Bent u een vereniging of organisatie die vaak te maken heeft met mensen die leven in armoede?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bent u een vereniging of organisatie die vaak te maken heeft met mensen die leven in armoede?"

Transcriptie

1 Bent u een vereniging of organisatie die vaak te maken heeft met mensen die leven in armoede? In de stad Groningen hebben inwoners een laag tot zeer laag inkomen en groeit één op de vijf kinderen op in een arm gezin. De gemeente Groningen vindt het belangrijk dat iedereen zich bewust is dat genoeg eten, een fatsoenlijk huis en degelijke kleren niet altijd vanzelfsprekend is. Om het bewustzijn rondom armoede te vergroten en om armoede in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren, hebben een aantal organisaties hun krachten gebundeld door gezamenlijk voorlichting en trainingen te verzorgen rondom het thema armoede. MJD coördineert voor de gemeente Groningen deze voorlichting en trainingen waarover u meer leest in deze folder.

2 Voorlichting Om het bewustzijn te vergroten kan er bij u in de (studenten) vereniging, de kerk, ondernemersclub, serviceclub of winkeliersvereniging een korte voorlichting gegeven worden van circa 30 minuten of een circa 2 uur durend programma met activiteit gericht op bewustzijns vergroting. Een programma op maat is ook mogelijk. Trainingen Naast voorlichting aan verenigingen organiseert de gemeente Groningen in samenwerking met MJD ook trainingen voor professionals en vrijwilligers om hen meer te leren over armoede en alles wat daar bij hoort. Het valt namelijk niet altijd mee om gesprekken te voeren met mensen die in armoede leven of aan te sluiten bij de beleving van minima, laat staan het juiste advies te geven.

3 1. Training Armoede dichtbij De training Armoede dichtbij is bedoeld voor iedereen die in hun (vrijwilligers)werk te maken heeft met mensen die leven onder de armoedegrens. De training bestaat uit twee gedeelten, een theoretische basistraining en een vervolgtraining waarin vooral ervaringen worden uitgewisseld. Doel basistraining Deelnemers leren effectiever om te gaan met mensen met een minimuminkomen. Hierdoor kunnen zij beter aansluiten bij de be leving van mensen die leven in armoede en passende antwoorden hebben op de behoefte van mensen met een laag inkomen. Wat is armoede. Feiten en fabels rondom armoede. Scenario s van armoedebeleving. Signalen en valkuilen. Regelingen en voorzieningen in het Minimaloket. De theorie wordt tot leven gebracht door een kaartspel en filmpjes. Verder is er tijdens de training voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. De gewenste groepsgrootte is 8-15 personen (duur 3 uur). De training wordt gegeven door diverse trainers vanuit de gemeente Groningen, WIJ Groningen, Stichting Solidair Groningen en Drenthe en MJD Stichting Vlechter. Doel vervolgtraining Tijdens de terugkomtraining is er veel ruimte om eigen ervaringen in te brengen en deze met elkaar te bespreken. Wat heeft de deelnemer van de training in de praktijk gebracht? Waar loopt de deelnemer tegenaan? Er worden ervaringen en casussen met elkaar besproken. Theoretische verdieping.

4 2. Training Geweldloze communicatie; how to connect De focus in de training ligt op het aanleren van gesprekstechnieken en sluit aan op de training Armoede dichtbij maar kan ook apart gevolgd worden. Doel Het aanreiken van praktische handvaten op het gebied van communicatie. Er wordt ingegaan op gespreks- en communicatietechnieken en motivaties van behoeften van mensen. Motivaties en behoeften: van jezelf en van de ander. Link met de training Armoede dichtbij. Geweldloze communicatie. Oefenen van gespreksvaardigheden aan de hand van casussen. Communicatie tussen jezelf en de ander. De gewenste groepsgrootte is 8-15 personen (duur 3 uur). De training wordt gegeven door Solidair Groningen & Drenthe.

5 3. Training Schaarste: hoe armoede ons gedrag bepaalt De training gaat in op de psychologische gevolgen van armoede op het brein en het gedrag en de keuzes die hieruit voortvloeien. Doel Het leven in langdurige armoede veroorzaakt schaarste in het brein van mensen. Veel mensen komen in een overlevingsstand terecht en ervaren stress. Zij moeten onder druk continue (financiële) keuzes maken en verliezen het overzicht. Deze training geeft inzicht in wat er in het brein gebeurt van mensen die leven in armoede en wat voor gevolgen dit heeft voor hun dagelijkse handelen. Daarnaast biedt de training ook handvatten om vroegtijdig de signalen van schaarste te signaleren, zodat verergering van de situatie kan worden voorkomen en er op een effectieve manier hulp kan worden geboden. De training is bedoeld voor dienstverlenende organisaties zoals woningcorporaties, energiebedrijven, zorgverzekeraars maar ook voor professionals en vrijwilligers binnen het sociale domein en onderwijs die hiermee te maken hebben. Voorlichting over hoe het brein werkt bij schaarste (langdurige armoede), gebaseerd op onderzoeksgegevens uit het boek Schaarste, hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen; Groepsactiviteit waarin kunstmatig bandbreedte verlies wordt gesimuleerd; Werken met een casus vanuit de praktijk; Evaluaties, eigen ervaringen en discussierondes. Tijdens de training wordt op verschillende momenten en manieren gebruik gemaakt van een professionele ervaringsdeskundige. De gewenste groepsgrootte is 8-14 personen (duur 3 uur). De training wordt gegeven door MJD Stichting Vlechter.

6 4. Training Het andere gezicht van de stad In deze training krijgt armoede een gezicht. Ervaringsdeskundigen vertellen over hun leven onder de armoedegrens. De training is gebaseerd op het boekje Hier valt niets te halen? met daarin zeven portretten van mensen die leven in armoede. Doel Door een persoonlijk verhaal over armoede krijgen de deelnemers inzicht in hoe iemand arm kan worden en hoe het is om arm te zijn. Wat voor impact heeft armoede op je maatschappelijke positie en sociale leven? Hoe houd je je staande? Wat voor creatieve oplossingen vind je om met deze situatie om te gaan? De training is interactief. Werken met een casus uit de praktijk ( huishoudboekje ). Ervaren wat een inkomensval of schuldsanering kan betekenen. Een ervaringsdeskundige vertelt over het leven in armoede. De gewenste groepsgrootte is 8-10 personen (duur 2 uur). De training wordt gegeven door Stichting Sint Martinus Pronkjewailn. Een combinatie van de training Armoede dichtbij en Het andere gezicht van de stad is ook mogelijk.

7 5. Training Omgaan met (verborgen) armoede op school Ouders en kinderen houden armoede vaak goed verborgen. Toch leeft een op de vijf kinderen rond de armoedegrens. In sommige klassen geldt dit zelfs voor een meerderheid van de kinderen. Doel De training geeft op verschillende niveaus handvatten voor het signaleren, bespreekbaar maken en hoe te handelen bij (verborgen) armoede op school. De training gaat afhankelijk van de situatie op de school in op de volgende vragen: Wat zijn de signalen van (verborgen) armoede? Hoe maak je armoede bespreekbaar? Hoe bescherm je een kind tegen vervelende opmerkingen of uitsluiting? Wanneer grijp je in, wanneer verwijs je door? Wie is waarvoor verantwoordelijk op school? Bij welke aantallen is specifiek beleid nodig en hoe ziet dat eruit? Door vooraf een intakegesprek met de school te hebben kan zoveel mogelijk een training op maat geboden worden. In deze training spelen ervaringen van ouders een belangrijke rol. De gewenste groepsgrootte is max. 10 personen (duur 2 uur). De training wordt gegeven door verschillende trainers vanuit de gemeente, Solidair Groningen & Drenthe, MJD en brugfunctionarissen.

8 6. Gastles Ieder kind telt mee Gemiddeld zitten er in iedere klas drie leerlingen die opgroeien in armoede. Armoede kan een negatief effect hebben op de leerprestaties en het meedoen van het kind in de klas. Door het project Ieder kind telt mee krijgen kinderen uit groep 7 en 8 gastlessen over armoede. Door gebruik te maken van verschillende werkvormen worden kinderen uitgenodigd zich te verplaatsen in een ander kind om te voelen wat het betekent om weinig geld te hebben. Kinderen leren meer over armoede, zowel inhoudelijk als gevoelsmatig. De leerkracht is bij deze lessen aanwezig en kan nazorg bieden. Het kinderen-en-armoede-spel wordt als effectief middel om met elkaar in gesprek te blijven, aangeboden aan de school. Doel Het bespreekbaar maken van armoede en het creëren van bewustwording rondom armoede bij zowel kinderen als leerkrachten. De gastlessen worden gegeven op school door Solidair Groningen & Drenthe (duur 1 uur).

9 Maatwerktrainingen mogelijk Omdat wij ons kunnen voorstellen dat u voor uw organisatie een training wenst die toegespitst is op een specifieke doelgroep kunnen wij een maatwerktraining samenstellen. Een combinatie van bovenstaande trainingen verzorgen wij ook. Kosten De trainingen worden in principe vergoed door de gemeente Groningen. Voor sommige trainingen wordt een eigen bijdrage gevraagd. Informatie en aanvragen Voor meer informatie en het aanvragen van een training of voorlichting kunt u contact opnemen met Training, Innovatie & Advies van MJD Vlechter, tel of u kunt mailen naar trainingenadvies@mjd.nl

10 MJD IS ONDERDEEL VAN STICHTING VLECHTER Leonard Springerlaan KB Groningen T E info@mjd.nl I

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING Armoede in Nederland neemt toe, steeds meer mensen staan aan de zijlijn en kunnen sociaal, economisch en maatschappelijk niet mee doen. Uitstroom uit armoede lukt

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland

Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland MJD biedt rond dit thema de volgende diensten: 1 Training Signalering radicalisering en polarisatie 2 Workshop Jeugd en extremisme 3 Training Train de Trainer

Nadere informatie

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Alle ouders met kinderen tot 4 jaar die in ons werkgebied wonen. Pedagoog. 4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Dit aanbod is gericht op kinderen die naar de basisschool gaan en hun ouders.

Nadere informatie

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk 2018-2020 Rijswijk, juni 2018 Rochelle Heerema, kwartiermaker Situatie Ondanks allerlei inspanningen van overheid en maatschappelijke organisaties groeit

Nadere informatie

Algemene basisvoorlichting

Algemene basisvoorlichting Algemene basisvoorlichting Voorlichting van 2 uur. DATUM De datum wordt in onderling De voorlichting wordt op locatie gegeven. Maximaal 25 deelnemers. De voorlichting kost _ 265. U weet welke soorten drugs

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken Hoe vaak gebeurt het dat een collega vraagt of je op het laatste moment nog even wilt meelezen met een

Nadere informatie

Positief opvoeden en opgroeien. Veerkracht Thuis biedt begeleiding bij opvoedproblemen en (echt)scheidingen.

Positief opvoeden en opgroeien. Veerkracht Thuis biedt begeleiding bij opvoedproblemen en (echt)scheidingen. Positief opvoeden en opgroeien Veerkracht Thuis biedt begeleiding bij opvoedproblemen en (echt)scheidingen. Soms zijn er gebeurtenissen die ervoor zorgen dat kinderen, jongeren en gezinnen (tijdelijk)

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

VrijwilligersAcademie: Trainingen en cursussen, najaar 2017

VrijwilligersAcademie: Trainingen en cursussen, najaar 2017 VrijwilligersAcademie: Trainingen en cursussen, najaar 2017 SEPTEMBER 2017 Coachingsvaardigheden Budgetcoaching, hoe doe je dat? Hoe stimuleert u de cliënt om weloverwogen keuzes te maken en zelf de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

ARMOEDEBELEID & MOBILITY MENTORING GEMEENTE HARDENBERG

ARMOEDEBELEID & MOBILITY MENTORING GEMEENTE HARDENBERG ARMOEDEBELEID & MOBILITY MENTORING GEMEENTE HARDENBERG BELEIDSPLAN LEVEN ZONDER GELDSTRESS 2018-2020 1. Eenvoudig en benaderbaar aanspreekpunt voor elke inwoner We hopen door het vereenvoudigen van de

Nadere informatie

Trainingen in omgaan met agressie

Trainingen in omgaan met agressie Omgaan met agressieve klanten is onderdeel van het werken bij een woningcorporatie. Uw medewerkers hebben vast al eerder agressietrainingen gevolgd. Toch blijft dit een punt van aandacht. Het verschil

Nadere informatie

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT Training en ondersteuning in mentaal fit werken 2 Gezond Werken Gezonde werknemers gaan met plezier naar het werk. Ze zijn geestelijk fit en blijven fit. Gezonde werkdruk biedt

Nadere informatie

Voor leerlingen Pagina 4-5 gastlessen vooroordelen lesmateriaal informatie voor werkstukken

Voor leerlingen Pagina 4-5 gastlessen vooroordelen lesmateriaal informatie voor werkstukken Zij zijn stom, gemeen, lelijk... Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen en docenten respectvol met elkaar omgaan. Ieder1Gelijk geeft daarom op basisscholen voorlichting

Nadere informatie

Ons aanbod. Voor leerlingen. Pagina 4-5. gastlessen vooroordelen lesmateriaal informatie voor werkstukken. Voor team en management.

Ons aanbod. Voor leerlingen. Pagina 4-5. gastlessen vooroordelen lesmateriaal informatie voor werkstukken. Voor team en management. Zij zijn stom, gemeen, lelijk... Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen en docenten respectvol met elkaar omgaan. Ieder1Gelijk geeft daarom op basisscholen voorlichting

Nadere informatie

Workshop Verbindend communiceren

Workshop Verbindend communiceren Workshop Verbindend communiceren Verbindend communiceren, krachtig en van hart-tot-hart Verbindend communiceren staat in het teken van écht contact maken met jezelf en de ander. Helder en effectief communiceren

Nadere informatie

Smart met geld Inspiratiedag Gezond Budget SAM

Smart met geld Inspiratiedag Gezond Budget SAM Smart met geld Inspiratiedag Gezond Budget SAM Voorstellen: MEE NL Trainer Smart met Geld Hogeschool Utrecht Kenniscentrum Sociale Innovatie Lectoraat Participatie en stedelijke ontwikkeling. Bibian Hengeveld

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen School en computers School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een

Nadere informatie

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de scholing voor vrijwilligers die actief zijn binnen Humanitas. In dit overzicht treft u een

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Workshop Stressmanagement, minder werkdruk en meer ontspanning

Workshop Stressmanagement, minder werkdruk en meer ontspanning Workshop Stressmanagement Workshop Stressmanagement, minder werkdruk en meer ontspanning Stress op de werkvloer is onoverkomelijk. Wel kun je leren hiermee om te gaan. Tijdens de workshop Stressmanagement

Nadere informatie

Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies. basisscholen

Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies. basisscholen Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies basisscholen Zíj zijn stom, gemeen, lelijk Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen

Nadere informatie

Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam!

Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam! Pagina 1 van 5 Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam! Informatiebrief voor directie en management van (potentiële) afnemers van diensten van de Vrijwilligersacademie Amsterdam. Wij willen u allereerst

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Wat kies jij uit de schijf van 5?

Wat kies jij uit de schijf van 5? Goed bezig 2016 Wat kies jij uit de schijf van 5? Alsjeblieft! Dit is het Goed Bezig trainingsaanbod voor 2016. Doel is samen werken aan goede persoonlijke balans. De trainingen zijn bedoeld voor medewerkers

Nadere informatie

Discriminatie? Niet in onze school!

Discriminatie? Niet in onze school! Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies voortgezet onderwijs Hé homo, doe s normaal! Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij jongeren nodig?! 4 Praktische informatie 5 Het

Nadere informatie

Discriminatie? Niet in onze school!

Discriminatie? Niet in onze school! Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies voortgezet onderwijs Hé homo, doe s normaal! Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen

Nadere informatie

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 1. Morele dilemma discussie methode 50 minuten Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen Benodigdheden: klaslokaal of andere ruimte, stoelen in kring, ruimte in

Nadere informatie

Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare

Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare zorg Regio Arnhem Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg Dit is een toelichting bij het instrument Effectenanalyse

Nadere informatie

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Sport werkt! Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Leer optimaal samenwerken, omgaan met stress en effectief communiceren Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij

Nadere informatie

Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding van kinderen in het algemeen, de informatie is heel goed over te dragen naar andere manieren van werken.

Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding van kinderen in het algemeen, de informatie is heel goed over te dragen naar andere manieren van werken. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE LICHAAMSBEWUSTZIJN Verbinden van het mentale, het fysieke en het emotionele Toegankelijk, bruikbaar, leerzaam en nuttig! Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding

Nadere informatie

Dalton Skills. 2 e leerjaar. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. 2 e leerjaar. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills 2 e leerjaar Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College in Dalton Skills. Dit geldt

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

OVERZICHT TRAININGEN

OVERZICHT TRAININGEN OVERZICHT TRAININGEN 2 INHOUD INLEIDING... 5 VISIE OP LEREN... 6 REFLECTIE IS HET HART VAN DE VRIJWILLIGERSACADEMIE... 6 TRAININGSAANBOD... 6 KWALITEIT... 7 LEERDOELEN EN DE PRAKTIJK... 7 OVERZICHT IN

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

MOBILITY MENTORING Waarom is het interessant voor NL?

MOBILITY MENTORING Waarom is het interessant voor NL? MOBILITY MENTORING Waarom is het interessant voor NL? Nadja Jungmann Lector Schulden en Incasso Hogeschool Utrecht De aanleiding. Schulden waren de aanleiding Randomised Controled Trial wees uit dat een

Nadere informatie

Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon?

Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon? Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon? Dan vind je hier alle informatie Data komende training: Zaterdag 23 mei 9.30-16.30 Zaterdag 6 juni 9.30-16.30 Zaterdag 27 juni 9.30-16.30 Zaterdag 11 juli 9.30-16.30

Nadere informatie

Meldcode kindermishandeling

Meldcode kindermishandeling Meldcode kindermishandeling een training voor professionals www.viermin.nl De training Meldcode Kindermishandeling richt zich op: - Signaleren: het kunnen, willen en durven signaleren van kindermishandeling

Nadere informatie

Opleidingsgids Compaijen C&C

Opleidingsgids Compaijen C&C Opleidingsgids Compaijen C&C Compaijen Crisismanagement & Communicatie, Johan Huizingalaan 763A, 1066 VH Amsterdam E: tom@compaijen.com; T: 020-2617649; KvK: 67578713; www.compaijen.com 1 De opleidingen

Nadere informatie

TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid

TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid Training voor medewerkers die binnen hun bedrijf als vertrouwenspersoon optimaal willen functioneren. Training vertrouwenspersonen

Nadere informatie

Workshop Verbindend communiceren, met gevoel en zonder conflict

Workshop Verbindend communiceren, met gevoel en zonder conflict Workshop Verbindend communiceren Workshop Verbindend communiceren, met gevoel en zonder conflict Tijdens werkrelaties is eenrichting communiceren een veel voorkomende valkuil; we zenden te veel en ontvangen

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

De workshop Stressmanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Stressmanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Stressmanagement Stressmanagement, hoe word jij stress de baas? Stress. daar kunnen we allemaal over meepraten. Een beetje stress kan geen kwaad. Somt helpt het ons optimaal te presteren. Maar

Nadere informatie

Archipel Kenniscentrum. Archipel Academie. Trainingen Agressie. het gevoel van samen

Archipel Kenniscentrum. Archipel Academie. Trainingen Agressie. het gevoel van samen Archipel Kenniscentrum en Archipel Academie Trainingen Agressie het gevoel van samen 2014 Archipel Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Archipel worden openbaar

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

De workshop Man/vrouw energie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Man/vrouw energie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Man/vrouw energie Man/vrouw energie, (hoe) werkt dat? Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. Dit wereldwijd bekende boek van John Gray beschrijft de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

DRIEDAAGSE TRAINING VERLIESKUNDE IN COACHING

DRIEDAAGSE TRAINING VERLIESKUNDE IN COACHING DRIEDAAGSE TRAINING VERLIESKUNDE IN COACHING Driedaagse training Verlieskunde in Coaching - Juni 2019 1 Met jou kwam een nog vreemd verdriet waarop ik een leven lang gewacht heb Het kwam uit je ogen in

Nadere informatie

De workshop Kleurenanalyse wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Kleurenanalyse wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Kleurenanalyse Kleurenanalyse, ontdek de kracht van kleur Dagelijks zijn we in contact met mensen bij wie we een goede indruk willen achterlaten, bijvoorbeeld tijdens een netwerkgesprek, sollicitatiegesprek,

Nadere informatie

Stichting Leergeld Zoetermeer. Alle kinderen doen mee!

Stichting Leergeld Zoetermeer. Alle kinderen doen mee! Stichting Leergeld Zoetermeer Alle kinderen doen mee! Leergeld onbezoldigd bestuur Onbezoldigd bestuur waardoor maximale inzet van gelden t.b.v. de doelgroep komen. Bestuur: Marco Sikkel (Voorzitter/publieke

Nadere informatie

Inspiratiesessie kinderarmoede

Inspiratiesessie kinderarmoede Inspiratiesessie kinderarmoede Nationaal Congres Onderwijs, Ouders & Jeugdhulp Hans Christiaanse & Alinda Scheepers HansH De cijfers 292.000 kinderen groeiden in 2016 op in een huishouden met een laag

Nadere informatie

Wegkijken is geen optie

Wegkijken is geen optie Wegkijken is geen optie Lokale paragraaf aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling gemeente Buren 1 Inhoud Inleiding.. 3 1. Oorzaken huiselijk geweld en kindermishandeling.. 4 2. Uitgangspunten....5

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Stap voor stap op weg naar een nieuwe samenleving 1 Gemeenten krijgen de komende jaren steeds meer taken in de ondersteuning van inwoners

Nadere informatie

Opleidingsgids Compaijen C&C

Opleidingsgids Compaijen C&C Opleidingsgids Compaijen C&C Compaijen Crisismanagement & Communicatie, Johan Huizingalaan 763A, 1066 VH Amsterdam E: tom@compaijen.com; T: 020-2617649; KvK: 67578713; www.compaijen.com 1 De opleidingen

Nadere informatie

Opleiding Verlieskunde Verborgen Verlies

Opleiding Verlieskunde Verborgen Verlies Opleiding Verlieskunde Verborgen Verlies Perspectief bij verandering Wie geleerd heeft verborgen verlies te signaleren en hanteren, zal zich zekerder voelen en het contact vol vertrouwen aangaan om zo

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

SAMEN STERK VOOR EEN BETERE AANPAK VAN SCHULDEN EN ARMOEDE

SAMEN STERK VOOR EEN BETERE AANPAK VAN SCHULDEN EN ARMOEDE SAMEN STERK VOOR EEN BETERE AANPAK VAN SCHULDEN EN ARMOEDE 20 juni 2016 Hoogezand Conferentie CMO STAMM 1 Wie zijn wij? Annalies Usmany-Dallinga Wethouder Appingedam Bert Nederveen Wethouder Zuidhorn Beiden

Nadere informatie

Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie

Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie Workshop Vitaliteit Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie Vitaliteit staat steeds vaker bij bedrijven op de prioriteitenlijst. En terecht, vitale medewerkers zijn onder andere

Nadere informatie

Workshops en lezingen

Workshops en lezingen Workshops en lezingen Donderdag 16 maart 2017 van 19:00 tot 21:45 uur Workshop Inhoud Doelgroep Voor Voor wie? 1. Ervaringscircuit Een interactieve workshop waarin je beleeft hoe het is om een te hebben.

Nadere informatie

Workshop Kernkwadranten, op zoek naar jouw sterke eigenschappen

Workshop Kernkwadranten, op zoek naar jouw sterke eigenschappen Workshop Kernkwadranten Workshop Kernkwadranten, op zoek naar jouw sterke eigenschappen Wil jij jezelf beter leren kennen? Wil jij weten wat jouw sterke eigenschappen zijn en hoe je deze kunt benutten?

Nadere informatie

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg?

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Ruim 10% van de Nederlandse bevolking leeft in armoede. Ongeveer 7% van de kinderen in de provincie Groningen groeit op in een gezin dat

Nadere informatie

De eerste stap de eerste stap de eerste stap Herhaling BHV Basis Gordon Knap lastig Basis Knap lastig Pro Startblokken Vroeg signalering

De eerste stap de eerste stap de eerste stap Herhaling BHV Basis Gordon Knap lastig Basis Knap lastig Pro Startblokken Vroeg signalering De eerste stap wordt geconfronteerd met een vermindering van het aantal kindplaatsen. Ook is er een terugloop in inkomsten vanuit subsidiebronnen. Het MT heeft een opleidingsplan vastgesteld voor 2013

Nadere informatie

Module Overvloed en rijkdom omarmen

Module Overvloed en rijkdom omarmen Module Overvloed en rijkdom omarmen In deze module gaan we nog wat dieper in op jouw relatie met geld en het ontvangen van overvloed. Veel coaches, therapeuten en trainers werken heel hard maar verdienen

Nadere informatie

Vrijwilligersacademie

Vrijwilligersacademie Vrijwilligers Academie Drechtsteden Cursusoverzicht najaar 2013 Vrijwilligersacademie www.vrijwilligoppad.nl De Vrijwilligers Academie Drechtsteden is de plek waar vrijwilligers of mensen die vrijwilliger

Nadere informatie

CONVENANT OMMEN ARMOEDEVRIJ

CONVENANT OMMEN ARMOEDEVRIJ CONFERENTIE OMMEN ARMOEDEVRIJ CONVENANT OMMEN ARMOEDEVRIJ Een gemeentebreed verbond tegen armoede en sociale uitsluiting In de gemeente Ommen zijn huishoudens die vaak jarenlang leven van een inkomen rond

Nadere informatie

Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk

Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk Workshop Netwerken Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk Breekt het zweet je uit als je het woord netwerken hoort? Toch netwerken we overal, ook jij: in de rij bij de bakker,

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

7 eigenschappen effectief leiderschap

7 eigenschappen effectief leiderschap 7 eigenschappen effectief leiderschap Onderwerpen Achtergrond Doel van de training 7 eigenschappen effectief leiderschap Kennis aanreiken eigenschap 1-7 Samenvatting Opdracht persoonlijk leiderschap Algemeen

Nadere informatie

Sterk in communicatie. Wil je effectiever communiceren en je beïnvloedend vermogen vergroten op een wijze die bij je past?

Sterk in communicatie. Wil je effectiever communiceren en je beïnvloedend vermogen vergroten op een wijze die bij je past? Sterk in communicatie Wil je effectiever communiceren en je beïnvloedend vermogen vergroten op een wijze die bij je past? Sterk in communicatie (5 dagen) In veel functies en ook in je privéleven staat

Nadere informatie

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit Training Persoonlijke Effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

seksuele diversiteit op school

seksuele diversiteit op school Aandacht voor seksuele diversiteit op school Voorlichting en onderwijs Leerlingen die lesbisch, homo, bi of transgender (lhbt er) zijn worden op school nog té vaak gepest en uitgescholden. Volgens de PestThermometer

Nadere informatie

16 februari 2015 schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 12

16 februari 2015 schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 12 Lijster eens Lijsterhof 6, 3772 AA Barneveld www.obs-delijster.nl 16 februari 2015 schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 12 Van de directie In de laatste Lijstereens voor de voorjaarsvakantie aandacht voor

Nadere informatie

Altijd arm?! S t a n d v a n z a k e n o n d e r z o e k. Sanne Visser / Gea Groothuis / Dirk Strijker / Arjen Edzes / Richard Rijnks

Altijd arm?! S t a n d v a n z a k e n o n d e r z o e k. Sanne Visser / Gea Groothuis / Dirk Strijker / Arjen Edzes / Richard Rijnks 1 Altijd arm?! S t a n d v a n z a k e n o n d e r z o e k Sanne Visser / Gea Groothuis / Dirk Strijker / Arjen Edzes / Richard Rijnks 2 IST GEEN VETPOT? Sanne Visser / Arjen Edzes / Dirk Stijker / Richard

Nadere informatie

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Een zaak van iedereen! Wat is armoede? Geen centen Opboksen Schaamte Schrik, bang zijn Isolement Vreet energie Gebrek aan kansen Verlies van zelfvertrouwen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Stichting. Goed. met. Training, voorlichting & scholing. voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft

Informatiebrochure. Stichting. Goed. met. Training, voorlichting & scholing. voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft Informatiebrochure Stichting Goed met Training, voorlichting & scholing voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft Waar denkt u aan bij het woord psychiatrie? Gek Geuzennaam of stigma? Psychiatrie

Nadere informatie

Zelf meer regie. Mentaal fit. Een training voor zorgprofessionals gericht op vitaliteit en energiemanagement

Zelf meer regie. Mentaal fit. Een training voor zorgprofessionals gericht op vitaliteit en energiemanagement Zelf meer regie Mentaal fit Een training voor zorgprofessionals gericht op vitaliteit en energiemanagement Mentaal fit Je bent enorm gedreven, je doet je werk met veel passie en bezieling en je hebt een

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren Managementworkshops Door de toenemende dynamiek in de zorg verandert de rol van de leidinggevende. Een leidinggevende krijgt te maken met: Decentralisatie van verantwoordelijkheden Groter wordende span

Nadere informatie

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren Managementworkshops Door de toenemende dynamiek in de zorg verandert de rol van de leidinggevende. Een leidinggevende krijgt te maken met: Decentralisatie van verantwoordelijkheden Groter wordende span

Nadere informatie

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs.

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. Thema s: Natuur en milieu, Mediawijsheid, Ondernemend Onderwijs en financiële educatie en Burgerschap Jongeren voorbereiden op hun actieve

Nadere informatie

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers Wmo-werkplaats Twente Scholingshandleiding voor cursist en trainer Samenwerken met vrijwilligers De vrijwilliger als vanzelfsprekende partner in zorg en welzijnswerk juli 2011 Saxion. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Productsheet Mentale Vitaliteitscampagne In Balans

Productsheet Mentale Vitaliteitscampagne In Balans Productsheet Mentale Vitaliteitscampagne In Balans Contractant: Cenzo B.V. Leverancier: Doel: Doelgroep: Cenzo-partner OEEC (Open en Eerlijk Coaching) Het doel van deze campagne is het op een laagdrempelige

Nadere informatie

Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod

Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod Coaching on the Job Over Coaching on the Job Begin 2016 is er in samenwerking met STEK en IJsselkids gestart met de pilot Coaching on the Job.

Nadere informatie

Evaluatie armoederegelingen 2017 Ridderkerk

Evaluatie armoederegelingen 2017 Ridderkerk Evaluatie armoederegelingen 2017 Ridderkerk Inhoudsopgave Inleiding... 2 Opvallende cijfers... 2 Nader inzoomen op de minimaonderdelen... 3 Kwijtschelding gemeentelijke belastingen... 3 Bijzondere bijstand

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College terecht in Dalton Skills. Dit geldt ook

Nadere informatie

MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL. aandacht ontspanning zelfvertrouwen

MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL. aandacht ontspanning zelfvertrouwen MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL aandacht ontspanning zelfvertrouwen Mindfulness voor de professional aandacht. ontspanning. zelfvertrouwen Introductie Leidinggevenden en medewerkers op verantwoordelijke

Nadere informatie

Spring Werkboek 1 - speciaal voor niveau 1 en 2!

Spring Werkboek 1 - speciaal voor niveau 1 en 2! Spring Lesbrief 10 Werkboeken Spring Werkboek 1 - speciaal voor niveau 1 en 2! Geïntegreerde lessen zonder computer Spring zoals ik gewend was Maatwerk in een handomdraai Voorbeelden van Spring Werkboek

Nadere informatie

De workshop Webteksten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Webteksten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Webteksten schrijven Webteksten schrijven, effectieve content creëren Hoe schrijf je aantrekkelijke teksten voor je website? Hoe zorg je dat een potentiële klant jullie website vindt, en daar

Nadere informatie

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College terecht in Dalton Skills. Dit geldt ook

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

RELATIECOACHING VOOR VERNIEUWENDE RELATIE-ATTITUDES EN -COMPETENTIES

RELATIECOACHING VOOR VERNIEUWENDE RELATIE-ATTITUDES EN -COMPETENTIES BLOSSOM RELATIECOACHING VOOR VERNIEUWENDE RELATIE-ATTITUDES EN -COMPETENTIES ONTWIKKELING EN ZELFLEIDERSCHAP VOOR PERSOONLIJKE EN ZAKELIJKE RELATIES ZONDER MASKERS TO LOVE ONESELF IS THE BEGINNING OF A

Nadere informatie