WIE EN WAT IS H.ESSERS?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WIE EN WAT IS H.ESSERS?"

Transcriptie

1 WIE EN WAT IS H.ESSERS? 1928: Henri Essers start een transportbedrijf op. Hij begon met één vrachtwagen voor veevervoer. 2016: zoon Noël en kleindochter Hilde Essers staan aan het roer van H.Essers, een internationale logistieke dienstverlener die actief is in 12 landen en 40 vestigingen. Ondertussen stelt H.Essers 4570 personeelsleden tewerk, waarvan 2500 in België.

2 WAT IS DAT: LOGISTIEKE DIENST VERLENING? Logistiek is meer dan alleen het transport van de ene naar de andere plek. Het gaat om het beheren van een goederenstroom. Het is een verzamelterm voor alles wat komt kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van een stroom goederen. Vanaf de eerste tot de laatste fase. Ook het inpakken, herlabelen en etiketteren van producten horen hierbij. Nadien maakt H.Essers zelfs de displays die in de winkels gezet worden. H.Essers is een logistieke dienstverlener voor onder andere farmaceutische producten, chemie, voeding en hoogwaardige goederen. EEN VOORBEELD: PRALINES Zo verzorgt H.Essers in Kampenhout de logistieke afhandeling van chocolade. Op het chocoladeplatform in Kampenhout worden pralines in bulk aangeleverd, waarna H.Essers de volledige logistiek verzorgt: van het samenstellen en verpakken in doosjes of zakjes tot etiketteren (in de taal van het exportland) tot het regelen van de internationale distributie.

3 WERKGELEGENHEID In België stelt H.Essers vandaag mensen tewerk. Hiervan werken er meer dan 2000 in Limburg. Wereldwijd heeft H.Essers meer dan werknemers in dienst Aanwervingen in België In het jaar 2014 werden er in België 339 nieuwe medewerkers aangetrokken waarvan 224 in Limburg. Voor het jaar 2015 zijn er 321 nieuwe medewerkers aangeworven, waarvan 242 in Limburg. België Limburg Beschutte werkplaatsen Op verschillende sites heeft H.Essers samenwerkingen met beschutte werkplaatsen. Afhankelijk van het seizoen, biedt H.Essers dagelijks werk aan 200 tot 300 mensen. Kansengroepen Voor de aanwervingen werkt H.Essers samen met een federaal inschakelingsbedrijf waarbij langdurig werklozen uit kansengroepen via een gepaste opleiding aan werk geholpen worden.

4 H.ESSERS GENK PHARMA VALLEY In 2009 investeerde H.Essers in een nieuw segment: farma. Farma is een verzamelnaam voor medicijnen en ander medisch materiaal. De farma-afdeling van H.Essers organiseert de logistieke dienstverlening van het materiaal dat u in ziekenhuizen vindt of dat in uw apothekerskastje ligt. GESCHIEDENIS VAN DE FARMA-AFDELING Het bedrijf koos voor de locatie aan de Transportlaan in Genk omdat: er m² aan bestaande magazijnen beschikbaar was. er een goede ontsluiting is naar de autosnelweg. er een goede ontsluiting is via de spoorweg.

5 H.ESSERS GENK PHARMA VALLEY De bestaande magazijnen, die gebouwd zijn in de jaren 80, werden volledig verbouwd zodat ze voldoen aan de eisen van de farma-industrie en de Europese regelgeving. TUSSEN 2009 EN gebeurden er geleidelijk aan al heel wat inspanningen om de bestaande site aan de Transportlaan te transformeren naar een farmasite: de uitbouw van een internationaal distributiecentrum investeringen op vlak van temperatuurmonitoring: medisch materiaal moet op een constante temperatuur gehouden worden. Als dat niet gebeurt, verliest het zijn werking. Door deze investeringen werd H.Essers Genk Pharma Valley de internationale spil in het farmadistributienetwerk. Wist u dat u nu in een koeltruck staat? Hierin vervoert H.Essers geneesmiddelen die op constante temperatuur moeten blijven. inspanningen op vlak van energievoorziening. Zo investeerde het bedrijf in windmolens voor energievoorziening van de site in Genk, in totaal voor 12 miljoen euro. extra inspanningen op vlak van veiligheid van werknemers en beveiliging van de magazijnen. het behalen van vergunningen die eigen zijn aan farma, uitgereikt door het Federaal Agentschap van Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. H.Essers investeerde 10 miljoen euro om aan die eisen te voldoen.

6 DE UITBREIDING In 2009 begon H.Essers met een nieuw segment: farma. Nu, enkele jaren later, is dit de internationale spil van het farmadistributienetwerk. Het succes van de Genkse farmavestiging was groter dan verwacht. Hierdoor zijn de farmahallen bijna volzet en heeft H.Essers nood aan extra ruimte. Momenteel bestaat de farmavestiging uit m² opslagruimte. Met zijn uitbreidingsplannen wil H.Essers m² aan magazijnen bijbouwen, aansluitend aan de bestaande farmamagazijnen aan de Transportlaan in Genk. Als de uitbreidingsplannen plaatsvinden, zal H.Essers 50 miljoen investeren in de Genkse Pharma Valley.

7 WAAROM UITBREIDING OP DEZE LOCATIE? In 1928 startte Henri Essers het bedrijf op in Limburg. Bijna 90 jaar later bevindt de hoofdzetel van H.Essers zich nog steeds in Limburg. En het familiebedrijf wil zich graag blijvend verankeren in Limburg. Maar dit is natuurlijk geen reden waarom dit de énige locatie is waar de uitbreiding mogelijk is. WAAROM IS HET DAN ZO BELANGRIJK DAT ER EEN UITBREIDING KOMT AAN DE BESTAANDE HALLEN, TEN KOSTE VAN 12 HECTARE BOMEN? Het is cruciaal voor een farmavestiging dat de goederenstroom vlot kan georganiseerd worden. De locatie waar goederen aankomen en vertrekken, moet afgestemd zijn op de locatie waar goederen opgeslagen worden. Enkel zo kan aan de strenge farma-eisen voldaan worden. De situering van een deel van de farmasite op een andere locatie is bijgevolg geen optie. Er werden 18 alternatieve locaties onderzocht voor de volledige herlocatie en uitbreiding, maar geen van deze 18 bleek geschikt. Bijgevolg kan H.Essers alleen door een uitbreiding van de bestaande vestiging, aan de strenge eisen van de farma-industrie voldoen. Een ander belangrijk gegeven is de nabijheid van de spoorweg en de snelweg. Dit is onmisbaar voor de goede dienstverlening naar de klanten.

8 H.ESSERS GENK PHARMA VALLEY Het is noodzakelijk dat medicatie altijd onder constante temperatuur opgeslagen én vervoerd wordt. Als dat niet gebeurt, verliest ze haar werking. Wanneer een vrachtwagen goederen moet verplaatsen tussen meerdere sites, verloopt de goederenstroom niet optimaal. Het verhoogt de kans op fouten en temperatuurstoringen. De specifieke regelgeving van de farma-industrie laat dit niet toe. Daarnaast betekent dit nog eens een zware belasting voor de openbare weg door het voortdurende af- en aanrijden van vrachtwagens. Als alles zich op één locatie bevindt, kunnen we bovendien gebruikmaken van elektrische vorkliften. Dit is milieuvriendelijker en minder belastend voor de omgeving.

9 32 HECTARE GENK PHARMA VALLEY Kopenhagen Londen Vilnius Genk Pharma Valley Warschau Darmstadt Lyon Budapest Milaan Barcelona Zagreb Boekarest

10 WELK DEEL VAN HET GEBIED WORDT INGENOMEN? De totale oppervlakte van het bos bedraagt 19 hectare. 12 hectare wordt ingenomen, waarvan 10 hectare door magazijn en verharding. 2 hectare door groenbuffers en regenwaterinfiltratie. 7 hectare bos blijft behouden. Geplande uitbreiding Te behouden bos

11 DE GESCHIEDENIS VAN DIT DOSSIER 2009 H.Essers start farmavestiging in Genk m 2 magazijn wordt geleidelijk aan verbouwd zodat die voldoet aan de strenge normen voor farma De farma-afdeling groeit snel en er is een uitbreidingsnood. H.Essers onderzoekt wat er mogelijk is. Verschillende locaties worden hiervoor uitvoerig bestudeerd. Een uitbreiding van de bestaande vestiging blijkt na onderzoek de enige mogelijke oplossing. Omdat de uitbreiding zou plaatsvinden in natuurgebied vraagt H.Essers aan de Vlaamse Overheid wat de mogelijkheden zijn De Vlaamse Overheid start een onderzoek. Eerst stellen ze een plan-mer (plan Milieueffectenrapport) op, waarin de mogelijke effecten op het milieu onderzocht worden. Op basis van de resultaten van dit plan-mer wordt een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) opgemaakt Vlaamse Regering stelt GRUP definitief vast. En nu? De vaststelling van het GRUP door de Vlaamse Regering is een eerste belangrijke stap voor H.Essers. Wanneer de Vlaamse Regering het GRUP goedkeurt, kan H.Essers een stedenbouwkundige en milieuvergunning aanvagen. Er moeten dus nog een heleboel stappen doorlopen worden vooraleer H.Essers kan beginnen met de werken. In de monitoringscommissie, zoals voorgesteld door de stad Genk, zal dit opgevolgd worden.

12 BOS- EN NATUUR- COMPENSATIES Indien H.Essers de vergunning krijgt om op de beoogde 12 ha grond te mogen uitbreiden, zal deze ontbossing gecompenseerd worden volgens het natuurdecreet. Voor de inname van deze 12 hectare is H.Essers verplicht 13,7 hectare bos en 1,03 hectare natuur te compenseren. Dit werd vastgelegd in het plan-mer (MER= Milieueffectenrapport). Deze bos- en natuurcompensatie zal in natura gebeuren. Er zal met andere woorden een nieuw bos aangeplant worden en een schraal grasland gecreëerd worden. In overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos heeft H.Essers gezocht naar mogelijke locaties. Enkele voorwaarden waarmee rekening gehouden werd bij de keuze van locaties: Gelegen in de buurt van de uitbreiding. Natuurprojecten van deze omvang moeten een bijdrage leveren aan omliggende bos- en natuurgebieden.

13 BOS- EN NATUUR- COMPENSATIES Voor de inname van 12 hectare bos moet, conform het plan-mer (milieueffectenrapport), 13,7 hectare bos en 1,03 hectare natuur gecompenseerd worden. Concreet moet er een nieuw eikenberkenbos aangeplant worden en een schraal grasland gecreëerd worden. In overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos heeft H.Essers gezocht naar mogelijke locaties. Hierbij werd met enkele voorwaarden rekening gehouden: gelegen in de buurt van de uitbreiding, natuurprojecten van deze omvang moeten een bijdrage leveren aan omliggende bos- en natuurgebieden. UITEINDELIJK ZULLEN VOLGENDE GEBIEDEN INGERICHT WORDEN: 13,7 ha bos wordt gecompenseerd in Opglabbeek. Deze percelen zijn gelegen in natuurgebied volgens het gewestplan. Hiervoor tekende H.Essers een voorverkoopakte met de huidige eigenaar. Bij goedkeuring van de bouwvergunningsaanvraag zal H.Essers deze gronden aankopen en er een eikenberkenbos op planten. 1,03 ha schraal grasland wordt gerealiseerd in het Vijvergebied in Zonhoven. Deze gronden werden reeds aangekocht door H.Essers. Deze gronden zijn eveneens gelegen in natuurgebied volgens het gewestplan. Door een gericht beheer wordt een schraal grasland gerealiseerd.

14 ANDERE NATUURPROJECTEN Door de goedkeuring van het GRUP (= Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) worden de betrokken gronden herbestemd naar industriegebied. H.Essers zal de industriegrond aan marktconforme prijzen kopen en niet aan de prijs van natuurgebied. Met dit extra geld kunnen Agentschap Natuur en Bos en Stad Genk (de twee eigenaren) investeren in andere natuurgebieden. GENK Op het grondgebied van Genk zal er geïnvesteerd worden in de opwaardering van 7,5 ha in het natuurreservaat De Maten. ZONHOVEN De meerwaarde die gecreëerd wordt op het deel van het Agentschap voor Natuur en Bos, zal in de gemeente Zonhoven gebruikt worden om een stuk natuurgebied op te waarderen. Dit natuurproject omvat ook de verplaatsing van de Chirolokalen die daar momenteel liggen en het herstel van deze locatie voor natuur. De Chiro krijgt in de buurt een nieuwe infrastructuur. De effectieve uitvoering van de compensaties en milderende maatregelen wordt gecontroleerd door de monitoringscommissie die voorgezeten wordt door de stad Genk en waar zowel H.Essers als natuurverenigingen in vertegenwoordigd zijn.

15 MILDERENDE MAATREGELEN? Als de uitbreiding plaatsvindt, is H.Essers verplicht om de volgende milderende maatregelen door te voeren: Groenbuffers Rond de bedrijfssite worden groenbuffers met inheemse hoogstambomen en struiken aangeplant om de gebouwen en activiteiten zoveel mogelijk af te schermen van de omgeving. De bufferzone vormt een landschappelijke overgang tussen het bedrijfsterrein en de omgeving. Deze bufferzone wordt als eerste aangelegd. Vervolgens zullen de magazijnen geleidelijk aan gebouwd worden. De omheining van het terrein wordt aan de binnenzijde van de buffer gezet, om te voorkomen dat vrachtwagens in de bufferzone zouden geparkeerd worden. Verlichting H.Essers zal nieuwe amberkleurige terreinverlichting voorzien die naar de binnenzijde van het terrein gericht is om lichthinder te vermijden naar het omliggende natuurgebied. Regenwater Al het regenwater dat op de daken van de magazijnen zal vallen goed voor 70 % van al het regenwater op de site wordt afzonderlijk afgevoerd en komt in een regenwaterinfiltratiebekken terecht. Het regenwater dat op de verharding valt, zal via filters eerst gezuiverd worden en vervolgens ook in het infiltratiebekken terechtkomen. Dit betekent dat al het regenwater terug in de bodem zal kunnen indringen. Door de bouw van de nieuwe magazijnen, moet er een nieuwe interne riolering aangelegd worden. Deze zal doorheen de bestaande terreinen lopen en hierop kunnen ook de bestaande septische putten van de bestaande magazijnen aansluiten. De oude bezinkputten worden op die manier allemaal weggewerkt. Fietspad Het fietspad (en ruiter-, wandel- en mountainbikeroutes) dat nu achter het bedrijfsterrein doorloopt, wordt verlegd rond de uitbreiding, zodat de routes behouden blijven. De ligging, breedte, materiaal, ondergrond zullen in overleg met betrokken partners vastgesteld worden.

16 JOBCREATIE IN LIMBURG DANKZIJ DEZE UITBREIDING De geplande uitbreiding zal voor 400 nieuwe jobs zorgen. 200 arbeiders 30 bedienden 170 vrachtwagenchauffeurs Het gaat om nieuwe jobs, niet om verplaatsingen van de ene vestiging naar de andere. H.Essers is een bedrijf in groei. H.Essers is vragende partij om de opvolging van jobcreatie mee op te nemen in de monitoringscommissie die de stad Genk wil oprichten om de uitvoering van boscompensatie en andere milderende voorwaarden mee op te volgen totaal over alle vestigingen aantal personeelsleden buiten België.

17 DUURZAME MAATREGELEN VAN HET BEDRIJF H.Essers maakt actief werk van verschillende duurzame ingrepen om de ecologische voetafdruk van haar activiteiten zo klein mogelijk te houden. Hierbij denken we aan volgende initiatieven: Versnelde wissel van EU5 naar EU6 motoren H.Essers heeft 1300 vrachtwagens. Door de EU5 motoren te wisselen met EU6 motoren daalt de CO2-uitstoot met ton per jaar. Koelwagens draaien on site elektrisch en CO2 neutraal Op onze site draaien 100 koelwagens CO2-neutraal. Dit vermindert de jaarlijkse CO2 uitstoot met ton t.o.v. een klassieke dieselaandrijving. Met de trein Wekelijks vervoeren we 161 laadeenheden per trein, dankzij de nabijheid van de Oost-West-verbinding in Genk. Dit betekent dat we jaarlijks ton minder CO2 uitstoten, of 13 miljoen kilometers minder aanwezig zijn op de wegen. Investeren in rijstijl van de chauffeurs Elke H.Essers-chauffeur wordt getraind in veilig, zuinig en duurzaam rijden. Dit vermindert de jaarlijke CO2 uitstoot met 1000 ton. Zonne-energie Tussen 2009 en 2011 heeft H.Essers op een groot deel van haar vestigingen zonne-energie-installaties geplaatst. In totaal gaat het over een 10-tal locaties in België. Er wordt jaarlijks ongeveer kwh groene energie opgewekt. Dit komt overeen met: Het jaarverbruik van ongeveer gezinnen. Dit vermindert de jaarlijkse CO2 uitstoot met ongeveer ton = jaaropname CO2 van 200 hectare bos. De 3 windturbines zullen jaarlijks ongeveer MWh groene energie opwekken. Dit komt overeen met: Het jaarverbruik van ongeveer gezinnen Een vermeden CO2 uitstoot van ongeveer ton/jaar = jaaropname CO2 van 250 hectare bos 1ste logistieke BREEAM gebouw België In 2012 heeft H.Essers het eerste logistieke BREEAM gebouw in België opgeleverd. BREEAM is een internationaal label voor duurzame gebouwen. Dit gebouw staat te Courcelles en is het eerste groene magazijn van België. Deelname VLEEN VLEEN staat voor Vlaams Learning Energy Efficiency Network. In dit VLEEN-netwerk zullen 9 Limburgse bedrijven samen 4 jaar lang hun technieken en ervaringen op vlak van energieefficiënte technologieën uitwisselen en investeren zij samen 12 miljoen euro in energiezuinige maatregelen. Verlichting Sinds 2014 heeft H.Essers 12 magazijnen uitgevoerd met hoog efficiënte ledverlichting, en was hiermee de eerste in België binnen het segment van magazijnverlichting. Hierdoor kan er tot 80% bespaard worden op het energieverbruik van de verlichtingsinstallaties. Tot op heden werd een totale energiebesparing van maar liefst 1,2 MWh gerealiseerd. Hierdoor stootte H.Essers 360 ton minder CO2 uit. Windenergie In 2012 is H.Essers gestart met een onderzoek naar de haalbaarheid van windenergie op hun terreinen te Genk. Industrieterreinen zijn een voorkeurszone voor windenergie. Ondertussen zijn de benodigde vergunningen voor 3 windturbines verkregen en is het windpark in zijn finale fase. In de eerste helft van 2016 zullen de windturbines operationeel zijn.

18 HOE ZIT HET NU MET HET FERRARISBOS? In 2006 koopt H.Essers 25 hectare industriële bouwgrond over van Agfa Gevaert, waaronder 6 hectare Ferrarisbos. H.Essers maakte een deel van het perceel bouwklaar waarbij één derde van de bomen (190 are) verwijderd werd. Ter compensatie heeft H.Essers een nieuw bos aangeplant met een oppervlakte van ongeveer 320 are. Dit nieuwe bos werd reeds aangeplant en zorgt voor een groene gordel rond het industriegebied. Daarnaast betaalde H.Essers ook een bosbehoudsbijdrage. WAAR IS DIT NIEUWE BOS AANGEPLANT? Dit nieuwe bos is aangeplant aan de Klaverbladdreef, vlak voor het Kasteel van Graaf Moretus. Op dit moment heeft H.Essers geen enkele intentie om de overgebleven oppervlakte van het Ferrarisbos te kappen.

19 ANDERE UITBREIDINGEN Ondertussen breidt H.Essers zijn andere divisies ook uit in Genk en Limburg (en België). Dit gebeurt op bestaande bedrijventerreinen: Genk-Zuid m² H.Essers is sinds lange tijd eigenaar van de K-hal op de voormalige Ford-terreinen. Na de sluiting van de autofabriek startte H.Essers nieuwe logistieke activiteiten op voor de klant Infrax en hiermee werd het eerste reconversieproject op de voormalige Ford-site opgestart. De magazijnen zijn begin januari heringericht en er werden verschillende nieuwe loskades aangelegd. Momenteel wordt de bestaande capaciteit van het magazijn volledig benut. Daarnaast gebruiken we ook nog m² buitenopslag. H.Essers heeft voor deze klant in totaal 50 nieuwe mensen in dienst genomen. Beringen m² Voor de logistieke activiteiten van Nike heeft H.Essers in Beringen een hal van m² in gebruik genomen. De hal van MBS te Beringen is een polyvalente hal, die volledig CO2 neutraal is door de aanwezigheid van 3 windturbines op de site. Ook het dak ligt vol met zonnepanelen. Met de opstart van de activiteiten in deze hal werd er extra werkgelegenheid gecreëerd voor 40 mensen. Winterslag m² Zowel in 2014 als in 2015 werd onze gevarengoedsite in Winterslag uitgebreid met een extra m² gespecialiseerde opslag van alle categorieën chemische goederen volgens de hoogste veiligheidsstandaarden. In 2016 komt hier nog m² bij. Dan hebben we ook hier de bestaande capaciteit volledig benut. Onze Europese opslagcapaciteit voor gevarengoed telt vandaag m². Lommel m² 2 jaar geleden hebben wij onze opslagcapaciteit in Lommel verder ontwikkeld met m². Dit brengt onze totale warehouse capaciteit daar ter plaatse op m². Deze nieuwe activiteit creëerde een tewerkstelling voor 25 extra werknemers.

20 DE 7 VRAGEN DIE U ZICH WAARSCHIJNLIJK STELT Worden er effectief 400 nieuwe jobs gecreëerd? Ja, gedurende de ontwikkeling van dit nieuwe project zullen er 400 nieuwe jobs gecreëerd worden. Hiervan voorzien we ongeveer 200 jobs voor arbeiders, 30 bedienden en 170 chauffeurs. Gaat er in Zaventem een vestiging dicht en betekent dit niet gewoon een verschuiving van jobs? Neen, H.Essers heeft geen vestiging in Zaventem. Ook onze andere vestigingen blijven gewoon open. De 400 jobs zijn dus nieuwe jobs. Hebben jullie echt 18 alternatieve locaties bekeken? Ja, we hebben 18 alternatieve locaties onderzocht, maar geen enkele voldeed aan de vereisten voor dit soort uitbreiding en voor dit soort activiteit. Waarom werd er zo weinig over dit project gecommuniceerd? Het openbaar onderzoek voor het GRUP werd globaal bekend gemaakt door de Vlaamse Overheid en was voor iedereen toegankelijk. Bovendien verscheen er regelmatig iets over deze uitbreiding in de pers. Daarnaast werden er infomomenten georganiseerd over de uitbreidingsplannen. Nu het GRUP is vastgesteld, willen we zelf de buurt, onze medewerkers en natuurverenigingen informeren door dit infomoment. Wat met de monitoringscommissie? De monitoringscommissie is een initiatief van Stad Genk, waar H.Essers zijn volle medewerking aan verleent. Alle inspanningen die H.Essers zal doen, worden daar gemonitord. Meer info vindt u op de website van Stad Genk. Waarom heeft H.Essers de milderende maatregelen ten gevolge van de uitbreiding in 2009 niet uitgevoerd? De milderende maatregelen werden gedeeltelijk uitvoerd, onder andere de bufferstroken werden aangelegd. Voor andere maatregelen waren wij afhankelijk van verschillende partners. Dit ging inderdaad niet zoals gepland. Om dit in de toekomst te vermijden willen we de milderende maatregelen laten opvolgen door de monitoringscommissie op initiatief van Stad Genk. Waarom heeft H.Essers nooit overleg gepleegd met natuurverenigingen? Vanaf 2013 zat H.Essers samen met verschillende partijen in het kader van de uitbreidingsplannen, zowel overheid als natuurverenigingen.

Moest de firma Essers IMMO NV de natuurwaarde in het desbetreffende gebied verhogen?

Moest de firma Essers IMMO NV de natuurwaarde in het desbetreffende gebied verhogen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 190 van JOHAN DANEN datum: 4 december 2015 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Uitbreidingsplannen transportbedrijf Genk Noord - Stand van zaken

Nadere informatie

ADVIES VAN 28 JANUARI 2015 OVER HET VOORONTWERP RUP UITBREIDING TRANSPORTBEDRIJF H. ESSERS

ADVIES VAN 28 JANUARI 2015 OVER HET VOORONTWERP RUP UITBREIDING TRANSPORTBEDRIJF H. ESSERS ADVIES VAN 28 JANUARI 2015 OVER HET VOORONTWERP RUP UITBREIDING TRANSPORTBEDRIJF H. ESSERS SARO KONING ALBERT II-LAAN 19 BUS 24 1210 BRUSSEL INHOUD I. SITUERING... 2 II. PLAN-MER, PASSENDE BEOORDELING

Nadere informatie

Uitbreiding transportbedrijf H. Essers

Uitbreiding transportbedrijf H. Essers Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Uitbreiding transportbedrijf H. Essers Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Uitbreiding transportbedrijf

Nadere informatie

1) H.ESSERS 2) Milieuvergunningsaanvraag 3) Veiligheidsnota

1) H.ESSERS 2) Milieuvergunningsaanvraag 3) Veiligheidsnota 1 1) H.ESSERS 2) Milieuvergunningsaanvraag 3) Veiligheidsnota 2 1928 Henri ESSERS 1 Vrachtwagen 3 1958: Noël and Jules Essers 10 Vrachtwagens 4 1983: Tessenderlo bulkwagens 100 Vrachtwagens 5 Tessenderlo

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf

Historisch gegroeid bedrijf Provincie Oost-Vlaanderen - Gemeente Knesselare definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf N.V. Drukkerij Verstraete te Knesselare Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften

Nadere informatie

André Celis al 60 jaar een familiebedrijf

André Celis al 60 jaar een familiebedrijf Welkom André Celis groep André Celis al 60 jaar een familiebedrijf Doelstelling Wat doet André Celis? Aanbieden van een zo een groot mogelijk gamma van bouwmaterialen Aan wie verkopen wij? Bouwmaterialen

Nadere informatie

A. Samenvatting van het dossier

A. Samenvatting van het dossier ADVIES VLAAMSE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Transportbedrijf H. Essers en Zonen NV te Genk A. Samenvatting van het dossier A.1. Situering Het voorliggend

Nadere informatie

Grootste zonnepanelenpark van Benelux in gebruik

Grootste zonnepanelenpark van Benelux in gebruik Grootste zonnepanelenpark van Benelux in gebruik EVERGEM/ZELZATE - Op de grens van Zelzate en Ertvelde plaatst Terranova nv op het noordelijk deel van het gipsstort 240.000 vierkante meter zonnepanelen.

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle

Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften Historisch gegroeid bedrijf Dejaeghere te Langemark-Poelkapelle

Nadere informatie

ASPIRAVI. Project E403 Lichtervelde en Wingene

ASPIRAVI. Project E403 Lichtervelde en Wingene ASPIRAVI Project E403 Lichtervelde en Wingene Groei naar een duurzame samenleving Europese doelstelling tegen de opwarming van het klimaat : 20-20-20 tegen 2020 : 20% minder CO 2 uitstoot 20% minder energie

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79)

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) Roeselare - Tielt 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) 0180 De gebieden die als "reservegebied voor woonwijken" zijn aangeduid, kunnen op initiatief van de gemeente of de vereniging van gemeenten

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

De wind in de zeilen voor Dilbeek

De wind in de zeilen voor Dilbeek De wind in de zeilen voor Dilbeek Op zoek naar geschikte locaties voor windturbines in Dilbeek aan de hand van het Windplan Vlaanderen en de Vlaamse Omzendbrief Windenergie Waarom windenergie? Op zoek

Nadere informatie

Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit (B&B) & tijdelijke natuur. 10 december 2018, Kortrijk

Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit (B&B) & tijdelijke natuur. 10 december 2018, Kortrijk Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit (B&B) & tijdelijke natuur 10 december 2018, Kortrijk Natuur in Vlaanderen (VEN) Bedrijvigheid in Vlaanderen Bedrijvigheid in Vlaanderen Vlaanderen bestaat voor 50.220

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf t Kriekske te Halle Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf t Kriekske te Halle Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf t Kriekske te Halle Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf t

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst deelplan 7 Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Sterrenhoek (wijziging)

Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst deelplan 7 Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Sterrenhoek (wijziging) gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst deelplan 7 Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Sterrenhoek (wijziging) Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - MIDDENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN Centraal Netwerk geïnstalleerd Vandaag werd in Antwerpen het

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf Verhelst te Knokke-Heist

Historisch gegroeid bedrijf Verhelst te Knokke-Heist gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Verhelst te Knokke-Heist bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften Historisch gegroeid bedrijf Verhelst te Knokke-Heist 2 gewestelijk

Nadere informatie

Herontwikkeling FORD Genk. Stand van zaken, Bilzen 24 maart 2015

Herontwikkeling FORD Genk. Stand van zaken, Bilzen 24 maart 2015 Herontwikkeling FORD Genk Stand van zaken, Bilzen 24 maart 2015 Situatie bedrijventerreinen Genk & omgeving Gemeente Terrein Bezette oppervlakte (ha) Aangeboden oppervlakte (ha) Totale oppervlakte (ha)

Nadere informatie

Sint-Niklaas - Lokeren

Sint-Niklaas - Lokeren Sint-Niklaas - Lokeren 1. Valleigebieden (KB 7/11/78) 0911 De agrarische gebieden met landschappelijke waarde die op kaart welke de bestemmingsgebieden omschrijven overdrukt zijn met de letter V hebben

Nadere informatie

historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek

historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek Bijlage 1: grafisch plan Bijlage 2 stedenbouwkundige voorschriften Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap colofon

Nadere informatie

Uitbreiding Transportbedrijf H. Essers

Uitbreiding Transportbedrijf H. Essers Provincie Limburg - Gemeente Genk en Zonhoven Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Uitbreiding Transportbedrijf H. Essers Bijlage IIIa: toelichtingsnota tekst Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

ASPIRAVI. Project Blankenberge

ASPIRAVI. Project Blankenberge ASPIRAVI Project Blankenberge Groei naar een duurzame samenleving Europese doelstelling tegen de opwarming van het klimaat : 20-20-20 tegen 2020 : 20% minder CO 2 uitstoot 20% minder energie verbruiken

Nadere informatie

een plek op de luchthaven economie en ruimte om te ondernemen

een plek op de luchthaven economie en ruimte om te ondernemen een plek op de luchthaven economie en ruimte om te ondernemen START colloquium ruimte om te ondernemen ruimte om te on ndernem men STA ART collo oquium Een plek op de luchthaven Vlaams beleidskader d =

Nadere informatie

Limburgse Reconversiemaatschappij - Acquisitiebeleid bedrijventerreinen

Limburgse Reconversiemaatschappij - Acquisitiebeleid bedrijventerreinen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 181 van LYDIA PEETERS datum: 18 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Limburgse Reconversiemaatschappij - Acquisitiebeleid bedrijventerreinen

Nadere informatie

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op? Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ.

Nadere informatie

ENQUÊTE BEDRIJVEN SCHOTEN

ENQUÊTE BEDRIJVEN SCHOTEN ENQUÊTE BEDRIJVEN SCHOTEN 1. INLEIDING De gemeente Schoten zal in de loop van 2013 starten met de herziening van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Het huidige gemeentelijk ruimtelijk structuurplan

Nadere informatie

Kortrijk. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 4/11/77)

Kortrijk. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 4/11/77) Kortrijk 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 4/11/77) 1082 De gebieden die als "reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding" zijn aangeduid, kunnen op initiatief van

Nadere informatie

ADVIES VLAAMSE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING. Aanvraag Planologisch Attest Garage West-Trucks nv Zonnebeke. Inleiding

ADVIES VLAAMSE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING. Aanvraag Planologisch Attest Garage West-Trucks nv Zonnebeke. Inleiding ADVIES VLAAMSE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING Aanvraag Planologisch Attest Garage West-Trucks nv Zonnebeke Inleiding Het planologisch attest is een document waarin de bevoegde overheid aangeeft of

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare

Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare Toelichting GECORO 23 oktober 2018 Inhoud 1. Fasestap binnen

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Infomoment Ranst 23 september 2015 20u 1 Ranst timing 1. Voorstelling project aan schepencollege + goedkeuring: 12/2 2. werkgroep energie & klimaat: 19/3

Nadere informatie

Aan de omwonenden van het windpark van Limburg win(d)t NV in Genk-Noord

Aan de omwonenden van het windpark van Limburg win(d)t NV in Genk-Noord Aan de omwonenden van het windpark van Limburg win(d)t NV in Genk-Noord Beste heer / mevrouw, Ons bedrijf Limburg win(d)t NV is bouwheer en exploitant van de 2 nieuwe windturbines in Genk-Noord. U heeft

Nadere informatie

Ieper - Poperinge. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79)

Ieper - Poperinge. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79) Ieper - Poperinge 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79) 1082 De gebieden die als reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding zijn aangeduid, kunnen worden bestemd

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 januari 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP De Beunt Lier voorlopige

Nadere informatie

ASPIRAVI. Project Brecht E19 uitbreiding

ASPIRAVI. Project Brecht E19 uitbreiding ASPIRAVI Project Brecht E19 uitbreiding Groei naar een duurzame samenleving Europese doelstelling tegen de opwarming van het klimaat : 20-20-20 tegen 2020 : 20% minder CO 2 uitstoot 20% minder energie

Nadere informatie

Bijlage: Green Deal Sun Share Breda

Bijlage: Green Deal Sun Share Breda 1. Breda DuurSaam Breda DuurSaam is een onafhankelijke coöperatie die projecten opzet, begeleidt en uitvoert die bijdragen aan een volhoudbare, leefbare en gezonde Bredase samenleving. Deze projecten richten

Nadere informatie

PERSBERICHT. Maandag 1 oktober 2018, 6u00. Persbericht 1 oktober 2018

PERSBERICHT. Maandag 1 oktober 2018, 6u00. Persbericht 1 oktober 2018 PERSBERICHT Maandag 1 oktober 2018, 6u00 1 Bijkomende investeringen van 75 miljoen euro in Roemenië Totale vastgoedportefeuille WDP in Roemenië richting 500 miljoen euro tegen einde 2019 Bij de start van

Nadere informatie

Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven

Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven 31 maart 2011 Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven 1. Inleiding: samenstelling energiefactuur In de verbruiksfactuur van de energieleverancier zijn de kosten van verschillende marktspelers

Nadere informatie

referentiejaar Emissies aantal FTE 29,5125

referentiejaar Emissies aantal FTE 29,5125 Pagina 1 van 6 Inleiding Dit jaar is Speer Groep gestart met het monitoren en analyseren van haar energie-efficiency. In het kader hiervan is dit haar eerste halfjaarrapportage Energie-Efficiency. Doel

Nadere informatie

Duurzaam Vastgoed. Roy Bruggeman

Duurzaam Vastgoed. Roy Bruggeman Duurzaam Vastgoed Roy Bruggeman Ingenieursbureau Archicom Multidisciplinair ingenieursbureau gericht op: Consultancy: logistiek & supply chain advies, Architectuur en detail engineering, Bouwmanagement

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak?

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Evolutie CO2-uitstoot in de provincie Limburg Tussen 2011 en 2016 evolueerde de CO 2-uitstoot in de provincie Limburg gunstiger dan in heel

Nadere informatie

Motivatienota Onteigeningsplan. Recreatiezone Melsbroek

Motivatienota Onteigeningsplan. Recreatiezone Melsbroek Motivatienota Onteigeningsplan Recreatiezone Melsbroek 1. LIGGING PLANGEBIED De gemeente Steenokkerzeel is gelegen in Vlaams-Brabant, ten noord-oosten van Brussel, tussen de gemeenten Machelen, Zaventem,

Nadere informatie

Nieuwe polyvalente NMBS-werkplaats Melle

Nieuwe polyvalente NMBS-werkplaats Melle Nieuwe polyvalente NMBS-werkplaats Melle Bouw van nieuwe polyvalente werkplaats De NMBS start in juni 2014 met de bouw van een nieuwe polyvalente werkplaats op de terreinen van het vroegere rangeerstation

Nadere informatie

Bedrijventerrein Woestijne

Bedrijventerrein Woestijne Bedrijventerrein Woestijne Aalter Inhoud 1. Inleiding en situering 1 2. Inrichtingsplan 4 2.1 Ontsluiting 6 2.2 Zonering 8 2.3 Woestijnegoed 10 2.4 Duurzaam bedrijventerrein 12 3. Uitgifte van terreinen

Nadere informatie

Stedenbouwkundige verordening i.v.m. de landschappelijke inkleding van bedrijfsgebouwen bij het afleveren van een stedenbouwkundige vergunning

Stedenbouwkundige verordening i.v.m. de landschappelijke inkleding van bedrijfsgebouwen bij het afleveren van een stedenbouwkundige vergunning yyyyyyyyyyyyy Stedenbouwkundige verordening i.v.m. de landschappelijke inkleding van bedrijfsgebouwen bij het afleveren van een stedenbouwkundige vergunning Voorgelegd aan de Gewestelijke Stedenbouwkundige

Nadere informatie

Scope 3 doelstelling Pilkes

Scope 3 doelstelling Pilkes Januari 2015 Extern Vanaf november 2013 is Pilkes door TÜV gecertificeerd voor niveau 3 van de CO 2-Prestatieladder. Begin 2015 hopen we dat ons CO2 reductiesysteem voldoet aan de eisen van niveau 5, de

Nadere informatie

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76)

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) Veurne - Westkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven, in oranje gekleurd en met de letters

Nadere informatie

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen 2016-2020 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Versie 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Reductiedoelstellingen... 3 2 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO

Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO De grote exportlanden (Ecuador, Costa Rica en Colombia) hebben je een contract aangeboden om nieuwe plantages te bouwen in hun landen. Je kan nu meer bananen telen en verkopen. Je winst stijgt enorm en

Nadere informatie

Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147)

Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147) ~\".. \ Vlaa~se 'l~ \ Regenng Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147) DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW, Gelet op het Bosdecreet

Nadere informatie

RUP Cardiff nv Gemeente Zulte. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan November 2017

RUP Cardiff nv Gemeente Zulte. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan November 2017 RUP Cardiff nv Gemeente Zulte Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan November 2017 Gemeentelijk RUP 'Cardiff nv' te Zulte Verordenend grafisch plan 1121B3 Legende Perimeter RUP art. 1: Zone

Nadere informatie

ASPIRAVI. Windpark Assenede

ASPIRAVI. Windpark Assenede ASPIRAVI Windpark Assenede SAMEN GEDREVEN DOOR DE WIND WINDPARK ASSENEDE Windpark Assenede: Projectlocatie Projectkenmerken Timing / planning van de werken Investeer mee via Aspiravi Samen cvba Aankoop

Nadere informatie

ADVIES VAN 12 APRIL 2016 OVER HET VOORONTWERP RUP HISTORISCH GEGROEID BEDRIJF STEENFABRIEKEN NELISSEN NV

ADVIES VAN 12 APRIL 2016 OVER HET VOORONTWERP RUP HISTORISCH GEGROEID BEDRIJF STEENFABRIEKEN NELISSEN NV ADVIES VAN 12 APRIL 2016 OVER HET VOORONTWERP RUP HISTORISCH GEGROEID BEDRIJF STEENFABRIEKEN NELISSEN NV SARO KONING ALBERT II-LAAN 19 BUS 24 1210 BRUSSEL INHOUD I. SITUERING... 1 II. ALGEMENE BEOORDELING...

Nadere informatie

RUP KLAARSTRAAT (HERZIENING EN UITBREIDING VAN HET RUP ZONEVREEMDE TERREINEN EN GEBOUWEN VOOR SPORT-, RECREATIE- EN JEUGDACTIVITEITEN-

RUP KLAARSTRAAT (HERZIENING EN UITBREIDING VAN HET RUP ZONEVREEMDE TERREINEN EN GEBOUWEN VOOR SPORT-, RECREATIE- EN JEUGDACTIVITEITEN- GEMEENTE OPWIJK RUP KLAARSTRAAT (HERZIENING EN UITBREIDING VAN HET RUP ZONEVREEMDE TERREINEN EN GEBOUWEN VOOR SPORT-, RECREATIE- EN JEUGDACTIVITEITEN- Deelplan voetbalterrein Klaarstraat ) DEEL 2: ONTWERPPLANNEN

Nadere informatie

Voorwoord. NIEUWSBRIEF Zomer 2015 Afdeling Turnhout N 25, 30/06/2015. Beste leden,

Voorwoord. NIEUWSBRIEF Zomer 2015 Afdeling Turnhout N 25, 30/06/2015. Beste leden, Voorwoord Beste leden, Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft in opdracht van Vlaams minister Joke Schauvliege voor de komende vakantieperiode 167 zomerspeelzones aangeduid. Deze extra speelruimte komt

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary)

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary) Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015 Versie 3.0 (Summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Update: Augustus 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue

Nadere informatie

een extra visuele versmalling en veilig fietsverkeer. voorzien.

een extra visuele versmalling en veilig fietsverkeer. voorzien. mobiliteit Het bedrijventerrein wordt fietsvriendelijk ontsloten via de Hoogmolenstraat, de Deerlijkseweg en de oude spoorwegbedding. Loodrecht op de Hoogmolenstraat komen twee groene assen met bomenrijen

Nadere informatie

Duurzame energie in balans

Duurzame energie in balans Duurzame energie in balans Duurzame energie produceren en leveren binnen Colruyt Group I. Globale energievraag staat onder druk II. Bewuste keuze van Colruyt Group III. Wat doet WE- Power? I. Globale energievraag

Nadere informatie

RUP Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare Gemeente Zwalm

RUP Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare Gemeente Zwalm RUP Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare Gemeente Zwalm Grafisch plan en stedenbouwkundige voorschriften december 2018 Gemeentelijk

Nadere informatie

Gemengd regionaal bedrijventerrein Polderhoek te Zonnebeke

Gemengd regionaal bedrijventerrein Polderhoek te Zonnebeke Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gemengd regionaal bedrijventerrein Polderhoek te Zonnebeke Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gemengd regionaal bedrijventerrein

Nadere informatie

Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide.

Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide. Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide. Wij staan voor u klaar. Wereldwijd. Al sinds 1921 vervoeren wij goederen voor onze klanten over de gehele wereld. Van

Nadere informatie

Footprint Vanaf 2015 zijn de diensten van Pilkes bovendien 100% CO2-neutraal.

Footprint Vanaf 2015 zijn de diensten van Pilkes bovendien 100% CO2-neutraal. Juli 2018 Extern Sinds november 2013 beschikt Pilkes over een CO2-bewust certificaat. In eerste instantie op niveau 3 van de ladder en vanaf januari 2015 is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder.

Nadere informatie

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen -2020 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave... 1 Inhoudsopgave... 2 BIJLAGE 1 Projectbeschrijving initiatiefinleiding... 2 1 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

Emissies aantal FTE 23,6

Emissies aantal FTE 23,6 Pagina 1 van 7 Inleiding Dit jaar is Speer Groep gestart met het monitoren en analyseren van haar energie-efficiency. In het kader hiervan is dit haar eerste halfjaarrapportage Energie-Efficiency. Doel

Nadere informatie

Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus

Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus DEPRET Pierre SIPP Solvay Campus DUQUENNE Etienne Ferme Nos Pilifs asbl 07/06/2013

Nadere informatie

JAAR. 75 jaar transport op maat

JAAR. 75 jaar transport op maat 75 JAAR 75 jaar transport op maat Wel de lusten maar niet de lasten! Select2Connect de beste manier van SAMENwerken 24/7 bereikbaar Deskundigheid Afspraak = Afspraak Kwaliteit Flexibiliteit Snelle levering

Nadere informatie

Gemeenteraadscommissie energie & klimaat. 20 januari 2015 20u Mortsel

Gemeenteraadscommissie energie & klimaat. 20 januari 2015 20u Mortsel Gemeenteraadscommissie energie & klimaat 20 januari 2015 20u Mortsel 1 Meerjarenplanning stadsbestuur Eigen organisatie stadsbestuur Klimaatneutraal tegen 2020 (actie 86) Energieverbruik eigen diensten

Nadere informatie

2B Connect: meer biodiversiteit op bedrijventerreinen Groensafari 19 juni 2018 Lommel

2B Connect: meer biodiversiteit op bedrijventerreinen Groensafari 19 juni 2018 Lommel Fotogroep ISO 400 2B Connect: meer biodiversiteit op bedrijventerreinen Groensafari 19 juni 2018 Lommel Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit Green Deal Vrijwillige overeenkomst tussen bedrijven, ngo

Nadere informatie

Gehlen Schols Logistics

Gehlen Schols Logistics Winner 2011 Vestigingen: NL - Kerkrade (hoofdkantoor) DE - Düren BE - Grâce Hollogne SK - Bratislava Logistieke diensten: Internationaal Transport en Expeditie Dagelijks: Duitsland, Zwitserland, Benelux

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder eerste helft 2018

Factsheet CO2-Prestatieladder eerste helft 2018 Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van Voskamp Groep B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is.

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is. ... Datum: Pagina: 1 van 15 INHOUDSOPGAVE...... 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten 4 2.1 Afstand tot woningen 4 2.2 Ontwerp Ruimtelijk Plan van de Structuurvisie Hoeksche Waard 4 2.3 Nota

Nadere informatie

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen M. van der Spek Hoveniers BV Benthuizen 30-10-2015 Hendrik-Jan Konijn Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding 2.0 Referentie

Nadere informatie

College van burgemeester en schepenen

College van burgemeester en schepenen verbaa College van burgemeester en schepenen beraadslaging/proces verbaal Samenstelling: de heer Patrick Janssens, burgemeester; de heren Robert Voorhamme, Philip Heylen, Ludo Van Campenhout, mevrouw Leen

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf Steenfabrieken Nelissen NV

Historisch gegroeid bedrijf Steenfabrieken Nelissen NV gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Steenfabrieken Nelissen NV Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften Definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 2.12_00472_00001

Nadere informatie

Notitie energiebesparing en duurzame energie

Notitie energiebesparing en duurzame energie Notitie energiebesparing en duurzame energie Zaltbommel, 5 juni 2012 Gemeente Zaltbommel Notitie energiebesparing en duurzame energie 1 1. Inleiding Gelet op de ambities in het milieuprogramma 2012-2015

Nadere informatie

DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993;

DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993; DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993; Overwegende dat een aantal artikels aanleiding geven tot interpretatie.

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf Cordeel te Hoeselt

Historisch gegroeid bedrijf Cordeel te Hoeselt Historisch gegroeid bedrijf Cordeel te Hoeselt BIJLAGE 1: GRAFISCH PLAN BIJLAGE 2: STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap colofon samenstelling

Nadere informatie

Hoever staat het nog met het klimaatactieplan Opwijk? Wat werd al gedaan en welke projecten zijn lopende?

Hoever staat het nog met het klimaatactieplan Opwijk? Wat werd al gedaan en welke projecten zijn lopende? Hoever staat het nog met het klimaatactieplan Opwijk? Wat werd al gedaan en welke projecten zijn lopende? Met de goedkeuring van het Burgemeestersconvenant heeft de gemeente Opwijk zich geëngageerd om

Nadere informatie

Vlaamse Regering :~~~= ~ = ',.. "~ AMV/ /1001

Vlaamse Regering :~~~= ~ = ',.. ~ AMV/ /1001 Vlaamse Regering :~~~= :n- ',.. "~ ~ = AMV/000156706/1001 Besluit van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking van de artikelen 5.17.2.1,

Nadere informatie

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies SPELREGELS EHS Spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen in de EHS Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies Ministeries van LNV en VROM en de provincies 2 De Ecologische Hoofdstructuur, ook

Nadere informatie

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel *Z7348DBDA7D* raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 20-07-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Roij, Maaike van; Arts, Marian : G.J.W. (Geert) Gabriëls Raadsvoorstel:

Nadere informatie

Scope 1 & 2 doelstellingen Pilkes. Pilkes wil in 2015 ten opzichte van % minder CO2 uitstoten

Scope 1 & 2 doelstellingen Pilkes. Pilkes wil in 2015 ten opzichte van % minder CO2 uitstoten Juli 216 Extern Vanaf januari is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de -Prestatieladder. Dit is het hoogste niveau op de ladder. Inmiddels is er een nieuwe versie van de norm, de -Prestatieladder

Nadere informatie

Milieujaarverslag Adviesbureau SAM b.v.

Milieujaarverslag Adviesbureau SAM b.v. Milieujaarverslag Adviesbureau SAM b.v. 2010 ALGE/0042/JS/MV 1 september 2011. 1 1. Inleiding Voor u ligt het milieujaarverslag van Adviesbureau SAM Dit jaarverslag beschrijft de milieugevolgen van ons

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

ZUINIGE ENERGIE EN KPN

ZUINIGE ENERGIE EN KPN ZUINIGE ENERGIE EN KPN KPN start op 30 oktober 2012 met nieuwe corporate campagne Het netwerk dat geeft om Nederland. Hierbij worden relevante maatschappelijke thema s belicht. In de eerste uiting, We

Nadere informatie

VR DOC.0153/1BIS

VR DOC.0153/1BIS VR 2017 1702 DOC.0153/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE

Nadere informatie

LIDL BOUWT NIEUW DISTRIBUTIECENTRUM IN WADDINXVEEN. EEN PRIMEUR: Het duurzaamste distributiecentrum van Nederland

LIDL BOUWT NIEUW DISTRIBUTIECENTRUM IN WADDINXVEEN. EEN PRIMEUR: Het duurzaamste distributiecentrum van Nederland LIDL BOUWT NIEUW DISTRIBUTIECENTRUM IN WADDINXVEEN EEN PRIMEUR: Het duurzaamste distributiecentrum van Nederland Een outstanding duurzaam DC Het zesde distributiecentrum van Lidl (DC6) is een heel bijzonder

Nadere informatie

Graag informeren wij u over de behaalde resultaten in 2014 inzake de CO 2 -prestatieladder.

Graag informeren wij u over de behaalde resultaten in 2014 inzake de CO 2 -prestatieladder. MDB B.V. 5 Memo Onderwerp CO 2 prestatieladder nieuwsbrief MDB en SSC Graag informeren wij u over de behaalde resultaten in 2014 inzake de CO 2 prestatieladder. Scope 1, directe CO 2emissies door aardgas,

Nadere informatie

ENERGIE & KLIMAATBESCHERMING

ENERGIE & KLIMAATBESCHERMING Om bij te dragen aan de bescherming van het klimaat, beperken we de CO2-voetafdruk in onze gehele waardeketen. Daarbij kijken we verder dan alleen onze eigen activiteiten. Ook door nauw samen te werken

Nadere informatie

Reductie doelstellingen (B: Reductie)

Reductie doelstellingen (B: Reductie) Reductie doelstellingen (B: Reductie) Eis 3.B.1. Barendrecht, oktober 2013 Auteur: Sabine Droog Geaccordeerd door: Leo Droog Directeur Edwin Oudshoorn Bedrijfsleider/ MVO Verantwoordelijk 1 1. Reductiebeleid

Nadere informatie

Review CO2 reductiedoelstellingen

Review CO2 reductiedoelstellingen Review CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 3.B.1_2 Review CO 2 reductiedoelstellingen 23-09-2014 1/10 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1.

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder 2018

Factsheet CO2-Prestatieladder 2018 Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van Voskamp Groep B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Samen Sterker realiseert 1000 ste project zonnepanelen in Vlaanderen

Samen Sterker realiseert 1000 ste project zonnepanelen in Vlaanderen PERSNOTA Samen Sterker realiseert 1000 ste project zonnepanelen in Vlaanderen Torhout 17 maart 2017 Samen Sterker is een coöperatieve onderneming -opgericht in mei 2011 en actief in heel Vlaanderen- die

Nadere informatie