Naam:. Klas:. Schooljaar:..

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam:. Klas:. Schooljaar:.."

Transcriptie

1 Handleiding Lezen voor je literatuurlijst Nederlands Havo bovenbouw Naam:. Klas:. Schooljaar:..

2 Inhoudsopgave Lezen voor de lijst 3 Bepalen van je leesniveau 4 Overzicht van de leesniveaus 5 Literatuurlijsten 6 Aftekenen van boeken 7 Eisen aan je literatuurlijst 7 Mondeling schoolexamen 8 Handige websites 8 Leesverslag 9 De literatuurlijst bovenbouw tot De literatuurlijst bovenbouw vanaf

3 In havo-4 beginnen we met het lezen voor de lijst. Dat betekent dat je een begin maakt met het lezen van de boeken voor je mondeling literatuurexamen in havo-5. Deze lijst en de boeken die daarop staan, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Die voorwaarden vind je onder het kopje Eisen literatuurlijst elders in dit boekje. Hoe kies je nu een goed boek om mee te beginnen? In havo-4 beginnen we met het bepalen van je niveau: welke boeken kun je aan en welke boeken vind je leuk? Je vult daarvoor een vragenblad in dat je vindt onder het kopje Bepalen van je leesniveau. Je kunt dan beter inschatten op welk niveau je kunt beginnen. Alle niveaus zijn goed: je mag alle boeken daarvan op je lijst zetten. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je na een aantal boeken op jouw niveau, steeds moeilijker, ingewikkelder boeken kiest en dus een boek uit een hoger niveau. Niveau 3 is een normaal eindniveau in havo-5. Daar moet je dus wel naar streven! Al deze niveaus en de boeken die daarbij horen vind je op de site: Op deze site vind je ook een beschrijving van de inhoud van het boek, recensies van andere leerlingen, maar ook tips voor andere boeken die lijken op het boek dat je hebt gelezen.

4 Bepalen van je leesniveau Voordat je een boek gaat kiezen van is het belangrijk dat je weet welk niveau bij je past, zodat je niet te moeilijke, maar ook niet te makkelijke boeken kiest. Hieronder vind je een schema met een aantal vragen. Beantwoord deze vragen zo uitgebreid mogelijk en bespreek je antwoorden in een groepje, met je buurman/vrouw of met je docent. Ervaring met het lezen van boeken 1. Kun je enkele titels noemen van boeken die je (onlangs) hebt gelezen? 2. Welke van deze boeken vond je leuk? Wat vond je er leuk aan? 3. Welke van deze boeken vond je niet leuk? Kun je uitleggen waarom je het boek niet leuk vond? 4. Heb je wel eens een boek weggelegd omdat je het te moeilijk vond? 5. Het je wel eens een boek weggelegd om een andere reden? Welk boek? Waarom? Houding ten aanzien van het lezen van boeken 1. Wat vind je ervan dat je voor school boeken moet lezen? 2. Hoe/waar lees je meestal? Op vakantie, s avonds in bed, als je thuiskomt uit school, op school? 3. Komt het wel eens voor dat je je erop verheugt verder te lezen in een boek? 4. Maak je tijd vrij voor het lezen van boeken of lees je alleen als je niets anders te doen hebt? 5. Wat betekent lezen voor jou? Welke rol speelt lezen in jouw leven? Bereidheid om je in te zetten voor het lezen van boeken 1. Hoe zoek je naar geschikte boeken om te lezen? 2.Waarop zoek je boeken uit? Omvang, onderwerp, schrijver, omslag, genre, ambitie? Anders? 3. Zoek je wel eens wat op naar aanleiding van iets wat je hebt gelezen? 4. Praat je met andere mensen over wat je hebt gelezen? 5. Wat vind je van het maken van opdrachten bij boeken die je hebt gelezen? Nu je een idee hebt hoe jij en anderen tegen het lezen van boeken aankijken, zoek je in het schema Overzicht van de niveaukenmerken, het niveau dat het beste bij jou past. Doe dat ook voor iemand anders en vergelijk jullie bevindingen. Soms pas je niet helemaal binnen één niveau. Dat is niet erg. Je kiest dan eerst een boek op het laagste niveau en daarna één een niveau hoger. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je in havo-4 boeken uit twee verschillende niveaus leest en in havo-5 zoveel mogelijk streeft naar het lezen van boeken uit niveau 3.

5 Literatuurlijsten Achter in dit boekje vind je een tweetal literatuurlijsten: één met boeken van voor 1940 en één met boeken van ná Boeken van vóór 1940 lees je in havo-5. Op deze lijsten staan ook de punten die we geven aan de boeken. De lijst met boeken begint met een deel sterretjesboeken: deze boeken zijn geschikt om mee te beginnen. Ze zijn qua structuur makkelijker. Let op: je mag maximaal twee sterretjesboeken op je lijst zetten! Aftekenen van boeken in havo-4 Alleen in havo-4 kun je (het is niet verplicht) aan het eind van het jaar boeken laten aftekenen tot een maximum van vier punten. De boeken die je laat aftekenen, moeten aan één van de volgende voorwaarden voldoen: - Het boek is klassikaal gelezen.

6 - Over het boek heb je een boektoets gemaakt: toets moet in je leesdossier zitten. - Je hebt een deugdelijk leesverslag van het boek. Eisen literatuurlijst Elk boek krijgt, afhankelijk van niveau en dikte, een aantal punten toegekend. Je leest in totaal, dus in havo-4 én havo-5 samen, voor minimaal 20 punten aan boeken. Je leest minimaal acht boeken, er is geen maximum. Je kiest boeken van de literatuurlijst. Wil je een ander boek lezen, overleg dan éérst met je docent. Dat voorkomt teleurstellingen. Je leest maximaal twee boeken van één auteur. Je mag alleen boeken lezen die oorspronkelijk Nederlandstalig zijn (dus niet vertaald). Je leest maximaal twee boeken met een * ervoor (sterretjesboeken. Maak van elk boek een verslag volgens het schema op pagina 5. We raden je aan zelf een verslag te maken én een verslag van (alleen op school!) te downloaden. In havo-5 lees je één boek van voor 1940 en één boek van voor 1970.

7 Mondeling schoolexamen In april van het eindexamenjaar praat je twintig minuten met je eigen docent Nederlands over je boekenlijst en. Er zit een tweede docent Nederlands bij het gesprek die notuleert. Twintig minuten voordat je mondeling begint, meld je je bij je docent. Je krijgt dan je literatuurlijst waarop vijf boeken zijn aangekruist. Over die vijf boeken houd je de eerste tien minuten van het mondeling een monoloog. In die monoloog bespreek je zelf de verbanden tussen je boeken: alle onderdelen van je leesverslag kunnen daarbij aan de orde komen (thema, motieven, ruimte, perspectief, personages, titelverklaring, maar ook je eigen mening). Van belang is dat je verbanden kunt leggen tussen de gelezen romans en dat je niet (alleen) focust op de inhoud. Het is dus belangrijk dat je je leesverslagen goed uitwerkt en ze vanaf de vierde klas goed bewaart. We raden je aan om van elk boek zelf een leesverslag te maken volgens het schema in dit boekje en daarnaast een uittreksel van internet te downloaden. Op de site (alleen op school!) vind je betrouwbare uittreksels, maar ook in de Prisma uittrekselpockets vind je nuttige informatie (deze pockets staan in de mediatheek).

8 Een paar weken voor je mondeling lever je drie exemplaren van je literatuurlijst in. Deze lijst wordt gebruikt tijdens je mondeling. Als je na inlevering nog iets wilt wijzigen, kan dat alleen in overleg met je docent. Handige websites (alléén op school) Het leesverslag Let op: al deze punten kunnen aan de orde komen op je mondeling! A. Titelbeschrijving Auteur, titel, ondertitel, plaatsnaam, jaar van verschijning en druk. Bijvoorbeeld: H. Mulisch, De aanslag. Amsterdam 1982 (vijfde druk) Verder noteer je: het genre en de onderverdeling van de tekst (aantal pagina s, hoofdstukken). Geef ook aan hoe de hoofdstukken worden aangegeven: met een nummer, titels (welke?) B. Samenvatting Geef de korte inhoud van het verhaal. Noteer geen details, maar ga wel in op de belangrijkste gebeurtenissen. Geef ook aan hoe het verhaal begint en eindigt en of het een proloog of epiloog bevat. C. Verhaalanalyse 1. Vertelsituatie alwetende vertelsituatie, ik-perspectief, personaal perspectief of meervoudig perspectief. 2. Tijd in welke tijd speelt het verhaal zich af?

9 Noteer het verschil tussen fabel (de chronologische volgorde van de gebeurtenissen) en sujet (de volgorde van de gebeurtenissen in de roman) Is het verhaal chronologisch opgebouwd? Komen er flashbacks of vooruitwijzingen in voor? 3. Ruimte Waar speelt het verhaal zich af? Heeft de ruimte (land, stad, kamers, landschap) een functie in het verhaal? 4. Personages Bespreek de hoofdpersoon, zijn/haar doel en ook of dat wordt bereikt. Wie zijn de helpers en tegenstanders? Beschrijf hun onderlinge relatie (verandert die?) 5. Thematiek Wat is volgens jou de thematiek (de betekenislaag)? Welke (Leid)motieven heb je herkend? Wat is het verband tussen thematiek en motieven? Wat is de titelverklaring? Wat is de betekenis van de ondertitel? Is er een verband met het thema? Geef het verband aan tussen motto( s) als die voor in het boek staan en het thema. 6. Stijl Wat is kenmerkend voor de stijl van de auteur? Ga in op zinsbouw, woordkeuze, dialogen, beeldspraak, humor. 7. Literatuurgeschiedenis (alleen voor boeken van voor 1940) Uit welke tijd komt dit boek? Tot welke literaire stroming behoort de roman? Wat zijn de kenmerken van deze stroming? Hoe zie je deze kenmerken terug in de roman? Denk aan stijl, thematiek etc. 8. Eigen mening Geef nauwkeurig aan wat je van dit boek vond en gebruik bij je beoordeling goede argumenten (zie de opsomming van argumenten bij punt 8). Ga in op gebruikte literaire technieken en de invloed die deze hadden op jou als lezer. Vind je dat dit boek tot de literatuur behoort of niet? Was je nieuwsgierig naar de afloop van het verhaal? Hoe kwam dat?

10

4 havo. 1

4 havo.  1 4 havo 1 chronologisch= de in tijd op elkaar volgende momenten of gebeurtenissen Als lezer leg je verbanden: je moet je zelf de juiste chronologische volgorde van de gebeurtenissen vaststellen. hoofdpersoon

Nadere informatie

6,2. Samenvatting door een scholier 1487 woorden 8 maart keer beoordeeld. Nederlands

6,2. Samenvatting door een scholier 1487 woorden 8 maart keer beoordeeld. Nederlands Samenvatting door een scholier 1487 woorden 8 maart 2006 6,2 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Hoofdstuk 4 Open Plekken Plekken in het verhaal die vragen oproepen, het zijn nog niet ingevulde

Nadere informatie

Samenvatting Literatuurkunde hoofdstuk 1 t/m 7

Samenvatting Literatuurkunde hoofdstuk 1 t/m 7 Samenvatting Literatuurkunde hoofdstuk 1 t/m 7 Samenvatting door S. 1156 woorden 9 juni 2016 7,5 5 keer beoordeeld Vak Methode Literatuurkunde Laagland Proefwerk NL literatuur 1.1 persoonlijke smaakontwikkeling

Nadere informatie

Wat mag/moet je lezen?

Wat mag/moet je lezen? Om te voldoen aan de exameneisen moet je dit jaar voor literatuur nog zes prozateksten en het een en ander aan poëzie verwerken. Wat mag/moet je lezen? ROMANS In totaal moeten er negen werken gelezen zijn.

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 12

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 12 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 12 Samenvatting door een scholier 1984 woorden 11 maart 2006 6,3 11 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Samenvatting Laagland H1: Het leesdossier bestaat

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Literaire begrippen

Samenvatting Nederlands Literaire begrippen Samenvatting Nederlands Literaire begrippen Samenvatting door een scholier 1711 woorden 5 maart 2006 6,6 123 keer beoordeeld Vak Nederlands Samenvatting van de literaire begrippen: Hoofdpersoon: De hoofdpersoon

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3

Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3 Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3 Samenvatting door een scholier 1502 woorden 16 december 2010 6 8 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Module 1 Motivaties Verschillende motivaties waardoor

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten altijd in je boekverslag staan

De volgende onderdelen moeten altijd in je boekverslag staan Handleiding boekverslag Er zijn vele manieren om een boekverslag te maken, maar voor je eigen gemak is het van belang dat je een vaste volgorde aanhoudt. Bij de voorbereiding van je toetsen en je schoolexamen

Nadere informatie

Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m 6

Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m 6 Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m Samenvatting door S. 1847 woorden 22 maart 2013 5,5 5 keer beoordeeld Vak Anders H. 1 1 Persoonlijke smaak Je ontwikkeld je persoonlijke smaak met behulp ban

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 & 2

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 & 2 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 & 2 Samenvatting door een scholier 1434 woorden 13 januari 2004 6,5 58 keer beoordeeld Vak Nederlands Uittreksel Nederlands Manipulatie technieken: 1 een vooruitwijzing

Nadere informatie

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 31 oktober 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52526 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Verhaalanalyse hoofdstuk 2 t/m 7

