Steenbergen. gemeente. min i ii in in inn ii BM september Onderwerp Opiniërend : Stand van zaken bezuinigingen gemeenschapshuizen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Steenbergen. gemeente. min i ii in in inn ii BM september Onderwerp Opiniërend : Stand van zaken bezuinigingen gemeenschapshuizen"

Transcriptie

1 gemeente Steenbergen min i ii in in inn ii BM20266 Raadsvergadering 2 september 202 Agendanummer nderwerp piniërend : Stand van zaken bezuinigingen gemeenshapshuizen Steenbergen; 2 september 202 Aan de raad,. Inleiding Als gevolg van de kerntakendisussie heeft uw raad voor de gemeenshapshuizen een bezuinigingsdoelstelling van 6.68 geformuleerd. Deze voorzieningen zouden zoveel mogelijk op eonomishe basis met een zelfstandig beheer geëxploiteerd moeten worden. Wij hebben aan Adviesbureau Drijver S Partners de opdraht verstrekt om de haalbaarheid van de bezuinigingsdoelstelling. De bevindingen van dit onderzoek zijn in de Conept- Tussenrapportage weergegeven die in een eerder stadium aan u is uitgereikt. Uit het onderzoek blijkt dat het bezuinigen van niet gemakkelijk haalbaar is. Via deze nota wordt u geadviseerd om de stand van zaken en de bevindingen tot heden in opiniërende zin aan de raad voor te leggen en dit voor de ommissie Mens S Maatshappij van 8 oktober 202 te agenderen. Definitieve besluitvorming vindt vervolgens plaats in de raad van deember Ahtergnd Zoals in de inleiding toegeliht is er voor de gemeenshapshuizen een bezuinigingsdoelstelling van geformuleerd. Dit bedrag is opgebouwd uit de exploitatiesubsidies die de gemeenshapshuizen ontvangen plus het bedrag voor de WVS-medewerker in het Dorpshuis Dinteloord. De subsidiehoogte is gebaseerd op de begtingsgegevens 2. De exploitatiesubsidie per gemeenshapshuis ziet er als onderstaand uit. Gemeenshapshuis De Vaert Gemeenshapshuis De Vossenburht Gemeenshapshuis De Stelle Gemeenshapshuis Siemburg 6.6 Gemeenshapshuis Cmwiel Dorpshuis Dinteloord Subsidie VWS medewerker A. nderzoek naar haalbaarheid bezuinigingen Door Adviesbureau Drijver S Partners is onderzoek verriht naar de haalbaarheid van de bezuinigingstaakstelling. De Conept Tussenrapportage is in uw bezit.

2 B. nderzoeksopdraht Wij hebben aan Drijver S Partners de volgende opdraht meegegeven: Geef inziht in het pakket van maatregelen dat noodzakelijk is om de finaniële taakstelling van de bezuiniging op de sport- en welzijnsaommodaties te realiseren. Hierbij dient speifiek gekeken te worden naar ombinaties van beheertaken en mogelijkheden middels privatisering en/of verzelfstandiging. Het resultaat van het onderzoek is een onreet bezuinigingsvoorstel aan de pjetgep en gemeenteraad inlusief inziht in de onsequenties die de maatregelen met zih meebrengen. C. Werkwijze onderzoek Met alle (zes) beheerstihtingen van de gemeenshapshuizen zijn interviews gehouden. Bij de doorlihting is gekeken naar: - failiteiten van het gebouw; - beheer- en exploitatieafspraken; - gebruik, bezetting en pduwativiteitenaanbod; - tarieven; - horeafuntie; - exploitatiebaten en - lasten; - personele organisatie, formatie en vrijwilligersbeleid; - bestuurlijke organisatie; - onurrerende en aanvullende voorzieningen in de omgeving. De beshouwingen en uitkomsten zijn beshreven in de Conept Tussenrapportage. D. Bevindingen uit het onderzoek Puntsgewijs worden onderstaand de onlusies uit het onderzoek benoemd:» onverkort doorvoeren van de bezuinigingstaakstelling kan niet gerealiseerd worden zonder dat daarmee het bestaansreht van de gemeenshapshuizen in het geding komt;» het huidige stihtingsmodel voor beheer van de gemeenshapshuizen is een effiiënte vorm van Beheer. Het op andere wijze inrihten van beheer en exploitatie leidt niet tot besparingen of finaniële voordelen; «onverkort doorvoeren van de bezuinigingstaakstelling leidt tot aanmerkelijke exploitatierisio's voor de gemeenshapshuizen. De beheerstihtingen zullen hierdoor hun verantwoordelijkheid met betrekking tot beheer en exploitatie van deze voorzieningen in heverweging nemen;» samenwerking tussen de zes beheerstihtingen leidt niet tot essentiële voordelen. Daarbij hebben de stihtingen een eigen karakter en een op de eigen kern geriht maatshappelijk kader;» aanpassing van de tarieven rihting een kostendekkende huurprijs zal leiden tot een aanzienlijke huurverhoging en daardoor kunnen leiden tot leegloop van de gemeenshapshuizen;» binnen het huidige gemeentelijke beleid zijn er geen ommeriële ativiteiten toegestaan. Het verruimen van die beleidskaders zal niet leiden tot een gter exploitatieperspetief. De ommeriële kansen zijn namelijk beperkt.

3 E Trajet met de beheerstihtingen p 9 januari 202 : heeft wethouder De Koning overleg gevoerd met de beheerstihtingen. De stihtingen zijn geïnformeerd over de bezuinigingstaakstelling en het onderzoek dat Drijver S Partners in dit verband uit zou voeren. De stihtingen hebben allemaal een positieve bijdrage aan het onderzoek geleverd. Periode febr. - mei 202 : Uitvoering van het onderzoek en interviews met alle beheerstihtingen. : pstellen van de onept Tussenrapportage door Drijver S Partners. p 25 juni 202 : heeft wethouder Van Geel op onstrutieve wijze de onept Tussenrapportage met de beheerstihtingen bespken. Conlusies uit dit overleg : de aanvankelijke bezuinigingsdoelstelling van ruim zal Moeilijk bereikbaar zijn en wordt door de gemeente als niet haalbaar gezien. De gemeente volgt daarin het rapport van Adviesbureau Drijver S Partners; - wij zullen in overleg met de individuele besturen (op basis van de voorstellen/suggesties uit het rapport van Adviesbureau Drijver S Partners en met de werkelijke ijfers op tafel, per loatie bezien wat in redelijkheid is te realiseren aan besparingen dan wel verhoging van inkomsten, waarmee de in het rapport genoemde geshatte bedragen aan kortingen op de subsidies niet meer rihtinggevend zijn voor de verdere disussie; - wij realiseren ons dat wij sterk afhankelijk zijn van de vrijwillige besturen en willen op basis van onsensus tot kortingen op de subsidies komen, voor zover dat in redelijkheid ook mogelijk is. Hoe verder? Huidig beheer meest effiiënte wijze van beheer Een belangrijke onlusie uit het onderzoek is dat de huidige wijze van beheer en exploitatie van de gemeenshapshuizen feitelijk een sterk onept is. p het verstrekken van subsidie na en het plegen van onderhoud hebben wij eigenlijk geen bemoeienis met het runnen van de gemeenshapshuizen. Het onderbrengen van beheer en exploitatie van de gemeenshapsvoorzieningen kan eigenlijk niet op een effiiëntere wijze plaatsvinden. Verhoging inkomsten slehts minimaal haalbaar Maatregelen om de inkomsten van de gemeenshapshuizen te verhogen zijn slehts minimaal mogelijk. Gedaht moet dan worden aan verhoging van de huurtarieven voor gebruikers en de organisatie van ativiteiten met een meer ommerieel karakter. Een aanpassing van de huurtarieven naar een meer kostprijsdekkende hoogte kan niet plaatsvinden zonder een flinke huurverhoging. Een got risio hiervan is dat gebruikers voor andere aommodaties kiezen waar ze niets of minder moeten betalen. De organisatie van meer ommeriële ativiteiten klinkt aanlokkelijk. Kanttekeningen hierbij zijn ehter de huidige beperkingen dat er geen bijeenkomsten van persoonlijke aard in de gemeenshapshuizen mogen plaatsvinden. Zouden deze beperkingen weggenomen worden dan vraagt dit nog een heel andere inzet van de vrijwilligers van de beheerstihtingen maar ook de failiteiten van het gemeenshapshuis.

4 De beheerstihtingen hebben aangegeven hun taken en verantwoordelijkheden neer te leggen wanneer deze ommeriële insteek een feit wordt. Volledig bezuinigingen moeilijk haalbaar Bij het volledig bezuinigen van de exploitatiesubsidie op de gemeenshapshuizen is het risio erg got dat de beheerstihtingen hun taken en verantwoordelijkheden neerleggen. Wij komen voor het feit te staan dat de zes gemeenshapshuizen geen beheer meer hebben. Zelf zijn wij niet bij mahte om het beheer van de zes voorzieningen tegen lagere kosten over te nemen. Er zullen trajeten opgestart moeten worden om beheer en exploitatie van de gemeenshapshuizen op een andere manier vorm te geven. Te denken valt dan aan het overdragen van deze taken aan een Marktpartij of welliht aan de kernen waarbij de inwoners zelf het beheer en de exploitatie regelen. Vooral dit laatste is welliht een nieuwe mogelijkheid om de gemeenshapsvoorzieningen in de kernen te behouden zonder dat wij subsidie verstrekken. 4. verwegingen Wij onluderen dat het bezuinigen op de exploitatiesubsidie van de gemeenshapshuizen in alle realiteit moeilijk haalbaar zal zijn. Tevens brengt dit nogal wat risio's met zih mee voor het voortbestaan van deze voorzieningen. Navolgend leggen wij een aantal keuze senario's aan uw raad voor. Senario. Per gemeenshapshuis bezien of er bezuinigd kan worden en voor welk bedrag Dit trajet is voortgekomen uit het laatste overleg met alle beheerstihtingen. In de onept tussenrapportage van Drijver S Partners stonden bij ieder gemeenshapshuis bedragen genoemd die mogelijk bezuinigd konden worden. mdat deze bedragen onvoldoende onderbouwd konden worden door Drijver S Partners is door wethouder Van Geel toegezegd dat de exploitatieijfers per gemeenshapshuis nog eens goed bekeken moeten worden om te bezien waar een bezuiniging mogelijk kan zijn. Per gemeenshapshuis zal in overleg met het stihtingsbestuur bekeken worden waar mogelijkheden liggen voor bezuiniging. Verwaht wordt ehter dat dit in relatie tot de bezuinigingstaakstelling een gering bedrag zal zijn. Senario 2. Verhogen van de inkomsten van de gemeenshapshuizen Het verhogen van de inkomsten van de gemeenshapshuizen is zeker een punt van aandaht. Aan het optimaliseren van het gebruik van deze voorzieningen kan de gemeente bijdragen door vergaderingen van de gemeente in deze voorzieningen te organiseren (met uitzondering van ollege- en raadsvergaderingen e.d..) Via de subsidiering van verenigingen zou het mogelijk zijn om alleen subsidie te verstrekken als zij gebruik maken van een gemeenshapsvoorziening. Hoewel in de onept Tussenrapportage van Drijver S Partners gezegd wordt dat verhoging van de huurtarieven naar een kostendekkend tarief tot leegloop van de gemeenshapshuizen kan leiden, zou de gemeente toh een uniform huurtarief voor gebruik van de gemeenshapshuizen vast kunnen stellen. Dorpshuis De Vaert brengt namelijk geen huur in rekening voor gebruikers. Bovendien is het een voordeel als er gelijke huurtarieven gelden in alle gemeenshapshuizen. Het bieden van ommeriële ativiteiten in de gemeenshapshuizen is op dit moment niet toegestaan. In het onderzoek wordt aangegeven dat het verruimen van die beleidskaders niet zal leiden dot een gter exploitatieperspetief. De ommeriële kansen zijn namelijk gering.

5 Senario. De bezuiniging van Ĉ6.68 gewoon doorvoeren Risio's hierbij zijn : - stihtingsbesturen nemen hiervoor geen verantwoordelijkheid en leggen hun taken neer; - de gemeente komt met voorzieningen te zitten waarvoor geen beheer is; - de gemeente is niet toegesneden om het beheer op zih te nemen; - gemeenshapshuizen zullen mogelijk gesloten moeten worden; - dit betekent voor een aantal gemeenshapshuizen een aanzienlijke kapitaalvernietiging; - verkoop van dit soort voorzieningen zal moeilijk zijn omdat de marktwaarde gering is; - hiermee wordt geen reht gedaan aan prestatieveld (leefbaarheid en soiale samenhang) van de Wet Maatshappelijke ndersteuning (WM). nder dit prestatieveld vallen voorzieningen en organisatie die ativiteiten uitvoeren geriht op ontmoeting, soiaal-ulturele ativiteiten, sport en het bevorderen van de leefbaarheid en integratie. Senario 4. De bezuiniging geheel intrekken In dit geval kunnen de voorzieningen voortbestaan. Hieraan zijn geen maatshappelijke risio's verbonden. Senario 5. Toekomstige bijdrage overheid voor gemeenshapsvoorzieningen In dialoog bespreken wat er nodig is in Steenbergen aan gemeenshapsvoorzieningen en de mate waarin en manier waap de overheid hieraan een bijdrage moet leveren. ns ollege kiest voor een ombinatie van de senario's en 2 om in samenspraak met de beheerstihtingen te komen tot minder kosten voor de gemeente in relatie tot een reële belasting voor de beheerstihtingen. 5. Middelen p de gemeenshapshuizen hebben wij al een tussentijdse bezuiniging gerealiseerd. Het gaat om gemeenshapshuis 't Cmwiel waar wij door een effiiëntere bedrijfsvoering in ombinatie met sporthal 't Cmwiel een bezuiniging van 0 0.0,- hebben verwezenlijkt. In het finaniële overziht dat ter inzage ligt ziet u welke kosten er voor de gemeenshapshuizen op de begting 20 staan. Dit is een totale post van C aan uitgaven. Minus inkomsten en de dekkingsreserve ten behoeve van investeringen levert dit een netto kostenpost op van C exlusief doorbelastingen. Hiep is alleen de bovengenoemde besparing van C 0.0 voor gemeenshapshuis 't Cmwiel in mindering gebraht. 6. Risio's Er zijn op dit moment geen risio's te benoemen. De senario's leggen wij in opiniërende zin aan uw raad voor. De risio's zijn per senario voorgaand reeds bij toegeliht. 7. Aanpak Na bespreking van de geshetste stand van zaken in de raadsommissie van 8 oktober 202, en de rihting die uw raad tijdens deze vergadering bepaald, zullen wij in deember een definitief voorstel aan u voorleggen.

6 8. Voorstel. kennis te nemen van de stand van zaken en het onderzoek naar de haalbaarheid van de bezuinigingstaakstelling op de gemeenshapshuizen; 2. kennis te nemen van de senario's waarvoor ons ollege kiest;. op basis van de in het voorstel genoemde senario's een rihting te bepalen hoe nu verder gegaan moet worden met de bezuinigingstaakstelling voor de gemeenshapshuizen; 4. deze rihting verder uit te werken zodat in deember besluitvorming plaats kan vinden op basis van een definitieve nota over de bezuinigingstaakstelling voor de gemeenshapshuizen. Hoogahtend, Burgemeester en wethouders van Steenbergen, de seretaris de burgemeester 9) 0 '. J.M.W.H. Leloux drs. S.C.C.M. Bolten

7 Netto lasl B Dekk.res tbv investering Subtotaa lasten H - o r 0 " Ũ) 0 (D ū) C 0 " ÇT CT -. -i Q) IQ C C \ 7? btp 0 Q) C I * < Ò CL C CT 0 C C- C C C o-o CL o er l i ï a C Cü S» o E. CQ n Qi 0) < D CU Q. zr o CL - i < ' -. " ran rm tre o - zr < eff 0 o 0 T 'ÎL C * Ç 67 n į Q) S J ~ Ä C ( < ~ tļ» 2 5- Q. CL l i? ĊD 5 0) i f * C ^ W i îá CT l 0) o o M! ŕo ui ÿ ì 0 o o ) o b) ^ 4*. n 4^ L ^ ŗo 0 ĊD ö Ül 4^ L L L L GJ n L L k k 4^ 4* 4» CT) C N) n - 0. o»- ŵ. CT) 0 ċn C 4^ 0 n ^4 -J 4^ 0 0 n N n 0 0 n n C n G - n C 'vj o o ċo o [ 0) o C N L L s n ř b) n C o ( o -~J -k - L 4* CT) ) -0 C o įs C Ül ^ CT) C ċn bi C ^ ċo o UI vl ŝ 8 0 Ül 2 p - k ċn o S C CT) ) 0 ř ) h Ni t C b İ o n CT) o o - 0 L n 4^ n Lx ċo n o - - L s ui ui 0 k ^ ) t ċo 4*. o ) o 4Ï o f n n UI ö n ŗo CT) į!t. C - J. o ^ CĊ7 C o 4^ ^ üi UI - i ) - A o ui ^ C - k ö ċn ŕo ^ ui o o ui ui

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg ii mi mi min min BM1300077 Raadsvergadering 28 februari 2013 Agendanummer Onderwerp Eindadvies bezuinigingen gemeenschapshuizen

Nadere informatie

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 8

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 8 '? te ) p 1: /,$-%. :y Deloitte Gemeente, )p (flk jj' ' ' ë' 4.. 1 à.ï ; jj' jg, (yyj jjt. ' '' j jjji. ç.. j.. j...., y.. '....,.,.;j. ;!.,),. jj jjj.. tt...à.. j ù 1-3- () s t s t u k n o '? s eto r/stafbu

Nadere informatie

ļ 2 9 AUG 2012 i.a.a. -De leden van de gemeenteraad van Steenbergen Ondersteuning

ļ 2 9 AUG 2012 i.a.a. -De leden van de gemeenteraad van Steenbergen Ondersteuning lllllllllllllll 1205820 Gem. STEENBERGEN ļ 2 9 AUG 2012 K o ^ aan: Vertrouwelijk Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen i.a.a. -De leden van de gemeenteraad van Steenbergen -De

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg HIM Mil IIMil IIIIII BM1302306 Raadsvergadering 31 oktober 2013 Agendanummer Onderwerp Dossier kunstgrasvelden Steenbergen;

Nadere informatie

gemeente Steenbergen III III I III Uil Mil III BM januari 2014 Onderwerp Notitie Toekomstig beheer sport- en ontmoetingscentrum 't Cromwiel

gemeente Steenbergen III III I III Uil Mil III BM januari 2014 Onderwerp Notitie Toekomstig beheer sport- en ontmoetingscentrum 't Cromwiel gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg III III I III Uil Mil III BM1303091 Raadsvergadering 30 januari 2014 Agendanummer Onderwerp Notitie Toekomstig beheer

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg ui in i in iiii min ii BM1303086 Raadsvergadering 27 februari 2014 Agendanummer Onderwerp Startnotitie Privatisering

Nadere informatie

Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs

Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-049 Registratiekenmerk: Onderwerp: Nota Subsidie en tarievenbeleid Korte inhoud: Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs Voorstel 1. De nota Subsidie-

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad. ng/vraagstelli ng: Agendanummer. Programma. Gevraagde beslissing: Afdeling. Aan leid i.

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad. ng/vraagstelli ng: Agendanummer. Programma. Gevraagde beslissing: Afdeling. Aan leid i. Gemeente Langedijk Raadsvergadering Agendanummer Portefeuillehouder Afdeling Opsteller J. Nieuwenhuizen Openbare Werken A. (Abe) Bonnema Voorstel aan de raad Onderwerp Programma Uitwerkingsplan accommodatiebeleid

Nadere informatie

. y-,,ŷ. G E M E E N T E B O R N E 5-1. Z c, ĩ Q Iclcccrd. Wijzigen van de programmabegroting 2013-2016 middels verzamelbesluit februari 2013.

. y-,,ŷ. G E M E E N T E B O R N E 5-1. Z c, ĩ Q Iclcccrd. Wijzigen van de programmabegroting 2013-2016 middels verzamelbesluit februari 2013. . y-,,ŷ. G E M E E N T E B R N E 5-1. Z, ĩ Q Ilrd WìWļW Raadsvoorstel aoord voor KSDW geving aarai raadsvergadering 14-3-213 bespreken atwij/sn agendapunt eerst rspport nummer 13INT331 onderwerp Wijzigen

Nadere informatie

lllliiiii III IIII llllll II

lllliiiii III IIII llllll II d.d. Gemeente p Bergen op Zoom lllliiiii III IIII llllll II ü ü ü 1 Voorlegger Raadsvoorstel Paraaf C2C^-, 1 Onderwerp : Nieuwe programma-indeling doumenten Planning S Controlylus Nummer voorstel : Afdeling

Nadere informatie

Jan Kappers / oktober 2016

Jan Kappers / oktober 2016 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Jan Kappers 0653989323 Jan.Kappers@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 46193/51806 20 oktober 2016 portefeuillehouder Bax onderwerp

Nadere informatie

Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen

Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen RAAD/C dd 1300431 Kruisland Gem.STEENBERGEN Kopie aan: 2 5 JAN 20131 Vertrouwelijk Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen EB I 1 ì De leden van de gemeenteraad van Steenbergen

Nadere informatie

Verzelfstandiging zwembad De Blinkerd

Verzelfstandiging zwembad De Blinkerd AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 26 oktober 2016 Registratienummer: TB16.5971763 Agendapunt: 7 Onderwerp: Verzelfstandiging zwembad De Blinkerd Voorstel: I. kennisnemen van het Bedrijfsplan

Nadere informatie

R. de Ruig / oktober 2015

R. de Ruig / oktober 2015 Raadsvoorstel Agendapunt commissie: 4.2 steller telefoonnummer email R. de Ruig 3792 rru@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Portefeuillehouder E. Buiter onderwerp Tarievenbeleid

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg min i in ii ii mi mi BM1300497 Raadsvergadering 25 april 2013 Agendanummer Onderwerp Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Nadere informatie

Notitie uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen.

Notitie uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen. Notitie uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen. Inleiding De gemeente kent een divers aanbod van sociaal-culturele voorzieningen in de vorm van buurthuizen, dorpshuizen en ouderensociëteiten.

Nadere informatie

Paragraaf F V e r b o n d e n p a r t i j e n. Ontwikkeling van de bijdragen. Weerstandsvermogen

Paragraaf F V e r b o n d e n p a r t i j e n. Ontwikkeling van de bijdragen. Weerstandsvermogen aragraaf F V e r b o n d e n p a r t i j e n aandenijssel Inleiding Ontwikkeling van de bijdragen De gemeente werkt op veel terreinen samen met partners om doelen te bereiken. Het uitgangspunt voor het

Nadere informatie

Beste Leden van ZZ & PC De IJsselmeeuwen,

Beste Leden van ZZ & PC De IJsselmeeuwen, Beste Leden van ZZ & PC De IJsselmeeuwen, Woensdag 12 februari houden wij de informatiebijeenkomst in het kader van de aan De IJsselmeeuwen opgelegde huurverhoging voor het Graaf Ottobad. Om ieder van

Nadere informatie

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 20 september 2013 Corr. nr.: 2013.14572

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 20 september 2013 Corr. nr.: 2013.14572 Preadvies Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 20 september 2013 Corr. nr.: 2013.14572 Onderwerp : Voorstel inzake afbouw exploitatiesubsidie buitensportverenigingen Programma : 6.

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. De werkgroep Gemeenschappelijke Regelingen heeft de volgende reactie gegeven: Volgnr

VOORSTEL AAN DE RAAD. De werkgroep Gemeenschappelijke Regelingen heeft de volgende reactie gegeven: Volgnr Onderwerp Beleidsbegroting 2012 Regionale Ambulancevoorziening Volgnr. 2011-043 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar B.C. Koolstra Afdeling Samenleving Datum voorstel 17 mei 2011 Opiniërende

Nadere informatie

Vervangingsinvesteringen ICT

Vervangingsinvesteringen ICT G M N T B R N B en W voorstel 12INT01468 nderwerp Vervangingsinvesteringen ICT Samenvatting voorstel Uit de post vervangingsinvesteringen C 18.595 onttrekken ten behoeve van reguliere vervangingen ICT

Nadere informatie

9 Stiens, 28 oktober 2015

9 Stiens, 28 oktober 2015 9 Stiens, 28 oktober 2015 Raadsvergadering: 10 december 2015 Voorstelnummer: 2015/49 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: H. Siegersma E-mail: h.siegersma@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

/11/ U betreft oplegbrief bij toekomstvisie Leiderdorp 2025 voor opiniërende raad 19 november 2012

/11/ U betreft oplegbrief bij toekomstvisie Leiderdorp 2025 voor opiniërende raad 19 november 2012 Beleid Cluster Regio en Strategie (071)54 54 836 anierop@leiderdorp.nl Ingekomen Afdeling Kopie - 7 NÜV. mi G e m e e n t e Leiderdorp Cr Gemeente Leiderdorp Leden van de gemeenteraad Willem-Alexanderlaan

Nadere informatie

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen.

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen. Raad VOORBLAD Onderwerp Beleidskader sociaal cultureel werk Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie Behandelwijze Bespreken

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

de Bibliotheek^ Barneveld

de Bibliotheek^ Barneveld GMNT BARNVLD - 3 SP.202 S Z d/^ AFD. Q3 de Bibliotheek^ Barneveld Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 63 3770 AB Barneveld 3 augustus 202 Geahte College, Bijgaand stuur ik u de begroting

Nadere informatie

City Trip. City Trip. mit Scheveningen. City Trip! Den Haag. CityTrip. Auf zum nächsten EXTRATIPPS. City-Faltplan.

City Trip. City Trip. mit Scheveningen. City Trip! Den Haag.  CityTrip. Auf zum nächsten EXTRATIPPS. City-Faltplan. z Ië ë z C U C I XTTI C CT O C ß T 2 z z z O T C O T Oë z O T C T I C // z z ä O x ü C ß O [] 2,5 8 28, T I ë O 2O C 27 70 72 ü ü I0 0 Có Ò, I,,, 27 ( 0) T, 2 z 7 5 Ó z () ü 7 8 0 2 87 z I z 0 U 2 5 Ñ

Nadere informatie

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

Nadere informatie

Aanpassing pakket individuele Wmo voorzieningen

Aanpassing pakket individuele Wmo voorzieningen Aanpassing pakket individuele Wmo voorzieningen 1. Algemeen 2 1.1. aanleiding 1.2 finanieel perspetief 2. Eigen bijdragen 5 3. Woonvoorzieningen 7 3.1 algemeen 3.2 mogelijke besparingen a. zorgen voor

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : 171865 Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : Bert Fintelman : Beleid en Projecten : M. Poel Voorstel aan de raad Onderwerp : Subsidiebeleidskader Sociaal

Nadere informatie

8 Stiens, 28 oktober 2015

8 Stiens, 28 oktober 2015 8 Stiens, 28 oktober 2015 Raadsvergadering: 12 november 2015 Voorstelnummer: 2015/49 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: H. Siegersma E-mail: h.siegersma@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-06-2011 11-063 Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Gevraagde beslissing 1. Instemmen

Nadere informatie

Notitie toekomstig beheer Sport- en ontmoetingscentrum t Cromwiel

Notitie toekomstig beheer Sport- en ontmoetingscentrum t Cromwiel Notitie toekomstig beheer Sport- en ontmoetingscentrum t Cromwiel 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Achtergrond... 3 3. Toekomstig beheer... 3 3.1. Doelstelling toekomstig beheer... 4 4. Kaders... 5 5. Beheervormen...

Nadere informatie

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer Sportaccommodatiebeleid Exploitatie en Beheer Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 Leeswijzer...2 2. Huidige situatie exploitatie en beheer...3 2.1. De binnensportaccommodaties...3 2.2 De buitensportaccommodaties...4

Nadere informatie

GEMEENTE VA EKENS W AARD

GEMEENTE VA EKENS W AARD V GEMEENTE VA EKENS W AARD de Hofnar 15 Postbus 11 555 GA Valkenswaard T (4) 28 4 44 F (4) 24 58 9 gemeente@valkenswaard.nl www.valkenswaard.nl Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Kenmerk

Nadere informatie

Hierbij stuur ik u namens de stichting iverde een open brief gericht aan alle gemeenteraadsleden in Nederland.

Hierbij stuur ik u namens de stichting iverde een open brief gericht aan alle gemeenteraadsleden in Nederland. file://c:\douments and Settines\raeema\Loal Settings\TemD\XPGrr>Wise\526013C... 18-10-2013 pagina 1 van 1 Postbus DIV Den Helder - brief gemeenteraadsleden Van: "M. van Velde - Zeilstra en Partners"

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg miniin iiiiii iiii ii BM1300976 Raadsvergadering 20 juni 2013 Agendanummer Onderwerp Begroting 2014 Veiligheidsregio

Nadere informatie

gemeente Steenbergen

gemeente Steenbergen gemeente Steenbergen De Heen -Dinteloord - Kruisland - Nieuw-Vossemeer- Steenbergen - Welberg uw kenmerk uw brief van ons kenmerk afdeling ontatpersoon doorkiesnr. bijlage(n) motie 9 november 2006 0607728

Nadere informatie

ûjlhlu. Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 Roden, 11 december 2013

ûjlhlu. Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 Roden, 11 december 2013 Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad î Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 BesSuit: ûjlhlu. Roden, 11 december 2013 Onderwerp Privatisering Dörpshuus NijRoon Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

Ontwikkelingsplan sport- en multifunctionele accommodaties

Ontwikkelingsplan sport- en multifunctionele accommodaties ntwikkelingsplan sport- en multifuntionele aommodaties Multifuntioneel in vele opzihten van jong tot oud, daar waar alles samen komt! i i m mm UK Albert Douwsma September 2014 1 Voorwoord De overdekte

Nadere informatie

Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend

Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Stichting SCAG Datum voorstel 14 april 2010 Datum raadsvergadering 15-06-2010 Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend e brief

Nadere informatie

Ons kenmerk U Beh. door K. Suijkerbuijk Afdeling Middelen, Team Financiën

Ons kenmerk U Beh. door K. Suijkerbuijk Afdeling Middelen, Team Financiën Gemeente įí ñ Berven Berge op Zoom 2ÏĨ Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom II III III lil II1:1IE lil II 17 DEC 2015 Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Concretisering Taakstellingen

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 Raadsvergadering: 9 juni 2011 Voorstelnummer: 2011/ 36 Stiens, 30 mei 2011 Behandelend ambtenaar: C. de Val / T. Otter E-mail: c.deval@leeuwarderadeel.nl / t.otter@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

3. het basissubsidiebedrag voor 2018 eenmalig te verhogen met C ,--, zodat het

3. het basissubsidiebedrag voor 2018 eenmalig te verhogen met C ,--, zodat het RAADSVOORSTEL Aan de gemeenteraad. Agendapunt: Datum: 7 19 december 2017 Onderwerp Financiële stukken stichting zwembad "Den Inkel" en subsidieovereenkomst 2018 case: 17001805 programma/paragraaf: sport,

Nadere informatie

Richtlijnen en criteria voor omzetting, splitsing, verplaatsing en nevenvestiging per 1 augustus 1999

Richtlijnen en criteria voor omzetting, splitsing, verplaatsing en nevenvestiging per 1 augustus 1999 OCenW-Regelingen Samenvoegingen in het voortgezet onderwijs, rihtlijnen en riteria voor (en 1 augustus 2000 indien er sprake is van verplaatsing in verband met het betrekken van een andere loatie waarvoor

Nadere informatie

1. de missie, visie en de doelstellingen te onderschrijven als basis voor het nieuwe sportbeleid van de gemeente Winsum;

1. de missie, visie en de doelstellingen te onderschrijven als basis voor het nieuwe sportbeleid van de gemeente Winsum; Vergadering: 6 6 2013 Agendanummer: 5 Status: Informerend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar R.Orleans, 0595 447765 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. R.Orleans) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Onlangs heeft het opheffingsbestuur de jaarrekening 2012 van ISV Zuid-Oost Drenthe voorlopig vastgesteld en aan de deelnemende gemeenten aangeboden.

Onlangs heeft het opheffingsbestuur de jaarrekening 2012 van ISV Zuid-Oost Drenthe voorlopig vastgesteld en aan de deelnemende gemeenten aangeboden. Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 14 0591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. www.emmen.nl ' m m e Aan de ad van de gemeente Emmen Afdeling Diretiestaf team Kaderstelling

Nadere informatie

R.T.G. - Samenleving I

R.T.G. - Samenleving I R.T.G. - Samenleving I Kort verslag van de vergadering van RTG Samenleving I 22 juni 2010; aanvang 19.00 uur. Aanwezig: Voorzitter: de heer Wossink. Leden Rtg: mevrouw Noorman, de heren Eijkelkamp, Van

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 17 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 17 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 17 januari 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Eerste wijziging Algemene subsidieverordening 2014 gemeente Boekel Samenvatting:

Nadere informatie

Stad van Kansen \)ozr \juo l ~^OP p^o^,c^y^

Stad van Kansen \)ozr \juo l ~^OP p^o^,c^y^ Raadsvergadering : 2 3 APR. 2013 Besluit: CÇ Stad van Kansen \)ozr \juo l ~^OP p^o^,^y^ Agendanr.: Voorstelnr.: JŴ' RB2013059 "3 Onderwerp: Herijking kostendekkingsplan gemeentelijk rioleringsplan (GRP)

Nadere informatie

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed.

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed. Vastgoed Plan van Aanpak Plan van aanpak: Vastgoed Bestuurlijk L. van Rekom opdrachtgever L. Mourik opdrachtgever Naam projectleider L. van Hassel Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-

Nadere informatie

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0 Concept Door Pirovano Planeconomie en Grondbeleid In opdracht van de Gemeente Bergen 12 januari 2013 Hoofdstuk: Doel en uitgangspunten INHOUD 1 Doel en uitgangspunten... 3 1.1 Doel van dit rapport... 3

Nadere informatie

Eindrapportage Taskforce. Taskforce bezuinigingsvoorstellen sport : in een Perspectief sportaccommodaties ".

Eindrapportage Taskforce. Taskforce bezuinigingsvoorstellen sport : in een Perspectief sportaccommodaties . voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Kenmerk 14.005912 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 3 juli 2014 Jaargang en nummer 2014-36 Eindrapportage Taskforce. Taskforce bezuinigingsvoorstellen

Nadere informatie

Datum: 20 november 2009 Nummer raadsnota: Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan "Kerkdorp Den Hout, herziening I 2009 (Houtse Heuvel 44)"

Datum: 20 november 2009 Nummer raadsnota: Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Kerkdorp Den Hout, herziening I 2009 (Houtse Heuvel 44) Illl IUI IIII INI IIIIIIII RV.0009082 j ^ kusu gemeente Oosterhout NOTA VOOR DE RAAD Datum: 20 november 2009 Nummer raadsnota: Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan "Kerkdorp Den Hout, herziening I 2009

Nadere informatie

Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 24 mei 2016 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 24 mei 2016 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 24 mei 2016 Corr. nr.: 2016.17323 Onderwerp : Voorstel inzake gerechtelijke uitspraak inzake exploitatievergoedingen buitensportverenigingen

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 8 november 2011 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 8 november 2011 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20099 Datum: 8 november 2011 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: De heer S. Siebenga Behandelend ambtenaar: Mevrouw A. van der Roest Onderwerp: Beleidsmatige heroverweging

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

AGENDA Vergadering regionale agendacommissie

AGENDA Vergadering regionale agendacommissie AGENDA Vergadering regionale agendammissie 25 januari 216 Regiokantoor Tiel Start 18. uur met eenvoudige warme maaltijd Vergadering om 18.3 uur; einde 2. uur 1. pening door voorzitter Roland van Shelven

Nadere informatie

Verdiepingsconsultatie Accommodatiebeleid

Verdiepingsconsultatie Accommodatiebeleid Introductie In het kader vanhet opstellen van het Hollands Kroon is een bezoek aan alle kernen gebracht. De gebruikers van de (gemeentelijke) accommodaties worden geïnformeerd over de Visie en de uitgangspunten.

Nadere informatie

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 23 en 24 juni 2014 : 7 juli 2014 : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 1 mei 2017 R05S013/ z

Datum Agendapunt Documentnummer. 1 mei 2017 R05S013/ z Datum Agendapunt Documentnummer R05S013/ z170021389 Onderwerp Scenario s vernieuwing sportcomplex Initiatiefvoorstel Zeewolde Beoogd effect Uiterlijk per 1 oktober 2017 meerdere scenario s, een advies

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 25 oktober 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Verzoek tennisvereniging i.o. Venhorst Samenvatting om één tennisvereniging

Nadere informatie

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies Raadsvoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft u besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. Via dit voorstel wordt u verzocht een besluit

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad 125/2002. Nummer / datum raadsvergadering / datum vergadering B&W / 25 september 2002 / 20 augustus 2002

Voorstel aan de Raad 125/2002. Nummer / datum raadsvergadering / datum vergadering B&W / 25 september 2002 / 20 augustus 2002 125/22 ummer / datum raadsvergadering / datum vergadering B&W 2.2364 / 25 september 22 / 2 augustus 22 Behandeld in ommissie Beleidsveld GGD-ijmegen e.o. Portefeuillehouder Onderwerp tijdelijke regeling

Nadere informatie

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid Herziening Accommodatiebeleid Agenda voor vanavond Aanleiding herziening Totstandkomen huidig accommodatiebeleid Constateringen huidige tijdgeest Onderbouwing toekomst bestendige kaders voor beleid Insteek

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Samen constructief van start. g januari Bestuursbrief interim-bevindingen gemeente Venlo

Samen constructief van start. g januari Bestuursbrief interim-bevindingen gemeente Venlo Samen onstrutief van start g januari 2017 Bestuursbrief interim-bevindingen 2016 - gemeente Venlo -L pw Aan de gemeenteraad van gemeente Venlo Postbus 3434 5902 RK VENL 9 januari 2017 Referentie: DvB/e99399/GD/ab

Nadere informatie

gemeente roerdalen Raadsvoorstel

gemeente roerdalen Raadsvoorstel Raadsvoorstel _9nderwerp: Besluitvorming Zwembad annex Apollocomplex J!ldiener ~J}~~~unt: ~_ojl~~ge_,,-an _~~rg~~~_e_~!_e_~e_n-",,~!_~~_uder:_s Roer~alen -== Po,!e_~euillehouder: -t J_:G:A.M.den Teulin!5_

Nadere informatie

( ) Roland Meijden van der b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1

( ) Roland Meijden van der b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1 (3-9-2008) Roland Meijden van der - 2008-63 b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1 Onderwerp: Verordening Wmo-platform Giessenlanden De raad van de gemeente Giessenlanden, overwegende

Nadere informatie

IIIIIIIUIIIIUIIIIIIIIIIIIIIIIIIMIIIUIII!

IIIIIIIUIIIIUIIIIIIIIIIIIIIIIIIMIIIUIII! vz Vereniging van Zeeuwse Gemeenten IIIIIIIUIIIIUIIIIIIIIIIIIIIIIIIMIIIUIII! 13.005404 Aan de olleges van burgemeester en wethouders van de Zeeuwse gemeenten 0 ^ R E I M E R S W A A L - 7 MRT 2013 No.

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies Zaaknummer: 00341259 : Collegevoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft de raad besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. U wordt hierna

Nadere informatie

Format Aanvraagformulier Tijdelijk Fonds Jeugdhulp r:: Cl. Ö !!J ... C u. Cl. ... E.C. van der Zijden

Format Aanvraagformulier Tijdelijk Fonds Jeugdhulp r:: Cl. Ö !!J ... C u. Cl. ... E.C. van der Zijden Format Aanvraagformulier Tijdelijk Fonds Jeugdhulp 218-219 Naam organisatie NB er dienen tenminste twee organisaties atief te partiiperen NB2: wanneer (finaniële) opbrengsten verwaht worden bij een andere

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 13.036206 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 10 april 2014 Jaargang en nummer 2014-25 Verzelfstandiging Natuur- en Milieucommunicatie Het college

Nadere informatie

Vestiging Haarlem (statutaire zetel) Postbus WO AR I luumui.de

Vestiging Haarlem (statutaire zetel) Postbus WO AR I luumui.de Sensoor EHTE AANDAHT Gemeente Langedijk Postbus 15 1723ZG NRD-SHARWUDE A.PR 20H ņ!jk dag en naht bel 0900 0767 hat en mail www.sensoor.nl Alkmaar, 8 april 2014, DLr.r W/RAAD Geahte Burgemeester en wethouders,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 10. Aankoop kantoorpand Rabobank te Nieuwleusen. Datum: 2 september 2014.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 10. Aankoop kantoorpand Rabobank te Nieuwleusen. Datum: 2 september 2014. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 10 Onderwerp: Aankoop kantoorpand Rabobank te Nieuwleusen Datum: 2 september 2014 Portefeuillehouder: Decosnummer: 235 Informant: P. la Roi E. p.laroi@dalfsen.nl

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-4-2016 Nummer voorstel: 2016/35 Voor raadsvergadering d.d.: 31-05-2016 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Onderzoek Verzelfstandiging Sport- en welzijnsaccommodaties

Onderzoek Verzelfstandiging Sport- en welzijnsaccommodaties Onderzoek Verzelfstandiging Sport- en welzijnsaccommodaties Concept eindrapportage Gemeente Steenbergen Datum 5 juni 2012 Referentie 1031FB In opdracht van Gemeente Steenbergen Drijver en partners Grindweg

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Verzelfstandiging gemeentelijke voorzieningen. Te besluiten om

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Verzelfstandiging gemeentelijke voorzieningen. Te besluiten om COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Verzelfstandiging gemeentelijke voorzieningen Te besluiten om 1. De Notitie (Intern) verzelfstandigen vast te stellen als leidraad voor de interne en externe verzelfstandiging

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Doel: Het doel is om een kwalitatief

Nadere informatie

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 27 mei 2014

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 27 mei 2014 Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 27 mei 2014 Ingekomen van + Ativiteit: Afgevaardigde: Bouwend Nederland, Bijeenkomst Investeren en onderhouden

Nadere informatie

Interim Beleid Vergunningverlening Veehouderijen i.h.k.v. Leefmilieu (Fijnstof, geur, ammoniak)

Interim Beleid Vergunningverlening Veehouderijen i.h.k.v. Leefmilieu (Fijnstof, geur, ammoniak) regiofood valley II é Interim Beleid Vergunningverlening Veehouderijen i.h.k.v. Leefmilieu (Fijnstof, geur, ammoniak) Gemeenten: Ede, Barneveld, Sherpenzeel, Renswoude Status: Vastgesteld Portefeuillehoudersoverleg

Nadere informatie

De Contourennota van de gemeente Oostzaan is behandeld in de commissievergadering van 20 juni 2016.

De Contourennota van de gemeente Oostzaan is behandeld in de commissievergadering van 20 juni 2016. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Relatie met visiedocument/programmabegroting en relatie met de beoogde maatschappelijke effecten

Relatie met visiedocument/programmabegroting en relatie met de beoogde maatschappelijke effecten G e m e e n t e V o e r e n d a a l Voerendaal, d.d. 7-3-2007 Nummer 2007/3/4 Portefeuillehouder H. Bressers Sector Samenleving Programma Openbare ruimte als visitekaartje Product bibliotheek Onderwerp

Nadere informatie

Aanmelding. o ja o nee. datum aanmelding naam cliëntsysteem maatschappelijk werker. persoonsgegevens

Aanmelding. o ja o nee. datum aanmelding naam cliëntsysteem maatschappelijk werker. persoonsgegevens datum aanmelding naam liëntsysteem maatshappelijk werker Aanmelding persoonsgegevens bekend bij AMW andere hulpverlener datum intake datum intakevergadering probleem volgens liënt opmerkingen van verwijzer

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 11 ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 11 ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Kraan, Cisca van der OCSW S2 RAD: RAD151103 dinsdag 3 november 2015 BW: CRO150922 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 3 november 2015 Portefeuillehouder : G.J.W. Gabriëls Behandelend

Nadere informatie

Onderwerp Huur- en subsidiesystematiek accommodaties en invulling bezuinigingsopdracht

Onderwerp Huur- en subsidiesystematiek accommodaties en invulling bezuinigingsopdracht Raadsvoorstel Agendapunt: 4 A Onderwerp Huur- en subsidiesystematiek accommodaties en invulling bezuinigingsopdracht Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 15 januari 2014 4 februari

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Datum 29 mei 2018 Zaaknummer Portefeuille Economie, innovatie en financiën J.H.M. Goijaarts

Datum 29 mei 2018 Zaaknummer Portefeuille Economie, innovatie en financiën J.H.M. Goijaarts Raadsvoorstel Datum 29 mei 2018 Zaaknummer 194891568 Portefeuille Economie, innovatie en financiën J.H.M. Goijaarts Onderwerp : Algemeenbelangbesluit Wet markt en overheid Samenvatting Op grond van de

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Bedrijfsvoering 31 oktober 2013 Toetreding tot de gemeenschappelijke regeling BsGW per

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Bedrijfsvoering 31 oktober 2013 Toetreding tot de gemeenschappelijke regeling BsGW per Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- Bedrijfsvoering 31 oktober 2013 onderwerp Toetreding tot de gemeenschappelijke regeling BsGW per 1-1-2014 22683 zaakkenmerk Inleiding Op 10 november 2010

Nadere informatie

RAADSVERGADERING d.d. 9 november 2017

RAADSVERGADERING d.d. 9 november 2017 RAADSVERGADERING d.d. 9 november 2017 Zaaknummer Z-17-009120 Voorstelnummer DOC-17-028100 Onderwerp Subsidieplafonds 2018 Agendapunt Portefeuillehouder(s) Joset Fit Afdelingshoofd(en) Dennis Wering Besluit

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar A. Venema, (t.a.v. AA. Venema)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar A. Venema, (t.a.v. AA. Venema) Vergadering: Agendanummer: 9 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar A. Venema, 0595 447724 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. AA. Venema) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

*ZEA7B414146* Raadsvergadering d.d. 20 december 2016.

*ZEA7B414146* Raadsvergadering d.d. 20 december 2016. *ZEA7B414146* Raadsvergadering d.d. 20 december 2016. Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.16-41533/DV.16-643, afdeling Samenleving. Sellingen, 8 december 2016 Onderwerp: Visie Sport & Bewegen Westerwolde 2018-2022

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT Doetinchem, 1 juli Overeenkomsten met Sportcentrum Rozengaarde bv

Aan de raad AGENDAPUNT Doetinchem, 1 juli Overeenkomsten met Sportcentrum Rozengaarde bv Aan de raad AGENDAPUNT 12.5 Overeenkomsten met Sportcentrum Rozengaarde bv Voorstel: 1. in te stemmen met de met Sportcentrum Rozengaarde bv te sluiten overeenkomst tot koop en verkoop van activa en passiva

Nadere informatie

VASTSTELLEN BELEIDSKADERS GEMEENSCHAPSACCOMMODATIES

VASTSTELLEN BELEIDSKADERS GEMEENSCHAPSACCOMMODATIES VASTSTELLEN BELEIDSKADERS GEMEENSCHAPSACCOMMODATIES Presentatie Schakels in dorp en wijk Marco Kerstens (BMC Advies) Presentatie Vervolg op Schakels in dorp en wijk Lex van Marcke, projectleider/beleidsadviseur

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 16

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 16 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 16 Raadsvergadering: 16 februari 2012 Voorstelnummer: 2011/46 Stiens, 2 februari 2012 Behandelend ambtenaar: T. Otter E-mail: t.otter@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058 257 66

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 31 mei Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 31 mei Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 31 mei 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Concept begroting ODBN 2017 Samenvatting De gemeente Boekel werkt op diverse beleidsgebieden

Nadere informatie

De conceptbegroting 2015 wordt het Algemeen Bestuur in de vergadering van 25 juni 2015 ter vaststelling voorgelegd.

De conceptbegroting 2015 wordt het Algemeen Bestuur in de vergadering van 25 juni 2015 ter vaststelling voorgelegd. 15.008023 Z^MļS Z1M1S Zeeuwse Muziekshool Gemeentebestuur van Reimerswaal Postbus 70 4416 ZH Kruiningen Datum Plaats nderwerp Kenmerk Verzonden 31 maart Middelburg oneptbegting 15-018 Bv deelnemende gemeenten,

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: 4.2 Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty

Nadere informatie