Handleiding JCreator. Inhoud. Een Workspace en een eerste project maken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding JCreator. Inhoud. Een Workspace en een eerste project maken"

Transcriptie

1 Handleiding JCreator Inhoud Een Workspace en een eerste project maken Een tweede project maken De editor van JCreator Aanpassen van de basis-directory Documentatie over klassen en methoden van de JDK Bestand met meerdere klassen splitsen Een Workspace en een eerste project maken Als je een Java-programma maakt en laat uitvoeren, is daar altijd een aantal verschillende bestanden bij betrokken. Die bestanden vormen samen een project. Het is handig om een project op te bergen in een Workspace. Een Workspace is als het ware een map waarin je meerdere projecten kunt opbergen. Een Workspace zou bijvoorbeeld de naam Hoofdstuk1 kunnen hebben, waarin de projecten met de namen Opgave1, Opgave2 en Opgave3 zitten. Alvorens je een Workspace voor verschillende projecten maakt, is het verstandig eerst een lege directory hiervoor te maken, bijvoorbeeld: C:\Java. Maak of bepaal een directory waarin je de Workspace wilt opbergen. Voer vervolgens onderstaande handelingen uit om een nieuwe Workspace te maken. Start JCreator. Kies File New Blank Workspace. Je krijgt een venster te zien als in figuur 1. Klik eventueel op het knopje aan de rechterkant bij Location om de locatie voor de Workspace te wijzigen. Typ in het vak achter Name een naam voor de Workspace, bijvoorbeeld Hoofdstuk1. Klik op Finish. In het venster van JCreator zie je linksboven de naam van de Workspace, zie figuur 2.

2 2 BIJLAGE BIJ OO-PROGRAMMEREN IN JAVA MET BLUEJ Figuur 1 Figuur 2

3 Handleiding JCreator 3 Nu je een nieuwe, lege Workspace hebt gemaakt, kun je er projecten aan toevoegen. Klik in de menubalk op Project New Project. Kies het soort project dat je wilt maken, bijvoorbeeld Basic Java Applet en klik op Next. Vul een naam in voor het project, bijvoorbeeld Opgave1. Klik op Finish. In het deelvenster linksboven in JCreator staat de naam van het project met daaronder twee mapjes: classes en src (zie figuur 3). In het mapje src komt de broncode (source), in het mapje classes komen onder andere de vertaalde bestanden (.class-bestanden). Open het mapje src door op het plusje voor het mapje te klikken. Je ziet een bestand met de naam Opgave1.java. Klik dubbel op dit bestand. Het Java-bestand wordt geopend en komt in het grote deelvenster, zie figuur 3. Figuur 3 De tekst die je ziet is afkomstig van een zogeheten template: een standaardtekst die je als uitgangspunt voor je eigen programma kunt gebruiken, zodat je niet steeds alles zelf hoeft in te tikken. Deze template kun je eventueel aan je eigen behoeften aanpassen (zie de help-file van JCreator voor meer informatie).

4 4 BIJLAGE BIJ OO-PROGRAMMEREN IN JAVA MET BLUEJ Voor dit moment laten we de template zoals deze is: er staat een complete awtapplet die de tekst Welcome to Java! op het scherm zet. Om dat voor elkaar te krijgen moet je de broncode eerst laten vertalen (compileren). Compileren gaat zo: Druk op de toets F7. Wacht even tot je onder in beeld de tekst: Process completed ziet staan. Opmerking: in plaats van op F7 drukken kun je: a. Klikken op de knop Compile Project (zie Figuur 4), of b. In de menubalk kiezen Build Compile Project. Figuur 4 De applet is nu vertaald, dat wil zeggen dat er van het bestand Opgave1.java een vertaalde versie is gemaakt met de naam Opgave1.class. In het onderste deelvenster staat: Process completed. Dit is een teken dat de vertaling geslaagd is. De applet kun je op twee manieren laten uitvoeren: met de appletviewer of met een browser. Het laten uitvoeren met de appletviewer gaat erg eenvoudig: Druk op de toets F5. Figuur 5

5 Handleiding JCreator 5 Er verschijnt een venster als in figuur 5: het venster van de appletviewer met daarin de beloofde tekst. In plaats van op F5 drukken kun je: a. Klikken op de knop Execute Project (zie Figuur 6), of b. In de menubalk kiezen Build Execute Project. Figuur 6 Sluit het venster van de appletviewer. Je komt terug in de editor van JCreator. Een tweede project maken Je kunt een volgend project aan de Workspace toevoegen. Dit gaat in principe net als het eerste. Kies in de menubalk Project New Project. Klik op Basic Java Applet (of Application). Klik op Next. Er verschijnt een venster met veel invoervakken. In het vak Location kun je de basis-directory controleren waarin het nieuwe project op de schijf terecht zal komen. Typ bij Name een naam voor het project, bijvoorbeeld Opgave2. Merk op dat tijdens het typen de naam ook in het vak Location verschijnt: je project komt in een nieuwe directory onder de directory die bij Location stond.

6 6 BIJLAGE BIJ OO-PROGRAMMEREN IN JAVA MET BLUEJ De basis-directory is voor elk project dezelfde, desgewenst kun je deze wijzigen, zie de paragraaf. Aanpassen van de basis-directory. Klik op Finish. In het deelvenster aan de linkerkant zie je dat er een project is bijgekomen. Open het mapje src en klik dubbel op het bestand Opgave2.java. Verwijder alle regels code: Selecteer de hele tekst (Ctrl A) en klik op Delete Typ zelf nieuwe broncode in, bijvoorbeeld WelkomApplicatie uit paragraaf 8.4 van het boek; neem de broncode nauwkeurig over. Laat de broncode vertalen met F7. Controleer of de compiler fouten in de broncode heeft gevonden. Als er fouten zijn, verbeter ze dan en laat de broncode opnieuw vertalen. Laat ten slotte de applicatie uitvoeren met F5. Als alles tot zover gelukt is kun je proberen zelf applicaties en applets met JCreator te maken. Het actieve project instellen Als je twee of meer projecten in een Workspace hebt, is slechts één project het actieve project. Dat is niet altijd het project waarvan je de broncode ziet! (Je kunt in JCreator de broncode van veel projecten tegelijk open hebben). Het actieve project is in het linker deelvenster vet gedrukt, zie figuur 7. In dit geval is Opgave2 het actieve project. Het project dat je het laatst hebt geopend is automatisch het actieve project. Figuur 7 Als je nu bijvoorbeeld Opgave 1 tot actief project wilt maken, doe dan het volgende: Klik met de rechter muisknop op de naam van het project dat je actief wilt maken. Kies uit het menu: Set as active project. Let op: Wanneer je op F7 en/of F5 drukt zal altijd het actieve project worden gecompileerd en uitgevoerd, ook al zie je in het middelste venster de broncode van een ander project.

7 Handleiding JCreator 7 De editor van JCreator De editor van JCreator is zo gemaakt dat de layout van de broncode voor een deel automatisch tot stand komt: zo weet de editor bijvoorbeeld dat de tekst na een openingsaccolade moet inspringen en weer terugspringt bij een sluitaccolade. Typ bij wijze van voorbeeld de volgende tekst in: { een twee drie } De tekst komt er automatisch zo uit te zien: { } een twee drie De afstand die de tekst inspringt kun je instellen: Kies in de menubalk Configure Options en klik vlak onder het woord Editor op Java (zie figuur 8). Figuur 8 De inspringing kun je groter of kleiner maken door in de rubriek Tabs de waarde van Size te veranderen. Door te kiezen voor Insert spaces of Insert tabs geef je aan of het automatisch inspringen met spaties of met tabs gebeurt.

8 8 BIJLAGE BIJ OO-PROGRAMMEREN IN JAVA MET BLUEJ Een mooie eigenschap van de editor van JCreator is dat de achtergrond van een bij elkaar horend openings- en sluithaakje van kleur verandert als je de cursor vlak voor of vlak achter zo n haakje zet. Zie bijvoorbeeld de openings- en sluitaccolade in figuur 9. Figuur 9 Dit geldt niet alleen voor accolades, maar ook voor ronde en rechthoekige haakjes. Vooral in grotere programma s kun je als programmeur gemakkelijk de weg kwijt raken door de hoeveelheid haakjes en dan is dit een erg handige optie. In de editor is een groot aantal sneltoetsen (shortcuts) gedefinieerd. Handig vind ik bijvoorbeeld Ctrl+Shift+Delete, waarmee je de regel verwijdert waar de cursor in staat, ongeacht de plaats van de cursor in die regel. Een overzicht van de sneltoetsen krijg je via de helpfunctie: Kies in de menubalk Help Help Contents. Klik op het plusteken voor Using the Editor. Kies Keyboard Shortcuts. Aanpassen van de basis-directory Voordat je gaat programmeren kun je het beste eerst aan JCreator duidelijk maken waar je de programma s die je maakt wilt bewaren. Een programma heet in JCreator een project. Een basis-directory voor je projecten maak je als volgt aan JCreator bekend: Start JCreator. Kies Configure Options. Klik aan de linkerkant in het venster op Directories (zie figuur 10). In het vak onder Default Project Directory staat de huidige plaats voor de projecten, bijvoorbeeld C:\Program Files\Xinox Software\JCreator\MyProjects\ In het vak onder Default Project Directory kun je een andere directory intikken, of op het knopje met de drie puntjes klikken (zie de muisaanwijzer in figuur 10) en een andere (bestaande) basis-directory voor je projecten kiezen. Het instellen van de basis-directory hoef je maar één keer te doen. Als je dit gedaan hebt kun je nieuwe projecten gaan maken.

9 Handleiding JCreator 9 Figuur 10 Documentatie klassen en methoden van de JDK Als je enige tijd in Java programmeert, kom je tot de ontdekking dat je maar een fractie van de bestaande klassen en methoden uit die klassen gebruikt. Dat kan ook niet anders: er zijn zo n 2000 klassen in de Java-library met meer dan methoden. Gelukkig kun je via JCreator veel te weten komen over de klassen en methoden door de specificatie van de zogeheten Java API (Application Programming Interface) te raadplegen. Hoe gaat dat in zijn werk? Klik in de menubalk van JCreator op Help JDK Help. Klik op het tabblad Index. Als je geen index ziet klik dan op Generate Index. Je ziet een lijst met onder andere de namen van alle klassen in Java. Door dubbel te klikken op zo n naam krijg je de documentatie te zien die erbij hoort. Via het tabblad Java API zie je een overzicht van de packages. Door erop te klikken kun je een package openen en zijn inhoud bekijken. Je ook op het bestand index klikken (bijna helemaal onderaan in het venster) en via dit HTML-bestand de Javadocumentatie bekijken. Via het tabblad Search API kun je een trefwoord intikken en daarnaar in de documentatie laten zoeken, bijvoorbeeld naar de methode gettext().

10 10 BIJLAGE BIJ OO-PROGRAMMEREN IN JAVA MET BLUEJ Bestand met meerdere klassen splitsen Als je een bestand hebt met meer dan één klasse is het soms handig dit te splitsen. Een van de redenen om dit te doen is de volgende: in Java is het verplicht elke klasse die public is in een eigen bestand te zetten dat de naam van de klasse heeft. Stel dat je deze klasse hebt: public class Persoon {... } Deze public klasse moet in een bestand staan met de naam Persoon.java. Een bestand splitsen gaat in JCreator erg eenvoudig: Kik in de menubalk op Tools File Splitter. Je komt in het dialoogvenster met de naam File Splitter en als je op Start klikt wordt het bestand geplitst.

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING Handleiding nieuwe ICT-omgeving 1 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Inloggen en uitloggen... 2 3 Openingsscherm en start menu... 3 4 Bestandsbeheer... 6 5 Outlook... 7 6 Windows

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Casey s Cursus Outlook Express In samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen, Duiven & Westervoort

Casey s Cursus Outlook Express In samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen, Duiven & Westervoort Deze cursus geeft een algemeen overzicht van de mogelijkheden van Outlook Express. Outlook Express is een programma waarmee e-mail kan worden verstuurd en ontvangen en adressen kunnen worden beheerd. Om

Nadere informatie

Word 2010 tips & trucs

Word 2010 tips & trucs Word 2010 tips & trucs I N H O U D S O P G A V E 1 Algemeen... 1 1.1 Werkbalk snelle toegang... 1 1.2 Laatst geopende document sluiten... 1 1.3 Bestand direct als e-mail bijlage... 1 1.4 Schermopnamen

Nadere informatie

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher.

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. 1 Inhoudsopgave Inhoud Starten met de Wizard... 3 Hoe nu verder?... 6 Het invoegen van tekst en afbeeldingen... 9 Achtergrond toevoegen...

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Cursus Microsoft Word 2013

Cursus Microsoft Word 2013 Cursus Microsoft Word 2013 Lieve D Helft ICT in het basisonderwijs Auteur: Lieve D Helft Titel: Cursus Microsoft Word 2013 April 2013 2013, Lieve D Helft Lieve.dhelft@telenet.be Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

les 5 stijlen en verwijzingen

les 5 stijlen en verwijzingen stijlen en verwijzingen In deze les gaan we aan de slag met mogelijkheden van Word die handig zijn bij grote documenten, zoals scripties, rapporten enzovoort. U vindt ze terug op het tabblad Verwijzingen.

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen Wat zullen we doen? Word basiscursus In deze cursus Word leren we tekstverwerking. Je kunt hier:? Starten met het programma Word? Invoeren en het verbeteren van tekst? Selecteren van tekst? Afdrukken van

Nadere informatie

Handleiding Word voor gevorderden

Handleiding Word voor gevorderden Word voor gevorderden Anne-Martine Gielis Versie 1.2 oktober 2002 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Instituut voor de lerarenopleiding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Automatische inhoudsopgave in Word... 2 Opmaakprofiel

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 SugarCRM

Handleidingen 1.0 SugarCRM Handleidingen 1.0 SugarCRM SugarCRM Handleidingen 1.0 SugarCRM In dit document vind je de handleidingen voor SugarCRM zoals aangeboden door ECM2. I. Inleiding 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens... 3 2.

Nadere informatie

H ANDLEIDING AVR- ASSEMBLER PROGRAMMEREN

H ANDLEIDING AVR- ASSEMBLER PROGRAMMEREN H ANDLEIDING AVR- ASSEMBLER PROGRAMMEREN VERSIE 3.0 Harry Broeders en Jesse op den Brouw De Haagse Hogeschool Opleiding Elektrotechniek 13 september 2014 J.Z.M.Broeders@hhs.nl J.E.J.opdenBrouw@hhs.nl 1

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Handleiding website menu s en pagina s

Handleiding website menu s en pagina s Handleiding website menu s en pagina s Versie 0.1 januari 2012 INHOUD INHOUD... 2 1 Inleiding... 3 2 Het opzetten van de menubalken van de website... 3 3 Het opzetten van de pagina s achter het menu...

Nadere informatie

HANDLEIDING I-CONTENT

HANDLEIDING I-CONTENT HANDLEIDING I-CONTENT INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Inloggen 4 Overzicht menu 5 Vorige / Volgende 5 Eerste / Laatste 5 Zoeken 5 Nieuwe Pagina 6 Pagina bewerken 6 Pagina verwijderen 7 Sluiten 7 Overzicht

Nadere informatie

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03 Handleiding Module Kerkbijdrage Parochies Navision 4.03 GAC Business Solutions behoudt zicht het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren. Eventuele wijzigingen dienen niet

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie

1. KENNISMAKING MET WORD

1. KENNISMAKING MET WORD 1. KENNISMAKING MET WORD 1.1. Het beginscherm in Word Word start met een welkomstscherm. Daama ziet U een nagenoeg leeg scherm (zie figuur 1.2). Als U vertrouwd bent met Windows of met een ander Windows-programma,

Nadere informatie

Microsoft Outlook 2007

Microsoft Outlook 2007 Microsoft Outlook 2007 Inhoudsopgave 1 OUTLOOK 2007... 3 1.1 Onderdelen van Outlook... 3 1.2 Outlook algemeen... 3 Leesbevestiging instellen... 3 1.3 Sneltoetsen... 5 Algemeen gebruik sneltoetsen... 5

Nadere informatie

Handleiding Inkijk/Uitruil-website

Handleiding Inkijk/Uitruil-website Handleiding Inkijk/Uitruil-website Inleiding Op de Inkijk/Uitruil-website kun je als ingelogde gebruiker de volgende dingen doen: - een advertentie plaatsen in de garagesale - een foto of webcam plaatsen

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

Z wijsen S oftware Manager 1.1

Z wijsen S oftware Manager 1.1 zsm-handleiding-bw.qxd 07-06-2004 10:48 Pagina 1 Zwijsen Z wijsen S oftware Manager 1.1 Gebruikershandleiding en technische handleiding zsm-handleiding-bw.qxd 07-06-2004 10:48 Pagina 2 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie