Virtual Reality De toekomst van de smartphone app?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Virtual Reality De toekomst van de smartphone app?"

Transcriptie

1 Virtual Reality De toekomst van de smartphone app? Cherilyn Smit Seminar 2015

2 Voorwoord Mijn naam is Cherilyn Smit en ik studeer Communicatie en Multimedia Design aan de Hogeschool van Utrecht. Tijdens mijn minor Applied Games and Gamification kwam ik voor het eerst in aanraking met Virtual Reality op je smartphone. Door de media aandacht rond de Occulus Rift was mijn interesse meteen geprikkeld. Iets dat veel te duur zou zijn voor veel mensen was ineens een stuk benaderbaar. Het venomeen lijkt een vogelvlucht te nemen en zich snel te ontwikkelen. Wat betekent dit voor de toekomst?

3 Inhoudsopgave Voorwoord...1 Synopsis...3 Hoofdvraag...3 Deelvragen...3 Wat is virtual reality?...4 Hoe werkt virtual reality?...4 Hoe heeft virtual reality zich ontwikkeld?...5 Wat zijn de minpunten van virtual reality?...7 Wat is er nu al voor mobiele telefoons aan Virtual Reality Apps?...9 Waar kun je Virtual Reality op toepassen?...10 Conclusie...11 Bronnen...12

4 Synopsis Virtual Reality is het simuleren van een omgeving via een computer waarbij meerdere zintuigen geprikkeld worden. Hierbij waan je je dus in een omgeving waar je op dat moment niet bent. De laatste jaren heeft Virtual Reality weer een flinke boost gekregen en het lijkt steeds meer beschikbaar te worden voor het grotere publiek waar en wanneer ze maar willen. Deze ontwikkelingen gaan zo snel dat het nu ook voor de smartphone beschikbaar is geworden door middel van een simpel kartonnen doosje. In dit verslag zal ik benaderen wat Virtual Reality inhoud en hoe het zich heeft ontwikkeld om uiteindelijk de nieuwe mogelijkheden van deze ontwikkeling te kunnen belichten. Hoofdvraag Wat kan de toekomst ons bieden op het gebied van Virtual Reality op je smartphone? Deelvragen 1. Wat is virtual reality? 2. Hoe werkt VR? 3. Hoe heeft VR zich ontwikkeld? 3.Zijn er struikelpunten bij het gebruik van VR? 4. Wat is er nu voor de mobiele telefoon? 5 Waar kan je VR op toepassen?

5 Wat is virtual reality? Virtual Reality (afgekort VR) simuleert een omgeving via computers om de gebruiker via verschillende zintuigen deze te laten ervaren (wikipedia). Je waant je dus in een omgeving die er eigenlijk niet is/waar je eigenlijk niet bent. Je kunt hier wel in navigeren en interacteren. Hoe werkt virtual reality? Voor een virtual reality beleving krijg je een speciale bril/headdevice op je hoofd. Hierin zitten 2 lenzen (een voor ieder oog) waardoor je naar 2 schermpjes kijkt (ook 1 per oog). Door 2 schermen te gebruiken creëer je een diepte die je met een scherm niet krijgt. Net zoals je gewoon kijkt vormen je ogen van twee beelden 1 totaal beeld. Dit heet ook wel Stereoscopy. Als een mens niet met twee ogen keek zagen we ook geen diepte. Door middel van twee beelden vormen onze hersenen 1 beeld met diepte in plaats van een platte afbeelding. De VR bril heeft een sensor waarmee hij jouw bewegingen vast legt en dus precies weet welke kant de beelden op moeten. Zo lijkt het of je werkelijk op de plek rondkijkt. Om de VR beleving nog echter te maken kan er gebruik gemaakt worden van geluid, geur of gevoel.

6 Hoe heeft Virtual Reality zich ontwikkeld? VR is niet iets dat zich de laatste jaren pas ontwikkeld. De eerste vorm van VR ontstond in de jaren 60 met de Sensorama. (M.L Heilig, 1962). Dit was een kast waar de toeschouwer zijn hoofd in moest plaatsen. In de kast werd door middel van projecties, gevoel, geluid en geur een beleving gecreëerd. De eerste VR headset werd gecreëerd door Ivan Sutherland(1968). Deze werd spottend the Sword of Damocles genoemd, omdat deze vanuit het plafond aan de gebruiker zijn hoofd vast zat. Het was een enorme headset waarbij je door 2 kathodestraalbuizen keek die een driedimensionaal beeld gaf van een kamer (2008, Oxford University Press). Tot halverwege de jaren tachtig werd VR vooral gebruikt en ontwikkeld door overheidsorganisaties, zoals NASA en het leger voor flightsimulators. VR wat meer toegankelijk voor het grote publiek in de jaren negentig toen de Virtuality 1000CS in de Britse Arcade hallen werd geïntroduceerd. Dit was een gigantisch apparaat dat je op je hoofd kreeg, terwijl je in een standaard stond. De besturing hiervan ging doormiddel van rondkijken en een controller in je hand.

7 In 1995 kwam Nintendo met de Virtual Boy, een one-player VR systeem met alleen maar rood zwart beelden. Meer kleuren toevoegen was te duur. De Virtual Boy is nooit een succes geworden door een tekort aan games en de concurrentie van de playstation. Het systeem was te duur en spelers zouden van te lang spelen hoofdpijn en zelfs oogletsel kunnen krijgen. Een jaar later is dan ook de stekker uit de productie hiervan getrokken (Nintendoweb). In 2012 maakte VR weer een comeback toen Palmer Luckey een kickstarterproject opzetten om de Oculus Rift te ontwikkelen vanuit zijn behoefte naar een betere gameervaring. Het moet een device worden dat voor de consument betaalbaar moet zijn, in tegenstelling tot de dure technologie die het leger en wetenschappers gebruiken. De versie voor developers is al te verkrijgen, maar Oculus Rift verwacht in de zomer van 2015 de retail versie uit te brengen. Samsung komt in samenwerking met Oculus ook met een Samsung Gear VR. Deze werkt door je Galaxy note 4 erin te plaatsen Dit jaar (2014) kwam Google met Google Cardboard. Dit is een simpel frame waarmee je met je smartphone een VR bril kunt maken. Het is opgebouwd uit karton, 2 lenzen en een magneetje voor de besturing. Het is simpel, goedkoop en voor iedereen te bereiken. Er zijn zelfs al meerdere apps hiervoor beschikbaar in de Google play store, waar zelfs een speciale pagina voor de VR apps is aangemaakt. Hiermee wordt VR al in een keer een stuk toegankelijker voor het grote publiek. Hoewel Google Cardboard meer volgens Android Authority (2014) meer begon als een concept dan een retail product, zal Google na het succes hier wel op gaan uitbreiden. Op Android Authority staat dat ze zelfs bezig zijn met een nieuw ontwerp.

8 Wat zijn de minpunten van Virtual Reality? VR heeft een aantal terugkerende bijeffecten die bij de ene persoon erger zullen zijn dan bij de ander. Het gebruik van een VR bril kan zorgen voor desoriëntatie, het gevoel van wagenziekte, misselijkheid, duizeligheid en trekkende/vermoeide ogen. Deze effecten kunnen verschillende redenen hebben waarvan sommige te verhelpen zijn, maar anderen puur in ons brein zitten. Zo kan het zijn dat de verhouden tussen het echte leven en de virtual reality wereld niet gelijk zijn. Je kijkhoogte is dan bijvoorbeeld in het echte leven veel hoger dan in de VR wereld. Of de verhouding met je ogen is anders, want bij de een staan ze verder uit elkaar dan bij de ander. Dit kan desoriënterend werken. Dit kan opgelost worden door de bril goed naar de gebruiker te kalibreren. Hierbij wordt de bril dus aangepast naar het gezichtsveld van de gebruiker. Ook kunnen de beelden niet goed geconfigureerd zijn waardoor de 2 beelden die je te zien krijgt teveel van elkaar afwijken en de hersenen hier dus geen goed totaalplaatje van kunnen maken. Omdat je tijdens het spelen met een VR bril zo in de game wordt gezogen en je hersenen en ogen van het beeld de realiteit maken moet je het volgende voorkomen: Je mag niet zomaar de oriëntatie van het hoofd veranderen. Je mag het gezichtsveld niet zomaar veranderen. Plotselinge beeldvertalingen Het negeren of dwingen van beweging, zoals het scherm bevriezen tijdens een menu. Absoluut niet reageren op de bewegingen van de speler. Wanneer dit gebeurt zullen veel spelers een gevoel van ziekte ervaren en daardoor stoppen met het spelen van de game. Dit zijn dingen waar de ontwikkelaars rekening mee kunnen houden en wat aan kunnen doen. Er zijn echter ook bijwerkingen waar weinig aan te doen is. Zo kan de speler last hebben tussen een verschil tussen de focusdiepte en de convergentie. Als je gewoon kijkt meten je hersenen de diepte door de mate waarin je ogen zich focussen op een voorwerp. Met een VR bril kijk je naar een vlak scherm zonder diepte en meten je hersenen het door de mate waarin je ogen zich naar elkaar draaien.

9 Sommige mensen zullen hier weinig last van hebben, maar anderen kunnen hier erg last van hun ogen van krijgen en vermoeidheid. Op het moment is hier nog vrij weinig aan te doen. Daarnaast kun je last hebben van ongelijkheid tussen het gevoel dat je volgens je beeld zou bewegen, maar je evenwichtsorgaan zegt dat je stilstaat. Hierdoor onstaat er dus een conflict in je hoofd dat ook wel wagenziekte en zeeziekte veroorzaakt. (Tom Forsyth, 2013). Ondanks dat deze bijwerkingen erg vervelend zijn kun je er wel gewend aan raken, waardoor je er minder last van zult hebben. Programmeurs van VR kunnen dan ook niet goed zelf hun werk testen, omdat ze al dermate aan het VR beeld zijn gewend dat ze minder last zullen hebben van kleine kalibratie fouten en dergelijken. Geadviseerd wordt om ook zoals bij gewone console games om de zoveel uur een half uur pauze te nemen om je ogen tot rust te laten komen.

10 Wat is er nu al voor mobiele telefoons aan Virtual Reality Apps? Google kwam dit jaar met Google Cardboard, wat VR mogelijk maakte voor de smartphone. Hiermee kun je voor een klein bedrag een VR bril maken met je smartphone. Wat begon als concept lijkt nu echt een ding te worden. Google play store heeft dan ook een aparte pagina gemaakt voor de VR apps. Google heeft hierbij een app uitgebracht waarmee je onder andere over de wereld kan vliegen en daarmee dus de wereld kunt verkennen of een kijkje kunt nemen in Versailles. Maar er zijn ook ondertussen andere apps verschenen voor het brilletje die niet van Google zijn, zoals een horror game. Zo breidt het VR voor de mobiele telefoon zich steeds meer uit.

11 Waar kun je Virtual Reality op toepassen? Virtual Reality wordt al enige tijd toegepast bij trainingen. Denk hierbij aan het trainen van soldaten, piloten en chirurgen. Hiervoor hebben ze al jaren dure technologie tot hun beschikking die niet beschikbaar/ relevant is voor een groter publiek. Virtual Reality kan ook gebruikt worden als therapie en dan vooral tegen fobieën. Op Newcastle University (2014) is onderzoek gedaan naar virtual reality therapie bij autistische kinderen met een fobie. Deze doelgroep is erg vatbaar voor fobieën door hun stoornis. Met de virtual reality therapie werden ze in een omgeving/ situatie geplaatst waar ze bang voor waren. Zo was een van de deelnemertjes bang voor duiven. Hij kreeg het beeld te zien van een speelplaats met wat duiven. Door middel van ontspantechnieken leerden hij met deze situatie omgaan en hoe vaker hij het systeem gebruikte, hoe beter het ging. Na een aantal maanden kon hij zonder zijn ontspanningsoefeningen gewoon langs een duif lopen zonder een angstig gevoel te krijgen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar Virtual Reality in schoolprogramma s. In plaats van een 2D webpagina die vooral uit tekst bestaan plaats je studenten door middel van virtual reality in een interactieve leerruimte. Hierin zouden dan meerdere leerlingen mee kunnen doen om ook van elkaar te leren. Sociale interactie zou dan ook erg belangrijk zijn voor het leerproces volgens University College Dublin. Doordat je meer moet interacteren zullen de leerlingen hierdoor ook meer op hun intuïtie afgaan.

12 Conclusie De laatste twee jaar is een duidelijke groei op het gebied van virtual reality te zien. De vraag ernaar groeit en steeds meer bedrijven gaan zich ermee bezig houden. Zo is van de Oculus Rift nu een Samsung variant en is Google bezig met het verder ontwikkelen van hun Google Cardboard. Door deze ontwikkeling van virtual reality op je smartphone kunnen hebben zijn er veel deuren geopend die eerst qua kosten niet haalbaar zouden zijn. Virtual Reality therapie zou bijvoorbeeld een stuk bereikbaarder kunnen worden op deze manier. Je kunt dan vanaf een vertrouwde omgeving aan je fobieën kunnen werken. De therapeut zou hierdoor huiswerk mee kunnen geven om het proces nog beter en sneller te laten verlopen. meer is dan bij luisteren of lezen. Als je daarbij ook geluid hebt blijft het zelfs tot 50% hangen. Virtual reality geeft aan vermaak ook vele mogelijkheden. Plaatsen die je altijd al had willen bezoeken kun je beleven thuis op de bank. Waan je bijvoorbeeld in het oude Egypte of bekijk het Vrijheidsbeeld alsof je er echt bij bent. Virtual reality biedt ons genoeg kansen in de toekomst! Ook in les methodes zou de smartphone ingezet kunnen worden. Veel middelbare schoolleerlingen hebben tegenwoordig een smartphone. Door deze in de les te gebruiken zal dit een hulpmiddel worden in plaats van een stoorzender in de lessen. De leerlingen zouden door middel van virtual reality hun leerstof echt kunnen beleven. Als je iets ziet blijft het tot 30% hangen, wat

13 Bronnen ML Heilig - US Patent 3,050,870, 1962, Oxford University Press, Studying and new paradigm, 2008, NintendoWeb, virtual boy, Kickstarter, Oculus Rift, Oculus, Oculus rift, Power Unlimited, Oculus rift:..een rij, 2013, Android Authority, Google Cardboard ships, Mario Gutierrez, F. Vexo,Daniel Thalmann, Stepping into virtual reality, 2008, VRS, How do...glasses work?, Tom Forsyth, VR sickness...can help, 2013, Kotaku, I played...hours straight, Chicago Tribune, Actual Side...Virtual Reality, 1995, com/ /business/ _1_cybersickness-psychologist-with-essex-corpvirtual-reality Front towards Gamer, Virtual Reality...Physically ill?, com/2014/03/29/virtual-reality-can-it-make-you-physically-ill/ University College Dublin, Virtual Reality...e-learning, 2006 C.Repetto, A.Gaggioli..., Virtual Reality...clinical trial, 2011 Newcastle University, Reducing Specific...Environment Intervention, 2014 C.Albanesius, Making Virual a Reality, 2014 H.McLellan, Virtual Realities,?

14 Cherilyn Smit

Leren en ervaren in een schijnwereld Virtual reality en serious gaming in zorg en onderwijs

Leren en ervaren in een schijnwereld Virtual reality en serious gaming in zorg en onderwijs Leren en ervaren in een schijnwereld Virtual reality en serious gaming in zorg en onderwijs Michelle Heijblom, Saxion Hogeschool 15 September 2016 Deventer Ziekenhuis Beter worden werkt! Wie heeft er ervaring?

Nadere informatie

Hedwig Klamer. Games & Interaction Klas 1C Inspiratie in Ontwerp Art, Media & me Saskia Freeke & Sonja van Vuure

Hedwig Klamer. Games & Interaction Klas 1C Inspiratie in Ontwerp Art, Media & me Saskia Freeke & Sonja van Vuure Hedwig Klamer Games & Interaction Klas 1C Inspiratie in Ontwerp Art, Media & me Saskia Freeke & Sonja van Vuure Inhoudsopgave Introductie 2 Computermuis 3 Oculus Rift 4 Gameconsole 5 Conclusie 6 1 Leap

Nadere informatie

Kennisanalyse. Feedback van onze contactpersonen: Marijke:

Kennisanalyse. Feedback van onze contactpersonen: Marijke: Kennisanalyse Vragen voor Nyctofobie: Wat is het echte probleem? Zou VR experience echt kunnen werken? Kun je er echt van af komen? Is deze fobie al van jongs af aan? Wat zou volgens jou een oplossing

Nadere informatie

Powered by EGM. Virtual, Mixed en Augemented Reality binnen de (interieur-)architectuur

Powered by EGM. Virtual, Mixed en Augemented Reality binnen de (interieur-)architectuur Powered by EGM Virtual, Mixed en Augemented Reality binnen de (interieur-)architectuur Programma Powered by EGM Interactief presenteren met VR/AR/MR What s nu & what s next Powered By EGM 1998-2002 MEI

Nadere informatie

VR Games. Wist je dat het zelfs al mogelijk is om zelf een 360 openen? Livestream op YouTube te

VR Games. Wist je dat het zelfs al mogelijk is om zelf een 360 openen? Livestream op YouTube te 24 360 Video 360 video is een van de fascinerende stukken content die je in VR kan ervaren. We maken overigens een duidelijk onderscheid tussen 360 video en VR films. Met 360 video bedoelen wij al het videomateriaal

Nadere informatie

NES-PC informatie (kopen? Bel of mail)

NES-PC informatie (kopen? Bel of mail) NES-PC informatie (kopen? Bel of mail) 071-3020202 06-31319780 mark@randstadpc.nl Het eind resultaat van de voorkant, als alles in elkaar zit. Wat is een NES-PC? Een NES-PC is een 8-bit NES (Nintendo Entertainment

Nadere informatie

Mocht u 0-phobia nog steeds niet kunnen downloaden, mail dan naar 0-

Mocht u 0-phobia nog steeds niet kunnen downloaden, mail dan naar 0- FAQ 0-phobia -Het lukt niet om 0-Phobia te downloaden. Mogelijk oorzaken: Onvoldoende vrije ruimte op telefoon: Maak voldoende ruimte vrij om de app te kunnen downloaden (350 MB). De 360 video`s die vanuit

Nadere informatie

Docentenhandleiding po Les over virtual reality voor groep 7 en 8 van het po

Docentenhandleiding po Les over virtual reality voor groep 7 en 8 van het po Docentenhandleiding po Les over virtual reality voor groep 7 en 8 van het po 1 Virtual reality in de klas po 1 Introductie Deze docentenhandleiding bestaat uit de volgende reality en onderzoeken welke

Nadere informatie

ATLANTIS GAMES BV. Frank Zijlmans, Managing Director. Innovatie en cross sectorale samenwerking door City of Imagineers

ATLANTIS GAMES BV. Frank Zijlmans, Managing Director. Innovatie en cross sectorale samenwerking door City of Imagineers ATLANTIS GAMES BV Frank Zijlmans, Managing Director Innovatie en cross sectorale samenwerking door City of Imagineers ATLANTIS GAMES BV Spin off van de NHTV op het gebied van game development, onderdeel

Nadere informatie

Augmented Reality in Aurasma

Augmented Reality in Aurasma Handleiding Augmented Reality in Aurasma Fontys Educatief Centrum - Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven Versie 2.0 Oktober 2015 Colofon Fontys Educatief Centrum Postbus 347, 5600 AH Eindhoven Telefoon 08850

Nadere informatie

5. Surfen op uw Samsung telefoon

5. Surfen op uw Samsung telefoon 129 5. Surfen op uw Samsung telefoon In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op de Samsung Galaxy. Met deze webbrowser surft u op het internet. Als u ook gebruikmaakt van internet

Nadere informatie

Workshop: Virtual Reality in het klaslokaal. Guido Wiemer

Workshop: Virtual Reality in het klaslokaal. Guido Wiemer Workshop: Virtual Reality in het klaslokaal Guido Wiemer Wat gaan we doen? Wat is Virtual Reality? Waarom Virtual Reality? Hardware & Software: Diverse Apps Voorbeeld m.b.v. Google Street View Zelf aan

Nadere informatie

Level 1: Let The Games Begin! Vergeet niet de diavoorstelling te starten, anders werken de linkjes niet.

Level 1: Let The Games Begin! Vergeet niet de diavoorstelling te starten, anders werken de linkjes niet. Level 1: Let The Games Begin! Vergeet niet de diavoorstelling te starten, anders werken de linkjes niet. In dit level... Kom je meer te weten over de ontwikkeling van games door de tijd. Ga je enkele spellen

Nadere informatie

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung,

Nadere informatie

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht Analyse Inleiding Bij het beoefenen van karate zijn er meerdere trainingsvormen. Een individuele trainingsvorm is de kata, waar een vast

Nadere informatie

IN BEWEGING. STEM-wetenschapper. STEM opdracht: Digitaal hulpmiddel

IN BEWEGING. STEM-wetenschapper. STEM opdracht: Digitaal hulpmiddel STEM-wetenschapper Naam: Elke dag zitten Max en Mia 1 uur te gamen met hun digitaal apparaat. Mia heeft een ipad terwijl Max altijd op de smartphone van mama speelt. Ze gamen niet zomaar spelletjes hoor!

Nadere informatie

Lisa van Ginkel / Rick van Esch / Carina Mostertman / Juri Baars Groep 2

Lisa van Ginkel / Rick van Esch / Carina Mostertman / Juri Baars Groep 2 Analyse 1: Groep 2 Onderzoek Jane McGonigal Jane McGonigal is een game designer (en researcher), academicus en schrijver, geboren op 21 oktober 1977. Ze is vooral bekend geworden met haar location-based

Nadere informatie

Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app

Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app Deze handleiding is opgesplitst in twee delen. Deel 1: Hoe gebruik je het Smart2VR CMS? Deel 2: Hoe gebruik je de Virtual Reality app? Deel 1:

Nadere informatie

Event menu Minigids event app

Event menu Minigids event app Event menu Minigids event app Hoe en waarom een mobiele evenementen app? Introductie De evenementenbranche verandert. Een evenement is niet langer een ad hoc activiteit. Het is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

RUBRICEREN, UPDATEN EN BESTANDEN VERWIJDEREN

RUBRICEREN, UPDATEN EN BESTANDEN VERWIJDEREN RUBRICEREN, UPDATEN EN BESTANDEN VERWIJDEREN RUBRICEREN, UPDATEN, VERWIJDEREN Met dit werkblad ga je oefenen met het rubriceren van apps, het updaten van apps en het verwijderen van bestanden van je smartphone

Nadere informatie

BRAEM. Big Data Analyse in VR. PDF versie 1.0. Een worden met je data. IT Consultancy

BRAEM. Big Data Analyse in VR. PDF versie 1.0. Een worden met je data. IT Consultancy PDF versie 1.0 BRAEM IT Consultancy Big Data Analyse in VR Een worden met je data De Presentatoren voor vandaag Joey Braem Freelance Business Informatieanalist Brian Doornenbal Data scientist VGZ & PhD

Nadere informatie

Is Virtuele Realiteit een hype of de next big thing?

Is Virtuele Realiteit een hype of de next big thing? Is Virtuele Realiteit een hype of de next big thing? Yoav Nir Market Director Waarover gaat de hype? 9/11/2016 Is Virtuele Realiteit een hype of de "next big thing"? 2 1 Inhoud Wat zegt men over de V&AR-opportuniteit?

Nadere informatie

PUUR_NL CAMPAGNE. Doelgroep. Boodschap en communicatie doelstellingen

PUUR_NL CAMPAGNE. Doelgroep. Boodschap en communicatie doelstellingen PUUR_NL CAMPAGNE Doelgroep Gazelle brengt volgend jaar een nieuwe fiets uit genaamd PUUR_NL. Deze krijgt een geheel eigen campagne om Gazelle marktleider te houden, ook in de branche van transportfietsen.

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Individuele opdracht: Anh Nguyen Embodied Learning

Individuele opdracht: Anh Nguyen Embodied Learning Individuele opdracht: Anh Nguyen 10771301 Embodied Learning De afgelopen jaren is er op het gebied van technologie een grote vooruitgang gemaakt. De technologie wordt onder andere gebruikt voor zakelijke,

Nadere informatie

Essay. Marnick de Groot. Docent: Pauline Weseman

Essay. Marnick de Groot. Docent: Pauline Weseman Essay Marnick de Groot 1603290 Docent: Pauline Weseman 1 Virtual reality, gevaarlijk of ongevaarlijk? Virtual reality helpt mensen met beperkingen, maar er zitten wel enkele psychologische gevaren aan

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

Individuele analyse: Game

Individuele analyse: Game Individuele analyse: Game Auteur: Duuk Mouris, 1594079, Integraal Veiligheidskunde student Klas: JM-AGG-13 Minor: Applied Games & Gamification Vak: Game Design Analysis Docenten: Moira Whyte, Bob Cruijsberg

Nadere informatie

Onze laatste nieuwsbrief in 2017

Onze laatste nieuwsbrief in 2017 Onze laatste nieuwsbrief in 2017 Uiteraard starten we met de laatste versies van de door ons verdeelde antivirus-pakketten. Kijk dit na en doe een upgrade wanneer het nodig is of wij doen dat dit voor

Nadere informatie

Schoolkrant. Oktober 2015. Lees alles over goedkoopste VR Bril & 10 tips voor de vakantie!

Schoolkrant. Oktober 2015. Lees alles over goedkoopste VR Bril & 10 tips voor de vakantie! Schoolkrant. Nr.5 Oktober 2015 Lees alles over goedkoopste VR Bril & 10 tips voor de vakantie! 2 Inhoudsopgave Interview met Jager & Jager P.4 Herfstactiviteiten P.7 Google Cardboard P.10 De vraag P.11

Nadere informatie

Ontwikkelen voor Android. Het waarom, het hoe en het wat - Sander Tuit

Ontwikkelen voor Android. Het waarom, het hoe en het wat - Sander Tuit Ontwikkelen voor Android Het waarom, het hoe en het wat - Sander Tuit Over mij Mede-oprichter Androidworld Ontwikkelaar Androidworld-app @SanderTuit op Twitter, +SanderTuit op Google+ Over Androidworld

Nadere informatie

Masterclasses voor bovenbouw havo-leerlingen

Masterclasses voor bovenbouw havo-leerlingen Masterclasses voor bovenbouw havo-leerlingen Voor verdieping, studiekeuze of inspiratie voor je profielwerkstuk Wedstrijd met je zelfgebouwde robot Deze masterclass is voor leerlingen uit 4/5 havo met

Nadere informatie

VIRTUAL REALITY AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: TECHNOLOGIE & E-HEALTH

VIRTUAL REALITY AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: TECHNOLOGIE & E-HEALTH VIRTUAL REALITY VIRTUAL REALITY Dit werkblad laat je kennismaken met toepassingen van virtual reality in je eigen werksituatie. Je kunt het alleen doen of met anderen. Wat is virtual reality? Virtual reality

Nadere informatie

5. Surfen op internet

5. Surfen op internet 147 5. Surfen op internet In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op de Samsung Galaxy. Met deze webbrowser surft u op het internet. Als u ook gebruikmaakt van internet op uw

Nadere informatie

INSTELLEN VAN DE FREEFLY VR INSTELLEN VAN DE FREEFLY VR. Stap 2: Scan de QR-code. Stap 1: Smartphone vereisten

INSTELLEN VAN DE FREEFLY VR INSTELLEN VAN DE FREEFLY VR. Stap 2: Scan de QR-code. Stap 1: Smartphone vereisten Stap 1: Smartphone vereisten a. De Freefly VR is compatibel met IOS en ANDROID smartphones. Voor een upto-date lijst met aanbevolen smartphones verwijzen wij u naar http://www.freeflyvr.com/is-my-phone-virtual-reality-compatible/

Nadere informatie

Wat is de aanleiding?

Wat is de aanleiding? Het verkeer baas met met Virtual Baas van dede straat virtualreality reality Wat is de aanleiding? Kijk voo rm informa eer tie op samsun g.com/ nl/ beatthe street Kinderen veilig over straat Elke dag gaan

Nadere informatie

The NN gadget, your chance to catch it!

The NN gadget, your chance to catch it! Concept Hoe kan Nationale-Nederlanden jongeren triggeren om over later en hun pensioen na te denken? Mijn oplossing om jongeren hiervoor te triggeren is om ze hun toekomst te visualiseren en dit ervaren.

Nadere informatie

Docentenhandleiding vo Les over virtual reality voor de onderbouw van het vo

Docentenhandleiding vo Les over virtual reality voor de onderbouw van het vo Docentenhandleiding vo Les over virtual reality voor de onderbouw van het vo 1 Virtual reality in de klas vo 1 Introductie Deze docentenhandleiding bestaat uit de volgende reality en onderzoeken welke

Nadere informatie

het Officiële Boek Help je kinderen leren programmeren! Marina Umaschi Bers en Mitchel Resnick

het Officiële Boek Help je kinderen leren programmeren! Marina Umaschi Bers en Mitchel Resnick het Officiële Boek Help je kinderen leren programmeren! Marina Umaschi Bers en Mitchel Resnick inhoud in het kort voorwoord...xi Een inleiding tot ScratchJr... 1 Hoofdstuk 1: Aan de slag... 7 Hoofdstuk

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Augmented reality: bouwen met een display op je hoofd? Antoine de Reus, National Aerospace Laboratory NLR

Augmented reality: bouwen met een display op je hoofd? Antoine de Reus, National Aerospace Laboratory NLR Augmented reality: bouwen met een display op je hoofd? Antoine de Reus, National Aerospace Laboratory NLR Augmented Reality Bouwen met een display op je hoofd? Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium

Nadere informatie

Praktijkoefening - Werken met Android

Praktijkoefening - Werken met Android IT Essentials 5.0 8.2.2.3 Praktijkoefening - Werken met Android Inleiding Druk dit werkblad af en voer de opdrachten uit. Bij deze praktijkoefening ga je apps en widgets op het startscherm plaatsen en

Nadere informatie

Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour

Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour www.vrapp.co/komindekas/vrkastour Beste gebruiker, Via deze handleiding leggen we uit hoe je het beste de vrkastour webapplicatie kunt gebruiken. Deze handleiding

Nadere informatie

Utrecht, maart Rutgers Arthur van Schendelstraat MJ Utrecht Postbus GA Utrecht

Utrecht, maart Rutgers Arthur van Schendelstraat MJ Utrecht Postbus GA Utrecht Arthur van Schendelstraat 696 3511 MJ Utrecht Postbus 9022 3506 GA Utrecht +31(0)30 231 34 31 office@rutgers.nl www.rutgers.nl www.rutgers.international Utrecht, maart 2017 BIC ABNA NL 2A IBAN NL18 ABNA

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Oktober 2013 ONDERWERPEN Managementsamenvatting 2 Introductie 3 Online blijft 4 Waarom is Click-to-Call vandaag de dag relevant? De nieuwe

Nadere informatie

Wii Sports. Individuele Analyse

Wii Sports. Individuele Analyse Wii Sports Individuele Analyse Auteur: Arne Riekert Studentennummer: 1607641 Docenten: Moira Whyte & Bob Cruijsberg Datum: 31-10-2013 Vak: Game Analysis Minor: Applied Games & Gamification Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

PoE IP Camera. Quick Start Guide QG4_A

PoE IP Camera. Quick Start Guide QG4_A PoE IP Camera Quick Start Guide QG4_A Camera Connectie Diagram PoE IP Camera Jouw mobiele apparaat Netwerk Kabel Power Adapter 01. Router Netwerk Kabel PoE Switch / PoE Injector Sluit de camera voor de

Nadere informatie

PROJECT INTERACTIEVE MULTIMEDIA ASSIGNMENT 4 BESCHRIJVING

PROJECT INTERACTIEVE MULTIMEDIA ASSIGNMENT 4 BESCHRIJVING PROJECT INTERACTIEVE MULTIMEDIA ASSIGNMENT 4 Maarten Hoogendoorn mhn296 Eric Nieuwenhuijsen enn430 BESCHRIJVING Voor opdracht 2 willen wij een interactief videospel maken dat gebruik maakt van de data

Nadere informatie

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Second screen breekt definitief door Het aantal bezitters van ipads en andere tablets is per december 2011 gestegen tot 1.7 miljoen Nederlanders (14%

Nadere informatie

VIRTUAL REALITY INFORMATIEDOCUMENT ONDERWIJS

VIRTUAL REALITY INFORMATIEDOCUMENT ONDERWIJS VIRTUAL REALITY INFORMATIEDOCUMENT ONDERWIJS EEN TIJD VAN EXPONENTIËLE TECHNOLOGIE COMPUTING EXPERIENCE GEDACHTE BESTURING NEURAL INTERFACING AUGMENTATION OF REALITY URBAN FARMING ARTIFICIAL INTELLIGENCE

Nadere informatie

Afstudeer Opdracht. Document: Project Voorstel Versie: 2.0. Student: Studentnummer: Projectnaam: Begeleidster: Tweede lezer:

Afstudeer Opdracht. Document: Project Voorstel Versie: 2.0. Student: Studentnummer: Projectnaam: Begeleidster: Tweede lezer: Afstudeer Opdracht Document: Project Voorstel Versie: 2.0 Student: Studentnummer: Projectnaam: Begeleidster: Tweede lezer: Michael Schouman 500501248 www.liveartz.nl - #LiveArtz Shirley Niemans Koop Reynders

Nadere informatie

PRESSKIT Project Mythe Mobyle Dick

PRESSKIT Project Mythe Mobyle Dick PRESSKIT Project Mythe Mobyle Dick Ashley Hiemstra Annabel Bak Media College Amsterdam Mobyle Dick Presskit Pagina 1 van 10 INHOUD 1. Game informatie 2. Features 3. Bedrijfs informatie 4. Art work 5. Screenshots

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Virtual Reality Concept Challenge Introductie Virtual Reality MBO

Virtual Reality Concept Challenge Introductie Virtual Reality MBO Virtual Reality Concept Challenge 2016 Introductie Virtual Reality MBO Inhoud 1. Wat is Virtual Reality? 2. Wat kun je met Virtual Reality? 3. Hoe maak je Virtual Reality? Wat is Virtual Reality? 3 Wat

Nadere informatie

Onderzoek Native/Web app

Onderzoek Native/Web app Onderzoek Native/Web app Analyse en conclusie Enquête Bij ons concept Let s make a memory hebben we al vrij snel bedacht dat er in dit concept gebruikt moet worden gemaakt van een digitaal product zoals

Nadere informatie

WELKOM BIJ BOMBERBOT! LES 1: WAT IS PROGRAMMEREN LES 1: WAT IS PROGRAMMEREN WAAR GAAT DEZE LES OVER? INTRODUCTIE

WELKOM BIJ BOMBERBOT! LES 1: WAT IS PROGRAMMEREN LES 1: WAT IS PROGRAMMEREN WAAR GAAT DEZE LES OVER? INTRODUCTIE WELKOM BIJ BOMBERBOT! Bij onze lessen horen ook nog een online game, waarin de leerlingen de concepten die ze geleerd krijgen direct moeten toepassen, en een online platform, waarin u de voortgang van

Nadere informatie

DESIGN FOR VIRTUAL EXPERIENCES

DESIGN FOR VIRTUAL EXPERIENCES DESIGN FOR VIRTUAL EXPERIENCES Begeleidend schrijven Student: Esmeé van t Hoff Studentnummer: 3007630 22-04-2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Blz. 2 Inleiding Blz. 3 Prototype Blz. 4 Context Blz. 5 Logline

Nadere informatie

FixjeiPhone / The Virtual Dutch Men - Presentatie Davey Groothedde / Tim Moelard

FixjeiPhone / The Virtual Dutch Men - Presentatie Davey Groothedde / Tim Moelard FixjeiPhone / The Virtual Dutch Men - Presentatie 2018 Davey Groothedde / Tim Moelard www.fixjeiphone.nl Geschiedenis FixjeiPhone is ontstaan vanuit de vraag naar informatie over iphone reparaties. 2013

Nadere informatie

INLEIDING WAT DACHT JE VOORAF VAN.. EN WAAROM?

INLEIDING WAT DACHT JE VOORAF VAN.. EN WAAROM? INLEIDING WAT DACHT JE VOORAF VAN.. EN WAAROM? Sabeth Keek een beetje tegen het project op omdat het om een applied game ging. het leek mij een moelijke doelgroep. Het leek mij wel lastiger om in te leven

Nadere informatie

Hoe gaat gesture control role-playing games beinvloeden, in het bijzonder serious games?

Hoe gaat gesture control role-playing games beinvloeden, in het bijzonder serious games? Hoe gaat gesture control role-playing games beinvloeden, in het bijzonder serious games? Deelvragen 1. Wat zijn role-playing serious games? 2. Wat is gesture control? 3. Zijn er al gesture controlled game

Nadere informatie

Concept document. Bureau AMC. Team Anne Wouters Vera van der Pennen Rijk van Zanten

Concept document. Bureau AMC. Team Anne Wouters Vera van der Pennen Rijk van Zanten Concept document Bureau AMC Team Anne Wouters Vera van der Pennen Rijk van Zanten Probleem/Aanleiding Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft verscheidene achtweekse programma s waarin

Nadere informatie

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Stedelijk Museum VMBO leerlingen interactieve rondleiding Ontwerpspecificatie Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Inhoud INHOUD OPDRACHT CONCEPT ONTWERP HIGH LEVEL DETAIL

Nadere informatie

The Social Web Placemat

The Social Web Placemat The Social Web Placemat Naam Randy Huls Sofie van Rooij Docent Alexander Zeh Inleverdatum 20-01- 15 Klas V1-01 Conceptmodel The Social Web Randy Huls & Sofie van Rooij V1-01 Ontwerpdocumentatie Placemat

Nadere informatie

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE.

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. ANOUK ROUMANS ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. 00 HOOFDVRAAG 00 HOOFDVRAAG Is het relevant voor een UX-designer om development kennis te hebben op gebied van apps? 00 INHOUDSOPGAVE 00 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

WEBQUEST. Het ontstaan van de film. Lees je deze webkwestie voor de eerste keer, werk ze dan in volgorde af.

WEBQUEST. Het ontstaan van de film. Lees je deze webkwestie voor de eerste keer, werk ze dan in volgorde af. WEBQUEST Het ontstaan van de film Lees je deze webkwestie voor de eerste keer, werk ze dan in volgorde af. Als je in het menu beneden met je muisaanwijzer over een woord gaat, verandert het in een handje.

Nadere informatie

+ + Leaseprijs robotkist 599,- p/m incl. leerplannen Aanschafwaarde robots euro

+ + Leaseprijs robotkist 599,- p/m incl. leerplannen Aanschafwaarde robots euro ECHT ROBOTKIST i.s.m. Expertise Centrum Het Talentenhuis + + Leaseprijs robotkist 599,- p/m incl. leerplannen Aanschafwaarde robots 14.000 euro ECHT ROBOTKIST de nieuwste robots in 1 leskist Over de Robotkist

Nadere informatie

Onderzoek Tablets in het onderwijs

Onderzoek Tablets in het onderwijs Onderzoek Tablets in het onderwijs September 2011 Voorwoord In dit verslag presenteren we onze bevindingen van de tablettest die we hebben uitgevoerd. Zowel de ipad 2 als verschillende Android tablets

Nadere informatie

2015 ONDERZOEKSRAPPORT. Nilish Sitaram Vincent van der Velde 1575701 1598659 WAT ZAL DE ROL VAN VIRTUAL REALITY IN DE TOEKOMST ZIJN VOOR CMD ERS?

2015 ONDERZOEKSRAPPORT. Nilish Sitaram Vincent van der Velde 1575701 1598659 WAT ZAL DE ROL VAN VIRTUAL REALITY IN DE TOEKOMST ZIJN VOOR CMD ERS? WAT ZAL DE ROL VAN VIRTUAL REALITY IN DE TOEKOMST ZIJN VOOR CMD ERS? CURSUSNAAM DREAM DISCOVER DO (SEMINAR) DOCENT Hanneke Ponten CURSUSCODE JDE-SVIS.3V-13 CURSUSJAAR 2014-2015 2015 ONDERZOEKSRAPPORT Nilish

Nadere informatie

Verhuur Brochure. Virtual Reality voor zakelijk en professioneel gebruik. Meer informatie? Bel +31 (0) of kijk op:

Verhuur Brochure. Virtual Reality voor zakelijk en professioneel gebruik. Meer informatie? Bel +31 (0) of kijk op: Verhuur Brochure Virtual Reality voor zakelijk en professioneel gebruik Virtual Reality voor groepen Breng meerdere gebruikers tegelijkertijd in dezelfde virtuele wereld. Een spectaculaire, leerzame, maar

Nadere informatie

1. Fotobewerking met Aviary

1. Fotobewerking met Aviary 11 1. Fotobewerking met Aviary Een foto die u vroeger moest weggooien, omdat deze niet goed belicht of scheef was, kunt u met fotobewerkingsprogramma s op de computer corrigeren. Maar ook voor een tablet

Nadere informatie

concept De planten redder Sabine Derde

concept De planten redder Sabine Derde concept De planten redder Sabine Derde 508964 Social interaction design kun je inzetten om mensen te helpen om hun gedrag te veranderen. Hier gaan we naar kijken tijdens deze laatste opdracht voor DMEC.

Nadere informatie

Virtual reality-bril Pro

Virtual reality-bril Pro Virtual reality-bril Pro Korte installatiehandleiding 87004 De ednet Virtual reality-bril Pro werd ontworpen voor standaardgebruikers. Dankzij het zachte traagschuim en het PU-leer kunt u rekenen op een

Nadere informatie

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren.

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. Stellingen doelen 1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. 3. Instructielessen maken voor het

Nadere informatie

3. Surfen met uw tablet

3. Surfen met uw tablet 85 3. Surfen met uw tablet In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op uw Samsung Galaxy Tab. Met deze webbrowser kunt u op uw tablet surfen op het internet. Als u ook gebruikmaakt

Nadere informatie

VIA EEN BROWSER OF DE NETOP VISION STUDENT APP UW SCHERM MET STUDENTEN DELEN

VIA EEN BROWSER OF DE NETOP VISION STUDENT APP UW SCHERM MET STUDENTEN DELEN VIA EEN BROWSER OF DE NETOP VISION STUDENT APP UW SCHERM MET STUDENTEN DELEN Met Vision kunnen docenten als volgt een lesruimte maken: als een combinatie van studenten die met Windows werken en apparaten

Nadere informatie

Door deel te nemen aan deze evaluatie van help je de ontwikkelaars uit te zoeken hoe ze alle informatie best weergeven.

Door deel te nemen aan deze evaluatie van help je de ontwikkelaars uit te zoeken hoe ze alle informatie best weergeven. Dit is een prototype van een applicatie waarop je evaluaties en onderzoeken kan vinden die jouw hulp nodig hebben. Je kan er ook je eigen evaluatie of onderzoek plaatsen. Door deel te nemen aan deze evaluatie

Nadere informatie

Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7

Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7 Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7 3 ios 7 op de ipad September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd.

Nadere informatie

Bouwstenen. Handleiding. In deze handleiding vindt u informatie over de 12 verschillende bouwstenen waaruit u kunt kiezen, om uw app op te bouwen.

Bouwstenen. Handleiding. In deze handleiding vindt u informatie over de 12 verschillende bouwstenen waaruit u kunt kiezen, om uw app op te bouwen. Bouwstenen Handleiding In deze handleiding vindt u informatie over de 12 verschillende bouwstenen waaruit u kunt kiezen, om uw app op te bouwen. Lijst Tekst Het lijst onderdeel biedt een overzicht van

Nadere informatie

Handleiding apparaataanmelding

Handleiding apparaataanmelding Handleiding apparaataanmelding 22-03-2015 2 De informatie in dit document kan zonder kennisgeving gewijzigd worden. De in dit document omschreven diensten worden geleverd in het kader van een licentieovereenkomst

Nadere informatie

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7.

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7. 1 ios 7 op de ipad September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd. Dit nieuwe besturingssysteem heeft de naam ios 7.

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Voordelen van consumentengedragonderzoek in een virtuele wereld

Voordelen van consumentengedragonderzoek in een virtuele wereld Voordelen van consumentengedragonderzoek in een virtuele wereld Met een virtual reality bril op loopt de respondent door de virtuele supermarkt. Ze loopt door de verschillende gangpaden, kijkt naar alle

Nadere informatie

HKmobile. HKmobile partner in innovatie. Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen. HKmobile

HKmobile. HKmobile partner in innovatie. Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen. HKmobile Virtual Reality, Augmented Reality partner in innovatie Uw presentator Hans Kleinhout Directeur en inspirator van BV Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen Zelf opleider elektrotechnische opleidingen

Nadere informatie

Introductie. Bitsboard

Introductie. Bitsboard Introductie Bitsboard is een fantastische leer tool om nieuwe feiten en informatie tot je te nemen op een leuke en nieuwe manier. Wat maakt Bitboard nu uniek? Speel een aantal mini-games: Bitsboard maakt

Nadere informatie

Toen, nu en de toekomst. Samen de digitale toekomst in

Toen, nu en de toekomst. Samen de digitale toekomst in Toen, nu en de toekomst Samen de digitale toekomst in Gewaarwording Een korte reis door de tijd naar het NU!!!! De reis waarin wij ouder werden. Het NU waarin wij onze plek moeten vinden. Het NU van de

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

installatie Dsl Snel van start

installatie Dsl Snel van start installatie Dsl Snel van start Welkom bij t-mobile Thuis Met deze handleiding installeer je in no-time Internet, Interactieve TV en vast Bellen. Volg gewoon de stappen, dan komt alles in orde. Klaar voor

Nadere informatie

Belevingsdagen Leraar Informatica (BASO) Maak je eigen app! Belevingsdagen Thomas More - Elke Boonen

Belevingsdagen Leraar Informatica (BASO) Maak je eigen app! Belevingsdagen Thomas More - Elke Boonen Belevingsdagen Leraar Informatica (BASO) Maak je eigen app! App Inventor: je app maken http://appinventor.mit.edu/ Rechtsboven Create Apps Aanmelden met Google Account App Inventor: nieuw project Start

Nadere informatie

SKC CMD. Naam: De Studiekeuzecheck (SKC) gaat je helpen om bekend te raken met & voor te bereiden op de opleiding Communication Multimedia Design.

SKC CMD. Naam: De Studiekeuzecheck (SKC) gaat je helpen om bekend te raken met & voor te bereiden op de opleiding Communication Multimedia Design. SKC CMD De Studiekeuzecheck (SKC) gaat je helpen om bekend te raken met & voor te bereiden op de opleiding Communication Multimedia Design. De opdrachten in dit boekje zijn huiswerk voor de werkgroep.

Nadere informatie

ONS AANKONDIGINGEN Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op

ONS AANKONDIGINGEN Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op ONS AANKONDIGINGEN Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op 22-03-2018 Table of Contents... 3 - algemene uitleg... 4 - gebruik van... 6 Nedap healthcare Pagina 3 / 12 - algemene uitleg is een applicatie

Nadere informatie

TECHNOLOGIE IN DE FORENSISCHE ZORG: CROSSING BORDERS

TECHNOLOGIE IN DE FORENSISCHE ZORG: CROSSING BORDERS TECHNOLOGIE IN DE FORENSISCHE ZORG: CROSSING BORDERS HANNEKE KIP BIANCA ROELOFSEN SASKIA KELDERS KIRA OBERSCHMIDT h.kip@transfore.nl b.roelofsen@ggz-nhn.nl s.m.kelders@utwente.nl k.oberschmidt@ student.utwente.nl

Nadere informatie

Location Based Media

Location Based Media Location Based Media Introductie met 7scenes Minor Create Your Future Nieuwe Media 2028 Studiejaar 2011-2012 Inhoud 1 Inleiding en uitleg opdracht... 3 1.1 Wat gaan we doen?... 3 1.2 Over 7scenes... 3

Nadere informatie

Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen!

Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen! Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen! Inleiding Je kan er simpelweg niet meer omheen. Zodra je een zoekopdracht uitvoert op Google, verschijnen er video thumbnails

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304)

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Achtergrond Deze paper is een opdracht voor het vak Inleiding Multimedia voor de studie Informatica aan de Vrije Universiteit. In de periode van

Nadere informatie

TESTPLAN. Project Design for Space Team Beam Finn van der Heide & Bertram Flier

TESTPLAN. Project Design for Space Team Beam Finn van der Heide & Bertram Flier TESTPLAN Project Design for Space Team Beam Finn van der Heide & Bertram Flier Test monitor: Bertram Data-logger: Finn Tech Operator: Finn Recruiter: Finn & Bertram 1 Inhoudsopgave Introductie pagina 3

Nadere informatie

Het nieuwe menu van Proximus TV onder de loep! Hou deze minigids goed bij!

Het nieuwe menu van Proximus TV onder de loep! Hou deze minigids goed bij! Het nieuwe menu van Proximus TV onder de loep! Hou deze minigids goed bij! Menu mijn bibliotheek televisie shop Het nieuwe menu? Kinderspel Hier staan al je Je toegang tot Hier huur je een Iets zoeken

Nadere informatie