Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde"

Transcriptie

1 Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde overgangstermijn: 31 december 2014).

2 Gevolgen voor Organisaties Openbaar Belang (OOB) Met de inwerkingtreding van de Wet op het accountantsberoep (Wab) per 1 januari 2013 is de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) per diezelfde datum gewijzigd. De wijzigingen in de Wta zijn relevant voor accountantsorganisaties die werkzaamheden verrichten voor zogenoemde organisaties van openbaar belang (OOB). In deze publicatie wordt stilgestaan bij de belangrijkste wijzigingen in de Wta, te weten: (i) scheiding van controlewerkzaamheden en advieswerkzaamheden bij een OOB en (ii) verplichte kantoorroulatie door een OOB. Voorts wordt aandacht besteed aan de invloed van de wijzigingen op de controle- en adviespraktijk en de keuze van uw adviseur. De verplichte kantoorroulatie en scheiding controle en advies Voornoemde wijzigingen in de Wta beogen de onafhankelijkheid van de controlerend accountant bij OOB s te waarborgen. Daarnaast zijn in dit verband recente Europese regelgeving en de voorgestelde nieuwe wijzigingen in de Wta van belang. OOB s Onder de definitie van een OOB vallen: een in Nederland gevestigde rechtspersoon opgericht naar Nederlands recht waarvan de effecten zijn toegelaten tot de handel op een EU gereguleerde beurs; een vergunninghoudende bank, centrale kredietinstelling of verzekeringsmaatschappij met zetel in Nederland. 1. Verplichte kantoorroulatie Op grond van de Wta mag een accountantsorganisatie gedurende een periode van maximaal acht aaneengesloten jaren de wettelijke controle voor dezelfde OOB verrichten. Na deze achtjaarsperiode dient een afkoelingsperiode van 2 jaar in acht te worden genomen, voordat dezelfde accountantsorganisatie weer de wettelijke controle mag verrichten. Zeer waarschijnlijk worden in navolging van de recent gepubliceerde EU-regelgeving op grond van voorgestelde wijzigingen in de Wta de termijnen verlengd tot 10 jaar respectievelijk 4 jaar. De kantoorroulatie wordt van kracht met ingang van 1 januari Met andere woorden, indien op 1 januari 2016 de wettelijke controle voor een OOB in de 8 (of 10) voorafgaande jaren door dezelfde accountantsorganisatie is verricht, dient de OOB voor wat betreft de wettelijke controle voor het jaar 2016 e.v. te rouleren naar een andere accountantsorganisatie. Overigens, de bestaande verplichting om elke zeven jaar van controlerend accountant te wisselen binnen dezelfde accountantsorganisatie blijft bestaan. Voorgesteld is om de termijn voor deze interne wissel terug te brengen tot vijf jaar.

3 1 januari december januari 2016 Ingangsdatum Wet op het Accountantsberoep (Wab) Einde overgangstermijn andere werkzaamheden voor een OOB Ingangsdatum verplichte roulatie indien de wettelijke controle in de 8 voorgaande jaren door dezelfde accountantsorganisatie is uitgevoerd (zeer waarschijnlijk verlengd tot 10 jaar) 2. Scheiding controle en advies De accountantsorganisatie die wettelijke controles verricht bij een OOB, verricht naast controlewerkzaamheden geen andere werkzaamheden voor die organisatie (zie art. 24b Wta). Het is de controlerende accountant dus verboden om bijvoorbeeld nog fiscaal of juridisch advies te geven. Hiermee wordt invulling gegeven aan het uitgangspunt dat accountants hun eigen (advies)werk niet mogen controleren. Er geldt een overgangstermijn van twee jaar ten aanzien van andere werkzaamheden voor een OOB die verricht worden in het kader van een lopend contract dat vóór 1 januari 2013 met die OOB is aangegaan, mits dit contract voldoende specifiek en rechtsgeldig is. Hoe dan ook, het verrichten van die andere werkzaamheden moet dus uiterlijk op 31 december 2014 zijn beëindigd. Gevolgen voor OOB: keuze voor Loyens & Loeff De wijzigingen in de Wta behelzen een scheiding van controle- en adviesdiensten. Dit heeft tot gevolg dat een OOB die thans de controlewerkzaamheden en andere werkzaamheden door dezelfde accountantsorganisatie laat verrichten, een andere organisatie dient te benaderen voor ofwel controlewerkzaamheden, ofwel de andere werkzaamheden. Loyens & Loeff verleent juridische en fiscale diensten geen controlediensten en valt derhalve buiten de reikwijdte van de nieuwe wetgeving. Een OOB die een keuze maakt voor Loyens & Loeff zal in de toekomst dus niet opnieuw geconfronteerd worden met de gevolgen van de verplichte scheiding tussen controle- en adviesdiensten. Een OOB die voor juridische en fiscale diensten thans een andere accountantsorganisatie benadert, loopt daarentegen het risico opnieuw met de gevolgen van de verplichte scheiding geconfronteerd te worden na het verstrijken van de termijn voor de verplichte kantoorroulatie. Voor een uitgebreide analyse van de nieuwe wetgeving voor OOB s verwijzen wij naar de uitgave van onze nieuwsbrief Genoteerd welke u hier kunt vinden.

4 Q&A

5 Waarom is het initiatief genomen om bij OOB s scheiding aan te brengen tussen controlewerkzaamheden en andere werkzaamheden en de verplichte kantoorroulatie voor te schrijven? Met deze maatregelen wil de politiek bereiken dat de onafhankelijkheid van accountants beter is gewaarborgd en daarmee dat de kwaliteit van de uitgevoerde wettelijke controles toeneemt. Wat is een OOB? Het begrip OOB (Organisatie van Openbaar Belang) is gedefinieerd in de Wta. Hier staat in artikel 1, eerste lid, onderdeel l: organisatie van openbaar belang: 1 een in Nederland gevestigde rechtspersoon naar Nederlands recht waarvan effecten zijn toegelaten tot de handel op een gereglementeerde markt als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht; 2 een bank met zetel in Nederland als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht waaraan een vergunning is verleend ingevolge die wet; 3 een centrale kredietinstelling met zetel in Nederland als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht waaraan een vergunning is verleend ingevolge die wet; 4 een herverzekeraar, levensverzekeraar of schadeverzekeraar met zetel in Nederland als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht waaraan een vergunning is verleend ingevolge die wet; 5 een onderneming, instelling of openbaar lichaam, behorende tot een van de ingevolge artikel 2 aangewezen categorieën. Op grond van artikel 2 Wta kan de groep van OOB s door de wetgever worden uitgebreid. Welke diensten kwalificeren als controlediensten? Naar aanleiding van de aanpassingen in de Wta is door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten (ViO) vastgesteld. In de ViO wordt onder controledienst verstaan een dienst: a. die wordt uitgevoerd ten behoeve van externe gebruikers of de raad van commissarissen; b. waarvan de uit te voeren werkzaamheden gericht zijn op het verifiëren van informatie waarmee de verantwoordelijke partij zich verantwoordt; c. waarbij de aard van de werkzaamheden overeenkomt met werkzaamheden die zijn opgenomen in de Standaarden NV COS; en d. waarop onderstaande standaarden of standaarden die qua aard en omvang hiermee vergelijkbaar zijn van toepassing zijn: 1 Standaarden NV COS, opdrachten tot controle van historische financiële informatie; 2 Standaarden NV COS, opdrachten tot beoordeling van historische financiële informatie; 3 Standaarden NV COS, assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie; of 4 Standaard 4400 NV COS, opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot financiële informatie. De accountantsorganisatie die de wettelijke controle verricht bij een OOB, mag behalve de hierboven genoemde diensten geen andere diensten voor die OOB verrichten.

6 Wat betekent het verbod van het uitvoeren van andere werkzaamheden dan controlediensten voor een gelieerde entiteit van een OOB? Hoewel de Wta in de huidige vorm niet spreekt over entiteiten anders dan de OOB zelf, strekt het verbod zich in principe ook uit tot zgn. gelieerde entiteiten van de OOB (kortgezegd: de moedermaatschappij en dochtermaatschappijen van de OOB), ongeacht of dergelijke entiteiten in Nederland of in het buitenland zijn gevestigd. Dit volgt uit de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten (ViO), de voorgestelde wijzigingen in de Wta en recente Europese regelgeving. Welke werkzaamheden vallen onder de overgangstermijn van twee jaar? Onder de overgangstermijn van twee jaar vallen alle momenteel toegestane diensten die onder de nieuwe regelgeving verboden zijn, mits de opdracht voor de betreffende dienst is verstrekt vóór 1 januari Deze diensten moeten uiterlijk op 31 december 2014 zijn beëindigd. De opdracht zal voldoende specifiek en rechtsgeldig moeten zijn. Wanneer wordt de verplichte kantoorroulatie ingevoerd? De verplichte kantoorroulatie treedt in werking per 1 januari Op basis van de wetsgeschiedenis mag ervan uitgegaan worden dat de accountantsorganisatie geen wettelijke controle bij een OOB mag verrichten over een boekjaar dat eindigt op of na 1 januari 2016 wanneer zij reeds minimaal acht (zeer waarschijnlijk verlengd tot 10) achtereenvolgende jaren bij de OOB wettelijke controles heeft verricht. Geldt de roulatie ook als de accountantsorganisatie al acht (zeer waarschijnlijk verlengd tot 10) jaar de wettelijke controle uitvoert, maar de OOB nog niet acht jaar als OOB kwalificeert? Ja, dan geldt de roulatie ook, aangezien artikel 23, onderdeel c, Wta (geldend per 1 januari 2016) bepaalt dat een accountantsorganisatie geen wettelijke controle verricht bij een OOB, indien zij met betrekking tot die organisatie gedurende een periode van twee jaren volgend op een periode van acht aaneengesloten jaren de wettelijke controles heeft verricht of een aanzienlijk deel van de financiële administratie heeft verzorgd of verricht. Het artikel bepaalt niet dat gedurende al die jaren de organisatie als OOB moet classificeren.

7 Team Corporate Nationaal Arco Bobeldijk Partner/tax adviser T E arco.bobeldijk@loyensloeff.com Patrick van Oppen Partner/tax adviser T E patrick.van.oppen@loyensloeff.com Marcel Buur Partner/tax adviser T E marcel.buur@loyensloeff.com Maarten van der Weijden Partner/tax adviser T E maarten.van.der.weijden@loyensloeff.com

8 Amsterdam Arnhem Aruba Brussel Curaçao Dubai Genève Hong Kong Londen Luxemburg New York Parijs Rotterdam Singapore Tokio Zürich

Genoteerd. Juli 2014 - nummer 100

Genoteerd. Juli 2014 - nummer 100 Genoteerd Juli 2014 - nummer 100 Nieuwe wetgeving ten aanzien van organisaties van openbaar belang: verplichte scheiding van controle en advies en kantoorroulatie voor de controlerend accountant In deze

Nadere informatie

naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Wet op het Accountantsberoep

naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Wet op het Accountantsberoep NBA ALERT 27 Scheiding controlediensten & andere werkzaamheden naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Wet op het Accountantsberoep December 2012 NBA Alert 27: Scheiding controlediensten & andere

Nadere informatie

NIEUWE REGELGEVING VOOR ORGANISATIES VAN OPENBAAR BELANG De gevolgen voor uw organisatie op een rij

NIEUWE REGELGEVING VOOR ORGANISATIES VAN OPENBAAR BELANG De gevolgen voor uw organisatie op een rij NIEUWE REGELGEVING VOOR ORGANISATIES VAN OPENBAAR BELANG De gevolgen voor uw organisatie op een rij Omdat mensen tellen. Nieuwe regelgeving voor Organisaties van Openbaar Belang 3 Invoering nieuwe regelgeving

Nadere informatie

scheiding controlediensten en andere werkzaamheden verplichte kantoorroulatie

scheiding controlediensten en andere werkzaamheden verplichte kantoorroulatie NBA ALERT Inzake scheiding controlediensten en andere werkzaamheden verplichte kantoorroulatie naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Wet op het Accountantsberoep December 2012 1 Inleiding Met

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 31296 16 juni 2016 Verordening tot wijziging van de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten

Nadere informatie

Fiscale compliance. Loyens & Loeff. Fiscale compliance

Fiscale compliance. Loyens & Loeff. Fiscale compliance Fiscale compliance Loyens & Loeff Fiscale compliance Fiscale compliance Loyens & Loeff Fiscale en maatschappelijke ontwikkelingen Belastingwetgeving wordt steeds ingewikkelder. Bovendien legt de politieke

Nadere informatie

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA Alert 34 definitie van gelieerde entiteiten Juni 2014 Status NBA Alert Deze publicatie, die tot stand is gekomen onder verantwoordelijkheid van de NBA, beoogt

Nadere informatie

Overzicht aanvullende waarborgen bij OOB-controle

Overzicht aanvullende waarborgen bij OOB-controle 1 2 3 4 Waarborg Vergunningplicht Een accountantsorganisatie dient te beschikken over een specifieke vergunning om een OOBcontrole te kunnen uitvoeren. Kwaliteitsbeoordelaar De accountantsverklaring wordt

Nadere informatie

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Onlangs is een wetswijziging aangenomen waardoor het algemene btw-tarief in Nederland van 19% naar 21% zal worden verhoogd. In de praktijk leidt dit tot verschillende

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1138 21-11-2017 NBA-handreiking 1138 NBA-handreiking 1138 Van toepassing op: Onderwerp: Vraag en antwoord Datum: 21 november 2017 Status: NBA-handreiking,

Nadere informatie

NBA Alert 35 Het overleg met de AFM bij een juridische procedure aangespannen door de verantwoordelijke partij Juni 2014

NBA Alert 35 Het overleg met de AFM bij een juridische procedure aangespannen door de verantwoordelijke partij Juni 2014 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA Alert 35 Het overleg met de AFM bij een juridische procedure aangespannen door de verantwoordelijke partij Juni 2014 Status NBA Alert Deze publicatie, die

Nadere informatie

Accountant: Registeraccountant of Accountant-Administratieconsulent met certificeringsbevoegdheid.

Accountant: Registeraccountant of Accountant-Administratieconsulent met certificeringsbevoegdheid. Definities Accountant: Registeraccountant of Accountant-Administratieconsulent met certificeringsbevoegdheid. Accountantsorganisatie: Een onderneming of instelling die bedrijfsmatig wettelijke controles

Nadere informatie

Naleving overgangsregeling scheiding controle en advies. 27 maart 2013

Naleving overgangsregeling scheiding controle en advies. 27 maart 2013 Naleving overgangsregeling scheiding controle en advies 27 maart 2013 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder

Nadere informatie

Loyens & Loeff N.V., M. van Schuppen en J.M. van Poelgeest. memorandum regulatoire aspecten financiering apotheken

Loyens & Loeff N.V., M. van Schuppen en J.M. van Poelgeest. memorandum regulatoire aspecten financiering apotheken Memorandum POSTADRES Postbus 71170 1008 BD AMSTERDAM KANTOORADRES Forum Fred. Roeskestraat 100 1076 ED AMSTERDAM TELEFOON +31 (0)20 578 5161 FAX +31 (0)20 578 5824 INTERNET www.loyensloeff.com AAN Surventis

Nadere informatie

26 mei 2015. secretaris - mr. C. Heck-Vink - Postbus 16020-2500 BA Den Haag - tel. 070-3307139 - fax. 070-3624568 - c.heck@knb.nl

26 mei 2015. secretaris - mr. C. Heck-Vink - Postbus 16020-2500 BA Den Haag - tel. 070-3307139 - fax. 070-3624568 - c.heck@knb.nl Advies inzake het consultatievoorstel voor Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek, en enige andere wetten ter implementatie van richtlijn nr. 2014/56/EU van het Europees

Nadere informatie

Verordening Onafhankelijkheid

Verordening Onafhankelijkheid Verordening Onafhankelijkheid Samenvatting van de uitgangspunten en de veranderingen Juli 2013 Adviescollege Beroepsreglementering Streven is naar onafhankelijkheidsregels. die er zorg voor dragen dat

Nadere informatie

ROULATIE VAN AUDITKANTOREN: Nederlands wetsontwerp en toelichting daarop strijdig met Europese wetgeving

ROULATIE VAN AUDITKANTOREN: Nederlands wetsontwerp en toelichting daarop strijdig met Europese wetgeving ADVOCATEN NOTARISSEN BELASTINGADVISEURS Amsterdam, 17 september 2015 Memorandum ROULATIE VAN AUDITKANTOREN: Nederlands wetsontwerp en toelichting daarop strijdig met Europese wetgeving Conclusie Om redenen

Nadere informatie

Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument onafhankelijkheid en VGBA

Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument onafhankelijkheid en VGBA Aan de Nederlandse beroepsorganisatie van Accountants (NBA) Drs. H. Wieleman RA, voorzitter Postbus 7984 1008 AD Amsterdam Den Haag, 30 augustus 2013 Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument

Nadere informatie

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties tussen de Stichting Autoriteit Financiële Markten en het Nederlands Instituut van Registeraccountants alsmede tussen

Nadere informatie

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten op het terrein van accountantsorganisaties en het accountantsberoep in verband met het versterken van

Nadere informatie

Gevolgen van de OOB-status voor grote pensioenfondsen

Gevolgen van de OOB-status voor grote pensioenfondsen Gevolgen van de OOB-status voor grote pensioenfondsen Inleiding Op 10 juli 2019 heeft de wetgever het Besluit aanwijzing organisaties van openbaar belang definitief gepubliceerd (Besluit). Door dit Besluit

Nadere informatie

Auditcommissie wettelijk verplicht voor organisaties van openbaar belang

Auditcommissie wettelijk verplicht voor organisaties van openbaar belang Auditcommissie wettelijk verplicht voor organisaties van openbaar belang Jos de Groot, Assurance Organisaties van openbaar belang (OOBs) dienen een auditcommissie in te stellen of als alternatief hiervoor

Nadere informatie

Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant?

Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant? Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant? Juli 2018 Commissie Beroepszaken Inhoud 1. Inleiding 3 2. Samenwerken met accountants in

Nadere informatie

A. Inleiding. beroepen. 2 Hervorming verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie L158 van 27 mei 2014.

A. Inleiding. beroepen. 2 Hervorming verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie L158 van 27 mei 2014. Advies van 7 september 2017 over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 november 2012 met betrekking tot de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve

Nadere informatie

Consultatiedocument implementatiewet richtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekeningen

Consultatiedocument implementatiewet richtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekeningen Consultatiedocument implementatiewet richtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekeningen A. Dieleman RA 1 1. Inleiding Op 28 april 2015 is de consultatieversie 2 gepubliceerd van de Implementatiewet

Nadere informatie

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe accountants, accountantsorganisaties en (mede)beleidsbepalers daarvan en (ii) financiële ondernemingen en (mede)beleidsbepalers

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20544 30 december 2009 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Het bestuur van de Orde Koninklijk Nederlands

Nadere informatie

A. Inleiding. De Hoge Raad had zijn advies uitgebracht op 7 september 2017.

A. Inleiding. De Hoge Raad had zijn advies uitgebracht op 7 september 2017. Advies van 20 december 2017 over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 november 2012 met betrekking tot de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en enige andere wetten op het terrein van de financiële markten (Wijzigingswet financiële markten 2019) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 0 33 05 Bepalingen over het accountantsberoep, de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants en de Commissie eindtermen accountantsopleiding (Wet op

Nadere informatie

Belastingplicht overheidsondernemingen

Belastingplicht overheidsondernemingen Belastingplicht overheidsondernemingen Gered door de vrijstellingen? Marcel Buur marcel.buur@loyensloeff.com Vrijstellingen - inleiding Van vrijgesteld, tenzij naar belastingplichtig, tenzij Tenzij vormgegeven

Nadere informatie

Den Haag 15 april 2014

Den Haag 15 april 2014 V N (0) NCW Vereniging Effecten Uitgevende Ondememingen VEua Zijne Excellentie Minister ir. J.R.V.A. Dijsselbloem Ministerie van Financiën Postbus 20201 2500 EE DEN HAAG Briefnummer 14/l0.378/Nz/Haa Den

Nadere informatie

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten op het terrein van accountantsorganisaties en het accountantsberoep (Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties)

Nadere informatie

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2014

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2014 Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2014 Arbeidsrecht Wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid Flexibele arbeid 1 juli 2014 Ontslagrecht 1 juli 2015 WW 1 januari 2016 3 Flexibele arbeid I Ketenbepaling

Nadere informatie

Leeswijzer bij de verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten

Leeswijzer bij de verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten Leeswijzer bij de verordening inzake de onafhankelijkheid van 20 mei 2014 De inhoud van dit document is met de grootste zorg tot stand gekomen. Desondanks is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, onjuist,

Nadere informatie

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe Autoriteit woningcorporaties Inspectie Leefomgeving en Transport Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe accountants, accountantsorganisaties en (mede)beleidsbepalers

Nadere informatie

Verordening accountantsorganisaties

Verordening accountantsorganisaties Verordening accountantsorganisaties De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op artikel 19, tweede lid, onderdeel b, van de Wet op het accountantsberoep; Overwegende

Nadere informatie

Toelichting op de Wijzigingsverordening ViO 2016

Toelichting op de Wijzigingsverordening ViO 2016 Toelichting op de Wijzigingsverordening ViO 2016 I. ALGEMEEN Inleiding De Wijzigingsverordening ViO 2016 wijzigt de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten (ViO),

Nadere informatie

Decentrale duurzame energie opwekking

Decentrale duurzame energie opwekking Decentrale duurzame energie opwekking Fiscaliteit in vogelvlucht Seminar Hier Opgewekt, 14 november 2012 2 1 Inhoud Selectie recente fiscale ontwikkelingen Fiscale stimuleringsmaatregelen Energiebelasting

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers

Dit document maakt gebruik van bladwijzers Dit document maakt gebruik van bladwijzers NBA-handreiking 1135 4 maart 2016 NBA-handreiking 1135 NBA-handreiking 1135: Van toepassing op: Accountantsorganisaties met een oob vergunning Onderwerp Toelichten

Nadere informatie

Protocol onafhankelijkheid accountant WormerWonen

Protocol onafhankelijkheid accountant WormerWonen Pagina 1 van 5 Protocol onafhankelijkheid accountant WormerWonen Pagina 2 van 5 PROTOCOL INZAKE DE ONAFHANKELIJKHEID VAN DE ACCOUNTANT IN HET KADER VAN DE DIENSTVERLENING DOOR DE ACCOUNTANT AAN WORMERWONEN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 977 Evaluatie Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN DEEL. 1. Inleiding

MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN DEEL. 1. Inleiding Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter implementatie van richtlijn nr. 2014/56/EU van het Europees Parlement en de Raad van de Europese

Nadere informatie

FEBRUARI 2017 NUMMER 112. Genoteerd

FEBRUARI 2017 NUMMER 112. Genoteerd FEBRUARI 2017 NUMMER 112 Genoteerd Nieuwe regelgeving voor organisaties van openbaar belang Europese regelgeving heeft invloed op organisaties van openbaar belang. Zo zijn recentelijk de rol en het takenpakket

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN DEEL. 1. Inleiding

MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN DEEL. 1. Inleiding Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek, en enige andere wetten ter implementatie van richtlijn nr. 2014/56/EU van het Europees Parlement en de Raad van de Europese

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 6 5 november 2010

Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 6 5 november 2010 Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 6 5 november 2010 In deze uitgave Handreiking voor thuiswerken Arbeidsinspectie mag bij onderbetaling administratie in beslag nemen Subsidie voor meer bewustzijn arbeidsrisico

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 164 7 januari 2014 Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten Het bestuur van de

Nadere informatie

Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening. De wijzigingen per 1 januari 2016

Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening. De wijzigingen per 1 januari 2016 De wijzigingen per 1 januari 2016 Introductie Door inwerkingtreding van de is een aantal wijzigingen ingevoerd ten aanzien van de publicatie- en deponeringsvoorschriften voor jaarrekeningen van ondernemingen.

Nadere informatie

Ref: 2012.43 Betreft: voorstel van wet op het accountantsberoep (kamerstukken 33 025)

Ref: 2012.43 Betreft: voorstel van wet op het accountantsberoep (kamerstukken 33 025) Aan de voorzitter en de leden van de Commissie voor Financiën van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 200 17 2500 EA DEN HAAG Amsterdam, 14 mei 2012 Ref: 2012.43 Betreft: voorstel van wet op het

Nadere informatie

Beloningsbeleid bij verzekeringsondernemingen. 14 november 2016 Kris De Schutter en Danaïs Fol

Beloningsbeleid bij verzekeringsondernemingen. 14 november 2016 Kris De Schutter en Danaïs Fol Beloningsbeleid bij verzekeringsondernemingen 14 november 2016 Kris De Schutter en Danaïs Fol Overzicht Inleiding Doelstelling Welk personeelsbestand? 2 Overzicht Beloningsbeleid: beginselen Beloningsprakijken

Nadere informatie

Dit samenwerkingsconvenant vervangt het Samenwerkingsprotocol tussen de AFM en de NZa van 10 september 2007;

Dit samenwerkingsconvenant vervangt het Samenwerkingsprotocol tussen de AFM en de NZa van 10 september 2007; Samenwerkingsconvenant tussen de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) inzake de samenwerking en de uitwisseling van informatie met betrekking tot toezicht

Nadere informatie

Afspraken tripartiet overleg financiële onderneming, externe accountant, De Nederlandsche Bank

Afspraken tripartiet overleg financiële onderneming, externe accountant, De Nederlandsche Bank Afspraken tripartiet overleg financiële onderneming, externe accountant, De Nederlandsche Bank Wft: Wet op het financieel toezicht Bpr: Besluit prudentiële regels Wft Wta: Wet toezicht accountantsorganisaties

Nadere informatie

Doorlopende tekst van Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assuranceopdrachten

Doorlopende tekst van Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assuranceopdrachten Doorlopende tekst van Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assuranceopdrachten (ViO) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1 2 december 2013 1 De

Nadere informatie

Datum 25 september 2014 Betreft AFM rapport Big 4, voorstellen accountancysector en rapport evaluatie Wta

Datum 25 september 2014 Betreft AFM rapport Big 4, voorstellen accountancysector en rapport evaluatie Wta > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Aanvulling op. Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016

Aanvulling op. Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Aanvulling op Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016 Consultatieperiode loopt tot 7 juni 2016

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14 Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009 1 PRAKTIJKHANDREIKING INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Praktijkhandreiking 1106 Datum:

Nadere informatie

Consultatiedocument Aanpassingen vertaling Standaarden NV COS in verband met Non-Compliance with Laws and Regulations (NOCLAR) 09 februari 2018

Consultatiedocument Aanpassingen vertaling Standaarden NV COS in verband met Non-Compliance with Laws and Regulations (NOCLAR) 09 februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen vertaling Standaarden NV COS in verband met Non-Compliance with Laws and Regulations (NOCLAR) 09 februari 2018 Consultatieperiode

Nadere informatie

Nieuwe wetgeving omtrent Organisaties van Openbaar Belang

Nieuwe wetgeving omtrent Organisaties van Openbaar Belang Nieuwe wetgeving omtrent Organisaties van Openbaar Belang Hoe staat de CFO tegenover deze wetswijziging? Onderzoekers Markteffect: Yves Kistemaker Boj Nefkens Rob Betman Inhoud Inleiding Houding van CFO's

Nadere informatie

Verschillenanalyse ViO t.o.v. NVO en CoE 20 mei 2014

Verschillenanalyse ViO t.o.v. NVO en CoE 20 mei 2014 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Verschillenanalyse ViO t.o.v. NVO en CoE 20 mei 2014 De inhoud van dit document is met de grootste zorg tot stand gekomen. Desondanks is het mogelijk dat de

Nadere informatie

1.2 Besluiten over de interpretatie van dit reglement worden genomen door de Raad van Commissarissen.

1.2 Besluiten over de interpretatie van dit reglement worden genomen door de Raad van Commissarissen. Bijlage G REGLEMENT COMMISSIE PUBLIEK BELANG van de Raad van Commissarissen opgesteld door de Raad van Commissarissen op: 20 mei 2015 1. ALGEMEEN 1.1 Dit reglement van de Commissie Publiek Belang is opgesteld

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Verordeningen en overige besluiten / 41. Hoofdstuk 4 De financiën van de beroepsorganisatie / 52

Hoofdstuk 3 Verordeningen en overige besluiten / 41. Hoofdstuk 4 De financiën van de beroepsorganisatie / 52 INHOUD Voorwoord / 5 Wet op het accountantsberoep / 17 Hoofdstuk 1 Definities / 27 Hoofdstuk 2 De Nederlandse beroepsorganisatie van accountants / 27 2.1 Instelling en taken / 27 2.2 De ledenvergadering

Nadere informatie

Werkingssfeerzaken & publicaties

Werkingssfeerzaken & publicaties Team Werkingssfeer Het Team Werkingssfeer is gespecialiseerd in het voeren van gerechtelijke procedures alsook het adviseren over de werkings sfeer van bedrijfstak(cao- en pensioen)regelingen, zoals collectieve

Nadere informatie

Aan de Koning. Datum 13 mei 2016 Betreft Nader rapport Implementatiewet wijzigingsrichtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekeningen

Aan de Koning. Datum 13 mei 2016 Betreft Nader rapport Implementatiewet wijzigingsrichtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekeningen > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de Koning Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief (kenmerk) Bijlagen 1 Datum 13 mei 2016 Betreft

Nadere informatie

Ontwerpverordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten. 16 oktober 2013

Ontwerpverordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten. 16 oktober 2013 Ontwerpverordening inzake de onafhankelijkheid van 16 oktober 2013 Ontwerpverordening inzake de onafhankelijkheid van Vastgesteld in de ledenvergadering van.. Verordening inzake de onafhankelijkheid van

Nadere informatie

Reglement auditcommissie Woningstichting Simpelveld

Reglement auditcommissie Woningstichting Simpelveld Reglement auditcommissie Woningstichting Simpelveld Reglement auditcommissie Woningstichting Simpelveld 27 maart 2018 1 Artikel 1 - Artikel 2 - In dit reglement wordt verstaan onder: Bestuur: het bestuur

Nadere informatie

Beleidsregels ontheffingen Pensioen- en spaarfondsenwet

Beleidsregels ontheffingen Pensioen- en spaarfondsenwet Beleidsregels ontheffingen Pensioen- en spaarfondsenwet Regeling van 1 juli 1996, Stcrt. 1996, 125, houdende beleidsregels van de Verzekeringskamer met betrekking tot het nemen van beslissingen ter zake

Nadere informatie

Toelichting op de vennootschappelijke jaarrekening

Toelichting op de vennootschappelijke jaarrekening Jaarverslag 2017 Eneco Groep N.V. Jaarrekening 2017 Toelichting op de vennootschappelijke jaarrekening Alle bedragen zijn in miljoenen euro tenzij anders vermeld. 1. Waarderingsgrondslagen De vennootschappelijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34549 11 december 2013 Regeling van de Minister van Financiën van 4 december 2013, FM/2013/2124 M, directie Financiële

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt

Nadere informatie

Ontwerpverordening op de kosten. kwaliteitsbeoordelingen

Ontwerpverordening op de kosten. kwaliteitsbeoordelingen Ontwerpverordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen 18 april 2017 Ontwerpverordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Nadere informatie

No.W06.15.0309/III 's-gravenhage, 20 november 2015

No.W06.15.0309/III 's-gravenhage, 20 november 2015 ... No.W06.15.0309/III 's-gravenhage, 20 november 2015 Bij Kabinetsmissive van 8 september 2015, no.2015001493, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Financiën, mede namens de Minister

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant

behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant Accountantsprotocol behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor de Subsidieregeling opleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1998 1999 26 696 Wijziging van de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993 teneinde richtlijn nr. 98/78/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese

Nadere informatie

RELATIE OVEREENKOMST. tussen. ForFarmers N.V. als de Vennootschap. Coöperatie FromFarmers U.A. als de Coöperatie

RELATIE OVEREENKOMST. tussen. ForFarmers N.V. als de Vennootschap. Coöperatie FromFarmers U.A. als de Coöperatie RELATIE OVEREENKOMST tussen ForFarmers N.V. als de Vennootschap en Coöperatie FromFarmers U.A. als de Coöperatie 2 INHOUDSOPGAVE 1 DEFINITIES EN INTERPRETATIE... 4 1.1 Definities... 4 1.2 Interpretatie...

Nadere informatie

Datum 13 mei 2014 Betreft Aanvullende informatie ten behoeve van algemeen overleg accountancy

Datum 13 mei 2014 Betreft Aanvullende informatie ten behoeve van algemeen overleg accountancy > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

5. Beschrijving van het onderzoek

5. Beschrijving van het onderzoek 5. Beschrijving van het onderzoek 5.1 Doel van het onderzoek Het toezicht van de AFM op accountantsorganisaties is erop gericht de kwaliteit van wettelijke controles te verbeteren en duurzaam te waarborgen.

Nadere informatie

Hadeco; reactie op aanvullend akoestisch onderzoek

Hadeco; reactie op aanvullend akoestisch onderzoek LOYENSXLOEFF Gemeenteraad van Doetinchem Postbus 9020 7001 HA DOETINCHEM POSTADRES KANTOORADRES TELEFOON FAX E-MAIL INTERNET _ gemeente f Postbus 2888 3000 CW ROTTERDAM Weena 690 3012 CN ROTTERDAM +31

Nadere informatie

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Eigenschappen Titel : Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Samenvatting : vrijstelling van de TOB met betrekking tot verrichtingen

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Gewijzigde Standaard 3000 en Stramien 4 juni 2015

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Gewijzigde Standaard 3000 en Stramien 4 juni 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument 4 juni 2015 Consultatieperiode loopt tot 1 september 2015 Consultatiedocument gewijzigde Standaard 3000 en Stramien Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA Alert 41 6 december 2016 Status NBA Alert Deze publicatie, die tot stand is gekomen onder verantwoordelijkheid van de NBA, beoogt registeraccountants en

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie Rentree

Reglement Auditcommissie Rentree Reglement Auditcommissie Rentree Procedure: MT/DB besluit d.d. 21 juli 2016 RvC goedkeuring d.d. 9 augustus 2016 Notaris controle d.d. 30 augustus 2016 Reglement auditcommissie Rentree 1 Reglement auditcommissie

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten (ViO)

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten (ViO) Dit document maakt gebruik van bladwijzers Verordening inzake de onafhankelijkheid (ViO) Geldend per 17 juni 2016 Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assuranceopdrachten Het bestuur

Nadere informatie

De Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft wordt als volgt gewijzigd:

De Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft wordt als volgt gewijzigd: CONSULTATIEVERSIE Besluit van ( datum), houdende wijziging van de Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft van 15 november 2006 in verband met regels met betrekking tot de bescherming

Nadere informatie

TG Fund Management B.V. Amsterdam

TG Fund Management B.V. Amsterdam INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 30 juni 2015 3 Winst en Verliesrekening over eerste halfjaar 2015 4 Toelichting 5 Overige informatie 9 2 Balans per 30 juni 2015 in euro s 30062015 30062014 Activa Vlottende

Nadere informatie

Artikel 1. Onderwerp en werkingssfeer

Artikel 1. Onderwerp en werkingssfeer L 107/76 25.4.2015 BESLUIT (EU) 2015/656 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 4 februari 2015 betreffende de voorwaarden krachtens welke kredietinstellingen overeenkomstig artikel 26, lid 2, van Verordening

Nadere informatie

Aan het Besluit toezicht accountantsorganisaties wordt na hoofdstuk 1 een hoofdstuk ingevoegd, luidende:

Aan het Besluit toezicht accountantsorganisaties wordt na hoofdstuk 1 een hoofdstuk ingevoegd, luidende: Besluit van tot wijziging van het Besluit toezicht accountantsorganisaties, houdende de aanwijzing van organisaties van openbaar belang als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder l, onder 5, van de Wet

Nadere informatie

AFM: Eerste bijdragemodel geeft inzicht in markt

AFM: Eerste bijdragemodel geeft inzicht in markt AFM: Eerste bijdragemodel geeft inzicht in markt Eind 2009 heeft de AFM voor het eerst het Wta Bijdragemodel toegepast in het doorlopend toezicht op accountantsorganisaties. De uitkomsten van dit bijdragemodel

Nadere informatie

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter implementatie van richtlijn nr. 2014/56/EU van het Europees Parlement en de Raad van de Europese

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 658 Wet toezicht accountantsorganisaties Nr. 30 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 26 januari 2005 Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Aanbesteding januari 2012

Nieuwsbrief Aanbesteding januari 2012 Nieuwsbrief Aanbesteding 51 10 januari 2012 Via de Nieuwsflash Aanbesteding brengen wij u graag op de hoogte van actualiteiten die voor u van belang kunnen zijn. Nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen

Nadere informatie

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 1 Doelstelling In het kader van de NZa-beleidsregel BR/REG-17171 Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg heeft CZ voor de jaren 2015 en 2016 overeenkomsten

Nadere informatie

Het Besluit toezicht accountantsorganisaties wordt gewijzigd als volgt:

Het Besluit toezicht accountantsorganisaties wordt gewijzigd als volgt: Besluit van tot wijziging van het Besluit toezicht accountantsorganisaties, houdende de aanwijzing van organisaties van openbaar belang als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder l, onder 5, van de Wet

Nadere informatie

MODEL financieringsmaatschappijen; invoering Wet op het financieel toezicht

MODEL financieringsmaatschappijen; invoering Wet op het financieel toezicht Expertisecentrum Markttoetreding Amsterdam Postbus 98 1000 AB Amsterdam Datum Uw kenmerk Doorkiesnummer 020 524 Bijlage(n) Onderwerp MODEL financieringsmaatschappijen; invoering Wet op het financieel toezicht

Nadere informatie

Verordening op de Raad voor Toezicht

Verordening op de Raad voor Toezicht Verordening op de Raad voor Toezicht De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2011 396 Besluit van 23 augustus 2011 tot vaststelling van nadere voorschriften omtrent de inhoud van het jaarverslag van verzekeraars 0 Wij Beatrix,

Nadere informatie

Consultatiedocument wijzigingsvoorstel Verordening Accountantsorganisaties. Consultatietermijn tot 3 april 2014 om uur

Consultatiedocument wijzigingsvoorstel Verordening Accountantsorganisaties. Consultatietermijn tot 3 april 2014 om uur Consultatiedocument wijzigingsvoorstel Verordening Accountantsorganisaties Consultatietermijn tot 3 april 2014 om 09.00 uur Inhoudsopgave 1. VOORWOORD... 3 2. UITGANGSPUNTEN EN TOTSTANDKOMINGSPROCES WIJZIGINGSVOORSTEL...

Nadere informatie

De nieuwe WID / MOT wet ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme

De nieuwe WID / MOT wet ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme De nieuwe WID / MOT wet ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme 31 juli 2008 Implementatie derde witwasrichtlijn Per vrijdag 1 augustus 2008 wijzigt de integriteitswetgeving. De Eerste

Nadere informatie

HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN: Besluit tot uitvoering van artikel 41 van Richtlijn nr. 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 17 mei 2006 betreffende de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde

Nadere informatie

REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V.

REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V. REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V. De Raad van Commissarissen heeft in overleg met de Raad van Bestuur het volgende Reglement vastgesteld I INLEIDING 1.1 Dit reglement

Nadere informatie