Een unit test is geen integratie test. Niet het hele systeem, maar onderdelen van een systeem worden getest.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een unit test is geen integratie test. Niet het hele systeem, maar onderdelen van een systeem worden getest."

Transcriptie

1 WAT IS EEN UNIT TEST? Een unit test is een test om de functionaliteit van stukken code te controleren. Een goede unit test waarborgt een consistente werking van een klein onderdeel (een unit ) van de broncode. WAT IS EEN GOEDE UNIT TEST Automatisch en repeterend te draaien Makkelijk te implementeren, makkelijk te maken Iedereen moet het kunnen draaien Toekomstgericht Snel en met 1 druk op de knop te draaien Een unit test is geen integratie test. Niet het hele systeem, maar onderdelen van een systeem worden getest. HET OPZETTEN VAN EEN SIMPELE UNIT TEST Laten we starten met het maken van een unit test voor de volgende unit: unit utestableunit; interface type TCalculator = class public function Sum(a:integer; b:integer): integer; implementation { TCalculator } function TCalculator.Sum(a, b: integer): integer; result := a + b; end. De enige functie in deze unit is het optellen van twee getallen. Om deze functie te testen via de klassieke manier in Delphi moet er een DUnit project aangemaakt worden. Om in Delphi een DUnit project aan te maken, klikken we op File -> New -> Other. Selecteer Test Project in het menu Unit Test.

2 De DUnit wizard wordt nu getoond, waarbij het mogelijk is om de locatie van de unit test op te geven. Ook kan er gekozen worden uit het aanmaken van een GUI of een console project. Voorlopig gebruiken we de GUI, de console is vooral handig bij het koppelen van unit testen aan automatische systemen zoals Finalbuilder. Na een klik op Finish wordt het unit test project aangemaakt. De volgende stap is het toevoegen van unit testen. Dit doen we door te klikken op File -> New -> Other. In het unit test menu is nu de optie Test Case toegevoegd.

3 Bij het aanmaken van een Test Case wordt er opnieuw een wizard getoond. Kies in deze wizard de aangemaakte utestableclass.pas. De wizard zal vervolgens structuur van de class aangeven, waarna we de mogelijkheid krijgen om een functie te selecteren die we willen testen. Kies voor onze functie Sum en klik op Finish om de Test Case aan te maken. Voor de functie Sum is er nu een nieuwe unit aangemaakt, waarin we de Test Case kunnen definiëren. In het implementation gedeelte van de nieuwe unit kunnen we de volgende code vinden: procedure TestTCalculator.TestSum; var ReturnValue: Integer; b: Integer; a: Integer; // TODO: Setup method call parameters ReturnValue := FCalculator.Sum(a, b); // TODO: Validate method results Zoals het commentaar al aangeeft zullen we de parameters moeten specificeren en het resultaat moeten valideren. Laten we dat eens doen voor een eenvoudige som: procedure TestTCalculator.TestSum; var ReturnValue: Integer; b: Integer; a: Integer; // TODO: Setup method call parameters a := 1; b := 2; ReturnValue := FCalculator.Sum(a, b); // TODO: Validate method results CheckEquals(3,ReturnValue); Het zetten van de twee parameters voor onze functie spreekt voor zich, a heeft de waarde 1 en b de waarde 2. De uitkomst van onze functie Sum moet dus 3 zijn. De controle of dit ook zo is kunnen we doen door het aanroepen van de speciale Check functies van DUnit. In dit geval gebruiken we CheckEquals, maar voor andere returnvalues zijn er ook andere Checks beschikbaar:

4 Wij hebben hier de functie CheckEquals gebruikt om te controleren of de waarde van onze returnvalue overeenkomt met het verwachte resultaat 3. Om deze Test Case te testen, moeten we het Test Project runnen. Aangezien we de GUI variant gekozen hebben zien we bij het runnen onderstaand scherm: Hierbij zijn al onze aangemaakt Test Cases te zien, in dit gebruik alleen de TestSum procedure. Het runnen van de Tests kan door middel van het klikken op de groene run knop. Als we alles goed aangemaakt hebben zullen we onderstaand scherm zien:

5 Alles testen zijn nu doorlopen en er zijn geen fouten gevonden. OPLOSSEN VAN BUGS Stel nu dat de implementatie van onze functie Sum aangepast wordt. De nieuwe code wordt: unit utestableunit; interface type TCalculator = class public function Sum(a:integer; b:integer): integer; implementation { TCalculator } function TCalculator.Sum(a, b: integer): integer; result := a + b + 1; end. De compiler zal over onze nieuwe functie Sum geen enkele melding afgeven, het is tenslotte geldige Delphi code. De implementatie is echter wel aangepast. Alle functies die gebruik maken van onze functie Sum zullen nu dus een probleem hebben. Laten we nu hetzelfde Test Project nogmaals draaien. De uitkomst daarvan bepaald namelijk of de logica in onze functie nog steeds hetzelfde is. Als we het Test Project runnen en weer op de groene knop klikken, ziet ons resultaatscherm er heel anders uit:

6 We testen onze verwachte uitkomst (3), maar we krijgen de waarde (4) terug! Blijkbaar hebben we met onze aanpassen een fout gemaakt, waardoor de functie ineens anders is gaan werken. Nu is bovenstaand voorbeeld natuurlijk erg eenvoudig, en iedereen kan direct de fout zien. Bij het gebruik van complexere applicaties zijn de functies en procedures echter ook complexer. Dit betekent dat de werking van een functie niet altijd direct duidelijk hoeft te zijn. In dat geval is het een hele geruststelling als er unit testen aanwezig zijn die de logica van een applicatie op unit niveau bewaken. GEÏNTEGREERDE UNIT TESTEN IN DELPHI Met bovenstaande voorbeelden is het wel duidelijk: iedere serieuze programmeur moet het gebruik van unit testen overwegen. Het aanmaken en beheren van de unit tests op de klassieke manier is echter relatief veel werk. De testen moeten uitgevoerd worden in een ander project, en de resultaten van de testen zijn niet één oogopslag tijdens het ontwikkelen te zien. Daarvoor heeft GDC Software TestGrip ontwikkeld. Met TestGrip is het mogelijk om de unit testen vanuit het actieve project in Delphi aan te maken, te runnen en te onderhouden. TestGrip is eenvoudig te installeren. Tijdens de installatie wordt de keuze gegeven voor welke versie van Delphi TestGrip geïnstalleerd kan worden. Na de selectie van de Delphi versies en het klikken op Next wordt TestGrip geïnstalleerd en direct geïntegreerd in Delphi.

7 Bij de eerste keer opstarten van Delphi is TestGrip nog niet direct zichtbaar. TestGrip kan namelijk op iedere plaats in de IDE gedocked worden. Om TestGrip op een vaste plaats in de Delphi IDE vast te zetten, moeten we eerst een project openen. Nadat er een unit in de Delphi IDE open staat, verschijnt TestGrip in de menubalk van de IDE. Door het klikken op TestGrip -> Show zal het basisformulier van TestGrip getoond worden Dit formulier is dockable, dat wil zeggen dat het op iedere plaats in de Delphi IDE vast te zetten is. Na het vastklikken van het formulier moet de huidige desktop/ide configuratie van Delphi worden opgeslagen. Dit kan door middel van het klikken op de knop "Save current desktop" button in the IDE. Doen we dit niet, dan zal bij de volgende keer starten TestGrip opnieuw getoond moeten worden door het klikken op TestGrip -> Show. Nu TestGrip op de goede plaats staat kunnen we starten met het aanmaken van onze eerste test via TestGrip. Laten we de code nog even bekijken: unit utestableunit; interface type TCalculator = class public function Sum(a:integer; b:integer): integer; implementation { TCalculator } function TCalculator.Sum(a, b: integer): integer; result := a + b + 1;

8 end. De foute berekening laten we voor het gemak nog even staan. Als we voor deze functie Sum een test willen aanmaken, kunnen we dit nu direct vanuit TestGrip doen. Ga hiervoor met de cursor in de editor in de functie Sum staan (in de implementatie). In TestGrip wordt nu de actieve functie getoond (TCalculator.Sum): Door middel van het klikken op de groene + knop, zal TestGrip een unit test aanmaken. In de popup worden de parameters van onze functie gevraagd (2 integers) en moet het verwachte resultaat worden opgegeven. Na het klikken op save is de unit test aangemaakt. De unit test is te zien in TestGrip en met één druk op de knop te runnen. Zolang de test nog niet uitgevoerd is zal de treeview met alle testen nog rood zijn. Iedere test die geslaagd is wordt groen weergegeven. Indien een test faalt (wat in ons geval zo is) wordt het resultaat van de test ook direct in TestGrip weergegeven. Omdat TestGrip altijd zichtbaar is vanuit de IDE, is het als programmeur veel makkelijker om het aanmaken en controleren van unit testen te combineren met het ontwikkelen van functionaliteit. GEAVANCEERDE TESTEN

9 Een simpele functie zoals de som van twee getallen is natuurlijk eenvoudig te testen. Juist bij complexere procedures en functies zijn unit tests zinvol. We gaan eens kijken naar een uitgebreidere class. Het hele project, met alle unit testen, wordt bij de installatie van TestGrip meegeleverd, en is te vinden onder het menu TestGrip -> Demo project. // Forward declaration for using TWorldObject in TWorld TWorldObject = class; // Our main class TWorld = class strict private FWorldObjectList: TList; FWorldName: string; public constructor Create; destructor Destroy; override; // Functions to add and delete objects function AddWorldObject(aWorldObject: TWorldObject): integer; function DeleteWorldObject(WorldObjectIndex: integer): boolean; // and to get a specific object function GetWorldObjectItem(WorldObjectIndex: integer): TWorldObject; function WorldObjectCount: integer; property Name: string read FWorldName write FWorldName; // All objects derive form this class TWorldObject = class private FName: string; public property Name: string read FName write FName; // Some objects are alive TLivingWorldObject = class(tworldobject) private FBirthDate: TDateTime; FParent: TLivingWorldObject; public constructor Create; // We could use properties here, but instead we use overloaded functions // to demo the unit tests of this type of functions procedure SetBirthDate(aDate: TDateTime); overload; procedure SetBirthDate(YearsOld: integer); overload; function Age: integer; function IsBorn: boolean; // Use the reproduce function to create another instance of a TLivingWorldObject // with the same name, but a birthdate of now()

10 function Reproduce: TLivingWorldObject; // Only available when the instance is created via the function Reproduce function Parent: TLivingWorldObject; In dit voorbeeld hebben we een drietal objecten: TWorld, TWorldObject en TLivingWorldObject. De laatste is afgeleid van TWorldObject. Om het complete project hier te behandelen zou teveel ruimte vergen, vandaar dat we er een aantal functies uit willen lichten. Om bij een relatief eenvoudige functie te nen, door middel van de functie AddWorldObject kunnen we objecten van het type TWorldObject aan onze wereld toevoegen. function TWorld.AddWorldObject(aWorldObject: TWorldObject): integer; result := FWorldObjectList.Add(aWorldObject); FWorldObjectList is de lijst waarin alle objecten in de wereld opgeslagen worden. De instantie van de FWorldObjectList is bij de create van onze wereld geregeld, dus we kunnen hier veilig het aworldobject aan de lijst toevoegen. Als resultaat geven we de index van het object in de lijst terug. Voor deze functie maken we twee eenvoudige testen. Eén waarbij AddWorldObject wordt aangeroepen als er nog geen objecten in FWorldObjectList aanwezig zijn, en één waarbij dat wel het geval is. We willen er namelijk zeker van zijn dat we altijd de juiste index terug krijgen. De eerste test is eenvoudig te maken; ga met de cursor in de functie staan en klik op de groene + knop in TestGrip. In de popup dienen we vervolgens de parameter aworldobject te specificeren en het resultaat van de functie te valideren. Omdat ons type TWorldObject eenvoudig is, kunnen we aworldobject op de volgende manier initialiseren: Als value bij onze parameter aworldobject geven we TWorldObject.Create in. Hiermee wordt er een instantie van aworldobject aangemaakt en doorgegeven aan de functie AddWorldObject. Bij het resultaat (equals) geven we 0 op; het is het eerste object wat aan onze lijst toegevoegd wordt. Na een klik op save kunnen we testen of onze Test Case werkt. Voor de tweede test hebben we de advanced settings van TestGrip nodig. We willen namelijk eerst een paar andere objecten aan de FWorldObjectList toevoegen, voordat we de functie AddWorldObject aanroepen. Op die manier kunnen we zien of het toevoegen van een object ook een andere index geeft. Om dit te doen klikken we opnieuw op de groene plus in TestGrip. Voordat we de value van aworldobject gaan vullen, openen we de advanced settings.

11 In het advanced settings scherm vinden we een aantal opties en tabbladen om de test verder uit te breiden. Er zijn drie verschillende tabbladen met dezelfde informatie. Bij zowel de class settings, de function settings en de test settings kan extra initialisatie code opgegeven worden. De initialisatie kan gebruikt worden om een aantal zaken goed te zetten, voordat de test uitgevoerd wordt. In dit voorbeeld roepen we een aantal keer de AddWorldObject functie aan, om de variabele FWorldObjectList te vullen. Op dit moment is deze initialisatie gevuld bij het Test Settings tabblad. Dit betekent dat deze initialisatie alleen voor deze specifieke test uitgevoerd wordt. Zouden we de initialisatie bij het tabblad Function settings neerzetten, dan wordt deze initialisatie bij iedere unit test van deze functie uitgevoerd. Dit kan handig zijn als er bepaalde initialisatie van een functie altijd gedaan moet worden. Ditzelfde geldt natuurlijk bij de initialisatie van een class, stukken code die altijd uitgevoerd moeten worden bij alle testen binnen deze class kunnen daar neergezet worden. Nu we in de advanced settings mode zitten, kan het soms handig zijn om te zien hoe TestGrip de test opbouwt. Hiervoor is de knop Show code view toegevoegd. Met Show code view wordt een weergave gemaakt van de opbouw van de unit test, zoals TestGrip deze op de achtergrond gebruikt.

12 Deze code is niet aan te passen, omdat het hier om gegenereerde code gaat. TestGrip gebruikt deze code echter wel om de testen uit te voeren, het kan dus handig zijn om af en toe te bekijken hoe de test opgebouwd wordt. Nu deze twee testen aangemaakt zijn, wordt het tijd om te kijken naar de andere opties van TestGrip. In TestGrip is het mogelijk om Test Implies op te geven. Met Test Implies kunnen geavanceerdere controles worden toegevoegd die na het uitvoeren van de functie gecontroleerd worden. Deze controles kunnen handig zijn om een complex resulttype van een functie te testen. Als voorbeeld nemen we de volgende functie: function GetWorldObjectItem(WorldObjectIndex: integer): TWorldObject; Door middel van deze functie kunnen we objecten uit de FWorldObjectList opvragen, het resulttype is een TWorldObject. De implementatie van de functie is als volgt: function TWorld.GetWorldObjectItem(WorldObjectIndex: integer): TWorldObject; var WorldObject: TWorldObject; if WorldObjectIndex > FWorldObjectList.Count -1 then result := nil

13 end else WorldObject := TWorldObject(FWorldObjectList.Items[WorldObjectIndex]); if assigned(worldobject) then result := WorldObject else result := nil; In dit voorbeeld geven we NIL terug indien het object niet gevonden kan worden, en de instantie van TWorldObject als we het object wel terug vinden. Voor deze functie zijn er minimaal twee testen nodig: de controle of er ook daadwerkelijk nil terug gestuurd wordt indien er geen object is, en de controle of het resultaat bij een geldige index van het type TWorldObject is. Laten we eerst de nil-test maken. Door het klikken op de groene + knop maken we een nieuwe test aan. Omdat we de functie met als resultaat NIL willen testen, hoeven we geen uitgebreide test aan te maken; default is de FWorldObjectList namelijk leeg. Het volstaat dus om de index op 0 (of een willekeurig getal) te zetten en de equals op NIL te zetten. Voor het testen van het resultaat met als type TWorldObject zullen we wel een wat uitgebreidere test moeten maken. In de gebruikte FWorldObjectList moeten namelijk minimaal een paar elementen aanwezig zijn. Nu kunnen we deze objecten op meerdere manieren in de lijst zetten. De makkelijkste manier is om dit bij de initialisatie van de test te doen. Hiervoor hebben we een aantal variabelen nodig die geïnitieerd kunnen worden. Het vermelden van de variabelen doen we op de geavanceerde weergave, in het tabblad variabele declarations:

14 In dit voorbeeld zijn er drie variabelen aangegeven van het type TWorldObject. Deze moeten uiteraard nog geïnitialiseerd worden. Dit doen we op het tabblad Test Settings als volgt: TestObj := TWorld.Create(); WorldObj1 := TWorldObject.Create; WorldObj1.Name := 'Test1'; WorldObj2 := TWorldObject.Create; WorldObj2.Name := 'Test2'; WorldObj3 := TWorldObject.Create; WorldObj3.Name := 'Test3'; TestObj.AddWorldObject(WorldObj1); TestObj.AddWorldObject(WorldObj2); TestObj.AddWorldObject(WorldObj3); Hiermee worden de objecten aangemaakt en aan ons algemene TestObj (van het type TWorld) toegevoegd. Nu er een aantal elementen in de FWorldObjectList van het object TestObj staan, wordt het tijd om het resulttype te testen. Omdat dit een complex resultaat is (dus geen eenvoudige string of integer bijvoorbeeld) gaan we dit testen door middel van de implies. In de implies kunnen we gebruik maken van de variabele testresult, waarin het resultaat van de functie zit. Omdat we ook de equals op moeten geven, kunnen we daar controleren of het resultaat van de functie niet NIL is, door middel van het ingeven van NIL bij de equals en het vinkje not aan te vinken. Hiermee controleert TestGrip of het resultaat ongelijk aan NIL is. De controle of het resultaat object kunnen we doen door in de implies te controleren of we de juiste instantie van het gevraagde object terug krijgen. Stel dat we het 3 e object terug willen krijgen, moeten we bij de ingave van de parameter voor het cijfer 2 kiezen (we starten bij 0, dus 2 is het 3 e object). Het resultaat moet vervolgens van het type TWorldObject zijn, met als naam Test3.

15 Bij de implies kunnen we overigens meerdere regels ingeven, dus het is ook mogelijk om bij de implies andere waardes van ons object te testen. Indien 1 van de implies faalt, dan wordt deze hele unit test als gefaald aangemerkt. Met TestGrip is het dus heel eenvoudig om zowel eenvoudige als complexe unit testen aan te maken en te gebruiken in de Delphi IDE. Na aanpassingen in de broncode is het testresultaat met één druk op de knop zichtbaar. Daarnaast beschikt GDC TestGrip over meerdere handige functies om het werken met unit tests zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo zijn er sneltoetsen voor het toevoegen en runnen van een unit test, is het mogelijk om direct naar de functie te springen van een gefaalde unit test en is GDC TestGrip te koppelen met Continuous Integration systemen zoals Finalbuilder. Een proefversie van GDC TestGrip is te downloaden via In the next article we are going to take a look at the other functions of TestGrip and the integration of TestGrip with Continuous Integration systems, such as Finalbuilder. Bio: Marco Geuze heeft meer dan 15 jaar ervaring in het ontwikkelen in Delphi en Object Pascal. Als freelance ontwikkelaar is Marco in 2006 gestart met Geuze Automatisering, gericht op het ontwikkelen van maatwerk applicaties in de talen Delphi en PHP. Inmiddels is Marco mede eigenaar van GDC Software en is Geuze Automatisering gegroeid naar een bedrijf met meerdere ontwikkelaars en een brede klantenkring.

16 Voor meer informatie over TestGrip en unit testen, ga naar

Tutorial 1, Delphi: Geldspraak

Tutorial 1, Delphi: Geldspraak Tutorial 1, Delphi: Geldspraak Versie Datum Auteurs Opmerkingen 1 25-09-2001 Kees Hemerik (code) Gebaseerd op Delphi 5 Enterprise. Roel Vliegen (tekst) 2 17-03-2005 Kees Hemerik Aanpassingen: Delphi 7,

Nadere informatie

Programmeerstructuren met App Inventor

Programmeerstructuren met App Inventor Programmeerstructuren met App Inventor Kevin Krul, Universiteit Utrecht Roncalli, Bergen op Zoom Inhoud: Les 1: Introductie tot App Inventor, when statement en variabelen. Les 2: Introductie if-statement

Nadere informatie

DrICTVoip.dll v 2.1 Informatie en handleiding

DrICTVoip.dll v 2.1 Informatie en handleiding DrICTVoip.dll v 2.1 Informatie en handleiding Nieuw in deze versie : Koppeling voor web gebaseerde toepassingen (DrICTVoIPwebClient.exe) (zie hoofdstuk 8) 1. Inleiding Met de DrICTVoIP.DLL maakt u uw software

Nadere informatie

Datatypes Een datatype is de sort van van een waarde van een variabele, veel gebruikte datatypes zijn: String, int, Bool, char en double.

Datatypes Een datatype is de sort van van een waarde van een variabele, veel gebruikte datatypes zijn: String, int, Bool, char en double. Algemeen C# Variabele Een variabele is een willekeurige waarde die word opgeslagen. Een variabele heeft altijd een datetype ( De soort waarde die een variabele bevat). Datatypes Een datatype is de sort

Nadere informatie

Beveiliging en controle van PaPyRuSdocumenten

Beveiliging en controle van PaPyRuSdocumenten Beveiliging en controle van PaPyRuSdocumenten De pdf-documenten die via BelfiusWeb PaPyRuS ter beschikking worden gesteld en die aangemaakt zijn vanaf 10 juni 2013, zullen op elektronische wijze gecertifieerd

Nadere informatie

Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel:

Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel: Eenvoudig voorbeeld. Er wordt verondersteld dat er met VS 2008 EXPRESS gewerkt wordt. Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel: (Sommige schermafdrukken zijn afkomstig

Nadere informatie

Een eerste applicatie

Een eerste applicatie Een eerste applicatie 2.1 Inleiding Programmeren in Visual Basic.NET doe je niet alleen door regels met code te schrijven. Je begint met het ontwerpen van een venster in de design mode met allerlei controls,

Nadere informatie

Handmatig je lokale mailbox migreren

Handmatig je lokale mailbox migreren Handmatig je lokale mailbox migreren Mailbox data locatie opsporen: Start Outlook en ga naar de hoofdmap van de mailbox, klik hier met de rechtermuisknop en kies voor Open File Location of Open bestands

Nadere informatie

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today?

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today? mymanualsolarapp - Inleiding De manual versie is speciaal gemaakt voor zonnesysteem eigenaren die hun pc niet de hele dag aan willen laten staan of geen computer gekoppelde inverter systemen hebben. Door

Nadere informatie

Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens:

Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens: Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens: Gebruikersnaam, bijvoorbeeld: et001 E-mail adres, bijvoorbeeld: tjebbe@exchangetest.nl wachtwoord, bijvoorbeeld: 89Kotahe

Nadere informatie

Chris de Kok 223548 TDI 3. Vak: Software Architectuur Datum: 21-01-2008 Docent: Fons van Kesteren

Chris de Kok 223548 TDI 3. Vak: Software Architectuur Datum: 21-01-2008 Docent: Fons van Kesteren Chris de Kok 223548 TDI 3 Vak: Software Architectuur Datum: 21-01-2008 Docent: Fons van Kesteren Inhoud Inleiding... 3 Black box / White box... 3 XP... 3 SimpleTest... 3 Eclipse plugin... 4 GroupTest...

Nadere informatie

Versturen van email vanuit een Delphi VCL toepassing

Versturen van email vanuit een Delphi VCL toepassing Versturen van email vanuit een Delphi VCL toepassing Voor Delphi bestaan uiteraard verschillende libraries om emails te versturen, maar in dit voorbeeld wordt een C# Dotnet library gebruikt en aangesproken

Nadere informatie

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional In deze handleiding word een drietal punten besproken. Deze punten zijn allen noodzakelijk voor het inrichten van een goede back up voor de

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Handleiding JCreator. Inhoud. Een Workspace en een eerste project maken

Handleiding JCreator. Inhoud. Een Workspace en een eerste project maken Handleiding JCreator Inhoud Een Workspace en een eerste project maken Een tweede project maken De editor van JCreator Aanpassen van de basis-directory Documentatie over klassen en methoden van de JDK Bestand

Nadere informatie

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5 Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5 In deze handleiding leer je om een formulier en elementen die je binnen een formulier kunt gebruiken, te ontwerpen met Dreamweaver. Het uitgangspunt is dat dit

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Externe pagina s integreren in InSite en OutSite

Externe pagina s integreren in InSite en OutSite Externe pagina s integreren in InSite en OutSite Document-versie: 1.1 Datum: 04-10-2013 2013 AFAS Software Leusden Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar gemaakt worden door middel

Nadere informatie

Macrium Reflect Free. Mirror Back-up:

Macrium Reflect Free. Mirror Back-up: Macrium Reflect Free. Mirror Back-up: Een ideaal programma voor een reserve kopie van uw werkende computer is Macrium Reflect Free. Op dit moment nog versie 6 maar op korte termijn verschijnt hiervan de

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Vakgroep CW KAHO Sint-Lieven

Vakgroep CW KAHO Sint-Lieven Vakgroep CW KAHO Sint-Lieven Objecten Programmeren voor de Sport: Een inleiding tot JAVA objecten Wetenschapsweek 20 November 2012 Tony Wauters en Tim Vermeulen tony.wauters@kahosl.be en tim.vermeulen@kahosl.be

Nadere informatie

Uitwerking Aanvullend tentamen Imperatief programmeren Woensdag 24 december 2014, 13.30 15.30 uur

Uitwerking Aanvullend tentamen Imperatief programmeren Woensdag 24 december 2014, 13.30 15.30 uur Uitwerking Aanvullend tentamen Imperatief programmeren Woensdag 24 december 2014, 13.30 15.30 uur 1. deze opgave telt voor 30% van het totaal. Schrijf een compleet programma, dat door de gebruiker vanaf

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Handleiding P&S Xtra Online

Handleiding P&S Xtra Online Handleiding P&S Xtra Online Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Beveiliging... 4 1.3 Wachtwoord wijzigen... 4 2. Selecties... 5 2.1 Selecteer werkgever... 5 2.2 Selecteer werknemer...

Nadere informatie

HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS)

HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS) HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS) LES 3 De programma s die we in Les 1 en Les 2 gezien hebben, zagen er niet erg mooi uit. In deze les gaan we er onder andere naar kijken, hoe we de programma

Nadere informatie

6.8 Lijsten: oefeningen

6.8 Lijsten: oefeningen 6.8 Lijsten: oefeningen Opgaven 44.: Records zoeken Open het document "Autokosten". Klik in de lijst. Kies de opdracht 'Data - Formulier' [Data - Form]. Klik de knop 'Criteria' [Criteria]. Vul als zoekcriterium

Nadere informatie

Handleiding installatie Kluwer Belastingpraktijk

Handleiding installatie Kluwer Belastingpraktijk Handleiding installatie Kluwer Belastingpraktijk Inleiding Bij de installatie van Kluwer Belastingpraktijk (KBP) kunnen de volgende situaties (configuraties) van toepassing zijn op het systeem waarop het

Nadere informatie

Handleiding installatie Rental Dynamics

Handleiding installatie Rental Dynamics Handleiding installatie Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 9 januari 2015 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft de procedure voor de installatie van Rental Dynamics en de benodigde software. In hoofdstuk

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

Offective > CRM > Vragenlijst

Offective > CRM > Vragenlijst Offective > CRM > Vragenlijst Onder het menu item CRM is een generieke vragenlijst module beschikbaar, hier kunt u zeer uitgebreide vragenlijst(en) maken, indien gewenst met afhankelijkheden. Om te beginnen

Nadere informatie

Inhoud Inhoud. Over dit boek 7. 1 Eclipse IDE (Integrated Development Environment) 9. 2 Functionele specificatie 13

Inhoud Inhoud. Over dit boek 7. 1 Eclipse IDE (Integrated Development Environment) 9. 2 Functionele specificatie 13 5 Inhoud Inhoud Over dit boek 7 1 Eclipse IDE (Integrated Development Environment) 9 2 Functionele specificatie 13 3 Implementatie grafische gebruikersinterface 31 4 De klassen en methoden 57 5 Technische

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4 Formulieren maken met Dreamweaver CS 4 In deze handleiding leer je om een formulier en elementen die je binnen een formulier kunt gebruiken, te ontwerpen met Dreamweaver. Het uitgangspunt is dat dit zoveel

Nadere informatie

Driver installatie en configuratie.

Driver installatie en configuratie. Een publicatie van Canon Nederland N.V. Driver installatie en configuratie. Betreft: ir-adv C20XX(i) ir-adv C70XX(i) ir-adv 40XX(i) Nummer : gi_2012_0018_00 ir-adv C22XX(i) ir-adv C72XX(i) ir-adv 60XX(i)

Nadere informatie

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0 Datum 1.0.6 Exchange Online Handleiding voor gebruiker Release 1.0 1.0.6 Inhoudsopgave 1 Instellingen e-mail clients 2 1.1 Gebruik via Outlook 2003 2 1.2 Gebruik via ActiveSync 15 1.3 Gebruik via andere

Nadere informatie

HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS)

HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS) HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS) Vereiste voorkennis Voldoende kennis van het besturingssysteem (in deze handleiding wordt uitgegaan van Windows) De basisprincipes van programmeren Vereiste

Nadere informatie

Hoofdstuk 9: Menu s toevoegen

Hoofdstuk 9: Menu s toevoegen Programmeren in Microsoft Visual Basic 6.0, lessenserie voor het voortgezet onderwijs HAVO/VWO David Lans, Emmauscollege, Marnix Gymnasium Rotterdam, maart 2005 Hoofdstuk 9: Menu s toevoegen 9.0 Leerdoel

Nadere informatie

IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO

IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO Contents IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO... 2 STAPPEN... 2 BACKUP.MANAGEMENT PORTAL... 3 INLOGGEN IN DE CLOUD MANAGEMENT CONSOLE... 3 ACCOUNTS AANMAKEN... 4 INSTALLEREN EN CONFIGUREREN...

Nadere informatie

Handleiding P&S Xtra Online (Eigen Regie)

Handleiding P&S Xtra Online (Eigen Regie) Handleiding P&S Xtra Online (Eigen Regie) Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Beveiliging... 4 1.3 Wachtwoord wijzigen... 4 2. Selecties... 5 2.1 Selecteer werkgever... 5 2.2 Selecteer

Nadere informatie

Variabelen en statements in ActionScript

Variabelen en statements in ActionScript Ontwikkelen van Apps voor ios en Android Variabelen en statements in ActionScript 6.1 Inleiding Als we het in de informatica over variabelen hebben, bedoelen we een stukje in het geheugen van de computer

Nadere informatie

Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express

Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express Het installeren van deze MicroSoft SQL server 2012 Express dient te gebeuren door iemand met volledige rechten op het systeem. Wij adviseren dit door een systeembeheerder

Nadere informatie

Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren

Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren Om eens wat ervaring op te doen met de Windows Azure Marketplace heb ik een publieke en gratis databron gekozen

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified System Integrators Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server -

Nadere informatie

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen DESKCNC Hoe nu te beginnen? Dit is een toelichting voor gebruikers welke een demo versie hebben gekregen van DESKCNC van CARKEN & Co. Deskcnc bestaat eigenlijk uit drie delen a- CAM module, b-cnc Editor,

Nadere informatie

http://www.liacs.nl/home/kosters/java/

http://www.liacs.nl/home/kosters/java/ sheets Programmeren 1 Java college 2, Walter Kosters De sheets zijn gebaseerd op de hoofdstukken 2 tot en met 6 van: D. Bell en M. Parr, Java voor studenten, Prentice Hall, 2002 http://www.liacs.nl/home/kosters/java/

Nadere informatie

Plannen opladen in FMIS

Plannen opladen in FMIS Plannen opladen in FMIS 1. Algemeen De ruggengraat van het FMIS is de geografische boomstructuur waarin het GO! patrimonium is ondergebracht. Elk object in deze structuur kan gekoppeld worden met een brede

Nadere informatie

NHibernate als ORM oplossing

NHibernate als ORM oplossing NHibernate als ORM oplossing Weg met de SQL Queries Wat is ORM? ORM staat in dit geval voor Object Relational Mapping, niet te verwarren met Object Role Modeling. ORM vertaalt een objectmodel naar een

Nadere informatie

Opdracht 7a. Applicatiebouw 2014/2015

Opdracht 7a. Applicatiebouw 2014/2015 Applicatiebouw 2014/2015 Opdracht 7a Inhoud Applicatiebouw op dag 7 College In het college wordt oa. overerving behandeld, waarmee je uit een bestaande klasse een nieuwe andere klasse kan maken. Ook zijn

Nadere informatie

Upgrade naar People Inc 3.5.0

Upgrade naar People Inc 3.5.0 I Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 1 1.1 Installeren... van de upgrade 2 1.2 Uitvoeren... van de upgrade 5 1.3 Installatie... Applicatie Server 9 1.4 Installatie... Gebruikers programma's 15 1.5 Afronding...

Nadere informatie

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Auteur: Evert-Jan Steenvoorden Datum: 24-06-2015 Printers configureren In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Wat heb je nodig Om rechtstreeks af te

Nadere informatie

Uw Aruba 651 configureren voor gebruik met de 802.1xfunctionaliteit

Uw Aruba 651 configureren voor gebruik met de 802.1xfunctionaliteit A : Auke Vleerstraat 6D I : www.quarantainenet.nl 7521 PG Enschede E : info@quarantainenet.nl T : 053-7503070 B : Rabobank 31.72.86.714 F : 053-7503071 KvK : 08135536 Uw Aruba 651 configureren voor gebruik

Nadere informatie

Verlofregistratie. Installatie

Verlofregistratie. Installatie Easy Template Gulperberg 63 3453 RW De Meern Tel: 030-232 1092 Fax: 030-2321013 E-mail: info@easytemplate.nl Website: www.easytemplate.nl ABN-AMRO 55 70 72 441 IBAN: NL75ABNA0557072441 BIC: ABNANL2A KVK

Nadere informatie

VERA Softkey Teleworker. Installatieprocedure

VERA Softkey Teleworker. Installatieprocedure VERA Softkey Teleworker Installatieprocedure Dit document beschrijft de te ondernemen stappen voor de installatie en ingebruikname van de VERA Softkey Teleworker. Dimitri Debock 23-10-2007 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS)

HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS) HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS) LES 4 In deze les gaan we een eenvoudig dobbelspelletje maken: Allereerst krijgt de speler de gelegenheid zijn/haar naam in te vullen en daarna op OK te klikken

Nadere informatie

Uw Aruba 3200/6000 configureren voor gebruik met de portal-functionaliteit van Qmanage

Uw Aruba 3200/6000 configureren voor gebruik met de portal-functionaliteit van Qmanage A : Auke Vleerstraat 6D I : www.quarantainenet.nl 7521 PG Enschede E : info@quarantainenet.nl T : 053-7503070 B : Rabobank 31.72.86.714 F : 053-7503071 KvK : 08135536 Uw Aruba 3200/6000 configureren voor

Nadere informatie

uziconnect Installatiehandleiding

uziconnect Installatiehandleiding uziconnect Installatiehandleiding VANAD Enovation is een handelsnaam van ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Derde Delphi Programma verkenning

Derde Delphi Programma verkenning Derde Delphi Programma verkenning In deze opdracht gaan we een aantal typische componenten en gegevenstypen van Windows en Delphi verkennen. We bouwen een eenvoudige rekenmachine en ondertussen leer je

Nadere informatie

Snel op weg met de PepperPlayer.

Snel op weg met de PepperPlayer. Snel op weg met de PepperPlayer. Dit is een korte leidraad voor de installatie van de PepperPlayer. Hierin wordt zo simpel mogelijk beschreven hoe u de PepperPlayer kunt instaleren. Kijk voor uitgebreide

Nadere informatie

Rodin installatiehandleiding (vanaf versie 2.1.xxx.x)

Rodin installatiehandleiding (vanaf versie 2.1.xxx.x) Rodin installatiehandleiding (vanaf versie 2.1.xxx.x) Introductie De Rodin applicatie bestaat uit een programma en een database. Het programma zal altijd lokaal op uw computer worden geïnstalleerd, terwijl

Nadere informatie

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Beheer helpdesk... 3 1.1. Settings... 3 1.2. Applicaties... 4 1.3. Prioriteiten... 5 1.4. Gebruik mailtemplates...

Nadere informatie

Watcheye AIS op ipad

Watcheye AIS op ipad Watcheye AIS op ipad Deel uw NMEA / AIS informatie met uw ipad met tussenkomst van uw PC/Laptop. Het is mogelijk om de Watcheye AIS applicatie op uw ipad te koppelen met uw AIS, door de NMEA data die de

Nadere informatie

Praktijk opdrachten VMware

Praktijk opdrachten VMware Praktijk opdrachten VMware 1 1. Toegang tot de ICT Academie Cloud omgeving Om toegang te krijgen tot de Cloud omgeving van de ICT Academie, kun je onderstaande procedure volgen: http://wiki.vcloud.ictacademie.net/wp

Nadere informatie

1. WAT STAAT ER OP DE BORD... 3 2. HET LEERBORD TESTEN... 4 3. DE PC-VERBINDING TESTEN... 6

1. WAT STAAT ER OP DE BORD... 3 2. HET LEERBORD TESTEN... 4 3. DE PC-VERBINDING TESTEN... 6 Testprocedure Handleiding INHOUD Algemene informatie 1. WAT STAAT ER OP DE BORD... 3 2. HET LEERBORD TESTEN... 4 3. DE PC-VERBINDING TESTEN... 6 Test- en voorbeeldsoftware 1. DE TESTPROGRAMMA'S DOWNLOADEN...

Nadere informatie

HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6. HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6 STAP 3

HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6. HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6 STAP 3 Met behulp van deze handleiding kunt u Outlook Express configureren voor het ophalen van uw e-mail met behulp van POP en het verzenden via SMTP. STAP 3 STAP 1 Open het programma Outlook Express. Klik in

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009. NX6 User Interface

Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009. NX6 User Interface Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009 NX6 User Interface Door: Bas Verschuren Deze maand gaan we binnen de NX Tips&Tricks aandacht besteden aan de User Interface. Roles Met de komst van NX4 zijn de

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Handleiding Service plans, Customers en Subscriptions aanmaken in Plesk 11

Handleiding Service plans, Customers en Subscriptions aanmaken in Plesk 11 Handleiding Service plans, Customers en Subscriptions aanmaken in Plesk 11 Deze handleiding beschrijft de stappen die je dient te nemen binnen je resellerpakket om een nieuwe klant aan te maken met een

Nadere informatie

MA!N Rapportages en Analyses

MA!N Rapportages en Analyses MA!N Rapportages en Analyses Auteur Versie CE-iT 1.2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Microsoft Excel Pivot analyses... 4 2.1 Verbinding met database... 4 2.2 Data analyseren... 5 2.3 Analyses verversen... 6

Nadere informatie

Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista

Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista 1 Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista Gebruik de USB-kabel om de responsbox aan te sluiten op de computer. De kabel kan rechts achter in de responsbox aangesloten worden. De kabel steekt

Nadere informatie

public Bier ( string N, double P, Brouwerij B) { Naam = N; AlcoholPerc = P; Brouwer = B;

public Bier ( string N, double P, Brouwerij B) { Naam = N; AlcoholPerc = P; Brouwer = B; Beschouw bijvoorbeeld de twee onderstaande klassen, waarvan de attributen en eigenschappen geannoteerd zijn met bijkomende XML-annotaties: using System ; using System. Xml ; using System. Xml. S e r i

Nadere informatie

CONFIGURATIE VAN OPENOFFICE.ORG

CONFIGURATIE VAN OPENOFFICE.ORG CONFIGURATIE VAN OPENOFFICE.ORG Stapsgewijze procedure voor de configuratie van de OpenOffice.org programma's zoals in gebruik binnen de administratieve diensten van de Senaat Ing E. FLEMENT 19 november

Nadere informatie

Quickstart ewon Cosy 131

Quickstart ewon Cosy 131 Quickstart ewon Cosy 131 Inleiding In deze quickstart leggen we stap voor stap uit hoe de ewon Cosy snel geconfigureerd kan worden. Mocht u toch meer gedetailleerde informatie nodig hebben dan verwijzen

Nadere informatie

HvA Instituut voor Interactieve Media ActionScript 3.0

HvA Instituut voor Interactieve Media ActionScript 3.0 PPRO 1: OEFENINGEN LES 1 Hierbij de werkgroepoefeningen behorend bij het practicum week 1. Lees de stukken uitleg aandachtig door, zonder deze informatie zullen de principes in de oefeningen moeilijk te

Nadere informatie

DELPHI VOOR ELEKTRONICI. Deel 2: Een rekenmachine programmeren CURSUS

DELPHI VOOR ELEKTRONICI. Deel 2: Een rekenmachine programmeren CURSUS DELPHI VOOR ELEKTRONICI CURSUS Deel 2: Een rekenmachine programmeren Herman Bulle met dank aan Anton Vogelaar In het vorige artikel hebben we de programmeeromgeving van Delphi geïntroduceerd en zijn er

Nadere informatie

Aan de slag met MailChimp!

Aan de slag met MailChimp! Bijgewerkt: 11-okt-2016 Aan de slag met MailChimp! In 3 stappen je eerste nieuwsbrief verzenden Stap 1. Aanmelden Meld je aan via www.mailchimp.com, het is gratis en een creditcard is niet nodig voor aanmelding.

Nadere informatie

Een eenvoudige webserver maken in Lazarus

Een eenvoudige webserver maken in Lazarus Een eenvoudige webserver maken in Lazarus Michaël Van Canneyt 2 december 2011 Samenvatting Free Pascal - en dus ook Lazarus - kan meerdere TCP/IP componenten compileren: Synapse, Indy en lnet. Free Pascal

Nadere informatie

Modelleren en Programmeren

Modelleren en Programmeren Modelleren en Programmeren Jeroen Bransen 6 december 2013 Terugblik Programma en geheugen Opdrachten Variabelen Methoden Objecten Klasse Programma en geheugen Opdrachten Variabelen zijn gegroepeerd in

Nadere informatie

Midi PDF Bladmuziek lezer

Midi PDF Bladmuziek lezer Inleiding. Ruim 20 ordners aan bladmuziek, meeste daarvan uitgeprint van een PDF. Even snel een nummer opzoeken wil dan ook niet, terwijl ik alles wel op alfabetische volgorde heb. Dat was het niet helemaal

Nadere informatie

Visual Basic.NET. Visual Basic.NET. M. den Besten 0.3 VB. NET

Visual Basic.NET. Visual Basic.NET. M. den Besten 0.3 VB. NET Visual Basic.NET M. den Besten 0.3 VB. NET Inhoud Voorwoord Deel 1 Visual Basic.NET 1.1 Inleiding...13 1.2 De programmeertaal Visual Basic.NET...14 1.3 Microsoft Visual Basic 2010 Express Edition...15

Nadere informatie

Instructie voor het gebruik van het Document Center voor het proces van maken en reviewen van de Masterthesis Ontwikkelingspsychologie

Instructie voor het gebruik van het Document Center voor het proces van maken en reviewen van de Masterthesis Ontwikkelingspsychologie Instructie voor het gebruik van het Document Center voor het proces van maken en reviewen van de Masterthesis Ontwikkelingspsychologie 1. Bij de start van het proces krijg je een mailtje dat aangeeft dat

Nadere informatie

Net2WebServer. Installatie handleiding

Net2WebServer. Installatie handleiding Net2WebServer Installatie handleiding Versie: 1.0 Datum 19-10-2011 Copyright: CRC Value B.V. 2011-1- Inhoudsopgave Installatie en configuratie van de Net2WebServer...3 Installatie...3 Configuratie...6

Nadere informatie

Informatica. Objectgeörienteerd leren programmeren. Van de theorie met BlueJ tot een spelletje met Greenfoot... Bert Van den Abbeele

Informatica. Objectgeörienteerd leren programmeren. Van de theorie met BlueJ tot een spelletje met Greenfoot... Bert Van den Abbeele Informatica Objectgeörienteerd leren programmeren Van de theorie met BlueJ tot een spelletje met Greenfoot... Bert Van den Abbeele http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/legalcode Objectgeörienteerd

Nadere informatie

Het koppelen van de u-remote aan de AC500-eco via Modbus TCP. A quick start guide. Jaap Ruiten

Het koppelen van de u-remote aan de AC500-eco via Modbus TCP. A quick start guide. Jaap Ruiten Het koppelen van de u-remote aan de AC500-eco via Modbus TCP. A quick start guide Jaap Ruiten Het koppelen van Weidmüller u-remote aan een AC500-eco plc. Thema: u-remote Modbus TCP Bladzijde 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Installatie handleiding Telefoon Assistent lite v0.1

Installatie handleiding Telefoon Assistent lite v0.1 Installatie handleiding Telefoon Assistent lite v0.1 Inhoudsopgave Voorbereiding Pagina 3. Installatie Pagina 4. Configuratie Pagina 9. - 2 - Voorbereiding Bedankt dat u heeft gekozen voor de Telefoon

Nadere informatie

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho.

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho. Automatisering voor Financiële Dienstverleners Werken met Queries en Merge Documenten For more information visit our website at www.pyrrho.com Date: Document Nr: 30 maart, 2007 UBizzMerge, Versie 4.0 Status:

Nadere informatie

Support website WATCH

Support website WATCH Support website WATCH Op support.watch-projectbeheer.nl is de support website van WATCH te vinden. Elke klant kan hier inloggen met zijn klantcode en wachtwoord. Figuur 1 WATCH support inlogscherm Na inloggen

Nadere informatie

2.ouderbeleid.3.plaatsingsprocedure werk admini Pagina 1 van 14

2.ouderbeleid.3.plaatsingsprocedure werk admini Pagina 1 van 14 2.ouderbeleid.3.plaatsingsprocedure werk admini Pagina 1 van 14 In deze werkinstructies kan alles vinden wat te maken heeft met het onderhoud van het kdadmin programma. Je kunt deze onderdelen vinden in

Nadere informatie

Installatiehandleiding. ixperion Word Import. voor Windows 2008 R2 64bit. Smartsite ixperion WordImport Implementatie. Copyright 2010-2011

Installatiehandleiding. ixperion Word Import. voor Windows 2008 R2 64bit. Smartsite ixperion WordImport Implementatie. Copyright 2010-2011 Installatiehandleiding ixperion Word Import voor Windows 2008 R2 64bit Copyright 2010-2011 Versie 1.0.0 Seneca 2011 1 Auteur: ing. Silvio Bosch Versiebeheer: Versie Status Datum Omschrijving en wijzigingen

Nadere informatie

Opzetten van een evenement

Opzetten van een evenement Opzetten van een evenement Inhoud Begrippenlijst... 3 Voor het evenement... 4 De wizard doorlopen:... 4 Wizard pagina: Welkom bij event-timing.nl... 4 Wizard pagina: Evenement gegevens... 4 Wizard pagina:

Nadere informatie

Een gelinkte lijst in C#

Een gelinkte lijst in C# Een gelinkte lijst in C# In deze tutorial ga demonstreren hoe je een gelinkte lijst kan opstellen in C#. We gaan een klasse schrijven, die een gelijkaardige functionaliteit heeft als een ArrayList, namelijk

Nadere informatie

In een paar stappen. je weggever aanbieden. via ActiveCampaign

In een paar stappen. je weggever aanbieden. via ActiveCampaign In een paar stappen je weggever aanbieden via ActiveCampaign Je hebt een geweldige weggever gemaakt zoals een e-book of online training. Ook ben je er achter dat ActiveCampaign het e-mailmarketing systeem

Nadere informatie

De documenten zijn gecertificeerd door Dexia Bank aan de hand van een certificaat afgeleverd door Certipost.

De documenten zijn gecertificeerd door Dexia Bank aan de hand van een certificaat afgeleverd door Certipost. Beveiliging en controle van de PDF-documenten De documenten zijn gecertificeerd door Dexia Bank aan de hand van een certificaat afgeleverd door Certipost. De handtekening garandeert volgende zekerheden

Nadere informatie

Uw Aerohive HiveAP configureren voor gebruik met de Portal-functionaliteit van Qmanage

Uw Aerohive HiveAP configureren voor gebruik met de Portal-functionaliteit van Qmanage A : Auke Vleerstraat 6D I : www.quarantainenet.nl 7521 PG Enschede E : info@quarantainenet.nl T : 053-7503070 B : Rabobank 31.72.86.714 F : 053-7503071 KvK : 08135536 Uw Aerohive HiveAP configureren voor

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

uziconnect Installatiehandleiding

uziconnect Installatiehandleiding uziconnect Installatiehandleiding VANAD Enovation is een handelsnaam van ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Belangrijke Informatie

Belangrijke Informatie Belangrijke Informatie Geachte relatie, Deze Dahua NVR beschikt over de nieuwste generatie firmware. Deze firmware beschikt over vele nieuwe mogelijkheden. Veel van deze nieuwe functionaliteiten worden

Nadere informatie

Flexibele oplossing om de eid kaart aan te spreken vanuit.net (en Delphi, Visual Basic, C++ etc)

Flexibele oplossing om de eid kaart aan te spreken vanuit.net (en Delphi, Visual Basic, C++ etc) Productfiche RoadByte eid Framework Flexibele oplossing om de eid kaart aan te spreken vanuit.net (en Delphi, Visual Basic, C++ etc) RoadByte BVBA stelt het RoadByte eid Framework product voor. Dit framework

Nadere informatie