LE S M A T E RI A AL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LE S M A T E RI A AL"

Transcriptie

1 LESMATERIAAL

2 INHOUDSOPGAVE 2 Docentenhandleiding Verantwoording Lesbeschrijvingen Groep 1/2 Groep 3/4 Groep 5/6 Groep 7/8 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 9 Blz. 13 Bijlages Bijlage 1: Plaatjes trommels Blz. 17 Bijlage 2: Communiceren? Blz. 18 Bijlage 3: Bouwtekening shaker Blz. 19 Bijlage 4: Werkblad instrumenten Blz. 20 Bijlage 5: Werkblad morsecode Blz. 21 Bijlage 6: Werkblad applicatie Blz. 22

3 DOCENTENHANDLEIDING 3 Trommelen is meer dan met twee stokjes op een trommel slaan en in het dagelijkse leven communiceren we volop zonder er bij stil te staan. In de voorstelling Trommeltaal worden de begrippen trommelen en communicatie verbreed en met elkaar verbonden. Trommelen wordt communicatie en communicatie wordt trommelen. De instrumentfunctie van trommels was vroeger veel uitgebreider dan tegenwoordig. In de Afrikaanse oerwouden waren de trommels de voorlopers van de mobiele telefoons. Tegenwoordig staan we 24 uur per dag met elkaar in contact via mobiele telefoons, social media en internet. We communiceren wat af! Trommeltaal is een interactieve voorstelling van Lucifers Slagwerk. Lucifers Slagwerk combineert de creatieve activiteit van het muziek maken met actuele verschijnselen in de samenleving. Op deze wijze wordt de verbinding gemaakt tussen verschillende (sub)culturen, vakgebieden en de actualiteit. In dit lessenpakket vindt u een aantal korte lesactiviteiten ter voorbereiding van de voorstelling Trommeltaal. De activiteiten zijn erop gericht de leerlingen enige voorkennis te geven over trommels en over het begrip communicatie en haar veelvormigheid. Ook de moderne vormen van communiceren komen aan bod, de zogenaamde social media. Hierdoor sluit de voorstelling nog beter aan bij de belevingswereld van de leerling. Verantwoording De voorstelling is ontworpen aan de hand van kerndoel 54, de koppeling tussen vormen van artistieke uitingen en communicatie. Tevens komt kerndoel 56 aanbod waarbij leerlingen kennis en waardering krijgen voor aspecten van cultureel erfgoed. Ofwel de geschiedenis van de trommelmuziek. De voorstelling en bijgaande pakket van Trommeltaal is mede tot stand gekomen door een subsidie van Kunstbalie. Kunstbalie is het expertisecentrum voor cultuureducatie en amateurkunst in Noord- Brabant. Kunstbalie is ontstaan uit een fusie van het Brabants Instituut voor School en Kunst (BisK) en het Centrum voor Amateurkunst Noord- Brabant (CVA) De lesactiviteiten zijn gerangschikt naar leeftijdscategorie. Op deze wijze sluit het lesmateriaal aan op de ontwikkeling van de leerling. De doelgroepen zijn als volgt bepaald: - Groep 1/2 (4-6 jaar) - Groep 3/4 (6-8 jaar) - Groep 5/6 (8-10 jaar) - Groep 7/8 (10-13 jaar)

4 Lesbeschrijvingen GROEP 1/2 4 Les 1: en groepsgesprek over trommels Tijdsduur: 20 min. In deze les maken de leerlingen kennis met het duo Tim en Sil. Zij zullen straks de voorstelling voor de leerlingen spelen. Na het kijken van de introductiefilm gaat u met de leerlingen in gesprek over trommels en muziek. 4 De leerlingen maken kennis met diverse soorten trommels en slaginstrumenten aan de hand van afbeeldingen en geluidsfragmenten. Lesinhoud U vertelt over verschillende trommels en probeert voorkennis te activeren. Vervolgens kijken de leerlingen de introductiefilm. ( U gaat met de leerlingen in gesprek over de trommels die in de film voorkwamen. De leerlingen kijken naar de afbeeldingen in bijlage 1. Laat de geluidsfragmenten horen. Laat de leerlingen uitleggen welke afbeelding bij het geluidsfragment hoort. Info: Trommels zijn muziekinstrumenten met een ketel en een vel. Door op het vel te slaan met een stok krijg je een geluid. Er zijn heel veel verschillende trommels. Afhankelijk van de vorm hebben trommels een andere klank. Geluidsfragmenten: 1. Bassdrum (grote trom) 2. Tom Tom (TimpToms) 3. Snare drum (kleine trom) 4. Bongo s (kun je bespelen met de handen of met stokken) Tijdens de voorstelling maken Tim en Sil gebruik van een groot aantal verschillende trommels. Na de voorstelling kunnen de leerlingen u vertellen welke trommels ze hebben gezien. Les 2: Groepsgesprek over communicatie Tijdsduur: 20 min. In deze les wordt het begrip communicatie ingeleid en uitgelegd.

5 De leerlingen leren wat de term communicatie inhoudt. Ook kunnen ze voorbeelden van communicatie noemen. 5 Lesinhoud U legt uit dat met elkaar praten, roepen, schreeuwen of fluisteren vallen onder één begrip: communicatie. Wat al deze activiteiten gemeen hebben is dat er altijd sprake is van een zender; iemand die een boodschap zendt, en een ontvanger; iemand die de boodschap ontvangt of voor wie de boodschap bedoelt is. Dat betekent dus dat je niet in je eentje kan communiceren. Activeer de leerlingen door ze te vragen naar verschillende soorten van communicatie. Kunnen ze een voorbeeld geven? U laat de afbeeldingen zien van bijlage 2. Wordt er wel of niet gecommuniceerd? Ga met de leerlingen in gesprek. Info: De term communicatie komt eigenlijk uit een andere taal; namelijk het Latijn. Communicatie komt van communicare. Het Latijnse woord betekent: delen met of bespreken. Tijdens de voorstelling maken Tim en Sil duidelijk wat communicatie is. Ook wordt het duidelijk dat lawaai het communiceren ernstig kan verstoren.. Les 3: Shaker maken Tijdsduur: 30 min. In de laatste les maken de leerlingen een shaker (schudkoker) die zij gebruiken tijdens de interactieve voorstelling. Verzamel voor deze les lege doosjes of rollen. Ook is er een inhoud nodig van korrels; rijst bijvoorbeeld. De leerlingen maken een eigen muziekinstrument van alledaagse materialen. Lesinhoud Bekijk samen met de leerlingen de bouwomschrijving van bijlage 3. Bespreek de werkwijze en leg uit waarom de leerlingen een shaker gaan maken. Help de leerlingen bij het maken van hun schudkoker. Moedig de leerlingen aan om de shaker met versiering persoonlijk te maken. Probeer de shaker uit. Lukt het om hard en zacht te shaken? Tijdens de voorstelling gaan Tim en Sil samen met de leerlingen musiceren. Shakers in de aanslag!

6 GROEP 3/4 6 Les 1: en groepsgesprek over trommels en communicatie Tijdsduur: 20 min. In deze les maken de leerlingen kennis met het duo Tim en Sil. Zij zullen straks de voorstelling voor de leerlingen spelen. Na een introductiefilm gaat u met de leerlingen in gesprek over trommels en communicatie. De leerlingen maken kennis met diverse soorten trommels en slaginstrumenten aan de hand van afbeeldingen en geluidsfragmenten. De leerlingen leren wat de term communicatie inhoudt. Ook kunnen ze voorbeelden van communicatie noemen. Lesinhoud U vertelt over trommels en probeert voorkennis te activeren. Vervolgens kijken de leerlingen de introductiefilm. ( U gaat met de leerlingen in gesprek over de trommels die in de film voorkwamen. De leerlingen kijken naar de afbeeldingen in bijlage 1. Laat de geluidsfragmenten horen. Laat de leerlingen uitleggen welke afbeelding bij het geluidsfragment hoort. Verbind de juiste naam aan het instrument. U legt uit dat met elkaar praten, roepen, schreeuwen of fluisteren vallen onder één begrip: communicatie. Wat al deze activiteiten gemeen hebben is dat er altijd sprake is van een zender; iemand die een boodschap zendt, en een ontvanger; iemand die de boodschap ontvangt of voor wie de boodschap bedoelt is. Dat betekent dus dat je niet in je eentje kan communiceren. Activeer de leerlingen door ze te vragen naar verschillende soorten van communicatie. Kunnen ze een voorbeeld geven? Info: Trommels zijn muziekinstrumenten met een ketel en een vel. Door op het vel te slaan met een stok krijg je een geluid. Er zijn heel veel verschillende trommels. Afhankelijk van de vorm hebben trommels een andere klank. Geluidsfragmenten: 1. Bassdrum (grote trom) 2. Tom Tom (TimpToms) 3. Snare drum (kleine trom) 4. Bongo s (kun je bespelen met de handen of met stokken) Tijdens de voorstelling maken Tim en Sil gebruik van een groot aantal verschillende trommels. Na de voorstelling kunnen de leerlingen u vertellen welke trommels ze hebben gezien en hoe met trommels gecommuniceerd kan worden.

7 Lesactiviteit 2: Groepsgesprek over codes Tijdsduur: 20 min. 7 In deze les komen de leerlingen achter het geheim van Trommeltaal. Je kunt berichten naar elkaar sturen met behulp van de taal die wij allemaal kennen. Om berichten te versturen via een trommel is een code nodig. Morsecode is over de hele wereld bekend. Voor deze les zijn tekenvellen nodig. De leerlingen maken kennis met communicatiecodes. Lesinhoud: U begint een groepsgesprek over de voorstelling Trommeltaal. De vraag die centraal staat in het groepsgesprek is; waarom gebruiken Tim en Sil een code in de vorm van trommeltaal? Waarom gebruiken mensen überhaupt codes? (Zie info. Trommel heeft maar een paar verschillende klanken, geheimtaal, seinen, lang afstand, dirigent, morsecode) Verzin samen een code, bijvoorbeeld allemaal gaan staan als u 3 keer tikt op het bord Laat de leerlingen in groepjes een code bedenken en uitvoeren. Tim en Sil maken gebruik van een hoge en lage klank; Boem en Tak zijn de verwoordingen van de klanken die ontstaan. Probeer een code aan de klas door te geven door twee klanken te gebruiken, bijvoorbeeld vuist op tafel en pen op tafel. Kunnen de leerlingen deze code kraken; Boem boem tak tak boem tak boem. Verkeersborden zijn eigenlijk ook een soort code. In één oogopslag moeten mensen kunnen zien wat het bord betekent. Laat de leerlingen een eigen verkeersbord ontwerpen. Laat iedereen één van de onderstaande onderwerpen kiezen, om vervolgens de klas te laten raden voor welke situatie de leerling een verkeersbord getekend heeft. o Pas op voor de meester! o Hier wordt muziek gemaakt. o Trommelen verboden! o Alleen toegankelijk voor kinderen met een lolly. o Niet geschikt voor ouders. Info: Codes worden gebruikt als het niet mogelijk is om direct met elkaar te praten. Als het niet mogelijk is woorden over te brengen, moet men iets anders verzinnen. Zo zou je kunnen zeggen dat de toeter van een auto ook een soort code is voor: Pas op! Kijk uit! Ik rijd hier. Als je dat moet roepen terwijl je in de auto zit, hoort de ander je waarschijnlijk niet. En wat dacht je van een dirigent die een orkest dirigeert. Als hij alles zou moeten roepen zou hij de muziek verpesten. Daarom geeft aan met zijn stokje aan wat het orkest moet doen. Of het langzaam of sneller moet. Of harder of zachter. En een dirigent staat niet zomaar een

8 beetje te dirigeren. Nee. Hij moet zich aan regeltjes houden. Regeltjes waardoor iedereen in het orkest gelijk begrijpt wat hij bedoelt. 8 Een code bestaat dus ook uit afspraken die mensen met elkaar maken. Zowel de zender als de ontvanger van een boodschap moet de code namelijk begrijpen. Een code die door het leger veel werd gebruikt is de Morsecode. Als bijvoorbeeld twee schepen van de marine elkaar een bericht willen sturen, maken ze korte en lange lichtsignalen, die samen letters en vervolgens een woord vormen. Ze hebben dus van tevoren afgesproken hoe het Morsecode in elkaar zit. Verkeersborden zijn eigenlijk ook een soort code. In één oogopslag moeten mensen kunnen zien wat het bord betekent. Soms moeten ze wel van tevoren de betekenis leren, maar daarna moet het makkelijk zijn om het verkeersbord te herkennen. Als je bij elk bord moet stilstaan om te bedenken wat het betekent zou het verkeer wel erg langzaam gaan en heb je overal opstoppingen en files. In plaats van woorden gebruiken Tim en Sil Trommeltaal om berichten over te sturen. Trommeltaal is ook een soort code. Les 3: Shaker maken Tijdsduur: 30 min. In de laatste les maken de leerlingen een shaker (schudkoker) die zij gebruiken tijdens de interactieve voorstelling. Verzamel voor deze les lege doosjes of rollen. Ook is er een inhoud nodig van korrels; rijst bijvoorbeeld. De leerlingen maken een eigen muziekinstrument van alledaagse materialen. Lesinhoud Bekijk samen met de leerlingen de bouwomschrijving van bijlage 3. Bespreek de werkwijze en leg uit waarom de leerlingen een shaker gaan maken. Help de leerlingen bij het maken van hun schudkoker. Moedig de leerlingen aan om de shaker met versiering persoonlijk te maken. Probeer de shaker uit. Lukt het om hard en zacht te shaken? Tijdens de voorstelling gaan Tim en Sil samen met de leerlingen musiceren. Shakers in de aanslag!

9 GROEP 5/6 9 Les 1: en groepsgesprek over trommels en communicatie Tijdsduur: 20 min. In deze les maken de leerlingen kennis met het duo Tim en Sil. Zij zullen straks de voorstelling voor de leerlingen spelen. Na een introductiefilm gaat u met de leerlingen in gesprek over trommels en communicatie. Voor deze les is het werkblad van bijlage 4 nodig. De leerlingen maken kennis met diverse soorten trommels en slaginstrumenten aan de hand van afbeeldingen en geluidsfragmenten. De leerlingen leren wat de term communicatie inhoudt. Ook kunnen ze voorbeelden van communicatie noemen. De leerlingen kunnen het verschil aangeven tussen idiofonen en membranofonen. Lesinhoud U vertelt over trommels en probeert voorkennis te activeren. Vervolgens kijken de leerlingen de introductiefilm. ( U gaat met de leerlingen in gesprek over de trommels die in de film voorkwamen. Deel het werkblad van bijlage 4 uit. Laat de bijbehorende geluidsfragmenten horen en vul het werkblad samen met de leerlingen in. (Vraag 1) U legt het verschil uit tussen idiofonen en membranofonen. (Zie info) Laat de leerlingen de instrumenten categoriseren. (Vraag 2) U legt uit dat met elkaar praten, roepen, schreeuwen of fluisteren vallen onder één begrip: communicatie. Wat al deze activiteiten gemeen hebben is dat er altijd sprake is van een zender; iemand die een boodschap zendt, en een ontvanger; iemand die de boodschap ontvangt of voor wie de boodschap bedoelt is. Dat betekent dus dat je niet in je eentje kan communiceren. Activeer de leerlingen door ze te vragen naar verschillende soorten van communicatie. Kunnen ze een voorbeeld geven? Info: Membranofoon De eerste soort slaginstrumenten zijn trommels met een vel en kunnen hoog en laag en kort en lang klinken. De klank kan daarnaast worden aangevuld met snaren of bellen. Het instrument kan bespeeld worden met handen of stokken. Het vel van de trommel gaat trillen waardoor er een klank ontstaat. Membranofoon is dan ook een moeilijk woord voor instrument waarbij er een klank wordt gemaakt door op een gespannen vel te slaat. Voorbeelden: - Bassdrum (laag)

10 - Tom Tom (hoog) - Djembé (hoog en laag) - Snare drum (met snaren) - Tamboerijn (met bellen) - Bongo s (handen + bongo s stokken) 10 Idiofonen De tweede soort slaginstrumenten zijn percussie- instrumenten zonder vel. Het instrument maakt zelf de klank en kunnen ook hoog en laag en kort en lang klinken. De term idiofoon betekent dan ook letterlijk zelfklinkend. - Cowbell (kort en hoog) - Claves (kort en hoog) - Castagnetten (kort en hoog) - Triangel (lang en hoog) - Kerkklok (lang en laag) - Agogobell (kort, hoog en laag) - Bekkens (lang, hoog en laag) Tijdens de voorstelling maken Tim en Sil gebruik van een groot aantal verschillende trommels. Na de voorstelling kunnen de leerlingen u vertellen welke trommels ze hebben gezien en hoe de klank ontstaat. Ook kunnen ze het verband leggen tussen trommels en communicatie Les 2: Morsecode ontcijferen Tijdsduur: 30 minuten In deze les staat de morsecode centraal. Wat is morsecode, waarvoor werd het gebruikt en hoe werkt het? Wat heeft morsecode met het introductiefilmpje te maken? Voor deze les is het werkblad van bijlage 5 nodig. De leerlingen kunnen hun eigen naam in morsecode opschrijven en doorseinen. Ze begrijpen hoe de code werk en waarom je in sommige situaties een code nodig hebt om te communiceren. Lesinhoud U begint een groepsgesprek over de voorstelling Trommeltaal. De vraag die centraal staat in het groepsgesprek is; waarom gebruiken Tim en Sil een code in de vorm van trommeltaal? Waarom gebruiken mensen überhaupt codes? (Trommel heeft maar een paar verschillende klanken, geheimtaal, seinen, lang afstand, dirigent kan niet praten, morsecode)

11 Tim en Sil gebruiken in het filmpje Trommeltaal om met elkaar te communiceren. Laat de leerlingen benoemen waar de taal uit bestaat. (Uit hoge en lage klanken, een Tak en een Boem ) De Trommeltaal die in het filmpje wordt gebruikt zou je een code kunnen noemen. U legt uit hoe Morsecode eenzelfde werking heeft. Morsecode gebruikt geen hoge en lage signalen, maar wel korte en lange signalen. (Zie info) Laat de leerlingen het werkblad van bijlage 5 invullen. Probeer klassikaal enkele voorbeelden te laten raden. 11 Info: Morsecode Morse is een oude communicatiecode waarin zinnen worden opgebouwd uit korte en lange signalen. De code werd in 1835 uitgevonden en ontwikkeld door Samuel Morse met het doel deze te gebruiken voor de telegrafie (communicatie middels de telegraaf). Tegenwoordig wordt de Morse code alleen nog gebruikt in de scheepvaart. Telegraaf De telegraaf is een apparaatje waarmee de elektrische stroomstootjes (signalen) worden doorgegeven naar een andere telegraaf. Door op het kopje van de telegraaf te drukken kan de stroom via een stroomdraad van de ene naar de andere telegraaf verplaatsen en hoor je een piepje. Wanneer je het knopje van de telegraaf langer indrukt hoor je dan ook een langer piepje. Zo krijg je een verschil tussen korte en lange signalen. Overzicht van de morsecode A:. _ N: _. 1:. B: _... O: _ 2:.. _ C: _. _. P:.. 3:... D: _.. Q:. _ 4:.... _ E:. R:. _. 5:..... F:.. _. S:... 6: _.... G:. T: _ 7:... H:.... U:.. _ 8: _.. I:.. V:... _ 9:. J:. _ W:. 0: _ K: _. _ X: _.. _ L:. _.. Y: _. M: Z:.. In plaats van woorden gebruiken Tim en Sil Trommeltaal om berichten over te sturen. Trommeltaal is ook een soort code.

12 Les 3: Shaker maken Tijdsduur: 30 min. 12 In de laatste les maken de leerlingen een shaker (schudkoker) die zij gebruiken tijdens de interactieve voorstelling. Verzamel voor deze les lege doosjes of rollen. Ook is er een inhoud nodig van korrels; rijst bijvoorbeeld. De leerlingen maken een eigen muziekinstrument van alledaagse materialen. Lesinhoud Bekijk samen met de leerlingen de bouwomschrijving van bijlage 3. Bespreek de werkwijze en leg uit waarom de leerlingen een shaker gaan maken. Help de leerlingen bij het maken van hun schudkoker. Moedig de leerlingen aan om de shaker met versiering persoonlijk te maken. Probeer de shaker uit. Lukt het om hard en zacht te shaken? Tijdens de voorstelling gaan Tim en Sil samen met de leerlingen musiceren. Shakers in de aanslag!

13 GROEP 7/8 13 Les 1: en groepsgesprek over trommels en communicatie Tijdsduur: 20 min. In deze les maken de leerlingen kennis met het duo Tim en Sil. Zij zullen straks de voorstelling voor de leerlingen spelen. Na een introductiefilm gaat u met de leerlingen in gesprek over trommels en communicatie. Voor deze les is het werkblad van bijlage 4 nodig. De leerlingen maken kennis met diverse soorten trommels en slaginstrumenten aan de hand van afbeeldingen en geluidsfragmenten. De leerlingen leren wat de term communicatie inhoudt. Ook kunnen ze voorbeelden van communicatie noemen. De leerlingen kunnen het verschil aangeven tussen idiofonen en membranofonen. Lesinhoud U vertelt over trommels en probeert voorkennis te activeren. Vervolgens kijken de leerlingen de introductiefilm. ( U gaat met de leerlingen in gesprek over de trommels die in de film voorkwamen. Deel het werkblad van bijlage 4 uit. Laat de bijbehorende geluidsfragmenten horen en vul het werkblad samen met de leerlingen in. (Vraag 1) U legt het verschil uit tussen idiofonen en membranofonen. (Zie info) Laat de leerlingen de instrumenten categoriseren. (Vraag 2) U legt uit dat met elkaar praten, roepen, schreeuwen of fluisteren vallen onder één begrip: communicatie. Wat al deze activiteiten gemeen hebben is dat er altijd sprake is van een zender; iemand die een boodschap zendt, en een ontvanger; iemand die de boodschap ontvangt of voor wie de boodschap bedoelt is. Dat betekent dus dat je niet in je eentje kan communiceren. Activeer de leerlingen door ze te vragen naar verschillende soorten van communicatie. Kunnen ze een voorbeeld geven? Info: Membranofoon De eerste soort slaginstrumenten zijn trommels met een vel en kunnen hoog en laag en kort en lang klinken. De klank kan daarnaast worden aangevuld met snaren of bellen. Het instrument kan bespeeld worden met handen of stokken. Het vel van de trommel gaat trillen waardoor er een klank ontstaat. Membranofoon is dan ook een moeilijk woord voor instrument waarbij er een klank wordt gemaakt door op een gespannen vel te slaat. Voorbeelden: - Bassdrum (laag)

14 - Tom Tom (hoog) - Djembé (hoog en laag) - Snare drum (met snaren) - Tamboerijn (met bellen) - Bongo s (handen + bongo s stokken) 14 Idiofonen De tweede soort slaginstrumenten zijn percussie- instrumenten zonder vel. Het instrument maakt zelf de klank en kunnen ook hoog en laag en kort en lang klinken. De term idiofoon betekent dan ook letterlijk zelfklinkend. - Cowbell (kort en hoog) - Claves (kort en hoog) - Castagnetten (kort en hoog) - Triangel (lang en hoog) - Kerkklok (lang en laag) - Agogobell (kort, hoog en laag) - Bekkens (lang, hoog en laag) Tijdens de voorstelling maken Tim en Sil gebruik van een groot aantal verschillende trommels. Na de voorstelling kunnen de leerlingen u vertellen welke trommels ze hebben gezien en hoe de klank ontstaat. Ook kunnen ze het verband leggen tussen trommels en communicatie Les 2: Morsecode ontcijferen Tijdsduur: 40 minuten In deze les staat de morsecode centraal. Wat is morsecode, waarvoor werd het gebruikt en hoe werkt het? Wat heeft morsecode met het introductiefilmpje te maken? Voor deze les is het werkblad van bijlage 5 nodig. De leerlingen kunnen hun eigen naam in morsecode opschrijven en doorseinen. Ze begrijpen hoe de code werk en waarom je in sommige situaties een code nodig hebt om te communiceren. De leerlingen proberen een eigen code te verzinnen. Lesinhoud: U begint een groepsgesprek over de voorstelling Trommeltaal. De vraag die centraal staat in het groepsgesprek is; waarom gebruiken Tim en Sil een code in de vorm van trommeltaal? Waarom gebruiken mensen überhaupt codes? (Trommel heeft maar

15 een paar verschillende klanken, geheimtaal, seinen, lang afstand, dirigent kan niet praten, morsecode) Tim en Sil gebruiken in het filmpje Trommeltaal om met elkaar te communiceren. Laat de leerlingen benoemen waar de taal uit bestaat. (Uit hoge en lage klanken, een Tak en een Boem ) De Trommeltaal die in het filmpje wordt gebruikt zou je een code kunnen noemen. U legt uit hoe morsecode eenzelfde werking heeft. Morsecode gebruikt geen hoge en lage signalen, maar wel korte en lange signalen. (Zie info) Laat de leerlingen het werkblad van bijlage 5 invullen. Probeer klassikaal enkele voorbeelden te laten raden. Laat de leerlingen een eigen geheime code verzinnen. Bijvoorbeeld cijfers in plaats van letters, of maak gebruik van het verschil tussen klinkers en medeklinkers. Of denk eens aan pictogrammen zoals Egyptische hiërogliefen. Zet een zin op het bord en laat de leerlingen hem in hun zelfverzonnen code zetten. Hoe goed is de code versleuteld? 15 Info: Morsecode Morse is een oude communicatiecode waarin zinnen worden opgebouwd uit korte en lange signalen. De code werd in 1835 uitgevonden en ontwikkeld door Samuel Morse met het doel deze te gebruiken voor de telegrafie (communicatie middels de telegraaf). Tegenwoordig wordt de Morse code alleen nog gebruikt in de scheepvaart. Telegraaf De telegraaf is een apparaatje waarmee de elektrische stroomstootjes (signalen) worden doorgegeven naar een andere telegraaf. Door op het kopje van de telegraaf te drukken kan de stroom via een stroomdraad van de ene naar de andere telegraaf verplaatsen en hoor je een piepje. Wanneer je het knopje van de telegraaf langer indrukt hoor je dan ook een langer piepje. Zo krijg je een verschil tussen korte en lange signalen. Overzicht van de morsecode A:. _ N: _. 1:. B: _... O: _ 2:.. _ C: _. _. P:.. 3:... D: _.. Q:. _ 4:.... _ E:. R:. _. 5:..... F:.. _. S:... 6: _.... G:. T: _ 7:... H:.... U:.. _ 8: _.. I:.. V:... _ 9:. J:. _ W:. 0: _ K: _. _ X: _.. _ L:. _.. Y: _. M: Z:..

16 In plaats van woorden gebruiken Tim en Sil Trommeltaal om berichten over te sturen. Trommeltaal is ook een soort code. 16 Les 3: Social Media en smartphone Tijdsduur: 45 min. In deze les staan de smartphone centraal. Social Media is niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Een mobiele telefoon en de vele toepassingen ervan horen er zo langzamerhand gewoon bij. In het filmpje wordt wel iets gezegd over het effect van al die communicerende mensen en wat er zou gebeuren als iedereen in plaats van zou bellen, zou trommelen. Voor deze les is het werkblad van bijlage 6 nodig. De leerlingen verzinnen hun eigen applicatie (programmaatje) voor een smartphone. Ze denken daarbij goed na over het nut (of de nutteloosheid) van de applicatie. Lesinhoud: Leg uit dat een applicatie een toepassing is van een mobiele telefoon (smartphone). Er zijn al heel veel applicaties ontwikkeld zoals spelletjes (Angry Birds, Fruit Ninja), manieren om met elkaar te communiceren (Whatsapp, Twitter), maar ook handige toepassingen die je telefoon omtoveren tot een waterpas, een routeplanner of internetbrowser. Laat de leerlingen voorbeelden noemen van hun favoriete applicaties. Onder welke categorie vallen deze? Deel het werkblad van bijlage 6 uit en laat de leerlingen hun eigen applicatie ontwikkelen. Ga na afloop in discussie over het nut van de applicatie. Heb je al die applicaties eigenlijk wel nodig? Vroeger had men die toch ook niet? Tijdens de voorstelling staat de mobiel van Sil altijd aan, al werkt het niet om er mee te bellen met al dat lawaai.., of toch?

17 BIJLAGE 1 17 Tom Toms Bongo s Kleine trom Grote trom

18 BIJLAGE 2 18

19 BIJLAGE 3 19 Maak je eigen Shaker! (Schudkoker) Benodigdheden: Wc- rol, doosje chipskoker, of iets dergelijks. Schaar. Plakband. Lijm. Papier, Rijstkorrels, macaroni, spaghetti, of iets dergelijks. Stiften, Kleurpotloden, Crêpepapier, Andere materialen om je shaker mooi te versieren. 1 Zoek thuis een goede koker, denk aan een wc- rol, chipskoker, stevig doosje, of iets dergelijks. Maak deze leeg, zorg dat de binnenkant schoon is en neem deze mee naar school. 2 Zorg dat het doosje, de koker of het rolletje aan één kant dicht gemaakt wordt met plakband en een stukje papier. 3 Vul je aankomende shaker met bijvoorbeeld rijstkorrels, macaroni of spaghetti stukjes. 4 Sluit dan de andere kant van het doosje, koker of rolletje ook met een stukje papier en plakband. PAS OP, niet je doosje omdraaien, dan vallen de korrels en stukjes eruit! 5 Beplak je aankomende shaker met een mooi gekleurd papiertje zodat je het doosje zelf niet meer kunt zien. 6 Versier nu het hele pakketje zoals jij dat het mooiste vindt. Gebruik verschillende kleuren en materialen om tot een mooi eindresultaat te komen. 7 SUCCES!!!

20 BIJLAGE a Schrijf de juiste naam bij de instrumenten. Kies uit: Tamboerijn, kleine trom, bongo s, grote trom, djembé, castagnetten, claves, tom toms en gong. b Je krijgt de instrumenten te horen. Zet bij elk instrument of ze kort/lang en hoog/laag klinken. 2 Omcirkel de idiofonen

21 BIJLAGE 5 21 Overzicht van de morsecode (. = kort _ = lang) A:. _ N: _. 1:. B: _... O: _ 2:.. _ C: _. _. P:.. 3:... D: _.. Q:. _ 4:.... _ E:. R:. _. 5:..... F:.. _. S:... 6: _.... G:. T: _ 7:... H:.... U:.. _ 8: _.. I:.. V:... _ 9:. J:. _ W:. 0: _ K: _. _ X: _.. _ L:. _.. Y: _. M: Z:.. 1 Schrijf je eigen naam in morsecode en voer hem daarna uit. Mijn naam is: 2 Schrijf een kort woord van vier letters in morsecode. Probeer het aan je groepje door te seinen. Lukt het om de woorden te ontcijferen? Woord Code 3 Ontcijfer de onderstaande zin.. _.. =.. _ = _. _. =.. =.. _. =. =. _. =... =... =. _.. =. _ =. =. =. =. _. = _. _ = _... =.. =. _ = _ = _. =... = _ =.. =... = _. _. =.... = _ = _ =. _.. =

22 BIJLAGE Verzin een nieuwe applicatie voor de smartphone. Omcirkel eerst de volgende keuzes: Ik ontwerp een spelletje / communicatie- app / handige app / muziek- app / anders:.. De doelgroep is kleine kinderen / grote kinderen / pubers / volwassenen / ouderen 2 Bedenk wat je met jouw app kan. 3 Teken je app in de mobiel. Heb je ook al een idee voor het pictogram?

