Electorale groei van 50PLUS Alles of (n)iets?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Electorale groei van 50PLUS Alles of (n)iets?"

Transcriptie

1 Electorale groei van 50PLUS Pag. 1 van 10 Electorale groei van 50PLUS Alles of (n)iets? Versie: Datum: Concept-5 (AV 4 juni) 30 april 2016 (CS)

2 Electorale groei van 50PLUS Pag. 2 van 10 Voorwoord Ongeveer 7 jaar geleden is 50PLUS opgericht. De naam van de ouderenpartij werd bij de notaris en Kamer van Koophandel ingeschreven op 13 augustus Aansluitend werd het eerste ouderenprogramma in Nieuwspoort gepresenteerd. In juni 2010 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Na langdurige beraadslagingen en het raadplegen van externe deskundigen werd besloten niet mee te doen. Gevreesd werd dat de termijn te kort was en indien er geen zetel(s) zou worden gehaald, dan was de partij voor goed af geserveerd. In het najaar 2010 werd wel besloten mee te doen aan de Provinciale Statenverkiezingen maart 2011 en wel in alle provincies. Een opmerkelijk besluit want de partij kende slechts drie leden. In alle provincies moesten uit het niets kandidaten geworven worden (meer dan 100 in totaal) met alle risico s van dien. Vanaf die tijd werden er wel aspirant-leden en donateurs geworven. Pas na het behalen van een Eerste Kamerzetel werd de partij een echte ledenpartij. In de statuten werd deelname aan gemeenteraadsverkiezingen uitgesloten. Het niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen werd mede ingegeven door het feit dat we veel leden uit lokale partijen hadden en daar geen concurrent van wilden worden. Na het succes van de Staten- en Waterschapverkiezingen en het verschuiven van taken naar van Rijk en Provincie naar Gemeenten kwam de wens naar voren die uitsluiting opnieuw te bezien. Dat leidde op de Algemene Vergadering (AV) van 5 november 2015 tot het instellen van een commissie. In november 2015 deed 50PLUS voor het eerst en als proef mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Gooise Meren (samenvoeging van Muiden, Naarden en Bussum met ongeveer inwoners) Alle leden werden persoonlijk benaderd via de telefoon zodat vragen onmiddellijk beantwoord konden worden. Het overgrote deel van de leden was voorstander van meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen maar verklaarde tegelijkertijd om uiteenlopende redenen niet mee te doen aan activiteiten of beschikbaar te zijn voor de kandidatenlijst. In Muiden hadden we zelfs geen enkel lid. De wel actieve leden gingen vervolgens nieuwe leden werven, die wel op de lijst wilden. De commissie 1 is aan de slag gegaan en heeft in de AV van 12 december 2015 de eerste resultaten aan de aanwezige leden voorgelegd. Op basis van deze resultaten heeft de AV de werkgroep opdracht gegeven dit verder uit te werken en in juni 2016 te komen met aanbevelingen. In het navolgende rapport geven wij als werkgroep kennis van onze bevindingen en doen aanbeveling om een start te (kunnen) maken met deelname aan gemeenteraadsverkiezingen. Hoogachtend, Commissie Gemeenteraadsverkiezingen 1 Leden van de commissie Gemeenteraadsverkiezingen : J. F. Brouwer, H. ten Cate, T. Heere, M. Hoek, M. Koopman, T. Manders, J. Nagel, C. Spooren,

3 Electorale groei van 50PLUS Pag. 3 van 10 Algemeen Het ultieme doel zou moeten zijn dat we als 50PLUS in alle politieke bestuursorganen direct of indirect vertegenwoordigd zijn. Maar een oud spreekwoord zegt; hoogmoed komt voor de val en het is dus van groot belang ook de eigen beperkingen te kennen en daar rekening mee te houden. Op dit moment heeft onze partij een mooi aantal leden verspreid over het land, maar het aantal is nog te klein en te versnipperd voor directe lokale deelname in alle gemeenten. Zonder vooruit te lopen op het voorliggende rapport zijn enkele aspecten nu alvast te benomen; onze financiële positie is gedegen maar ook krap en zoals ook al gezegd tijdens de laatste AV is het financieren van gemeenteraadsverkiezingen in alle gemeenten een utopie waarbij ook de vraag gesteld moet worden of we overal sterk genoeg zijn om dan overal een goede (fysieke) te kunnen voeren. Wij gaan er in beginsel (2018) dan ook vanuit dat meedoen op een beperkte schaal op basis van de huidige ledenaantallen -, maximaal 10 à 15 gemeenten, het streven moet zijn. Opdracht Na de eerste terugkoppeling van de commissie in de AV is door het Hoofdbestuur aan de commissie gevraagd: Vervaardig een vervolg rapport, waarin de uitvoeringsmaatregelen worden beschreven, voor realisering van deelname van 50PLUS aan gemeenteraadsverkiezingen in Hieronder volgt een korte notitie waarin de voorwaarden zijn benoemd, welke in een vervolgrapport voor de AV van 4 juni 2016 aan de orde zullen moeten komen. Uitgangspunten: A. Wat zijn de voorwaarden waaraan een locatie waar 50PLUS aanwezig is minimaal moet voldoen om deel te nemen aan gemeenteraadsverkiezingen? B. In welke vorm wil 50PLUS aan lokale verkiezingen mee doen? a. Hoe zit de lokale politieke situatie er uit? b. Kunnen we samen met andere partijen op trekken? C. Verkiezingsprogramma; relatie met/tussen het landelijk raamprogramma waarin wordt geformuleerd waarom 50PLUS aan gemeenteraadsverkiezingen deelneemt en het lokale verkiezingsprogramma? (De verkiezingsprogramma s behoren tot de verantwoordelijkheid van het hoofdbestuur.) D. Procedures voor het vaststellen van de verkiezingsprogramma s en de kandidaten lijst? E. Rolverdeling tussen lokale initiatiefnemers, provinciale afdelingsbesturen en het hoofdbestuur? F. Welke mogelijkheden bestaan er voor campagne en het inrichten van regionale steunpunten. Zijn er voldoende actieve leden die bij een campagne betrokken kunnen worden? G. Communicatiekanalen tussen gemeenteraadsfracties en de partij. Zijn daartoe lokale afdelingen noodzakelijk of is dit/kan dit een taak zijn voor de provinciale besturen? H. Opname in het huishoudelijk regelement; noodzaak of kan later?

4 Electorale groei van 50PLUS Pag. 4 van 10 Uitwerking In de volgende hoofdstukken is de uitwerking opgenomen van de commissieopdracht aan de hand van de benoemde uitgangspunten. A. Wat zijn de voorwaarden waaraan een locatie waar 50PLUS aanwezig is minimaal moet voldoen om deel te nemen aan gemeenteraadsverkiezingen? Om zo veel mogelijk te voorkomen dat er op enige wijze (imago) schade kan worden gebracht aan 50PLUS als partij is het noodzakelijk om aan deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen voorwaarden te stellen. De te stellen voorwaarden zijn zowel van kwalitatieve als kwantitatieve aard. Kwantitatieve voorwaarden 1. Binnen de gemeente waar we in welke vorm 2 dan ook deel willen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen dienen een minimaal aantal 50PLUS leden te wonen. Het minimale aantal wordt als volgt bepaald: Voor deelname onder de naam 50PLUS is minimaal een plaatselijk ledenaantal nodig dat gelijk is aan vijf plus één lid per duizend inwoners met een grens van 50 leden voor een gemeente met meer dan inwoners. 2. Er moeten voldoende kandidaten zijn om daadwerkelijk te kunnen functioneren in een gemeenteraad. (Minimaal 3) 3. Door de initiatiefnemer(s) dient aantoonbaar een inzetbaar campagneteam te kunnen worden geformeerd van minimaal 5 personen. 4. Het campagneteam heeft een campagneleider met bewezen ervaring en succes. De campagneleider is verantwoordelijk voor een sluitend- campagneplan waarvoor hij verantwoordelijk is tot en met de verkiezingen inclusief de nazorg. 5. De initiatiefnemer(s) moet(en) schriftelijk aantonen over een voldoende campagnebudgette kunnen beschikken. 6. Het opnemen op de lijst van een bekend persoon is aan te bevelen als dit aantoonbaar toegevoegde waarde heeft. Verantwoordelijkheid De provinciale besturen zijn verantwoordelijk voor toetsing en screening op de bovenstaande kwantitatieve voorwaarden. Daar waar nodig kan het hoofdbestuur gevraagd worden te ondersteunen en in voorkomende gevallen gevraagd worden om advies/definitieve besluitvorming. Kwalitatieve voorwaarden 1. De beoogde lijsttrekker moet politieke ervaring en/of kennis van de lokale politiek hebben. Bij voorkeur is de lijsttrekker bekend bij de inwoners en van onbesproken gedrag. 2. Alle kandidaten moeten gescreend worden op kwaliteit, gedrag, potentiele politieke inzet en inzet mogelijkheden bij de campagne (VOG-verklaring). 3. Zetelroof (het risico daarvan) dient te worden tegengegaan en (nieuwe) kandidaten met een negatief trackrecord op dit gebied worden niet op de lijst geplaatst Het verkiezingsprogramma wordt eerst ter kennis gebracht van het hoofdbestuur. 2 Op de mogelijke vormen komen we terug onder ad. B. 3 Op dit punt kan alleen het hoofdbestuur, in uitzonderlijke gevallen, een uitzondering maken.

5 Electorale groei van 50PLUS Pag. 5 van 10 Verantwoordelijkheid Het hoofdbestuur is verantwoordelijk voor de screening van het verkiezingsprogramma op 50PLUS vreemde programmapunten. Het hoofdbestuur geeft een/de finale GO/NOGO voor het programma. Het afdelingsbestuur van de provincie is verantwoordelijk voor de kwalitatieve screening van kandidaten, campagneplan, - budget en lijsten 4. B. In welke vorm wil 50PLUS aan lokale verkiezingen mee doen? a. Hoe zit de lokale politieke situatie er uit? b. Kunnen we samen met andere partijen op trekken? In welke vorm wil 50PLUS aan lokale verkiezingen mee doen. Hier zijn 3 methoden voor die we hieronder beschrijven. Naast het als 50PLUS deelnemen aan verkiezingen zijn er ook andere mogelijkheden om deel te nemen aan verkiezingen. Daarvoor dient de lokale situatie te worden geanalyseerd op de volgende punten: Zijn er lokale partijen? Hoe staan die politiek ten opzichte van 50PLUS? Zijn er in die partij 50PLUS-leden? Is er al een partij die ouderen zegt te vertegenwoordigen? (Zie voorbeeld Gooise Meren) Kunnen we samen met andere partijen optrekken? Naast het als 50PLUS deelnemen zijn er nog twee mogelijke manieren om 50PLUS in de lokale politiek te borgen. Deze mogelijkheden zijn: 1. Een lijstcombinatie met een lokale partij. 2. Het aan één lokale partij toestemming geven om naast het eigen logo ook het logo van 50PLUS te dragen. In beide gevallen geldt de eis, dat alle kandidaten op de lijst lid zijn van 50PLUS. Een lijstcombinatie met een lokale partij In dit geval spreken we over een combinatielijst van twee partijen. Op de lijst staan zowel kandidaten van de lokale partij én van 50PLUS. De combinatielijst draagt een dubbele naam en voert beide logo s. Het aan één lokale partij toestemming geven om naast het eigen logo ook het logo van 50PLUS te dragen. In dit geval is de lokale partij op het totale gebied een zelfstandige entiteit. Maar krijgt in een vorm van franchising het recht het logo van 50PLUS te dragen. Hiervoor gelden dan wel enkele aanvullende kwaliteitseisen: Het is een partij met een onbezoedelde naam met een vergelijkbaar programma.. De programma-uitgangspunten van de lokale partij zijn niet conflicterend met het 50PLUS-programma. Speerpunten van 50PLUS worden omarmd en opgenomen in het lokale programma. 4 Hiervoor zal het huishoudelijk regelement moet worden aangepast.

6 Electorale groei van 50PLUS Pag. 6 van 10 Verantwoordelijkheid Het hoofdbestuur is verantwoordelijk voor de screening van het verkiezingsprogramma met budgetten, op 50PLUS vreemde programmapunten en rechtmatigheid 5. Het hoofdbestuur geeft een/de finale GO/NOGO voor het programma en de samenwerking. Het afdelingsbestuur 6 van de provincie is verantwoordelijk voor de kwalitatieve screening van partij (geschiedenis), kandidaten en de wijze van voeren van het 50PLUS-logo. Algemene opmerkingen: Alle van toepassing zijnde kwalitatieve en kwantitatieve voorwaarden gelden ook voor de genoemde twee samenwerkingsvormen. Tussen partijen zal een samenwerkingsovereenkomst worden gesloten, ondertekend door een tekenbevoegde vanuit het HB.. In die overeenkomst zal ook het licentierecht voor gebruik van naam en logo 50PLUS worden opgenomen. C. Verkiezingsprogramma; relatie met/tussen het landelijk raamprogramma waarin wordt geformuleerd waarom 50PLUS aan gemeenteraadsverkiezingen deelneemt en het lokale verkiezingsprogramma? (De verkiezingsprogramma s behoren tot de verantwoordelijkheid van het hoofdbestuur.) Er moet een raamprogramma komen voor gemeenteraden, dat is afgeleid van het landelijke verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer. Dat raamprogramma kan dus pas worden vastgesteld na het gereedkomen van het landelijke verkiezingsprogramma. D. Procedures voor het vaststellen van de verkiezingsprogramma s en de kandidatenlijst? Zoals bij A en B beschreven heeft de provincie een belangrijke verantwoordelijkheid bij het vaststellen van het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst. Het proces verloopt als weergegeven in bijlage 1. E. Rolverdeling tussen lokale initiatiefnemers, provinciale afdelingsbesturen en het hoofdbestuur? Het hoofdbestuur heeft haar verantwoordelijkheden zoals vastgelegd in de vastgelegde regels en reglementen. Daarnaast vervult het hoofdbestuur binnen het voornoemde proces als controleur en bepaalt uiteindelijk of het een GO of NOGO is. 5 De verkregen gelden dienen open, transparant en volgens de regels voor politieke partijen te worden verantwoord. 6 Het is wenselijk om ervaringen tussen afdelingsbesturen uit te wisselen en op basis van collegiale consultatie elkaar te helpen.

7 Electorale groei van 50PLUS Pag. 7 van 10 Het provinciaal afdelingsbestuur heeft de taak van beoordeling van de kwalitatieve en kwantitatieve voorwaarden. Daarnaast fungeert het provinciaal afdelingsbestuur vooralsnog als regionaal steunpunt (Ten behoeve van de eigen provincie) F. Welke mogelijkheden bestaan er voor campagne (financiën) en het inrichten van regionale steunpunten. Zijn er voldoende actieve leden die bij een campagne betrokken kunnen worden? De mogelijkheden van een/de campagne worden hoofdzakelijk bepaald door de initiatiefnemer(s) en dienen in hun campagneplan te worden opgenomen. Hierbij wordt uitgegaan van een onderliggende sluitende begroting 7 waarbij de initiatiefnemers zorgdragen voor fondsenwervingen alsmede een team wat zelfstadig de campagne kan draaien. De fondswerving dient transparant te zijn. Het beschikbaar stellen van fondsen, giften en andere (financiële) diensten is te allen tijde vrijwillig en geeft geen rechten en/of verplichtingen voor 50PLUS en/of kandidaten jegens de schenker/gever, zoals dat ook verwoord is in de eed of belofte. Het inrichten van een regionaal steunpunt is nog niet aan de orde. Vooralsnog zal het bestuur van de Provincie invulling geven aan de taken van het beoogde regionaal steunpunt. Voor verdere uitdieping van het antwoord op deze vraag zie hoofdstuk Campagne. G. Communicatiekanalen tussen gemeenteraadsfracties en de partij. Zijn daartoe lokale afdelingen noodzakelijk of is dit/kan dit een taak zijn voor de provinciale besturen? Naar onze mening zijn er vooralsnog geen extra afdelingen of organisaties nodig. Wij denken ook dat gezien het aantal leden 8 per gemeente onmogelijk is om zowel politieke bestuurders te leveren en daarnaast ook nog een volledig lokaal bestuur op te zetten. Voorlopig is het provinciaal bestuur hiervoor verantwoordelijk in samenspraak met de politieke mensen in de gemeenteraad. Indien het (op termijn) mogelijk is om zowel politiek als bestuurlijk een organisatie vorm te geven binnen een gemeente zal er communicatie gaan volgen tussen provincie bestuur en lokaal bestuur. 7 Onder begroting wordt het campagnebudget verstaan, dit impliceert alle financiële en natuurlijke middelen. 8 De ledenlijsten zijn bekend bij de secretarissen en het hoofd bestuur.

8 Electorale groei van 50PLUS Pag. 8 van 10 H. Opname in het huishoudelijk regelement; noodzaak of kan later? Het opnemen in het huishoudelijke regelement hoeft niet perse direct plaats te vinden. Het is naar ons inzicht beter en praktischer om de eerste ervaringen op te doen met de verschillende mogelijkheden van deelnemen, de leerpunten te verwerken en de procedure/ processen hierop aan te passen en daarmee de basis te leggen voor de juiste artikelen in het huishoudelijk regelement. Campagne, het campagneplan en het campagne budget. Campagneplan: Het campagneplan moet gedegen en uitvoerbaar zijn. Dit betekent dat er op alle fronten een plus gescoord moet worden: Communicatie Aantal en kwaliteit van potentiele bestuurders (lijst) Aantal leden campagneteam (wie werkt er [fysiek] mee aan de campagne) Begroting (zie; campagnebudget) Het campagneplan dient het gedachtegoed en uitgangspunten van 50PLUS te vertegenwoordigen en uit te dragen. Campagnebudget (hieronder verstaan we financiële en natuurlijke middelen): 50PLUS is een jonge partij in opbouw, onze financiële positie is gedegen maar ook krap en zoals ook al gezegd tijdens de laatste ALV is het financieren van gemeenteraadsverkiezingen in alle gemeenten een utopie. Hierbij is ook de vraag te stellen of we overal sterk genoeg zijn om overal een goede (fysieke) te kunnen voeren. Vooralsnog wordt uitgegaan van een onderliggend, door de initiatiefnemers, sluitende begroting waarbij de initiatiefnemers zorgdragen voor fondsenwervingen. Vanuit het hoofdbestuur 9 en/of de provinciale besturen zullen geen budgetten beschikbaar zijn. Daar waar nodig/mogelijk zal 50PLUS campagnes ondersteunen waarbij er op dit moment onvoldoende financiële middelen zijn om veel bij te dragen aan die lokale campagnes. 9 Het hoofdbestuur kan/zal conform de afgesproken werkwijze materialen als posters en klein materiaal beschikbaar stellen. Hiermee wordt een eenduidig beeld naar buiten geschapen.

9 Electorale groei van 50PLUS Pag. 9 van 10 Advies De commissie Gemeenteraadsverkiezingen adviseert:: 1. Op basis van in dit document genoemde kwalitatieve en kwantitatieve voorwaarden in te stemmen met het deelnemen aan gemeenteraadsverkiezingen (max. 20 à 30 gemeenten 10 ). 2. De provinciale besturen begeleiden het gehele proces en stellen de kandidatenlijst vast. 3. Het hoofdbestuur is en blijft ook bij gemeenteraadsverkiezingen eindverantwoordelijk voor het verkiezingsprogramma en de procedures. 4. Het hoofdbestuur geeft de finale GO/NOGO als eindverantwoordelijke van/voor 50PLUS. 5. Met betrekking tot eventuele afgeleide vormen zoals combinatielijsten en franchise nemers dienen dezelfde kwalitatieve en kwantitatieve voorwaarden te gelden, aangevuld met de opmerking zoals genoemd in hoofdstuk B. Voorafgaande aan een samenwerking zal een contract moeten worden gemaakt en ondertekend dat de belangen en beeldmerken van 50PLUS waarborgen Het hoofdbestuur en de afdelingsbesturen zullen na de verkiezingen in 2018 ruim aandacht besteden aan de evaluatie en op basis van de uitkomsten van deze evaluatie de nodige aanpassingen maken. Na de eerste ervaringen met gemeenteraadsverkiezingen zal een wijziging van het huishoudelijke regelement aan de orde zijn. 10 Op basis van de huidige ledenaantallen zouden we nu, voor 2018, op basis van de huidige ledenaantallen 10 tot 15 gemeenten. (Om het door de afdelingen gewenste aantal te realiseren dienen de initiatiefnemers vanaf nu dan ook in meerdere gemeente leden te werven om invulling te geven aan de kwantitatieve eis) 11 Het opstellen van een contract behoort niet tot onze opdracht en dient door een juridisch professional te worden gemaakt.

10 Electorale groei van 50PLUS Pag. 10 van 10 Bijlage 1: Proces 50PLUS deelname aan gemeenteraadsverkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Gemeenteraadsverkiezingen 2018 We willen zo vroeg mogelijk beginnen met de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de ALV willen we als bestuur met de leden van gedachte willen wisselen

Nadere informatie

Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht

Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht Intro 2 Campagnestrategie 3 Vorige campagne 3 Doel campagne 2019 3 Achterban 3 Doelgroep 3 Activiteiten 3 Landelijke campagne

Nadere informatie

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad.

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad. Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad. Dit afdelingsreglement is door de Algemene Ledenvergadering van GroenLinks Utrechtstad op 30 mei 2018 vastgesteld. Sinds deze datum is dit reglement

Nadere informatie

Voorstel wijzigen Huishoudelijk Reglement Algemene Vergadering dd 11 november september 2017

Voorstel wijzigen Huishoudelijk Reglement Algemene Vergadering dd 11 november september 2017 H.R. versie zoals vastgesteld op 10 december 2016: Voorstellen Hoofdbestuur 1. Lidmaatschap 1.2.a.1 bijwonen van ledenvergaderingen en uitoefenen van stemrecht, waarbij het lid in provinciale algemene

Nadere informatie

AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS

AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS Vastgesteld op de ledenvergadering van 22 oktober 2002 Gewijzigd in de ledenvergadering van 7 oktober 2003 Opnieuw gewijzigd in de ledenvergadering

Nadere informatie

GLA/170110/4 10 januari 2017

GLA/170110/4 10 januari 2017 GLA/170110/4 10 januari 2017 KANDIDATENCOMMISSIE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Inleiding Om deel te kunnen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 is een kandidatenlijst nodig. Kandidaatstelling

Nadere informatie

Campagneteam gezocht!

Campagneteam gezocht! Campagneteam gezocht! De voorbereidingen voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn in volle gang, het programma is bijna af en de lijst wordt op dit moment door de leden definitief vastgesteld. Voor

Nadere informatie

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam.

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam. Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam. Dit afdelingsreglement is door de ledenvergadering van GroenLinks Rotterdam (hierna: ledenvergadering) op 21 maart 2017 vastgesteld. Sinds deze datum is

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Algemeen Begripsbepalingen In dit Huishoudelijk Reglement en in de krachtens dit Huishoudelijk Reglement vast te stellen reglementen wordt verstaan onder: a. Algemene ledenvergadering:

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag2016

Financieel Jaarverslag2016 Financieel Jaarverslag 2016 Utrecht, maart 2017 1 1. Inleiding In het jaar 2016 waren er geen verkiezingen. Dit heeft zich weerspiegeld in het financieel gebied. Financieel gezien is 2016 een jaar zonder

Nadere informatie

Datum: 17 juni 2017 Theater Gooiland, Emmastraat 2 Hilversum. 6. Moties De vicevoorzitter opent het openbare gedeelte van de vergadering om uur.

Datum: 17 juni 2017 Theater Gooiland, Emmastraat 2 Hilversum. 6. Moties De vicevoorzitter opent het openbare gedeelte van de vergadering om uur. Notulen (concept) Algemene Leden Vergadering (openbaar) Datum: 17 juni 2017 Locatie: Aanwezig: Theater Gooiland, Emmastraat 2 Hilversum Jan Nagel (voorzitter) Maurice Koopman (HB-vicevoorzitter) Hans Cornet

Nadere informatie

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN Volgens de herziene Statuten en Reglementen van de Partij van de Arbeid, zoals vastgesteld tijdens het afgelopen congres 2012, worden zowel de voorzitter als de penningmeester

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING EUROPESE BEVEILIGINGSBEDRIJVEN (de meest recente versie is te raadplegen op www.veb.nl)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING EUROPESE BEVEILIGINGSBEDRIJVEN (de meest recente versie is te raadplegen op www.veb.nl) HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING EUROPESE BEVEILIGINGSBEDRIJVEN (de meest recente versie is te raadplegen op www.veb.nl) Concept: Dit reglement geldt als aanvulling op en uitwerking van de statuten van

Nadere informatie

DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht

DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht AFDELINGSREGLEMENT DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht Dit reglement is vastgesteld door de Algemene Afdelingsvergadering van D66, afdeling Utrecht op XXXXXXXX 2016. Dit reglement is een aanvulling op de Statuten

Nadere informatie

a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement

a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement AFDELINGSREGLEMENT D66 Eindhoven Dit is het afdelingsreglement van D66 Eindhoven. Het reglement is gebaseerd op het standaardreglement dat is vastgesteld door het vastgesteld door het Landelijk bestuur

Nadere informatie

AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN

AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN De Algemene Afdelingsvergadering (AAV) van D66 Vlaardingen, op maandag 16 januari 2017 bijeen, heeft besloten dat voor de afdeling D66 Vlaardingen het standaard afdelingsreglement

Nadere informatie

Verantwoording baten/lasten Tweede Kamer- en gemeenteraadsverkiezingen

Verantwoording baten/lasten Tweede Kamer- en gemeenteraadsverkiezingen Verantwoording baten/lasten Tweede Kamer- en gemeenteraadsverkiezingen 2017-2018 De jaren 2017 en 2018 stonden in het teken van respectievelijk de Tweede Kamer- (TK2017) en gemeenteraadsverkiezingen (GR2018).

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Inhoud Inleiding... 2 1. Organisatieopbouw... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving: supporters...

Nadere informatie

Draaiboek Gemeenteraadsverkiezingen 2018 PvdA Den Helder. VOORBEREIDINGEN: ledenvergadering ledenvergadering

Draaiboek Gemeenteraadsverkiezingen 2018 PvdA Den Helder. VOORBEREIDINGEN: ledenvergadering ledenvergadering Draaiboek Gemeenteraadsverkiezingen 2018 PvdA Den Helder VOORBEREIDINGEN: 01-06-2017. 01-06-2017 01-06-2017 Het afdelingsbestuur legt op de afdelingsvergadering ter vaststelling voor: voorstel tot deelname

Nadere informatie

Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten

Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten PvdA Afdeling Houten Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten 21 maart 2018 Vast te stellen 26.01.2017 1 Inleiding De gemeenteraadsverkiezingen 2018 liggen in het verschiet. Het organiseren en

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100

Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100 Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100 Inleiding In dit document treft u 10 wijzigingsvoorstellen voor aanpassing van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement.

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Samenwerking met andere partijen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Samenwerking met andere partijen Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Samenwerking met andere partijen Als PvdA vinden wij het belangrijk om samen te werken met bewoners en maatschappelijke organisaties. Op lokaal niveau zorgen we op die manier

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag2016. PvdA Afdeling Utrecht

Financieel Jaarverslag2016. PvdA Afdeling Utrecht Financieel Jaarverslag 2017 PvdA Afdeling Utrecht 1 Utrecht, maart 2017 1. Inleiding Het jaar 2017 gaat voor de sociaaldemocratie de boeken in als de grootste nederlaag ooit in de parlementaire geschiedenis

Nadere informatie

STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66

STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 Dit standaardreglement is vastgesteld door het Landelijk bestuur van Politieke Partij Democraten 66 op 10 mei 2016. Dit reglement is van kracht

Nadere informatie

AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN

AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN 2018 Dit schema is opgesteld op basis van de statuten en het huishoudelijk reglement van de partij en beschrijft de formele

Nadere informatie

Concept PROFIEL. Geachte bestuursleden,

Concept PROFIEL. Geachte bestuursleden, Concept PROFIEL Geachte bestuursleden, Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen binnen het Hoofdbestuur van 50PLUS zijn de afdelingsvoorzitters van mening dat de profielschets van kandidaat bestuursleden

Nadere informatie

Viering 100 jaar vrouwenkiesrecht; vrouwen in de Drentse politiek

Viering 100 jaar vrouwenkiesrecht; vrouwen in de Drentse politiek 2016-754 Viering 100 jaar vrouwenkiesrecht; vrouwen in de Drentse politiek Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 26 oktober 2016 - Provinciale Staten op

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement.

Huishoudelijk reglement. Huishoudelijk reglement. Huishoudelijk reglement Lokaal Tilburg Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 22 maart 2017 Hoofdstuk 1. DE ORGANISATIESTRUCTUUR VAN Lokaal Tilburg. 1.1. DE ALGEMENE LEDENVERGADERING.

Nadere informatie

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 Artikel 1 Definities a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement van de

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

Water Natuurlijk voldoet aan de ANBI voorwaarden 2015 voor goede doelen (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Water Natuurlijk voldoet aan de ANBI voorwaarden 2015 voor goede doelen (Algemeen Nut Beogende Instelling). Water Natuurlijk voldoet aan de ANBI voorwaarden 2015 voor goede doelen (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit betekent dat wij een organisatie zijn die het algemeen nut dienen. Daarom zijn giften aan

Nadere informatie

Evaluatiestudie verkiezingen Motto: Ik droomde - dat het om de inhoud ging!

Evaluatiestudie verkiezingen Motto: Ik droomde - dat het om de inhoud ging! Evaluatiestudie verkiezingen 2017 Motto: Ik droomde - dat het om de inhoud ging! Evaluatiestudie verkiezingen 2017 Uitgevoerd in opdracht van het Hoofdbestuur 50PLUS door: Mark van Overveld (onderzoeker)

Nadere informatie

Reglement ChristenUnie Limburg Ingaande per 1 januari 2004

Reglement ChristenUnie Limburg Ingaande per 1 januari 2004 Ingaande per 1 januari 2004 REGLEMENT VAN DE CHRISTENUNIE LIMBURG WERKGEBIED. Artikel 1. 1. Het werkgebied van de lokale ChristenUnie omvat alle gemeenten in de provincie Limburg. MIDDELEN. Artikel 2.

Nadere informatie

agenda verkiezingen 2014/2015

agenda verkiezingen 2014/2015 agenda verkiezingen /2015 10 mei extra GLV i.v.m. Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen 22 mei Europese verkiezingen 20 september GLV: o.a. voorbereiding verkiezingsprogramma s 29 november GLV:

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden Sociale raad

Functie en bevoegdheden Sociale raad Functie en bevoegdheden Sociale raad De statuten van de Sociale Raad van Zaventem worden als volgt vastgesteld : OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Sociale Raad heeft als opdracht : 1. het verstrekken

Nadere informatie

Financieel beleidsplan D66 Midden-Brabant 2017 e.v.

Financieel beleidsplan D66 Midden-Brabant 2017 e.v. Financieel beleidsplan D66 Midden-Brabant 2017 e.v. Voorwoord Op de AAV van 13 oktober 2016 is er een vernieuwde organisatiestructuur gepresenteerd en is ons werkgebied uitgebreid van 3 naar 6 gemeenten.

Nadere informatie

STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66

STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 Dit standaard Reglement is vastgesteld door het Landelijk bestuur van Politieke Partij Democraten 66 op 10 mei 2016. Dit reglement is van kracht

Nadere informatie

Reglement voor de Ledenraad van Coöperatie Qurrent U.A.

Reglement voor de Ledenraad van Coöperatie Qurrent U.A. Versie d.d. 11/26-11-2014 RwC/GJ/CvG ondwerk\oa\oa14\74679635.reglq3 Reglement voor de Ledenraad van Coöperatie Qurrent U.A. Begripsomschrijving Artikel 1 Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Leidraad Lokale Netwerken

Leidraad Lokale Netwerken Leidraad Lokale Netwerken Januari 2016 Leidraad Lokale Netwerken stappenplan oprichting en formulieren Voor een open en toegankelijke partij is het van belang om op lokaal niveau een krachtige en slagvaardige

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Forum voor Democratie. Vastgesteld door het Partijbestuur. Ingaande per 6 mei Artikel 1 Begripsbepalingen

Huishoudelijk Reglement Forum voor Democratie. Vastgesteld door het Partijbestuur. Ingaande per 6 mei Artikel 1 Begripsbepalingen Huishoudelijk Reglement Forum voor Democratie Vastgesteld door het Partijbestuur. Ingaande per 6 mei 2019. 1. Artikel 1 Begripsbepalingen 1.1 Dit en geen ander reglement kan worden aangehaald als het Huishoudelijk

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal

Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 Doelstelling pagina 4 Beleidsplan 2016 pagina 4 Begrotingsbeleid pagina 4 Gebeurtenissen 2015 pagina 5 Bestuurssamenstelling pagina 5 Fractiesamenstelling

Nadere informatie

Preambule AFDELINGSREGLEMENT. DEMOCRATEN 66, Afdeling Amersfoort

Preambule AFDELINGSREGLEMENT. DEMOCRATEN 66, Afdeling Amersfoort Preambule Dit reglement is gemaakt voor de D66-leden van de afdeling Amersfoort. D66 is een ledenpartij. Op alle niveaus binnen de partij landelijk, regionaal en afdeling bepalen de leden met elkaar wat

Nadere informatie

Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016

Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016 Afdelingsreglement D66 Castricum Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016 Artikel 1 Definities a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 VLP Roosendaal

Jaarverslag 2013 VLP Roosendaal Jaarverslag 2013 VLP Roosendaal 1 Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 Doelstelling pagina 4 Beleidsplan pagina 4 2014 pagina 4 Beloningsbeleid pagina 4 Gebeurtenissen 2013 pagina 5 Bestuursamenstelling pagina

Nadere informatie

Formulier kandidaatstelling Lijsttrekker D66 afdeling Haren Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Formulier kandidaatstelling Lijsttrekker D66 afdeling Haren Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Formulier kandidaatstelling Lijsttrekker D66 afdeling Haren Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Invulinstructie Dit kandidaatstellingsformulier dient volledig ingevuld ontvangen te zijn door de Verkiezingscommissie

Nadere informatie

Intentieverklaring tot vorming van een. Lokaal Netwerk VVD As50 Oss Bernheze

Intentieverklaring tot vorming van een. Lokaal Netwerk VVD As50 Oss Bernheze Inleiding De Algemene Vergadering van Afgevaardigden van de VVD heeft op 28 november 2015 in Rotterdam, op voorstel van het hoofdbestuur, besloten dat de huidige afdelingen dienen op te gaan in grotere

Nadere informatie

>> VOORJAAR Pagina 1. Bestuur en evt Kandidaten-commissie. WIE bestuur bestuur Campagneleider Bestuur. Voorjaar najaar 2017

>> VOORJAAR Pagina 1. Bestuur en evt Kandidaten-commissie. WIE bestuur bestuur Campagneleider Bestuur. Voorjaar najaar 2017 TIJDLIJN VOORBEREIDING GEMEEN WIE bestuur bestuur Campagneleider Bestuur Bestuur en evt Kandidaten-commissie WANNEER Voorjaar 2016 Voorjaar zomer 2016 Vanaf voorjaar 2016 Voorjaar 2016 Voorjaar 2016 -

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Lokaal Veenendaal. Afdeling I: Algemene onderwerpen:

Huishoudelijk Reglement Lokaal Veenendaal. Afdeling I: Algemene onderwerpen: Huishoudelijk Reglement Lokaal Veenendaal Afdeling I: Algemene onderwerpen: Artikel 1: Artikel 1.1: Leden van Lokaal Veenendaal zijn binnen de gemeente Veenendaal niet politiek actief anders dan voor Lokaal

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke

Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke Huishoudelijk Reglement Vereniging SAM Waadhoeke Hoofdstuk I. Leden en Algemene Ledenvergadering(ALV) Artikel 1. 1. Het lidmaatschap staat open voor alle inwoners

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT Verbinden, verjongen, verbreden 1. INLEIDING Bij ons aantreden als nieuw bestuur vorig jaar hebben drie speerpunten gekozenen: verbinden, verjongen, en verbreden. We hebben

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND Artikel 1. Algemeen 1. In dit huishoudelijk reglement wordt onder bestuur, voorzitter en penningmeester verstaan het bestuur van de provinciale afdeling

Nadere informatie

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB Dit H.R. is ter uitvoering van artikel 21 van de statuten van de Vereniging opgesteld. Het betreft de werking van de Raad van Bestuur. Ter herinnering, onze Vereniging

Nadere informatie

Jaarplan Namens het afdelingsbestuur. Ernstjan van Doorn. Secretaris Amsterdam Centrum

Jaarplan Namens het afdelingsbestuur. Ernstjan van Doorn. Secretaris Amsterdam Centrum Jaarplan 2018 Namens het afdelingsbestuur Secretaris Amsterdam Centrum 1 1. Inleiding 2. Vereniging en leden 3. Communicatie 2 1. Inleiding Samenstelling bestuur en fractie 2017 In de fractie en het bestuur

Nadere informatie

2.3. Nieuwe aspirant leden worden door middel van een groslijst aan het bestuur voorgelegd.

2.3. Nieuwe aspirant leden worden door middel van een groslijst aan het bestuur voorgelegd. . Het Huishoudelijk Reglement geeft een nadere toelichting/uitwerking van de statuten. Het Huishoudelijke Reglement wordt goedgekeurd in de Algemene Ledenvergadering (ALV). Ook wijzigingen op het Huishoudelijke

Nadere informatie

Specifiek Kader voor de Verbonden Partij Waalfront BV

Specifiek Kader voor de Verbonden Partij Waalfront BV Specifiek Kader voor de Verbonden Partij Waalfront BV Gemeente Nijmegen Opgesteld door: DWS, P110, Diana van Eldik Datum: 13 januari 2011 Uiterste datum van actualisatie: 13 januari 2012 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Huishoudelijk reglementcollectief Midden Brabant

Huishoudelijk reglementcollectief Midden Brabant Huishoudelijk reglement Op te nemen/ behorende bij Bijlage 1.3 Kwaliteitshandboek Midden Brabant Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder: o Het Collectief: de Coöperatief Collectief Agrarisch

Nadere informatie

1. De ChristenUnie kent een partijbreed databestand waarin kwalitatieve gegevens van leden worden beheerd.

1. De ChristenUnie kent een partijbreed databestand waarin kwalitatieve gegevens van leden worden beheerd. Ingaande per 17 november 2007, gewijzigd op 14 mei 2011 (art. 2, waterschapsverkiezingen), op 13 april 2013 (art. 2, Eerste Kamerverkiezingen), op 21 juni 2014 (artt. 2, 6 en 19, invoering Partijcongres

Nadere informatie

Afdelingsreglement D66 Zwolle

Afdelingsreglement D66 Zwolle Artikel 1 Definities a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement van de landelijke Partij. b. In dit reglement gelden de definities zoals

Nadere informatie

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Amsterdam Transparant Staalmeesterslaan 61 1057 NK Amsterdam Tel. 020-6186085 E-mail: contact@amsterdamtransparant.com Website: www.amsterdamtransparant.com INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Zaanstad Transparant Dreef 8 3224 XA Hellevoetsluis E-mail: contact@zaanstadtransparant.nl Website: www.zaanstadtransparant.nl INHOUDSOPGAVE Algemene gegevens 3 Balans

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Historische Vereniging Winsum-Obergum Waar in het onderstaande sprake is van hij, kan ook zij worden gelezen.

Huishoudelijk Reglement Historische Vereniging Winsum-Obergum Waar in het onderstaande sprake is van hij, kan ook zij worden gelezen. Over het Huishoudelijk Reglement staat in de Statuten: Art. 19 1. De Algemene Vergadering kan bij huishoudelijk reglement nadere regels geven omtrent alle onderwerpen waarvan de regeling het bestuur gewenst

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Conceptversie 2

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Conceptversie 2 HUISHOUDELIJK REGLEMENT Conceptversie 2 Maart 2014 Deze pdf is interactief: Door de clickable inhoudsopgave komt u direct op de pagina of artikel van uw keuze. Via de home-button keert u weer terug naar

Nadere informatie

2007L9721/ML OPRICHTING STICHTING

2007L9721/ML OPRICHTING STICHTING 2007L9721/ML OPRICHTING STICHTING Naam en Zetel ---------------------------------------------------------------------------- Artikel 1 -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

b. het voeren van politieke, maatschappelijke en culturele actie;

b. het voeren van politieke, maatschappelijke en culturele actie; STATUTEN der LIBERTARISCHE PARTIJ Aangenomen op 28 november 2015 Artikel 1 De vereniging De vereniging draagt de naam Libertarische Partij en zal hierna worden aangeduid als de partij. De naam van de partij

Nadere informatie

Coöperatie Zon op Nijkerk, Nijkerkerveen, Hoevelaken Locatie I, U.A.

Coöperatie Zon op Nijkerk, Nijkerkerveen, Hoevelaken Locatie I, U.A. Coöperatie Zon op Nijkerk, Nijkerkerveen, Hoevelaken Locatie I, U.A. Preambule Zon op Nijkerk, Nijkerkerveen, Hoevelaken Locatie I, U.A., verder te noemen Zon op Nijkerk is een initiatief van Stichting

Nadere informatie

Resolutie Ledendemocratie

Resolutie Ledendemocratie Resolutie Ledendemocratie Tot nu toe Deze resolutie is de resultante van het rapport Tussen Leden en Leiders van de commissie Noten. Dat rapport spoort de PvdA aan om leden meer invloed uit te laten oefenen

Nadere informatie

Brochure politieke partijen

Brochure politieke partijen Brochure politieke partijen HERINDELINGSVERKIEZING GEMEENTERAAD GEMEENTE WAADHOEKE 22 NOVEMBER 2017 Inleiding In deze brochure is informatie opgenomen voor de politieke partijen die mee willen doen aan

Nadere informatie

Reglement Kandidaatstelling en Verkiezingen

Reglement Kandidaatstelling en Verkiezingen Ingaande per 17 november 2007 Toepassing. Artikel 1. Dit reglement is van toepassing op de kandidaatstellingprocedures voor de verschillende verkiezingen voor vertegenwoordigende organen, zoals deze zijn

Nadere informatie

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een waterschap door de Kamer van Koophandel als bedoeld in artikel 3, vijfde lid,

Nadere informatie

Algemeen. Naam, zetel en duur. Artikel 1

Algemeen. Naam, zetel en duur. Artikel 1 Algemeen De Stichting is opgericht vijf februari negentienhonderd drieënzeventig.(05-02-1973) Het algemeen bestuur van de Stichting heeft in de vergadering gehouden op 30 maart 2005, met inachtneming van

Nadere informatie

Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement. Inleiding

Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement. Inleiding Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement Inleiding Op de algemene ledenvergadering (ALV) van 28 november 2015 vond discussie en stemming plaats over een nieuw Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

Meetlat Projectplanning, monitoring & evaluatie

Meetlat Projectplanning, monitoring & evaluatie Meetlat Projectplanning, monitoring & evaluatie Managementsamenvatting/advies: Meetlat met toetscriteria Toetscriterium 1. Kansen en bedreigingen, behoefte- en omgevingsanalyse Door een analyse te maken

Nadere informatie

Profielschets Hoofdbestuur Versie: 0.1 Met aanpassingen door F van der Pluijm d.d

Profielschets Hoofdbestuur Versie: 0.1 Met aanpassingen door F van der Pluijm d.d Profielschets Hoofdbestuur Versie: 0.1 Met aanpassingen door F van der Pluijm d.d. 22-02-2016 Datum opgesteld: 23-2-2016 Naam opdrachtgever 50PLUS Partij Hoofdbestuur Voor akkoord: Datum: Naam Hylke ten

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMNI

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMNI DIEPENVEENSE SPORTCLUB D.S.C. HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMNI DEFINITIEF GOEDGEKEURD DOOR DE ALGEMENE LEDENVERGADERING VAN 14 NOVEMBER 2012 December 2012 D I E P E N V E E N S E S P O R T C L U B ( DSC )

Nadere informatie

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019 Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019 Dit is het activiteitenplan van GroenLinks Gelderland voor 2019. Alhoewel onze ambities niet verminderd zijn, wel een kortere versie dan je van ons gewend bent.

Nadere informatie

Toelichting bij de gemeenschappelijke regeling Gemeenschappelijke provinciale rekenkamer Noord-Brabant en Limburg (RNBL)

Toelichting bij de gemeenschappelijke regeling Gemeenschappelijke provinciale rekenkamer Noord-Brabant en Limburg (RNBL) Toelichting bij de gemeenschappelijke regeling Gemeenschappelijke provinciale rekenkamer Noord-Brabant en Limburg (RNBL) Algemeen Er is voor gekozen de van toepassing zijnde artikelen van de Provinciewet

Nadere informatie

BB/U Lbr. 16/075

BB/U Lbr. 16/075 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Wijziging Statuten en Huishoudelijk Reglement i.v.m. oprichting algemene directie uw kenmerk ons kenmerk BB/U201601386

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012 Rekenkamercommissie Onderzoekprogramma vanaf 2012 1. Inleiding De gemeenteraad van Brummen heeft een Rekenkamercommissie. De Rekenkamercommissie voert onderzoeken uit betrekking hebbende op de doelmatigheid,

Nadere informatie

Zoals gewijzigd en vastgesteld door de Algemene Leden Vergadering van 23 april 2016.

Zoals gewijzigd en vastgesteld door de Algemene Leden Vergadering van 23 april 2016. STATUTEN en REGLEMENTEN lingewaard.nu Zoals gewijzigd en vastgesteld door de Algemene Leden Vergadering van 23 april 2016. HOOFDSTUK 1. DE VERENIGING Artikel 1. Naam, zetel 1. De vereniging draagt de naam:

Nadere informatie

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2016

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2016 plan GroenLinks Gelderland 2016 Dit is het activiteitenplan van GroenLinks Gelderland voor 2016. Houdt bouwt voort op de manier waarop we deze in 2015 vorm hebben gegeven. We denken namelijk nog hetzelfde

Nadere informatie

Toelichting voorstel en amendementenprocedure voor afdelingsreglement GroenLinks afdeling Groningen

Toelichting voorstel en amendementenprocedure voor afdelingsreglement GroenLinks afdeling Groningen Toelichting voorstel en amendementenprocedure voor afdelingsreglement GroenLinks afdeling Groningen Vooraf Dit voorstel voor een afdelingsreglement is tot stand gekomen door de reglementen van de voorgaande

Nadere informatie

Nieuwsbrief CDA Schagen

Nieuwsbrief CDA Schagen Nieuwsbrief juli 2017 Nieuwsbrief CDA Schagen CDA Schagen Nieuwsbrief nr.10 juli 2017 Deze Nieuwsbrief is een uitgave van de CDA afdeling in de gemeente Schagen. Het bestuur geeft enkele keren per jaar

Nadere informatie

Algemene bepalingen. De Ledenvergadering en de deelvergadering

Algemene bepalingen. De Ledenvergadering en de deelvergadering AFDELING GRONINGEN AFDELINGSREGLEMENT Zoals vastgesteld door de ledenvergadering van 14 september 2017 Algemene bepalingen Artikel I. Definities 1) Dit reglement is het afdelingsreglement van de afdeling

Nadere informatie

VFI-gedragscode 2 mei 2000

VFI-gedragscode 2 mei 2000 VFI-gedragscode 2 mei 2000 INHOUD I. Ter inleiding II. De belanghebbenden III.Basiswaarden IV.Uitwerking van basiswaarden V. Slotbepalingen I. Ter inleiding De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement P10. Statuut: De regels en bepalingen die ten grondslag liggen aan de P10 en die door de gezamenlijke leden zijn vastgesteld.

Huishoudelijk Reglement P10. Statuut: De regels en bepalingen die ten grondslag liggen aan de P10 en die door de gezamenlijke leden zijn vastgesteld. Huishoudelijk Reglement P10 1. Begrippen en definities Statuut: De regels en bepalingen die ten grondslag liggen aan de P10 en die door de gezamenlijke leden zijn vastgesteld. Huishoudelijk reglement:

Nadere informatie

Beleidsplan Bestuur 2016 (versie 02)

Beleidsplan Bestuur 2016 (versie 02) https://pad.piratenpartij.nl/p/beleidsplan2016 Beleidsplan Bestuur 2016 (versie 02) In het kort: 1. Ledenadmin op orde per februari 2016 2. Ledenwervingscampagne eerste halfjaar 2016 3. Voorbereidingen

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015

Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015 Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015 Inleiding: Het huishoudelijk reglement bestaat uit regels waarin de organisatie van de vereniging nader is uitgewerkt, de rechten en verplichtingen van de leden

Nadere informatie

Verordening op de bezwaarschriften SNN

Verordening op de bezwaarschriften SNN Verordening op de bezwaarschriften SNN (geconsolideerde versie, geldend vanaf 21-6-2007) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe Officiële naam regeling Verordening op de bezwaarschriften

Nadere informatie

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een waterschap door de Kamer van Koophandel als bedoeld in artikel 3, vijfde lid,

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN gemeente Oldebroek JAARVERSLAG 2015 Rekenkamercommissies Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Putten April 2016 2 Voorwoord Geachte gemeenteraadsleden

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement vastgesteld op ALV 6 oktober 2016.

Huishoudelijk reglement vastgesteld op ALV 6 oktober 2016. vastgesteld op ALV 6 oktober 2016. ALGEMEEN Artikel 1. Dit huishoudelijk reglement geeft nadere regels zoals aangegeven in artikel 17 van de statuten d.d. 6 oktober 2016. LIDMAATSCHAP Artikel 2. 1. Een

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO

Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO Inhoud Inleidend Artikel: Status en inhoud van de regels Raad van Toezicht NLPO 1. Samenstelling Raad van Toezicht 2. Voorzitter Raad van Toezicht 3. (Her)benoeming,

Nadere informatie

Gelet op artikel 14 van de gemeenschappelijke regeling Randstedelijke Rekenkamer,

Gelet op artikel 14 van de gemeenschappelijke regeling Randstedelijke Rekenkamer, Voorstel aan Provinciale Staten Van Fractievoorzittersoverleg Vergadering Oktober 2016 Nummer 6943 Onderwerp Wijziging Verordening Programmaraad Randstedelijke Rekenkamer 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten

Nadere informatie

De ambities van D66 vragen om meer geld! Niet morgen maar nu!

De ambities van D66 vragen om meer geld! Niet morgen maar nu! De ambities van D66 vragen om meer geld! Niet morgen maar nu! Met de groei naar ruim 25.000 leden in de afgelopen jaren is een basis gelegd voor een bloeiende en financieel gezonde vereniging. Met 12 Tweede

Nadere informatie

Gewijzigde verordening op de rekenkamercommissie Zeist 2011

Gewijzigde verordening op de rekenkamercommissie Zeist 2011 RAADSBESLUIT GEWIJZIGD Blad 1 29 maart 2011 Nr. 515 Vastgesteld 29 maart 2011 Gewijzigde verordening op de rekenkamercommissie Zeist 2011 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Afdelingsreglement Jonge Democraten Limburg

Afdelingsreglement Jonge Democraten Limburg 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 Afdelingsreglement Jonge Democraten Limburg Hoofdstuk 1:

Nadere informatie

Financiële rekening afdeling Gooise Meren D66 1 nov december 2015

Financiële rekening afdeling Gooise Meren D66 1 nov december 2015 Financiële rekening afdeling Gooise Meren D66 1 nov 2014-31 december 2015 Deze eerste jaarrekening van de afdeling Gooise Meren bestaat uit twee delen. Het eerste deel zijn de transacties die nog in 2014

Nadere informatie

REGLEMENT EN WERKWIJZE COMMISSIE NORMSTELLING ERKENNINGSREGELING GOEDE DOELEN 30 januari 2017

REGLEMENT EN WERKWIJZE COMMISSIE NORMSTELLING ERKENNINGSREGELING GOEDE DOELEN 30 januari 2017 REGLEMENT EN WERKWIJZE COMMISSIE NORMSTELLING ERKENNINGSREGELING GOEDE DOELEN 30 januari 07 Artikel De Commissie Normstelling Erkenningsregeling Goede Doelen a. De Commissie Normstelling is verantwoordelijk

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Regionale Samenwerking. Wormerland

Plan van Aanpak. Regionale Samenwerking. Wormerland Plan van Aanpak Regionale Samenwerking in Wormerland November 2006, versie 0.1 Aanleiding. Op 31 januari 2006 heeft uw raad kennis genomen van de notitie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: "de stichting");

REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: de stichting); REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: "de stichting"); in aanmerking genomen het volgende: A) de statutaire

Nadere informatie