COMPETENTIEPROFIEL VAN DE DOCENT ONDERNEMERSCHAPSTRAJECT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COMPETENTIEPROFIEL VAN DE DOCENT ONDERNEMERSCHAPSTRAJECT"

Transcriptie

1 COMPETENTIEPROFIEL VAN DE DOCENT ONDERNEMERSCHAPSTRAJECT

2 2 COMPETENTIEPROFIEL VAN DE DOCENT ONDERNEMERSCHAPSTRAJECT Het competentieprofiel voor docenten in een ondernemerschapstraject is het resultaat van het werk van een focusgroep waarin experten, docenten en pedagogisch adviseurs actief waren. In totaal werden 9 competenties gedefinieerd die werden opgedeeld in deelcompetenties en werden vertaald in gedragsindicatoren. Die indicatoren zijn relevante en essentiële gedragingen die een docent in een ondernemerschapstraject in staat stellen om succesvol in de opleiding te staan. Ze geven tevens aan hoe de docent een ondernemend leerklimaat kan stimuleren. LLL COMPETENTIE CULTURELE COMPETENTIE DIDACTISCHE COMPETENTIE PEDAGOGISCHE COMPETENTIE COMPETENTIE TECHNOLOGISCHE COMPETENTIE TEAM ORGANISATORISCHE COMPETENTIE EVALUERENDE BEROEPSGERICHTE COMPETENTIE COMPETENTIE

3 3 INHOUD Competentieprofiel van de docent ondernemerschapstraject... 2 Didactische competentie... 5 Professioneel en klantgericht met de cursisten omgaan...6 Vertrekken vanuit beroepskennis en ervaring als ondernemer...7 Beschikken over een plan om de opleiding succesvol te maken...8 Inspelen op het engagement van de cursisten...9 Ondernemersvaardigheden trainen door variatie in opdrachten en aanpak...10 Pedagogische competentie...11 Inspireren en coachen tot ondernemerszin...11 Evaluerende competentie...12 Meten van efficiëntie en gepast bijsturen...12 Beroepsgerichte competentie Het eigen beroepscompetentieprofiel beheersen en de sector goed kennen...13 Organisatorische competentie Functioneren binnen een organisatie en eigen opdrachten organiseren...14 Teamcompetentie...15 Goede contacten en relaties met anderen opbouwen en onderhouden...15 Technologische competentie...16 Nadenken over de toekomst en de meest actuele technologie gebruiken...16 LLL-competentie...17 Alert blijven en open staan voor verbeteringen...17 Culturele competentie Maatschappelijk verantwoord ondernemen integreren...18 Nota s...19

4 4 STRAMIEN COMPETENTIE Beschrijving van de competentie in de context van de SYNTRA docent. DEELCOMPETENTIE Deelaspect typisch voor het ondernemerschapstraject. Dit is voor een aantal deelcompetenties (met ster) de vertaling van ENTRE-spiegel competenties naar een ondernemend leerklimaat. Gedragingen: zichtbare of meetbare aspecten van de competentie.

5 5 DIDACTISCHE COMPETENTIE De SYNTRA-docent staat op het raakvlak tussen de eigen beroepswereld en de opleidingswereld die een aantal vereisten oplegt. (curriculum, c-proef, administratie ) Lesgeven is vooral een zaak van inspelen op de vragen van de cursisten en zo concreet en praktisch mogelijk te werk gaan. Voor de docent betekent dit: Ik werk competentiegericht, vertrekkend van de specifieke beroepscompetenties die nodig zijn om het vak uit te oefenen. Ik confronteer de cursisten met realistische probleemsituaties (vraagstukken, opdrachten). Die situaties zijn aangepast aan het niveau van de cursisten (individueel) en nemen toe in moeilijkheidsgraad (complexiteit, tijdsdruk, ). Ik blijf een ondernemer en een voorbeeld van ondernemerscompetenties. Ik kom op tijd en goed voorbereid naar de cursus. Ik weet op voorhand zeer goed wat we gaan leren, en met welke opeenvolgende stappen we dat zullen organiseren. Ik gebruik de methodes en media die momenteel beschikbaar zijn om boeiend en (inter)- actief op te leiden. Als docent moet ik het niet zozeer goed kunnen uitleggen. Ik kan cursisten actief rond de leerstof laten werken. Ik durf zelf een stap achteruit te zetten en laat de deelnemers zelfstandig oplossingen zoeken.

6 6 DIDACTISCHE COMPETENTIE PROFESSIONEEL EN KLANTGERICHT MET DE CURSISTEN OMGAAN* 1. Ik pas mijn werkwijze aan op basis van de kenmerken van de cursisten (verwachtingen, ervaringen, achtergrond ). 2. Ik kies voor een aangename, professionele werksfeer. 3. Ik bevorder de communicatie en interactie tussen cursisten onderling en tussen mij en de cursisten zo veel mogelijk.

7 7 DIDACTISCHE COMPETENTIE VERTREKKEN VANUIT BEROEPSKENNIS EN ERVARING ALS ONDERNEMER* 4. Mijn concrete werksituatie is het start- en eindpunt van de opleiding. 5. Tijdens mijn beroepsuitoefening verzamel ik materiaal en inspiratie voor oefeningen en nieuwe werkvormen. 6. Ik geef realistische taken en opdrachten om wat we leren in te oefenen. 7. Ik beschouw de cursist als een beginnend beroepsbeoefenaar. 8. Mijn lespraktijk weerspiegelt de visie op opleiden van het SYNTRA-netwerk.

8 8 DIDACTISCHE COMPETENTIE BESCHIKKEN OVER EEN PLAN OM DE OPLEIDING SUCCESVOL TE MAKEN* 9. Ik baseer mij op het officiële programma van SYNTRA Vlaanderen. 10. Ik bepaal op voorhand wat de cursist aan het eind van de les moet kennen/kunnen/ willen. 11. Ik zorg voor samenhang en een logische opbouw van de cursus, afgestemd op andere onderdelen van de opleiding. 12. Ik wijs cursisten op het verband tussen nieuwe vaardigheden en informatie en reeds verworven competenties. 13. Ik gebruik schema s om de cursusinhoud toegankelijk te maken. 14. Op het eind van een les voorzie ik een heldere samenvatting met inbreng van de cursisten en/of mezelf.

9 9 DIDACTISCHE COMPETENTIE INSPELEN OP HET ENGAGEMENT VAN DE CURSISTEN* 15. Ik kan me verplaatsen in de verwachtingen en ervaringen van de cursisten. 16. Ik stel regelmatig vragen of geef opdrachten om te weten of de cursisten alles begrijpen. 17. Ik betrek bewust àlle cursisten bij de cursus (door oogcontact, door ze aan te spreken...). 18. Ik gebruik verschillende manieren om de volle aandacht van mijn cursisten te krijgen.

10 10 DIDACTISCHE COMPETENTIE ONDERNEMERSVAARDIGHEDEN TRAINEN DOOR VARIATIE IN OPDRACHTEN EN AANPAK* 19. Ik kan me verplaatsen in de verwachtingen en ervaringen van de cursisten. 20. Ik laat de cursist nadenken en plannen, uitproberen en evalueren, beslissingen nemen en organiseren. 21. Ik bewaak het evenwicht tussen vertellen, demonstreren en de cursist zelf laten werken. 22. Ik stel vragen en geef oefeningen waardoor de cursist aan het werk gezet wordt. 23. Ik breng variatie in de lessen door veel verschillende werkvormen te gebruiken. 24. Ik gebruik (groeps)werkvormen waarbij de cursisten onderling informatie uitwisselen en van mekaar leren. 25. Ik ga op zoek naar actieve manieren om een les vorm te geven (rollenspel, interview, panel, groepsopdracht ). 26. Ik breng een voorbeeld van een probleem uit de praktijk mee om het geleerde op toe te passen.

11 11 PEDAGOGISCHE COMPETENTIE De hele cursus is doordesemd van de typische ondernemersattitudes: zin voor initiatief, zelfstandigheid, autonome beslissingen nemen, medewerkers kunnen begeesteren, op eigen benen staan, durf om risico s te nemen, creatief oplossingen zoeken, zichzelf realiseren als ondernemer e.d. Op lange termijn zijn die attitudes van doorslaggevend belang. SYNTRA-opleidingen zijn gericht op ondernemende personen. Voor de docent betekent dit: In de cursus heb ik oog voor het gedrag van de cursist en betrek ik het mee in het opleidingsgebeuren. Naast de functie van trainer ben ik dus ook een begeleider, en een gesprekspartner. Ik moedig aan en ondersteun. Als een coach zie ik het potentieel van een succesvolle ondernemer in elke cursist. Ik gedraag me als rolmodel in mijn vakgebied. Als docent breng ik deze expertise binnen en stuur ik de cursist met opdrachten naar buiten. Leren stopt niet aan de deur van het leslokaal. INSPIREREN EN COACHEN TOT ONDERNEMERSZIN* 27. Ik straal liefde voor mijn vak uit naar de cursisten en tracht die bij hen aan te wakkeren. 28. Ik moedig de cursist aan om te spreken, te antwoorden, mee te werken, te participeren. 29. Ik ben bewust bezig met het stimuleren.

12 12 EVALUERENDE COMPETENTIE Als we kwaliteit nastreven, moeten we alle aspecten daarvan zo goed mogelijk meten. Dus evalueer ik mijn cursus, het gebruikte materiaal, mijn eigen optreden, Voor de docent betekent dit: Ik geef bij de start van de opleiding informatie over de manier waarop er geëvalueerd wordt. Zo kunnen de vorderingen van de cursist, individueel en als groep bijgehouden worden. Ik trek er persoonlijk mijn lessen uit en ik geef feedback zodat de cursist weet waar hij of zij staat en wat er van hem of haar verwacht wordt. Bij formele proeven of examens respecteer ik de opgelegde normen. Ik gebruik de evaluatiedocumenten die binnen mijn SYNTRA aanwezig zijn. Als een cursist niet slaagt, onderzoek ik ook in hoeverre ik daar als docent zelf deel aan heb. METEN VAN EFFICIËNTIE EN GEPAST BIJSTUREN* 30. Ik toets de theoretische kennis van de cursist aan de hand van een praktische toepassing. 31. Ik kan individuele feedback geven waarmee de cursist echt iets kan doen. 32. Ik volg de opgelegde normen met betrekking tot de eindevaluaties (C-proef). 33. Ik organiseer regelmatig evaluaties om mijn eigen aanpak te evalueren en bij te sturen.

13 13 BEROEPSGERICHTE COMPETENTIE Ik stel mijn professionele expertise ter beschikking aan de cursisten als toekomstige collega s. Ik vertrek daarbij van het beschikbare programma. Dit geeft aan welke beroepsgerichte competenties moeten worden uitgewerkt. Maar mijn expertise is dubbel: deze van de vakmens maar ook deze van de ondernemer in dat vakgebied. De twee golflengtes blijven doorklinken in de opleiding. Voor de docent betekent dit: Ik moet niet alleen de hier en nu geldige kennis, inzichten en vaardigheden zien bij te brengen, maar ook de attitude en knowhow om permanent bij te leren over het beroep. De contacten en informatie hiervoor verzamel ik o.a. via mijn professionele collega s, beroepsverenigingen en vakliteratuur. Ik stimuleer de cursisten om bvb naar een vakbeurs gaan en daar professioneel het maximum uit te halen. HET EIGEN BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL BEHEERSEN EN DE SECTOR GOED KENNEN* 34. Ik beheers de vaktechnische competenties van mijn beroepsprofiel (vakkennis, technische werkwijzen ). 35. Ik maak gebruik van meerdere bronnen en kanalen om mezelf bij te scholen in mijn beroep. 36. Ik bereid cursisten ook voor op hun toekomst als ondernemer in dit specifieke beroep.

14 14 ORGANISATORISCHE COMPETENTIE Als we kwaliteit nastreven, moeten we alle aspecten daarvan zo goed mogelijk meten. Dus evalueer ik De groeiende aandacht voor cursist- en docentopvolging, procescontrole, kwaliteitszorg, individualisering van de leertrajecten enzovoort voorspellen een evenredige toename van procedures. Dat vergt een dosis organisatiekunde en vertrouwdheid met procedures. De opleiding vindt plaats temidden van een complexe organisatie in een even complexe samenleving. Voor de docent betekent dit: Ik moet het lokaal klaar zetten, audiovisuele uitrusting aanvragen, documenten invullen. Ik hou gegevens en resultaten van cursisten bij, stel mijn eigen cursusplanning op en rapporteer. DEELCOMPETENTIE FUNCTIONEREN BINNEN EEN ORGANISATIE EN EIGEN OPDRACHTEN ORGANISEREN 37. Ik ken de organisatie van mijn SYNTRA (campus, sectorcoördinator, docentencoach, docentenoverleg ). 38. Ik kom alle administratieve verplichtingen omtrent de cursusorganisatie na (aanwezigheidslijsten, attesten, aanvragen e.d.m.). 39. Ik organiseer regelmatig buitenschoolse activiteiten voor mijn cursus (bijv. beursbezoek).

15 15 TEAMCOMPETENTIE Ik sta binnen de opleiding niet alleen. Ik heb te maken met een cursuscoördinator en collega s, ik ben een teamspeler. Ik zit in werkgroepen, Ik voel me verbonden met de SYNTRA-organisatie en ik ken haar missie. Voor de docent betekent dit: Ik wissel materiaal uit met collega s. Ik neem regelmatig een kijkje in het docentenlokaal. Ik weet dat ik terecht kan bij de spildocent en cursusverantwoordelijke voor informatie over lesplanning en organisatie. De docentencoach helpt me met specifieke vragen rond het lesgeven. Ik stimuleer het samenwerken van de cursisten onderling. Ik deel de verantwoordelijkheid voor het leren met de cursisten. DEELCOMPETENTIE GOEDE CONTACTEN EN RELATIES MET ANDEREN OPBOUWEN EN ONDERHOUDEN* 40. Ik werk samen met collega-docenten die mee verantwoordelijk zijn voor een opleiding. 41. Ik stem mijn cursus ook af op wat mijn collega s doen en niet doen.

16 16 TECHNOLOGISCHE COMPETENTIE De wereld evolueert, onze technologische mogelijkheden vergroten en de generaties na ons hebben sneller toegang tot informatie dan we ons kunnen voorstellen. Een zekere technologische vaardigheid is voor een ondernemend docent gewoon een must. Voor de docent betekent dit: Ik maak gebruik van de beschikbare technologische middelen en technieken waarmee ik de opleiding kwalitatief kan verbeteren. Zo blijft de les boeiend en leerrijk. Als het nodig is, volg ik daarvoor een opleiding. NADENKEN OVER DE TOEKOMST EN DE MEEST ACTUELE TECHNOLOGIE GEBRUIKEN* 42. Ik gebruik op een nuttige wijze audiovisuele media in mijn lessen (beeld, klank, video ). 43. Ik gebruik het bord, de flipover en/of een beamer en presentatiesoftware. 44. Ik integreer digitale hulpmiddelen in mijn lessen. 45. Ik gebruik het internet doelgericht om mijn cursus te verbeteren.

17 17 LLL-COMPETENTIE Niet alleen als docent moeten we Levenslang en Levensbreed blijven Leren, het wordt deel van onze dagelijkse job. Dat zorgt voor nieuwe input, nieuwe prikkels, nieuwe uitdagingen. Voor de docent betekent dit: Ik wil zelf een voorbeeld zijn van de ondernemer die blijft bijleren (ook van mijn cursisten!). Ik neem deel aan navorming, in het eigen vakgebied en maar ook als docent, als technoloog Ik help de cursist ook om dat voor zichzelf goed te organiseren: hoe en waar bruikbaar materiaal te vinden is om bij te leren, waar je aandacht voor moet hebben, wat je op eigen houtje kan leren. ALERT BLIJVEN EN OPEN STAAN VOOR VERBETERINGEN* 46. Ik ben actief bezig met de actuele evoluties en veranderingen in mijn beroep. 47. Ik tracht bij te blijven door vakspecifieke bronnen te raadplegen (tijdschriften, weblog, fora, nieuwsgroepen, ). 48. Ik leer mijn cursisten concreet hoe ze zich later zelfstandig kunnen bijscholen.

18 18 CULTURELE COMPETENTIE Ieder draagt de waarden uit die eigen zijn aan zijn of haar beroepsuitoefening: ethische, economische en ecologische waarden. Kwaliteitsdenken, duurzaamheid, diversiteit, ondernemerschap en gezinsleven, deze onderwerpen zitten verweven in de SYNTRA opleidingen. Voor de docent betekent dit: Ik voel aan wanneer het belangrijk is om deze waarden expliciet ter sprake te brengen in de cursus. Ik vind het belangrijk om eerbied op te brengen voor andermans politieke idealen en levensbeschouwelijke verschillen. Democratische regels hebben we nodig om te kunnen samen-leven en zijn voorwaarden om samen te leren. Ik houd ook rekening met de cursistengroep en kan omgaan met diversiteit, andersdenkenden en andersgeaarden. Ik wil zo meewerken aan de SYNTRA-missie. MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN INTEGREREN* 49. Ik draag de cultuur en de waarden van het zelfstandig ondernemerschap uit. 50. Ik vraag van mijn cursisten respect voor andermans cultuur en eigenheid. 51. Ik heb oog voor aspecten van ecologie en duurzaamheid.

19 NOTA S 19

20 INFO: tarief lokaal gesprek Syntra West vzw is ISO 9001:2008 gecertificeerd met de steun van

COMPETENTIEPROFIEL VAN DE DOCENT VOLTIJDSE DAGOPLEIDING

COMPETENTIEPROFIEL VAN DE DOCENT VOLTIJDSE DAGOPLEIDING COMPETENTIEPROFIEL VAN DE DOCENT VOLTIJDSE DAGOPLEIDING 2 COMPETENTIEPROFIEL VAN DE DOCENT VOLTIJDSE DAGOPLEIDING Het competentieprofiel voor docenten in een voltijdse dagopleiding is het resultaat van

Nadere informatie

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de mentor

Nadere informatie

Competentieprofiel Mentor Duaal Leren

Competentieprofiel Mentor Duaal Leren Competentieprofiel Mentor Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de mentor duaal

Nadere informatie

Competentieprofiel Trajectbegeleider Duaal Leren

Competentieprofiel Trajectbegeleider Duaal Leren Competentieprofiel Trajectbegeleider Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de

Nadere informatie

DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten

DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten les re id mijn les voor Ik bere r Ik geef InLeIDInG PraKtIJKGerICHt CoMPetentIeGerICHt arbeidsmarktgericht Ik evalueer KwaLIteItsGerICHt Vier begrippen die de SYNTRA-opleidingen

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

Zelfevaluatie. Inleiding:

Zelfevaluatie. Inleiding: Sabine Waal Zelfevaluatie Inleiding: In dit document heb ik uit geschreven wat mijn huidige niveau is en waar ik mij al zoal in ontwikkeld heb ten opzichte van de zeven competenties. Elke competentie heb

Nadere informatie

Analyse van de 360 graden feedback

Analyse van de 360 graden feedback Analyse van de 360 graden feedback In deze analyse vergelijk ik de scores van de i360 Docent Feedback testen. De eerste is in november 2013 afgenomen en de 2 e in mei van dit jaar. Hieronder geef ik een

Nadere informatie

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren Jongeren leren organiseren Hoe kunnen jongeren regie hebben over eigen handelen en toch in verbinding zijn met alles om hen heen? Hoe verstaan jongeren de kunst om te bouwen aan netwerken, om een positie

Nadere informatie

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers Tabel Competenties docentopleiders/-trainers In deze tabel zijn de competenties van de docentopleider/trainer (1) opgenomen. Deze zijn verder geconcretiseerd in bekwaamheidseisen of indicatoren en uitgewerkt

Nadere informatie

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien.

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. 1 De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. Suggestie: Reflecteer met het team over onderstaande voorwaarden om een leervriendelijk klimaat te bevorderen. 1. Leg de

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Communicatieve vaardigheden Ac 1

Communicatieve vaardigheden Ac 1 Communicatieve vaardigheden Ac 1 HIK Hoger Instituut der Kempen Afdeling Graduaat Maatschappelijk Werk Academiejaar 2008-2009 Els Boven en Lize Vandereycken Module: A Sociaal werk Ac1 Communicatieve vaardigheden

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

1. Functionele gehelen

1. Functionele gehelen AR-WG BASISCOMP-DOC-1718-004 Bijlage. Basiscompetenties als vermeld in artikel 1 De basiscompetenties van pas afgestudeerde leraren worden bepaald door twee factoren. Enerzijds zijn er tien functionele

Nadere informatie

Train-the-Trainer: agressiebeheersing. D-na voor ICOBA

Train-the-Trainer: agressiebeheersing. D-na voor ICOBA Train-the-Trainer: agressiebeheersing D-na voor ICOBA Vandaag INHOUD? Verschillende lagen Het CLIA-competence-model (prof. Decorte) Men dient te beschikken over domeinspecifieke kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Puberbrein als Innovatiekans. Beschrijving van de 4 basiscompetenties

Puberbrein als Innovatiekans. Beschrijving van de 4 basiscompetenties Puberbrein als Innovatiekans Beschrijving van de 4 basiscompetenties Samenwerken Plannen en organiseren Omgaan met (onverwachte) veranderingen Reflecteren Toelichting beschrijving van de basiscompetenties

Nadere informatie

Vertaalde ET ICT. ET 1: ik wil, ik kan. ET 2: Ik werk veilig, ik draag zorg voor. Ik kan hulp vragen. Ik durf iets uitproberen.

Vertaalde ET ICT. ET 1: ik wil, ik kan. ET 2: Ik werk veilig, ik draag zorg voor. Ik kan hulp vragen. Ik durf iets uitproberen. Vertaalde ET ICT ET 1: ik wil, ik kan Ik kan hulp vragen. Ik durf iets uitproberen. Ik vind het fijn om de computer te gebruiken. Ik kan de helpfunctie gebruiken. Ik kan zelf uitzoeken hoe iets werkt.

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: niet

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 Code Ad3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren)

Nadere informatie

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Samenwerken Omgevingsgericht/samenwerken Reflectie en zelfontwikkeling competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Competentieprofiel stichting Het Driespan, (V)SO

Nadere informatie

Competentieprofiel instructeurs

Competentieprofiel instructeurs Competentieprofiel instructeurs 1) Actuele Kennis & Vaardigheden van Eerste Hulp Dit is de elementaire kennisstof en de bijbehorende vaardigheden die ten grondslag liggen aan Eerste Hulp onderwijs. Deze

Nadere informatie

Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd.

Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd. VRAAG 7 Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd. We beschouwen attitudes als voedingsbodem voor het leren leren. - Eerste graad: expliciteren : binnencirkel

Nadere informatie

Cursusorganisaties optimaliseren

Cursusorganisaties optimaliseren Cursusorganisaties optimaliseren Bloso-centrum Herentals 1 december 2007 Hans Ponnet Overzicht van de presentatie Stand van zaken Wie zorgt voor kwaliteitsvolle cursussen De Stuurgroep / denkcellen / DSKO

Nadere informatie

De competenties die prioritair aan bod komen tijdens dit opleidingsonderdeel zijn:

De competenties die prioritair aan bod komen tijdens dit opleidingsonderdeel zijn: Specifieke lerarenopleiding C ECTS-fiche opleidingsonderdeel vakdidactische oefeningen 2 Code: 10375 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 Portfolioopdracht 2.1; Zelfanalyse Naam Adres Vereniging Praktijkbegeleider Docent

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars.

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. Auteur: Anneke Lucassen Zelfevaluatie begeleiden bij zelfstandig

Nadere informatie

Appendix A Checklist voor visible learning inside *

Appendix A Checklist voor visible learning inside * Appendix A Checklist voor visible learning inside * * Op www.bazalt.nl/lerenzichtbaarmaken kunt u dit formulier downloaden en vervolgens printen. Het is belangrijk dat de medewerkers van de school deze

Nadere informatie

Werken vanuit gezamenlijk inzicht

Werken vanuit gezamenlijk inzicht werkvorm 1 Doel Elkaar feedback geven. Onderlinge samenwerking bevorderen. Respect voor onderlinge verschillen bevorderen. Ieder in eigen kwaliteiten inzetten en daarmee werkdruk verminderen. Er is werkdruk

Nadere informatie

1. Bepalen van de prioriteiten

1. Bepalen van de prioriteiten 1 1. Bepalen van de prioriteiten Bij het bepalen van prioriteiten heeft men aandacht voor: bevestigen en borgen van wat goed gebleken is (= behoud-punten); verbetering van de vastgestelde werkpunten (=

Nadere informatie

leidraad kwaliteitsvol werkplekleren

leidraad kwaliteitsvol werkplekleren leidraad kwaliteitsvol werkplekleren inhoudslijst wat is werkplekleren? waarom een leidraad? voor je begint middelen wat bied je aan? wat voorzie je praktisch? wat voorzie je structureel? mensen wie is

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR A. DOEL VAN DE FUNCTIE: Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD Gegevens Student: Naam student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 E-mailadres: mariska_gerritsen@hotmail.com Studiejaar+ Klas: 2013 Deeltijd

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

Handout PrOfijt. - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Mike Nikkels / Olav van Doorn

Handout PrOfijt. - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Mike Nikkels / Olav van Doorn Handout PrOfijt - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Auteur(s): Mike Nikkels / Olav van Doorn 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding... 3 3 Algemeen... 3 4 Visie op PrOfijt... 4 5 Techniek...

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor je ligt het

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling

Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling Functietitel Cluster Dienst Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. Leerlijn ICT DERDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken

Nadere informatie

Werkproces 1: Kaders. Competentie 1.1: Schoolkaders. Competentie 1.2: Lesmodel en lesplannen. Competentie 1.3: OPP

Werkproces 1: Kaders. Competentie 1.1: Schoolkaders. Competentie 1.2: Lesmodel en lesplannen. Competentie 1.3: OPP Werkproces 1: Kaders Competentie 1.1: Schoolkaders Schoolkaders De instructeur werkt binnen de vastgestelde kaders voor onderwijs van de school. Competentie 1.2: Lesmodel en lesplannen De instructeur werkt

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ 1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 De cursus niet-confessionele zedenleer (NCZ) in de opleiding leraar secundair onderwijsgroep 1 (LSO-1) sluit aan bij de algemene

Nadere informatie

Leraar en verantwoordelijkheden (LEV) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X

Leraar en verantwoordelijkheden (LEV) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X MODULE Leraar en verantwoordelijkheden (LEV) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X Aantal

Nadere informatie

FUNCTIE PROFIELDOCENT LB SCHOLENGEMEENSCHAP BONAIRE

FUNCTIE PROFIELDOCENT LB SCHOLENGEMEENSCHAP BONAIRE FUNCTIE PROFIELDOCENT LB SCHOLENGEMEENSCHAP BONAIRE FUNCTIE-INFORMATIE Functienaam Docent LB Codering 004 Organisatie Scholengemeenschap Bonaire Salarisschaal 10 Werkterrein Onderwijsproces Docenten Activiteiten

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten)

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten) Doel van de functiefamilie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven aan externe klanten deze klanten oplossingen aan te reiken of maximaal te ondersteunen in het vinden van een

Nadere informatie

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat KIJKWIJZER PEDAGOGISCH-DIDACTISCH HANDELEN IN DE KLAS School : Vakgebied : Leerkracht : Datum : Groep : Observant : 1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat (SBL competenties 1 en 2) 1.1* is

Nadere informatie

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk Beleggen Bewaken Sturen Informatiemanagement Inspireren Verbinden Organiseren Architectuur Verbeelden Structureren Afstemmen Gemeenschappelijk Communiceren Adviseren Beïnvloeden Beleggen: kan taken, verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Competentieprofiel medewerker BAAL

Competentieprofiel medewerker BAAL Het competentieprofiel is opgebouwd uit enerzijds de algemene competenties vanuit het ruime werkkader van vzw Jongerenwerking Pieter Simenon en anderzijds uit de beroepsspecifieke competenties gericht

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v)

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Graad Deskundige (m/v) Functietitel Deskundige Milieu (m/v) Doelstelling van de functie Als Deskundige Milieu adviseert u de milieuvergunningen die op het grondgebied

Nadere informatie

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Authentiek leiderschap Pedagogische tact Ruimte geven Hoge verwachtingen Authentiek contact! Ik heb zelfvertrouwen. Ik heb hoge

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Kies Actief Rapportage van Femke Peeters

Kies Actief Rapportage van Femke Peeters Kies Actief Rapportage van Femke Peeters De huidige school van Femke Peeters Summa College Eindhoven Eindhoven Huidige opleiding: MBO, klas 3, richting Economie Kies Actief Geef richting aan je loopbaan!

Nadere informatie

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg naam student: Stan Verhees.. A1 CREËREND VERMOGEN 1 De student kan zelfstandig een beeldend proces op gang brengen, dit proces kwalitatief

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

een geëngageerde en gemotiveerde begeleider (m/v) voor ons begeleidingstehuis t Vlierke.

een geëngageerde en gemotiveerde begeleider (m/v) voor ons begeleidingstehuis t Vlierke. In de Bijzondere Jeugdzorg van Ter Loke zijn we op zoek naar een geëngageerde en gemotiveerde begeleider (m/v) voor ons begeleidingstehuis t Vlierke. t Vlierke is een begeleidingstehuis in Turnhout voor

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de vrije lagere school Virgo Maria te Merksem

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de vrije lagere school Virgo Maria te Merksem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Taalontwikkelend Lesgeven

Taalontwikkelend Lesgeven Taalontwikkelend Lesgeven Een didactische methode voor álle docenten Conferentie Thema Leren van elkaar 15 maart 2018 Ria Chin-Kon-Sung Matti Gortemaker (Hogeschool Rotterdam) Kennismaken Inclusief onderwijs

Nadere informatie

klantgerichtheid... ... klanteninzicht... ... groepsdynamica... ... omgaan met diversiteit... ... stemgebruik... ... taalvaardigheid... ...

klantgerichtheid... ... klanteninzicht... ... groepsdynamica... ... omgaan met diversiteit... ... stemgebruik... ... taalvaardigheid... ... P1 VOORBEELD OBSERVATIE-INSTRUMENT GROEP klantgerichtheid klanteninzicht groepsdynamica omgaan met diversiteit PRESENTATIE stemgebruik taalvaardigheid non-verbaal communiceren professionele houding PERSOON

Nadere informatie

van, voor en door de leraar Discussienota Uitgangspunten Herijking Bekwaamheidseisen

van, voor en door de leraar Discussienota Uitgangspunten Herijking Bekwaamheidseisen van, voor en door de leraar Discussienota Uitgangspunten Herijking Bekwaamheidseisen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 / De kern en inhoud als uitgangspunt... 4 1.1 de kern... 4 1.2 de inhoud... 5 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Proeve van bekwaamheid Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Ter beoordeling van de werkprocessen 3.1, 3.2, 3.3 en 3.4 worden (onderzoeks)opdrachten

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische competentie stage 3 Code E6 DCS3 Lestijden 40 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Competentieprofiel Instituut voor Interactieve Media Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Aangepast in maart 2009 Inleiding De opleiding Interactieve Media

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Competentieprofiel kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Generieke Competenties... 2 Affiniteit met kaderlidmaatschap... 2 Sociale vaardigheden... 2 Communicatie... 2 Lerend vermogen... 3 Initiatiefrijk... 3

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS. Inspirators voor de toekomst

WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS. Inspirators voor de toekomst WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS 90 Tweedegraads docenten en hbo-bachelors met een pedagogisch-didactisch getuigschrift die lesgeven in een beroepsgericht vak, kunnen bij

Nadere informatie

Takenpakketprofiel ( )

Takenpakketprofiel ( ) Takenpakketprofiel (13-12-2018) Instructeur Algemene informatie Nummer profiel Omschrijving profiel I10N Instructeur Resultaatgebieden Resultaat Contacten leggen en onderhouden met leveranciers Beheer

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke

Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke Functiefamilie organisatie ondersteunende functies Voor akkoord Naam leidinggevende Datum + handtekening Naam functiehouder Datum + Handtekening 1. Context

Nadere informatie

De verhouding tussen de basiscompetenties, de Dublindescriptoren en de domeinspecifieke leerresultaten

De verhouding tussen de basiscompetenties, de Dublindescriptoren en de domeinspecifieke leerresultaten Bijlage. Basiscompetenties als vermeld in artikel 1 De basiscompetenties van pas afgestudeerde leraren worden bepaald op basis van de volgende twee factoren: - tien functionele gehelen - een set van attitudes

Nadere informatie

De school een aantrekkelijke plek voor leren en werken in 2030? Leer- & ontwerplab 24-28/08/2013. Bevindingen in een notendop

De school een aantrekkelijke plek voor leren en werken in 2030? Leer- & ontwerplab 24-28/08/2013. Bevindingen in een notendop De school een aantrekkelijke plek voor leren en werken in 2030? Leer- & ontwerplab 24-28/08/2013 Bevindingen in een notendop Traject in 4 fasen FASE 1 VERKENNEN Literatuurstudie Analyse diepteinterviews

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs

FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs B = Basisfunctie (voor elk personeelslid) S = Specifieke functie binnen de opdracht (slechts voor bepaalde

Nadere informatie

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ik geef betekenis aan onze missie Ik begeleid studenten naar de arbeidsmarkt, een vervolgopleiding en/of een actieve rol in de samenleving. En: ik zorg dat een student

Nadere informatie

Functiefamilie ET Thematische experten

Functiefamilie ET Thematische experten Functiefamilie ET Thematische experten DOEL Expertise in een materie* en verstrekken aan de administratieve en politieke instanties teneinde hen te ondersteunen bij de besluitvorming en de uitvoering van

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 Functie-informatie Functienaam Docent LD Type 1 Salarisschaal 12 Functiebeschrijving Context De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een instelling voor voortgezet

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Diensthoofd overheidsopdrachten. Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten

Diensthoofd overheidsopdrachten. Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten Functietitel Diensthoofd overheidsopdrachten Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten Niveau Av Eerste evaluator Tweede evaluator Diensthoofd administratieve en juridische zaken Algemeen

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus.

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIVISIEMANAGER (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING DIVISIEMANAGER (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A8a A8b (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL De strategie van de organisatie uitdragen en realiseren door het leiden, organiseren en beheren van

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot Graduaat Maatschappelijk werk Samenwerkingsvaardigheden AC2 40 n.v.t.

Nadere informatie

Competentieprofiel Afstudeerscriptiebegeleider Praktijkopleiding RA

Competentieprofiel Afstudeerscriptiebegeleider Praktijkopleiding RA Competentieprofiel Praktijkopleiding RA rapport Competentieprofiel. pagina 2 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 Leeswijzer... 5 2. Competentieprofiel... 6 Colofon... 6 Beroepsbeschrijving... 6 Beschrijving

Nadere informatie

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT DE SBL competenties COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leef- en werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie