SAMENVATTING REACTIES CONSULTATIEBRIEF

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMENVATTING REACTIES CONSULTATIEBRIEF"

Transcriptie

1 1 0 Samenvatting 16 reacties: 11 gemeenten, 5 belangenorganisaties (milieufederaties, Melkveehouders Vakbond, RIWA Maas, Vereniging Industriewater) 1 Gemeente s-hertogenbosch 2 Gemeente Rucphen Urgentie zoetwateropgave wordt onderschreven; Op hoofdlijnen instemming met doelen, aanpak en proces DPZW; Aandacht gevraagd voor specifieke regionale problematiek; Ruimte gevraagd voor gebiedsgerichte regionale uitwerking; Diverse specifieke aandachtspunten. Bij Beschikbaar water effectief en zuinig gebruiken kijken naar afvoerbeperkingen naar Maas bij droogte. Regionale watersystemen van o.a. Aa en Dommel en inliggende (natuur)functies kunnen baat hebben van langer vasthouden van water door minder af te voeren. Op hoofdlijnen instemming met strategie en maatregelpakket hoge zandgronden; Partijen herkennen en bevestigen rol in uitvoering en worden graag betrokken in vervolgproces; Uitvoeringsprogramma roept bij gemeenten nog wel vragen op (onderbouwing maatregelen, uitwerking maatregelen per gemeente, relatie tot bestaande plannen/programma s, financiering van maatregelen); Diverse gemeenten vragen om toelichting en agendering in regionale gremia; Diverse specifieke aandachtspunten. Stelt het zeer op prijs betrokken te blijven; In planperiode geen maatregelen gepland/budget beschikbaar voor groenblauwe structuren; In gemeentelijk rioleringsplan jaarlijks voor afkoppelen verhard oppervlak. Er is reeds verhard oppervlak afgekoppeld en er zijn in 2014 en 2015 afkoppelprojecten gepland; In 2013 en 2014 ism WBD reeds natte EVZs gerealiseerd, waarmee watersysteem robuuster is gemaakt middels waterberging.

2 2 3 Gemeente Oosterhout 4 St. Milieufederatie Limburg Instemming met hoofdlijnen aanpak; Strategie en aanpak kan in verschillende regio s sterk verschillen; regio s moeten daar ruimte voor hebben; In Limburg zijn al veel plannen ontwikkeld gericht op aanpak verdroging en voorkoming wateroverlast (bijv. WB21, GGOR). Deze zijn vaak al uitgevoerd, worden thans uitgevoerd of zijn opgenomen in de diverse uitvoeringsprogramma s. Het kan een verkeerd signaal zijn als gesteld wordt dat deze maatregelen pas op lange termijn aan de orde komen. Ihkv verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vgrp) van 2012 zijn en worden nu al projecten uitgevoerd t.b.v. robuuster watersysteem; Verneemt graag of uitgevoerde / geplande projecten (o.a. afkoppelen) in aanmerking komen voor te behalen doelstellingen en daaraan gekoppelde Rijksbijdrage. Conceptrapport bevat goede uitgangspunten voor een strategie gericht op langdurige droge perioden. Opmerkingen/suggesties: P.18: meer voorraadvorming in grond- en oppervlaktewater in en buiten beekdalen vermindert bergingscapaciteit, waardoor kans op wateroverlast groter wordt; P.19: bij verdere uitwerking van plannen en instrumenten moeten duidelijke grenzen worden gesteld aan de benutting van met name grondwater door de landbouw; betreffend regels moeten in Brabant en Limburg hetzelfde zijn, om ongelijkheden in Peelgebied te voorkomen; P.22: in afgelopen decennium al veel maatregelen uitgevoerd/in uitvoeringsprogramma s waterschappen opgenomen (beekherstel, klimaatbuffers, GGOR). Onderscheid tussen dergelijke altijd goed maatregelen en maatregelen voor een robuust en veerkrachtig watersysteem (die hier bovenop komen) moet beter tot uitdrukking komen; Werkelijke kosten van de uitvoering van het Deltaplan zitten in de extra maatregelen die op termijn extra genomen moeten worden; Waterbesparing kan bij (nieuwe) sport- en golfterreinen relatief makkelijk worden gerealiseerd door regenwater op te vangen in spaarbekkens, zodat het later kan worden gebruikt voor beregening; Relatief veel kosten worden bij het rijk gelegd, met als argument dat de maatregelen een bijdrage leveren aan de ontlasting van het hoofdsysteem. Goede onderbouwing is nodig om claim op rijksgeld geloofwaardig te maken; P. 15: parallel aan toekomstgerichte aanpassing van natuurdoeltypen en wetgeving moet ook gekeken worden naar aanpassingen in de landbouw. Naast zuinig omgaan met water moet landbouw zich nu al concentreren op toekomst met minder watervragende gewassen.

3 3 5 Brabantse Milieufederatie (BMF) Aandacht voor zoetwaterproblematiek van belang. Hoogst nodig dat waterschappen instemmen met duurzame oplossing verdelingsvraagstuk (oplossing Gouda). Niet langer grote hoeveelheden zoet water via Nieuwe Waterweg spuien om verzilting tegen te gaan. Weer openen Haringvliet is een van onze prioriteiten. Hierover zeggen Deltabeslissingen niets. Waardering voor de manier waarop dit wordt opgepakt. Zorgen over nadruk op wateraanvoer vanuit de Maas. Alle klimaatscenario s laten zien dat die rivier die kwantiteit nooit kan leveren. Veel meer aandacht dient er te zijn voor het verhogen van de ontwateringsbasis, het vasthouden en het werken aan kwelherstel. Een robuust en klimaatbestendig watersysteem is gegrondvest op balans, niet op aanvoer. 6 Gemeente Heusden 7 Gemeente Bernheze Onderschrijft voornemen voorbereid te zijn op de gevolgen van de klimaatverandering in al zijn facetten en daarbij dus ook de zoetwatervoorziening. Aanpak zoetwatervoorziening is grotendeels vraagstuk tussen waterbeheerders (waterschappen), agrariërs en natuurorganisaties, maar het raakt de gemeenten. Genoemde opgaven zijn groot en roepen verschillende vragen op: - hoe zijn opgaven tot stand gekomen (afweging doel en effect) - hoe worden opgaven verdeeld over gemeenten; - betreft dit resultaatsverplichting of inspanningsverplichting; - komt het bovenop bestaand opgaven of zijn die hierin meegenomen; - gevraagde cofinanciering Rijk is marginale bijdrage op totale kosten. Wie betaalt het overige deel, veel van de maatregelen komen namelijk ten goede aan bijvoorbeeld bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties; - er zijn aanvullende maatregelen denkbaar, zijn die meegenomen in de afweging? Graag toelichting op het deelprogramma Zoetwater. Daarvoor kan afvalwaterteam Doelmatig Waterbeheer in regio De Meierij als platform worden gebruikt. Onderschrijft voornemen voorbereid te zijn op de gevolgen van de klimaatverandering in al zijn facetten en daarbij dus ook de zoetwatervoorziening.

4 4 8 Gemeente Woensdrecht 9 Ned. Melkveehouders Vakbond Graag meer aandacht voor verdrogingsproblematiek in onze gemeente. Woensdrecht ligt in verdroginggevoelig gebied en is grotendeels aangemerkt als Natura 2000 gebied. Verdroging komt door ligging op hoge zandgronden en kunstmatig ingrijpen door de mens (wijziging in bovenstrooms gelegen bekenstructuur en onttrekking drinkwater Evides). Onderschrijft voorgestelde zoetwaterstrategie met een nadrukkelijk streven naar zelfvoorziening middels een Aanpak zoetwatervoorziening is grotendeels vraagstuk tussen waterbeheerders (waterschappen), agrariërs en natuurorganisaties, maar het raakt de gemeenten. Genoemde opgaven zijn groot en roepen verschillende vragen op: - hoe zijn opgaven tot stand gekomen (afweging doel en effect) - hoe worden opgaven verdeeld over gemeenten; - betreft dit resultaatsverplichting of inspanningsverplichting; - komt het bovenop bestaand opgaven of zijn die hierin meegenomen; - gevraagde cofinanciering Rijk is marginale bijdrage op totale kosten. Wie betaalt het overige deel; - zijn er aanvullende maatregelen denkbaar die alsnog kunnen worden meegenomen in de afweging? Graag toelichting op het deelprogramma Zoetwater. Daarvoor kan afvalwaterteam van de watersamenwerking As50+ als platform worden gebruikt. Wij vinden het spijtig niet eerder van de stuurgroep Deltaplan Hoge Zandgronden vernomen te hebben en niet eerder in de gelegenheid zijn geweest punten voor het Deltaprogramma Zoetwater in te kunnen brengen. Onderschrijft voorgestelde zoetwaterstrategie met een nadrukkelijk streven naar zelfvoorziening middels een robuust en veerkrachtig watersysteem. Enkele opmerkingen: Het is van groot belang minder afhankelijk te worden van de aanvoer van water. Volledige

5 5 (NMV) robuust en veerkrachtig watersysteem. onafhankelijkheid zal echter niet mogelijk zijn. NMV pleit voor maximale aanvoer in de periodes dat dit mogelijk is, zodat dit water opgeslagen kan worden en als buffer kan dienen voor de droge periodes. De NMV vindt dat voor beregenen zolang als mogelijk gebruik gemaakt moet kunnen worden van oppervlaktewater. Als onnodig snel overgeschakeld moet worden op grondwater zal dit ten koste gaan van de opgebouwde buffer en tot gevolg hebben dat het grondwaterpeil onnodig snel daalt. Een belangrijk middel om water in het gebied vast te houden is peilgestuurde drainage. Door in periodes met voldoende water, oppervlaktewater in dit systeem te pompen, blijft de buffer in de grond en de beschikbaarheid van grondwater voor de gewassen zo groot mogelijk. In een droge periode kan beregen dan langer of zelfs volledig uitgesteld worden. NMV pleit er voor dat aanleg van peilgestuurde drainage in het hele gebied van de hoge zandgronden mogelijk is en zelfs gestimuleerd gaat worden om het watersysteem veerkrachtig en robuust te maken. In de Zoetwater Strategie wordt aangenomen dat beregenen van maïs- en grasland minder kosteneffectief is dan beregenen van akker- en tuinbouwgewassen. Bij enkele individuele gewassen kan dit het geval zijn, maar de NMV bestrijdt dat dit in algemene zin zo is. Het is ook bij gras en maïsteelt zeer belangrijk en snel kosteneffectief om maatregelen te nemen. 10 Gemeente Boxtel Onderschrijven belang goed voorbereid te zijn op gevolgen klimaatontwikkeling om waterhuishouding, leefbaarheid en economische belangen te kunnen waarborgen; Brede landelijke aanpak en gedegen proces met herkenning en bijdrage belangengroepen heeft belangrijke Herkenbaarheid van de trits sparen, aanvoeren, accepteren/adapteren is krachtig en zeer bruikbaar element; Instemming met aanpak, wel kanttekeningen: Onderschrijven vier categorieën van maatregelen voor korte termijn; geen strikte scheiding van publieke en private maatregelen; wie verantwoordelijk is moet niet eerste prioriteit krijgen; van belang is dat partijen zo snel mogelijk gezamenlijk optrekken; Enkele bestaande goede voorbeelden worden gemist zoals Schoon Water, Actief Randenbeheer, Bufferboeren;

6 6 meerwaarde; Onderschrijven voorkeursstrategie: behouden en versterken van het watersysteem als buffer en aanvoerroute voor zoetwater, waarmee door maatregelen in het hoofdwatersysteem én in de regio én bij gebruikers een robuuster systeem wordt gecreëerd; Instrument voorzieningenniveau als het gezamenlijk Rijk, regio en gebruikers afstemmen van belangen en mogelijkheden (geen normen). Als gezamenlijk opgesteld stuk, waarbij gezamenlijke belangen, behoeften en mogelijkheden worden vastgesteld. Niet duidelijk hoe opgave in maatregelen tot stand is gekomen en of dat gebaseerd is op een gedegen afweging van doelstellingen en kosten-effect relatie; Onderschrijven mogelijkheden en dragen bij aan gemeentelijke inspanningen bij maatregelen voor stedelijk gebied, optimaliseren waterhuishouding en zwemplassen. Willen ook communicatie (waterbewustmaking burger) en ruimtelijke ordening bijdragen. Daarnaast kunnen gemeenten een rol spelen in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod (wateroverschot en watertekort). Niet duidelijk hoe tot een verdeling te komen van maatregelen over diverse gemeenten. Boxtel is al ver gevorderd met afkoppelen van verhard oppervlak, wordt daar rekening mee gehouden met nog te verwachten bijdragen aan het totaalpakket? Is bijdrage Rijk voor afkoppelen verhard oppervlak realistisch in tijd van bezuinigingen? Betreft aanzienlijke kostenpost voor gemeenten. Moet op financiële haalbaarheid worden getoetst. Baten-kostenverhouding is macro-economisch mogelijk in evenwicht, maar kan naar de diverse partijen gerekend anders liggen en spanningen opleveren. 11 Vereniging Industriewater 12 Gemeente Veghel Het is erg veel tekst, versnipperd, ingewikkeld, onduidelijk en weinig concreet. Het bestuur vraagt zich af hoe hier op te reageren en of dat überhaupt effectief is. Onderschrijft streven goed voorbereid te zijn op de gevolgen van de klimaatverandering in al zijn facetten en daarbij dus ook de zoetwatervoorziening. Aanpak zoetwatervoorziening is grotendeels vraagstuk tussen waterbeheerders (waterschappen), agrariërs en natuurorganisaties, maar het raakt de gemeenten. Genoemde opgaven zijn groot en roepen verschillende vragen op: - hoe zijn opgaven tot stand gekomen (afweging doel en effect); - hoe worden de opgaven verder invulling gegeven; - betreft dit resultaatsverplichting of inspanningsverplichting; - komt het bovenop bestaand opgaven of zijn die hierin meegenomen;

7 7 - gevraagde cofinanciering Rijk is marginale bijdrage op totale kosten. Wie betaalt het overige deel; - zijn er aanvullende maatregelen denkbaar die alsnog kunnen worden meegenomen in de afweging? Graag toelichting op het deelprogramma Zoetwater. Daarvoor kan afvalwaterteam van de watersamenwerking As50+ als platform worden gebruikt. 13 RIWA Maas Omvattend uitvoeringsprogramma. Kwantiteitsvraagstukken explicieter behandeld dan kwaliteitsvragen. Twee aandachtspunten: Regionale KRW-maatregelen zijn nodig voor betere kwaliteit Maaswater bij droogte. In Uitvoeringsprogramma wordt voor kwaliteitsmaatregelen verwezen naar KRW maatregelen die opnieuw beschouwd moeten worden vanuit het oogpunt van zoetwatervoorziening. Bij die beschouwing ook effect van droogte op waterkwaliteit van de Maas meenemen. Waterkwaliteit Maas is bij innamepunten voor drinkwater naast de buitenlandse invloed in hoge mate afhankelijk van de waterbeheermaatregelen in gebied hoge zandgronden (geheel Limburg en Noord-Brabant). Bij verzoek aan het Rijk om internationale afspraken te maken over waterafvoer Maas eveneens waterkwaliteit als onderdeel benoemen. Inzet Maas-Waalkanaal zorgt ook voor grotere beschikbaarheid Maaswater bovenstrooms. Hoewel wateraanvoer van Waalwater naar de Maas via het Maas-Waalkanaal is niet rechtstreeks van invloed is op de beschikbaarheid van Maaswater voor de zandgronden, er is wel een indirecte waarde. Immers in droge tijden zal het beschikbare Maaswater tussen alle gebruikers verdeeld worden en zal een grotere beschikbaarheid in het rivierengebied ook indirect leiden tot een grotere beschikbaarheid in de zuidelijke inlaatpunten van de hoge zandgronden. Overweging waard om deze als aanbeveling over te nemen. 14 Gemeente Landerd Hoewel zoetwatervoorziening wel degelijk gemeentelijk belang kan hebben, ook in Landerd, heeft dit onderwerp regionaal karakter. Informatie en consultatie daarom regionaal

8 8 15 Gemeente Tilburg 16 Gemeente Roermond Instemming met geformuleerde doelen en voorgestelde strategische keuzes. Verdroging en verzilting vragen om gerichte en gezamenlijke aanpak. Verdroging urgent in Limburgse regio. Kernvraag: hoe houden we voldoende uitwerken: water is gemeentegrens overschrijdend. Binnen de regio's wordt al in diverse platforms samengewerkt, bijv. gebiedsproces KRW. Landerd is deelnemer in platform "Watersamenwerking AS 50+". Uw informatie geeft niet weer wat het maatregelenpakket in de Gemeente Landerd kan of zal zijn. Verzoek om meer uitleg over deelprogramma "Zoetwater" via werkeenheid "Watersamenwerking AS 50+". Onderschrijft voornemen voorbereid te zijn op de gevolgen van de klimaatverandering in al zijn facetten en daarbij dus ook de zoetwatervoorziening. Aanpak zoetwatervoorziening is grotendeels vraagstuk tussen waterbeheerders (waterschappen), agrariërs en natuurorganisaties, maar het raakt de gemeenten. Genoemde opgaven zijn groot en roepen verschillende vragen op: - hoe zijn opgaven tot stand gekomen (afweging doel en effect); - hoe worden de opgaven verdeeld over de gemeenten; - betreft het resultaatsverplichting of inspanningsverplichting; - komt het bovenop bestaand opgaven of zijn die hierin meegenomen; - gevraagde cofinanciering Rijk is marginale bijdrage op totale kosten. Wie betaalt het overige deel, veel van de maatregelen komen ten goede aan bijv. bedrijfsleven; - er zijn aanvullende maatregelen denkbaar, zijn die meegenomen in de afweging? Graag toelichting op het deelprogramma Zoetwater. Daarvoor kan afvalwaterteam Doelmatig Waterbeheer in regio Hart van Brabant als platform worden gebruikt. De concept strategie en het uitvoeringsprogramma "Zoetwatervoorziening Hoge Zandgronden" (versie 0.3) geeft eerste aanzet met benoeming van instrumentarium en opname van maatregelenpakketten. Beide onderdelen zijn op abstract niveau beschreven en achtergrondinformatie ontbreekt vooralsnog. Ook uitwerking in concrete activiteiten (door wie, financiering etc.) blijft in deze fase nog onderbelicht. Graag aandacht daarvoor; Wijze waarop wateraanvoer vanuit hoofdwatersystemen geoptimaliseerd dient te worden en

9 9 kwalitatief en kwantitatief zoet water "in voorraad", hoe bouwen we die voorraad slim, robuust en toekomstbestendig op en hoe maken we zoetwater beschikbaar voor de diverse functies zonder dat dit leidt tot onacceptabele toename wateroverlast / afwenteling van ene naar andere gebruiksfunctie. Hiertoe moeten (en worden) nu onderzoeken verricht en slimme maatregelen geformuleerd. kan worden, daarmee beschikbaar komt voor de diverse functies én het belang en de wijze waarop onze internationale buren daarin een rol spelen is in deze fase nog niet geconcretiseerd. Vertaald naar de eigen regionale situatie betekent dit bijvoorbeeld dat er gewaarborgd moet zijn dat er structureel voldoende wateraanbod vanuit de Maas geleverd kan worden voor gebruik ten behoeve van onder andere de industrie en haar processen, de drinkwaterbereiding en de scheepvaart. Met name genoemde internationale component, onder andere de rol en afspraken daarover, acht ik van eminent belang om de zoetwatervoorziening en -verdeling in de toekomst in onze regio te waarborgen en daarop de nodige activiteiten/maatregelen te kunnen treffen.

Waterbeschikbaarheid op de Hoge Zandgronden. Naar een klimaatbestendige balans in vraag en aanbod van zoetwater

Waterbeschikbaarheid op de Hoge Zandgronden. Naar een klimaatbestendige balans in vraag en aanbod van zoetwater Waterbeschikbaarheid op de Hoge Zandgronden Naar een klimaatbestendige balans in vraag en aanbod van zoetwater Voldoende schoon water: het is een voorwaarde voor veel bedrijven, leefbare steden, land-

Nadere informatie

Project ZON. Hoofdvraag. Uitvoering. Regionale afstemming op en inbreng Deltaprogramma. Samenwerking met regio Zuid

Project ZON. Hoofdvraag. Uitvoering. Regionale afstemming op en inbreng Deltaprogramma. Samenwerking met regio Zuid Project ZON Hoofdvraag huidige droogte situatie (2010) gevolgen van de klimaatverandering (2050) zinvolle maatregelen Uitvoering gebied Regio-Oost aansturing vanuit RBO projectgroep Regionale afstemming

Nadere informatie

Verklaring van Hoog & Droog

Verklaring van Hoog & Droog Verklaring van Hoog & Droog Aangenomen bij acclamatie op woensdag 6 juni bij Burgers Zoo te Arnhem Over de andere kant van de Delta Verklaring van Hoog & Droog Conclusies en adviezen geformuleerd tijdens

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zoetwatervoorziening Oost-Nederland

Nieuwsbrief Zoetwatervoorziening Oost-Nederland Nieuwsbrief Zoetwatervoorziening Oost-Nederland Zoetwatervoorziening Oost-Nederland juni 2015 Uitvoering een stap dichterbij De droogteproblematiek is actueel. Uit metingen blijkt dat 2015 tot en nu toe

Nadere informatie

Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst

Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst Deltaprogramma Zoetwater Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst Advies Deltabeslissing Zoetwater Advies Deltabeslissing Zoetwater Knelpunten huidige situatie Te lage waterstand in rivieren

Nadere informatie

Deltabeslissing Zoetwater

Deltabeslissing Zoetwater Deltaprogramma Zoetwater Deltabeslissing Zoetwater Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst Figuur 1 Knelpunten in de zoetwatervoorziening in Nederland Knelpunten huidige situatie Te lage

Nadere informatie

ZOETWATERVOORZIENING HOGE ZANDGRONDEN

ZOETWATERVOORZIENING HOGE ZANDGRONDEN ZOETWATERVOORZIENING HOGE ZANDGRONDEN OP WEG NAAR EEN STRATEGIE EN UITVOERINGS- PROGRAMMA VOOR DE REGIO'S OOST EN ZUID: SPAREN, AANVOEREN, ACCEPTEREN/ADAPTEREN 90% VERSIE 14 februari 2014 Voortschrijdend

Nadere informatie

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen.

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen. Nummer Onderwerp : B-3.11.2008 : Beslisnota Kaderrichtlijn Water Korte inhoud : Water Beheer 21 e eeuw, 2008, Schoon en gezond water in Noord-Nederland 1. Implementatie Europese Kaderrichtlijn Water in

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zoetwaterregio West-Nederland

Nieuwsbrief Zoetwaterregio West-Nederland Nieuwsbrief Zoetwaterregio West-Nederland Op weg naar de Deltabeslissing De vierde fase van het Deltaprogramma Zoetwater moet in het voorjaar van 2014 een bestuurlijk gedragen voorkeurstrategie opleveren.

Nadere informatie

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Uden gastvrij voor water Kenmerk: 11-10044-JV 14 september 2011 Ingenieursbureau Moons 1 Inhoudsopgave 1 SAMENHANG... 3 2 SAMENVATTING... 4 2.1 KOERSWIJZIGINGEN...

Nadere informatie

Klimaatopgave landelijk gebied

Klimaatopgave landelijk gebied Klimaatopgave in beeld 13 oktober 2016, Hoogeveen Algemene info Klimaatopgave landelijk gebied Bert Hendriks Beleidsadviseur hydrologie 275.500 ha 580.000 inwoners 543 medewerkers 22 gemeenten 4.479 km

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG T 070-456 00 00 F 070-456 11 11 Datum 4 september 2018 Onderwerp

Nadere informatie

De toekomst van de Zuidwestelijke Delta. Veilig, veerkrachtig en vitaal

De toekomst van de Zuidwestelijke Delta. Veilig, veerkrachtig en vitaal 1 De toekomst van de Zuidwestelijke Delta Veilig, veerkrachtig en vitaal kwaliteiten Kernkwaliteiten Estuarien Kernkwaliteiten Tuin Kernkwaliteiten Gevarieerd, aantrekkelijk, historisch rijk landschap

Nadere informatie

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water"

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water Memo Ter attentie van Gemeente Midden-Drenthe Datum 4 december 2012 Opgesteld door Maarten van Vierssen Projectnummer 111769 Onderwerp Bedrijventerrein Smilde aspect Water" In deze memo zijn de watertoetsen

Nadere informatie

Programma. Informatieavond Amerdiep 21 januari Welkom. 1. Bestaand beleid Beleidsopgaven in het Amerdiep. Bestaand beleid.

Programma. Informatieavond Amerdiep 21 januari Welkom. 1. Bestaand beleid Beleidsopgaven in het Amerdiep. Bestaand beleid. Informatieavond Amerdiep 21 januari 2010 Programma 1. Presentatie Provincie (Kees Folkertsma) en beleidsopgaven 2015 Welkom Rein Munniksma en Helmer van der Wal 2. Presentatie Waterschap (Harriët Bosman)

Nadere informatie

Deltaprogramma 2014. Bijlage F. Bestuurlijke Planning DP2015

Deltaprogramma 2014. Bijlage F. Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F 2 Bestuurlijke planning In deze bijlage is de bestuurlijke

Nadere informatie

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren Water in Tiel Waterbeleid Tiel en Waterschap Rivierenland Water en Nederland zijn onafscheidelijk. Eigenlijk geldt hetzelfde voor water en Tiel, met de ligging langs de Waal, het Amsterdam Rijnkanaal en

Nadere informatie

Deltaprogramma Zoetwater. Bijlage A2. Deltaprogramma 2014

Deltaprogramma Zoetwater. Bijlage A2. Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma Zoetwater Bijlage A2 Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma Zoetwater Bijlage A2 Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma 2014 Bijlage A2 2 Kansrijke strategieën voor zoet water Hoofdboodschappen

Nadere informatie

Informatieve presentatie Waterplan Land van Cuijk

Informatieve presentatie Waterplan Land van Cuijk Waterplan Land van Cuijk 1 Inhoud Waterplan land van Cuijk: 1. Waarom het 2. Wat is het 3. Totstandkoming 4. Communicatie over 5. Uitvoeringsprogramma 6. Vragen 2 1 Raad gemeente Heeft u nog iets te kiezen?

Nadere informatie

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 Voorstellen multifunctionele landbouw functieverandering landschappelijke inpassing gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Deltaprogramma Het nationale programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening

Deltaprogramma Het nationale programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening Deltaprogramma Het nationale programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening 2 e bestuurlijke consultatieronde Deltaprogramma: Hoe houden we de delta veilig en zorgen we voor voldoende zoetwater?

Nadere informatie

Waterafhankelijke economie

Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Industrie en Water Chemie Raffinaderijen

Nadere informatie

Samen naar een robuuste zoetwatervoorziening

Samen naar een robuuste zoetwatervoorziening Ruud Bartholomeus, 21 maart 2019, Utrecht 1 Samen naar een robuuste zoetwatervoorziening Balans tussen watervraag en wateraanbod Ruud Bartholomeus, namens collega s 2 Balans tussen watervraag en wateraanbod

Nadere informatie

Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland. Is het rijk aan zet? Willem Ligtvoet, 19 april 2011

Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland. Is het rijk aan zet? Willem Ligtvoet, 19 april 2011 Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland Is het rijk aan zet? 1 Voorstudie PBL (2009) Speerpunten klimaatbestendige ruimtelijke ontwikkeling: 1. Waterveiligheid 2. Zoetwatervoorziening 3. Klimaatbestendige

Nadere informatie

Bijdrageverordening deltafonds hoge zandgronden Noord-Brabant gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d.

Bijdrageverordening deltafonds hoge zandgronden Noord-Brabant gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR401568_1 12 februari 2019 Bijdrageverordening deltafonds hoge zandgronden Noord-Brabant 2016-2018 Provinciale Staten van Noord-Brabant, gelezen het voorstel

Nadere informatie

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Kees van Rooijen LTO beleidsteam Water RAO Rijn West 16 mei 2012

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Kees van Rooijen LTO beleidsteam Water RAO Rijn West 16 mei 2012 Deltaplan Agrarisch Waterbeheer Kees van Rooijen LTO beleidsteam Water RAO Rijn West 16 mei 2012 LTO bestuurders DAW 1 juni 2011 Landbouw 2020: duurzaam en geaccepteerd gedreven door markt, kennis, techniek

Nadere informatie

Waterschap De Dommel. Waterberging. De visie tot 2050 op hoofdpunten

Waterschap De Dommel. Waterberging. De visie tot 2050 op hoofdpunten Waterschap De Dommel Waterberging De visie tot 2050 op hoofdpunten Inhoud 2 De waterbergingsvisie van Waterschap De Dommel; doel, kader en status 4 Werknormen wat zijn dat? 5 Waterschap De Dommel kan niet

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens:

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens: UITGANGSPUNTEN NOTITIE Plan: Algemene projectgegevens: Projectomschrijving: 8 woningen Holtenweg Vries Oppervlakte plangebied: 2185 m2 Toename verharding in plangebied: 400 m2 Kaartlagen geraakt: Ja Aanvrager

Nadere informatie

Zoete kansen in de polder

Zoete kansen in de polder Zoete kansen in de polder Nieuwsbrief Woensdag 10 oktober vond het Regiodebat plaats over de bestuurlijke keuzes in de zoetwatervoorziening in laag West- Nederland. Dit debat focust op de verzilting, verzilting

Nadere informatie

Bestuurlijke conferentie Zoetwater in West-Nederland: Opties voor de toekomst Auditorium NAi - Rotterdam - 10 februari 2012

Bestuurlijke conferentie Zoetwater in West-Nederland: Opties voor de toekomst Auditorium NAi - Rotterdam - 10 februari 2012 Platform Zoetwater West-Nederland Bestuurlijke conferentie Zoetwater in West-Nederland: Opties voor de toekomst Auditorium NAi - Rotterdam - 10 februari 2012 Sfeerverslag van de bijeenkomst Aanleiding,

Nadere informatie

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden Veilig, mooi en betaalbaar met maatwerk Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden Bestuurlijke consultatie December 2013 - februari 2014 15 januari 2014 Ministerie I en M Doel presentatie Informeren over hoofdlijnen

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

Door het Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas vastgesteld op 10 juni 2014

Door het Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas vastgesteld op 10 juni 2014 Bedrijfswaterplan Door het Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas vastgesteld op 10 juni 2014 Bedrijfsgegevens Gegevens van het bedrijf Naam bedrijf : Naam en voorletter(s) : Adres : Postcode en woonplaats

Nadere informatie

Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda

Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda Programma Verbindend Water Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda Werksessie 15 mei 2017 Water in Brabant Water in Brabant Topografische kaart 1990 Topografische kaart 1900 2016

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. 27 november 2018;

PROVINCIAAL BLAD. gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. 27 november 2018; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Brabant Nr. 1013 12 februari 2019 Verordening van Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant houdende regels omtrent zandgronden (Bijdrageverordening

Nadere informatie

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement.

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. OVERHEID & PUBLIEKE DIENSTEN www.hydrorock.com Overheden en watermanagement Watermanagement in stedelijke gebieden is zeer actueel. Klimaatverandering

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL-W en verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater in gemeente Delfzijl

Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL-W en verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater in gemeente Delfzijl Vergadering gemeenteraad d.d. 21 december 2017 Agenda nummer 8 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL-W 2 2018-2022 en verordening op de afvoer van

Nadere informatie

Watertekort en wateroverschot op hetzelfde bedrijf

Watertekort en wateroverschot op hetzelfde bedrijf Watertekort en wateroverschot op hetzelfde bedrijf Hoe een graszodenbedrijf met een te droog deel en een te nat deel zijn problemen oplost Foto Waterschap Limburg Korte introductie Leon Steenbergen heeft

Nadere informatie

Deltaprogramma Zoetwater. Deltaprogramma Samenvating knelpuntenanalyse en mogelijke strategieën

Deltaprogramma Zoetwater. Deltaprogramma Samenvating knelpuntenanalyse en mogelijke strategieën Deltaprogramma Zoetwater Deltaprogramma 2013 Samenvating knelpuntenanalyse en mogelijke strategieën Deltaprogramma Zoetwater Deltaprogramma 2013 Samenvating probleemanalyse en mogelijke strategieën Programmateam

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 november 2015 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1952 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Watertakenplan

Nadere informatie

Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. Natte natuur voor droge voeten

Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. Natte natuur voor droge voeten Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum Natte natuur voor droge voeten Marcel Vermeulen projectleider / projectcoördinator Staatsbosbeheer regio Zuid Projectenbureau initiëren, begeleiden, uitvoeren extern

Nadere informatie

Bouwsteen G Slim gebruik van het neerslagoverschot

Bouwsteen G Slim gebruik van het neerslagoverschot Bouwsteen G Slim gebruik van het neerslagoverschot Auteurs: Jan Prins (LTO, trekker), Esther van Baaren (Deltares), Maarten Poort (HHNK), Thijs Jansen (RWS), Nico Straathof (Natuumonumenten), Eise Harkema

Nadere informatie

Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming. Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico.

Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming. Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico. Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico Water Ruimte Omgevingswet 2 3 Januari 2019: Huidige grondwaterstanden laag

Nadere informatie

19. Verzilting: (Paragraaf 5.3/5.4 + achtergronddocument)

19. Verzilting: (Paragraaf 5.3/5.4 + achtergronddocument) Betreft Verduidelijking van effecten van Verdieping NWW Project P797 Van HydroLogic Aan Havenbedrijf Rotterdam Datum 08-03-2016 1 Inleiding Rijkswaterstaat heeft, als Bevoegd Gezag voor de ontgrondingvergunning

Nadere informatie

2. Hoofdlijnen advies

2. Hoofdlijnen advies bladzijde 2 van 11 Bij de totstandkoming van dit advies heeft de AcW gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen. Daarnaast heeft

Nadere informatie

Memo van de gedeputeerde drs. J.J.C. van den Hout Gedeputeerde Natuur, Water en Milieu

Memo van de gedeputeerde drs. J.J.C. van den Hout Gedeputeerde Natuur, Water en Milieu Memo van de gedeputeerde drs. J.J.C. van den Hout Gedeputeerde Natuur, Water en Milieu Onderwerp Vervolgproces toekomstbestendig grondwaterbeleid Geachte Statenleden, Via deze memo wil ik u graag informeren

Nadere informatie

Toelichting 3.1 Regeling Niet productieve investeringen water

Toelichting 3.1 Regeling Niet productieve investeringen water Toelichting 3.1 Regeling Niet productieve investeringen water De regeling is gericht op investeringen in het landelijk gebied die betrekking hebben op de (her)inrichting/transformatie en het beheer van

Nadere informatie

Proef met zelfvoorzienende zoetwaterberging op Texel

Proef met zelfvoorzienende zoetwaterberging op Texel Proef met zelfvoorzienende zoetwaterberging op Texel Arjen Oord (Acacia Water), Wendalin Kolkman (Antea Group), Jochiem Hendriksen en Rowena Kuijper (Provincie Noord-Holland) In de land- en tuinbouw draait

Nadere informatie

Water en klimaat in verbinding met de omgeving in het Rijk van Dommel en Aa. Ontwikkelperspectief

Water en klimaat in verbinding met de omgeving in het Rijk van Dommel en Aa. Ontwikkelperspectief Water en klimaat in verbinding met de omgeving in het Rijk van Dommel en Aa Ontwikkelperspectief Traditioneel waterbeleid (1) Wateropgaven Stedelijk water Waterberging Beekherstel Waterconservering Water

Nadere informatie

ZLT0^7. Ingekomen 22 JUL20U. Provincie Noord-Brabant

ZLT0^7. Ingekomen 22 JUL20U. Provincie Noord-Brabant 6 2IUļOCļ4 HU III III llll MIMI 3623532 DIV.C ZLT0^7 /dtnrt low Retour: 5201AC100 Het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant t.a.v. mevrouw M. van Opzeeland Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta Waterschap Hollandse Delta dynamiek in de delta Inhoud De dynamiek in de tijd Een dynamische ruimte De opgaven nu en voor de toekomst Water besturen Functionele overheid Algemeen belang en specifiek belang

Nadere informatie

Vervolgstappen WaterWerkplaatsen voor professionals. 21 december 2016

Vervolgstappen WaterWerkplaatsen voor professionals. 21 december 2016 Vervolgstappen WaterWerkplaatsen voor professionals 21 december 2016 OPZET EN UITKOMSTEN 1 e ronde WaterWerkplaatsen per gebied De bijeenkomsten vonden plaats in de stroomgebieden rondom: De Reusel De

Nadere informatie

Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie

Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie Het Deltaprogramma: een nieuwe aanpak Een goede kwaliteit van de leefomgeving is een basisvoorwaarde voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat

Nadere informatie

Klimaatadaptatiestrategie Hellendoorn

Klimaatadaptatiestrategie Hellendoorn Klimaatadaptatiestrategie Hellendoorn Actueel: wateroverlast in Limburg Bron vermelding: NOS Klimaatadaptatiestrategie Hellendoorn Toelichting Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) Wat doet Hellendoorn

Nadere informatie

een veelzijdige aak Stansvorm

een veelzijdige aak Stansvorm S c h o o n d r i n k w at e r een veelzijdige aak Stansvorm Schoon drinkwater, een veelzijdige taak Oppervlaktewater speelt een belangrijke rol in vele economische en maatschappelijke facetten van onze

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015 Bestuursrapportage 204 Vechtstromen Versie 24 november 205 Deze rapportage bevat een overzicht op hoofdlijnen van de voortgang van de uitvoering van het waterbeleid en dient als basis voor jaarlijks bestuurlijk

Nadere informatie

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s Ondergrondse opslag Kansen en dilemma s Nut en noodzaak? 2 Historisch perspectief Aanname alles is optimaal geregeld, water volgt functie; Nu voldoende water door externe aanvoer; Weinig urgentie voor

Nadere informatie

Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst

Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst Deltaprogramma Zoetwater Bestuurlijke Rapportage fase 4 - deel 1 Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst Advies Deltabeslissing

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

Resultaten bestuurlijke debatten Zoetwater regio s Zuid en Oost

Resultaten bestuurlijke debatten Zoetwater regio s Zuid en Oost Resultaten bestuurlijke debatten Zoetwater regio s Zuid en Oost Strategie en Uitvoeringsprogramma Verslag Woensdag 20 maart 2013, Evoluon te Eindhoven Maandag 25 maart 2013, IJsselhotel te Deventer 1 1.

Nadere informatie

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s In vogelvlucht Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s watersysteem De afvalwaterketen Wij beschouwen de afvalwaterketen als één geheel,

Nadere informatie

1) Gaat het om een ruimtelijk plan dat uitsluitend een functiewijziging van bestaande bebouwing inhoudt? nee

1) Gaat het om een ruimtelijk plan dat uitsluitend een functiewijziging van bestaande bebouwing inhoudt? nee datum 16-5-2013 dossiercode 20130516-34-6989 Tekenen: Heeft u een beperkingsgebied geraakt? Welke gemeente omvat het grootste deel van het door u getekende plangebied? Winsum Vragen: 1) Gaat het om een

Nadere informatie

Deltaprogramma: het werk aan onze delta is nooit af. Katja Portegies Staf Deltacommissaris 11 juni 2014

Deltaprogramma: het werk aan onze delta is nooit af. Katja Portegies Staf Deltacommissaris 11 juni 2014 Deltaprogramma: het werk aan onze delta is nooit af Katja Portegies Staf Deltacommissaris 11 juni 2014 1 Tot 6.70 m. onder zeeniveau 60% overstroombaar gebied, daar wonen ongeveer 9 miljoen mensen met

Nadere informatie

Droogte Uitdagingen governance. Vincent Beijk LCW

Droogte Uitdagingen governance. Vincent Beijk LCW Droogte 2018 Uitdagingen governance Vincent Beijk LCW Effecten Grondwater, schade landbouw en natuur Waterstand Rijntakken scheepvaart Verzilting Watervoorraad IJsselmeer Waterkwaliteit Grenzen aan infrastructuur

Nadere informatie

Deltaprogramma Zoetwater. Samenvatting. Plan van Aanpak

Deltaprogramma Zoetwater. Samenvatting. Plan van Aanpak Samenvatting Plan van Aanpak Nederland is zoetwaterland We hebben een belangrijk deel van onze welvaart en welzijn te danken aan een uitstekende zoetwatervoorziening. We gebruiken zoet water als drinkwater,

Nadere informatie

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina)

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina) Winst met water! > In Actie > Waarom nu? > Hoe doen we dit? > Idee voor eigen project! > Doelstellingen (Klik of scroll naar de volgende pagina) Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: winst met water! Het agrarisch

Nadere informatie

Almere 2.0. studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband)

Almere 2.0. studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband) Almere 2.0 studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband) Voor de derdejaarsopdracht Ecologie van de opleiding TenL stond de woningopgave van Almere centraal. Almere is in korte tijd uitgegroeid tot een stad

Nadere informatie

Kansrijke strategieën voor zoet water

Kansrijke strategieën voor zoet water Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst Kansrijke strategieën voor zoet water Deltaprogramma Zoetwater Bestuurlijke Rapportage fase 3 - deel 1 deel 1 Water voor economie en leefbaarheid,

Nadere informatie

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Van mogelijke naar kansrijke strategieën. Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel.

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Van mogelijke naar kansrijke strategieën. Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel. Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden Van mogelijke naar kansrijke strategieën Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel Steven Krol Opbouw presentatie 1. Aanleiding 2. Hollandsche IJssel en de provincie:

Nadere informatie

CASE STUDY SAMENWERKEN AAN EEN DELTAPLAN VOOR

CASE STUDY SAMENWERKEN AAN EEN DELTAPLAN VOOR SAMENWERKEN AAN EEN DELTAPLAN VOOR HOOG NEDERLAND BESTUURLIJKE UITDAGINGEN IN DE STRIJD TEGEN DROOGTE EN WATERTEKORTEN Lambert Verheijen en Sara de Boer* Abstract As a result of climate change, the high

Nadere informatie

ADVIES MEANDERENDE MAAS Dijktraject Ravenstein-Lith

ADVIES MEANDERENDE MAAS Dijktraject Ravenstein-Lith ADVIES MEANDERENDE MAAS Dijktraject Ravenstein-Lith 7 februari 2019 Uitgebracht aan: In afschrift aan: het College van Gedeputeerde Staten Noord-Brabant t.a.v. Mevrouw N. Wester, programmamanager Milieu

Nadere informatie

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan.

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. Landelijk beleid en ontwikkelingen Gemeentelijke zorgplicht watertaken: Zorgen voor een doelmatige inzameling en een doelmatig

Nadere informatie

WEL GOED WATER GEVEN WERKPROGRAMMA ZOETWATERVOORZIENING HOGE ZANDGRONDEN 2016-2021. Door regionale samenwerkende partners Oost en Zuid Nederland

WEL GOED WATER GEVEN WERKPROGRAMMA ZOETWATERVOORZIENING HOGE ZANDGRONDEN 2016-2021. Door regionale samenwerkende partners Oost en Zuid Nederland WEL GOED WATER GEVEN Door regionale samenwerkende partners Oost en Zuid Nederland WERKPROGRAMMA ZOETWATERVOORZIENING HOGE ZANDGRONDEN 2016-2021 Status: Bestuurlijk vastgesteld op 2015 als onderbouwing

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst medicijnresten uit water 10 maart 2016

Verslag bijeenkomst medicijnresten uit water 10 maart 2016 We starten de dag met het teruggeven van de resultaten uit de interviews Vitens en Vallei en Veluwe hebben gesproken met deskundigen, beleidsmakers en bestuurders om meer zicht te krijgen op het probleem,

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 64 Haarlem, 17 augustus 2004 Onderwerp: Agenda Provinciaal Waterplan Bijlagen: - ontwerpbesluit - procesplanning provinciaal waterplan - op weg naar een

Nadere informatie

GESCAND. '6'f'i' 05JUNI TNT Post Pörtbetaald Port Payé Pays-Bas

GESCAND. '6'f'i' 05JUNI TNT Post Pörtbetaald Port Payé Pays-Bas TNT Post Pörtbetaald Port Payé Pays-Bas > Retouradres Postbus 90653 2509 LR Den Haag OIM Overleg infrastructuur en milieu Voorzitter mevrouw I.R. Adema Koiningskade 4 2596 AA Den Haag GESCAND 05JUNI 2013

Nadere informatie

Rapport. 1. Algemeen. 2. Deltabeslissing Zoetwater

Rapport. 1. Algemeen. 2. Deltabeslissing Zoetwater Onderwerp Concept deltabeslissingen en voorkeursstrategieën DP 2015 Datum behandeling OIM 21 november 2013 Kenmerk OIM-2013/274090 Rapport Het Deltaprogramma 2015 wordt in september 2014 aan het kabinet

Nadere informatie

Deltaprogramma Nieuwbouw en herstructurering. Intentieverklaring

Deltaprogramma Nieuwbouw en herstructurering. Intentieverklaring Deltaprogramma Nieuwbouw en herstructurering Intentieverklaring Deltawet (2011) Deltaprogramma met deelprogramma s Deltafonds Een pot geld Deltacommissaris Wim Kuijken Deltabeslissingen Deltaprogramma

Nadere informatie

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen B i j l a g e 2 : G e l d e n d w a t e r b e l e i d Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen Inhoudsopgave Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen 1 Inhoudsopgave 1 1 Europees Waterbeleid

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Peilgestuurde drainage

Peilgestuurde drainage Peilgestuurde drainage Water: de onmisbare productiefactor Met nieuwe drainagetechnieken krijgen agrariërs en tuinders, net als met stuwtjes in sloten, meer mogelijkheden om regenwater vast te houden.

Nadere informatie

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Presentatie GRP 2016-2020 Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Programma Inhoud Waarom een nieuw GRP? Evaluatie afgelopen planperiode Een gezonde leefomgeving Een veilige leefomgeving:

Nadere informatie

Optimalisatie peilbeheer St.Anthonis-Boxmeer. Streekbijeenkomst augustus 2018

Optimalisatie peilbeheer St.Anthonis-Boxmeer. Streekbijeenkomst augustus 2018 Optimalisatie peilbeheer St.Anthonis-Boxmeer Streekbijeenkomst augustus 2018 Optimalisatie peilbeheer St.Anthonis-Boxmeer Agenda Welkom en introductie Verwachtingen Toelichting proces Thema wateraanvoer

Nadere informatie

VBNE over natuur en water Aandachtspunten voor de geborgde waterschapbestuurders natuurterreineigenaren Bestuursperiode 2015-2019

VBNE over natuur en water Aandachtspunten voor de geborgde waterschapbestuurders natuurterreineigenaren Bestuursperiode 2015-2019 VBNE over natuur en water Aandachtspunten voor de geborgde waterschapbestuurders natuurterreineigenaren Bestuursperiode 2015-2019 Versie 23 oktober 2014 Inleiding Water is voor de Vereniging van Bos- en

Nadere informatie

Naar waarheid ingevuld Enkel vereist indien het bedrijfswaterplan wordt meegestuurd bij een papieren melding of vergunningaanvraag.

Naar waarheid ingevuld Enkel vereist indien het bedrijfswaterplan wordt meegestuurd bij een papieren melding of vergunningaanvraag. Zaaknr. : Kenmerk : Barcode : Model bedrijfswaterplan Waterschap Brabantse Delta Behoort bij besluit nr. 14IT014912 d.d. 17 juni 2014 Het dagelijks bestuur mij bekend, de dijkgraaf Bedrijfsgegevens Gegevens

Nadere informatie

Overleg Infrastructuur en Milieu Voorziter mevrouw I.R. Adema p/a Plesmanweg JG Den Haag

Overleg Infrastructuur en Milieu Voorziter mevrouw I.R. Adema p/a Plesmanweg JG Den Haag > Retouradres Postbus 90653 2509 LR Den Haag Overleg Infrastructuur en Milieu Voorziter mevrouw I.R. Adema p/a Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Herengracht 17-19 Den Haag Postbus 90653 2509 LR Den Haag

Nadere informatie

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Integraal Waterplan Haarlem Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Inhoud presentatie 1. Enkele begrippen 2. Waterplan Haarlem Aanleiding en doel Gerealiseerde maatregelen Actualisatie Geplande maatregelen

Nadere informatie

: Schoon en gezond water in Noord Nederland. Adviesnota 2007 Kaderrichtlijn Water/Water Beheer 21 e eeuw.

: Schoon en gezond water in Noord Nederland. Adviesnota 2007 Kaderrichtlijn Water/Water Beheer 21 e eeuw. Nummer Onderwerp : B-3.01.2008 : Schoon en gezond water in Noord Nederland. Adviesnota 2007 Kaderrichtlijn Water/Water Beheer 21 e eeuw. Korte inhoud : Voorgesteld wordt: 1. In te stemmen met de verwoorde

Nadere informatie

Goede. Goed voor landbouw, natuur én waterbeheer 19A

Goede. Goed voor landbouw, natuur én waterbeheer 19A Goede grond Goed voor landbouw, natuur én waterbeheer 2015 19A goed bodembeheer - Goede grond BETER VASTHOUDEN REGENWATER BETERE GEWASGROEI EN BEWORTELING GEZOND BODEMLEVEN BETER VASTHOUDEN VOEDINGSSTOFFEN

Nadere informatie

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner Memo Aan deelnemers diner-debat Eye Kopie aan Contactpersoon Rik van Terwisga Datum 8 januari 2015 Onderwerp Vervolg Debat-diner "Watersysteem van de Toekomst" Watersysteem van de Toekomst: vervolg

Nadere informatie

STUREN MET WATER. over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden

STUREN MET WATER. over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden STUREN MET WATER over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden STUREN MET WATER Het ontwerp Sturen met water van het Veenweide Innovatiecentrum Zegveld (VIC) zet in op actief, dynamisch grondwaterbeheer

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

Hotspot Droog Ruraal Kennis voor Klimaat Bouwstenen voor regionale klimaatadaptatie in hoog Nederland

Hotspot Droog Ruraal Kennis voor Klimaat Bouwstenen voor regionale klimaatadaptatie in hoog Nederland Hotspot Droog Ruraal Kennis voor Klimaat Bouwstenen voor regionale klimaatadaptatie in hoog Nederland Workshop Het Lankheet, 16 mei 2014 Kennis voor Klimaat Overland Hans Bleumink Kennis voor Klimaat Onderzoeksprogramma,

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage C. Weergave bestuurlijke planning

Deltaprogramma Bijlage C. Weergave bestuurlijke planning Deltaprogramma 2013 Bijlage C Weergave bestuurlijke planning 2 Deltaprogramma 2013 Bijlage C Bijlage C Schematische weergave bestuurlijke planning Deltaprogramma 2013 Bijlage C 9 Bijlage 5: schematische

Nadere informatie

Vragen artikel 61 Rvo van J.W. Vonk D66 over klimaat, riolering en de Operatie Steenbreek

Vragen artikel 61 Rvo van J.W. Vonk D66 over klimaat, riolering en de Operatie Steenbreek Zaaknummer 00491881 Onderwerp Vragen artikel 61 Rvo van J.W. Vonk D66 over klimaat, riolering en de Operatie Steenbreek Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis In de brieven van 12 en 17 november

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

Pilot Vergelijking Waternood & KRW-Verkenner

Pilot Vergelijking Waternood & KRW-Verkenner Pilot Vergelijking Waternood & KRW-Verkenner iov STOWA Ws Brabantse Delta Peter de Koning Kees Peerdeman Frans Jorna Piet van Iersel Roel Knoben Waternoodmiddag, Amersfoort, 2 maart 2010 Vraagstelling

Nadere informatie

Gevolgen van watertekorten voor stedelijk gebied. Marco Hoogvliet Projectmanager Stedelijk water en bodembeheer. Opdrachtgever: het Deltaprogramma

Gevolgen van watertekorten voor stedelijk gebied. Marco Hoogvliet Projectmanager Stedelijk water en bodembeheer. Opdrachtgever: het Deltaprogramma Gevolgen van watertekorten voor stedelijk gebied Focus op funderingsschade Marco Hoogvliet Projectmanager Stedelijk water en bodembeheer Opdrachtgever: het Deltaprogramma Doel Deltaprogramma Garanderen

Nadere informatie

Topsoil. Korte introductie

Topsoil. Korte introductie Topsoil Korte introductie TOPSOIL is een Europees INTERREG subsidieproject. Het is een samenwerking tussen waterschappen, wetenschappers, overheden en stakeholders uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken

Nadere informatie