Werksessie THEMA 1: ARTISTIEKE SAMENWERKING EN IDENTITEIT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werksessie THEMA 1: ARTISTIEKE SAMENWERKING EN IDENTITEIT"

Transcriptie

1 VERSLAG SESSIE ENSEMBLES & SAMENWERKING: BALANCEREN OP DE KOORD VAN EFFICIËNTIE EN IDENTITEIT Met Gerrit Geerts (Het Collectief), Babila Poma (Muziekcentrum Vlaanderen), Annick Schramme (U.A.), Ann Andries (Champ d Action), Paul Corthouts (oko), Pieter Jansen (Arsis4) Paul Corthouts: Verwelkoming Samenwerking is een economische realiteit, maar er schuilt een tweeledig gevaar in: de gedwongen fusies en een gebrek aan efficiëntie. Daarom deze werksessie, vertrekkende van de vraag: hoe vullen we die samenwerking in? Babila Poma: Toelichting van onderzoek Organisatiestructuren en samenwerkingsvormen in de muziek en beeldende kunstensector. (zie powerpoint) Werksessie THEMA 1: ARTISTIEKE SAMENWERKING EN IDENTITEIT Ann Andries: CASE Champ d action De werking van Champ d action is geëvolueerd naar die van een productiehuis, met infrastructuur gevestigd in De Singel. Ze werken samen met heterogene groepen, gaande van musici en choreografen tot het Muhka. Deze samenwerking werd in 2004 een structurele samenwerking die driejaarlijks hernieuwd wordt. Jaarlijks doen ze minstens één groot project samen, waarvoor dan ook gezamenlijk promotie wordt gevoerd. Wanneer Champ d action een multidisciplinair project wil ontwikkelen, opteren ze samen te werken met experten ter zake. Bijvoorbeeld het inschakelen van beeldende kunstenaars voor een klassieke opvoering. : Discipline overschrijdend => breder draagvlak Gevaar: Het verschil in grootte of tussen gesubsidieerde en niet-gesubsidiëerde organisaties kan een verschil in machtsverhouding teweegbrengen in de samenwerking, waardoor de kleinere organisatie meer zal moeten investeren. Pieter Jansen: Arsis4 Arsis4, een ensemble van jong talent, speelt samen met gevestigde waarden. Daarnaast heeft Arsis4 ook een samenwerking met een Uthspeler. Waardoor ze in een zaal in Molenbeek werden uitgenodigd, waar ze anders nooit zouden spelen. : artistiek verrijkend (door ervaring of ander genre), meer speel mogelijkheden (ook in alternatieve circuits), breder publieksbereik

2 Bl!ndman Ook gevestigde waarden, zoals Blindman, zijn erg geïnteresseerd om met jonge snaken samen te werken, zowel via zakelijke ondersteuning als artistieke projecten. : De dialoog met jonge artiesten opent nieuwe mogelijkheden. Champ d Action & ZWERM Nieuwe invloeden, contact met nieuwe componisten, I Solisti del Vento Werken samen met het conservatorium van Antwerpen en spitst toe op de pedagogische taak van gevestigde ensembles. Daarnaast werken ze ook samen met een groter Collegium Vocale. GEVAAR: Het is belangrijk goede afspraken te maken, zowel artistiek (beide ensembles moeten genoeg aanbod komen om hun eigenheid te kunnen behouden), ongelijkheden moeten overbrugd worden (zoals het aantal repetities) en de artistieke premisse is erg van belang. Vraag van Gerrit Geerts (Het Collectief) Is er nog plaats voor Monocultuur? Rebecca Diependaele (Matrix) Muziekeducatie, er wordt veel samengewerkt met derden, maar er is ook plaats voor de eigen projecten die inspelen op de nood aan artistieke ontwikkeling. Het is voor een beginnend ensemble belangrijk om te kunnen experimenteren en zo een eigen identiteit te ontwikkelen. In zijn groeiproces heeft een ensemble soms nood aan zelfstandigheid, dus daar schuilt een gevaar in bij het samenwerken met gevestigde namen. Bovendien is verplichting niet altijd productief. Het stimuleren van samenwerking is goed, maar het opleggen hiervan is gevaarlijk. Een samenwerking is immers een fragiel iets dat afhangt van persoonlijke relaties, geografie, Vraag van Babila Poma: Tot welke problemen kan een interdisciplinaire samenwerking leiden? Muziektheater De Spiegel (Emily-Sue Van Horenbeeck) Theater Spiegel is een objectentheater waarbij er ook met muzikanten wordt samengewerkt. De verschillen tussen de CAO voor de acteurs en de muzikanten (creatie enerzijds en reproductie anderzijds) leidt tot zakelijke problemen (oa verloning). THEMA 2: MAATSCHAPPELIJKE SAMENWERKING EN IDENTITEIT Gerrit Geerts: Het Collectief & kunstproeven in Lier Het collectief werkt samen met een sociale organisatie, maar Geerts toont zich kritisch over het participatieverhaal.

3 Problemen: het vraagt veel tijd en respect om elkaar te leren kennen, en er is een verschil van uitkoopsom in de artistieke en sociale sector : participatie Filip Rathé van het Spectra Ensemble Werkt samen met andersbegaafden, wat een hele uitdaging is. Daarnaast wordt er ook (samen met Ictus) aan kennisoverdracht gedaan via enkele studenten van de ManaMa in Gent. Zijn visie: Soms moet je durven in iets te investeren. Als het mislukt, so be it, moet kunnen. Encantar Encantar is in residentie bij de KUL (universiteit leuven), waar ze onder andere een repetitieruimte ter beschikking krijgen. Daarnaast werken ze ook vaak samen met kinderen via workshops en meer. Encantar gelooft dat indien ze mensen reeds op jonge leeftijd in contact brengen met hun muziek, dat men op latere leeftijd interesse blijft vertonen voor hun werk. Dit zou dus op lange termijn voor continuïteit zorgen. Jonge artiest Als jonge groep zijn we verplicht op zoek te gaan naar financiële steun van de bedrijfswereld aan de hand van sponsoring. De sponsors stellen echter vaak zware voorwaarden, zoals met welke artiest er moet samengewerkt worden. Dit is niet erg opportuun voor het ensemble. Champ d Action Nieuwe technologie???? Sponsoring aftrekbaar maken, zou een interessant voorstel kunnen zijn om sponsoring te stimuleren. Het bekomen van sponsoring door ensembles is echter bijna onmogelijk en daarom gaan we niet dieper in op dit onderwerp. THEMA 3: ECONOMISCHE SAMENWERKING EN IDENTITEIT Gerrit Geerts: Vindt het fout om in termen van efficiëntie over muziek te denken, wél positief is dat er effectiever gebruik gemaakt wordt van personeel en infrastructuur. Succesverhalen worden vaak breed uitgesmeerd en veelvuldig aangehaald, in tegenstelling tot de mislukkingen. Toch valt er vaak meer te leren uit de bad practices. Het aantal mislukte fusie- en overnameprocessen loopt op tot 60 à 70%. (cfr boek Annick Schramme 1+1=3? Over Samenwerkingsverbanden in de culturele sector, Leuven, Lannoo Campus pp.141) Ook over de kostenbesparing moet men zich geen illusies maken. Volgens het bovenvermelde onderzoek van Annick Schramme, zullen de kosten bij een geslaagde samenwerking slechts tot max. 10% kunnen verminderd worden. Zo zal een samenwerking in de vorm van een coproductie, de gelegenheid aan het ensemble geven om een ruimte of de zaal te benutten voor de repetities. Dit kost uiteindelijk ook aan de organisator, vermits zij anders opbrengsten uit het verhuur kunnen halen en ook personeel moeten inzetten.

4 Ook voor de internationale werking is samenwerken essentieel. Zo werkt het Collectief hiervoor samen met Muziekcentrum Vlaanderen en de Vlaamse Overheid (via subsidies). An Andries benadrukt het belang van de samenwerking met de organisatoren/coproducenten. Zij hebben een uitgebreid netwerk en ze kunnen gemakkelijker een project geprogrammeerd krijgen bij collega-podia (cfr netwerk Huddersfield, Transit, November Music) : effectiever gebruik van infrastructuur en personeel, uitgebreider netwerk, : samenwerkingen zijn niet per definitie kostenbesparend, samenwerken kost ook geld en investering van middelen (geld, tijd, ) B rock B rok en een ander ensemble hebben beslist hun personeel te delen voor volgende werking: zakelijk, communicatie en productie. De boekingen en artistieke profilering van beide ensembles blijft gescheiden. Dit is dus een samenwerking die zich strikt beperkt tot de zakelijke ondersteuning en is erg geslaagd. (cfr managementbureaus) muzikant Het is niet goed om in verschillende ensembles te spelen met een gelijkaardig profiel. Filip Rathé, Spectra De muzikant wordt steeds mobieler, hij is altijd een freelancer. Het begrip vast in dienst bestaat niet in de klassieke muziek. Een muzikant kan vast bij een ensemble spelen (maar speelt daarnaast nog bij andere ensembles) of volledig freelance werken en ad hoc gevraagd worden mee te spelen. Probleem is dus dat je als vaste muzikant in realiteit enkel in gedachte vast zit, niet economisch.

5 CONCLUSIES Thema 1: Artistieke samenwerking en identiteit - Uitbreiding naar andere artistieke disciplines (vakexperten) zorgt voor breder draagvlak - > best structureel en op lange termijn Samenwerking jong met gevestigd - Kans te spelen op grotere podia - Meer/breder/ander/nieuw publiek - Artistiek verrijkend - Administratieve omkadering voor jongere artiesten Samenwerking gevestigd met jong - Nieuwe invloeden - Vinger aan de pols - Nieuwe netwerken Met onderwijs - Pedagogisch luik Complementariteit is nodig - verschil in grootte/subsidie -> verschillende trekkracht - Sterke artistieke premisse is noodzakelijk - moet kruisbestuiving zijn, geen inteelt - Eigen ruimte is nodig voor identiteit/eigen onderzoek - Verplichting is niet altijd productief Samenwerken met andere disciplines Andere Cao, andere bedrijfscultuur Thema 2: Maatschappelijke samenwerking en identiteit - lijn naar onderwijsinstellingen (ManaMa, Kul, Conservatoria, ) infrastructuur kennisoverdracht - nieuwe publieken - zoeken naar inhoudelijke component - bedrijfsleven vnl voor organisatoren - sympathie winnen - verschillende budgetten (bij samenlevingsopbouw) - zware voorwaarden vanuit de bedrijfswereld - niet gesubsidieerde ensembles hebben weinig te bieden aan de bedrijfswereld - gebrek aan investeringscultuur in de culturele sector Thema 3: Economische samenwerking en identiteit - efficiëntiebevordering: meer doen met zelfde middelen? Vb delen van ruimte, personeel, - efficiënt inzetten van gespecialiseerd personeel - kostenbesparing helpt niet - tijd, geld, mensenwerk - oppassen voor artistiek profiel Verslag door Matthias Stockmans voor Muziekcentrum Vlaanderen 2010

Sessie Spreiding van Jazz in Vlaanderen en Brussel Spreiding

Sessie Spreiding van Jazz in Vlaanderen en Brussel Spreiding Jazzforum 2010 Sessie Spreiding van Jazz in Vlaanderen en Brussel Spreiding Geografisch Volgens categorie Aandeel Belgische Jazz Conclusies GEOGRAFISCHE SPREIDING Spreiding muziek over de gemeenten Spreiding

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. Academische Bachelor en Master drama

Academiejaar 2014/2015. Academische Bachelor en Master drama Academiejaar 2014/2015 Academische Bachelor en Master Drama drama Academische Bachelor en Master Drama DRAMA Kiezen voor de opleiding Drama aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen is geen alledaagse

Nadere informatie

DE VERHOUDING TUSSEN PRIJZEN EN GAGES EN HET LOON VAN DE ARTIEST: ANALYSE VAN DE SITUATIE VANUIT HET STANDPUNT VAN DE ALTERNATIEVE MANAGER

DE VERHOUDING TUSSEN PRIJZEN EN GAGES EN HET LOON VAN DE ARTIEST: ANALYSE VAN DE SITUATIE VANUIT HET STANDPUNT VAN DE ALTERNATIEVE MANAGER DE VERHOUDG TUSSEN PRIJZEN EN GAGES EN HET LOON VAN DE ARTIEST: ANALYSE VAN DE SITUATIE VAN HET STANDPUNT VAN DE ALTERNATIEVE MANAGER Hoe bepaal ik een uitkoopsom? Om te starten maak ik alvast een opdeling

Nadere informatie

Stadsschouwburg Utrecht

Stadsschouwburg Utrecht Stadsschouwburg Utrecht Bijeenkomst culturele instellingen 6 juli 2007 Verschil Maken Uitwerking: twee loketten 1. Artistieke beslissingen: fondsen persoongerichte subsidies (inter)nationale projecten

Nadere informatie

Advies Adviezen aan de Nederlandse en Vlaamse regering

Advies Adviezen aan de Nederlandse en Vlaamse regering Advies Adviezen aan de Nederlandse en Vlaamse regering onderwerp datum 7 mei 2004 aan cc advies bijzonder budget muziek en podiumkunsten Medy van der Laan, Nederlands staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

I. Toetsing van het voorliggend ontwerp van decreet aan het advies van de Raad voor de Kunsten van 3 maart 2004

I. Toetsing van het voorliggend ontwerp van decreet aan het advies van de Raad voor de Kunsten van 3 maart 2004 Raad voor de Kunsten Advies bij het ontwerp van decreet houdende opheffing van het decreet van 5 april 1995 tot oprichting van de Vlaamse Opera en tot regeling van de rechtsopvolging. I. Toetsing van het

Nadere informatie

Beleidslijnen

Beleidslijnen Beleidslijnen 2013-2014 De Spil is er klaar voor! Wij willen de komende 6 jaar gestaag werken aan de kwaliteit van onze werking zodat De Spil in Roeselare een cultuurcentrum van en voor iedere Roeselarenaar

Nadere informatie

Kunstendecreet. decreet ondersteuning professionele. kunsten Vlaamse Gemeenschap

Kunstendecreet. decreet ondersteuning professionele. kunsten Vlaamse Gemeenschap Kunstendecreet decreet ondersteuning professionele kunsten Vlaamse Gemeenschap Vernieuwing regelgeving Kunsten 1. Historiek 2. Structuur nieuwe Kunstendecreet 2.1. Organisatie Kunstenbeleid 2.2. Subsidie

Nadere informatie

De ins & outs van het Kunstendecreet

De ins & outs van het Kunstendecreet De ins & outs van het Kunstendecreet Kerncijfers over structuren die gesubsidieerd zijn door het Kunstendecreet (2006-2009) Presentatie Muziekcentrum Vlaanderen 4 april 2011 Ancienne Belgique Structureel

Nadere informatie

HET LAB residentieel artistiek labo voor kunsten voor jong publiek in Hasselt

HET LAB residentieel artistiek labo voor kunsten voor jong publiek in Hasselt cultuurcentrum Hasselt HET LAB residentieel artistiek labo voor kunsten voor jong publiek in Hasselt WAT IS HET LAB? HET LAB is een residentieel artistiek labo voor kunsten voor jong publiek in Hasselt

Nadere informatie

RUIMTE VOOR BRUGSE MUZIKANTEN HET GROTE ENTREPOT-ONDERZOEK NAAR DE BRUGSE MUZIEKSCENE

RUIMTE VOOR BRUGSE MUZIKANTEN HET GROTE ENTREPOT-ONDERZOEK NAAR DE BRUGSE MUZIEKSCENE RUIMTE VOOR BRUGSE MUZIKANTEN HET GROTE ENTREPOT-ONDERZOEK NAAR DE BRUGSE MUZIEKSCENE INLEIDING De aantrekkelijkheid van een stad wordt door jonge mensen vaak afgemeten aan haar rock n roll-gehalte. Omdat

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. Academische Bachelor en Master muziek. muziek

Academiejaar 2014/2015. Academische Bachelor en Master muziek. muziek Academiejaar 2014/2015 Academische Bachelor en Master muziek muziek Academische Bachelor en Master muziek muziek Kiezen voor de opleiding Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen is geen alledaagse

Nadere informatie

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Academiejaar 2014/2015 Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Wil je na

Nadere informatie

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Vlaamse Opera

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Vlaamse Opera algemeen\centresofexcellence\overeenkvlopera\2010 versie 1 juni 2010 Tussen: Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Vlaamse Opera De Provincie Oost-Vlaanderen, met zetel

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet Vernieuwingen sinds aanpassing Kunstendecreet medio 2008 : - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties -Voor kunstenaars

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS

CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS PEDAGOGISCH DOSSIER CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS Podiumkunste VOORSTELLING Het gezelschap Transe-en-Danse heeft, doorheen de creatie van haar voorstellingen, een bijzondere manier van werken

Nadere informatie

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool Metropolitan Voka Metropolitan bouwt aan de Brusselse metropool Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bundelt zijn werking in de Brusselse

Nadere informatie

Heroriëntering VVC. Heroriënteren naar een netwerkgedreven kennisknooppunt voor (inter)lokaal cultuurbeleid

Heroriëntering VVC. Heroriënteren naar een netwerkgedreven kennisknooppunt voor (inter)lokaal cultuurbeleid Heroriënteren naar een netwerkgedreven kennisknooppunt voor (inter)lokaal cultuurbeleid Intern doorlopen traject VVC Contextanalyse Het voorstel Netwerkgedreven? Kennisknooppunt? (Inter)lokaal cultuurbeleid?

Nadere informatie

Vrijdag 11 mei 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Eerstesteenlegging Matterhorn Borgerhout

Vrijdag 11 mei 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Eerstesteenlegging Matterhorn Borgerhout Vrijdag 11 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Eerstesteenlegging Matterhorn Borgerhout (enkel het gesproken woord telt) Geachte schepen (van Cultuur

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING TOT SAMENWERKING BIJLOKESITE- PARTNERS

INTENTIEVERKLARING TOT SAMENWERKING BIJLOKESITE- PARTNERS INTENTIEVERKLARING TOT SAMENWERKING BIJLOKESITE- PARTNERS Tussen 1. Stad Gent, vertegenwoordigd door Mieke Hullebroeck (stadssecretaris), en Annelies Storms (Schepen voor Cultuur, Toerisme en Evenementen),

Nadere informatie

A R C H I E F. desingel. Juni 2004. x i - 1 -

A R C H I E F. desingel. Juni 2004. x i - 1 - A R C H I E F desingel Juni 2004 x i - 1 - Archief desingel 1. Identificatie 1.2. Titel, naam, omschrijving Archief van het Internationaal Kunstcentrum desingel. 1.3. Datum of periode van ontstaan Vanaf

Nadere informatie

De handen in elkaar, samen werken aan een Brede School

De handen in elkaar, samen werken aan een Brede School De handen in elkaar, samen werken aan een Brede School Brede School Te downloaden op www.vlaanderen.be/bredeschool Doel BS Brede ontwikkeling van kinderen en jongeren Doel BS Brede ontwikkeling van kinderen

Nadere informatie

PORTA CREATIO. Handleiding

PORTA CREATIO. Handleiding 1 PORTA CREATIO Handleiding 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstelling.. 4 Wie komt in aanmerking. 5 Procedure. 6 Privacy disclaimer 7 Contactinformatie 8 3 Inleiding In Porta Creatio worden creatieve projecten

Nadere informatie

Projectsubsidies organisaties: doel

Projectsubsidies organisaties: doel Projectsubsidies organisaties: doel De projectsubsidiëring is erop gericht organisaties die niet structureel ondersteund worden, de kans te bieden om één project, afgerond in tijd en doelstelling, te realiseren.

Nadere informatie

SAMENWERKING CULTUUR OOST-NEDERLAND

SAMENWERKING CULTUUR OOST-NEDERLAND SAMENWERKING CULTUUR 1 SAMENWERKING CULTUUR 2 SAMENWERKING CULTUUR Met ROUTE OOST ontwikkelen we een perspectief voor de Oost- Nederlandse culturele infrastructuur en een routekaart met en tussen de stedelijke

Nadere informatie

SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20

SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20 SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20 Na een succesvolle eerste editie zet Symfonieorkest Vlaanderen (SOV) met enthousiasme zijn project SOV Composers' Academy verder. Dit

Nadere informatie

PERSBERICHT. Kunst op maat van kleine kinderen in Dommelhof. Derde editie Babelut Festival: muziek en theater voor de allerkleinsten

PERSBERICHT. Kunst op maat van kleine kinderen in Dommelhof. Derde editie Babelut Festival: muziek en theater voor de allerkleinsten Neerpelt, 26 februari 2013 PERSBERICHT Kunst op maat van kleine kinderen in Dommelhof Derde editie Babelut Festival: muziek en theater voor de allerkleinsten Van woensdag 27 februari tot en met zondag

Nadere informatie

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam Vrijdag 25 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Operadagen Rotterdam (het gesproken woord telt) Directeur Guy Coolen, (burgemeester Ahmed Aboutaleb)

Nadere informatie

De Zaak Cultuur. onderzoek naar begrip en beleving van zakelijkheid in de culturele sector

De Zaak Cultuur. onderzoek naar begrip en beleving van zakelijkheid in de culturele sector onderzoek naar begrip en beleving van zakelijkheid in de culturele sector Joeri Van den Bergh founder & managing partner InSites Consulting 23 september 2008 VOORUIT Inhoud Onderzoeksdoelstellingen Methodologie

Nadere informatie

Maandag 26 maart Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Maandag 26 maart Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 26 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Uitreiking Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuurmanagement i.s.m. Bilsen Fonds - Antwerpen

Nadere informatie

Kunstendecreet. Team Kunsten en Erfgoed Departement Cultuur, Jeugd en Media. Infovergadering nieuwe beoordelaars 2 februari 2018

Kunstendecreet. Team Kunsten en Erfgoed Departement Cultuur, Jeugd en Media. Infovergadering nieuwe beoordelaars 2 februari 2018 Kunstendecreet Team Kunsten en Erfgoed Departement Cultuur, Jeugd en Media Infovergadering nieuwe beoordelaars 2 februari 2018 Jan Fabre, 2006 AGENDA Inleiding Belangrijkste vernieuwingen Opbouw Subsidiestromen

Nadere informatie

Verduidelijkende nota van de beoordelingscommissie sociaal-artistiek werk

Verduidelijkende nota van de beoordelingscommissie sociaal-artistiek werk Deze verduidelijkende nota is voorzien in het draaiboek artistieke beoordeling Kunstendecreet. Dit draaiboek is een gemeenschappelijk werkdocument voor alle partijen die betrokken zijn bij de advisering

Nadere informatie

sponsordossier ithaka 25

sponsordossier ithaka 25 ithaka sponsordossier ithaka 25 bedankt voor het doornemen van dit dossier. hieronder stellen wij ithaka, het beeldende kunstenfestival van LOKO - de leuvense studentenkoepel, voor & bieden we u de kans

Nadere informatie

raad voor cultuur R.J.Schimmelpennincklaan 3

raad voor cultuur R.J.Schimmelpennincklaan 3 R.J.Schimmelpennincklaan 3 so-to-3612+3 2506 AE Den Haag teler.cn.3172312esse fax +31(o)70 36147 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen de heer

Nadere informatie

STICHTING MUZIEK JONG VOOR OUD Jaarverslag 2007

STICHTING MUZIEK JONG VOOR OUD Jaarverslag 2007 STICHTING MUZIEK JONG VOOR OUD Jaarverslag 2007 Oorsprong Albin Ograjensek, de initiatiefnemer van de Stichting Muziek Jong voor Oud, is al jaren werkzaam in de ouderenzorg in Maastricht. Het viel hem

Nadere informatie

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013 Tilburg University 2020 Toekomstbeeld College van Bestuur, april 2013 Strategie in dialoog met stakeholders Open voor iedere inbreng die de strategie sterker maakt Proces met respect en waardering voor

Nadere informatie

VACATURE ZAKELIJK ASSISTENT

VACATURE ZAKELIJK ASSISTENT VACATURE ZAKELIJK ASSISTENT Vlamo is op zoek naar een gemotiveerde, positief ingestelde zakelijk assistent(e) van het niveau beleidsmedewerker. De zakelijk assistent zal heel nauw samenwerken met de algemeen

Nadere informatie

Aanvraag tot toetreding

Aanvraag tot toetreding Aanvraag tot toetreding Organisatie Naam organisatie: Juridische vorm: vzw nv bvba andere Adres: Telefoonnummer: Faxnummer: E-mailadres: Website: Ondernemingsnummer of btw-nummer: Btw-plichtig: ja/nee/gemengd

Nadere informatie

Geef talent een droomplek

Geef talent een droomplek voorwoord Sinds onze start als goededoelen-organisatie (culturele ANBI) in januari 2015 zijn we inmiddels flink gegroeid. Bezoekers, donateurs en sponsoren spelen hierbij de absolute hoofdrol. Naast hun

Nadere informatie

Enquête Kunstenaars in de WWIK

Enquête Kunstenaars in de WWIK Enquête Kunstenaars in de WWIK We zouden u graag een aantal vragen willen stellen over uw werkzaamheden en positie als kunstenaar. Eerst komen een paar algemene vragen aan de orde. 1. Wat is uw geboortejaar?

Nadere informatie

Beleidsplan JazzArt Orchestra 2015-2018

Beleidsplan JazzArt Orchestra 2015-2018 Beleidsplan JazzArt Orchestra 2015-2018 Stichting JazzArt 1-2-2015 Evaluatie 2010-2014. De Stichting JazzArt heeft de, in haar eerste beleidsplan voor JazzArt Orchestra 2010-2014, gestelde doelen, gerealiseerd:

Nadere informatie

Forum Ondernemend Hoger Onderwijs. 17 februari 2017

Forum Ondernemend Hoger Onderwijs. 17 februari 2017 Forum Ondernemend Hoger Onderwijs 17 februari 2017 Welkom! 9.30 9.40u Introductie nieuwe Forumleden toelichting verloop Nieuws en Actualiteit 9.40 10.10u Ecosystemen in studentensteden Artepreneur en

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties -Voor kunstenaars - Periodieke publicaties Algemene principes

Nadere informatie

JEUGD. De provincieraad van Antwerpen,

JEUGD. De provincieraad van Antwerpen, 911 JEUGD Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het subsidiereglement "Bijzondere Bovenlokale Cultuurprojecten door jongeren" De provincieraad van Antwerpen, Gelet op

Nadere informatie

LinkedIn Live Nieuwe Klanten Vinden

LinkedIn Live Nieuwe Klanten Vinden LinkedIn Live Nieuwe Klanten Vinden Voor wie Ondernemers, account managers, sales managers, business developers, freelancers en alle anderen die in het commerciële proces van een organisatie betrokken

Nadere informatie

Interregeling ecultuurprojecten

Interregeling ecultuurprojecten Interregeling ecultuurprojecten Met ingang van 15 april 2007 stimuleren de Mondriaan Stichting, het Nederlands Fonds voor de Film en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties ook gezamenlijk

Nadere informatie

Genderspecifieke studiekeuze in het hoger onderwijs

Genderspecifieke studiekeuze in het hoger onderwijs Genderspecifieke studiekeuze in het hoger onderwijs Ilse Laurijssen & Ignace Glorieux Onderzoeksgroep TOR - Vrije Universiteit Brussel Studiedag SSL: 'Hoger onderwijs: kiezen en winnen? X www.steunpuntssl.be

Nadere informatie

Aanvraag projectsubsidie

Aanvraag projectsubsidie Aanvraag projectsubsidie Projecten voor amateurkoren - bestemd voor leden van Koor&Stem georganiseerd in provincie Oost-Vlaanderen Procedure voor aanvraag van een projectsubsidie 1 Richtlijnen en voorwaarden

Nadere informatie

conceptnota ithaka 25

conceptnota ithaka 25 ithaka conceptnota ithaka 25 wat is ithaka? ithaka is een beeldend kunstenfestival voor jong artistiek talent georganiseerd door LOKO cultuur. haar vijfentwintigste editie gaat door van 6 tot 12 maart

Nadere informatie

LOONT PASSIE? Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen

LOONT PASSIE? Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen LOONT PASSIE? Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen Muntpunt, Brussel, 22 november 2016 Presentatie onderzoeksresultaten en antwoorden vanuit het

Nadere informatie

OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie

OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie IMPACT (International Meeting in Performing Arts and Creative Technologies) lanceert een open call. De geselecteerde projecten worden

Nadere informatie

Deze enquête kadert in een onderzoek van de Pianofabriek en Kenniscentrum Podiumtechnieken Rits.

Deze enquête kadert in een onderzoek van de Pianofabriek en Kenniscentrum Podiumtechnieken Rits. Waarom deze enquête? Deze enquête kadert in een onderzoek van de Pianofabriek en Kenniscentrum Podiumtechnieken Rits. We willen met dit onderzoek nagaan hoe individueel opererende technici of artiesten

Nadere informatie

Beleidsplan. 1. Introductie en korte geschiedenis

Beleidsplan. 1. Introductie en korte geschiedenis Beleidsplan 1. Introductie en korte geschiedenis Stichting Tasty Fingers is opgericht op 1 februari 2010 door accordeoniste Marieke Grotenhuis, tevens directeur van de stichting. Marieke Grotenhuis startte

Nadere informatie

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE!

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! CIJFERS OVER DRIE LOKALE HELDEN-EDITIES HEEN Het project Lokale Helden heeft aangetoond dat niet-verenigde muzikanten en organisatoren ontbreken in het lokaal

Nadere informatie

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I Wereldschemer vertelt het verhaal van Wereldoorlog I, gezien, gebeefd en beleefd door de kleine mens achter de machine. Universeel en eigentijds. Wereldschemer

Nadere informatie

Zullen cultuur- en gemeenschapscentra meer collectief onderhandelen?

Zullen cultuur- en gemeenschapscentra meer collectief onderhandelen? 102 103 Zullen cultuur- en gemeenschapscentra meer collectief onderhandelen? In 2010 kwam, na intensief overleg, het Principekader contracten tot stand. Hierin zijn een aantal principes vastgesteld die

Nadere informatie

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant Cultuureducatie in het VMBO Karin Hoogeveen Peter van der Zant Opzet sessie Korte presentatie onderzoek: 1. Waarom extra aandacht voor cultuureducatie in het vmbo? 2. Wat is gelukt, wat is minder gelukt?

Nadere informatie

Stichting Delfzijls Symphonie Orkest Suonare d Amatori

Stichting Delfzijls Symphonie Orkest Suonare d Amatori Stichting Delfzijls Symphonie Orkest Suonare d Amatori Beleidsplan 2018-2019 Inleiding --------------------------------------------------------------------------------3 Doelstellingen en beleid-------------------------------------------------------------3

Nadere informatie

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden algemeen\centresofexcellence\2010\overeenkfestvvl versie 29/4/2010 (bijlage 1) Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden

Nadere informatie

ADVIES Deeltijds kunstonderwijs

ADVIES Deeltijds kunstonderwijs ADVIES Deeltijds kunstonderwijs Op vrijdag 4 maart 2011 keurde de Vlaamse Regering Kunst verandert! goed, een conceptnota rond de inhoudelijke vernieuwing van het deeltijds kunstonderwijs (DKO). De Vlaamse

Nadere informatie

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties 30 november Jos Thys Instellingen & Leerlingen Basisonderwijs & Deeltijds Kunstonderwijs Ine Vos CANON Cultuurcel Kunst- en cultuureducatie & beleid Beleidstraject

Nadere informatie

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties -Voor kunstenaars - Periodieke publicaties Subsidies voor

Nadere informatie

Kunstendecreet Meerjarig 2013-2014 Artistiek advies

Kunstendecreet Meerjarig 2013-2014 Artistiek advies Kunstendecreet Meerjarig 2013-2014 Artistiek advies Volgnummer: Organisatie: Gevraagd bedrag: KD2013-2014-WS-MU-ME-001 Houthandel Antwerpen 100.000,00 euro 1 Beoordeling volgens artistieke criteria 1.1

Nadere informatie

Informatiebundel verkorte selectieprocedure programmator Cirk!

Informatiebundel verkorte selectieprocedure programmator Cirk! Beknopt doel van de functie Samen met de aangestelde curator werken aan een kwaliteitsvolle en hoogstaande programmatie voor het festival Cirk! Uitwerken en opvolgen van de inplanting, logistiek en omkadering

Nadere informatie

De Cultuurlijn. Globe Aroma leidt asielzoekers toe naar het artistieke aanbod in Brussel

De Cultuurlijn. Globe Aroma leidt asielzoekers toe naar het artistieke aanbod in Brussel De Cultuurlijn Globe Aroma leidt asielzoekers toe naar het artistieke aanbod in Brussel Globe Aroma Sociaal-artistieke organisatie 2002 Ingebed in Brusselse Kunstensector via BKO & Lasso Partner van vluchtelingen-en

Nadere informatie

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking Inleiding Resultaten bevraging van de Logo s Ondersteuning Logo s door de provincies Ondersteuning Logo s door de lokale besturen Suggesties voor een betere lokale samenwerking Bevraging in opdracht van

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Datum 07/09/2007 [Gecoördineerde versie na de wijzigingen door het besluit van

Nadere informatie

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen 1 en 2 oktober 2013 Bezoek aan Groningen programma 1-2 oktober 2013 www.cultuurindespiegel.be 1. Stavaza van CIS Nederland 2. Emiel Copini (14-18jaar) en Theisje van Dorsten (4-10 jaar) 3. Astrid Rass

Nadere informatie

Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen

Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen Loont passie? Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen Hoorzitting Vlaams Parlement, Commissie Cultuur, 31 januari 2017 Inleiding Aanleiding: studie

Nadere informatie

-----------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------- Maite de Wit Maite Cathérine studeerde Kunst & Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na haar afstuderen in 2010 vertrok zij naar Wenen om daar de klassieke muziekwereld te ontdekken, waar

Nadere informatie

Rechterlijke uitspraak verbiedt gedeelte van Nederlandse tournee Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt

Rechterlijke uitspraak verbiedt gedeelte van Nederlandse tournee Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt Rechterlijke uitspraak verbiedt gedeelte van Nederlandse tournee Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt Van 8 november 2016 tot 28 januari 2017 zijn in 44 schouwburgen in Nederland evenveel voorstellingen

Nadere informatie

Hoofdvraag SPATIALIST. Projectkenmerken SPATIALIST. Ontwikkeling. SPATIALIST-onderzoeksresultaten

Hoofdvraag SPATIALIST. Projectkenmerken SPATIALIST. Ontwikkeling. SPATIALIST-onderzoeksresultaten Projectkenmerken SPATIALIST SPATIALIST-onderzoeksresultaten onderzoeksresultaten: Huidige Stand van Zaken in Vlaanderen Geert Bouckaert Website: www.spatialist.be Ontwikkeling Voor: Organisaties met Databanken

Nadere informatie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie Culture market 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie INHOUD 19.02.2014 presentatie inhoud deelneming organisatie BRUSSELS CREATIVE FORUM : een project voor Brussel presentatie CULTUREEL BORRELEN IN BRUSSEL

Nadere informatie

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan Dit is de Lindenberg De Lindenberg is het huis waar alles kan. Niet in de letterlijke zin natuurlijk; ook de Lindenberg heeft te maken met wet- en regelgeving en financiële grenzen. Maar de zin verwoordt

Nadere informatie

Regiowerking binnen Vlabra ccent

Regiowerking binnen Vlabra ccent Regiowerking binnen Vlabra ccent Regiowerking binnen Vlabra ccent Vlabra ccent Samenwerkingsverband Alle 45 cultuur- en gemeenschapscentra in Vlaams-Brabant De provincie Vlaams-Brabant Doel. Waarom? Realiseren

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab De invasie =platform voor beginnende ontwerpers, bestaat sinds 3 jaar, draait op vrijwilligers Filosofie -Kansen bieden aan beginnende, jonge

Nadere informatie

Volledige tekst van paragraaf jaarboek p. 69. Levend Leren Riki Verhoeven

Volledige tekst van paragraaf jaarboek p. 69. Levend Leren Riki Verhoeven Volledige tekst van paragraaf 3.7 - jaarboek 2005 - p. 69 Levend Leren Riki Verhoeven Coaches van de masteropleiding Ecologische Pedagogiek werken het gedachtegoed van Leven Leren in een serie groepssessies

Nadere informatie

ENQUETE TALENTONTWIKKELING

ENQUETE TALENTONTWIKKELING ENQUETE TALENTONTWIKKELING WIE NAM ER DEEL? AANTAL DEELNEMERS DEELNEMENDE KRINGEN Onze enquête werd ingevuld door 547 participanten, verspreid over 390 kringen. 547 390 De meeste deelnemers kwamen uit

Nadere informatie

Wolkm. Over de Drempel- 15 januari 2015 Lucille Lamaker Koor&Stem

Wolkm. Over de Drempel- 15 januari 2015 Lucille Lamaker Koor&Stem Wolkm Over de Drempel- 15 januari 2015 Lucille Lamaker Koor&Stem Missie Samen zingen gebruiken als een nieuwe vorm van communicatie voor mensen met dementie en hun omgeving Ontstaan en partners Principes

Nadere informatie

In de eerste lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen drie doelgroepen: In de tweede lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen twee doelgroepen:

In de eerste lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen drie doelgroepen: In de tweede lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen twee doelgroepen: 5. Doelgroepen In de eerste lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen drie doelgroepen: Koren Zangers Geïnteresseerd publiek In de tweede lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen twee doelgroepen:

Nadere informatie

Studiedag Starten met een Brede School Stappen en aandachtspunten

Studiedag Starten met een Brede School Stappen en aandachtspunten Studiedag Starten met een Brede School Stappen en aandachtspunten 24 oktober 2012 Steunpunt Diversiteit & Leren Universiteit Gent Met de steun van het Departement Onderwijs & Vorming Welkom Starten met

Nadere informatie

Raad voor de Kunsten. Definitief verslag 19 januari 2004

Raad voor de Kunsten. Definitief verslag 19 januari 2004 Raad voor de Kunsten Definitief verslag 19 januari 2004 AANWEZIG: Johan Thielemans, voorzitter Raad voor de Kunsten Patrick Allegaert, voorzitter commissie Herman Baeten, voorzitter commissie Muziek Rik

Nadere informatie

Evaluatie van Open Bedrijvendag

Evaluatie van Open Bedrijvendag Evaluatie van Open Bedrijvendag Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel April 2011 Samenvatting De Open Bedrijvendag

Nadere informatie

2/02/15 HR & INNOVATIE PERSONAL MANAGERS CLUB. 2 e professionele bachelor in Europa in dit vakgebied Gestart in september 2014 met 82 studenten

2/02/15 HR & INNOVATIE PERSONAL MANAGERS CLUB. 2 e professionele bachelor in Europa in dit vakgebied Gestart in september 2014 met 82 studenten HR & INNOVATIE PERSONAL MANAGERS CLUB 2 e professionele bachelor in Europa in dit vakgebied Gestart in september 2014 met 82 studenten 1 WIJ LEIDEN JONGEREN OP VOOR JOBS DIE VANDAAG NOG NIET BESTAAN FANTASTISCHE

Nadere informatie

Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen

Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen Loont passie? Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen Muzikale Terzake - 14.12.2016 - AB, Brussel Inleiding 2014: studie acteurs in Vlaanderen, 2014

Nadere informatie

onderwerp Informeren raad over cultuurpijlers De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Geachte heer, mevrouw,

onderwerp Informeren raad over cultuurpijlers De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Geachte heer, mevrouw, onderwerp Informeren raad over cultuurpijlers Steller A. van der Molen De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 77 35 Bijlage 7 Datum 27 juni 2017 Uw brief van Ons

Nadere informatie

Aanvraagformulier Incidentele subsidie cultureel klimaat

Aanvraagformulier Incidentele subsidie cultureel klimaat Aanvraagformulier Incidentele subsidie cultureel klimaat Vul het formulier in en beantwoord daarbij alle vragen. Als u dit niet doet, kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen. Dien het aanvraag

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR DE AANVRAAG VAN EEN TUSSENKOMST IN EEN BUITENLANDS PUBLIEK PRESENTATIEMOMENT IN HET KADER VAN HET KUNSTENDECREET

RICHTLIJNEN VOOR DE AANVRAAG VAN EEN TUSSENKOMST IN EEN BUITENLANDS PUBLIEK PRESENTATIEMOMENT IN HET KADER VAN HET KUNSTENDECREET RICHTLIJNEN VOOR DE AANVRAAG VAN EEN TUSSENKOMST IN EEN BUITENLANDS PUBLIEK PRESENTATIEMOMENT IN HET KADER VAN HET KUNSTENDECREET VERSIE JANUARI 2019 1 ONTVANKELIJKHEID - Indien de aanvrager een organisatie

Nadere informatie

Aanvraagformulier Culturele Projecten 2018-I

Aanvraagformulier Culturele Projecten 2018-I 1 Gegevens aanvrager Naam organisatie/stichting Rechtsvorm IBAN Postadres Postcode Plaats 2 Gegevens contactpersoon Aanhef De heer Mevrouw Voorletters Achternaam Straat Postcode Plaats Telefoon / mobiel

Nadere informatie

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen.

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen. KUNSTPARTICIPATIE: OVER DEZE SUBSIDIE Met de programmalijn Kunstparticipatie wil het Fonds de vernieuwing van het aanbod van kunstbeoefening in de vrije tijd realiseren. Daarnaast wil het bijdragen aan

Nadere informatie

LiCalab Innovatie in wonen & zorg

LiCalab Innovatie in wonen & zorg LiCalab Innovatie in wonen & zorg Inhoud Even voorstellen LiCalab: innovatie in wonen & zorg Concrete projecten THOMAS MORE Fusiehogeschool >17.000 studenten >1.800 medewerkers Regionale verankering Antwerpen,

Nadere informatie

Workshop beleidsplanning jeugdinvest 2/10/2013

Workshop beleidsplanning jeugdinvest 2/10/2013 Workshop beleidsplanning jeugdinvest 2/10/2013 Beleidsplanningsproces 1. Missie 2. Interne analyse 3. Externe analyse 4. =>SWOT 5. Beleidsuitdagingen/beleidsopties/behoeften 6. Doelstellingen (Strategisch->Operationeel)

Nadere informatie

European Festivals Association

European Festivals Association European Festivals Association De stem van honderden festivals in Europa en daarbuiten Festivals... trekken miljoenen burgers aan presenteren de meest gerenomeerde artiesten en ensembles d.m.v. co-producties

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Stichting TapasTheater

BELEIDSPLAN. Stichting TapasTheater BELEIDSPLAN 1 Beleidsplan Algemene gegevens Naam: RISN/fiscaal nummer: 858752104 Post/vestigingsadres: Andreas Bonnstraat 40H, 1091 BA Amsterdam Telefoonnummers: 020-775 9425 / 06-47 90 20 47 (Tessa Harmsen)

Nadere informatie

ITINERA INSTITUTE PERSBERICHT

ITINERA INSTITUTE PERSBERICHT ITINERA INSTITUTE PERSBERICHT België WK VOETBAL is een immigratienatie 2018, 2012/11 15 05 2012 MENSEN WELVAART BESCHERMING België is een immigratienatie: 25% van de bevolking is van oorsprong migrant.

Nadere informatie

1STE WERKAVOND. Werken met Talent in het Onderwijs

1STE WERKAVOND. Werken met Talent in het Onderwijs 1STE WERKAVOND Werken met Talent in het Onderwijs Leuven, 20 oktober 2010 SUCCESFACTOREN HERKENNING Je moet gezien worden in je talent. VRIJHEID EN VERTROUWEN Er moet een zekere vorm van vrijheid en vertrouwen

Nadere informatie

reactienota op de conceptnota modernisering 2e en 3e graad secundair onderwijs

reactienota op de conceptnota modernisering 2e en 3e graad secundair onderwijs Deze nota is een reactie van de professionele kunstensector op de conceptnota rond de modernisering van het secundair onderwijs van de 2e en 3e graad, zoals goedgekeurd op 31 mei 2016 door de Vlaamse regering.

Nadere informatie