Gratis toegankelijke evenementen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gratis toegankelijke evenementen"

Transcriptie

1 Marktgelden In het verleden is menigmaal een discussie ontstaan met een belastinginspecteur of markt- en kermisgelden een vergoeding voor een ondernemersprestatie vormen, dan wel dat sprake is van een bijdrage die ontvangen wordt als overheid. Het besluit geeft daarover nu duidelijkheid. Onder verwijzing naar het Porto arrest van het Hof van Justitie bepaalt de staatsecretaris dat als markten worden georganiseerd op de openbare weg, sprake is van het handelen als overheid. Dit heeft tot gevolg dat de ontvangen bijdrage niet aan de heffing van btw is onderworpen en dat de btw op toerekenbare kosten, zoals schoonmaakkosten, voor compensatie in aanmerking komen. Er zijn twee belangrijke aspecten in dit kader te onderkennen, namelijk de openbare weg en bijkomende kosten. De openbare weg vervult in dit kader een cruciale rol. Als de markt of kermis namelijk niet op een openbare weg wordt gehouden, maar op een afzonderlijk evenemententerrein dat normaal gesproken niet toegankelijk is als openbare weg, zal de fiscale uitkomst anders zijn. Bij veel markten en kermissen wordt door de gemeente elektra geleverd aan de marktkoopman of de kermisexploitant. In een bijlage van de Btw-richtlijn wordt aangegeven dat een gemeente bij de levering van elektriciteit altijd als btw-ondernemer optreedt. Dit betekent dat de gemeente hiervoor altijd een factuur met btw dient uit te reiken en de btw op aangifte dient te voldoen, tenzij hierover praktische afspraken zijn gemaakt met de Belastingdienst. Als deze afspraken er niet zijn en er wel een afzonderlijke vergoeding wordt ontvangen voor de levering van elektriciteit, is het goed eens te kijken naar de afrekeningen die de marktmeester namens de gemeente afgeeft. Voldoen deze afrekeningen aan de factuurvereisten van de Wet op de omzetbelasting 1968?

2 Gratis toegankelijke evenementen In het besluit aftrek voorbelasting is de oude goedkeuring voor gratis toegankelijke evenementen ingetrokken en anders geformuleerd. Wij vroegen in een eerdere nieuwsbrief ons al af wat er zou gebeuren met de mening van de staatssecretaris van destijds dat als de gemeente een gratis evenement zou organiseren of de btw dan nog compensabel zou zijn. Het nieuwe besluit bericht daarover. Gemeenten hebben recht op bijdrage uit het BTW-compensatiefonds voor zover zij niet optreden als btw-ondernemer. De gemeente heeft daarom recht op compensatie voor zover zij optreedt als overheid en voor zover zij optreedt als niet-ondernemer. Als voorbeeld van het optreden als nietondernemer geeft de staatssecretaris het geval dat de gemeente een evenement organiseert dat voor iedereen gratis toegankelijk is. Dit ziet onder andere op muziekfestivals maar ook de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

3 Eigenbouwerschap Soms worden aan gemeenten facturen verstuurd waarop staat aangegeven omzetbelasting verlegd. Dit doet zich onder andere voor als het gaat om bouwprojecten. Maar het geldt niet voor alle bouwkundige werkzaamheden die door aannemers in opdracht van de gemeente worden uitgevoerd. De Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA) heeft voor de btw zijn vormgeving gekregen in de verleggingsregeling in de bouw. Deze houdt in dat onderaannemers die een werk van stoffelijke aard uitvoeren op de factuur aan de opdrachtgever-(hoofd)aannemer geen btw-bedrag mogen melden, maar alleen met vermelding omzetbelasting verlegd mogen factureren. De WKA en de verleggingsregeling in de bouw kennen beide het begrip eigenbouwer. Met een aannemer wordt gelijkgesteld de eigenbouwer. Eigenbouwer is de opdrachtgever die in het kader van zijn normale bedrijfsuitoefening een werk van stoffelijke aard uitvoert. De keten wordt in dat geval in feite uitgebreid met de opdrachtgever. De gemeente is eigenbouwer als zij als btw-ondernemer optreedt. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als het sport- of welzijnsbedrijf opdracht geeft tot nieuwbouw en een vorm van bouwtechnisch toezicht uitoefent die het toezicht van een normale opdrachtgever te boven gaat. Hierbij kan worden gedacht aan een gemeente die een sporthal of een MFA laat bouwen en het bouwtechnische toezicht op de uitvoering doorgaans overlaat aan een interne bouwkundige afdeling. In dat geval dient de hoofdaannemer zijn btw te verleggen naar de gemeente. In tijden van crisis verdient het aanbeveling hierover steeds vooraf zekerheid te hebben. Bij faillissement van de hoofdaannemer zal de ten onrechte niet-verlegde btw van de gemeente kunnen worden nageheven. In deze situaties geldt tevens de aansprakelijkheid voor de in de keten niet afgedragen loonheffing en sociale lasten. Bij het uitvoeren van bestemmingsplannen treedt de gemeente op als ondernemer voor de uitgifte van (bouw)kavels en als overheid bij de aanleg van gemeenschapsvoorzieningen. Hoewel het gemeentelijk grondbedrijf bij het bouwrijp maken van gronden deels handelt als btw-ondernemer (bouwkavels) en deels als niet-ondernemer (aanleg infrastructurele voorzieningen), keurt de staatssecretaris goed dat de verleggingsregeling buiten toepassing blijft bij de realisatie van bestemmingsplannen. Dit om splitsingsmoeilijkheden te voorkomen. Deze goedkeuring geldt echter uitsluitend voor de heffing van btw en dus niet voor de aansprakelijkheid voor door onderaannemers en hoofdaannemer niet afgedragen loonheffing en sociale premies. Het blijft daarom zinvol bevrijdend te betalen op een geblokkeerde rekening om het risico van aansprakelijkheidsstelling te verminderen.

4 Parkeren (achter een slagboom) Tot voor kort is onduidelijk geweest of over de parkeerbelastinggelden btw op aangifte diende te worden voldaan. Het besluit is daarover duidelijk. Een fysieke barrière (bijvoorbeeld een slagboom of een piramide) is daarvoor bepalend. Sinds 1 juli 2011 is in de wetgeving geregeld dat de gemeente optreedt als btw-ondernemer bij het geven van gelegenheid tot parkeren waarbij een fysieke barrière aanwezig is die ervoor zorgt dat de betaling van het parkeergeld heeft plaatsgevonden. In een oudere goedkeuring is destijds door de staatssecretaris aangegeven dat als de gemeente gelden int op basis van een belastingverordening, zij handelt als overheid en dus niet als btw-ondernemer. Door het laten voortbestaan van deze goedkeuring op 1 juli 2011, leek de gemeente met een heffing volgens de parkeerbelasting een keuzerecht te hebben tussen slagboom parkeren als btw-ondernemer en als overheid. Wat daar ook van zij, in het nieuwe overheidsbesluit laat de staatsecretaris er geen twijfel over bestaan dat slagboom parkeren altijd leidt tot btw-ondernemerschap, zelfs als de parkeervergoeding wordt geheven krachtens een parkeerverordening. Als er al sprake is van opgewekt vertrouwen, dan is dat nu door het besluit weggenomen.

5 Invalideparkeerplaats - riolering - inritten Gemeenten leggen op verzoek van burgers voorzieningen aan in het openbaar gebied. Handelt de gemeente als btw-ondernemer of als overheid? De staatssecretaris meldt in het besluit dat gemeenten recht hebben op bijdrage uit het compensatiefonds voor de aanleg van invalideparkeerplaatsen op de openbare weg en voor de aanleg van aftakkingen van het hoofdriool tot aan de perceelgrens van de bewoner/eigenaar. Volgens de staatssecretaris treedt de gemeente in deze gevallen op als overheid en is in deze gevallen geen sprake van een verstrekking aan één of meer individuele derden. In geval van de riolering schrijft de staatssecretaris dat de aftakking een onlosmakelijk deel vormt van het aan de gemeente toebehorende openbare rioleringsstelsel. Het belangrijkste voordeel is dat gemeenten geen btw behoeven te voldoen over de bijdrage van de burger. Wij menen dat de staatssecretaris hiermee impliciet ook duidelijkheid verschaft over de aanleg van inritten in openbaar gebied op verzoek van een bewoner. Meestal gaat het handelen van de gemeente in dit kader niet verder dan het vervangen van de hoekige trottoirband door een schuin aflopende trottoirband. Als de gemeente echter ook bestratingswerkzaamheden uitvoert op de kavel van de burger, zal de ontvangen bijdrage voor dit gedeelte een vergoeding voor een btw-belaste prestatie vormen. Maar onze ervaring is dat dit laatste meestal niet plaatsvindt.

6 Verplichte regionalisering brandweer, neem nog geen investeringsbeslissing! De verplichte regionalisering houdt niet alleen de gemeenten, de politiek maar ook de Belastingdienst bezig. In het nieuwe besluit wordt daarop al geanticipeerd en nadere aanwijzingen gegeven. In onderdeel wordt in eerste instantie een klein historisch perspectief geschetst. Onder de werking van de Brandweerwet 1985 en na introductie van het BTW-compensatiefonds hebben de gemeenten de mogelijkheid verkregen de btw te compenseren. Na invoering van de Wet veiligheidsregio s op 1 oktober 2010 bestaat geen recht op compensatie b voor de taken op het terrein van de GHOR de (centrale) meldkamer en de multidisciplinaire oefeningen. De reden hiervoor is dat deze taken uitsluitend zijn opgedragen aan de veiligheidsregio. Ten aanzien van de verplichte regionalisering van de brandweertaken, waardoor gemeenten geen eigen brandweerkorps mogen aanhouden, concludeert de staatssecretaris impliciet, dat de gemeenten geen eigen taken meer hebben en dat ze dus volledig berusten bij de regionale veiligheidsregio. En omdat de taken niet meer bij de gemeente aanwezig zijn, kunnen de gemeenten de taken ook niet meer uitbesteden aan een gemeenschappelijke regeling. Dit heeft tot gevolg dat de veiligheidsregio na verplichte regionalisering de aan haar in rekening gebrachte btw niet langer mag doorschuiven naar de gemeenten. Een dergelijke verschuiving van taken zal ook de nodige verschuivingen teweeg gaan brengen in de financiering. De brandweerlieden zullen bij een ander publiekrechtelijk rechtspersoon worden aangesteld en (rollend) materieel en brandweerkazernes worden door een ander - niet compensatiegerechtigd - rechtspersoon gebruikt. Voor de te wijzigen financiering heeft Cebeon al onderzoek uitgevoerd en voor de brandweerkazernes is in het nieuwe besluit iets geregeld. De overige aspecten blijven echter onbenoemd. De staatssecretaris van Financiën keurt goed dat artikel 8 en 9 van de Uitvoeringsregeling BTWcompensatiefonds op de brandweerkazernes achterwege blijft, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Deze voorwaarden zijn: - Het over te dragen gebouw is en blijft na overdracht in gebruik als brandweerkazerne; - De gemeente draagt de brandweerkazerne voor 1 januari 2014 aan de veiligheidsregio over; - Op het moment van overdracht bestaan geen plannen om de kazerne aan een derde te verkopen. Reactie EFK Lezen wij het goed dan bedoelt staatsecretaris te zeggen dat de overdracht een eigendomsoverdracht dient in te houden en dat - mits wordt voldaan aan de overige voorwaarden - de gemeente de eerder gecompenseerde btw niet behoeven terug te betalen. Voor de gemeenten wordt een route aangegeven die gemeenten fiscaal gezien veilig kunnen bewandelen. De vraag is echter of de gemeenten een dergelijke route wel willen bewandelen. Niet zonder reden heeft menige gemeente de brandweerkazerne om niet ter beschikking gesteld, hetgeen ook fiscaal werd toegestaan. Wij vragen ons af waarom van deze route nu wordt afgeweken? Wij vragen ons ook af hoe het moet gaan met in aanbouw zijnde brandweerkazernes. Volgens de goedkeuring moeten deze ingebruik zijn als brandweerkazerne voor 1 januari 2014 voordat ze worden overgedragen. Wordt de ingebruikname gerealiseerd voor 2014? Wij kunnen ons voorstellen dat er recentelijk gemeenten hebben besloten tot nieuwbouw, in de wetenschap dat de btw-compensabel zou zijn. Nu dreigt de compensatie in het water te vallen en wordt het project 19% duurder. Wie draait nu voor deze extra investering op? Een ander aspect is de ingangsdatum van de verplichte regionalisering. In het besluit staat aangegeven dat de goedkeuring van toepassing is op overdrachten tot 1 januari Maar wat nu als die wet eerder inwerking treedt? Vervalt dan direct ook het recht op compensatie voor in aanbouw zijnde objecten?

7 Het besluit lijkt helder en duidelijk maar roept eigenlijk alleen maar meer vragen op. Zolang geen heldere antwoorden worden verschaft, lijkt het uitstellen van een gemeentelijke investeringsbeslissing vanuit financieel oogpunt voorlopig misschien wel de beste optie. Dat een dergelijk uitstel de efficiency van de brandweer niet ten goede komt, behoeft geen betoog.

8 Geluidswerende maatregelen en de btw In het nieuwe besluit worden voorbeelden van handelingen gegeven, waarvan de btw is uitgesloten van compensatie. Een van de uitsluitingen betreft het treffen van isolerende maatregelen aan woningen. Dit voorbeeld wordt gevolgd door de aanleg van een geluidswal langs een spoorlijn, waarvan de btw wel compensabel wordt geacht. Tijd om hierover iets te laten horen. Gemeenten willen graag weten of de aan hen in rekening gebrachte btw ook verrekenbaar is. Hiervoor zijn twee mogelijkheden aanwezig: (1) verrekening op aangifte; of (2) declareren bij het BTW-compensatiefonds. Voor de eerste situatie is het noodzakelijk dat de gemeente handelt als btw-ondernemer en btwbelaste prestaties verricht. Voor de tweede situatie is het nodig dat de gemeente juist niet handelt als btw-ondernemer en er geen uitsluitingsgrond aanwezig is. En uitsluitingsgronden zijn wel degelijk aanwezig! Het recht op compensatie is namelijk uitgesloten als de in rekening gebrachte goederen en/of diensten worden verstrekt, verleend of ter beschikking gesteld worden aan een of meer individuele derden. Uitzondering hierop wordt gevormd voor goederen of diensten die naar hun aard uitsluitend door de gemeente kan worden verstrekt (paspoort, rijbewijs en dergelijke). Geluidsisolerende maatregelen aan woningen Door het treffen van isolerende maatregelen aan woningen, worden de voorzieningen feitelijk door de individuele eigenaar of huurder van de woning gebruikt. Wij kunnen wel begrijpen dat in deze situatie de gemeente geen recht op compensatie krijgt. Of dit ook het geval is als de gemeente als btw-ondernemer handelt, is echter een ander verhaal. Wij kunnen ons voorstellen dat als de gemeente in het kader van de aanleg van een bedrijventerrein geluidswerende voorzieningen treft om de overlast van het verwachte zware vrachtautoverkeer het hoofd te bieden, dit nog wel eens een andere uitwerking kan krijgen. Geluidswal en - scherm Voor de aanleg van een geluidswal of scherm acht de staatssecretaris van Financiën het recht op compensatie wel aanwezig, omdat geen sprake is van een individuele derde. Of hij er nog steeds zo over denkt als het geluidscherm pal achter de achtertuin van een woning is gelegen, vertelt het verhaal niet. Opmerkelijk is wel dat de bewindsman aangeeft dat de gemeente nog wel als afnemer dient te kwalificeren van de desbetreffende prestatie. Deze fijnbesnaarde toevoeging komt - naar onze mening - niet zomaar uit de lucht vallen. Het kan niet aan de opdracht en de tenaamstelling van de factuur liggen. De opdrachtverstrekking door de gemeente zal leiden tot een factuur waarop haar naam staat. Volgens het besluit aftrek omzetbelasting, mogen we er dan vanuit gaan dat aan de gemeente kwalificeert als afnemer. Reden uitsluiting Op basis van onze ervaringen kunnen wij dan nog slechts één reden bedenken, die niet tot aftrek zou leiden en dat betreft de gerechtigdheid. Is de gemeente eigenaar, zakelijk gerechtigde of huurder van het onderliggend perceel? Op dit punt blijkt in de praktijk vooraf te weinig voorbereidend werk te worden verricht. De gemeente trekt zich het lot van de burgers aan, wenst geen oeverloze discussies met andere overheden en eigenaren, en neemt de projectleiding direct ter hand en zorgt voor de realisatie van het project. Maar vervolgens (en soms jaren later) ontstaat met de Belastingdienst een discussie of alle btw compensabel is, omdat de gemeente niet altijd een juridische titel heeft ten aanzien van de ondergrond. Het daarom verstandig vooraf de gerechtigdheid in kaart te brengen, maatregelen te treffen dat de gerechtigdheid er komt en pas dan over te gaan tot het laten aanleggen van de geluidswerende maatregelen.

9 Straatwerken en btw: hernieuwde goedkeuring Voor invoering van het BTW-compensatiefonds (bcf) is een buitenwettelijke goedkeuring van toepassing geweest om de kosten van straatwerken die aan nutsbedrijven of kabelaars in rekening werden gebracht op factuur en met btw in rekening te brengen. Tevens werd toegestaan dat de btw op kosten op aangifte in aftrek gebracht. Na invoering bcf is deze goedkeuring in de loop van 2004 ingetrokken. Toch is er een aanleiding het oude besluit nieuw leven in te roepen. In het algemeen treedt het Rijk, een provincie, een gemeente of een waterschap op als wegbeheerder. Veelal hebben zij ook de eigendom van het openbaar gebied. Wij nemen aan dat de nutsbedrijven en kabelaars druk op het ministerie van Financiën hebben uitgeoefend om de oude goedkeuring weer nieuw leven in te blazen voor de waterschappen. De provincie en de gemeente de btw kunnen de btw declareren bij het bcf en het Rijk kan intern de btw verdelen. Met deze publiekrechtelijke lichamen hebben zij geen probleem. De waterschappen daarentegen wel. Zij kunnen de herstelwerkzaamheden normaal gesproken niet met btw in rekening brengen omdat zij als wegbeheerder handelen als overheid en daardoor niet als btw-ondernemer. Dus als zij deze kosten verhalen op de nutsbedrijven en de kabelaars zal daarin ongetwijfeld een vergoeding zijn begrepen voor het element niet-aftrekbare btw. Cumulatie Bij de nutsbedrijven ontstaat dan cumulatie van btw. Deze bestaat eruit dat tot de kosten van de levering van gas, water, licht enzovoorts tevens wordt gerekend de niet-aftrekbare btw in door het nutsbedrijf gemaakte kosten. Door daarna over deze kosten nogmaals btw te berekenen, wordt btw berekend over btw. In het algemeen is dit een ongewenste situatie en vraagt dit om een oplossing. Deze oplossing komt er zeker niet als de cumulatie in de wetgeving is voorzien. Dit betekent dat als u een vergelijkbare situatie tegenkomt het altijd zinvol is na te (laten) gaan of de cumulatie kan worden weggenomen. Gemeentelijke praktijk De situatie kan zich voordoen dat een gemeente kosten van herstel tevens doorberekent aan een waterschap, omdat een deel van de herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd op het terrein van deze andere wegbeheerder. Het is dan goed om te weten dat de gemeente de kosten met btw kan doorberekenen, omdat het waterschap de btw mag verrekenen. Overigens zal de gemeente, wil zij de btw voor het waterschapsdeel niet als kostenpost willen dragen, wel een factuur moeten sturen. Het recht op compensatie is namelijk uitgesloten, omdat het waterschap als afnemer heeft te gelden en niet de gemeente. En dat de eigendomssituatie daarvoor een belangrijke aanwijzing is, valt onderhuids in het besluit wel te lezen.

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving Zoals het er nu naar uit ziet worden als gevolg van de drie grote decentralisaties in het sociale domein per 1 januari 2015 nieuwe taken

Nadere informatie

BTW compensatiefonds in relatie tot overdracht onroerend goed

BTW compensatiefonds in relatie tot overdracht onroerend goed Voorstel Algemeen Bestuur VRU VRU Agendapunt: 5 Portefeuillehouders: Lamers en Swillens vergadering: 13 september 2010 Akkoord secretaris: Directie Bedrijfsvoering Inlichtingen Bovenkamp, J. van de 030-240

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen De wijze waarop internationale transacties in de heffing van btw worden betrokken, wordt bepaald door de systematiek van de btw-wetgeving.

Nadere informatie

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M,

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, Omzetbelasting. Kleine ondernemersregeling Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:15972

ECLI:NL:RBDHA:2017:15972 ECLI:NL:RBDHA:2017:15972 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 12-12-2017 Datum publicatie 13-04-2018 Zaaknummer AWB - 16 _ 6260 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Onlangs is een wetswijziging aangenomen waardoor het algemene btw-tarief in Nederland van 19% naar 21% zal worden verhoogd. In de praktijk leidt dit tot verschillende

Nadere informatie

Als u deze situatie onderkent bij uw gemeente, vragen wij uw bijzondere aandacht voor een uitspraak van de rechtbank Breda.

Als u deze situatie onderkent bij uw gemeente, vragen wij uw bijzondere aandacht voor een uitspraak van de rechtbank Breda. Nieuwsbrief gemeenten 2010/11 Geachte lezer, Voor u ligt de nieuwsbrief, waarin items zijn opgenomen die in het bijzonder betrekking hebben op het karakter van een te betalen, of een te ontvangen vergoeding

Nadere informatie

Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel

Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel De verleggingsregeling Bent u ondernemer in de bouw, de scheepsbouw, de metaalconstructie of de confectie-industrie? Dan hebt u waarschijnlijk regelmatig

Nadere informatie

Aan- of inbesteden en de btw-gevolgen

Aan- of inbesteden en de btw-gevolgen Aan- of inbesteden en de btw-gevolgen Menig btw-vraagstuk wordt tegen het licht gehouden van de Europese BTW-richtlijn en de uitlegging daarvan door het Hof van Justitie (HvJ). Het Hof streeft naar eenheid

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling BTW-compensatiefonds

Uitvoeringsregeling BTW-compensatiefonds Uitvoeringsregeling BTW-compensatiefonds Uitvoeringsregeling BTW-compensatiefonds, laatstelijk gewijzigd bij Stcrt. 2005, 122 Artikel 1. Uitkering en voorschotten 1. De inspecteur kan een voorschot verlenen

Nadere informatie

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt Omzetbelasting - eindejaarstips Geen integratieheffing meer vanaf 2014 De integratieheffing voor de btw wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Hiermee komt een einde aan de heffing van btw over

Nadere informatie

r-3, vnig ^ U./U.o (070) 373 8393 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Lbr. 14/011

r-3, vnig ^ U./U.o (070) 373 8393 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Lbr. 14/011 U./U.o Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad r-3, vnig ^ 1 Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel (070) 373 8393 betreft BTW-gevolgen decentralisaties uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel Bestuur en Middelen A 15 onderwerp. BTW-compensatiefonds. 1. Aanleiding en achtergrond

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel Bestuur en Middelen A 15 onderwerp. BTW-compensatiefonds. 1. Aanleiding en achtergrond AANGEPAST EXEMPLAAR Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2002 118 Bestuur en Middelen A 15 onderwerp BTW-compensatiefonds Aan de raad 1. Aanleiding en achtergrond Met de invoering

Nadere informatie

BTW-compensatiefonds. Brochure samenwerkingsverbanden en de Wet op het BTW-compensatiefonds. April 2002

BTW-compensatiefonds. Brochure samenwerkingsverbanden en de Wet op het BTW-compensatiefonds. April 2002 fg BTW-compensatiefonds Brochure samenwerkingsverbanden en de Wet op het BTW-compensatiefonds April 2002 VOORWOORD Indien de Wet op het BTW-compensatiefonds op 1 januari 2003 van kracht wordt krijgen provincies

Nadere informatie

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie?

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? Deze vraag houdt menige gemeente bezig. Als opdrachtgever ontvangt zij weliswaar een factuur, maar alleen als afnemer van de prestatie

Nadere informatie

Betreft: Onderzoek fiscale consequenties wijziging Wet Veiligheidsregio's

Betreft: Onderzoek fiscale consequenties wijziging Wet Veiligheidsregio's Werkgroep financieringssystematiek p/a F.M.L.Lauret Postbus 35 4530 AA Terneuzen Aan de Directie van de Veiligheidsregio Zeeland mevrouw G.J.M.Ruijs Postbus 8016 4330AG MIDDELBURG contactpersoon : F.M.L.Lauret

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed

Nieuwsbrief Vastgoed Nieuwsbrief Vastgoed 15 juli 2014 Nieuwbouw en verbouwing scholen door gemeente. Recht op btw-aftrek? De Hoge Raad heeft zich in april tweemaal uitgelaten over omzetbelasting (of: btw) bij de bouw/verbouwing

Nadere informatie

Btw-tariefverhoging van 19% naar 21%: bijzondere aandachtspunten

Btw-tariefverhoging van 19% naar 21%: bijzondere aandachtspunten Btw-tariefverhoging van 19% naar 21%: bijzondere aandachtspunten Op 1 oktober 2012 wordt het algemene btw-tarief verhoogd van 19% naar 21% als onderdeel van de Wet uitwerking fiscale maatregelen begrotingsakkoord

Nadere informatie

Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013

Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013 Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013 Audit І Tax І Advisory Belangrijke wijzigingen in de btw facturerings regels per 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wanneer moet

Nadere informatie

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur?

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Onlangs heeft de rechtbank Arnhem uitspraak gedaan in een zaak waarbij de Belastingdienst een naheffingsaanslag omzetbelasting heeft opgelegd,

Nadere informatie

Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen.

Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen. Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen. Den Haag, 30 juni 2014 Het besluit nr. BLKB/2014/194M van 3 juni 2014 vervangt het besluit van 14 december 2011, nr. BLKB2011/1803M en bevat beleid over

Nadere informatie

Handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang

Handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang Handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang Inleiding Zowel onderwijsinstellingen als kinderopvangorganisaties verrichten btw-vrijgestelde prestaties, namelijk het verzorgen van

Nadere informatie

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland gevestigd zijn met een beperkt af te dragen bedrag

Nadere informatie

Projectgroep project Samen naar één brandweer. Onderwerp: BTW problematiek/eigendomsoverdracht brandweerkazernes

Projectgroep project Samen naar één brandweer. Onderwerp: BTW problematiek/eigendomsoverdracht brandweerkazernes Memo Aan: Van: Projectgroep project Samen naar één brandweer deelprojectgroep Financiën Datum: 16 oktober 2012 Onderwerp: BTW problematiek/eigendomsoverdracht brandweerkazernes Inleiding In het bestuursbesluit

Nadere informatie

Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen?

Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen? Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen? Recent heeft de Advocaat-Generaal (AG) van het Hof van Justitie zijn conclusie afgegeven in de zaak van de aanleg van nieuwe

Nadere informatie

De schijnbaar oneindige discussie over bouwterreinen

De schijnbaar oneindige discussie over bouwterreinen Begraafplaatsen Recent heeft rechtbank Den Haag een beslissing genomen over de behandeling van gemeentelijke begraafplaatsen voor het BTW-compensatiefonds. De rechtbank hanteert daarvoor een bijzondere

Nadere informatie

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 20 september Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 2012 Gemeente Delft Belastingbesparing door dienstverlening Dierenopvang Een stichting houdt zich bezig met

Nadere informatie

De BTW-verhoging: wat te doen? www.hlb-van-daal.nl

De BTW-verhoging: wat te doen? www.hlb-van-daal.nl De BTW-verhoging: wat te doen? In deze brochure bespreken wij kort een aantal ins en outs van de BTW-verhoging per 1 oktober 2012. Meer informatie en de actuele stand van zaken vindt u op onze website

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting. Vrijstelling. Diverse onderwerpen. Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen

Overdrachtsbelasting. Vrijstelling. Diverse onderwerpen. Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Overdrachtsbelasting. Vrijstelling. Diverse onderwerpen Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 21 juni 2013, nr. BLKB/2013/642M. De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende

Nadere informatie

Omzetbelasting -- Deel 1

Omzetbelasting -- Deel 1 Omzetbelasting week 2 programma Inleiding omzetbelasting Kenmerken OB Belasting toegevoegde waarde Van wie en waarover? Leveringen en diensten Ondernemer Maatstaf van heffing Tarief 1 Omzetbelasting Kenmerken

Nadere informatie

2. Verdeling gemeenschap tussen samenwoners

2. Verdeling gemeenschap tussen samenwoners Overdrachtsbelasting. Vrijstelling; diverse onderwerpen 1 Overdrachtsbelasting. Vrijstelling; diverse onderwerpen Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, Sector brieven & beleidsbesluiten

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:7752

ECLI:NL:RBDHA:2017:7752 ECLI:NL:RBDHA:2017:7752 Permanente link: http://deeplink. Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 06-07-2017 Datum publicatie 20-07-2017 Zaaknummer AWB - 16 _ 5490 Rechtsgebieden Belastingrecht Bijzondere

Nadere informatie

Verlaagd btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen

Verlaagd btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen Regelingen en voorzieningen CODE 3.3.2.51 Verlaagd btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen bronnen Nieuwsbericht miniserie van Financiën, 31.8.2010; www.minfin.nl Besluit van

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 Omzetbelasting Omzetbelasting Benut verlaagd BTW-tarief voor renovatie en onderhoud tot 1 juli 2015 Het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel

Nadere informatie

Welke gevolgen heeft de btw-verhoging van 19% naar 21% voor u?

Welke gevolgen heeft de btw-verhoging van 19% naar 21% voor u? Welke gevolgen heeft de btw-verhoging van 19% naar 21% voor u? Op 1 oktober 2012 wordt het algemene btw-tarief verhoogd van 19% naar 21%. Dit is eerder bekendgemaakt in de Voorjaarsnota van 25 mei 2012

Nadere informatie

Special BTW-verhoging. Per 1 oktober 2012

Special BTW-verhoging. Per 1 oktober 2012 Special BTW-verhoging Per 1 oktober 2012 Gevolgen van de BTW verhoging per 1 oktober 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Facturering en aangifte 4 3. Doorlopende prestaties 4 4. Nieuwbouw/verbouwingen

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/15 Augustus 2013 Btw 1. Leegstand en btw 2. Detacheren van personeel 3. Historische molens 4. Notariële akten /

Nadere informatie

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl Raadsvoorstel Vergadering : 23 april 2013 Nummer : Raad 2013/023 Datum voorstel : 26 maart 2013 Portefeuillehouder Primaathouder Onderwerp Soort voorstel : P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl

Nadere informatie

Btw en combinatiefuncties

Btw en combinatiefuncties Btw en combinatiefuncties 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie 3 1.1 Wat is een combinatiefunctie? 3 1.2 Inhoud brochure 3 2. Btw 3 3. Btw-gevolgen als een werknemer tegen vergoeding wordt uitgeleend/gedetacheerd

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Nieuw Vastgoedbesluit Oktober 2013 1. Inleiding 2. Btw-bouwterrein 3. Verhuur plus 4. Servicekosten 5. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten 1. Inleiding

Nadere informatie

is namelijk iedere natuurlijke of rechtspersoon die anders dan in dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard uitvoert tegen een te betalen prijs.

is namelijk iedere natuurlijke of rechtspersoon die anders dan in dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard uitvoert tegen een te betalen prijs. Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt als aannemer en kunt u aansprakelijk zijn voor de niet-betaalde loonheffingen van uw onderaannemers.

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*13FD Heeft uw onderneming een lage omzet en betaalt u per jaar minder dan 1.883 btw? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling.

Nadere informatie

Onderwerp Mandatering Holland Rijnland i.v.m. maken afspraken met de Belastingdienst m.b.t. BTW Jeugdzorg - Besluitvormend

Onderwerp Mandatering Holland Rijnland i.v.m. maken afspraken met de Belastingdienst m.b.t. BTW Jeugdzorg - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 27 januari 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00055 Onderwerp Mandatering Holland Rijnland i.v.m. maken afspraken met de Belastingdienst m.b.t. BTW Jeugdzorg - Besluitvormend

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012

Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 1. Mogen ondernemers voor prestaties die zij verrichten na 30 september 2012 reeds voor 1 oktober 2012 btw factureren naar

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1 Omzetbelasting les 1 programma Omzetbelasting Belasting toegevoegde waarde Inleiding omzetbelasting Kenmerken OB Belasting toegevoegde waarde Van wie en waarover? Kenmerken De omzetbelasting is een algemene,

Nadere informatie

Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen

Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen Belastingdienst/ Landelijk Kantoor Belastingdienstregio s, Brieven en beleidsbesluiten Besluit van 25 januari 2012, nr.

Nadere informatie

Meest gestelde vragen & antwoorden 6% btw. Versie: 20 december 2013

Meest gestelde vragen & antwoorden 6% btw. Versie: 20 december 2013 Meest gestelde vragen & antwoorden 6% btw Versie: 20 december 2013 Branchevereniging VHG heeft de meest gestelde vragen over het toepassen van het verlaagd btw-tarief voor u in beeld gebracht. De antwoorden

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1 Omzetbelasting les 1 programma Omzetbelasting Inleiding omzetbelasting Kenmerken OB Kenmerken De omzetbelasting is een Belasting toegevoegde waarde algemene, Van wie en waarover? niet-cumulatieve, Leveringen

Nadere informatie

Keten- en inlenersaansprakelijkheid

Keten- en inlenersaansprakelijkheid Keten- en inlenersaansprakelijkheid Loopt u ook risico? Anke Broeders Hannah Dias anke.broeders@bdo.nl hannah.dias@bdo.nl Adviesgroep Loon- & Premieheffing Wanneer keten- en/of inlenersaansprakelijkheid?

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. 1 Loonbelasting 1. 1.1 Inleiding 1. 1.2 Dienstbetrekking 2. 1.3 Inhoudingsplichtige 10. 1.4 Loon 13

Inhoud. Voorwoord. 1 Loonbelasting 1. 1.1 Inleiding 1. 1.2 Dienstbetrekking 2. 1.3 Inhoudingsplichtige 10. 1.4 Loon 13 Inhoud Voorwoord V 1 Loonbelasting 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Dienstbetrekking 2 1.2.1 Inleiding 2 1.2.2 Privaatrechtelijke dienstbetrekking 3 1.2.3 Publiekrechtelijke dienstbetrekking 5 1.2.4 Fictieve dienstbetrekking

Nadere informatie

SRA-Signalering. Gevolgen einde verlaagd btw-tarief woningen per 1 juli Versie: 4 juni SRA-Vaktechniek. Postbus AH NIEUWEGEIN

SRA-Signalering. Gevolgen einde verlaagd btw-tarief woningen per 1 juli Versie: 4 juni SRA-Vaktechniek. Postbus AH NIEUWEGEIN SRA-Signalering Gevolgen einde verlaagd btw-tarief woningen per 1 juli 2015 Versie: 4 juni 2015 SRA-Vaktechniek Postbus 335 3430 AH NIEUWEGEIN T 030 656 60 60 F 030 656 60 66 E vaktechniek@sra.nl www.sra.nl

Nadere informatie

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief voor de vastgoedsector 25 juli 2012

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief voor de vastgoedsector 25 juli 2012 Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief voor de vastgoedsector 25 juli 2012 Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen over de btw-tariefsverhoging voor de vastgoedsector. Bij eerdere tariefswijzigingen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2128 7 februari 2012 Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen 25 januari 2012

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

Vermindering van btw voor kleine ondernemers

Vermindering van btw voor kleine ondernemers Vermindering van btw voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Hebt u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn Voor de levering van elektriciteit aan uw energieleverancier met behulp van zonnepanelen kunt u aangemerkt worden als ondernemer voor de

Nadere informatie

Overgangsregelingen bij de btw-verhoging naar

Overgangsregelingen bij de btw-verhoging naar Overgangsregelingen bij de btw-verhoging naar 21% Page 1 of 2 Zakelijk Btw Btw berekenen Hoe berekent u btw? Btw-tarief Overgangsregelingen 21% Overgangsregelingen bij de btw-verhoging naar 21% Het algemene

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2001 2002 Nr. 217e 27 293 Wet op het BTW-compensatiefonds BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Zeijerstroeten 26 9492 TD Ubbena www.heidinga-accountants.nl info@heidiinga-accountants.nl. BTW en Zonnepanelen

Zeijerstroeten 26 9492 TD Ubbena www.heidinga-accountants.nl info@heidiinga-accountants.nl. BTW en Zonnepanelen Zeijerstroeten 26 9492 TD Ubbena www.heidinga-accountants.nl info@heidiinga-accountants.nl BTW en Zonnepanelen De Omzetbelasting ziet iemand als ondernemer (en dus BTW-plichtig) op het moment dat hij duurzaam

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 399 Wet van 27 juni 2002, houdende de Wet op het BTW-compensatiefonds Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van

Nadere informatie

Besluit van 25 januari 2013, nr. BLKB 2013/82M, De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Besluit van 25 januari 2013, nr. BLKB 2013/82M, De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. Omzetbelasting. Heffing van omzetbelasting ten aanzien van en en mobiele telefoonabonnementen Belastingdienst/Landelijk Kantoor Belastingdienstregio s, Brieven en beleidsbesluiten Besluit van 25 januari

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 2 Editie 2011/12 December 2011 BTW 1. Lopende procedures en de rechten van gemeenten 2. Brede Scholen 3. Brandweer 4. Kunstgrasvelden

Nadere informatie

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers Vermindering van BTW voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Heeft u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Het etiket van het gemeentehuis

Het etiket van het gemeentehuis Het etiket van het gemeentehuis Door: drs. Job van der Laan 2007/2008 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding Blz 2 Hoofdstuk 2 Waterschap Zeeuws-Vlaanderen Blz 3 2.1 Algemeen Blz 3 2.2 Feiten en uitgangspunten

Nadere informatie

BEANTWOORDING VAN VRAGEN UIT VERGADERINGEN VAN HET DAGELIJKS BESTUUR, DE COMMISSIES EN HET ALGEMEEN BESTUUR

BEANTWOORDING VAN VRAGEN UIT VERGADERINGEN VAN HET DAGELIJKS BESTUUR, DE COMMISSIES EN HET ALGEMEEN BESTUUR DB-vergadering 11-10-2010 BEANTWOORDING VAN VRAGEN UIT VERGADERINGEN VAN HET DAGELIJKS BESTUUR, DE COMMISSIES EN HET ALGEMEEN BESTUUR vraag van uit de vergadering van dagelijks bestuur dagelijks bestuur

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 114 24 juni 2009 Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen 10 juni 2009 Nr. CPP2009/838M

Nadere informatie

Fiscale Aspecten aanbesteding WMO

Fiscale Aspecten aanbesteding WMO Fiscale Aspecten aanbesteding WMO Veel gemeenten zullen in 2012 opnieuw de WMO gaan aanbesteden. Dat is - zeker vanuit fiscaal oogpunt - een complexe zaak. Er zijn namelijk aanbieders die hun diensten

Nadere informatie

Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort

Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort www.pwc.nl Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort Versie: oktober 2011 W.A. Rouwenhorst FB (088) 792 30 08 Inhoudsopgave 1. Fiscale theorie 3 1.1. Algemeen 3 1.2. Btw en toepassing Wet OB

Nadere informatie

Aan de voorzitter van Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de voorzitter van Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de voorzitter van Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg.

Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg. Advies voor AB SED Zaaknummer: Datum advies: Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg. Onderwerp: Concept besluit: Samenvatting: Economische overdracht van een deel van

Nadere informatie

De Inspecteur heeft de bijdrage uit het BTW compensatiefonds teruggevorderd. Het Hof vernietigt de terugvorderingsbeschikking.

De Inspecteur heeft de bijdrage uit het BTW compensatiefonds teruggevorderd. Het Hof vernietigt de terugvorderingsbeschikking. ECLI:NL:GHDHA:2018:956 Instantie Gerechtshof Den Haag Datum uitspraak 16-03-2018 Datum publicatie 26-04-2018 Zaaknummer BK-17/00742 Formele relaties Eerste aanleg: ECLI:NL:RBDHA:2017:7752, (Gedeeltelijke)

Nadere informatie

BTW-nieuwtjes 20-2013

BTW-nieuwtjes 20-2013 BTW-nieuwtjes 20-2013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 1. Vragen en antwoorden

Nadere informatie

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Onderwerp: nieuwe factureringsregels per 1 januari 2013 Doel: informeren en adviseren Bestemd voor: alle ondernemers

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. 1) Vanaf welk moment word ik door de Belastingdienst als BTW-ondernemer aangemerkt? De Belastingdienst merkt u aan

Nadere informatie

STAF/FC/U Lbr. 11/062

STAF/FC/U Lbr. 11/062 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Uitnamen uit het gemeentefonds t.b.v. centraal geregisseerde activiteiten en BTW uw kenmerk ons kenmerk STAF/FC/U201101613

Nadere informatie

Fiscaal Portaal Gemeenten

Fiscaal Portaal Gemeenten Procedurenummer(s) : AWB 10/365 en 11/5109 Uitspraakdatum : 26-01-2012 Publicatiedatum : 02-02-2012 RECHTBANK ARNHEM Uitspraak uitspraak ingevolge artikel 8:77 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van

Nadere informatie

mr. T. (Ton) Verveer 4/15/2010

mr. T. (Ton) Verveer 4/15/2010 Btw en transport per 1 januari 2010 mr. C.F.C. C (Frank) Resseler mr. T. (Ton) Verveer 1 Btw in perspectief Btw en transport INHOUD Btw en met transport samenhangende diensten Bemiddeling Verhuur vrachtwagens

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijkste vindplaatsen. 1 Btw-ondernemerschap

Inleiding. Belangrijkste vindplaatsen. 1 Btw-ondernemerschap Btw-aftrek zonnepanelen Inleiding Als gevolg van het arrest HvJ EG 20 juni 2013, nr. C219/12 (Fuchs) is de vraag gerezen of Nederlandse particulieren die zonnepanelen plaatsen op hun woning, btw-ondernemer

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt

Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt Page 1 of 5 Properties Title : Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt Summary : Deze circulaire bespreekt de gevolgen op het vlak

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*14FD Heeft uw onderneming een lage omzet en betaalt u per jaar minder dan 1.883 btw? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling.

Nadere informatie

De exploitatievennootschap A wenst uit te breiden. Momenteel huurt zijn een pand om haar fabriekswerkzaamheden in uit te voeren.

De exploitatievennootschap A wenst uit te breiden. Momenteel huurt zijn een pand om haar fabriekswerkzaamheden in uit te voeren. Situatieschets De exploitatievennootschap A wenst uit te breiden. Momenteel huurt zijn een pand om haar fabriekswerkzaamheden in uit te voeren. De bedoeling is dat deze vennootschap een terrein aankoopt

Nadere informatie

De Minister van Economische Zaken, Gelet op de artikelen 93, derde lid, van de Elektriciteitswet 1998 en 85, derde lid, van de Gaswet;

De Minister van Economische Zaken, Gelet op de artikelen 93, derde lid, van de Elektriciteitswet 1998 en 85, derde lid, van de Gaswet; CONCEPT Regeling van de Minister van Economische Zaken van, nr. WJZ, houdende nadere regels met betrekking tot het verlenen van instemming met wijzigingen ten aanzien van de eigendom van elektriciteitsnetten

Nadere informatie

BROCHURE KETENAANSPRAKELIJKHEID

BROCHURE KETENAANSPRAKELIJKHEID BROCHURE KETENAANSPRAKELIJKHEID GEBASEERD OP UITGAVE: 2014-1 Auteur(s): S.A. Brands LL.B (Stichting STABU) Stichting STABU Postbus 36 6710 BA EDE Telefoonweg 32 6712 GC EDE Tel. 0318 63 30 26 E-mail: postmaster@stabu.nl

Nadere informatie

Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.6.2015 COM(2015) 289 final 2015/0129 (NLE) Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD waarbij Italië wordt gemachtigd een bijzondere maatregel toe te passen die afwijkt

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling inleners-, keten- en opdrachtgeversaansprakelijkheid

Uitvoeringsregeling inleners-, keten- en opdrachtgeversaansprakelijkheid Uitvoeringsregeling inleners-, keten- en opdrachtgeversaansprakelijkheid 2004 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Staatssecretaris van Financiën van 15 december 2003, nr.

Nadere informatie

Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen

Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen 1 Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen Belastingdienst/Centrum voor proces-

Nadere informatie

Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie

Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie In deze nieuwsbrief informeren wij u over de laatste ontwikkelingen inzake de procedures over btw en leerlingenvervoer.

Nadere informatie

2010 -- HRo - Omzetbelasting -- Deel 4

2010 -- HRo - Omzetbelasting -- Deel 4 Omzetbelasting les 4 programma Maatstaf van heffing Hoeveel OB? Wie moet OB voldoen en wanneer? Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting 1968 Oefening Maatstaf van heffing 1 van 2 OB wordt geheven over

Nadere informatie

Wij gaan gewoon door!

Wij gaan gewoon door! BTWijzer De nieuwsbrief van BTW Nederland jaargang 2 nummer 1 maart 2010 Wij gaan gewoon door! Nu ja, zo gewoon is dat eigenlijk niet. Het zal u zijn opgevallen, ons kabinet is er bijvoorbeeld mee opgehouden.

Nadere informatie

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Gooilanden Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Aftrek van voorbelasting 2.2.1 Geen privé gebruik recreatiewoning 2.2.2 Privé gebruik

Nadere informatie

de Graaf + Plaisier accountants en belastingadviseurs NOTITIE

de Graaf + Plaisier accountants en belastingadviseurs NOTITIE de Graaf + Plaisier accountants en belastingadviseurs NOTITIE Datum: 5 september 2012 Onderwerp: Tariefsverhoging BTW Inleiding Onderdeel van het zogenaamde Lenteakkoord (of Kunduzakkoord ) is een verhoging

Nadere informatie

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers Vermindering van BTW voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Heeft u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen BTW-nieuwtjes 5/2010 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 De pro rata en het mogen

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting. Vrijstelling; verdeling gemeenschap samenwoners

Overdrachtsbelasting. Vrijstelling; verdeling gemeenschap samenwoners Overdrachtsbelasting. Vrijstelling; verdeling gemeenschap samenwoners 1 Overdrachtsbelasting. Vrijstelling; verdeling gemeenschap samenwoners Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling,

Nadere informatie

Besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/6832M, Staatscourant 2010, 20507

Besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/6832M, Staatscourant 2010, 20507 Algemene wet inzake rijksbelastingen. Besluit heffingsrente Directoraat-generaal Belastingdienst, Brieven en beleidsbesluiten Besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/6832M, Staatscourant 2010, 20507

Nadere informatie

BTW-nieuwtjes 17-2013

BTW-nieuwtjes 17-2013 BTW-nieuwtjes 17-013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 06-7071710 KvK Arnhem 0913609 1. Nieuw vastgoedbesluit

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Examenantwoorden FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNE- MINGS DONDERDAG 17 DECEMBER UUR. Belangrijke informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Examenantwoorden FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNE- MINGS DONDERDAG 17 DECEMBER UUR. Belangrijke informatie SPD Bedrijfsadministratie Examenantwoorden FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNE- MINGS DONDERDAG 17 DECEMBER 2015 09.00-11.00 UUR Belangrijke informatie SPD Bedrijfsadministratie Fiscale aspecten van de ondernemings

Nadere informatie

Bijlagen : 2 Portefeuillehouder: drs. A.E.H. van der Kolk

Bijlagen : 2 Portefeuillehouder: drs. A.E.H. van der Kolk Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 14 november 2012 Onderwerp : BTW-compensatie en onroerende zaken Agendapunt : 7 Kenmerk : AB/1219 Bijlagen : 2 Portefeuillehouder: drs. A.E.H. van der Kolk

Nadere informatie

1. De adviseur kan in aanvulling op artikel 5 DNR 2011 voor onderdelen van zijn opdracht voor zijn

1. De adviseur kan in aanvulling op artikel 5 DNR 2011 voor onderdelen van zijn opdracht voor zijn : Afwijkingen en aanvullingen op de DNR 2011 1. De adviseur kan in aanvulling op artikel 5 DNR 2011 voor onderdelen van zijn opdracht voor zijn rekening en risico derden buiten zijn bureau inschakelen,

Nadere informatie

Vermindering van btw voor kleine ondernemers

Vermindering van btw voor kleine ondernemers Vermindering van btw voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Hebt u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleine-ondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie