Raadsmededeling - Openbaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsmededeling - Openbaar"

Transcriptie

1 Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 22/2014 Datum : 21 januari 2014 B&W datum : 28 januari 2014 Portefeuillehouder : T.M.M. Kok Onderwerp : Project zonne-energie op de gronden hoek Sondernweg/Zomerweg Aanleiding Op 9 juli 2013 heeft de gemeenteraad een notitie met betrekking tot de mogelijke invulling van het bedrijventerrein Aalten-West, in afwachting van nadere informatie, voor kennisgeving aangenomen. Een onderdeel van deze invulling is het mogelijk realiseren van duurzame energie in de vorm van een solarpark op deze gronden, die nu nog voor agrarische doeleinden in gebruik zijn. Indertijd is aan ons informatie ter beschikking gesteld, waarin is aangegeven dat deze vorm van opwekking van duurzame energie ook financieel gezien- erg aantrekkelijk is. Voor ons is dit aanleiding geweest ons serieus verder te verdiepen op dit punt, in het bijzonder voor wat betreft de realisatie van een solarpark. De afgelopen periode is een algemeen oriënterend onderzoek gedaan naar de realisering van een solarpark in Aalten. Er is gesproken met een drietal potentiële ontwikkelaars, te weten: 1. IQ Solar; 2. Powerfield en 3. Pfixxsolar. De gespreksverslagen zijn als bijlage bij deze raadsmededeling gevoegd. Inhoud mededeling Wij hadden de beschikking over een brochure van het bedrijf Powerfield waar onder voorwaardeneen opbrengst van ,-- per hectare in het vooruitzicht werd gesteld voor de aanleg van een solarfield. In een eerste vervolggesprek is dat bedrag behoorlijk genuanceerd en bijgesteld tot ,-- per hectare. Ook een dergelijk bedrag was voor ons nog steeds aanleiding u voor te stellen op dit pad verder te gaan en nader onderzoek te doen. Wij hebben in het najaar van 2013 verschillende gesprekken gevoerd met een drietal partijen, die bekend zijn met de realisatie van een dergelijk park. Uit deze gesprekken is naar voren gekomen dat een verdere verdieping nodig is om tot uitgewerkte voorstellen voor uw raad te komen.

2 Voor een verdere verdiepingsslag is het vereist dat voor dit project een zgn. businesscase wordt uitgewerkt. Die uitwerking mondt dan uit in een concreter plan van aanpak voor de realisatie van zonne-energie in Aalten. In dat plan komt onder meer aan de orde: crowdfunding (investeerders, inwoners en bedrijven); totale investeringskosten; kapitaallasten (rente en afschrijving); energieopbrengsten; duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Aalten; overige relevante zaken. De totale kosten van het opstellen van een businesscase bedragen ca ,-- per hectare. De totale omvang van dit project bedraagt tussen 8 á 10 hectare. De totale kosten van dit eerste projectplan bedragen dus tussen de ,-- en ,--, een en ander excl. BTW. Dit is dus in het kader van de onderzoeksfase- een aanzienlijk bedrag, terwijl met de kennis van nu al vrijwel vaststaat dat er mogelijk eerst op de middellange termijn uiteindelijk slechts een zeer bescheiden positief resultaat kan worden behaald. Een voorwaarde is dan wel dat de desbetreffende gronden worden afgeboekt naar een agrarische waarde. Uit de gesprekken, de beschikbare informatie en ook elders uitgevoerde onderzoeken hebben wij in ieder geval de conclusie getrokken dat de bouw van een zonnepark uit financieel oogpunt (op korte termijn) niet tot een aantrekkelijk verdienmodel zal leiden. Wel wordt op die wijze voor een belangrijk deel invulling gegeven aan de ambitie van de gemeente/regio om op termijn klimaatneutraal te zijn. Deze feiten zijn voor ons aanleiding aan de gemeenteraad de vraag voor te leggen of wij daadwerkelijk nog méér inspanning moeten leveren om de haalbaarheid te onderzoeken van een solarpark van deze omvang op deze locatie. Indien deze vraag bevestigend wordt beantwoord, dan dient dus een voorbereidingskrediet voor de opstelling van een businesscase ter beschikking te worden gesteld. Als uw gemeenteraad verder wil met de opwekking van zonne-energie op de onderhavige locatie, maar dan met name om invulling te geven aan de duurzaamheidsdoelstellingen, dan dient daartoe een signaal te worden gegeven. De volgende stukken zijn voor u bijgevoegd: 1. drie gespreksverslagen; 2. de interne notitie m.b.t. de SDE-subsidie; 3. de interne notitie m.b.t. de zgn. postcoderoos. De volgende stukken zijn voor u ter inzage gelegd:

3 Scan nummer 1 van 4 - Scanpagina 1 van 3 Collegevoorstel «Openbaar Nummer: U Niet openbaar "P K m l:]vertrouwelljk / `\. V fu Éïï, ~ ff/ rf* Onderwerp Besluit Raadsmededeling mbt de realisatie van een Ésl conform solarpark op de gronden aan de [Il conform met opmerkingen Zomen/veg/Sondernweg U aangehouden l: niet conform Beslispunten 1. instemmen met de raadsmededeling en deze ter kennis van de gemeenteraad brengen Verantwoordelijken Bestuurlijke planning Afdeling 1 Bestuur en Openbare Ruimte Datum college : 28 januari 2014 Naam :G.H. Scheffer Gewenste datum raad : 18 februari 2014 Tel.nr.. (0543) Z Mededeling Paraaf afdelingshoofd _"> Paraaf portefeuillehouder Naam :em/an viseià Naam IT-M-M-K0* jo, Samenvatting: De gemeenteraad heeft verzocht om een nadere toelichting met betrekking tot de realisatie van een solarpark op de gemeentelijke gronden aan de Zomerweglsondernweg. In de afgelopen periode is daarnaar een verkenning gedaan. Hieruit is naar voren gekomen dat een solarpark uit financieel oogpunt (op korte termijn) niet tot een aantrekkelijk verdienmodel zal leiden. Wethouders Portefeuille Burg Secr. B.O. 0 Rijke Teeuwsen 72 X Akkoord I Y V É s É Bespreken Kopie ei

4 Scan nummer 1 van 4 - Scanpagina 2 van 3 informatieblad Nummer: Beslispunten 1. instemmen met de raadsmededeling en deze ter kennis van de gemeenteraad brengen Inleiding Aan de gemeenteraad is nadere informatie toegezegd met betrekking tot de mogelijke realisatie van een solarpark op de locatie Sondernweg/Zomerweg. De gemeente heeft deze gronden in eigendom verworven met het oog op de uitbreiding van het bedrijventerrein 't Broek te Aalten, De behoefte aan nieuw bedrijfsterrein is blijkens een nader onderzoek van de Siec Groep te Arnhem de komende periode beperkt en om die reden is gezocht naar een alternatieve invulling. Argumenten Uit de nadere verkenning is naar voren gekomen dat de realisatie van een solarpark (op de korte termijn) niet tot een aantrekkelijk verdienmodel zal leiden, indien de gemeenteraad desondanks lot realisatie wenst over te gaan in het kader van een duurzame gemeente, dan dient hij daartoe een signaal te geven bij de behandeling van de raadsmededeling. Kanttekeningen In het kader van de jaarrekening 2013 dienen deze gronden afgewaardeerd te worden tot de agrarische waarde. intern overleg gevoerd met: (Afd.; Team; Persoon.) L. Verweij, H. Eskes, W. van Dijk, E. Koenders en A. van Straten Overlegpunten: het concept van de raadsmededeling. Participatie en Communicatie n.v.t. Vervolgstappen inclusief tijdspad Raadsmededeling voorleggen aan de gemeenteraad. Bijlagen 1. raadsmededeling met bijlagen.

5 Scan nummer 1 van 4 - Scanpagina 3 van 3 Nummer: Beslispunten 1. instemmen met de raadsmededellng en deze ter kennis van de gemeenteraad brengen Collegebesluit Opmerkingen van de secretaris en/of het college W Conform een W zsmlzmz, U Conform met opmerkingen: U Niet conform: U Aangehouden: U Persgesprek: L_ Ja LZIÉINEG

6 Scan nummer 3 van 4 - Scanpagina 1 van 3 Besprekingsverslag Betreft : Realisatie van een solarpark te Aalten Datum 2 24 september 2013 Tijdstip : 13:00 uur Plaats : gemeentehuis Aalten, kamer wethouder T. Kok Aanwezig : dhrn. H. de Vries (Econnetic), T. Koenders (IQ-Solar), T. Kok (wethouder), H. Eskes, L. Verweij en H. Scheffer. Afwezig _ Wethouder Kok heet allen welkom. De casus is bekend. De gemeente Aalten heeft landbouwgronden ten behoeve van bedrijvigheid aangekocht. Voor deze gronden moet een andere bestemming worden gevonden, omdat de behoefte aan bedrijfskavels op dit moment niet aanwezig is. Uitgangspunten voor de gemeente zijn: duurzaamheid en de invulling moet een opbrengend vermogen met zich meebrengen. De heren Koenders en De Vries geven een toelichting. ln de gemeente Bronckhorst is een solarpark geïnspireerd op de tentoonstelling op de laatste Floriade. Het is de bedoeling de zonnecollectoren in te passen in het landschap op een duurzame wijze. De te gebruiken materialen moeten passen in een tuinomgeving. ln Aalten gaat het meer om een bedrijfsmatige exploitatie van zonne-energie. De heer De Vries licht de buslnesscase "Bronckhorst" nader toe. Het park is mogelijk met subsidies. Ook het nieuwe regeerakkoord (postcoderoos) biedt mogelijk. Daarnaast wordt de provincie Gelderland gevraagd om een aanvullende bijdrage. De gemeente Bronckhorst ontvangt ca. é 500,-> per ha. per jaar. Daarnaast zijn er de opbrengsten in het kader van de OZB. De gemeente hoeft bovendien geen onderhoud meer aan de grond uit te voeren en deze zaak komt ten dienste van de gemeenschap. Mogelijk kan er nog gebruik worden gemaakt van de Energie-Investeringsaftrek. ln dat geval moet er echter wel een fiscale winst zijn. Het is mogelijk dat een quickscan of concreet projectplan voor het gebied wordt opgesteld. De kosten voor een quickscan en projectplan bedragen respectievelijk ca. ë 1.500,-- en ê ,-- (dit laatste is een bovengrens). Het moet in principe wel gaan over een investering over 25jaar. Opgemerkt wordt nog dat het ook mogelijk is dat de gemeente de basisvoorwaarden creëert, waarna het project wordt aanbesteed. Wethouder Kok zegt dat de gemeente momenteel informatie verzamelt. Er moeten nog nadere besluiten worden genomen. Het gemeentebestuur heeft echter uitgesproken dat op agrarische gronden geen zonnepanelen worden geplaatst. Deze horen naar het oordeel van de gemeenteraad in principe thuis op de daken van de gebouwen. ln dit geval ligt het anders omdat deze gronden zijn aangewezen als zgn. zoekzone. Hij bedankt een ieder voor het meedenken.

7 Scan nummer 3 van 4 - Scanpagina 2 van 3 Besprekingsverslag Betreft 1 Realisatie van een solarpark te Aalten Datum 1 30 september 2013 Tijdstip : 13:00 uur Plaats : gemeentehuis Aalten, kamer wethouder T. Kok Aanwezig : dhrn. F.C. van Pul (Pfixxsolar), K. Kuiper (Pfixxsolar), T. Kok (wethouder), H. Eskes, L. Verweij en H. Scheffer, Afwezig. Wethouder Kok heet allen welkom, De gemeente Aalten heeft landbouwgronden ten behoeve van bedrijvigheid aangekocht. Het bestemmingsplan Werklandschap Aalten-West is door de Raad van State vernietigd. De gemeenteraad heeft ook een uitgangspuntennotitie behandeld en daarbij worden wellicht mogelijkheden voor zonne-energie voorzien. ln dat licht wordt nu bekeken wat deze optie zou kunnen betekenen in de Aaltense situatie. De heer Van Pul begrijpt dat de gemeente Aalten zich afvraagt of een dergelijk verdienmodel lonend is. Met de gemeente Epe is daarover recent een contract gesloten. De reguliere pachtprljs voor agrarische gronden bedraagt op dit moment oa. ë 800 á 6 850, Met de gemeente Apeldoorn is onlangs een pachtprijs van ë 2.000,-- per ha ten behoeve de plaatsing van zonnepanelen. Wel zullen er afspraken moeten worden gemaakt over de bouwleges en de waardering in het kader van de WOZ. Op dit moment is een toeslag mogelijk in het kader van de aanvraag van een SDE-subsidie. Het is van belang op korte termijn een aanvraag te doen, omdat dit nog geen consequenties heeft. Het subsidie heeft een looptijd van 15 jaar. Er is dan nog driejaar de tijd om een zonnepark te realiseren. Zonder subsidie wordt het project lastig, omdat de prijs van de stroom dan te hoog wordt. De gemeente heeft wel de verplichting de stroom af te nemen, maar de gemeente kan er uit stappen op het moment dat er een andere afnemende partij is. Het is veelal een contract van tenminste 1Ojaar en op dat moment is een project financierbaar. Bovendien krijgt de gemeente daarmee een het predicaat "duurzaam". ln het kader van de afname van de stroom kan de gemeente nog eens kijken naar het "eigen" gebruik. Daarbij kan worden gedacht aan de gemeentelijke gebouwen, de scholen, maar ook de straatveriichting. Wellicht kan de Agem in dit verband ook nog een rol spelen. Niets meer aan de orde zijnde, wordt de bijeenkomst gesloten.

8 Scan nummer 3 van 4 - Scanpagina 3 van 3 Besprekingsverslag Betreft : Realisatie van een solarpark te Aalten Datum : 16 oktober 2013 Tijdstip : 15:30 uur Plaats 1 gemeentehuis Aalten, collegekamer Aanwezig : Vertegenwoordigers Powerfield (dhrn. S. Jellema en H. van de Wal), Trias Consultancy (D. van der Zwaag) en Twijnstra en Gudde (Rijk van Beek), T. Kok (wethouder), W. van Dijk en H. Scheffer. Afwezig _ Wethouder Kok heet alien welkom. Op ambtelijk niveau is al eens eerder gesproken met Powerfleld. De wethouder wil zich verder verdiepen in deze zaak, omdat het behoorlijke discussie kan geven. Hij wenst nu dieper op de zaak in te gaan. Over de financiele paragraaf was hij eerst wel enthousiast. Een bredere oriëntatie is ook van belang om de gemeenteraad tot een goed besluit te laten komen. De heer Jeilema zegt dat hij bereid blijft een samenwerking met de gemeente aan te gaan. Er zijn modellen denkbaar die goed aansluiten op de gemeentelijke grondexploitatie. De heer Van Beek zegt dat het de laatste tijd vrij gangbaar is dat gemeenten proberen nieuwe opbrengsten te genereren op braakliggende gronden. Met behulp van een quick scan kunnen de verschillende scenarids worden doorgerekend. Vervolgens moet tot een gesloten businesscase worden gekomen. De investeerders nemen de grond uiteindelijk af op basis van erfpacht. De heer Kok licht in het kort het planproces toe. De heer Van der Zwaag zegt dat de gemeente er per saldo beter van moet worden. Het rendement wordt over de gehele termijn voorzien op gemiddeld ca. E ,>- per ha. De eerste tien jaren zal het echter mogelijk negatiefzijn. Een en ander hangt ook samen met de afzet. in de businesscase wordt dit verder doorgerekend. Eerst komt er een goede beoordeling tijdens de quick scan, De juridische en financiële haalbaarheid komt dan aan de orde. De investeerders hebben het fiscale voordeel in box 3. Als er sprake is van een stabiele situatie dan zal de investeerder met de gemeente in zee gaan. Het is niet nodig dat de gemeente de opgewekte energie zelf afneemt. Het is wel mogelijk een deel in zeifgebruik af te nemen. Daarnaast kunnen huishoudens deelnemen in het project. De prijs voor grootgebruikers is echter laag. De gemeente gaat het uiteindelijk om de opbrengst van de grond. Over de hele looptijd is er een voordeel te behalen. Het moet worden gezien in het perspectief over 30 jaar. Wellicht is er de eerste jaren een verlies. Het profijt komt met name in de laatste periode. De kosten van een quick scan bedragen E 0,15 per m2. De heer Kok vraagt hoe zeker is dat een investeerder deelneemt. De heer Van der Zwaag zegt dat alles nog in de overiegfase zit. Met andere gemeenten, waaronder Enschede, is men in gesprek. De volgende afspraak wordt gemaakt: 1. De gemeente evalueert de verschillende gesprekken; 2. de heer Van Beek stuurt het concept van de aanbieding mbt de quick scan.

9 Scan nummer 4 van 4 - Scanpagina 1 van 2 l. A&#39; P0werField is een onderdeel van: Solar Centrum Nederland ltd. Tel Grandijk AE - Holwerd d.nl powerfield@ ive.n mlsn <1 UW gïüfïå GUUD waard i..l. J&#39; G \ ".1,f{ Verdien jaarlijks ,- /ha ~_ - Jr&#39; --1.9!! &#39; _ &#39;Q&#39; 4 &#39;" 1 av.: _. f.. :"?l_:_% -_: * \J V-M &#39; 1 4,1 _*"fg_7 ^.-\ff - _ \ _l. _ / L f I ` &#39; u M d.nl

10 Scan nummer 4 van 4 - Scanpagina 2 van 2 grond niet langer braakliggen -aat de ZOD voor u werken! Speciaal voor Nederlandse gemeenten heelt PowerField een oplossing gevonden om braakliggende gronden direct rendabel te maken. Door het plaatsen van tijdelijke solar-centrales geniet u direct van het rendement van de zon. Met de aanleg van een &#39;powertield&#39; levert iedere ha. grond direct een rendement van 1,25 Megawatt Direct rendement 100% Groene energie 0% Emissie T CO2 reductie per jaar _ "Nagenoeg geen landschappelijke impact! f Bovendien heeft u er geen omkijken naar : PowerField regelt alles voor u van aanleg tot financiering tot ingebruikname, alles in 1 hand, uitgevoerd met de beste materialen voor een langdurig kwaliteitssysteem welke voldoet aan de strengste kwaliteitseisen. De opzet van het concept is dat een centrale voor een periode van 10 jaar wordt ingezet, mocht u echter de grond eerder nodig hebben dan is de centrale eenvouding te verplaatsen, of te verkopen. De rendementsgarantie lopen echter wel tot 25 jaar, dus als de centrale langer staat dan is alle opgebrachte electriciteit volledig gratis. De 1.25MWatt opbrengst kunt u rechtstreeks verrekenen met uw energieverbruik. 100% Garantie: De zon komt iedere dag weer op! "` el&#39; ha. van maar liefst G ,- per jaar. - Technische specificaties: l &#39; Per ha. worden geplaatst: &#39; 5040 stuks GV-250P solarpanelen 25OWp - 60 stuls Omniksol 20.0K TL omvormers stuks aluminium grondtrames - 1 stuk verzamelstatlon DC _-n J rf.-_^&#39;*^-5 2 "&#39; J&#39; _ - &#39; &#39; PrijS1 \E ,- Financiringskosten (4%) : G Opbrengst: KWh/jaar Uw K\Nh prijs: Opbrengst: KWh/jaar 6. 0,10 I Kwh KWh X E 0.16 E ,- Na 10 jaar: gratis Afschrijving (ao%)1o jaar; e se.ooo,- Beheer/onderhoud: ,- Flendement per jaar: E ,- to jarig al-`namecont1&#39;act Afname G o.16,- KW11 _ TüVRheín art:>d

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 59/2012 Datum : 17 april 2012 B&W datum : 10 april 2012 Portefeuillehouder : J. Teeuwsen Onderwerp : 100% Verduurzaming elektriciteit Aanleiding In de Nota Duurzaam

Nadere informatie

M/ it f rf. Collegevoorstel. Nummer: Besluit U conform. Bestuurlijke Datum college. planning. Voorstel / Mededeling

M/ it f rf. Collegevoorstel. Nummer: Besluit U conform. Bestuurlijke Datum college. planning. Voorstel / Mededeling , _ * g ww' Collegevoorstel šawš.an s É fases Openbaar :] Niet openbaar :J Vertrouwelijk Onderwerp Plan van aanpak van het lswl voor 2015 om de kosten terug te dringen en de uitgaven beheersbaar te houden.

Nadere informatie

Raadsmededeling. De volgende stukken zijn voor u bijgevoegd:

Raadsmededeling. De volgende stukken zijn voor u bijgevoegd: Raadsmededeling Nummer : 59/2009 Datum : 19 november 2009 B&W datum : 19 november 2009 Portefeuillehouder : W. ten Voorde Onderwerp : (provinciale) ontwerp-structuurvisie bedrijventerreinen Aanleiding

Nadere informatie

documentnr.: INT/G/16/26104 zaaknr.: Z/G/16/33325 Raadsinformatiebrief

documentnr.: INT/G/16/26104 zaaknr.: Z/G/16/33325 Raadsinformatiebrief *Z0177559055* documentnr.: INT/G/16/26104 zaaknr.: Z/G/16/33325 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Zonnepanelen op gemeentelijke daken Aard : Motie raad Portefeuillehouder : H.A.W.M. Daandels Datum college

Nadere informatie

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / PROJECTCASES 05 / UW BEDRIJVENTERREIN VERDUURZAMEN? ZON OP BEDRIJFSDAKEN Ambitie gemeente Energieneutraal

Nadere informatie

j / Collegevoorstel D Vertrouwelijk Openbaar Niet openbaar Nummer: LOLb -

j / Collegevoorstel D Vertrouwelijk Openbaar Niet openbaar Nummer: LOLb - Collegevoorstel j / Nummer: LOLb - Onderwerp Algemene Verordening Ondergrondse lnfrastructuren, Nadeelcompensatieregeling kabels & leidingen en Handboek ondergrondse infrastructuren. Beslispunten 1. Vaststellen

Nadere informatie

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT De overheid wil duurzame energie stimu leren en innovatie van duurzame energietechnieken bevor deren: meer duurzame energie in de toekomst. Doel is 16% duur

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Gebiedsontwikkeling de Vlaas Registratienummer: 00592142 Datum: 8 september 2016 Portefeuillehouder: W.A. Verhees Steller: DHM Verbaarschot Nummer: RIB-HV-1667 Geachte heer,

Nadere informatie

Akkoord Bespreken Naam Datum

Akkoord Bespreken Naam Datum Reg. nr.: 1310125 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp Biomassaplein Samenvatting De gemeenten Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught, Best en mogelijk Oisterwijk willen samen een biomassaplein

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2 Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2 Status: Informerend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595-447795 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A.Das) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar Raadsvoorstel Openbaar Voorstelnummer : 13RV000052 Onderwerp : Zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis Besluit in de raad : 25 september 2013 Portefeuillehouder : Drs. J. Baerends Naam steller : I.I.

Nadere informatie

Zonnepark Trelliesweg

Zonnepark Trelliesweg Zonnepark Trelliesweg Project beschrijving Zonnepark Trelliesweg Ontwikkelaar: Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter Financiering: Sunwatt BV, ASN Participatie: crowdfunding 3-4% vast rendement - laag

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 161/2013 Datum : 16 oktober 2013 B&W datum : 22 oktober 2013 Portefeuillehouder : T.M.M. Kok Onderwerp : Quick wins Sportkader Vitale Achterhoek Aanleiding Op 2 april

Nadere informatie

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Rekenen aan rendement zonnepanelen Monique van der Meij Energie-adviseur Monique.vanderMeij@flynth.nl mobiel: 06 53 26 19 68 LTO Noord Programma Ondernemer

Nadere informatie

Inhoud. SDE+ loket Voorbereiding SDE+ aanvraag Omvang systeem Exploitatie (voorbeeld) Organisatie Projectmanagment

Inhoud. SDE+ loket Voorbereiding SDE+ aanvraag Omvang systeem Exploitatie (voorbeeld) Organisatie Projectmanagment SDE+ Loket Fryslân Inhoud SDE+ loket Voorbereiding SDE+ aanvraag Omvang systeem Exploitatie (voorbeeld) Organisatie Projectmanagment SDE+ Loket Waarom dit loket Ondersteuning bij SDE+ aanvraag Zon-PV Groep

Nadere informatie

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten.

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/66 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Besparing met zonne-energie Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE. Nummer:

RAADSCOMMISSIE. Nummer: RAADSCOMMISSIE Onderwerp: Nummer: Datum vergadering: 4 februari 2014 Locatieonderzoek kleine windmolens op bedrijventerreinen Hooidijk, Groot Verlaat en Dolderkanaal in Steenwijk en Boterberg in Oldemarkt.

Nadere informatie

Tijdelijke duurzame energie

Tijdelijke duurzame energie Tijdelijke duurzame energie Tijdelijk Uitgewerkte businesscases voor windenergie, zonne-energie en biomassa Anders Bestemmen Tijdelijke duurzame energie Inleiding In het Corporate Innovatieprogramma van

Nadere informatie

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-057 Registratiekenmerk: Onderwerp: Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen - fase 2 Korte inhoud: De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

Nummer 2013009302. Kansen voor zonneparken. Programmanummer 11. Voorstel aan de gemeenteraad:

Nummer 2013009302. Kansen voor zonneparken. Programmanummer 11. Voorstel aan de gemeenteraad: Nummer 2013009302 Onderwerp: Kansen voor zonneparken Programmanummer 11 Portefeuillehouder Behandeling in de raadscommissie: Voorstel aan de gemeenteraad: Wethouder H.J. Morssink Ja, ter kennisname aanbieden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT PUBMCREüC RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1121476 Datum: 6 mei 2014 Behandeld door: M.C. Deinum Afdeling / Team: RO/ROB Onderwerp: Project Solar Campus Purmerend, instemmen met

Nadere informatie

Raadsvoorstel *BR *

Raadsvoorstel *BR * Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 26 oktober 2017 Ankie van Tatenhove Registratienummer BR1700114 Onderwerp Scenario s toekomst de Snip Gevraagde beslissing Op basis van het vastgestelde vastgoedbeleid

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Reg. nr.: 1410020 Afdeling: Concern en Dienstverlening

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Reg. nr.: 1410020 Afdeling: Concern en Dienstverlening Reg. nr.: 1410020 Onderwerp Archivering digitale agenda's portefeuillehouders Samenvatting In een brief van 19 augustus 2013 vraagt de provincie aandacht van uw college voor het adequaat archiveren van

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: Onderwerp: Grondaankoop ten behoeve van het bedrijventerrein i.o. "Hooidijk Zuid" te Steenwijk. Conceptbesluit: Samenvatting: Bijlagen:

Nadere informatie

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Programma Stedelijke ontwikkeling Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De initiatiefnemer van de realisatie

Nadere informatie

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon. Inleiding Het veenkoloniaal gebied in Drenthe is door het Rijk aangewezen

Nadere informatie

Werkconferentie. Zon op Erf 2 november 2015

Werkconferentie. Zon op Erf 2 november 2015 Plattelandsparlement 14-11-2015 1500 vrijkomende agrarische Werkconferentie gebouwen 750x asbest saneren en slopen -750 zonne-erven - 750 MW Zon op Erf 2 november 2015 Inleiding door Guus Ydema, AGEM Aanleiding

Nadere informatie

MEMO. Planning. 21 november 2012 DB Stedendriehoek

MEMO. Planning. 21 november 2012 DB Stedendriehoek MEMO datum : 17 december 2012 kenmerk: aan : Presidium en gemeenteraad van : College/ wethouder Beelen betreft : Ingediende en vanuit Brummen t.b.v. 2 de tranche Regiocontract CC : Aanleiding De provincie

Nadere informatie

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden College Onderwerp Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden OORJV004 Collegevoorstel Inleiding In Oudheusden ontwikkelt Woonveste samen met de gemeente Heusden het plan Castellum. Er worden

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 17 juli 2018 Zaaknummer: 455631 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Gemeente Bronckhorst. Gemeente Berkelland. Gemeente Oost Gelre. Gemeente MonDerland. Leden

Gemeente Bronckhorst. Gemeente Berkelland. Gemeente Oost Gelre. Gemeente MonDerland. Leden Wat is AGEM Opgericht door de acht gemeenten in de Regio Achterhoek Zonder winstoogmerk Energieke Achterhoek als vooruitzicht: energieneutraal in 2030, een duurzame en sterke regio Doel van de AGEM is

Nadere informatie

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Mogelijkheden voor energie coöperaties Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Inhoud Samen sterker Belang van gezamenlijke projecten Variant 1: alles achter de meter Variant 2: korting

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 33/2016 Datum : 12 februari 2016 B&W datum : 16 februari 2016 Beh. ambtenaar : Anne Mulder Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : Publicatieborden raadgevend referendum

Nadere informatie

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Wie zijn werkgroep dak Christina Rozendaal Bert Bakker Ruud Verschoof Alex van den Boogaard Informatieavond 'Zon op ons dak' versie 5 2 Agenda

Nadere informatie

: krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg

: krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg Aan de gemeenteraad Zaaknummer : 2013-008473 Programma : Cultuur, recreatie en sport Onderwerp : krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg Katwijk, 18 februari 2014. Inleiding De gemeenteraad

Nadere informatie

Collegevoorstel MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELING. Ja, nl. zonder beperkingen Stad van actieve mensen. Afd. Maatschappelijke Ontwikkelingen

Collegevoorstel MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELING. Ja, nl. zonder beperkingen Stad van actieve mensen. Afd. Maatschappelijke Ontwikkelingen Collegevoorstel MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELING Reg.nr. B&W d.d. 31-5-2011 Openbaar Programma Ja, nl. zonder beperkingen Stad van actieve mensen DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten d.d.....

Nadere informatie

Zonnevelden in Nederland (Toekoms(ge) mogelijkheden

Zonnevelden in Nederland (Toekoms(ge) mogelijkheden Zonnevelden in Nederland (Toekoms(ge) mogelijkheden Den Bosch, 26 september 2013 TAB in Gelderland Tijdelijk Anders Bestemmen Grootste provincie van Nederland 56 gemeenten 4.975 km2 Gemeente in Gelderland

Nadere informatie

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst.

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst. Reg. nr.: 1310533 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp Meerjarenovereenkomst VVV Noordoost-Brabant 2013-2017 Samenvatting De huidige overeenkomst met de VVV (destijds de Regio-VVV genaamd) is verlopen.

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Vaststellen gedachtenlijn naar de toekomst bedrijventerreinen West Achterhoek Te besluiten om: 1. De gedachtenlijn naar de toekomst voor

Nadere informatie

1. Wethouder Jeene te machtigen om de intentieovereenkomst Internationaal Onderwijs Gelderland te tekenen.

1. Wethouder Jeene te machtigen om de intentieovereenkomst Internationaal Onderwijs Gelderland te tekenen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Intentieovereenkomst Internationaal Onderwijs Gelderland Programma / Programmanummer Economie / 9510; Onderwijs / 9520 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene, H. Beerten

Nadere informatie

Zonnepark Endura Sonnevanck

Zonnepark Endura Sonnevanck 2019 Energiecoöperatie Endura u.a. opgericht 4 november 2016 Bestuur directie Projectbureau Postcoderoos Regeling Verlaagd Tarief Huishoudens 3841, 3842, 3843, 3844, 3845 en 3847 Coöperatie Zonnepark

Nadere informatie

Coöperatie Zonne-EnergieCentrale Keltenwoud U.A.

Coöperatie Zonne-EnergieCentrale Keltenwoud U.A. Welkom 1 e ALV Coöperatie Zonne-EnergieCentrale Keltenwoud U.A. 16 juni 2015 Agenda Ingelast agendapunt Achtergrond en projectopzet Systeem en leverancier Levering van opgewekte energie/ eigen energieleverancier

Nadere informatie

De gevraagde gespreksverslagen en correspondentie door toezending aan verzoekers openbaar te maken. Akkoord Bespreken Naam Datum

De gevraagde gespreksverslagen en correspondentie door toezending aan verzoekers openbaar te maken. Akkoord Bespreken Naam Datum Reg. nr.: 1310426 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp WOB verzoeken Schaliegas Samenvatting Door Kars van Eijsden, freelance journalist, is 16 september een WOB verzoek gedaan voor het openbaar

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit 15-1. Reg. nr.: Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit 15-1. Reg. nr.: Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling 15-1 Collegevoorstel Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp 1410150 Verstrekken geldlening aan gemeenschapshuis De Rots Samenvatting In de commissievergadering van 18 november 13 heeft de commissie

Nadere informatie

Belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie

Belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie Belastingvoordeel voor groene ondernemers op zonne-energie Market Pro is de officiële dealer van Nord Solar panelen in de Benelux Wie zijn wij? Market Pro BV is de officiële dealer van Nord Solar GmbH

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2015/637429 Besluitnummer: 52 6.2 Onderwerp: Ontwerp wijzigingsplan Molenhof fase 2 voor de realisatie van 4 woningbouwkavels

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2013/4543 Registratiedatum: Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 49-Va-09 Openbaar: Ja X Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Windpark gemeente Kranenburg (DE) Besluit: Kennis te nemen van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Voorloper Onderwerp Startnotitie Duurzaam Druten Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Portefeuillehouder A. Springveld Behandelend team Team strategie en beleid Behandelend

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2016/772984 Besluitnummer: 20 6.1 Onderwerp: Realiseren en exploiteren van een vijftiental Laadpalen in openbare ruimte Advies:

Nadere informatie

Openbare Besluitenlijst

Openbare Besluitenlijst VERGADERING : College van Burgemeester en Wethouders DATUM : 20 februari 2018 TIJDSTIP : 09.30 uur Openbare Besluitenlijst Aanwezig zijn: L.M. Driessen-Jansen Burgemeester C.J.M.W. Wassenaar Wethouder

Nadere informatie

Onderwerp: Kaders voor windenergie

Onderwerp: Kaders voor windenergie Aan het Algemeen Bestuur Datum: 02-10-2013 Onderwerp: Kaders voor windenergie Voorstel 1. Vaststellen van beleidskaders voor windenergie-initiatieven; 2. Kennis te nemen van het initiatief voor een windmolenpark

Nadere informatie

Ja, nl. zonder beperkingen Centrum Euregio: hoofdstad en vitaal hart. DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten

Ja, nl. zonder beperkingen Centrum Euregio: hoofdstad en vitaal hart. DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten Collegevoorstel ONTWIKKELBEDRIJF Reg.nr. B&W d.d. 15 maart 2011 Openbaar Programma Ja, nl. zonder beperkingen Centrum Euregio: hoofdstad en vitaal hart DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten

Nadere informatie

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD Over Greencrowd Greencrowd structureert en financiert duurzame-energie-projecten. Greencrowd richt zich hierbij op projecten waarbij lokale, duurzame energieproductie wordt

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling M. de Boer z60037292 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 229 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

Raadsinformatieavond invulling sociale randvoorwaarden windenergie Zonzeel Welkom

Raadsinformatieavond invulling sociale randvoorwaarden windenergie Zonzeel Welkom Raadsinformatieavond invulling sociale randvoorwaarden windenergie Zonzeel Welkom 19 november 2015 1 Opzet presentatie 1. Inleiding 2. Terugblik/voorgeschiedenis 3. Gemeentelijke ambitie vertaald naar

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18 Voor raadsvergadering d.d.: 19-03-2013 Agendapunt: 06 Onderwerp:

Nadere informatie

burgerparticipatieprojecten 26 september 2013 Portefeuillehouder Jan Steven van Dijk 6

burgerparticipatieprojecten 26 september 2013 Portefeuillehouder Jan Steven van Dijk 6 Onderwerp Vergadering van burgerparticipatieprojecten 26 september 2013 Portefeuillehouder Nummer Jan Steven van Dijk 6 Contact en vragen via Technischevragen@hollandskroon.nl Voorstel 1. een voorkeur

Nadere informatie

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee 1 van 5 W- "W" OEMEENTE J ^ Q Q J *! ^ t Zaaknummer MOOISBS Behoort bii opleqqer: 1001958 nr. : Programmabegroting^g R u m e j k e Ordening en Volkshuisvesting Telefoonnummer ; 0229-252200 : Middelen en

Nadere informatie

Agendapunt 5 Opinienota

Agendapunt 5 Opinienota Agendapunt 5 Opinienota Registratie nr. : 076-2017 Opsteller : Gertjan Leeuw Vergaderdatum: 19 december 2017 Datum voorstel : 31 augustus 2017 Afdeling : Ontwikkeling en Dienstverlening Portefeuillehouder

Nadere informatie

DRIJVEND ZONNEPARK KRÚSBEKKEN

DRIJVEND ZONNEPARK KRÚSBEKKEN DRIJVEND ZONNEPARK KRÚSBEKKEN Ten zuidoosten van Poppenwier en ten noordwesten van Akkrum ligt in de gemeenten Súdwest-Fryslân en Leeuwarden het langgerekte meertje Krúsbekken. Het meertje is ongeveer

Nadere informatie

Werkatelier duurzame energieopwekking

Werkatelier duurzame energieopwekking Werkatelier duurzame energieopwekking Plaats Bodegraven Datum 12 maart 2018 Presentator Jody de Graaf Duurzame energie 12 maart 2018 Pagina 1 Welkom Wethouder Kees Oskam Duurzame energie 12 maart 2018

Nadere informatie

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 invullen organisatie registratienr. 17INT09157 casenr. BBV17.0501 voorstel over vaststellen Nota Zonne-energie

Nadere informatie

Zonnecoöperatie West-Friesland Burgerinitiatief. 1 september 2014

Zonnecoöperatie West-Friesland Burgerinitiatief. 1 september 2014 Zonnecoöperatie West-Friesland Burgerinitiatief 1 september 2014 Programma: Welkom! Wethouders Wijnne en Nootebos aan het woord Werkgroepleden Presentatie plannen Vragen? Afsluiting: circa 21.30 uur Wethouder

Nadere informatie

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Raadsvergadering, 10 december 2013 Voorstel aan de Raad Nr.: 20131210 8 RV Agendapunt: 8 Datum: 19 november 2013 Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2013/014274 Besluitnummer: 24 6.4 Onderwerp: Woningbouwlocaties in Kessel-Eik Advies: 1 Vaststellen van de notitie Woningbouwlocaties

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 175/2015 Datum : 10 november 2015 B&W datum : Beh. ambtenaar : J.W. Groot Roessink / H. Roebers Portefeuillehouder : D.W. Luiten Onderwerp : beantwoording vragen PP

Nadere informatie

akkoord bespreken afwijzen ^Conform ū Aangepast akkoord

akkoord bespreken afwijzen ^Conform ū Aangepast akkoord B en W voorstel Onderwerp I4int00856 Jaarstukken, begroting en grondexploitatie XL Businesspark (RBT) Samenvatting voorstel 1. Geen bezwaar te maken tegen het vaststellen van de jaarstukken, de grondexploitatie

Nadere informatie

Kansen voor duurzame energie dankzij crowdfunding. Sven Pluut, voorzitter stichting 1miljoenwatt (@Svenrgy)

Kansen voor duurzame energie dankzij crowdfunding. Sven Pluut, voorzitter stichting 1miljoenwatt (@Svenrgy) Kansen voor duurzame energie dankzij crowdfunding Sven Pluut, voorzitter stichting 1miljoenwatt (@Svenrgy) Wie betaalt, bepaald Nieuws Games Energie Dankzij crowdfunding kan iedereen nu ook eenvoudig

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 10-09-2013 Onderwerp: Verlenging tijdelijke dienstverbanden SW NoordWestGroep Conceptbesluit: Samenvatting: NoordWestGroep toestemming

Nadere informatie

De verbouw en uitbreiding van het pand Baroniestraat 54 mogelijk te maken voor vestiging van een kleinschalige zorginstelling met dienstwoning.

De verbouw en uitbreiding van het pand Baroniestraat 54 mogelijk te maken voor vestiging van een kleinschalige zorginstelling met dienstwoning. Datum: Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan waarbij de bestemming van het kantoor Baroniestraat 54 zodanig gewijzigd wordt dat het pand verbouwd en gebruikt kan worden voor een kleinschalige zorginstelling

Nadere informatie

Zonne-energie voor ondernemers

Zonne-energie voor ondernemers Zonne-energie voor ondernemers Een zonnige en zuinige toekomst? Johannes Zijlstra 20-03-2013 LTO Noord Advies Zonne energie; drijvende kracht!? 1 Zonuren Onderwerpen Energie en duurzaamheid Ontwikkeling

Nadere informatie

Thijs van Oirschot. John van de Ven 22 januari 2019

Thijs van Oirschot. John van de Ven 22 januari 2019 Thijs van Oirschot John van de Ven 22 januari 2019 Wat en waarom? Doelstellingen en beleid Wie ben ik? Organisatie Zonneweide Haghorst Landschappelijke inpassing Flora Fauna Technische uitvoering Lokale

Nadere informatie

PRESENTATIE ZONNEPARK-BREDA AGENTSCHAPNL D.D. 4 JULI 2012. - Derk Hueting - Barbet Hendriks - Edwin Waelput - Frits Raaphorst

PRESENTATIE ZONNEPARK-BREDA AGENTSCHAPNL D.D. 4 JULI 2012. - Derk Hueting - Barbet Hendriks - Edwin Waelput - Frits Raaphorst PRESENTATIE ZONNEPARK-BREDA AGENTSCHAPNL D.D. 4 JULI 2012 1 Breda DuurSaam: Gemeente Breda: - Derk Hueting - Barbet Hendriks - Edwin Waelput - Frits Raaphorst - 2 Beschrijving businesscase Zonnepark Tijdelijke,

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL CONFORM ARTIKEL 4:2 REGLEMENT VAN ORDE

INITIATIEFVOORSTEL CONFORM ARTIKEL 4:2 REGLEMENT VAN ORDE INITIATIEFVOORSTEL CONFORM ARTIKEL 4:2 REGLEMENT VAN ORDE 1. Rol van de gemeente bij het opzetten en ondersteunen van lokale duurzame energie initiatieven. 2. Onderzoek naar de mogelijkheden plaatsing

Nadere informatie

Verslag omgevingsdialoog Realisatie zonnepanelenpark aan de Driehuizerweg ong. te Haghorst

Verslag omgevingsdialoog Realisatie zonnepanelenpark aan de Driehuizerweg ong. te Haghorst Verslag omgevingsdialoog Realisatie zonnepanelenpark aan de Driehuizerweg ong. te Haghorst Datum overleg 22-01-2019 Locatie Eetcafé Den Horst, Sint Josephstraat 1 te (5089 NK) Haghorst Overleg Omgevingsdialoog

Nadere informatie

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN 01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / VOORWAARDEN 05 / VERVOLGSTAPPEN 06 / VRAGEN AANLEIDING Ambitie Capelle aan den IJssel Energieneutraal

Nadere informatie

Opening en welkom door Henk Geluk Voorstellen Presentatie project door de initiatiefnemers Ervaringen vanuit Friesland door Ron Koopal en Pieter Thys

Opening en welkom door Henk Geluk Voorstellen Presentatie project door de initiatiefnemers Ervaringen vanuit Friesland door Ron Koopal en Pieter Thys Opening en welkom door Henk Geluk Voorstellen Presentatie project door de initiatiefnemers Ervaringen vanuit Friesland door Ron Koopal en Pieter Thys Faber Pauze Vragen en discussie Mening peiling Mededelingen

Nadere informatie

Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden

Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 24

Nadere informatie

o i B&W-nota gemeente Winterswijk nr(s) geregistreerde stuk(ken): 95771 blad: 1/5 datum nota: 01-09-2015

o i B&W-nota gemeente Winterswijk nr(s) geregistreerde stuk(ken): 95771 blad: 1/5 datum nota: 01-09-2015 loonto nr(s) geregistreerde stuk(ken): 95771 blad: 1/5 datum nota: 01-09-2015 programma: 10. Maatschappelijke participatie en zorg werkdoel: 1552 - Transformatie sociaal domein onderwerp: Ketensamenwerking

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14114 Datum : 19 juni 2012 Programma : Sport Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort Collegebesluit Org. onderdeel: SOB/RO/BS Opsteller: C. Rijsbosch User-id: RIJC Tel: 4428 Onderwerp: ADVIES BEGROTINGSWIJZIGING 2013 EN CONCEPT- BEGROTING 2014 RECREATIESCHAP UTRECHTSE HEUVELRUG Toelichting:

Nadere informatie

Aalten. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9.

Aalten. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9. 7. Raadsvoorstel Gemeente Aalten AGENDAPUNT NO. 9. Voorstel tot afgifte van een verklaring van geen bedenkingen voor de splitsing van de hoofdbouwmassa op het perceel Beunkdijk 13 te Aalten in twee zelfstandige

Nadere informatie

ONDERWERP: Afweging locaties zonnevelden, eerste tranche

ONDERWERP: Afweging locaties zonnevelden, eerste tranche Aan de gemeenteraad Documentnummer 2016.0.053.583 Zaaknummer 2016-09-01084 ONDERWERP: Afweging locaties zonnevelden, eerste tranche Voorstel 1. Kennis te nemen van de rapportage Locaties zonnevelden, eerste

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 342204 Datum : 23 augustus 2016 Programma : Bedrijfsvoering Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel 15-1. Reg. nr.: 1410106 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling. Inkoopteam Wmo Meierij

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel 15-1. Reg. nr.: 1410106 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling. Inkoopteam Wmo Meierij 15-1 Collegevoorstel Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Inkoopteam Wmo Meierij Samenvatting In vervolg op het Functioneel Ontwerp (FO) Wmo hierbij het voorstel om een tijdelijk inkoopteam

Nadere informatie

De brugbediening buiten de huidige bedieningstijden in het weekend te laten uitvoeren door medewerkers van de jachthaven.

De brugbediening buiten de huidige bedieningstijden in het weekend te laten uitvoeren door medewerkers van de jachthaven. , Voorstel Aan : Burgemeester en Wethouders Zaaknummer : Status : Openbaar / Ter bespreking Datum : 8 april 2014 Afdeling : Beheer en Vastgoed Paraaf Medewerk(st)er : ing. R.W. van Keulen medewerk(st)er:

Nadere informatie

Opgewekt in Lochem. Kennissessie HIER Opgewekt Paul Stolte 14 april 2016

Opgewekt in Lochem. Kennissessie HIER Opgewekt Paul Stolte 14 april 2016 Opgewekt in Lochem Kennissessie HIER Opgewekt Paul Stolte 14 april 2016 LOCHEM ENERGIE ONTWIKKELT DOOR Lochem Energie heeft reeds verschillende zonneenergieprojecten gerealiseerd. Paul Stolte deelt graag

Nadere informatie

Gezamenlijk aan de slag met Zonne-energie

Gezamenlijk aan de slag met Zonne-energie Gezamenlijk aan de slag met Zonne-energie Advies op Maat Johannes Zijlstra 09-12-2013 LTO Noord Advies Onderwerpen Rendement zonnepanelen Wat bepaalt de terugverdientijd Rendementsberekening Voor wie is

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp De Kleine Aarde op weg naar een frisse start. Status Besluitvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp De Kleine Aarde op weg naar een frisse start. Status Besluitvormend Datum: Onderwerp De Kleine Aarde op weg naar een frisse start Status Besluitvormend Voorstel a. in te stemmen met de verantwoording over dossier Triple E en dit dossier af te sluiten; b. het college op

Nadere informatie

Raadsvoorstel Inleiding Vervolgstappen

Raadsvoorstel Inleiding Vervolgstappen Raadsvoorstel Inleiding Rijkswaterstaat (RWS) heeft de opdracht van het Ministerie gekregen om de Bergsche Maasveren af te stoten. Het betreft de overname van 3 veerboten en een reserveveer. De veren worden

Nadere informatie

Coöperatie NoaberZon U.A.

Coöperatie NoaberZon U.A. Coöperatie NoaberZon U.A. Oprichtingsvergadering Coöperatief zonnedak Vragender 28-11-2016 Agenda 1. Opening en verwelkoming 2. Wat doet VCEN 3. Wat doet NoaberZon 4. Voorstellen bestuur NoaberZon 5. Coöperatief

Nadere informatie

Rapportage PV Project Gemeentehuis Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal

Rapportage PV Project Gemeentehuis Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal Opdrachtgever: Remko de Jong, Afdeling RO gemeente Voerendaal Mei 2017 1 Inhoudsopgave: 0. Algemeen 1. Ontwerp 1.1

Nadere informatie

programma - welkom - ontstaan initiatief - wat is een regeling Verlaagd Tarief (postcoderoos) - hoever zijn we - kosten/opbrengsten - wie doet mee

programma - welkom - ontstaan initiatief - wat is een regeling Verlaagd Tarief (postcoderoos) - hoever zijn we - kosten/opbrengsten - wie doet mee Crowdfunding populair voor zonnepanelen Den Haag - Steeds meer mensen die zelf geen dak hebben, willen wel investeren in zonnepanelen. Projecten waarbij mensen samen investeren in de zonne-energieparken

Nadere informatie

Windmolens op Industrieterrein Moerdijk. Hoe zit het nu eigenlijk?

Windmolens op Industrieterrein Moerdijk. Hoe zit het nu eigenlijk? Windmolens op Industrieterrein Moerdijk. Hoe zit het nu eigenlijk? Gemeente Moerdijk Bezoekadres Pastoor van Kessellaan 15 461 BJ Zevenbergen Postadres Postbus 4 460 AA Zevenbergen Telefoon 14 0168 E-mail

Nadere informatie

\ Raadsvoorstel Zaak 38565

\ Raadsvoorstel Zaak 38565 \ Raadsvoorstel Zaak 38565 Onderwerp: Openbaarheid: zonnepanelen op dak gemeentehuis Voerendaal Openbaar Portefeuillehouder: Wethouder Brauers Datum Raad: 06-07-2017 Nummer: \ Samenvatting Tijdens de raadsvergadering

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 20-4-2017 Franeker, 21-3-2017 Onderwerp Huisvesting Waadhoeke Portefeuillehouder Burgemeester E. van Zuijlen Doel Passende duurzaamheidsmaatregelen te organiseren en realiseren

Nadere informatie