Biografieën 4. Adressen 18. Voorlichters 24. Parlementaire commissies 25. Hoe werkt het Europees Parlement? 27. Zetelverdeling 28.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Biografieën 4. Adressen 18. Voorlichters 24. Parlementaire commissies 25. Hoe werkt het Europees Parlement? 27. Zetelverdeling 28."

Transcriptie

1

2 2 Verklaring symbolen Brussel telefoonnummer Straatsburg telefoonnummer Telefoonnummers in Nederland en andere lidstaten GSM GSM Brussel Adres Website

3 3 Inhoudsopgave Biografieën 4 Adressen 18 Voorlichters 24 Parlementaire commissies 25 Hoe werkt het Europees Parlement? 27 Zetelverdeling 28 Bezoeken 29 Adressen 30 Vergaderdata 31

4 4 In dit boekje vindt u de namen en contactgegevens van de 25 Nederlandse leden van het Europees Parlement. In de loop van deze legislatuur van het Europees Parlement ( ) zal het aantal leden van het Parlement worden uitgebreid van 736 tot 754 leden. Dan zal ook Nederland een extra lid krijgen. CDA De 5 leden van het CDA maken deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (Christen-Democraten) (EVP) Wim van de Camp Geboren te Oss. Hogere Landbouwschool voor Tropische Landbouw en studie Rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Juridisch beleidsmedewerker bij de VNG ( ). Lid van de Tweede Kamer ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming. Plv. lid van de Subcommissie mensenrechten. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo. Ria Oomen-Ruijten Geboren te Echt. Hogere beroepsopleiding public relations. Landelijk voorzitter CDA-jongeren (1977). Lid van de Tweede Kamer ( ). Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Lid van het EP sinds Lid van de Commissie Buitenlandse Zaken. Lid van de Subcommissie mensenrechten. Plv. lid van de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Lid van de Parlementaire Samenwerkings commissie EU-Rusland. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Mashreklanden. Turkije-rapporteur van het EP.

5 5 Esther de Lange Geboren te Spaubeek. Studie Hogere Europese Beroepsopleiding en Internationale Betrekkingen. Projectmedewerker FEANTSA (Europese federatie van dak- en thuislozenorganisaties) (1997). Medewerker Europese zaken twee Duitse brancheverenigingen ( ). Beleidsmedewerker Europarlementariër ( ). Voorzitter werkveldcommissie Hogere Europese Beroepen Opleiding, Hogeschool Zuyd, Maastricht (sinds 2003). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Plv. lid van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. Plv. lid van de Commissie begrotingscontrole. Ondervoorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Irak. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met India. Lambert van Nistelrooij Geboren te Nuland. Studie sociale geografie en geschiedenis. Beleidsmedewerker Welzijn, provincie Gelderland ( ). Diensthoofd Kadervorming en Organisatieontwikkeling, bestuursbureau NCB Tilburg ( ). Lid gemeenteraad Nuland ( ). Lid Provinciale Staten Noord-Brabant ( ). Gedeputeerde provincie Noord- Brabant ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie regionale ontwikkeling. Plv. lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Zuid-Aziatische landen. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Maghreblanden en de Unie van de Arabische Maghreb. Plv. lid van de Euro-Latijns-Amerikaanse Parlementaire Vergadering.

6 6 Corien Wortmann-Kool Geboren te Oud-Alblas. Doctoraal politicologie ( ). Lid directieteam detailhandelsbedrijf ( ). Coördinator/projectleider Centrale Staf, Ministerie van Verkeer en Waterstaat ( ). Plv. directeur Transport en Infrastructuur, Ministerie van Verkeer en Waterstaat ( ). Lid dagelijks bestuur CDJA ( ). Lid landelijk dagelijks bestuur CDA ( ). Lid gemeenteraad Zeist, waaronder fractievoorzitter ( ). Vice-voorzitter Raad van Toezicht Alg. Psychiatrisch Ziekenhuis Zon en Schild te Amersfoort ( ). Lid van bestuur Eduardo Freistichting sinds Lid van jury Zakenvrouw van het jaarprijs sinds Lid van het EP sinds Vice-voorzitter Europese Volkspartij sinds Voorzitter MKB Vrouwen EVP sinds Lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Lid van de Bijzondere Commissie financiële, economische en sociale crisis. Plv. lid van de Commissie vervoer en toerisme. Plv. lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de Parlementaire Samenwerkingscommissies EU-Armenië, EU-Azerbeidzjan en EU-Georgië. Plv. lid van de Parlementaire Vergadering Euronest.

7 7 PVV De 4 leden van de PVV maken geen deel uit van een fractie en zitten daarom bij de Niet-Ingeschrevenen (NI) Barry Madlener Geboren te Leiden. Opleiding makelaardij. Makelaar, eigenaar Erasmus Projecten. Lid gemeenteraad van Rotterdam, ( ). Lid Tweede Kamer ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie buitenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Plv. lid van de Bijzondere Commissie financiële, economische en sociale crisis. Lid van de delegatie voor de gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije. Louis Bontes Geboren op te Rotterdam. HBO management voor nonprofitorganisaties. HBO leidinggeven van de Nederlandse Politie Academie. HBO Bestuurskunde & Overheidsmanagement aan de Haagse Hogeschool. Doctoraal Bestuurs- & Organisatieweten schap aan de universiteit Utrecht. Voorman op verschillende scheepswerven in het Rijnmond gebied ( ). Respectievelijk (hoofd) agent, brigadier, inspecteur en hoofdinspecteur bij de politie Rotterdam-Rijnmond ( ). Districtscommandant van het haven- en industriegebied bij de Veiligheidsregio Rotterdam- Rijnmond ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Raad van het Palestijnse Zelfbestuur. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Israël.

8 8 Daniël van der Stoep Geboren te Delft. Europees en Internationaal Recht, Universiteit Leiden. Beleidsmedewerker PVV-fractie Tweede Kamer ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Begrotingscommissie. Plv. lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Laurence Stassen Geboren op te Sittard. Presentatrice lokale omroep TV Limburg. Lid van het EP sinds Lid Commissie interne markt en consumentenbescherming. Plv. lid van de Commissie vervoer en toerisme. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met het Koreaanse schiereiland. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China.

9 9 PvdA De 3 leden van de PvdA maken deel uit van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) Thijs Berman Geboren te Coevorden. Studie Doctoraal Psychologie UvA. Journalist. Medewerker De Groene Amsterdammer ( ). Correspondent te Parijs voor diverse Nederlandse media ( ). Correspondent te Moskou ( ). Correspondent te Parijs voor o.m. Elsevier, IKON, Wereldomroep, Radio 1 Journaal, Twee Vandaag ( ). Presentator IKON-radio en tv ( , ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie ontwikkelings samenwerking. Lid van de Subcommissie mensenrechten. Plv. lid van de Commissie begrotingscontrole. Plv. lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Afghanistan. Plv. lid van de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU. Emine Bozkurt Geboren te Zaandam. Europese Studies aan de UvA. Voorzitter van het multi-etnisch vrouwennetwerk in de PvdA Lid selectie commissie Turkije van het German Marshall Fund of the US. Lid van de Raad van Toezicht van het Instituut voor Publiek en Politiek. Lid van de Praktijkraad Europese Studies van de Universiteit Twente Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Plv. lid van de Commissie buitenlandse zaken. Voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de landen in Midden-Amerika. Plv. lid van de gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije. Plv. lid van de Euro-Latijns-Amerikaanse Parlementaire Vergadering.

10 10 Judith Merkies Geboren te London (Middlesex, Canada) Nederlands Recht, Universiteit van Amsterdam Advocaat, Nauta Dutilh & Van der Kroft ( ). Consultant, Hay Group ( ). Directeur, Federatie Filmbelangen ( ). Directeur, European Music Office ( ). Programme Manager MEDIA Europese Commissie ( ). Lid van het EP sinds 2009 Lid van de Commissie verzoekschriften. Lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Plv. lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Arabische Schiereilanden.

11 11 VVD De 3 leden van de VVD maken deel uit van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) Hans van Baalen Geboren te Rotterdam. Studie Rechten, Universiteit Leiden. Freelance journalist, Sijthoff Pers ( ). Adviseur Public & European Affairs en Corporate Communication, tevens directeur Public Affairs Consultants, Deloitte Consulting, ( ). Zelfstandig bestuursadviseur strategie, management en organisatie, ( ). Lid Tweede Kamer ( ). President van de Liberale Internationale (sinds 31 oktober 2009). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie buitenlandse zaken. Lid van de Subcommissie veiligheid en defensie. Plv. lid van de Commissie industrie, onderzoek en energie. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Japan. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Afghanistan. Jeanine Hennis-Plasschaert Geboren te Heerlen. Beleidsmedewerker DG Uitbreiding van de Europese Commissie in Brussel ( ). Financial Officer bij de Europese Commissie in Riga, Letland ( ). Subsidieadviseur bij de KPMG in Amstelveen ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie vervoer en toerisme. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Wit-Rusland. Plv. lid van de delegatie voor de Parlementaire Vergadering Euronest.

12 12 Toine Manders Geboren op te Stiphout. Academie voor Beeldende Vorming en meester in de rechten. Gedurende 20 jaar werkzaam als kunstenaar/industrieel ontwerper en advocaat. Voorzitter van de VVD-fractie in de gemeenteraad van Asten ( ). Lid Provinciale Staten van Noord-Brabant ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming. Plv. lid van de Commissie juridische zaken. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met India. Lid van de delegatie voor de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU (Afrika, het Caraïbisch Gebied en de Stille Oceaan). d66 De 3 leden van D66 maken deel uit van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) Sophie in t Veld Geboren te Vollenhove. Doctoraal Geschiedenis R.U. Leiden. Post-doc Management en Bestuurskunde. Freelance vertaler ( ). Beleidsmedewerker EZ gemeente Gouda ( ). Medewerker europarlementariër ( ). Secretaris-Generaal Liberale Fractie EU Comité van de Regio s ( ). D66 steunfractie Delft (1994). Bestuur D66 Delft en België. Lid van het EP sinds Ondervoorzitter van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Plv. lid van de Commissie economische en monetaire zaken. Plv. lid van de Bijzondere Commissie financiële, economische en sociale crisis. Lid van de delegatie voor de Gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije. Plv. lid van de Parlementaire samenwerkingscommissie EU-Rusland.

13 13 Marietje Schaake Geboren MA Amerikanistiek, Universiteit van Amsterdam. Medeoprichter Inovo B.V., investeringsadvies en het introduceren bij projecten in Turkije ( ). Onafhankelijk adviseur van de President van de Leadership Conference on Civil Rights, Wade Henderson, en van de ambassadeur van de VS in Nederland, Roland Arnall, op het gebied van diversiteit, integratievraag stukken en moslims in het Westen, ( ). Freelance Consultant, voor o.a. het ministerie van Buitenlandse Zaken, Felix Meritis (P!oneers) ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie cultuur en onderwijs. Plv. lid van de Commissie buitenlandse zaken. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo. Gerben Jan Gerbrandy Geboren te Den Haag. Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden ( ). Persoonlijk assistent van prof. dr ir J.J.C. Voorhoeve, directeur van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael ( ). Research associate bij Prof. A. van der Zwan Consultants, ( ). Persoonlijk mede werker Doeke Eisma, lid Europees Parle ment (aug mrt. 1998) European Affairs Consultant bij McDonald s Europe, Brussel ( ). Senior medewerker, D66-campagne Europese verkiezingen (1999). Politiek adviseur van de Staatssecretaris van Economische Zaken ( ). Secretaris van de Tweede Kamerfractie van D66 ( ). Senior politiek adviseur Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie milieubeheer, volksgezond heid en voedselveiligheid. Lid van de Commissie begrotings controle. Plv. lid van de Begrotings commissie. Ondervoorzitter van de Parle mentaire Vergadering Euronest. Lid van de Parlementaire samen werkingscommissie EU-Moldavië. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Maghreblanden en de Unie van de Arabische Maghreb. Plv. lid van de Euro-Mediterrane Parlementaire Vergadering.

14 14 GroenLinks De 3 leden van GroenLinks maken deel uit van de fractie De Groenen/ Vrije Europese Alliantie (Groenen/VEA) Judith Sargentini Geboren te Amsterdam. Studie Geschiedenis, Universiteit van Amsterdam. Communicatiemedewerker, Stichting Studentenchipkaart ( ). Duolid gemeenteraad van Amsterdam, ( ). Projectmedewerker Stichting Europa Centrum ( ). Internationaal campagnecoördinator Fatal Transactions ( ). Lid gemeenteraad van Amsterdam ( ). Lobbyist Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika( ). Consultant Eurostep ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie ontwikkelingssamenwerking. Ondervoorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Zuid-Afrika. Bas Eickhout Geboren te Groesbeek. Doctoraal scheikunde en natuurwetenschappelijke milieukunde ( ). Medewerker Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM; ). Beleidsonderzoeker Milieuen Natuurplanbureau ( ). Senior beleidsonderzoeker Planbureau voor de Leefomgeving ( ). Gedelegeerde bij de Europese Groene Partij namens GroenLinks ( ). Lid programmacommissie Europa van GroenLinks in 2004 en 2009; lid programma commissie Tweede Kamer van GroenLinks vanaf Lid van het EP sinds Lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Plv. lid van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. Plv. lid van de Bijzondere Commissie financiële, economische en sociale crisis. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten.

15 15 Marije Cornelissen Geboren te Leeuwarderadeel Beleidsmedewerker vrouwenrechten Groene Fractie in het Europees Parlement ( ). Medewerker Landelijk bureau GroenLinks ( ). Directeur Artikel 1 Bureau, Discriminatiezaken Noord-Holland Noord ( ). Raadsvoorzitter Stadsdeelraad Amsterdam-Zuideramstel ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Lid van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. Plv. lid van de Commissie buitenlandse zaken. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Albanië, Bosnië- Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo. Plv. lid van de Gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije.

16 16 SP De 2 leden van de SP maken deel uit van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (EUL/NGL) Dennis de Jong Geboren te Delft. Doctor internationaal recht, doctoraal economie, M.A. politieke wetenschappen. Lid afdelingsbestuur SP-Rotterdam ( ). Speciaal adviseur mensenrechten en goed bestuur, ministerie van Buitenlandse Zaken ( ). Projectleider Global Forum on Fighting Corruption, ministerie van Justitie ( ). Justitieraad, PV EU ( ). Adviseur asiel-migratie, Europese Commissie ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie interne markt en consumentenbescherming. Plv. lid van de Commissie Budgetcontrole. Plv. lid van de Bijzondere Commissie financiële, economische en sociale crisis. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Zuidoost-Aziatische landen en de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten (ASEAN). Kartika Liotard Geboren te Voorburg. Studie Strafen bestuursrecht aan de Universiteit van Maastricht. Coördinator en lid van het bestuur van de Stichting Wetswinkel in Nuth ( ). Zelfstandig rechtskundig adviseur ( ). Teammanager Juridische Zaken bij LASER, uitvoeringsorgaan van het ministerie van LNV ( ). Lid van het bestuur van de SP afd. Westelijke Mijnstreek ( ). Lid van het EP sinds Lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Plv. lid van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Plv. lid van de Commissie ontwikkelingssamenwerking. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Japan.

17 17 Christen Unie Het lid van de ChristenUnie maakt deel uit van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) Peter van Dalen Geboren te Zwijndrecht. Studie Internationale Betrekkingen en Contemporaine Geschiedenis, Universiteit Utrecht. Hoofd van de Hoofdafdeling beleid voor binnenvaart en natte infrastructuur bij het Ministerie van Verkeer & Waterstaat ( ). Plaatsvervangend Hoofd van de Hoofdafdeling beleid voor binnenvaart en natte infrastructuur bij het Ministerie van Verkeer & Waterstaat ( ) Hoofdinspecteur-Directeur bij de Inspectie Verkeer & Waterstaat ( ). Lid van het EP sinds Ondervoorzitter van de Commissie vervoer en toerisme. Plv. lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedsel veiligheid en plv. lid van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met India. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met Zuid-Afrika. SGP Het lid van de SGP maakt deel uit van de fractie Europa voor Vrijheid en Democratie (EVD) Bas Belder Geboren op te Ridderkerk. Doctoraal geschiedenis Universiteit Utrecht. 15 jaar leraar geschiedenis Chr. Scholengemeenschap Johannes Calvijn in Rotterdam. Redacteur buitenland Reformatorisch Dagblad (vanaf 1984), redacteur Middenen Oost-Europa, alsmede Midden-Oosten (vanaf 1991) en commentator. Lid van het EP sinds Lid van de Commissie buitenlandse zaken. Plv. lid van de Commissie internationale handel. Plv. lid van de Begrotingscommissie. Plv. lid van de Subcommissie mensenrechten. Voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Israël. Lid van de delegatie voor de betrekkingen met Iran. Lid van de Euro-mediterrane Parlementaire Vergadering. Plv. lid van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten.

18 18 Kantoor/medewerkers Hans van Baalen (VVD) EP Brussel - Bureau ASP 10G306 ( +32 (0) (0) Medewerker: Alexander Kolks (beleid) ( +32 (0) hans.vanbaaleneuroparl.europa.eu alexander.kolkseuroparl.europa.eu Bas Belder (SGP) EP Brussel - Bureau ASP 04F266 ( +32 (0) (0) bastiaan.beldereuroparl.europa.eu dickjan.diepenbroekeuroparl.europa.eu peter.degrooteuroparl.europa.eu walter.vanluikeuroparl.europa.eu frank.vandermaaseuroparl.europa.eu Medewerkers: Dick Jan Diepenbroek ( +32 (0) Peter de Groot ( +32 (0) Walter van Luik ( +32 (0) Frank van der Maas ( +32 (0) Thijs Berman (PvdA) EP Brussel - Bureau ASP 15G115 ( +32 (0) (0) Medewerkers: Tessel van Westen (assistent) ( +32 (0) Bernard Naron (assistent) ( +32 (0) Danielle Bol Raap (secretaresse) ( +32 (0) thijs.bermaneuroparl.europa.eu tesselmaria.vanwesteneuroparl.europa.eu danielle.bolraapeuroparl.europa.eu Louis Bontes (PVV) EP Brussel - Bureau ASP 4F349 ( +32 (0) (0) Medewerker: Vicky Maeijer louis.bonteseuroparl.europa.eu vicky.maeijereuroparl.europa.eu

19 19 Kantoor/medewerkers Emine Bozkurt (PvdA) EP Brussel - Bureau ASP 15G107 ( +32 (0) (0) emine.bozkurteuroparl.europa.eu sander.schaapeuroaprl.europa.eu astrid.schramaeuroparl.europa.eu anne.lesageeuroparl.europa.eu Medewerkers: Sander Schaap (assistent) ( +32 (0) Astrid Schrama (assistent) ( +32 (0) Anne Lesage (secretaresse) ( +32 (0) Wim van de Camp (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E116 ( +32 (0) (0) Medewerkers: Robert Kamphuis ( +32 (0) Annette van der Vlies ( +32 (0) Marianne IJzerman ( +31 (0) wim.vandecampeuroparl.europa.eu robert.kamphuiseuroparl.europa.eu Marije Cornelissen (GroenLinks) EP Brussel - Bureau ASP 7H149 ( +32 (0) (0) Medewerker: Toine van de Ven ( +32 (0) marije.cornelisseneuroparl.europa.eu Peter van Dalen (ChristenUnie) EP Brussel - Bureau WB 04M121 ( +32 (0) (0) Medewerker: Benjamin Beldman (assistent) ( +32 (0) (0) Tjeerd Olie (beleidsmedewerker) ( +32 (0) (0) peter.vandaleneuroparl.europa.eu benjaminbeldmaneurofractie.christenunie.nl tjeerdolieeurofractie.christenunie.nl Bas Eickhout (GroenLinks) EP Brussel - Bureau ASP 7H161 ( +32 (0) (0) Medewerker: Nienke Blauw ( +32 (0) bas.eickhouteuroparl.europa.eu

20 20 Kantoor/medewerkers Gerben-Jan Gerbrandy (D66) EP Brussel - Bureau ASP 10G318 ( +32 (0) (0) Medewerkers: Marc Holtkamp ( +32 (0) Rinke Brussel ( +32 (0) gerben-jan.gerbrandyeuroparl.europa.eu marc.holtkampeuroparl.europa.eu rinke.brusseleuroparl.europa.eu Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) EP Brussel - Bureau ASP 10G269 ( +32 (0) (0) Medewerkers: Margreet Lommerts ( +32 (0) Willemijn Vriesendorp ( +32 (0) jeanine.hennis-plasschaerteuroparl.europa.eu margreet.lommertseuroparl.europa.eu willemijn.vriesendorpeuroparl.europa.eu Dennis de Jong (SP) EP Brussel - Bureau ASP 07F254 ( +32 (0) (0) Medewerkers: Niels Jongerius (pers) ( +32 (0) Femke Reudler ( +32 (0) dennis.dejongeuroparl.europa.eu niels.jongeriuseuroparl.europa.eu femke.reudlertalsmaeuroparl.europa.eu Esther de Lange (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E146 ( +32 (0) (0) Medewerkers: Anneke Klooster ( +31 (0) Tom Berendsen ( +32 (0) Jos van den Akker ( +32 (0) Diane Diederen ( +32 (0) Maaike van Dijk-Blokkers ( +32 (0) esther.delangeeuroparl.europa.eu jakloosterhome.nl tom.berendseneuroparl.europa.eu diana.diedereneuroparl.europa.eu

21 21 Kantoor/medewerkers Kartika Liotard (SP) EP Brussel - Bureau ASP 07F266 ( +32 (0) (0) Medewerkers: Thomas Gijselaers Sophie Rosseels kartikatamara.liotardeuroparl.europa.eu thomas.gijselaerseuroparl.europa.eu sophie.rosseelseuroparl.europa.eu Barry Madlener (PVV) EP Brussel - Bureau ASP 4F343 ( +32 (0) (0) Medewerker: Menno Ludriks ( +32 (0) barry.madlenereuroparl.europa.eu menno.ludrikseuroparl.europa.eu Toine Manders (VVD) EP Brussel - Bureau ASP 10G265 ( +32 (0) (0) (0) Medewerker: Kim Bogte ( +32 (0) toine.manderseuroparl.europa.eu kim.bogteeuroparl.europa.eu Judith Merkies (PvdA) EP Brussel - Bureau ASP 15G101 ( +32 (0) (0) judith.merkieseuroparl.europa.eu julie.middelkoopeuroparl.europa.eu wilco.otteneuroparl.europa.eu caroline.moeneuroparl.europa.eu Lambert van Nistelrooij (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E142 ( +32 (0) (0) lambert.vannistelrooijeuroparl.europa.eu mboszeelandnet.nl Medewerkers: Julie Middelkoop (assistent) ( +32 (0) Wilco Otten (assistent) ( +32 (0) Caroline Moen (secretaresse) ( +32 (0) Medewerkers: Rafaël Deroo Esther Boer Marijn Verhees ( +32 (0) Martin Bos +31 (0)

22 22 Kantoor/medewerkers Ria Oomen-Ruijten (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E103 ( +32 (0) (0) ria.oomen-ruijteneuroparl.europa.eu michel.beuneneuroparl.europa.eu hubert.beusmanseuroparl.europa.eu jeroen.lenaerseuroparl.europa.eu corianne.vandeligteuroparl.europa.eu Judith Sargentini (GroenLinks) EP Brussel - Bureau ASP 7H153 ( +32 (0) (0) judith.sargentinieuroparl.europa.eu jsteemangroenlinks.nl richard.woutersxs4all.nl Medewerkers: Michel Beunen ( +32 (0) Hubert Beusmans ( +32 (0) Jeroen Lenaers ( +32 (0) Corianne van de Ligt ( +32 (0) Medewerkers: Regine Geleijns (assistent) ( +32 (0) Jeroen Steeman (internetredacteur GroenLinks delegatie) ( +32 (0) Richard Wouters (senior beleidsmedewerker GroenLinks delegatie) ( +32 (0) Marietje Schaake (D66) EP Brussel - Bureau ASP 10G310 ( +32 (0) (0) Medewerkers: Nick Aiossa ( +32 (0) Sofie Foets ( +32 (0) marietje.schaakeeuroparl.europa.eu nick.aisossaeuroparl.europa.eu sofie.foetseuroparl.europa.eu Laurence Stassen (PVV) EP Brussel - Bureau ASP 4F353 ( +32 (0) (0) laurence.stasseneuroparl.europa.eu

23 23 Kantoor/medewerkers Daniël van der Stoep (PVV) EP Brussel - Bureau ASP 4F361 ( +32 (0) (0) d.t.vanderstoepeuroparl.europa.eu Sophie in t Veld (D66) EP Brussel - Bureau ASP 10G317 ( +32 (0) (0) sophie.intveldeuroparl.europa.eu linda.vanrensseneuroparl.europa.eu branimira.maldeghemeuroparl.europa.eu elzelien.vandersteeneuroparl.europa.eu nl-d66europarl.europa.eu (Liesbeth Heslenfeld) Medewerkers: Linda van Renssen ( +32 (0) Branimira Maldeghem-Tzvetanova ( +32 (0) Elzelien van der Steen ( +32 (0) Liesbeth Heslenfeld ( +32 (0) Corien Wortmann-Kool (CDA) EP Brussel - Bureau ASP 12E115 ( +32 (0) Medewerkers: Myriam Jans ( +32 (0) Martijn Vliegenthart ( +32 (0) Maarten Willemen ( +32 (0) corien.wortmanneuroparl.europa.eu

24 24 Voorlichters CDA PVV PVDA VVD D66 SP Groen Links SGP Eduard Slootweg Françoise Verburg- Petit Laurens van Delft Anna Nijsters Stephan Stegweg (woordvoerder Hans van Baalen) Marieke Dekker (woordvoerder Jeanine Hennis- Plaschaert) Kim Bogte (woordvoerder Toine Manders) Nathalie van Koot Dirk van den Bosch Niels Jongerius Walter van Luik EP Brussel Bureau ASP 04H356 ( +32 (0) ( +33 (0) (0) eduardus.slootwegeuroparl.europa.eu EP Brussel - Bureau ASP 04H358 ( +32 (0) ( +33 (0) (0) francoise.petiteuroparl.europa.eu EP Brussel - Bureau ASP 4F341 ( +32 (0) laurens.vandelfteuroparl.europa.eu EP Brussel - Bureau ASP 06G202 ( +32 (0) (0) anna.nijsterseuroparl.europa.eu EP Brussel - Bureau ASP 10G302 ( +32 (0) (0) stephan.stegwegeuroparl.europa.eu EP Brussel - Bureau ASP 10G269 ( +32 (0) ( +33 (0) (0) marieke.dekkereuroparl.europa.eu EP Brussel - Bureau ASP 10G265 ( +32 (0) kim.bogteeuroparl.europa.eu EP Brussel - Bureau ASP 10G317 ( +32 (0) (0) nathalie.vankooteuroparl.europa.eu EP Brussel - Bureau ASP 8G305 ( +32 (0) (0) Groenlinks-nleuroparl.europa.eu EP Brussel - Bureau ASP 07F252 ( +32 (0) ( +32 (0) (0) niels.jongeriuseuroparl.europa.eu EP Brussel - Bureau ASP 04F266 ( +32 (0) (0) walter.vanluikeuroparl.europa.eu

25 25 ChristenUnie Voorlichters Maurits van Stuijvenberg EP Brussel - Bureau WIB 04M119 ( +32 (0) ( +33 (0) (0) mauritsvanstuijvenbergeurofractie. christenunie.nl Parlementaire Commissies Extern beleid BUITENLANDSE ZAKEN Leden: Ria Oomen-Ruijten (CDA), Barry Madlener (PVV), Hans van Baalen (VVD), Bas Belder (SGP) Plv. leden: Emine Bozkurt (PvdA), Marietje Schaake (D66), Marije Cornelissen (GroenLinks) SUBCOMMISSIE MENSENRECHTEN Leden: Ria Oomen-Ruijten (CDA), Thijs Berman (PvdA) Plv. leden: Wim van de Camp (CDA), Bas Belder (SGP) SUBCOMMISSIE VEILIGHEID EN DEFENSIE Lid: Hans van Baalen (VVD) ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Lid: Thijs Berman (PvdA) Plv. leden: Judith Sargentini (GroenLinks), Kartika Liotard (SP) INTERNATIONALE HANDEL Plv. lid: Bas Belder (SGP) Intern beleid BEGROTINGSCOMMISSIE Lid: Daniël van der Stoep (PVV) Plv. leden: Gerben Jan Gerbrandy (D66), Bas Belder (SGP) BEGROTINGSCONTROLE Lid: Gerben Jan Gerbrandy (D66) Plv. leden: Esther de Lange (CDA), Thijs Berman (PvdA), Dennis de Jong (SP) ECONOMISCHE EN MONETAIRE ZAKEN Lid: Corien Wortmann-Kool (CDA) Plv. leden: Barry Madlener (PVV), Thijs Berman (PvdA), Sophie in t Veld (D66) BIJZONDERE COMMISSIE FINANCIËLE, ECONOMISCHE EN SOCIALE CRISIS Lid: Corien Wortmann-Kool Plv. leden: Bas Eickhout (GroenLinks), Sophie in t Veld (D66), Dennis de Jong (SP), Barry Madlener (PVV)

26 26 Parlementaire Commissies WERKGELEGENHEID EN SOCIALE ZAKEN Lid: Marije Cornelissen (GroenLinks) Plv. leden: Ria Oomen-Ruijten (CDA), Peter van Dalen (ChristenUnie) MILIEUBEHEER, VOLKSGEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Leden: Esther de Lange (CDA), Gerben Jan Gerbrandy (D66), Bas Eickhout (GroenLinks), Kartika Liotard (SP) Plv. leden: Daniël van der Stoep (PVV), Judith Merkies (PvdA), Peter van Dalen (ChristenUnie) INDUSTRIE, ONDERZOEK EN ENERGIE Lid: Judith Merkies (PvdA) Plv. leden: Lambert van Nistelrooij (CDA), Louis Bontes (PVV), Hans van Baalen (VVD) INTERNE MARKT EN CONSUMENTENBESCHERMING Leden: Laurence Stassen (PVV), Toine Manders (VVD) Plv. leden: Wim van de Camp (CDA), Dennis de Jong (SP) VERVOER EN TOERISME Ondervoorzitter: Peter van Dalen (ChristenUnie) Plv. leden: Corien Wortmann-Kool (CDA), Laurence Stassen (PVV), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) REGIONALE ONTWIKKELING Lid: Lambert van Nistelrooij (CDA) LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING Lid: Bas Eickhout (GroenLinks) Plv. lid: Esther de Lange (CDA) VISSERIJ - CULTUUR EN ONDERWIJS Lid: Marietje Schaake (D66) JURIDISCHE ZAKEN Plv. lid: Toine Manders (VVD) BURGERLIJKE VRIJHEDEN, JUSTITIE EN BINNENLANDSE ZAKEN Ondervoorzitter: Sophie in t Veld (D66) Leden: Wim van de Camp (CDA), Louis Bontes (PVV), Emine Bozkurt (PvdA), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Judith Sargentini (GroenLinks), Dennis de Jong (SP) CONSTITUTIONELE ZAKEN - RECHTEN VAN DE VROUW EN GENDERGELIJKHEID Leden: Emine Bozkurt (PvdA), Sophie in t Veld (D66), Marije Cornelissen (GroenLinks) Plv. leden: Corien Wortmann-Kool (CDA), Kartika Liotard (SP) VERZOEKSCHRIFTEN Lid: Judith Merkies (PvdA)

27 27 Hoe werkt het Europees Parlement? Eén week per maand vergadert het voltallige Europees Parlement in Straatsburg. Tussentijds zijn er 2-daagse mini-zittingen in Brussel. De vergaderzaal in beide steden heeft de vorm van een halve cirkel en wordt daarom wel het Hémicycle genoemd. Omdat de plaatsing van de fracties aan Franse kaasblokjes doet denken, wordt zij ook wel aangeduid als camembert. De Europarlementariërs zitten niet volgens nationaliteit maar naar politieke kleur in de vergaderzaal. Vanuit de positie van de voorzitter gezien, zitten de linkse fracties links en de rechtse fracties rechts. De parlementaire commissies De voorbereidingen voor de plenaire vergaderingen vinden meestal plaats in de parlementaire commissies. Ze kunnen worden gezien als mini-parlementen waarin het huiswerk wordt gemaakt. Iedere Europarlementariër is lid van ten minste één commissie en plaatsvervangend lid van een tweede. De voorstellen voor wetgeving (bijv. ontwerprichtlijnen of verordeningen) die door de Europese Commissie zijn opgesteld, worden in eerste instantie behandeld in deze commissies. Meestal wordt een zgn. rapporteur aangewezen die in een verslag de bevindingen van de commissie vastlegt, met daarbij vaak de voorstellen tot wijziging. Hierna spreekt de voltallige vergadering van het parlement zich uit over het verslag en stemt over de wijzigingsvoorstellen (amendementen). Op ongeveer negentig procent van de wetgeving heeft het parlement een beslissende stem. Vergaderzaal Europees Parlement in Brussel Gebouw Europees Parlement in Straatsburg

28 28 Zetelverdeling Europees Parlement per land/fractie, november 2009 Leden per lidstaat en fractie Na elke ontslagneming van een lid moeten de lidstaten het Europees Parlement de naam van diens opvolger doorgeven, waarna de ledenlijst wordt bijgewerkt. Er kan dus tijdelijk een verschil bestaan tussen het aantal officiële zetels en het feitelijke aantal leden. Fractie van de Europese Volkspartij (Christen-Democraten) Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Demoraten in het Europees Parlement Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa fractie Fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie Europese Conservatieven en Hervormers Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links Europa van vrijheid en democratie

29 29 Bezoeken aan het Europees Parlement Het Europees Parlement wil graag aan u als kiezer laten zien hoe het uw belangen behartigt in Europa. U bent dan ook van harte welkom bij het Europees Parlement. Per jaar ontvangt het Europees Parlement ruim bezoekers in Straatsburg en Brussel. Om aan zoveel mogelijk aanvragen tegemoet te kunnen komen, ontvangt het Parlement de bezoekers voornamelijk in groepen. Waar moet u zijn? Waar moet u zijn als u het Europees Parlement wil bezoeken? In Brussel, Luxemburg of Straatsburg? Het Parlement vergadert iedere maand (behalve augustus) één week voltallig in Straatsburg. Daar kunt u het beste een indruk krijgen van de werkzaamheden van deze volksvertegenwoordiging. Tijdens die weken kunt u na afspraak terecht in deze Franse stad, waar het Parlement vergadert. Daarnaast houdt het Parlement in Brussel een aantal 2-daagse mini-zittingen, die vergelijkbaar zijn met de vergaderingen in Straatsburg. Buiten de vergaderweken zijn ook bezoeken mogelijk aan Brussel. Ook in Luxemburg, waar de meeste ambtenaren van het Parlement werken, maar geen parlementaire vergaderingen plaatsvinden, kunnen groepen worden ontvangen. Het bezoek Na de ontvangst geeft een voorlichter van het Europees Parlement een inleiding over de Europese samenwerking en de rol van het Europarlement. Hij zal ook ingaan op eventuele vragen. Vervolgens zullen één of meer Parlementsleden tot uw groep spreken. Ook dan is er meestal ruimschoots gelegenheid tot het stellen van vragen. In (gratis) beschikbare brochures kunt u lezen hoe het Europees Parlement werkt en hoe het is samengesteld. In Straatsburg en Brussel kunt u ten slotte vanaf de publieke tribune een gedeelte van de plenaire zitting van het Parlement bijwonen.

30 30 Bij wie moet u zijn? Aanvragen voor bezoeken aan Straatsburg, Brussel en Luxemburg dient u te richten aan: Europees Parlement Afdeling Bezoeken t.a.v. Olaf Schneider PHS 1C83 Wiertzstraat B-1047 Brussel ( +32 (0) of 3792 olaf.schneidereuroparl.europa.eu Voor meer informatie kunt u terecht bij: Bureau Europees Parlement Korte Vijverberg AB Den Haag ( +31 (0) epdenhaageuroparl.europa.eu deze site is een samenwerking tussen het Parlementair Documentatie Centrum Universiteit Leiden en het Bureau Europees Parlement en probeert de werking van en besluitvorming in de EU inzichtelijk te maken. Adressen Europees Parlement: Brussel: Europees Parlement, Wiertzstraat, B-1047 Brussel, ( +32 (0) Straatsburg : Europees Parlement, Allée du Printemps, Straatsburg, ( +33 (0) Luxemburg : Europees Parlement, Plateau de Kirchberg, L-2929 Luxemburg, ( +352 (0)

31 31 Vergaderdata Europees Parlement in 2010 Het actuele jaarrooster van het Europees Parlement is altijd te vinden op onder activiteiten.

32 EUROPEES PARLEMENT bureau europees parlement Korte Vijverberg AB Den Haag Telefoon (070) Fax (070) epdenhaageuroparl.europa.eu In verband met een verbouwing is ons tijdelijk bezoekadres: Mauritskade 35, Den Haag

De 26 Nederlanders in het Europees Parlement

De 26 Nederlanders in het Europees Parlement De 26 Nederlanders in het Europees Parlement 2 Verklaring symbolen Telefoonnummer Brussel Telefoonnummers in Nederland en andere lidstaten GSM GSM Brussel Informatie in deze brochure is bijgewerkt tot

Nadere informatie

De 26 Nederlanders in het Europees Parlement

De 26 Nederlanders in het Europees Parlement De 26 Nederlanders in het Europees Parlement 2 3 Inhoudsopgave Biografieën 4 Contactgegevens Europarlementariërs 18 Voorlichters 22 Parlementaire commissies 24 Hoe werkt het Europees Parlement? 26 Zetelverdeling

Nadere informatie

Informatiebureau in België

Informatiebureau in België 27/07 /2009 Welke functies bekleden de Belgische Europarlementariërs in het Parlement? 2009 Welke functies bekleden de Belgische Europarlementariërs in het Parlement? 2009 1/12 Welke functies bekleden

Nadere informatie

Europa en de. Peter van Dalen. Europarlementariër voor de ChristenUnie

Europa en de. Peter van Dalen. Europarlementariër voor de ChristenUnie Europa en de Peter van Dalen Europarlementariër voor de ChristenUnie Inhoud 1: De ChristenUnie in het EP 2: Europa en de regio s 3: Europa en de Drechtsteden 2 Deel 1: de ChristenUnie in het EP 3 De 3

Nadere informatie

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Het boek is gemaakt door de medewerkers van Leren & Ontwikkelen Cliënten.

Nadere informatie

WELKOM IN HET EUROPEES PARLEMENT! DG Comm, Visits and Seminars Unit

WELKOM IN HET EUROPEES PARLEMENT! DG Comm, Visits and Seminars Unit WELKOM IN HET EUROPEES PARLEMENT! DG Comm, Visits and Seminars Unit EEN PARLEMENT, DRIE PLAATSEN 2 BELANGRIJKE EU VERDRAGEN 3 1952* Verdrag van Parijs (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) 1958 Verdrag

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

Instituut voor Publiek en Politiek (onderdeel van het Huis voor democratie en rechtsstaat)

Instituut voor Publiek en Politiek (onderdeel van het Huis voor democratie en rechtsstaat) Colofon Auteur: Begeleider: Iris van Hulsenbeek Anna Domingo Amsterdam, april 2011 Instituut voor Publiek en Politiek (onderdeel van het Huis voor democratie en rechtsstaat) Prinsengracht 915 1017 KD Amsterdam

Nadere informatie

21 BelgeN. in het. Europees Parlement. 8ste legislatuur 2014-2019

21 BelgeN. in het. Europees Parlement. 8ste legislatuur 2014-2019 21 BelgeN in het Europees Parlement 8ste legislatuur 2014-2019 JANUARI 2015 NL Algemeen postadres : Europees Parlement Wiertzstraat 1047 Brussel Gedetailleerde info vindt u op : www.europarl.europa.eu

Nadere informatie

De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2015 Young Professionals

De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2015 Young Professionals Arthur van Lohuijzen De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2015 Young Professionals Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Master Trainer/adviseur, Trimension Caroline

Nadere informatie

Europa Actueel. Werkbladen onderbouw voortgezet onderwijs. Thema Vier voorzitters: docentenhandleiding

Europa Actueel. Werkbladen onderbouw voortgezet onderwijs. Thema Vier voorzitters: docentenhandleiding Europa Actueel Werkbladen onderbouw voortgezet onderwijs Thema Vier voorzitters: docentenhandleiding Vier voorzitters - 1 computer HULPMIDDELEN computer met atlas kleurpotloden woordenboek internetaansluiting

Nadere informatie

omslag FORUM #10/

omslag FORUM #10/ omslag 12 De slag om de verkiezingsborden hebben de eurosceptici gewonnen. Maar hebben ze ook de harten van ondernemers? Tekst: Karin Bojorge en Paul Scheer Foto en Illustraties: Link Design 13 omslag

Nadere informatie

Den Haag, 3 april 2008. Geachte Nederlander,

Den Haag, 3 april 2008. Geachte Nederlander, Den Haag, 3 april 2008 Geachte Nederlander, Dit jaar bestaat het Europees Parlement 50 jaar. Volgend jaar juni zijn er opnieuw verkiezingen voor het Europees Parlement. Daarnaast wordt in 2009 een nieuw

Nadere informatie

Diversiteit in de Provinciale Staten

Diversiteit in de Provinciale Staten Onderzoek Diversiteit in de Provinciale Staten Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale Staten (PS) onderzocht. Het gaat

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Onderzoek Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale

Nadere informatie

E T Twitter:https://twitter.com/IvoBelet

E T Twitter:https://twitter.com/IvoBelet Vlaams-Europees verbindingsagentschap www.vleva.eu info@vleva.eu - T 02 737 14 30 Vlamingen in het Europees Parlement Editie: 30/10/2014 Ivo Belet E ivo.belet@ep.europa.eu T 02 284 56 23 Twitter:https://twitter.com/IvoBelet

Nadere informatie

Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement

Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement Wat elke Nederlander moet weten over het Europees Parlement Uw stem in Europa sinds 1958 In 2008 bestaat het Europees Parlement 50 jaar. Het Parlement werd opgericht bij de instelling van de Europese Economische

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

In Beeld: De nieuwe ministersploeg

In Beeld: De nieuwe ministersploeg In Beeld: De nieuwe ministersploeg Korte omschrijving werkvorm: Wie staan er bij de koning op het bordes? Sommige ministers hebben al eerder in een kabinet gezeten, maar er zijn ook nieuwkomers. Leerlingen

Nadere informatie

EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december respondenten

EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december respondenten EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december 2009-32.000 respondenten Beste politicus 2009 Nebahat Albayrak (PvdA) Justitie Jan Peter Balkenende (CDA) minister-president

Nadere informatie

Twente Wegwijs in Brussel

Twente Wegwijs in Brussel Twente Wegwijs in Brussel Brussel, 9 en 10 oktober 2018 Scepterstraat 41, 1050 Brussel Team: zes personen Diensten: Public Affairs Werkbezoeken Brussel Monitoren / EU-scan Ogen en oren in Brussel Flexplekken

Nadere informatie

Bij het bezoekerspunt van EP, worden we door de beleidsmedewerker van Jeroen Lenaers opgehaald voor de lunch en rondleiding in het gebouw.

Bij het bezoekerspunt van EP, worden we door de beleidsmedewerker van Jeroen Lenaers opgehaald voor de lunch en rondleiding in het gebouw. Verslag van het bezoek van Moedige Moeders Nederland en CDA Eurocommissie Hart van Brabant, aan de Euro Parlementariers Lambert van Nistelrooij en Jeroen Lenaers, lid EVP, in het Europees Parlement, Brussel,

Nadere informatie

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes 26 oktober 2017 Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

RECHTSGROND LEDEN EN SAMENSTELLING

RECHTSGROND LEDEN EN SAMENSTELLING HET EUROPEES PARLEMENT: ORGANISATIE EN WERKING De organisatie en werking van het Europees Parlement vallen onder het Reglement van het Parlement. De activiteiten van het Parlement worden verricht door

Nadere informatie

EUROPESE VERKIEZINGEN

EUROPESE VERKIEZINGEN Europees Parlement EUROPESE VERKIEZINGEN Op donderdag mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. In deze krant lees je wat de Europese Unie doet. Ook lees je hoe je te maken kunt krijgen met

Nadere informatie

EUROPESE VERKIEZINGEN

EUROPESE VERKIEZINGEN Europees Parlement EUROPESE VERKIEZINGEN Op donderdag mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. In deze krant lees je wat de Europese Unie doet. Ook lees je hoe je te maken kunt krijgen met

Nadere informatie

Samenstelling van het Parlement

Samenstelling van het Parlement Samenstelling van het Parlement Eerste Parlement : 1979 1984 Aantredend Parlement (Kiesgerechtigd) S 112 EPP 108 ED 63 COM 44 L 40 DEP 22 CDI 11 NI 10 Totaal 410 S : Socialistische Fractie COM : Communistische

Nadere informatie

Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 1: Introductie, algemene staatsinrichting en verkiezingen

Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 1: Introductie, algemene staatsinrichting en verkiezingen Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 1: Introductie, algemene staatsinrichting en verkiezingen Plan EU Eerste VN Dag voor het Meisje: 11 oktober ONE G7 Summit München juni

Nadere informatie

Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag.

Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. In beeld: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

EUROPESE VERKIEZINGEN

EUROPESE VERKIEZINGEN VERKIEZINGSKRANT Europees Parlement EUROPESE VERKIEZINGEN Op donderdag 22 mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. In deze krant leest u wat de Europese Unie doet. Ook leest u hoe u te maken

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? 2 De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere

Nadere informatie

De Nederlandse prioriteiten bij commissies in het Europees Parlement

De Nederlandse prioriteiten bij commissies in het Europees Parlement De Nederlandse prioriteiten bij commissies in het Europees Parlement Arco Timmermans, Campus Den Haag Universiteit Leiden Het EP en de rules of the game Sinds het Verdrag van Lissabon heeft het Europees

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT AGENDA

EUROPEES PARLEMENT AGENDA EUROPEES PARLEMENT 2009 2014 Zittingsdocument AGENDA Woensdag 14 september 2011 14/09/11 470.595 NL In verscheidenheid verenigd NL Tekens voor de procedures Tenzij het Parlement anders beslist, worden

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie

Raad van de Europese Unie Raad van de Europese Unie Raad van de Europese Unie Jullie zijn nu de Raad van de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie stemt voor of tegen regels die de Europese Commissie heeft bedacht. Samen met

Nadere informatie

Profielen en portefeuilleverdeling

Profielen en portefeuilleverdeling Mei 2018 Profielen en portefeuilleverdeling Profielen wethouders periode 2018-2022 PvdA, VVD, CDA en portefeuilleverdeling Het college van B & W van de gemeente Heerenveen bestaat, naast burgemeester Tjeerd

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20372 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Lochem, P.J.P.M. van Title: Rechtsrelativering : een verkenning op het terrein

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

Europa Actueel. Werkbladen onderbouw voortgezet onderwijs. Thema Europees Parlement: docentenhandleiding

Europa Actueel. Werkbladen onderbouw voortgezet onderwijs. Thema Europees Parlement: docentenhandleiding Europa Actueel Werkbladen onderbouw voortgezet onderwijs Thema Europees Parlement: docentenhandleiding Feit of fictie over het EP - 1 computer HULPMIDDELEN computer met atlas kleurpotloden woordenboek

Nadere informatie

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport Vrouwen in de Provinciale Staten Onderzoeksrapport April 2015 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2015 in de Provinciale Staten gekozen? Op 18 maart waren er in Nederland verkiezingen voor de Provinciale

Nadere informatie

europese verkiezingen

europese verkiezingen Europees Parlement europese verkiezingen Op donderdag 22 mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. In deze krant lees je wat de Europese Unie doet. Ook lees je hoe je te maken kunt krijgen

Nadere informatie

Vrouwen in politiek en openbaar bestuur. Voortgangsrapportage 2003

Vrouwen in politiek en openbaar bestuur. Voortgangsrapportage 2003 Vrouwen in politiek en openbaar bestuur Voortgangsrapportage 2003 1. Inleiding Voor u ligt de elfde rapportage Vrouwen in politiek en openbaar bestuur. Sinds 1993 worden de streefcijfers en ontwikkelingen

Nadere informatie

Het Europees Parlement: De stem van de burger in de Europese Unie. Europees Parlement

Het Europees Parlement: De stem van de burger in de Europese Unie. Europees Parlement Het Europees Parlement: De stem van de burger in de Europese Unie Europees Parlement Manuscript voltooid in januari 209 Het Europees Parlement of personen die namens het Europees Parlement optreden, zijn

Nadere informatie

Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel

Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel 30 en 31 januari 2014 Provinciale Staten van de provincies Noord- Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht bezoeken Brussel De statenleden

Nadere informatie

Onderstaand vindt u de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen in de Nederlandse lidgemeenten van de Euregio Rijn-Waal.

Onderstaand vindt u de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen in de Nederlandse lidgemeenten van de Euregio Rijn-Waal. Uitslagen Nederlandse Provinciale Statenverkiezingen 2019 Onderstaand vindt u de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen in de Nederlandse lidgemeenten van de Euregio Rijn-Waal. Ergebnisse niederländischer

Nadere informatie

QUIZ: WAT VIND JIJ VAN DE EUROPESE UNIE? Korte omschrijving werkvorm LEERDOEL NIVEAU BRONNEN DUUR HANDLEIDING

QUIZ: WAT VIND JIJ VAN DE EUROPESE UNIE? Korte omschrijving werkvorm LEERDOEL NIVEAU BRONNEN DUUR HANDLEIDING QUIZ: WAT VIND JIJ VAN DE EUROPESE UNIE? Korte omschrijving werkvorm In deze quiz onderzoeken leerlingen hun eigen houding ten aanzien van de Europese Unie. Moeten landen vooral hun soevereiniteit opeisen?

Nadere informatie

europese verkiezingen

europese verkiezingen VERKIEZINGSKRANT Europees Parlement europese verkiezingen Op donderdag 22 mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. In deze krant leest u wat de Europese Unie doet. Ook leest u hoe u te maken

Nadere informatie

Van-A-3 Verkiezingen

Van-A-3 Verkiezingen Van-A-3 Verkiezingen Didactische suggesties Doelen Dit Actua-magazine verschijnt naar aanleiding van de Europese en Vlaamse verkiezingen op 07 juni 2009. De leerlingen kunnen individueel de Van-A-3 krant

Nadere informatie

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden _ Maart 2014 ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat Hofweg 1H 2511 AA Den Haag T: 070 757 02 00 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2014 in de gemeenteraden

Nadere informatie

Inventarisatie verkiezingen tot 1 januari Herindelingsverkiezingen

Inventarisatie verkiezingen tot 1 januari Herindelingsverkiezingen Inventarisatie verkiezingen tot 1 januari 2008 leden van het Europees Parlement 10 juni 2004 leden van de gemeenteraden maart 2006 leden van de provinciale staten maart 2007 leden van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Cursus Politiek Actief Provincie Flevoland

Cursus Politiek Actief Provincie Flevoland Hier de titel van de presentatie invoegen Openingsdia Beeld op de positie van dit grijze kader. 1. Voeg een afbeelding toe 2. Muis-klik rechts op de afbeelding en selecteer Bijsnijden 3. Pas de breedte

Nadere informatie

1. Het Europees Parlement: jij kiest mee

1. Het Europees Parlement: jij kiest mee MODULE 3 Jouw stem in de EU LESFICHE LEERLINGEN 1. Het Europees Parlement: jij kiest mee Rechtstreekse verkiezingen zijn de ultieme kans om je stem te laten horen. Sinds 1979 zijn er elke 5 jaar rechtstreekse

Nadere informatie

Hoe stemmen de Nederlandse leden van het Europees Parlement?

Hoe stemmen de Nederlandse leden van het Europees Parlement? Hoe stemmen de Nederlandse leden van het Europees Parlement? Een onderzoek naar het stemgedrag in 2007-2008 Eva Huijbregts Instituut voor Publiek en Politiek Amsterdam, maart 2009 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 22 juni 2018 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 6, 7, 8, 9 EU i.v.m. agendapunt 1 FIN i.v.m. agendapunt 10 Document: Besluitenlijst van de procedurevergadering

Nadere informatie

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Verkiezingen 2012 Tweede Kamer Voorlopige uitslag Amsterdam Project: 12213 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Cor Hylkema Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

Denkkracht Utrecht Young Professionals

Denkkracht Utrecht Young Professionals Denkkracht Utrecht Young Professionals Bastiaan Vader Sociale Geografie, BSc. Political Geograpy, MSc. Medewerker Juridisch Bestuurlijke Zaken UMC Utrecht Student Educatieve Master (Universiteit Utrecht)

Nadere informatie

Nederlandse bestuurders in het Congres. van de Raad van Europa

Nederlandse bestuurders in het Congres. van de Raad van Europa Nederlandse bestuurders in het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa Democratie, goed bestuur en mensenrechten in Europa op decentraal niveau Het Congres van Lokale en Regionale

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING Non-member state of the Council of Europe (Belarus) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN OVERIGE VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan,

Nadere informatie

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Bij de landelijke verkiezingen in juni 2010 zijn er 61 vrouwen in het parlement gekozen, zes meer dan bij de verkiezingen van 2003 en van 2006.

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR (V)MBO MAGAZINE OVER DE EERSTE KAMER HOE WORDT DE EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN

Nadere informatie

Totaaloverzicht beoordeling gemeenten en politieke partijen. Gemiddelde per. Gemiddelde per. Totaal aantal gemeenten. (percentage)

Totaaloverzicht beoordeling gemeenten en politieke partijen. Gemiddelde per. Gemiddelde per. Totaal aantal gemeenten. (percentage) Totaaloverzicht beoordeling n en politieke partijen Politieke partij Gemeente Alkmaar Almelo Amersfoort Amsterdam Arnhem Breda Den Bosch Den Haag Deventer Dordrecht Eindhoven Emmen Enschede Groningen Haarlem

Nadere informatie

De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2014 Young Professionals

De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2014 Young Professionals De Gezichten van Denkkracht Utrecht 2014 Young Professionals Birte Nelen Functie: Beleidsadviseur bij Abvakabo FNV Studie: Algemene Sociale Wetenschappen, Bachelor Bestuur en Beleid (USBO), Master Hester

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING LIDSTATEN Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

EUROPESE INTEGRATIE: TUSSEN GEOPOLITIEK VREDESBELEID EN ECONOMISCHE GROEI. Dr Harry Daemen.

EUROPESE INTEGRATIE: TUSSEN GEOPOLITIEK VREDESBELEID EN ECONOMISCHE GROEI. Dr Harry Daemen. EUROPESE INTEGRATIE: TUSSEN GEOPOLITIEK VREDESBELEID EN ECONOMISCHE GROEI Dr Harry Daemen daemen@fsw.eur.nl Mini-C.V. Harry Daemen 1973-1975 Politicologisch onderzoeker aan de Katolieke Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

De Staten-Generaal bestaat uit de parlementsleden van de eerste en tweede Kamer. Het zijn dus onze parlementsleden.

De Staten-Generaal bestaat uit de parlementsleden van de eerste en tweede Kamer. Het zijn dus onze parlementsleden. Boekverslag door M. 1031 woorden 19 februari 2013 5.2 46 keer beoordeeld Vak Economie Prinsjesdag Opdracht 1 Waarom is het de koning die de troonrede voorleest? De koningin staat aan het hoofd van de Nederlandse

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

Maandag 15 mei Bushalte van treinstation Maastricht. Commissie Buitenlandse Zaken Veiligheid en Defensie (BUZA)

Maandag 15 mei Bushalte van treinstation Maastricht. Commissie Buitenlandse Zaken Veiligheid en Defensie (BUZA) Maandag 15 mei 2017 tot 8.30 uur Ontvangst Bushalte van treinstation Maastricht Wanneer men als commissie compleet is, plaatst men de bagage in de touringcar. Bus 1: BUZA, BIZA, CUON Bus 2: INHA, SOZA,

Nadere informatie

De ontvangst van uw verzoek is schriftelijk bevestigd bij brief van 25 november jongstleden, kenmerk

De ontvangst van uw verzoek is schriftelijk bevestigd bij brief van 25 november jongstleden, kenmerk 1 > Retouradres Postbus 16950 2500 BZ Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 16950 2500 BZ Den Haag www.nctv.nl Onderwerp Uw brief d.d. 14 november 2014 Bij beantwoording de datum en ons kenmerk

Nadere informatie

25 jaar Verdrag van Maastricht en de toekomst van de Europese Unie voor eenheid in verscheidenheid

25 jaar Verdrag van Maastricht en de toekomst van de Europese Unie voor eenheid in verscheidenheid Programma Douzelage-Symposium 25 jaar Verdrag van Maastricht en de toekomst van de Europese Unie voor eenheid in verscheidenheid Datum: 8 oktober 2016 Locatie: Gouvernement te Maastricht Aanvang: 09.00

Nadere informatie

Commissie begrotingscontrole ONTWERPVERSLAG

Commissie begrotingscontrole ONTWERPVERSLAG Europees Parlement 2014-2019 Commissie begrotingscontrole 2017/0818(E) 3.10.2017 ONTWERPVERSLAG over de voordracht van Iliana Ivanova voor de benoeming tot lid van de Rekenkamer (C8-0334/2017 2017/0818(E))

Nadere informatie

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche?

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche? Landbouw, bosbouw en visserij Industrie Energievoorziening Waterbedrijven en afvalbeheer Handel Vervoer & opslag Horeca Informatie en communicatie (ICT / media) Financiële dienstverlening Verhuur en handel

Nadere informatie

Kandidatenoverzicht Congres 101

Kandidatenoverzicht Congres 101 Besluitvormingscommissie, voorzitter Bastiaan Winkel Geboorteplaats: Zwolle Geboortedatum: 20/03/1973 Woonplaats: 's-gravenhage Email: b.t.winkel@xs4all.nl Beroep of maatschappelijke functie: beleidsadviseur

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer 2012

Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Nederlandse politieke partijen langs de Europese meetlat Europese Unie dr. Edwin van Rooyen 10-9-2012 PvdA, VVD en SP zijn voorstander van het vergroten van de controle op

Nadere informatie

Opdrachtblad A: De Raad van Ministers Opdrachtblad B: De prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap

Opdrachtblad A: De Raad van Ministers Opdrachtblad B: De prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap VERDIEPING: DE PRIORITEITEN VAN NEDERLAND KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM Nederland heeft drie prioriteiten voor het voorzitterschap opgesteld: een innovatieve EU, een EU die zich beperkt tot hoofdzaken en

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER

CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER MEI 2018 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 WAT HEB JE NODIG? Voor elke leerling het werkblad met de partijen. Voor elke leerling het werkblad met de nieuwsartikelen. DE WERKVORM

Nadere informatie

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave Boekverslag door B. 1102 woorden 2 juni 2003 5.4 32 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave - Inleiding - Samenvatting verkiezingsstrijd - Artikelen - Bronvermelding Inleiding Verkiezingen We

Nadere informatie

Korte biografieën van de kandidaat-gedeputeerden

Korte biografieën van de kandidaat-gedeputeerden Korte biografieën van de kandidaat-gedeputeerden Joost van den Akker, 34 jaar, woonachtig te Maastricht. Achtergrond in onderwijs. Gepromoveerd aan de Universiteit Twente op onderzoek naar referenda in

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 13 (1957) Nr. 18 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 40 A. TITEL 1) Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 B. TEKST De Franse

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

Allochtonen in de politiek

Allochtonen in de politiek Allochtonen in de politiek In dit dossier kunt u informatie vinden over de participatie van allochtonen in de Nederlandse politiek. Wie heeft recht om te stemmen? Hoeveel allochtonen zijn volksvertegenwoordiger?

Nadere informatie

De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie ( )

De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie ( ) VIVES BRIEFING 2016/04 De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie (2001-2016) Wouter Wolfs Jef Smulders 1 DE EVOLUTIE VAN DE PARTIJFINANCIERING ROPESE UNIE (2001-2016) Wouter

Nadere informatie

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Onderzoek Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Nederland heeft een stelsel met evenredige vertegenwoordiging. Op 12 september 2012 waren er vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal:

Nadere informatie

Politieke legitimiteit

Politieke legitimiteit Politieke legitimiteit Op het snijvlak van wetenschap en samenleving Geerten Waling De Responsieve Rechtsstaat, 22 september 2016 Bij ons leer je de wereld kennen 1 Routeplanner Even voorstellen Wat is

Nadere informatie

Verklaring PERSCONTACTEN EUROPEES PARLEMENT BRUSSEL

Verklaring  PERSCONTACTEN EUROPEES PARLEMENT BRUSSEL Persgids Europees Parlement Bureau Nederland 2009 Verklaring symbolen Brussel telefoonnummer Straatsburg telefoonnummer Telefoonnummers in Nederland en andere lidstaten GSM GSM Brussel Adres @ E-mail Website

Nadere informatie

ing. R.R. Hagen MPA, René MPA 1996 Werkgever Nibra Kemperbergerweg 783 6816 RW Arnhem 026 3552400 r.hagen@nibra.nl Opleidingen Programmamanager

ing. R.R. Hagen MPA, René MPA 1996 Werkgever Nibra Kemperbergerweg 783 6816 RW Arnhem 026 3552400 r.hagen@nibra.nl Opleidingen Programmamanager ing. R.R. Hagen MPA, René Nibra Kemperbergerweg 783 6816 RW Arnhem 026 3552400 r.hagen@nibra.nl Opleidingen Programmamanager Q.A.J.M. van Hal MPA, Quintus Q. van Hal Holding B.V. Consultancy & Interim

Nadere informatie

Overzicht nevenfuncties raadsleden en leden van het college van burgemeester en wethouders per september 2009

Overzicht nevenfuncties raadsleden en leden van het college van burgemeester en wethouders per september 2009 Overzicht nevenfuncties raadsleden en leden van het college van burgemeester en wethouders per september 2009 Ter voldoening aan de verplichting volgens de Gemeentewet, dat raadsleden en leden van het

Nadere informatie

EUROPESE VERKIEZINGEN

EUROPESE VERKIEZINGEN EUROPESE VERKIEZINGEN 511.763.000 inwoners 28 lidstaten 24 talen Budget: 135 miljard in 2014 Op donderdag 22 mei zijn er verkiezingen voor het Europees parlement. In deze krant lees je wat de Europese

Nadere informatie

HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU

HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU Europe Direct helpt u antwoord te vinden op uw vragen over de Europese Unie. Gratis nummer (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) De informatie wordt gratis

Nadere informatie

Leerlingen Grotius College in debat met politici over EU

Leerlingen Grotius College in debat met politici over EU PERSBERICHT Leerlingen Grotius College in debat met politici over EU Uitslag scholierenverkiezingen Europees Parlement 2019 Op woensdag 22 mei maakte ProDemos bekend wat volgens de 6.086 geldig uitgebrachte

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 12 Verschil 213 tov. 212 21 3 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 225 221

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR HAVO/VWO MAGAZINE OVER EERSTE KAMER HOE WORDT EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN EERSTE

Nadere informatie

Stakeholdermap BBB-campagne Parlement - CONCEPT v1.0 Organisatie Partij Functie Naam Heatmap Outreach en opmerkingen Contactgegevens (optioneel)

Stakeholdermap BBB-campagne Parlement - CONCEPT v1.0 Organisatie Partij Functie Naam Heatmap Outreach en opmerkingen Contactgegevens (optioneel) Stakeholdermap BBB-campagne Parlement - CONCEPT v1.0 Organisatie Partij Functie Naam Heatmap Outreach en opmerkingen Contactgegevens (optioneel) Nationaal s Spoor, commissie IenM (Tweede Kamer en Eerste

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT Niet-lidstaat van de Raad van Europa (Wit-Rusland) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België,

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2016. Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2016. Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur Media (e)en zorg De media is niet meer weg te denken in de gezondheidszorg. Lees de afgelopen maanden de kranten er maar eens op na en je vindt uiteenlopende berichtgeving over zorggerelateerde onderwerpen.

Nadere informatie

Vier voorzitters - 1

Vier voorzitters - 1 Vier voorzitters - 1 Op 23 mei 2019 worden er in Nederland weer verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. De Europese burgers kiezen hun vertegenwoordigers in het parlement. Het gekozen Europees

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 24 Verschil 213 tov. 212 13 6 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 479 417

Nadere informatie

Belgen in het Europees Parlement

Belgen in het Europees Parlement Belgen in het Europees Parlement 7de legislatuur 2009-2014 MAART 2012 nl Algemeen postadres : Europees Parlement Wiertzstraat 1047 Brussel Gedetailleerde info vindt u op : www.europarl.europa.eu Leden

Nadere informatie