De 26 Nederlanders in het Europees Parlement

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De 26 Nederlanders in het Europees Parlement"

Transcriptie

1 De 26 Nederlanders in het Europees Parlement

2 2 Verklaring symbolen Telefoonnummer Brussel Telefoonnummers in Nederland en andere lidstaten GSM GSM Brussel Informatie in deze brochure is bijgewerkt tot februari 2013

3 3 Inhoudsopgave Biografieën 4 Contactgegevens Europarlementariërs 17 Voorlichters 21 Parlementaire commissies 23 Hoe werkt het Europees Parlement? 25 Zetelverdeling 26 Bezoeken 27 Adressen 28 Vergaderdata 29

4 4 In dit boekje vindt u de namen en contactgegevens van de 26 Nederlandse leden van het Europees Parlement. CDA De Europarlementariërs van het CDA maken deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (Christen- Democraten) (EVP) Wim van de Camp (delegatieleider) Geboren te Oss. Hogere Landbouwschool voor Tropische Landbouw en studie Rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Juridisch beleidsmedewerker bij de VNG ( ). Lid van de Tweede Kamer ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming. Plv. lid van de Bijzondere Commissie georganiseerde misdaad, corruptie en witwassen. Plv. lid van de Subcommissie mensenrechten. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo. Esther de Lange Geboren te Spaubeek. Studie Hogere Europese Beroepsopleiding en Internationale Betrekkingen. Projectmedewerker FEANTSA (Europese federatie van dak- en thuislozenorganisaties) (1997). Medewerker Europese zaken twee Duitse brancheverenigingen ( ). Beleidsmedewerker Europarlementariër ( ). Voorzitter werkveldcommissie Hogere Europese Beroepen Opleiding, Hogeschool Zuyd, Maastricht (sinds 2003). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Plv. lid van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. Plv. lid van de Commissie begrotingscontrole. Ondervoorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Irak. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met India.

5 5 Lambert van Nistelrooij Geboren te Nuland. Studie sociale geografie en geschiedenis. Beleidsmedewerker Welzijn, provincie Gelderland ( ). Diensthoofd Kadervorming en Organisatieontwikkeling, bestuursbureau NCB Tilburg ( ). Lid gemeenteraad Nuland ( ). Lid Provinciale Staten Noord-Brabant ( ). Gedeputeerde provincie Noord- Brabant ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie regionale ontwikkeling. Plv. lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Zuid- Aziatische landen. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Maghreblanden en de Unie van de Arabische Maghreb. Plv. lid van de Euro-Latijns-Amerikaanse Parlementaire Vergadering. Ria Oomen-Ruijten Geboren te Echt. Hogere beroepsopleiding public relations. Landelijk voorzitter CDA-jongeren (1977). Lid van de Tweede Kamer ( ). Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Lid van het EP sinds Lid van de Commissie buitenlandse zaken. Lid van de Subcommissie mensenrechten. Plv. lid van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. Lid van de Parlementaire Samenwerkings commissie EU-Rusland. Plv. lid van de Parlementaire Vergadering Euronest. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Masjraklanden. Turkije-rapporteur van het EP.

6 6 Corien Wortmann-Kool Geboren te Oud-Alblas. Doctoraal politicologie ( ). Lid directieteam detailhandelsbedrijf ( ). Coördinator/projectleider Centrale Staf, Ministerie van Verkeer en Waterstaat ( ). Plv. directeur Transport en Infrastructuur, Ministerie van Verkeer en Waterstaat ( ). Lid dagelijks bestuur CDJA ( ). Lid landelijk dagelijks bestuur CDA ( ). Lid gemeenteraad Zeist, waaronder fractievoorzitter ( ). Vice-voorzitter Raad van Toezicht Alg. Psychiatrisch Ziekenhuis Zon en Schild te Amersfoort ( ). Lid van bestuur Eduardo Freistichting sinds Lid van jury Zakenvrouw van het jaarprijs sinds Lid van het EP sinds Vice-voorzitter Europese Volkspartij sinds Vice-voorzitter EVP fractie sinds Lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Plv. lid van de Commissie vervoer en toerisme. Plv. lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de Parlementaire Samenwerkingscommissies EU-Armenië, EU-Azerbeidzjan en EU-Georgië. Plv. lid van de Parlementaire Vergadering Euronest. PVV De Europarlementariërs van de PVV maken geen deel uit van een fractie. Zij zijn onafhankelijk. Laurence Stassen (delegatieleider) Geboren te Sittard. Presentatrice lokale omroep TV Limburg. Lid van het EP sinds Lid van de Commissie buitenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Lid van de delegatie voor de gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije.

7 7 Lucas Hartong Geboren te Dordrecht. Lid van het EP sinds Lid van de Begrotingscommissie. Plv. lid van de Commissie Begrotingscontrole. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China. Patricia van der Kammen Geboren te Heerlen. Economisch medewerker Zorgkantoor Zuidoost Brabant ( ). Beleidsmedewerker planning & control Universiteit van Tilburg ( ). Lid Provinciale Staten Noord-Brabant sinds Lid van het EP sinds Lid van de Commissie vervoer en toerisme. Plv. lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met het Koreaanse Schiereiland.

8 8 Auke Zijlstra Geboren te Joure. Doctoraal Economische Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen. Projectmanager ICT bij British American Tobbaco ( ). Projectleider Kenniscentrum arbeidszaken, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ( ). Senior beleidsmedewerker arbeidszaken, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ( ). Medewerker PVV-delegatie Europees Parlement ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Raad van Palestijns Zelfbestuur. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Israël. PvdA De Europarlementariërs van de PvdA maken deel uit van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) Thijs Berman (delegatieleider) Geboren te Coevorden. Studie Doctoraal Psychologie UvA. Journalist. Medewerker De Groene Amsterdammer ( ). Correspondent te Parijs voor diverse Nederlandse media ( ). Correspondent te Moskou ( ). Correspondent te Parijs voor o.m. Elsevier, IKON, Wereldomroep, Radio 1 Journaal, Twee Vandaag ( ). Presentator IKON-radio en tv ( , ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie ontwikkelings samenwerking. Lid van de Subcommissie mensenrechten. Plv. lid van de Commissie begrotingscontrole. Plv. lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Afghanistan. Plv. lid van de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU.

9 9 Emine Bozkurt Geboren te Zaandam. Europese Studies aan de UvA. Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Lid van de Bijzondere Commissie georganiseerde misdaad, corruptie en witwassen. Plv. lid van de Commissie buitenlandse zaken. Voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de landen in Midden-Amerika. Plv. lid van de gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije. Lid van de Euro-Latijns-Amerikaanse Parlementaire Vergadering. Voorzitter van de Anti-Racisme en Diversiteit Intergroep. Voorzitter van de Friends of Football. Voorzitter van de Friends of Bosnia and Herzegovina. Judith Merkies Geboren te London (Middlesex, Canada). Nederlands Recht, Uv A. Advocaat, Nauta Dutilh & Van der Kroft ( ). Consultant, Hay Group ( ). Directeur, Federatie Filmbelangen ( ). Directeur, European Music Office ( ). Programme Manager MEDIA Europese Commissie ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie verzoekschriften. Lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Plv. lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met het Arabisch Schiereiland.

10 10 VVD De Europarlementariërs van de VVD maken deel uit van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) Hans van Baalen (delegatieleider) Geboren te Rotterdam. Studie Rechten, Universiteit Leiden. Freelance journalist, Sijthoff Pers ( ). Adviseur Public & European Affairs en Corporate Communication, tevens directeur Public Affairs Consultants, Deloitte Consulting ( ). Zelfstandig bestuursadviseur strategie, management en organisatie ( ). Lid Tweede Kamer ( ). President van de Liberale Internationale (sinds 31 oktober 2009). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie buitenlandse zaken. Lid van de Subcommissie veiligheid en defensie. Plv. lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Japan. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Afghanistan. Toine Manders Geboren te Stiphout. Academie voor Beeldende Vorming en meester in de rechten. Gedurende 20 jaar werkzaam als kunstenaar/industrieel ontwerper en advocaat intellectuele eigendomsrechten en letselschade. Voorzitter van de VVD-fractie in de gemeenteraad van Asten ( ). Lid Provinciale Staten van Noord-Brabant ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming. Plv. lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Lid van de delegatie voor de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met India.

11 11 Jan Mulder Geboren te Diever. Veeteelt en agrarische economie, Landbouwhogeschool Wageningen. Assistent-deskundige Internationale Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Kenia , Deskundige FAO , Landbouwspecialist bij de Europese Commissie met een specialisatie in Landbouw in ontwikkelingslanden ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Begrotingscommissie. Lid van de Commissie begrotingscontrole. Plv. lid van de Commissie burgerlijke vrijheden. Plv. lid van de Bijzondere Commissie georganiseerde misdaad, corruptie en witwassen. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Wit-Rusland. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de Parlementaire Vergadering Euronest. D66 De Europarlementariërs van D66 maken deel uit van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) Sophie in t Veld (delegatieleider) Geboren te Vollenhove. Doctoraal Geschiedenis R.U. Leiden. Post-doc Management en Bestuurskunde. Freelance vertaler ( ). Beleidsmedewerker EZ gemeente Gouda ( ). Medewerker Europarlementariër( ). Secretaris- Generaal Liberale Fractie EU Comité van de Regio s ( ). D66 steunfractie Delft (1994). Bestuur D66 Delft en België. Lid van het EP sinds Ondervoorzitter van de Commissie burgerlijke vrijheden. Lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Plv. lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Plv. lid van de Parlementaire samenwerkingscommissie EU-Rusland. Lid van de delegatie voor de Gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije.

12 12 Gerben-Jan Gerbrandy Geboren te Den Haag. Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden ( ). Research associate bij Prof. A. van der Zwan Consultants, ( ). Persoonlijk mede werker Doeke Eisma, lid Europees Parlement (aug mrt. 1998), European Affairs Consultant bij McDonald s Europe, Brussel ( ). Senior medewerker, D66- campagne Europese verkiezingen (1999). Politiek adviseur van de Staatssecretaris van Economische Zaken ( ). Secretaris van de Tweede Kamerfractie van D66 ( ). Senior politiek adviseur Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ( ). Lid van het EP sinds Ondervoorzitter van de Commissie milieubeheer, volksgezond heid en voedselveiligheid. Lid van de Commissie begrotings controle. Plv. lid van de Begrotings commissie. Ondervoorzitter van de Parle mentaire Vergadering Euronest. Lid van de Parlementaire samen werkingscommissie EU-Moldavië. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Maghreblanden en de Unie van de Arabische Maghreb. Plv. lid van de Euro-Mediterrane Parlementaire Vergadering. Marietje Schaake Geboren te Leiden. MA Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam (2004). Medeoprichter van Inovo BV, adviesbureau voor beleggingen en kansen voor Nederlandse beleggers in Turkije ( ). Onafhankelijk adviseur van de President van de Leadership Conference on Civil Rights, Wade Henderson, en van de ambassadeur van de VS in Nederland, Roland Arnall, op het gebied van diversiteit, integratievraagstukken en moslims in het Westen, ( ). Freelance Consultant, voor o.a. het ministerie van Buitenlandse Zaken, Felix Meritis (P!oneers) ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie cultuur en onderwijs. Plv. lid van de Commissie buitenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie internationale handel. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Iran. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo.

13 13 GroenLinks De Europarlementariërs van GroenLinks maken deel uit van de fractie De Groenen/ Europese Vrije Alliantie (Groenen/EVA) Bas Eickhout (delegatieleider) Geboren te Groesbeek. Doctoraal scheikunde en natuurwetenschappelijke milieukunde ( ). Medewerker Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM; ). Beleidsonderzoeker Milieuen Natuurplanbureau ( ). Senior beleidsonderzoeker Planbureau voor de Leefomgeving ( ). Gedelegeerde bij de Europese Groene Partij namens GroenLinks ( ). Lid programmacommissie Europa van GroenLinks in 2004 en 2009, lid programma commissie Tweede Kamer van GroenLinks vanaf Lid van het EP sinds Lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Plv. lid van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. Plv. lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten Marije Cornelissen Geboren te Leeuwarderadeel. Studie Internationale betrekkingen, Universiteit Utrecht. Beleidsmedewerker vrouwenrechten Groene Fractie in het Europees Parlement ( ). Medewerker Landelijk bureau GroenLinks ( ). Directeur Artikel 1Bureau, Discriminatiezaken Noord-Holland Noord ( ). Raadsvoorzitter Stadsdeelraad Amsterdam-Zuideramstel ( ). Lid van het EP sinds Vicefractievoorzitter van de Groene fractie. Lid van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. Lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Plv. lid van de Commissie buitenlandse zaken. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo. Lid van de Gemengde Parlementaire Commissie EU-Kroatië.

14 14 Judith Sargentini Geboren te Amsterdam. Studie Geschiedenis, Universiteit van Amsterdam. Communicatiemedewerker, Stichting Studentenchipkaart ( ). Duolid gemeenteraad van Amsterdam, ( ). Projectmedewerker Stichting Europa Centrum ( ). Internationaal campagnecoördinator Fatal Transactions ( ). Lid gemeenteraad van Amsterdam ( ). Lobbyist Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika ( ). Consultant Eurostep ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie ontwikkelingssamenwerking. Ondervoorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Zuid-Afrika. Plv. lid van de Gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije. SP De Europarlementariër van de SP maakt deel uit van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (EUL/NGL) Dennis de Jong Geboren te Delft. Doctor internationaal recht, doctoraal economie, M.A. politieke wetenschappen. Lid afdelingsbestuur SP-Rotterdam ( ). Speciaal adviseur mensenrechten en goed bestuur, ministerie van Buitenlandse Zaken ( ). Projectleider Global Forum on Fighting Corruption, ministerie van Justitie ( ). Justitieraad, PV EU ( ). Adviseur asiel-migratie, Europese Commissie ( ). Lid van het EP sinds Ondervoorzitter van de Bijzondere Commissie georganiseerde misdaad, corruptie en witwassen. Lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming. Plv. lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie begrotingscontrole. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Zuidoost-Aziatische landen en de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten (ASEAN).

15 Christen Unie De Europarlementariër van de ChristenUnie maakt deel uit van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) 15 Peter van Dalen Geboren te Zwijndrecht. Studie Internationale Betrekkingen en Contemporaine Geschiedenis, Universiteit Utrecht. Hoofd van de Hoofdafdeling beleid voor binnenvaart en natte infrastructuur bij het Ministerie van Verkeer & Waterstaat ( ). Plaatsvervangend Hoofd van de Hoofdafdeling beleid voor binnenvaart en natte infrastructuur bij het Ministerie van Verkeer & Waterstaat ( ). Hoofdinspecteur-Directeur bij de Inspectie Verkeer & Waterstaat ( ). Lid van het EP sinds Ondervoorzitter van de Commissie vervoer en toerisme. Plv. lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedsel veiligheid. Plv. lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met India. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Zuid-Afrika. SGP De Europarlementariër van de SGP maakt deel uit van de fractie Europa voor Vrijheid en Democratie (EVD) Bas Belder Geboren te Ridderkerk. Doctoraal geschiedenis Universiteit Utrecht. 15 jaar leraar geschiedenis Chr. Scholengemeenschap Johannes Calvijn in Rotterdam. Redacteur buitenland Reformatorisch Dagblad (vanaf 1984), redacteur Middenen Oost-Europa, alsmede Midden-Oosten (vanaf 1991) en commentator. Lid van het EP sinds Lid van de Commissie buitenlandse zaken. Plv. lid Begrotingscommissie. Plv. lid van de Subcommissie mensenrechten. Voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Israël. Lid van de Euro-mediterrane Parlementaire Vergadering. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten.

16 16 Artikel 50 Midden -Amerika. De Europarlementariër van Artikel 50 maakt geen deel uit van een fractie. Hij is onafhankelijk. Daniël van der Stoep Geboren te Delft. Europees en Internationaal Recht, Universiteit Leiden. Beleidsmedewerker PVV-fractie Tweede Kamer ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie ontwikkelingssamenwerking. Lid van de Subcommissie mensenrechten. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Zuid-Afrika. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de landen in Onafhankelijk De Europarlementariër maakt deel uit van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/ Noords Groen Links (EUL/NGL) Kartika Liotard Geboren te Voorburg. Studie Straf- en bestuursrecht aan de Universiteit van Maastricht. Coördinator en lid van het bestuur van de Stichting Wetswinkel in Nuth ( ). Zelfstandig rechtskundig adviseur ( ). Teammanager Juridische Zaken bij LASER, uitvoeringsorgaan van het ministerie van LNV ( ). Lid van het bestuur van de SP afd. Westelijke Mijnstreek ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Plv. lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Plv. lid van de Commissie ontwikkelingssamenwerking. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Japan.

17 17 Kantoor/medewerkers Hans van Baalen (VVD) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Koen van Ramshorst Brigitte Swagemakers Bas Belder (SGP) EP Brussel - Bureau ASP 04F (0) Dick Jan Diepenbroek Elise van Doorn Frank van der Maas Christine van Dijk Walter van Luik Thijs Berman (PvdA) EP Brussel - Bureau ASP 13G (0) Tessel van Westen Danielle Bol Raap Bernard Naron Emine Bozkurt (PvdA) EP Brussel - Bureau ASP 15G (0) Wim van de Camp (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E (0) Nejra Kalkan Emira Mujkic Robert Kamphuis Dirk Gotink Annette van der Vlies Marianne IJzerman Hubert Beusmans Marije Cornelissen (GroenLinks) EP Brussel - Bureau ASP 7H (0) Medewerker: Ariane Nooteboom

18 18 Kantoor/medewerkers Peter van Dalen (ChristenUnie) EP Brussel - Bureau WB 04M (0) Benjamin Beldman Tjeerd Olie Maarten van de Fliert Bas Eickhout (GroenLinks) EP Brussel - Bureau ASP 7H (0) Medewerker: Ella Weggen Gerben-Jan Gerbrandy (D66) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Marc Holtkamp Rinke Brussel Karen Arnon Lucas Hartong (PVV) EP Brussel - Bureau ASP 4F (0) Dennis de Jong (SP) EP Brussel - Bureau ASP 07F (0) Giovanna Milossa Emiel van Dijk Niels Jongerius Femke Reudler Ben van Gils Patricia van der Kammen (PVV) eu EP BRussel - Bureau ASP 4F (0) Alexander Kops Cornelis Johannes Theodorus Straver Nathalie Anjulie Choenni Esther de Lange (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E (0) Tom Berendsen Johannes Aser van den Akker Margot van Nistelrooij Anneke Klooster

19 19 Kantoor/medewerkers Kartika Liotard (Onafhankelijk) EP Brussel - Bureau ASP 07F (0) Tim Feij Thomas Gijselaers Sophie Rosseels Toine Manders (VVD) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Medewerker: Kim Bogte Laurens Nicolaas Melchior van Doeveren Judith Merkies (PvdA) EP Brussel - Bureau ASP 15G (0) Marlies Gevaert Erik Hormes Jan Mulder (VVD) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Marieke Dekker Shai Guttman Lambert van Nistelrooij (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E (0) Martin Bos Gijs Dupont Joël Meggelaars Jaqueline Spuijbroek Marijn Verhees Ria Oomen-Ruijten (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E (0) Judith Sargentini (GroenLinks) EP Brussel - Bureau ASP 7H (0) Jeroen Lenaers Corianne van de Ligt Dominique Lebens Medewerker: Maria van der Heide

20 20 Kantoor/medewerkers Marietje Schaake (D66) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Marc van der Ham Melle van Dijk Laurence Stassen (PVV) EP Brussel - Bureau ASP 4F (0) Daniël van der Stoep (Artikel 50) EP Brussel - Bureau ASP 07F (0) Gor Melikdjanjan Arthur van Angeren Medewerker Nicolaas van Bohemen Sophie in t Veld (D66) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Khalid Boufadiss Branimira Maldeghem Thomas van der Valk Odette van de Logt Anne van Meer Corien Wortmann-Kool (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E (0) Myriam Jans Maarten Willemen Dieter Staat Marie-Jose de Bie Auke Zijlstra (PVV) EP Brussel - ASP 04F (0) Eva Kornyi Laszlo Eduard Priester Jean Wanningen

21 21 Voorlichters D66 VVD PVDA PVV CDA Kees Bos Celina Kremer Laurens van Delft Geert van der Varst ALDE Fractie (VVD & D66) Elzelien van der Steen Koen van Ramshorst (woordvoerder Hans van Baalen) Kim Bogte (woordvoerder Toine Manders) Marieke Dekker (woordvoerder Jan Mulder) Anna Sophia Posthumus +32 (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) 4 SP Groen Links Dirk van den Bosch Niels Jongerius +32 (0) (0) (0) (0) (0) ChristenUnie Maarten van de Fliert +31 (0)

22 22 Voorlichters SGP Walter van Luik +32 (0) (0) Onafhankelijk Artikel 50 Nicolaas van Bohemen Tim Feij (woordvoerder Kartika Liotard) +32 (0) (0)

23 23 Parlementaire Commissies Extern beleid BUITENLANDSE ZAKEN Leden: Ria Oomen-Ruijten (CDA), Laurence Stassen (PVV), Hans van Baalen (VVD), Bas Belder (SGP) Plv. leden: Emine Bozkurt (PvdA), Marietje Schaake (D66), Marije Cornelissen (GroenLinks) SUBCOMMISSIE MENSENRECHTEN Leden: Ria Oomen-Ruijten (CDA), Thijs Berman (PvdA), Daniël van der Stoep (Artikel 50) Plv. leden: Wim van de Camp (CDA), Bas Belder (SGP) SUBCOMMISSIE VEILIGHEID EN DEFENSIE Lid: Hans van Baalen (VVD) ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Lid: Thijs Berman (PvdA), Daniël van der Stoep (Artikel 50) Plv. leden: Judith Sargentini (GroenLinks), Kartika Liotard (Onafhankelijk) INTERNATIONALE HANDEL Plv. lid: Marietje Schaake (D66) Intern beleid BEGROTINGSCOMMISSIE Lid: Lucas Hartong (PVV), Jan Mulder (VVD) Plv. leden: Gerben Jan Gerbrandy (D66), Bas Belder (SGP) BEGROTINGSCONTROLE Lid: Gerben Jan Gerbrandy (D66), Jan Mulder (VVD) Plv. leden: Esther de Lange (CDA), Lucas Hartong (PVV ), Thijs Berman (PvdA), Dennis de Jong (SP) ECONOMISCHE EN MONETAIRE ZAKEN Lid: Corien Wortmann-Kool (CDA) Plv. leden: Auke Zijlstra (PVV), Thijs Berman (PvdA), Sophie in t Veld (D66), Bas Eickhout (GroenLinks) WERKGELEGENHEID EN SOCIALE ZAKEN Lid: Marije Cornelissen (GroenLinks) Plv. leden: Ria Oomen-Ruijten (CDA), Peter van Dalen (ChristenUnie) MILIEUBEHEER, VOLKSGEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Ondervoorzitter: Gerben-Jan Gerbrandy (D66) Leden: Esther de Lange (CDA), Bas Eickhout (GroenLinks), Kartika Liotard (Onafhankelijk) Plv. leden: Toine Manders (VVD), Judith Merkies (PvdA), Peter van Dalen (ChristenUnie)

24 24 Parlementaire Commissies INDUSTRIE, ONDERZOEK EN ENERGIE Lid: Judith Merkies (PvdA) Plv. leden: Lambert van Nistelrooij (CDA), Laurence Stassen (PVV), Hans van Baalen (VVD), Peter van Dalen (ChristenUnie) INTERNE MARKT EN CONSUMENTENBESCHERMING Leden: Toine Manders (VVD), Dennis de Jong (SP) Plv. leden: Wim van de Camp (CDA), Patricia van der Kammen (PVV) VERVOER EN TOERISME Ondervoorzitter: Peter van Dalen (ChristenUnie) Lid: Patricia van der Kammen (PVV) Plv. lid: Corien Wortmann-Kool (CDA) REGIONALE ONTWIKKELING Lid: Lambert van Nistelrooij (CDA) LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING Plv. leden: Esther de Lange (CDA), Bas Eickhout (GroenLinks) CULTUUR EN ONDERWIJS Lid: Marietje Schaake (D66) BURGERLIJKE VRIJHEDEN, JUSTITIE EN BINNENLANDSE ZAKEN Ondervoorzitter: Sophie in t Veld (D66) Leden: Wim van de Camp (CDA), Auke Zijlstra (PVV), Emine Bozkurt (PvdA), Judith Sargentini (GroenLinks) Plv. lid: Jan Mulder (VVD), Dennis de Jong (SP) RECHTEN VAN DE VROUW EN GENDERGELIJKHEID Leden: Emine Bozkurt (PvdA), Sophie in t Veld (D66), Marije Cornelissen (GroenLinks) Plv. leden: Corien Wortmann-Kool (CDA), Kartika Liotard (Onafhankelijk) VERZOEKSCHRIFTEN Lid: Judith Merkies (PvdA) GEORGANISEERDE MISDAAD, CORRUPTIE EN WITWASSEN Ondervoorzitter: Dennis de Jong (SP) Lid: Emine Bozkurt (PvdA) Plv. leden: Wim van de Camp (CDA), Jan Mulder (VVD)

25 25 Hoe werkt het Europees Parlement? Eén week per maand vergadert het voltallige Europees Parlement in Straatsburg. Tussentijds zijn er 2-daagse mini-zittingen in Brussel. De vergaderzaal in beide steden heeft de vorm van een halve cirkel en wordt daarom wel Hémicycle genoemd. Omdat de plaatsing van de fracties aan Franse kaasblokjes doet denken, wordt zij ook wel aangeduid als camembert. De Europarlementariërs zitten niet volgens nationaliteit maar naar politieke kleur in de vergaderzaal. Vanuit de positie van de voorzitter gezien, zitten de linkse fracties links en de rechtse fracties rechts. De parlementaire commissies De voorbereidingen voor de plenaire vergaderingen vinden meestal plaats in de parlementaire commissies. Ze kunnen worden gezien als mini-parlementen waarin het huiswerk wordt gemaakt. Iedere Europarlementariër is lid van ten minste één commissie en plaatsvervangend lid van een tweede. De voorstellen voor wetgeving (bijv. ontwerprichtlijnen of verordeningen) die door de Europese Commissie zijn opgesteld, worden in eerste instantie behandeld in deze commissies. Meestal wordt een zgn. rapporteur aangewezen die in een verslag de bevindingen van de commissie vastlegt, met daarbij vaak de voorstellen tot wijziging. Hierna spreekt de voltallige vergadering van het parlement zich uit over het verslag en stemt over de wijzigingsvoorstellen (amendementen). Op ongeveer negentig procent van de wetgeving heeft het parlement een beslissende stem. Vergaderzaal Europees Parlement in Brussel Gebouw Europees Parlement in Straatsburg

Biografieën 4. Adressen 18. Voorlichters 24. Parlementaire commissies 25. Hoe werkt het Europees Parlement? 27. Zetelverdeling 28.

Biografieën 4. Adressen 18. Voorlichters 24. Parlementaire commissies 25. Hoe werkt het Europees Parlement? 27. Zetelverdeling 28. 2 Verklaring symbolen Brussel telefoonnummer Straatsburg telefoonnummer Telefoonnummers in Nederland en andere lidstaten GSM GSM Brussel Adres E-mail Website 3 Inhoudsopgave Biografieën 4 Adressen 18 Voorlichters

Nadere informatie

De 26 Nederlanders in het Europees Parlement

De 26 Nederlanders in het Europees Parlement De 26 Nederlanders in het Europees Parlement 2 3 Inhoudsopgave Biografieën 4 Contactgegevens Europarlementariërs 18 Voorlichters 22 Parlementaire commissies 24 Hoe werkt het Europees Parlement? 26 Zetelverdeling

Nadere informatie

Informatiebureau in België

Informatiebureau in België 27/07 /2009 Welke functies bekleden de Belgische Europarlementariërs in het Parlement? 2009 Welke functies bekleden de Belgische Europarlementariërs in het Parlement? 2009 1/12 Welke functies bekleden

Nadere informatie

Europa en de. Peter van Dalen. Europarlementariër voor de ChristenUnie

Europa en de. Peter van Dalen. Europarlementariër voor de ChristenUnie Europa en de Peter van Dalen Europarlementariër voor de ChristenUnie Inhoud 1: De ChristenUnie in het EP 2: Europa en de regio s 3: Europa en de Drechtsteden 2 Deel 1: de ChristenUnie in het EP 3 De 3

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

Instituut voor Publiek en Politiek (onderdeel van het Huis voor democratie en rechtsstaat)

Instituut voor Publiek en Politiek (onderdeel van het Huis voor democratie en rechtsstaat) Colofon Auteur: Begeleider: Iris van Hulsenbeek Anna Domingo Amsterdam, april 2011 Instituut voor Publiek en Politiek (onderdeel van het Huis voor democratie en rechtsstaat) Prinsengracht 915 1017 KD Amsterdam

Nadere informatie

21 BelgeN. in het. Europees Parlement. 8ste legislatuur 2014-2019

21 BelgeN. in het. Europees Parlement. 8ste legislatuur 2014-2019 21 BelgeN in het Europees Parlement 8ste legislatuur 2014-2019 JANUARI 2015 NL Algemeen postadres : Europees Parlement Wiertzstraat 1047 Brussel Gedetailleerde info vindt u op : www.europarl.europa.eu

Nadere informatie

omslag FORUM #10/

omslag FORUM #10/ omslag 12 De slag om de verkiezingsborden hebben de eurosceptici gewonnen. Maar hebben ze ook de harten van ondernemers? Tekst: Karin Bojorge en Paul Scheer Foto en Illustraties: Link Design 13 omslag

Nadere informatie

Den Haag, 3 april 2008. Geachte Nederlander,

Den Haag, 3 april 2008. Geachte Nederlander, Den Haag, 3 april 2008 Geachte Nederlander, Dit jaar bestaat het Europees Parlement 50 jaar. Volgend jaar juni zijn er opnieuw verkiezingen voor het Europees Parlement. Daarnaast wordt in 2009 een nieuw

Nadere informatie

Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement

Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement Uw stem in Europa sinds 1958 In 2008 bestaat het Europees Parlement 50 jaar. Het Parlement werd opgericht bij de instelling van de Europese Economische

Nadere informatie

Diversiteit in de Provinciale Staten

Diversiteit in de Provinciale Staten Onderzoek Diversiteit in de Provinciale Staten Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale Staten (PS) onderzocht. Het gaat

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Onderzoek Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale

Nadere informatie

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes 26 oktober 2017 Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

In Beeld: De nieuwe ministersploeg

In Beeld: De nieuwe ministersploeg In Beeld: De nieuwe ministersploeg Korte omschrijving werkvorm: Wie staan er bij de koning op het bordes? Sommige ministers hebben al eerder in een kabinet gezeten, maar er zijn ook nieuwkomers. Leerlingen

Nadere informatie

EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december respondenten

EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december respondenten EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december 2009-32.000 respondenten Beste politicus 2009 Nebahat Albayrak (PvdA) Justitie Jan Peter Balkenende (CDA) minister-president

Nadere informatie

E T Twitter:https://twitter.com/IvoBelet

E T Twitter:https://twitter.com/IvoBelet Vlaams-Europees verbindingsagentschap www.vleva.eu info@vleva.eu - T 02 737 14 30 Vlamingen in het Europees Parlement Editie: 30/10/2014 Ivo Belet E ivo.belet@ep.europa.eu T 02 284 56 23 Twitter:https://twitter.com/IvoBelet

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20372 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Lochem, P.J.P.M. van Title: Rechtsrelativering : een verkenning op het terrein

Nadere informatie

De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2015 Young Professionals

De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2015 Young Professionals Arthur van Lohuijzen De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2015 Young Professionals Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Master Trainer/adviseur, Trimension Caroline

Nadere informatie

QUIZ: WAT VIND JIJ VAN DE EUROPESE UNIE? Korte omschrijving werkvorm LEERDOEL NIVEAU BRONNEN DUUR HANDLEIDING

QUIZ: WAT VIND JIJ VAN DE EUROPESE UNIE? Korte omschrijving werkvorm LEERDOEL NIVEAU BRONNEN DUUR HANDLEIDING QUIZ: WAT VIND JIJ VAN DE EUROPESE UNIE? Korte omschrijving werkvorm In deze quiz onderzoeken leerlingen hun eigen houding ten aanzien van de Europese Unie. Moeten landen vooral hun soevereiniteit opeisen?

Nadere informatie

Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag.

Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. In beeld: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport Vrouwen in de Provinciale Staten Onderzoeksrapport April 2015 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2015 in de Provinciale Staten gekozen? Op 18 maart waren er in Nederland verkiezingen voor de Provinciale

Nadere informatie

EUROPESE VERKIEZINGEN

EUROPESE VERKIEZINGEN Europees Parlement EUROPESE VERKIEZINGEN Op donderdag mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. In deze krant lees je wat de Europese Unie doet. Ook lees je hoe je te maken kunt krijgen met

Nadere informatie

Inventarisatie verkiezingen tot 1 januari Herindelingsverkiezingen

Inventarisatie verkiezingen tot 1 januari Herindelingsverkiezingen Inventarisatie verkiezingen tot 1 januari 2008 leden van het Europees Parlement 10 juni 2004 leden van de gemeenteraden maart 2006 leden van de provinciale staten maart 2007 leden van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

europese verkiezingen

europese verkiezingen Europees Parlement europese verkiezingen Op donderdag 22 mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. In deze krant lees je wat de Europese Unie doet. Ook lees je hoe je te maken kunt krijgen

Nadere informatie

EUROPESE VERKIEZINGEN

EUROPESE VERKIEZINGEN VERKIEZINGSKRANT Europees Parlement EUROPESE VERKIEZINGEN Op donderdag 22 mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. In deze krant leest u wat de Europese Unie doet. Ook leest u hoe u te maken

Nadere informatie

Bij het bezoekerspunt van EP, worden we door de beleidsmedewerker van Jeroen Lenaers opgehaald voor de lunch en rondleiding in het gebouw.

Bij het bezoekerspunt van EP, worden we door de beleidsmedewerker van Jeroen Lenaers opgehaald voor de lunch en rondleiding in het gebouw. Verslag van het bezoek van Moedige Moeders Nederland en CDA Eurocommissie Hart van Brabant, aan de Euro Parlementariers Lambert van Nistelrooij en Jeroen Lenaers, lid EVP, in het Europees Parlement, Brussel,

Nadere informatie

Vrouwen in politiek en openbaar bestuur. Voortgangsrapportage 2003

Vrouwen in politiek en openbaar bestuur. Voortgangsrapportage 2003 Vrouwen in politiek en openbaar bestuur Voortgangsrapportage 2003 1. Inleiding Voor u ligt de elfde rapportage Vrouwen in politiek en openbaar bestuur. Sinds 1993 worden de streefcijfers en ontwikkelingen

Nadere informatie

Totaaloverzicht beoordeling gemeenten en politieke partijen. Gemiddelde per. Gemiddelde per. Totaal aantal gemeenten. (percentage)

Totaaloverzicht beoordeling gemeenten en politieke partijen. Gemiddelde per. Gemiddelde per. Totaal aantal gemeenten. (percentage) Totaaloverzicht beoordeling n en politieke partijen Politieke partij Gemeente Alkmaar Almelo Amersfoort Amsterdam Arnhem Breda Den Bosch Den Haag Deventer Dordrecht Eindhoven Emmen Enschede Groningen Haarlem

Nadere informatie

Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel

Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel 30 en 31 januari 2014 Provinciale Staten van de provincies Noord- Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht bezoeken Brussel De statenleden

Nadere informatie

RECHTSGROND LEDEN EN SAMENSTELLING

RECHTSGROND LEDEN EN SAMENSTELLING HET EUROPEES PARLEMENT: ORGANISATIE EN WERKING De organisatie en werking van het Europees Parlement vallen onder het Reglement van het Parlement. De activiteiten van het Parlement worden verricht door

Nadere informatie

Hoe stemmen de Nederlandse leden van het Europees Parlement?

Hoe stemmen de Nederlandse leden van het Europees Parlement? Hoe stemmen de Nederlandse leden van het Europees Parlement? Een onderzoek naar het stemgedrag in 2007-2008 Eva Huijbregts Instituut voor Publiek en Politiek Amsterdam, maart 2009 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT AGENDA

EUROPEES PARLEMENT AGENDA EUROPEES PARLEMENT 2009 2014 Zittingsdocument AGENDA Woensdag 14 september 2011 14/09/11 470.595 NL In verscheidenheid verenigd NL Tekens voor de procedures Tenzij het Parlement anders beslist, worden

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

De Nederlandse prioriteiten bij commissies in het Europees Parlement

De Nederlandse prioriteiten bij commissies in het Europees Parlement De Nederlandse prioriteiten bij commissies in het Europees Parlement Arco Timmermans, Campus Den Haag Universiteit Leiden Het EP en de rules of the game Sinds het Verdrag van Lissabon heeft het Europees

Nadere informatie

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Bij de landelijke verkiezingen in juni 2010 zijn er 61 vrouwen in het parlement gekozen, zes meer dan bij de verkiezingen van 2003 en van 2006.

Nadere informatie

Samenstelling van het Parlement

Samenstelling van het Parlement Samenstelling van het Parlement Eerste Parlement : 1979 1984 Aantredend Parlement (Kiesgerechtigd) S 112 EPP 108 ED 63 COM 44 L 40 DEP 22 CDI 11 NI 10 Totaal 410 S : Socialistische Fractie COM : Communistische

Nadere informatie

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden _ Maart 2014 ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat Hofweg 1H 2511 AA Den Haag T: 070 757 02 00 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2014 in de gemeenteraden

Nadere informatie

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Verkiezingen 2012 Tweede Kamer Voorlopige uitslag Amsterdam Project: 12213 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Cor Hylkema Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

europese verkiezingen

europese verkiezingen VERKIEZINGSKRANT Europees Parlement europese verkiezingen Op donderdag 22 mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. In deze krant leest u wat de Europese Unie doet. Ook leest u hoe u te maken

Nadere informatie

Maandag 15 mei Bushalte van treinstation Maastricht. Commissie Buitenlandse Zaken Veiligheid en Defensie (BUZA)

Maandag 15 mei Bushalte van treinstation Maastricht. Commissie Buitenlandse Zaken Veiligheid en Defensie (BUZA) Maandag 15 mei 2017 tot 8.30 uur Ontvangst Bushalte van treinstation Maastricht Wanneer men als commissie compleet is, plaatst men de bagage in de touringcar. Bus 1: BUZA, BIZA, CUON Bus 2: INHA, SOZA,

Nadere informatie

Van-A-3 Verkiezingen

Van-A-3 Verkiezingen Van-A-3 Verkiezingen Didactische suggesties Doelen Dit Actua-magazine verschijnt naar aanleiding van de Europese en Vlaamse verkiezingen op 07 juni 2009. De leerlingen kunnen individueel de Van-A-3 krant

Nadere informatie

HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU

HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU Europe Direct helpt u antwoord te vinden op uw vragen over de Europese Unie. Gratis nummer (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) De informatie wordt gratis

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING LIDSTATEN Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 1: Introductie, algemene staatsinrichting en verkiezingen

Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 1: Introductie, algemene staatsinrichting en verkiezingen Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 1: Introductie, algemene staatsinrichting en verkiezingen Plan EU Eerste VN Dag voor het Meisje: 11 oktober ONE G7 Summit München juni

Nadere informatie

25 jaar Verdrag van Maastricht en de toekomst van de Europese Unie voor eenheid in verscheidenheid

25 jaar Verdrag van Maastricht en de toekomst van de Europese Unie voor eenheid in verscheidenheid Programma Douzelage-Symposium 25 jaar Verdrag van Maastricht en de toekomst van de Europese Unie voor eenheid in verscheidenheid Datum: 8 oktober 2016 Locatie: Gouvernement te Maastricht Aanvang: 09.00

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2016. Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2016. Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Je kunt op internet ook kijken op: www.kieskompas.nl www.stemwijzer.nl www.ookjij.nl www.wiekiesjij.nl. We hopen dat het boek je verder helpt.

Je kunt op internet ook kijken op: www.kieskompas.nl www.stemwijzer.nl www.ookjij.nl www.wiekiesjij.nl. We hopen dat het boek je verder helpt. In dit boek staat informatie over de Provinciale Statenverkiezingen. Die zijn op 2 maart 2011. Het boek gaat over de verkiezingen in de provincie Zuid-Holland. Het Educatief Centrum voor Cliënten van de

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT Niet-lidstaat van de Raad van Europa (Wit-Rusland) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België,

Nadere informatie

Allochtonen in de politiek

Allochtonen in de politiek Allochtonen in de politiek In dit dossier kunt u informatie vinden over de participatie van allochtonen in de Nederlandse politiek. Wie heeft recht om te stemmen? Hoeveel allochtonen zijn volksvertegenwoordiger?

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 12 Verschil 213 tov. 212 21 3 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 225 221

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING Non-member state of the Council of Europe (Belarus) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN OVERIGE VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan,

Nadere informatie

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015 Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015 2 Voorwoord In dit boek staat informatie over de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen. Die zijn op 18 maart 2015. Het boek gaat over

Nadere informatie

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche?

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche? Landbouw, bosbouw en visserij Industrie Energievoorziening Waterbedrijven en afvalbeheer Handel Vervoer & opslag Horeca Informatie en communicatie (ICT / media) Financiële dienstverlening Verhuur en handel

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? 2 De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Denkkracht Utrecht Young Professionals

Denkkracht Utrecht Young Professionals Denkkracht Utrecht Young Professionals Bastiaan Vader Sociale Geografie, BSc. Political Geograpy, MSc. Medewerker Juridisch Bestuurlijke Zaken UMC Utrecht Student Educatieve Master (Universiteit Utrecht)

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 24 Verschil 213 tov. 212 13 6 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 479 417

Nadere informatie

Nederlandse bestuurders in het Congres. van de Raad van Europa

Nederlandse bestuurders in het Congres. van de Raad van Europa Nederlandse bestuurders in het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa Democratie, goed bestuur en mensenrechten in Europa op decentraal niveau Het Congres van Lokale en Regionale

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Naam van de partij. Vrijheid en Democratie VVD. Arbeid P.v.d.A.

Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Naam van de partij. Vrijheid en Democratie VVD. Arbeid P.v.d.A. Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 Nummer op stembiljet Logo van de partij Naam van de partij 1 Volkspartij voor Vrijheid en Democratie VVD 2 Partij van de Arbeid P.v.d.A.

Nadere informatie

Het Verdrag van Lissabon, wat heb ik eraan?

Het Verdrag van Lissabon, wat heb ik eraan? Het Verdrag van Lissabon, wat heb ik eraan? De samenwerking tussen de landen in de Europese Unie wordt sinds 60 jaar vastgelegd in Verdragen. Daarin staan de spelregels die gelden voor de lidstaten, de

Nadere informatie

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht Economie en Recht Bedrijfskunde Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Wageningen University 238 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Erasmus Universiteit Rotterdam 2.204 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Maastricht University**

Nadere informatie

De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu?

De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu? De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu? Naam: Klas: So you think you have no power? Think again.. Introductie: verkiezingen in Europa Van 22 tot en met 25 mei 2014 vinden de Europese verkiezingen plaats.

Nadere informatie

Instructie: Quiz EU - Test je kennis!

Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Korte omschrijving werkvorm De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen en blufvragen. Bij kennisvragen kiest

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument D017336/01

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument D017336/01 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 8 december 2011 (09.12) (OR. en) 18335/11 ECOFI 876 STATIS 108 I GEKOME DOCUME T van: de Europese Commissie ingekomen: 22 november 2011 aan: het secretaris-generaal van

Nadere informatie

Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn?

Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn? Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn? Mark Rutte (VVD) 26,1% Diederik Samsom (PvdA) 22,6% Alexander Pechtold (D66) 15,4% Emile Roemer (SP) 12,9% Geert Wilders (PVV) 6,4%

Nadere informatie

Politieke legitimiteit

Politieke legitimiteit Politieke legitimiteit Op het snijvlak van wetenschap en samenleving Geerten Waling De Responsieve Rechtsstaat, 22 september 2016 Bij ons leer je de wereld kennen 1 Routeplanner Even voorstellen Wat is

Nadere informatie

EUROPESE INTEGRATIE: TUSSEN GEOPOLITIEK VREDESBELEID EN ECONOMISCHE GROEI. Dr Harry Daemen.

EUROPESE INTEGRATIE: TUSSEN GEOPOLITIEK VREDESBELEID EN ECONOMISCHE GROEI. Dr Harry Daemen. EUROPESE INTEGRATIE: TUSSEN GEOPOLITIEK VREDESBELEID EN ECONOMISCHE GROEI Dr Harry Daemen daemen@fsw.eur.nl Mini-C.V. Harry Daemen 1973-1975 Politicologisch onderzoeker aan de Katolieke Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

ing. R.R. Hagen MPA, René MPA 1996 Werkgever Nibra Kemperbergerweg 783 6816 RW Arnhem 026 3552400 r.hagen@nibra.nl Opleidingen Programmamanager

ing. R.R. Hagen MPA, René MPA 1996 Werkgever Nibra Kemperbergerweg 783 6816 RW Arnhem 026 3552400 r.hagen@nibra.nl Opleidingen Programmamanager ing. R.R. Hagen MPA, René Nibra Kemperbergerweg 783 6816 RW Arnhem 026 3552400 r.hagen@nibra.nl Opleidingen Programmamanager Q.A.J.M. van Hal MPA, Quintus Q. van Hal Holding B.V. Consultancy & Interim

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Uitnodiging. Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie

Uitnodiging. Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie Uitnodiging Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni 2013 Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie Hoezo democratie?! Onze democratische rechtsstaat lijkt

Nadere informatie

Kandidatenoverzicht Congres 101

Kandidatenoverzicht Congres 101 Besluitvormingscommissie, voorzitter Bastiaan Winkel Geboorteplaats: Zwolle Geboortedatum: 20/03/1973 Woonplaats: 's-gravenhage Email: b.t.winkel@xs4all.nl Beroep of maatschappelijke functie: beleidsadviseur

Nadere informatie

Rapportage. Amsterdam, Standaard rapportage. Gesloten vragen. DirectResearch Herengracht CA Amsterdam

Rapportage. Amsterdam, Standaard rapportage. Gesloten vragen. DirectResearch Herengracht CA Amsterdam DirectResearch Herengracht 454 1017 CA Amsterdam 020 770 75 79 info@directresearch.nl www.directresearch.nl Rapportage Amsterdam, 17-06-2016 Oekraïne Oekraïne referendum referendum (meting 2) Standaard

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl I

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl I POLITIEK EN BELEID tekst 8 VVD en D66 samen voor Europese verkiezingen DEN HAAG - D66 gaat toch in zee met de VVD voor de Europese verkiezingen in juni. De samenwerking blijft beperkt tot een lijstverbinding.

Nadere informatie

De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2014 Young Professionals

De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2014 Young Professionals De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2014 Young Professionals Birte Nelen Functie: Beleidsadviseur bij Abvakabo FNV Studie: Algemene Sociale Wetenschappen, Bachelor Bestuur en Beleid (USBO), Master Hester

Nadere informatie

De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu?

De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu? De Europese verkiezingen: Hoe zit dat nu? Naam: Klas: Introductie: Verkiezingen in Europa Van 22 tot en met 25 mei 2014 vinden de Europese verkiezingen plaats. De inwoners van de Europese Unie mogen dan

Nadere informatie

D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen

D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen Gegroeid optimisme over toekomst Europa vertaalt zich niet in afname euroscepsis 15 mei Een week voor de verkiezingen voor

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: Een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 1998-2016. Een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Onderzoek Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Nederland heeft een stelsel met evenredige vertegenwoordiging. Op 12 september 2012 waren er vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal:

Nadere informatie

Belgen in het Europees Parlement

Belgen in het Europees Parlement Belgen in het Europees Parlement 7de legislatuur 2009-2014 MAART 2012 nl Algemeen postadres : Europees Parlement Wiertzstraat 1047 Brussel Gedetailleerde info vindt u op : www.europarl.europa.eu Leden

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer 2012

Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Nederlandse politieke partijen langs de Europese meetlat Europese Unie dr. Edwin van Rooyen 10-9-2012 PvdA, VVD en SP zijn voorstander van het vergroten van de controle op

Nadere informatie

actueel Meer geld naar Brussel? Tekst: Walter Devenijns Foto: GettyImages

actueel Meer geld naar Brussel? Tekst: Walter Devenijns Foto: GettyImages Begin februari valt de beslissing. Dan bepalen de 27 regeringsleiders hoe de Europese begroting eruit zal zien. Steekt Europa haar geld in het aanjagen van economische groei en bedrijvigheid? Of kiest

Nadere informatie

Brussel via het Binnenhof De Tweede Kamer en de EU

Brussel via het Binnenhof De Tweede Kamer en de EU Brussel via het Binnenhof De Tweede Kamer en de EU Sandor Loeffen Adjunct-griffier/EU-adviseur migratie- en asielbeleid s.loeffen@tweedekamer.nl Onderwerpen 1. Nationale parlementen in de EU: - rol, taken

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2014 Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2014 Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 16 Verschil 214 tov. 213 16-4-212 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 283 3319

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 (Amsterdam, Rotterdam en de hoofdsteden van de twaalf provincies)

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 (Amsterdam, Rotterdam en de hoofdsteden van de twaalf provincies) Wijziging van de Kieswet in verband met het afschaffen van de mogelijkheid voor politieke groeperingen om lijstencombinaties te vormen (wetsvoorstel 34 377) Bijlage bij NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer, voorlopige uitslag. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Verkiezingen Tweede Kamer, voorlopige uitslag. Onderzoek, Informatie en Statistiek Verkiezingen Tweede Kamer, maart voorlopige uitslag Projectnummer: Slot, Jeroen Hylkema, Cor Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam j.slot@amsterdam.nl Telefoon www.ois.amsterdam.nl c.hylkema@amsterdam.nl

Nadere informatie

De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie ( )

De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie ( ) VIVES BRIEFING 2016/04 De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie (2001-2016) Wouter Wolfs Jef Smulders 1 DE EVOLUTIE VAN DE PARTIJFINANCIERING ROPESE UNIE (2001-2016) Wouter

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 19 Verschil 214 tov. 213 7-5-212 6-5-213 5-5-214 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

Archivalia P.A. Blaisse

Archivalia P.A. Blaisse Plaatsingslijst Archivalia P.A. Blaisse Archiefnummer: 784 Archiefnaam: BLAI Sector: Politiek Soort archief: Archivalia van persoon Datering: 1935-1979 Katholiek Documentatie Centrum 2011 1 Verslag van

Nadere informatie

HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU EEN BEKNOPTE GIDS OVER HET EUROPEES PARLEMENT

HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU EEN BEKNOPTE GIDS OVER HET EUROPEES PARLEMENT HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU EEN BEKNOPTE GIDS OVER HET EUROPEES PARLEMENT Europe Direct helpt u antwoord te vinden op uw vragen over de Europese Unie. Gratis nummer (*): 00

Nadere informatie

Opdrachtblad A: De Raad van Ministers Opdrachtblad B: De prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap

Opdrachtblad A: De Raad van Ministers Opdrachtblad B: De prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap VERDIEPING: DE PRIORITEITEN VAN NEDERLAND KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM Nederland heeft drie prioriteiten voor het voorzitterschap opgesteld: een innovatieve EU, een EU die zich beperkt tot hoofdzaken en

Nadere informatie

Onderzoek Provinciale verkiezingen 2015

Onderzoek Provinciale verkiezingen 2015 Tabel 1: Bent u ervan op de hoogte dat er op 18 maart 2015 verkiezingen voor de Provinciale Staten worden gehouden? Ja, daar ben ik van op de hoogte 83,2 1170 Nee, daar was ik (nog) niet van op de hoogte

Nadere informatie

Rust en onrust Beperkte vernieuwing van het Provinciaal bestuur in 2015

Rust en onrust Beperkte vernieuwing van het Provinciaal bestuur in 2015 Rust en onrust Beperkte vernieuwing van het Provinciaal bestuur in 2015 Stichting Decentraalbestuur.nl 13 november 2015 Colofon Onderzoeker Dr. P. Castenmiller (Stichting DecentraalBestuur.nl) Contactgegevens

Nadere informatie

EP io default website

EP io default website Heb je het gemist? Lees hier meer over 'Vrouwen en Europa: deal or no deal? in de Rode Hoed op 7 Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag organiseerde de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie

Nadere informatie

Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode mei t/m augustus 2014

Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode mei t/m augustus 2014 Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode mei t/m augustus 2014 Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland is de spreekbuis van het

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 1998-2014 een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie