akoestisch rapport toetsing interne geluidisolatie Klooster Koningsoord Berkel-Enschot Roozen van Hoppe Wilhelminadijk NT HAGHORST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "akoestisch rapport toetsing interne geluidisolatie Klooster Koningsoord Berkel-Enschot Roozen van Hoppe Wilhelminadijk 7 5089 NT HAGHORST"

Transcriptie

1 Behoort bij besluit van Burgem eester en Wethouders d a t u m : 12 mei 2016 r eg.n r. : Z-HZ_WABO b esl u i t : Toegekend Nam ens dezen, de m anager Vergunningen van de afdeling Dienstverlening akoestisch rapport toetsing interne geluidisolatie Klooster Koningsoord Berkel-Enschot Roozen van Hoppe Wilhelminadijk NT HAGHORST GL /1

2 A K O E S T I S C H R A P P O R T toetsing interne geluidisolatie Klooster Koningsoord Berkel-Enschot opdrachtgever: Roozen van Hoppe Wilhelminadijk NT HAGHORST projectnummer GL /1 Nuenen, db/a consultants Ing. P.J.M. Klomp NT HAGHORST. 2 v 18.

3 1. INLEIDING GELUIDISOLATIE EISEN PRAKTIJKRICHTLIJN SCHEIDINGSCONSTRUCTIES VERDIEPINGSVLOEREN Begane grondvloer De verdiepingsvloeren LICHTE SCHEIDINGSWAND TUSSEN APPARTEMENTEN TOETSEN AANSLUITDETAILS VLOEREN BUITENGEVELS BINNENWANDEN DAKAANSLUITING TUSSEN VERBLIJFSRUIMTEN VAN DEZELFDE WOONFUNCTIE INSTALLATIEGELUID EN LIFTGELUID LEIDINGSCHACHTEN WANDEN ALGEMEEN ABSORPTIE BIJLAGEN (01-06) NT HAGHORST. 3 v 18.

4 1 INLEIDING. Roozen van Hoppe Bouw en Ontwikkeling B.V. te Haghorst heeft het voormalige klooster Koningsoord te Berkel/Enschot verworven. In de planvorming voor de exploitatie wil Roozen van Hoppe het klooster gaan verbouwen en renoveren; Tevens heeft het architectenbureau Bedaux De Brouwer te Goirle de opdracht om een appartementengebouw te ontwerpen dat, grenzend aan de weilanden, in het park van het klooster moet worden gebouwd. Koningsoord ligt ten westen van de dorpskom. Op 260 meter loopt daar de spoorlijn traject Tilburg Vught. Foto 1: situatie De Klooster Koningsoord. Het appartementengebouw omvat 2 vleugels en in 4-5 bouwlagen komen 52 senioren appartementen. Tussen de appartementen komen lichte scheidingsconstructies; de verdiepingsvloeren worden uitgevoerd als kanaalplaatvloeren of breedplaatvloer. Het Bouwbesluit 1 stelt eisen aan de geluidisolatie van de interne scheidingsconstructies en ook aan de toelaatbare nagalmtijd in de gemeenschappelijke verkeersruimten. Het voorliggende rapport toetst of het ontwerp aan de eisen voldoet. 1 Besluit van 29 augustus 2011 houdende vaststelling van voorschriften met betrekking tot het bouwen, gebruiken en slopen van bouwwerken (Bouwbesluit 2012) NT HAGHORST. 4 v 18.

5 2. GELUIDISOLATIE EISEN. Het Bouwbesluit omschrijft in afdeling 3.4 de eisen voor de geluidwering tussen ruimten van verschillende gebruiksfuncties, zoals. Het volgens NEN bepaalde karakteristieke luchtgeluidniveauverschil voor de geluidsoverdracht van een besloten ruimte naar een verblijfsgebied van een aangrenzende woonfunctie op hetzelfde perceel is niet kleiner dan 54 db. Dit komt overeen met de minimale eis (k = 3) conform de huidige bouwpraktijk, hetgeen betekent een Ilu;k +0 db. Het volgens NEN 5077 bepaalde gewogen contactgeluidniveau voor de geluidsoverdracht van een besloten ruimte naar een verblijfsgebied van een aangrenzende woonfunctie op hetzelfde perceel is niet groter dan 59 db. Dit komt overeen met de minimale eis (k = 3) conform de huidige bouwpraktijk, hetgeen betekent een Ico +5 db. Tussen verblijfsruimten van dezelfde woonfunctie geldt, mits er tussen die verblijfsruimten geen deur aanwezig is, voor de Ilu;k en de Ico de eis -20 db. Een toilet met waterspoeling, een kraan, een mechanisch ventilatiesysteem, een warmwatertoestel, een installatie voor het verhogen van waterdruk of een lift mogen in een verblijfsgebied, gelegen op een aangrenzend perceel, een karakteristiek installatie-geluidsniveau veroorzaken van ten hoogste 30 db (bepaald volgens NEN 5077). Het artikel 3.13 van het Bouwbesluit eist dat een besloten gemeenschappelijke verkeersruimte die grenst aan een niet-gemeenschappelijke ruimte van een woonfunctie, een volgens NEN-EN bepaalde totale geluidsabsorptie heeft met een getalswaarde, uitgedrukt in m 2, die niet kleiner is dan 1/8 van de getalswaarde van de inhoud van die ruimte, uitgedrukt in m 3, in elk van de octaafbanden met midden frequenties van 250, 500, en Hertz. 2 Geluidwering in gebouwen NEN 5077 d.d. november Bepalingsmethoden voor de grootheden voor geluidwering van uitwendige scheidingsconstructies, luchtgeluidisolatie, contactgeluidisolatie, geluidniveaus veroorzaakt door installaties en nagalmtijd NT HAGHORST. 5 v 18.

6 2.2. PRAKTIJKRICHTLIJN. Voor dit onderzoek zijn o.a. de praktijkrichtlijnen NPR en NPR geraadpleegd. De richtlijn 5086 toont voorbeeldconstructies van woningscheidende wanden met een massa per oppervlakte kleiner dan 200 kg/m² die geschikt zijn gebleken voor het realiseren van de geluidweringsklasse 3. De richtlijn 5070 toont voorbeeldconstructies van wanden en vloeren in steenachtige draagconstructies. 3 NPR 5086 Geluidwering in woongebouwen Geluidwering van lichte, woning scheidende wanden, juni NPR 5070 Geluidwering in woongebouwen Voorbeelden van wanden en vloeren in steenachtige draagconstructies, februari NT HAGHORST. 6 v 18.

