VISIE HANOVER/MAWAKABO MISSIE HANOVER/MAWAKABO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VISIE HANOVER/MAWAKABO MISSIE HANOVER/MAWAKABO"

Transcriptie

1 VISIE HANOVER/MAWAKABO (NA BIGI DREN FU DEN ANOFRU SMA) Na ini Para Anofru/Mawakabo de a moro prisiri pranasi fu tan, wroko nanga libi gi den sebi bigi famiri nanga ala den baka pikin; a de wan pranasi di e sreka en srefi sondro prati, nanga sma efu orga di e span anu nanga kruderi mankandra, fu go na fesi ala fasi. MISSIE HANOVER/MAWAKABO (NA PASI FU WAKA GO MITI NA DREN) Een gemeenschap creëren die sociaal-politiek goed bestuurd wordt en die sociaal-cultureel leefbaar, ecologisch welzijnsbevorderend en economisch welvarend is.

2 Historie Hanover is in de 17e en 18e eeuw voornamelijk een houtplantage geweest en heeft verschillende eigenaren gekend. In 1752 was Hannover een kleine suikerplantage met 115 slaven. Rond 1772 werd Hannover een koffieplantage. Omstreeks 1832 had Hannover, waar er intussen indigo werd geteeld, een populatie van 136 slaven en een oppervlakte van akkers. De houtgronden De Vrede, Welgelegen en De Eendragt werden toen ook aan Hannover toegevoegd. In totaal ging het om een grondgebied van ca ha. Tot 1900 werd er in Hannover Indigo geteeld (voor de productie van blauwsel). Deze plant werd nog in twee andere plantages geproduceerd: A La Bonne Heure en Twee Kinderen (staat nu bekend als Blauwgrond ). Ouderen geven aan dat er op Hannover een blauwselfabriek stond. Ruines van deze fabriek (volgens de ouderen) zijn er nog te vinden (zie: foto s rechts). In 1843 was Hanover akkers groot en telde 170 personen (slaven). Op 1 juli 1863 bezat de plantage 246 slaven. Na de afschaffing van de slavernij en de periode van het Staatstoezicht hebben de landbouwers, de heren: David Fer, Joris Klas, Paulus Krak, Jantje Vreds, Johannes Ambel, William Mijnals en Jan Clydesdale op 25 september 1877 het grondgebied behorende tot de plantage Hanover en Mawakabo aan de Parakreek, district Para, gekocht van de plantage eigenaar, dhr. Hugh Wright, die ook eigenaar was van plantage Alliance. Geografische ligging De plantages Hannover/ Mawakabo, beide gelegen aan de Pararivier, vormen samen een van de groot-ste plantages in district Para. De plantages strekken zich uit vanaf de Afobakaweg tot de Pararivier (Hannover), vanaf deze rivier tot de Kennedyweg (Mawakabo) en hebben bij elkaar een oppervlakte van ca. 37km2. Hannover en Mawakabo liggen beide in het district Para. Dit district ligt centraal in Suriname en grenst in het noorden aan het district Wanica, in het westen aan het district Saramacca, in het zuiden aan het district Brokopondo en in het oosten aan het district Comme-wijne.

3 Politiek-administratieve localisering Het district Para bestaat uit 5 ressorten, tw.: ressort Zuid-Para, Noord-Para, Oost-Para, Bigi Poika en Carolina. Plantage Hannover en Mawakabo behoren tot het ressort Zuid-Para, dat ruim inwoners telt 1. rechtsonder). In Hanover is er een oude woonkern die bestaat uit ca. 17 huizen. Het zijn houten huizen die gemiddeld langer dan 50 jaar geleden gebouwd zijn. Ze staan naast en tegenover elkaar. Deze woonkern vormde en vormt nog steeds het hart van Hanover/ Mawakabo. De huizen in Hanover staan langs de enige weg die tevens leidt naar de Pararivier (zie: foto links). In Mawakabo zijn er ook huizen die deels uit steen en hout bestaan (zie: foto linksonder) en ietwat verspreid staan ten opzichte van elkaar langs de Weg naar Hanover die uitkomt op de Kennedyweg (zie: foto Sociale demografie Na de periode van het Staatstoezicht was er tot en met de jaren '80 in de plantages een actieve en levendige leefgemeenschap. In de jaren 90 en daarna zijn de inwoners van deze plantages, vanwege verschillende factoren en oorzaken, waaronder de Binnenlandse Oorlog, geleidelijk aan gemigreerd naar o.a. Paramaribo, Para en Wanica. Uitgaande van een aantal van 100 personen per hoofdfamilie kan gesteld worden dat plantage Hannover / Mawakabo minstens 900 nazaten en erfgenamen van zeven hoofdfamilies: Krak, Klas, Mijnals, Ambel, Fer, Clydesdale, Mijnals en Vreds en twee andere belangrijke families zijn: Panka en Renfrum. 1 Stg. Planbureau Suriname, Structuuranalyse Districten , april 2010.

4 Sociale organisatie en politiek bestuur De plantages Hanover/ Mawakabo zijn in het grijze verleden geleid door een dorpshoofd, geassisteerd door een of meer basya; in het recente verleden zijn de plantages geleid door een bestuur dat al dan niet door middel van verkiezing gekozen werd (zie: foto s links). De laatste verkiezing van een plantagebestuur voor een termijn van vier jaar vond plaats op 18 februari In 2001 heeft een groep personen zich verenigd in de Commissie Jongeren Hanover voor het actief ontplooien van activiteiten in de pantage; in 2001 is de commissie opgegaan in: Stichting Jongeren Hanover, weliswaar met enkele andere bestuursleden. Deze stichting ontplooit tot op de dag van vandaag activiteiten in de plantage; ze stichting zorgde voor de aanleg van een drinkwatervoorzieninginstallatie in 2006 en de organisatie van ontwikkelingsgerichte workshops met plantage bewoners in Deze stichting heeft in oktober 2012 een boekje uitgebracht A Grun Gudu fu Anofru, waarin de biologische en ecologische rijkdommen van de plantages zijn geinventariseerd en vervat. Er zijn nog meer stichtingen actief die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de plantages. Sociaal-cultureel leven Mawakabo en Hanover worden langzaam aan permanent bewoond en zullen dat de komend vijf jaar, ook al wonen tal van nazaten nog buiten de plantages. Er zijn vanuit de erfgenamen/ nazaten al acties ondernomen om zich te gaan vestigen in de plantages; via een huisvestingsproject dat voorziet in ruim 150 (tuin)bouw kavels wil het bestuur de (her)bevolking van de plantages versneld en verder bevorderen. Volgens de ouderen bestond er vroeger een levendigere sfeer. De kerk, school en gemeenschapscentrum waren de belangrijkste gemeenschapsfaciliteiten in de plantage, maar deze raakten in verval. Er heerste naar zeggen van de ouderen een duidelijke harmonie vroeger onder de plantage bewoners. Fosten tori en gezelschapsspelen, zoals dyul, olo meti, fajaston, joka en dyompo futu waren gemeengoed. Het sociaal-cultureel leven stond vroeger sterk onder invloed van de sociaal-culturele wetten stelt Wooding in zijn boek en onder het gezag van de dorpsaisa, de Gronwinti. Door de jaren heen is die invloed en dat gezag sterk verminderd.

5 In Mawakabo is er een winti kampu waar nazaten of derden spiritueelculturele en sociale activiteiten kunnen ontplooien (zie: foto s links). De posu vormt in spiritueel-cultureel opzicht een sacrale plek binnen de plantages. De plantages worden door het jaar heen regelmatig in het weekend bezocht door nazaten/ erfgenamen die er (nog) niet permanent wonen voor allerlei doeleinden. Ze gaan er voor het zoeken van vertier en ontspanning, vieren van verjaardagen, verrichten van spiritueel-culturele rituelen (winti prey, pleng offers, plaatsen van een pai etc.), en voor het onderhouden van het onderlinge contact of om te vissen (zie: foto's onder). Tijdens de vakantieperioden zijn er meer erfgenamen/ nazaten die logeren in de plantages, dan in andere periode van het jaar. Economie Na het Staatstoezicht tot in de jaren 80 waren landbouw en houtkap de voornaamste economische activiteiten. Er werden ook aardvruchten vervoerd per boot naar de stad om te verkopen. De plantage bewoners waren grotendeels zelfvoorzienend. Toerisme, landbouw en de verkoop van bos-bijproducten vormen vandaag de dag meest potentiële economische mogelijkheden. In Mawakabo wordt er al sinds de jaren '60 zand afgegraven en wat nu ook blijkt op een onverantwoorde manier. Ook de overheid (het toenmalig gouvernement) was in die jaren betrokken bij de zandafgravingen (zie: foto linksonder); deze zijn reeds een jaar stopgezet. Nu zijn dat particulieren. Er is ook een vakantieoord in deze plantage aanwezig, genaamd Mawakabo Nature Resort (zie: foto rechtsonder).

6 Plantage Mawakabo De Lobin savanne In plantage Mawakabo komt er een bekende savanne voor, nl. de Lobin savanne (bij de mensen bekend als loben). Deze betrekkelijk unieke savanne savanne is in de jaren '60 vaak gebruikt voor natuurwetenschappelijk onderzoek. De Lobin savanne bestaat voor 90% uit gras en de sabana kasyu (Curatella americana). De Lobin savanne vormt nog steeds een studiegebied voor studenten van het IOL en de FTW -bosbouw studenten, die kennis willen vergaren van savanne ecosystemen. Deze savanne fungeert dus als een field school in het educeren van studenten voor wat betreft de ecologie en vegetatie van savannes. Rivier-oever ecosysteem/ maurici en moko-moko natte savanne De rivieroever en haar periferie (inclusief de natte moko-moko en maurici savanne) zijn esthetisch gezien een uiterst geschikt gebied om bewaard te blijven (zie: foto's rechtsonder). Het behoud hiervan kan verder essentieel zijn voor de sportvisserij die vanuit Hanover of Mawa-kabo gestimuleerd kan worden. Ook het kajakken vormt een toeristische attractie; zelfs in de zwampen. Bron: A Grun Gudu Fu Anofru, Stichtingen Jongeren Hanover, Paramaribo oktober

ONTSLAG. Ontslag na a broko fu wan wroko contract fu a basi. A musu pasa bika fu wan fu den ede san a wèt seti.

ONTSLAG. Ontslag na a broko fu wan wroko contract fu a basi. A musu pasa bika fu wan fu den ede san a wèt seti. KRUTU OSO FU HEI INSTANTIE FU CAYENNE KRAGI KRUTU OSO FU CAYENNE WET PAPIRA ONTSLAG Ontslag na a broko fu wan wroko contract fu a basi. A musu pasa bika fu wan fu den ede san a wèt seti. Economisch ontslag

Nadere informatie

houtgrond de Vrede aan de Para-kreek Auteur: Philip Dikland, 2005.

houtgrond de Vrede aan de Para-kreek Auteur: Philip Dikland, 2005. houtgrond de Vrede aan de Para-kreek Auteur: Philip Dikland, 2005. Volksnaam onbekend Parakreek, rechteroever in het afvaren Volgorde in het afvaren : Munchenstein, aan De Eendragt, De Vrede, Welgelegen,

Nadere informatie

DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM(DLGP) Rapport no. ILACO/DLGP 003 INVENTARISATIE WEGEN

DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM(DLGP) Rapport no. ILACO/DLGP 003 INVENTARISATIE WEGEN DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM(DLGP) Rapport no. ILACO/DLGP 003 INVENTARISATIE WEGEN DISTRICT PARA Paramaribo, mei 2006 Inhoudsopgave blz. 1. Inleiding 4 2. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

4.1 Leven van een slaaf

4.1 Leven van een slaaf Thema/ onderwerp: Verschillende soorten slaven 4.1 Leven van een slaaf Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen maken kennis met de verschillende soorten slaven en kunnen een dag van één

Nadere informatie

b. de Onderdirecteur Domaniale Zaken; c. het Hooftl van de Dienst Lands Bosbeheer;

b. de Onderdirecteur Domaniale Zaken; c. het Hooftl van de Dienst Lands Bosbeheer; 2005 No. 16 STAATSBLAD VAN DE REPUBLTEK SURINAME BESCHIKKING van de Minister van Natuurlijke Ilulpbronnen d.d. fs februari 2005 no. 180/0036, houdende vaststelling van richflijnen m.b.t. de uitgifte en

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname. De creolen na de afschaffing van de slavernij

Geschiedenis van Suriname. De creolen na de afschaffing van de slavernij Geschiedenis van Suriname De creolen na de afschaffing van de slavernij 1863-1873: het staatstoezicht Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden de Surinaamse slaven vrije burgers. Vanaf nu werden

Nadere informatie

Programmaboekje [4 MEI MEI 2017]

Programmaboekje [4 MEI MEI 2017] 2017 Programmaboekje [4 MEI 1947 4 MEI 2017] 70 jarige jubileum Zeventig jaar NAKS: een mijlpaal een prestatie! Ja, wij zijn trots dat de organisatie die gestoeld is op vrijwilligerswerk na 70 jaar nog

Nadere informatie

GENESIS. Na so a psa. ^ Dan Gado kari a sani di A meki loktoe. Now neti. Gado si taki a leti boen so. Dan Gado gi leti nanga

GENESIS. Na so a psa. ^ Dan Gado kari a sani di A meki loktoe. Now neti. Gado si taki a leti boen so. Dan Gado gi leti nanga GENESIS Fa Gado meki hemel, grontapoe nanga libisma 1:1-2:24 4 Na bigin Gado meki hemel nanga grontapoe. ^ Grontapoe ben leigi ete, no wan enkri sani ben de foe si. Doengroe ben tapoe den bigi watra di

Nadere informatie

Den scowtu e verdenki dati yu du wan strafu-strafu-sani

Den scowtu e verdenki dati yu du wan strafu-strafu-sani Den scowtu e verdenki dati yu du wan strafu-strafu-sani Den skowtu hori yu fasi, bikasi den verdenki yu, dati yu du wan strafu-sani. Wan sortu skowtu,leki skowtu tjari go na lontu-oso. A skowtu aksi yu

Nadere informatie

14-daagse Avontuurlijk Suriname

14-daagse Avontuurlijk Suriname REIZEN - VOYAGES Tel.32-3-238.11.03 Fax.32-3-238.71.58 Bresstraat, 14 IATA : 08210381 2018 Antwerpen licentie : A 1275 BELGIUM www.coconuttravel.be/suriname/ info@coconuttravel.be www.coconuttravel.be

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 19 JULI 2012 TIJD : 10.00 10.45 UUR

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 19 JULI 2012 TIJD : 10.00 10.45 UUR VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 19 JULI 2012 TIJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling Op 8 mei 2011 herdacht onze volksvertegenwoordiging haar 145 jarig bestaan. 1 Wanneer werd onze volksvertegenwoordiging

Nadere informatie

COMPANY PROFILE HEALTH TECH N.V. HET BEDRIJF : MISSIE:

COMPANY PROFILE HEALTH TECH N.V. HET BEDRIJF : MISSIE: COMPANY PROFILE HEALTH TECH N.V. HET BEDRIJF : MISSIE: Wij zetten ons in voor het bevorderen van de gezondheidszorg, middels het distribueren van kwalitatief hoogwaardige farmaceutische en gezondheidsproducten,

Nadere informatie

Het land, oude kolonie van Nederlands Koninkrijk wordt al 8000 jaar bewoond.

Het land, oude kolonie van Nederlands Koninkrijk wordt al 8000 jaar bewoond. INFORMATIE BIJ REIZEN MET Enkele wetenswaardigheden Het land, oude kolonie van Nederlands Koninkrijk wordt al 8000 jaar bewoond. Vanaf 1651 is er sprake van slavernij op de plantages, daarvoor woonden

Nadere informatie

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 24 maart e Lijdenszondag Oculi

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 24 maart e Lijdenszondag Oculi EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 24 maart 2019 3 e Lijdenszondag Oculi (Mijn ogen zien bestendig op de Here. Psalm 25 vers 15) Wie de hand aan de ploeg slaat en achterom

Nadere informatie

(Doe mij recht, o God. Psalm 43 vers 1) Bethaniëdienst. Voorzang: Aria Da sonde na wan grani, 2. Da en wi Masra gi wi,

(Doe mij recht, o God. Psalm 43 vers 1) Bethaniëdienst. Voorzang: Aria Da sonde na wan grani, 2. Da en wi Masra gi wi, EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 7 april 2019 5 e Lijdenszondag: Judica (Doe mij recht, o God. Psalm 43 vers 1) De Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden,

Nadere informatie

Historie. Oprichting van de NDP. Missie en visie

Historie. Oprichting van de NDP. Missie en visie Historie In 1980 werd onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken het Directoraat Volksmobilisatie opgericht. In geheel Suriname werden Volks Comites in het leven geroepen. Buurtbewoners werkte met elkaar

Nadere informatie

Het Nationaal Meteorologisch Centrum is te bereiken op het tel no: / Mail adres:

Het Nationaal Meteorologisch Centrum is te bereiken op het tel no: / Mail adres: Het Nationaal Meteorologisch Centrum is te bereiken op het tel no: 597-325206 /597-325190 Mail adres: infometeozan@publicworks.gov.sr WEERS T.B.V. SURINAME Geldig van 19.30lt 22 december tot 19.30lt 23

Nadere informatie

STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME DECREET C17

STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME DECREET C17 STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME DECREET C17 DECREET van 24 februari 1983, houdende indeling van Suriname in Districten. (Decreet Districten indeling 1983). DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK.SURINAME,

Nadere informatie

Wij herdenken het verleden met het oog op de toekomst

Wij herdenken het verleden met het oog op de toekomst Wij herdenken het verleden met het oog op de toekomst Toespraak Eddy Campbell, voorzitter NiNsee ( Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) bij de nationale 1 juli Herdenking 2012 in

Nadere informatie

SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname

SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname SESOS opiniepeiling maart 5 SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname Uitslag opiniepeiling Suriname maart 5 www.sesos.org www.sesos.org info: info@sesos.org Voorwoord: SESOS opiniepeiling

Nadere informatie

Het Communicatiecongres 2016 Ronde tafelgesprek Groene Communicatie

Het Communicatiecongres 2016 Ronde tafelgesprek Groene Communicatie Het Communicatiecongres 2016 Ronde tafelgesprek Groene Communicatie De kracht van Communicatie tot succes Nancy del Prado en Loes Trustfull 28 Mei 2016 PROGRAMMA Inleiding Introductie participanten Van

Nadere informatie

UITVOERINGSORGAAN BASISZORG

UITVOERINGSORGAAN BASISZORG Statistieken Basiszorgverzekering per juli 2017 De statistieken die hieronder zijn gepresenteerd hebben betrekking op alle ingezetenen van Suriname die in het Centraal Bureau voor Burgerzaken staan ingeschreven.

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie Geschiedenis van Suriname 1667-1683: Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie 581-1795: De Republiek In de 17e en 18e eeuw spraken we nog niet van één Nederland maar, van de Republiek der

Nadere informatie

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen Bron: beeldbank.rws.nl Introductie Herkingen, Stellendam en Ouddorp zijn gelegen op Goeree-Overflakkee, het meest zuidelijke eiland van de Zuid-Hollandse

Nadere informatie

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 16 september 2018 16e zondag na Trinitatis Christus Jesus heeft de dood van zijn kracht beroofd en onvergangelijk leven aan het licht

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : de slavenhandel

Geschiedenis van Suriname : de slavenhandel Geschiedenis van Suriname 1502-1808: de slavenhandel 1502: het begin van de Europese slavenhandel Na de ontdekking van Amerika werden er door de Spanjaarden en Portugezen al snel plantages aangelegd. Op

Nadere informatie

[FEDERATIE PARA PLANTAGES]

[FEDERATIE PARA PLANTAGES] 2015 Het ontstaan van de Federatie van Para Plantages en haar verrichtingen FPP Bestuur [FEDERATIE PARA PLANTAGES] Opgericht op 6 mei 1990 door de besturen van plantages; Onoribo, Onverwacht, Republiek,

Nadere informatie

Zorg en Hoop 0.8. Nickerie 0.0 Hoogste waarde Kustgebied: Albina 18.0 Hoogste waarde Binnenland: Laduani 19.6

Zorg en Hoop 0.8. Nickerie 0.0 Hoogste waarde Kustgebied: Albina 18.0 Hoogste waarde Binnenland: Laduani 19.6 Het Nationaal Meteorologisch Centrum is te bereiken op het tel no: 597-6806599/597-325190 Fax: 597-325190 Mail adres: infometeozan@publicworks.gov.sr WEERS T.B.V. SURINAME Geldig van 14.30ltlt 22 juni

Nadere informatie

Betaniëdienst. EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 18 maart 2018 JUDICA

Betaniëdienst. EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 18 maart 2018 JUDICA EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 18 maart 2018 JUDICA Toon ons uw trouw, Heer, en geef ons uw hulp Psalm 85vers 8 Betaniëdienst Voorzang: (Aria 32) 1. Da sonde na

Nadere informatie

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT 25 november 2018 - Eeuwigheidszondag Zing voor de HEER een nieuw lied, zing voor de HEER, heel de aarde. Psalm 96:1 BRASADEI Voorzang (Aria 67) 1. Aleluya! Preise Masra!

Nadere informatie

Suriname in de kijker

Suriname in de kijker 44 2012 Suriname in de kijker Dit boekje brengt jullie naar een land, ver hier vandaan. Een vliegtuig doet er ongeveer 9 uur over om van Schiphol (in Nederland) naar de hoofdstad Paramaribo te vliegen.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen REDD+ een campagne voor bewustwording van suriname over haar grootste kapitaal Wat is duurzaam gebruik van het bos: Duurzaam

Nadere informatie

Handleiding. A tori. Het verhaal. Keti Koti Tafel

Handleiding. A tori. Het verhaal. Keti Koti Tafel Handleiding A tori Het verhaal Keti Koti Tafel Inhoud pagina Voorwoord 4 Inleiding 6 Opzet handleiding Keti Koti Tafel 6 Doel Keti Koti Tafel 6 Deelnemers Keti Koti Tafel 7 Benodigdheden 8 Voor de maaltijd

Nadere informatie

Nieuwe Surinaamse verhalen

Nieuwe Surinaamse verhalen samenstelling Michiel van Kempen bron Michiel van Kempen (samenstelling),. Uitgeverij De Volksboekwinkel, Paramaribo 1986 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kemp009nieu01_01/colofon.htm

Nadere informatie

Dries Wijckmans. Taak leefomgeving. Aardrijkskunde

Dries Wijckmans. Taak leefomgeving. Aardrijkskunde Dries Wijckmans Taak leefomgeving Aardrijkskunde Mevr. Verstappen 21/05/2015 I. Beschrijven van het studiegebied... 2 1. Kaartnuitsneden eigen leefomgeving... 2 1:10 000... 2 1:25 000... 2 1:50 000...

Nadere informatie

ALGEMEEN BUREAU VOOR DE STATISTIEK - SURINAME Definitieve Resultaten Achtste Algemene Volkstelling. Districtsresultaten Volume III

ALGEMEEN BUREAU VOOR DE STATISTIEK - SURINAME Definitieve Resultaten Achtste Algemene Volkstelling. Districtsresultaten Volume III ALGEMEEN BUREAU VOOR DE STATISTIEK - SURINAME Definitieve Resultaten Achtste Algemene Volkstelling IWAN A. SNO, Directeur ABS / NCO MAROWIJNE BROKOPONDO SIPALIWINI POPULATIE: 15,909 OPPERVLAKTE: 7,364

Nadere informatie

J. van Thol was directeur van de plantage Welgelegen ; S. Van Thol verzorgde samen met eigenaar Moore de administratie.

J. van Thol was directeur van de plantage Welgelegen ; S. Van Thol verzorgde samen met eigenaar Moore de administratie. katoenplantage Welgelegen aan de Coroniaanse kust Opperdistrict Nickerie, lot 233-234 volgorde der plantages: (van oost naar west) Inverness - Hamilton - Welgelegen - Moy - Perseverance - Maryshope - Totness

Nadere informatie

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier Holland 1000 jaar geleden Meer weten? Klik hier de plaat Holland 1000 jaar geleden INHOUD Waar kijken we naar? Abdij van Egmond Huldtoneel Kerkje van Velsen Ridders over de Heerenweg Haarlem Rijnsburg

Nadere informatie

Bomen en voedsel Deze combinatie en manier van landbouw wordt ook wel agroforestry

Bomen en voedsel Deze combinatie en manier van landbouw wordt ook wel agroforestry 21-2016 Beste lezers van deze nieuwsbrief, Het werk dat we doen zet zich nog altijd onvermoeid voort. De kennis het netwerk en de infrastructuur die we de afgelopen 6 jaar hebben opgebouwd maken het mogelijk

Nadere informatie

Mijn werkstuk gaat over MEXICO

Mijn werkstuk gaat over MEXICO Mijn werkstuk gaat over MEXICO blz 1 Luca Dhanis groep 7 LBB de meerpaal INHOUDSOPGAVE Titel pagina blz 1 Inhoudsopgave blz 2 Inleiding blz 3 Welk land blz 4 Geschiedenis blz 5 Bevolking blz 6 Cultuur

Nadere informatie

Congres Landbouw, Voeding en Gezondheid Suriname Hendrik Comvalius Coördinator stichting d ONS 10 juni 2016 http://www.stdons.nl Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname Bevordering duurzame

Nadere informatie

Waarden, normen en moraal: Een moreel kompas voor herstel en verdere ontwikkeling van Suriname.

Waarden, normen en moraal: Een moreel kompas voor herstel en verdere ontwikkeling van Suriname. Waarden, normen en moraal: Een moreel kompas voor herstel en verdere ontwikkeling van Suriname. Toespraak van voorzitter Chan Santokhi bij de opening van de nationale conferentie rond het 70 jarig bestaan

Nadere informatie

Colofon. : Stichting Planbureau Suriname. Jaar : 2008. H. Bean. : Drs. Lilian J.M. Monsels-Thompson. M. Soerohardjo M. Tirtojoso A.

Colofon. : Stichting Planbureau Suriname. Jaar : 2008. H. Bean. : Drs. Lilian J.M. Monsels-Thompson. M. Soerohardjo M. Tirtojoso A. Colofon Uitgave Jaar : 2008 : Stichting Planbureau Suriname Samensteller : J. H. Pinas (adviseur) H. Bean Redactie Eindredactie : E. Karwofodi : Drs. Lilian J.M. Monsels-Thompson Vormgeving : R. Resosemito

Nadere informatie

Danpaati River Lodge. Escape to the jungle and meet the amazing Maroon Culture. Activiteitenboekje

Danpaati River Lodge. Escape to the jungle and meet the amazing Maroon Culture. Activiteitenboekje Danpaati River Lodge Escape to the jungle and meet the amazing Maroon Culture Activiteitenboekje d Danpaati River Lodge is meer dan alleen uw droombestemming in het regenwoud van Suriname. Behalve genieten

Nadere informatie

bevolkingscijfers van 1 januari 2000 tot 31 december 2010

bevolkingscijfers van 1 januari 2000 tot 31 december 2010 bevolkingscijfers van 1 januari 2000 tot 31 december 2010 Totale bevolking op 01/01/2000 Mannen 37.332 Vrouwen 38.984 Totaal 76.316 inwoners 01/01/2000 Man Vrouw totaal oppervlakte inw per km² 19.045 20.226

Nadere informatie

http://eksamensarkiv.net/

http://eksamensarkiv.net/ Opdracht 1 Lees de tekst in bijlage 1 en beantwoord de vragen in het Nederlands. a. Uit welke woorden of zinnen blijkt dat de omstandigheden voor de slaven in Suriname slecht waren? Noem er tenminste drie.

Nadere informatie

LAPOP: Suriname, 2014 Vanderbilt University All rights reserved.

LAPOP: Suriname, 2014 Vanderbilt University All rights reserved. Vragenlijstnombroe Suriname 2014, Version # 15.2.4.4 IRB Approval: 110627 University of the West Indies, Mona, Jamaica LAPOP: Suriname, 2014 Vanderbilt University 2012. All rights reserved. PAIS. Kondre:

Nadere informatie

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 01 september 2019 Elfde zondag na Trinitatis

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 01 september 2019 Elfde zondag na Trinitatis EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 01 september 2019 Elfde zondag na Trinitatis God keert Zich tegen de hoogmoedigen, maar de nederigen geeft Hij genade 1 Petrus 5:5

Nadere informatie

Wan kukrutafra nanga wan plèstik bromkiduku n en tapu.wan plèstik froktumanki de na tap na tafra.

Wan kukrutafra nanga wan plèstik bromkiduku n en tapu.wan plèstik froktumanki de na tap na tafra. SCENE 1 Wan kukrutafra nanga wan plèstik bromkiduku n en tapu.wan plèstik froktumanki de na tap na tafra. M MA So mek mi kom bèl Nina even dan mi sab taki mi bèl ala sma k ba. Ja... Melvin? En dati e kom

Nadere informatie

5,8. Werkstuk door een scholier 1392 woorden 14 juni keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding

5,8. Werkstuk door een scholier 1392 woorden 14 juni keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding Werkstuk door een scholier 1392 woorden 14 juni 2004 5,8 150 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Mijn werkstuk doe ik over Suriname. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik er wel wat meer

Nadere informatie

Nederlands buiten Europa

Nederlands buiten Europa Nederlands buiten Europa Gastcollege 25.04.2013 Janneke Diepeveen j.diepeveen@fu-berlin.de Projectinformatie Gemeenschappelijk project: Examples and new models for learning and teaching pluricentric languages

Nadere informatie

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de Eerste Kerstdag 25 december 2018

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de Eerste Kerstdag 25 december 2018 EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de Eerste Kerstdag 25 december 2018 Ja, het woord is vlees geworden! Hij is onder ons zijn tent komen opslaan en we hebben zijn heerlijkheid gezien. Johannes

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. KUSTVORMEN ALGEMEEN. Wat is niet juist ten aanzien van vlakke kusten?

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. KUSTVORMEN ALGEMEEN. Wat is niet juist ten aanzien van vlakke kusten? DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ALGEMEEN Op aarde komen er verschillende geologische krachten voor. Welk verschijnsel is een voorbeeld van endogene krachten? A een orkaan B een overstroming C een vulkanische

Nadere informatie

Beknopte algemene informatie over Suriname

Beknopte algemene informatie over Suriname Beknopte algemene informatie over Suriname 17 maart 2016 Usha P. Adhin MEd. Hoofd Bureau Internationale Betrekkingen Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Locatie van Suriname - Ligt op de noordoostkust

Nadere informatie

Projectplan School. Korira, Guinea

Projectplan School. Korira, Guinea Projectplan School Korira, Guinea Bestuur Stichting SALEK April 2009 Inhoudsopgave 1. Situatieschets Korira; Boké, Guinea-Conakry... 3 2. De school... 2.1 Hoe ziet de school er nu uit... 5 2.2 De school

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Beleidsplan / Beloningsbeleid Stichting Dekat di Hati

Beleidsplan / Beloningsbeleid Stichting Dekat di Hati Beleidsplan / Beloningsbeleid 2017-2021 Stichting Dekat di Hati www.dekatdihati.nl Middelburg, 12-februari 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding -cultuur -de economische situatie -het onderwijs 2. Visie / Missie

Nadere informatie

Dr. Aspha Bijnaar Pranasi Waardevolle sfeertekeningen vanuit de plantages in Suriname

Dr. Aspha Bijnaar Pranasi Waardevolle sfeertekeningen vanuit de plantages in Suriname Bijeenkomst Nationaal Archief Teruggave Surinaamse Archieven 19 januari 2017 Dr. Aspha Bijnaar Pranasi Waardevolle sfeertekeningen vanuit de plantages in Suriname Vandaag zijn we hier in verband met de

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

Les 1 - Gado Wani Kenki Wi Kom Gersi Jezus

Les 1 - Gado Wani Kenki Wi Kom Gersi Jezus Les 1 - Gado Wani Kenki Wi Kom Gersi Jezus Romeini 12:2 En no gi pasi foe oen kom gersi grontapoe, ma meki oensrefi kenki nanga wan njoen prakseri, foe oen kan doe da wani foe Gado, disi de boen, en disi

Nadere informatie

Toepassing klimatologische data binnen de water sector National consultation on Climate Services September 8 th 2015

Toepassing klimatologische data binnen de water sector National consultation on Climate Services September 8 th 2015 Toepassing klimatologische data binnen de water sector National consultation on Climate Services September 8 th 2015 M.A.Amatali, M.Sc. (Hydrology) Hoofd Waterloopkundige Dienst Belang van deze presentatie

Nadere informatie

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 28 april 2019 Quasimodogeniti (Als pasgeboren kinderen. 1 Petrus 2 vers 2)

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 28 april 2019 Quasimodogeniti (Als pasgeboren kinderen. 1 Petrus 2 vers 2) EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 28 april 2019 Quasimodogeniti (Als pasgeboren kinderen. 1 Petrus 2 vers 2) Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus:

Nadere informatie

Handleiding. A tori. Het verhaal. Keti Koti Tafel

Handleiding. A tori. Het verhaal. Keti Koti Tafel Handleiding A tori Het verhaal Keti Koti Tafel 2 Handleiding voor de Keti Koti Tafel 3 Inhoud pagina Voorwoord 6 Inleiding 8 - Opzet handleiding Keti Koti Tafel 8 - Doel Keti Koti Tafel 8 - Deelnemers

Nadere informatie

Motivaties in het beheer van de duinen

Motivaties in het beheer van de duinen Motivaties in het beheer van de duinen Ter gelegenheid van het Lymesymposium 1 november 2013 Marianne Snabilie Manager Onderhoud en Administratie PWN Waterleidingbedrijf Afdeling Natuur en Recreatie Inhoud

Nadere informatie

Voorbeelden randen en landschapselementen ecologisch aandachtsgebied

Voorbeelden randen en landschapselementen ecologisch aandachtsgebied Voorbeelden randen en landschapselementen ecologisch aandachtsgebied In dit document staan voorbeelden van hoe u randen en landschapselementen kunt opgeven als EA. Er zijn regels en definities voor het

Nadere informatie

Bijlage HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2. Bronnenboekje. HA-0131-a-18-2-b

Bijlage HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2. Bronnenboekje. HA-0131-a-18-2-b Bijlage HAVO 2018 tijdvak 2 aardrijkskunde Bronnenboekje HA-0131-a-18-2-b Wereld Opgave 1 Globalisering in de staalindustrie Top 10 van de staalproducerende landen in 1985, 2000 en 2015 1985 2000 2015

Nadere informatie

13/ / Informatief deel

13/ / Informatief deel 13/183 43-03/26000512 DEEL 2 Informatief deel Leeswijzer Het is de bedoeling dat het informatief gedeelte de bestaande ruimtelijke structuur van de gemeente schetst, met inbegrip van de ruimtelijk relevante

Nadere informatie

Les 10 - Wi Moesoe De Wan Eksempre Disi Lobi Gado

Les 10 - Wi Moesoe De Wan Eksempre Disi Lobi Gado Les 10 - Wi Moesoe De Wan Eksempre Disi Lobi Gado Inleiding: Lobiwan, Masra Jezus wani wi foe abi wan invloed tapoe grontapoe. Ma wi no man abi so wan invloed efoe wi no sori wan verschil foe grontapoe.

Nadere informatie

Praktische opdracht Aardrijkskunde Arnhem en Nijmegen

Praktische opdracht Aardrijkskunde Arnhem en Nijmegen Praktische opdracht Aardrijkskunde Arnhem en Nijmegen Praktische-opdracht door een scholier 1967 woorden 23 mei 2003 5,5 50 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding: Het onderwerp van deze Praktische

Nadere informatie

Fair Chance for the Future

Fair Chance for the Future Fair Chance for the Future Werkplekleren in het binnenland van Suriname Project Albert Cameron Instituut INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Wie zijn wij? 4 Wat willen wij doen? 5 Achtergrond van het project 6 Doel

Nadere informatie

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 7 oktober 2018

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 7 oktober 2018 EVANGEISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT iturgie voor de dienst van zondag 7 oktober 2018 Allen zien hoopvol naar U uit, U geeft brood, op de juiste tijd. Psalm 145:15 OOGSTFEEST Voorzang: Prijs de Heer met

Nadere informatie

Workshop 1 GIS-toepassingen Demografie en capaciteit Woonbehoeftestudie (Leuven) 20 oktober

Workshop 1 GIS-toepassingen Demografie en capaciteit Woonbehoeftestudie (Leuven) 20 oktober Workshop 1 GIS-toepassingen Demografie en capaciteit Woonbehoeftestudie (Leuven) 20 oktober 1 Gis voor het in kaart brengen van de woonbehoeften in Leuven Joris Voets 1. Trendscenario Doel van de studie

Nadere informatie

Eén Korea, twee landen

Eén Korea, twee landen 1 Doelgroep De lesbrief is bedoeld voor leerlingen in de onderbouw vmbo, havo en vwo. Het uitwerken van de opdrachten kost de leerling ongeveer een tot anderhalf lesuur (van 50 minuten). De onderzoeksvragen

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/7)

METHODEN EN THEMA S (1/7) METHODEN EN THEMA S (1/7) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Zomer Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Herfst Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Winter Onderbouw 35 Leverbaar Middenbouw

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

KRESNETI VIERING BROEDERGEMEENTE ZEIST COMITÉ SURINAAMSE CONTACT- AVONDEN

KRESNETI VIERING BROEDERGEMEENTE ZEIST COMITÉ SURINAAMSE CONTACT- AVONDEN KRESNETI VIERING BROEDERGEMEENTE ZEIST COMITÉ SURINAAMSE CONTACT- AVONDEN Welkomstwoord - 2 - Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: komt nu, o komt nu naar Bethlehem Ziet nu de Vorst der engelen hier

Nadere informatie

DE ECONOMISCHE REALITEIT

DE ECONOMISCHE REALITEIT Scriptie, 2010-2011 DE ECONOMISCHE REALITEIT VAN DISTRICT PARA, ANNO 2011 Door Raffaello Hendrickx & Guillaume Nyst Promotor: Mevr. Greet Vandenboer VOORWOORD Dit onderzoeksrapport kwam tot stand in het

Nadere informatie

AmericasBarometer: Suriname, 2010 Vanderbilt University All rights reserved.

AmericasBarometer: Suriname, 2010 Vanderbilt University All rights reserved. LAPOP AmericasBarometer 2010 Master Core Version # 10.2a IRB Approval: # 090103 LOGO OF LOCAL PARTNER INSTITUTION TO BE INSERTED HERE AmericasBarometer: Suriname, 2010 Vanderbilt University 2010. All rights

Nadere informatie

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling neemt je mee naar het plateau van Rahiermont. Deze Middeleeuwse plek, rijk aan verhalen, laat zeker een sfeer van spiritisme achter.

Nadere informatie

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen In Gent werden op 27 september 2017 twee schilderijen van Frits Van den Berghe overdragen aan de erfgenamen van de originele eigenaar, Emile

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode In 1945 eindigt de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Duitsland wil, onder leiding van Adolf Hitler, Europa veroveren. Na vijf jaar strijd en 55 miljoen doden geeft Duitsland

Nadere informatie

Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht.

Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht. Memo Dossier Zaaknummer 200433 Kenmerk D-16-1539473 Datum 17 maart 2016 Onderwerp Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht. Inleiding In deze memo wordt uitleg gegeven

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2008

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2008 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2008 VAK : TEKENEN DATUM: WOENSDAG 02 JULI 2008 TIJD : 10.15 12.15 UUR ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Bevolkingssamenstelling in wijken op Bonaire, toen en nu Meredith Daantje-Cecilia 1 en Frank van der Linden 2

Bevolkingssamenstelling in wijken op Bonaire, toen en nu Meredith Daantje-Cecilia 1 en Frank van der Linden 2 Bevolkingssamenstelling in wijken op Bonaire, toen en nu Meredith Daantje-Cecilia 1 en Frank van der Linden 2 De afgelopen tien jaar is de bevolking van Bonaire met bijna 50 procent gegroeid. In de hieraan

Nadere informatie

Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid.

Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid. Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid. Ze noemen hem de Camino Santiago en is 60 km lang. Er zijn zelfs twee albergues

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Binnenlandse migratie in de VS

Werkstuk Aardrijkskunde Binnenlandse migratie in de VS Werkstuk Aardrijkskunde Binnenlandse migratie in de VS Werkstuk door een scholier 1543 woorden 8 januari 2003 6,5 185 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inleiding In dit werkstuk wil ik

Nadere informatie

15 BADHOEVEDORP HISTORIE

15 BADHOEVEDORP HISTORIE 02. historie. "Dit tuindorp, met de Burgemeester Amersfoordtlaan en de Pa Verkuyllaan, heeft alles in zich van die tijdgeest; slingerende bomenlanen, een groene opzet en ruime kavels met daarop woningbouw

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de Singikerki van zondag 17 februari 2019 Zondag Septuagesima (70 dagen voor Pasen)

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de Singikerki van zondag 17 februari 2019 Zondag Septuagesima (70 dagen voor Pasen) EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de Singikerki van zondag 17 februari 2019 Zondag Septuagesima (70 dagen voor Pasen) Niet omdat wij rechtvaardig zouden hebben gehandeld leggen wij onze

Nadere informatie

HOTELS Hester Basoeki Guest House, Bogor

HOTELS Hester Basoeki Guest House, Bogor HOTELS Hester Basoeki Guest House, Bogor Guest House Hester Basoeki ligt gelegen in Kampung Wisata Cinangneng. Guest House bestaat uit 10 kamers: Tebu Hotel Bandung, Bandung Tebu Hotel Bandung biedt een

Nadere informatie

STAD IN ZICHT 0-99. in de buurt van geluk

STAD IN ZICHT 0-99. in de buurt van geluk in de buurt van geluk wie zijn wij? STAD Jeroen van der Zant Johan Vlug Menno Vergunst Henk Schuitemaker Narda Beunders Lidewij Lenders communicatie-adviseur, bewoner IJburg landschapsarchitect VLUGP,

Nadere informatie

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG!

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! I.I De geboorte van de Europese Unie Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn er de vorige eeuwen veel oorlogen in Europa geweest. Vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

De Worp. Wandelen. De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen

De Worp. Wandelen. De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen Wandelen De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen De Worp Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Ongerepte natuur met een historische naam In de

Nadere informatie

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 4 november e Zondag na Trinitatis

EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 4 november e Zondag na Trinitatis EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE UTRECHT Liturgie voor de dienst van zondag 4 november 2018 23 e Zondag na Trinitatis Verschijnen zal de verheven en enige heerser, de hoogste Heer en koning. Hij alleen is

Nadere informatie