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Inleiding Tijdens deze les maken de leerlingen een programma om een bericht in morsecode te versturen en ontcijferen ze gecodeerde berichten.

Inleiding Tijdens deze les maken de leerlingen een programma om een bericht in morsecode te versturen en ontcijferen ze gecodeerde berichten. Morse code Les 7 Leerkrachthandleiding Basis Inleiding Tijdens deze les maken de leerlingen een programma om een bericht in morsecode te versturen en ontcijferen ze gecodeerde berichten. Lesdoelen De leerlingen

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1 PAG > 1 DAAR ZIT PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIEK IN! LESBRIEF MUZIKALE REIS Overal in de wereld maken mensen muziek en laten mensen zich door elkaars muziek inspireren. De door reizigers meegebrachte

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS V1.1-2/5/2014 DOCENTENHANDLEIDING METROPOLE ORKEST IN DE KLAS Op maandag 12 mei gaat het Metropole Orkest een deel van hun repetitie voor het concert Games in Concert live uitzenden (streamen) voor scholieren.

Nadere informatie

Lesmateriaal Geluid. Tijdsduur: 50 minuten

Lesmateriaal Geluid. Tijdsduur: 50 minuten Lesmateriaal Geluid Welke voorkennis hebben de leerlingen nodig? Deze les maakt deel uit van een lessenserie over In de les voor de onderbouw stonden de volgende doelen centraal: Vakinhoudelijk doel: Leerlingen

Nadere informatie

Lesmateriaal Geluid. deel 1. Tijdsduur: 30 minuten

Lesmateriaal Geluid. deel 1. Tijdsduur: 30 minuten Lesmateriaal Geluid deel 1 Welke voorkennis hebben de leerlingen nodig? Deze les maakt deel uit van een lessenserie over In de les voor de middenbouw stonden de volgende doelen centraal: Vakinhoudelijk

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Les 1 Pratende dingen Samenvatting van de les Deze les is de eerste van vier lessen over beeldcultuur. Tijdens

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 Bij Samsam nr. 1 2018 Telefoon Burgerschap Samsam komt 5 x per jaar uit met een magazine, en een werkblad. Daarbij hoort een website met filmpjes en aanvullende informatie: samsam.net

Nadere informatie

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen.

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. 3. De regenboog! Tijdens deze activiteit: ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. Inrichting speelleeromgeving De activiteit start in de grote kring bij het digibord

Nadere informatie

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven Leerlingen identificeren zich met een van beide groepen - de grote vogel of de groep kleine vogels. Daarna wisselen

Nadere informatie

Vang de zon en maak er stroom van

Vang de zon en maak er stroom van Vang de zon en maak er stroom van Wat zorgt ervoor dat er stroom van het zonnepaneel goed het stopcontact in gaat? Lesdoel De kinderen weten dat stroom niet direct van de zon komt, maar moet worden opgevangen

Nadere informatie

Zeker weten?! Docentenhandleiding. Lesmateriaal 1-2 havo/vwo. Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO

Zeker weten?! Docentenhandleiding. Lesmateriaal 1-2 havo/vwo. Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO Docentenhandleiding Lesmateriaal 1-2 havo/vwo Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO Informatie bij dit lesmateriaal NEMO en onderwijs NEMO heeft een uitgebreid gratis educatief aanbod,

Nadere informatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Thema: kom er maar eens achter Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je hoe de ontwikkeling van tele-communicatie

Nadere informatie

Werkblad bij het gedicht Ik en jij

Werkblad bij het gedicht Ik en jij Werkblad bij het gedicht Ik en jij Ik en jij Ik en jij is veel: is glaasje voller, volst. is schuilen in t holst. is kleuren van de dag. is wimpel en is vlag. Jij en ik is heus geen twee. jij en ik is

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Lesdoelen 4 Overzicht werkvormen 5 Uitleg werkvormen 1. Beeld bij kiezen 6 2. Grote en kleine keuzes 6 3. Gevolgen

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Seintoestel Jullie gaan een seintoestel maken en berichten versturen

Seintoestel Jullie gaan een seintoestel maken en berichten versturen Dit werkblad is van Seintoestel Jullie gaan een seintoestel maken en berichten versturen Opdracht 1 Wat is morse? De eerste manier om met behulp van elektriciteit berichten te versturen werkte met morsecode.

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Als je wandelt in het bos kan je verschillende dieren tegenkomen zoals een muis, een vos een uil.

Nadere informatie

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje.

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Muziekles klappen Groep: Groep 5-6 Groep 7-8 Werkvorm: Kleine groepjes Klassikaal Benodigdheden: - Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Korte

Nadere informatie

Reis door de Geest. Leerkrachtenhandleiding. Lesmateriaal groep 7-8. Dit lesmateriaal is voor gebruik in NEMO

Reis door de Geest. Leerkrachtenhandleiding. Lesmateriaal groep 7-8. Dit lesmateriaal is voor gebruik in NEMO Reis door de Geest Leerkrachtenhandleiding Lesmateriaal groep 7-8 Dit lesmateriaal is voor gebruik in NEMO Informatie bij dit lesmateriaal NEMO en onderwijs NEMO heeft een uitgebreid gratis educatief aanbod

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in 7. Raar maar waar! Tijdens deze activiteit: maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Taal Ontluikende en beginnende geletterdheid Fonemisch bewustzijn

Nadere informatie

Michiel de Ruyter 7.3.1. Zee van Geschiedenis. Stellingen voor de discussie:

Michiel de Ruyter 7.3.1. Zee van Geschiedenis. Stellingen voor de discussie: Boodschapper in de vloot Stellingen, werkbladen 7.3.1 Stellingen voor de discussie: - Het heeft geen enkel nut om van te voren de betekenis af te spreken van een seinvlag, je ziet er toch niks van als

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE)

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE) ------TAALREDACTIE MOET NOG------ LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit

Nadere informatie

Kettingreacties. Docentenhandleiding. Lesmateriaal 1-3 VMBO. Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO

Kettingreacties. Docentenhandleiding. Lesmateriaal 1-3 VMBO. Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO Kettingreacties Docentenhandleiding Lesmateriaal 1-3 VMBO Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO Informatie bij dit lesmateriaal NEMO en onderwijs NEMO heeft een uitgebreid gratis educatief

Nadere informatie

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Op zoek naar mooie geluiden Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Geachte leerkracht, Binnenkort gaan uw leerlingen met onze slagwerker Joep Everts Op zoek naar mooie geluiden tijdens een

Nadere informatie

Instrumentenleer klas 2

Instrumentenleer klas 2 Klas 2 Instrumentenleer Er zijn ontzettend veel muziekinstrumenten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Allemaal maken ze geluid. Hoe dit geluid klinkt (de klankkleur van een instrument), is afhankelijk

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Actuele leskaart Onderwerp: cyberpesten 17 november 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Groep Doelen 60 minuten 6, 7 en 8 - Uw leerlingen leren wat cyberpesten is; - Uw leerlingen onderzoeken hun eigen rol

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Allemaal Taal. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Allemaal Taal. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Allemaal Taal wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding vertelt iets over de inhoud van deze workshop.

Nadere informatie

Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland

Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland Op 27 juni vindt de SamenDOOR!-dag plaats. Jullie leerlingen treden samen met philharmonie zuidnederland

Nadere informatie

HIDDEN TREASURES. Patronen zichtbaar maken. Naam: Klas:

HIDDEN TREASURES. Patronen zichtbaar maken. Naam: Klas: Patronen zichtbaar maken Naam: Klas: Kunst en media: Zoek een verborgen patroon op het internet en maak hier een artistiek product van Consulate of Google Jeroen van Loon Kill Your Darlings In deze lessenserie

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Kriebels in je buik Internetvrienden 1 Internetvrienden Groep 7 120 min Begrippen online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Benodigheden Digibord Werkblad Tips en Tricks

Nadere informatie

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline.

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline. Beste leerkracht, Leuk dat jouw klas meedoet aan Meet the Professor 2018! Op woensdag 28 maart 2018 komt tussen 11:00 12:00 uur een professor op bezoek bij jou in de klas. In deze gouden envelop vind je:

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

HET SPOOK VAN DE SPOORZONE

HET SPOOK VAN DE SPOORZONE HET SPOOK VAN DE SPOORZONE INFORMATIESYSTEMEN www.techniektalentinjeklas.nl Techniek ervaren en beleven in het basisonderwijs. WEES DUIDELIJK, ANDERS KAN HET GOED MIS GAAN Je hoort en ziet van alles om

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Energie. Docentenhandleiding. Lesmateriaal onderbouw havo/vwo. Dit lesmateriaal is voor gebruik in NEMO

Energie. Docentenhandleiding. Lesmateriaal onderbouw havo/vwo. Dit lesmateriaal is voor gebruik in NEMO Energie Docentenhandleiding Lesmateriaal onderbouw havo/vwo Dit lesmateriaal is voor gebruik in NEMO Informatie bij dit lesmateriaal NEMO en onderwijs NEMO heeft een uitgebreid gratis educatief aanbod

Nadere informatie

Colofon. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van

Colofon. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Repetitiebezoek Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Colofon Koorenhuis, centrum voor kunst en cultuur Den Haag samenstelling: Coby Wisse met dank aan Petra Wolters, educatief

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen In dit deel draait het vooral om samenspelen.

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen.

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat God overal te vinden is.

Nadere informatie

Module 3: Geheimtaal

Module 3: Geheimtaal : Leerkrachtinstructie Ontwikkeld door: Gerealiseerd met bijdragen van: debaasopinternet.nl This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License,

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

Opname Het Oerwoud met zang en karaoke-versie Digibord of kopie tekst Eventueel een CD-speler Pen Papier Attributen voor de geluidenquiz

Opname Het Oerwoud met zang en karaoke-versie Digibord of kopie tekst Eventueel een CD-speler Pen Papier Attributen voor de geluidenquiz LESBRIEF pagina 1 van 7 Tekst en muziek Groep Thema Lesduur Extra opdracht Te combineren met L. Aussems Bovenbouw Biologie, Oerwoud, Slapen, Nachtmerrie, Dromen, Dieren, Geluiden, Uitvindingen 40 minuten

Nadere informatie

Wanneer je bekend bent met een allergie voor jodium of contrastmiddel is het belangrijk dat je dit vóór de CT-scan zegt tegen de laborant.

Wanneer je bekend bent met een allergie voor jodium of contrastmiddel is het belangrijk dat je dit vóór de CT-scan zegt tegen de laborant. CT-scan 2 Inhoudsopgave CT-scan...5 Wat is een CT-scan...5 Vóór de CT-scan...7 Contrastvloeistof...7 Wat is een infuus?...7 Hoe wordt de CT-scan gemaakt?...8 Na de CT-scan...9 Uitslag...9 Voor ouders:

Nadere informatie

groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8

groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8 groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8 LEERKRACHTENKAART 1 thema: Water Wie ontwerpt de mooiste brug? OMSCHRIJVING: De leerlingen ontwerpen en bouwen een beweegbare brug over water voor voetgangers

Nadere informatie

Werkstuk Muziek Slaginstrumenten

Werkstuk Muziek Slaginstrumenten Werkstuk Muziek Slaginstrumenten Werkstuk door een scholier 1691 woorden 2 mei 2003 5,8 384 keer beoordeeld Vak Muziek Inhoud Hoofdstuk 1. Het drumstel Hoofdstuk 2. De indeling Hoofdstuk 3. Jazzmuziek

Nadere informatie

Leve de Opera! Lerarenhandleiding

Leve de Opera! Lerarenhandleiding Leve de Opera! Lerarenhandleiding [1] -Inhoud- Blz 1 Inleiding Blz 2 Les vóór de voorstelling Les 1 Blz 4 Voorbereiden op en bezoeken van de voorstelling Les 2 Blz 5 Les na de voorstelling Les 3 Blz 7

Nadere informatie

Inleiding Deze les maken de leerlingen een vuurtoren. Ze gebruiken de CloudProfessor om een knipperend licht te maken. Lesdoelen

Inleiding Deze les maken de leerlingen een vuurtoren. Ze gebruiken de CloudProfessor om een knipperend licht te maken. Lesdoelen Leerkrachthandleiding Inleiding Deze les maken de leerlingen een vuurtoren. Ze gebruiken de CloudProfessor om een knipperend licht te maken. Lesdoelen De leerlingen zijn in staat om: te benoemen wat de

Nadere informatie

de ruimte gestuurd worden voor aliens schap aan aliens kunt sturen 10 min.

de ruimte gestuurd worden voor aliens schap aan aliens kunt sturen 10 min. Leven in de ruimte GROEP 3-4 39 70 minuten 1, 5, 6 en 55 De leerling: de ruimte gestuurd worden voor aliens schap aan aliens kunt sturen boodschap voor een alien 10 min. Vertel dat wij op aarde wonen.

Nadere informatie

Ontdekdoos Geluid voor groep 5 en 6. docentenhandleiding

Ontdekdoos Geluid voor groep 5 en 6. docentenhandleiding Ontdekdoos Geluid voor groep 5 en 6 docentenhandleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Ontdekdoos Geluid Docentenhandleiding Het lesmateriaal mag vrij gekopieerd worden voor gebruik op school en is gratis

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

Tekst lezen en een tekstschema invullen

Tekst lezen en een tekstschema invullen Tekst lezen en een tekstschema invullen Je gaat straks bij opdracht 2 de tekst samenvatten. In een samenvatting vertel je in het kort waar de tekst over gaat. 1. Lees eerst de tekst en onderstreep de woorden

Nadere informatie

Opdracht: De leerling maakt kennis met oude media en. Meer informatie: zie Bijlage 2

Opdracht: De leerling maakt kennis met oude media en. Meer informatie: zie Bijlage 2 Uit de oude doos M2.1 Opdracht: De leerling maakt kennis met oude media en nieuwe media Opdracht: door middel van pictogrammen en/of echte apparaten. De leerling maakt een tekening van hun huis waarin

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer de werkbladen

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van

werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van Hoe was het vroeger? werkblad 1 Heel vroeger maakten de mensen muziek met het instrument wat je altijd bij je

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 5/6/7/8 Thema: Carnaval, Turkije Inhoud: Carnavalslied in Turkse stijl, tekstimprovisatie, spelen van instrumenten, kennismaken met Turkse instrumenten Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK DE TIJDSWINKEL VOOR GROEP 3-4 HET LEVEN VAN MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDSPERIODEN AAN DE HAND

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

> Lees Hoe praten we?

> Lees Hoe praten we? LB 8-70. Trillende lucht > Lees Hoe praten we? > Lees Dat klinkt mooi! Maak de zin af. Geluid is Zet de volgende zinnen in de goede volgorde. Zet er het juiste cijfer voor. Je borstkas versterkt het geluid.

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen:

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen: Dieren deel 1 luisteren en noteren Groep 3-6 Eindproduct Kinderen maken grafische notaties van muziek die over dieren gaat. Onderdeel O Zingen O Muziek maken X Muziek noteren X Luisteren O Bewegen Leerdoelen

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

Opdrachtenfiche mijn orkest

Opdrachtenfiche mijn orkest Opdrachtenfiche mijn orkest PER TWEE/IN GROEP In een orkest spelen instrumenten samen. Elk instrument werkt op een andere manier en geeft een ander soort geluid. Hier kan je vijf leuke instrumenten in

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Toepassen Aardrijkskunde Nederland is vol met rivieren. Om de rivier te kunnen oversteken bouwt men bruggen. Dan hoef je niet op

Nadere informatie

Opzet lesbrief bij workshops groep 4 Stellingwarfs en muziek De Veerkieker

Opzet lesbrief bij workshops groep 4 Stellingwarfs en muziek De Veerkieker Opzet lesbrief bij workshops groep 4 Stellingwarfs en muziek De Veerkieker Introductie Beschrijving van de workshops Het Stellingwarfs Lessuggesties voor na de workshops Links Introductie Deze lesbrief

Nadere informatie

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ZET DE BOXEN AAN! Jongeren verkennen verschillende manieren om radio te maken (podcasting, internetradio), beluisteren voorbeelden en zetten de grote lijnen uit voor een eigen radio-uitzending: voor wie?

Nadere informatie

HEARTBEAT HANDLEIDING

HEARTBEAT HANDLEIDING HEARTBEAT HANDLEIDING Een muziek- en dansvoorstelling voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs van philharmonie zuidnederland en Project Sally Maastricht KunstSelect: werken aan competenties cultuureducatie

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk?

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Welkom Wat goed dat je begonnen bent in dit boek! Het lijkt me heel leuk om samen met jou een app te maken. Als we alle stappen rustig doorlopen, heb je straks niet

Nadere informatie

Inleiding Tijdens deze les programmeren de leerlingen hun eigen verkeerslicht. Lesdoelen. Materiaal

Inleiding Tijdens deze les programmeren de leerlingen hun eigen verkeerslicht. Lesdoelen. Materiaal Leerkrachtenhandleiding Inleiding Tijdens deze les programmeren de leerlingen hun eigen verkeerslicht. Lesdoelen De leerlingen zijn in staat om: zelf een verkeerslicht te programmeren; te herkennen wat

Nadere informatie

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2019 Gevleugeld

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2019 Gevleugeld Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2019 Gevleugeld Les 1. Het symfonieorkest Doelstelling De leerlingen maken kennis met een symfonieorkest en leren welke instrumenten er in een symfonieorkest spelen.

Nadere informatie

Prezi les 1: Website:

Prezi les 1: Website: Les 1 Bouw van het hart Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de leerlingen tijdens deze les het gaan hebben over de bouw van het hart. 2. De leerkracht laat het skelet van een mens zien en vraagt de leerlingen

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven 0. Start In dit project ga je aan de slag met verschillende manieren en vormen van doorgeven. Wat heb je zelf van huis uit meegekregen? En wat mogen

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie