Huisreglement van studentenvereniging Castrum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Huisreglement van studentenvereniging Castrum"

Transcriptie

1 Huisreglement van studentenvereniging Castrum Zoals opnieuw opgesteld en goedgekeurd door het pro-seniorenconvent van Castrum bij aanvang van het academische jaar

2 1. Wetten en voorschriften De club en haar leden Castrum is een vereniging van studenten en oud-studenten die hoger en/of universitair onderwijs volg(d)en aan een instelling gelegen op het grondgebied van de provincie Antwerpen. Castrum heeft haar leuze Vivamus ad codicem indachtig - tot doel: 1. te streven naar stijlvolle studentikoziteit in een geest van broeder- en zusterschap en baseert zich hiervoor op de Clubcodex zoals opgesteld door Dr. Pr. Mon de Goeysse. 2. te streven naar en het overdragen van kennis van de (Vlaamse) studentikoze liederschat. 3. Te streven naar en het overdragen van kennis van de (Vlaamse) studentikoze geschiedenis en tradities. Castrum is een onafhankelijke, pluralistische vereniging die politiek, religieus en filosofisch neutraal is. Het bestuur van Castrum kan personen, die hun middelbaar onderwijs hebben afgewerkt (een 7 e jaar hoort bij middelbaar onderwijs), maar niet studeren aan een hogeschool of universiteit op het grondgebied van de provincie Antwerpen, aanvaarden als commilito extra muros. Zij moeten een proeftijd doormaken als schacht. Het bestuur van Castrum zal steeds uit volgende personen bestaan: Praeses Schachtenmeester; deze is per definitie ook vice-praeses Quaestor Ab-actis Daarnaast is het, gezien de doelstellingen van Castrum, opportuun ook volgende personen in het bestuur op te nemen: Cantor Op een clubavond kan een machinist voor die avond aangeduid worden, doch dit is geen officiële functie. Besluitvorming op praesidiumvergaderingen Indien praesidium voltallig is op de vergadering worden besluiten genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Indien praesidium niet voltallig - maar minstens met drie bestuursleden aanwezigs is op de vergadering, kunnen beslissingen enkel genomen worden met eenparigheid van stemmen. De leden van de club heten commilitones; ook commilitones extra muros worden hiertoe gerekend.

3 De commilitones zijn ingedeeld in: Oud-studenten Dit zijn gedoopte én ontgroende Castrumleden die niet langer studeren. Ouderejaars Dit zijn gedoopte én ontgroende Castrumleden die nog studeren. Schachten Dit zijn studenten en/of oud-studenten die nog niet ontgroend werden bij Castrum. De schachten of eerstejaars blijven tot hun ontgroening in een toestand van onderdanigheid, die op de club- en/of cantusavonden door de houding van de deelnemers en door uiterlijke tekenen tot uiting komt. Kandidaat-schachten Studenten en/of oud-studenten die kennis willen maken met Castrum alvorens zich te engageren als schacht, krijgen de mogelijkheid om gedurende één academisch jaar lid te worden van Castrum zonder de verplichting schacht te worden. Zij hebben geen stemrecht. Besluiten zij na dat academische jaar lid te blijven, zullen zij schacht moeten worden. Wensen zij geen schacht te worden, blijven zij uiteraard welkom als bezoeker. Elke schacht krijgt bij zijn opneming in Castrum een ouderejaars of oud-student als officiële peter of meter toegewezen. De peter of meter draagt er zorg voor dat de schacht geregeld de club- en/of cantusavonden bijwoont, leidt hem in samenwerking met de schachtenmeester op tot een deugdelijke commilito onder andere door het opleggen van een ontgroeningsopdracht in de geest van de Castrumdoelstellingen - en helpt hem bij het nastreven en realiseren van de Castrumdoelstellingen. De schacht is zijn peter en/of meter dienstbetoon verschuldigd. Commilitones honoris causa zijn studenten of oud-studenten die, geen commilitones van de club zijnde, wegens grote verdiensten jegens de club of het studentenleven in het algemeen, op voorstel van het bestuur en bij besluit van het huidig bestuur samen met een pro-seniorenconvent daartoe als zodanig zijn toegelaten. Ereleden zijn leden die door geldelijke bijdragen de club steunen en door het bestuur als zodanig zijn toegelaten. Ereleden krijgen in principe geen een ereteken. Het bestuur is gerechtigd een commilito uit te sluiten. Zij leggen hun argumentatie voor dit besluit voor aan de aanwezige stemgerechtigde leden (zie ook: 4. Appendix Verkiezing van de nieuwe praeses) op een clubavond. Na eventueel de betrokkene gehoord te hebben, wordt overgegaan tot stemming. Bij 75% van het totaal uitgebrachte geldige stemmen, is de betrokkene persona non grata. De clubtafel en de corona De aanzittenden aan de clubtafel maken de corona uit. De corona is samengesteld uit ouderejaars (en gelijkgestelden), schachten, kandidaat-schachten aangevuld met eventueel gasten en bezoekers.

4 De oud-studenten en de commilitones honoris causa worden aan de clubtafel met de ouderejaars gelijkgeschakeld. Zij zijn onderworpen aan de praeses en aan al de voorschriften van de Clubcodex en de statuten die van toepassing zijn op de ouderejaars. Ook kandidaat-schachten zijn onderworpen aan de praeses en aan de voorschriften van de Clubcodex en het huisreglement van Castrum. Het bestuur heeft het recht ereleden en buitenstaanders op een club- en/of cantusavond te introduceren. Deze aanzittenden worden gasten genoemd. Zij zijn in principe niet aan de Clubcodex onderworpen. Zij zullen evenwel, als gast van Castrum, de tucht niet verstoren en zich tijdens de club- en/of cantusavond in de geest van Castrum gedragen. Het laatste woord hierover ligt bij de voorzittende praeses. Genodigde commilitones van andere clubs worden met de eigen commilitones gelijkgesteld. De clubtafel wordt opgesteld in de vorm van een lange rechthoek, een hoefijzer of een hark met drie of meer tanden, naargelang het aantal aanzittenden, met steeds een tafel aan het boveneinde voor de praeses, rechtover de tafel van de schachtenmeester (contra-praesidium), wiens plaats aan het benedeneinde is. De ouderejaars (en gelijkgestelden) zitten rechts en links aan de lange zijden, van de praeses naar het benedeneinde van de tafel toe. De schachten zitten eveneens aan weerszijden van de schachtenmeester naar het midden van de tafel toe. Zij maken de schachtenstal uit. De plaats van de ere-praeses gewoonlijk een ex-praeses en altijd een oud-student is aan de rechterzijde van de praeses; tenzij de ere-praeses en de praeses anders overeenkomen. De ab-actis zit rechts van de praeses (of de ere-praeses), de quaestor links van de praeses. Soms is het wegens de inrichting van de zaal opportuun om de quaestor aan de ingang te zetten en dan neemt de cantor zijn plaats in. De bovenste plaatsen worden verder ingenomen door de gasten en oud-studenten, met voorrang voor de ex-praesides. Voor de oud-studenten en ouderejaars geldt als grond tot voorrang het aantal jaren lidmaatschap van de club. De leiding van de club- en/of cantusavond De praeses Zie: Clubcodex 1 ; artikels 22 tot en met 25. De schachtenmeester Zie: Clubcodex; artikels 26 tot en met 29. Commando Zie: Clubcodex; artikels 30 tot en met Wanneer in dit huisreglement naar de Clubcodex verwezen wordt, wordt de editie uit de Studentencodex 2003 (KVHV, Leuven) bedoeld.

5 Silentium en colloqium Zie: Clubcodex; artikels 33 tot en met 36. Verbum Zie: Clubcodex; artikels 37 tot en met 41. Tempus Zie: Clubcodex; artikels 42 tot en met 48. Van het zingen Zie: Clubcodex; artikels 49 tot en met 62. Van het drinken Zie: Clubcodex; artikels 63 tot en met 76. Van het roken De cantus en clubavonden zijn in principe rookvrij. Roken is toegestaan, maar wordt niet aangemoedigd. Straffen Zie: Clubcodex; artikels 77 tot en met 88.

6 De kleuren Kleuren dragen betekent kleur bekennen, uitkomen voor een gedachte. Pet en lint zijn geen modesieraden van de studenten; het zijn de zichtbare tekeken van hun overtuiging en hun solidariteit; het zijn symbolen die hun drager tot waardigheid verplichten en met zorg en eerbied moeten behandeld worden. Het wapenschild Het praeseslint Het wapenschild van Castrum heeft de vorm van het heraldisch Vlaams schild. Het heeft een faas aan het hoofd in zilver met de wapenspreuk VIVAMUS AD CODICEM daarop aangebracht in sabel. Hieronder is het schild gedeeld. Het rechterdeel is dubbel geschuind van rechts op ¼ keel, ½ goud en ¼ keel. Hierop wordt in sabel het monogram VCFCa! aangebracht. Het linkerdeel is gesneden en vertoont bovenaan een zilver kasteel op een veld van keel met twee zilveren handjes (Antwerpen) en onderaan de klimmende Brabantse leeuw (een ongekroonde leeuw van goud, getongd en geklauwd van keel op een veld van sabel). In het midden een faas in zilver met Anno O 1991 daarop aangebracht in sabel. Het praeseslint is 210 centimeter lang en 12 centimeter breed. Het bestaat uit 3 stroken met de kleuren rood geel rood; waarbij de rode stroken beide 2,5 centimeter breed zijn en de gele strook 7 centimeter breed is. Het praeseslint wordt bijeengehouden door een gouden bandknoop en heeft aan de uiteinden gouden franjes. Op het praeseslint wordt het wapenschild geborduurd. Het schild is 10,5 centimeter hoog en 9 centimeter breed en wordt aangebracht op 23 centimeter afstand van de schoudernaad, in de richting van de banen. Boven het schild wordt Castrum geborduurd; onder het schild wordt Praeses geborduurd. Zie ook: Clubcodex; artikels 94 tot en met 96. Het clublint Zie: Clubcodex; artikels 97 tot en met 101. Praesidiumleden van Castrum, met uitzondering van de praeses die het praeseslint draagt, dragen een clublint met knoopsgat én zilveren bandknoop. De bandknoop is enkel voor (pro-)praesidiumleden; niet voor gewone commilitones. De functie en het jaartal van het eerste praesidiumjaar worden op de voorzijde van de bandknoop gegraveerd. De functie en het jaartal van eventueel volgende praesidiumjaren worden op de achterzijde van de bandknoop gegraveerd.

7 Het clublint wordt onder de jas gedragen. Het clublint bestaat uit 3 stroken (rood geel rood) die elk 9 millimeter breed zijn. De zijkant is afgewerkt met gouddraad. Het bierpetje Wat in de Clubcodex clubpetje genoemd wordt, heet bij Castrum bierpetje. Het bierpetje bestaat uit de drie stroken van de clubkleuren als rand en de hoofdkleur als bodem. Op de bodem wordt het monogram van de club in goud of zilver geborduurd. Het bierpetje wordt op het achterhoofd gedragen of op de linkerschouder van de jas gespeld. Het bierpetje is een onderscheidingsteken dat enkel door (pro- )praesidiumleden gedragen mag worden aan de clubtafel, alsook op feestmalen, bals, tuinfeesten en soortgelijke vergaderingen, belegd door de club. Aan de clubtafel wordt het bierpetje als het op het hoofd gedragen wordt en niet op de mouw gespeld is - nooit afgenomen. Wanneer een lid van de corona tempus verkrijgt en de clubtafel verlaat, legt het zijn bierpetje op zijn glas. Een ex-praeses heeft het recht een bierpetje te dragen met in goud geborduurd eikenloof. De clubpet Iedere commilito van Castrum heeft het recht een clubpet te dragen. De clubpet voldoet aan volgende kenmerken: Model verbondspet KVHV Rode kleur Zwarte (lederen), korte klep Biesje in geel en rood Er wordt geen monogram op de bovenzijde van de pet geborduurd. Er mogen geen versieringen op de pet aangebracht worden, met uitzondering van: Faculteitssymbolen. Bij Castrum worden in principe enkel volgende faculteitssymbolen gedragen: Passer => alle exacte wetenschappen Zon => alle menswetenschappen Esculaap => alle medische wetenschappen Eventuele uitzonderingen (bijvoorbeeld voor studenten aan de zeevaartschool) kunnen toegestaan worden. Gouden en/of zilveren sterren en/of kronen die het studieverloop schetsen: o een zilveren ster voor ieder jaar als niet-ontgroende schacht. o een gouden ster voor elk al dan niet volledig jaar als actief commilito.

8 Het clubvaandel o een zilveren kroon voor elk jaar als schachtenmeester van de club. o een gouden kroon voor elk jaar als praeses van de club. o Een gouden kroon voor elk jaar als praeses van de club; deze plaats je boven de ster van het jaar waarin je de functie uitoefende. Zie: Clubcodex; artikels 107 tot en met 109. Voorgeschreven kentekens Zie: Clubcodex; artikel 110. Verloop van de clubavond Zie: Clubcodex; artikels 111 tot en met 121. Verloop van het clubjaar Zie: Clubcodex; artikels 122 tot en met 127. Aanvulling bij artikel 125: Maandelijks worden cantusavonden belegd; ook tijdens de vakanties. 2. Rondgezangen en bierspelen Zie: Clubcodex; artikels 128 tot en met Plechtigheden Zie: Clubcodex; artikels 139 tot en met 144.

9 4. Appendix Clubnaam Clubnamen worden niet zelf gekozen, noch opgelegd. Ze moeten spontaan groeien. Geschenken en voorwerpen met de kleuren Zie: Clubcodex; artikel 146. Houding buiten de club Zie: Clubcodex; artikel 147. Kledingvoorschriften tijdens cantus Voor de heren gelden volgende kledingvoorschriften: Stadskledij is verplicht: o Jasje o Hemd o Dasje of strikje o Géén T-shirts, polo s, enzovoorts (Pro-)praesidiumleden dragen de bierpet op het hoofd of op de linkerschouder. Eventueel clubpet. Met uitzondering van de praeses draagt iedereen enkel het (smalle Castrum-)clublint. Voor de dames gelden volgende kledingvoorschriften: Stadskledij is verplicht: o Géén T-shirts, polo s, enzovoorts. (Pro-)praesidiumleden dragen de bierpet op het hoofd of op de linkerschouder. Eventueel clubpet. Met uitzondering van de praeses en pro-praesides draagt iedereen enkel het (smalle Castrum- )clublint.

10 Verkiezing van een nieuwe praeses Wanneer? Bij het einde van ieder academisch jaar wordt een nieuwe praeses verkozen. De clubavond waarop de verkiezing plaatsvindt, moet minstens 1 clubavond op voorhand bekend gemaakt worden aan de stemgerechtigde leden. Wie mag kandideren? Iedere actieve commilito, die minstens reeds één jaar ontgroend is, mag kandideren voor de functie van praeses van Castrum. Een actieve commilito is een commilito die tenminste 1/3 van de activiteiten bijwoont. Kandidaturen Kandidaten leveren hun kandidatuur schriftelijk in bij de uittredende praeses; ten laatste 1 week voor de kiescantus. Kandidaturen kunnen gewraakt worden door het zittend bestuur. Zij beargumenteren dit voor de kiesavond ten overstaan van een pro-seniorenconvent (omdat er dan waarschijnlijk tijdsgebrek is, eventueel via e- mail). Door een gewone stemming (50%+1 van de beantwoorde mails) wordt dit al dan niet bekrachtigd door de pro-senioren (ook pro-senioren die in het zittend bestuur zetelen hebben hierin een stem). Indien de gewraakte kandidaat de enige was, zijn verdere sollicitaties mogelijk. Er wordt enkel gestemd op kandidaat-praesides, niet op volledige praesidia. De kandidaat-praesides mogen hun praesidium niet bekend maken tot na de verkiezing. Wie mag stemmen? Volgende personen mogen meestemmen tijdens de verkiezing van de nieuwe praeses: o volwaardige Castrum-leden i.e. zij die gedoopt én ontgroend zijn bij Castrum, alsook alle leden Honoris Causa. Stemming indien er slechts 1 kandidaat-praeses is De stemming gebeurt steeds anoniem en door middel van stembriefjes. De kandidaat wordt verkozen indien hij meer dan 50% van de geldige stemmen haalt van alle aanwezige stemgerechtigden. De drie keuzes zijn: o Ja. o Nee. (De huidige praeses moet nog een jaar aanblijven) o Ongeldige stemmen worden niet meegerekend voor het bepalen van het totaal aantal stemmen.

11 Stemming indien er 2 kandidaat-praesides zijn De stemming gebeurt steeds anoniem en door middel van stembriefjes. De kandidaat wordt verkozen indien hij meer dan 50% van de geldige stemmen haalt van alle aanwezige stemgerechtigden. De vier keuzes zijn: o Kandidaat A. o Kandidaat B. o Geen van beiden. (De huidige praeses moet nog een jaar aanblijven) o Ongeldige stemmen worden niet meegerekend voor het bepalen van het totaal aantal stemmen. Stemming indien er 3 of meer kandidaat-praesides zijn De stemming gebeurt steeds anoniem en door middel van stembriefjes. Een kandidaat die bij de eerste stemming meer dan 50% van de geldige stemmen haalt van alle aanwezige stemgerechtigden, wordt verkozen. Indien geen enkele kandidaat bij de eerste stemming meer dan 50% van de geldige stemmen haalt van alle aanwezige stemgerechtigden, gaan de twee kandidaten met de hoogste score naar de volgende stemronde. o Hebben mogelijke kandidaten voor de volgende stemronde een gelijke score? Er komt een tussen-stemronde voor deze kandidaten alleen. De slotronde verloopt tussen de 2 resterende kandidaten. o Hier gelden de regels voor een stemming met 2 kandidaten. Castrumschachten In principe kan iedereen schacht van Castrum worden. Schachten dienen bij aanvang van het academisch jaar ten laatste 1 clubavond voor de schachtendoop hun kandidatuur schriftelijk in bij de schachtenmeester. De schachtenverkoop: o Iedere aanwezige op de schachtenverkoop mag schachten kopen volgens de regels en betalingsvoorwaarden die bij aanvang van de verkoop worden afgesproken. Enkel gedoopte en ontgroende Castrum-leden mogen peter of meter zijn. Anderen die een schacht kopen, stellen een peter/meter naar hun keuze aan voor de gekochte schacht. Commilitones die samenleggen om een schacht te kopen, stellen één officiële peter/meter aan die de schacht zal ontgroenen. o Er geldt als regel betaald is betaald in het geval een verkochte schacht het laat afweten voor de ontgroening: peters/meters worden verondersteld zich voldoende in te spannen om van hun schacht een volwaardige Castrumcommilito te maken.

12 Ontgroeningsvoorwaarden: o Zie Clubcodex; artikel 142. o De ontgroeningsopdracht die door de peter/meter werd opgelegd moet goedgekeurd worden door de peter/meter én de schachtenmeester. De schachtenmeester heeft het recht zijn veto te stellen op basis van de clubwerking van de schacht tijdens het academisch jaar. Schachten, die niet ontgroend zijn vóór de kiescantus zullen moeten wachten tot het volgende academisch jaar. Kleur bekennen de Castrumcouleurartikel Wapenschild, praeseslint, clublint, bier- en clubpet werden hierboven besproken. Hieronder wordt nog ingegaan op Zipfels, Zipfelhalters en bandkopen. Meer info over de Couleurartikel is te vinden in aparte teksten over dit onderwerp. Bier-, Wein- en Sektzipfels Bier-,Wein- en Sektzipfels zijn Couleurartikel die een uiting zijn van een speciale studentikoze broeder- of zusterband tussen de commilitones die ze uitwisselen. Het onderscheid tussen de drie soorten Zipfels is het volgende: Bierzipfels zijn breed en lang. Deze worden enkel uitgewisseld tussen een schacht en de officiële peter of meter van die schacht. Weinzipfels zijn smaller en korter. Ze worden onder commilitones uitgewisseld, maar zijn in principe - enkel bestemd om door mannelijke commilitones gedragen te worden. Sektzipfels zijn nog iets kleiner. Ze worden onder commilitones uitgewisseld, maar zijn enkel bestemd om door vrouwelijke commilitones gedragen te worden. Omwille van de hoge kostprijs van deze Sektzipfels en de bijhorende broches om ze te dragen, kunnen de vrouwelijke leden van Castrum ook Weinzipfels dragen. Uitzicht van de Zipfel: lintje in (bepaalde) clubkleuren bovenaan: metalen plaatje met hanger. onderaan: twee metalen plaatjes midden: metalen plaatje met schild in (bepaalde) clubkleuren (links) en (bepaald) clubmonogram (rechts) de metalen plaatjes en hanger zijn goudkleurig.

13 Bij Castrum gelden volgende regels: Commilitones (zowel studenten als oud-studenten) van Castrum wisselen onder elkaar Wein- en/of Sektzipfels uit tenzij het gaat om een uitwisseling tussen een schacht en peter/meter. Commilitones van Castrum die Zipfels willen uitwisselen met commilitones van een andere club wisselen Wein- en/of Sektzipfels uit. Bij het uitwisselen van Zipfels moet op een aantal zaken gelet worden: o De Zipfel die je wegschenkt heeft de kleuren van de club van de ontvanger, maar in omgekeerde volgorde. o De Zipfel die je wegschenkt heeft op de voorkant van het middenplaatje de monogram van de club van de schenker gegraveerd. o De Zipfel die je wegschenkt heeft op de achterkant van het middenplaatje een opdracht gegraveerd die steeds volgens volgende structuur met drie tekstlijnen is opgebouwd: Naam van schenker (v. Clubnaam) Z! 2 aan Naam van ontvanger (v. Clubnaam) Z! Datum van de uitwisseling o De regels voor het uitwisselen van Zipfels tussen een schacht en de peter of meter: schachten en hun peters/meters zijn niét verplicht Zipfels uit te wisselen. De schacht krijgt van zijn peter/meter een Bierzipfel. De peter/meter krijgt van zijn schacht een Weinzipfel. In principe betaalt de peter/meter de Weinzipfel die hij/zij van de schacht krijgt zélf. Uiteraard kunnen hier onderling andere afspraken over gemaakt worden. o Het uitwisselen gebeurt steeds op een clubavond. Hierbij leggen de uitwisselaars de Zipfels in elkaars volle pint, deze wordt ad fundum gedronken. De Zipfel wordt tussen de tanden opgevist uit het glas om de uitwisseling af te ronden. De Zipfelhalter De ontvangen Zipfels worden aan een Zipfelhalter gehangen die aan de broeksriem of op de pint vastgeklikt kan worden. Omschrijving van de Castrum-Zipfelhalter: o Ovaal met ornament en wapenschild waarin het Castrum-monogram gegraveerd wordt. o Brede hangbeugel o Goudkleurig Dames kunnen eventueel een speciale 'Sektzipfelhalter' (een broche) dragen waar zij hun Sektzipfel aan kunnen dragen. 2 Z! is de afkorting voor 'Zirkel'; Duits voor clubmonogram. Bij bestelling wordt tussenhaakjes opgegeven van welke club het monogram gegraveerd moet worden. In ons geval dus: Castrum.

14 Bandknopen De clublinten van (oud-)praesidiumleden, het praeseslint en de kopieën van het praeseslint voor de pro-senioren krijgen onderaan een knoopsgat waarin een bandknoop komt. Gewone commilitones dragen geen bandknoop. Omschrijving van de Castrum-bandknopen: o De bandknoop voor de praeses en de pro-praesides is goudkleurig. o De bandknoop voor praesidium- en pro-praesidiumleden is zilverkleurig. o De bandknoop heeft aan de voorzijde een (gouden of zilveren) rand en in het midden een ornament en schild in de clubkleuren. o Op de rand aan de voorzijde wordt de (eerst uitgeoefende) praesidiumfunctie, het jaartal en de clubnaam gegraveerd. Alle eventuele volgende praesidiumfuncties worden op de achterzijde van de bandknoop gegraveerd. Archief en website De ab-actis heeft de plicht alle verslagen en dergelijke te bewaren en bij het einde van het academisch jaar over te dragen aan de archivaris van de club. De quaestor heeft de plicht een goede en duidelijke boekhouding te voeren en deze bij het einde van het academisch jaar over te dragen aan de archivaris van de club. De schachtenmeester heeft de plicht de ontgroeningsopdrachten die bewaard kunnen worden te verzamelen en ze bij het einde van het academisch jaar over te dragen aan de archivaris. o De resultaten van de opdrachten worden zoveel mogelijk op de website van de club opgenomen. De webmaster slaat de webpagina s van de site minstens één maal per academisch jaar op op cd-rom of een andere data-opslagmogelijkheid. Huisreglement Dit huisreglement is niet bindend en kan ten allen tijde veranderd worden na goedkeuring met gewone meerderheid door een pro-seniorenconvent.

Het praeseslint wordt boven de jas over de rechterschouder gedragen, met het schild op de borst.

Het praeseslint wordt boven de jas over de rechterschouder gedragen, met het schild op de borst. CASTRUM COULEUR WAPENSCHILD Het wapenschild van Castrum heeft de vorm van het heraldisch Vlaams schild. Het heeft een faas aan het hoofd in zilver met de wapenspreuk VIVAMUS AD CODICEM daarop aangebracht

Nadere informatie

Aan allen die nu zijn en later wezen zullen, Onze Groet. Het Praesidium heeft aangenomen en wij bekrachtigen hetgeen volgt.

Aan allen die nu zijn en later wezen zullen, Onze Groet. Het Praesidium heeft aangenomen en wij bekrachtigen hetgeen volgt. Titel 1: De Vereniging STATUTEN APOLLO Aan allen die nu zijn en later wezen zullen, Onze Groet. Het Praesidium heeft aangenomen en wij bekrachtigen hetgeen volgt. Art. 1. Studentenclub Apollo, hierna Apollo

Nadere informatie

STATUTEN HSC SALMONELLA

STATUTEN HSC SALMONELLA STATUTEN HSC SALMONELLA ALGEMEEN ART. 1 HoogStudentenClub Salmonella is "een club van kameraden" (zie clublied), zetelend in café Cuba Libre, Overpoortstraat, waar het bestuur minstens eenmaal per maand

Nadere informatie

Richtlijnen voor een schacht

Richtlijnen voor een schacht Richtlijnen voor een schacht 1. Cantusregels voor schachten Als lid van een studentenclub ben je tijdens een cantus gebonden aan een vaste set regels om het verloop van een cantus zonder incidenten en

Nadere informatie

Statuten HSC Dionysus

Statuten HSC Dionysus Statuten HSC Dionysus 1 Algemeen Art. 1: Hoogstudentenclub Dionysus heeft als doel het op regelmatige basis organiseren van studentikoze activiteiten. Art. 2: HSC Dionysus maakt deel uit van het Seniorenkonvent

Nadere informatie

Lintenreglement Medica vzw

Lintenreglement Medica vzw Lintenreglement Medica vzw September 2018 HOOFDSTUK I Inleidende bepalingen 1. Dit lintenreglement regelt de voorwaarden voor het verkrijgen, het dragen en eventuele problemen met het dragen van linten

Nadere informatie

H U I S H O U D E L I J K R E G E L E M E N T G E O S L E U V E N VZW

H U I S H O U D E L I J K R E G E L E M E N T G E O S L E U V E N VZW H U I S H O U D E L I J K R E G E L E M E N T G E O S L E U V E N VZW 1. BEPALING EN DOEL Artikel 1: Geos is de vereniging van studenten geologie verbonden aan de afdeling Geologie van het departement

Nadere informatie

Statuten Studentenclub Moeder Coulissen

Statuten Studentenclub Moeder Coulissen Statuten Studentenclub Moeder Coulissen 1. ALGEMEEN 1.1. Moeder Coulissen is een caféclub die enkel bestaat uit mannelijke leden. 1.2. Moeder Coulissen heeft tot doel sociale, culturele en sportieve activiteiten

Nadere informatie

1.1. PHT - ofwel Pinteuh Hoereuh Tetteuh - is een vereniging voor studenten, oud-studenten en sympathisanten in Antwerpen.

1.1. PHT - ofwel Pinteuh Hoereuh Tetteuh - is een vereniging voor studenten, oud-studenten en sympathisanten in Antwerpen. PHT statuten (revisie mei 2012) 1. Algemeen 1.1. PHT - ofwel Pinteuh Hoereuh Tetteuh - is een vereniging voor studenten, oud-studenten en sympathisanten in Antwerpen. 1.2. PHT heeft tot doel haar leden

Nadere informatie

Statuten Studentenclub Moeder Coulissen

Statuten Studentenclub Moeder Coulissen Statuten Studentenclub Moeder Coulissen Inhoud 1 Algemeen... 3 2 Kentekens van de club... 3 3 Geschiedenis van de club... 5 4 Leden... 5 5 Praesidium... 6 6 Vergaderingen... 8 7 Cantussen... 9 8 Doop en

Nadere informatie

1.1. PHT - ofwel Pinteuh Hoereuh Tetteuh - is een vereniging voor studenten, oud-studenten en sympathisanten in Antwerpen.

1.1. PHT - ofwel Pinteuh Hoereuh Tetteuh - is een vereniging voor studenten, oud-studenten en sympathisanten in Antwerpen. PHT statuten 1. Algemeen 1.1. PHT - ofwel Pinteuh Hoereuh Tetteuh - is een vereniging voor studenten, oud-studenten en sympathisanten in Antwerpen. 1.2. PHT heeft tot doel haar leden samen te brengen door

Nadere informatie

STATUTEN HSC DE DIJLEBRASSERS

STATUTEN HSC DE DIJLEBRASSERS STATUTEN HSC DE DIJLEBRASSERS TITEL 1 ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 1 WEZEN VAN HSC DE DIJLEBRASSERS Art. 1 Hoogstudentenclub De Dijlebrassers, afgekort HSC De Dijlebrassers, hierna De Dijlebrassers genoemd,

Nadere informatie

Statuten AmiScientia

Statuten AmiScientia 2016 Statuten AmiScientia 2016-2017 In volgend document staan de statuten (leefregels) binnen studentenvereniging AmiScientia (Brugge). Volgende statuten moeten worden nageleefd binnen de vereniging en

Nadere informatie

STATUTEN HSC IMAXYS Inhoud

STATUTEN HSC IMAXYS Inhoud STATUTEN HSC IMAXYS Inhoud Titel 1. Wezen van HSC Imaxys Titel 2. Inrichting van Imaxys Hoofdstuk 1. De leden van Imaxys Hoofdstuk 2. De bestuursorganen van Imaxys o Afdeling 1. Het Praesidium o Afdeling

Nadere informatie

Statuten van de Kring Der Alchemisten

Statuten van de Kring Der Alchemisten Statuten van de Kring Der Alchemisten Statuten opgesteld op 11/09/07, laatst aangepast op 22/04/09 INHOUDSTAFEL Titel I Benaming, zetel, doel, levensduur Artikel 1 - Benaming en zetel Artikel 2 - Doel

Nadere informatie

Statuten HSC Scaldis

Statuten HSC Scaldis Statuten HSC Scaldis Inhoud Artikel I. Vereniging... 3 Artikel II. Leden... 4 Artikel III. Ereleden... 6 Artikel IV. Financiën... 7 Artikel V. Praesidium... 8 Sectie 5.01: De praeses... 8 Sectie 5.02:

Nadere informatie

Statuten studentenclub Acantha

Statuten studentenclub Acantha Statuten studentenclub Acantha I. Doel Art. 1: Studentenclub Acantha is een feitelijke vereniging. Cf. appendix Art. 2: De vereniging heeft als doel het op regelmatige basis organiseren van studentikoze

Nadere informatie

Statuten van Studentenclub Confabula

Statuten van Studentenclub Confabula Statuten van Studentenclub Confabula Deel 1: Begrippen Artikel 1: Voor toepassing van deze statuten wordt verstaan onder; Gewone meerderheid van de stemmen: meer voorstemmen dan tegenstemmen (onthoudingen,

Nadere informatie

Statuten van studentenclub t Stropke

Statuten van studentenclub t Stropke Statuten van studentenclub t Stropke 1. Algemeen 1.1 t Stropke heeft tot doel sociale, culturele en sportieve activiteiten voor haar leden te organiseren. 1.2 't Stropke neemt noch een politiek, noch een

Nadere informatie

Statuten Savania 2014-2015

Statuten Savania 2014-2015 Statuten Savania 2014-2015 De statuten van Savania zijn ondergeschikt aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en Fundamentele Vrijheden. Hoofdstuk 1: Regels stemming vergaderingen Artikel

Nadere informatie

STATUTEN. Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybal Bond vzw Beneluxlaan 22, 1800 Vilvoorde. Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybalbond vzw Statuten 1

STATUTEN. Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybal Bond vzw Beneluxlaan 22, 1800 Vilvoorde. Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybalbond vzw Statuten 1 STATUTEN Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybal Bond vzw Beneluxlaan 22, 1800 Vilvoorde Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybalbond vzw Statuten 1 KONINKLIJKE VLAAMS-BRABANTSE VOLLEYBALBOND VZW IDENTIFICATIENUMMER:

Nadere informatie

Appendix Statuten studentenclub Acantha

Appendix Statuten studentenclub Acantha Appendix Statuten studentenclub Acantha I. Doel Art. 1: Studentenclub Acantha is een feitelijke vereniging. De vertegenwoordigers verklaren dat de feitelijke vereniging opgericht is op vrijwillige en duurzame

Nadere informatie

Statuten HoGent Studentenraad

Statuten HoGent Studentenraad Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 21 februari 2013) (Aanvulling zoals goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 16 mei 2013) Titel I- Algemene bepalingen

Nadere informatie

- Statuten - - Studentenvereniging van de Universitaire Faculteiten Stadscampus Antwerpen -

- Statuten - - Studentenvereniging van de Universitaire Faculteiten Stadscampus Antwerpen - - Statuten - - Studentenvereniging van de Universitaire Faculteiten Stadscampus Antwerpen - Artikel 1: Naam De vereniging draagt de naam Studentenvereniging van de Universitaire Faculteiten Stadscampus

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Merkator Leuven vzw

Huishoudelijk Reglement Merkator Leuven vzw Huishoudelijk Reglement Merkator Leuven vzw 1. Doel 1.1. (De oogmerken van Merkator). Sinds de oprichting in het jaar 1963 als feitelijke vereniging, zijn de Oogmerken van Merkator steeds behartigd geworden.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement vereniging

Huishoudelijk reglement vereniging Huishoudelijk reglement vereniging EHBO vereniging Sint Christophorus Heemskerk Naam en plaats De vereniging draagt de naam: E.H.B.O. vereniging Sint Christophorus, opgericht 18 februari 1954 te Heemskerk

Nadere informatie

Statuten van de Vlaamse Biomedische Kring

Statuten van de Vlaamse Biomedische Kring Statuten van de Vlaamse Biomedische Kring Faculteitskring van de studenten Biomedische Wetenschappen Titel 1: Wezen van de kring Art. 1 De Vlaamse Biomedische Kring, kortweg V.B.K., is de faculteitskring

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de Wierdense Korfbalvereniging BLAUW-ZWART CLUBKLEUREN Artikel 1: De clubkleuren zijn blauw en zwart. In het tenue komen deze kleuren op de volgende wijze tot uiting: Blauw

Nadere informatie

STATUTEN SENIORENKONVENT GHENDT

STATUTEN SENIORENKONVENT GHENDT STATUTEN SENIORENKONVENT GHENDT Versie mei2011 Statuten SK Ghendt Pagina 1 STATUTEN SENIORENKONVENT GHENDT... 1 Titel 1. Wezen van het Seniorenkonvent... 4 Titel 2. Inrichting van het Seniorenkonvent...

Nadere informatie

Art. 1: Bestuur Olympia B.C. vzw wordt bestuurd door de Raad van Bestuur (RvB) overeenkomstig de statuten en dit Reglement van Inwendige Orde (RIO).

Art. 1: Bestuur Olympia B.C. vzw wordt bestuurd door de Raad van Bestuur (RvB) overeenkomstig de statuten en dit Reglement van Inwendige Orde (RIO). Reglement van Inwendige Orde 1: Organieke reglementen HOOFDSTUK 1: Bestuur en Financiën Art. 1: Bestuur Olympia B.C. vzw wordt bestuurd door de Raad van Bestuur (RvB) overeenkomstig de statuten en dit

Nadere informatie

Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan

Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan 1 Preambule De wet versterking bestuur pensioenfondsen bepaalt dat in het verantwoordingsorgaan de deelnemers en de pensioengerechtigden op basis van onderlinge

Nadere informatie

STATUTEN VAN WTC BORREKENSVELD Update : 05 april 2018

STATUTEN VAN WTC BORREKENSVELD Update : 05 april 2018 STATUTEN VAN WTC BORREKENSVELD Update : 05 april 2018 1. Historiek : De club WTC BORREKENSVELD werd gesticht op 07/09/1980 onder de naam van ZVK BORREKENSVELD, gezeteld te Strombeek-Bever, Borrekensveld

Nadere informatie

ASOC Ramsel KC vzw. Statuten vzw. ASOC Ramsel

ASOC Ramsel KC vzw. Statuten vzw. ASOC Ramsel ASOC Ramsel KC vzw Statuten vzw ASOC Ramsel Benaming, zetel en doel Art. 1 : Op 29 november 2003 werd te Aarschot de ASOC Korfbal Club, bij verkorting ASOC KC als feitelijke vereniging opgericht. Op 16

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE JEUGDRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE JEUGDRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE JEUGDRAAD COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie stad Halen Beelden -

Nadere informatie

Statuten JEUGDRAAD OUDENAARDE. 1. Oprichting

Statuten JEUGDRAAD OUDENAARDE. 1. Oprichting JEUGDRAAD OUDENAARDE Statuten 1. Oprichting In uitvoering van het decreet van 6/07/2012, houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid, erkent de Stad de stedelijke jeugdraad onder

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zijn bevoegdheden uitoefent overeenkomstig zijn statuten. Algemene

Nadere informatie

Statuten van Anabolica. Studentenclub van de lerarenopleiding aan de Hogeschool Gent (Bachelor in het onderwijs) Statuten Anabolica 1/16

Statuten van Anabolica. Studentenclub van de lerarenopleiding aan de Hogeschool Gent (Bachelor in het onderwijs) Statuten Anabolica 1/16 Statuten van Anabolica Studentenclub van de lerarenopleiding aan de Hogeschool Gent (Bachelor in het onderwijs) Statuten Anabolica 1/16 I. Wezen van de club Artikel 01 Artikel 02 Artikel 03 Artikel 04

Nadere informatie

Leiderdorpse Bridge Club HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Leiderdorpse Bridge Club HUISHOUDELIJK REGLEMENT Leiderdorpse Bridge Club HUISHOUDELIJK REGLEMENT ALGEMEEN Artikel 1 In dit reglement wordt de Leiderdorpse Bridge Club L.B.C. aangeduid als de vereniging. Artikel 2 De vereniging is lid van het district

Nadere informatie

H U I S H O U D E L I J K R E G L E M E N T. van de BRIDGECLUB TROEF INN. Aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond onder nr.

H U I S H O U D E L I J K R E G L E M E N T. van de BRIDGECLUB TROEF INN. Aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond onder nr. H U I S H O U D E L I J K R E G L E M E N T van de BRIDGECLUB TROEF INN Aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond onder nr. 25028 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 De Bridgeclub "Troef INN" wordt in dit reglement

Nadere informatie

VOCALLURE Close Harmony Pop & Jazz Koor STATUTEN

VOCALLURE Close Harmony Pop & Jazz Koor STATUTEN VOCALLURE Close Harmony Pop & Jazz Koor STATUTEN Inhoud NAAM, ZETEL EN DUUR... 4 1. Naam... 4 2. Vestiging... 4 3. Duur... 4 4. Historie... 4 5. Verenigingsjaar... 4 DOEL, ACTIVITEITEN EN MIDDELEN... 4

Nadere informatie

Faculteitskring van de studenten Biomedische Wetenschappen

Faculteitskring van de studenten Biomedische Wetenschappen Statuten van de Vlaamse Biomedische Kring Faculteitskring van de studenten Biomedische Wetenschappen Titel 1: Wezen van de kring Art. 1 De Vlaamse biomedische kring, kortweg VBK, is de Faculteitskring

Nadere informatie

De Parkwacht Feitelijke Vereniging

De Parkwacht Feitelijke Vereniging De Parkwacht Feitelijke Vereniging Statuten TITEL I: WEZEN VAN DE VERENIGING Art. 1: De Vereniging draagt de naam De Parkwacht, verder in deze Statuten aangeduid als de Vereniging of als De Parkwacht.

Nadere informatie

Statuten Vlaamse Geneeskundige Kring vzw

Statuten Vlaamse Geneeskundige Kring vzw Hoofdstuk 1: Naam, zetel, duur en doel van de Vereniging Art. 1: Art. 2: Art. 3: Art. 4: Art. 5: De vereniging draagt de naam Vlaamse Geneeskundige Kring, Vereniging zonder winstoogmerk. In haar betrekkingen

Nadere informatie

K.B.C. BILJARTVRIENDEN

K.B.C. BILJARTVRIENDEN K.B.C. BILJARTVRIENDEN STATUTEN Koninklijke Biljartclub Biljartvrienden Reglement van inwendige orde Datum van stichting : 12 mei 1928 Datum van aansluiting bij de KBBB : september 1960 Aanduiding van

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Dit huishoudelijke reglement is volgens artikel 24.1 van de statuten van de vereniging Golf Club Bentwoud vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 24 juni 2013. Algemene

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van Tennisvereniging De Drieban. Rechten en plichten van de leden. Artikel 1

Huishoudelijk reglement van Tennisvereniging De Drieban. Rechten en plichten van de leden. Artikel 1 Huishoudelijk reglement van Tennisvereniging De Drieban Rechten en plichten van de leden Artikel 1 1. De leden zijn verplicht zich strikt te houden aan het ter plaatse geldende baanreglement en aan de

Nadere informatie

S T A T U T E N. FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort " F T G " Vossekotstraat Zichem

S T A T U T E N. FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort  F T G  Vossekotstraat Zichem S T A T U T E N FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort " F T G " Vossekotstraat 130 3271 Zichem Identificatienummer 10729/83 - Ondernemingsnummer 424828326 -------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Scientica Kringraad

Huishoudelijk Reglement Scientica Kringraad 1 Huishoudelijk Reglement Scientica Kringraad Afdeling Scientica Kringraad van de vzw Scientica Leuven 1. Doel 1.1. (Kadering) Scientica Kringraad (vervolgens vermeld als Kringraad) is de afdeling van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT SHANTYKOOR DE BIESBOSCH ARTIKEL 1. Het verenigingsjaar en het boekjaar vallen samen met het kalenderjaar. FINANCIEN ARTIKEL 2. De contributie van de leden wordt jaarlijks op een

Nadere informatie

PloegVormingsReglement Medica Laatste update: 7/11/2017

PloegVormingsReglement Medica Laatste update: 7/11/2017 PloegVormingsReglement Medica Laatste update: 7/11/2017 Inhoud I. Inleiding...1 II. Inhoud...1 1. De informatievergadering...1 2. Meet and greet...2 3. Verdediging van visie en motivatie...2 4. De stemvergadering(en)...2

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Merkator Studentenvertegenwoordiging

Huishoudelijk reglement Merkator Studentenvertegenwoordiging Huishoudelijk reglement Merkator Studentenvertegenwoordiging Afdeling Merkator Studentenvertegenwoordiging van Merkator Leuven vzw 1. Doel 1.1. (Kadering). Merkator Studentenvertegenwoordiging vormt een

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING BRIDGEDISTRICT NOORD-HOLLAND

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING BRIDGEDISTRICT NOORD-HOLLAND HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING BRIDGEDISTRICT NOORD-HOLLAND Artikel 1 Toepassingsgebied 1. Dit Huishoudelijk Reglement is ingesteld krachtens artikel 23 van de statuten. 2. In dit reglement

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD ZITTING OKTOBER 1987 ONTWERP VAN DECREET

VLAAMSE RAAD ZITTING OKTOBER 1987 ONTWERP VAN DECREET Stuk 233 (ICW-YN~B) - Nr. 1 ARCHIEF VLAAMSE RAAD TERUGBEZORGEN VLAAMSERAAD ZITTING 1987-1988 27 OKTOBER 1987 ONTWERP VAN DECREET tot vaststelling van het wapen, de vlag, het volkslied en de feestdag van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zijn bevoegdheden

Nadere informatie

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving STATUTEN Gemeenteraad 14 januari 2014 Statuten stedelijke jeugdraad Waregem Titel I Een inleidende omschrijving De stedelijke jeugdraad van Waregem is het parlement waar jongeren, met interesse voor het

Nadere informatie

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren ASV The Next Generation WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren A. VERKIEZING KERNTEAM Art. 1 Alle leden van ASV The Next Generation (verder: ASV TNG) kunnen zich kandidaat

Nadere informatie

MerkatorLeuven vzw. Merkator is opgebouwd uit drie afdelingen, elk met een eigen doelstelling.

MerkatorLeuven vzw. Merkator is opgebouwd uit drie afdelingen, elk met een eigen doelstelling. MerkatorLeuven vzw HOOFDSTUK I. Naam, zetel, doelstelling, duur Artikel 1:Naam De officiële naam van de vereniging is MerkatorLeuven vzw, afgekort Merkator. Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen,

Nadere informatie

STATUTEN FEITELIJKE VERENIGING RUNNERS MAARKEDAL

STATUTEN FEITELIJKE VERENIGING RUNNERS MAARKEDAL STATUTEN FEITELIJKE VERENIGING RUNNERS MAARKEDAL Titel I: Omschrijving van de vereniging Artikel 1 1.1 De naam van de vereniging luidt Runners Maarkedal, met zetel te 9688 Maarkedal, Bosterijststraat 15.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement 19/12/2010 Orchideeënlaan 17-1820 Steenokkerzee1 http://www.milieuraad.be/steenokkerzeel milieuraad1820@skynet.be Tel 02/254. 19.50 (secr. Milieudienst) Huishoudelijk reglement Artikel 1 Dit huishoudelijk

Nadere informatie

Statuten HoGent Studentenraad

Statuten HoGent Studentenraad Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 5 oktober 2017) TITEL I Inleidende bepalingen Artikel 1. De HoGent Studentenraad (hierna genoemd HGSR) is de officiële rechtstreeks

Nadere informatie

CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT DISTRICT NOORD-HOLLAND versiedatum 16-03-2011

CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT DISTRICT NOORD-HOLLAND versiedatum 16-03-2011 TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1 1. Dit reglement is van toepassing op de vereniging "Bridgedistrict Noord-Holland. 2. In dit reglement worden de begrippen gebruikt zoals vastgesteld in artikel 1 van de statuten.

Nadere informatie

STATUTEN HOME VERMEYLEN

STATUTEN HOME VERMEYLEN De statuten werden goedgekeurd op de algemene homeraad van 12/05/2015 en zijn geldig vanaf deze datum. De vorige statuten vervallen ook vanaf deze datum. STATUTEN HOME VERMEYLEN 1 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK

Nadere informatie

Artikel 2. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot 31 december van het lopende kalenderjaar.

Artikel 2. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot 31 december van het lopende kalenderjaar. Huishoudelijk Reglement MATRIMONIUM Algemeen Artikel 1. Te Amsterdam bestaat een vereniging van trouwambtenaren genaamd Matrimonium. Zij is opgericht op 20 oktober 2010. De bepalingen in dit reglement

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOGELWACHT UTRECHT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOGELWACHT UTRECHT Lidmaatschap Art.1 Art. 2 De namen der leden, jeugdleden en donateurs worden door publikatie in het orgaan van de vereniging bekend gemaakt. Een lid, jeugdlid, of donateur wordt als zodanig toegelaten

Nadere informatie

Statuten Spectrum Antwerpen Wezen en doel De Algemene Vergadering Besluitvorming en quorum De voorzit(s)ter en de verslaggever Toetredingscriteria en

Statuten Spectrum Antwerpen Wezen en doel De Algemene Vergadering Besluitvorming en quorum De voorzit(s)ter en de verslaggever Toetredingscriteria en Statuten Spectrum Antwerpen Wezen en doel De Algemene Vergadering Besluitvorming en quorum De voorzit(s)ter en de verslaggever Toetredingscriteria en evaluatie van de activiteitenverslagen Sanctionering

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Industria VZW - STATUTEN

Industria VZW - STATUTEN Industria VZW - STATUTEN VOORAFGAANDE TITEL DEFINITIES Fakbar: Eender welke fakbar te Leuven die een geldige samenwerkingsovereenkomst heeft lopen met Industria VZW. TITEL I NAAM, ZETEL, DOEL, DUUR Art.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT EHBO-BLIXEMBOSCH. Doel en middelen

HUISHOUDELIJK REGLEMENT EHBO-BLIXEMBOSCH. Doel en middelen HUISHOUDELIJK REGLEMENT EHBO-BLIXEMBOSCH Doel en middelen Artikel 1 De organisatie van cursussen ligt in handen van het bestuur. Het bestuur volgt bij de organisatie en de inrichting van de cursussen de

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement pagina 1 Huishoudelijk Reglement Artikel 1. De vereniging draagt de naam: Dalemse Volleybalvereniging "DAVO '77". Zij is gevestigd in Dalem (toenmalige gemeente Vuren) en opgericht op 7 november 1977.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT DER NIJMEEGSE STUDENTEN LAWN TENNISCLUB SLOW

HUISHOUDELIJK REGLEMENT DER NIJMEEGSE STUDENTEN LAWN TENNISCLUB SLOW HUISHOUDELIJK REGLEMENT DER NIJMEEGSE STUDENTEN LAWN ALGEMENE BEPALINGEN TENNISCLUB SLOW Artikel 1 1. De vereniging genaamd Nijmeegse Studenten Lawn Tennisclub Slow, hierna te noemen "de vereniging" is

Nadere informatie

Nederlandse DFKPclub

Nederlandse DFKPclub 1 Nederlandse DFKPclub Opgericht 2 maart 2002 Statuten en Huishoudelijk reglement 2 3 Wanneer een vereniging wordt opgericht, heeft dat een doel en horen daar vanzelfsprekend een aantal spelregels bij.

Nadere informatie

Den Haag, 1 januari HH Reglement Versie 1.2. Pagina 1/7

Den Haag, 1 januari HH Reglement Versie 1.2. Pagina 1/7 Pagina 1/7 Pagina 2/7 Inhoudsopgave Algemene bepalingen 3 Artikel 1. Definities en afkortingen 3 Artikel 1. Lidmaatschap 3 Bestuur 3 Artikel 2. Aanstelling 3 Artikel 3. Taak voorzitter en vice-voorzitter

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK

HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK (goedgekeurd in de Algemene Leden Vergadering van 9 december 2009) Algemeen Artikel 1 De leden zijn verplicht zich strikt te houden aan het door het bestuur

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Deel 1 ALGEMENE VERGADERING Samenstelling van de Algemene Vergadering Procedure voor culturele verenigingen, organisaties en instellingen Art. 1 Een culturele organisatie, vereniging

Nadere informatie

Statuten Slavia: Faculteitskring van de Oost-Europese Talen en Culturen.

Statuten Slavia: Faculteitskring van de Oost-Europese Talen en Culturen. Statuten Slavia: Faculteitskring van de Oost-Europese Talen en Culturen. 1. Wezen van de kring: Art. 1 Art. 2 Art. 3 Art. 4 Art. 5 Art. 6 Art. 7 Slavia is de faculteitskring van de studenten Oost- Europese

Nadere informatie

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren ASV The Next Generation WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren A. VERKIEZING KERNTEAM Art. 1 Alle leden van ASV The Next Generation (verder: ASV TNG) kunnen zich kandidaat

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement culturele raad

Huishoudelijk reglement culturele raad Huishoudelijk reglement culturele raad Artikel 1 Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de Culturele Raad door het organiseren van de Algemene Vergadering, van het bestuur,

Nadere informatie

Na de einddatum worden de binnengebrachte documenten niet meer behandeld.

Na de einddatum worden de binnengebrachte documenten niet meer behandeld. 2016 2009 Kampioenenviering inschrijvingsformulier 27 mei 2016 Naam van de club : Ingevuld door : telefoonnummer verantwoordelijke: Zullen aanwezig zijn met: (aantal kampioenen) ( aantal personen in totaal)

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De Vereniging

Hoofdstuk 1: De Vereniging Fabiant Statuten Hoofdstuk 1: De vereniging art. 1 3 Hoofdstuk 2: De leden art. 4 9 Hoofdstuk 3: De algemene vergadering art. 10 18 Hoofdstuk 4: Het praesidium art. 19 41 Hoofdstuk 5: De verkiezingen art.

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE 1. Oprichting Art 1. Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur. STATUTEN JEUGDRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "jeugdraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15 juli

Nadere informatie

Vlaamse Technische Kring Gent, v.z.w. STATUTEN 24/05/2015

Vlaamse Technische Kring Gent, v.z.w. STATUTEN 24/05/2015 Statuten pagina 1 van 5 Vlaamse Technische Kring Gent, v.z.w. STATUTEN 24/05/2015 Titel I: Naam, zetel, duur en doel van de Vereniging Art.1: De Vereniging draagt de naam Vlaamse Technische Kring Gent,

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement 'STUGG' Studenten Turngroep Groningen

Huishoudelijk Reglement 'STUGG' Studenten Turngroep Groningen Huishoudelijk Reglement STUGG - 1 Huishoudelijk Reglement 'STUGG' Studenten Turngroep Groningen Leden Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Rechten van de gewone leden zijn 1. Deelname aan trainingen

Nadere informatie

Koninklijke Liberty Yacht Club vzw. Thonetlaan Antwerpen Statuten. 24 maart 2012

Koninklijke Liberty Yacht Club vzw. Thonetlaan Antwerpen Statuten. 24 maart 2012 Koninklijke Liberty Yacht Club vzw Thonetlaan 131 2050 Antwerpen 03 219 06 82 www.klyc.be info@klyc.be Statuten 24 maart 2012 Gesticht op 10 april 1934 als Arbeidersvereeniging voor Watertoerisme. Benaming

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Huishoudelijk Reglement Groningen Atletiek pagina 1 Artikel 1. Grondslag: De bepalingen in dit huishoudelijk reglement zijn van toepassing in samenhang met hetgeen is bepaald in

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. - DE KLEDIJ

HOOFDSTUK 1. - DE KLEDIJ KONINKLIJK BESLUIT VAN 14 MAART 2019 BETREFFENDE DE KLEDIJ EN DE KENTEKENS VAN DE OPERATIONELE BEROEPS- EN VRIJWILLIGE PERSONEELSLEDEN VAN DE CIVIELE BESCHERMING. (B.S. 29.03.2019) Gelet op de wet van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement EGEA Leuven

Huishoudelijk reglement EGEA Leuven Huishoudelijk reglement EGEA Leuven Afdeling EGEA Leuven van Merkator Leuven vzw 1. Doel 1.1. (Kadering). EGEA Leuven is de Leuvense entiteit van de European GEography Association for students and young

Nadere informatie

Statuten Homeraad Home Fabiola

Statuten Homeraad Home Fabiola Statuten Homeraad Home Fabiola Hoofdstuk 1: Regels stemming Artikel 1: Elke stemronde verloopt op de wijze beschreven in artikel 2. Artikel 2: Wanneer er slechts één voorstel is, kan enkel pro en contra

Nadere informatie

Bijvoegsel van de Nederlandse Staatscourant van vrijdag 2 juni 1967, nr. 105

Bijvoegsel van de Nederlandse Staatscourant van vrijdag 2 juni 1967, nr. 105 Pagina 1 V E R E N I G I N G: Kampeervereniging "De Golfbreker", te Koog aan de Zaan. Naam, plaats van vestiging en duur Artikel 1. De vereniging draagt de naam: Kampeervereniging,,De Golfbreker", en is

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND v.z.w. KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND, Globelaan 49, 1190 Brussel HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE BELGISCHE WIELRIJDERSBOND Het huishoudelijk reglement van de v.z.w. Koninklijke Belgische

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Rechten en plichten leden Artikel 1. De leden zijn verplicht zich strikt te houden aan het ter plaatse geldende baanreglement en aan de schriftelijke of mondelinge aanwijzingen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEOS LEUVEN VZW

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEOS LEUVEN VZW HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEOS LEUVEN VZW 1. BEPALING EN DOEL Artikel 1: Geos is de vereniging van studenten geologie verbonden aan de afdeling Geologie van het departement Aard- en Omgevingswetenschappen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJKE REGLEMENTEN

HUISHOUDELIJKE REGLEMENTEN 1 5/02/2015 TTC DRIVE OOSTENDE VZW HUISHOUDELIJKE REGLEMENTEN VZW VTTL 1 2 Tafeltennisclub Drive Oostende vzw afkorting : T.T.C. Drive Oostende vzw TTC DRIVE OOSTENDE HUISHOUDELIJKE REGLEMENTEN Artikel

Nadere informatie

5. Het bestuur kan, wanneer dit naar zijn oordeel redelijk is, in speciale gevallen besluiten dat het door een lid verschuldigde, geheel of

5. Het bestuur kan, wanneer dit naar zijn oordeel redelijk is, in speciale gevallen besluiten dat het door een lid verschuldigde, geheel of Doorlopende tekst van de statuten van de Ter Aar, gemeente Nieuwkoop, gevestigde vereniging: Surfclub Ter Aar, zoals de zijn komen te luiden na de statutenwijziging geconstateerd bij akte op twaalf juni

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMNI

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMNI DIEPENVEENSE SPORTCLUB D.S.C. HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMNI DEFINITIEF GOEDGEKEURD DOOR DE ALGEMENE LEDENVERGADERING VAN 14 NOVEMBER 2012 December 2012 D I E P E N V E E N S E S P O R T C L U B ( DSC )

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGDE BEWONERS OOSTRANDPARK

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGDE BEWONERS OOSTRANDPARK HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGDE BEWONERS OOSTRANDPARK Artikel 1. Algemene bepalingen Dit Huishoudelijk Reglement is een reglement op basis van de artikelen 7 en 19 van de Statuten van de Vereniging VERENIGDE

Nadere informatie

De leden zijn verplicht adresveranderingen ten spoedigste aan de secretaris op te geven.

De leden zijn verplicht adresveranderingen ten spoedigste aan de secretaris op te geven. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Rechten en verplichtingen der leden Artikel 1: De leden zijn verplicht zich strikt te houden aan het ter plaatse geldende baanreglement en aan de schriftelijke of mondelinge aanwijzingen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HANDBALVERENIGING. Sterksel. Opgericht 01-04-1960. Ingeschreven bij het. Nederlands Handbal Verbond.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HANDBALVERENIGING. Sterksel. Opgericht 01-04-1960. Ingeschreven bij het. Nederlands Handbal Verbond. HUISHOUDELIJK REGLEMENT HANDBALVERENIGING te Sterksel Opgericht 01-04-1960 Ingeschreven bij het Nederlands Handbal Verbond onder de naam HV De Vlinders INHOUDSOPGAVE: OMSCHRIJVING: ARTIKEL: ALGEMEEN 1

Nadere informatie

BIJLAGE 2 BIJ VERENIGINGSHANDBOEK: HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE ATLETIEK VERENIGING ATHLOS

BIJLAGE 2 BIJ VERENIGINGSHANDBOEK: HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE ATLETIEK VERENIGING ATHLOS BIJLAGE 2 BIJ VERENIGINGSHANDBOEK: HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE ATLETIEK VERENIGING ATHLOS Laatst wijziging vastgesteld bij ledenvergadering dd 31 maart 2017 1 Artikel 1 DE LEDEN Artikel 2 Artikel 3

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie 2018-2025 Artikel 1: De gemeentelijke milieuadviesraad, afgekort als MAR-Glabbeek, is een door het gemeentebestuur

Nadere informatie