Samenvatting Nederlands Verhaalanalyse hoofdstuk 2 t/m 7 Samenvatting Nederlands Verhaalanalyse hoofdstuk 2 t/m 7 Samenvatting door een scholier 2055 woorden 23 januari 2010 7,6 13 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland H2 Open plekken:je krijgt niet

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Turks fruit door Jan Wolkers

Boekverslag Nederlands Turks fruit door Jan Wolkers Boekverslag Nederlands Turks fruit door Jan Wolkers Boekverslag door Harry 1911 woorden 18 januari 2016 6,6 4 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Wolkers Liefdesroman, Roman Eerste uitgave 1969 Vak Methode

Nadere informatie

Boekverslag door C woorden 27 mei keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boek: Twee Vrouwen

Boekverslag door C woorden 27 mei keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boek: Twee Vrouwen Boekverslag door C. 1393 woorden 27 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands 2. structuurvragen Titelbeschrijving: Boek: Twee Vrouwen

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

B centraal schriftelijk tekstverklaring telt net zo zwaar als het schoolexamen. CSE ten minste 5.5 gemiddeld + op eindlijst max. één 5 op Ne/En/wis

B centraal schriftelijk tekstverklaring telt net zo zwaar als het schoolexamen. CSE ten minste 5.5 gemiddeld + op eindlijst max. één 5 op Ne/En/wis Beste bovenbouwers vwo, Deze jaarplanner geeft je een kort overzicht van belangrijke zaken, zoals deadlines, waar je je aan moet houden. Verder vind je er informatie over de schoolexamens schrijven en

Nadere informatie

Samenvatting Dautzenberg H8

Samenvatting Dautzenberg H8 Samenvatting Dautzenberg H8 Paragraaf 56 Elk boek kun je in drieën verdelen: voorwerk, eigenlijke tekst, nawerk. Onder voorwerk verstaan we alles wat voorafgaat aan het eerste hoofdstuk: omslag, titel,

Nadere informatie

Verhaalanalyse havo

Verhaalanalyse havo Auteurs Marloes Musters ; Jolanda van der Ven Laatst gewijzigd 21 September 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/64192 Dit lesmateriaal is gemaakt met

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3

Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3 Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3 Samenvatting door J. 1308 woorden 6 december 2012 6,2 13 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Zakelijke teksten > eenduidige teksten met als doel informatie

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De held door Jessica Durlacher

Boekverslag Nederlands De held door Jessica Durlacher Boekverslag Nederlands De held door Jessica Durlacher Boekverslag door T. 1011 woorden 18 januari 2017 5,5 8 keer beoordeeld Auteur Genre Jessica Durlacher Psychologische roman, Eerste uitgave 2010 Oorlogsroman

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Zondagskind door Joris Moens

Boekverslag Nederlands Zondagskind door Joris Moens Boekverslag Nederlands Zondagskind door Joris Moens Boekverslag door een scholier 1959 woorden 3 maart 2001 7,1 11 keer beoordeeld Auteur Genre Joris Moens Roman Eerste uitgave 1995 Vak Nederlands Primaire

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 11

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 11 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 11 Samenvatting door een scholier 10 woorden 6 april 2001 6,6 190 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland HOOFDSTUK 1. PERSOONLIJKE SMAAKONTWIKKELING Leesdossier:

Nadere informatie

c. Wat is de vertelde tijd? Een jaar. Het verhaal begint als Robinson aan het verhuizen is en eindigt als het schooljaar is afgelopen.

c. Wat is de vertelde tijd? Een jaar. Het verhaal begint als Robinson aan het verhuizen is en eindigt als het schooljaar is afgelopen. Boekverslag door een scholier 1368 woorden 2 januari 2002 5,4 45 keer beoordeeld Auteur Genre Doeschka Meijsing Psychologische roman, Coming of age Eerste uitgave 1976 Vak Nederlands Primaire Gegevens

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016 1. INLEIDING. Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 216 Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische toets. Het

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat.

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat. Boekverslag Van het boek dat je gelezen hebt moet je een verslag maken. In het verslag moeten al onderstaande punten aan de orde komen. Sommige antwoorden weet je meteen. Soms kunnen er ook vragen zijn,

Nadere informatie

Verslag Nederlands Cursus 1 en 2

Verslag Nederlands Cursus 1 en 2 Verslag Nederlands Cursus 1 en 2 Verslag door Nora 2633 woorden 14 februari 2018 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Nora Bouwman, 4D 5B Nederlands Samenvatting Laagland cursus 1 & 2 PWW4 klas 4 (april 2017)

Nadere informatie

totale studielast: 400 uur Dit vak heeft ook een Centraal Examen, dat voor 50% het eindcijfer bepaalt.

totale studielast: 400 uur Dit vak heeft ook een Centraal Examen, dat voor 50% het eindcijfer bepaalt. PTA Nederlands HAVO cohort 2014-2016 ST=SE-toets SP=SE-praktische opdracht VT=voortgangstoets VP=voortgangs-praktische opdracht HD=handelingsdeel Weeknummers zijn een indicatie: er kunn geen rechten aan

Nadere informatie

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands.

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boekverslag door I. 1450 woorden 20 juni 2013 5,5 4 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Inleiding Ik heb voor het

Nadere informatie

Boekverslag: 3/4 BBL 2010-2011

Boekverslag: 3/4 BBL 2010-2011 Boekverslag: 3/4 BBL 2010-2011 Leen een jeugdroman in de bibliotheek in je woonplaats of in de mediatheek op school. Maak een verslag door middel van het beantwoorden van de vragen. Vul dit boekje in.

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

Stap 4: Indeling maken

Stap 4: Indeling maken Stap 1: Het kiezen van een onderwerp Kies een onderwerp dat je aanspreekt of waar je veel van af weet of waar je graag meer over te weten wilt komen. Klaar? Kleur vakje 1 van het stappenblad. Stap 2: Materiaal

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER EERSTE KLAS

FICTIEDOSSIER EERSTE KLAS Van docenten Nederlands Aan leerlingen brugklas L2 CC Datum oktober 2003 Onderwerp FICTIEDOSSIER EERSTE KLAS Het dossier is een A-4 mapje (leitz). Je krijgt de opdracht om zelf een voorblad te ontwerpen,

Nadere informatie

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april 2004 6,2 299 keer beoordeeld Auteur Genre Erik Hazelhoff Roelfzema Biografie, Oorlogsroman Eerste uitgave 1970 Vak Nederlands 3. Verantwoording keuze

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN STOP MOTION FILMPJE OVER EEN BOEK MAKEN Inhoud Inleiding... 2 Handleiding bij de les boekverslag 2.0 STOP MOTION... 3 Werkblad 1: welk boek heb je gelezen?... 5 Werkblad

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Verhalen die je niet loslaten. Opdrachten bij de verhalen

Verhalen die je niet loslaten. Opdrachten bij de verhalen Verhalen die je niet loslaten Opdrachten bij de verhalen 2 3 Inhoudsopgave 1. Open plekken A. Vragend lezen (klassikaal) 5 B. Vragend lezen (in groepjes) 6 C. Vragend lezen (individueel) 7 2. Sleutelfragmenten

Nadere informatie

technisch verslag literatuur

technisch verslag literatuur technisch verslag literatuur naam klas naam auteur pseudoniem? biografische gegevens boek geschreven in welk jaar? eerste uitgave: uitgever, jaar deze publicatie: uitgever, jaar aantal pagina's Heeft het

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening.

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon.

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Gerrit van der Veen College Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een Maatschappelijke Stage? 4 De stage 4 Overzicht belangrijke data 6 Hulp bij het zoeken naar stageplekken 7 De eindopdracht

Nadere informatie

Voor SE-3 (in de derde SE-periode van het jaar) schrijf je een uiteenzetting aan de hand van documentatie die door de docent is gebundeld.

Voor SE-3 (in de derde SE-periode van het jaar) schrijf je een uiteenzetting aan de hand van documentatie die door de docent is gebundeld. PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2018 Vak: Nederlandse taal en literatuur 2 f vwo Inleiding Voor het vak Nederlands ben je bezig met de onderdelen taalvaardigheid, taalkunde en literatuuronderwijs.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De weduwnaar door Kluun

Boekverslag Nederlands De weduwnaar door Kluun Boekverslag Nederlands De weduwnaar door Kluun Boekverslag door een scholier 2136 woorden 22 februari 2009 6,1 9 keer beoordeeld Auteur Genre Kluun Psychologische roman Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een Maatschappelijke Stage? 4 De stage 4 Overzicht belangrijke data 6 Hulp bij het zoeken naar stageplekken 7 De eindopdracht en de presentatiemiddag

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag door een scholier 1705 woorden 29 juli 2006 6,2 13 keer beoordeeld Auteur Genre Aart van der Leeuw Liefdesroman Eerste uitgave

Nadere informatie

Randvoorwaarden In les 2 hebben leerlingen individueel een computer met internet nodig. Alternatief: leerling voert les 2 thuis uit.

Randvoorwaarden In les 2 hebben leerlingen individueel een computer met internet nodig. Alternatief: leerling voert les 2 thuis uit. Brief over Annie M.G. Schmidt Schrijf een overtuigende brief aan een basisschool Korte lesomschrijving De lessen Advies over Annie M.G. Schmidt gaan over Nederlands bekendste kinderboekenschrijfster. Leerlingen

Nadere informatie

4.3. Boekverslag door een scholier 2022 woorden 11 april keer beoordeeld. Middeleeuws verhaal Eerste uitgave 1250 Nederlands

4.3. Boekverslag door een scholier 2022 woorden 11 april keer beoordeeld. Middeleeuws verhaal Eerste uitgave 1250 Nederlands Boekverslag door een scholier 2022 woorden 11 april 2010 4.3 6 keer beoordeeld Auteur Genre Onbekend Middeleeuws verhaal Eerste uitgave 1250 Vak Nederlands Titel: Karel ende Elegast Ondertitel: Geen ondertitel

Nadere informatie

B centraal schriftelijk tekstverklaring telt net zo zwaar als het schoolexamen. CSE ten minste 5.5 gemiddeld + op eindlijst max. één 5 op Ne/En/wis

B centraal schriftelijk tekstverklaring telt net zo zwaar als het schoolexamen. CSE ten minste 5.5 gemiddeld + op eindlijst max. één 5 op Ne/En/wis Beste bovenbouwers havo, Deze jaarplanner geeft je een kort overzicht van belangrijke zaken, zoals deadlines, waar je je aan moet houden. Verder vind je er informatie over de schoolexamens schrijven en

Nadere informatie

totale studielast: 400 uur Dit vak heeft ook een Centraal Examen, dat voor 50% het eindcijfer bepaalt.

totale studielast: 400 uur Dit vak heeft ook een Centraal Examen, dat voor 50% het eindcijfer bepaalt. PTA Nederlands HAVO cohort 2015-2017 ST=SE-toets SP=SE-praktische opdracht VT=voortgangstoets VP=voortgangs-praktische opdracht HD=handelingsdeel Weeknummers zijn een indicatie: er kunn geen rechten aan

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais

Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais Boekverslag door een scholier 1799 woorden 30 december 2002 6,2 23 keer beoordeeld Auteur Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais

Nadere informatie

LITERATUURDOSSIER FRANS LEESVERSLAG van een Franstalige roman

LITERATUURDOSSIER FRANS LEESVERSLAG van een Franstalige roman LITERATUURDOSSIER FRANS LEESVERSLAG van een Franstalige roman Lees dit eerst! Wat doe je thuis en wat op school? Het leesverslag dient op school in het bijzijn van je docent te worden geschreven. Je mag

Nadere informatie

De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan

De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan 1. Globaal lezen a. Lees eerst altijd een tekst globaal. Dus: titel, inleiding, tussenkopjes, slot en bron. b. Denk na over het onderwerp,

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

BIJLAGE JURYHANDLEIDING DE INKTAAP

BIJLAGE JURYHANDLEIDING DE INKTAAP INLEIDING Na het lezen van de vier boeken kun je een juryrapport schrijven samen met andere juryleden van jouw school. Om hier een handje bij te helpen hebben we een aantal vragen op een rijtje gezet.

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag door een scholier 2103 woorden 26 maart 2008 6 152 keer beoordeeld Auteur Genre Brigitte van Aken Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak

Nadere informatie

INSTRUCTIEMAP LITERATUUR HAVO

INSTRUCTIEMAP LITERATUUR HAVO INSTRUCTIEMAP LITERATUUR HAVO NEDERLANDS Alfa-college 2009-2011 Naam: Inhoudsopgave 1. Introductie... 2 2. Werkwijze... 3 3. Boekenkeuze... 4 4. Leesautobiografie... 5 5. Literaire begrippen bij drie verhalen

Nadere informatie

PTA Nederlands HAVO Belgisch Park cohort

PTA Nederlands HAVO Belgisch Park cohort Examenprogramma Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Lees Domein B Mondelinge taal Domein C Schrijf Domein

Nadere informatie

E. Samenvatting Op een avond wordt Fake Ploeg door zes schoten om het leven gebracht. Dit gebeurt voor het huis van de

E. Samenvatting Op een avond wordt Fake Ploeg door zes schoten om het leven gebracht. Dit gebeurt voor het huis van de 5,1 Boekverslag door een scholier 1410 woorden 55 keer beoordeeld 26 januari 2002 Auteur Harry Mulisch Genre Oorlogsroman, Psychologische roman Eerste uitgave 1982 Vak Nederlands A. Primaire gegevens Auteur:

Nadere informatie

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden Let op: je maakt Opdracht 1 Met hulp óf Opdracht 1 Zonder hulp 1. Lees de uitleg. Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden Als je een tekst actief leest, probeer je de tekst zo goed mogelijk

Nadere informatie

Boekvergelijking. lessenserie

Boekvergelijking. lessenserie Boekvergelijking lessenserie Les 1 - introductie Uitleg periode C met handelingsdelen Niveau bepalen Boek uitzoeken Uitleg periode C Twee boeken lezen Boeken met elkaar vergelijken op een onderdeel uit

Nadere informatie

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding (Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding Aan de slag met lezen in beroepsgerichte vakken Voor de verbetering van leesvaardigheid is het belangrijk dat leerlingen regelmatig en veel lezen. Hoe krijg

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen Voor welk feest zou je in ieder geval een vrije dag willen hebben? Wat voor tekst schrijf je?

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik ook van jou door Ronald Giphart

Boekverslag Nederlands Ik ook van jou door Ronald Giphart Boekverslag Nederlands Ik ook van jou door Ronald Giphart Boekverslag door een scholier 1857 woorden 14 januari 2002 6,3 62 keer beoordeeld Auteur Genre Ronald Giphart Liefdesroman, Psychologische roman

Nadere informatie

Een motiverende start in havo / vwo 4

Een motiverende start in havo / vwo 4 Een motiverende start in havo / vwo 4 Deel 1: wie zijn mijn leerlingen? Door: Monique Metzemaekers en Theo Witte (2013) Kenmerken van de klas Veel bovenbouwdocenten hebben geen voorgeschiedenis met de

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. Vak: Nederlandse taal en literatuur (Netl)

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. Vak: Nederlandse taal en literatuur (Netl) PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Vak: Nederlandse taal en literatuur (Netl) Inleiding Voor het vak Nederlands ben je bezig met twee onderdelen: taalvaardigheid en literatuuronderwijs. Voor taalvaardigheid

Nadere informatie

Samenvatting Literatuurkunde Cursus 1 Literatuur en lezer

Samenvatting Literatuurkunde Cursus 1 Literatuur en lezer Samenvatting Literatuurkunde Cursus 1 Literatuur en lezer Samenvatting door M. 1143 woorden 24 januari 2016 9 21 keer beoordeeld Vak Methode Literatuurkunde Laagland Nederlands literatuur cursus 1 1 Lezers

Nadere informatie

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Elma Draaisma Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Wim Zuijdendorp Vormgeving: Edu

Nadere informatie

Verslag Nederlands Leesverslag

Verslag Nederlands Leesverslag Verslag Nederlands Leesverslag Verslag door S. 870 woorden 5 november 2016 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Klas 1 Hoe maak ik een leesverslag? Een paar opmerkingen vooraf: 1. Je typt je leesverslag in

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Mijn tante Coleta door R.J. Peskens

Boekverslag Nederlands Mijn tante Coleta door R.J. Peskens Boekverslag Nederlands Mijn tante Coleta door R.J. Peskens Boekverslag door een scholier 1975 woorden 2 juli 2011 9,5 3 keer beoordeeld Auteur Genre R.J. Peskens Psychologische roman Eerste uitgave 1976

Nadere informatie

Fictieopdracht 2. Film-boekverslag bij... BOY 7 VERGELIJKING LEESBOEK EN FILM KLAS 2

Fictieopdracht 2. Film-boekverslag bij... BOY 7 VERGELIJKING LEESBOEK EN FILM KLAS 2 Fictieopdracht 2 Film-boekverslag bij... BOY 7 VERGELIJKING LEESBOEK EN FILM KLAS 2 INLEIDING Deze fictieopdracht bestaat uit twee delen: de oriëntatieopdrachten en de verwerkingsopdrachten. De oriëntatieopdrachten

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 h/v de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 h/v de betekenis

Nadere informatie

6,9. Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december keer beoordeeld. Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843

6,9. Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december keer beoordeeld. Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843 Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december 2002 6,9 340 keer beoordeeld Auteur Genre Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843 Vak Engels Algemeen: Titel: A Christmas Carol

Nadere informatie

Gerard Drosterij Praktische opdracht, Geschiedenis HAVO 2006-2007, Luzac College Dordrecht

Gerard Drosterij Praktische opdracht, Geschiedenis HAVO 2006-2007, Luzac College Dordrecht DE HISTORISCHE SENSATIE, TOEN EN NU Gerard Drosterij Praktische opdracht, Geschiedenis HAVO 2006-2007, Luzac College Dordrecht Het eindcijfer voor geschiedenis is opgebouwd uit vier cijfers: 1. het schoolexamen

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun.

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun. Boekverslag door een scholier 1916 woorden 14 februari 2003 5,5 21 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Samenvatting: Laura is al een paar

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 11

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 11 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 11 Samenvatting door een scholier 2700 woorden 20 december 2006 7,4 33 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland HOOFDSTUK 1. Leesdossier Uitkomsten van de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet worden.

Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet worden. week 11 10 maart 2014 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet

Nadere informatie

Leen een jeugdroman in de bibliotheek in je woonplaats of in de mediatheek op school. Maak een verslag door middel van het beantwoorden van de vragen.

Leen een jeugdroman in de bibliotheek in je woonplaats of in de mediatheek op school. Maak een verslag door middel van het beantwoorden van de vragen. Naam: Klas: TL/KBL Leen een jeugdroman in de bibliotheek in je woonplaats of in de mediatheek op school. Maak een verslag door middel van het beantwoorden van de vragen. In dit stencil vind je de eisen

Nadere informatie

Mondeling se4. Lise Visschedijk 4G2

Mondeling se4. Lise Visschedijk 4G2 Mondeling se4 Lise Visschedijk 4G2 15 februari 2019 Underdog Elfie Tromp Het achterhuis Anne Frank In transit Margaretha van Andel De liefdesbrieven van Abelard & Lily Laura Creedle Love, Simon- Becky

Nadere informatie

Informatieboekje bij de handelingsdelen van Nederlands in havo-4

Informatieboekje bij de handelingsdelen van Nederlands in havo-4 Informatieboekje bij de handelingsdelen van Nederlands in havo-4 Havo Muurhuizen 2013-2014 1 Inhoud PTA Nederlands 2013-2014 2 Toelichting op het PTA toetsen 3 Handelingsdelen en dossiers 4 Toelichting

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Een betogende tekst schrijven over gemengd sporten. instructieles oefenles Lesdoel: Leerlingen kunnen de SLAKstrategie

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De naam van mijn vader

Boekverslag Nederlands De naam van mijn vader Boekverslag Nederlands De naam van mijn vader door Sabine van den Berg Boekverslag door een scholier 2196 woorden 19 september 2007 9,5 2 keer beoordeeld Auteur Genre Sabine van den Berg Jeugdboek Eerste

Nadere informatie

stofomschrijving 4 012 tt 100 SE leesvaardigheid en examenidioom. 3 3 n

stofomschrijving 4 012 tt 100 SE leesvaardigheid en examenidioom. 3 3 n Programma van Toetsing en Afsluiting 04-05 Vak: Duits 3 0 tt 00 Kurzgeschichten. Het beantwoorden van vragen en vertalen van tekstpassages n.a.v. een aantal korte Duitse verhalen en bijbehorende literatuurgeschiedenis.

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) bovenbouw

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) bovenbouw Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) bovenbouw VMO Klas 3 Klas 4 2 boeken 1 boek Klas 3 Klas 4 1 boek 1 boek en 1 artikel WT MOET JE DOEN? Engels: Duits: Kies op school een boek uit dat bij

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het zwarte licht door Harry Mulisch

Boekverslag Nederlands Het zwarte licht door Harry Mulisch Boekverslag Nederlands Het zwarte licht door Harry Mulisch Boekverslag door een scholier 1381 woorden 18 januari 2004 5,2 8 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Roman Eerste uitgave 1956 Vak Nederlands

Nadere informatie

Nederland Leest in de klas Korte verhalen lezen & interpreteren

Nederland Leest in de klas Korte verhalen lezen & interpreteren Nederland Leest in de klas Korte verhalen lezen & interpreteren Logo CPNB zwart + PMS 2995 Tanja Janssen, 2015 colofon Deze lessen zijn een uitgave van Stichting Lezen en Stichting CPNB in het kader van

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De onverbiddelijke tijd door Jan Wolkers

Boekverslag Nederlands De onverbiddelijke tijd door Jan Wolkers Boekverslag Nederlands De onverbiddelijke tijd door Jan Wolkers Boekverslag door een scholier 1284 woorden 19 juni 2002 6,2 30 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Wolkers Psychologische roman, Briefroman

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De passievrucht door Karel Glastra van Loon

Boekverslag Nederlands De passievrucht door Karel Glastra van Loon Boekverslag Nederlands De passievrucht door Karel Glastra van Loon Boekverslag door F. 1442 woorden 25 mei 2016 2,5 6 keer beoordeeld Auteur Genre Karel Glastra van Loon Psychologische roman Eerste uitgave

Nadere informatie