Dep. MOW - BMV Stroomschema Procedure Module 10 - versie 3 1 / 7

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dep. MOW - BMV Stroomschema Procedure Module 10 - versie 3 1 / 7"

Transcriptie

1 Dep. MOW - BMV Stroomschema Procedure Module 10 - versie 3 1 / 7 Startnota Projectnota + Kostenraming - ondertekent module(s) - Minister ondertekent - Budgettaire vastlegging - Uitvoeringsplan - Onteigeningen - Aanbesteding en opvolging van de werken - Uitbetaling subsidie (1ste schijf) - Voorlopige oplevering - Uitbetaling subsidie (2de schijf) - Definitieve oplevering - Eventueel: uitbetaling 3de schijf van de subsidie Evaluatie

2 Dep. MOW - BMV Stroomschema Procedure Module 10 - versie 3 2 / 7 VOORBEREIDING (STARTNOTA) +Dienstkringingenieur (afd. AWV) +Mobiliteitsbegeleider (cel BMV) 1 Voorbespreking / overleg. Afspraken over afbakening van project op kaart en met meterpunten. Overleg over modaliteiten (incl. bespreking toestand van het wegdek, bpa, RUP, rooilijn, riolering, natuurimpact, speciale beschermingszones, enz.). Overleg over aanstelling van de ontwerper. Afd. AWV 2a Nagaan van de nood aan en combinatiemogelijkheid met onderhoud van het wegdek. Evaluatie van de staat van de weg (d.m.v. objectieve behoefteanalyse). In geval van noodzakelijke (structurele) onderhouds- en/of investeringswerken, dit aspect meenemen in latere voorstellen voor opname in driejarenprogramma op basisartikel MH 210 (ESR 7310). of netwerkbeheerder van de riolering 2b Nagaan van de nood aan en combinatiemogelijkheid met rioleringswerken. In geval van aanpassingen of aanleg gescheiden stelsel, subsidie aanvragen bij VMM of Aquafin betrekken. Dit heeft effect op de duur van het project. Indien er een procentueel aandeel van de kosten voor een nieuw aan te leggen RWA-rioolleiding pro rata van het aandeel van het hemelwater dat van de rijbaan afstroomt voor AWV bestaat: later kosten incalculeren bij opmaak driejarenprogramma op basisartikel MH210 (ESR 7310). 3 a raadsbeslissing over het afsluiten van de module. b Effectief aanstellen van ontwerper. In functie van de (tijdelijke) delegatie van bevoegdheden van de bouwheer aan de gemeente (of het studiebureau), bezorgt de gemeente een kopie van de gemeenteraadsbeslissing die voorafgaat aan een kopie van de studieopdracht aan de afd. AWV. Er wordt sterk aangeraden om het bestek voor de aanstelling van het studiebureau in nauw overleg met AWV op te stellen. Tevens houdt het bestek rekening met de indeling van het Model Kostenraming voor module 10. (zie stap 7A1). (initiatiefnemer) in samenspraak met GBC (ook school/scholen) 4 Startnota opmaken. Zie Omzendbrief MOW/2009/2 Invoering en stroomlijning van de werking met startnota s, projectnota s en evaluatienota s. Auditor kan bepaald hebben dat een streefbeeld geldt als startnota als het streefbeeld voldoet aan alle bepalingen van de startnota. Informatief gedeelte van het schoolvervoerplan is onderdeel van startnota (zie moduletekst). GBC Mobiliteitscoördinator (cel BMV) 5 Startnota naar Provinciale Auditcommissie (PAC). GBC vraagt aan cel BMV agendering van de startnota op de PAC. Mobiliteitscoördinator (cel BMV) agendeert. licht toe op PAC. Auditor 6 Conformverklaring van startnota. Auditor kan bijkomende randvoorwaarden opnemen in het auditverslag.

3 Dep. MOW - BMV Stroomschema Procedure Module 10 - versie 3 3 / 7 6 DOSSIERADMINISTRATIE PROJECTNOTA (initiatiefnemer) in samenspraak met GBC (ook school/scholen) 7A1 Projectnota opmaken + Model kostenraming Rekening houdend met: verslag auditor m.b.t. de startnota; eventueel adviezen van actoren, afd. Monumenten en landschappen, afd. Natuur en Bos (beschrijving van de natuurimpact voor bouwaanvraag gebeurt in stap 19); opmerkingen actoren en bevolking, eventueel na informatiebijeenkomst. + afd. AWV Eerste coördinatievergadering met de nutsmaatschappijen. 7B Aanspreekpunt mobiliteitsconvenant (cel BMV) 7C1 Koepelmodule/ moduletekst gaat ter ondertekening naar gemeente. Cel BMV zorgt voor: dossierbeheer; bepaling afbakening project (meterpunten). aanvraag aanmaak historianummer aan afd. AWV. Afd. AWV Het project een historianummer geven. 7D Actieplan van schoolvervoerplan is onderdeel van projectnota (zie moduletekst). Opgelet: In Model Kostenraming is er een opsplitsing in: subsidiebedrag (art. MH 208 (ESR 6351)); onteigeningen langs gewestwegen (art. MH 210 (ESR 7310)); onteigeningen langs gemeenteweg (zie stap 20); aandeel gemeente; aandeel AWV (art MH 210 (ESR 7310)) bij combinatie van werken en indien er kosten rechtstreeks ten laste van het AWV zijn (die dus niet door de gemeente betaald worden). GBC Mobiliteitscoördinator (cel BMV) 7A2 Projectnota naar PAC. + school/scholen 7C2 7C3 raad beslist om module 10 af te sluiten (formele ondertekening van koepelmodule en module) en stelt ontwerper aan. zorgt ervoor dat Module 10 door school/scholen ondertekend wordt. De gemeente kan voor de aanstelling van de ontwerper advies inwinnen bij de afd. AWV. raadsbeslissing + door gemeente en school/scholen ondertekende koepelmodule, inclusief moduletekst + financieringsplan opsturen naar cel BMV. GBC vraagt aan cel BMV agendering van de projectnota op de PAC. Mobiliteitscoördinator (cel BMV) agendeert. licht toe op PAC. Auditor 7A3 Conformverklaring van de projectnota. De PAC beoordeelt de dossiers die haar door de GBC worden voorgelegd op vlak van conformiteit, consistentie en specificiteit. Als het gemeentelijke mobiliteitsplan niet meer conform is, wordt dat expliciet vermeld in het auditverslag. Auditor kan bijkomende randvoorwaarden opnemen in het auditverslag. Cel BMV 8 Koepelmodule en module (samen met het auditverslag over het project) doorsturen naar VVM De Lijn (Centrale Diensten). Er kan al vroeger (na conformverklaring van de startnota) informatie doorgestuurd worden naar VVM De Lijn. VVM De Lijn (Centrale Diensten) 9 Ondertekenen van koepelmodule en moduletekst + opsturen naar cel BMV.

4 Dep. MOW - BMV Stroomschema Procedure Module 10 - versie 3 4 / 7 Cel BMV 10 Dossier verzenden naar afdelingshoofd BMV. Klaarmaken verzending naar afdelingshoofd van BMV (Brussel): Opmaken subsidiebesluit en begeleidende brief voor de minister Model Kostenraming Module 13 wordt op hoofdlijnen (aanwezigheid van alle rubrieken zoals naast de werken zelf, studiekosten, onteigeningen, btw,... en de grootteorde van de bedragen) nagekeken en ondertekend door dienstkringingenieur van AWV; cel BMV kijkt dossier na. 11 Nazicht dossier. Dossier naar Inspectie van Financiën (IF) Het mobiliteitsplan van de gemeente moet conform verklaard zijn vóór de ondertekening door de minister. IF 12 Gunstig advies over het project. Indien ongunstig advies, wordt ofwel een gewijzigd dossier gemaakt en ingediend (zie stap 7A1 7A3); ( ofwel kan een vraag tot overrulen van het IF-advies gesteld aan de minister van Begroting.) Indien geen advies, moet het dossier aangevuld worden. 13 Dossier naar bevoegde minister. Bevoegde minister 14 Ondertekening en terug naar afdelingshoofd BMV. 15 BMV vraagt budgettaire vastlegging op art aan AWV stafdienst. Budgettaire vastlegging op art. MH210 (ESR 7310), in het geval van combinatie met (structurele) onderhouds- en/of investeringswerken aan de rijweg, gebeurt pas later, meer bepaald na de aanbesteding voor onderhoud wegdek. 16 Archivering kopieën bij Eén kopie van de ondertekende koepelmodule, module, begeleidende brief en vastleggingsnummer wordt gearchiveerd in het archief van. Cel BMV 17 Opsturen van alle originelen van koepelmodule en module en vastleggingsnummer naar cel BMV Administratieve opvolging: kopie van dossier (incl. vastleggingsnummer) naar cel Contracten (afd. AWV); origineel van ondertekende koepelmodule en module wordt naar alle actoren gestuurd; kopie van vastleggingsnummer naar: gemeente + dienstkringingenieur (afd. AWV). De originelen (van het subsidiebesluit, de ondertekende koepelmodule, module, begeleidende brief en het vastleggingsnummer) naar het archief van de cel BMV. Een door alle partijen ondertekend origineel van koepelmodule en module naar gemeente en De Lijn (Centrale Diensten). Afd. AWV (dienstkringingenieur) Afd. AWV (Cel Contracten) 18 Afd. AWV begeleidt vanaf nu de gemeente in de projectuitvoering. Cel Contracten neemt vanaf nu administratieve ondersteuning op zich.

5 Dep. MOW - BMV Stroomschema Procedure Module 10 - versie 3 5 / 7 UITVOERING en studiebureau in overleg met dienstkringingenieur (afd. AWV). 19 Uitwerking uitvoeringsplan en overige technische en administratieve modaliteiten, stedenbouwkundige vergunning en eventuele passende beoordeling natuurimpact. Rekening houdend met: inhoud start- en projectnota; verslagen van de auditor; technische randvoorwaarden. Eventueel rekening houden met: opmerkingen bewoners of gebruikers; reacties op infobijeenkomsten na PAC; beoordeling natuurimpact in geval van speciale beschermingszones (o.a. habitat, VEN, ). In principe moet de natuurimpact al meegenomen worden in de projectnota (stap 7A1); de beschrijving (van de natuurimpact) voor de bouwvergunning gebeurt in deze stap. Mobiliteitsbegeleider (cel BMV) is niet meer actief betrokken, maar moet wel betrokken worden als er ingrijpende aanpassingen gebeuren aan het project. Indien nodig wordt het project opnieuw aan de PAC voorgelegd. Er wordt sterk aangeraden om de uitvoeringsplannen en overige documenten in nauw overleg met de dienstkringingenieur van afd. AWV op te stellen. De uitvoeringsplannen dienen conform de dienstorders (en richtlijnen) van AWV opgesteld en genummerd te worden. + Afd. AWV 20 Onteigeningsplan en onteigeningen. of haar studiebureau, in opdracht, maakt het onteigeningsplan. Een door de gemeente ondertekend onteigeningsplan wordt aan AWV overgemaakt t.b.v. het Ministerieel Besluit. Gewest geeft opdracht aan aankoopcomité voor de onteigeningen langs gewestwegen. Voor die onteigeningen is MB noodzakelijk. Voor de onteigeningen aan de gewestweg vraagt afd. AWV MB aan bij de afd. Planning en Coördinatie van AWV (PCO). AWV (PCO) onteigent en betaalt de onteigenden uit (tussenkomst Aankoopcomité). Afd. AWV vraagt bodemattest aan OVAM (bestemd voor Aankoopcomité). De gemeente stelt gronden ter beschikking + gemeente (of studiebureau) bereidt het technische gedeelte van het onteigeningsdossier voor. (bijgestaan door afd. AWV) 21 Aanbesteding en opvolging van de werken. Tweede coördinatievergadering met de nutsmaatschappijen. Bevel tot verplaatsing van de nutsleidingen op te dragen door afd. AWV voor leidingen op het domein van de gewestweg (te betalen door AWV op art. MH207 (ESR 63.31)). De gemeente besteedt de werken aan en treedt op als bouwheer. In geval van (structurele) onderhouds- en/of investeringswerken werken aan de rijweg: gecombineerde aanbesteding met afd. AWV. Tijdens de werken: nodigt de gemeente afd. AWV uit op de overleg- en de werfvergaderingen; laat de gemeente toe dat afd. AWV de werf bezoekt en deelneemt aan het toezicht.

6 Dep. MOW - BMV 21 Stroomschema Procedure Module 10 - versie 3 6 / 7 vraagt aan bij afd. AWV. Dienstkringingenieur (afd. AWV): nazicht. Cel Betalingen (afd. AWV): betaling Cel Contracten (afd. AWV) 22A Uitbetaling van de eerste schijf van de subsidie. bezorgt aan cel Contracten (afd. AWV): 1. kopie ondertekende koepel en module en subsidiebesluit en begeleidende brief; 2. kopie vastleggingsnummer; 3. schuldvordering van de gemeente aan AWV m.b.t. bedrag voor de eerste schijf en met vermelding rekeningnummer; 4. kopie aanstelling studiebureau; 5. kopie studiecontract; 6. kopie ereloonstaten studiekosten + betaalbewijzen; 7. uittreksel notulen schepencollege m.b.t. de gunning van de opdracht aan de aannemer (incl. inschrijvingsprijs deel ten laste Vl. Gewest); 8. kopie van brief m.b.t. de gunning (toewijzing) opdracht aan de aannemer; 9. kopie van de goedgekeurde inschrijving; 10. kopie van de betalingsbewijzen van btw (zowel voor studiebureau als voor aannemer). De eerste schijf bedraagt de studiekosten (100%) en 50% van de kosten van de werken (volgens inschrijvingsprijs van de aannemer), inclusief btw. Cel BMV Dienstkringingenieur (afd. AWV) 22B In geval van ontoereikende kredieten vraagt cel BMV via BMV Programmacoördinatie een kredietverhoging (verhoging van de vastlegging) aan. Afd. AWV en/of gemeente 23 Aanvullend verkeersreglement en verkeersbordendatabank/ ADA stelt nieuwe aanvullend reglement vast en vult verkeersbordendatabank aan voor gemeentewegen. Afd. AWV vult verkeersbordendatabank aan voor gewestwegen en vult de de ADA-databank aan. 24 Voorlopige oplevering. Overdracht beheer aan afd. AWV. Deze aanvraag moet omstandig gemotiveerd worden door de leidende ambtenaar van de gemeente. Nazicht door de dienstkringingenieur van AWV. Cel BMV stelt subsidiebesluit en begeleidende brief op. Deze aanvraag volgt ook de goedkeuringsprocedure BMV => IF => => minister => BMV (zie stap 11 tot 14). Voorlopige oplevering pas na voorafgaandelijk akkoord van afd. AWV. maakt Proces-verbaal over aan afd. AWV en. stuurt de nieuwe plannen van de gerealiseerde toestand naar AWV incl. digitale versies conform de dienstorders (en richtlijnen) van AWV. vraagt aan bij afd. AWV. Uitbetaling van de tweede schijf van de subsidie. Dienstkringingenieur (afd. AWV): nazicht. 25 Cel Betalingen (afd. AWV): betaling Cel Contracten (afd. AWV) bezorgt aan cel Contracten (afd. AWV): schuldvordering van de gemeente aan afd. AWV m.b.t. bedrag voor de tweede (of derde) schijf en met vermelding van het rekeningnummer; kopie van de eindafrekening + de ereloonstaten studiekosten + betalingsbewijzen studiekosten + en andere => gedetailleerde berekening van de schuldvordering met kopie van alle facturen die in aanmerking komen voor subsidie en kopie van het bewijs van betaling van deze facturen; proces-verbaal opgesteld door studiebureau m.b.t. aanvangsdatum en uitvoeringstermijn; de uitgevoerde plannen; verslag van de voorlopige oplevering van de werken; kopie van de facturen; kopie van de betalingen. In geval van ontoereikende kredieten als gevolg van een verhoging van de kostprijs van de werken: stelt de leidend ambtenaar van de gemeente een nota op (met omstandige motivering) voor de aanvraag van kredietverhoging. Deze nota bevat op hoofdlijnen, echter met vermelding van de bedragen per beslissende rubriek, de verantwoording van de verhoging van de kostprijs van het project ten opzichte van het vastgelegde bedrag. De dienstkringingenieur kijkt deze motivatienota na en koppelt desnoods zijn bevindingen terug met de leidend ambtenaar van de gemeente. De cel Contracten van AWV dient de aanvraag in bij. Deze aanvraag bevat ook het subsidiebesluit en het begeleidende schrijven ten aanzien van de minister. Deze aanvraag volgt ook de goedkeuringsprocedure BMV IF minister BMV (stap 11 tot 25, uitgezonderd stap 23). In geval van niet-goedkeuring door IF stuurt het dossier ter verbetering van de verantwoording (s-nota) terug naar de cel Contracten van AWV via het afdelingshoofd van AWV. De leidend ambtenaar van de gemeente past samen met (de cel Contracten van) AWV de verantwoordingsnota aan. Er moet een voorlopig eindafrekeningsdossier opgesteld worden met onder andere de as built-plannen in plaats van de uitvoeringsplannen, PV van voorlopige oplevering, eindstaat der werken en verrekeningen.

7 Dep. MOW - BMV Stroomschema Procedure Module 10 - versie 3 7 / 7 26 Definitieve oplevering na voorafgaandelijk akkoord van afd. AWV. vraagt aan bij afd. AWV. Dienstkringingenieur (afd. AWV): nazicht. Cel Betalingen (afd. AWV): betaling Cel Contracten (afd. AWV) 27 Uitbetaling van eventuele derde schijf van de subsidie. bezorgt aan cel Contracten (afd. AWV): schuldvordering van de gemeente aan afd. AWV m.b.t. bedrag voor de tweede (of derde) schijf en met vermelding van het rekeningnummer; kopie van de eindafrekening + de ereloonstaten studiekosten + betalingsbewijzen studiekosten + en andere => gedetailleerde berekening van de schuldvordering met kopie van alle facturen die in aanmerking komen voor subsidie en kopie van het bewijs van betaling van deze facturen; proces-verbaal opgesteld door studiebureau m.b.t. aanvangsdatum en uitvoeringstermijn; de uitgevoerde plannen; verslag van de definitieve oplevering van de werken; kopie van de facturen; kopie van de betalingen. In het uitzonderlijke geval van ontoereikende kredieten als gevolg van een verhoging van de onderhoudswerken, zie stap 25 (In geval van ontoereikende kredieten ) EVALUATIE in samenspraak met GBC (ook school/scholen) 28 Evaluatie. Praktische toepassing van de evaluatie wordt later toegevoegd.

Dep. MOW BMV Procedure Module 10 (Herinrichting van een schoolbuurt aan of in de nabijheid van een gewestweg) Stroomschema (oktober 2009) p.

Dep. MOW BMV Procedure Module 10 (Herinrichting van een schoolbuurt aan of in de nabijheid van een gewestweg) Stroomschema (oktober 2009) p. Dep. MOW BMV Procedure Module 10 (Herinrichting van een schoolbuurt aan of in de nabijheid van een gewestweg) Stroomschema (oktober 2009) p. 1 Voorbereiding (startnota) (1 6) Projectnota (7A1 7A3) Dossieradministratie

Nadere informatie

Dep. MOW BMV Procedure Module 10 (Herinrichting van een schoolbuurt aan of in de nabijheid van een gewestweg) Stroomschema (december 2009) p.

Dep. MOW BMV Procedure Module 10 (Herinrichting van een schoolbuurt aan of in de nabijheid van een gewestweg) Stroomschema (december 2009) p. Dep. MOW BMV Procedure Module 10 (Herinrichting van een schoolbuurt aan of in de nabijheid van een gewestweg) Stroomschema (december 2009) p. 1 Dep. MOW BMV Procedure Module 10 (Herinrichting van een schoolbuurt

Nadere informatie

Inhoudstafel. Het project: een proces Interne controle conform het Gemeentedecreet De samenstellers

Inhoudstafel. Het project: een proces Interne controle conform het Gemeentedecreet De samenstellers Wegenwerken en rioleringen Inhoud Inhoudstafel Inleiding Wegen en rioleringen: een basistaak van de gemeente Goed beheerd is half gewonnen Een wegen- en rioleringsproject De aanleiding voor een project

Nadere informatie

Agentschap Wegen en Verkeer. Dieter Van den Langenbergh 21/02/2013 Hasselt

Agentschap Wegen en Verkeer. Dieter Van den Langenbergh 21/02/2013 Hasselt Agentschap Wegen en Verkeer Dieter Van den Langenbergh 21/02/2013 Hasselt 1 Inhoud 1. Algemene principes 2. Projecten op gewestwegen 3. Projecten op gemeentewegen 2 Inhoud 1. Algemene principes Type projecten

Nadere informatie

FASE 1: VOORBEREIDING

FASE 1: VOORBEREIDING Wegenwerken en rioleringen Inhoud Inhoudstafel De onderdelen die zijn gemarkeerd met een * zijn nog niet opgenomen in dit basiswerk, en zullen toegevoegd worden bij latere aanvullingen. Inhoudstafel Inleiding

Nadere informatie

Mobiliteitsacademie. Nils Van Brussel 07/11/2013 Brussel

Mobiliteitsacademie. Nils Van Brussel 07/11/2013 Brussel Mobiliteitsacademie Nils Van Brussel 07/11/2013 Brussel 1 Inhoud 1. Algemene principes 2. Projecten op gewestwegen 3. Projecten op gemeentewegen 2 Inhoud 1. Algemene principes Type projecten Uitzonderingen

Nadere informatie

MODULE 14: AANLEG OF HERINRICHTING VAN ONTSLUITINGSINFRASTRUCTUUR VOOR TEWERKSTELLINGS-, WINKEL- EN/OF DIENSTENZONES VAN BOVENLOKAAL BELANG

MODULE 14: AANLEG OF HERINRICHTING VAN ONTSLUITINGSINFRASTRUCTUUR VOOR TEWERKSTELLINGS-, WINKEL- EN/OF DIENSTENZONES VAN BOVENLOKAAL BELANG MODELTEKST VOOR MODULE 14 - AANLEG OF HERINRICHTING VAN ONTSLUITINGSINFRASTRUCTUUR VOOR TEWERKSTELLINGS-, WINKEL- EN/OF DIENSTENZONES VAN BOVENLOKAAL BELANG. [21-05-2007] MOBILITEITSCONVENANT MODULE 14:

Nadere informatie

18-2-2013. Agentschap Wegen en Verkeer. Inhoud. Inhoud. Koen Surdiacourt 19/02/2013 Brugge. 3. Projecten op gemeentewegen. 2. Projecten op gewestwegen

18-2-2013. Agentschap Wegen en Verkeer. Inhoud. Inhoud. Koen Surdiacourt 19/02/2013 Brugge. 3. Projecten op gemeentewegen. 2. Projecten op gewestwegen Agentschap Wegen en Verkeer Koen Surdiacourt 19/02/2013 Brugge 1 Inhoud 1. Algemene principes 2. Projecten op gewestwegen 3. Projecten op 2 Inhoud 1. Algemene principes Type projecten Uitzonderingen 3

Nadere informatie

DIENST MOBILITEIT Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit

DIENST MOBILITEIT Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit DIENST MOBILITEIT Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit Provinciaal subsidiereglement voor de aanleg of herinrichting van fietsinfrastructuur op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk kaderend

Nadere informatie

Het departement MOW als partner in de samenwerking rond duurzame lokale mobiliteit Infosessies gemeenten Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Het departement MOW als partner in de samenwerking rond duurzame lokale mobiliteit Infosessies gemeenten Departement Mobiliteit en Openbare Werken Het departement MOW als partner in de samenwerking rond duurzame lokale mobiliteit Infosessies gemeenten Departement Mobiliteit en Openbare Werken Februari 2013 Inhoud Rol Kwaliteitszorg Financiering Situering

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 10 MAART 1999. - Omzendbrief OW98/4 betreffende aanleg van riolen langs gewestwegen. - Deelname in de kosten door de administratie Wegen en Verkeer (AWV). - Trefwoorden

Nadere informatie

STAPPENPLAN BOVENLOKAAL FUNCTIONEEL FIETSROUTENETWERK (FIETSFONDS)

STAPPENPLAN BOVENLOKAAL FUNCTIONEEL FIETSROUTENETWERK (FIETSFONDS) PENPLAN BOVENLOKAAL FUNCTIONEEL FIETSROUTENETWERK (FIETSFONDS) Een stappenplan voor lokale besturen bij de aanvraag van provinciale subsidies Bij dit stappenplan Het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk

Nadere informatie

STAPPENPLAN FIETSSNELWEGEN Bouw uw stukje fietssnelweg met provinciale steun!

STAPPENPLAN FIETSSNELWEGEN Bouw uw stukje fietssnelweg met provinciale steun! PENPLAN FIETSSNELWEGEN Bouw uw stukje fietssnelweg met provinciale steun! Een stappenplan voor lokale besturen bij de aanvraag van provinciale subsidies Bij dit stappenplan Loopt er een te realiseren fietssnelweg

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE VERBETERING VAN FIETSINFRASTRUCTUUR LANGS GEWESTWEGEN DOOR DE GEMEENTE

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE VERBETERING VAN FIETSINFRASTRUCTUUR LANGS GEWESTWEGEN DOOR DE GEMEENTE 1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE VERBETERING VAN FIETSINFRASTRUCTUUR LANGS GEWESTWEGEN DOOR DE GEMEENTE / / VI NIS-nr datum ondertekening (dd/mm/jjjj) nummer type overeenkomst volgnummer

Nadere informatie

GR punt 32: Openbare werken - project afkoppelen Beukendreef - Pollare-Dorp - riolering Roost - goedkeuring samenwerkingsovereenkomst

GR punt 32: Openbare werken - project afkoppelen Beukendreef - Pollare-Dorp - riolering Roost - goedkeuring samenwerkingsovereenkomst GR20130912 punt 32: Openbare werken - project 21.990 - afkoppelen Beukendreef - Pollare-Dorp - riolering Roost - goedkeuring samenwerkingsovereenkomst De Raad Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet;

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE VERBETERING VAN FIETSINFRASTRUCTUUR LANGS GEWESTWEGEN DOOR DE GEMEENTE.

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE VERBETERING VAN FIETSINFRASTRUCTUUR LANGS GEWESTWEGEN DOOR DE GEMEENTE. SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE VERBETERING VAN FIETSINFRASTRUCTUUR LANGS GEWESTWEGEN DOOR DE GEMEENTE / / VI NIS-nr. datum ondertekening nummer type volgnummer (dd/mm/jjjj) overeenkomst

Nadere informatie

2.1.6. Veiligheidscoördinatie. Verwijderen wanneer niet van toepassing

2.1.6. Veiligheidscoördinatie. Verwijderen wanneer niet van toepassing Dienstorder MOW/AWV/2011/nr 12 d.d. 16 juni 2011 Titel: Voorgesteld door: (stuurgroep) Kenniscluster: Verspreiding: Intern / extern Bijlagen: Geldig vanaf: Interne procedure met betrekking tot de opvolging

Nadere informatie

Namens het Managementcomité van het Vlaams ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken,

Namens het Managementcomité van het Vlaams ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken, DIENSTORDER MOW/MIN/2010/01 Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken Contactpersoon: Gert Dewilde Tel. 02 553 03 21 - Fax 02 553 78 05 e-mail: gert.dewilde@mow.vlaanderen.be Koning Albert II-laan

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 19 DECEMBER 1998. - Besluit van de Vlaamse regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 1 juli 1997 tot uitvoering van het decreet van 19

Nadere informatie

Verruiming Lokaal Pact. Peter Van Wauwe 17 november 2015

Verruiming Lokaal Pact. Peter Van Wauwe 17 november 2015 Verruiming Lokaal Pact Peter Van Wauwe 17 november 2015 Verruiming Lokaal Pact Overzicht beslissingen Vlaamse Regering Welke investeringen komen in aanmerking Voorwaarden voor overname investeringen Ondertekenen

Nadere informatie

Bijlage 6. Model van samenwerkingsovereenkomst als vermeld in artikel 54, 6

Bijlage 6. Model van samenwerkingsovereenkomst als vermeld in artikel 54, 6 Bijlage 6 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013 tot bepaling van de nadere regels betreffende de organisatorische

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 november 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/5 Fietsostrades Lier-Aarschot en Lier-Herentals.

