Beste lezer, Overlijden Nol Graas

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste lezer, Overlijden Nol Graas"

Transcriptie

1 Beste lezer, Voor de zomervakantie hebben we de bijeenkomst gehad waarop we samen hebben gesproken over de ontwikkelingen rondom voormalig Vliegveld Twente. Inmiddels is er veel gebeurd en gaat er nog veel gebeuren. In deze tweede nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van een aantal ontwikkelingen die ook van belang zijn voor natuur en landschap in dit mooie gebied. Hartelijke groet, Jacob van Olst Overlijden Nol Graas Op 22 september is Nol Graas, voorzitter van VOLT-Twente, (Vereniging Omwonenden Luchthaven Twente) overleden aan de gevolgen van kanker. Nol was als voorzitter van VOLT-Twente het gezicht tegen een heropening van een burgerluchthaven. Met een gezamenlijke rouwadvertentie hebben we Nol bedankt voor zijn standvastige inzet voor het Twentse landschap. Nol is 71 jaar geworden. We wensen de mensen om hem heen veel sterkte.

2 Nol Graas, bron TV Enschede Nieuwe EHS Nieuwe EHS op terrein voormalige vliegbasis bijna klaar De nieuwe EHS op het vliegveld is bijna klaar. Deze vormt een belangrijke verbindende schakel tussen de Lonnekerberg en de landgoederen rond Hof Espelo. In het laatste kwartaal van 2015 worden de werkzaamheden afgerond, waarbij ook de hekken worden verwijderd. Omdat we blij zijn met de realisatie van deze nieuwe natuur zijn we betrokken bij de voorbereiding van de openingshandeling. Voor ons vormt de nieuwe natuur bovendien een verbreding van het recreatieve aanbod voor onze gasten op Hof Espelo. We willen hen graag kennis laten maken met de nieuwe natuur, en de bijzondere geschiedenis van het vliegveldverleden. Samen met de nieuwe natuur is onder andere een belevingspad aangelegd dat de bezoeker langs relicten van het vliegveldverleden leidt, zoals de brandstoftanks en de schietbanen. Voorlopig heeft de aannemer nog een onderhoudsverplichting. Het is nog niet duidelijk wie de toekomstige eigenaar of beheerder wordt van de nieuwe EHS.

3 Bekijk de kaart bij ADT Fliegerhorstroute Cultuurhistorische parels rondom en op het vliegveld rijgen we aaneen tot een prachtige (fiets)route. Samen met de gemeente Enschede, Regio Twente en ADT werken we aan de Fliegerhorstroute. Een fietstocht over de voormalige vliegbasis en de omringende landgoederen. In de route worden de cultuurhistorische parels aaneen geregen tot een prachtige route. In de route wordt juist de geschiedenis en de rol van de mens in het gebied verteld en verbeeld. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een uitkijktoren. Deze route zal worden bewegwijzerd en verschijnen in de apps Wandelen in Overijssel en Fietsen in Overijssel, waar u ook tal van andere wandel- en fietsroutes vindt. Vele mensen delen hun mooie verhalen en plekken langs de routes om hetgeen je niet direct ziet zichtbaar te maken in het landschap. De apps zijn te vinden in de appstore en playstore en gratis te downloaden. De routes zijn ook via de website van Landschap Overijssel te downloaden en uit te printen.

4 Wandel- en fietsroutes Lonnekermeer, Marco Gerritsen Vleermuizenonderzoek op de Lonnekerberg Bijzondere soorten aangetroffen tijdens onderzoek Op de Lonnekerberg, direct grenzend aan de voormalige vliegbasis Twente, zijn de zeer zeldzame Bechsteins- en Vale vleermuis ontdekt. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van een onderzoek dat we momenteel laten uitvoeren naar de kwaliteit van onze natuurterreinen. Slechts op enkele plekken in Nederland zijn deze vleermuissoorten eerder waargenomen. Wij maken ons zorgen over de ontwikkelingen rond voormalig vliegbasis Twente voor deze vleermuizen, die uiterst gevoelig zijn voor verstoring. In een persbericht hebben we ADT en de gemeente opgeroepen om in de planvorming extra aandacht te besteden aan deze bijzondere rode-lijst soorten. Binnenkort is het onderzoek afgerond. We organiseren begin december een bijeenkomst voor gemeenten, provincie en ADT om de onderzoeksresultaten te presenteren. Daarbij zullen we de oproep doen om uitvoerig onderzoek te doen naar de effecten van alle ontwikkelingen rond vliegbasis Twente voor deze soorten.

5 Bechsteins en Vale Vleermuis, foto's Richard Gerritsen Technology Base Twente In het rapport van de rekenkamer Oost-Nederland werd nog eens benadrukt dat er sprake is van een aanzienlijk overaanbod aan bedrijventerreinen in Overijssel, met name in Twente. Naast onnodig ruimtebeslag kan dit overaanbod met name voor gemeenten financiële gevolgen hebben. De rekenkamer adviseert een actievere invulling van de regierol van de provincie om een gezondere markt voor bedrijventerreinen te creëren. Wij blijven ons erover verbazen dat er op vliegveld Twente toch nog een extra bedrijventerrein wordt gerealiseerd in de vorm van Technology Base Twente. In augustus werd bekend gemaakt dat het bedrijf Aeronextlife (AXL) zich wil vestiging op de Technology Base. Volgens eigen zeggen is er een grote markt voor het ontmantelen van vliegtuigen en het 'upcyclen' van vliegtuigonderdelen. Het gaat hierbij voornamelijk om het type Boeing 737. In de omgevingsvergunning staat dat het bedrijf gaat beginnen met 35 werknemers en dat aantal op termijn wil verdubbelen. Het bedrijf wil in het voorjaar van 2016 starten, om vervolgens per jaar 10 tota 20 vliegtuigen te recyclen. Om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren is er een omgevingsvergunning verleend door de gemeente Enschede. Na het bestuderen van deze vergunning gaf dit voor Landschap Overijssel geen aanleiding tot het indienen van een zienswijze.

6 Vliegfunctie Naast AXL zijn er diverse meldingen in de media geweest van partijen die interesse zouden hebben in de vliegfunctie. Op 29 oktober werd bijvoorbeeld gemeld dat er 3 gegadigden zijn om op Twente airport te vliegen voor zakenvluchten. Op 4 november verscheen in Tubantia het bericht dat er gesprekken zijn met een vrachtvervoerder. In het advies van de Commissie van Wijzen was vliegen geen doel op zich. Het gebruik van de baan zou op een logische manier moeten inhaken op de gebiedsontwikkeling. We constateren nu dat het behoud van de vliegfunctie als uitgangspunt wordt nagestreefd en de procedures daartoe in gang zijn en worden gezet. Eind november 2015 wordt er een informatieavond georganiseerd over de actuele procedures in het kader van het behoud van die vliegfunctie. De informatieavond wordt georganiseerd door het ministerie van Defensie, die de aanvragen om ontheffing van de militaire aanwijzing behandelt, en door de provincie Overijssel als bevoegd gezag voor het toekomstig Luchthavenbesluit. De avond is op donderdag 26 november 2015 in de Burgerzaal van het stadhuis in Enschede, aan de Langestraat 24. U kunt vrij binnenlopen tussen en uur. Over dit onderwerp verschenen onder andere de volgende items in de pers: Als Landschap Overijssel houden volgen we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en beoordelen we deze op de effecten op mens, plant en dier. Indien nodig zullen we onze zienswijzen inbrengen en ook blijven laten horen.

7 Luchtfoto start- en landingsbaan, bron: Commissie MER Integrale benadering in MER Voor de zomervakantie heeft het ontwerp van de notitie reikwijdte en detailniveau (ONRD) voor de ontwikkeling van Technology Base Twente ter inzage gelegen. De ONRD is de eerste fase bij het opstellen van een milieueffectrapportage (MER) en vormt de afbakening van het onderzoek. Naar aanleiding van de ONRD heeft Landschap Overijssel een uitgebreide zienswijze ingediend bij provincie en gemeente. Een aantal belangrijke punten uit onze zienswijze: -In onze zienswijze vragen we onder andere aandacht voor de integrale benadering zoals geadviseerd door de Commissie van Wijzen. Om versnippering te voorkomen en het ensemble te behouden pleiten we ervoor het gehele voormalige vliegveldterrein in ogenschouw te nemen, en niet slechts een gedeelte daarvan. Daarom hebben we gepleit voor het opstellen van een integrale MER voor de totale gebiedsontwikkeling, en niet alleen voor de noordzijde.

8 - Een ander belangrijke opmerking is dat in de ONRD de focus teveel ligt op economische ontwikkelingsmogelijkheden, terwijl de landschappelijke kwaliteit het fundament moet zijn voor de Technology Base. We hebben gevraagd om de koppeling met de landschappelijke kwaliteit als randvoorwaarde voor de Technology Base op te nemen in het MER. Dat betekent bijvoorbeeld dat een kaalslag geen onderdeel uit kan maken van de reikwijdte van het MER: dat is immers geen reële optie om recht te doen aan de filosofie van een Technolgy Base die is geënt op het waardevolle Twentse landschap. - Een belangrijke tekortkoming van de ONRD is dat er geen aandacht wordt besteed aan de effecten op natuur en landschap buiten het plangebied. In 2013 bleek dat het aangevraagde luchthavenbesluit grote consequenties zou hebben voor de omgeving in de vorm van bomenkap. Ook nu wordt er weer gewerkt aan een nieuwe luchthavenbesluit. Voor ons is op dit moment onduidelijk wat de ruimtelijke effecten van een nieuw luchthavenbesluit zijn. In de ONRD komt dit niet aan de orde. In de ONRD komt dit ook niet aan de orde. De ingediende zienswijzen zijn ook naar de Commissie MER gestuurd, welke de initiatiefnemer van het MER adviseert over het ONRD. Het advies van de Commissie MER kunt u lezen op Tot onze vreugde zien we veel van onze zienswijze terug in het advies van de commissie MER. Zo adviseert de commissie om een samenhangende beschrijving uit te werken van de referentiesituatie, waarbij de totale gebiedsontwikkeling voor luchthaven Twente en omgeving in ogenschouw wordt genomen. Ook geeft de commissie MER aan dat in het MER ook de ruimtelijke gevolgen van een luchthavenbesluit behandeld moeten worden. Ten slotte geeft de commissie MER aan dat de toetsing van plan en alternatieven op landschappelijke en cultuurhistorische effecten zich niet alleen moet richten op (negatieve) effectscores ten gevolge van aantasting en/of verlies van het waardevolle landschap. De commissie MER merkt op dat waarborging van het landschap een uitgangspunt is in het plan van de Technology Base. Daarom moet de toetsing van het plan en alternatieven zich richten op de kwaliteit die behaald kan worden door de (bestaande) landschappelijke kwaliteiten maximaal te integreren in het plan. Inmiddels is de ONRD aangepast naar de NRD. In de NRD zijn veel van onze opmerkingen, en die van andere partijen, verwerkt. Zo zijn we erg blij