7 3. SCHEIDINGSCONSTRUCTIES. De ontwerpinformatie is overgenomen van de plattegronden en de aanzichten van de gevels op de verstrekte tekeningen van Bedaux De Brouwer, projectnummer 2374 (d.d ) en de concept constructietekeningen van Hooijen Konstruktiebureau B.V. projectnummer d.d VERDIEPINGSVLOEREN Begane grondvloer. Boven de garage (c.q. als begane grondvloer) wordt toegepast een breedplaatvloer dik 280 mm met een verend opgelegde dekvloer van 80 mm. Ter plaatse van de gangen is een verzwaring tot 350 mm aangebracht. Op de dekvloer kan een eindafwerking worden aangebracht. De massa breedplaatvloer op de begane grond heeft een massa van 658 kg/m 2 te bepalen via {(0,28 x 2.350) De verdiepingsvloeren. De verdiepingsvloeren van de appartementen zijn uitgevoerd als een kanaalplaatvloer dik 400 mm met een constructieve druklaag van 70 mm. Hierop wordt aangebracht een verend opgelegde dekvloer van 100 mm bestaande uit 30 mm tussenlaag en een 70 mm gietvloer. en een eindafwerking van 20 mm. Op de dekvloer kan een eindafwerking worden aangebracht. Dit is een constructie uit verschillende lagen. Bij het bepalen van de massa van het geheel mogen de massa s van de samenstellende delen alleen worden opgeteld als de hechting tussen de lagen sterk is. Bij een slechte hechting kunnen namelijk kleine spouwtjes ontstaan, waardoor plaatselijk de lucht- en contactgeluidisolatie kunnen verslechteren. Alleen bij een goede hechting mogen de massa s van de basisconstructie en van de afwerklaag bij elkaar worden opgeteld. De massa van de losliggende afwerkvloer mag dus niet worden meegeteld. De constructeur geeft aan dat de massa van de circa 650 kg/m 2 bedraagt. Voor de verwerking van het leidingwerk komt onder de vloeren een naadvrij gestuukt plafond op een metal-stud draagstructuur NT HAGHORST. 7 v 18.

8 3.2 HORIZONTALE SCHEIDING APPARTEMENTEN. De horizontale scheidingsconstructie tussen de appartementen (en de gemeenschappelijke ruimten) zal bestaan uit een spouwconstructie gevuld met minerale wol met aan weerszijden niet gekoppelde spouwdelen opgebouwd met dubbele gipsplaten (2 x 12,5 mm) op 2 x 75 mm U-profiel. De U-profielen staan 5 mm uit elkaar en in de spouw wordt 60 mm minerale wol aangebracht. Toets NPR De toe te passen scheidingswand komt overeen met het wandtype 1b mits in de spouw 70 mm steenwol ( 30 kg/m 2 ) of 70 mm glaswol ( 16 kg/m 2 ) wordt toegepast. Voor details zie de bijlage NT HAGHORST. 8 v 18.

9 4. TOETSEN AANSLUITDETAILS. De aansluitmogelijkheden van wanden, vloeren, gevels en daken zijn in principe onafhankelijk van het type lichte woning scheidende wand. Hierbij is alleen van belang dat de wand voldoet aan RA 57 db. De aansluitende constructies wanden, vloeren en binnenspouwbladen die voor het gebouw Koningsoord zijn gekozen staan aangegeven op de tekeningen DT00X Nr 2374 d.d en worden onderstaand getoetst aan de NPR VLOEREN. De massa van zowel de breedplaatvloer en de kanaalplaatvloer is groter dan 500 kg/m 2. De NPR 5086 duidt dit type als een V2 vloer. Om te voldoen aan de eis voor contactgeluidisolatie moet op de breedplaatvloer en de kanaalplaatvloer een verend opgelegde dekvloer worden aangebracht. Dit wordt opgelost met een tackerplaat en dekvloer met een ΔLlin 10 db. De grootheid ΔLlin geeft de verbetering in de contactgeluidisolatie aan door toepassing van een verend opgelegde dekvloer op een steenachtige basisvloer. De grootheid wordt bepaald overeenkomstig NPR 5079 en NEN-EN-ISO Het gaat hierbij niet om de verbetering zoals die optreedt door diverse soorten vloerbedekking, maar om het directe effect van de verend opgelegde dekvloer op de contactgeluidisolatie van de draagvloer. Toets NPR De scheidingswand type 1b mag zonder meer op de breedplaatvloer en de kanaalplaatvloer worden geplaatst. Bijlage 2 geeft de principe aansluitdetails van de wand op de vloerconstructie V NT HAGHORST. 9 v 18.

10 4.2. BUITENGEVELS. Het onderstaande principedetail toont de aansluiting van de scheidingswand met het binnen spouwblad. Het binnen spouwblad bestaat uit een prefab betonwand dik 220 mm die meer weegt dan 400 kg/m 2 (0,22 x 2.350). Vergeleken met het praktijkdetail, zie bijlage 3, kan deze constructie oplossing zonder meer worden toegepast DAKAANSLUITING. Bijlage 6 toont een detail uit de NPR 5086 voor het type dak D4 dat o.a. een dilatatie bij de dakplaat aangeeft. Om flanking via de dakplaat te voorkomen is het noodzakelijk dat onder de dakplaat een gesloten verend plafond wordt aangebracht volgens de uitvoering zoals het detail op bijlage 6 aangeeft. Tevens moeten de dubbele gipsplaten rond stalen profiel op een spouw (en minerale wol) worden aangebracht NT HAGHORST. 10 v 18.

11 4.5. TUSSEN VERBLIJFSRUIMTEN VAN DEZELFDE WOONFUNCTIE. Tussen de verblijfsruimten van dezelfde woonfunctie geldt, mits er tussen de verblijfsruimten geen deur aanwezig is, voor de Ilu;k en de Ico de eis -20 db. In alle appartementen zijn tussen de woonkamer en de slaapkamer deuren aanwezig. Hier geldt dus geen eis INSTALLATIEGELUID EN LIFTGELUID. In het woongebouw zijn in de trappenhuizen ook liftinstallaties aanwezig. Het ontwerp van de liftschacht van de installatie moet overeenstemmen met de aanwijzingen zoals vastgelegd in de NPR 5073:1991, Geluidwering in woongebouwen Liftinstallaties LEIDINGSCHACHTEN. De wanden van de leidingschachten bij de toiletten en de douche, en van de leidingschachten bij de meterkasten moeten een minimale massa hebben van 170 kg/m². Hieraan voldoet bijvoorbeeld kalkzandsteen dik 100 mm. Eventueel kan ook worden uitgegaan van metal-studwandsystemen WANDEN ALGEMEEN. Inbouwdozen in woning scheidende wanden (elektra, antenne enz.) niet tegenover elkaar aanbrengen, doch minstens de dikte van de wanden ten opzichte van elkaar laten verspringen. Voor de naast elkaar gelegen appartementen mogen geen gemeenschappelijk ventilatiekanalen worden toegepast. De aansluitingen van verschillende soorten steenachtige constructies op elkaar en tussen dezelfde steenachtige constructies onderling dienen in verband met krimp, uitzetting, enz. ter plaatse van de scheidingconstructies uitgevoerd te worden met een flexibele voeg (dilatatievoeg). De naden bij alle wandaansluitingen moeten met een elastisch blijvende kit zorgvuldig zijn gedicht. Doorvoeren van de centrale verwarmingsbuizen of dergelijke moeten zorgvuldig zijn gedicht NT HAGHORST. 11 v 18.

12 4.9. ABSORPTIE. Voorkomen moet worden dat appartementen, die liggen aan besloten gemeenschappelijke verkeersruimten, geluidhinder ondervinden van de activiteiten in die ruimten. De kans hierop is groter indien het geproduceerde geluid, door een te lange nagalmtijd, onvoldoende wordt gedempt. De trappenhuizen zijn besloten gemeenschappelijke verkeersruimten. Tegen de plafonds boven de trappen moet een absorberende beplating, bijvoorbeeld een Herakustik houtwolcement op een regelwerk, worden aangebracht. Oplossingsvoorbeelden staan aangegeven op bijlage BIJLAGEN (01-06). Wandtype 1b volgens NPR Aansluiting wandtype 1b aan vloertype V2 volgens NPR Aansluiting wandtype 1b aan geveltype G1 volgens NPR Aansluiting wandtype 1b aan wandconstructie W1 en W2 volgens NPR Voorbeelden absorptie Wandtype 1b aan wandconstructie D4 volgens NPR NT HAGHORST. 12 v 18.

13 Bijlage NT HAGHORST. 13 v 18.

14 Bijlage NT HAGHORST. 14 v 18.

15 Bijlage NT HAGHORST. 15 v 18.

16 Bijlage NT HAGHORST. 16 v 18.

17 Bijlage NT HAGHORST. 17 v 18.

18 Bijlage NT HAGHORST. 18 v 18.

De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht

De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht geluidwering tussen woningen Opgesteld door: Datum: 2 mei 2011 S&W Consultancy Rapportnr: 2110489 Postbus 5185 Versie: 1 4380 KD Vlissingen Tel: 0118 442

Nadere informatie

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw.

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw Inleiding In opdracht van B.B.A.W. Bouwmanagement te Norg is ten behoeve van de verdere planuitwerking

Nadere informatie

BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0

BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0 BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0 BEOORDELING GELUIDWERING volgens Bouwbesluit 2012 Omzetting kantoor helftheuvel naar woonstudio s Kenmerk: 3840-R-V1.0 Datum rapport : s-hertogenbosch

Nadere informatie

Rapport. Akoestisch onderzoek Maasveldstraat te Tegelen. Projectnummer 16097

Rapport. Akoestisch onderzoek Maasveldstraat te Tegelen. Projectnummer 16097 Rapport Akoestisch onderzoek Maasveldstraat te Tegelen Projectnummer 16097 Opdrachtgever Antares T.a.v. de heer R. Vrinzen Postbus 3046 5930 AA Venlo Auteur Dhr. H. Dijcks Referentie 16097 RAP02 akoestisch

Nadere informatie

Notitie intern geluid Houthaven 5AB

Notitie intern geluid Houthaven 5AB Notitie intern geluid Houthaven 5AB Opdrachtgever Vorm Ontwikkeling BV Contactpersoon De heer J.J. Verhaar Werknummer 813.307.00 Versie editie 3 Datum 24 november 2015 Inleiding In opdracht van Vorm Ontwikkeling

Nadere informatie

Rapport Bouwbesluiteisen

Rapport Bouwbesluiteisen BOUWADVIESBUREAU RAATJES HEIN LEEMHUISSTRAAT 5 9744 DR GRONINGEN TELEFOON: 050-5 25 37 51 E-MAIL: INFO@RAATJES.NL INTERNET : WWW.RAATJES.NL BANKNR : NL84INGB0009395868 KVK GRONINGEN : 02078129 Rapport

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden ZONNEBOILERS (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installaties Deel 00 Algemeen deel (2005-11) Deel 14 Installeren van individuele zonneboilers van woningen (2005-11) Beschouwde

Nadere informatie

Op basis van de genoemde informatie, zijn de volgende constructies gepland: Tabel 1: geplande constructies Constructie Opbouw Woningscheidende wanden

Op basis van de genoemde informatie, zijn de volgende constructies gepland: Tabel 1: geplande constructies Constructie Opbouw Woningscheidende wanden Stevenshoek Langweer B.V. p.a. de heer T. Wallendal Ter Huivra 16 8501 GZ JOURE Kenmerk: 2017b01 Datum: 2 april 20 Betreft: De Wielen Langweer, interne geluidwering Referentie: de heer S. van der Heiden

Nadere informatie

RAPPORT. Nieuw te bouwen woning Kortland 47 Alblasserdam. Geluidwering gevels. Nieuw te bouwen woning. Betreft

RAPPORT. Nieuw te bouwen woning Kortland 47 Alblasserdam. Geluidwering gevels. Nieuw te bouwen woning. Betreft RAPPORT Nieuw te bouwen woning Kortland 47 Alblasserdam Geluidwering gevels Betreft Kenmerk Status Opdrachtgever Uitgevoerd door Nieuw te bouwen woning R012520.001.01 Definitief Van der Padt & Partners

Nadere informatie

Geluidwerende voorzieningen. woning Zutphensestraat 240

Geluidwerende voorzieningen. woning Zutphensestraat 240 Geluidwerende voorzieningen woning Zutphensestraat 240 te Apeldoorn versie 1 april 2010 opdrachtnummer 10-081 datum 2 april 2010 opdrachtgever T2 Architecten bv Postbus 47 7255 ZG Hengelo Gld. auteur A.D.

Nadere informatie

12 februari 2014 W1598-2a-GI. Project Consult BV

12 februari 2014 W1598-2a-GI. Project Consult BV datum: rapportnummer: 12 februari 2014 W1598-2a-GI opdrachtgever: Project Consult BV onderwerp: Akoestisch rapport betreffende de berekening van de geluidwering van de relevante uitwendige scheidingsconstructies

Nadere informatie

Aanpassing Bouwbesluit, contactgeluid en bouwpraktijken

Aanpassing Bouwbesluit, contactgeluid en bouwpraktijken 1/6 Ir. Theodoor Höngens TheodoorHongens@mp.nl M+P Raadgevende Ingenieurs bv, www.mp.nl Postbus 344, 1430 AH, AALSMEER, tel. +31 297 320651 Samenvatting In het nieuwe Bouwbesluit 2003 zijn de eisen voor

Nadere informatie

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Voorbeeld van geluid 2 Wat blijft er over? 3 Percentage gehinderden 4 Relatie met geluidisolatie Onderzoek RIGO 1997 sociale

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES DATUM: JULI 2017

CONCEPT WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES DATUM: JULI 2017 Herziening van juni 2004 CONCEPT WATERWERKBLAD WB 1.4 E VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES DATUM: JULI 2017 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot het vermijden van geluidhinder

Nadere informatie

Beoordelingsrapport. Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot

Beoordelingsrapport. Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot Lid NLingenieurs ISO-9001:2000 gecertificeerd Beoordelingsrapport Betreft: Rapportnummer: Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot A 2057-2-RA-001 Datum: 11 november 2010 (herzien d.d.

Nadere informatie

AKOESTISCH ONDERZOEK

AKOESTISCH ONDERZOEK AKOESTISCH ONDERZOEK GELUIDWERING WOONHUIS NIEUWBOUW 2 SENIORENWONINGEN OUDE MAASSTRAAT UDEN 16.027.01 VERSIE 1 Zaaknummer: Behandeld door: Ing. R. Herik Opdrachtgever : Vanderwiel 253720 Architecten Dr.

Nadere informatie

Renvooi. datum: P = 0,90- N.A.P. gebakken klinker oprit. gebakken klinker terras. entree aanduiding. parkeerplaats opstelling

Renvooi. datum: P = 0,90- N.A.P. gebakken klinker oprit. gebakken klinker terras. entree aanduiding. parkeerplaats opstelling 5,4 12,6 17,9 B 1 556 m2 3,9 12,1 20,0 2 574 m2 C 3,0 10,6 15,4 1,5 3 263 m2 4 183 m2 D E F 5 275 m2 5,5 12,1 18,4 6 540 m2 A 3,0 10,7 13,6 1,5 7 232 m2 8 163 m2 9 163 m2 10 285 m2 3,5 10,1 3,0 10,7 13,6

Nadere informatie

WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat)

WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat) WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat) BRL 1003 "Niet dragende -binnenwanden" (2003-12) BRL 2212 "Montage van systeemwanden en/of systeemplafonds" (2000-01) Beschouwde

Nadere informatie

Notitie intern geluid Houthaven 4 DEF

Notitie intern geluid Houthaven 4 DEF Notitie intern geluid Houthaven 4 DEF Opdrachtgever Vorm Ontwikkeling BV Contactpersoon De heer J.J. Verhaar Werknummer 813.307.00 Datum 15 september 2015 Inleiding In opdracht van Vorm Ontwikkeling BV

Nadere informatie

Rapport. Case Study Geluidisolatie Appartementencomplex met Wienerberger Porotherm woningscheidende wand. Opdrachtgever: Wienerberger BV

Rapport. Case Study Geluidisolatie Appartementencomplex met Wienerberger Porotherm woningscheidende wand. Opdrachtgever: Wienerberger BV Rapport Case Study Geluidisolatie Appartementencomplex met Wienerberger Porotherm woningscheidende wand Opdrachtgever: Wienerberger BV 4 mei 2011 Colofon Blad: 2 van 22 Plaats & Datum: Eindhoven, 4 mei

Nadere informatie

Notitie galm Clusius te Leiden

Notitie galm Clusius te Leiden Notitie galm Opdrachtgever Vorm Ontwikkeling BV Contactpersoon De heer W. Nederlof Werknummer 813.309.00 Datum 16 februari 2015 Inleiding In opdracht van Vorm Ontwikkeling BV te Papendrecht is in het kader

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden WARMTEPOMPTOESTELLEN (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installaties Deel 00 Algemeen deel (200511) Deel 12 Installeren van individuele warmtepompboilers van woningen (200511)

Nadere informatie

Adviesbureau Vrancken

Adviesbureau Vrancken Adviesbureau Vrancken Duinerlaan 8, 9761 CT Eelde Tel.: 050-3080225 E-mail: info@adviesbureau-vrancken.nl www.adviesbureau-vrancken.nl Akoestisch onderzoek Geluidswering gevels van de woningen Boterbloem

Nadere informatie

Bijlage 3 bij besluit 2014/2913-V1 V&V. Akoestisch onderzoek geluidwering gevels Woningsplitsing Gilzeweg 9a, Bavel

Bijlage 3 bij besluit 2014/2913-V1 V&V. Akoestisch onderzoek geluidwering gevels Woningsplitsing Gilzeweg 9a, Bavel Bijlage 3 bij besluit 2014/2913-V1 V&V Akoestisch onderzoek geluidwering gevels Woningsplitsing Gilzeweg 9a, Bavel documentkenmerk: 1412/024/MF-01, versie 2 Akoestisch onderzoek geluidwering gevels (toetsing

Nadere informatie

Een harde vloerafwerking vraagt een flexibele oplossing

Een harde vloerafwerking vraagt een flexibele oplossing Een harde vloerafwerking vraagt een flexibele oplossing Een zwevende dekvloer met een voldoende contactgeluidsisolatie geeft de bewoners de vrijheid om een harde vloerafwerking te kiezen. Theo Scheers

Nadere informatie

RAPPORT AKOESTISCH ONDERZOEK GELUIDWERING GEVEL HEIKANTSTRAAT ONG. TE SOMEREN PROJECT: 13644

RAPPORT AKOESTISCH ONDERZOEK GELUIDWERING GEVEL HEIKANTSTRAAT ONG. TE SOMEREN PROJECT: 13644 RAPPORT AKOESTISCH ONDERZOEK GELUIDWERING GEVEL HEIKANTSTRAAT ONG. TE SOMEREN PROJECT: 13644 VERANTWOORDING Titel AKOESTISCH ONDERZOEK GELUIDWERING GEVEL HEIKANTSTRAAT ONG. TE SOMEREN Opdrachtgever De

Nadere informatie

Vastgoedtransformatie. het Bouwbesluit. 31 mei Patrick van Loon. Vergunningverlener Stadsontwikkeling

Vastgoedtransformatie. het Bouwbesluit. 31 mei Patrick van Loon. Vergunningverlener Stadsontwikkeling Vastgoedtransformatie en het Bouwbesluit 31 mei 2018 Patrick van Loon Vergunningverlener Stadsontwikkeling Het bouwvergunningproces Vooroverleg Indienen aanvraag en inhoudelijke beoordeling op: Bestemmingsplan

Nadere informatie

Rekenmethodiek De geluidwering van de gevel is berekend volgens de rekenmethode GGG 97.

Rekenmethodiek De geluidwering van de gevel is berekend volgens de rekenmethode GGG 97. MEMO Aan: Henk Bos Brinklaan 11 9431 AJ Westerbork Kenmerk: 0188-G-17-A Titel: Memo geluidwering Hoofdstraat 34 te Westerbork Opgesteld: ing. A. Gal Datum: 21 juni 2017 Inleiding In voorliggende memo is

Nadere informatie

WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES

WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES WB 1.4 E DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot het vermijden van geluidhinder door leidingwaterinstallaties

Nadere informatie

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO:

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO: Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

CPO de Hoofden, Houthavens Kavel 4 Aanvullende rapportage. Datum 26 februari 2016 Referentie

CPO de Hoofden, Houthavens Kavel 4 Aanvullende rapportage. Datum 26 februari 2016 Referentie Gatwickstraat 11 1043 GL AMSTERDAM Postbus 9396 1006 AJ AMSTERDAM T +31 (0)20-6967181 F +31 (0)20-6634962 E amsterdam.ch@dpa.nl www.dpa.nl/cauberg-huygen K.v.K 58792562 IBAN NL71 RABO 0112 075584 CPO de

Nadere informatie

Het toetsingskader voor deze beoordeling omvat de volgende documenten:

Het toetsingskader voor deze beoordeling omvat de volgende documenten: Adviseurs voor akoestiek, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid Notitie MFA Oud-Ablas Intern geluid en ruimteakoestiek Betreft MFA Oud-Alblas. Intern geluid en ruimteakoestiek Opdrachtgever Gemeente

Nadere informatie

Verzoek aanvullen aanvraag omgevingsvergunning realiseren twee woningen Westeind

Verzoek aanvullen aanvraag omgevingsvergunning realiseren twee woningen Westeind Onderwerp: Verzoek aanvullen aanvraag omgevingsvergunning realiseren twee woningen Westeind Behandeld door: I. Verver Onder kenmerk: 1337516 Van datum: 23 december 2014 Gewenste aanvulling 4) Bouwbesluit

Nadere informatie

Opzet en gebruik. Inleiding

Opzet en gebruik. Inleiding Opzet en gebruik Inleiding Stalen gevelbekleding wordt al grootschalig toegepast in hallenbouw en andere utiliteitsbouw, maar vraagt voor woningbouw een subtielere detaillering. Deze set details uit de

Nadere informatie

rninisterie van verkeer en waterstaat rijksdienst voor de ijsselmeerpolders rijp rapport

rninisterie van verkeer en waterstaat rijksdienst voor de ijsselmeerpolders rijp rapport S rninisterie van verkeer en waterstaat rijksdienst voor de ijsselmeerpolders rijp rapport rninisterie van verkeer en waterstaat rijksdienst voor de ijsselmeerpolders rijp rapport de geluidisolatie van

Nadere informatie

HKO/2001.0382/SDE 19 maart 2001. Opdrachtgever: Karaat Parket De Noesten 52 9431 TC WESTERBORK. Contactpersoon: de heer J.

HKO/2001.0382/SDE 19 maart 2001. Opdrachtgever: Karaat Parket De Noesten 52 9431 TC WESTERBORK. Contactpersoon: de heer J. HKO/2001.0382/SDE 19 maart 2001 Opdrachtgever: Karaat Parket De Noesten 52 9431 TC WESTERBORK Contactpersoon: de heer J. Nienhuis Behandeld door: mevr. ing. H. Koerts ing. W.J. Eschbach Cauberg-Huygen

Nadere informatie

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat)

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat) WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat) BRL 1001 "Niet-dragende binnenspouwbladen en gevelvullende elementen" (2003-12) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling

Nadere informatie

NIEUWBOUW LEGERINGSGEBOUW TE BREDA NAGALMTIJD

NIEUWBOUW LEGERINGSGEBOUW TE BREDA NAGALMTIJD BOUWFYSISCH RAPPORT NIEUWBOUW LEGERINGSGEBOUW TE BREDA NAGALMTIJD Project 121318-RH 22 mei 2013 Versie 1.0 Inhoudsopgave pagina 1 Inleiding... 3 2 Uitgangspunten... 3 3 Situatie... 3 4 Geluidabsorptie

Nadere informatie

Uitbreiding tweede openluchtschool te Amsterdam. Beperking van galm. Rapportnr: Datum: Versie: 1 Contactpersoon: L.

Uitbreiding tweede openluchtschool te Amsterdam. Beperking van galm. Rapportnr: Datum: Versie: 1 Contactpersoon: L. Uitbreiding tweede openluchtschool te Amsterdam Beperking van galm Rapportnr: 2161296 Datum: 20-12-2016 Versie: 1 Contactpersoon: L. Mol Samenvatting Bij de uitbreiding van de tweede openluchtschool te

Nadere informatie

1.1 Interne geluidwering, aandachtspunten bij woningindeling

1.1 Interne geluidwering, aandachtspunten bij woningindeling 1.1 Interne geluidwering, aandachtspunten bij woningindeling 1.1.1 Eisen Het project moet voldoen aan de akoestische eisen uit het Bouwbesluit, artikel 3.17. De relevante eisen zijn in onderstaande tabel

Nadere informatie

Woningen in voormalig kantoorgebouw Kortenaer aan de Kortenaerkade Den Haag. Daglichttoetreding, thermische isolatie en interne geluidisolatie

Woningen in voormalig kantoorgebouw Kortenaer aan de Kortenaerkade Den Haag. Daglichttoetreding, thermische isolatie en interne geluidisolatie Woningen in voormalig kantoorgebouw Kortenaer aan de Kortenaerkade Den Haag Daglichttoetreding, thermische isolatie en interne geluidisolatie Rapportnummer H 4937-4-RA d.d. 17 juni 2014 Woningen in voormalig

Nadere informatie

Akoestische Beoordeling V2.0. Kooiplein in Leiden

Akoestische Beoordeling V2.0. Kooiplein in Leiden Akoestische Beoordeling V2.0 ten aanzien van de akoestische aspecten met betrekking tot deelplan 4a van het plan Kooiplein in Leiden Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo

Nadere informatie

Geluidisolatie met gipsblokken

Geluidisolatie met gipsblokken www.multigips.nl Geluidisolatie met gipsblokken De wensen op het gebied van wooncomfort stijgen voordurend, zoals de behoefte aan maximale privacy en minimale geluidoverlast van buren. Tegelijkertijd zijn

Nadere informatie

Bouwfysische Gegevens Akoestische Isolatie. Toelichting bij de bladen met akoestische prestaties

Bouwfysische Gegevens Akoestische Isolatie. Toelichting bij de bladen met akoestische prestaties Bouwfysische Gegevens Akoestische Isolatie Toelichting bij de bladen met akoestische prestaties Toelichting bij de bladen met akoestische prestaties. Op het blad is de theoretisch berekende geluidisolatie

Nadere informatie

Woning Hoofdstraat 38 te Westerbork Onderzoek geluidwering gevel Notitie 16118n01, 28 juni 2016

Woning Hoofdstraat 38 te Westerbork Onderzoek geluidwering gevel Notitie 16118n01, 28 juni 2016 Woning Hoofdstraat 38 te Westerbork Onderzoek geluidwering gevel Notitie 16118n01, 28 juni 2016 Opdrachtgever: Bouwadvies Albert de Boer Beilerstraat 13/D 9431 GA Westerbork Tel: 0593 332350 Contactpersoon:

Nadere informatie

4 Bouwbesluit gerelateerde eisen en bepalingsmethoden

4 Bouwbesluit gerelateerde eisen en bepalingsmethoden Wijzigingsblad BRL 2881 Brandwerende voorzieningen voor doorvoeren Datum wijzigingsblad 31/01/2013 Vastgesteld door Gezamenlijk CvD Brandwerende bekledingssystemen en voorzieningen voor doorvoeren d.d.

Nadere informatie

25 februari 2014 X1620-1-GI. Ontwerp & Tekenburo A. Schoenmakers

25 februari 2014 X1620-1-GI. Ontwerp & Tekenburo A. Schoenmakers datum: rapportnummer: 25 februari 2014 X1620-1-GI opdrachtgever: Ontwerp & Tekenburo A. Schoenmakers onderwerp: Akoestisch rapport betreffende de berekening van de geluidwering van de relevante uitwendige

Nadere informatie

We werken aan een beter leefmilieu

We werken aan een beter leefmilieu M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen Akoestische eisen Bouwbesluit Controle metingen praktijk Reduceren bouwfouten ir. Sara Vellenga-Persoon 2 Wetgeving Adviseren - Meten Even voorstellen We

Nadere informatie

Gyproc SoundBloc. Verwerkingsvoorschriften. TvE-10-09.1

Gyproc SoundBloc. Verwerkingsvoorschriften. TvE-10-09.1 Gyproc SoundBloc Verwerkingsvoorschriften TvE-10-09.1 1. Gyproc SoundBloc Systemen Hogere geluidsisolatie voor meer comfort! De vraag naar akoestisch comfort wordt steeds groter. Een toenemend deel van

Nadere informatie

27 februari 2014 X1620-2-1-GI. M.M.W. de Groot

27 februari 2014 X1620-2-1-GI. M.M.W. de Groot datum: rapportnummer: 27 februari 2014 X1620-2-1-GI opdrachtgever: M.M.W. de Groot onderwerp: Akoestisch rapport betreffende de berekening van de geluidwering van de relevante uitwendige scheidingsconstructies

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Geluidwering gevels Prins Hendrikkade, Noordereiland te Rotterdam

Akoestisch onderzoek Geluidwering gevels Prins Hendrikkade, Noordereiland te Rotterdam Postbus 153, 6800 AD Arnhem - T 026-845 46 47 - F 026 445 53 84 www.adviesbureau-de-haan.nl - info@adviesbureau-de-haan.nl S.12.117.01 Akoestisch onderzoek Geluidwering gevels Prins Hendrikkade, Noordereiland

Nadere informatie

Nummer K86123/01 Vervangt -- Uitgegeven 2015-01-01 d.d. -- Geldig tot 2020-01-01 Pagina 1 van 19. Gewapende breedplaatvloer. Betonson Prefab B.V.

Nummer K86123/01 Vervangt -- Uitgegeven 2015-01-01 d.d. -- Geldig tot 2020-01-01 Pagina 1 van 19. Gewapende breedplaatvloer. Betonson Prefab B.V. KOMO attest Nummer K86123/01 Vervangt -- Uitgegeven 2015-01-01 d.d. -- Geldig tot 2020-01-01 Pagina 1 van 19 Betonson Prefab B.V. VERKLARING VAN KIWA Dit attest is op basis van BRL 0203 "Vrijdragende systeemvloeren

Nadere informatie

Akoestisch Rapport. Opdrachtgever: Badhoeve Bouw Postbus AA Badhoevedorp

Akoestisch Rapport. Opdrachtgever: Badhoeve Bouw Postbus AA Badhoevedorp KvK 50305824 BTW NL186697478B01 Info@versusbouwadvies.nl Akoestisch Rapport Akoestisch onderzoek naar de geluidwering van de gevels ten gevolge van het wegverkeerslawaai, railverkeerslawaai en luchtvaartlawaai

Nadere informatie

WAND, BUITEN, DRAGEND, CELLENBETON, BLOKKEN BLOKELEMENTEN of PANELEN (attest, productcertificaat)

WAND, BUITEN, DRAGEND, CELLENBETON, BLOKKEN BLOKELEMENTEN of PANELEN (attest, productcertificaat) WAND, BUITEN, DRAGEND, CELLENBETON, BLOKKEN BLOKELEMENTEN of PANELEN (attest, productcertificaat) BRL 1008 "Dragende binnen- en buitenwanden" (2003-12) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling

Nadere informatie

Nederlandse praktijkrichtlijn NPR (nl) Geluidwering in woongebouwen - Geluidwering van lichte, woningscheidende wanden

Nederlandse praktijkrichtlijn NPR (nl) Geluidwering in woongebouwen - Geluidwering van lichte, woningscheidende wanden Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

ontvang vloer plafond wand

ontvang vloer plafond wand 1 Voorbeelddetails De modellen ter simulatie van de geluidisolatie en de looptrillingen in lichtgewicht gebouwen zijn toegepast op vier uitgekozen bouwsystemen. Naast de beschrijving van het bouwsysteem

Nadere informatie

Met het volgende stappenplan kan getoetst worden of naar verwachting de vereiste prestaties van 0,-5 en -20 db gehaald zullen worden.

Met het volgende stappenplan kan getoetst worden of naar verwachting de vereiste prestaties van 0,-5 en -20 db gehaald zullen worden. B. Noodzakelijke gegevens ten behoeve van gedetailleerde toetsing [art. 2.1.6bijlage 1]: Gegevens omtrent de BOUWFYSISCHE eigenschappen KWALITEITSVERKLARINGEN of andere bewijsstukken om mede met het oog

Nadere informatie

WG Witteveenplein 21 I 3071MA Rotterdam I I I www. svalk.nl

WG Witteveenplein 21 I 3071MA Rotterdam I I I www. svalk.nl WG Witteveenplein 21 I 3071MA Rotterdam I +31 642 396 284 I mail @svalk.nl I www. svalk.nl betreft toelichting brandscheidingen Gemeente Bronckhorst Tav dhr Hoevers CM10 Aanbouw voormalig klooster Kranenburg

Nadere informatie

Geluidwering gevel. 1 Regelgeving. 1.1 Bestaande bouw. 1.2 Verbouw. 1.3 Nieuwbouw. 1.4 Ambitie

Geluidwering gevel. 1 Regelgeving. 1.1 Bestaande bouw. 1.2 Verbouw. 1.3 Nieuwbouw. 1.4 Ambitie 17 juli 2014 EGM adviseurs B14119.00 004 MR Italiëlaan Zoetermeer Geluidwering gevel 1 Regelgeving 1.1 Bestaande bouw Het Bouwbesluit 2012 kent geen voorschriften voor bescherming tegen geluid van buiten

Nadere informatie

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, SEGMENT, HOUT (attest, productcertificaat)

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, SEGMENT, HOUT (attest, productcertificaat) WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, SEGMENT, HOUT (attest, productcertificaat) BRL 1001 "Niet-dragende binnenspouwbladen en gevelvullende elementen" (2003-12) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit

Nadere informatie

Rekenmethode Elke materie is in meer of mindere mate in staat om geluid te absorberen. De totale equivalente geluidabsorptie A in een ruimte wordt bep

Rekenmethode Elke materie is in meer of mindere mate in staat om geluid te absorberen. De totale equivalente geluidabsorptie A in een ruimte wordt bep NOTITIE BEPERKING VAN GALM Aan : Dura Vermeer Bouw Rosmalen B.V. T.a.v. : de heer P.H.J. Boonman Referentie : Nu130059aaA4.sro Behandeld door : Vestiging Utrecht / G.J. Dethmers Datum : 24 oktober 2013

Nadere informatie

Bouwbesluit. Wettelijke regelingen

Bouwbesluit. Wettelijke regelingen Bouwbesluit Wettelijke regelingen Woningwet Bouwbesluit Ministeriële regeling bouwbesluit Nederlandse normen: NEN s Nederlandse praktijkrichtlijnen: NPR Kwaliteitsverklaringen Cauberg-Huygen 2 Bouwbesluit:

Nadere informatie

Nieuwbouw gebouw B Nistelrodeseweg t.h.v. nr 13, te Uden Inleiding

Nieuwbouw gebouw B Nistelrodeseweg t.h.v. nr 13, te Uden Inleiding Inleiding 21-12-2015 Deze bijlage met relevante berekeningen met betrekking tot het bouwbesluit 2012 is van toepassing op: Nieuwbouw bedrijfspanden en bedrijfswoning Deze bijlage behoort bij de omgevingsvergunningsstukken:

Nadere informatie

Delen van wanden, vloeren, plafonds en overige welke het verschil zijn tussen de bestaande situatie en nieuwe uitvoering verwijderen en afvoeren.

Delen van wanden, vloeren, plafonds en overige welke het verschil zijn tussen de bestaande situatie en nieuwe uitvoering verwijderen en afvoeren. Technische omschrijving Splitsing in twee appartementen Hoge Rijndijk 94 H leiden 1 Sloopwerk Delen van wanden, vloeren, plafonds en overige welke het verschil zijn tussen de bestaande situatie en nieuwe

Nadere informatie

WAND, BINNEN, DRAGEND, CELLENBETON, BLOKKEN BLOKELEMENTEN of PANELEN (attest, productcertificaat)

WAND, BINNEN, DRAGEND, CELLENBETON, BLOKKEN BLOKELEMENTEN of PANELEN (attest, productcertificaat) WAND, BINNEN, DRAGEND, CELLENBETON, BLOKKEN BLOKELEMENTEN of PANELEN (attest, productcertificaat) BRL 1008 "Dragende binnen- en buitenwanden" (2003-12) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek geluidwering gevel nieuwbouw 24 appartementen hoek Rijnlandstraat Landscheidingstraat te Leidschendam Centrum

Akoestisch onderzoek geluidwering gevel nieuwbouw 24 appartementen hoek Rijnlandstraat Landscheidingstraat te Leidschendam Centrum Akoestisch onderzoek geluidwering gevel nieuwbouw 24 appartementen hoek Rijnlandstraat Landscheidingstraat te Leidschendam Centrum Opdrachtgever: Contactpersoon: Bouwfonds Ontwikkeling BV (regio Zuid-West)

Nadere informatie

ontvang vloer plafond wand

ontvang vloer plafond wand Voorbeelddetails De modellen ter simulatie van de geluidisolatie en de looptrillingen in lichtgewicht gebouwen zijn toegepast op vier uitgekozen bouwsystemen. Naast de beschrijving van het bouwsysteem

Nadere informatie

Nummer K86165/02 Vervangt K86165/01. Uitgegeven 2015-04-29 d.d. 2015-01-01. Geldig tot 2020-04-29 Pagina 1 van 12. Gewapende breedplaatvloer

Nummer K86165/02 Vervangt K86165/01. Uitgegeven 2015-04-29 d.d. 2015-01-01. Geldig tot 2020-04-29 Pagina 1 van 12. Gewapende breedplaatvloer KOMO attest Nummer K86165/02 Vervangt K86165/01 Uitgegeven 2015-04-29 d.d. 2015-01-01 Geldig tot 2020-04-29 Pagina 1 van 12 Dycore B.V. VERKLARING VAN KIWA Dit attest is op basis van BRL 0203 "Vrijdragende

Nadere informatie

Akoestische kwaliteit van de woningbouw in Nederland Ir. M.L.S.Vercammen, Peutz bv, Mook, Nederland, m.vercammen@mook.peutz.nl, www.peutz.

Akoestische kwaliteit van de woningbouw in Nederland Ir. M.L.S.Vercammen, Peutz bv, Mook, Nederland, m.vercammen@mook.peutz.nl, www.peutz. Akoestische kwaliteit van de woningbouw in Nederland Ir. M.L.S.Vercammen, Peutz bv, Mook, Nederland, m.vercammen@mook.peutz.nl, www.peutz.nl 1. Inleiding In deze voordracht wordt een beeld geschetst van

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 0208 d.d. 02-01-2013

Wijzigingsblad BRL 0208 d.d. 02-01-2013 Vloerconstructies met staal(frame)-combinatievloeren Wijzigingsdatum 02-01-2013. Vastgesteld door CvD IKOB-BKB d.d. 17-08-2012. Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit

Nadere informatie

RAPPORT. Appartementengebouw Plan De Wetering Graafdijk-Oost 66 Molenaarsgraaf. Appartementengebouw

RAPPORT. Appartementengebouw Plan De Wetering Graafdijk-Oost 66 Molenaarsgraaf. Appartementengebouw RAPPORT Appartementengebouw Plan De Wetering Graafdijk-Oost 66 Molenaarsgraaf Bescherming tegen geluid van buiten NEN 5077 / NPR 5272 Betreft Kenmerk Status Opdrachtgever Uitgevoerd door Appartementengebouw

Nadere informatie

Toetsbouwbesluitberekening project: 5 stadswoningen aan de staatweg 77. projectnr: 10395. datum: 22 oktober 2013. VanEgmondTotaalArchitectuur

Toetsbouwbesluitberekening project: 5 stadswoningen aan de staatweg 77. projectnr: 10395. datum: 22 oktober 2013. VanEgmondTotaalArchitectuur Toetsbouwbesluitberekening 5 stadswoningen aan de staatweg 77 projectnr: 10395 datum: 22 oktober 2013 5 stadswoningen, straatweg 77 blad 1 van 6 dd: 22-10-2013 nr onderdeel vereist ingevolge Bouwbesluit

Nadere informatie

Wettelijke regelingen

Wettelijke regelingen Bouwbesluit Wettelijke regelingen Woningwet Bouwbesluit Ministeriële regeling bouwbesluit Nederlandse normen: NEN s Nederlandse praktijkrichtlijnen: NPR Kwaliteitsverklaringen Cauberg-Huygen 2 Bouwbesluit:

Nadere informatie

Project: Woonzorgappartementen Jutphaas Onderwerp: onderbouwing afdelingen 3.2 tot en met 3.5 van het Bouwbesluit Datum: 24-06-2011

Project: Woonzorgappartementen Jutphaas Onderwerp: onderbouwing afdelingen 3.2 tot en met 3.5 van het Bouwbesluit Datum: 24-06-2011 Project: Woonzorgappartementen Jutphaas Onderwerp: onderbouwing afdelingen 3.2 tot en met 3.5 van het Bouwbesluit Datum: 24062011 Naar aanleiding van de ingediende omgevingsvergunning voor 52 Appartementen

Nadere informatie

Project: Verbouwing voormalig Klooster Kranenburg Ruurloseweg LD Vorden Werknummer: CM 10 Datum: 25 juni 2018

Project: Verbouwing voormalig Klooster Kranenburg Ruurloseweg LD Vorden Werknummer: CM 10 Datum: 25 juni 2018 TOETSING BOUWBESLUIT EN TOELICHTING Project: Verbouwing voormalig Klooster Kranenburg Ruurloseweg 99 7251 LD Vorden Werknummer: CM 10 Datum: 25 juni 2018 INHOUD Algemeen en projectomschrijving pagina 3

Nadere informatie

ARTIST IMPRESSION. fase: tekening: opdrachtgever: VO-CONCEPT DSO Den Haag Suze Robertsonstr datum: - Den Haag.

ARTIST IMPRESSION. fase: tekening: opdrachtgever: VO-CONCEPT DSO Den Haag Suze Robertsonstr datum: - Den Haag. ARTIST IMPRESSION / A3 TEKENINGENLIJST projectnaam Suze Robertsonstraat 8389 projectnummer 201210 opdrachtgever fase VOConcept Advies kavelpaspoort datum tekeningnummer onderdeel formaat (ca.) schaal concept

Nadere informatie

Geluidbelasting De geluidbelastingen op de gevels van de Marnixstraat en de Maresingel zijn aangeleverd door de Milieudienst West-Holland, zie bijlage

Geluidbelasting De geluidbelastingen op de gevels van de Marnixstraat en de Maresingel zijn aangeleverd door de Milieudienst West-Holland, zie bijlage Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV. 150535-1707337 Indicatief akoestisch onderzoek geluidwering gevel Datum: 28 mei 2015 Project: Appartementen Maresingel 54 te Leiden

Nadere informatie

innovation in insulation

innovation in insulation warmte vocht geluid 2.000 / BG / 12-2004 Bergman Grafimedia Deze uitgave is met de meeste zorg samengesteld. Eventuele wijzigingen en zetfouten ten alle tijde voorbehouden. Geluid Inleiding Aan geluid

Nadere informatie

Rapport. First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie

Rapport. First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie 1 Rapport Lid NLingenieurs ISO-9001 gecertificeerd First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie Rapportnummer G 16598-22-RA d.d. 30 november 2011 Peutz bv

Nadere informatie

Notitie Bouwbesluit. 1 Inleiding. 2 Situatie en uitgangspunten

Notitie Bouwbesluit. 1 Inleiding. 2 Situatie en uitgangspunten Project : Appartementen Boermansstraat 29-31 te Weert Projectnummer : 17-041 Kenmerk : 17-041-not01 Datum : 28-9-2017 Opgesteld door : Ir. P.G.C. (Paul) Jacobs Status: Definitief 1 Inleiding Ten behoeve

Nadere informatie

Verbouw Abdij Koningsoord te Berkel-Enschot. - Werkplaats - Toetsing verblijfsgebieden, verblijfsruimten Luchtverversing Daglichttoetreding

Verbouw Abdij Koningsoord te Berkel-Enschot. - Werkplaats - Toetsing verblijfsgebieden, verblijfsruimten Luchtverversing Daglichttoetreding Verbouw Abdij Koningsoord te Berkel-Enschot - Werkplaats - Toetsing verblijfsgebieden, verblijfsruimten Luchtverversing Daglichttoetreding Verbouw Abdij Koninsgoord te Berkel-Enschot - Werkplaats - Toetsing

Nadere informatie

: daglicht berekening

: daglicht berekening Project: : Nieuwbouw woning Ruigendijk 8 de Koog Werknummer : 2015006 Onderdeel : daglicht berekening Gewijzigd: : 10-09-2015 Van der Veen Advisering 1 / 10 10/09/15 INHOUD: 1. Inleiding Blz. 3 2. Uitgangspunten

Nadere informatie

Tabel 2 uit rapport 20093118

Tabel 2 uit rapport 20093118 Bureau Geluid Support Bureau Geluid nl Parallelweg 30 6231 CJ Meerssen tel. 043 458 41 65 fax 043 458 41 66 website meetapparatuur: www.bureaugeluidsupport.nl CSO Adviesbureau voor Milieuonderzoek B.V.

Nadere informatie

Nieuwbouw 46 startersappartementen Constructieve Uitgangspunten Bouwaanvraag

Nieuwbouw 46 startersappartementen Constructieve Uitgangspunten Bouwaanvraag Pieters Bouwtechniek Vlietsorgstraat 15 2012 JB Haarlem 023-5431999 Postbus 4906 2003 EX Haarlem pbt.haarlem@pieters.net www.pietersbouwtechniek.nl Nieuwbouw 46 startersappartementen Constructieve Uitgangspunten

Nadere informatie

Aanduiding details categorie 1 laagbouw

Aanduiding details categorie 1 laagbouw 13 7 3 12 9 10 5 9 2 8 3 5 15 1 8 4 7 1 9 6 Aanduiding details categorie 1 laagbouw 3 5 18 8 16 15 Bestaande bouw 9 17 Aanduiding details categorie IIIvoor overige details zie aanduiding cat Ilaagbouw

Nadere informatie

HOUTWOLPLAAT, MINERAAL GEBONDEN (attest-met-productcertificaat) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

HOUTWOLPLAAT, MINERAAL GEBONDEN (attest-met-productcertificaat) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden HOUTWOLPLAAT, MINERAAL GEBONDEN (attest-met-productcertificaat) BRL 5065 "Mineraal gebonden houtwolplaten" (2003-10) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden Beperking van ontwikkeling

Nadere informatie

AD T Tekeningenlijst

AD T Tekeningenlijst AD_tekeningenlijst Aandachtspunten Bouwbesluit Blad Tekeningnaam Datum Wijziging Formaat Schaal Omschrijving 00 - Algemeen 00P Projectblad 06-05-2018 A3 nvt 00T Tekeningenlijst 06-05-2018 A3 nvt 01 - Nieuwe

Nadere informatie

Geluidwerende voorzieningen. woning Jachtlaan te Apeldoorn

Geluidwerende voorzieningen. woning Jachtlaan te Apeldoorn Geluidwerende voorzieningen woning Jachtlaan te Apeldoorn versie 28 april 2009 datum 28 april 2009 opdrachtgever Dhr. P. Koldewijn Jachtlaan 309 7336 AB Apeldoorn auteur A.D. Postma INHOUDSOPGAVE bladzijde

Nadere informatie

BOUWBESLUIT BEREKENINGEN. Inhoud ZK BEM Gebruiksfuncties, gebruiks- en verblijfsoppervlaktes

BOUWBESLUIT BEREKENINGEN. Inhoud ZK BEM Gebruiksfuncties, gebruiks- en verblijfsoppervlaktes Titaniumweg 10 8304 BR Emmeloord 0527-624370 BOUWBESLUIT BEREKENINGEN Projectnaam : Nieuwbouw woning Projectnummer : 1679 Datum : 1-2-2017 Datum wijziging A : Datum wijziging B : Inhoud Behoort bij beschikking

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai (geluidwering gevels) Nieuwbouw 4 woningen Duitse Weistraat te Kerkdriel

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai (geluidwering gevels) Nieuwbouw 4 woningen Duitse Weistraat te Kerkdriel Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai (geluidwering gevels) Nieuwbouw 4 woningen Duitse Weistraat te Kerkdriel Deze rapportage is afgedrukt op cradle to cradle papier INHOUDSOPGAVE pagina 1 INLEIDING

Nadere informatie

Woning Westervelt Valkseweg te Barneveld

Woning Westervelt Valkseweg te Barneveld Woning Westervelt Valkseweg te Barneveld geluidwering gevels Opgesteld door: Datum: 11 oktober 2011 S&W Consultancy Rapportnr: 2110967 Postbus 5185 Versie: 1 4380 KD Vlissingen Tel: 0118 442 270 Fax: 0118

Nadere informatie

BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD

BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD BRL 9600 Wijzigingsblad 09-07-203 BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD VOOR HET KOMO PROCESCERTIFICAAT VOOR AFBOUWWERKZAAMHEDEN Vastgesteld door het College van Deskundigen Afbouwwerkzaamheden d.d. 05-04-203

Nadere informatie

Omgevingscommissie woensdag 17 februari 2015

Omgevingscommissie woensdag 17 februari 2015 Omgevingscommissie 17 februari 2015 Behoort bij besluit van Burgem eester en Wethouders d a t u m : 12 mei 2016 r eg.n r. : Z-HZ_WABO-2016-00505 b esl u i t : Toegekend Nam ens dezen, de m anager Vergunningen

Nadere informatie

AS 100 db/ a. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w :

AS 100 db/ a. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w : Overzicht Systeemcode: Luchtgeluidisolatie R w : 50 db Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : 41 db Brandwerendheid: 30 minuten 1 Wandhoogte toepassingsgebied I: 4500 mm Wandhoogte toepassingsgebied I i.c.m. brand:

Nadere informatie

Geluidsberekening t.b.v. nieuwbouw bedrijfswoning Nieuwpoortseweg 5 te Groot-Ammers

Geluidsberekening t.b.v. nieuwbouw bedrijfswoning Nieuwpoortseweg 5 te Groot-Ammers 838-00 Geluidsberekening t.b.v. nieuwbouw bedrijfswoning Nieuwpoortseweg 5 te Groot-Ammers Project: Nieuwbouw bedrijfswoning Nieuwpoortseweg 5 2964 EA Groot-Ammers Opdrachtgever: Opgesteld door: H. van

Nadere informatie

opstelplaats wasmachine opstelplaats droger opstelplaats kooktoestel opstelplaats gootsteen opstelplaats vaatwasmachine

opstelplaats wasmachine opstelplaats droger opstelplaats kooktoestel opstelplaats gootsteen opstelplaats vaatwasmachine ouwkundig v KL mv V funderingsbalk vlgs constr. geisoleerde kanaalplaatvloer betonvloer + 0mm dekvloer kruipluik mechanische ventilatie unit (afvoer) type volgens EP meterkast gevelsteen-spouw-isolatie-kalkzandsteen

Nadere informatie

1. Funderingsdetail woningscheidende wand

1. Funderingsdetail woningscheidende wand 1 1. Funderingsdetail woningscheidende wand peil=0 160/180/240 120/140/200 160/180/240 60 120/140/200 ribcassettevloer (23G) folie (let op stabiliteit!) Ribcassettevloer 1 160/180/240 160/180/240 120/140/200

Nadere informatie

Project "Stadsvilla" te Rotterdam. Daglichtberekeningen. Datum 19 juli 2013 Referentie

Project Stadsvilla te Rotterdam. Daglichtberekeningen. Datum 19 juli 2013 Referentie Project "Stadsvilla" te Rotterdam. Daglichtberekeningen. Datum 19 juli 2013 Referentie 20122055-02 Referentie 20122055-02 Rapporttitel Project "Stadsvilla" te Rotterdam. Daglichtberekeningen. Datum 19

Nadere informatie