Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Door Marjoke van Gelder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 5-2014. Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Door Marjoke van Gelder"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr Inhoud: Nieuws vanuit het Steunpunt Nieuws over de Netwerkcoach Nieuws vanuit Mezzo Hoe wilt u gewaardeerd worden door de gemeente Wageningen Het inloop-uur Column Ernst Buning Boekentip Terugblik op de dag van de mantelzorg Cursus en gespreksgroep Agenda Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Door Marjoke van Gelder Beste lezer, De Dag van de Mantelzorg ligt alweer achter ons. Een geslaagde dag wat mij betreft, waar veel ruimte was voor ontspanning en verhalen delen. De massageworkshops zijn bijzonder gewaardeerd en velen hebben plezier beleefd aan het bloemschikken. In deze nieuwsbrief krijgt u een foto impressie van de dag. We staan al bijna voor een nieuw jaar Een jaar waarin veel veranderingen gaan plaatsvinden en waar u als mantelzorger in meer of mindere mate mee te maken gaat krijgen. Steunpunt Mantelzorg wil benadrukken dat u gebruik van ons mag maken, bel of mail ons. Wij horen graag wat er bij u leeft, wat uw zorgen zijn maar ook welke dingen er straks anders maar misschien wel beter gaan. In deze nieuwsbrief willen wij uw aandacht vragen voor het mantelzorgcompliment. Het landelijke compliment van 200 voor de mantelzorger is dit jaar voor het laatst door de Sociale Verzekeringsbank uitgekeerd. In 2015 is de gemeente hier verantwoordelijk voor. De gemeente vind het belangrijk om uw stem te horen voordat zij een invulling geven aan het mantelzorgcompliment. Dus hebt u nog geen enquêteformulier ingevuld doe dit dan alsnog. Als laatste wil ik nog even noemen dat wij weer leuke activiteiten op het programma hebben staan. In het nieuwe jaar start een cursus en een gespreksgroep. Wij hopen dat u gebruik gaat maken van deze ondersteuning. Dit zal de laatste nieuwsbrief zijn van Ik wens u dan ook alvast een fijne kerst en een voorspoedig 2015 toe!

2 Netwerkcoaches in de startblokken Vanaf oktober zijn er 5 vrijwilligers gestart met de training Natuurlijk een Netwerkcoach. Op woensdag 10 december zullen de 5 netwerkcoaches hun certificaat ontvangen voor de training die zij gevolgd hebben. Deze netwerkcoaches zijn al bemiddeld met een mantelzorger en proberen samen te zoeken naar meer contacten. In december starten we met onze volgende groep vrijwilligers zodat er nog meer mantelzorgers gebruik kunnen maken van een netwerkcoach. Wat doet een netwerkcoach: De vrijwillige netwerkcoach komt gedurende een aantal maanden, ongeveer 1x per twee weken bij u thuis. Samen gaat u uw huidige contacten in kaart brengen en uw wensen bepalen. Stap voor stap gaat de coach met u aan het werk om weer (meer) contacten om u heen op te bouwen. Uw netwerkcoach draagt geen kant-en-klare oplossingen aan, maar denkt met u mee! Hij of zij is een klankbord en een maatje tegelijk. De netwerkcoach geeft u tijdelijk: een luisterend oor, een frisse blik, extra steun in de rug, praktische adviezen bij het werken aan contacten. Solidez heeft getrainde vrijwilligers die speciaal zijn opgeleid tot netwerkcoach. Heeft u belangstelling voor een netwerkcoach? Of wilt u zelf netwerkcoach worden? Neem dan contact op met Marjoke van Gelder. Steunpunt Mantelzorg tel: of stuur een naar: smw@solidez.nl

3 Vanuit Mezzo: Hoe verandert mijn zorg? In 2015 verandert er veel in de zorg. Gemeenten en zorgverzekeraars krijgen meer taken bij het regelen van de zorg. Bent u mantelzorger of heeft u zelf zorg nodig? Dan gaat u voor zorg en ondersteuning naar uw gemeente of zorgverzekeraar. Wilt u weten of er voor u iets verandert? Kijk op Waar moet u zijn voor welke zorg? De zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Voor verschillende soorten zorg gaat u naar uw gemeente. Het gaat dan om: Ondersteuning in de vorm van respijtzorg; Begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf; Beschermd wonen voor mensen met een psychische stoornis; Huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en vervoer. De zorg via de Zorgverzekeringswet Voor andere vormen van zorg gaat u naar uw zorgverzekeraar, zoals: Verpleging en verzorging; Langdurige opname in een psychiatrisch ziekenhuis. De eerste drie jaar van de opname vallen onder de zorgverzekering. De zorg aan jonge mensen Voor alle zorg aan jonge mensen gaat u naar uw gemeente. Het gaat om: specialistische hulp voor jeugd met een beperking Jeugd-ggz; Gesloten jeugdhulp; 'Preventie' van de jeugdgezondheidszorg; De uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen; De uitvoering van jeugdreclassering. De zorg via de Wet langdurige zorg Voor de zwaarste, langdurige zorg gaat u naar de AWBZ. Het gaat dan om zorg voor mensen die opgenomen zijn in een instelling. Of de zwaardere zorg die thuis wordt gegeven met een Pgb. Het plan is om de huidige AWBZ te vervangen voor de Wet Langdurige Zorg. De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met de Wlz. De Eerste Kamer moet nog een besluit nemen voordat de wet van kracht kan worden. Een overgangsregeling voor AWBZ-zorg Voor de AWBZ is 2015 een overgangsjaar. Heeft degene voor wie u zorgt nu een indicatie voor zorg uit de AWBZ? Dan blijft deze indicatie meestal geldig tot uiterlijk 1 januari Maar de indicatie kan eerder stoppen. Namelijk als: 1. De indicatie voor 1 januari 2016 afloopt. Kijkt u daarvoor naar de datum op de indicatie.

4 2. De gemeente u andere ondersteuning aanbiedt én u daarmee akkoord gaat. Let op: u hoeft niet akkoord te gaan met andere ondersteuning. Meer informatie Infographic hervorming langdurige zorg: Hoe wilt u gewaardeerd worden door de gemeente Wageningen? Per 1 januari 2015 wordt de waardering van mantelzorgers een taak van de gemeente. Voor heen konden mantelzorgers via een indicatie van het CIZ een mantelzorgcompliment aanvragen bij de sociale verzekeringsbank (SVB). Dit was een jaarlijks bedrag van 200. Deze taak wordt per 2015 niet meer door de landelijke overheid uitgevoerd maar komt dus bij de gemeente te liggen. De gemeente kan hier zelf keuzes in maken en wij willen mantelzorgers hierbij betrekken. Wij horen graag van de mantelzorgers zelf hoe zij het liefst gewaardeerd willen worden. Hier zijn namelijk verschillende mogelijkheden in. Wij willen u een aantal opties voorleggen waarvan u kunt aangeven welke uw voorkeur heeft. Mede op basis van onder andere deze inventarisatie, de bevindingen van het Steunpunt Mantelzorg en Mezzo (landelijke vereniging voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers) gaat de gemeente besluiten hoe zij het mantelzorgcompliment gaan invullen. Ik zou het liefst gewaardeerd worden met: O een investering van de gemeente in voorzieningen om mantelzorgers te ontlasten (respijtvoorzieningen), begeleiding mantelzorgers, scholing etc. O een individuele financiële bijdrage van ca.. O een ontspannende activiteit, bijvoorbeeld een verwendag O een pas met daarop diverse kortingen bij lokale/regionale ondernemers en een financiële bijdrage van de gemeente O een financiële waardering niet nodig, liever geld besteden aan: O andere suggestie: Wilt u uw keuze (als u dat nog niet gedaan heeft) doorgeven aan Steunpunt Mantelzorg Wageningen? Dit kan via de mail smw@solidez.nl of u geeft het via de telefoon door: Hartelijk dank!

5 Vooraankondiging Inloop-uur Vanaf januari zal er elke maand een inloop-uur voor mantelzorgers georganiseerd worden. Deze inloop-uren worden in de ochtend gehouden. Het liefst op een locatie dicht bij het centrum, zodat het voor iedereen goed te bereiken is. Zeer waarschijnlijk zal dit in de Bibliotheek van Wageningen plaats gaan vinden. Dit inloop-uur is om een kop koffie te komen drinken, een praatje te maken, om vragen te stellen, om advies te krijgen of te geven en om informatie en ervaringen met elkaar te delen. Waarom organiseert Steunpunt Mantelzorg Wageningen dit inloop-uur? We merken onder de mantelzorgers dat er behoefte is aan een luisterend oor. Onder andere middels lotgenoten contact. Ook zijn er vragen onder mantelzorgers. Op dit moment is de grote zorg onder mantelzorgers: onduidelijkheid over de veranderingen in de zorg. We werken gelijktijdig aan twee behoeftes, door de mogelijkheid tot vragen stellen en advies krijgen te combineren met het in contact brengen met andere mantelzorgers. In de maanden januari tot en met juli zullen wij een pilot gaan draaien, om te kijken of het Inloop-uur inloop-uur past bij de behoeften van de mantelzorgers. In juli zullen wij een besluit nemen of Steunpunt Mantelzorg Wageningen het inloop-uur voortzet. Column Ernst Buning In Januari zal u de definitieve locatie en verdere informatie over het inloop-uur ontvangen. De dagen waarop het inloop-uur gehouden wordt, kunt u dan ook vanaf januari terug vinden in de activiteitenagenda die in de nieuwsbrief vermeldt wordt. Supermarkt We gaan er een paar dagen tussenuit en ik doe nog even snel wat laatste boodschappen in de supermarkt. Ik sta in de verkeerde rij: bij de kassa is een oudere vrouw druk in gesprek over een korting die ze niet krijgt of iets dergelijks. De caissière neemt de telefoon, overlegt en wacht. Mensen in de rij kijken elkaar geïrriteerd aan. Ik moet denken aan die keer zo n 8 jaar geleden. Het was nog voordat bij mijn vrouw de diagnose dementie werd gesteld. Het was ook een mooie dag in mei geweest en was in dezelfde supermarkt. Het autoklokje springt op uur. Driekwartier zijn inmiddels verstreken. Ik kijk naar de ingang van de supermarkt, maar zie geen teken van mijn vrouw. Sinds haar auto werkloos op het garage pad staat, omdat het verkeer tegenwoordig zo druk is, ben ik de chauffeur bij het boodschappen doen. Ik vouw de krant op die ik inmiddels van achteren naar voren heb gelezen en heb er de pest in, waarom moet het toch zo lang duren om wat boodschappen te halen? Op het lijstje stond niets bijzonders, de gewone dingen, die we altijd kopen. Ik kijk nog een keer op het klokje en besluit polshoogte te gaan nemen.

6 In de supermarkt kijk ik om me heen en zie haar even verderop staan naast het winkelwagentje, met daarin slechts een pak soep, een blikje doperwten en een in plastic verpakt stuk zalmfilet. Niets dat op het lijstje stond. Als ze me ziet glimlacht ze. Schiet niet erg op, hè?! zeg ik. Ze zetten hier alles steeds op een andere plek, dat is echt heel vervelend, je kan op die manier niets meer vinden. Ik frons mijn wenkbrauwen, wil ertegen ingaan, maar zeg in plaats daarvan: Geef me dat lijstje maar, dan zoek ik de boodschappen wel bij elkaar. Snel loop ik langs de schappen en vul het wagentje. Ze kan me nauwelijks bijhouden wanneer ik het karretje gehaast tussen de mensen door richting kassa manoeuvreer. Als we aan de beurt zijn, loop ik voorbij de caissière en begin vast met het inpakken van de gescande boodschappen. Mijn vrouw staat met een briefje van 20 in haar hand en geeft dat aan de caissière, die op haar beurt naar de 47,89 wijst die de kassa aangeeft en vraagt: Wilt u misschien pinnen? Ze rommelt een tijdje in haar tas op zoek naar haar pinpas. Klanten achter haar beginnen ongemakkelijk heen en weer te schuifelen en iemand strekt zijn nek om te kunnen zien wat er gaande is. Ik kijk naar het tafereel en wacht eerst nog even. Maar omdat het allemaal te lang duurt besluit ik zelf maar te betalen. Als we weglopen van de kassa zegt ze: Ik snap die mensen niet. Eerst lopen ze heel rustig door de supermarkt, maar zodra ze bij de kassa staan hebben ze opeens allemaal haast, alsof ze een vliegtuig moeten halen! Wanneer we langs de bloemenstal lopen vraagt ze mij even te wachten en gaat in de rij staan. Ik zet het karretje opzij om de doorgaande route niet te blokkeren en kijk ongedurig om me heen. Altijd maar wachten, wachten, ik word er gek van. Even later komt ze aanlopen en kijkt glimlachend naar de twee grote bossen bloemen die ze in haar armen heeft. Een meisjesstem roept: Mevrouw, mevrouw, uw wisselgeld! Ze reageert niet en komt naar me toe. Dan komt het meisje van het bloemenstalletje achter haar aan en tikt haar op haar schouder. Mevrouw, uw wisselgeld. Ze draait zich verrast om naar het meisje, pakt het geld en zegt: Bedankt, dat is lief van je. Fijn dat er nog zulke eerlijke mensen zijn! Inmiddels ben ik aan de beurt. De oudere vrouw van de korting, die de rij had opgehouden, is inmiddels verdwenen. Ik pak de boodschappen in en betaal. Het is weer business as usual. Boekentip: Lichtbundel Het boek Lichtbundel, inspiratie voor mantelzorgers van Ernst Buning bevat 40 korte verhalen. Verhalen over mantelzorg en dementie. Deze verhalen zijn gebaseerd op de ervaringen van de schrijver zelf en ontmoetingen die hij had met lotgenoten. Het zijn verhalen van hart tot hart, waarin steeds gezocht wordt naar een positieve benadering, zonder daarbij de harde werkelijkheid van dementie uit de weg te gaan. Mocht u meer achtergrond informatie over de schrijver Ernst Buning willen, kijk dan even op deze link:

7 Deze column is één van de 40 verhalen die Ernst Buning gebundeld heeft in zijn boek lichtbundel. Zie voor meer columns van Ernst Buning: of ga naar een reguliere boekhandel of onderstaande sites waar het boek te koop is. Verkrijgbaarheid Het boek Lichtbundel, inspiratie voor mantelzorgers is in de reguliere boekhandel verkrijgbaar. ISBN: Prijs: 14,- Ook kan het boek via internet worden besteld. Hieronder een aantal mogelijkheden: : : : ,- Op deze site is het ook mogelijk om een gesigneerd exemplaar te bestellen: Terugblik dag van de mantelzorg

8 Cursussen en gespreksgroep 2015 Hierbij alvast een weergave van de cursussen of gespreksgroepen die vast staan voor In de volgende nieuwsbrief hoop ik u een volledig beeld voor het voorjaar te kunnen geven. Cursus Zorgen voor een ander begint bij uzelf. Om te voorkomen dat u, mantelzorger, overbelast raakt en lichamelijke en/of psychische klachten ontwikkelt, is het van belang goed voor uzelf te zorgen. Maar, hoe doet u dat in uw situatie? Dat is dikwijls eenvoudiger gezegd dan gedaan. In deze cursus helpen we u op weg met theorie, oefeningen en (een beperk aantal) huiswerkopdrachten. Onderwerpen die de revue passeren in de komende vier cursusbijeenkomsten: Leren ontspannen Minder piekeren Opkomen voor uzelf Steun vragen en aannemen Het is belangrijk dat u actief met de theorie en oefeningen aan de slag gaat in het dagelijkse leven. Zie het als een begin om meer tijd en ruimte voor uzelf te nemen. Soms is het moeilijk om toe te komen aan de cursus als u thuis bent. Bijvoorbeeld als u geen zin of weinig tijd heeft, u moe bent, u bang bent dat het u niet zal lukken of u het nut van de opdrachten niet inziet. Kijk of u deze beren op de weg kunt omzeilen, want zoals bij alles geldt: oefening baart kunst. Wie: Mantelzorgers (min.7 max.12 personen) Wanneer: Vanaf februari 2015 graag uw voorkeursdag/deel aangeven Locatie: Het Palet Wageningen, 2 e etage vergaderzaal. Kosten: 40, - per deelnemer, inclusief cursus map Aanmelden: Bij het Steunpunt Mantelzorg tel: of s mw@solidez.nl Na opgave ontvangt u een bevestiging. Gespreksgroep dementie Vanaf januari 2015 starten we weer een gespreksgroep dementie. Er is plek voor maximaal 10 personen. Wie: Mantelzorgers van iemand met dementie (er is plek voor maximaal 10 personen) Wanneer: Op maandag of vrijdagmiddag Locatie: Het Palet Wageningen, vergaderzaal 2 e etage Kosten: 15,- per persoon Opgave: Bel of mail met Steunpunt Mantelzorg Gespreksleiders: Madelon Siep en Eline de Frel Aanmelden: smw@solidez.nl of Na opgave ontvangt u een ontvangstbevestiging. Voor de start van de gespreksgroep zal er een individueel kennismakingsgesprek zijn.

9 Rouwgroep Vanaf januari/februari 2015 wordt bij voldoende aanmeldingen de rouwgroep weer gestart. Er is plek voor ongeveer 10 personen. Het gaat om een lotgenoten groep, waarin verschillende thema s besproken worden die te maken hebben met het verlies en verwerken ervan. Mensen kunnen ervaringen delen met elkaar. De bijeenkomsten zijn op vrijdag van (ongeveer elke week). Er wordt een bijdrage van 75 gevraagd. Verdere informatie en/of aanmelden: steunpunt mantelzorg smw@solidez.nl of algemeen maatschappelijk werk Gespreksleider: Pieternel Geurts. Agenda Datum Activiteit Locatie Alzheimercafé: Film mevrouw Bogers. De Buurtse Bocht Buurtseweg EZ Wageningen In deze Film wordt mw. Bogers gevolgd. Zij woont op een benedenwoning in Rotterdam Blijdorp. In de beginfase van haar dementie krijgt zij allerlei professionals aan de deur. Dit leidt tot verwarring. Haar humor en eerlijkheid maken dat we haar variant van de ziekte van Alzheimer met een lach en een traan meebeleven Kerstlunch: met kerstverhaal. Wie: mantelzorgers Tijd: uur. Inloop: uur Programma: uur Einde: uur Aanmelden is niet nodig Gast: mw. P. van Giersbergen, Indigo Inloopcentrum Markt 17 Markt CX Wageningen Aanmelden voor 13 december: Bij het Steunpunt Mantelzorg tel: of smw@solidez.nl Na opgave ontvangt u een bevestiging. Eventuele dieetwensen aangeven bij opgave!

10 Februari 2015 Januari 2015 Cursus Zorgen voor een ander begint bij uzelf. Wie: Mantelzorgers (min.7 max.12 personen) Wanneer: Vanaf februari 2015 graag uw voorkeurs- dag/deel aangeven. Gespreksgroep dementie Wie: Mantelzorgers van iemand met dementie. (Er is plek voor max. 10 personen) Wanneer: Op maandag of vrijdagmiddag. Locatie: Het Palet Rooseveltweg 408h, 6707 GX Wageningen, 2 e etage vergaderzaal. Kosten: 40, - per deelnemer, inclusief cursus map Aanmelden: Bij het Steunpunt Mantelzorg tel: of smw@solidez.nl Na opgave ontvangt u een bevestiging. Locatie: Het Palet Rooseveltweg 408h, 6707 GX, Wageningen, vergaderzaal 2 e etage Kosten: 15,- per persoon Opgave: tel: of mail smw@solidez.nl Gespreksleiders: Madelon Siep en Eline de Frel Deze Nieuwsbrief is een uitgave van Steunpunt Mantelzorg Wageningen. Bezoekadres: Solidez Welzijn, Rooseveltweg 408h, 6707 GX Wageningen. Tel / Telefonisch spreekuur: ma-di-do-vr uur Kopij voor de volgende Nieuwsbrief aanleveren vóór 9 Januari aan: smw@solidez.nl Afmelden voor deze digitale Nieuwsbrief bij smw@solidez.nl Volg ons ook op Facebook: Steunpunt Mantelzorg Wageningen alvast fijne feestdagen toegewenst

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4-2014

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4-2014 Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4- Inhoud: Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Steunpunt Mantelzorg stelt zich aan u voor De netwerkcoach iets voor u? Nieuws vanuit Mezzo Vooruitblik Dag van de Mantelzorg

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Inhoud: Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Agenda oktober november - december Dag van de Mantelzorg 2012 Terugblik van het respijtweekend Nieuws vanuit

Nadere informatie

Ik woon in een zorginstelling

Ik woon in een zorginstelling Ik woon in een zorginstelling Wat verandert er voor mij in 2015? In deze folder leest u over de veranderingen in de zorg. Wat dat betekent voor mensen die wonen in een woonzorgcentrum of een andere zorg

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG Datum: oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Middels deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht I N H O U D Een zomer vol respijt Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Mantelzorgers Binnenboord

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost?

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Jolanda Smit, Marti Wassenaar en Thomas Evers april 2015 Waarom veranderingen?

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb)

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen I N H O U D Uitnodiging thema avond Uitnodiging bijeenkomst vrijwilligersverzekeringen Maatjesproject Mantelzorgdagen Activiteiten steunpunt Mantelzorg Alzheimer café Hulp bij PGB nodig? Uitnodiging thema

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

I N H O U D. Week van de Mantezorg; een terugblik. Dag van de Mantelzorg; vooruitblik. Uitnodiging lezing Cora Postema. Veranderingen in het PGB

I N H O U D. Week van de Mantezorg; een terugblik. Dag van de Mantelzorg; vooruitblik. Uitnodiging lezing Cora Postema. Veranderingen in het PGB I N H O U D Week van de Mantezorg; een terugblik Dag van de Mantelzorg; vooruitblik Uitnodiging lezing Cora Postema Ordenen administratie Veranderingen in het PGB Activiteiten steunpunt Mantelzorg Workshop

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 September 2013 Nieuws vanuit het Steunpunt Anti Piekertips Cursussen dit najaar Nieuw van Mezzo Agenda

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 September 2013 Nieuws vanuit het Steunpunt Anti Piekertips Cursussen dit najaar Nieuw van Mezzo Agenda Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 September 2013 Inhoud: Nieuws vanuit het Steunpunt Anti Piekertips Cursussen dit najaar Nieuw van Mezzo Agenda Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Door Marjoke van Gelder

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

ouderenzorg Informatiebijeenkomsten Jacqueline Poelen Jolande Schevers

ouderenzorg Informatiebijeenkomsten Jacqueline Poelen Jolande Schevers Veranderingen Veranderingen zorg in en de en werk ouderenzorg Informatiebijeenkomsten [Naam 24 en bijeenkomst] 25 november [Datum] 2014 Jacqueline Poelen Jolande Schevers Programma 1. Voor welke zorg moet

Nadere informatie

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap.

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Mantelzorgwijzer Arnhem Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Waarom een mantelzorgwijzer? Voor veel mensen is het verzorgen van

Nadere informatie

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar Hoe de zorgwetgeving verandert Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar In de zorg gaat er veel veranderen. De AWBZ gaat verdwijnen. Een groot deel van de AWBZ-zorg gaat over naar de Wmo, de Jeugdwet

Nadere informatie

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente?

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente? Informatie voor mantelzorgers (en begeleiders) Mantelzorgers zijn alle mensen uit de omgeving van de cliënt die aan de cliënt hulp en zorg verlenen. Dat kan op verschillende gebieden en in verschillende

Nadere informatie

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet Informatie voor ouders/verzorgers 1 Wegwijzer Informatie over de veranderingen in de financiering van de zorg voor uw kind in 2015 In 2015 gaat er veel veranderen in de financiering

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Terugblik Dag van de Mantelzorg. Wakker blijven na een slechte nacht. Mantelzorg en zorgverzekeringen

I N H O U D. Voorwoord. Terugblik Dag van de Mantelzorg. Wakker blijven na een slechte nacht. Mantelzorg en zorgverzekeringen I N H O U D Voorwoord Terugblik Dag van de Mantelzorg Wakker blijven na een slechte nacht Mantelzorg en zorgverzekeringen Activiteiten voor mantelzorgers Boekentip! Alzheimer café Nijkerk Voorwoord Beste

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015?

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Door Marjoke van Gelder

Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Door Marjoke van Gelder Inhoudsopgave: Nieuws vanuit Mantelzorg Wageningen oktober 2016 Nieuws vanuit Mezzo Boekentip: Veerkracht Gespreksgroep Dementie De netwerkcoach Doe-Praatgroep voor kinderen van 8-12 jaar Theater Out of

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mantelzorg Wageningen nr. 2 mei 2017 Nieuws vanuit Mantelzorg Wageningen Nieuws vanuit Mezzo

Nieuwsbrief Mantelzorg Wageningen nr. 2 mei 2017 Nieuws vanuit Mantelzorg Wageningen Nieuws vanuit Mezzo Nieuwsbrief Mantelzorg Wageningen nr. 2 mei 2017 Nieuws vanuit Mantelzorg Wageningen Nieuws vanuit Mezzo Trefpunt niet aangeboren hersenletsel (NAH) Ede Gespreksgroep dementie Cursus omgaan met dementie

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg I N H O U D Voorwoord Mantelzorgmeerdaagse Mantelzorgtest Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Loopt u mee? Workshop Mindfulness Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Veranderingen in de financiering van zorg

Veranderingen in de financiering van zorg Veranderingen in de financiering van zorg Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is bedoeld voor alle cliënten van De Twentse Zorgcentra en hun wettelijk vertegenwoordigers. Waar gaat deze brochure

Nadere informatie

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Mantelzorg Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Inleiding Met de mantelzorger bedoelen we diegene die een belangrijke rol in de zorg voor een naaste vervult. Vaak is dit een ouder, partner

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 5 november 2013

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 5 november 2013 Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 5 november 2013 Inhoud: Nieuws vanuit het steunpunt Rode Kruis vakantie Kom Lunchen Rouwverwerking Nieuws vanuit mezzo Colomn Ernst Buining Agenda Terugblik op de dag

Nadere informatie

Handige Websites. ZorgbelangGelderland.nl Dè consumentenorganisatie voor gebruikers van zorg en welzijn. http://www.zorgbelanggelderland.

Handige Websites. ZorgbelangGelderland.nl Dè consumentenorganisatie voor gebruikers van zorg en welzijn. http://www.zorgbelanggelderland. Handige Websites Rijksoverheid www.dezorgverandertmee.nl, Het Informatiepunt langdurige zorg en jeugdhulp is via het telefoonnummer 0800 0126 bereikbaar voor vragen. Als u belt, houdt u dan uw indicatiebesluit

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Editie februari 2018 Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Contact Steunpunt Mantelzorg Midden-Groningen Hester Aanen Irma van der Meij Lucien Katerberg Moek Samiran Marian van der Vaart 0598-364900 Midden-Groningen

Nadere informatie

De zorg na uw ziekenhuisopname

De zorg na uw ziekenhuisopname De zorg na uw ziekenhuisopname Universitair Medisch Centrum Groningen U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld behoefte

Nadere informatie

Wet Maatschappelijke ondersteuning Begeleiding

Wet Maatschappelijke ondersteuning Begeleiding Wet Maatschappelijke ondersteuning 2015 Begeleiding Begeleiding Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die meer informatie wil over begeleiding, in groepsverband of individueel. De nieuwe

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb?

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb? Factsheet De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren Wat betekent dat voor mijn pgb? 2 Hervorming langdurige zorg - Persoonsgebonden budget Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

De zorg na uw ziekenhuisopname

De zorg na uw ziekenhuisopname De zorg na uw ziekenhuisopname Universitair Medisch Centrum Groningen U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld behoefte

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

Van landelijk naar lokaal

Van landelijk naar lokaal Van landelijk naar lokaal Decentraliseren en particperen Wat kunnen wij daarmee in onze eigen (burgerlijke) gemeente? 7 februari 2015 Hans van der Knijff Waar gaan we het over hebben? Overgang naar Wmo

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier. Digitale nieuwsbrief Mantelzorgcentrum met nieuws en activiteiten voor mantelzorgers en organisaties. Inschrijven voor de nieuwsbrief Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Nadere informatie

STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN

STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN Hof van Batenstein 3 T: 0347-374 097 www.welzijnvianen.nl / c.sterk@welzijnvianen.nl Programma eerste kwartaal 2016 Donderdag 14 januari Donderdag 18 februari Maandag 14 maart

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Zorg in Nederland verandert in 2015 Gemeenten betalen en regelen jeugdhulp en vrijwel alle ondersteuning

Nadere informatie

Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis

Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis - Beuningen - - donderdag 19 november 2015 1 Van Binnenhof naar Beuningen een beeld 2 Waar hebben we het over zelfzorg gebruikelijke zorg Informele zorg professionele

Nadere informatie

Van AWBZ naar gemeente Wat kunnen wij daarmee in onze eigen (burgerlijke) gemeente?

Van AWBZ naar gemeente Wat kunnen wij daarmee in onze eigen (burgerlijke) gemeente? Van AWBZ naar gemeente Wat kunnen wij daarmee in onze eigen (burgerlijke) gemeente? 3 oktober 2014 Hans van der Knijff Waar gaan we het over hebben? Overgang naar Wmo en Jeugdwet Het proces van aanvraag

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis

Ik heb hulp en ondersteuning thuis Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Voor mensen vanaf 18 jaar die ondersteuning krijgen vanuit de AWBZ Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren.

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij

Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij Hoe krijg ik zorg en ondersteuning op Urk? U woont op Urk en u heeft een vraag over zorg, jeugd of werk. De eerste vraag is dan: Wat kunt u

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Decentralisatie AWBZ, Participatiewet en Jeugdzorg Bijeenkomst inwoners 12 november 2014 Tamara van de Wijdeven Nieuwe taken gemeente: AWBZ/Wmo Decentralisatie

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

AALTEN ACTUEEL. Agenda IN HET KORT... Gewijzigde data afvalinzameling en openingstijden met de feestdagen OPENBARE BEKENDMAKINGEN.

AALTEN ACTUEEL. Agenda IN HET KORT... Gewijzigde data afvalinzameling en openingstijden met de feestdagen OPENBARE BEKENDMAKINGEN. Iedere week worden in Aalten Actueel de openbare bekendmakingen gepubliceerd. U kunt het actuele nieuws volgen op www.aalten.nl, facebook en twitter. 9 december 2014 Gewijzigde data afvalinzameling en

Nadere informatie

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch Welkom bij het online seminar Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf Om 19:00 begint het online seminar automatisch De deskundigen van vanavond zijn Annemarie Schouten Trainer Martha Flora Hippocampus

Nadere informatie

Waarom dit informatieboekje?

Waarom dit informatieboekje? Een pgb, en dan? 1 Waarom dit informatieboekje? Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u zelf regelen welke zorg u inkoopt. Ook bepaalt u wanneer uw zorgverlener bij u langskomt. Erg prettig dus! Bij

Nadere informatie

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET Folder Soorten PGB - 1 Over Uw Budget Mag ik mij even aan u voorstellen? Mijn naam is Rob Hansen en ben eigenaar van het bedrijf. Ik heb het bedrijf opgericht in 2004

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Hoe komt u in aanmerking

Nadere informatie

Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015. Inleiding

Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015. Inleiding Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015 Inleiding Over 3 maanden is het Odensehuis al weer een jaar open. We beginnen goed op gang te komen. Het is duidelijk dat er behoefte is aan

Nadere informatie

Programma 18 november 2014

Programma 18 november 2014 Programma 18 november 2014 19.30 uur Welkom voorzitter 19.35 uur Veranderingen in de zorg Henk Procé, gemeente 19.50 uur PGB 2015 in Zwolle 20.00 uur Veranderingen PGB Bianca van Venetiën SVB 20.30 uur

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Wegwijzer naar de AWBZ

Wegwijzer naar de AWBZ Wegwijzer naar de AWBZ Kinderen met een psychiatrische stoornis hebben soms veel zorg nodig. Als dat bij uw kind het geval is, dan kunt u gebruikmaken van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Deze

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Waardering mantelzorgers

Waardering mantelzorgers Waardering mantelzorgers Agenda Alkmaar De aanvraag voor het Alkmaarse mantelzorgcompliment 2015 is in volle gang. Het mantelzorgcompliment wordt aangevraagd door degene die mantelzorg ontvangt. De aanvraagformulieren

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis NAZORG NA ONTSLAG UIT HET REFAJA ZIEKENHUIS INLEIDING U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft.

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

Actualiteiten en pgb. Waar gaan we het over hebben? Wat is jouw beperking? Hans van der Knijff. 28 november 2014

Actualiteiten en pgb. Waar gaan we het over hebben? Wat is jouw beperking? Hans van der Knijff. 28 november 2014 Actualiteiten en pgb Hans van der Knijff 28 november 2014 Waar gaan we het over hebben? Wat is je beperking Aanvraag Pgb in Wmo Pgb in Jeugdwet Pgb in Zorgverzekeringswet Wet langdurige zorg/ Awbz Wat

Nadere informatie

Transferbureau. zorg na ontslag uit het Waterlandziekenhuis

Transferbureau. zorg na ontslag uit het Waterlandziekenhuis Transferbureau zorg na ontslag uit het Waterlandziekenhuis U bent of wordt binnenkort opgenomen in het Waterlandziekenhuis. Bij een geplande opname kunt u al rekening houden met de mogelijke beperkingen

Nadere informatie

Respijtzorg. Mogelijkheden voor vervangende zorg

Respijtzorg. Mogelijkheden voor vervangende zorg Respijtzorg Mogelijkheden voor vervangende zorg Respijtzorg Wat is Respijtzorg Soms heeft u als mantelzorger even tijd voor uzelf nodig. Om uit te rusten, andere mensen te zien of andere dingen te doen

Nadere informatie

STEUNPUNT MANTELZORG. Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief. Geachte heer, mevrouw,

STEUNPUNT MANTELZORG. Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief. Geachte heer, mevrouw, STEUNPUNT MANTELZORG Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief Geachte heer, mevrouw, Via deze weg wil ik u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten is aanmelden

Nadere informatie

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 2 Casemanager 2 Praktische zorgverlening 2 CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) 3 WMO 3 Psychosociale hulpverlening

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst STAP. Welkom. 2 februari 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani

Informatiebijeenkomst STAP. Welkom. 2 februari 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani Welkom NVN Steun- en Adviespunt (STAP) Wat is STAP? Wat kunnen we voor u betekenen? Welke onderwerpen? Wat is Mantelzorg? Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale

Nadere informatie

Actualiteiten en 2015

Actualiteiten en 2015 Actualiteiten en 2015 Hans van der Knijff 17 november 2014 Motieven voor het pgb Keuze zorgverlener die bij je past Werkwijze en taken in overleg vaststellen Flexibiliteit in inzet Hulp waar en wanneer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG

NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG NIEUWSBRIEF NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG APRIL 2018 Beste Mantelzorger, U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u als mantelzorger staat ingeschreven bij Surplus Informele zorg voor de gemeente Geertruidenberg.

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

De nieuwe Wmo. Werkconferentie: De krachten bundelen voor samenwerking in de wijk 13 november 2014

De nieuwe Wmo. Werkconferentie: De krachten bundelen voor samenwerking in de wijk 13 november 2014 De nieuwe Wmo Werkconferentie: De krachten bundelen voor samenwerking in de wijk 13 november 2014 Hervorming langdurige zorg PowerPoint Op 1 januari 2015 presentatie verdwijnt Lelystad de AWBZ: deel gaat

Nadere informatie

Mantelzorgcompliment. Voorwoord

Mantelzorgcompliment. Voorwoord Voorwoord De nieuwsbrief mantelzorg gemeente Bergen op Zoom waarin we u als mantelzorger willen informeren over landelijke en plaatselijke organisaties, activiteiten en regelgeving die er zijn voor u als

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

TRAININGEN & WORKSHOPS

TRAININGEN & WORKSHOPS Een creatieve start van het nieuwe seizoen Deze herfst staat in het teken van creativiteit bij het ZRCN. Zo kun je toneelspelen bij Trias en zijn wij benieuwd naar jouw ervaringsverhalen. Wil je liever

Nadere informatie

Actualiteiten en 2015

Actualiteiten en 2015 Actualiteiten en 2015 Hans van der Knijff 14 november 2014 Motieven voor het pgb Keuze zorgverlener die bij je past Werkwijze en taken in overleg vaststellen Flexibiliteit in inzet Hulp waar en wanneer

Nadere informatie

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam In Rotterdam wonen veel actieve senioren. Bent u één van hen? Voor u wil Lelie zorggroep graag het bruisende middelpunt van de wijk zijn! Wij doen dit door activiteiten

Nadere informatie

Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015

Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015 Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015 Op 3 juni jl. was er op het AOC Terra college een informatiebijeenkomst over de jeugdzorg. De bijeenkomst werd georganiseerd door de WMO-adviesraad

Nadere informatie

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie>

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie> Vragenlijst voor mantelzorgers - Algemene gegevens Deze vragenlijst is anoniem 1. Hoe oud bent u? jaar 2. Wat is uw geslacht? man / vrouw 3. Wat is uw postcode? (het gaat hier om de

Nadere informatie

BWI Papendrecht ondersteunt en verbindt mensen

BWI Papendrecht ondersteunt en verbindt mensen 29 januari, 19:30 u, de Waalburcht Alzheimer Café, over het thema: Wat is Alzheimer? U bent mantelzorger als u voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind, ander familielid,

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg Wet maatschappelijke ondersteuning inwoudenberg Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! INHOUD pag. Voorwoord 3 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 4 Waarom wordt de Wmo ingevoerd? 5 Wat betekent de

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP BEGELEIDING (voorheen ZZP 7)

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP BEGELEIDING (voorheen ZZP 7) BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP BEGELEIDING (voorheen ZZP 7) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION 1 2 Inleiding In de kleinschalige

Nadere informatie