9 dat er één MER wordt opgesteld voor de hele gebiedsontwikkeling van de voormalige luchthaven. Iets waar we reeds lang voor pleiten! Wat minder uit de verf komt is de opmerking van de MER-Commissie om van de omliggende natuurgebieden wezenlijke kenmerken en waarden te beschrijven. En vervolgens te onderzoeken welke gevolgen het initiatief heeft op deze actuele en potentiële kenmerken en waarden (Advies Mer-cie blz 11). Hier is weinig mee gedaan. In het MER zullen we dit goed in de gaten houden. Begin november is de NRD vastgesteld in de gemeenteraden van Enschede en Dinkelland. Tegen het besluit om de NRD vast te stellen is geen beroep mogelijk. DE NRD vormt de basis voor het MER welke momenteel wordt opgesteld in opdracht van ADT. Het MER wordt samen met de ontwerpen van de andere ruimtelijke besluiten (luchthavenbesluit, omgevingsplan, structuurvisie) ter inzage gelegd. Naar verwachting zal dit in het eerste halfjaar van 2016 gaan gebeuren. Holthuis, Ruud Ploeg Werk in uitvoering in de terreinen van Landschap Overijssel Omvorming van productie- naar natuurbos Landschap Overijssel voert de komende tijd beheerwerkzaamheden uit in een aantal bospercelen op de terreinen rondom het vliegveld. Het gaat daarbij vooral om de kap van naaldbomen die zijn aangeplant voor de houtproductie. Door de kap komt er meer variatie in de bossen. Licht en

10 warmte krijgen de kans op de bosbodem te komen. Daardoor ontstaat natuurlijke bosverjonging. In het bos vind je dan meer variatie in leeftijd en soorten. En daarvan profiteren vervolgens ook allerlei dieren en kruidachtige planten. Dunning De gezonde en vitale bomen mogen blijven staan. Maar om deze bomen meer ruimte te geven, worden kleinere bomen en struiken die rondom de boom staan, weggekapt. Als een boom geschikt is als nestboom voor vogels en vleermuizen blijft deze ook staan. De bomen die gekapt gaan worden zijn momenteel gemarkeerd. Om te voorkomen dat bomen worden omgehakt waar vogels of andere dieren in zitten, wordt nogmaals een check uitgevoerd kort voor de werkzaamheden starten. Als u vragen heeft over de omvorming van de productiebossen naar natuurbossen kunt u contact opnemen met de terreinbeheerder, Harry Koster, harry.koster@landschapoverijssel.nl Bosomvorming Lonnekerberg 800 jaar Hof Espelo met velen gevierd Het 800 jarig bestaan van landgoed Hof Espelo is bijzonder goed gevierd! Van 17 t/m 27 september organiseerden we feestelijke activiteiten voor een breek publiek, om zo het oudste landgoed in ons bezit in het zonnetje te zetten. Zowel het publiek als vrijwilligers en medewerkers kijken nog regelmatig met veel genoegen terug op bijvoorbeeld Yoga in t bos, de Hof Espelo Run, het Bosconcert en natuurlijk de Rentmeestersdag.

11 De betrokkenheid bij het landgoed is groot! Dank aan ieder die zich op welke manier dan ook heeft ingezet. Ik meld me af voor deze nieuwsbrief

Landschap Overijssel en het voormalige Vliegveld Twente

Landschap Overijssel en het voormalige Vliegveld Twente In overleg met de achterban over: Landschap Overijssel en het voormalige Vliegveld Twente Er is weer volop reuring rondom het voormalige Vliegveld Twente. Hoewel een commerciële burgerluchthaven definitief

Nadere informatie

Informatiebrief TBT.pdf; Persbericht Aeronextlife.pdf

Informatiebrief TBT.pdf; Persbericht Aeronextlife.pdf Nanuru, MH (Anna) Van: BijeenkomstEnschede [bijeenkomst@enschede.nl] Verzonden: dinsdag 18 augustus 2015 13:07 Onderwerp: Informatiebrief en persbericht Bijlagen: Informatiebrief TBT.pdf; Persbericht Aeronextlife.pdf

Nadere informatie

Notitie Ontwikkeling TBT en aanwezigheid van de das

Notitie Ontwikkeling TBT en aanwezigheid van de das Notitie Ontwikkeling TBT en aanwezigheid van de das Vliegveld Twente, Enschede Projectnummer: 6629 Datum: 21-2-2017 Opgesteld: Gerard Lubbers Inleiding De gebiedsregisseur Area Development Twente (ADT)

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Lonnekerberg en Omgeving, StiL

Jaarverslag Stichting Lonnekerberg en Omgeving, StiL Jaarverslag Stichting Lonnekerberg en Omgeving, StiL Op 28 oktober 2013 is Stichting Lonnekerberg en omgeving opgericht. Bestuur: G.J Takkenkamp, voorzitter; M. Witteveen, penningmeester, P. van der Valk,

Nadere informatie

Corsanummer:

Corsanummer: Corsanummer: 1700057079 Op 1 mei 2017 zijn bij de raadsgriffie vragen binnen gekomen van de heer Jelle Kort van de fractie GroenLinks gericht aan de voorzitter van de Raad op grond van ex artikel 38 van

Nadere informatie

StiLte op de Lonnekerberg?

StiLte op de Lonnekerberg? StiLte op de Lonnekerberg? Zorgen over de plannen met De Strip en Oostkamp De Strip Oostkamp Samenvatting rapport tbv kadernota Evenemententerrein Stichting Lonnekerberg (StiL) Januari 2015 1 Inleiding

Nadere informatie

Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede

Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Enschede 2 December 2010 Rapportnummer 0123 Projectnummer

Nadere informatie

Centrum Publieksparticipatie Ontwerp Luchthavenbesluit luchthaven Twente Postbus 30316 2500 GH Den Haag. Geachte heer/mevrouw,

Centrum Publieksparticipatie Ontwerp Luchthavenbesluit luchthaven Twente Postbus 30316 2500 GH Den Haag. Geachte heer/mevrouw, Centrum Publieksparticipatie Ontwerp Luchthavenbesluit luchthaven Twente Postbus 30316 2500 GH Den Haag Datum Behandeld door Telefoonnummer Ons kenmerk Natuurgebied Onderwerp 15 april 2014 M. Huge OV/FL

Nadere informatie

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10 Quickscan natuuronderzoek ivm bestemmingsplan en ontwikkelingen Bellersweg 13 Hengelo Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 9 juli 2013 Rapportnummer 0128 Projectnummer 018 Opdrachtgever

Nadere informatie

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 21 Mei 2014 Rapportnummer 031 Projectnummer 012 opdrachtgever Fam. Ten Dam Kolenbranderweg

Nadere informatie

Massale kap van monumentale bossen in Twente door Luchthavenbesluit

Massale kap van monumentale bossen in Twente door Luchthavenbesluit Stichting Lonnekerberg en omgeving secretariaat: Paul van der Valk Bergweg 261 7524 CV LONNEKER PERSBERICHT 13 maart 2014 Voor eventuele nadere informatie kunt u bellen met Geertjan Takkenkamp: 06-51269954

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING kruising N737 Vliegveldstraat/Oude Vliegveldweg te Deurningen

OMGEVINGSVERGUNNING kruising N737 Vliegveldstraat/Oude Vliegveldweg te Deurningen OMGEVINGSVERGUNNING kruising N737 Vliegveldstraat/Oude Vliegveldweg te Deurningen Zaaknummer: : 16.09282 OLO nummer: : 2151845 Documentnummer : U16.010943 Burgemeester en wethouders van Dinkelland beschikken

Nadere informatie

Luchthaven Twente. Presentatie Gemeenteraad Oldenzaal. Luchtzijdige Bereikbaarheid. 28 oktober 2013

Luchthaven Twente. Presentatie Gemeenteraad Oldenzaal. Luchtzijdige Bereikbaarheid. 28 oktober 2013 Luchthaven Twente Luchtzijdige Bereikbaarheid Presentatie Gemeenteraad Oldenzaal 28 oktober 2013 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2. Bestaande situatie 3. Ontwerp vliegprocedures & route 4. Vervolg 2 3 Aanleiding

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Contact dhr. drs. J. Dijkema T j.dijkema@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van Noordwijkerhout

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Vragen inzake Beantwoording vragen ex. artikel 3.2 van het Reglement van Orde betreffende de geplande bomenkap in de gemeente Sint Anthonis.

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente

Gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente Gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 6 september 2016 / projectnummer: 3059 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) De provincie Overijssel, de gemeente

Nadere informatie

e^verijssel Statenvoorstel nr. PS/2017/48 Samenvatting van het voorgestelde besluit provincie

e^verijssel Statenvoorstel nr. PS/2017/48 Samenvatting van het voorgestelde besluit provincie Statenvoorstel nr. PS/2017/48 Vaststelling Luchthavenbesluit Twente Airport Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 24.01.2017 2017/0017166 dhr. J. Schuring, tel. 06-83524935, J.Schurinq@overiissei.nl dhr. M.

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Hengelosestraat 51 Aan de Gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 26 oktober 2016 1600094017 Mw C. Bensink UW BRIEF VAN UW KENMERK

Nadere informatie

1 januari 2018 Vragen en antwoorden rond het Luchthavenbesluit Gilze-Rijen

1 januari 2018 Vragen en antwoorden rond het Luchthavenbesluit Gilze-Rijen Vragen en antwoorden rond het Luchthavenbesluit Gilze-Rijen 1. Wat is een luchthavenbesluit? In het luchthavenbesluit worden de activiteiten op de luchthaven beschreven: dat betreft de militaire grond-

Nadere informatie

Bestemmingsplan Bedrijventerrein Oosterhorn (Industrieterrein Delfzijl)

Bestemmingsplan Bedrijventerrein Oosterhorn (Industrieterrein Delfzijl) Bestemmingsplan Bedrijventerrein Oosterhorn (Industrieterrein Delfzijl) Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvullingen wind en geur 16 mei 2017 / projectnummer: 3041 1. Toetsingsadvies

Nadere informatie

Massale kap van monumentale bossen in Twente door Lechthavenbesleit

Massale kap van monumentale bossen in Twente door Lechthavenbesleit Van: Stichting Lonnekerberg StiL [mailto:stichtinglonnekerberg@gmail.com] Verzonden: vrijdag 14 maart 2014 7:11 Aan: Statengriffie; Wiggers, R (Renee) Onderwerp: Fwd: FW: Massale kap van monumentale bossen

Nadere informatie

Alternatieve locaties baggerberging, provincie Utrecht Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Alternatieve locaties baggerberging, provincie Utrecht Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Alternatieve locaties baggerberging, provincie Utrecht Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 6 augustus 2008 / rapportnummer 2015-43 1. OORDEEL OVER HET MER De provincie Utrecht is voornemens om

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Geachte heer, mevrouw, Hierbij sturen wij Windkoepel Groen - u nieuwsbrief 10 over Windplan Groen. In deze nieuwsbrief gaat het met name over het ontwerp-inpassingsplan voor Windplan Groen dat bijna klaar

Nadere informatie

O N T W E R P O M G E V I N G S V E R G U N N I N G , 16 oktober 2015

O N T W E R P O M G E V I N G S V E R G U N N I N G , 16 oktober 2015 O N T W E R P O M G E V I N G S V E R G U N N I N G 7856-2015, 16 oktober 2015 Op 28 juli 2015 hebben wij van u een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het kappen van ca. 1000 bomen waarvan

Nadere informatie

Notitie reikwijdte en detailniveau plan-m.e.r. bestemmingsplan Buitengebied 2014

Notitie reikwijdte en detailniveau plan-m.e.r. bestemmingsplan Buitengebied 2014 B en W voorstel 13INT02879 Onderwerp Notitie reikwijdte en detailniveau plan-m.e.r. bestemmingsplan Buitengebied 2014 Samenvatting voorstel Het te actualiseren bestemmingsplan Buitengebied 2014 is kaderstellend

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 297 Besluit van 6 juli 2015, houdende vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van artikel IG van de Wet van 18 december 2008, houdende

Nadere informatie

DBI1410.P103/projectnummer Milieuadvies Bodem en Ecologie Buys Ballotweg in De Bilt

DBI1410.P103/projectnummer Milieuadvies Bodem en Ecologie Buys Ballotweg in De Bilt MILIEUADVIES aan t.a.v. opsteller Gemeente De Bilt W. Zweverink D. Storm telefoon 088 022 50 00 datum 17 juli 2014 kenmerk onderwerp DBI1410.P103/projectnummer Milieuadvies Bodem en Ecologie Buys Ballotweg

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied Boxtel

Bestemmingsplan buitengebied Boxtel Bestemmingsplan buitengebied Boxtel Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 26 januari 2012 / rapportnummer 2438 76 1. Oordeel over het MER De gemeente Boxtel wil het bestemmingsplan

Nadere informatie

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt CONCEPT Omgevingsdienst Regio Utrecht juli 2012 kenmerk/ opgesteld door beoordeeld door Ronald Jansen Dagmar Storm INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...

Nadere informatie

Ontwerp Omgevingsvergunning

Ontwerp Omgevingsvergunning POSTADRES Postbus 250 T 0297 29 16 16 3640 AG Mijdrecht F 0297 28 42 81 BEZOEKADRES Croonstadtlaan 111 E gemeente@derondevenen.nl 3641 AL Mijdrecht I www.derondevenen.nl Stichting Gebiedsontwikkeling Utrecht-W

Nadere informatie

Proces Provinciaal Inpassingsplan N279 Veghel-Asten

Proces Provinciaal Inpassingsplan N279 Veghel-Asten Proces Provinciaal Inpassingsplan N279 Veghel-Asten Waarom dit project? Een toekomstbestendige N279 Veghel-Asten is essentieel voor de economische kracht van Zuidoost-Brabant. Ook is de weg belangrijk

Nadere informatie

Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo

Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo Raadinformatiemarkt 4 april 2018 Opgave MMMV komen tot één integraal besluit over een integraal voorkeursalternatief voor de opgave voor hoogwaterveiligheid

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Stichting Lonnekerberg en omgeving Bergweg CV Enschede

Stichting Lonnekerberg en omgeving Bergweg CV Enschede De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Mevrouw W. Mansveld Centrum Publieksparticipatie Ontwerp luchthavenbesluit luchthaven Twente Postbus 30316 2500 GH Den Haag. Stichting Lonnekerberg en

Nadere informatie

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies Waarom dit windpark? Inzet op energiebesparing en hernieuwbare energie 2020: 14% hernieuwbare energie 2023: 16% hernieuwbare energie Energieakkoord 2020: 6.000 Megawatt (MW) aan windenergie op land in

Nadere informatie

Verbinden van onder- en bovengrond

Verbinden van onder- en bovengrond Verbinden van onder- en bovengrond Herontwikkeling industriële locaties Inhoud - Korte toelichting locaties - Ontwikkelopgave - Verbinden onder- en bovengrond - Discussie Deventer 18 november 2010 Gerben

Nadere informatie

Bestemmingsplannen voormalige Vliegbasis Twenthe Overzicht van wijzigingen (ontwerp vastgesteld)

Bestemmingsplannen voormalige Vliegbasis Twenthe Overzicht van wijzigingen (ontwerp vastgesteld) Bestemmingsplannen voormalige Vliegbasis Twenthe Overzicht van wijzigingen (ontwerp vastgesteld) Gemeente Enschede Programma Stedelijke Ontwikkeling Afdelingen Bestemmen & Vergunnen Februari 2018 OVERZICHT

Nadere informatie

Omdat de weg en het landschap bij elkaar horen. Landschapsplan Amsterdamseweg

Omdat de weg en het landschap bij elkaar horen. Landschapsplan Amsterdamseweg Omdat de weg en het landschap bij elkaar horen Landschapsplan Amsterdamseweg Waarom een integraal landschapsplan? In 2018 voert de provincie onderhoud uit tussen de Schelmseweg en de A12. Voor een goede

Nadere informatie

Pluimveehouderij Duinkerken te Zuidwolde, gemeente De Wolden

Pluimveehouderij Duinkerken te Zuidwolde, gemeente De Wolden Pluimveehouderij Duinkerken te Zuidwolde, gemeente De Wolden Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 26 september 2014 / rapportnummer 2971 26 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) Maatschap

Nadere informatie

Beschermde soorten in Hasselt (Overijssel)

Beschermde soorten in Hasselt (Overijssel) Beschermde soorten in Hasselt (Overijssel) Het belang voor de fauna van bestemmingsplan Hasselt binnen de veste Versie 1 25 november 2008 Zoon buro voor ecologie Colofon Titel Ondertitel Opdrachtgever

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 31 936 Luchtvaartbeleid Nr. 141 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/26

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/26 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 1-4-2014 Nummer voorstel: 2014/26 Voor raadsvergadering d.d.: 15-04-2014 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Couwenhoven 4612, 3703 EM Zeist. Telefoon ;

Couwenhoven 4612, 3703 EM Zeist. Telefoon ; Couwenhoven 4612, 3703 EM Zeist. Telefoon 030-6958618; e-mail: werkgroep@natuurlijkzeist-west.nl Inspreekreactie 21 februari Masterplan Buitensportaccommodaties Geachte leden van de raad, geachte aanwezigen,

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182

Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182 Notitie Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182 Betreft Actualisatie locatieonderzoek natuurwaarden 1 Aanleiding In 2007 is door Grontmij het Locatieonderzoek natuurwaarden Projectlocatiegebied

Nadere informatie

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder 150714-44-RUI-01 Raadsvoorstel start MER procedure Spinder_crdv 1 Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder Aanleiding Stichting MOED heeft een verzoek om herziening van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO

Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO-14-2000 Geachte Burgemeester en Wethouders, Recentelijk is een vergunning aangevraagd, voor de uitbreiding van

Nadere informatie

Park Vliegbasis Soesterberg

Park Vliegbasis Soesterberg Plannen voor Vliegbasis Soesterberg (2009-2012) Aan de ruimtelijke planvorming voor de Vliegbasis Soesterberg is de afgelopen jaren hard gewerkt door de betrokken overheden en verschillende gebiedspartijen.

Nadere informatie

ONTWERPBESTEMMINGSPLAN, ONTWERP-OMGEVINGSVERGUNNINGEN, (AANGEVULD) MER WINDMOLENPARK ELZENBURG-DE GEER

ONTWERPBESTEMMINGSPLAN, ONTWERP-OMGEVINGSVERGUNNINGEN, (AANGEVULD) MER WINDMOLENPARK ELZENBURG-DE GEER ONTWERPBESTEMMINGSPLAN, ONTWERP-OMGEVINGSVERGUNNINGEN, (AANGEVULD) MER WINDMOLENPARK ELZENBURG-DE GEER U kunt reageren op: - het ontwerpbestemmingsplan; - de ontwerp-omgevingsvergunning voor het deelpark

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied Doetinchem

Bestemmingsplan buitengebied Doetinchem Bestemmingsplan buitengebied Doetinchem Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 10 juni 2013 / rapportnummer 2779 31 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) De Gemeente Doetinchem wil verschillende

Nadere informatie

VOLT- Twente

VOLT- Twente 18-6- 2014 VOLT- Twente 1 Liefde is blind! Dec. 2012: Geen aanbiedingen Feb. 2013: Geforceerde LOI Reggeborgh Feb. 2013: NoGf. EC ingetrokken, was niet haalbaar Mei 2013: Concessie Overeenkomst, (CO) te

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 15 mei 2017 / projectnummer: 2732 1. Toetsingsadvies Inleiding De gemeente Moerdijk

Nadere informatie

Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel Houtopstanden en 2 e wijziging APV, Hoofdstuk 4, afd. 3 Het bewaren van houtopstanden

Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel Houtopstanden en 2 e wijziging APV, Hoofdstuk 4, afd. 3 Het bewaren van houtopstanden Onderwerp Portefeuillehouder Broekhuizen en Siebenga Datum collegebesluit 21 februari 2017 Opsteller mevr. H. Huisman Registratie GF17.20016 Agendapunt Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp IJsbaan Ruurlo Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein Informerende Commissie

Nadere informatie

Voldoende afstand tot windturbines en belangrijke kabels en leidingen. archeologische vindplaatsen, natuurgebieden, etc.).

Voldoende afstand tot windturbines en belangrijke kabels en leidingen. archeologische vindplaatsen, natuurgebieden, etc.). Hoe vindt de trechtering van groot concept zoekgebied naar voorkeursalternatief plaats? Om tot een voorkeurslocatie voor het station en voorkeurslocatie voor de kabelcircuits te komen worden een aantal

Nadere informatie

Uitbreiding golfbaan De Scherpenbergh te Lieren

Uitbreiding golfbaan De Scherpenbergh te Lieren Uitbreiding golfbaan De Scherpenbergh te Lieren Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 22 augustus 2011 / rapportnummer 1648 75 1. Oordeel over het MER In 2002 heeft de gemeente Apeldoorn een bestemmingsplan

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten Ruimtelijke onderbouwing Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten 1. Inleiding 1.1. Aanleiding Op 2 september 2013 is een omgevingsvergunning aangevraagd door de provincie Fryslân voor de aanleg

Nadere informatie

Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde

Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde 22 december 2011 Zoon buro voor ecologie Colofon Project: Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde Opdrachtgever: mro Uitvoerder Zoon

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen

Hartelijk welkom. Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen Hartelijk welkom Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen Programma Opening Opzet en doel van deze avond Even terug kijken Hoe staat het met de Programmatische Aanpak Stikstof Korte samenvatting

Nadere informatie

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Factsheet Lelystad Airport Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen

Nadere informatie

Maximabrug Alphen aan den Rijn - Rijnwoude

Maximabrug Alphen aan den Rijn - Rijnwoude Maximabrug Alphen aan den Rijn - Rijnwoude Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 16 februari 2012 / rapportnummer 2557 72 1. Oordeel over het MER De gemeenten Rijnwoude en Alphen aan den Rijn willen

Nadere informatie

Bedrijvenpark IBF Heerenveen

Bedrijvenpark IBF Heerenveen Bedrijvenpark IBF Heerenveen Toetsingsadvies over het planmer voor de 2 e partiële herziening van het bestemmingsplan 11 juli 2013 / rapportnummer 2120 110 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER)

Nadere informatie

Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november

Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november 2018 1 21 november 2018 2 Onderwerpen 1. Welkom en introductie klankbordgroep 2. Voorstelrondje en verwachtingen 3. Status van project/proces 4. Toelichting

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. 'Tö/ÄOiS/Ubuj. Dat. ontv.: \ J ME 2015

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. 'Tö/ÄOiS/Ubuj. Dat. ontv.: \ J ME 2015 '< Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 overijssel.nl postbus@overijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr.

Nadere informatie

Plan van Aanpak aanvraag kapvergunningen en uitvoering kappen bomen Quatrebras

Plan van Aanpak aanvraag kapvergunningen en uitvoering kappen bomen Quatrebras Plan van Aanpak aanvraag kapvergunningen en uitvoering kappen bomen Quatrebras 1. Inleiding 2. Context 2.1 Omlegging A9 2.2 Quatrebras 2.3 Natuurwetgeving 3. Plan van Aanpak kapvergunningen 3.1 Bomen verplanten

Nadere informatie

Vervanging Steekterbrug Informatie bijeenkomst 6 oktober 2014 Disclaimer

Vervanging Steekterbrug Informatie bijeenkomst 6 oktober 2014 Disclaimer Vervanging Informatie Steekterbrug bijeenkomst 6 oktober 2014 Disclaimer Deze presentatie is toegelicht tijdens de informatieavond op 6 oktober in het stadhuis van de gemeente Alphen aan den Rijn. Vrije

Nadere informatie

9*-`" **"' * Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Bestemmingsplan Buitengebied Gemeente Dalfsen Datum: 14 mei 2013

9*-` **' * Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Bestemmingsplan Buitengebied Gemeente Dalfsen Datum: 14 mei 2013 9*-`" **"' * Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Bestemmingsplan Buitengebied Gemeente Dalfsen Datum: 14 mei 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 73 lnformant:

Nadere informatie

Vleermuisonderzoek Houtakker II te Bemmel

Vleermuisonderzoek Houtakker II te Bemmel Vleermuisonderzoek Houtakker II te Bemmel Gemeente Lingewaard 2 oktober 2008 Eindrapport 9T7382 Entrada 301 Postbus 94241 1090 GE Amsterdam +31 (0)20 569 77 00 Telefoon Fax info@amsterdam.royalhaskoning.com

Nadere informatie

Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling

Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling Hieronder wordt per windpark weergegeven wat de algemene stand van zaken is. Het windpark dat het verst in procedure is staat bovenaan in deze lijst.

Nadere informatie

Notitie flora en fauna

Notitie flora en fauna Notitie flora en fauna Titel/locatie Projectnummer: 6306 Datum: 11-6-2013 Opgesteld: Rosalie Heins Gemeente Baarn is voornemens om op de locatie van de huidige gemeentewerf een nieuwe brede school ontwikkelen.

Nadere informatie

Renovatie kantoor Stedin te Utrecht (Nijverheidsweg 15)

Renovatie kantoor Stedin te Utrecht (Nijverheidsweg 15) Renovatie kantoor Stedin te Utrecht (Nijverheidsweg 15) Toelichting/onderbouwing bij herziene aanvraag kapvergunning, d.d. 4 juli 2017 Naar aanleiding van een eerder ingetrokken aanvraag voor een kapvergunning

Nadere informatie

Landgoed t Amelinksbos te Enschede april 2012

Landgoed t Amelinksbos te Enschede april 2012 Landgoed t Amelinksbos te Enschede april 2012 Te Koop: Nieuw ontwikkeld landgoed in historisch landschap LANDGOED T AMELINKSBOS TE ENSCHEDE Beschrijving van het landgoed en haar mogelijkheden Opdrachtgever(s):

Nadere informatie

Dit geeft ons aanleiding om de volgende op en aanmerkingen bij het initiatief te plaatsen:

Dit geeft ons aanleiding om de volgende op en aanmerkingen bij het initiatief te plaatsen: Gemeente Lelystad Ingekomen DVU Gemeente Lelystad 2 6 FEB 2016 Kopie aan: College van Burgemeester en Wethouders Postbus 91 8200 AB Lelystad Lelystad, 24 februari 2016 Kenmerk: 160166 160005660 Stichting

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing bouw schaapskooi Haarweg 16 in Ruurlo

Ruimtelijke onderbouwing bouw schaapskooi Haarweg 16 in Ruurlo Ruimtelijke onderbouwing bouw schaapskooi Haarweg 16 in Ruurlo Inlichtingen: Gemeente Berkelland Afdeling Technisch Ontwerp en Realisatie Telefoon: 0545-250 325 Borculo, juli 2009 Ruimtelijke onderbouwing

Nadere informatie

Vleeskuikenhouderij Haambergweg 11 te Beringe, gemeente Peel en Maas

Vleeskuikenhouderij Haambergweg 11 te Beringe, gemeente Peel en Maas Vleeskuikenhouderij Haambergweg 11 te Beringe, gemeente Peel en Maas Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 30 juni 2015 / rapportnummer 2999 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) De firma

Nadere informatie

Landschap Overijssel G. Brouwer Popenallee KW DALFSEN. Datum 18 januari 2017 Betreft Beslissing op aanvraag. Geachte mevrouw Brouwer,

Landschap Overijssel G. Brouwer Popenallee KW DALFSEN. Datum 18 januari 2017 Betreft Beslissing op aanvraag. Geachte mevrouw Brouwer, > Retouradres Postbus 40225, 8004 DE Zwolle Landschap Overijssel G. Brouwer Popenallee 39 7722 KW DALFSEN Ondernemend Nederland Postbus 40225, 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 ffwet@rvo.nl Betreft

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied Breda Oost (Bavel)

Bestemmingsplan buitengebied Breda Oost (Bavel) Bestemmingsplan buitengebied Breda Oost (Bavel) Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 11 januari 2016 /projectnummer 3084 1. Oordeel over het Milieueffectrapport (MER) De gemeente Breda heeft het

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing. t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik)

Ruimtelijke Onderbouwing. t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik) Ruimtelijke Onderbouwing t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik) Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1. Aanleiding Stichting Spurd heeft een aanvraag om omgevingsvergunning

Nadere informatie

Bestemmingsplan Rotterdam The Hague Airport

Bestemmingsplan Rotterdam The Hague Airport Bestemmingsplan Rotterdam The Hague Airport Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 17 augustus 2015 / rapportnummer 2885 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) De gemeente Rotterdam heeft

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 31 936 Luchtvaartbeleid Nr. 119 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Blad 2. Beoordeling verzoek

Blad 2. Beoordeling verzoek Ruimtelijke onderbouwing voor het afwijken van het bestemmingsplan ten behoeve van het dempen van een kadesloot en verbreden van watergangen in de Wergeastermarpolder Door het Wetterskip Fryslân is een

Nadere informatie

Oproep Vereniging Vrienden van het Bentwoud om nodeloze boomkap N209 tussen A12 en Benthuizen langs Bentwoud te voorkomen

Oproep Vereniging Vrienden van het Bentwoud om nodeloze boomkap N209 tussen A12 en Benthuizen langs Bentwoud te voorkomen Oproep Vereniging Vrienden van het Bentwoud om nodeloze boomkap N209 tussen A12 en Benthuizen langs Bentwoud te voorkomen Aan de leden van Provinciale Staten van Zuid-Holland Per e-mail Bentwoud, 14 februari

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega

Ruimtelijke onderbouwing. Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega Ruimtelijke onderbouwing Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

startnota PRUP SPG RECONVERSIE MILITAIRE BASIS KOKSIJDE

startnota PRUP SPG RECONVERSIE MILITAIRE BASIS KOKSIJDE startnota PRUP SPG RECONVERSIE MILITAIRE BASIS KOKSIJDE inhoud 01 VOORGESCHIEDENIS 02 WAT IS EEN STARTNOTA? 03 VAN ONTWERPEND ONDERZOEK TOT BESTEMMINGSPLAN 04 PARTICIPATIE startnota PRUP SPG RECONVERSIE

Nadere informatie

Concept verslag COVM-vergadering van 11 september Opening en mededelingen

Concept verslag COVM-vergadering van 11 september Opening en mededelingen Concept verslag COVM-vergadering van 11 september 2014. 1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heeft geen mededelingen. Secretaris vermeldt dat er naast een aantal afmeldingen,

Nadere informatie

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Pina Dekker Gemeente Ooststellingwerf, beleidsmedewerker en ondersteunend lid van de werkgroep Es van Tronde. Deze notitie

Nadere informatie

BESLUITVORMINGSPROCES

BESLUITVORMINGSPROCES > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Geitenhouderij Beldsweg 20 te Ambt Delden, gemeente Hof van Twente

Geitenhouderij Beldsweg 20 te Ambt Delden, gemeente Hof van Twente Geitenhouderij Beldsweg 20 te Ambt Delden, gemeente Hof van Twente Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 21 maart 2016 / projectnummer: 2998 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) De maatschap

Nadere informatie

Bestemmingsplan Duinen, gemeente Katwijk

Bestemmingsplan Duinen, gemeente Katwijk Bestemmingsplan Duinen, gemeente Katwijk Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 11 december 2012 / rapportnummer 2717 29 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) De gemeente Katwijk wil een

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

De blik vooruit: De nieuwe Wet natuurbescherming. Anne Reichgelt, Annelies Blankena en Evelien Verbij

De blik vooruit: De nieuwe Wet natuurbescherming. Anne Reichgelt, Annelies Blankena en Evelien Verbij De blik vooruit: De nieuwe Wet natuurbescherming Anne Reichgelt, Annelies Blankena en Evelien Verbij 1. Intro Wet Natuurbescherming Doel: natuurwetgeving vereenvoudigen en nauwer aan laten sluiten bij

Nadere informatie

Informatieavond IJsseluiterwaarden Olst

Informatieavond IJsseluiterwaarden Olst Informatieavond IJsseluiterwaarden Olst Agenda 20.00 uur Welkomstwoord, Marcel Tonkes, projectleider provincie Overijssel 20.10 uur Inrichtingsplan, Matthijs Logtenberg, DLG 20.30 uur Burgemeester Ton

Nadere informatie

Beheer van bomen en bos i.r.t. vleermuizen

Beheer van bomen en bos i.r.t. vleermuizen Beheer van bomen en bos i.r.t. vleermuizen Als je niets doet. krijg je bos, bos en Als je niets doet met bos. krijg je chaos.? Bos of. plantage? We hebben een uitgebreide cultuur van omgaan met bomen Bomen

Nadere informatie

Windpark de Hoevensche Beemden te Halderberge Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Windpark de Hoevensche Beemden te Halderberge Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Windpark de Hoevensche Beemden te Halderberge Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 27 augustus 2009 / rapportnummer 2130-60 1. OORDEEL OVER HET MER ENECO heeft het voornemen om een windpark in

Nadere informatie

Notitie actualiteit MER en Landschapsplan A27/A12 Ring Utrecht. Datum Juni 2018 Status Definitief

Notitie actualiteit MER en Landschapsplan A27/A12 Ring Utrecht. Datum Juni 2018 Status Definitief Notitie actualiteit MER en Landschapsplan A27/A12 Ring Utrecht Datum Juni 2018 Status Definitief Colofon Uitgegeven door Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Rijkswaterstaat Midden Nederland Postbus

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Nanuru, MH (Anna) Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Hans Ganzeboom [hejganzeboom@gmail.com] vrijdag 29 januari 2016 10:00 Statengriffie commissie verkeer en vervoer op 3 februari 2016 MKBA-briefPS290116.docx;

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma Zuid-Beveland West. Informatieavond Hansweert 23 oktober 2018

Hoogwaterbeschermingsprogramma Zuid-Beveland West. Informatieavond Hansweert 23 oktober 2018 Hoogwaterbeschermingsprogramma Zuid-Beveland West Informatieavond Hansweert 23 oktober 2018 Programma 19.30 uur Opening (Bert de Smet) 19.35 uur Inleiding + korte terugblik (Alex de Smet) 19.45 uur Van

Nadere informatie

Golfbaan Kerkehout. Schetsontwerp

Golfbaan Kerkehout. Schetsontwerp Golfbaan Kerkehout Schetsontwerp Golfbaan kerkehout Schetsontwerp Opdrachtgever Leidschendamse Golfvereniging In samenwerking met Grontmij en Alan Rijks Locatie Kerkehout, Zuid Holland Soort project schetsontwerp

Nadere informatie

Windpark Wieringermeer

Windpark Wieringermeer Windpark Wieringermeer Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 31 oktober 2014 / rapportnummer 2850 50 1. Oordeel over het aangevulde milieueffectrapport Windkracht Wieringermeer

Nadere informatie

Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten

Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten Ruimtelijke onderbouwing Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten Ruimtelijke onderbouwing voor de aanleg van een paardenbak Het Zuid 34 te Drachten 1 Ruimtelijke onderbouwing voor de aanleg van een paardenbak

Nadere informatie