vraag hoe gaan we met elkaar om. Reflectie op de deeltaken; start bekwaam INTERPERSOONLIJK COMPETENT Je zorgt ervoor dat er in de groep een prettig leef- en werkklimaat is. Je geeft op een goede manier leiding, schept een vriendelijke

Nadere informatie

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan de docenten.

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan de docenten. Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 Jaar: 3 Dt Stageschool: Sint Lucas Stagebegeleider: H. van Gogh B. Vermogen

Nadere informatie

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domeinen ckv Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview)

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Student: Opleidingsassessor: Studentnummer:. Veldassessor:. Datum: Een startbekwaam

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

STAGE WERKPLAN ABV (Docent Beeldend)

STAGE WERKPLAN ABV (Docent Beeldend) Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ABV (Docent Beeldend) hoofdfase Student: Jan Willem Luiten Sophia van Wurtemberglaan 33 5616BN Eindhoven GSM 06 14 95 45 38 Studentnummer: 2186061 mail:

Nadere informatie

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Fontys Hogeschool voor de Kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING hoofdfase Naam student: Valerie Maas Studentnummer: 1880 Jaar: VT Naam stageschool: Het College Naam SPD: Robert Tobben

Nadere informatie

2013-2017. Huiswerkbeleid

2013-2017. Huiswerkbeleid 01-017 Huiswerkbeleid Inhoudsopgave Beschrijving doelgroep Visie op onderwijs Basisvisie Leerinhouden/Activiteiten De voor- en nadelen van het geven van huiswerk Voordelen Nadelen Richtlijnen voor het

Nadere informatie

Museum De Hermitage in Amsterdam

Museum De Hermitage in Amsterdam Museum De Hermitage in Amsterdam Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Onder de naam De Hermitage voor Kinderen besteedt het museum sinds tien jaar veel aandacht aan educatie en talentontwikkeling

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan De leerdoelen Leerdoel 1 Producer Tijdens het project van de verdieping wil ik graag meer kennis opdoen over de productie van een film. Tijdens mijn stage heb ik al verschillende

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden Inhoudsopgave Pagina Bron 1 Design Marcel Wanders. 2 Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bron 3 Recensie over Boijmans van Beunigen 3 Bron 4 Flip in de klas. 4 Bron

Nadere informatie

POP Martin van der Kevie

POP Martin van der Kevie Naam student: Martin van der Kevie Studentnr.: s1030766 Studiefase: leerjaar 1 Datum: 18 okt 2009 Interpersoonlijk competent Overzicht wat leerlingen bezig houdt dit kun je gebruiken tijdens de les. Verder

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Samenwerken Omgevingsgericht/samenwerken Reflectie en zelfontwikkeling competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Competentieprofiel stichting Het Driespan, (V)SO

Nadere informatie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Basis Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Kerndoelen: Verwerking binnen de lessen van de andere leergebieden. ICT, digibord, creatieve materialen Culturele oriëntatie en

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 De Beemd Done Assement - Done Ambitiegesprek Kaders aanbrengen in bestaande vaardigheden waardoor er meer lijn ontstaat, waar binnen alle aandacht voor bewustzijn

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom je

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs OLYMPIASCHOOL Schoolmaatplan Beeldend Beeldend onderwijs is goed vertegenwoordigd op de Olympischool. Bij de kleuters wordt er dagelijks beeldend gewerkt en van groep 3 tot en met 8 hebben de kinderen

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD Gegevens Student: Naam student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 E-mailadres: mariska_gerritsen@hotmail.com Studiejaar+ Klas: 2013 Deeltijd

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

10 Innovatielessen uit de praktijk 1

10 Innovatielessen uit de praktijk 1 10 Innovatielessen uit de praktijk 1 Geslaagde gastoudermeeting levert veel ideeën op voor innovatie! Wat versta ik onder innoveren? Innoveren is hot. Er zijn vele definities van in omloop. Goed om even

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal Gegevens Student: Naam student: Liesbeth Goderie Studentnummer: 2372762 E-mailadres: liesbeth@gastyling.nl Studiejaar+ Klas: Docent

Nadere informatie

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Competentieprofiel Instituut voor Interactieve Media Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Aangepast in maart 2009 Inleiding De opleiding Interactieve Media

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Nikki van der Meer. Stage eindverslag. Stage Cordaan Thuiszorg.

Nikki van der Meer. Stage eindverslag. Stage Cordaan Thuiszorg. Nikki van der Meer. Stage eindverslag Stage Cordaan Thuiszorg. Klas: lv13-4agz2 Student nummer: 500631386 Docentbegeleider: Marieke Vugts Werkbegeleider: Linda Pieterse Praktijkopleider: Evelien Rijkhoff

Nadere informatie

Toelichting student op zijn ontwikkeling aan de hand van voorbeelden uit de stage:

Toelichting student op zijn ontwikkeling aan de hand van voorbeelden uit de stage: Bijlage III: Competentie formulier stage onderbouw 1 (Vak)didactisch vermogen en operationaliserend vermogen Kun je vakinhoudelijke doelstellingen formuleren uitvoeren in de les 1= onvoldoende, nog niet

Nadere informatie

HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF

HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF Inleiding Het boek Wat je schrijft ben je zelf (WJSBJZ) is een werkboek. Het bestaat uit 33 levensvragen met bijbehorende opdracht. Bij elke vraag is er schrijfruimte

Nadere informatie

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT DE SBL competenties COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leef- en werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Reflectie Verslag. 25 januari. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam

Reflectie Verslag. 25 januari. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam Reflectie Verslag 25 januari 2013 Het reflectie verslag met nabeschouwing en beoordelingen over de stage van Simon Karman bij het bedrijf Sticky Studios. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

De Schoolwerkplaats school van nu

De Schoolwerkplaats school van nu 2015 De Schoolwerkplaats school van nu Visie en uitgangspunten Manon van der Linde Ilse Overzier Marjan van Baekel- Kan 1. Waar de Schoolwerkplaats voor staat Missie Wat we willen is dat alle kinderen

Nadere informatie

Toelichting competenties

Toelichting competenties Toelichting competenties De vraag van dit onderzoek was of leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders die werken met nieuwkomers aanvullende of extra competenties nodig hebben bovenop de bekwaamheidseisen

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen Onderwijsbrochure Rotterdam Voor de ontwerpers van morgen Inhoud Aangenaam kennis te maken 4 5 Onderwijs in 6 Foto-impressie 7 Programma s 11 Docent aan het woord: Tessa Smal 12 Boekingsinformatie 13 Educatie

Nadere informatie

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap:

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap: Actief Burgerschap Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Actief Burgerschap: een nadere kennismaking 3 3. Actief Burgerschap: een doel en een middel 4 4. Actief Burgerschap: Hoe leren we dit aan? 5 5. Actief

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

Annette Koops: Een dialoog in de klas

Annette Koops: Een dialoog in de klas Annette Koops: Een dialoog in de klas Als ondersteuning bij het houden van een dialoog vindt u hier een compilatie aan van Spreken is zilver, luisteren is goud : een handleiding voor het houden van een

Nadere informatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie Persoonlijke ontwikkeling en socialisatie analyseren / plannen / creëren / representeren van jezelf (LOCO) 1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Jeroen Bessems Rubriks. Jeroen Bessems. Rubriks

Jeroen Bessems Rubriks. Jeroen Bessems. Rubriks Jeroen Bessems INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Samenwerken Specialist Ondernemend Generalist Methodisch & gestructureerd Originaliteit & creativiteit Informatievaardig Onderbouwing & verantwoording Kritische

Nadere informatie

Verantwoording gebruik leerlijnen

Verantwoording gebruik leerlijnen Verantwoording gebruik leerlijnen In de praktijk blijkt dat er onder de deelnemers van Samenscholing.nu die direct met elkaar te maken hebben behoefte bestaat om de ontwikkeling van de beroepsvaardigheden

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe Accountmanager Accountmanager onderhoudt relaties met bedrijven en organisaties met het doel voor praktijkleren binnen te halen. Hij kan nagaan welke bedrijven hebben, doet voorstellen voor bij bedrijven

Nadere informatie

Visie in de praktijk

Visie in de praktijk Gastlessen voor studenten 2 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Visie in de praktijk Gastles visie in de praktijk - Docentenhandleiding Theorie over dit onderwerp:

Nadere informatie

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling Boekwerk Voorstel voor een project omschrijving 1.1 Doelstelling Het doel van het te ontwikkelen lespakket Boekwerk is leerlingen op een nieuwe manier bezig te laten zijn met taal, boeken en vakinhoud.

Nadere informatie

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming CMV voltijd de opleiding en het werkveld... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) voltijd Samenleven in buurt en stad,

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Lesbrief NEW POTT REVISITED GEMAK. T Door: Marije Gertenbach

Lesbrief NEW POTT REVISITED GEMAK. T Door: Marije Gertenbach Lesbrief NEW POTT REVISITED GEMAK T 070-3638968 info@vrijeacademie.org www.vrijeacademie.org www.gemak.org Door: Marije Gertenbach 1 Inhoudsopgave: Omschrijving Educatieprogramma Pag. 3 Voor de Docent

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie

Concours: talenten voortgezet onderwijs

Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: uitnodiging Beste docenten, schoolleiders, Namens Kunstencentrum Kadmium willen wij via u uw leerlingen uitnodigen om mee te doen aan het project Concours,

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

360 graden feedback formulier

360 graden feedback formulier 360 graden feedback formulier Je bent gevraagd om feedback te geven door middel van dit formulier. Het doel van dit onderzoek is: Aangeven waar Tessa Persijn na haar vierdejaarsstage op het koning Willem

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor je ligt het

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

Beste kandidaat voor de masteropleiding Kunsteducatie met een bachelordiploma als kunstvakdocent,

Beste kandidaat voor de masteropleiding Kunsteducatie met een bachelordiploma als kunstvakdocent, Master Kunsteducatie Hanzehogeschool Groningen & NHL Hogeschool Beste kandidaat voor de masteropleiding Kunsteducatie met een bachelordiploma als kunstvakdocent, U wilt in 2016-2017 de masteropleiding

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

Het werkveld. Kennis en vaardigheden

Het werkveld. Kennis en vaardigheden Eindkwalificatie propedeuse opleiding Communicatie Vanuit de visie van Biesta dient uitgebalanceerd onderwijs te leunen op drie pijlers, namelijk persoonlijke ontwikkeling, socialisatie en kwalificatie.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Scheffer aan het werk in het grote atelier bij zijn woonhuis te Parijs Lamme, Ary Johannes 1851 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud

Nadere informatie

Reflectiespiraal: beeldende vakken

Reflectiespiraal: beeldende vakken Reflectiespiraal: beeldende vakken 1 (5) vooraf welke culturele activiteit? 1.1 (5.1) Aan welke culturele activiteit ga je deelnemen? museum / galerie - collectie - thema / beeldende discipline - kunstenaarsgroep

Nadere informatie

Kunstproject Wereldverhalen voor het VMBO

Kunstproject Wereldverhalen voor het VMBO Kunstproject Wereldverhalen voor het VMBO BIJLAGE VI ONDERWIJSCURRICULUM INHOUD I II III NIVEAU, VAKKEN EN LEERDOELEN THEORETISCH KADER CULTUUR IN DE SPIEGEL AANSLUITING BIJ REGULIER ONDERWIJSCURRICULUM!

Nadere informatie

Een geslaagde activiteit

Een geslaagde activiteit Een geslaagde activiteit Toelichting: Een geslaagde activiteit Voor Quest 4 heb ik een handleiding gemaakt met daarbij de bijpassend schema. Om het voor de leerkrachten overzichtelijk te maken heb ik gebruik

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Eindreflectie. Taakbekwaam bovenbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman

Eindreflectie. Taakbekwaam bovenbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman Eindreflectie Taakbekwaam bovenbouw Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman OBS Jan Ligthart, Zelhem Mieke van den Berg Groep 8b Intern opleider: Marc Neerhof Stage: Het afgelopen

Nadere informatie