Overzicht: Starten als zelfstandige in de kinderopvang.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht: Starten als zelfstandige in de kinderopvang."

Transcriptie

1 Overzicht: Starten als zelfstandige in de kinderopvang. Beste Starter, VoorZet, de ondersteuningsstructuur voor de zelfstandigen van de kinderopvang, heeft een lijst opgesteld met de belangrijke zaken die je dient mee te nemen als je een zelfstandige kinderopvang wenst te starten. Deze lijst is zeker en vast niet bindend, maar het kan een hulpmiddel zijn bij de opstart van jouw initiatief. Indien er onduidelijkheden zijn of als je vragen hebt, kan je steeds terecht bij: - Website van VoorZet: advies@voorzet.be - Telefoon: (telefoonpermanentie, elke werkdag tussen 9u en 20u) Alvast heel veel succes toegewenst! Karolien Huylebroek Mieke Daems advies@voorzet.be collegas@voorzet.be vorming@voorzet.be

2 Hieronder vind je de verschillende stappen die je dient te doorlopen voor je start met een zelfstandige kinderopvangvoorziening. Bij elk onderdeel staat een verwijzing met een link waar je verdere informatie kan terugvinden. Indien je nog meer informatie zoekt over een bepaald aspect, kan je steeds VoorZet contacteren en zal je verder geholpen worden. Startersinformatie 1 Omgevingsanalyse Is er nood aan kinderopvang in jouw regio? 2 Leefbaarheid Is jouw opvangvoorziening haalbaar? Zal je rendabel zijn? Heb je overal aan gedacht? 3 Uitbouw onderneming Heb je voldoende informatie gezocht? Heb je alles mee in rekening gebracht? Hulpmiddelen leefbaarheid Wat moet je doen voor de start? Contact Lokaal Overleg Kinderopvang Stad/Gemeente/CKO: Het is van groot belang dat je een financieel plan opmaakt en de leefbaarheid van jouw voorziening nagaat. Agentschap Ondernemen kan jou hierin bijstaan. Hieronder, vanaf punt 4 vind je heel wat zaken die je hierbij kunnen helpen. VoorZet heeft getracht jou een overzicht te bieden van wat je allemaal mee in rekening moet brengen. Dit vind je hier. Het gedeelte hieronder (vanaf punt 8) Hulpmiddelen uitbouw onderneming helpen je eveneens hierbij. Hoe kan je de haalbaarheid van jouw opvanginitiatief voor de start inschatten? 4 Projectbeschrijving Heb je de plannen van jouw toekomstig opvanginitiatief al voldoende beschreven? 5 Investeringen Welke verbouwingen, aanpassingen aan het pand zijn noodzakelijk? Welke aankopen moet je doen om jouw Met behulp van het Dynamisch Ondernemingsplan en de begeleiding van Agentschap ondernemen, krijg je meer zicht op deze zaken. Ga na aan de hand van de infrastructuurvoorwaarden, de inrichting die je wenst, al de zaken die je wenst aan te kopen, welke investering je moet doen. Agentschap

3 opvanginitiatief startklaar te krijgen? Ondernemen helpt jou om dit in kaart te brengen aan de hand van het dynamisch ondernemingsplan. 6 Financiering Heb je zelf voldoende middelen of moet je beroep doen op een lening? 7 Haalbaarheid Kunnen de kosten de inkomsten dekken? Is het project leefbaar? Je kan voor een lening terecht bij KidsInvest van PMV, Participatiefonds of bij de bank. Agentschap Ondernemen overloopt samen met jou de meest voordelige en geschikte financieringsmogelijkheden. Als je alle kosten en inkomsten in het ondernemingsplan hebt geplaatst, moet je als conclusie krijgen of jouw toekomstige voorziening al dan niet haalbaar is. Hulpmiddelen Uitbouw onderneming Alvorens je effectief start met jouw kinderopvang, is het belangrijk dat je nagaat of de infrastructuur voldoet aan de regels, of de kosten ingecalculeerd zijn, de inrichting, 8 Vestigingsplaats Voldoet jouw infrastructuur aan de nodige voorwaarden? Mag je in jouw gebouw/pand een zelfstandige activiteit uitoefenen? Zijn de vergunningen in orde? Is jouw gebouw goedgekeurd door de brandweer? Voldoet het aan de opgestelde normen van brandveiligheid? Op de website van VooZet wordt meer uitleg over de stedenbouwkundige verplichtingen en de infrastructuurvoorwaarden. Lijst met infrastructuurvoorwaarden die je moet volgen. Hier vind je de nodige zaken die je moeten weten inzake brandveiligheid. 9 Inrichting Is jouw inrichting kindvriendelijk? Je vindt meer informatie over de inrichting van jouw opvang op deze website.

4 10 Voedselveiligheid Als je eten geeft aan de kinderen al dan niet zelf klaar gemaakt, is het noodzakelijk dat jouw opvang voldoet aan de normen van het FAVV. Brochure FAVV. Zelfstandig worden Welke stappen moet je doorlopen om een zelfstandig ondernemer te zijn? 11 Reglementering voor het starten als zelfstandige. Voldoe je aan de voorwaarden om te kunnen starten als zelfstandigen? Als je verantwoordelijke bent van een zelfstandige opvang, ben je een zelfstandige ondernemer. Bij de ondernemingsloketten vind je de voorwaarden om een zelfstandig ondernemer te worden. 12 Organisatievorm Onder welke organisatievorm zal je starten? (Eenmanszaak, vzw, VOF, BVBA, ) Agentschap Ondernemen biedt een goed overzicht van geschikte organisatievormen Ondernemingsnumm er + registratie bij Kruispuntbank van Ondernemingen Sociaal verzekeringsfonds Elke zelfstandige heeft een ondernemingsnummer nodig. Dit ondernemingsnummer kan je verkrijgen bij een erkend ondernemingsloket. Aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds Op deze website vind je de gegevens van de lijst met de erkende ondernemingsloketten. Hier vind je de lijst met de sociaal verzekeringsfondsen. 15 Verzekeringen Verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheid en verzekering voor arbeidsongevallen te nemen je kan opteren om ook aanvullende verzekeringen te nemen die je als Dit kan bij een verzekeringsagent uit jouw buurt. Meer informatie over de verzekeringen vind je hier.

5 zelfstandige kunnen ten goede komen. 16 Vergunningen Heb je rekening gehouden met de vereiste toelatingen en vergunningen (bijv. het plaatsen van reclameborden, melding milieu, autoreclame, ) Deze informatie vind je terug bij Agentschap Ondernemen of jouw gemeente. Kinderopvang melden bij Kind en Gezin 17 Melding Kinderopvang 18 Aanvraag attest van toezicht Verplicht om elk initiatief dat kinderopvang aanbiedt te melden bij Kind en Gezin. Met een attest van toezicht kan je (als kdv) een jaarlijkse ondersteuningstoelage of een installatietoelage (als OO) verkrijgen als je voldoet aan de vooropgestelde voorwaarden én kan je een fiscaal attest uitkeren aan de ouders. Welke verplichtingen heb je ten aanzien van Kind en Gezin vóór je start. Dossierbeheerder: contactgegevens: Informatie over het attest van toezicht + de voorwaarden die je moet volgen.

6 Wetgeving Aan welke regelgeving moet je voldoen? 19 Algemene wetgeving Zelfstandige Kinderopvang Voldoe je aan de opgestelde regels en richtlijnen? Lees de regelgeving goed na. Inkomsten en Subsidies 20 Ondersteuningstoela gen van Kind en Gezin 21 Flexibele en occasionele opvang. 22 Lokale ondersteuningsmaatregelen 23 Inkomsten: Vrije prijs IKG Kinderdagverblijf met een attest van toezicht: jaarlijkse financiële ondersteuning onder bepaalde voorwaarden. Onthaalouder met een attest van toezicht: tijdens het 1 e werkingsjaar een eenmalige installatietoelage) Als je zeer lange dagen open bent of weekend- en/of feestdagen open bent, kan je aanspraak maken op flexibele ondersteuning. Zijn er lokale/regionale financieringsmogelijkheden? Zal je met een vrije prijs of met het IKGsysteem werken? Kom je in aanmerking voor het IKG-systeem? Zijn er subsidies te verkrijgen? Hoe worden de inkomsten bepaald van mijn kinderopvang? Informatie omtrent de financiële tegemoetkomingen van Kind en Gezin vind je hier. Meer uitleg over de jaarlijkse financiële ondersteuning vind je hier. Hier vind je meer informatie over de ondersteuning voor flexibele en occasionele opvang. Dit moet je navragen bij jouw Stad/Gemeente/LOK/CKO. Informatie over de vrije prijs. Informatie over de Inkomensgerelateerde ouderbijdragen (IKG).

7 Administratie Voor je de deuren van jouw kinderopvang opent, zijn er nog een aantal praktisch/administratieve zaken die je moet opvolgen om goed van start te gaan. 24 Bereikbaarheid / Bekendmaking Aansluiting telefoon verspreiding van opening reclame 25 Onthaalbrochure Opmaak onthaalbrochure Op de website van VoorZet vind je hier meer informatie over en in dit document, opgemaakt door Kind en Gezin. 26 Huishoudelijk reglement Opmaak van een huishoudelijk reglement waarin je de werking, regels en afspraken van jouw opvang in uitlegt. 27 Inlichtingenfiche Noodzakelijk dat er van elk kind een inlichtingenfiche aanwezig is in het opvanginitiatief. 28 Crisismap Je bent verplicht om een crisisbeleid en evacuatieplan te hebben. 29 Aanwezigheidslijst Je moet op ieder moment van de dag weten welk kindje er in jouw opvang is en wie al naar huis is (of niet komt). Dit doe je aan de hand van een aftekenlijst. Een lijst die je bij aankomst en vertrek laat aftekenen door de ouders. Hier vind je een mededeling, gericht op de opmaak van een huishoudelijke reglement van de erkende sector. Maar je kan een gelijkaardig reglement opstellen voor jouw zelfstandige opvang. Kind en Gezin heeft een voorbeeld van een inlichtingenfiche, deze voorbeeld vind je hier. Op de website van VoorZet vind je hierover meer informatie en de juiste links naar de website van Kind en Gezin. Dit is eveneens noodzakelijk voor jouw crisismap.

8 Personeel / medewerkers 30 Personeel / medewerkers Noodzakelijk dat je voldoende personeel / medewerkers hebt. Hoe ga je dit organiseren? Heb je personeel/medewerkers nodig? Op welke manier ga je dit aanpakken? Keuze: personeel aanwerven of samenwerken met andere zelfstandigen. Hier vind je meer informatie. 31 Administratieve verplichtingen Uitbouw pedagogische werking Dimona-aangifte Rijksdienst voor sociale zekerheid verzekeringen Medisch onderzoek kinderbijslagfonds Kas voor jaarlijkse vakanite CAO Arbeidscontract Arbeidsreglement Op het personeelsonderdeel van VoorZet staat meer informatie en de sociaal secretariaten kunnen je eveneens verder helpen met deze informatie. en lijst voor sociale secretariaten: Het is belangrijk dat je reeds van voor de start stilstaat bij de pedagogische visie die doorheen jouw opvang zal gelden. Hoe ga je om met kinderen, hoe participeren ouders, personeel,? 32 Pedagogische visie Ontwikkelen pedagogische visie: Wat bied je aan? Hoe ga je om met kinderen, je ruimte, organisatie activiteiten, werk je in groepen (horizontale/vertikale), 33 Zelfevaluatie Hoe ga je jouw werking evalueren? Hoe ga je het welbevinden en betrokkenheid van de kinderen evalueren? Heel wat literatuur, o.a. Het grote kinderopvangboek. Evaluatiesystemen Z-KWAPOI of ZIKO. Je vindt ook meer informatie op deze website.

9 34 Ouderparticipatie Hoe zal je communiceren met de ouders? Heen-en-weerschriftje? Ouderavonden? Ouderfeesten? 35 Personeelsbeleid Hoe zal je dit voeren? Wanneer zijn er teamvergaderingen? Wat wordt er besproken? 36 Veiligheid hygiëne gezondheid Belangrijk dat je weet hoe je hiermee moet omgaan. Op de website van Kind en Gezin vind je hier meer informatie over terug. Professionalisering 37 Vormingsbeleid Welke vormingen zou je willen volgen, ter verbetering van jouw werking? Op welke wijze kan je jouw opvang versterken? Hoe kan jouw kinderopvanginitiatief groeien en professioneler worden? Het vormingsgedeelte van VoorZet brengt jou wegwijs doorheen het vormingsaanbod. 38 Meterschap Wens je na de start begeleid te worden door iemand die reeds lange tijd ervaring heeft met een zelfstandige kinderopvang? Wil je contact met een meer ervaren collega? 39 Contactgroepen Wil je graag aan ervaringsuitwisseling doen met collega s uit jouw regio? Informatie omtrent het meterschap vind je hier terug. Informatie omtrent de contactgroepen vind je hier.

10 40 Aansluiten bij het Lokaal Overleg Kinderopvang In elke gemeente vind je een Lokaal Overleg Kinderopvang, dit is een gemeentelijke adviesraad, waar je heel wat te weten komt over het lokaal beleid kinderopvang en over kinderopvang in Vlaanderen. Op deze website kan je je de contactgegevens van het Lokaal Overleg van jouw gemeente of stad terugvinden.

Startenmet kinderopvang. Toelichting Kind en Gezin Startersdag Unizo 18 mei 2011

Startenmet kinderopvang. Toelichting Kind en Gezin Startersdag Unizo 18 mei 2011 Startenmet kinderopvang Toelichting Kind en Gezin Startersdag Unizo 18 mei 2011 Wat doet Kind en Gezin? K&G is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

Praktijk en inspiratie

Praktijk en inspiratie Praktijk en inspiratie Inhoud/1 INHOUD A. Werking en organisatie Hoofdstuk 1 Het kinderopvanglandschap in Vlaanderen... 1 Inleiding... 1 1.1. Categorieën van kinderopvang... 1 1.1.1 Verschil tussen informele

Nadere informatie

INHOUD WORKSHOPS VAKBEURS KINDEROPVANG 27 EN 28 NOVEMBER 2015

INHOUD WORKSHOPS VAKBEURS KINDEROPVANG 27 EN 28 NOVEMBER 2015 Agentschap Ondernemen en KidsInvest Titel: Welke steun- en financieringsmogelijkheden zijn er voor mijn opvanginitiatief? Een nieuwe voorziening opstarten vraagt heel wat investeringen. Vaak volstaan de

Nadere informatie

20/02/2014 VERGUNNINGSVOORWAARDEN KINDEROPVANG BABY S EN PEUTERS INHOUD. 1. Nieuwe namen. Nieuwe namen

20/02/2014 VERGUNNINGSVOORWAARDEN KINDEROPVANG BABY S EN PEUTERS INHOUD. 1. Nieuwe namen. Nieuwe namen VERGUNNINGSVOORWAARDEN KINDEROPVANG BABY S EN PEUTERS Principieel akkoord Vlaamse Regering 5 juli 2013 INHOUD 1. Nieuwe namen 2. Algemene principes 3. Aanpak 4. 5. Werkingsvoorwaarden Nieuwe namen NU 1

Nadere informatie

Vakantieopvang van schoolkinderen Voorwaarden voor een attest van toezicht

Vakantieopvang van schoolkinderen Voorwaarden voor een attest van toezicht Vakantieopvang van schoolkinderen Voorwaarden voor een attest van toezicht Wie uitsluitend schoolgaande kinderen wil opvangen tijdens de schoolvakanties, kan hiervoor een attest van toezicht voor vakantieopvang

Nadere informatie

Actielijst overname. We wensen je alvast alle succes toe! STAP 1: JE EIGEN PERSPECTIEF. Waarover twijfel je nog of heb je nog vragen?

Actielijst overname. We wensen je alvast alle succes toe! STAP 1: JE EIGEN PERSPECTIEF. Waarover twijfel je nog of heb je nog vragen? Actielijst overname Een kinderopvang overnemen doe je best niet onbezonnen. In deze lijst vind je de stappen die je moet overwegen en wordt je uitgenodigd om erover na te denken en aan de slag te gaan.

Nadere informatie

Infosessie zelfstandige kinderopvangsector

Infosessie zelfstandige kinderopvangsector Infosessie zelfstandige kinderopvangsector 2 april 2009 Situering 1 Kind en Gezin Kind en Gezin is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

STARTEN ALS ONTHAALOUDER

STARTEN ALS ONTHAALOUDER VZW Wieltjeshove Dienst voor onthaalouders Binnenhof 51 8930 Menen 056/51.40.48 Fax.056/20.59.20 dvo@wieltjeshove.be STARTEN ALS ONTHAALOUDER JANUARI 2013 INHOUDSTAFEL 1. WAT IS EEN ONTHAALOUDER AANGESLOTEN

Nadere informatie

1.1 Vestigingsgetuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer

1.1 Vestigingsgetuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer Voorwoord Inhoud 1.1 Vestigingsgetuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer 1.2 Bankrekening 1.3 Inschrijving Kruispuntbank - ondernemingsnummer 1.4 Oprichten van een vennootschap 1.5 Activeren van het BTW-nummer

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds INHOUD Wat is de Dienst Maatschappelijk Werk en waarvoor kan je er terecht? 2 Directe hulp en ondersteuning 3 Langdurige begeleiding 4 Evaluatie van het

Nadere informatie

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen:

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen: Leidraad omgaan met klachten : klachtenprocedure Wat is een klacht? Een klacht is een uiting van ontevredenheid van een ouder over een aspect van de werking. Ze komt tot stand als het overleg tussen de

Nadere informatie

25/06/2010. Zelfstandige kinderdagverblijven

25/06/2010. Zelfstandige kinderdagverblijven Zelfstandige kinderdagverblijven Bezoekendag, 24 juni 2010 1 Dagprogramma 24 juni 2010 Voormiddag Inleiding bij het begrip zelfstandig kinderdagverblijf Kennismaking met kinderdagverblijf Ukkie-Pukkie

Nadere informatie

wegwijs in opvang voor je baby of peuter

wegwijs in opvang voor je baby of peuter wegwijs in opvang voor je baby of peuter 1. Opvang zoeken 1.1 Wat zijn je wensen? De opvang zorgt samen met jou voor de opvoeding van je kind. Daarom is opvang kiezen een belangrijke keuze, waar je zelf

Nadere informatie

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken 1 De Onthaalouderacademie Wat is de Onthaalouderacademie? De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken De sector van de kinderopvang is in beweging. Er worden heel wat initiatieven genomen om de

Nadere informatie

TOELAGEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN ZELFSTANDIGE KINDEROPVANGINITIATIEVEN OP HET GRONDGEBIED VAN LEUVEN

TOELAGEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN ZELFSTANDIGE KINDEROPVANGINITIATIEVEN OP HET GRONDGEBIED VAN LEUVEN TOELAGEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN ZELFSTANDIGE KINDEROPVANGINITIATIEVEN OP HET GRONDGEBIED VAN LEUVEN INLEIDING Dit reglement heeft betrekking op de financiële ondersteuning die de stad Leuven voorziet

Nadere informatie

1819 B EL ONS. Zin om uw onderneming op te starten? Denk aan alles! ALLE INFO OM TE ONDERNEMEN IN BRUSSEL

1819 B EL ONS. Zin om uw onderneming op te starten? Denk aan alles! ALLE INFO OM TE ONDERNEMEN IN BRUSSEL Zin om uw onderneming op te starten? Denk aan alles! U hebt beslist een onderneming op te starten. Gefeliciteerd! Voor u ligt een gids in de vorm van een interactieve «checklist». Hierin worden een reeks

Nadere informatie

1 Dit is een gecoördineerde versie. De datum van de laatste versie is steeds de datum van de laatste verstuurde mededeling

1 Dit is een gecoördineerde versie. De datum van de laatste versie is steeds de datum van de laatste verstuurde mededeling 1 Toelichting van 16 februari 2009 bij het besluit van de Vlaamse Regering dd. 13 februari 2009 houdende de regeling van het attest van toezicht voor zelfstandige opvangvoorzieningen De regie van de kinderopvang

Nadere informatie

AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN. Deel 1: IDENTIFICATIEGEGEVENS

AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN. Deel 1: IDENTIFICATIEGEGEVENS AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN versie 01 januari 2017 Dit betreft een aanvraag voor: Dossiernummer Kind en Gezin : oprichting nieuw initiatief... uitbreiding capaciteit

Nadere informatie

De organisator is een feitelijke vereniging

De organisator is een feitelijke vereniging De organisator is een feitelijke vereniging Het Vergunningsbesluit van 22 november 2013 legt een aantal specifieke voorwaarden op voor feitelijke verenigingen die kinderopvang voor baby s en peuters organiseren.

Nadere informatie

KINDERBEGELEIDER VAN BABY'S EN PEUTERS

KINDERBEGELEIDER VAN BABY'S EN PEUTERS #KINDERZORG KINDERBEGELEIDER VAN BABY'S EN PEUTERS BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 665,50 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie In Vlaanderen zoekt de kinderopvangsector voortdurend naar goed opgeleide en

Nadere informatie

2 - VVSG - Risico-analyse in de praktijk - Inspiratiedag Steunpunt Kinderopvang

2 - VVSG - Risico-analyse in de praktijk - Inspiratiedag Steunpunt Kinderopvang Risico-analyse in de praktijk Risico-analyse in de praktijk Inspiratiedag Steunpunt Kinderopvang 20 maart 2014 Filmpje van Kind & Gezin 2 - VVSG - Risico-analyse in de praktijk - Inspiratiedag Steunpunt

Nadere informatie

De organisaties stellen zich voor:

De organisaties stellen zich voor: De organisaties stellen zich voor: O.C. KATR!NAHOF biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking + het gezin. Dit gebeurt op alle levensdomeinen (wonen, werken, dagbesteding,

Nadere informatie

KINDEROPVANG IN HERSELT

KINDEROPVANG IN HERSELT INFOBROCHURE Versie juni 2013 KINDEROPVANG IN HERSELT WOORD VOORAF Beste ouder, De zoektocht naar geschikte opvang voor kinderen is soms niet makkelijk. Vanuit het Lokaal Overleg Kinderopvang of LOK (gemeentelijke

Nadere informatie

AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN. Deel 1: IDENTIFICATIEGEGEVENS

AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN. Deel 1: IDENTIFICATIEGEGEVENS AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN versie 20 november 2013 Dit betreft een aanvraag voor: Dossiernummer Kind en Gezin : oprichting nieuw initiatief... uitbreiding capaciteit

Nadere informatie

Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal

Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal Herlinde Trenson Schepen Kinderopvang Kinderopvang : samenwerken Aanleiding Totaal concept Knesselare Traject Partners Partners en hun rol Rol coördinator

Nadere informatie

MEDEDELING. KWMDJ002 16 maart 2009. Alle opvangvoorzieningen

MEDEDELING. KWMDJ002 16 maart 2009. Alle opvangvoorzieningen Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Telefoon: 02 533 12 11 Fax: 02 544 02 80 www.kindengezin.be e-mail : info@kindengezin.be MEDEDELING Het ministerieel besluit over het attest van een basisopleiding levensreddend

Nadere informatie

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Begeleid Zelfstandig Wonen In deze brochure leggen we uit wat jij van het BZW -team

Nadere informatie

1. Eenmanszaak versus vennootschap

1. Eenmanszaak versus vennootschap 1. Eenmanszaak versus vennootschap L E E R D O E L S T E L L I N G E N Je kan - enkele belangrijke voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen versus ondernemen via vennootschappen opzoeken en toelichten

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES AAN INITIATIEVEN VOOR KINDEROPVANG VAN BABY S EN PEUTERS IN NINOVE

REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES AAN INITIATIEVEN VOOR KINDEROPVANG VAN BABY S EN PEUTERS IN NINOVE REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES AAN INITIATIEVEN VOOR KINDEROPVANG VAN BABY S EN PEUTERS IN NINOVE ARTIKEL 1 Artikel 1.1 ALGEMENE BEPALINGEN Definities (bron: Kind en Gezin) Kinderopvang:

Nadere informatie

Starten als zelfstandige in 10 stappen

Starten als zelfstandige in 10 stappen Starten als zelfstandige in 10 stappen Hoe begin ik eraan? Wil je een eigen zaak starten, maar zit je met de handen in het haar omdat je niet weet waar eerst beginnen? De volgende 10 stappen leiden je

Nadere informatie

Bevraging vormings- en ondersteuningsbehoeften

Bevraging vormings- en ondersteuningsbehoeften Bevraging vormings- en ondersteuningsbehoeften mei 15 t OpZet i.s.m. VoorZet en Unizo Feitelijke gegevens De bevraging liep van begin tot einde mei 15. Ze werd online en via de post verstuurd naar de vroegere

Nadere informatie

DECREET HOUDENDE DE ORGANISATIE VAN KINDEROPVANG VAN BABY S en PEUTERS. Ann Lobijn

DECREET HOUDENDE DE ORGANISATIE VAN KINDEROPVANG VAN BABY S en PEUTERS. Ann Lobijn DECREET HOUDENDE DE ORGANISATIE VAN KINDEROPVANG VAN BABY S en PEUTERS Ann Lobijn Inhoud Tijdspad Doelstellingen van het decreet en korte inhoud BVR vergunningsvoorwaarden Reacties VVSG - Tijdspad Decreet

Nadere informatie

INSPIRATIESESSIE : Burgerinitiatieven en de overheid: een uitdagende dialoog

INSPIRATIESESSIE : Burgerinitiatieven en de overheid: een uitdagende dialoog INSPIRATIESESSIE : Burgerinitiatieven en de overheid: een uitdagende dialoog Inhoud De Egeltjes: een introductie De tussenruimte; een ontmoetingsplek? Ons parcours 4 voorbeelden Koala Dringende opvangplaatsen

Nadere informatie

TB-IT-30. Bezorg je attest inkomenstarief 2016 voor KIND met kindcode CODE aan je opvang

TB-IT-30. Bezorg je attest inkomenstarief 2016 voor KIND met kindcode CODE aan je opvang Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Centrale administratie www.kindengezin.be afzender: IKT Hallepoortlaan 27, B-1060 BRUSSEL afdeling contactpersoon telefoon Kinderopvang je opvang uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

Oog voor kwaliteit in de Vlaamse kinderopvang: elke kinderbegeleider en elke verantwoordelijke gekwalificeerd

Oog voor kwaliteit in de Vlaamse kinderopvang: elke kinderbegeleider en elke verantwoordelijke gekwalificeerd Oog voor kwaliteit in de Vlaamse kinderopvang: elke kinderbegeleider en elke verantwoordelijke gekwalificeerd Evelien Van Vlasselaer Stafmedewerker K&G 17 november 2014 Inhoud 1. Decreet kinderopvang baby

Nadere informatie

Starten als Zelfstandige

Starten als Zelfstandige Starten als Zelfstandige Dinsdag 28 februari 2012 Jobinfodag KU Leuven Koen Lauriks 2011 1 1 UNIZO Definitie ZELFSTANDIG Al wie met eigen middelen en op eigen risico zelfstandig is Starters Eenmanszaken

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Ann Rombaut, medezaakvoerder van bedrijfscrèche t Boelleke:

Ann Rombaut, medezaakvoerder van bedrijfscrèche t Boelleke: Ann Rombaut, medezaakvoerder van bedrijfscrèche t Boelleke: Veel ouders overwegen door de hoge kost voor kinderopvang deeltijds te gaan werken of zelfs uit de arbeidsmarkt te stappen. Een bedrijfscrèche

Nadere informatie

Registratie van een onderneming voor de digitale steunmaatregelen van het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Ondernemingsgegevens (INKOM)

Registratie van een onderneming voor de digitale steunmaatregelen van het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Ondernemingsgegevens (INKOM) Registratie van een onderneming voor de digitale steunmaatregelen van het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen Ondernemingsgegevens (INKOM) Klik op www.kmo-portefeuille.be op de roze knop Aanvragen

Nadere informatie

Stel dat je toch sterft, welke impact heeft het op jouw leven? Je hebt een gezin

Stel dat je toch sterft, welke impact heeft het op jouw leven? Je hebt een gezin Stel dat je toch sterft, welke impact heeft het op jouw leven? Je hebt een gezin 1 Welke impact heeft een overlijden op jouw gezin? Wie zal je lopende leningen afbetalen? Wie zal de studies van je kinderen

Nadere informatie

VERANTWOORDELIJKE KINDEROPVANG

VERANTWOORDELIJKE KINDEROPVANG DIENSTEN AAN PERSONEN VERANTWOORDELIJKE KINDEROPVANG 2017-2018 VERANTWOORDELIJKE KINDEROPVANG 2017-2018 KNELPUNTBEROEP Draag zorg voor de kinderen van de toekomst Beste student, In Vlaanderen zoekt de

Nadere informatie

Deze leidraad helpt om het gesprek in team aan te gaan rond kwaliteit, vooraleer je de sjablonen in de digitale leermodules invult.

Deze leidraad helpt om het gesprek in team aan te gaan rond kwaliteit, vooraleer je de sjablonen in de digitale leermodules invult. Deel 1 Wat is een kwaliteitshandboek? Deze leidraad is gebaseerd op de digitale leermodules van Kind & Gezin. Die modules zijn bedoeld om de verschillende onderdelen van het kwaliteitshandboek uit te werken.

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

1. Ouders en jij: opvoedingspartners

1. Ouders en jij: opvoedingspartners 1. Ouders en jij: opvoedingspartners Ouders die jouw opvang kiezen, vertrouwen je hun kostbaarste bezit toe. Jij voedt hun kinderen mee op tijdens hun belangrijkste levensjaren, een mooie taak! EEN GOEDE

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST

SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST Stadsbestuur Beringen IBO De Bengeltjes Mijnschoolstraat 88 3580 Beringen 011 43 02 80 bko@beringenbe SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST In de schriftelijke overeenkomst worden de rechten en plichten voor de kinderopvang

Nadere informatie

INHOUD WORKSHOPS VAKBEURS KINDEROPVANG 27 EN 28 NOVEMBER 2015

INHOUD WORKSHOPS VAKBEURS KINDEROPVANG 27 EN 28 NOVEMBER 2015 Agentschap Ondernemen en PMV KidsInvest Titel: Welke steun- en financieringsmogelijkheden zijn er voor mijn opvanginitiatief? Een nieuwe voorziening opstarten vraagt heel wat investeringen. Vaak volstaan

Nadere informatie

22/06/2010. Dagopvang capaciteit 24 kinderen Buitenschoolse opvang 72 kinderen. Begeleiding: 1 per 7 baby s 1 per 10 peuters

22/06/2010. Dagopvang capaciteit 24 kinderen Buitenschoolse opvang 72 kinderen. Begeleiding: 1 per 7 baby s 1 per 10 peuters Gemeentelijke Dagopvang Kwakkie VVSG werkbezoek ZKDV : 25 juni 2010 Schepen Kinderopvang : Herlinde Trenson Verantwoordelijke dagopvang : Ann Colpaert Meer info? dagopvang@knesselare.be Geschiedenis Opgestart

Nadere informatie

Nieuwe aanvraagprocedure 2016. FAQ voor de burger

Nieuwe aanvraagprocedure 2016. FAQ voor de burger Nieuwe aanvraagprocedure 2016 FAQ voor de burger 1 Screening Kom ik in aanmerking... 5 Wat is de bedoeling van de screening?... 5 Kan ik niet meteen de vragenlijst invullen?... 5 Zijn de resultaten van

Nadere informatie

CENTRALE AANMELDINGSLIJST KINDEROPVANG IN GROOT-AALST. voor kinderen van 0-3 jaar

CENTRALE AANMELDINGSLIJST KINDEROPVANG IN GROOT-AALST. voor kinderen van 0-3 jaar CENTRALE AANMELDINGSLIJST KINDEROPVANG IN GROOT-AALST voor kinderen van 0-3 jaar INHOUDSTAFEL Hoofdstuk Pagina I. INLEIDING 2 II. SOORTEN KINDEROPVANG 2 III. IV. OVERZICHT DEELNEMENDE KINDEROPVANGINITIATIEVEN

Nadere informatie

Subsidies voor groepsopvang van schoolkinderen

Subsidies voor groepsopvang van schoolkinderen Subsidies voor groepsopvang van schoolkinderen Er bestaan heel wat verschillende soorten subsidies voor de groepsopvang van schoolkinderen. Hier vind je info over de voorwaarden, de bedragen en wie voor

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: KINDEROPVANG

V R A G E N K A A R T THEMA: KINDEROPVANG V R A G E N K A A R T? THEMA: KINDEROPVANG THEMA: KINDEROPVANG? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema kinderopvang

Nadere informatie

Subsidies inclusieve opvang

Subsidies inclusieve opvang Subsidies inclusieve opvang Om de ouders binnen een redelijke afstand een opvangplaats aan te bieden, voorziet de Vlaamse overheid 3 soorten subsidies. INHOUD SUBSIDIE VOOR INDIVIDUELE INCLUSIEVE OPVANG

Nadere informatie

Voorlopige inschrijving crèche

Voorlopige inschrijving crèche Overeenkomst voorlopige inschrijving kinderopvang Nummer van de overeenkomst: A. Algemene informatie Het doel van deze overeenkomst is om een opvangplaats in Beau-Fort Kinderopvang te reserveren. Een maand

Nadere informatie

EEN geslaagd PROjECT!

EEN geslaagd PROjECT! A & D Boekhoudkantoor, Klapstraat 58, 1790 Teralfene Tel 0473.821367 www.infoboekhouden.be DE BOEKHOUDER-FISCALIST BIBF: Uw PARTNER VOOR EEN geslaagd PROjECT! Een brochure van het Beroepsinstituut van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement FLEXIBELE NASCHOOLSE OPVANG (SEPT. 2015) De kleuter-klim-op

Huishoudelijk reglement FLEXIBELE NASCHOOLSE OPVANG (SEPT. 2015) De kleuter-klim-op Huishoudelijk reglement FLEXIBELE NASCHOOLSE OPVANG (SEPT. 2015) De kleuter-klim-op Klim-op draaiend houden kan niet op onze handen alleen. Dit kan enkel door steun, begrip en vertrouwen van iedereen.

Nadere informatie

Kleintjes worden snel groot!

Kleintjes worden snel groot! Kleintjes worden snel groot! Is je kind geboren in 2013 of vroeger? Kies NU al een school! 1 LOP103_Brochure A5.indd 1 9/12/14 15:09 Naar dezelfde school als broer of zus? Broers en zussen van ingeschreven

Nadere informatie

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Dossier steunpunt handicap & arbeid: Aanvraag Vlaamse OndersteuningsPremie (VOP) INHOUD 1 VOP in het kort 2 De aanvraagprocedure 3 Verlenging/verhoging

Nadere informatie

Gemeentelijke kinderopvang Maldegem

Gemeentelijke kinderopvang Maldegem Gemeentelijke kinderopvang Maldegem Verantwoordelijke schepen: Valerie Taeldeman De geboorte van uw kindje is één van de mooiste en meest ingrijpende momenten in het leven. De opdracht om arbeid en gezinsleven

Nadere informatie

ALLES IN HUIS VOOR JE EIGEN ONDERNEMING

ALLES IN HUIS VOOR JE EIGEN ONDERNEMING ALLES IN HUIS VOOR JE EIGEN ONDERNEMING Infosessie Starten als zelfstandig ondernemer INTRO WAT IS DAT? HOE BEGIN IK ERAAN? a JEZELF INFOR- MEREN b HAALBAAR- HEID c PRAKTISCH d OPSTART 4 WAT KAN UNIZO

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

Informatiepakket. over het gebruik van de kmo-portefeuille. door uw Vlaamse kmo-klanten

Informatiepakket. over het gebruik van de kmo-portefeuille. door uw Vlaamse kmo-klanten Informatiepakket over het gebruik van de kmo-portefeuille door uw Vlaamse kmo-klanten 1. INLEIDING 3 1.1. WAARTOE DIENT DEZE GIDS? 3 1.2. WAT IS DE KMO-PORTEFEUILLE? 4 1.3. WIE KOMT IN AANMERKING? 4 1.4.

Nadere informatie

Informatieboekje Kinderdagverblijf Hebe

Informatieboekje Kinderdagverblijf Hebe Informatieboekje Kinderdagverblijf Hebe Kompaan en De Bocht info Kinderdagverblijf Hebe november 2014 2 Inhoud Welkom bij Hebe 4 Wat wij bieden 5 Plaatsing van jouw kind 6 Groepsindeling 6 Een dag bij

Nadere informatie

De opvangvoorziening is open van maandag tot vrijdag, telkens van 7u tot 8u10. En Van 15u30 tot 18u. Op woensdag van 7u tot 8u10 en van 12u tot 18u.

De opvangvoorziening is open van maandag tot vrijdag, telkens van 7u tot 8u10. En Van 15u30 tot 18u. Op woensdag van 7u tot 8u10 en van 12u tot 18u. Openingsuren- tarieven De opvangvoorziening is open van maandag tot vrijdag, telkens van 7u tot 8u10. En Van 15u30 tot 18u. Op woensdag van 7u tot 8u10 en van 12u tot 18u. Tarieven 0,74 per begonnen halfuur

Nadere informatie

Betrokken, flexibel én betaalbaar

Betrokken, flexibel én betaalbaar voor het hele gezin Betrokken, flexibel én betaalbaar Kinderopvang via Zowiezo Als u aan het werk bent wilt u natuurlijk dat uw kinderen veilig en professioneel worden opgevangen. Bij Zowiezo heeft u de

Nadere informatie

Resultaten enquête behoefte kinderopvang van 0 tot 2,5 jaar. Er werden 420 enquêtes verstuurd waarvan er 95 enquêtes werden ingevuld dat is 22,6%

Resultaten enquête behoefte kinderopvang van 0 tot 2,5 jaar. Er werden 420 enquêtes verstuurd waarvan er 95 enquêtes werden ingevuld dat is 22,6% Resultaten enquête behoefte kinderopvang van 0 tot 2,5 jaar Er werden 420 enquêtes verstuurd waarvan er 95 enquêtes werden ingevuld dat is 22,6% DEEL 1: Algemene gegevens 1. In welk jaar is/wordt uw kindje

Nadere informatie

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten Het ZAken ZAk boekje De accountant in uw achterzak Hij die niet kan lachen, moet geen winkel beginnen Inhoudsopgave 3 Een goede start is het halve werk Wie

Nadere informatie

Besluiten van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 over de vergunningsvoorwaarden en de subsidies voor de kinderopvang van baby s en peuters

Besluiten van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 over de vergunningsvoorwaarden en de subsidies voor de kinderopvang van baby s en peuters 1 Besluiten van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 over de vergunningsvoorwaarden en de subsidies voor de kinderopvang van baby s en peuters Overzicht van de inhoudelijke wijzigingen van de goedgekeurde

Nadere informatie

Wijzigingen organisator of kinderopvanglocatie zonder gevolgen voor de vergunning

Wijzigingen organisator of kinderopvanglocatie zonder gevolgen voor de vergunning Wijzigingen organisator of kinderopvanglocatie zonder gevolgen voor de vergunning Je kan een aantal gegevens over de organisator of de kinderopvanglocatie wijzigen zonder toestemming van Kind en Gezin

Nadere informatie

1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief Ander antwoord :

1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief Ander antwoord : Onderzoek naar het opnamebeleid 1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief 2. a. Wordt er gewerkt met een antwoordapparaat

Nadere informatie

crisissituatie? hoe bereid je je voor?

crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisissituatie? hoe bereid je je voor? crisishandboek 1 inleiding Als zelfstandige onthaalouder maak je elke dag werk van een veilige opvang. Toch kan ook jij geconfronteerd

Nadere informatie

#INSPIRE ONTHAALBELEID. #INSPIRE ONTHAALBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks.

#INSPIRE ONTHAALBELEID. #INSPIRE ONTHAALBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE ONTHAALBELEID #INSPIRE ONTHAALBELEID Er moet veel gebeuren op een eerste werkdag, o.a. allerlei administratie. Maar ook andere voorbereidingen om de samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Ambulante ondersteuning Wie zijn we? Tweb biedt ambulante ondersteuning aan mensen met een beperking die zelfstandig wonen of willen gaan wonen in de regio Vlaamse Ardennen. Wij worden gesubsidieerd door

Nadere informatie

Informatie gastouder. Gastouderbureau NL

Informatie gastouder. Gastouderbureau NL Informatie gastouder Gastouderbureau NL www.gobnl.nl info@gobnl.nl 01-09-2016 Informatie voor gastouder In dit boekje geven we uitleg over kleinschalige kinderopvang bij de gastouder of bij de ouder thuis.

Nadere informatie

HANDLEIDING I-SCHOOL VOOR OUDERS

HANDLEIDING I-SCHOOL VOOR OUDERS Buitenschoolse kinderopvang t Klim-Op-Ke HANDLEIDING I-SCHOOL VOOR OUDERS Wat is i-school? i-school is het nieuwe online registratie- en reservatiesysteem van de Buitenschoolse Kinderopvang t Klim-Op-Ke.

Nadere informatie

Neem een vliegende start als jonge ondernemer

Neem een vliegende start als jonge ondernemer Neem een vliegende start als jonge ondernemer Een vliegende start... Inhoud Een vliegende start... als jonge ondernemer 3 Hoe start ik mijn eigen zaak op? 5... als jonge ondernemer Stappenplan: van idee

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR KLEINSCHALIGE LOGIES

HANDLEIDING VOOR KLEINSCHALIGE LOGIES HANDLEIDING VOOR KLEINSCHALIGE LOGIES Logeren in Vlaanderen INHOUD WAT JE VOORAF DIENT TE WETEN...6 Wat is Logeren in Vlaanderen vzw?...6 Wat zijn kleinschalige logies?...6 Motieven...7 Markt...8 Aanbod

Nadere informatie

VERANTWOORDINGSNOTA BBC STRATEGISCHE DOELSTELLING 2.

VERANTWOORDINGSNOTA BBC STRATEGISCHE DOELSTELLING 2. VERANTWOORDINGSNOTA BBC STRATEGISCHE DOELSTELLING 2. Het OCMW bouwt samen met alle partners een kwaliteitsvol en behoeften dekkend kinderopvangaanbod voor baby s, peuters en schoolgaande kinderen verder

Nadere informatie

Dienstenwijzer Zeker Zakelijk V.O.F.

Dienstenwijzer Zeker Zakelijk V.O.F. Dienstenwijzer Zeker Zakelijk V.O.F. Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer

Nadere informatie

Vlaamse Regering.3^v^ "^ M

Vlaamse Regering.3^v^ ^ M rarrr^'m»»- Vlaamse Regering.3^v^ "^ M Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de voorwaarden inzake financiële ondersteuning van zelfstandige opvangvoorzieningen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op

Nadere informatie

Sterk in kinderopvang

Sterk in kinderopvang Sterk in kinderopvang Goede kinderopvang Langdurige positieve effecten op - sociale - emotionele - verstandelijke - morele - taalontwikkeling tot ver in de schooltijd Lage pedagogische kwaliteit? - negatieve

Nadere informatie

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk Dat hoort bij het leven. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal

Nadere informatie

Als school samenwerken met een opvanginitiatief voor baby s en peuters (03.02.2012)

Als school samenwerken met een opvanginitiatief voor baby s en peuters (03.02.2012) Als school samenwerken met een opvanginitiatief voor baby s en peuters (03.02.2012) Schoolbestuur Het Inrichtend Comité Annuntiaten Heverlee groepeert 6 schoolbesturen = 6 VZW s 27 administratieve scholen:

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER WIJZIGING VAN GEGEVENS IN DE KRUISPUNTBANK VOOR ONDERNEMINGEN

AANVRAAGFORMULIER WIJZIGING VAN GEGEVENS IN DE KRUISPUNTBANK VOOR ONDERNEMINGEN 1. BASISGEGEVENS AANVRAAGFORMULIER WIJZIGING VAN GEGEVENS IN DE KRUISPUNTBANK VOOR ONDERNEMINGEN 1.1 Taalkeuze Nederlands Frans Duits 1.2 Identificatienummer (enkel invullen welk nummer van toepassing

Nadere informatie

Trap 3. Trap 2. Trap 1 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN

Trap 3. Trap 2. Trap 1 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. GELDENDE BEGRIPPEN Reguliere opvang: opvang die o minstens 220 dagen per jaar open is op die locaties waarvoor het initiatief de financiële ondersteuning aanvraagt.

Nadere informatie

Moet je overdag gaan werken, studeren, een opleiding volgen, werk zoeken,?

Moet je overdag gaan werken, studeren, een opleiding volgen, werk zoeken,? ONTHAALOUDERS Moet je overdag gaan werken, studeren, een opleiding volgen, werk zoeken,? Lukt het je niet zo goed om voor je kindje te zorgen, heeft je gezin nood aan extra ondersteuning? Ben je van plan

Nadere informatie

Adoptie Stap voor stap

Adoptie Stap voor stap Adoptie Stap voor stap Heb je interesse om een kindje te adopteren? Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) maakt je graag wegwijs in de verschillende adoptieprocedures. Adoptiekinderen kunnen zowel weeskinderen

Nadere informatie

Start up Talk 10/02. Unizo 1

Start up Talk 10/02. Unizo 1 Start up Talk 10/02 Unizo 1 Voor UNIZO: Ondernemen met eigen middelen. Maar ook op eigen risico. Intro Wat is dat? Hoe begin ik eraan? Wat kan UNIZO voor u doen? Gestart. En nu? Vragen 2 In deze crisis?...

Nadere informatie

Aangepaste bedragen van de subsidies en andere financiële tegemoetkomingen voor de opvangvoorzieningen in 2012

Aangepaste bedragen van de subsidies en andere financiële tegemoetkomingen voor de opvangvoorzieningen in 2012 Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Telefoon: 02 533 12 11 Fax: 02 544 02 80 www.kindengezin.be e-mail : info@kindengezin.be MEDEDELING Aangepaste bedragen van de subsidies en andere financiële tegemoetkomingen

Nadere informatie

Kinderopvang in Aarschot

Kinderopvang in Aarschot Kinderopvang in Aarschot 0-3 jaar Deze brochure geeft je een handig overzicht van het opvangaanbod voor baby s en peuters van 0 tot 3 jaar in Aarschot. Beste ouder Heb je een baby of ben je in blijde verwachting

Nadere informatie

Opdracht. Hoe? Agentschap Ondernemen bondig voorgesteld. Voorbereiden en uitvoeren van economie- en ondernemingsbeleid:

Opdracht. Hoe? Agentschap Ondernemen bondig voorgesteld. Voorbereiden en uitvoeren van economie- en ondernemingsbeleid: Agentschap Ondernemen bondig voorgesteld 25/02/2011 Opdracht Voorbereiden en uitvoeren van economie- en ondernemingsbeleid: Bedrijven door de crisis helpen Meer en sterker ondernemerschap Een meer groene

Nadere informatie

Neem een vliegende start als jonge ondernemer

Neem een vliegende start als jonge ondernemer Neem een vliegende start als jonge ondernemer Inhoud Een vliegende start... als jonge ondernemer 3 Hoe start ik mijn eigen zaak op? 5 Stappenplan: van idee naar onderneming 6 De drie pijlers van de onderneming

Nadere informatie

Verdiepingsdag MeMoq. Kind en Gezin VVSG Steunpunt Kinderopvang

Verdiepingsdag MeMoq. Kind en Gezin VVSG Steunpunt Kinderopvang Verdiepingsdag MeMoq Kind en Gezin VVSG Steunpunt Kinderopvang Het 6D-model: realiseren van verandering Het 6D-model Getuigenis goede praktijk 4 - Go-Cart Basisvorming voor startende verantwoordelijke

Nadere informatie

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 1 Er was eens Inspiratiedag: Buitenschoolse Opvang - 20/03/14

Nadere informatie

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!!

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!! 4.1 Personeelsbeleid: 1.4 funtioneringsprocedure. 9 Competentiescan blz. 1 van 5 Vragen competentiescan POP Leidinggevenden Bij de beoordeling geldt: maak een keuze uit: 1 = o / 2 = m / 3 = v / 4 = rv

Nadere informatie

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap) terecht voor: De

Nadere informatie

De school werkt samen met een opvanginitiatief voor baby s en peuters

De school werkt samen met een opvanginitiatief voor baby s en peuters De school werkt samen met een opvanginitiatief voor baby s en peuters Hoe kunnen kinderopvang (Welzijn) en school (Onderwijs) samenwerken met respect voor elkaars eigenheid? Welkom Overzicht 1. Randvoorwaarden

Nadere informatie

Bijlage 1: Samenstelling van het team

Bijlage 1: Samenstelling van het team Bijlage 1: Samenstelling van het team Het team bestaat uit: Anja (32 u per week) en Leen (28 u per week) zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en het zorgbeleid. Onze begeleidsters staan in

Nadere informatie

Charter collectieve rechten en plichten

Charter collectieve rechten en plichten Charter collectieve rechten en plichten Van Begeleid Wonen Zennestreek vzw het voor Personen met een ( VAPH) (erkenningsnummer 409200333) Ons adres: In dit charter leggen we duidelijk uit hoe we werken

Nadere informatie

VVSG INSPIRATIEDAG 20 maart 2014. Stand van zaken op vandaag, onder voorbehoud van definitieve goedkeuring van de regelgeving

VVSG INSPIRATIEDAG 20 maart 2014. Stand van zaken op vandaag, onder voorbehoud van definitieve goedkeuring van de regelgeving INKOMENSTARIEF VVSG INSPIRATIEDAG 20 maart 2014 Stand van zaken op vandaag, onder voorbehoud van definitieve goedkeuring van de regelgeving INHOUD 1. Bestellen is betalen 2. Inkomenstarief: principes en

Nadere informatie