De 26 Nederlanders in het Europees Parlement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De 26 Nederlanders in het Europees Parlement"

Transcriptie

1 De 26 Nederlanders in het Europees Parlement

2 2 Verklaring symbolen Telefoonnummer Brussel Telefoonnummers in Nederland en andere lidstaten GSM GSM Brussel Informatie in deze brochure is bijgewerkt tot februari 2013

3 3 Inhoudsopgave Biografieën 4 Contactgegevens Europarlementariërs 17 Voorlichters 21 Parlementaire commissies 23 Hoe werkt het Europees Parlement? 25 Zetelverdeling 26 Bezoeken 27 Adressen 28 Vergaderdata 29

4 4 In dit boekje vindt u de namen en contactgegevens van de 26 Nederlandse leden van het Europees Parlement. CDA De Europarlementariërs van het CDA maken deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (Christen- Democraten) (EVP) Wim van de Camp (delegatieleider) Geboren te Oss. Hogere Landbouwschool voor Tropische Landbouw en studie Rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Juridisch beleidsmedewerker bij de VNG ( ). Lid van de Tweede Kamer ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming. Plv. lid van de Bijzondere Commissie georganiseerde misdaad, corruptie en witwassen. Plv. lid van de Subcommissie mensenrechten. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo. Esther de Lange Geboren te Spaubeek. Studie Hogere Europese Beroepsopleiding en Internationale Betrekkingen. Projectmedewerker FEANTSA (Europese federatie van dak- en thuislozenorganisaties) (1997). Medewerker Europese zaken twee Duitse brancheverenigingen ( ). Beleidsmedewerker Europarlementariër ( ). Voorzitter werkveldcommissie Hogere Europese Beroepen Opleiding, Hogeschool Zuyd, Maastricht (sinds 2003). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Plv. lid van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. Plv. lid van de Commissie begrotingscontrole. Ondervoorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Irak. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met India.

5 5 Lambert van Nistelrooij Geboren te Nuland. Studie sociale geografie en geschiedenis. Beleidsmedewerker Welzijn, provincie Gelderland ( ). Diensthoofd Kadervorming en Organisatieontwikkeling, bestuursbureau NCB Tilburg ( ). Lid gemeenteraad Nuland ( ). Lid Provinciale Staten Noord-Brabant ( ). Gedeputeerde provincie Noord- Brabant ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie regionale ontwikkeling. Plv. lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Zuid- Aziatische landen. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Maghreblanden en de Unie van de Arabische Maghreb. Plv. lid van de Euro-Latijns-Amerikaanse Parlementaire Vergadering. Ria Oomen-Ruijten Geboren te Echt. Hogere beroepsopleiding public relations. Landelijk voorzitter CDA-jongeren (1977). Lid van de Tweede Kamer ( ). Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Lid van het EP sinds Lid van de Commissie buitenlandse zaken. Lid van de Subcommissie mensenrechten. Plv. lid van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. Lid van de Parlementaire Samenwerkings commissie EU-Rusland. Plv. lid van de Parlementaire Vergadering Euronest. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Masjraklanden. Turkije-rapporteur van het EP.

6 6 Corien Wortmann-Kool Geboren te Oud-Alblas. Doctoraal politicologie ( ). Lid directieteam detailhandelsbedrijf ( ). Coördinator/projectleider Centrale Staf, Ministerie van Verkeer en Waterstaat ( ). Plv. directeur Transport en Infrastructuur, Ministerie van Verkeer en Waterstaat ( ). Lid dagelijks bestuur CDJA ( ). Lid landelijk dagelijks bestuur CDA ( ). Lid gemeenteraad Zeist, waaronder fractievoorzitter ( ). Vice-voorzitter Raad van Toezicht Alg. Psychiatrisch Ziekenhuis Zon en Schild te Amersfoort ( ). Lid van bestuur Eduardo Freistichting sinds Lid van jury Zakenvrouw van het jaarprijs sinds Lid van het EP sinds Vice-voorzitter Europese Volkspartij sinds Vice-voorzitter EVP fractie sinds Lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Plv. lid van de Commissie vervoer en toerisme. Plv. lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de Parlementaire Samenwerkingscommissies EU-Armenië, EU-Azerbeidzjan en EU-Georgië. Plv. lid van de Parlementaire Vergadering Euronest. PVV De Europarlementariërs van de PVV maken geen deel uit van een fractie. Zij zijn onafhankelijk. Laurence Stassen (delegatieleider) Geboren te Sittard. Presentatrice lokale omroep TV Limburg. Lid van het EP sinds Lid van de Commissie buitenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Lid van de delegatie voor de gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije.

7 7 Lucas Hartong Geboren te Dordrecht. Lid van het EP sinds Lid van de Begrotingscommissie. Plv. lid van de Commissie Begrotingscontrole. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China. Patricia van der Kammen Geboren te Heerlen. Economisch medewerker Zorgkantoor Zuidoost Brabant ( ). Beleidsmedewerker planning & control Universiteit van Tilburg ( ). Lid Provinciale Staten Noord-Brabant sinds Lid van het EP sinds Lid van de Commissie vervoer en toerisme. Plv. lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met het Koreaanse Schiereiland.

8 8 Auke Zijlstra Geboren te Joure. Doctoraal Economische Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen. Projectmanager ICT bij British American Tobbaco ( ). Projectleider Kenniscentrum arbeidszaken, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ( ). Senior beleidsmedewerker arbeidszaken, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ( ). Medewerker PVV-delegatie Europees Parlement ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Raad van Palestijns Zelfbestuur. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Israël. PvdA De Europarlementariërs van de PvdA maken deel uit van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) Thijs Berman (delegatieleider) Geboren te Coevorden. Studie Doctoraal Psychologie UvA. Journalist. Medewerker De Groene Amsterdammer ( ). Correspondent te Parijs voor diverse Nederlandse media ( ). Correspondent te Moskou ( ). Correspondent te Parijs voor o.m. Elsevier, IKON, Wereldomroep, Radio 1 Journaal, Twee Vandaag ( ). Presentator IKON-radio en tv ( , ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie ontwikkelings samenwerking. Lid van de Subcommissie mensenrechten. Plv. lid van de Commissie begrotingscontrole. Plv. lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Afghanistan. Plv. lid van de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU.

9 9 Emine Bozkurt Geboren te Zaandam. Europese Studies aan de UvA. Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Lid van de Bijzondere Commissie georganiseerde misdaad, corruptie en witwassen. Plv. lid van de Commissie buitenlandse zaken. Voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de landen in Midden-Amerika. Plv. lid van de gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije. Lid van de Euro-Latijns-Amerikaanse Parlementaire Vergadering. Voorzitter van de Anti-Racisme en Diversiteit Intergroep. Voorzitter van de Friends of Football. Voorzitter van de Friends of Bosnia and Herzegovina. Judith Merkies Geboren te London (Middlesex, Canada). Nederlands Recht, Uv A. Advocaat, Nauta Dutilh & Van der Kroft ( ). Consultant, Hay Group ( ). Directeur, Federatie Filmbelangen ( ). Directeur, European Music Office ( ). Programme Manager MEDIA Europese Commissie ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie verzoekschriften. Lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Plv. lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met het Arabisch Schiereiland.

10 10 VVD De Europarlementariërs van de VVD maken deel uit van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) Hans van Baalen (delegatieleider) Geboren te Rotterdam. Studie Rechten, Universiteit Leiden. Freelance journalist, Sijthoff Pers ( ). Adviseur Public & European Affairs en Corporate Communication, tevens directeur Public Affairs Consultants, Deloitte Consulting ( ). Zelfstandig bestuursadviseur strategie, management en organisatie ( ). Lid Tweede Kamer ( ). President van de Liberale Internationale (sinds 31 oktober 2009). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie buitenlandse zaken. Lid van de Subcommissie veiligheid en defensie. Plv. lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Japan. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Afghanistan. Toine Manders Geboren te Stiphout. Academie voor Beeldende Vorming en meester in de rechten. Gedurende 20 jaar werkzaam als kunstenaar/industrieel ontwerper en advocaat intellectuele eigendomsrechten en letselschade. Voorzitter van de VVD-fractie in de gemeenteraad van Asten ( ). Lid Provinciale Staten van Noord-Brabant ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming. Plv. lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Lid van de delegatie voor de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met India.

11 11 Jan Mulder Geboren te Diever. Veeteelt en agrarische economie, Landbouwhogeschool Wageningen. Assistent-deskundige Internationale Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Kenia , Deskundige FAO , Landbouwspecialist bij de Europese Commissie met een specialisatie in Landbouw in ontwikkelingslanden ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Begrotingscommissie. Lid van de Commissie begrotingscontrole. Plv. lid van de Commissie burgerlijke vrijheden. Plv. lid van de Bijzondere Commissie georganiseerde misdaad, corruptie en witwassen. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Wit-Rusland. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de Parlementaire Vergadering Euronest. D66 De Europarlementariërs van D66 maken deel uit van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) Sophie in t Veld (delegatieleider) Geboren te Vollenhove. Doctoraal Geschiedenis R.U. Leiden. Post-doc Management en Bestuurskunde. Freelance vertaler ( ). Beleidsmedewerker EZ gemeente Gouda ( ). Medewerker Europarlementariër( ). Secretaris- Generaal Liberale Fractie EU Comité van de Regio s ( ). D66 steunfractie Delft (1994). Bestuur D66 Delft en België. Lid van het EP sinds Ondervoorzitter van de Commissie burgerlijke vrijheden. Lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Plv. lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Plv. lid van de Parlementaire samenwerkingscommissie EU-Rusland. Lid van de delegatie voor de Gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije.

12 12 Gerben-Jan Gerbrandy Geboren te Den Haag. Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden ( ). Research associate bij Prof. A. van der Zwan Consultants, ( ). Persoonlijk mede werker Doeke Eisma, lid Europees Parlement (aug mrt. 1998), European Affairs Consultant bij McDonald s Europe, Brussel ( ). Senior medewerker, D66- campagne Europese verkiezingen (1999). Politiek adviseur van de Staatssecretaris van Economische Zaken ( ). Secretaris van de Tweede Kamerfractie van D66 ( ). Senior politiek adviseur Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ( ). Lid van het EP sinds Ondervoorzitter van de Commissie milieubeheer, volksgezond heid en voedselveiligheid. Lid van de Commissie begrotings controle. Plv. lid van de Begrotings commissie. Ondervoorzitter van de Parle mentaire Vergadering Euronest. Lid van de Parlementaire samen werkingscommissie EU-Moldavië. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Maghreblanden en de Unie van de Arabische Maghreb. Plv. lid van de Euro-Mediterrane Parlementaire Vergadering. Marietje Schaake Geboren te Leiden. MA Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam (2004). Medeoprichter van Inovo BV, adviesbureau voor beleggingen en kansen voor Nederlandse beleggers in Turkije ( ). Onafhankelijk adviseur van de President van de Leadership Conference on Civil Rights, Wade Henderson, en van de ambassadeur van de VS in Nederland, Roland Arnall, op het gebied van diversiteit, integratievraagstukken en moslims in het Westen, ( ). Freelance Consultant, voor o.a. het ministerie van Buitenlandse Zaken, Felix Meritis (P!oneers) ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie cultuur en onderwijs. Plv. lid van de Commissie buitenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie internationale handel. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Iran. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo.

13 13 GroenLinks De Europarlementariërs van GroenLinks maken deel uit van de fractie De Groenen/ Europese Vrije Alliantie (Groenen/EVA) Bas Eickhout (delegatieleider) Geboren te Groesbeek. Doctoraal scheikunde en natuurwetenschappelijke milieukunde ( ). Medewerker Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM; ). Beleidsonderzoeker Milieuen Natuurplanbureau ( ). Senior beleidsonderzoeker Planbureau voor de Leefomgeving ( ). Gedelegeerde bij de Europese Groene Partij namens GroenLinks ( ). Lid programmacommissie Europa van GroenLinks in 2004 en 2009, lid programma commissie Tweede Kamer van GroenLinks vanaf Lid van het EP sinds Lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Plv. lid van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. Plv. lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten Marije Cornelissen Geboren te Leeuwarderadeel. Studie Internationale betrekkingen, Universiteit Utrecht. Beleidsmedewerker vrouwenrechten Groene Fractie in het Europees Parlement ( ). Medewerker Landelijk bureau GroenLinks ( ). Directeur Artikel 1Bureau, Discriminatiezaken Noord-Holland Noord ( ). Raadsvoorzitter Stadsdeelraad Amsterdam-Zuideramstel ( ). Lid van het EP sinds Vicefractievoorzitter van de Groene fractie. Lid van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. Lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Plv. lid van de Commissie buitenlandse zaken. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo. Lid van de Gemengde Parlementaire Commissie EU-Kroatië.

14 14 Judith Sargentini Geboren te Amsterdam. Studie Geschiedenis, Universiteit van Amsterdam. Communicatiemedewerker, Stichting Studentenchipkaart ( ). Duolid gemeenteraad van Amsterdam, ( ). Projectmedewerker Stichting Europa Centrum ( ). Internationaal campagnecoördinator Fatal Transactions ( ). Lid gemeenteraad van Amsterdam ( ). Lobbyist Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika ( ). Consultant Eurostep ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie ontwikkelingssamenwerking. Ondervoorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Zuid-Afrika. Plv. lid van de Gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije. SP De Europarlementariër van de SP maakt deel uit van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (EUL/NGL) Dennis de Jong Geboren te Delft. Doctor internationaal recht, doctoraal economie, M.A. politieke wetenschappen. Lid afdelingsbestuur SP-Rotterdam ( ). Speciaal adviseur mensenrechten en goed bestuur, ministerie van Buitenlandse Zaken ( ). Projectleider Global Forum on Fighting Corruption, ministerie van Justitie ( ). Justitieraad, PV EU ( ). Adviseur asiel-migratie, Europese Commissie ( ). Lid van het EP sinds Ondervoorzitter van de Bijzondere Commissie georganiseerde misdaad, corruptie en witwassen. Lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming. Plv. lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie begrotingscontrole. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Zuidoost-Aziatische landen en de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten (ASEAN).

15 Christen Unie De Europarlementariër van de ChristenUnie maakt deel uit van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) 15 Peter van Dalen Geboren te Zwijndrecht. Studie Internationale Betrekkingen en Contemporaine Geschiedenis, Universiteit Utrecht. Hoofd van de Hoofdafdeling beleid voor binnenvaart en natte infrastructuur bij het Ministerie van Verkeer & Waterstaat ( ). Plaatsvervangend Hoofd van de Hoofdafdeling beleid voor binnenvaart en natte infrastructuur bij het Ministerie van Verkeer & Waterstaat ( ). Hoofdinspecteur-Directeur bij de Inspectie Verkeer & Waterstaat ( ). Lid van het EP sinds Ondervoorzitter van de Commissie vervoer en toerisme. Plv. lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedsel veiligheid. Plv. lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met India. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Zuid-Afrika. SGP De Europarlementariër van de SGP maakt deel uit van de fractie Europa voor Vrijheid en Democratie (EVD) Bas Belder Geboren te Ridderkerk. Doctoraal geschiedenis Universiteit Utrecht. 15 jaar leraar geschiedenis Chr. Scholengemeenschap Johannes Calvijn in Rotterdam. Redacteur buitenland Reformatorisch Dagblad (vanaf 1984), redacteur Middenen Oost-Europa, alsmede Midden-Oosten (vanaf 1991) en commentator. Lid van het EP sinds Lid van de Commissie buitenlandse zaken. Plv. lid Begrotingscommissie. Plv. lid van de Subcommissie mensenrechten. Voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Israël. Lid van de Euro-mediterrane Parlementaire Vergadering. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten.

16 16 Artikel 50 Midden -Amerika. De Europarlementariër van Artikel 50 maakt geen deel uit van een fractie. Hij is onafhankelijk. Daniël van der Stoep Geboren te Delft. Europees en Internationaal Recht, Universiteit Leiden. Beleidsmedewerker PVV-fractie Tweede Kamer ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie ontwikkelingssamenwerking. Lid van de Subcommissie mensenrechten. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Zuid-Afrika. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de landen in Onafhankelijk De Europarlementariër maakt deel uit van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/ Noords Groen Links (EUL/NGL) Kartika Liotard Geboren te Voorburg. Studie Straf- en bestuursrecht aan de Universiteit van Maastricht. Coördinator en lid van het bestuur van de Stichting Wetswinkel in Nuth ( ). Zelfstandig rechtskundig adviseur ( ). Teammanager Juridische Zaken bij LASER, uitvoeringsorgaan van het ministerie van LNV ( ). Lid van het bestuur van de SP afd. Westelijke Mijnstreek ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Plv. lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Plv. lid van de Commissie ontwikkelingssamenwerking. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Japan.

17 17 Kantoor/medewerkers Hans van Baalen (VVD) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Koen van Ramshorst Brigitte Swagemakers Bas Belder (SGP) EP Brussel - Bureau ASP 04F (0) Dick Jan Diepenbroek Elise van Doorn Frank van der Maas Christine van Dijk Walter van Luik Thijs Berman (PvdA) EP Brussel - Bureau ASP 13G (0) Tessel van Westen Danielle Bol Raap Bernard Naron Emine Bozkurt (PvdA) EP Brussel - Bureau ASP 15G (0) Wim van de Camp (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E (0) Nejra Kalkan Emira Mujkic Robert Kamphuis Dirk Gotink Annette van der Vlies Marianne IJzerman Hubert Beusmans Marije Cornelissen (GroenLinks) EP Brussel - Bureau ASP 7H (0) Medewerker: Ariane Nooteboom

18 18 Kantoor/medewerkers Peter van Dalen (ChristenUnie) EP Brussel - Bureau WB 04M (0) Benjamin Beldman Tjeerd Olie Maarten van de Fliert Bas Eickhout (GroenLinks) EP Brussel - Bureau ASP 7H (0) Medewerker: Ella Weggen Gerben-Jan Gerbrandy (D66) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Marc Holtkamp Rinke Brussel Karen Arnon Lucas Hartong (PVV) EP Brussel - Bureau ASP 4F (0) Dennis de Jong (SP) EP Brussel - Bureau ASP 07F (0) Giovanna Milossa Emiel van Dijk Niels Jongerius Femke Reudler Ben van Gils Patricia van der Kammen (PVV) eu EP BRussel - Bureau ASP 4F (0) Alexander Kops Cornelis Johannes Theodorus Straver Nathalie Anjulie Choenni Esther de Lange (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E (0) Tom Berendsen Johannes Aser van den Akker Margot van Nistelrooij Anneke Klooster

19 19 Kantoor/medewerkers Kartika Liotard (Onafhankelijk) EP Brussel - Bureau ASP 07F (0) Tim Feij Thomas Gijselaers Sophie Rosseels Toine Manders (VVD) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Medewerker: Kim Bogte Laurens Nicolaas Melchior van Doeveren Judith Merkies (PvdA) EP Brussel - Bureau ASP 15G (0) Marlies Gevaert Erik Hormes Jan Mulder (VVD) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Marieke Dekker Shai Guttman Lambert van Nistelrooij (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E (0) Martin Bos Gijs Dupont Joël Meggelaars Jaqueline Spuijbroek Marijn Verhees Ria Oomen-Ruijten (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E (0) Judith Sargentini (GroenLinks) EP Brussel - Bureau ASP 7H (0) Jeroen Lenaers Corianne van de Ligt Dominique Lebens Medewerker: Maria van der Heide

20 20 Kantoor/medewerkers Marietje Schaake (D66) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Marc van der Ham Melle van Dijk Laurence Stassen (PVV) EP Brussel - Bureau ASP 4F (0) Daniël van der Stoep (Artikel 50) EP Brussel - Bureau ASP 07F (0) Gor Melikdjanjan Arthur van Angeren Medewerker Nicolaas van Bohemen Sophie in t Veld (D66) EP Brussel - Bureau ASP 10G (0) Khalid Boufadiss Branimira Maldeghem Thomas van der Valk Odette van de Logt Anne van Meer Corien Wortmann-Kool (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E (0) Myriam Jans Maarten Willemen Dieter Staat Marie-Jose de Bie Auke Zijlstra (PVV) EP Brussel - ASP 04F (0) Eva Kornyi Laszlo Eduard Priester Jean Wanningen

21 21 Voorlichters D66 VVD PVDA PVV CDA Kees Bos Celina Kremer Laurens van Delft Geert van der Varst ALDE Fractie (VVD & D66) Elzelien van der Steen Koen van Ramshorst (woordvoerder Hans van Baalen) Kim Bogte (woordvoerder Toine Manders) Marieke Dekker (woordvoerder Jan Mulder) Anna Sophia Posthumus +32 (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) 4 SP Groen Links Dirk van den Bosch Niels Jongerius +32 (0) (0) (0) (0) (0) ChristenUnie Maarten van de Fliert +31 (0)

22 22 Voorlichters SGP Walter van Luik +32 (0) (0) Onafhankelijk Artikel 50 Nicolaas van Bohemen Tim Feij (woordvoerder Kartika Liotard) +32 (0) (0)

23 23 Parlementaire Commissies Extern beleid BUITENLANDSE ZAKEN Leden: Ria Oomen-Ruijten (CDA), Laurence Stassen (PVV), Hans van Baalen (VVD), Bas Belder (SGP) Plv. leden: Emine Bozkurt (PvdA), Marietje Schaake (D66), Marije Cornelissen (GroenLinks) SUBCOMMISSIE MENSENRECHTEN Leden: Ria Oomen-Ruijten (CDA), Thijs Berman (PvdA), Daniël van der Stoep (Artikel 50) Plv. leden: Wim van de Camp (CDA), Bas Belder (SGP) SUBCOMMISSIE VEILIGHEID EN DEFENSIE Lid: Hans van Baalen (VVD) ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Lid: Thijs Berman (PvdA), Daniël van der Stoep (Artikel 50) Plv. leden: Judith Sargentini (GroenLinks), Kartika Liotard (Onafhankelijk) INTERNATIONALE HANDEL Plv. lid: Marietje Schaake (D66) Intern beleid BEGROTINGSCOMMISSIE Lid: Lucas Hartong (PVV), Jan Mulder (VVD) Plv. leden: Gerben Jan Gerbrandy (D66), Bas Belder (SGP) BEGROTINGSCONTROLE Lid: Gerben Jan Gerbrandy (D66), Jan Mulder (VVD) Plv. leden: Esther de Lange (CDA), Lucas Hartong (PVV ), Thijs Berman (PvdA), Dennis de Jong (SP) ECONOMISCHE EN MONETAIRE ZAKEN Lid: Corien Wortmann-Kool (CDA) Plv. leden: Auke Zijlstra (PVV), Thijs Berman (PvdA), Sophie in t Veld (D66), Bas Eickhout (GroenLinks) WERKGELEGENHEID EN SOCIALE ZAKEN Lid: Marije Cornelissen (GroenLinks) Plv. leden: Ria Oomen-Ruijten (CDA), Peter van Dalen (ChristenUnie) MILIEUBEHEER, VOLKSGEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Ondervoorzitter: Gerben-Jan Gerbrandy (D66) Leden: Esther de Lange (CDA), Bas Eickhout (GroenLinks), Kartika Liotard (Onafhankelijk) Plv. leden: Toine Manders (VVD), Judith Merkies (PvdA), Peter van Dalen (ChristenUnie)

24 24 Parlementaire Commissies INDUSTRIE, ONDERZOEK EN ENERGIE Lid: Judith Merkies (PvdA) Plv. leden: Lambert van Nistelrooij (CDA), Laurence Stassen (PVV), Hans van Baalen (VVD), Peter van Dalen (ChristenUnie) INTERNE MARKT EN CONSUMENTENBESCHERMING Leden: Toine Manders (VVD), Dennis de Jong (SP) Plv. leden: Wim van de Camp (CDA), Patricia van der Kammen (PVV) VERVOER EN TOERISME Ondervoorzitter: Peter van Dalen (ChristenUnie) Lid: Patricia van der Kammen (PVV) Plv. lid: Corien Wortmann-Kool (CDA) REGIONALE ONTWIKKELING Lid: Lambert van Nistelrooij (CDA) LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING Plv. leden: Esther de Lange (CDA), Bas Eickhout (GroenLinks) CULTUUR EN ONDERWIJS Lid: Marietje Schaake (D66) BURGERLIJKE VRIJHEDEN, JUSTITIE EN BINNENLANDSE ZAKEN Ondervoorzitter: Sophie in t Veld (D66) Leden: Wim van de Camp (CDA), Auke Zijlstra (PVV), Emine Bozkurt (PvdA), Judith Sargentini (GroenLinks) Plv. lid: Jan Mulder (VVD), Dennis de Jong (SP) RECHTEN VAN DE VROUW EN GENDERGELIJKHEID Leden: Emine Bozkurt (PvdA), Sophie in t Veld (D66), Marije Cornelissen (GroenLinks) Plv. leden: Corien Wortmann-Kool (CDA), Kartika Liotard (Onafhankelijk) VERZOEKSCHRIFTEN Lid: Judith Merkies (PvdA) GEORGANISEERDE MISDAAD, CORRUPTIE EN WITWASSEN Ondervoorzitter: Dennis de Jong (SP) Lid: Emine Bozkurt (PvdA) Plv. leden: Wim van de Camp (CDA), Jan Mulder (VVD)

25 25 Hoe werkt het Europees Parlement? Eén week per maand vergadert het voltallige Europees Parlement in Straatsburg. Tussentijds zijn er 2-daagse mini-zittingen in Brussel. De vergaderzaal in beide steden heeft de vorm van een halve cirkel en wordt daarom wel Hémicycle genoemd. Omdat de plaatsing van de fracties aan Franse kaasblokjes doet denken, wordt zij ook wel aangeduid als camembert. De Europarlementariërs zitten niet volgens nationaliteit maar naar politieke kleur in de vergaderzaal. Vanuit de positie van de voorzitter gezien, zitten de linkse fracties links en de rechtse fracties rechts. De parlementaire commissies De voorbereidingen voor de plenaire vergaderingen vinden meestal plaats in de parlementaire commissies. Ze kunnen worden gezien als mini-parlementen waarin het huiswerk wordt gemaakt. Iedere Europarlementariër is lid van ten minste één commissie en plaatsvervangend lid van een tweede. De voorstellen voor wetgeving (bijv. ontwerprichtlijnen of verordeningen) die door de Europese Commissie zijn opgesteld, worden in eerste instantie behandeld in deze commissies. Meestal wordt een zgn. rapporteur aangewezen die in een verslag de bevindingen van de commissie vastlegt, met daarbij vaak de voorstellen tot wijziging. Hierna spreekt de voltallige vergadering van het parlement zich uit over het verslag en stemt over de wijzigingsvoorstellen (amendementen). Op ongeveer negentig procent van de wetgeving heeft het parlement een beslissende stem. Vergaderzaal Europees Parlement in Brussel Gebouw Europees Parlement in Straatsburg

De 26 Nederlanders in het Europees Parlement

De 26 Nederlanders in het Europees Parlement De 26 Nederlanders in het Europees Parlement 2 3 Inhoudsopgave Biografieën 4 Contactgegevens Europarlementariërs 18 Voorlichters 22 Parlementaire commissies 24 Hoe werkt het Europees Parlement? 26 Zetelverdeling

Nadere informatie

Change! EDITIE VMBO. Inhoud

Change! EDITIE VMBO. Inhoud EUROPA Op donderdag 4 juni 2009 kiest Nederland de 25 mensen die de komende vijf jaar namens ons land in het Europees Parlement zullen zitten. Op 4 en 7 juni gaan ook de andere 26 landen van de Europese

Nadere informatie

Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement

Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement Uw stem in Europa sinds 1958 In 2008 bestaat het Europees Parlement 50 jaar. Het Parlement werd opgericht bij de instelling van de Europese Economische

Nadere informatie

Jaargang 39 nr 3 Herfst 2014 ÉÉN WERELD. Nieuwsbrief van de Wereld Federalisten Beweging Nederland

Jaargang 39 nr 3 Herfst 2014 ÉÉN WERELD. Nieuwsbrief van de Wereld Federalisten Beweging Nederland Jaargang 39 nr 3 Herfst 2014 ÉÉN WERELD Nieuwsbrief van de Wereld Federalisten Beweging Nederland WFBN, Laan van Nieuw Oost-Indië 252, 2593 CD Den Haag Midden - Oosten EEN LUMINEUS IDEE Nieuw Trans-Atlantisch

Nadere informatie

Hoe werkt de Europese Unie?

Hoe werkt de Europese Unie? De Europese Unie in het kort Hoe werkt de Europese Unie? Uw wegwijzer voor de EU-instellingen Europese Unie DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Deze publicatie is onderdeel van een reeks waarin in duidelijke

Nadere informatie

Hoe werkt de Europese Unie?

Hoe werkt de Europese Unie? DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Hoe werkt de Europese Unie? Uw wegwijzer voor de EU-instellingen Europese Unie DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Deze publicatie maakt deel uit van een reeks brochures waarin wordt

Nadere informatie

Regio Noord-Holland KANDIDAATSTELLINGSFORMULIEREN

Regio Noord-Holland KANDIDAATSTELLINGSFORMULIEREN VI KANDIDAATSTELLINGSFORMULIEREN 2. JEROEN VAN SPIJK AMSTERDAM Achternaam Van Spijk Geslacht Man Roepnaam Jeroen Voorletters J K N Geb. Datum 29 juli 1973 Geb. plaats Stadskanaal E-mail jvanspijk@yahoo.com

Nadere informatie

D66 congres C100 1 november 2014, s-hertogenbosch. Congres 100 1 november 2014 s-hertogenbosch

D66 congres C100 1 november 2014, s-hertogenbosch. Congres 100 1 november 2014 s-hertogenbosch D66 congres C100 1 november 2014, s-hertogenbosch Congres 100 1 november 2014 s-hertogenbosch Voorwoord Partijvoorzitter Congresinformatie C100 1 november 2014 Welkom Beste Democraten, Van harte welkom

Nadere informatie

Europa special. Geschiedenis in vogelvlucht: 50 jaar Test uw kennis over Europa De miljoenen van Brussel voor Brabant Samen met Europa een vuist maken

Europa special. Geschiedenis in vogelvlucht: 50 jaar Test uw kennis over Europa De miljoenen van Brussel voor Brabant Samen met Europa een vuist maken Brabant magazine Europa special Brabant IN Europa 50 jaar Europa Provincie Noord-Brabant Geschiedenis in vogelvlucht: 50 jaar Test uw kennis over Europa De miljoenen van Brussel voor Brabant Samen met

Nadere informatie

DAGKRANT. inhoudsopgave. 1. praktische informatie. 32 e GROENLINKS-CONGRES 3 MAART 2013. Welkom bij het 32e congres van Groen- Links!

DAGKRANT. inhoudsopgave. 1. praktische informatie. 32 e GROENLINKS-CONGRES 3 MAART 2013. Welkom bij het 32e congres van Groen- Links! DAGKRANT 32 e GROENLINKS-CONGRES 3 MAART 2013 inhoudsopgave 1. praktische informatie, pag 1 2. voordracht kandidatencommissie Toezichtraad, pag 4 3. verantwoording ipb,pag 6 4. GroenLinks in Beweging:

Nadere informatie

Europa Docentenbijlage bij het jongerenmagazine. Europese Unie

Europa Docentenbijlage bij het jongerenmagazine. Europese Unie Europa Docentenbijlage bij het jongerenmagazine Europese Unie De symbolen in de hokjes hebben de volgende betekenis:! Informatie? Oplossing * Aanbevelingen Deze docentenbijlage en het jongerenmagazine

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1. Verenigingszaken 2. 2. Ledenontwikkeling 13. 3. Archief 14. 4. Congressen 17. 5. Inhoudelijke verdieping 23

INHOUDSOPGAVE. 1. Verenigingszaken 2. 2. Ledenontwikkeling 13. 3. Archief 14. 4. Congressen 17. 5. Inhoudelijke verdieping 23 JAARVERSLAG 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Verenigingszaken 2 2. Ledenontwikkeling 13 3. Archief 14 4. Congressen 17 5. Inhoudelijke verdieping 23 6. Toekomst van de VVD-structuur 27 7. Netwerken 29 8. Communicatie

Nadere informatie

Veelgestelde vragen aan de persdienst van het Europees Parlement [07-04-2014-11:29]

Veelgestelde vragen aan de persdienst van het Europees Parlement [07-04-2014-11:29] Veelgestelde vragen aan de persdienst van het Europees Parlement [07-04-2014-11:29] Hoe werken leden van het Europees Parlement, hoeveel verdienen ze en wat zijn hun kosten? Antwoorden op deze en andere

Nadere informatie

Politiek in Nederland

Politiek in Nederland Nederland is een koninkrijk, een monarchie. Het land heeft ook een grondwet, een constitutie. Nederland wordt daarom een constitutionele monarchie genoemd. Nederland is ook een parlementaire democratie.

Nadere informatie

Berichten uit Europa van de CDA-delegatie. daarin zijn terug te vinden. Dat staat in de tekst voor de slotonderhandelingen

Berichten uit Europa van de CDA-delegatie. daarin zijn terug te vinden. Dat staat in de tekst voor de slotonderhandelingen 14 juni 2003 EVP-ED Berichten uit Europa van de CDA-delegatie Verder in dit blad: Dubbelinterview Pieter van Geel en Ria Oomen over milieubeleid Dubbelinterview Maria van der Hoeven en Maria Martens over

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2005

Examen VMBO-GL en TL 2005 Examen VMBO-GL en TL 2005 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00 11.00 uur MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL Dit examen bestaat uit 43 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 63 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Clingendael Jaarverslag 2007

Clingendael Jaarverslag 2007 Clingendael Jaarverslag 2007 Inhoudsopgave Inleiding Prof. Dr Jaap. W. de Zwaan, directeur 4 Wat is Clingendael 6 Leden van het Algemeen Bestuur 8 Leden van de CAROO 9 De Directie 11 De Programma s Clingendael

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE IN HET KORT. Europa in 12 lessen. door Pascal Fontaine. Europese Unie

DE EUROPESE UNIE IN HET KORT. Europa in 12 lessen. door Pascal Fontaine. Europese Unie DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Europa in 12 lessen door Pascal Fontaine Europese Unie DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Deze publicatie maakt deel uit van een reeks brochures waarin wordt uitgelegd wat de EU

Nadere informatie

CENTRUM RYCKEVELDE Ryckevelde 6 8340 Damme T 050/35.27.20 F 050/37.11.01 info@ryckevelde.be www.ryckevelde.be http://europainbalans.ryckevelde.

CENTRUM RYCKEVELDE Ryckevelde 6 8340 Damme T 050/35.27.20 F 050/37.11.01 info@ryckevelde.be www.ryckevelde.be http://europainbalans.ryckevelde. CENTRUM RYCKEVELDE Ryckevelde 6 8340 Damme T 050/35.27.20 F 050/37.11.01 info@ryckevelde.be www.ryckevelde.be http://europainbalans.ryckevelde.be EUROPA IN BALANS? Didactisch pakket over het sociaal en

Nadere informatie

Verslag bezoek HTTP12 aan Brussel. 27 & 28 maart 2014

Verslag bezoek HTTP12 aan Brussel. 27 & 28 maart 2014 1 Verslag bezoek HTTP12 aan Brussel 27 & 28 maart 2014 2 1. Inleiding Op 27 en 28 maart 2014 vond het bezoek aan Brussel van HTTP12 plaats (de lichting van 2014 van de Informatiemanagement Trainees van

Nadere informatie

mei 2009 jaargang 34 nr.

mei 2009 jaargang 34 nr. OOGPUNT mei 2009 jaargang 34 nr. 1 CDA - Breda Postbus 1064 4801 BB BREDA www.cdabreda.nl Breda Innoverend de toekomst in met Lambert van Nistelrooij Minderheden-, allochtonen-, integratie-, participatie-,

Nadere informatie

Archer, Phil Beukers, Joost

Archer, Phil Beukers, Joost SPrekers biografieën Archer, Phil Phil Archer ging werken voor het W3C nadat hij daar vele jaren een van hun lidorganisaties had vertegenwoordigd. Hij was voorzitter van een denktank voor de ontwikkeling

Nadere informatie

BESTUUR. X&X Yvonne & Chrit Moeders in de gevangenis Jan-Jaap over Jan Pronk. Waar blijft het Antilliaans huis? Interview met John Leerdam

BESTUUR. X&X Yvonne & Chrit Moeders in de gevangenis Jan-Jaap over Jan Pronk. Waar blijft het Antilliaans huis? Interview met John Leerdam LOKAAL Jaargang 31 nummer 10 oktober 2007 BESTUUR Maandblad van het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA Waterschapsverkiezingen PvdA moet zich gaan warmlopen Bewegen in de buurten Het Groningse Sportmodel

Nadere informatie

Provinciecentrale. Noord-Holland

Provinciecentrale. Noord-Holland Provinciecentrale Noord-Holland Pagina 1 van 37 Definitieve groslijst van alle kandidaten Nr. Naam Afdeling Advieslijst 1 Erik Annaert Hollands Kroon 5 2 Sylvia Bakker-Kempen Landsmeer 42 3 Bert Barkmeijer

Nadere informatie

Brussel en Den Haag Interview: Wolter Lemstra ziet SG ers rijp voor ministerraad pagina 20

Brussel en Den Haag Interview: Wolter Lemstra ziet SG ers rijp voor ministerraad pagina 20 Gesprek: Ambtenaar van de toekomst Pagina 34 hét magazine voor de overheid 7 november 2008 nr 18 vierde jaargang www.pm.nl Moeizaam laveren tussen Brussel en Den Haag Interview: Wolter Lemstra ziet SG

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Raadsleden in beeld. Raad van de Straat Raadsleden op de voet gevolgd. Interviews In gesprek met raadsleden. Reportages Burgers weten raad

Raadsleden in beeld. Raad van de Straat Raadsleden op de voet gevolgd. Interviews In gesprek met raadsleden. Reportages Burgers weten raad Eenmalige uitgave mei 2009 www.raad2010.nl Interviews In gesprek met raadsleden Reportages Burgers weten raad Raad van de Straat Raadsleden op de voet gevolgd magazine voor maatschappelijk betrokken mensen

Nadere informatie

De Landelijke Studenten Vakbond is

De Landelijke Studenten Vakbond is De Landelijke Studenten Vakbond is Voorwoord Beste geïnteresseerde, Terwijl wij als huidig bestuur nog volop bezig zijn, is de zoektocht naar nieuwe bestuursleden gestart. Vanuit de bestuurskamer typ ik

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2006. Een nieuw energiebeleid op komst JUNI 2007

JAARVERSLAG 2006. Een nieuw energiebeleid op komst JUNI 2007 JAARVERSLAG 2006 Een nieuw energiebeleid op komst JUNI 2007 JAARVERSLAG 2006 Een nieuw energiebeleid op komst JUNI 2007 EEN NIEUW ENERGIEBELEID OP KOMST 2 DE ENERGIERAAD De Energieraad, voluit Algemene

Nadere informatie

Colofon Stichting Bits of Freedom (Bof)

Colofon Stichting Bits of Freedom (Bof) Colofon Stichting Bits of Freedom (Bof) Postbus 10746 1051 JL Amsterdam https://www.bof.nl Contact: Hans de Zwart +31 6 2185 6845 hans.dezwart@bof.nl Donaties: IBAN, NL32 ABNA 05547 06512 Ontwerp en opmaak:

Nadere informatie