#INSPIRE ONTHAALBELEID. #INSPIRE ONTHAALBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "#INSPIRE ONTHAALBELEID. #INSPIRE ONTHAALBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks."

Transcriptie

1 #INSPIRE ONTHAALBELEID

2 #INSPIRE ONTHAALBELEID Er moet veel gebeuren op een eerste werkdag, o.a. allerlei administratie. Maar ook andere voorbereidingen om de samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen zijn belangrijk. Idealiter krijgt uw nieuwe medewerker informatie over de onderneming, leert hij/zij de organisatiecultuur kennen en wordt de basis gelegd voor een goede relatie met collega s en direct leidinggevenden. Een onthaaldraaiboek is een handig instrument om mee aan de slag te gaan. Het biedt de garantie dat alle nieuwe medewerkers op dezelfde manier onthaald worden. En het is meteen een belangrijk moment om discriminatie of uitsluiting van (nieuwe) medewerkers te voorkomen. Een voorbeeld van een onthaaldraaiboek voor de eerste werkdag, vindt u na de checklist. Wanneer er geen specifieke regels zijn opgenomen in de sectorale CAO moet u zich baseren op CAO nr. 22 (algemeen bindend verklaard bij KB van 9 september 1975), op het KB van 27 maart 1998 en op het KB van 25 april Deze invulling zal anders zijn bij elke onderneming en moet ook aangepast worden aan de interne noden. Hieronder worden enkele suggesties gegeven die mogelijk zijn (tips and tricks). Het is ook aan te raden dat u, de werkgever, aanwezig bent op de eerste werkdag van uw nieuwe medewerker. Dat verhoogt niet alleen de betrokkenheid, zo kan de introductie in de rest van het bedrijf ook vlot verlopen. U kunt uw nieuwe medewerker meteen voorstellen aan de vertrouwenspersoon, aan zijn/ haar meter of peter en aan de collega s. Voor een goed onthaalbeleid is hier een handige checklist. (Enkele stappen komen 2 keer voor: als stap in uw algemene hr-administratie en bij het onthaal van elke nieuwe werknemer. De invulling zal voor beide enigszins anders zijn.) WEGWIJS DOORHEEN HET DOCUMENT U staat er natuurlijk niet alleen voor. In dit document bieden we inspiratie en handige weetjes. We hebben het werkdocument voorzien van enkele icoontjes. Aan de hand van die icoontjes kan u zien of bepaalde stappen verplicht zijn, misschien wel nodig en dewelke zeer interessante tips of tricks kunnen zijn. We willen hier vooral mee inspireren. Dit is wettelijk verplicht. Dit is wenselijk. Handige tips & tricks. START dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. LIBERFORM.BE Handige tips & tricks.

3 12.00 FASE 01 VOORBEREIDING ADMINISTRATIE VÓÓR DE START VAN UW EERSTE MEDEWERKER Afsluiten van een verzekering tegen arbeidsongevallen; Aanvragen van een aansluitingsnummer bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid; Met uitzondering van werkgevers die enkel dienstboden tewerkstellen, zijn alle werkgevers verplicht zich aan te sluiten bij een externe preventiedienst; Opstellen van een arbeidsreglement; Opstellen van een arbeidsovereenkomst; VACATURE Bijhouden van een personeelsregister, loonfiches en belastingfiches; Aangiften en betalingen aan RSZ, belastingen en bijzondere fondsen voorzien; Dimona-aangifte in orde brengen; Dmfa-aangifte in orde brengen; Aansluiten bij een kinderbijslagfonds; (Let op, er geldt een nieuwe regeling vanaf januari 2019: Vanaf 1 januari 2019 bent u als werkgever niet langer verplicht om aan te sluiten bij een kinderbijslagfonds. De werknemer kan dan vrij kiezen bij welk kinderbijslagfonds hij zich aansluit.) U informeren over en rekening houden met tewerkstellingsmaatregelen, doelgroepverminderingen of andere verminderingen die de loonkost beïnvloeden.

4 ADMINISTRATIE VOOR DE START VAN ELKE NIEUWE MEDEWERKER Tekenen van de arbeidsovereenkomt; Tekenen van het arbeidsreglement; Personeelsregister aanvullen; Dimona-aangifte in orde brengen; Aangiften en betalingen aan RSZ, belastingen en bijzondere fondsen voorzien; Dmfa-aangifte in orde brengen; Vanaf 1 januari 2019 bent u als werkgever niet langer verplicht om aan te sluiten bij een kinderbijslagfonds. De werknemer kan dan vrij kiezen bij welk kinderbijslagfonds hij zich aansluit.; Arbeidsongevallenverzekering in orde brengen; Navragen of er kosten gemaakt worden voor een abonnement van het openbaar vervoer en (terug)betaling regelen zodat de werknemer eventueel op voorhand dat abonnement kan afhalen; Extralegale voordelen regelen: maaltijdcheques. PRAKTISCH VÓÓR DE START VAN EEN NIEUWE MEDEWERKER Verzamel alle nodige informatie voor de eerste dag in een en stuur die op voorhand naar de nieuwe medewerker : datum, uur en plaats waarop hij/zij verwacht wordt, wie hem/haar ontvangt, parkeergelegenheid, programma eerste week ; Voorzie een werkplek; Voorzie een telefoontoestel; Voorzie een computer of laptop; Voorzie een toegangsbadge of sleutel; Breng alle IT-toepassingen in orde;

5 VOOR DE COLLEGA S VAN DE NIEUWE MEDEWERKER Bepaal wie het onthaal op zich zal nemen; Duid een peter of meter aan en zorg ervoor dat die gebrieft is over zijn of haar rol; Zorg ervoor dat duidelijk is wat die nieuwe medewerker komt doen, wat zijn/haar functie inhoudt en in welke verhouding hij/zij staat tot de collega s; Informeer hen over hun nieuwe collega (bv. a.d.h.v. een standaard (vragen)lijst of briefing); Communiceer duidelijk met wie hij/zij zal samenwerken; Regel een rondleiding in het bedrijf; Verwittig de IT-verantwoordelijke, die dan klaarstaat voor eventuele problemen bij de opstart; Zorg ervoor dat de leidinggevende aanwezig is en bereikbaar is voor vragen; Voorzie een starterspakket met bijvoorbeeld: schrijfgerief, notitieboekje,.

6 FASE 02 BEGELEIDING OP DE WERKVLOER INFORMATIE TE GEVEN IN DE EERSTE WEEK Algemene informatie over het bedrijf; Uitgebreide uitleg van de functie en positie in het bedrijf; Taken en verwachtingen; Wie is wie : organigram; Een exacte uurregeling; Het systeem van loonuitbetaling; Waar je persoonlijke spullen kan wegbergen; Informatie rond evaluatiegesprekken of functioneringsgesprekken; (indien van toepassing op uw onderneming) Hoe vakantie aanvragen en met wie daarvoor rekening te houden; Of er een onkostennota gebruikt wordt en hoe dat in zijn werk gaat; (indien van toepassing op uw onderneming) Wat de opleidingsmogelijkheden en de voorwaarden daarvoor zijn (loopbaanmogelijkheden en loopbaanplanning); Wie de vertrouwenspersoon is; Voorstellen van meter of peter; (indien van toepassing op uw onderneming) Informatie over eventuele flexibele uren glijtijden en overuren; (indien van toepassing op uw onderneming) EHBO en veiligheid; Wat te doen bij ziekte, wie contactereninformatie over andere modaliteiten: middagpauze, parking, verjaardagen. DIALOOG EN FEEDBACK Gesprekken met nieuwe medewerker zijn wenselijk, houd hiermee rekening in de agenda van de leidinggevende/werkgever en de werknemer; Stel een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Voor de voorbereidende administratieve stappen kunt u een beroep doen op een sociaal secretariaat. Zij zullen u ondersteunen en modeldocumenten aanreiken of opstellen.

7 SAMENVATTENDE STAPPEN Breng de administratie in orde, alsook het nodige werkmateriaal Informeer iedereen over de komst van de nieuwe medewerker Bundel alle nodige informatie in een onthaalbrochure Duid een onthaalverantwoordelijke aan (iemand met voldoende kennis, communicatief ingesteld, bereikbaar, iemand die tijd kan vrijmaken). Verdeel de taken eventueel onder verschillende personen, bepaal dan wel wie welke informatie doorgeeft Leg vast op welke manier het onthaal gaat verlopen (rondleiding, kennismaking, peter/meter) Bepaald op voorhand de opvolging van het onthaal (opvolggesprekken, evaluatiegesprek, functioneringsgesprekken) VOORBEELD ONTHAALDRAAIBOEK EERSTE WERKDAG Verwelkoming Kennismaking met meter of peter (indien van toepassing op uw onderneming) Uitleg wat de rol is van de peter of meter, van de vertrouwenspersoon en de direct leidinggevende Kennismaking met de dienst: wie doet wat? Belangrijkste afspraken en gewoontes (lunch, koffiepauzes ) overlopen De werking van het nodig IT-materiaal samen doornemen

8 Lunch met het team Kennismaking met HR en overlopen dossier (is er intern geen hr-dienst dan wordt dit met het sociaal secretariaat geregeld) (indien van toepassing op uw onderneming) De functie verder toelichten en momenten afspreken om het leerproces op te volgen Een mentaal rustmoment inlassen Einde van de werkdag

9 NOTITIES

10 CONTACTEER ONS VIA OF VOLG ONS OP /LiberformPC336 /Liberform /company/liberform

#INSPIRE PERSONEELSBELEID. #INSPIRE PERSONEELSBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks.

#INSPIRE PERSONEELSBELEID. #INSPIRE PERSONEELSBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE PERSONEELSBELEID #INSPIRE PERSONEELSBELEID Vindt u moeilijk uw weg in het opstarten van een personeelsbeleid? Wij geven graag enkele aandachtspunten mee die wettelijk verankerd zijn of die meehelpen

Nadere informatie

DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST

DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST . DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST Tijdens de onthaalperiode: Krijgt de nieuwe medewerker informatie over de onderneming (de missie en de waarden). Leert hij/zij de organisatiecultuur kennen.

Nadere informatie

#INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK

#INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK #INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK #INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK In de bijlage van

Nadere informatie

#INSPIRE OPSTELLEN VACATURE. #INSPIRE OPSTELLEN VACATURE // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks.

#INSPIRE OPSTELLEN VACATURE. #INSPIRE OPSTELLEN VACATURE // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE OPSTELLEN VACATURE #INSPIRE VACATURE OPSTELLEN Net zoals u is iedereen op zoek naar de ideale werknemer, misschien wel de witte raaf. Maar hoe de aandacht trekken van de geschikte kandidaat? Hoe

Nadere informatie

EEN GESLAAGDE AANWERVING BEGINT BIJ HET ONTHAAL

EEN GESLAAGDE AANWERVING BEGINT BIJ HET ONTHAAL LEIDRAAD 4: EEN GESLAAGDE AANWERVING BEGINT BIJ HET ONTHAAL Bereid de komst van de nieuwe medewerker goed voor: Goed begonnen is half gewonnen De selectieprocedure is achter de rug. De aanwerving is een

Nadere informatie

Daar staat de nieuwe werknemer dan: alles en iedereen is nieuw, hij of zij loopt er wat onwennig bij en zit met heel wat vragen.

Daar staat de nieuwe werknemer dan: alles en iedereen is nieuw, hij of zij loopt er wat onwennig bij en zit met heel wat vragen. Vormingsfonds van het Paritair Comité van de Bedienden van de Internationale Handel, het Vervoer en de Logistiek Fonds de Formation de la Commission Paritaire pour les Employés du Commerce International,

Nadere informatie

THEMANAMIDDAG DIVERSITEIT 21 JUNI 2007 KC VOORUIT, GENT TIPS OM HET ONTHAALBELEID VOOR NIEUWE WERKNEMERS TE VERBETEREN

THEMANAMIDDAG DIVERSITEIT 21 JUNI 2007 KC VOORUIT, GENT TIPS OM HET ONTHAALBELEID VOOR NIEUWE WERKNEMERS TE VERBETEREN THEMANAMIDDAG DIVERSITEIT 21 JUNI 2007 KC VOORUIT, GENT TIPS OM HET ONTHAALBELEID VOOR NIEUWE WERKNEMERS TE VERBETEREN DOOR SOCIAAL FONDS PODIUMKUNSTEN Na de selectieprocedure besluit je iemand aan te

Nadere informatie

ONTHAAL IN DE VASTGOEDSECTOR. Wil u uw nieuwe medewerkers goed onthalen en daarbij niets vergeten? Dan kunnen deze onthaaltools zeker helpen.

ONTHAAL IN DE VASTGOEDSECTOR. Wil u uw nieuwe medewerkers goed onthalen en daarbij niets vergeten? Dan kunnen deze onthaaltools zeker helpen. ONTHAAL IN DE VASTGOEDSECTOR Wil u uw nieuwe medewerkers goed onthalen en daarbij niets vergeten? Dan kunnen deze onthaaltools zeker helpen. Het vraagt tijd, moeite en vaak ook behoorlijk wat geld om goede

Nadere informatie

ONTHAAL IN DE VASTGOEDSECTOR. Wil u uw nieuwe medewerkers goed onthalen en daarbij niets vergeten? Dan kunnen deze onthaaltools zeker helpen.

ONTHAAL IN DE VASTGOEDSECTOR. Wil u uw nieuwe medewerkers goed onthalen en daarbij niets vergeten? Dan kunnen deze onthaaltools zeker helpen. ONTHAAL IN DE VASTGOEDSECTOR Wil u uw nieuwe medewerkers goed onthalen en daarbij niets vergeten? Dan kunnen deze onthaaltools zeker helpen. Het vraagt tijd, moeite en vaak ook behoorlijk wat geld om goede

Nadere informatie

Opleiden kost geld, Niet opleiden nog meer!

Opleiden kost geld, Niet opleiden nog meer! Lerend netwerk ongekwalificeerde instroom Opleiden kost geld, Niet opleiden nog meer! 23 juni 2015 Definitie werkplekleren Onderwijsomgeving: Leeractiviteiten die gericht zijn op het verwerven van algemene

Nadere informatie

Onthaal van nieuwe medewerkers

Onthaal van nieuwe medewerkers Onthaal van nieuwe medewerkers IVOC CHECKLIST VOOR DE WERKGEVER F030-5.0 1 Inhoud IVOC checklist Inlichtingen over de aanwerving pagina 3 Voorbereiding van het onthaal pagina 4 Dag van de aanwerving pagina

Nadere informatie

Onthaal van nieuwe medewerkers

Onthaal van nieuwe medewerkers Onthaal van nieuwe medewerkers CHECKLIST voor PETERS en METERS Checklist Onthaal van nieuwe werknemers pagina 1 van 11 Inhoudsopgave Het wat en waarom van peter- en meterschap... 3 Gebruik van de checklist...

Nadere informatie

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts Agenda Voorstelling SD Worx Arbeider of Bediende? Het Eenheidsstatuut Ziekte De loonlijn Tewerkstellingsmaatregelen Formaliteiten Interessante

Nadere informatie

INHOUD. Een nieuw instrument: onthaalfiche Toekomst: Evaluatiemomenten onthaalbeleid & bijsturing Onthaalbrochure

INHOUD. Een nieuw instrument: onthaalfiche Toekomst: Evaluatiemomenten onthaalbeleid & bijsturing Onthaalbrochure ONTHAALBELEID INHOUD Waarom een onthaalbeleid? Historiek en klemtoon onthaalbeleid Sociaal Huis Oostende Verschillende onderdelen onthaal door de personeelsdienst Individueel onthaal 1e en 2e vormingsdag

Nadere informatie

SJABLOON VOOR ONTHAALBROCHURE

SJABLOON VOOR ONTHAALBROCHURE SJABLOON VOOR ONTHAALBROCHURE Inleiding Een onthaalbrochure is een onderdeel van het onthaalbeleid. Het is een handig naslagwerk waarin je alle belangrijke (praktische) informatie inventariseert die een

Nadere informatie

Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid

Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid Ann Goeman Coördinator psychosociale aspecten Gemeenschappelijke preventiedienst GO! - Wettelijke bepalingen - Betrokken actoren - de werkgever - hiërarchische

Nadere informatie

Een warm onthaal loont! Veerle Noerens, VIVO vzw Jan Creten, Diverscity ONTHAALBROCHURE. Voor leerlingen duaal leren kinderbegeleider

Een warm onthaal loont! Veerle Noerens, VIVO vzw Jan Creten, Diverscity ONTHAALBROCHURE. Voor leerlingen duaal leren kinderbegeleider Een warm onthaal loont! Veerle Noerens, VIVO vzw Jan Creten, Diverscity ONTHAALBROCHURE Voor leerlingen duaal leren kinderbegeleider Inhoud 1. De onthaalprocedure... 2 Fase 1: De informatiefase... 2 Fase

Nadere informatie

AANWERVEN EERSTE WERKNEMER. MICHEL PIETTE Senior accountmanager SOFIM

AANWERVEN EERSTE WERKNEMER. MICHEL PIETTE Senior accountmanager SOFIM AANWERVEN EERSTE WERKNEMER MICHEL PIETTE Senior accountmanager SOFIM WIE MAG PERSONEEL AANWERVEN? -In Belgie kan elke vennootschap en iedereen die meerderjarig is personeel aanwerven -Een werknemer is

Nadere informatie

AFSPRAKENKADER. voor het onthaal en de begeleiding van jonge medewerkers in de kapperssector FASEN VAN HET ONTHAAL

AFSPRAKENKADER. voor het onthaal en de begeleiding van jonge medewerkers in de kapperssector FASEN VAN HET ONTHAAL AFSPRAKENKADER voor het onthaal en de begeleiding van jonge medewerkers in de kapperssector Met dit afsprakenkader willen we ervoor zorgen dat de samenwerking tussen de werkgever en de jonge medewerker

Nadere informatie

Onthaal van nieuwe medewerkers

Onthaal van nieuwe medewerkers Onthaal van nieuwe medewerkers CHECKLIST voor LEIDINGGEVENDE & MENTOR Katholieke Hogeschool Limburg Inhoudsopgave: Inhoudsopgave... 1 Het wat en waarom van mentoring... 2 Wat is mentoring?... 2 Wat is

Nadere informatie

NIET OPGEWASSEN TEGEN PERSONEELSPAPERASSEN?

NIET OPGEWASSEN TEGEN PERSONEELSPAPERASSEN? NIET OPGEWASSEN TEGEN PERSONEELSPAPERASSEN? GEEN PANIEK, PARTENA PROFESSIONAL HEEFT EEN TACTIEK! WAAROM U ALS WERKGEVER GOED ZIT BIJ PAY N PEOPLE Iemand in dienst nemen is een grote stap. Hoeveel zal het

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Nr. Wat Van OK VANAF BEKEND WIE INDIENST

Nr. Wat Van OK VANAF BEKEND WIE INDIENST ONTHAALCHECKLIST NIEUWE WERKNEMER: SOCIAAL HUIS Rollen: pa (preventieadviseur / brandweercommandant); pd (personeelsdienst), (peter of meter); (diensthoofd) Naam nieuwe medewerker:... Functie/dienst nieuwe

Nadere informatie

Starten met personeel als huisarts. Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters

Starten met personeel als huisarts. Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters Starten met personeel als huisarts Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters Voorstelling SD Worx Agenda - Arbeider of bediende - Het eenheidsstatuut - De loonlijn - Tewerkstellingsmaatregelen - Ziekte

Nadere informatie

Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11

Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11 Inhoud Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11 2.1. Definitie van arbeid 11 2.2. Soorten werknemers 11 2.2.1. Arbeiders 11 2.2.2. Bedienden

Nadere informatie

ONTHAALCHECKLIST NIEUWE WERKNEMER: WZC VERPLEGING/VERZORGING. Naam nieuwe medewerker:... Functie/dienst nieuwe medewerker:...

ONTHAALCHECKLIST NIEUWE WERKNEMER: WZC VERPLEGING/VERZORGING. Naam nieuwe medewerker:... Functie/dienst nieuwe medewerker:... ONTHAALCHECKLIST NIEUWE WERKNEMER: WZC VERPLEGING/VERZORGING Rollen: pa (preventieadviseur / brandweercommandant); pd (personeelsdienst), (peter of meter); (diensthoofd) om onthaalmedewerker: di directeur

Nadere informatie

Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je

Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je Duaal leren Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je studies sneller een job én ben je helemaal

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

HET FUNCTIONERINGSGESPREK

HET FUNCTIONERINGSGESPREK HET FUNCTIONERINGSGESPREK Tips voor een zinvol gesprek Inhoudstafel 1. Wat is een functioneringsgesprek? p4 2. Hoe bereid je je voor? p6 3. Verschillen met het evaluatiegesprek p8 Samenwerking verbeteren

Nadere informatie

BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING

BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING De Individuele Beroepsopleiding (IBO) is bedoeld voor jobs waar ondernemers geen geschikte kandidaten voor vinden. De ondernemer kan via dat systeem

Nadere informatie

#DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM / DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM.BE

#DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM / DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM.BE #DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE In het kader van de sectorconvenants 2018-2019, afgesloten tussen de Vlaamse regering en de sectoren, is antidiscriminatie een belangrijk thema. Een onderdeel hiervan

Nadere informatie

{DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT

{DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT { DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT { INHOUDSOPGAVE EDITORIAAL... 3 U WORDT WERKGEVER... 4 U WERFT PERSONEEL AAN... 6 SOCIALE FORMALITEITEN... 7 DAGELIJKSE FORMALITEITEN TIJDENS DE TEWERKSTELLING

Nadere informatie

onthaalbeleid Is jullie onthaalbeleid in balans? DOE DE SCAN onze DIVERSITEITS- CONSULENT helpt jou hierbij

onthaalbeleid Is jullie onthaalbeleid in balans? DOE DE SCAN   onze DIVERSITEITS- CONSULENT helpt jou hierbij onthaalbeleid Is jullie onthaalbeleid in balans? DOE DE SCAN onze DIVERSITEITS- CONSULENT helpt jou hierbij WWW.SCANJEWERKVLOER.BE HALLO WELKOM EEN GOED ONTHAAL IS GOED VOOR IEDEREEN Merk jij ook dat er

Nadere informatie

#ENQUÊTE WERKGEVERS IN DE SECTOR

#ENQUÊTE WERKGEVERS IN DE SECTOR #ENQUÊTE WERKGEVERS IN DE SECTOR INHOUD IEIDING Inleiding 03 Profiel respondenten 04 Personeel op de werkvloer 06 1. Aard contract - Aanwerven Onthaalbeleid en diversiteit 06 2. Samenstelling personeelsbestand

Nadere informatie

EEN STAPSGEWIJZE INWERKING DANKZIJ EEN PETER/METER

EEN STAPSGEWIJZE INWERKING DANKZIJ EEN PETER/METER LEIDRAAD 5: EEN STAPSGEWIJZE INWERKING DANKZIJ EEN PETER/METER Een goede introductie en inwerking voorkomt vroegtijdige uitstroom of afhaken Het aanstellen van een peter of meter vergemakkelijkt de inwerking

Nadere informatie

Het beheer van het expat personeel Het beheer van belgisch personeel

Het beheer van het expat personeel Het beheer van belgisch personeel Pegasus als dienstverlenende vzw biedt de mogelijkheid aan de NGO's om het beheer van hun expat dossiers maar ook het beheer van hun Belgisch personeel doen op te volgen op voorwaarde dat ze van de PC

Nadere informatie

Geef jonge kortgeschoolden leer- en groeikansen op de werkplek. Ontdek onze ondersteuning!

Geef jonge kortgeschoolden leer- en groeikansen op de werkplek. Ontdek onze ondersteuning! Geef jonge kortgeschoolden leer- en groeikansen op de werkplek. Ontdek onze ondersteuning! Project Deeltijds Leren Deeltijds Werken Socioculturele sector Schooljaar 2014 2015 Dit project wordt gesubsidieerd

Nadere informatie

Geef jonge kortgeschoolden leer- en groeikansen op de werkplek. Ontdek onze ondersteuning!

Geef jonge kortgeschoolden leer- en groeikansen op de werkplek. Ontdek onze ondersteuning! Geef jonge kortgeschoolden leer- en groeikansen op de werkplek. Ontdek onze ondersteuning! Project Deeltijds Leren Deeltijds Werken Gezinszorg Schooljaar 2014 2015 Dit project wordt gesubsidieerd door

Nadere informatie

Onthaal en introductie van nieuwe medewerkers

Onthaal en introductie van nieuwe medewerkers Onthaal en introductie van nieuwe medewerkers voorjaar 2012 1 1. Context Objectieven Objectieven vernieuwd onthaal en introductietraject: Uittekenen van een efficiënt en effectief onthaal en introductiebeleid

Nadere informatie

Onthaal en opleiding in West-Vlaamse organisaties: een onderzoek naar de beleving bij werknemers. Tabellen en conclusies. 21 mei 2013.

Onthaal en opleiding in West-Vlaamse organisaties: een onderzoek naar de beleving bij werknemers. Tabellen en conclusies. 21 mei 2013. Onthaal en opleiding in West-Vlaamse organisaties: een onderzoek naar de beleving bij werknemers Tabellen en conclusies 21 mei 2013 Anja Vanroose 1 Algemene tevredenheid over onthaal Hoe tevreden ben je

Nadere informatie

Integratie van de Sociale Maribel in de DmfA(PPL) vanaf 2018/4

Integratie van de Sociale Maribel in de DmfA(PPL) vanaf 2018/4 Integratie van de Sociale Maribel in de DmfA(PPL) vanaf 2018/4 1. WIE is betrokken? De werkgevers die subsidies ontvangen voor bijkomende tewerkstelling in het kader van de Sociale Maribel. 1 2. WAT verandert

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

Werkplekarchitect (Tot Uw Dienst vzw) = Bio- promotor Wat: werknemers in een BIO-statuut aanwerven en outsourcen aan BIOwerkplek

Werkplekarchitect (Tot Uw Dienst vzw) = Bio- promotor Wat: werknemers in een BIO-statuut aanwerven en outsourcen aan BIOwerkplek Werkplekarchitect (Tot Uw Dienst vzw) = Bio- promotor Wat: werknemers in een BIO-statuut aanwerven en outsourcen aan BIOwerkplek Doel: ontzorgen werkgever op vlak van administratie en werkgeversverplichtingen

Nadere informatie

Inhoudstafel. Inleiding 1

Inhoudstafel. Inleiding 1 Inleiding 1 Hoofdstuk I De student en de wet betreffende de arbeidsovereenkomsten 3 1. Wie kan een studentenovereenkomst sluiten? 3 1.1. Tewerkstelling van minderjarige studenten 3 1.1.1. Leerplicht 3

Nadere informatie

Draaiboek voor het onthaal van een nieuwe medewerker

Draaiboek voor het onthaal van een nieuwe medewerker Draaiboek voor het onthaal van een nieuwe medewerker Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Inleiding... 2 1. Wettelijke verplichtingen... 3 2. De rolafbakening van de actoren in het onthaalproces... 4 2.1. De

Nadere informatie

Voltijds tijdelijk deskundige HR (m/v)

Voltijds tijdelijk deskundige HR (m/v) De gemeente Kapellen is een dynamische gemeente van ca. 26.000 inwoners, gelegen midden in het groen. Kapellen beschikt over heel wat troeven, zowel op sportief, cultureel als sociaal vlak. Voor de verdere

Nadere informatie

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector Wettelijke verplichtingen inzake het onthaal van nieuwe medewerkers 1. Het KB van 25 april 2007 Het KB van 25 april 2007 wijst de hiërarchische lijn, de werkgever en de interne dienst voor preventie en

Nadere informatie

COMMUNICATIE MATERIAAL

COMMUNICATIE MATERIAAL COMMUNICATIE MATERIAAL Poster... 3 Programma... 4 Memo/mail werkplekbegeleiders... 5 Flyer werving medewerkers... 6 Mail gast-medewerkers... 7 Tekst intranet... 8 Uitnodiging borrel... 9 2 PUURNU1415 DVDM

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart : Vrijgesteld Nodig 1 Dimona

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagiairs

Stagewijzer. Stagiairs Stagewijzer Stagiairs Stagewijzer voor stagiairs De gemeente Emmen vindt het belangrijk om te investeren in toekomstige jonge professionals. We besteden daarom veel zorg aan de werving en begeleiding van

Nadere informatie

JE BEDRIJF VOORBEREIDEN OP DE KOMST VAN EEN DUALE LEERJONGERE.

JE BEDRIJF VOORBEREIDEN OP DE KOMST VAN EEN DUALE LEERJONGERE. JE BEDRIJF VOORBEREIDEN OP DE KOMST VAN EEN DUALE LEERJONGERE. Een bedrijfsprofiel kan worden opgesteld adhv 4 A s en kan worden ingevuld door het bedrijf zelf, voor de komst van een leerling, ter voorbereiding

Nadere informatie

Brochure. Cursus HR en arbeidsrecht. Kennis opdoen van het arbeidsrecht

Brochure. Cursus HR en arbeidsrecht. Kennis opdoen van het arbeidsrecht Brochure Cursus HR en arbeidsrecht Kennis opdoen van het arbeidsrecht Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus HR en arbeidsrecht 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact 7 Checklist

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen Dit project wordt gesubsidieerd door het Fonds Sociale Maribel Vlaamse welzijns- en gezondheidssector (PC 331)

Nadere informatie

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID 1 DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WWW.ACCG.BE 2 INHOUD 3 Economische werkloosheid 3 Sectorale CAO 4 Overleg in de onderneming 6 Vervangende tewerkstelling 6 Cijfers economische

Nadere informatie

O p w e l k e p u n t e n c o n t r o l e e r t d e i n s p e c t i e h e t m e e s t?

O p w e l k e p u n t e n c o n t r o l e e r t d e i n s p e c t i e h e t m e e s t? O p w e l k e p u n t e n c o n t r o l e e r t d e i n s p e c t i e h e t m e e s t? Vorige week gaven we tien vuistregels mee die nuttig kunnen zijn bij een controlebezoek van een of andere inspectiedienst.

Nadere informatie

BEGELEIDINGSINSTRUMENT ONDERNEMERSOPLEIDING - STAGEOVEREENKOMST

BEGELEIDINGSINSTRUMENT ONDERNEMERSOPLEIDING - STAGEOVEREENKOMST BEGELEIDINGSINSTRUMENT ONDERNEMERSOPLEIDING - STAGEOVEREENKOMST In de ondernemersopleiding in een Syntra-vormingscentrum leren cursisten hoe zij een zelfstandige onderneming opstarten en beheren. Cursisten

Nadere informatie

GEZINSZORG DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS. Met de medewerking van

GEZINSZORG DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS. Met de medewerking van GEZINSZORG DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2018-2019 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de medewerking van Inhoud VOORWAARDE: ERKEND ZIJN ALS WERKPLEK 3 EVEN VOORSTELLEN 4 1. Ons project

Nadere informatie

EEN NIEUWE MEDEWERKER ONTHALEN HOE DOE JE DAT? ONTHAALBROCHURE VAN VRIJE BEROEPER NAAR WERKGEVER

EEN NIEUWE MEDEWERKER ONTHALEN HOE DOE JE DAT? ONTHAALBROCHURE VAN VRIJE BEROEPER NAAR WERKGEVER EEN NIEUWE MEDEWERKER ONTHALEN HOE DOE JE DAT? ONTHAALBROCHURE VAN VRIJE BEROEPER NAAR WERKGEVER VAN VRIJE BEROEPER NAAR WERKGEVER De vrije beroeper is niet alleen de beoefenaar van zijn/haar specifieke

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

GEZINSZORG DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS. Met de medewerking van

GEZINSZORG DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS. Met de medewerking van GEZINSZORG DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2016-2017 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de medewerking van INHOUD NIEUW IN HET SCHOOLJAAR 2016 2017 p 3 Even voorstellen p 5 Praktisch 1.

Nadere informatie

Hoe integreer ik werkplekleren voor potentiële werknemers op mijn werkvloer? vzw Argos

Hoe integreer ik werkplekleren voor potentiële werknemers op mijn werkvloer? vzw Argos Hoe integreer ik werkplekleren voor potentiële werknemers op mijn werkvloer? 1 www.argosvzw.be biedt opleiding, begeleiding en tewerkstelling aan. beschikt over een gedreven, deskundig team: 11 bedienden

Nadere informatie

Overzicht: Starten als zelfstandige in de kinderopvang.

Overzicht: Starten als zelfstandige in de kinderopvang. Overzicht: Starten als zelfstandige in de kinderopvang. Beste Starter, VoorZet, de ondersteuningsstructuur voor de zelfstandigen van de kinderopvang, heeft een lijst opgesteld met de belangrijke zaken

Nadere informatie

JOBCOACHING Het ultieme doel van The Colour Kitchen is om mensen weer een nieuwe kans te bieden. Wij investeren in persoonlijke ontwikkeling,

JOBCOACHING Het ultieme doel van The Colour Kitchen is om mensen weer een nieuwe kans te bieden. Wij investeren in persoonlijke ontwikkeling, Jobcoaching JOBCOACHING Het ultieme doel van The Colour Kitchen is om mensen weer een nieuwe kans te bieden. Wij investeren in persoonlijke ontwikkeling, opleiding en praktijkervaring en geloven dat dit

Nadere informatie

Deze reglementen en richtlijnen worden regelmatig geactualiseerd en de medewerker kan te allen tijde de laatste versie op het intranet consulteren.

Deze reglementen en richtlijnen worden regelmatig geactualiseerd en de medewerker kan te allen tijde de laatste versie op het intranet consulteren. P_HR P_HR Policy telewerken 20160201 1/7 Deze reglementen en richtlijnen worden regelmatig geactualiseerd en de medewerker kan te allen tijde de laatste versie op het intranet consulteren. Inhoudstafel

Nadere informatie

Introductiebrochure schoonmaak Tel.: 089/

Introductiebrochure schoonmaak Tel.: 089/ Introductiebrochure schoonmaak Tel.: 089/50 53 20 Welkom Beste nieuwe collega, vakantiehulp Wij willen je van harte welkom heten op onze dienst schoonmaak. De eerst volgende dagen en weken zullen nieuw

Nadere informatie

Bedrijfseigen VGM-voorlichting en -instructie

Bedrijfseigen VGM-voorlichting en -instructie Bedrijfseigen VGM-voorlichting en -instructie Bij vraag 3.5 van de VCA2005/5.1 wordt gezocht naar het antwoord op de vraag of het bedrijf een bedrijfseigen VGM-voorlichting en instructie heeft opgesteld.

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang - arrondissement Antwerpen DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2017-2018 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met medewerking van INHOUD Voorwaarde: erkend zijn

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek 4.6.1 Het functioneringsgesprek WAAROM FUNCTIONERINGSGESPREKKEN VOEREN? Ze leveren u een schat aan informatie op: Heeft uw medewerker wel nog steeds zin in de job? Is hij/zij van plan om te blijven werken

Nadere informatie

How To Tentoo. How to Tentoo voor medewerkers

How To Tentoo. How to Tentoo voor medewerkers How To Tentoo How to Tentoo voor medewerkers Tentoo biedt de perfecte combinatie van vrijheid en zekerheid Freelancen zonder zelfstandigenstatuut doe je met Tentoo! Jij bepaalt zelf bij wie je gaat werken,

Nadere informatie

BETER MET EEN PETER! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM WERKPLEKLEREN TE ONDERSTEUNEN. Cartoons: Wim Tilkin Lay-out: Halma Productions JONAC NV

BETER MET EEN PETER! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM WERKPLEKLEREN TE ONDERSTEUNEN. Cartoons: Wim Tilkin Lay-out: Halma Productions JONAC NV VOEDT U DE TALENTEN VAN UW PERSONEEL VOLDOENDE? JONAC NV BETER MET EEN PETER! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM WERKPLEKLEREN TE ONDERSTEUNEN. Dit project loopt met de steun van het Europees Sociaal Fonds en

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst - Student

Arbeidsovereenkomst - Student Arbeidsovereenkomst - Student Tussen vertegenwoordigd door... verder genoemd de werkgever, enerzijds, en verder genoemd de student, anderzijds, wordt overeengekomen wat volgt: Artikel 1 - Taakomschrijving

Nadere informatie

PETER- / METERSCHAP. Ook in jouw onderneming! Vragen, opmerkingen of suggesties?

PETER- / METERSCHAP. Ook in jouw onderneming! Vragen, opmerkingen of suggesties? Vormingsfonds van het Paritair Comité van de Bedienden van de Internationale Handel, het Vervoer en de Logistiek Fonds de Formation de la Commission Paritaire pour les Employés du Commerce International,

Nadere informatie

Kennismaking. Jullie? Ervaringen, verwachtingen

Kennismaking. Jullie? Ervaringen, verwachtingen Kennismaking Wij? Werkzaam op alle vlakken die te maken hebben met werk en beperking of gezondheidsproblematiek. Ondersteunen van werknemers en werkgevers Het inzetten van de juiste persoon op de juiste

Nadere informatie

Handleiding Introductieprogramma

Handleiding Introductieprogramma Handleiding Introductieprogramma Er is geen tweede kans om een eerste indruk te maken HR-CentruM Samenwerken aan je loopbaan! September 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Onderdelen introductieprogramma 4

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen Dit project wordt gesubsidieerd door het Fonds Sociale Maribel Vlaamse welzijns- en gezondheidssector (PC 331)

Nadere informatie

Art. 60 privé / Art. 61

Art. 60 privé / Art. 61 Art. 60 privé / Art. 61 Voorstelling dienst Regionale Dienst Activering samenwerkingverband bestaande uit 11 regionale besturen. OCMW Ardooie OCMW Hooglede OCMW Koekelare OCMW Lichtervelde OCMW Meulebeke

Nadere informatie

Op. lieten wij u weten dat wij vanaf. geen kinderbijslag meer konden betalen

Op. lieten wij u weten dat wij vanaf. geen kinderbijslag meer konden betalen OPNIEUW KINDERBIJSLAG VOOR EEN STUDENT (modules 5bis + 4 + 23 + 23bis) Op. lieten wij u weten dat wij vanaf. geen kinderbijslag meer konden betalen voor omdat hij/zij voor minder dan 27 studiepunten ingeschreven

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.335 ------------------------------ Zitting van dinsdag 6 februari 2001 Vereenvoudiging en modernisering van de sociale administratie bij te houden door de werkgevers

Nadere informatie

Acerta. De kracht van mensen. Flandria Groentevakman Seminarie Hoogstraten 26 april 2017

Acerta. De kracht van mensen. Flandria Groentevakman Seminarie Hoogstraten 26 april 2017 Acerta. De kracht van mensen. Flandria Groentevakman Seminarie Hoogstraten 26 april 2017 Wij ondersteunen u in elke groeifase van uw onderneming U bent zo gestart: Het ondernemingsloket regelt alle formaliteiten

Nadere informatie

Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist)

Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist) Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist) Flashback! Blik eens even terug op de allereerste werkdag van jouw loopbaan. Werd je warm ontvangen? Kon je rustig

Nadere informatie

Juridische diensten. Opleidingen

Juridische diensten. Opleidingen Juridische diensten Opleidingen opleidingskalender juridische dienst basisopleiding Voorjaar 2013 Vierdaagse: dinsdag 05/02/2013, dinsdag 19/02/2013, dinsdag 26/02/2013 en maandag 04/03/2013 in Nazareth

Nadere informatie

Hoe ga ik praktisch te werk? LOK module Domus Medica Kennisdomein Praktijkorganisatie

Hoe ga ik praktisch te werk? LOK module Domus Medica Kennisdomein Praktijkorganisatie Een praktijkassistente aannemen Hoe ga ik praktisch te werk? LOK module Domus Medica Kennisdomein Praktijkorganisatie Programma Deel 1: Bezin eer je begint Deel 2: Personeelsadministratie Deel 3: Impulseo

Nadere informatie

W E R K A A N W E R K G E V E N

W E R K A A N W E R K G E V E N W E R K A A N W E R K G E V E N ONDERDELEN VAN WERKGEVERSCHAP IN HET JEUGDHUIS WERK AAN WERKGEVEN ONDERDELEN VAN WERKGEVERSCHAP IN HET JEUGDHUIS 65 jeugdhuizen in Vlaanderen stellen personeelsleden tewerk

Nadere informatie

SOCIOCULTURELE SECTOR

SOCIOCULTURELE SECTOR SOCIOCULTURELE SECTOR DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2016-2017 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met medewerking van INHOUD NIEUW IN HET SCHOOLJAAR 2016 2017 p 3 Even voorstellen p 5 Praktisch

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

2 kernactiviteit, aanpak, klantvriendelijkheid, )

2 kernactiviteit, aanpak, klantvriendelijkheid, ) ONTHAALFICHE Als nieuwe medewerker heb je recht op een goed onthaal. Je krijgt hierbij een overzicht van welke informatie je mag verwachten van wie: 1 = personeelsdienst, 2 = diensthoofd, 3 = opleider,

Nadere informatie

Trainingsopzet Ondersteuning HARRIE

Trainingsopzet Ondersteuning HARRIE Trainingsopzet Ondersteuning HARRIE Stappenplan HARRIE training 1 Inleiding Deze trainingsopzet voor de ondersteuning van HARRIE maakt onderdeel uit van de toolbox Autiproof werkt!. Het is opgesteld om

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS MET DE STEUN VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE PRIVÉ-ZIEKENHUIZEN SCHOOLJAAR 2019-2020 privé-ziekenhuizen vorming hôpitaux privés formation

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Vlaamse Opvoedings- en huisvestingsinstellingen en diensten

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Vlaamse Opvoedings- en huisvestingsinstellingen en diensten DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Vlaamse Opvoedings- en huisvestingsinstellingen en diensten SCHOOLJAAR 2019-2020 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de medewerking van INHOUD EVEN VOORSTELLEN 3 1.

Nadere informatie

Self-service. Officient. Kalender Vraag zelf je verlof aan. Loon & Voordelen Je loonpakket, werkrooster en budgetten.

Self-service. Officient. Kalender Vraag zelf je verlof aan. Loon & Voordelen Je loonpakket, werkrooster en budgetten. Officient Self-service 12:0 Persoonlijk Kalender Vraag zelf je verlof aan. Bekijk je werkmiddelen. 1 IN WACHTRIJ Loon & Voordelen Je loonpakket, werkrooster en budgetten. Houdt persoonlijke en contactgegevens

Nadere informatie

WERKPLUS WAREGEM FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL ADJUNCT - DIRECTEUR

WERKPLUS WAREGEM FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL ADJUNCT - DIRECTEUR WERKPLUS WAREGEM FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL ADJUNCT - DIRECTEUR 2/6 FUNCTIEBESCHRIJVING: Adjunct - Directeur Datum opmaak: 22-01-2012 Door: Nancy Cantens (Mentor consult) Datum bijwerking: Door: Reden

Nadere informatie

Kansen voor iedereen

Kansen voor iedereen Kansen voor iedereen Ik wil thuis blijven wonen maar heb ondersteuning nodig voor mijn persoonlijke verzorging. Hoe pak ik dat aan? Kan ik beroep doen op een persoonlijk assistent voor het organiseren

Nadere informatie

Functietitel: Administratief medewerker personeelsadministratie en secretariaat / HR Medewerker (halftijds/voltijds)

Functietitel: Administratief medewerker personeelsadministratie en secretariaat / HR Medewerker (halftijds/voltijds) SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: Administratief

Nadere informatie

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector. Werken met een peter/meter?

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector. Werken met een peter/meter? Werken met een peter/meter? Werken met een ervaren medewerker (peter/meter) die nieuwkomers begeleidt tijdens hun eerste weken in de organisatie, kan de integratie- en het leerproces van de nieuwe medewerkers

Nadere informatie

Werk gevonden? Waarop letten?

Werk gevonden? Waarop letten? Werk gevonden? Waarop letten? ACLVB Jongeren Telefoon gekregen dat je binnenkort aan de slag kan? Proficiat! Al die verstuurde cv s en stresserende gesprekken hebben eindelijk geloond. Je zal binnenkort

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 SEXIES VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TYPE-ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR UITZENDARBEID,

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 SEXIES VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TYPE-ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR UITZENDARBEID, COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 SEXIES VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TYPE-ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR UITZENDARBEID, SOCIALE DOCUMENTEN EN DEFINITIEVE AFREKENING VAN DE BELONING GEWIJZIGD BIJ

Nadere informatie

BIJZONDERE INSTRUCTIES

BIJZONDERE INSTRUCTIES Sociale Statistieken Eenheid «Enquête naar de Arbeidskrachten» Leuvenseweg 44-1000 Brussel DOORLOPENDE ENQUÊTE NAAR DE ARBEIDSKRACHTEN Speciale module werkorganisatie en arbeidstijdregelingen Tweede kwartaal

Nadere informatie

Leeftijdsbewust Personeelsbeleid. Iris Tolpe Manager Legal Dpt, Information & Know How Sociaal Secretariaat Securex

Leeftijdsbewust Personeelsbeleid. Iris Tolpe Manager Legal Dpt, Information & Know How Sociaal Secretariaat Securex Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Iris Tolpe Manager Legal Dpt, Information & Know How Sociaal Secretariaat Securex Leeftijdsbewust personeelsbeleid Overzicht Tewerkstellingsmaatregelen: doel Federale tewerkstellingsmaatregelen

Nadere informatie

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Brochure Training HR en timemanagement In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Training HR en timemanagement 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact

Nadere informatie

Duaal leren. Inspiratiesessie april 2017 Hasselt

Duaal leren. Inspiratiesessie april 2017 Hasselt Duaal leren Inspiratiesessie april 2017 Hasselt Agenda 1. Situering 2. De werkregisseur: SYNTRA Vlaanderen 3. Concreet: op weg naar krachtige leeromgevingen binnen leerondernemingen voor elke leerling

Nadere informatie