POP en Doelen Deel 2: Docenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "POP en Doelen Deel 2: Docenten"

Transcriptie

1 POP en Doelen Deel 2: Docenten Deze handleiding is vervaardigd door Nieuw in deze handleiding In plaats van een handleiding voor POP en een handleiding voor Doelen, hebben we nu handleidingen gemaakt met de naam POP en Doelen deel 1 en 2 (deel 1 is hoofdzakelijk voor beheerders en deel 2 is hoofdzakelijk voor docenten). De handleidingen zijn geüpdatet zodat alle veranderingen van de laatste release van de toepassing zijn verwerkt, zoals de optie om leerdoelen te koppelen aan taken. Ook zijn er wat best practices toegevoegd.

2 Inhoud Voorwoord... 3 Doelen in een ruimte... 3 Hoe voeg je doelen toe aan de ruimte... 4 Hoe evalueer je een groep studenten... 5 Individuele studenten en student zelfevaluatie... 6 Hoe maak je doelen... 7 Hoe koppel je leerdoelen aan bronmateriaal... 8 POP Persoonlijk Ontwikkelings Plan... 9 Hoe stel je de onderwerpen (vakken) in in het POP Hoe evalueer je per groep Hoe zit het met de ouders? Een individuele student evalueren Het Actieplan Een rapport genereren om te printen Het Status rapport Verplichte doelen Training en consultancy Version control... 19

3 Voorwoord Deze handleiding beschrijft de POP (Persoonlijk Ontwikkelings Plan) en de Doelen toepassing, een veelzijdig pakket met mogelijkheden voor het evalueren van het leerproces van studenten en het plannen van aanvullende maatregelen. De POP toepassing is nuttig in de planning van ouder-docent gesprekken en voorbereidingen van periode rapporten. De mentor en de vakdocent kunnen hun beoordelingen en rapporten maken maar het POP kan ook open staan voor de student en ouders om een bijdrage te leveren. De Doelentoepassing kan worden geëvalueerd met het POP of kan worden gebruikt als standalone toepassing voor bijvoorbeeld het evalueren van de leervoortgang tegenover het curriculum. Deze handleiding beschrijft hoe de Doel toepassing moet worden ingesteld en gebruikt in een ruimte en hoe evaluaties in het POP worden ingesteld en uitgevoerd. Deze handleiding is de tweede helft van de twee, waar deel een vooral bedoeld is voor beheerders. De handleiding mikt er ambitieus op om een volledige beschrijving te geven van alle mogelijkheden in de toepassingen, wat enigszins overweldigend kan lijken, maar er is geen belemmering om ze allemaal te gebruiken. Doelen en POPs zouden moeten worden gebruikt om de lopende evaluaties, beoordelingen en communicatie met studenten (en ouders) die je reeds doet als docent te ondersteunen. Doelen in een ruimte Een doel kan onderdeel zijn van het nationaal curriculum, het lokale programma van de school of vaardigheden die de docent zelf heeft beschreven voor zijn/haar klas om te behalen. Voorbeelden kunnen zijn: Hier moet de student Begrijpen dat patronen van taalinteractie verschillen in verschillende sociale contexten en soorten teksten en dat ze helpen om rollen en relaties te signaleren. En de docent kan beslissen of de student het doel heeft behaald of niet. In dit geval betekent de blauwe kleur dat de student inderdaad de vaardigheid heeft behaald. Een ander voorbeeld, uit een ander curriculum met gedetailleerdere niveaus: De ruimte eigenaar kan bestaande doelen toevoegen aan ruimtes of zelfs doelen maken. Deze doelen kunnen ook worden geëvalueerd door docenten met verwijderrechten omdat het recht om studenten te evalueren achter de schermen is ingesteld.

4 Voor meer over doel structuren zie deel 1 van de handleiding. Eerst moet je de Doel toepassing toevoegen aan het pakket met toepassingen van de ruimte: 1) Ga naar de Ruimte pagina in het linker menu en selecteer dan Toepassingen aanpassen. 2) Klik Nieuwe toepassing. 3) Selecteer de toepassing Doelen en Sla op. Hoe voeg je doelen toe aan de ruimte 1) Klik in de Instellingen tab de kleine + blokjes om de mappen te openen en de structuur te zien. 2) Selecteer de benodigde doelen door ze te slepen naar de rechter kolom (of ze te dubbelklikken). Het is ook mogelijk om een hele map met al zijn doelen te slepen, zolang het de laatste map in de structuur is (je kan dus mappen selecteren met daarin doelen, maar geen mappen met daarin mappen). Geselecteerde doelen worden transparant weergegeven in de linker kolom om te laten zien dat ze in gebruik zijn. 3) Om het doel beter te bekijken klik je erop. Je ziet dan de omschrijving en de niveaus. 4) Je kan ook alle beschikbare doelen in een keer selecteren door te klikken op Selecteer alles. 5) Vink Zelfevaluatie toestaan aan wanneer je wilt dat de studenten zichzelf kunnen evalueren. In de volgende voorbeelden geven we de studenten zo veel mogelijk rechten. 6) Onthoud om Op te slaan wanneer je klaar bent.

5 De geselecteerde doelen worden nu getoond onder de Doelen tab: Let op: Terwijl het je recht in de ruimte is dat bepaalt of je doelen kan toevoegen of maken, is het de Fronter beheerder van de school die ervoor moet zorgen dat je de extra Mentor of Vakdocent toegangsrechten hebt over je studenten. Deze rollen zullen later worden uitgelegd, maar dit betekent dat er studenten in de ruimte lid zijn waar je geen rechten over hebt om ze te beoordelen. Hoe evalueer je een groep studenten Onder de tab Doelen selecteer je de studentengroep.

6 Klik op de doelen waarop je de studenten wilt evalueren. 1) Klik op het doel. De lijst met studenten verschijnt nu. 2) Er is één keuzerondje voor elk niveau. 3) Klik de juiste keuzerondjes aan, er zal dan een blauw vlak omheen komen te staan. 4) Wanneer er studenten zijn die niet moeten worden geëvalueerd op een bepaald doel, verwijder deze dan door op het icoon te klikken aan de rechterkant. De beoordeling kan plaatsvinden zolang het doel actief is in de ruimte, de studenten kunnen dan hun eigen voortgang zien. Individuele studenten en student zelfevaluatie 1) Selecteer een student in het uitrolmenu. 2) Wanneer de student zichzelf heeft geëvalueerd zal dit zichtbaar zijn als een geel vlak. 3) De evaluatie van de docent zal dan worden getoond als een blauwe rand. 4) Klik Verberg matrix om een gesprek te beginnen. In het verborgen matrix overzicht klik op Commentaar toevoegen. Schrijf je commentaar in het scherm dat nu verschijnt. Klik Opslaan wanneer je klaar bent.

7 Zowel docent als student kunnen commentaar toevoegen zolang het doel actief is in de ruimte. Commentaar wordt automatisch voorzien van de naam van de bijdrager en de datum en tijd van de bijdrage. Hoe maak je doelen Een docent die eigenaar is van de ruimte kan ook nieuwe doelen maken. Klik in de Instellingen tab op Maak nieuw doel. Zorg ervoor dat Zelfevaluatie toestaan is geselecteerd wanneer studenten moeten kunnen zelfevalueren. 1) Selecteer in het uitrolmenu waar in de structuur je het doel wilt tonen. 2) De titel kan een kop zijn of het daadwerkelijke doel/vaardigheid die je de studenten wilt laten behalen. 3) Korte titel is optioneel, maar zal worden getoond in het kruimelpad boven het doel. 4) Omschrijving is optioneel; het kan het doel uitleggen of het nut ervan. 5) Klik in een niveau veld om deze actief te maken. Vul het niveau in. Dit kan een beschrijving zijn van de vaardigheid/het niveau, of een beoordeling. Er kunnen maximaal zes niveaus zijn. Verwijder door op de prullenbak te klikken.

8 6) Om een gesprek over het doel te kunnen voeren zoals hierboven beschreven, vink je het vakje Maak het schrijven van commentaar mogelijk aan. 7) Dit is een optie voor beheerders wanneer ze doelen maken op schoolniveau en heeft geen functie in de ruimte. 8) Klik Opslaan en het doel is automatisch actief in de ruimte. Let op de kleine deur op het doel icoon, dit geeft aan dat het doel was gemaakt door een docent in de ruimte. Hoe koppel je leerdoelen aan bronmateriaal De meeste docenten wachten niet tot het eind van de periode om hun evaluaties te doen, maar geven doorlopend commentaar en feedback aan de studenten gedurende het schooljaar. Door de leerdoelen te koppelen aan andere bronnen gaat het verzamelen bij de evaluatie aan het eind van het blok makkelijker. Wanneer je een inlevermap maakt of een toets of zelfs bijna elk andere taak of bron in een ruimte; zie je bij de eigenschappen die je kan bewerken een kopje staan die heet Toevoegen aan leerdoel. In dit voorbeeld selecteren we een inlevermap. Alle doelen die eerder zijn geactiveerd in de Doelen toepassing zijn beschikbaar om te selecteren. Sleep ze naar de rechter kolom. Beoordelen en becijferen blijven hetzelfde. De studenten zien de taken en commentaren zoals gebruikelijk.

9 In het verborgen matrix overzicht van de geselecteerde doelen zullen de bronnen verschijnen. Ook alle beoordelingen of commentaar van de docent zal hier automatisch verschijnen het is daardoor makkelijker de eindbeoordeling te doen. POP Persoonlijk Ontwikkelings Plan Voor een complete evaluatie of het bijhouden van de leervoortgang gebruik je de POP toepassing, waar je toegang toe hebt via je persoonlijke toepassingen pakket: Je toegang in het POP is afhankelijk van je status als mentor of vakdocent. Het kan zo zijn dat een docent verschillende rollen kan hebben in relatie tot verschillende groepen. Normaal gesproken heeft een beheerder het POP al ingesteld en heb je er toegang toe door erop te klikken (1). Let op de sluitdatum. Tot deze datum is het POP open om aan te passen (wanneer deze niet handmatig is gesloten door de beheerder). De POP Periode toont de tijdspanne waarin er een verbinding is tussen de doelen in de klasruimtes en de zelfde doelen in het POP. Eerdere POPs zijn toegankelijk (Alleen Lezen) voor docenten en studenten onder Afgerond (2). De POPs onder Toekomstig (3) zijn toegankelijk voor de docenten, zodat ze er in kunnen beginnen te werken, maar is niet zichtbaar voor de studenten tot de openingsdatum. Als mentor kan je een POP maken voor een groep of project (4). Lees deel 1 van deze handleiding hoe zo n ad hoc POP kan worden ingesteld.

10 Voor sommige handelingen in het POP is geen Opslaan knop, maar zal er een bevestiging verschijnen in de rechter bovenhoek: Hoe stel je de onderwerpen (vakken) in in het POP Zelfs wanneer de beheerder het POP sjabloon aanmaakt, laten ze het vaak over aan de docenten om de onderwerpen in te stellen; om onderwerpen, studentgroepen en doelen te koppelen, vooral omdat het de docenten zijn die op dit gebied de meeste kennis hebben. Wanneer dit al voor je is ingesteld kan je dit hoofdstuk overslaan. In dit voorbeeld heeft de docent Engels ingesteld voor zijn vijfdeklassers over wie hij mentorrechten heeft. Hij geeft ook Engels in de zesde klas. Laten we kijken hoe ze dit instelt: Vul het onderwerp in (1) en klik dan Onderwerp groepen (2). Beschikbaar zijn alle groepen waar je toegang toe hebt als vakdocent of mentor. Koppel ze aan het onderwerp door ze te slepen naar de rechter kolom (3) en klik Opslaan(4). Klik Onderwerp doelen (6) om doelen te selecteren bij het onderwerp. Zie ook dat de mentor automatisch aan het onderwerp is gekoppeld (5). Dit is omdat mentoren alle evaluaties kunnen zien van hun studenten, zelfs als deze zijn gemaakt door vakdocenten.

11 Standaard zie je je ruimte doelen; vaak moet je Toon in organisatie aanvinken om alle doelen te zien (7). Selecteer doelen door ze te slepen zoals gebruikelijk (8) en vergeet niet op te slaan (9). Totdat je Publiceer (10) aanvinkt is het onderwerp onzichtbaar voor de studenten, wat betekent ze ook niets kunnen bijdragen. Hoe evalueer je per groep Selecteer in de Uitvoeren tab (1) de juiste groep in het uitrolmenu (2). Selecteer een onderwerp (3) en of je alleen de doelen, alleen de gesprekken (vrije tekst commentaren) of beide/alles (4) weer wilt geven. De keuze Verplichte doelen toont een of meer doelen die zijn ingesteld door een beheerder met het doel om een rapport te genereren (wordt later beschreven). Klik op de titel van het onderwerp (5) om de evaluatie uit te voeren:

12 1) De beheerder stelt de titels in van de commentaar kolommen. In dit voorbeeld is er een kopje met de naam Evaluatie docent, een die heet Zelfevaluatie student en een met de titel Opmerkingen ouders. Voor de laatste twee heeft de beheerder de studenten en de ouders toegang gegeven in de betreffende kolommen. Als mentor kan je daadwerkelijk commentaar toevoegen/bewerken in de andere kolommen, maar de bewerking zal worden voorzien van je naam. 2) Om een evaluatie te schrijven klik je naast de naam van de student in de betreffende kolom en een tekstveld zal verschijnen. 3) Wanneer je meerdere studenten selecteert door een vinkje te zetten voor hun naam, wordt de evaluatie die je schrijft automatisch gekopieerd naar de geselecteerde studenten. 4) Vergeet niet op te slaan voordat je de pagina verlaat. 5) Om te evalueren per doel, selecteer er een in het uitrolmenu en deze kan worden geëvalueerd op dezelfde manier als in de klasruimte. 6) Wanneer je in de klasruimte de evaluaties en becommentariëring hebt uitgevoerd, zullen deze worden getoond in het POP en hoef je het werk niet nogmaals te doen, maar 7) wanneer je deze wilt aanpassen, klik dan op Activeer evaluatie modus en maak je bewerkingen.

13 Hoe zit het met de ouders? Dit is een goed moment om de vraag te stellen: hebben ouders toegang tot het POP? Wanneer de scholl de ouderlogin gebruikt is dat mogelijk. Hoe een ouder het POP ziet is ongeveer hetzelfde als de studenten. De beheerder kan de ouders toegang geven om opmerkingen te schrijven onder de onderwerpen en in het Actieplan, net als de docenten en de studenten. De ouders zien de evaluaties wanneer de docent deze publiceert (en zouden kunnen bijdragen door het plaatsen van opmerkingen wanneer dit is ingesteld). Een individuele student evalueren Verschillende van de POP mogelijkheden zoals Actieplan en Status rapport, zijn alleen beschikbaar wanneer er een student is geselecteerd: Om een individuele student te bekijken/evalueren selecteer je die student in het uitrolmenu (1). Wanneer je mentor bent van die student kan je alle onderwerpen van de student zien (2). Wanneer je een individuele student hebt geselecteerd kan je schakelen tussen oude en huidige (en zelfs toekomstige) POPs (3). Gebruik daarvoor de kleine blauwe pijltjes. Om te evalueren klik je op de titel van het onderwerp (4).

14 Bij de weergave van individuele studenten worden evaluaties en doelen in hetzelfde overzicht getoond. Klik Activeer evaluatie modus om de evaluaties te veranderen. Klik Verberg matrix om commentaren in een gesprek te lezen of toe te voegen die gerelateerd zijn aan een doel, zoals eerder beschreven voor de Doel module. Het Actieplan Terwijl het aantal onderwerpen zoveel kan zijn als je zelf wilt, is er maar één actieplan voor elke student. Het actieplan wordt meestal gebruikt voor overkoepelende opmerkingen, zowel over het curriculum als onderwerpen buiten het curriculum. De beheerder bepaalt bij het instellen van het POP of de vakdocenten toegang moeten hebben tot het actieplan samen met de mentor. In relatie tot ouder-docent gesprekken kan het actieplan door beide worden gebruikt voor de voorbereiding daarop en de documentatie ervan. De inhoud en de kopjes in het actieplan zijn afhankelijk van de instellingen door de beheerder. In het voorbeeld hieronder hebben we alle mogelijkheden toegevoegd. Onder de kop Actieplan staan een aantal vrije tekst velden. De beheerder heeft toegestaan dat ook ouders en studenten kunnen bijdragen. Ze kunnen alleen schrijven in het veld dat voor hen bestemd is, terwijl docenten overal kunnen schrijven en bewerken. Aan de velden wordt altijd de naam van de laatste bijdrager toegevoegd en de tijd van de laatste bijdrage. Onder het kopje Bijlagen kan de mentor bestanden uploaden om de evaluatie te ondersteunen, het werk van de student te tonen of om andere belangrijke documenten toe te voegen. Klik Bladeren, selecteer het bestand en klik Openen. Bestanden in de meeste formaten kunnen worden toegevoegd.

