Versturen van vanuit een Delphi VCL toepassing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versturen van email vanuit een Delphi VCL toepassing"

Transcriptie

1 Versturen van vanuit een Delphi VCL toepassing Voor Delphi bestaan uiteraard verschillende libraries om s te versturen, maar in dit voorbeeld wordt een C# Dotnet library gebruikt en aangesproken vanuit een Delphi toepassing. Eerst maken we de C# bibliotheek voor het versturen van een . Start de Visual Studio C# omgeving. Het voorbeeld hier werd gemaakt met Visual C# 2008 Express Edition. Maak een nieuw project, en kies Empty Project Ik geef dit de naam Sla dit project op een voor u bekende plaats op.

2 Klik in de Solution Explorer met de rechtermuisknop op de naam van het project, en kies Add New Project Selecteer Class Library, en geef er een gepaste naam aan. Ik kies voor ade. In de Solution Explorer zie je nu 2 projecten de daarnet aangemaakt Class library, is de bibliotheek die we vanuit Delphi gaan gebruiken. Visual studio zelf had bij het aanmaken van het lege project ook reeds een applicatie aangemaakt met de naam . Dit is een console applicatie. Verwijder deze console applicatie.

3 Je ziet ook dat er een bestand Class1.cs werd aangemaakt in de bibliotheek. Verwijder dit bestand. Klik nu met de rechtermuisknop op de library naam (ade. ), en kies Add New Item Interface. Geef hier de naam IMailer Maak de interface public, en voeg de definitie van de procedure MailTo toe aan de interface specificatie Een class die een interface implementeerd, wordt verplicht om alle functies in die interface te voorzien.

4 Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de projectnaam: ade. en kies Add Class Gebruik de naam Mailer Pas de class definitie aan Je ziet hier onder de letter I een streepje (als je het niet meer ziet, klik dan even op het woord IMailer) Je ziet nu volgende opties. Kies Implement interface 'IMailer' Visual studio zal nu de procedures die de interface oplegt, aanmaken. Klik met de rechtermuisknop op References en kies Add Reference Blader naar System.Web en klik op OK Plaats in de usings bovenaan deze lijn: using System.Web.Mail; Wijzig de code van de procedure MailTo als volgt:

5 Klik met de rechtermuisknop op de solution en kies Add New Project Kies Console Application, en geef de naam MailerTest Klik nu in de solution explorer met de rechtermuisknop op MailerTest en kies Set as Startup Project Klik in dit project met de rechtermuisknop op References en kies Add Reference Selecteer het tabblad Projects, kies het project van uw library ade. , en klik op OK

6 Vanaf nu kent het project MailerTest, alle public types die aangemaakt werden in uw bibliotheek. Open het door Visual Studio aangemaakte bestand Program.cs Plaats bovenaan using ade. ; (als je een andere naam voor de library gebruikt hebt, moet je die naam uiteraard gebruiken.) Wijzig de class program als volgt: Opmerking: Gebruik uw eigen adres, zodat je zelf uw mail ontvangt Het adres van de mailserver, is afhankelijk van uw provider. telenet: uit.telenet.be belgacom: relay.belgacom.be (ik ben niet 100% zeker of dit juist is) dxadsl: smtp.dxadsl.be Start nu de toepassing. De mail zal onmiddellijk verzonden worden. En als alles juist is, zal je hem ook ontvangen:

7 Onze bibliotheek is nu getest vanuit Visual Studio. Het is nu tijd om ze klaar te maken voor gebruik vanuit een Delphi toepassing. Klik met de rechtermuisknop op de naam van de bibliotheek en kies Properties In het scherm dat nu opengaat, klik je op de knop Assembly Information Plaats een vinkje in het aangegeven vak.

8

9 Voor de volgende stappen heb je een GUID generator nodig. (Een GUID is een uniek 128-bit nummer) Volg deze link of zoek in google naar microsoft guidgen.exe download De eerste link die je ziet, zou de goede moeten zijn: De rechtstreekse link naar dit artikel is: adb270833afc&displaylang=en Download guidgen.exe en voer dit uit. Het utility wordt nu uitgepakt op uw computer in een folder GuidGen In die map zit de uiteindelijke tool GUIDGEN.EXE Wanneer je deze start, krijg je dit te zien:

10 Laat deze tool openstaan, en ga opnieuw naar uw bibliotheek in Visual Studio. Open het bestand Mailer.cs Voeg deze lijn toe aan de usings: using System.Runtime.InteropServices; Voeg deze lijn toe, net boven de definitie van de class: Klik in GUIDGEN op New GUID en daarna op Copy Kleef de guid opnieuw tussen de 2 accolades: Compileer uw bibliotheek. Nota: Dit werkt enkel indien dit in AssemblyInfo.cs (folder properties) staat: Als je met SharpDevelop werkt, dan moet je dit manueel toevoegen. (De GUID moet uiteraard per project opnieuw aangemaakt worden)

11 Registreer uw bibliotheek, en maak een Type Library Kopieer de gecompileerde library ade. .dll van de Visual Studio project folder, naar de Delphi folder. Ga naar het windows Start menu, en blader in de toepassingen naar Microsoft.NET Framework SDK 2.0 Klik op SDK Command Prompt Blader nu in deze commando prompt naar de folder waarin uw dotnet bibliotheek gemaakt werd. Gebruik het commando CD \ om naar de hoofdfolder te gaan. Gebruik CD naam-van-folder om een andere folder te selecteren. Gebruik DIR om de inhoud van een folder te bekijken. Type nu het commando: regasm ade. .dll Gebruik hier de naam die jij aan uw library gegeven hebt. Als je de library niet meer wenst te gebruiken, of van plaats wil veranderen, dan verwijder je de registratie met dit commando: Regasm ade. .dll /unregister En volg dit door het commando: tlbexp ade. .dll Nota: Meer informatie over het gebruik van regasm kan je hier vinden: Om uw bibliotheek op de computer van uw klant te registeren volg je deze stappen: Maak op uw ontwikkel PC, een registry bestand: regasm ade. .dll /regfile Er wordt nu een bestand gemaakt ade. .reg Dit.reg bestand kan je op de computer van uw klanten installeren door er bv dubbel op te klikken. Van zodra dit in de registry geimporteerd is, is uw bibliotheek gekend door de computer, en kan je ze op die computer gebruiken. (Het.dll bestand moet zoals altijd wel in de map van het Delphi executable bestand staan)

12 Maak nu uw Delphi toepassing Kies in Delphi Project Import Type Library Klik op Add en blader in uw Delphi project folder, naar het bestand ade. .tlb Wijzig de Unit Dir Name, zodat deze naar uw Delphi project directory verwijst. en klik op CREATE UNIT Er wordt nu een pascal unit aangemaakt. Deze wordt tevens in Delphi aan het project toegevoegd. In mijn voorbeeld noemt die unit: ade_ _tlb.pas Opgelet: In Delphi5, 6 en vermoedelijk ook Delphi 7, wordt een te oude mscorlib_tlb.pas gebruikt. Download de juiste versie van onze site, en plaats die ook in uw Delphi project folder. Wanneer je de library opnieuw importeert, moet je nadien mscorlib_tlb opnieuw overschrijven met de goede versie. Doe je dit niet dan krijg je deze foutmeldingen bij het compileren:

13 In de Delphi unit waarin je uw library wil aanroepen, voeg je dit aan de uses toe: ade_ _tlb, OleServer In mijn eenvoudige voorbeeld wordt dit: De uses kunnen er bij u veel uitgebreider uitzien. Dit hangt onderandere af van de componenten die je aan het formulier hebt toegevoegd. Ik plaats op mijn Delphi formulier een knop, en plaats in het Click event volgende code:

14

Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel:

Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel: Eenvoudig voorbeeld. Er wordt verondersteld dat er met VS 2008 EXPRESS gewerkt wordt. Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel: (Sommige schermafdrukken zijn afkomstig

Nadere informatie

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT!

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! Sterke wachtwoorden zijn vooral lange wachtwoorden. Te lang om te raden of te kraken door mensen en computers.

Nadere informatie

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Inleiding. Iedereen die tegenwoordig een computer heeft, gebruikt ook wel de e-mail. Dit is in de meeste

Nadere informatie

ZIEZO Remote Back-up Personal

ZIEZO Remote Back-up Personal handleiding ZIEZO Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

Office 365: een beknopte handleiding

Office 365: een beknopte handleiding Office 365: een beknopte handleiding 1. Inloggen op de portal van de school: http://webmail.schoolhulshout.be 2. Hierna kom je op de hoofdpagina van je office365 omgeving. 3. Links in de bovenhoek heb

Nadere informatie

Handleiding JCreator. Inhoud. Een Workspace en een eerste project maken

Handleiding JCreator. Inhoud. Een Workspace en een eerste project maken Handleiding JCreator Inhoud Een Workspace en een eerste project maken Een tweede project maken De editor van JCreator Aanpassen van de basis-directory Documentatie over klassen en methoden van de JDK Bestand

Nadere informatie

Hoe werken met de WAP-online!

Hoe werken met de WAP-online! Hoe werken met de WAP-online! Startpagina: We surfen naar http://www.waponline.be. We krijgen het volgende scherm op onze computer: Hier kunnen enkel de directies op inloggen. Leerkrachten die nog niet

Nadere informatie

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2 E-mail outlook.com INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Een e-mailadres aanmaken... 5 3. een e-mail lezen... 8 4. een e-mail verzenden... 9 5. een e-mail beantwoorden... 10 6. Een bijlage... 11 6.1 een bijlage

Nadere informatie

Windows Technical Preview. Bron : http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/preview

Windows Technical Preview. Bron : http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/preview Windows Technical Preview Bron : http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/preview Waar is Windows 9? Meteen na de aankondiging van Windows 10 ging de meeste discussie niet over het besturingssysteem

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Easyhosting Handleiding Pakketswitch DirectAdmin

Easyhosting Handleiding Pakketswitch DirectAdmin Easyhosting Handleiding Pakketswitch DirectAdmin Deze handleiding beschrijft de stappen die genomen dienen te worden om een pakket tussen twee verschillende DirectAdmin-servers over te zetten Versie 1.0

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Herstellen van je pc (Disaster Recovery)

Herstellen van je pc (Disaster Recovery) Herstellen van je pc Disaster Recovery 1 Herstellen van je pc (Disaster Recovery) 0. Inleiding In het vorige hoofdstuk hebben we verschillende mogelijkheden gezien om een veiligheidskopie te nemen van

Nadere informatie

Hosting. Aan de slag. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl

Hosting. Aan de slag. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Hosting Aan de slag WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl 1. Installatie WeFact Hosting installeren In ons e-mail bericht heeft u inloggegevens ontvangen

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

APNS Certificaat genereren en installeren

APNS Certificaat genereren en installeren APNS Certificaat genereren en installeren Handleiding om een Apple APNS certificaat te genereren en te installeren. Version: x.x MobiDM Handleiding voor APNS Certificate Pagina 1 Index 1. APPLE APNS CERTIFICAAT...

Nadere informatie

Cabana Email Account

Cabana Email Account Cabana Email Account Uitleg om in enkele eenvoudige stappen je email account van Cabana te activeren. Van je manager ontvang je jouw persoonlijke inlogcodes voor onze backoffice en je codes voor je persoonlijke

Nadere informatie

Drupal lokale installatie op Windows 7.

Drupal lokale installatie op Windows 7. Drupal lokale installatie op Windows 7. Door Paul Driedijk april/mei 2015 Onderstaande uitleg is bedoeld om Drupal uit te proberen op je eigen computer. Wil je Drupal later installeren op een webserver

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Loremipsumdolorsitamet,consectetue radipiscingelit.aeneancommodoligula egetdolor.aeneanmassa.cumsociisnat oquepenatibusetmagnisdisparturient

Loremipsumdolorsitamet,consectetue radipiscingelit.aeneancommodoligula egetdolor.aeneanmassa.cumsociisnat oquepenatibusetmagnisdisparturient Loremipsumdolorsitamet,consectetue radipiscingelit.aeneancommodoligula egetdolor.aeneanmassa.cumsociisnat oquepenatibusetmagnisdisparturient Content management systeem v1.1 montes,nasceturridiculusmus.donecq

Nadere informatie

Beheerdershandleiding

Beheerdershandleiding Beheerdershandleiding OpusFlowCRM binnen een NT Netwerk en/of Terminal Server DEZE HANDLEIDING IS NIET BEDOELD VOOR INSTALLATIE OP LATOPS/OFFLINE WERKSTATIONS! OpusFlowCRM is een product van: OpusFlow

Nadere informatie

NW06 Installatie van Active Directory

NW06 Installatie van Active Directory NW06 Installatie van Active Directory 1 Het belang van DNS In het pre-windows2000 tijdperk had de NETBIOS alle controle over het netwerk. Wou je een netwerkverbinding maken naar een toestel (client of

Nadere informatie

11. Website controleren

11. Website controleren 11. Website controleren 11.1 Website controleren op verschillende browsers Het blijkt nog altijd nodig te zijn een website te controleren. De website zoals deze er in Kompozer uit ziet, ziet er op internet

Nadere informatie

esms Outlook Gebruiksaanwijzing

esms Outlook Gebruiksaanwijzing 1 esms Outlook Gebruiksaanwijzing 2 3 Inhoud Inleiding...3 Installatie en vereisten...3 Vereisten...3 Installatie...4 Registratie...5 Verwijderen...6 Inleiding Hartelijk dank om voor Mobistar PC Messenger

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van Mailwasher

Handleiding voor het gebruik van Mailwasher Handleiding voor het gebruik van Mailwasher 1. Inleiding SPAM is voor mij de moderne elektronische versie van de reklamefolders die met tonnen in uw brievenbus worden gedropt zonder dat je daarom vraagt.

Nadere informatie

Smartsite ixperion 1.3 Installatie Cursus. Windows 2008 R1 32 Bit

Smartsite ixperion 1.3 Installatie Cursus. Windows 2008 R1 32 Bit Smartsite ixperion 1.3 Installatie Cursus Windows 2008 R1 32 Bit Copyright 2010-2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Smartsite ixperion installatiehandleiding Windows 2008 R2 64 Bit... 3 2 Smartsite

Nadere informatie

HANDLEIDING I-CONTENT

HANDLEIDING I-CONTENT HANDLEIDING I-CONTENT INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Inloggen 4 Overzicht menu 5 Vorige / Volgende 5 Eerste / Laatste 5 Zoeken 5 Nieuwe Pagina 6 Pagina bewerken 6 Pagina verwijderen 7 Sluiten 7 Overzicht

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening

Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening Inleiding Met behulp van een script kun je automatisch een handtekening plaatsen onder al je emailberichten. Je bericht komt er dan zo uit te zien:

Nadere informatie

WORDPRESS? Of COURSE! CURSUS: 'Zelf je website maken ZONDER technische kennis en met GRATIS tools' Deel 2 : MIGRATIE VAN WORDPRESS

WORDPRESS? Of COURSE! CURSUS: 'Zelf je website maken ZONDER technische kennis en met GRATIS tools' Deel 2 : MIGRATIE VAN WORDPRESS WORDPRESS? Of COURSE! CURSUS: 'Zelf je website maken ZONDER technische kennis en met GRATIS tools' Deel 2 : MIGRATIE VAN WORDPRESS MIGRATIE VAN EEN WP PLATFORM MET EEN BACKUP PLUGIN Er zijn een aantal

Nadere informatie