Alvorens in te gaan op de door u bij het consultatiedocument gestelde vragen zouden we graag een aantal algemene punten willen behandelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alvorens in te gaan op de door u bij het consultatiedocument gestelde vragen zouden we graag een aantal algemene punten willen behandelen."

Transcriptie

1 Per mail: NBA T.a.v. het bestuur Postbus AD AMSTERDAM Full Finance Consultants Postbus 2107, 7302 EM Apeldoorn Tel.: (055) KvK: IBAN: NL72INGB BIC: INGBNL2A Btw-nr. NL B01 Apeldoorn, 18 april 2016 Referentie : MB/EM/202467/ Onderwerp : Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Geachte bestuur, Alvorens in te gaan op de door u bij het consultatiedocument gestelde vragen zouden we graag een aantal algemene punten willen behandelen. Accountantskantoor of niet? Op dit moment speelt bij veel accountantskantoren de vraag of het aan accountants(kantoren) is toegestaan om een belang te hebben in een gelieerd administratiekantoor. Dat gelieerd-zijn kent verschillende verschijningsvormen. Van (gedeeltelijk) aandeelhouderschap tot een overeenkomst waarbij een soort leveranciersvoorkeur wordt uitgesproken. De NBA heeft aangegeven over deze problematiek na te gaan denken. Ook bestaat er enige jurisprudentie waarin uitspraken worden gedaan over de vraag of sprake is van een accountantskantoor. In het licht van deze problematiek hebben wij de definitie in de conceptverordening NVKS van een accountantskantoor gelezen. De tekst van de conceptverordening luidt: Accountantskantoor: organisatie waar een NVKS-opdracht door een accountant wordt uitgevoerd in opdracht van een externe opdrachtgever; Als deze definitie bewust zo is geschreven, en daar gaan we van uit, dan is pas sprake van een accountantskantoor wanneer een accountant betrokken is bij de uitvoering van een NVKS-opdracht. Daarmee zijn naar ons idee alle andere vormen van betrokkenheid van accountants toegestaan.

2 In artikel 8 van de conceptverordening staat: Een accountant: a. is alleen betrokken bij de opdrachtuitvoering of bedrijfsvoering van een accountantseenheid indien: 1º NVKS-opdrachten waarbij hij behoort tot het opdrachtteam, worden uitgevoerd onder de eindverantwoordelijkheid van een accountant of een eindverantwoordelijke professional; 2º hij geen informatie heeft die erop wijst dat de accountantseenheid NVKSopdrachten laat uitvoeren onder de eindverantwoordelijkheid van anderen dan accountants of eindverantwoordelijke professionals. Volgens de reeds aangehaalde definitiebepaling is er alleen sprake van een accountantskantoor als een accountant betrokken is bij de uitvoering van een NVKSopdracht. Als dat niet zo is, is naar onze interpretatie, artikel 8 niet van toepassing. In de situatie dat een accountant eigenaar is van een administratiekantoor, maar niet betrokken is bij de uitvoering van enige opdracht (ongeacht of dit een NVKS-opdracht is), is het administratiekantoor dus niet automatisch een accountantskantoor, uitsluitend vanwege het feit dat een accountant eigenaar is. Dan is betrokkenheid van een accountant bij de bedrijfsvoering van een administratiekantoor die NVKS-opdrachten uitvoert naar onze mening niet in strijd met artikel 8 letter a sub 2. Dit is een andere uitleg dan de toelichting op pagina 34 suggereert. NVKS-opdracht of niet? In de conceptverordening wordt een nieuw soort opdracht geïntroduceerd, de NVKSopdracht. De definitie daarvan luidt: NVKS-opdracht: assurance- of aan assurance verwante opdracht uitgevoerd door een eindverantwoordelijke accountant, met uitzondering van opdrachten als genoemd in het derde lid van de NV COS, alsmede gelijkwaardige opdrachten die worden uitgevoerd door een eindverantwoordelijke professional onder andere regelgeving dan de NV COS; In de toelichting wordt een nadere uitleg gegeven met voorbeelden die met name op de assurancepraktijk zijn geënt. Daar kunnen we ons een voorstelling van maken. Lastiger is het om te bepalen of een opdracht gelijkwaardig is aan een aan assurance verwante opdracht. De begripsbepaling geeft daar ook geen nadere definitie van. In onze opinie zouden de volgende opdrachten kunnen voldoen aan de definitie van een NVKS-opdracht: - Het opstellen van een aangifte inkomstenbelasting met de daarbij behorende cijfermatige opstelling. Er is immers sprake van historische informatie die volgens voorgeschreven wetgeving moet worden opgesteld: te vergelijken met een samenstelopdracht; - Het opstellen/maken van een cijfermatige analyse van een belastingpositie: te vergelijken met een rapport van feitelijke bevindingen; - Het uitbrengen van een rapport van feitelijke bevindingen anders dan financiële gegevens, zoals een bevestiging bij een oplage als die niet door een accountant is opgemaakt.

3 Met deze uitleg zouden ook dit soort werkzaamheden gaan vallen onder de bepalingen van de NVKS en moeten deze werkzaamheden voldoen aan alle kwaliteitsbepalingen. Onze vraag is of deze interpretatie juist is. In artikel 7 lid 1 wordt gesteld dat op een accountantskantoor de kwaliteitsbepaler voor elke NVKS-opdracht een eindverantwoordelijke professional moet benoemen. Deze kan vervolgens alleen verantwoordelijk zijn voor opdrachten die geen financiële informatie bevatten. Wanneer de NVKS-opdracht betrekking heeft op financiële gegevens is daarmee altijd een accountant eindverantwoordelijk. Als onze interpretatie juist is dat een aangifte inkomstenbelasting met een bijlage van cijfermatige opstellingen (balans en winst-en-verliesrekening) valt onder de term gelijkwaardig aan een aan assurance verwante opdracht en vaststaat dat het hier gaat om financiële informatie, moet de conclusie zijn dat belastingadviseurs die werkzaam zijn op een accountantskantoor niet meer de verantwoordelijkheid kunnen krijgen voor het opstellen van de aangifte met bijlage. Deze inperkingen van de bevoegdheid van andere beroepsbeoefenaren (ook die aan op assurance lijkende opdrachten uitvoeren) kunnen naar onze mening in strijd komen met de bepalingen van artikel 19 lid 5 van de Wet op het Accountantsberoep. Verordeningen en de daarop berustende bepalingen zijn slechts verbindend ten aanzien van accountants en organen van de beroepsorganisatie, tenzij bij wet anders is bepaald. Merkwaardig genoeg is door de vrijstellingsbepaling van artikel 24 lid 2 deze inkapseling van andere professies onder de verantwoordelijkheid van de accountant op een klein kantoor niet aan de orde. Overigens is de term financiële informatie niet in de NVKS gedefinieerd en ook niet in de NV COS.

4 Artikelsgewijs commentaar Hieronder geven wij commentaar op een aantal artikelen voor zover dat nog niet hierboven is beschreven. Artikel 3 lid 3 - Aanwijzing kwaliteitsbepaler Hierbij alleen een praktische noot: bij een waarnemingsovereenkomst bij een eenmanskantoor betekent dit dat in de waarnemingsovereenkomst geregeld moet zijn dat de waarnemer wordt aangesteld als kwaliteitsbepaler. Artikel 4 - Eisen die worden gesteld aan het kwaliteitssysteem Door in de NVKS de kwaliteitseisen voor de samenstelpraktijk en de assurancepraktijk gelijk op te laten gaan, betekent dit een verzwaring van de kwaliteitseisen voor de samenstelpraktijk, uiteraard afgezien van de mogelijke vrijstelling(en) in artikel 24. Artikel 5 lid b - Stemrechtverhoudingen bij assurancewerkzaamheden Door de vrijstellingsbepaling van artikel 24 lid 2 is deze zeggenschapsbepaling niet van toepassing op kleine accountantskantoren waar maximaal twee accountants werkzaam zijn. Zoals het nu is geformuleerd mogen deze kantoren dus assurancewerkzaamheden verrichten ook al is de beleidsbepaler/eigenaar geen accountant. Artikel 7 lid 2 - Eisen te stellen aan eindverantwoordelijk professional In lid 2 worden de eisen die worden gesteld aan de eindverantwoordelijk professional genoemd. Wij lezen deze eisen als én-én-bepalingen (dus cumulatief). Onder letter a wordt verwezen naar artikel 6 van de richtlijn 2006/43/EG. In dit artikel worden de opleidingseisen voor de accountant verwoord. Daarmee zou gelezen kunnen worden dat de eindverantwoordelijk professional in ieder geval een accountantsopleiding moet hebben gevolgd. Dat lijkt ons niet de bedoeling. Als het de bedoeling was om hier aan te geven dat de eindverantwoordelijk professional ten minste een universitaire opleiding genoten zou moeten hebben ligt deze opleidingseis hoger dan aan de accountant wordt gesteld. In de nieuwe kortgeleden vastgestelde opleidingseisen voor accountants zijn voor de AA en de RA opleidingen op hbo-niveau voorzien. Alleen voor wettelijke controles is in het nieuwe opleidingsstelsel een universitaire opleiding noodzakelijk en juist deze controles vallen volgens artikel 2 buiten het domein van de NVKS. Artikel 7 lid 5 NVKS ook van toepassing op eindverantwoordelijk professional Wij vragen ons sterk af of deze bepaling niet in strijd is met artikel 19 lid 5 van de Wet op het Accountantsberoep. Verordeningen en de daarop berustende bepalingen zijn slechts verbindend ten aanzien van accountants en organen van de beroepsorganisatie, tenzij bij wet anders is bepaald. Artikel 8 Zie het algemene commentaar hiervoor.

5 Artikel 10 - Inrichting kwaliteitssysteem Dit is een herhaling van de bepalingen in andere nadere voorschriften. Het lijkt ons handiger om hier te bepalen dat het kwaliteitssysteem zodanig wordt ingericht dat de werkzaamheden worden uitgevoerd conform de op de opdracht van toepassing zijnde voorschriften. Dat voorkomt voorts dat bepalingen die nu nog alleen van toepassing zijn op assurancewerkzaamheden onbedoeld ook effect krijgen op samenstelwerkzaamheden. Datzelfde geldt ook voor de bepalingen van artikel 11. Als het herhalen van deze artikelen uit de NV COS de bedoeling heeft om ook de eindverantwoordelijke professional onder de werking van de kwaliteitseisen van de accountants te brengen ontstaat wellicht weer het probleem van de verbodsbepaling uit artikel 19 lid 5 van de WAB. Artikel 12 lid 1 - Benoeming eindverantwoordelijk accountant De bepaling van lid 1 lijkt ons ongelukkig geformuleerd. Zoals het er nu staat vallen alle NVKS-opdrachten onder de verantwoordelijkheid van de accountant, ook de opdrachten waarvoor onder de werking van artikel 8 een andere eindverantwoordelijk professional is aangesteld. Volgens lid 2 is de accountant gehouden om bij de NVKS-opdrachten betrokken te zijn. Daarmee wordt de vraag opportuun of een accountant onder andere regelgeving mag werken dan de bepalingen van de NV COS. Het antwoord daarop lijkt ons nee. Dat betekent dat de hiervoor in de algemene inleiding genoemde opdrachten bij deze uitleg volgens de regelgeving van de NV COS moeten worden uitgevoerd. Uit de toelichting begrijpen we dat artikel 7 lid 5 beoogt te bereiken dat in dit geval gelezen moet worden eindverantwoordelijk professional in plaats van eindverantwoordelijk accountant. Deze tekst vinden we daarvoor te onduidelijk en dan zeker niet thuishoren in een lid van een ander artikel. Zeker nu in artikel 8 wel duidelijk beide soorten opdrachtverantwoordelijken worden benoemd. Artikel 12 lid 2 letter b tot en met j Door ook hier voorschriften vanuit NV COS te citeren ontstaan onbedoelde bijwerkingen. Een goed voorbeeld daarvan is letter j, het sluiten van een dossier binnen twee maanden. Deze bepaling komt niet voor in de nadere voorschriften voor de aan assurance verwante opdrachten. Volgens de vrijstellingsbepaling van artikel 24 lid 2 hoeft een klein kantoor niet te voldoen aan deze eis. Dat lijkt ons niet logisch en ook geen bevordering van een level playing field. Als het herhalen van deze artikelen uit de NV COS de bedoeling heeft om ook de eindverantwoordelijk professional onder de werking van de kwaliteitseisen van de accountants te brengen ontstaat wellicht weer het probleem van de verbodsbepaling uit artikel 19 lid 5 van de WAB.

6 Beantwoording van de gestelde vragen 1. Bent u het eens met het voorstel om één set van kwaliteitsregels op te stellen welke regels gelden voor alle accountantseenheden waar accountants assuranceopdrachten of aan assurance verwante opdrachten uitvoeren op grond van de NV COS, anders dan wettelijke controles? Kunt u uw antwoord toelichten? De poging om te komen tot één set kwaliteitsnormen voor assurance- en aan assurance verwante opdrachten kunnen wij billijken. In de praktijk van de kantoren zal veelal bij een gemengde praktijk ook één set van kwaliteitsregels worden gebruikt. Wel vinden wij dat de gecombineerde regelgeving voor openbare en interne en overheidsaccountants de leesbaarheid en interpretatie van de regelgeving niet ten goede komt. Eens. 2. Bent u het ermee eens dat de NVKS zien op de accountant in de rollen van kwaliteitsbepaler, eindverantwoordelijke accountant en ander lid van een opdrachtteam? 3. Bent u het ermee eens dat een NVKS-opdracht die door een eindverantwoordelijk professional namens een accountantskantoor wordt uitgevoerd geen betrekking mag hebben op financiële informatie? Kunt u uw antwoord toelichten? Nee, hiermee zijn wij het niet eens. Zoals beschreven in het algemene deel onder NVKS opdracht of niet is het antwoord op deze vraag vooral afhankelijk van wat moet worden verstaan onder een opdracht die gelijkwaardig is aan een assuranceopdracht of een aan assurance verwante opdracht. Het is op dit moment gebruikelijk om als accountantskantoor zogeheten aangifte+ opdrachten te accepteren die door fiscalisten worden uitgevoerd en ondertekend. Daarin wordt bij IB-ondernemers geen jaarrekening gemaakt in de zin van BW 2 titel 9 maar aan de aangifte een cijfermatige toelichting toegevoegd die bestaat uit een balans en winst-en-verliesrekening op fiscale grondslagen. Zoals wij nu deze verordening uitleggen is dat onder NVKS niet meer toegestaan en zou deze opdracht onder Standaard 4410 vallen en daarmee onder de verantwoordelijkheid van een accountant. Als onze interpretatie juist is, lijkt dat geen wenselijke regelgeving. En als onze interpretatie niet juist is, dan zou de regelgeving anders verwoord moeten worden. 4. Bent u het ermee eens dat de erkenning van een eindverantwoordelijk professional onder de verantwoordelijkheid van de kwaliteitsbepaler is gebracht? Nee, hiermee zijn we het niet eens. Hiervoor gelden dezelfde overwegingen als onder vraag 3. Als onze interpretatie juist is vinden we dat een ongewenste ontwikkeling voor de gemengde praktijk van accountants en belastingadviseurs.

7 5. Bent u het ermee eens dat de NVKS zowel ziet op opdrachten door een eindverantwoordelijk accountant als op opdrachten door een eindverantwoordelijk professional? De bepalingen van dit artikel 7, en dan met name die van lid 1 en lid 5 dienen te worden afgezet tegen de verbodsbepaling in artikel 19 lid 5 van de Wet op het accountantsberoep. Met deze bepalingen in de NVKS wordt de beroepsuitoefening van andere beroepsbeoefenaren die op een accountantskantoor werken in de praktijk sterk beperkt. Nu er in de NVKS geen bepalingen zijn opgenomen die betrekking hebben op een netwerk zullen accountantskantoren met voldoende omvang bij een ongewijzigde invoering van de NVKS kunnen en, naar onze mening, ook gaan kiezen voor het oprichten van verschillende entiteiten (bijvoorbeeld een aparte maatschap of bv voor belastingadviseurs). Wat bij ons de vraag oproept of dat de bedoeling is, zeker bij mkbkantoren. Verder is het antwoord op deze vraag sterk afhankelijk van de vraag wat valt onder de met aan assurance verwante opdrachten gelijk te stellen NVKS-opdrachten. 6. Zijn de uitzonderingssituaties in de NV COS voldoende duidelijk geformuleerd en naar uw mening volledig? Licht uw antwoord toe. Geen opmerkingen. 7. Geeft de NVKS voldoende ruimte aan kleinere accountantseenheden om een eigen invulling te geven aan het kwaliteitssysteem op basis van de aard en omvang van de eenheid? Ja, al is het uitgangspunt in de regelgeving wel gewijzigd. Door nu alle kwaliteitsmaatregelen te noemen en te bepalen dat aan de hand van de omvang en de complexiteit van de organisatie met minder kwaliteitsmaatregelen genoegen kan worden genomen, bestaat het risico dat de bewijslast dat het kwaliteitssysteem voldoende van opzet is bij toetsingen bij de kantoren komt te liggen (en daarmee weer heel rule-based wordt). Wij zien meer in een opzet waarin wordt bepaald dat er een kwaliteitssysteem aanwezig moet zijn dat periodiek wordt geëvalueerd. Waarbij op basis van die evaluatie aanvullende maatregelen genomen kunnen/moeten worden. Bij toetsingen kan dan aan de hand van de resultaten van de toetsing worden bepaald of de werkzaamheden van voldoende kwaliteit zijn en aanvullende kwaliteitsmaatregelen noodzakelijk zijn. Wij nemen aan dat handreiking 1125 daarvoor voldoende aanknopingspunten blijft geven. De extra toegevoegde categorie van artikel 24 lid 2 is wat ons betreft een welkome aanvulling die toetreding van nieuwe kantoren zonder grote kosten voor de opzet van een kwaliteitssysteem mogelijk maakt.

8 8. Bent u het eens met de rol van kwaliteitsbepaler in de voorgestelde NVKS? Oneens: Volgens de definitie van de kwaliteitsbepaler is dit altijd een accountant. Daarmee heeft de accountant het voor het zeggen en komt naar onze mening de onafhankelijkheid van de andere beroepsbeoefenaar in een gemengde praktijk in het gedrang. 9. Is het voldoende duidelijk dat de rol van kwaliteitsbepaler geen nieuwe rol is en veelal wordt ingevuld door een bestuurslid dat verantwoordelijk is voor kwaliteit van een accountantseenheid? Oneens. Door de rol van een kwaliteitsbepaler te definiëren ontstaat in tuchtrechtelijke zin naar onze mening een separate verantwoordelijkheid die uitgaat boven de verantwoordelijkheid van het collectief van accountants/partners/bestuur of de opdrachtverantwoordelijk accountant. Zeker als bij toetsingen de opzet en de werking van het kwaliteitssysteem leidend blijft. 10. Bent u het ermee eens dat het NBA-bestuur ontheffing kan verlenen voor de randvoorwaarde met betrekking tot de meerderheid van de stemrechten? Geen opmerkingen. Eens. Eens. 11. Bent u het ermee eens dat een okb niet alleen nodig is bij wettelijke controles maar bij alle assuranceopdrachten bij organisaties van openbaar belang? 12. Bent u het ermee eens dat in de NVKS wordt ingevuld op welke wijze een okb voor opdrachten als bedoeld in artikel 16 moet worden uitgevoerd en voor aan assurance verwante opdrachten dit overgelaten wordt aan de accountantseenheid zelf? Tot zover onze opmerkingen en antwoorden. Mochten er nog onduidelijkheden zijn, neemt u dan contact met ons op? Met vriendelijke groet, G.H. van den Brink AA

NBA t.a.v. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus 7984 1008 AD Amsterdam 19 april 2016. Betreft: Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen

NBA t.a.v. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus 7984 1008 AD Amsterdam 19 april 2016. Betreft: Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen NBA t.a.v. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus 7984 1008 AD Amsterdam 19 april 2016 Betreft: Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Geachte heer Jongstra, beste Pieter, Het bestuur van IIA

Nadere informatie

Aanvulling op. Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016

Aanvulling op. Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Aanvulling op Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016 Consultatieperiode loopt tot 7 juni 2016

Nadere informatie

Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen 17 februari 2016

Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen 17 februari 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen 17 februari 2016 Consultatieperiode loopt tot woensdag 20 april 2016 9.00 uur Nadere Voorschriften

Nadere informatie

Ontwerpverordening op de kosten. kwaliteitsbeoordelingen

Ontwerpverordening op de kosten. kwaliteitsbeoordelingen Ontwerpverordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen 18 april 2017 Ontwerpverordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Toelichting bij de Nadere voorschriften kwaliteitssystemen

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Toelichting bij de Nadere voorschriften kwaliteitssystemen Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Toelichting bij de Nadere voorschriften kwaliteitssystemen 17-12-2018 Inhoudsopgave Algemene toelichting op de NVKS 5 1 Inleiding 5 1.1 Wat regelen de NVKS en

Nadere informatie

De Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) bevatten regels voor het inrichten van een kwaliteitssysteem in een accountantseenheid.

De Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) bevatten regels voor het inrichten van een kwaliteitssysteem in een accountantseenheid. Algemene toelichting op de NVKS 1 Inleiding 1.1 Wat regelen de NVKS en waarom De Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) bevatten regels voor het inrichten van een kwaliteitssysteem in een accountantseenheid.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20544 30 december 2009 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Het bestuur van de Orde Koninklijk Nederlands

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Gewijzigde Standaard 3000 en Stramien 4 juni 2015

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Gewijzigde Standaard 3000 en Stramien 4 juni 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument 4 juni 2015 Consultatieperiode loopt tot 1 september 2015 Consultatiedocument gewijzigde Standaard 3000 en Stramien Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Opzet beantwoording consultatievragen herziene NV COS editie 2014

Opzet beantwoording consultatievragen herziene NV COS editie 2014 1. Heeft u specifieke vragen of opmerkingen bij de aangepaste vertalingen van Standaarden 200-810 en 3402 (voor de nieuwe of herziene Standaarden zijn aparte vragen in hoofdstuk 2)? nee. 2. Kunt u zich

Nadere informatie

Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) inclusief leeswijzer

Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) inclusief leeswijzer Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) inclusief leeswijzer Nadere voorschriften kwaliteitssystemen Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op artikel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 67634 13 december 2016 Nadere voorschriften kwaliteitssystemen Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie

Nadere informatie

Referentie : GVDB/EM/202467/ Onderwerp : Consultatie betrokkenheid accountant bij jaarrekening microentiteiten

Referentie : GVDB/EM/202467/ Onderwerp : Consultatie betrokkenheid accountant bij jaarrekening microentiteiten Aan het bestuur van de NBA per mail: consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl Full Finance Compliance Services Postbus 2107, 7302 EM Apeldoorn Tel.: (055) 355 99 79 secretariaat@fullfinance.nl KvK: 08152837

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 31296 16 juni 2016 Verordening tot wijziging van de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1140 De NVKS in vraag en antwoord 09 februari 2018

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1140 De NVKS in vraag en antwoord 09 februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1140 09 februari 2018 Consultatieperiode loopt tot 30 maart 2018 NBA-handreiking 1140 NBA-handreiking 1140 Van toepassing op: Accountants die

Nadere informatie

Consultatiedocument Voorstellen wijziging NV COS en NVKS n.a.v. rapport Tijdelijke commissie NVKS 9 februari 2018

Consultatiedocument Voorstellen wijziging NV COS en NVKS n.a.v. rapport Tijdelijke commissie NVKS 9 februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Voorstellen wijziging NV COS en NVKS 9 februari 2018 Consultatieperiode loopt tot 7 april 2018 n.a.v. rapport Tijdelijke commissie NVKS Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1140 De NVKS in vraag en antwoord

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1140 De NVKS in vraag en antwoord Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1140 4 september 2018 NBA-handreiking 1140 NBA-handreiking 1140 Van toepassing op: Accountants die verantwoordelijk zijn voor het kwaliteitssysteem

Nadere informatie

Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016

Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt tot 27 september 2016 vóór 09.00 uur Consultatiedocument

Nadere informatie

STANDAARD 4410 SAMENSTELLINGSOPDRACHTEN (HRA 2016) (Van toepassing op boekjaren die afsluiten vóór 15 december 2016)

STANDAARD 4410 SAMENSTELLINGSOPDRACHTEN (HRA 2016) (Van toepassing op boekjaren die afsluiten vóór 15 december 2016) Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten (HRA 2017) 9 december 2016 STANDAARD 4410 SAMENSTELLINGSOPDRACHTEN (HRA 2016) (Van toepassing op boekjaren die afsluiten vóór 15 december 2016) Inleiding 2 Deze

Nadere informatie

Verordening Onafhankelijkheid

Verordening Onafhankelijkheid Verordening Onafhankelijkheid Samenvatting van de uitgangspunten en de veranderingen Juli 2013 Adviescollege Beroepsreglementering Streven is naar onafhankelijkheidsregels. die er zorg voor dragen dat

Nadere informatie

Betreft Behandeld door Datum Consultatiedocument voorgestelde. G I de Vries 19 november 2015 wijzigingen Standaard 4410H

Betreft Behandeld door Datum Consultatiedocument voorgestelde. G I de Vries 19 november 2015 wijzigingen Standaard 4410H Aan: Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM Betreft Behandeld door Datum Consultatiedocument voorgestelde G I de Vries 19 november

Nadere informatie

De NVKS verduidelijkt door vraag en antwoord Rapport van de Tijdelijke commissie NVKS

De NVKS verduidelijkt door vraag en antwoord Rapport van de Tijdelijke commissie NVKS November 2017 De NVKS verduidelijkt door vraag en antwoord Rapport van de Tijdelijke commissie NVKS De NVKS verduidelijkt door Vraag en antwoord 2 INHOUDSOPGAVE 1 Opdracht en uitkomst tijdelijke commissie

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4410 verduidelijking verplichtstelling 28 oktober 2016

Consultatiedocument Standaard 4410 verduidelijking verplichtstelling 28 oktober 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument 28 oktober 2016 Consultatieperiode loopt tot donderdag 1 december 2016, 09.00 uur Consultatiedocument Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Werkingssfeer

Nadere informatie

Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant?

Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant? Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant? Juli 2018 Commissie Beroepszaken Inhoud 1. Inleiding 3 2. Samenwerken met accountants in

Nadere informatie

Meer duidelijkheid over samenstellingsopdrachten met komst Standaard 4410

Meer duidelijkheid over samenstellingsopdrachten met komst Standaard 4410 Spotlight Meer duidelijkheid over samenstellingsopdrachten met komst Standaard 4410 Robert van der Glas - Statutaire compliance, Tax Reporting & Strategy De NBA heeft onlangs de herziene standaard uitgebracht

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Verordeningen en overige besluiten / 41. Hoofdstuk 4 De financiën van de beroepsorganisatie / 52

Hoofdstuk 3 Verordeningen en overige besluiten / 41. Hoofdstuk 4 De financiën van de beroepsorganisatie / 52 INHOUD Voorwoord / 5 Wet op het accountantsberoep / 17 Hoofdstuk 1 Definities / 27 Hoofdstuk 2 De Nederlandse beroepsorganisatie van accountants / 27 2.1 Instelling en taken / 27 2.2 De ledenvergadering

Nadere informatie

Waarom de slanke ViO?

Waarom de slanke ViO? Waarom de slanke ViO? Uit onderzoek blijkt dat er veel accountantskantoren zijn die één of twee kleine assurance-opdrachten uitvoeren. Hierdoor valt een kantoor, hoe summier de assurance-opdracht ook is,

Nadere informatie

Ontwerpverordeningen tbv Ledenvergadering d.d. 19 juni 2017

Ontwerpverordeningen tbv Ledenvergadering d.d. 19 juni 2017 Ontwerpverordeningen Ledenvergadering d.d. 19 juni 2017 18 april 2017 Ontwerpverordeningen tbv Ledenvergadering d.d. 19 juni 2017 1. Ontwerp-Contributieverordening 2018 2. Ontwerpverordening tot wijziging

Nadere informatie

Betrokkenheid accountant bij BW2 jaarrekening micro-entiteit

Betrokkenheid accountant bij BW2 jaarrekening micro-entiteit Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Voorgestelde wijzigingen in standaard 4410H op grond van Betrokkenheid accountant bij BW2 jaarrekening micro-entiteit en Duidelijkheid dat

Nadere informatie

Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument onafhankelijkheid en VGBA

Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument onafhankelijkheid en VGBA Aan de Nederlandse beroepsorganisatie van Accountants (NBA) Drs. H. Wieleman RA, voorzitter Postbus 7984 1008 AD Amsterdam Den Haag, 30 augustus 2013 Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument

Nadere informatie

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten op het terrein van accountantsorganisaties en het accountantsberoep in verband met het versterken van

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1138 21-11-2017 NBA-handreiking 1138 NBA-handreiking 1138 Van toepassing op: Onderwerp: Vraag en antwoord Datum: 21 november 2017 Status: NBA-handreiking,

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen van Standaard 4410 en NBA-handreiking februari 2018

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen van Standaard 4410 en NBA-handreiking februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen van Standaard 4410 en NBA-handreiking 1136 09 februari 2018 Consultatieperiode loopt tot 30 maart 2018 Consultatiedocument Inhoudsopgave

Nadere informatie

Verordening accountantsorganisaties

Verordening accountantsorganisaties Verordening accountantsorganisaties De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op artikel 19, tweede lid, onderdeel b, van de Wet op het accountantsberoep; Overwegende

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking nr. 1125 Kwaliteitsbeheersing van assurance-opdrachten in een samenstelpraktijk

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking nr. 1125 Kwaliteitsbeheersing van assurance-opdrachten in een samenstelpraktijk Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking nr. 1125 Kwaliteitsbeheersing van assurance-opdrachten in een samenstelpraktijk 11 april 2014 NBA-handreiking nr. 1125 Kwaliteitsbeheersing van

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers

Dit document maakt gebruik van bladwijzers Dit document maakt gebruik van bladwijzers ISAE 3000 Standaard 3001N Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie (Directe opdrachten) 8

Nadere informatie

Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Gevestigd te Zeist. Jaarrekening 2014

Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Gevestigd te Zeist. Jaarrekening 2014 Jaarrekening 2014 Nummer Kamer van Koophandel: 40157259 Datum: Opgesteld door: 3 januari 2015 M. Remie RA Aantal exemplaren: 1 Inhoudsopgave Van Kaam Investments BV Inhoudsopgave pagina Jaarverslag Opdracht

Nadere informatie

Paragraaf

Paragraaf ISAE 3000 Standaard 3000 A en D Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie (attest-opdrachten en directe-opdrachten) 8 januari 9 december

Nadere informatie

ACCOUNTANTSKAMER. BESLISSING ex artikel 38 Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra) in de zaak met nummer 19/471 Wtra AK van 12 augustus 2019 van

ACCOUNTANTSKAMER. BESLISSING ex artikel 38 Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra) in de zaak met nummer 19/471 Wtra AK van 12 augustus 2019 van ACCOUNTANTSKAMER BESLISSING ex artikel 38 Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra) in de zaak met nummer 19/471 Wtra AK van 12 augustus 2019 van X, wonende te [woonplaats1], K L A G E R, t e g e n Y, accountant-administratieconsulent,

Nadere informatie

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA Alert 34 definitie van gelieerde entiteiten Juni 2014 Status NBA Alert Deze publicatie, die tot stand is gekomen onder verantwoordelijkheid van de NBA, beoogt

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Extract consultatiedocument herziene NV COS versie 2014: Herziening Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten 1 oktober 2013 Reacties voor 11 november 2013 14.00

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23902 27 augustus 2013 Verordening op de praktijkopleidingen Het bestuur van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants

Nadere informatie

1. Is de standaard duidelijk over de werkzaamheden die mogen worden uitgevoerd.? Zo nee, graag toelichten waarom niet.

1. Is de standaard duidelijk over de werkzaamheden die mogen worden uitgevoerd.? Zo nee, graag toelichten waarom niet. Reactie op Consultatiedocument Standaard 4400N Met belangstelling heb ik kennis genomen van het consultatiedocument Standaard 4400N. Ik maak graag gebruik van de mogelijkheid om te reageren op dit document.

Nadere informatie

Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1

Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1 Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1 2 december 2013 1 De hiernavolgende tekst van VGBA geeft de tekst

Nadere informatie

1 Ontwerp-Richtlijn 120 Prijsgrondslagen, paragraaf 4

1 Ontwerp-Richtlijn 120 Prijsgrondslagen, paragraaf 4 Postbus 7984 1008 AD Amsterdam RJ-Comm. 1006 PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. Thomas R. Malthusstraat 5 1066 JR Amsterdam Postbus 90351 1006 BJ Amsterdam Telefoon (020) 568 66 66 Fax (020) 568 68

Nadere informatie

Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA)

Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) (VGBA) Geldend per 1 januari 2014 Verordening gedrags- en beroepsregels accountants De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, Gelet op artikel 19, tweede lid, aanhef en

Nadere informatie

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

LEESWIJZER Handelwijze accountant bij niet-naleving wet- en regelgeving door eigen organisatie of cliënt (Nadere voorschriften NOCLAR)

LEESWIJZER Handelwijze accountant bij niet-naleving wet- en regelgeving door eigen organisatie of cliënt (Nadere voorschriften NOCLAR) LEESWIJZER Handelwijze accountant bij niet-naleving wet- en regelgeving door eigen organisatie of cliënt (Nadere voorschriften NOCLAR) 4-12-2018 met een nietcontroleopdracht met een LEESWIJZER Nadere voorschriften:

Nadere informatie

Mijn accountantspraktijk

Mijn accountantspraktijk Startersbrochure: Versie 2018 1 Inhoud Voorwoord 3 1 Oriëntatiefase 4 1.1 Oriëntatiefase algemeen 4 1.2 Oriëntatiefase specifiek voor accountantspraktijken 6 2 Vereisten op kantoor/organisatieniveau 8

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14 Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009 1 PRAKTIJKHANDREIKING INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Praktijkhandreiking 1106 Datum:

Nadere informatie

Mijn accountantspraktijk

Mijn accountantspraktijk Startersbrochure: Versie 2018 1 Inhoud Voorwoord 3 1 Oriëntatiefase 4 1.1 Oriëntatiefase algemeen 4 1.2 Oriëntatiefase specifiek voor accountantspraktijken 6 2 Vereisten op kantoor/organisatieniveau 8

Nadere informatie

De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op artikel 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep; Overwegende dat

Nadere informatie

26 mei 2015. secretaris - mr. C. Heck-Vink - Postbus 16020-2500 BA Den Haag - tel. 070-3307139 - fax. 070-3624568 - c.heck@knb.nl

26 mei 2015. secretaris - mr. C. Heck-Vink - Postbus 16020-2500 BA Den Haag - tel. 070-3307139 - fax. 070-3624568 - c.heck@knb.nl Advies inzake het consultatievoorstel voor Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek, en enige andere wetten ter implementatie van richtlijn nr. 2014/56/EU van het Europees

Nadere informatie

Startersbrochure: Mijn accountantspraktijk. Versie 2014. Startersbrochure

Startersbrochure: Mijn accountantspraktijk. Versie 2014. Startersbrochure : Mijn accountantspraktijk Versie 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 1 Oriëntatiefase 4 1.1 Oriëntatiefase algemeen 4 1.2 Oriëntatiefase specifiek voor accountantspraktijken 6 2 Vereisten op kantoor/organisatieniveau

Nadere informatie

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010 Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010 Inleiding Participeren in het beleggingsobject Terra Vitalis kan gevolgen hebben voor uw belastingpositie

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015 Consultatieperiode loopt tot en met 21 september 2015

Nadere informatie

Artikel 3 De korting, bedoeld in artikel 7 van de Algemene contributieverordening, wordt vastgesteld op: 0.

Artikel 3 De korting, bedoeld in artikel 7 van de Algemene contributieverordening, wordt vastgesteld op: 0. Ontwerpverordeningen a. Ontwerp-Contributieverordening 2016 Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, tweede lid, onderdeel g, van de Wet op het accountantsberoep; rtikel 1 De contributie voor de contributiegroepen,

Nadere informatie

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten op het terrein van accountantsorganisaties en het accountantsberoep (Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties)

Nadere informatie

Waarde toevoegen met standaard 4410

Waarde toevoegen met standaard 4410 Waarde toevoegen met standaard 4410 Charles Kock 8 juni 2016 1 8 juni 2016 2 8 juni 2016 3 Hoe past u 4410 toe in de samenstelpraktijk? Stelling Een accountant, die zoekt van nature naar zekerheid en houdt

Nadere informatie

Commissie voor de bezwaarschriften. Jaarverslag 2013

Commissie voor de bezwaarschriften. Jaarverslag 2013 Commissie voor de bezwaarschriften Commissie voor de bezwaarschriften 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 De Commissie voor de bezwaarschriften 5 2.1 Grondslag 5 2.2 Doel 5 2.3 Samenstelling 5 2.4 Werkwijze

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot wijziging procedure rondom toetsing van accountantskantoren

Onderwerp: Voorstel tot wijziging procedure rondom toetsing van accountantskantoren Leusden, 29 februari 2016 Onderwerp: Voorstel tot wijziging procedure rondom toetsing van accountantskantoren Geachte collega accountant, Het maatschappelijk verkeer heeft baat bij een goede beroepsuitoefening

Nadere informatie

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Inleiding Participeren in het beleggingsobject Terra Vitalis kan gevolgen hebben voor uw belastingpositie

Nadere informatie

Verordening op de praktijkopleidingen

Verordening op de praktijkopleidingen Verordening op de praktijkopleidingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid, 19, tweede lid, aanhef en onderdeel j, 47, 48 en 49

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 1 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden Vastgesteld

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1136 Een praktische toelichting op Standaard 4410 en andere bij de samenstellingsopdracht behorende regelgeving 9 februari 2018 Consultatieperiode

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie

behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie Accountantsprotocol behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor

Nadere informatie

HOEBERT HULSHOF & ROEST

HOEBERT HULSHOF & ROEST Inleiding Artikel 1 Deze standaard voor aan assurance verwante opdrachten heeft ten doel grondslagen en werkzaamheden vast te stellen en aanwijzingen te geven omtrent de vaktechnische verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Startersbrochure: Mijn accountantspraktijk

Startersbrochure: Mijn accountantspraktijk : Mijn accountantspraktijk 1 Inhoud Voorwoord 3 1 Oriëntatiefase 4 1.1 Oriëntatiefase algemeen 4 1.2 Oriëntatiefase specifiek voor accountantspraktijken 6 2 Vereisten op kantoor/organisatieniveau 8 2.1

Nadere informatie

Verordening Kwaliteitsonderzoek Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 20 juni 2011 Tekst geldend op 1 juli 2011

Verordening Kwaliteitsonderzoek Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 20 juni 2011 Tekst geldend op 1 juli 2011 Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 20 juni 2011 Tekst geldend op 1 juli 2011 1 Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008, afgekondigd in de Nederlandse

Nadere informatie

Wetsvoorstel Titel 9 handhaaft. bepalingen die strijdig zijn. met EG-richtlijn G.-P. den Hollander RA

Wetsvoorstel Titel 9 handhaaft. bepalingen die strijdig zijn. met EG-richtlijn G.-P. den Hollander RA Wetsvoorstel Titel 9 handhaaft bepalingen die strijdig zijn met EG-richtlijn 2013-34 G.-P. den Hollander RA Inleiding Het wetsvoorstel heeft bestaande verschillen tussen Titel 9 en de 4 e en 7 e EG-richtlijn

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt

Nadere informatie

Nadere voorschriften inzake de continuïteit van de beroepsuitoefening door de openbaar accountant

Nadere voorschriften inzake de continuïteit van de beroepsuitoefening door de openbaar accountant Nadere voorschriften inzake de continuïteit van de beroepsuitoefening door de openbaar accountant Het bestuur van de Orde Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants, Gelet op artikel 25, derde

Nadere informatie

Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen

Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008

Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008 1 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode De ledenvergadering

Nadere informatie

Bijlage 11 bij de agenda voor de ledenvergadering op donderdag 11 december 2008

Bijlage 11 bij de agenda voor de ledenvergadering op donderdag 11 december 2008 Ontwerpverordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Bijlage 11 bij de agenda voor de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008 Ontwerpverordening tot wijziging van de Verordening

Nadere informatie

T: +31 (0) E: Geachte heer Dieleman, beste Anton en overige leden van het ACB, SCE en NBA,

T: +31 (0) E:   Geachte heer Dieleman, beste Anton en overige leden van het ACB, SCE en NBA, T: +31 (0)13 466 62 22 E: BVT@bdo.nl www.bdo.nl BDO Audit & Assurance B.V. Bureau Vaktechniek Postbus 208, 5000 AE Tilburg Prof. Cobbenhagenlaan 95, 5037 DB Tilburg Nederland NBA, Adviescollege voor Beroepsreglementering

Nadere informatie

Verordening op de praktijkstage

Verordening op de praktijkstage Verordening op de praktijkstage Vastgesteld in de bijeenkomst van de ledenvergadering van 11 december 2006, afgekondigd in de Staatscourant van 17 januari 2007, nummer 12, nadien gewijzigd. De ledenvergadering

Nadere informatie

NBA handreiking xxxx. Opdrachten uitgevoerd ter ondersteuning van een standpunt bij (potentiële) geschillen 7 oktober 2013

NBA handreiking xxxx. Opdrachten uitgevoerd ter ondersteuning van een standpunt bij (potentiële) geschillen 7 oktober 2013 NBA handreiking xxxx een standpunt bij (potentiële) geschillen 7 oktober 2013 Consultatieperiode loopt tot 15 november 2013 NBA-handreiking xxxx NBA-handreiking nr. Van toepassing op: Onderwerp een standpunt

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant

behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant Accountantsprotocol behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor de Subsidieregeling opleiding

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 22 juni 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw waterschap toekomen.

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 22 juni 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw waterschap toekomen. De leden van de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland Postbus 3061 2601 DB Delft 22 juni 2010 H.E. de Winter /A10.52-14. Accountantsverklaring jaarrekening 2009 Geachte leden van

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Consultatiedocument Vertaling herziene Standaard 720 De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015

Consultatiedocument Vertaling herziene Standaard 720 De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015 Consultatieperiode loopt tot en met 1 februari

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage Coördinatie Traumazorg en Regionaal

Nadere informatie

Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde

Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde overgangstermijn: 31 december 2014). Gevolgen voor Organisaties

Nadere informatie

Beleidsregels voor de toetsing van de realisatie van de eindtermen van de praktijkopleiding en het geven van een aanwijzing

Beleidsregels voor de toetsing van de realisatie van de eindtermen van de praktijkopleiding en het geven van een aanwijzing Beleidsregels voor de toetsing van de realisatie van de eindtermen van de praktijkopleiding en het geven van een aanwijzing Voor inschrijving in het accountantsregister van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie

Nadere informatie

1 Reikwijdte van de werkzaamheden van PwC/ kosten werkzaamheden

1 Reikwijdte van de werkzaamheden van PwC/ kosten werkzaamheden Vertrouwelijk Gemeente Dalfsen t.a.v. de heer J. Westenenk Postbus 35 7720 AA Dalfsen PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs N.V. Zuiderzeelaan 53 8017 JV Zwolle Postbus 513 8000 AM Zwolle Telefoon

Nadere informatie

Accountantsrapport 2016/2017. Vereniging van Eigenaren Aquaronde Brekkenweg PM Lemmer. Straatweg 52a Postbus AA Lemmer

Accountantsrapport 2016/2017. Vereniging van Eigenaren Aquaronde Brekkenweg PM Lemmer. Straatweg 52a Postbus AA Lemmer Accountantsrapport 2016/2017 Vereniging van Eigenaren Aquaronde Brekkenweg 4 8531 PM Lemmer Straatweg 52a Postbus 10 8530 AA Lemmer t 0514 561 939 e info@dvpaa.nl i www.dvpaa.nl Op alle leveringen en diensten

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2016:3968

ECLI:NL:RBAMS:2016:3968 ECLI:NL:RBAMS:2016:3968 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 30-06-2016 Datum publicatie 30-06-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 13/993032-16 (Promis) Strafrecht

Nadere informatie

RAPPORT Betreffende de jaarrekening 2012 van Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie te Utrecht

RAPPORT Betreffende de jaarrekening 2012 van Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie te Utrecht RAPPORT Betreffende de jaarrekening 2012 van Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie te Utrecht Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie P/a Papendrechtlaan 6 2171 PZ Sassenheim Datum : 5

Nadere informatie

Commissie voor de bezwaarschriften. Jaarverslag 2014

Commissie voor de bezwaarschriften. Jaarverslag 2014 Commissie voor de bezwaarschriften Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 De Commissie voor de bezwaarschriften 4 2.1 Grondslag 4 2.2 Doel 4 2.3 Samenstelling 4 2.4 Werkwijze 5 3 De bezwaren 6

Nadere informatie

Verordening op de Raad voor Toezicht

Verordening op de Raad voor Toezicht Verordening op de Raad voor Toezicht De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Concept Toelichting behorende bij de concept Nadere voorschriften NOCLAR

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Concept Toelichting behorende bij de concept Nadere voorschriften NOCLAR Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Concept Toelichting behorende bij de concept Nadere voorschriften NOCLAR 22-11-2018 Toelichting bij de CONCEPT Nadere voorschriften NOCLAR Toelichting behorende

Nadere informatie

INHOUD. Paragraaf

INHOUD. Paragraaf Richtlijn 3000 is ontleend aan de Standaard 3000 van NBA en vastgesteld door de NOREA-ledenvergadering op 14 december 2016. RICHTLIJN 3000 (HERZIEN) ASSURANCE-OPDRACHTEN DOOR IT-AUDITORS. (Van toepassing

Nadere informatie

Verordening op de praktijkopleidingen

Verordening op de praktijkopleidingen Verordening op de praktijkopleidingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid, 19, tweede lid, aanhef en onderdeel j, 47, 48 en 49

Nadere informatie

IPA-ACON ASSURANCE B.V.

IPA-ACON ASSURANCE B.V. m IPA-ACON ASSURANCE B.V. Wilhelmlnapark 8-9 Telefoon 03-5319539 Aan het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Milieu en Afval Kop van Noord-Holland Postbus 8 1740 AA SCHAGEN Reg.nr. : 1003473/15/336/83

Nadere informatie

Wet op het accountantsberoep

Wet op het accountantsberoep Kernbeschrijving De Wet op het accountantsberoep (Wab) stelt de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants (NBA) in. De Wab vervangt de Wet op de Registeraccountants (WRA) en de Wet op de Accountants-Administratieconsulenten

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d. 29 juni 2016 bij de jaarrekening 2015 toekomen.

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d. 29 juni 2016 bij de jaarrekening 2015 toekomen. Aan de Raad van Toezicht en het Bestuur van Vereniging Christelijk Voortgezet Onderwijs te Zutphen Postbus 4018 7200 BA ZUTPHEN 30 juni 2016 drs. W.W.L.A. Wentink 088 288 24 65 3114098740/2016.057073/MD

Nadere informatie

COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT

COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT Datum: Kenmerk: De Minister van Justitie, mr A.H. Korthals Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Excellentie, inzake: Adviesaanvraag commissie vennootschapsrecht over het wetsvoorstel

Nadere informatie

De Wet op het accountantsberoep vervangt de WRA en WAA

De Wet op het accountantsberoep vervangt de WRA en WAA De Wet op het accountantsberoep vervangt de WRA en WAA De nieuwe Wet op het accountantsberoep regelt formeel de fusie tussen het Nederlands Instituut van Registeraccountants en de Nederlandse Orde van

Nadere informatie

VRAGENLIJST MONITORING ACCOUNTANTSKANTOREN. Introductie vragenlijst monitoring accountantskantoren. Vertrouwelijk

VRAGENLIJST MONITORING ACCOUNTANTSKANTOREN. Introductie vragenlijst monitoring accountantskantoren. Vertrouwelijk VRAGENLIJST MONITORING ACCOUNTANTSKANTOREN Introductie vragenlijst monitoring accountantskantoren Vertrouwelijk Deze monitorvragenlijst betreft het jaar: In de loop van 2008 heeft het bestuur van het NIVRA

Nadere informatie