Het Europees Parlement: De stem van de burger in de Europese Unie. Europees Parlement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Europees Parlement: De stem van de burger in de Europese Unie. Europees Parlement"

Transcriptie

1 Het Europees Parlement: De stem van de burger in de Europese Unie Europees Parlement

2 Manuscript voltooid in januari 209 Het Europees Parlement of personen die namens het Europees Parlement optreden, zijn niet aansprakelijk voor het gebruik dat eventueel van de volgende informatie wordt gemaakt. Luxemburg: Bureau voor publicaties van de Europese Unie, 209 Europese Unie, 209 Overname met bronvermelding toegestaan. Voor gebruik of overname van foto s of andere materialen die niet onder het auteursrecht van de Europese Unie vallen, moet u rechtstreeks toestemming vragen aan de houders van het desbetreffende auteursrecht. Print ISBN doi: PDF ISBN doi:

3 Het Europees Parlement is samengesteld door u, de burgers van Europa, afkomstig uit alle 28 lidstaten. Samen heeft u de 75 leden van het Europees Parlement (EP) gekozen. Dankzij uw stem kunnen de EP-leden Europese wetgeving veranderen door wijzigingen voor te stellen en daarbij uw wensen in het achterhoofd te houden. De door u gekozen EP-leden hebben mij tot hun voorzitter en vertegenwoordiger gekozen en aan mij de taak toevertrouwd om ervoor te zorgen dat het Parlement zich ten volle inzet om tegemoet te komen aan de wensen en aspiraties van de Europese bevolking. Als voorzitter wil ik Europa dichter bij de burger brengen. Ik zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat het Parlement en zijn leden steeds doeltreffender en overeenkomstig uw behoeften en aspiraties te werk gaan. De Europese Unie moet praktische maatregelen nemen om in te spelen op uw zorgen op het WOORD VOORAF VAN DE VOORZITTER gebied van onder meer werkgelegenheid en groei, veiligheid, migratie en klimaatverandering. Dankzij de Europese Unie kennen wij nu welvaart en stabiliteit. Dankzij een verenigd Europa is de droom van onze grootouders gerealiseerd: er is geen oorlog meer in Europa. Onze grootouders hebben hun kinderen en kleinkinderen zien opgroeien in een tijd van vrede en eerbiediging van de grondrechten. Dankzij de samenwerking tussen de verschillende landen en bevolkingen heeft Europa op economisch en politiek gebied verbazingwekkende resultaten geboekt. Studenten werden in staat gesteld hun dromen om in het buitenland te studeren te verwezenlijken, en de interne markt heeft voordeel gebracht voor miljoenen werknemers en ondernemers. Ondanks deze onbetwiste successen heeft Europa niet altijd op de juiste wijze op

4 nieuwe uitdagingen weten te reageren, waardoor sommigen eraan twijfelen of de EU-instellingen in staat zijn de problemen waarmee ze worden geconfronteerd, het hoofd te bieden. De verdere ontwikkeling van de Unie moet dus ons doel zijn. Ook moet de werking van de Unie worden verbeterd, in de wetenschap dat we nu meer dan ooit eensgezind te werk moeten gaan om de belangen van de burgers van de Unie te beschermen. Als we onderling verdeeld zijn, zal het ons namelijk niet lukken onze economische en handelsbelangen te verdedigen, onze veiligheid te waarborgen en het milieu te beschermen. Wij zijn klaar voor deze uitdaging en werken er hard aan om resultaten te laten zien. De door u gekozen vertegenwoordigers zijn volop aan het werk: ze denken na over de nieuwe wetgeving die de Europese Commissie voorstelt, en zetten zich in om deze te verbeteren of dringen er bij de Commissie op aan met concretere oplossingen te komen. Deze taak hebben wij op ons genomen toen u ons in mei 20 heeft gekozen. Bij de komende Europese verkiezingen in 209 zult u kunnen beoordelen hoe wij ons van deze taak hebben gekweten. Alles staat of valt met uw betrokkenheid die de stuwende kracht is achter ons werk als gekozen vertegenwoordigers. Daarom zouden we graag zien dat alle Europese burgers belangstelling tonen en goed geïnformeerd zijn. Antonio Tajani Voorzitter van het Europees Parlement

5 Het Europees Parlement: De stem van de burger in de Europese Unie

6 HET EUROPEES PARLEMENT EN U Het Europees Parlement speelt een essentiële en vaak beslissende rol in het wetgevingsproces en bij de beleidsvorming die uw dagelijks leven en het leven van honderden miljoenen burgers van de Europese Unie (EU) erop vooruit doet gaan. Kunt u zich daar weinig bij voorstellen? Toch zou uw dagelijks leven er heel anders uitzien zonder al deze wetten en beleidskeuzes die door het Parlement worden goedgekeurd. Denk maar aan producten die een gevaar vormen voor het milieu en de gezondheid. Die staan nu onder strenge controle en zijn soms verboden. Zonder de EU zou uw privéleven ook veel minder beschermd zijn op het internet. Het zou afgelopen zijn met de financiële en administratieve afspraken waardoor u in het buitenland kunt werken of studeren, net als met de coördinatie tussen de verschillende EU-landen om terrorisme doeltreffender aan te pakken. En dan hebben we het nog niet gehad over de lange rijen die weer aan de grenzen zouden verschijnen, of de verplichting om een paspoort en buitenlands geld op zak te hebben telkens u naar een EU-land reist. In dat land zou u trouwens ook weer roamingkosten moeten betalen voor uw telefoongesprekken. En zo kunnen we eindeloos doorgaan... Het Europees Parlement houdt zich dag in dag uit bezig met zaken waar u als burger wakker van ligt. Wist u trouwens dat alle burgers van de Europese Unie een verzoekschrift kunnen indienen om te vragen om een correcte toepassing van de Europese wetgeving en om de eerbiediging van hun rechten? Elk jaar behandelt de Commissie verzoekschriften van het Parlement ongeveer 000 verzoekschriften over allerhande onderwerpen: schending van de fundamentele vrijheden, ondoordachte ruimtelijke ordening, risico s voor de gezondheid en het milieu en ga zo maar door.

7

8 HET EUROPEES PARLEMENT, GEKOZEN DOOR EN VOOR DE BURGER

9 De Europese Unie is een bijzonder voorbeeld van samenwerking die uniek is in de wereld. Het is een economische ruimte waarin goederen, werknemers en studenten zich vrij kunnen verplaatsen. Maar de Europese Unie is nog zoveel meer. Zo delen we een aantal waarden, bijvoorbeeld de afschaffing van de doodstraf, de overtuiging om op te komen voor democratie, mensenrechten en gendergelijkheid, of de wil om een collectief antwoord te formuleren op de dreiging van de klimaatverandering. Binnen die Unie neemt het Europees Parlement een eigen plek in. Het is de enige Europese instelling waarvan de leden rechtstreeks worden gekozen door de burgers. Om die reden is het Parlement een van de belangrijkste democratische fundamenten van de EU. De Europarlementariërs zijn er voor u. Zij garanderen dat de beslissingen die voor u als EU-burger van belang zijn, niet door anonieme ambtenaren worden genomen, maar ook groen licht krijgen van democratisch verkozen vertegenwoordigers. Uiteenlopende ideeën en stromingen binnen de Europese politiek krijgen in de grote vergaderzaal van het Europees Parlement een stem. Reken maar dat het er soms stevig aan toe gaat!

10 WELKE BEVOEGDHEDEN HEEFT HET EUROPEES PARLEMENT? Het neemt de Europese wetten aan Het spreekt zich uit over de begroting Het Parlement neemt de wetsvoorstellen van de Europese Commissie aan, soms met een aantal wijzigingen. Deze bevoegdheid deelt het Parlement met de Raad van de Europese Unie. Beide instellingen nemen de wetteksten eerst onder de loep. Daarna gaan er voorstellen heen en weer tot er een akkoord wordt bereikt. Gemiddeld neemt het Parlement in elke legislatuur van vijf jaar ruim duizend wetteksten aan die rechtstreekse gevolgen hebben voor het dagelijks leven van de Europese burgers. Elk jaar dient de Commissie een voorstel in over de begroting voor het komende jaar. Het Parlement en de Raad spreken zich uit over het totale bedrag en over de wijze waarop dit geld wordt besteed om het beleid van de Unie uit te voeren. Dit zijn doorgaans intense onderhandelingen. Het doel is tot een compromis te komen zodat er vervolgens kan worden gestemd over de jaarlijkse EU-begroting. Economische groei en werkgelegenheid vormen steeds het belangrijkste uitgangspunt. Als burger kunt u op tal van domeinen meegenieten van de voordelen die met Europees geld worden gerealiseerd: miljoenen studenten, duizenden onderzoekers en talloze steden, regio s en verenigingen ontvangen financiële steun van de EU. Ook de Europese landbouwers kunnen dankzij de EU rekenen op een waardig inkomen.

11 Het Europees Parlement is een instelling waar wordt gestemd over besluiten die invloed hebben op het dagelijks leven van de 500 miljoen burgers van de Europese Unie. De bevoegdheden van het Parlement kunnen in vier groepen worden opgedeeld. Het keurt de internationale overeenkomsten goed Europa kan niet alles in zijn eentje oplossen. Denk maar aan de opwarming van de aarde, onze energievoorziening of onze handelsbelangen. Het Parlement helpt mee de lijnen uit te zetten voor de onderhandelingen over internationale overeenkomsten. De uiteindelijke overeenkomst kan ook niet zonder de instemming van het Parlement worden gesloten. Hetzelfde geldt voor een eventuele uitbreiding van de Unie met nieuwe landen. Het oefent toezicht uit op de uitvoerende macht Het Parlement oefent democratisch toezicht uit op alle instellingen van de Unie en vooral op de uitvoerende macht, nl. de Europese Commissie. Hierbij wordt nagegaan of de Europese wetgeving correct wordt toegepast en of de begroting goed wordt besteed. Het Parlement oefent ook op andere manieren invloed uit op de Commissie. De benoeming van de Commissievoorzitter, de screening van de kandidaat-commissarissen en de mogelijkheid om een voltallige Commissie de laan uit te sturen met een motie van afkeuring, behoren tot de essentiële bevoegdheden van het Parlement.

12

13 Medewetgevers Europees Parlement Raad van de Europese Unie HOE VERLOOPT DE SAMENWERKING TUSSEN HET PARLEMENT EN DE ANDERE EUROPESE INSTELLINGEN? Europese Commissie Initiatiefnemer De aanzet om wetsvoorstellen in te dienen wordt gegeven door de Europese Commissie. Vervolgens buigen twee andere instellingen zich over deze teksten: het Parlement als vertegenwoordiger van de burgers en de Raad van de Europese Unie als vertegenwoordiger van de lidstaten. Zij stellen amendementen op om de voorstellen te wijzigen en vervolgens aan te nemen of te verwerpen. Voor de meeste beleidsdomeinen delen het Parlement en de Raad de bevoegdheid om Europese regels op te stellen (zogenaamde richtlijnen en verordeningen).

14

15

16 SAMENSTELLING VAN HET EUROPEES PARLEMENT 0 december 208 Europees Verenigd Links/Noords Groen Links Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa Europese Volkspartij Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten De Groenen/Vrije Europese Alliantie Europa van Vrijheid en Directe Democratie Europa van Naties en Vrijheid Europese Conservatieven en Hervormers Niet-fractiegebonden leden GUE/ NGL S&D Groenen/ EVA ALDE EVP ECR EFDD ENF NI 75 Europese afgevaardigden In de grote vergaderzaal krijgen alle leden een zetel toegewezen. Dit gebeurt niet op basis van nationaliteit, maar op grond van politieke kleur. Verschillende fracties vertegenwoordigen de politieke stromingen in het Parlement. Het aantal leden waar elke lidstaat recht op heeft, is afhankelijk van het aantal inwoners van die lidstaat. Kleine landen als Luxemburg of Malta krijgen de garantie dat ook zij voldoende vertegenwoordigd worden. Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, op 29 maart 209, komen de Britse zetels vrij. Het aantal zetels wordt dan opnieuw bekeken, net als de verdeling per lidstaat.

17 ZETELVERDELING PER FRACTIE EN PER LIDSTAAT 0 december 208 GUE/ NGL S&D Groenen/ EVA ALDE België 2 6 Bulgarije EVP ECR EFDD ENF NI Totaal 2 Tsjechië Denemarken Duitsland Estland Ierland Griekenland Spanje Frankrijk Kroatië Italië Cyprus Letland 8 Litouwen 2 Luxemburg Hongarije 2 2 Malta 6 Nederland Oostenrijk 5 5 Polen 5 Portugal Roemenië 22 8 Slovenië Slowakije Finland Zweden 6 Verenigd Koninkrijk EU 2 20

18 HOE WERKT HET EUROPEES PARLEMENT? Het werk van het Europees Parlement vormt een prachtig voorbeeld van het motto van de Unie: In verscheidenheid verenigd. Er moet niet alleen worden samengewerkt tussen mensen met verschillende politieke overtuigingen, maar ook rekening worden gehouden met een brede waaier van culturen en talen. De Europese Unie telt 2 officiële talen en allemaal zijn ze even belangrijk: de parlementaire documenten worden stuk voor stuk in alle officiële talen van de EU vertaald en elke Europarlementariër heeft het recht zich uit te drukken in de officiële taal van zijn of haar keuze. Laten we dieper ingaan op de werking van het Parlement Alles begint met een wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie, op eigen initiatief of op verzoek van een andere EU-instelling. Omdat de Europarlementariërs niet van alles op de hoogte

19 kunnen zijn, wordt dit voorstel vervolgens behandeld in een van de parlementaire commissies. De leden van deze commissies specialiseren zich in specifieke domeinen zoals consumentenbescherming, internationale handel, burgerlijke vrijheden, milieu enz. Binnen deze commissies proberen de leden van een fractie het voorstel vervolgens te plooien naar hun eigen prioriteiten door amendementen op te stellen om de tekst van de Europese Commissie te wijzigen. Na een eerste stemming in de parlementaire commissie komt het Parlement samen in een plenaire vergadering in de grote vergaderzaal. Daar vindt een openbaar debat plaats tussen de fracties over het verslag van de parlementaire commissie. Dit plenaire debat wordt gevolgd door aparte fractievergaderingen. De fractievoorzitters proberen de verschillende nationale belangen met elkaar te verzoenen om met één fractiestandpunt te komen over de ingediende amendementen. Daarna kunnen de fracties proberen om een coalitie te vormen met andere fracties. Dit is nodig om een meerderheid te bereiken, zodat de honderden ingediende amendementen bij de eindstemming kunnen worden goedgekeurd. Tijdens deze eindstemming is er één persoon in elke fractie die met een handgebaar aan zijn of haar collega s aangeeft hoe ze moeten stemmen. Dit handgebaar stemt overeen met het standpunt dat gezamenlijk is afgesproken tijdens de fractievergaderingen. debat over de inhoud gevolgd door onderhandelingen en de zoektocht naar een compromis, en tot slot de stemming. De parlementaire commissies doen hun werk in Brussel. Twaalf keer per jaar komt het voltallige Parlement bijeen in een plenaire vergadering in Straatsburg. Daarnaast zijn er nog zes minizittingen van twee dagen die in Brussel plaatsvinden. HET EUROPEES PARLEMENT NEEMT AMBITIEUZE WETGEVING AAN TEGEN HET GEBRUIK VAN WEGWERPPLASTIC De leden van het Europees Parlement hebben op 2 oktober 208 met een grote meerderheid voor een verbod gestemd op een aantal voorwerpen van wegwerpplastic. Het gaat om voorwerpen die meer dan 70 % van het zwerfvuil op zee vertegenwoordigen, zoals plastic borden, bestek, wattenstaafjes, roerstaafjes, rietjes en ballonstokjes. De EP-leden hebben aan deze lijst van producten die in de EU vanaf 202 verboden zullen zijn, nog andere producten toegevoegd. Het gaat onder meer om producten die onder invloed van zuurstof afbreekbare kunststoffen bevatten, zoals zakken en verpakkingen, en om fastfoodverpakkingen van piepschuim. De Europarlementariërs hebben dus vele taken: eerst technisch werk om een voorstel te analyseren, dan een

20 De bescherming van de mensenrechten behoort tot de prioriteiten van het Europees Parlement. Het zet zich met hart en ziel in voor de democratie, de vrijheid van meningsuiting, vrije verkiezingen en de rechtsstaat, niet alleen in Europa maar overal ter wereld. Het Parlement strijdt tegen schendingen van deze rechten door wetgevingsinitiatieven te nemen om mensenrechten een plaats te geven in handelsovereenkomsten, door op te treden als waarnemer bij verkiezingen en door elke maand in Straatsburg debatten te houden over de mensenrechten. Deze steun voor de mensenrechten blijkt ook uit de jaarlijkse uitreiking van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. De prijs wordt nu al dertig jaar lang toegekend aan personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de strijd voor de mensenrechten, en vestigt daarmee de aandacht op schendingen van deze rechten. De winnaars en de zaak waarvoor ze vechten, krijgen steun van het Parlement. VOORVECHTER VAN VRIJHEID EN DEMOCRATIE Yury Rost

21 AFSCHAFFING ROAMINGKOSTEN EN LAGERE PRIJZEN VOOR INTERNATIONALE OPROEPEN Sinds 5 juni 207 betalen we dezelfde prijs als thuis wanneer we in een ander EU-land zijn en met onze mobiele apparaten bellen, sms jes sturen of surfen op het internet. Op aandringen van het Parlement is de wet niet beperkt tot een bepaalde termijn in het buitenland, maar geldt ze op basis van het beginsel van redelijk gebruik. Dit houdt in dat we binnen de Unie zo vaak als we willen kunnen gebruikmaken van roaming tegen thuistarief, zolang we onze telefoon meer gebruiken in ons land van herkomst dan in het buitenland. Bovendien heeft het Parlement eind 208 een tekst goedgekeurd waarin staat dat een telefoonoproep naar een ander Europees land vanaf 5 mei 209 maximaal 9 cent per minuut mag kosten.

22 MEER WETEN? KOM LANGS IN HET EUROPEES PARLEMENT Architectes: Architecture Studio Wilt u begrijpen hoe de wetten van de Europese Unie tot stand komen? Bent u nieuwsgierig naar de plek waar uw vertegenwoordigers beslissingen nemen die uw dagelijks leven beïnvloeden? Wilt u weten hoe dit in zijn werk gaat? Het Europees Parlement beschikt over een ruim aanbod aan mogelijkheden voor een bezoek aan Brussel of Straatsburg, zodat iedereen de kans krijgt beter vertrouwd te raken met de werking van het Parlement, met de geschiedenis van de instelling en de Europese context als geheel. Alle nodige informatie over deze activiteiten is te vinden op de website van het Parlement europarl.europa.eu/ visiting/nl/

23 WAT EUROPA VOOR MIJ DOET Hoe beïnvloedt Europa mijn dagelijks leven? Wat betekent Europa voor mijn werk, mijn gezin, mijn gezondheidszorg, voor mijn hobby s en reizen, voor de keuzes die ik als consument maak, en voor mijn sociale rechten? En welke vorm neemt Europa aan in onze dorpen, steden en regio s? Op de website what-europe-does-for-me.eu/nl staan een heleboel korte teksten waarin wordt beschreven wat Europa doet en heeft bereikt in uw regio, in uw stad en op de domeinen die u na aan het hart liggen.

24 U kunt altijd contact opnemen met het Europees Parlement via het lokale bureau in uw eigen land. Hebt u een vraag of wilt u graag deelnemen aan een activiteit of op de hoogte worden gehouden? Kom dan langs in een van de volgende bureaus. BELGIË BRUSSEL Onthaal: Luxemburgplein Brussel, BELGIË Post: Wiertzstraat Brussel, BELGIË Tel epbrussels@europarl.europa.eu europarl.be HET PARLEMENT DICHT BIJ HUIS NEDERLAND DEN HAAG Korte Vijverberg 6 25 AB Den Haag NEDERLAND Tel epdenhaag@europarl.europa.eu europeesparlement.nl Voor informatie over de andere bureaus, surf naar: europarl.europa.eu/portal/nl

25 Hebt u nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de BEZOEKERSDIENST Luxemburgplein Brussel, BELGIË visit@europarl.europa.eu europarl.europa.eu/visiting/nl/ BEZOEK ONZE WEBSITE Wilt u de debatten van de plenaire vergaderingen live volgen? Zoekt u de gegevens van de Europarlementariërs uit uw eigen land? Blijft u graag op de hoogte van wat er reilt en zeilt in de EU of verdiept u zich graag in teksten over specifieke onderwerpen? Surf dan naar: europarl.europa.eu/portal/nl NEEM DEEL AAN HET DEBAT VIA ONZE FACEBOOKPAGINA facebook.com/europeanparliament VOLG ONS OP TWITTER twitter.com/europarl_nl VOLG IN REALTIME WAT DE EUROPARLEMENTARIËRS EN DE POLITIEKE PARTIJEN DOEN epnewshub.eu Onze gloednieuwe Citizens App kunt u downloaden in de App Store en de Google Play Store. Met de app ontdekt u in een handomdraai wat de Europese Unie voor u doet op de domeinen die belangrijk voor u zijn en in de regio s van uw keuze. U kunt meldingen ontvangen over de voortgang van de initiatieven die u na aan het hart liggen. In de app vindt u ook informatie in de 2 EU-talen over komende evenementen, en u kunt er ook multimedia-inhoud raadplegen. CITIZENS APP EUROPA IN DE PALM VAN UW HAND

26 Hoe neemt u contact op met de EU? Kom langs Er zijn honderden Europe Direct-informatiecentra overal in de Europese Unie. U vindt het adres van het dichtstbijzijnde informatiecentrum op: Bel of mail Europe Direct is een dienst die uw vragen over de Europese Unie beantwoordt. U kunt met deze dienst contact opnemen door: te bellen naar het gratis nummer: (bepaalde telecomaanbieders kunnen wel kosten in rekening brengen); te bellen naar het gewone nummer: , of een te sturen via: Waar vindt u informatie over de EU? Online Informatie over de Europese Unie in alle officiële talen van de EU is beschikbaar op de Europawebsite op: EU-publicaties U kunt publicaties van de EU downloaden of bestellen op: (sommige zijn gratis, andere niet). Als u meerdere exemplaren van gratis publicaties wenst, neem dan contact op met Europe Direct of uw plaatselijk informatiecentrum (zie EU-wetgeving en aanverwante documenten Toegang tot juridische informatie van de EU, waaronder alle EU-wetgeving sinds 952 in alle officiële talen, krijgt u op EUR-Lex op: Open data van de EU Het opendataportaal van de EU ( biedt toegang tot datasets uit de EU. Deze gegevens kunnen gratis worden gedownload en hergebruikt, zowel voor commerciële als voor niet-commerciële doeleinden.

27

28 europarl.eu

HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU EEN BEKNOPTE GIDS OVER HET EUROPEES PARLEMENT

HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU EEN BEKNOPTE GIDS OVER HET EUROPEES PARLEMENT HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU EEN BEKNOPTE GIDS OVER HET EUROPEES PARLEMENT Europe Direct helpt u antwoord te vinden op uw vragen over de Europese Unie. Gratis nummer (*): 00

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018.

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018. Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I Uitgave in de Nederlandse taal Wetgeving 61e jaargang 2 juli 2018 Inhoud II Niet-wetgevingshandelingen BESLUITEN Besluit (EU) 2018/937 van de Europese Raad van

Nadere informatie

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan direct aan. Volume: 0-49 zendingen

Nadere informatie

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2017/0900 (E) 2013/0900 (E) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RECHTSHANDELINGEN Betreft: BESLUIT VAN DE EUROPESE RAAD

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? 2 De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

WELKOM IN HET EUROPEES PARLEMENT! DG Comm, Visits and Seminars Unit

WELKOM IN HET EUROPEES PARLEMENT! DG Comm, Visits and Seminars Unit WELKOM IN HET EUROPEES PARLEMENT! DG Comm, Visits and Seminars Unit EEN PARLEMENT, DRIE PLAATSEN 2 BELANGRIJKE EU VERDRAGEN 3 1952* Verdrag van Parijs (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) 1958 Verdrag

Nadere informatie

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Het boek is gemaakt door de medewerkers van Leren & Ontwikkelen Cliënten.

Nadere informatie

De Europese pijler van sociale rechten. Voor een eerlijker en socialer Europa. Sociaal Europa

De Europese pijler van sociale rechten. Voor een eerlijker en socialer Europa. Sociaal Europa 1 De Europese pijler van sociale rechten Voor een eerlijker en socialer Europa Sociaal Europa Luxemburg: Bureau voor publicaties van de Europese Unie, 2018 Europese Unie, 2018 Hergebruik met bronvermelding

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

RECHTSGROND LEDEN EN SAMENSTELLING

RECHTSGROND LEDEN EN SAMENSTELLING HET EUROPEES PARLEMENT: ORGANISATIE EN WERKING De organisatie en werking van het Europees Parlement vallen onder het Reglement van het Parlement. De activiteiten van het Parlement worden verricht door

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het burgerinitiatief

Vragen en antwoorden over het burgerinitiatief Vragen en antwoorden over het burgerinitiatief EU-burgers kunnen de EU binnenkort vragen nieuwe wetgeving in te voeren indien zij daarvoor een miljoen handtekeningen kunnen verzamelen. Dit nieuwe instrument

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT Niet-lidstaat van de Raad van Europa (Wit-Rusland) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België,

Nadere informatie

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij:

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 9. ENERGIE 1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 31973 D 0045: Besluit 73/45/Euratom van de Raad van 8 maart

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité NL NL TOELICHTING

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING Non-member state of the Council of Europe (Belarus) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN OVERIGE VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan,

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING LIDSTATEN Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU

Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU VIVES BRIEFING 2016/06 Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU Klaas Staal Karlstad Universitet 1 GEVOLGEN VAN BREXIT VOOR DE BESLUITVORMING IN DE EU Klaas Staal INLEIDING Op 23 juni 2016 stemmen

Nadere informatie

BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys

BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys INHOUD 1. Algemene kennis over de EU 2. Wat ging eraan vooraf 3. Structuur 4. Totstandkoming wetten De Europese Unie: 500 miljoen mensen 27 landen EU-landen Kandidaat-EU-landen

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE MAVO Naam: Klas:

DE EUROPESE UNIE MAVO Naam: Klas: DE EUROPESE UNIE MAVO 2 2016 Naam: Klas: INLEIDING De Eerste Wereldoorlog vernietigde grote delen van Europa en de wereld. Nog nooit had een strijd tussen landen voor zoveel doden, gewonden, materiële

Nadere informatie

Titel 1 (eigen middelen): miljoen EUR. Titel 3 (overschotten, saldi en aanpassingen): miljoen EUR

Titel 1 (eigen middelen): miljoen EUR. Titel 3 (overschotten, saldi en aanpassingen): miljoen EUR Raad van de Europese Unie Brussel, 17 juni 2016 (OR. en) 9586/16 BUDGET 15 TOELICHTING Betreft: Ontwerp van gewijzigde begroting nr. 2 bij de algemene begroting 2016: Boeking van het overschot van het

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE DE RAAD SPEELT EEN ESSENTIËLE ROL IN DE EU-BESLUITVORMING De Raad van de Europese Unie informeel ook wel EU-Raad genoemd, of gewoon Raad speelt een essentiële rol in de EUbesluitvorming.

Nadere informatie

Samenstelling van het Europees Parlement met het oog op de verkiezingen van 2014

Samenstelling van het Europees Parlement met het oog op de verkiezingen van 2014 P7_TA(2013)0082 Samenstelling van het Europees Parlement met het oog op de verkiezingen van 2014 Resolutie van het Europees Parlement van 13 maart 2013 over de samenstelling van het Europees Parlement

Nadere informatie

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT Europees Parlement 2014-2019 Geconsolideerd wetgevingsdocument 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0186 ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT in eerste lezing vastgesteld op 13 juni 2017 met het oog op de

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's NL NL TOELICHTING 1. ACHTERGROND

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 18 mei 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretaris-generaal van

Nadere informatie

Gewoonlijk verblijvende bevolking (Usual residence population - Urespop) Kees Prins, projectleider Urespop

Gewoonlijk verblijvende bevolking (Usual residence population - Urespop) Kees Prins, projectleider Urespop Gewoonlijk verblijvende bevolking (Usual residence population - Urespop) Kees Prins, projectleider Urespop 1. BRP bron voor demografische statistieken 2. Demografische statistieken volgens Europese verordening

Nadere informatie

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn ECONOMIE VMBO-T2 Begrippenlijst H7 PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw Bewerkt door D.R. Hendriks Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn Versie 1 2013-2014 Hoofdstuk 7 Europese grenzen? Paragraaf 7.1 Wat

Nadere informatie

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u?

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u? Wie beslist wat? Korte omschrijving werkvorm: De werkvorm Wie-Beslist-Wat is een variant op het spel Ren je rot. De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen

Nadere informatie

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli 2013 Je kan niet meer naar dit tariefplan overstappen. Nationaal Bellen in Nederland Prijs in Euro Duur * Vaste net Kruidvat Mobiel 0,05 Per minuut mobiel van andere

Nadere informatie

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli 2013 Je kan gratis naar dit tariefplan overstappen. Nationaal Bellen in Nederland Prijs in Euro Duur * Vaste net Kruidvat Mobiel 0,05 Per minuut mobiel van andere

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0274 (E) 13588/17 ACP 119 FIN 647 PTOM 20 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE

Nadere informatie

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo werkvel - 1 De Europese Unie (EU). Je hebt er dagelijks mee te maken. Al is het alleen al omdat je niet alleen Nederlander bent, maar ook Europeaan. Of dat er bijvoorbeeld euro s in je portemonnee zitten.

Nadere informatie

HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU

HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU HET EUROPEES PARLEMENT: DE STEM VAN DE BURGERS IN DE EU Europe Direct helpt u antwoord te vinden op uw vragen over de Europese Unie. Gratis nummer (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) De informatie wordt gratis

Nadere informatie

10329/17 mak/gar/ln 1 DRI

10329/17 mak/gar/ln 1 DRI Raad van de Europese Unie Brussel, 20 juni 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0186 (COD) 10329/17 INFORMATIEVE NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad CODEC 1059 CULT

Nadere informatie

Tariefplan: Kruidvat Helder * Nationaal

Tariefplan: Kruidvat Helder * Nationaal Tariefplan: Kruidvat Helder * Je kan je niet meer aanmelden voor dit tariefplan. * Het tariefplan: 'Kruidvat Helder' maakt gebruik van vier verschillende bundels. Namelijk: de 'Kruidvat Helder 200 Bundel',

Nadere informatie

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR De procedures in de verschillende lidstaten SAMENVATTING In de preambule van het Verdrag betreffende de Europese Unie luidt het dat één van de doelstellingen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt allochtonen

Arbeidsmarkt allochtonen Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt allochtonen Samenvatting 1.176 werkzoekende allochtone Kempenaren (2012) vaak man meestal

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 20 juni 2017 (OR. en) 2016/0186 (COD) PE-CONS 25/17 CULT 69 AELE 49 EEE 27 CODEC 867 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 23 mei 2017 (OR. en) 9601/17 ADD 4 JAI 537 ASIM 57 CO EUR-PREP 27 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 29 oktober 2014 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 29 oktober 2014 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 29 oktober 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2014/0298 (E) 14563/14 ACP 166 FIN 764 PTOM 51 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van de

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november 2006 6,6 197 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inhoud: Voorwoord 3. - Wat verwachten we van dit werkstuk? - Hoe gaan we het aanpakken?

Nadere informatie

Maatregelen voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven voor werkende ouders en mantelzorgers

Maatregelen voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven voor werkende ouders en mantelzorgers Maatregelen voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven voor werkende ouders en mantelzorgers Velden met een zijn verplicht. Persoonlijke gegevens In welk land bent u gevestigd? België Bulgarije

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites

Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites #sweep2013 Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites Brussel, 14 april 2014 In 2013 bleek uit een gezamenlijke, door de Europese Commissie gecoördineerde

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.6.2017 COM(2017) 299 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds Europees Ontwikkelingsfonds (EOF): prognoses

Nadere informatie

EUROPESE VERKIEZINGEN Standaard Eurobarometer (EB 69) Voorjaar 2008 Eerste grove resultaten: Europees gemiddelde en grote nationale tendensen

EUROPESE VERKIEZINGEN Standaard Eurobarometer (EB 69) Voorjaar 2008 Eerste grove resultaten: Europees gemiddelde en grote nationale tendensen Algemene directie Communicatie UNIT FOLLOW-UP PUBLIEKE OPINIE 15/09/2008 EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Standaard Eurobarometer (EB 69) Voorjaar 2008 Eerste grove resultaten: Europees gemiddelde en grote nationale

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de mogelijke herziening van Verordening (EG) nr. 764/2008 (de verordening wederzijdse erkenning)

Openbare raadpleging over de mogelijke herziening van Verordening (EG) nr. 764/2008 (de verordening wederzijdse erkenning) Openbare raadpleging over de mogelijke herziening van Verordening (EG) nr. 764/2008 (de verordening wederzijdse erkenning) Velden met een zijn verplicht. Naam E-mail Inleiding 1 Als een bedrijf een product

Nadere informatie

Internet weekbundel EU 50 MB 4,13 7 dagen geldig. 50 minuten 6,20 7 dagen geldig. Internet weekbundel EU 50 MB 4 7 dagen geldig

Internet weekbundel EU 50 MB 4,13 7 dagen geldig. 50 minuten 6,20 7 dagen geldig. Internet weekbundel EU 50 MB 4 7 dagen geldig Nieuwe roamingbundels voor voordelig bellen en internetten in de EU Om ook in de EU voordelig gebruik te kunnen maken van de mobiele telefoon, biedt Telfort Zakelijk vanaf 1 september 2013 twee interessante

Nadere informatie

De organisatie van de EU

De organisatie van de EU I De organisatie van de EU 1 Inleiding De Europese Unie (EU) bestaat inmiddels uit 28 lidstaten. Nadat zes lidstaten het samenwerkingsverband begonnen, hebben de EU en haar rechtsvoorgangers verschillende

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.6.2016 COM(2016) 386 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds NL NL MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX [ ](2013) XXX draft MEDEDELING VAN DE COMMISSIE Uitvoering van artikel 260 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie Aanpassing van de gegevens die worden

Nadere informatie

Datum 11 mei 2017 Betreft Kamervragen van het lid Wiersma (VVD) overover kinderbijslag in het buitenland

Datum 11 mei 2017 Betreft Kamervragen van het lid Wiersma (VVD) overover kinderbijslag in het buitenland > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 7 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 4 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de coördinatie van de sociale zekerheid in de EU

Openbare raadpleging over de coördinatie van de sociale zekerheid in de EU Openbare raadpleging over de coördinatie van de sociale zekerheid in de EU Velden met een zijn verplicht. I. Gezinsuitkeringen CONTEXT: Gezinsuitkeringen worden over het algemeen uit de belastingen gefinancierd

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409 NOTA van: de Franse, de Duitse, de Italiaanse, de Spaanse en de Britse delegatie aan: het Comité van artikel

Nadere informatie

Instructie: Quiz EU - Test je kennis!

Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Korte omschrijving werkvorm De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen en blufvragen. Bij kennisvragen kiest

Nadere informatie

65 JAAR GESCHIEDENIS

65 JAAR GESCHIEDENIS 65 JAAR GESCHIEDENIS 1953-2 0 1 8 1952 Begindagen van de EVP-Fractie 11 september 1952 Na de eerste officiële bijeenkomst van de Gemeenschappelijke Vergadering van de Europese Gemeenschap voor Kolen en

Nadere informatie

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie?

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? MEMO/11/406 Brussel, 16 juni 2011 Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? Vakantie verwacht het onverwachte. Gaat u binnenkort op reis in de EU of naar IJsland, Liechtenstein,

Nadere informatie

Europese feestdagen 2019

Europese feestdagen 2019 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 01-02

Nadere informatie

Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau

Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau 01.06.2004-30.09.2004 Deel I Achtergrondinformatie Land AT - Oostenrijk 1 (1.4)

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 oktober 2010 (03.11) (OR. en) 7512/10 ADD 1 PV/CONS 15 ENV 169

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 oktober 2010 (03.11) (OR. en) 7512/10 ADD 1 PV/CONS 15 ENV 169 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 oktober 2010 (03.11) (OR. en) 7512/10 ADD 1 PV/CONS 15 ENV 169 ONTWERP-NOTULEN - ADDENDUM Betreft: 3002e zitting van de Raad van de Europese Unie (MILIEU), gehouden

Nadere informatie

VOORLOPIGE AGENDA HET COMITÉ VAN PERMANENTE VERTEGENWOORDIGERS (2e deel) Europagebouw, Brussel 3 en 4 juli 2019 (10.00, 9.00)

VOORLOPIGE AGENDA HET COMITÉ VAN PERMANENTE VERTEGENWOORDIGERS (2e deel) Europagebouw, Brussel 3 en 4 juli 2019 (10.00, 9.00) Raad van de Europese Unie Brussel, 1 juli 2019 (OR. en) 10824/19 OJ CRP2 25 VOORLOPIGE AGENDA HET COMITÉ VAN PERMANENTE VERTEGENWOORDIGERS (2e deel) Europagebouw, Brussel 3 en 4 juli 2019 (10.00, 9.00)

Nadere informatie

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 4 Tabel B4.3... 5 Tabel B4.4... 6 Tabel B4.5... 7 Tabel B4.6... 8 Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Europese feestdagen 2018

Europese feestdagen 2018 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03

Nadere informatie

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling #BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling Artikel 1: Situering De Europese Week van de Sport is een initiatief van de Europese Commissie om sport en lichaamsbeweging

Nadere informatie

Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief

Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief Naar aanleiding van een Europese maatregel, worden ook bij Orange vanaf 11 juni 2017 de kosten voor mobiele roaming in de EU afgeschaft. Dit betekent

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.10.2016 COM(2016) 652 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD Europees Ontwikkelingsfonds (EOF): prognoses van de vastleggingen, betalingen en bijdragen van de lidstaten

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25.10.2017 COM(2017) 622 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD Europees Ontwikkelingsfonds (EOF): prognoses van de vastleggingen, betalingen en bijdragen van de lidstaten

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 november 2003

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 23 (2008) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2013 Nr. 147 A. TITEL Stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds en

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 6 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2012 Nr. 146 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers

Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers Wilt u wonen (en werken) in Nederland? EU-burgers hebben in de meeste gevallen geen verblijfsdocument of tewerkstellingsvergunning nodig. In deze publicatie

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3659/1/01 REV 1

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3659/1/01 REV 1 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 27 mei 2002 2001/0138 (COD) LEX 311 PE-CONS 3659/1/01 REV 1 TRANS 181 PECOS 199 CODEC 1126 VERORDENING (EG) Nr. /2002 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN

Nadere informatie

11129/19 1 ECOMP.1. Raad van de Europese Unie. Brussel, 19 juli 2019 (OR. en) 11129/19 PV CONS 41 ECOFIN 702

11129/19 1 ECOMP.1. Raad van de Europese Unie. Brussel, 19 juli 2019 (OR. en) 11129/19 PV CONS 41 ECOFIN 702 Raad van de Europese Unie Brussel, 19 juli 2019 (OR. en) 11129/19 PV CONS 41 ECOFIN 702 ONTWERPNOTULEN RAAD VAN DE EUROPESE UNIE (Economische en Financiële Zaken) 9 juli 2019 11129/19 1 INHOUDSOPGAVE Bladzijde

Nadere informatie

14072/14 roe/lep/hh DG C 1

14072/14 roe/lep/hh DG C 1 Raad van de Europese Unie Brussel, 13 oktober 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2014/0292 (E) 14072/14 ACP 154 FIN 727 PTOM 45 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van de

Nadere informatie

5,2. 1.Het ontstaan van de Europese Unie. 2.Geschiedenis van de EU: Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober keer beoordeeld

5,2. 1.Het ontstaan van de Europese Unie. 2.Geschiedenis van de EU: Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober 2002 5,2 13 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 1.Het ontstaan van de Europese Unie Op 18 april 1951 werd de eerste stap gezet richting een

Nadere informatie

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel 1 ECC-Net: Travel app Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland Een gezamenlijk project van het Netwerk van Europese Consumentencentra Naam van de APP ECC-Net:

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 12 februari 2016 (OR. en) 6056/16 ADD 4 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 10 februari 2016 aan: JAI 94 ASIM 14 RELEX 101 FRONT 66 CADREFIN 8 ENFOPOL 33 PROCIV 5 VISA

Nadere informatie

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN INTRO VOOR DE LEERKRACHT Deze tijdslijn illustreert het verhaal van de Europese Unie. U kunt de tijdslijn in verschillende stukken afdrukken

Nadere informatie

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Belgium (Flemish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Belgium (Flemish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Belgium (Flemish) FL - Companies engaged in online activities BEN A Doet uw bedrijf aan online verkoop en/of maakt

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 4 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 245 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Europese feestdagen 2017

Europese feestdagen 2017 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03 Denemarken

Nadere informatie

Wat is de Europese Unie?

Wat is de Europese Unie? Wat is de Europese Unie? De EU is Europees = gelegen in Europa De EU is een Unie = verenigt landen en mensen Laten we eens inzoomen: Wat hebben de Europeanen met elkaar gemeen? Hoe heeft de EU zich ontwikkeld?

Nadere informatie

DESKRESEARCH EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Onthouding en stemgedrag bij de Europese verkiezingen van 2009

DESKRESEARCH EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Onthouding en stemgedrag bij de Europese verkiezingen van 2009 Directoraat-generaal voorlichting Afdeling Analyse van de publieke opinie Brussel, 13 november 2012 DESKRESEARCH EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Onthouding en stemgedrag bij de Europese verkiezingen van 2009

Nadere informatie

Algemene informatie over de respondent

Algemene informatie over de respondent Openbare raadpleging over de Refit-evaluatie van de EU-wetgeving inzake gewasbeschermingsmiddelen en bestrijdingsmiddelenresiduen Velden met een * zijn verplicht. Algemene informatie over de respondent

Nadere informatie

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen?

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen? Dienst Voogdij Hoe zal deze dienst je helpen? Aankomst in België Je bent nog geen 18 en in België aangekomen zonder je vader of moeder. Je zoekt hulp of opvang, of je werd door de politie onderschept.

Nadere informatie

DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN

DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN EOR reglementering : drie wettelijke documenten de richtlijnen 1994/45 en 2009/38 de omzetting in nationale wetgeving uw akkoord 2 2009/38? akkoorden getekend na 5.06.2011 ongewijzigde

Nadere informatie

nr. 811 van TOM VAN GRIEKEN datum: 10 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen die worden opgevoed in het buitenland

nr. 811 van TOM VAN GRIEKEN datum: 10 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen die worden opgevoed in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 811 van TOM VAN GRIEKEN datum: 10 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen die worden opgevoed in het buitenland

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 2 economie CSE GL en TL GT-0233-a-15-2-b Zelfstandig of niet informatiebron 1 Cijfers Kamer van Koophandel over 2013 Starters 113.823 Bedrijfsbeëindigingen 136.640 informatiebron

Nadere informatie