Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid."

Transcriptie

1 Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid. Ze noemen hem de Camino Santiago en is 60 km lang. Er zijn zelfs twee albergues op de pelgrimsweg.

2

3 De Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika, op dezelfde hoogte als Marokko. De archipel bestaat uit zeven bewoonde hoofdeilanden en zes kleinere eilanden.

4

5 Vandaag doen we de ronde om San Bartolomé, dat is wandeling nr. 37 uit de Rother wandelgids. Deze wandeling voert grotendeels door een sparrenbos waarbij veel takken bedekt zijn met baardmossen.

6 De Canarische Eilanden zijn geografisch gezien een deel van Afrika, maar politiek gezien behoren ze sinds de 15e eeuw tot Spanje.

7 Na onze wandelingen bezoeken we San Bartolomé. Dat is de grootste gemeente van het eiland. Voor de Spaanse verovering heette het Tunte en de meeste bewoners gebruiken nog steeds deze naam.

8 De eigenaar van deze woning heeft een net gehangen voor zijn balcon om de duiven weg te houden. Of zou het net andersom zijn en is zijn balcon een duiventil?

9 Zondag 24 januari 2015 Soort Plaats Afstand Stijgen Dalen Duur : Luswandeling : Fontanales : 12 km : 550 m : 550 m : 4 uur

10 In Gran Canaria groeit de kerstster ook in het wild en bereikt er een hoogte van vier meter. De plant bloeit daar van november tot januari/februari. In de zomer is de struik kaal.

11

12 We doen vandaag wandeling nr. 58 uit de Rother wandelgids. Deze wandeling gaat door de barranco van Virgen wat maagd betekent. Ook kiwi s worden hier gekweekt.

13

14 De oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden, voor de verovering door de Spanjaarden in de vijftiende eeuw, zijn de Guanchen. De eerste Guanchen verzamelden eetbare gewassen en vingen vis.

15

16 Later ontwikkelden ze technieken om gewassen te kunnen verbouwen en gingen ze vee houden. Gebruiksvoorwerpen maakten ze van aardewerk, steen en hout. Ze hulden zich in geitenvellen.

17

18 Toen de eerste Spanjaarden op de eilandengroep verschenen woonden de meeste eilandbewoners in grotten; slechts enkele families op Gran Canaria woonden in hutten. Een historische bijzonderheid is de gefloten taal, Silbo, die op La Gomera tot op heden als levende traditie bewaard is gebleven.

19 Na onze wandeling hebben we ook nog een bezoek gebracht aan de dorpen Fontanales, Moya en Arucas.

20 De drakenbloedboom is een plant die van nature voorkomt op de Canarische Eilanden, Kaapverdië en Madeira. De tot 12 m hoge plant wordt gekarakteriseerd door een of meerdere

21 stammen met een dichte, parapluvormige kroon met dikke bladeren. Het is een langzaam groeiende plant, die er tien jaar over doet om een hoogte van 1 m te bereiken.

22

23 Citroenen groeien aan een boom. Deze boom draagt vier maal per jaar vrucht, die ieder seizoen een andere kleur heeft. De vruchten in de zomer groeien van juli tot september en zijn groen.

24

25 In de herfst en winter zijn de citroenen geel, zoals ze in de winkel zijn te vinden. In mei zijn de vruchten bijna wit van kleur en blijven dat ook. De citroenboom is de enige bekende boom die vier maal per jaar vrucht draagt.

26

27 Deze majestueuze kerk van lavasteen wordt per abuis ook wel de Kathedraal van Arucas genoemd en heeft een 60 meter hoge toren, waarmee het de hoogste kerktoren van de archipel is. De bouw begon in 1909 en uitgesmeerd over verschillende stadia werd deze uiteindelijk afgerond in 1977.

28 Maandag 25 januari 2015 Soort Plaats Afstand Stijgen Dalen Duur : Aanlooproute met kleine luswandeling : Los Palmitos : 8 km : 400 m : 400 m : 3 uur

29 Jan en ikzelf doen vandaag wandeling nr. 46 uit de Rother wandelgids. Het is een wandeling die zwart ingekleurd staat. Lut brengt haar dag door in Maspalomas omdat ze geen zwart ingekleurde wandelingen meer wil doen.

30

31 Het is een heen- en terugwandeling waarvan het beginpunt enkel met de auto te bereiken is. De wandelgids waarschuwt voor bijtende honden onderweg maar daar hebben we geen last van gehad.

32

33 Op de terugweg ontmoeten we een plaatselijke bewoner die de waterleidingen aan het nakijken is. Het water is afkomstig uit een opvangbekken in het gebergte en is enkel bruikbaar voor in de tuin.

34

35 Dinsdag 26 januari 2015 Soort Plaats Afstand Stijgen Dalen Duur : Aanlooproute met kleine luswandeling : Aserrador : 8 km : 600 m : 600 m : 4 uur De bekendste wandeling hebben we gespaard voor de laatste dag. Ook Lut doet de wandeling mee.

36

37 Het is de wandeling nr. 2 uit de Rother wandelgids. Het is een alternatief op de wandeling nr. 1 die start aan de grote parking onder Roque Nublo.

38

39 Roque Nublo wordt ook wel eens wolkenrots genoemd omdat dit gesteente, bij bewolking, dikwijls boven de wolken uitsteekt. Rechts is Roque Nublo, links noemt men de kikker.

40

41 De 1813 m hoge Roque Nublo is het herkenningspunt van Gran Canaria. Van op vele plaatsen is deze rotsblok te zien. Het rotsblok zelf is 65 m hoog.

42

43 Roque Nublo is een overblijfsel van een oude vulkaanpijp, die door erosie werd afgesleten. Alleen het hard kerngesteente wist de kracht van water en wind te trotseren.

44

45 Gran Canaria is een prachtig wandeleiland met heel veel groen, palmbomen, bloemen, bossen en cactussen. Ik kom hier zeker nog terug. We hebben tevens geluk gehad met het weer. We hebben alle dagen zon gehad en geen enkele regenbui. De temperatuur schommelde steeds tussen de 22 en 25 C met enkele uitschieters tot 30 C. Volgens de lokale bevolking was het deze periode wel uitzonderlijk warm. Andere reisverslagen van deze jongen kun je terugvinden op Lut Guns : lutiguns@hotmail.com Myriam De Rese : mdrese@hotmail.com Ludwig D Haese : benaltijdweg@gmail.com Jan Wauters : jj.wauters@hotmail.com Tekst : Ludwig D Haese Foto s : Jan Wauters, Lut Guns en Ludwig D Haese

Op het einde van de wandeling zien we een bord staan waarop staat dat het verboden is om deze wandeling te doen door een grondverzakking.

Op het einde van de wandeling zien we een bord staan waarop staat dat het verboden is om deze wandeling te doen door een grondverzakking. Op het einde van de wandeling zien we een bord staan waarop staat dat het verboden is om deze wandeling te doen door een grondverzakking. Vandaar vermoedelijk het moeilijke en gevaarlijke stuk met de vaste

Nadere informatie

DEELNEMERS. Zaterdag 3 januari : Luswandeling

DEELNEMERS. Zaterdag 3 januari : Luswandeling BESCHRIJVING TOCHT We hebben zelf een aantal wandelingen uitgestippeld op het eiland Tenerife bestaande uit delen van verschillende bestaande wandelwegen. Hieronder een kaartje van een gedeelte van Tenerife

Nadere informatie

DEELNEMERS Myriam De Rese (Blanden) Lut Guns (Wolvertem) Jan Wauters (Affligem) Ludwig D Haese (Merchtem)

DEELNEMERS Myriam De Rese (Blanden) Lut Guns (Wolvertem) Jan Wauters (Affligem) Ludwig D Haese (Merchtem) BESCHRIJVING TOCHT Gran Canaria heeft een ronde vorm met een diameter van ongeveer 50 km. Het eiland is vooral bekend om zijn zonnige stranden. Evenwel heeft het binnenland ongeveer duizend km aan wandelpaden.

Nadere informatie

Vrijdag 9 januari : Luswandeling

Vrijdag 9 januari : Luswandeling Vrijdag 9 januari 2015 Soort Plaats Afstand Stijgen Dalen Duur : Luswandeling : Vilaflor : 14 km : 750 m : 750 m : 5 uur Vandaag doen we een wandeling in de buurt van het dorp Vilaflor. Deze plaats ligt

Nadere informatie

reserveren. Het zijn vooral bergbeklimmers en scholen die gebruik maken van de refugio.

reserveren. Het zijn vooral bergbeklimmers en scholen die gebruik maken van de refugio. reserveren. Het zijn vooral bergbeklimmers en scholen die gebruik maken van de refugio. Een hoopje stenen in de bergen geeft de weg aan en is eigenlijk een soort wegwijzer, vooral zeer doeltreffend als

Nadere informatie

De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen.

De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen. De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen. Wij zijn duidelijk niet de enigen die de klim naar de

Nadere informatie

Het is een behoorlijk moeilijke klim naar een prehistorische nederzetting van de Nuraghen. Gelukkig kunnen we de wandeling doen zonder de mistral.

Het is een behoorlijk moeilijke klim naar een prehistorische nederzetting van de Nuraghen. Gelukkig kunnen we de wandeling doen zonder de mistral. Het is een behoorlijk moeilijke klim naar een prehistorische nederzetting van de Nuraghen. Gelukkig kunnen we de wandeling doen zonder de mistral. Tot op heden is het nog steeds een raadsel en is het

Nadere informatie

Curbelo beschrijft nauwkeurig hoe de aarde ten noorden van zijn dorp scheurde, gevolgd door talloze vulkaanuitbarstingen. Een zee van miljoenen

Curbelo beschrijft nauwkeurig hoe de aarde ten noorden van zijn dorp scheurde, gevolgd door talloze vulkaanuitbarstingen. Een zee van miljoenen Curbelo beschrijft nauwkeurig hoe de aarde ten noorden van zijn dorp scheurde, gevolgd door talloze vulkaanuitbarstingen. Een zee van miljoenen kubieke meters lava overspoelde een kwart van het eiland,

Nadere informatie

Het televisietoestel in het appartement is voorzien van internet. We kunnen dan ook onze fototoestellen daarop aansluiten en regelmatig bekijken we

Het televisietoestel in het appartement is voorzien van internet. We kunnen dan ook onze fototoestellen daarop aansluiten en regelmatig bekijken we Het televisietoestel in het appartement is voorzien van internet. We kunnen dan ook onze fototoestellen daarop aansluiten en regelmatig bekijken we dan onze foto s op TV. Woensdag 20 januari 2015 Soort

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

schuilplaatsen, opslagplaatsen en begrafeniskamers. De grotten stammen uit de periode rond de 10e of 11e eeuw. Je vindt de grotten op slechts een

schuilplaatsen, opslagplaatsen en begrafeniskamers. De grotten stammen uit de periode rond de 10e of 11e eeuw. Je vindt de grotten op slechts een schuilplaatsen, opslagplaatsen en begrafeniskamers. De grotten stammen uit de periode rond de 10e of 11e eeuw. Je vindt de grotten op slechts een paar honderd meter van Bocairent, rechts van het Fos ravijn.

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte in Zuid-Spanje van 400 km dat zich uitstrekt

Nadere informatie

DEELNEMERS. Vlnr; Josine (Knokke), Myriam (Blanden), Ludwig (Merchtem) en Guido (Merchtem).

DEELNEMERS. Vlnr; Josine (Knokke), Myriam (Blanden), Ludwig (Merchtem) en Guido (Merchtem). BESCHRIJVING TOCHT Gran Canaria heeft een ronde vorm met een diameter van ongeveer 50 km. Het eiland is vooral bekend om zijn zonnige stranden. Evenwel heeft het binnenland ongeveer duizend km aan wandelpaden.

Nadere informatie

Hij is niet bang om alleen te sterven maar hij is nog gezond. Dagelijks, stipt om uur, verlaat hij zijn huisje en trekt hij naar boven (zo

Hij is niet bang om alleen te sterven maar hij is nog gezond. Dagelijks, stipt om uur, verlaat hij zijn huisje en trekt hij naar boven (zo Hij is niet bang om alleen te sterven maar hij is nog gezond. Dagelijks, stipt om 15.00 uur, verlaat hij zijn huisje en trekt hij naar boven (zo hebben we hem ook ontmoet). 50 meter onder de kraterrand

Nadere informatie

Gemzen hebben een geitachtig uiterlijk. Beide geslachten dragen horens, maar die van het mannetje zijn groter dan die van het vrouwtje.

Gemzen hebben een geitachtig uiterlijk. Beide geslachten dragen horens, maar die van het mannetje zijn groter dan die van het vrouwtje. Gemzen hebben een geitachtig uiterlijk. Beide geslachten dragen horens, maar die van het mannetje zijn groter dan die van het vrouwtje. De hoorns zijn maximaal 32 cm lang. Ze staan recht omhoog maar buigen

Nadere informatie

De visarend is relatief sterk, gezien zijn grootte en kan prooien pakken bijna even zwaar als hijzelf. De visarend is in vlucht goed te herkennen

De visarend is relatief sterk, gezien zijn grootte en kan prooien pakken bijna even zwaar als hijzelf. De visarend is in vlucht goed te herkennen De visarend is relatief sterk, gezien zijn grootte en kan prooien pakken bijna even zwaar als hijzelf. De visarend is in vlucht goed te herkennen door zijn geheel witte onderkant, zijn chocoladebruine

Nadere informatie

Ik houd mijn spreekbeurt over het eiland Gran Canaria. Ik ben er zelf al een aantal keren met mijn ouders geweest en ga er beslist nog eens naar toe

Ik houd mijn spreekbeurt over het eiland Gran Canaria. Ik ben er zelf al een aantal keren met mijn ouders geweest en ga er beslist nog eens naar toe Gran Canaria Inleiding Ik houd mijn spreekbeurt over het eiland Gran Canaria. Ik ben er zelf al een aantal keren met mijn ouders geweest en ga er beslist nog eens naar toe Canarische Eilanden Gran Canaria

Nadere informatie

Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos.

Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos. Wandelprogramma La Palma: 09/10/2018 16/10/2018 Dag 1: Dinsdag 09/10/2018 TUI fly vlucht Brussel La Palma Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos.

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte van 400 km van het oosten tot het westen

Nadere informatie

Van in de molen heeft men zicht op de omringende percelen. Daar kan men zien dat er in dit gebied heel wat cactusplantages zijn.

Van in de molen heeft men zicht op de omringende percelen. Daar kan men zien dat er in dit gebied heel wat cactusplantages zijn. Van in de molen heeft men zicht op de omringende percelen. Daar kan men zien dat er in dit gebied heel wat cactusplantages zijn. De toegang tot de toiletten zijn voorzien van een werk van Manrique. Het

Nadere informatie

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA Madeira (Portugees voor hout) is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust.

Nadere informatie

Van veraf zichtbaar: het Monumento al Campesino, een gedenkteken gewijd aan de boeren van het eiland. Het 15 meter hoge beeld is ook door César

Van veraf zichtbaar: het Monumento al Campesino, een gedenkteken gewijd aan de boeren van het eiland. Het 15 meter hoge beeld is ook door César Van veraf zichtbaar: het Monumento al Campesino, een gedenkteken gewijd aan de boeren van het eiland. Het 15 meter hoge beeld is ook door César Manrique gemaakt. Hij heeft het gemaakt van oude watertanks

Nadere informatie

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar.

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar. Lees de uitleg over het regenwoud. Ik ga op bezoek in het Amazone gebied, dat is een groot tropisch regenwoud. Zie je de rode lijn? Dat is de evenaar. Zie je de donker-groene kleur? Dat zijn tropische

Nadere informatie

Ik kom in het dorpje Gargilesse. In dit dorp woont de ene kunstenaar naast de andere. Aan het gemeentehuis hangt een affiche waarop staat dat

Ik kom in het dorpje Gargilesse. In dit dorp woont de ene kunstenaar naast de andere. Aan het gemeentehuis hangt een affiche waarop staat dat Ik kom in het dorpje Gargilesse. In dit dorp woont de ene kunstenaar naast de andere. Aan het gemeentehuis hangt een affiche waarop staat dat Gargilesse het mooiste dorp is van Frankrijk. En het moet gezegd,

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk door een scholier 1094 woorden 13 februari 2006 4,9 106 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Nieuw Zeeland Inhoudsopgave Inleiding Nieuw Zeeland Algemene dingen

Nadere informatie

De vlakke cirkel onderaan werd vroeger gebruikt als dorsvloer. We treffen wel meerdere van deze goed bewaarde dorsvloeren aan.

De vlakke cirkel onderaan werd vroeger gebruikt als dorsvloer. We treffen wel meerdere van deze goed bewaarde dorsvloeren aan. De vlakke cirkel onderaan werd vroeger gebruikt als dorsvloer. We treffen wel meerdere van deze goed bewaarde dorsvloeren aan. Donderdag 4 december 2014 Soort Plaats Afstand Duur : Luswandeling (Cañada

Nadere informatie

Op eenvoudige trajecten zoals hier, draag ik een riem waar een wandelstick aan bevestigd is. Michel neemt dan het uiteinde van de wandelstick vast en

Op eenvoudige trajecten zoals hier, draag ik een riem waar een wandelstick aan bevestigd is. Michel neemt dan het uiteinde van de wandelstick vast en Op eenvoudige trajecten zoals hier, draag ik een riem waar een wandelstick aan bevestigd is. Michel neemt dan het uiteinde van de wandelstick vast en volgt mijn tred. Met de tweede stok kan hij, eventuele,

Nadere informatie

Zaterdag 29 november : Costa Del Silencio : Playa de las Americas

Zaterdag 29 november : Costa Del Silencio : Playa de las Americas BESCHRIJVING TOCHT We hebben zelf een aantal wandelingen uitgestippeld op het eiland Tenerife bestaande uit delen van verschillende bestaande wandelwegen. Hieronder een kaartje van een gedeelte van Tenerife

Nadere informatie

We komen in Simiane-la-Rotonde. Het dankt haar naam aan een grote ronde toren in het midden van het dorpje.

We komen in Simiane-la-Rotonde. Het dankt haar naam aan een grote ronde toren in het midden van het dorpje. We komen in Simiane-la-Rotonde. Het dankt haar naam aan een grote ronde toren in het midden van het dorpje. Het gebouw is een oude Romeinse nederzetting. gebouw in een akte van 1031. Er werd al melding

Nadere informatie

Het eiland telt slecht 700 inwoners die er zelf voor gekozen hebben om het massatoerisme weg te houden van het eiland. Er zijn dan ook geen hotels

Het eiland telt slecht 700 inwoners die er zelf voor gekozen hebben om het massatoerisme weg te houden van het eiland. Er zijn dan ook geen hotels Het eiland telt slecht 700 inwoners die er zelf voor gekozen hebben om het massatoerisme weg te houden van het eiland. Er zijn dan ook geen hotels enkel een paar gastenkamers. Ondanks het feit dat men

Nadere informatie

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ Seizoenen De lente begint meestal op 21 maart. Soms kan het begin van de lente ook vallen op 20 maart. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Afgesproken is dat

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

La Palma Vrijdag 28 september

La Palma Vrijdag 28 september La Palma 2007 Vrijdag 28 september Om 02:50 staat de taxi voor de deur om naar Schiphol te rijden. Na het inchecken, begint de vlucht op tijd om 05:30 uur en we komen om 09:50 (lokale tijd) op het vliegveld

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

DEELNEMERS. Dinsdag 11 februari 2014. Van : Cáceres (500 m) Naar : Casar de Cáceres (300 m) Afstand : 21 km Stijgen : 400 m Dalen : 500 m Duur : 5 uur

DEELNEMERS. Dinsdag 11 februari 2014. Van : Cáceres (500 m) Naar : Casar de Cáceres (300 m) Afstand : 21 km Stijgen : 400 m Dalen : 500 m Duur : 5 uur VOORSTELLING TOCHT Het is de bedoeling dat ik een pelgrimstocht onderneem naar Santiago de Compostela, vertrekkend aan de Waddenzee (in het noorden van Nederland) tot de Atlantische oceaan in Spanje, via

Nadere informatie

DEELNEMERS Lucas Van Waes (Essen) Josine Rommens (Knokke) Lut Guns (Dilbeek) Frans Pype (Boortmeerbeek)

DEELNEMERS Lucas Van Waes (Essen) Josine Rommens (Knokke) Lut Guns (Dilbeek) Frans Pype (Boortmeerbeek) BESCHRIJVING TOCHT GR7 is de langste wandelroute van Europa en was van oudsher een belangrijke handelsroute. De GR7 loopt van Cyprus naar Tarifa (Provincie Cádiz, Andalusië, Spanje) en heeft een lengte

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6. Vakantielanden

Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6. Vakantielanden Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6 Vakantielanden Het klimaat is in Zuid-Europa anders dan in Nederland. In de zomer is het er warm en droog, in de winter is het er ongeveer zoals zomers in Nederland.

Nadere informatie

Naam:...

Naam:... Naam:... Wil je meer over paddestoelen weten? Vul de woorden in op de goede plaats. Kies uit: hoed herfst eetbaar steel giftig grotten In de... vind je in het bos veel paddestoelen. Ze groeien op dode

Nadere informatie

In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde.

In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde. In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde. In deze tijd van het jaar worden de olijfbomen gesnoeid. De

Nadere informatie

DEELNEMERS. Maandag 13 juni Soort : Luswandeling Nr. 13 Plaats/naam : Punta Catrina Afstand : 11 km Stijgen : 700 m Dalen : 700 m Duur : 4 uur

DEELNEMERS. Maandag 13 juni Soort : Luswandeling Nr. 13 Plaats/naam : Punta Catrina Afstand : 11 km Stijgen : 700 m Dalen : 700 m Duur : 4 uur BESCHRIJVING TOCHT Een bijzondere vakantiebestemming. Dat is Sardinië. Dit nog vrij onbekende Italiaanse eiland in de Middellandse Zee vol verborgen schoonheden heeft een afmeting van bijna de grootte

Nadere informatie

Allez, valt dan aan als je durft. We worden opgeschrikt bij het zien van een slang op ons pad. Als we dichter komen zien we dat het om de niet giftige

Allez, valt dan aan als je durft. We worden opgeschrikt bij het zien van een slang op ons pad. Als we dichter komen zien we dat het om de niet giftige Allez, valt dan aan als je durft. We worden opgeschrikt bij het zien van een slang op ons pad. Als we dichter komen zien we dat het om de niet giftige trapslang gaat. Ze heeft haar naam te danken aan de

Nadere informatie

Het pellen van de schors van de kurkeik moet zorgvuldig gebeuren, anders loopt men het risico dat de onderliggende weefsels beschadigd worden en de

Het pellen van de schors van de kurkeik moet zorgvuldig gebeuren, anders loopt men het risico dat de onderliggende weefsels beschadigd worden en de Het pellen van de schors van de kurkeik moet zorgvuldig gebeuren, anders loopt men het risico dat de onderliggende weefsels beschadigd worden en de boom sterft. Het brandhout van de kurkeik wordt ook steeds

Nadere informatie

Wonen in Ibiza s oudste finca

Wonen in Ibiza s oudste finca FAMILIEHUIS Wonen in Ibiza s oudste finca Leven op Ibiza is heerlijk en afwis selend. Vooral als je huis s zomers gebruikt wordt als Bed & Breakfast. Xavier, het zoontje van Annemarie en Ramon, schuifelt

Nadere informatie

Er zijn reisorganisaties die de camino aanbieden in 10 dagen. Elke dag dien je dan 10 km te stappen. Je wordt opgehaald met een busje dat je terug

Er zijn reisorganisaties die de camino aanbieden in 10 dagen. Elke dag dien je dan 10 km te stappen. Je wordt opgehaald met een busje dat je terug Er zijn reisorganisaties die de camino aanbieden in 10 dagen. Elke dag dien je dan 10 km te stappen. Je wordt opgehaald met een busje dat je terug naar het hotel brengt. We eindigen vandaag in Portomarin.

Nadere informatie

Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling te midden van het oude dorpsgedeelte van Heyd neemt je mee langs een netwerk van hagen. Deze hagen, waarvan we het nut vergeten zijn,

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT. Perigueux. Les Trois Frères. St-Foy-La-Grande Bergerac. St-Ferme. La Réole. Bazas. Le Billon. Roquefort.

VOORSTELLING TOCHT. Perigueux. Les Trois Frères. St-Foy-La-Grande Bergerac. St-Ferme. La Réole. Bazas. Le Billon. Roquefort. VOORSTELLING TOCHT Het is de bedoeling dat ik een pelgrimstocht onderneem naar Santiago de Compostela, vertrekkend aan de Waddenzee (in het noorden van Nederland) tot de Atlantische oceaan in Spanje, via

Nadere informatie

Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht.

Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht. Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht. Doordat we het vertikt hebben om de Gele Berg te beklimmen dienen we wel

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte van 400 km van het oosten tot het westen

Nadere informatie

LANZAROTE LEKKER EXCENTRIEK

LANZAROTE LEKKER EXCENTRIEK LANZAROTE LEKKER EXCENTRIEK Rood geaderde kraters en lavabergen, een eigenzinnige kunstenaar die overal sporen nalaat en de zon die 6 uur per dag schijnt. Op dit rustige Canarische eiland staat een wandelvakantie

Nadere informatie

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en ben zinnens om daar een hotelkamer te nemen met airco

Nadere informatie

Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk

Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk Op het Pelgrimspad Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk Pelgrim zijn Een lange tocht maken. Dichterbij God en je eigen ziel komen. Je doet het alleen en toch samen met anderen. Pelgrimeren,

Nadere informatie

Klimaten Verschillende klimaten - Tropisch klimaat - Droog klimaat - Gematigd klimaat - Landklimaat - Poolklimaat - Mediterraan klimaat - Subtropisch klimaat https://schooltv.nl/video/klimaatzones-van-de-wereld-waarom-zijn-er-verschillende-klimaatzones/

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

De Morenkop werd gekozen als officieel symbool van Corsica op 24 november Vandaag is het een embleem van een volk en een symbool van een

De Morenkop werd gekozen als officieel symbool van Corsica op 24 november Vandaag is het een embleem van een volk en een symbool van een De Morenkop werd gekozen als officieel symbool van Corsica op 24 november 1762. Vandaag is het een embleem van een volk en een symbool van een etnische dooreenmenging die Corsica gedurende eeuwen gekend

Nadere informatie

Anaga kust, noord-oost Tenerife

Anaga kust, noord-oost Tenerife de Canarische Eilanden Met superlatieven moet je spaarzaam zijn, maar één geldt ongetwijfeld voor de Canarische Eilanden. Met een jaargemiddelde van 20 graden op zeeniveau hebben ze misschien wel het beste

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie.

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. Bijlage VMBO-KB 2015 tijdvak 2 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. KB-0191-a-15-2-b De Galapagos-eilanden Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 37 tot en met 47. Bij het

Nadere informatie

Finca La Salud Spanje Gran Canaria Telde

Finca La Salud Spanje Gran Canaria Telde Finca La Salud Spanje Gran Canaria Telde 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca La Salud - (Spanje Gran Canaria Telde) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Nee

Nadere informatie

Finca Casa de la Virgen Spanje Gran Canaria Valleseco

Finca Casa de la Virgen Spanje Gran Canaria Valleseco Finca Casa de la Virgen Spanje Gran Canaria Valleseco 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Casa de la Virgen - (Spanje Gran Canaria Valleseco) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Overal waar je als pelgrim komt tref je wel borden en wegwijzers aan die de pelgrim naar een onderkomen verwijzen. Vandaag is het terug een

Overal waar je als pelgrim komt tref je wel borden en wegwijzers aan die de pelgrim naar een onderkomen verwijzen. Vandaag is het terug een Overal waar je als pelgrim komt tref je wel borden en wegwijzers aan die de pelgrim naar een onderkomen verwijzen. Vandaag is het terug een prachtige, heerlijke, zonnig dag. De ooievaar heeft aanleiding

Nadere informatie

De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel

De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel wat groener uitzien. We lopen voorbij enkele hopen

Nadere informatie

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa el Castanar - (Spanje Gran Canaria Fontanales) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

WIE IS WeTravel2 WIE IS CHRISTOF

WIE IS WeTravel2 WIE IS CHRISTOF WIE IS WeTravel2 WeTravel2 is een reisagentschap welke reizen organiseert voor mensen met een beperking. Ze werken de vakantie van a tot z uit, en dat precies volgens de wensen en behoeften van de persoon

Nadere informatie

1 Ik zie op tegen de herfst

1 Ik zie op tegen de herfst Herfstdip De dagen worden korter, de temperatuur daalt en het landschap wordt langzaamaan minder groen door de vallende blaadjes. De herfst is weer bijna in aantocht. In hoeverre bent u het (on)eens met

Nadere informatie

DEELNEMERS. Hieronder een kaartje met de trajecten van de tocht die we nu gedaan hebben.

DEELNEMERS. Hieronder een kaartje met de trajecten van de tocht die we nu gedaan hebben. BESCHRIJVING TOCHT GR7 is de langste wandelroute van Europa en was van oudsher een belangrijke handelsroute. De GR7 loopt van Cyprus naar Tarifa (Provincie Cádiz, Andalusië, Spanje) en heeft een lengte

Nadere informatie

Het zwembad verliest niets van zijn aantrekkingskracht. Ik ben de enige die het droog houd.

Het zwembad verliest niets van zijn aantrekkingskracht. Ik ben de enige die het droog houd. Het zwembad verliest niets van zijn aantrekkingskracht. Ik ben de enige die het droog houd. Buiten hebben we een echte houtoven en daar maken we gebruik van om een lekkere pizza in te bakken. Frans maakt

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-15-2-b De Galapagos-eilanden Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met

Nadere informatie

Nagenoeg ieder dorp hier heeft één of meerdere albergues. Reeds tussen twee dorpen in maken ze al reklame met het aantal kamers, hun prijzen enz.

Nagenoeg ieder dorp hier heeft één of meerdere albergues. Reeds tussen twee dorpen in maken ze al reklame met het aantal kamers, hun prijzen enz. Nagenoeg ieder dorp hier heeft één of meerdere albergues. Reeds tussen twee dorpen in maken ze al reklame met het aantal kamers, hun prijzen enz. De kapel van de vroomheid uit de 16e eeuw werd destijds

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

Eilanden vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/82680

Eilanden vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/82680 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 november 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/82680 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Als ik in Saint-Ferme aankom loop ik Henri-Pierre tegen het lijf. Hij komt evenwel uit een andere richting. Blijkt dat hij verloren gelopen is en

Als ik in Saint-Ferme aankom loop ik Henri-Pierre tegen het lijf. Hij komt evenwel uit een andere richting. Blijkt dat hij verloren gelopen is en Als ik in Saint-Ferme aankom loop ik Henri-Pierre tegen het lijf. Hij komt evenwel uit een andere richting. Blijkt dat hij verloren gelopen is en vandaag 6 km extra heeft moeten afleggen. Saint Ferme

Nadere informatie

Finca La Mareta Spanje Gran Canaria Valle de Agaete

Finca La Mareta Spanje Gran Canaria Valle de Agaete Finca La Mareta Spanje Gran Canaria Valle de Agaete 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca La Mareta - (Spanje Gran Canaria Valle de Agaete) - 3,5 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

We zijn niet de enigen die verfrissing zoeken in het koele water. Guido en ikzelf nemen een zonnebad en houden de voeten droog.

We zijn niet de enigen die verfrissing zoeken in het koele water. Guido en ikzelf nemen een zonnebad en houden de voeten droog. We zijn niet de enigen die verfrissing zoeken in het koele water. Guido en ikzelf nemen een zonnebad en houden de voeten droog. Vandaag zijn het gebakken aardappeltjes met worteltjes en steak. In Corsica

Nadere informatie

Maandag 13 februari : Langs de droomstranden van La Graciosa : Het eiland La Graciosa

Maandag 13 februari : Langs de droomstranden van La Graciosa : Het eiland La Graciosa Maandag 13 februari 2017 Wandeling Gebied Afstand Stijgen Dalen Duur : Langs de droomstranden van La Graciosa : Het eiland La Graciosa : 18 km : 400 m : 400 m : 5 uur We nemen de ferry van 10.00 uur.

Nadere informatie

Casa Nanita Spanje Gran Canaria Moya

Casa Nanita Spanje Gran Canaria Moya Casa Nanita Spanje Gran Canaria Moya 1. Algemene informatie Eliza was here - Casa Nanita - /spanje/gran_canaria/moya/casa_nanita.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa Nanita - (Spanje Gran Canaria

Nadere informatie

Week van 7 tot 11 september 2015

Week van 7 tot 11 september 2015 Week van 7 tot 11 september 2015 Project: Maandag: Na het forum hadden we de praatkring. Thor had een echte, levende buxuskever mee die we met een vergrootglas konden bekijken. Ook het (lege) slakkenhuisje

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT. Deze onderneming geef ik als titel De kracht van de schelp omdat ik sterk geloof in de kracht van de schelp.

VOORSTELLING TOCHT. Deze onderneming geef ik als titel De kracht van de schelp omdat ik sterk geloof in de kracht van de schelp. VOORSTELLING TOCHT Le sentier de grande randonnée 4 (grote routepad nr.4)) is een lange afstands-wandelpad, dat begint vanuit het Franse Royan (Charente-Maritime) en eindigt in het Franse Grasse (Alpes-Maritimes).

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

6+ 10 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 3+ 8 + Opdracht EDUKIT 3

6+ 10 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 3+ 8 + Opdracht EDUKIT 3 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 6+ 10 + Wanneer is een bos een bos? Een paar bomen samen vormen pas een bos als ze een oppervlakte van 1/2 hectare beslaan. Je zou dit kunnen vergelijken met een voetbalvel

Nadere informatie

Wie is deze pelgrim?

Wie is deze pelgrim? VOORSTELLING TOCHT Het is de bedoeling dat ik een pelgrimstocht onderneem naar Santiago de Compostela, vertrekkend aan de Waddenzee (in het noorden van Nederland) tot de Atlantische oceaan in Spanje, via

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer...

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer... INHOUD Inleiding...6 1 Aardbevingen...8 2 Bergen... 10 3 Bosbranden... 12 4 Koraal... 14 5 Lawines... 16 6 Meteorieten... 18 7 Onweer... 20 8 Opwarming van de aarde... 22 9 Orkanen... 24 10 Overstromingen...

Nadere informatie

de lente het voorjaar de dag de nacht de wind

de lente het voorjaar de dag de nacht de wind Werkbladen bij thema de seizoenen: dag 1 Naam:................. 1. Lezen en overschrijven: de lente het voorjaar de dag de nacht. de wind LOWAN-vo startpakket NT2 Werkbladen thema 8 Pagina 1 2. Invullen:

Nadere informatie

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met bladeren die groeit. De rots: een heel grote steen op

Nadere informatie

Soms moet de lucht omhoog omdat er een gebergte ligt. Ook dan koelt de lucht af. Er ontstaan wolken en neerslag. Dit is stuwingsregen.

Soms moet de lucht omhoog omdat er een gebergte ligt. Ook dan koelt de lucht af. Er ontstaan wolken en neerslag. Dit is stuwingsregen. Samenvatting door een scholier 1790 woorden 1 juni 2016 7,9 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 2: KLIMATEN 2.1 Klimaten Waardoor is het niet

Nadere informatie

Meer informatie over de Clivia en de historie van kuipplanten

Meer informatie over de Clivia en de historie van kuipplanten Meer informatie over de Clivia en de historie van kuipplanten Meer informatie over de Clivia Voor diverse opdrachtgevers verzorgen wij de winterstalling van diverse soorten kuipplanten, zoals Citrus, Agapanthus,

Nadere informatie

De hoogste berg van dit natuurpark is de Montcabrer met een hoogte van 1390 meter. De GR7 gaat over de top van deze berg. Het was op deze plaats dat

De hoogste berg van dit natuurpark is de Montcabrer met een hoogte van 1390 meter. De GR7 gaat over de top van deze berg. Het was op deze plaats dat De hoogste berg van dit natuurpark is de Montcabrer met een hoogte van 1390 meter. De GR7 gaat over de top van deze berg. Het was op deze plaats dat we de gemzen gezien hebben. Montcabrer komt van mont,

Nadere informatie

Kaart 15 Bollen en knollen

Kaart 15 Bollen en knollen Kaart 15 Bollen en knollen Informatiekaart Werkblad Onderzoek: o Bollen en knollen o Narcissen op water Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen: Bollenstreek

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT Het is de bedoeling dat ik een pelgrimstocht onderneem naar Santiago de Compostela, vertrekkend aan de Waddenzee (in het noorden van Nederland) tot de Atlantische Oceaan in Spanje, via

Nadere informatie

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL:

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: ( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: GROEP:.. BOOM IN DE HERFST waarneemvel 1 WAT IS DE NAAM VAN JULLIE BOOM?.. 1. KRUIS AAN WAT JE ZIET AAN JULLIE TAK Nog groene bladeren Gekleurde bladeren Kale takken Vruchten

Nadere informatie

Eilanden vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Eilanden vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 24 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82680 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al lang voorbij zijn, bevindt zich in Moustiers ook nog

Nadere informatie

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts.

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts. Dag 1: Bishkek De vlucht uit Amsterdam landt om 15:10 in Bishkek, waar jullie gids staat te wachten. We rijden naar Bishkek en checken in in een prettig 3* hotel, waar je je op kunt frissen. Daarna gaan

Nadere informatie

Vandaag terug een zeer warme dag. Ik eindig vandaag in het piepkleine dorpje Lentilles. Er is niets in het dorp, geen winkeltje, geen bakker, geen

Vandaag terug een zeer warme dag. Ik eindig vandaag in het piepkleine dorpje Lentilles. Er is niets in het dorp, geen winkeltje, geen bakker, geen Vandaag terug een zeer warme dag. Ik eindig vandaag in het piepkleine dorpje Lentilles. Er is niets in het dorp, geen winkeltje, geen bakker, geen bar of restaurant. Lentilles heeft een mooie Sint-Jacobskerk

Nadere informatie

Mallorca Tramuntana 7 dagen

Mallorca Tramuntana 7 dagen Mallorca Tramuntana 7 dagen individuele wandelreis vanaf 519 Wandelen over de pelgrimspaden van Mallorca Mallorca is het grootste eiland van de Balearen, in het Spaans Islas Balearas. De hoofdstad is Palma

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

GRAN CANARIA GRAN CANARIA. De reisgids voor een actieve & culturele vakantie. Het magazine 9. Het magazine 9. Je draai vinden 31. Je draai vinden 37

GRAN CANARIA GRAN CANARIA. De reisgids voor een actieve & culturele vakantie. Het magazine 9. Het magazine 9. Je draai vinden 31. Je draai vinden 37 WTK Wat & Hoe Gran Canaria KR nov 2014_Opmaak 1 21-11-14 13:03 Pagina 1 Inclus betrouw ief ba kaarten re 31 La Ribera, Port Olímpic en HetPoblenou noorden HetEixample centraleen bergland Gràcia Montjuïc

Nadere informatie