15 Beheerders kunnen de toegang instellen om persoonlijke/individuele doelen toe te voegen aan het actieplan van de studenten. Dit kan worden gelimiteerd tot de docenten, maar ook de student kan toegang worden gegeven. De doelen kunnen worden geselecteerd uit de doelen van de beheerder, uit de ruimte (1) of direct vanaf het begin worden gemaakt (2). Het proces is hetzelfde voor het toevoegen van doelen aan onderwerpen en aan ruimtes. Het actieplan is niet zichtbaar voor studenten of ouders totdat deze is gepubliceerd door de mentor. Docenten publiceren onderwerpen naar hele groepen terwijl actieplannen individueel worden gepubliceerd. Veranderingen kunnen worden gemaakt na het publiceren en ook het gesprek kan doorgaan tot de sluitdatum van het POP of tot het moment dat een docent of beheerder handmatig het POP afsluit. Wanneer het Actieplan is gepubliceerd, kunnen ouders het plan goedkeuren. Dit als een digitale handtekening. Zelfs wanneer het plan is goedgekeurd kunnen docenten, studenten en ouders veranderingen aanbrengen. De goedkeuring van de ouder zal dan in rood worden getoond om te laten zien dat er veranderingen zijn aangebracht. Ouders kunnen daarna de wijzigingen weer goedkeuren enzovoort. 1) Er zijn wijzigingen aangebracht nadat de ouders het hebben goedgekeurd.

16 2) Ouders hebben de wijzigingen goedgekeurd. Een rapport genereren om te printen Het POP bestaat in Fronter en is op elk moment beschikbaar, maar wanneer er behoefte is om het document te printen kan de mentor een PDF ervan genereren: Klik daarvoor op Exporteer onderaan de pagina. Maak een rapport voor alleen de geselecteerde student of voor de hele groep (1). Selecteer de elementen die in het rapport moeten worden opgenomen (2); alleen het Actieplan of ook de Doelen met de evaluaties (alleen de evaluaties van de docent worden gerapporteerd) en/of het Gesprek. Je kan ook handtekening velden toevoegen (3). Klik Genereren (4) en het rapport zal als een link beschikbaar worden gemaakt (5).

17 Dit rapport zal er ongeveer zo uitzien: Voorpagina met handtekening velden: Onderwerp evaluaties: Nieuwe rapporten kunnen worden gegenereerd wanneer daar behoefte aan is. Ouders kunnen een PDF maken voor hun eigen kind en vakdocenten kunnen rapporten genereren van doelen en gesprekken over hun eigen onderwerpen, maar niet van het Actieplan. Het laatste Actieplan onderdeel dat we beschrijven is Afsluiten. Sommige mentoren willen bepalen wanneer een POP moet worden gesloten voor aanpassingen, meestal nadat het ouder-docent gesprek heeft plaatsgevonden of de periode evaluatie is afgerond. De mentor kan het POP afsluiten voor de sluitdatum door op Afsluiten te klikken onderaan de pagina. Hiermee verschijnen twee opties; het POP kan worden afgesloten voor de geselecteerde student of voor alle studenten in het POP (wat echt alle studenten betekent, inclusief vakgroepen. Het algemene advies is dus: doe dit niet wanneer je nog andere groepen doceert dan je eigen mentorgroep). Een waarschuwing wordt vervolgens getoond met de vraag of je het zeker weet dat je de student(en) wilt afsluiten. Let op: Je kan een POP ontgrendelen welke gesloten is, maar zelfs wanneer je alle studenten in één klik afsluit, zal het heropenen individueel moeten worden gedaan voor elke student.

18 Het gesloten POP zal grijze tekstgebieden hebben om aan te geven dat niets toegevoegd of aangepast (1) kan worden en heeft kleine slotjes boven de doelen (2). Het Status rapport De laatste tab in het POP is de Status rapport tab. Deze is altijd Alleen Lezen en zal alleen inhoud bevatten wanneer doelen worden gebruikt in ruimtes. De tab toont alle objecten die zijn gekoppeld aan leerdoelen in de ruimtes zoals eerder beschreven. De content wordt samengebracht in drie categorieën: Ingeleverde opdrachten, Toetsen en Bronnen (alle andere materialen) (1). Klik op het kleine pijltje voor de objecten om de gekoppelde doelen te zien (2). De objecten zelf zijn alleen toegankelijk wanneer je toegang hebt tot de ruimte waar ze in staan (4). Dit houdt in dat de student tot alle objecten toegang heeft, de ouders tot geen enkele en de docenten en management afhankelijk van hun ruimte toegang. Wanneer er beoordelingen en/of commentaar zijn bij de objecten, worden deze ook getoond (3) waarmee het Status rapport een document maakt om de eindevaluaties te ondersteunen. Verplichte doelen Je kan deze kop zien in het POP, wat betekent dat sommige doelen speciaal zijn geactiveerd door de beheerder. Verplichte doelen worden geëvalueerd met keuzerondjes net als andere doelen, maar

19 alleen de docenten hebben toegang om te evalueren. Vanuit deze doelen kan de beheerder een rapport maken op elk groepsniveau, schoolniveau of zelfs voor de hele Fronter installatie. Training en consultancy Pearson Benelux biedt ook een POP training aan welke is toegespitst op de Nederlandse behoeften. Ga naar om meer informatie te vinden over deze training en contact op te nemen met ons. Version control Version Date Content Creator Y12 May 2012 ILP and Goals for teachers Kari Olstad Y12-NL Augustus 2012 POP en Doelen voor docenten Mark Schiedon QA Date Approved by Comments May 2012 Ingun Vaglid Commented and approved

POP en Doelen Deel 1: Beheerders

POP en Doelen Deel 1: Beheerders POP en Doelen Deel 1: Beheerders Deze handleiding is vervaardigd door Nieuw in deze handleiding In plaats van een handleiding voor POP en een handleiding voor Doelen, hebben we nu handleidingen gemaakt

Nadere informatie

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft.

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft. Doel Module Fronter 92 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming met Wat is nieuw in deze

Nadere informatie

Themahandleiding: Portfolio

Themahandleiding: Portfolio Themahandleiding: Portfolio Fronter 91 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming met Nieuwe

Nadere informatie

Themahandleiding: Vragendatabase

Themahandleiding: Vragendatabase Themahandleiding: Vragendatabase Fronter 91 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming

Nadere informatie

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor Formulieren In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor de Functioneel beheerder. Ter verduidelijking zijn op relevante onderdelen eveneens schermvoorbeelden

Nadere informatie

Themahandleiding: Einde jaar begin nieuw jaar Fronter 92

Themahandleiding: Einde jaar begin nieuw jaar Fronter 92 Themahandleiding: Einde jaar begin nieuw jaar Fronter 92 Dit document is gemaakt door Fronter as fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming

Nadere informatie

Revisely Docentenhandleiding

Revisely Docentenhandleiding Revisely Docentenhandleiding Educate-itbalie@uu.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Account aanvragen en inloggen 3 2 Groep aanmaken 3 3 Studenten toevoegen 3 3.1 Handmatig één voor één toevoegen 3 3.2 Groep

Nadere informatie

Handleiding. Digitaal Rapport

Handleiding. Digitaal Rapport Handleiding Digitaal Rapport 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 3 3. Relatie met methodetoetsen... 3 4. Rapportperiodes aangeven... 4 5. Rapportdefinities instellen... 4 Rubriek aanmaken...

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

EDUscope Dossier Werken met Journalen

EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope versie 3.7.0 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Individueel leerlingjournaal... 3 3.1 Journaalregels toevoegen:... 3 3.2

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

Handleiding internet Het maken van pagina s

Handleiding internet Het maken van pagina s Handleiding internet Het maken van pagina s Hoofdstuk IV Vullen van pagina s met tekst en beeld Het vullen van een pagina met tekst en beeld In dit hoofdstuk gaan we een van de pagina s vullen met tekst

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Werken met DISK. Handleiding voor docenten

Werken met DISK. Handleiding voor docenten Werken met DISK Handleiding voor docenten Inhoud 1. DISK opstarten 2. Niveau instellen 3. Thema s arrangeren 4. Toetsen klaarzetten 5. Resultaten bekijken 6. Eigen materiaal toevoegen 7. Leerlingenview

Nadere informatie

Handleiding Blink Studio

Handleiding Blink Studio Handleiding Blink Studio Versie 1.2 Algemene functies Blink Studio Introductie Blink Studio biedt verschillende mogelijkheden aan leerkrachten. Blink Studio is de startpagina voor alle Blink lesmethodes.

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Themahandleiding: Inleveren en plagiaat controle

Themahandleiding: Inleveren en plagiaat controle Themahandleiding: Inleveren en plagiaat controle Fronter 91 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in

Nadere informatie

Handleiding administrator

Handleiding administrator Handleiding administrator september 2016 Handleiding Administrator Als administrator van uw bedrijf, kunt u in de Administrator omgeving de accounts van uw kantoor beheren en rapporten uitdraaien. U vindt

Nadere informatie

Themahandleiding: Leerpad, Pagina, Lijst, Artikel en Homepage

Themahandleiding: Leerpad, Pagina, Lijst, Artikel en Homepage Themahandleiding: Leerpad, Pagina, Lijst, Artikel en Homepage Fronter 91 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract

Nadere informatie

Themahandleiding: Fronter document

Themahandleiding: Fronter document Themahandleiding: Fronter document Fronter 92 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

HANDLEIDING APPRENTICE (voor leerlingen)

HANDLEIDING APPRENTICE (voor leerlingen) (voor leerlingen) Inhoudsopgave 1. Inloggen 3 2. Overzicht Dashboard 4 - Naar je werkstuk 4 3. De werkstukpagina 5 - Kolom rechts: 6 Agenda 6 Berichten 7 Tools: 8 - Stappenplan 8 - Logboek 9 - Bronnenlijst

Nadere informatie

Training Kit Planning en icalendar

Training Kit Planning en icalendar Training Kit Planning en icalendar Versie: December 2011, Revisie 2 Coachview.net: 2.4 Auteur(s): Remy Remery Dé nieuwe manier van samenwerken Inhoudsopgave 1. INLEIDING...3 DOELSTELLING... 3 MODULES...

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Aanmaken bedrijfsverzamelgebouw... 3 5. Aanmaken

Nadere informatie

Evenementen publiceren en bewerken

Evenementen publiceren en bewerken Evenementen publiceren en bewerken Inloggen... 1 Aanmaken nieuw evenement... 1 Bewerken bestaande evenementen... 4 Deelnemerslijst printen... 5 Inloggen Stap 1. Ga naar http://www.healingarts.nl/mijn-account/

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

Werkinstructie Verzoeken

Werkinstructie Verzoeken Werkinstructie Verzoeken In Mijn Rechtspraak Toezicht Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden en blinden.

Nadere informatie

Inhoud Inkopen Status... 2 Snel inkopen registreren... 3 Leverancier toevoegen... 3 Inkopen aanpassen of verwijderen... 4 Rapport: Inzoomen...

Inhoud Inkopen Status... 2 Snel inkopen registreren... 3 Leverancier toevoegen... 3 Inkopen aanpassen of verwijderen... 4 Rapport: Inzoomen... Handleiding Inkoopregistratie In deze handleiding krijg je uitgelegd hoe de module Inkopen werkt. Er wordt beschreven hoe de diverse pagina s onder het menu-item Inkopen werken en waarvoor zij bedoeld

Nadere informatie

23. Standaardbrieven (MailMerge)

23. Standaardbrieven (MailMerge) 23. Standaardbrieven (MailMerge) In deze module leert u: 1. Wat een standaardbrief is. 2. Hoe u een standaardbrief maakt. 3. Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan een standaardbrief. 4. Hoe u een

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1400 Horeca Tafelregistratie

HANDLEIDING Q1400 Horeca Tafelregistratie Q-LINE Q1400 Tafelregistratie Handleiding versie 2.0 HANDLEIDING Q1400 Horeca Tafelregistratie Pag.: 1 Q-LINE Q1400 Tafelregistratie Handleiding versie 2.0 Inhoudsopgave Inleiding...3 Kassa functies...4

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Werken met Groepsoverzichten & Groepsplannen

Werken met Groepsoverzichten & Groepsplannen Werken met Groepsoverzichten & Groepsplannen EDUscope 10 augustus 2014 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046 4571830 1. INLEIDING Dit is de handleiding Werken met Groepsoverzichten & Groepsplannen in EDUscope.

Nadere informatie

1. Introductie... 2 2. Accountgegevens... 3 2.1 Wachtwoord wijzigen... 4 2.2 Emailadres toevoegen/wijzigen... 4 3. De Worksites... 5 4. Profiel...

1. Introductie... 2 2. Accountgegevens... 3 2.1 Wachtwoord wijzigen... 4 2.2 Emailadres toevoegen/wijzigen... 4 3. De Worksites... 5 4. Profiel... 1. Introductie... 2 2. Accountgegevens... 3 2.1 Wachtwoord wijzigen... 4 2.2 Emailadres toevoegen/wijzigen... 4 3. De Worksites... 5 4. Profiel... 7 5. Documenten... 9 5.1 Het aanmaken van mappen... 10

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten Alles telt handleiding * baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. baopass* voor leerkrachten 1 Alles telt handleiding Inhoud Inleiding 3 Opstarten 3 Groepen 4 Leerling aanpassen 5 Leerling

Nadere informatie

Onderwijstools 2.0, Kennisnet

Onderwijstools 2.0, Kennisnet Onderwijstools 2.0, Kennisnet Gebruikershandleiding Kennisnet. Leren vernieuwen. Stichting Kennisnet Paletsingel 32 T 0800 321 22 33 2718 NT Zoetermeer M info@kennisnet.nl Postbus 778 I kennisnet.nl 2700

Nadere informatie

Ingeleverde projectopdracht beoordelen

Ingeleverde projectopdracht beoordelen Ingeleverde projectopdracht beoordelen 1. U kunt op twee manieren de projectopdrachtbenaderen: Ga op uw vakdashboard naar Follow- uptaken en klik op de projectopdracht onder Follow- uptaken. Levert een

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes invullen. - rapportages. Persoonlijk. - loonstroken. 1 16-1-2012 12:24:54 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje aanbieden 7 5 Rapportage

Nadere informatie

Handleiding. Leerlijnen jonge kind. in ParnasSys

Handleiding. Leerlijnen jonge kind. in ParnasSys Handleiding Leerlijnen jonge kind in ParnasSys Versie Maart 2016 Inhoud Inleiding 3 1. Instellen van Leerlijnen jonge kind in ParnasSys door de beheerder 4 Het overnemen van het pakket Leerlijnen jonge

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

Studieobjecten bewerken Marnix academie. Laatst bijgewerkt op dinsdag 2 juni 2015

Studieobjecten bewerken Marnix academie. Laatst bijgewerkt op dinsdag 2 juni 2015 Studieobjecten bewerken 2015 2016 Laatst bijgewerkt op dinsdag 2 juni 2015 Vragen / opmerkingen mail mailto:h.zuidervaart@hsmarnix.nl Marnix academie Inhoudsopgave Inhoud Over de studieobjecten... 1 Studieobjecten

Nadere informatie

Stap 0: Voorbereiding

Stap 0: Voorbereiding Welkom, Wat fijn dat je voor NT2+ van ThiemeMeulenhoff hebt gekozen! We helpen je graag op weg! Termen: Instituut Groepen Coördinator Docent Student Een onderwijsinstelling die uit een of meerdere groepen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Website RKVVO

Gebruikershandleiding Website RKVVO Gebruikershandleiding Website RKVVO Beheerder Teampagina Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanmelden in het CMS... 3 3. Nieuwsberichten onderhouden... 4 4. Gegevens voor wedstrijden bijwerken... 8 4.1. Wedstrijdselectie

Nadere informatie

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over verzendlijsten... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

functionaliteit in beide abonnementen (Basis en Compleet) beschikbaar.

functionaliteit in beide abonnementen (Basis en Compleet) beschikbaar. In deze handleiding worden alle functionaliteiten besproken. Door middel van twee iconen wordt aangegeven welke functionaliteit in welke abonnement beschikbaar is. Hieronder een overzicht. Wanneer dit

Nadere informatie

Bekwaamheidsdossier mijn dossier

Bekwaamheidsdossier mijn dossier Bekwaamheidsdossier mijn dossier Inhoud: elke medewerker heeft toegang tot het bekwaamheidsdossier als diegene inlogt met 2FA. Een teamleider heeft wat meer opties dan een teamlid. Medewerker: Een medewerker

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Aanmaken bedrijfsverzamelgebouw... 3 5. Aanmaken

Nadere informatie

Werken met DISK. Handleiding voor docenten

Werken met DISK. Handleiding voor docenten Werken met DISK Handleiding voor docenten Inhoud 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. DISK opstarten Niveau instellen Thema s arrangeren Toetsen klaarzetten Resultaten bekijken Prestaties beoordelen Eigen materiaal

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITAAL LOGBOEK (INTERACTIVE JOURNAL) VERSIE BUILDING BLOCK:

HANDLEIDING DIGITAAL LOGBOEK (INTERACTIVE JOURNAL) VERSIE BUILDING BLOCK: HANDLEIDING DIGITAAL LOGBOEK (INTERACTIVE JOURNAL) VERSIE BUILDING BLOCK: 1.1.3695 3 juni 2013 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Proces... 4 Beschikbaar stellen... 4 Hoe... 5 Invullen logboek door student...

Nadere informatie

Publiceren basisrooster

Publiceren basisrooster Publiceren basisrooster Inleiding Op deze pagina DESKTOP In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u het rooster kunt publiceren zodat het zichtbaar wordt in het portal en in de app. Ook ziet u hoe u eenvoudig

Nadere informatie

Beginnerstrainin TYPO3 Stap voor stap de website beheren

Beginnerstrainin TYPO3 Stap voor stap de website beheren Beginnerstrainin TYPO3 Stap voor stap de website beheren Programma Uitleg indeling website Achtergrond beheeromgeving TYPO3 Het publiceren Opmaken homepage Het maken van pagina's Het opmaken van pagina

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes - rapportages. Persoonlijk. - facturen. - layout. 1 16-1-2012 14:30:41 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje goed of afkeuren 7 5

Nadere informatie

Gebruik van de cliëntagenda

Gebruik van de cliëntagenda Voordat de cliëntagenda in gebruik genomen kan worden, zal deze functionaliteit aangezet moeten worden door Nedap Support. Items in de cliëntagenda zijn te wijzigen met het recht "Cliëntagenda beheren".

Nadere informatie

Themahandleiding: SMS toepassing in Fronter

Themahandleiding: SMS toepassing in Fronter Themahandleiding: SMS toepassing in Fronter Fronter Y10 Dit document is gemaakt door Fronter www.fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming

Nadere informatie

Inhoud. MySite Handleiding 1

Inhoud. MySite Handleiding 1 Inhoud Een module bewerken: Een module toevoegen...2 Een module kopiëren...4 Een module verplaatsen...5 Een module verbergen...6 Een module verwijderen...6 Openingsuren wijzigen...7 Een pagina bewerken:

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Handleiding Voor Bedrijven

Handleiding Voor Bedrijven Handleiding Voor Bedrijven Versie 1-2017 INHOUDSOPGAVE Inhoud 1. account 3 - Nieuw account aanmaken 2. Inloggen 5 - Op het beheersysteem 3. project 8 - Het aanmaken van een project 3b. project 14 - Biedingen

Nadere informatie

Het instellen van je eigen laptop

Het instellen van je eigen laptop Het instellen van je eigen laptop 2018 2019 Inhoud Inleiding... 2 Windows instellen en account aanmaken... 3 OneDrive Instellen... 11 OneDrive koppelen aan Office... 14 Deze handleiding is van toepassing

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Website Inhoud Beheerder

Website Inhoud Beheerder Beknopte handleiding: Website Inhoud Beheerder Hieronder treft u de handleiding aan van de Website Inhoud Beheerder gebaseerd op Plone. Pagina 1 van 21 Inhoudsopgave Basis Pagina 3 Nieuwe pagina Pagina

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Portfolio Handleiding / faq

Portfolio Handleiding / faq Portfolio Handleiding / faq Wat is een portfolio? Waar vind ik het portfolio? Wat vind ik allemaal op mijn portfoliopagina? Hoe pas ik mijn introductietekst aan? Wat zijn portfoliomappen en portfolio-items?

Nadere informatie

RIE Vragenlijst Editor

RIE Vragenlijst Editor Handleiding RIE Vragenlijst Editor Versie 1.0 Datum: 29 oktober 2015 IT&Care B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2. OVERZICHT RIE VRAGENLIJSTEN... 4 3. AANMAKEN VAN EEN NIEUWE VRAGENLIJST...

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...4 1.1 Ingelogd blijven...5 1.2 Wachtwoord vergeten...6 2 Applicatie keuzescherm...7 2.1 De beheeromgeving openen...8 3

Nadere informatie

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform Handleiding dashboard 3WA SaaS platform 151021 versie 1.0.2 Inhoud Inloggen... 3 Menu... 4 Algemeen... 5 Beginscherm... 5 Toevoegen widget aan dashboard... 5 Overige functionaliteiten bij widgets... 8

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Inleiding: - 2 - Toegang krijgen tot de applicatie - 3 - Tabblad Gebruikers - 4 -

Inleiding: - 2 - Toegang krijgen tot de applicatie - 3 - Tabblad Gebruikers - 4 - MT-Module Inleiding: - 2 - Toegang krijgen tot de applicatie - 3 - Tabblad Gebruikers - 4 - Gebruikers aanmaken - 4 - Gebruikers wijzigen - 5 - Gebruikers verwijderen - 5 - Tabblad Planbeheer: - 6 - Vakken

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Handleiding. Leerlijnen peuters. in ParnasSys

Handleiding. Leerlijnen peuters. in ParnasSys Handleiding Leerlijnen peuters in ParnasSys Versie Maart 2016 Inhoud Inleiding 3 1. Invoeren van peuters in ParnasSys Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Instellen van Leerlijnen peuters in ParnasSys

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Handleiding otterportaal deelnemers

Handleiding otterportaal deelnemers Handleiding otterportaal deelnemers Versie 11 1 2018 Deze handleiding geeft uitleg over het invoerportaal van het NEM Verspreidingsonderzoek Otter. Inloggen Adres Het adres van het portaal is: www.otters.meetnetportaal.nl.

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren OVM 2.0 Stappenplan Leerling exporteren en importeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemeen... 3 Voorbereiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Downloaden... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Handleiding online Factsheetmodule

Handleiding online Factsheetmodule Handleiding online Factsheetmodule Sportvissers hebben eigenlijk maar twee dingen nodig: goed viswater en een goede visstand. De zorg voor goed viswater met een goede visstand is dan ook de belangrijkste

Nadere informatie

Korte instructie bij het werken met de leerlijnen in ParnasSys

Korte instructie bij het werken met de leerlijnen in ParnasSys Korte instructie bij het werken met de leerlijnen in ParnasSys Advies: werk in Google Chrome of Firefox. Aan de slag met een groep mijn ParnasSys > selecteer de groep > knop groepskaart Wat wilt u doen?

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl [Geef tekst op] 1. Inloggen Ga naar: http://www.rallykaart.nl/g2 Klik rechtsboven op Inloggen Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat u van ons hebt ontvangen en

Nadere informatie

Diplomeren - Light. Binnen Trajectplanner is het mogelijk om sjablonen aan te maken die gebruikt kunnen worden bij

Diplomeren - Light. Binnen Trajectplanner is het mogelijk om sjablonen aan te maken die gebruikt kunnen worden bij Diplomeren - Light Binnen Trajectplanner is het mogelijk om sjablonen aan te maken die gebruikt kunnen worden bij het afdrukken van diploma s en supplementen. Deze sjablonen kunnen gevuld worden met mergevelden

Nadere informatie

Google Agenda: Plannen, uitnodigingen, bijlagen en afdrukken

Google Agenda: Plannen, uitnodigingen, bijlagen en afdrukken Ziet Google Agenda er bij u anders uit dan zoals hier weergegeven? U lost dit op door over te schakelen op de nieuwe stijl! Google Agenda: Plannen, uitnodigingen, bijlagen en afdrukken De agendaweergave

Nadere informatie

HANDLEIDING CURSUS PLANNER

HANDLEIDING CURSUS PLANNER HANDLEIDING CURSUS PLANNER 26-04-2013 SP11 Contents Handleiding Cursus Planner... 3 Activeren Cursus Planner... 3 Het opzetten van de cursusplanner... 4 Het invullen van de cursus planner... 6 2 HANDLEIDING

Nadere informatie

Handleiding. Plannen opstellen in ParnasSys

Handleiding. Plannen opstellen in ParnasSys Handleiding Plannen opstellen in ParnasSys Inhoud Groepsplan opstellen... 3 1. Groepsplan aanmaken... 3 2. Doelen en aanpak invullen... 4 3. Verslag uitvoering... 5 4. Verslag evaluatie... 5 Clusterplan/individueel

Nadere informatie

Handleiding otterportaal deelnemers

Handleiding otterportaal deelnemers Handleiding otterportaal deelnemers Versie 8-6-2016 Deze handleiding geeft uitleg over het invoerportaal van het NEM Verspreidingsonderzoek Otter. Inloggen Adres Het adres van het portaal is: www.otters.meetnetportaal.nl.

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Bewerken van uw objecten... 3 5. Het objectformulier...

Nadere informatie

Releasenotes LCMS 2019v1

Releasenotes LCMS 2019v1 Release notes LCMS 2019v1 Colofon Contactpersoon: Raymond Schram Titel: Releasenotes LCMS 2019v1 Datum: 11 maart 2019 Status: Definitief Versie: 1.01 Auteurs: Raymond Schram [IFV] Projectleider: Review:

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Inhoudsopgave 1. Inloggen op het CMS-systeem 2. Artikelen en Categorieën beheren 2.1 Aanmaken en beheren van een artikel 2.2 Verwijderen van een artikel 2.3 Aanmaken van

Nadere informatie

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Handleiding Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android Auteur SIMgroep Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Inhoudsopgave HANDLEIDING... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 2. RAADDIGITAAL INSTALLEREN...

Nadere informatie

Instructie Vraag & antwoord (Leadbuyer)

Instructie Vraag & antwoord (Leadbuyer) Instructie Vraag & antwoord (Leadbuyer) Introductie De vraag & antwoord module in Negometrix biedt de mogelijkheid om de Nota van Inlichtingen geïntegreerd in uw tender te verweven. De vraag & antwoord

Nadere informatie

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word.

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. NB: Voor deze instructie is gebruik gemaakt van Office 2016 op een Windows 7 computer; de taal staat ingesteld op Nederlands. In grote

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Hand-out OuderCommunicatieSysteem

Hand-out OuderCommunicatieSysteem Hand-out OuderCommunicatieSysteem Publicatiedatum 13-09-2016 Inhoudsopgave Fase 1: starten met het OuderCommunicatieSysteem 3 Inloggen 3 Naar de achterkant van de website 4 Naar modulebeheer 4-5 Configuratie

Nadere informatie

Boekingen gemaakt in de Agenda zijn 1:1 zichtbaar in het Planbord, andersom zijn boekingen gemaakt in het Planbord direct beschikbaar in de Agenda.

Boekingen gemaakt in de Agenda zijn 1:1 zichtbaar in het Planbord, andersom zijn boekingen gemaakt in het Planbord direct beschikbaar in de Agenda. Agenda In Timewax is de plannings informatie zowel per resource als per project beschikbaar. In de agenda zijn alle gemaakte boekingen zichtbaar. De weergave van de agenda kan worden aangepast aan de behoefte

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

Quick Reference Card. Activiteiten

Quick Reference Card. Activiteiten Quick Reference Card Activiteiten 1) Een bestaande pagina bewerken 2) Voeg een vertaling toe 3) Het toevoegen van een afbeelding 4) Het hergebruiken van content 5) Het maken van een nieuws- of agenda-item

Nadere informatie

Home Documenten... 2 POP Mijn CV Bevoegdheden Notities Evaluaties Evaluatie activeren... 5

Home Documenten... 2 POP Mijn CV Bevoegdheden Notities Evaluaties Evaluatie activeren... 5 Bekwaamheidsdossier Inhoud: elke medewerker heeft toegang tot het bekwaamheidsdossier als diegene inlogt met 2FA. Een teamleider heeft twee extra menu-items: Evaluaties activeren: voor meerdere personen

Nadere informatie

Versie 1.0. Gebruikershandleiding MND-applicatie

Versie 1.0. Gebruikershandleiding MND-applicatie Gebruikershandleiding MND-applicatie Wijzigingsbeheer Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 5-3-2014 Initiële versie J. van Luijk 0.2 7-3-2014 Feedback EZ verwerkt J. van Luijk 0.3 11-3-2014 Feedback

Nadere informatie