Nadere informatie

DIENST MOBILITEIT Departement Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit

DIENST MOBILITEIT Departement Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit DIENST MOBILITEIT Departement Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit Provinciaal subsidiereglement voor de aanleg of herinrichting van fietsinfrastructuur op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk kaderend

Nadere informatie

Herinrichting Haacht-Station

Herinrichting Haacht-Station Herinrichting Haacht-Station Gemeenteraad januari 2019» Haacht-Station: een (te) lange geschiedenis Initiatiefnemers» Gemeente Boortmeerbeek (coördinatie)» Gemeente Haacht» Vlaams gewest > AWV: subsidie

Nadere informatie

Reglement eenmalige subsidiëring investering in nieuwbouw en aankoop sportaccommodaties

Reglement eenmalige subsidiëring investering in nieuwbouw en aankoop sportaccommodaties Reglement eenmalige subsidiëring investering in nieuwbouw en aankoop sportaccommodaties DE RAAD Gelet op de artikels 42 en 43 van het gemeentedecreet m.b.t. de bevoegdheden van de gemeenteraad; Gelet op

Nadere informatie

MONUMENTENZORG TYPE 1 : STRAATGEVELS

MONUMENTENZORG TYPE 1 : STRAATGEVELS Stadsbestuur Sint-Niklaas Dienst cultuur MONUMENTENZORG Aanvraag tot het bekomen van een stedelijke subsidie voor onderhoudswerken aan waardevolle, niet-beschermde gebouwen (aan te vragen voor aanvang

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van een fietspad lange afstand

Samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van een fietspad lange afstand LOGO GEMEENTE(N) Samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van een fietspad lange afstand Overeenkomst LAF p1/8 TUSSEN VOLGENDE PARTNERS: De Provincie Oost-Vlaanderen, met zetel te Provinciehuis, Gouvernementstraat

Nadere informatie

Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief

Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief SUBSIDIEREGLEMENT Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief Artikel 1 Artikel 2 Definities Hemelwater: Verzamelnaam

Nadere informatie

DESIGN & BUILD 2019 VLAANDEREN

DESIGN & BUILD 2019 VLAANDEREN ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// DESIGN & BUILD 2019 VLAANDEREN Mededingingsprocedure met onderhandeling en naleving van de Europese bekendmakingsregels

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 07/484 13 december 2007 Besluit houdende de toekenning van de elfde verlenging van de uitvoeringstermijn, de goedkeuring van de verrekeningen nr. 11 (in meer) en het afsluiten van een

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 juli 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 juli 2017; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013 tot bepaling van de nadere regels betreffende de organisatorische omkadering,

Nadere informatie

MONUMENTENZORG AANVRAAG

MONUMENTENZORG AANVRAAG MONUMENTENZORG Stedelijke subsidie voor onderhoudswerken aan waardevolle gebouwen en gevels AANVRAAG (aan te vragen voor aanvang van de werken) Type 1: waardevolle straatgevel Onderstaand formulier dient

Nadere informatie

gevelverfraaiing (zie bijgevoegde lijst van subsidieerbare werken):

gevelverfraaiing (zie bijgevoegde lijst van subsidieerbare werken): REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN GEMEENTELIJKE PREMIE VOOR DE VERFRAAIING OF DE RENOVATIE VAN GEVELS VAN GEBOUWEN IN DE CENTRUMLANEN EN DE BEURS Artikel 1: Onder voorbehoud van de naleving van

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst. tussen de provincie Oost-Vlaanderen en het Vlaamse Gewest

Samenwerkingsovereenkomst. tussen de provincie Oost-Vlaanderen en het Vlaamse Gewest Samenwerkingsovereenkomst Fietsfonds tussen de provincie en het Vlaamse Gewest betreffende de subsidiëring van de aanleg en verbetering van fietspaden die deel uitmaken van het bovenlokaal functioneel

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL Provincie ANTWERPEN Niel, 10 september 2013 Arrondissement ANTWERPEN Gemeente NIEL STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL Dossierbeheerder: Wesley Stroobants Telnr.: 03/451.11.62 Email: wesley.stroobants@niel.be

Nadere informatie

Info-avond collector Zwevezele

Info-avond collector Zwevezele Info-avond collector Zwevezele 10-01-08 Collector Zwevezele 20.390 Johan Van Reybrouck, projectleider Maarten Everaert, bekkenverantwoordelijke 10/01/2008 Inhoud Aquafin NV Beschrijving van het project

Nadere informatie

Bijlage 3. Model van samenwerkingsovereenkomst als vermeld in artikel 54, 3

Bijlage 3. Model van samenwerkingsovereenkomst als vermeld in artikel 54, 3 Bijlage 3 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013 tot bepaling van de nadere regels betreffende de organisatorische

Nadere informatie

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Oostkamp, 10 maart 2016 Beste bewoner De heraanleg van de Meuleman- en Voldersstraat staat al lang op het programma. Echter tot op vandaag

Nadere informatie

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN

LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN 12214 MONITEUR BELGE 27.02.2013 BELGISCH STAATSBLAD LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

Nadere informatie

ondertekening (dd/mm/jjjj)

ondertekening (dd/mm/jjjj) SAMENWERKINGSOVEREENKOMST voor de aanleg of herinrichting van tram- en busbanen en andere doorstromingsmaatregelen voor het geregeld vervoer in de gemeente(n) 1... / /. III. NIS-nr. datum ondertekening

Nadere informatie

Het beheer van de subsidieaanvraagdossiers wordt verzekerd door de. Gewestelijke Overheidsdienst Brussel - Kruidtuinlaan 20 te 1035 Brussel

Het beheer van de subsidieaanvraagdossiers wordt verzekerd door de. Gewestelijke Overheidsdienst Brussel - Kruidtuinlaan 20 te 1035 Brussel Het beheer van de subsidieaanvraagdossiers wordt verzekerd door de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel - Kruidtuinlaan 20 te 1035 Brussel Brussel Plaatselijke Besturen - Directie Investeringen Jean-Pierre

Nadere informatie

Reglement provincie Vlaams-Brabant www.vlaamsbrabant.be/reglementen

Reglement provincie Vlaams-Brabant www.vlaamsbrabant.be/reglementen Reglement provincie Vlaams-Brabant www.vlaamsbrabant.be/reglementen Provinciaal reglement ter ondersteuning van infrastructurele ingrepen in de schoolomgeving (projectsubsidie schoolomgevingen) OPGELET!

Nadere informatie

BEHANDELING AS BUILT DOSSIER

BEHANDELING AS BUILT DOSSIER BEHANDELING AS BUILT DOSSIER Revisie STCO 2016 04 08 ALGEMEEN Het dossier wordt opgesteld en bewaard per opdracht. Sinds 2012 vragen we het dossier digitaal op, met het oog op betere informatiedeling en

Nadere informatie

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven GEMEENTERAAD 22 DECEMBER 2005 18. DAGORDE : GOEDKEURING VAN HET REGLEMENT VOOR TOEKENNING VAN EEN ROLLEND FONDS AAN PLAATSELIJK ERKENDE JEUGDWERKINITIATIEVEN. DE RAAD, in openbare zitting Gelet op het

Nadere informatie

INFOAVOND 2 september 2015

INFOAVOND 2 september 2015 INFOAVOND 2 september 2015 stad Halle in samenwerking met Farys: wegen- en rioleringwerken Jean Jacminstraat overzicht presentatie: 1. betrokken instanties 2. korte historiek 3. bestaande toestand 4. werfzone

Nadere informatie

Handleiding voor begunstigden investeringssubsidies van het Fonds Culturele Infrastructuur. cjm.vlaanderen.be

Handleiding voor begunstigden investeringssubsidies van het Fonds Culturele Infrastructuur. cjm.vlaanderen.be Handleiding voor begunstigden investeringssubsidies van het Fonds Culturele Infrastructuur 1 cjm.vlaanderen.be Inhoud 1. ALGEMENE VOORWAARDEN 3 1.1 Reglementair kader 3 1.2 Start en einde van het project

Nadere informatie

RUP Decof. Procesnota. Fase: Startnota. Mei Plan_id: RUP_36008_214_00409_0001

RUP Decof. Procesnota. Fase: Startnota. Mei Plan_id: RUP_36008_214_00409_0001 RUP Decof Procesnota Fase: Startnota Mei 2017 Plan_id: RUP_36008_214_00409_0001 Opgemaakt door: Pieter Himpe, ruimtelijk planner Nagekeken door: Joachim D eigens, ruimtelijk planner RUP Decof : Procesnota

Nadere informatie

Reglement provincie Vlaams-Brabant

Reglement provincie Vlaams-Brabant Reglement provincie Vlaams-Brabant www.vlaamsbrabant.be/reglementen Provinciaal reglement ter ondersteuning van infrastructurele ingrepen ten behoeve van stappers en trappers op prioritaire schoolroutes

Nadere informatie

Riolerings- en wegeniswerken OPW3003: Ringlaan en Hollestraat Opwijk. Leidend Ingenieur studiebureau Astroplan

Riolerings- en wegeniswerken OPW3003: Ringlaan en Hollestraat Opwijk. Leidend Ingenieur studiebureau Astroplan Riolerings- en wegeniswerken OPW3003: Ringlaan en Hollestraat Opwijk Rik Rosseneu: Thierry Adriaensens: Leidend Ingenieur studiebureau Astroplan Projectmanager Aquafin 1 Inhoud 1. Waterzuivering in Vlaanderen

Nadere informatie

Wegenis- en rioleringswerken Bist

Wegenis- en rioleringswerken Bist Wegenis- en rioleringswerken Bist Infovergadering 18-01-2017 1 Agenda Voorstelling panel Waarom deze werken Wat gaat er veranderen Hoe zullen de werken praktisch verlopen Hoe zal het nieuwe wegdek eruit

Nadere informatie

Infovergadering bewoners woensdag 19 januari 2011. www.mebumar.be

Infovergadering bewoners woensdag 19 januari 2011. www.mebumar.be Infovergadering bewoners woensdag 19 januari 2011 Programma 1. Verwelkoming Gemeente Hulshout 2. Voorstelling Hidrorio Gemeentelijke rioleringsbeheerder Pidpa/Hidrorio 3. Toelichting bij het ontwerp Studiebureau

Nadere informatie

Afkoppelen op privaat terrein. Tom Van Den Bossche

Afkoppelen op privaat terrein. Tom Van Den Bossche Afkoppelen op privaat terrein Tom Van Den Bossche 19/09/2017 Inhoud Wat is afkoppelen? Waarom afkoppelen? Wetgeving Wat doet de afkoppelingsdeskundige? Keuze van uitvoering, wie betaalt wat? Hoeveel bedraagt

Nadere informatie

10 jaar rioolbeheerder Van opdracht tot uitvoering

10 jaar rioolbeheerder Van opdracht tot uitvoering 10 jaar rioolbeheerder Van opdracht tot uitvoering Hoe krijgt een gecombineerde Aquafin/Infrax/AWV/gemeente/(De Lijn) opdracht vorm? Overlegmomenten met betrokken actoren De vele hindernissen om tot uitvoering

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 13 oktober 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00915 Onderwerp: Overheidsopdracht van werken - Uitvoeren van wegen- en rioleringswerken in de Groenestaakstraat,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Goedkeuring van 1 addendum bij de sectorconvenant Transport en logistiek en Grondafhandeling op Luchthavens

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES VOOR DE VERFRAAIING VAN GEVELS

GEMEENTELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES VOOR DE VERFRAAIING VAN GEVELS GEMEENTELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES VOOR DE VERFRAAIING VAN GEVELS Artikel 1.- TOEKENNING VAN EEN PREMIE VOOR DE VERFRAAIING VAN GEVELS Binnen de perken van de beschikbare kredieten

Nadere informatie

Infovergadering fietspad N121. Dinsdag 13 mei 2014

Infovergadering fietspad N121. Dinsdag 13 mei 2014 Infovergadering fietspad N121 Dinsdag 13 mei 2014 Opbouw van de infovergadering Inleiding dhr. Filip De Clercq, afdelingshoofd grondgebiedszaken gemeente Schilde Toelichting van de plannen dhr. Gert Weymans,

Nadere informatie

Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief

Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief SUBSIDIEREGLEMENT Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief Artikel 1 Artikel 2 Definities Hemelwater: verzamelnaam

Nadere informatie

Spoor 3: Bevestigen-actualiseren van het gemeentelijk mobiliteitsplan

Spoor 3: Bevestigen-actualiseren van het gemeentelijk mobiliteitsplan Spoor 3: Bevestigen-actualiseren van het gemeentelijk mobiliteitsplan Stappenplan mei 2009 Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid Inhoud 1. Inleiding...3 1.1. Achtergrond...3 1.2. Doel...3 2.

Nadere informatie

Riolering-en wegeniswerken Beukenlaan - Platanenlaan 17/1/2019

Riolering-en wegeniswerken Beukenlaan - Platanenlaan 17/1/2019 Riolering-en wegeniswerken Beukenlaan - Platanenlaan 17/1/2019 Werken aan zuiver water Inhoud: De werken Wegeniswerken Waarom deze rioleringswerken Werkwijze Te verwachte hinder Fasering / Omleidingen

Nadere informatie

MOBILITEIT. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT

MOBILITEIT. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT 353 MOBILITEIT Provincieraadsbesluit van 26 februari 2015 in verband met de goedkeuring van de wijziging van het provinciaal subsidiereglement voor de aanleg of herinrichting van fietspaden op het bovenlokaal

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 16 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00612 Onderwerp: Overheidsopdracht van werken - Uitvoeren van wegen- en rioleringswerken in de Braemstraat te

Nadere informatie

BELASTING OP WONINGEN DIE BESCHOUWD WORDEN ALS ONGESCHIKT OF ONBEWOONBAAR GECOÖRDINEERD REGLEMENT NA GOEDKEURING GR 30 maart 2017

BELASTING OP WONINGEN DIE BESCHOUWD WORDEN ALS ONGESCHIKT OF ONBEWOONBAAR GECOÖRDINEERD REGLEMENT NA GOEDKEURING GR 30 maart 2017 BELASTING OP WONINGEN DIE BESCHOUWD WORDEN ALS ONGESCHIKT OF ONBEWOONBAAR GECOÖRDINEERD REGLEMENT NA GOEDKEURING GR 30 maart 2017 Art.1: Algemene bepalingen 1.1. Definities 1.2. Belastbare grondslag Art.

Nadere informatie

Reglement provincie Vlaams-Brabant

Reglement provincie Vlaams-Brabant Reglement provincie Vlaams-Brabant www.vlaamsbrabant.be/reglementen Provinciaal reglement voor het toekennen van subsidies voor de aanleg en herinrichting van fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel

Nadere informatie

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD Situering van het dossier Bevoegd lid college 1 schepen E. Feys Dienst technische dienst Volgnummer dossier 13 Onderwerp Stedenbouw en ruimtelijke ordening. Ontwerp gemeentelijk

Nadere informatie

Infodagen mobiliteit. Provinciaal Mobiliteitscharter. Provinciaal Mobiliteitsbeleid 6/02/2013

Infodagen mobiliteit. Provinciaal Mobiliteitscharter. Provinciaal Mobiliteitsbeleid 6/02/2013 Infodagen mobiliteit 7 februari 2013 Vereniging van Vlaamse Provincies Provincie Oost-Vlaanderen Gedeputeerde Mobiliteit Peter Hertog Directeur directie Ruimte R01 Mark Cromheecke 1 Provinciaal Mobiliteitscharter

Nadere informatie

HET REGLEMENT JEUGDWERK INFRASTRUCTUUR SOORTEN SUBSIDIE BEDRAGEN

HET REGLEMENT JEUGDWERK INFRASTRUCTUUR SOORTEN SUBSIDIE BEDRAGEN HET REGLEMENT WERK INFRASTRUCTUUR HELPT OM JOUW WERKING UIT TE BOUWEN ZORGT VOOR EEN MINIMALE KWALITEIT WIL DUURZAME LOKALEN & POLYVALENT GEBRUIK SOORTEN SUBSIDIE ( 6.000 ) OVERMACHT

Nadere informatie

Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen

Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen Zitting van 24 mei 2007. Gepubliceerd op 29 mei 2007. Artikel 1. Definities - dakoppervlakte: de oppervlakte

Nadere informatie

30/09/2010. Inrichten en aanleggen volgens de regels Steven Clays, Trage Wegen vzw. Overzicht van de presentatie

30/09/2010. Inrichten en aanleggen volgens de regels Steven Clays, Trage Wegen vzw. Overzicht van de presentatie Titelblad Steven 30/09/ Inrichten en aanleggen volgens de regels Steven Clays, Trage Wegen vzw Overzicht van de presentatie Vergunningen Normalisatie Concrete ervaringen en vragen - Welke partijen moeten

Nadere informatie

INFOVERGADERING BEVOLKING 11 januari 2010

INFOVERGADERING BEVOLKING 11 januari 2010 INFOVERGADERING BEVOLKING 11 januari 2010 DRIE EIKENSTRAAT (N106) tussen Prins Boudewijnlaan (N173) en brug E19 Hevec is een onderdeel van de Mebumar-groep. PRESENTATIE Situering Probleemstelling Doelstellingen

Nadere informatie

Riolerings- en wegeniswerken B: Collector Mazenzele

Riolerings- en wegeniswerken B: Collector Mazenzele Tim Vereertbrugghen: Thierry Adriaensens: Riolerings- en wegeniswerken 22.161B: Collector Mazenzele Leidend Ingenieur studiebureau Sweco Projectmanager Aquafin 1 Inhoud 1. Waterzuivering in Vlaanderen

Nadere informatie

STEDELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE VOOR HET RESTAUREREN VAN GEBOUWEN MET ERFGOEDWAARDE

STEDELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE VOOR HET RESTAUREREN VAN GEBOUWEN MET ERFGOEDWAARDE stad brugge dienst ruimtelijke ordening STEDELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE VOOR HET RESTAUREREN VAN GEBOUWEN MET ERFGOEDWAARDE Herziening Vastgesteld door de Gemeenteraad in zitting van

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK NR. 351

BIJZONDER BESTEK NR. 351 OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN SINT-GILLIS BIJZONDER BESTEK NR. 351 AFWIJKINGEN Zie A, I, 5. VOORWERP VAN DE OPDRACHT. De opdracht betreft de aanpassing van de elektrische installaties

Nadere informatie

Reglement provincie Vlaams-Brabant

Reglement provincie Vlaams-Brabant Reglement provincie Vlaams-Brabant www.vlaamsbrabant.be/reglementen Provinciaal reglement voor het toekennen van subsidies voor de aanleg en herinrichting van fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel

Nadere informatie

Mesen/Heuvelland Herinrichting dorpskern

Mesen/Heuvelland Herinrichting dorpskern Mesen/Heuvelland Herinrichting dorpskern Wegenis- en rioleringswerken in de Ieperstraat, Gentstraat, Armentiersstraat, Armentierssteenweg Bewonersvergadering: 24 mei 2011 1 2 INITIATIEF IS SAMENWERKING

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER Titel I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1. De Vlaamse toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 21 december 2001 houdende

Nadere informatie

Burgemeester S. Vandenberghe

Burgemeester S. Vandenberghe DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD Situering van het dossier Bevoegd lid college Burgemeester S. Vandenberghe Dienst verkeer Volgnummer dossier 2 Onderwerp Verkeer en mobiliteit. Verbreden en verdiepen van het

Nadere informatie

Artikel 2 De subsidies worden toegekend per werkjaar. Een werkjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.

Artikel 2 De subsidies worden toegekend per werkjaar. Een werkjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM TOELAGEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN DE GEWONE PROJECTENSTEUN, LANGDURIGE PROJECTEN- STEUN, NOODHULP EN WERELDPARTNER 11.11.11. (goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 april 2009)

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG VAN EEN RONDWEG OF EEN ANDERE NIEUWE VERBINDENDE OF ONTSLUITENDE GEWESTWEG. (dd/mm/jjjj)

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG VAN EEN RONDWEG OF EEN ANDERE NIEUWE VERBINDENDE OF ONTSLUITENDE GEWESTWEG. (dd/mm/jjjj) SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG VAN EEN RONDWEG OF EEN ANDERE NIEUWE VERBINDENDE OF ONTSLUITENDE GEWESTWEG / / II. NIS-nr. datum ondertekening nummer type volgnummer (dd/mm/jjjj) overeenkomst

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst voor de bewegwijzering functionele fietsroutenetwerken

Samenwerkingsovereenkomst voor de bewegwijzering functionele fietsroutenetwerken LOGO GEMEENTE(N) Samenwerkingsovereenkomst voor de bewegwijzering functionele fietsroutenetwerken Overeenkomst bewegwijzering functionele fietsroutenetwerken maart 2013 p1/5 TUSSEN VOLGENDE PARTNERS: De

Nadere informatie

Evaluatie van de subsidiëringsprogramma s en van de besteding van de kredieten

Evaluatie van de subsidiëringsprogramma s en van de besteding van de kredieten Evaluatie van de subsidiëringsprogramma s en van de besteding van de kredieten Forum Saneringsinfrastructuur 17 juni 2014 Overzicht Beknopte historiek subsidiebesluit Belangrijkste doelstellingen Procedure

Nadere informatie

VVP-advies betreffende het ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het BVR mobiliteitsbeleid

VVP-advies betreffende het ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het BVR mobiliteitsbeleid Datum 4 september 2017 Nota VVP-advies betreffende wijziging BVR mobiliteitsbeleid VVP-advies betreffende het ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het BVR mobiliteitsbeleid Situering

Nadere informatie

ZELZATE RUP EUROHAL. Procesnota

ZELZATE RUP EUROHAL. Procesnota ZELZATE RUP EUROHAL 01.06.2018 WWW.VENECO.BE I. COLOFON Dit document is een publicatie van Gemeentebestuur Zelzate Grote Markt 1 9060 Zelzate Planid: RUP_43018_214_00006_00001 Versie Datum Omschrijving

Nadere informatie

Omzendbrief MOW/2009/02

Omzendbrief MOW/2009/02 Omzendbrief MOW/2009/02 Omzendbrief MOW/2009/02 Aan Departement MOW, Agentschap Wegen en Verkeer, nv De Scheepvaart, Waterwegen en Zeekanaal NV Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn Vlaamse lokale en provinciale

Nadere informatie

Werken N134 Infoavond

Werken N134 Infoavond Infoavond 06-02-2018 Wat begon als een fietspadproject Het aanleggen van fietspaden langs de N134 van kmpt.0 tot kmpt.6 met bijhorende opbraak- en herstelwerken, plaatsen van 2 fietsbruggen, realisatie

Nadere informatie

Artikel 2 De studentenhuisvestingssubsidie bestaat uit 2 luiken: - de starterssubsidie; - de investeringssubsidie;

Artikel 2 De studentenhuisvestingssubsidie bestaat uit 2 luiken: - de starterssubsidie; - de investeringssubsidie; Reglement betreffende het toekennen van studentenhuisvestingssubsidies ter bevordering van het behoud en vergroten van het aanbod aan kwalitatieve studentenkamers. Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

Ministerieel besluit van 8 juli 1966 (B.S. van 9.8.1966) houdende de interne regeling van de controle op de vastlegging van de uitgaven.

Ministerieel besluit van 8 juli 1966 (B.S. van 9.8.1966) houdende de interne regeling van de controle op de vastlegging van de uitgaven. Ministerieel besluit van 8 juli 1966 (B.S. van 9.8.1966) houdende de interne regeling van de controle op de vastlegging van de uitgaven. COORDINATIE WIJZIGEND BESLUIT 1. M.B. van 14.4.1967 (B.S. van 6.5.1967)

Nadere informatie

Hiermee speelt het gemeentebestuur een stimulerende rol voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs.

Hiermee speelt het gemeentebestuur een stimulerende rol voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs. REGLEMENT VOOR HET TOEKENNEN VAN EEN SUBSIDIE VOOR ONDERWIJSINFRASTRUCTUUR VOOR SCHOLEN OP GRONDGEBIED STEENOKKERZEEL HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN ARTIKEL 1. DOELSTELLING 1 Binnen de grenzen van de jaarlijks

Nadere informatie

Aanvraag van een planologisch attest

Aanvraag van een planologisch attest Bijlage I Model I Aanvraag van een planologisch attest AFDELINGSCODE- (Vul hier het adres in van de gedelegeerd planologisch ambtenaar) In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum Bezorg

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG. (dd/mm/jjjj)

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG. (dd/mm/jjjj) SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG./ / I NIS-nr. datum ondertekening nummer type volgnummer (dd/mm/jjjj) overeenkomst overeenkomst DE PARTIJEN Tussen: het Vlaamse Gewest,

Nadere informatie

Fietssnelwegen Van tracéonderzoek tot realisatie

Fietssnelwegen Van tracéonderzoek tot realisatie Fietssnelwegen Van tracéonderzoek tot realisatie Toekomstforum themagroep mobiliteit 15 september 2017 Kris Lambrechts Dienst mobiliteit Fietssnelwegen in Halle-Vilvoorde en BHG http://geo.vlaamsbrabant.be/mobiliteit/

Nadere informatie

Riolerings- en wegeniswerken Geelseweg (N13) Pannenhuisstraat Kempenland Greesstraat Bewonersvergadering 3 september 2018

Riolerings- en wegeniswerken Geelseweg (N13) Pannenhuisstraat Kempenland Greesstraat Bewonersvergadering 3 september 2018 Riolerings- en wegeniswerken Geelseweg (N13) Pannenhuisstraat Kempenland Greesstraat Bewonersvergadering 3 september 2018 Agenda Betrokken actoren Adviserende instanties Projectgebied Historiek Waarom

Nadere informatie

Informatie-vergaderingdd. 29/04/'15. wegenis-en rioleringsdossier Moerstraat

Informatie-vergaderingdd. 29/04/'15. wegenis-en rioleringsdossier Moerstraat Informatie-vergaderingdd. 29/04/'15 wegenis-en rioleringsdossier Moerstraat Overzicht Betrokken partijen Projectgegevens Werken in uitvoering» riolering» bovenbouw» dwarsprofiel Fasering / Toegankelijkheid

Nadere informatie

DOSSIER PREMIE ZONNE-INSTALLATIES

DOSSIER PREMIE ZONNE-INSTALLATIES Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 DOSSIER PREMIE ZONNE-INSTALLATIES Aanvraagformulier vind je op het einde

Nadere informatie

FINANCIELE GIDS. Begeleidingsacties voor werkzoekenden van 50 jaar en ouder. Departement Partnerships en Netwerk

FINANCIELE GIDS. Begeleidingsacties voor werkzoekenden van 50 jaar en ouder. Departement Partnerships en Netwerk FINANCIELE GIDS Begeleidingsacties voor werkzoekenden van 50 jaar en ouder Departement Partnerships en Netwerk INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE PRINCIPES... 4 A. Het subsidiebedrag... 4 B. De

Nadere informatie

Bijlage 1. Model van samenwerkingsovereenkomst als vermeld in artikel 54, 1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG

Bijlage 1. Model van samenwerkingsovereenkomst als vermeld in artikel 54, 1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013 tot bepaling van de nadere regels betreffende de organisatorische

Nadere informatie

Beleidscontext 2 Ruimte, milieu en economie - 0310 beheer van regen- en afvalwater - 0319/01 rioleringen

Beleidscontext 2 Ruimte, milieu en economie - 0310 beheer van regen- en afvalwater - 0319/01 rioleringen Gemeenteraad Openbare zitting 19 december 2014 dienst openbare werken (LB) 12. Openbare werken: b. Subsidiereglement voor verplichte afkoppelingswerken op particulier domein van hemelwater, afkomstig van

Nadere informatie

Collector Overslag/Wegeniswerken

Collector Overslag/Wegeniswerken Collector Overslag/Wegeniswerken Ramonshoek: infoavond 10 maart 2016 Waarom zijn we hier samen? Wie zijn wij? Doel van de werken Toelichting rioleringswerken Inrichting van de nieuwe wegenis Voorbereiding

Nadere informatie