Samen met de jeugd. Definitieboek. Beleidsmonitor Koers Samen met de jeugd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen met de jeugd. Definitieboek. Beleidsmonitor Koers Samen met de jeugd"

Transcriptie

1 Definitieboek Beleidsmonitor Koers mei 2019

2 Beleidsmonitor Koers H e t k i n d é c h t z i e n Met zijn eigen verhaal, dromen en talenten Respect Indicator Gebruikers van jeugdhulp die zich met respect behandeld voelen (%). Serieus nemen Indicator Gebruikers van jeugdhulp die zich serieus genomen voelen (%). Opmerkingen De brief aan kinderen tot en met twaalf jaar is gericht aan de ouders/verzorgers Gehoord voelen Indicator Gebruikers van jeugdhulp die zich gehoord voelen (%). Hulp gericht op dingen waar jeugdige goed in is Indicator Gebruikers van jeugdhulp die vinden dat de hulp gericht is op dingen waar hij/zij goed in is (%). Door de hulp meer vertrouwen in het eigen kunnen Indicator Gebruikers van jeugdhulp die door de hulp meer vertrouwen hebben gekregen in eigen kunnen (%). Opmerkingen De brief aan kinderen tot en met twaalf jaar is gericht aan de ouders/verzorgers

3 Beleidsmonitor Koers Hulpverlener zelf gekozen Indicator Gebruikers van jeugdhulp die hun eigen hulpverlener hebben gekozen (%). Beslissingen samen nemen Indicator Gebruikers van jeugdhulp die de beslissingen samen nemen met de hulpverlener (%). Maatwerktrajecten Indicator Aantal gestartte maatwerktrajecten, naar domein en leefgebied. Gemeenten Hart van Brabant t/m 18 jaar Opmerkingen Ook budgetten en periode waarin maatwerk is ingezet.

4 Beleidsmonitor Koers I n v e r b i n d i n g w e r k e n Met elkaar doen wat nodig is voor het kind Goede samenwerking tussen organisaties Indicator Gebruikers van jeugdhulp die vinden dat de verschillende organisaties goed samenwerken (%). Eén contactpersoon Indicator Gebruikers van jeugdhulp die één iemand hebben waar hij/zij terecht kan (%). Geen hulp ontvangen voor hulpvraag Indicator Gebruikers van jeugdhulp die een hulpvraag hebben waarvoor hij/zij geen hulp heeft ontvangen (%).

5 Beleidsmonitor Koers A a n d a c h t Voor de context van het kind Verbetering in thuissituatie Indicator Gebruikers van jeugdhulp die door de hulp een verbetering ervaren in hun thuissituatie (%). Beter voelen Indicator Gebruikers van jeugdhulp die zich door de hulp beter voelen (%). Verbetering in gedrag Indicator Gebruikers van jeugdhulp die door de hulp een verbetering ervaren in hun gedrag (%). Oplossen van problemen Indicator Gebruikers van jeugdhulp die door de hulp beter zijn/haar problemen zelf kan oplossen (%). Voor jezelf opkomen Indicator Gebruikers van jeugdhulp die door de hulp beter voor zichzelf kunnen opkomen (%).

6 Beleidsmonitor Koers Verbetering op school, werk of dagbesteding Indicator Gebruikers van jeugdhulp die door de hulp een verbetering ervaren op school, werk of dagbesteding (%). uit huis gaan Indicator waarop kinderen uit huis gaan (informatie over personen in huishoudens in Nederland per 1 januari naar positie in het huishouden, geslacht en leeftijd.) CBS 0 t/m 100 jaar Opmerkingen De gegevens in de tabel zijn vanaf 1 januari 2015 samengesteld met behulp van het Stelsel van Sociaal-Statistische Bestanden (SSB).

7 Beleidsmonitor Koers E r b i j z i j n In het gewone leven van het kind Tevredenheid Indicator Gebruikers van jeugdhulp die hulp beoordelen met een rapportcijfer 8 of hoger (%). Ontevredenheid Indicator Gebruikers van jeugdhulp die hulp beoordelen met een rapportcijfer 4 of lager (%). Verder kunnen na jeugdhulp zonder professionele hulp Indicator Cliënten die vinden dat ze verder kunnen na jeugdhulp zonder professionele hulp (%). Resultaatmeting outcome jeugdhulp t/m 18 jaar Opmerkingen Alle gecontracteerde aanbieders van jeugdhulp in de regio Hart van Brabant gevraagd gegevens aan te leveren over cliënttevredenheid en doelrealisatie, 117 van de 143 organisaties reageerden. Uitval jeugdhulp Indicator Opmerkingen Voortijdig afgesloten jeugdhulptrajecten eenzijdig door de cliënt ten opzichte van alle gestarte jeugdhulptrajecten (%) t/m 2018 (half) jaarlijks Cliëntvertrouwenspersonen Indicator Totaal unieke cliënten bij cliëntvertrouwenspersonen rondom jeugd. Zorgbelang Brabant/AKJ Alle leeftijden Opmerkingen Iedereen in de regio Hart van Brabant die met jeugdhulp te maken krijgt kan een vertrouwenspersoon van Zorgbelang Brabant/AKJ inschakelen voor ondersteuning bij vragen, problemen en klachten.

8 Beleidsmonitor Koers Snelle hulp Indicator Gebruikers van jeugdhulp die vinden snel te zijn geholpen (%). Goede hulp bij vragen en problemen Indicator Gebruikers van jeugdhulp die vinden goed te worden geholpen bij hun vragen en problemen (%). Nodige hulp Indicator Gebruikers van jeugdhulp die vinden de hulp te krijgen die ze nodig hebben (%).

9 Beleidsmonitor Koers V e i l i g h e i d v o o r o p Veiligheid vormt altijd de ondergrens Adviezen en meldingen kindermishandeling Indicator - Het aantal adviezen en meldingen kindermishandeling bij Veilig Thuis, uitgesplitst naar adviezen en meldingen. - Het aantal adviezen en meldingen verdeeld naar aanleiding van de melding. - Het aantal adviezen en meldingen verdeeld naar type mishandeling. Veilig Thuis 2016 t/m 2018 Opmerkingen Het aantal adviezen en/of meldingen kindermishandeling staat niet gelijk aan het aantal jeugdigen. Het gaat om unieke casussen. Niet om unieke cliënten. Jeugdigen met jeugdbescherming Indicator Jeugdigen tot 18 jaar die op enig moment in de verslagperiode een maatregel jeugdbescherming opgelegd hebben gekregen (%) t/m 2018 (half) jaarlijks Opmerkingen Jeugdbescherming is een maatregel die de rechter dwingend oplegt. Dat gebeurt als een gezonde en veilige ontwikkeling van een jeugdige wordt bedreigd en vrijwillige hulp niet of niet voldoende helpt. Een jeugdige wordt dan onder toezicht gesteld. Gezinsvoogden begeleiden een gezin bij de opvoeding, tot de ouders dit weer zelfstandig kunnen overnemen. Soms woont een jeugdige daarbij -tijdelijk- niet meer thuis. Jeugdigen met jeugdreclassering Indicator Jeugdigen van 12 tot 23 jaar die op enig moment in de verslagperiode een maatregel jeugdreclassering opgelegd hebben gekregen (%) t/m 2018 (half) jaarlijks 12 t/m 23 jaar Opmerkingen Jeugdreclassering is een vorm van jeugdzorg voor jongeren vanaf 12 jaar, die voor hun 18e verjaardag met de politie in aanraking zijn geweest en een proces-verbaal hebben gekregen. Indien de persoonlijkheid van de dader of de omstandigheden waaronder het misdrijf is begaan daartoe aanleiding geven, bijvoorbeeld bij jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, kan het jeugdstrafrecht eveneens worden toegepast op jongvolwassenen in de leeftijd jaar. De jongere krijgt op maat gesneden begeleiding van een jeugdreclasseringswerker om te voorkomen dat hij of zij opnieuw de fout ingaat. Jeugdreclassering kan worden opgelegd door kinderrechter of de officier van Justitie. Jeugdreclassering kan ook op initiatief van de Raad voor de Kinderbescherming in het vrijwillige kader worden opgestart. De begeleiding kan doorlopen tot de jongere 23 jaar wordt.

10 Beleidsmonitor Koers Veilig voelen Indicator Gebruikers van jeugdhulp die zich veilig voelen (%)

11 Beleidsmonitor Koers G e b r u i k j e u g d h u l p Jeugdhulp, bescherming en reclassering Jeugdigen met jeugdhulp, jeugdbescherming en/ of jeugdreclassering Indicator Jeugdigen tot 18 jaar die op enig moment in de verslagperiode gebruik gemaakt hebben van jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugdreclassering (%) t/m 2018 (half) jaarlijks Opmerkingen In uitzonderlijke gevallen wordt de hulp of zorg voortgezet tot de leeftijd van 23 jaar. Jeugdigen met jeugdhulp Indicator Jeugdigen tot 18 jaar die op enig moment in de verslagperiode gebruik gemaakt hebben van jeugdhulp (%). Definitie jeugdhulp: hulp en zorg zoals deze bedoeld en beschreven is in de Jeugdwet (2014). Het betreft hulp en zorg aan jeugdigen en hun ouders bij psychische, psychosociale en of gedragsproblemen, een verstandelijke beperking van de jongere, of opvoedingsproblemen van de ouders t/m 2018 (half) jaarlijks Opmerkingen In uitzonderlijke gevallen wordt de hulp of zorg voortgezet tot de leeftijd van 23 jaar. Jeugdigen met jeugdhulp zonder verblijf Indicator Jeugdigen tot 18 jaar die op enig moment in de verslagperiode gebruik gemaakt hebben van jeugdhulp zonder verblijf (%): - Uitgevoerd door het buurt- of wijkteam - Niet uitgevoerd door het buurt- of wijkteam - Ambulante hulp op locatie van de aanbieder - Daghulp op locatie van de aanbieder - Jeugdhulp in het netwerk van ige 2015 t/m 2018 (half) jaarlijks Opmerkingen In uitzonderlijke gevallen wordt de hulp of zorg voortgezet tot de leeftijd van 23 jaar. Zonder verblijf betekent dat de jongere thuis verblijft, in het eigen gezin. Of anders gezegd, de jongere slaapt thuis. In ieder geval formeel. Het kan zijn dat de jongere bij opa en oma slaapt of bij iemand anders, echter dit is dan niet formeel zo geregeld.

12 Beleidsmonitor Koers Jeugdigen met jeugdhulp met verblijf Indicator Jeugdigen tot 18 jaar die op enig moment in de verslagperiode gebruik gemaakt hebben van jeugdhulp met verblijf (%): - Pleegzorg - Gezinsgericht - Gesloten plaatsing - Ander verblijf bij jeugdhulpaanbieder 2015 t/m 2018 (half) jaarlijks Opmerkingen In uitzonderlijke gevallen wordt de hulp of zorg voortgezet tot de leeftijd van 23 jaar. Met verblijft betekent dat de jongere elders verblijft. Of anders gezegd, de jongere slaapt formeel niet thuis in het eigen gezin. Dit betekent dat het hier alleen om de verblijfsvormen gaat waarbij er sprake is van een overnachting. Ook verblijf in logeerhuizen, alleen tijdens weekenden of juist door de week, vallen onder jeugdhulp met verblijf. Trajecten jeugdzorg naar type traject Indicator Het aantal trajecten jeugdzorg dat in de verslagperiode wordt uitgevoerd. Een jeugdige kan in dezelfde periode gebruik maken van meerdere trajecten t/m 2018 (half) jaarlijks Opmerkingen In uitzonderlijke gevallen wordt de hulp of zorg voortgezet tot de leeftijd van 23 Financieringsvormen jeugdzorg Indicator Het aantal jongeren dat jeugdzorg heeft gekregen naar de financieringsvormen Zorg in Natura (ZIN) en Persoonsgebonden budget (PGB) of beide t/m 2017 (half) jaarlijks Opmerkingen Onder ZIN valt zorg die direct wordt vergoed aan de zorgverlener zonder tussenkomst van de zorggebruiker. In het kader van zorg betekent dit dat de hulp rechtstreeks door de gemeente wordt vergoed. Een PGB is een geldbedrag waarmee de zorggebruiker zelf zorg, begeleiding, hulp, hulpmiddelen of voorzieningen in kan kopen. Deze wordt verstrekt via de Sociale verzekeringsbank (SVB). Voor alle trajecten geldt dat in uitzonderlijke gevallen de hulp of zorg wordt voortgezet tot de leeftijd van 23 jaar. Deze publicatie is stopgezet. Jeugdigen in behandeling bij verslavingszorg Indicator Jeugdigen <23 jaar in behandeling bij Novadic Kentron voor een verslaving (%). Rapporten: Bereikprestaties Novadic-Kentron t/m 23 jaar Opmerkingen Het gaat om het aantal jongeren in behandeling met als primaire problematiek: Verslaafd aan alcohol, opiaten, opwekkende middelen (cocaïne, amfetamine) Hallucinerende middelen (ectasie), cannabis, GHB, Gokken. Of: Nevencliënten (naaste familie van verslaafde betrokken in behandeling) Overig of onbekend

13 Beleidsmonitor Koers M a a t s c h a p p e l i j k e i n d i c a t o r e n Het recht om gezond, veilig en prettig op te groeien Ervaren gezondheid Indicator Ouders van 0- t/m 11-jarigen die de gezondheid van hun kind als (zeer) goed ervaren. GGD Gezondheidsmonitor 0 t/m 11 jaar 0 t/m 11 jaar Ervaren gezondheid Indicator Jongeren van 12 t/m 18 jaar die hun eigen gezondheid als (zeer) goed ervaren GGD Gezondheidsmonitor 12 t/m 18 jaar t/m 18 jaar Geluk Indicator Ouders van 0- t/m 11-jarigen die de gevoelens van hun kind de afgelopen drie maanden als (heel) blij ervaren. GGD Gezondheidsmonitor 0 t/m 11 jaar 0 t/m 11 jaar Opmerkingen In dit kader is heel blij zijn gedefinieerd als gelukkig. Geluk Indicator Jongeren van 12 t/m 18 jaar die hun eigen gevoelens de afgelopen drie maanden als (zeer) blij ervaren. GGD Gezondheidsmonitor 12 t/m 18 jaar t/m 18 jaar Opmerkingen In dit kader is heel blij zijn gedefinieerd als gelukkig. Psycholoog, GGZ of psychiater Indicator Ouders van 0- t/m 11-jarigen die aangeven de afgelopen 12 maanden hulp te hebben gezocht bij de psycholoog, GGZ of psychiater voor hun kind. GGD Gezondheidsmonitor 0 t/m 11 jaar 0 t/m 11 jaar Psychosociale gezondheid Indicator Kinderen met een verhoogd risico op psychosociale problematiek GGD Gezondheidsmonitor 0 t/m 11 jaar 4 t/m 11 jaar Opmerkingen Waaronder emotionele problemen, gedragsproblemen, hyperactiviteit, problemen met leeftijdsgenoten en pro-sociaal gedrag (een vorm van sociaal gedrag waarin je iets voor mensen doet zonder hier iets voor terug te willen) (SDQ).

14 Beleidsmonitor Koers Psychosociale gezondheid Indicator Jongeren met een verhoogd risico op psychosociale problematiek GGD Gezondheidsmonitor 12 t/m 18 jaar t/m 18 jaar Opmerkingen Waaronder emotionele problemen, gedragsproblemen, hyperactiviteit, problemen met leeftijdsgenoten en pro-sociaal gedrag (een vorm van sociaal gedrag waarin je iets voor mensen doet zonder hier iets voor terug te willen) (SDQ). Overgewicht Indicator Kind/jeugdige heeft overgewicht (inclusief obesitas) Registratie JGZ, GGD Hart voor Brabant jarigen 3-4 jarigen 5-6 jarigen jarigen jarigen Obesitas Indicator Kind/jeugdige heeft obesitas Registratie JGZ, GGD Hart voor Brabant jarigen 3-4 jarigen 5-6 jarigen jarigen jarigen Alcoholgebruik Indicator Jongere heeft in de afgelopen 4 weken alcohol gedronken GGD Gezondheidsmonitor 12 t/m 18 jaar t/m 18 jaar Drugsgebruik Indicator Jongere heeft in de afgelopen 4 weken drugs gebruikt GGD Gezondheidsmonitor 12 t/m 18 jaar t/m 18 jaar Opmerkingen Het gaat hier om de drugs wiet/hasj, lachgas, XTC, cocaïne, paddo s, amfetaminen, LSD, GHB en/of heroïne.

15 Beleidsmonitor Koers Deelnemers 15-jarigen vmbo Indicator 15-jarigen in vmbo t.o.v. totaal aantal 15-jarigen (%) Maatschappelijke indicatoren; jongeren, regionale indeling Opmerkingen 15-jarigen (derdeklassers) In Nederland hebben kinderen het recht om naar school te gaan en moeten ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Niet alleen zodat ze hun talenten benutten, maar ook om vervolgens succesvol te kunnen zijn op de arbeidsmarkt. De indicator die hiervoor gebruikt wordt, is de verhouding van het aantal derdeklassers in het vmbo ten opzichte van de derdeklassers in het havo en vwo. Kansen op de arbeidsmarkt tussen vmbo enerzijds en havo/vwo anderzijds kunnen sterk verschillen per regio. Dit maakt dat deze indicator iets zegt over de mate waarin kinderen hun kansen kunnen benutten. Voortijdig schoolverlaters Indicator Voortijdig schoolverlaters (VSV) (%). VSV-Verkenner (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) , , jaar Opmerkingen Een voortijdig schoolverlater is een jongere die op 1 oktober van het jaar jonger is dan 22, staat ingeschreven in het bekostigd vo, mbo of vavo en die een jaar later (t+1) niet meer in het onderwijs staat ingeschreven en geen startkwalificatie heeft. Werkloze jongeren Indicator Percentage jongeren die werkloos zijn. Arbeidsdeelname CBS jaar Opmerkingen Het gaat hier om jongeren van 15 tot 25 jaar die recent naar werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn. Jeugdige verdachten Indicator Jongeren geregistreerd die werden verdacht van het plegen van een misdrijf. Maatschappelijke indicatoren; jongeren, regionale indeling Jeugdigen tot 25 jaar Opmerkingen Het betreft de personen die geregistreerd zijn in het registratiesysteem Basis Voorziening Handhaving (BVH) van de politie. Een persoon die binnen een verslagjaar meer dan 1 keer is geregistreerd, wordt slechts 1 keer meegeteld in het totaal aantal verdachten. Jongeren met een verwijzing naar Halt Indicator Aantal en relatief aantal jongeren met een verwijzing naar Halt Waar staat je gemeente t/m 17 jaar

16 Beleidsmonitor Koers Jongeren in bijstandsgezinnen Indicator Het percentage kinderen dat in een bijstandsgezin woont. Maatschappelijke indicatoren; jongeren, regionale indeling tot 18 jaar Opmerkingen Dit percentage is berekend door het aantal kinderen in bijstandsgezinnen te relateren aan het totaal aantal kinderen van 0 tot 18 jaar. De cijfers zijn standcijfers van 31 december van het betreffende jaar. Eenouderhuishoudens Indicator Het percentage eenouderhuishoudens ten opzichte van het totaal aantal huishoudens met kinderen. Maatschappelijke indicatoren; jongeren, regionale indeling tot 18 jaar Opmerkingen Dit percentage is berekend door het aantal kinderen in eenouderhuishoudens te relateren aan het totaal huishoudens met kinderen. Jonge mantelzorgers Indicator Percentage mantelzorgers in de leeftijd 8 tot 11 jaar. GGD Gezondheidsmonitor 0 t/m 11 jaar 8 t/m 11 jaar Jonge mantelzorgers Indicator Percentage mantelzorgers in de leeftijd 12 t/m 18 jaar. GGD Gezondheidsmonitor 12 t/m 18 jaar t/m 18 jaar Onveilig Indicator t/m 18 jaar Percentage jongeren dat zich overdag en/of s avonds/ s nachts wel eens onveilig voelt.. GGD Gezondheidsmonitor 12 t/m 18 jaar

Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant

Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant Definitieboek kwantitatieve indicatoren - september 2015 Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant Gebruik van jeugdhulp Jeugdigen met jeugdhulp, jeugdbescherming en/ of jeugdreclassering Jeugdigen tot

Nadere informatie

Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant

Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant Definitieboek kwantitatieve indicatoren - 2016 Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant Gebruik van jeugdhulp Jeugdigen met jeugdzorg (jeugdhulp, jeugdbescherming en/ of jeugdreclassering) Het geheel van

Nadere informatie

Zorglandschap jeugd Flevoland

Zorglandschap jeugd Flevoland Zorglandschap jeugd Flevoland Gebruik jeugdhulp met verblijf in de Flevolandse gemeenten Gegevens Centraal Bureau voor de Statistiek en Jeugdzorg Nederland (20) Gehanteerde definities Centraal Bureau voor

Nadere informatie

Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015)

Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015) DEFINITIELIJST BIJ RAPPORTAGE GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015) Opgesteld door KING/VNG Datum 15 september 2015

Nadere informatie

Jeugdhulp 1e kwartaal 2015

Jeugdhulp 1e kwartaal 2015 Jeugdhulp 1e kwartaal 2015 Jeugdhulp 1e kwartaal 2015 Verklaring van tekens Niets (blanco) Een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen. Het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim *

Nadere informatie

ˆJeugdhulp 1e halfjaar 2018

ˆJeugdhulp 1e halfjaar 2018 ˆJeugdhulp 1e halfjaar 2018 Jeugdhulp 1e halfjaar 2018 Verklaring van tekens Niets (blanco) Een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen. Het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim

Nadere informatie

Resultaten screening VO2. 11 % % heeft soms

Resultaten screening VO2. 11 % % heeft soms onderzoek onderzoeksperiode aantal ingevulde vragenlijsten klas 2 VO sept 15 - juni 16 434 opleidingsniveau 81 29 69 Vmbo-b (basis) Vmbo-k (kader) Vmbo-g (gemengd) 19 Vmbo-t (theoretisch, mavo) 134 12

Nadere informatie

Sociaal Werk Nederland Gemeentelijke gegevens

Sociaal Werk Nederland Gemeentelijke gegevens Sociaal Werk Gemetelijke gegevs Bchmark Sociaal Werk v2mrt2017 Pagina 1 / 14 - Rapport gemetelijke kmerk Sociaal Werk - Sociaal Werk Inhoudsopgave Inleiding 1. Leeftijdsgroep 2. Voorziing 3. Maatschappelijk

Nadere informatie

FACTSHEET. september 2015

FACTSHEET. september 2015 FACTSHEET TRANSFORMATIEMONITOR JEUGD Moerdijk september 2015 Inleiding Sinds 1 januari 2015 is de jeugdwet van kracht. Deze jeugdwet stelt dat gemeenten vanaf 1 januari gegevens moeten verzamelen en vastleggen

Nadere informatie

Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015)

Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015) DEFINITIELIJST BIJ RAPPORTAGE GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015) Opgesteld door KING/VNG Datum 30 oktober 2015

Nadere informatie

Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016

Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016 Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016 Aanleiding Eerder bracht het Fries Sociaal Planbureau (FSP) een rapport uit over het gebruik van jeugdhulp in Fryslân. Deze

Nadere informatie

ˆJeugdhulp 2018 Uitgave 2019

ˆJeugdhulp 2018 Uitgave 2019 ˆJeugdhulp 2018 Jeugdhulp 2018 Verklaring van tekens Niets (blanco) Een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen. Het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim * Voorlopige cijfers **

Nadere informatie

Jeugdzorg Zwolle Hulp en Ondersteuning

Jeugdzorg Zwolle Hulp en Ondersteuning Jeugdzorg Zwolle Hulp en Ondersteuning Analyse Benchmark Duiding 2017 1 Gemeente Zwolle - Onderzoek en informatie Madelinde Tuk, senior adviseur, onderzoeker m.tuk@zwolle.nl - 038 498 2557 27 november

Nadere informatie

ˆJeugdhulp. 1e halfjaar 2017

ˆJeugdhulp. 1e halfjaar 2017 ˆJeugdhulp 1e halfjaar 2017 Jeugdhulp 1e halfjaar 2017 Verklaring van tekens Niets (blanco) Een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen. Het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim

Nadere informatie

Gemeentelijke monitor Sociaal Domein

Gemeentelijke monitor Sociaal Domein Gemeentelijke monitor Sociaal Domein Bijlagen 1.1 Demografie Groene en grijze druk Figuur 1: Percentage groene en grijze druk in gemeente, 2010-2014 0-14 jaar 18 18 65 jaar en ouder 17 17 Figuur 2: Percentages

Nadere informatie

testbestand school, gemeente X 10 % % heeft soms

testbestand school, gemeente X 10 % % heeft soms 216-217 onderzoek onderzoeksperiode totaal aantal leerlingen klas 2 klas 2 VO sep-nov 215 28 aantal afwezig aantal mogelijke aantal vragenlijsten tijdens screening aandachtsleerlingen ingevuld 12 74 (38%)

Nadere informatie

Jeugdhulp ˆ2016 Uitgave 2017

Jeugdhulp ˆ2016 Uitgave 2017 Ĵeugdhulp 2016 Jeugdhulp 2016 Verklaring van tekens Niets (blanco) Een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen. Het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim * Voorlopige cijfers ** Nader

Nadere informatie

Bevolking Krimpen aan den Ijssel Krimpenerwaard Capelle aan den Ijssel Hellevoetsluis Brielle Ridderkerk Westvoorne Lansingerland Zuidplas

Bevolking Krimpen aan den Ijssel Krimpenerwaard Capelle aan den Ijssel Hellevoetsluis Brielle Ridderkerk Westvoorne Lansingerland Zuidplas Bevolking -18 Percentage jongeren tot 18 jaar ten opzichte van de totale bevolking 29 28 27 26 25 24 23 22 21 2 19 18 17 21 211 212 213 214 215 216 217 Krimpen aan den Ijssel Krimpenerwaard Capelle aan

Nadere informatie

Jeugdhulp ˆ2017 Uitgave 2018

Jeugdhulp ˆ2017 Uitgave 2018 Ĵeugdhulp 2017 Jeugdhulp 2017 Verklaring van tekens Niets (blanco) Een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen. Het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim * Voorlopige cijfers ** Nader

Nadere informatie

Jeugdhulp 1e halfjaar 2015

Jeugdhulp 1e halfjaar 2015 Jeugdhulp 1e halfjaar 2015 Jeugdhulp 1e halfjaar 2015 Verklaring van tekens Niets (blanco) Een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen. Het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim

Nadere informatie

Jeugdhulp ˆ2015 Uitgave 2016

Jeugdhulp ˆ2015 Uitgave 2016 Ĵeugdhulp 2015 Jeugdhulp 2015 Verklaring van tekens Niets (blanco) Een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen. Het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim * Voorlopige cijfers ** Nader

Nadere informatie

Gebruik jeugdzorg in Littenseradiel, 1e half jaar Feitenblad

Gebruik jeugdzorg in Littenseradiel, 1e half jaar Feitenblad Gebruik jeugdzorg in Littenseradiel, 1e half jaar 2015 Feitenblad Leeswijzer Dit feitenblad bevat gegevens over: Zicht op jeugdzorggebruik Sinds de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 zijn gemeenten

Nadere informatie

Transformatie Jeugdzorg

Transformatie Jeugdzorg Transformatie Jeugdzorg Inhoud presentatie 1. Opdracht gemeente en besluitvorming 2. Zorgstructuur jeugd Oosterhout 3. Terugblik 2015 4. Doelen en aandachtsgebieden 2016 e.v. 5. Vragen Nieuw jeugdzorgstelsel

Nadere informatie

Gebruik jeugdzorg in Achtkarspelen, 1e half jaar Feitenblad

Gebruik jeugdzorg in Achtkarspelen, 1e half jaar Feitenblad Gebruik jeugdzorg in Achtkarspelen, 1e half jaar 2015 Feitenblad Leeswijzer Dit feitenblad bevat gegevens over: Gebruik jeugdzorg is toegenomen Sinds de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 zijn

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per 1-1-2015 Informatie voor cliënten van Bureau Jeugdzorg Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Deze wijziging

Nadere informatie

Jeugdhulp 1e halfjaar 2016

Jeugdhulp 1e halfjaar 2016 Jeugdhulp 1e halfjaar 2016 Jeugdhulp 1e halfjaar 2016 Verklaring van tekens Niets (blanco) Een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen. Het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim *

Nadere informatie

Outcome in zicht: JGZ? Erik Jan de Wilde, 16 maart 2015

Outcome in zicht: JGZ? Erik Jan de Wilde, 16 maart 2015 Outcome in zicht: JGZ? Erik Jan de Wilde, 16 maart 2015 Inhoud Outcome in Zicht: Wat hebben we gedaan? Outcome en de JGZ? 2 Aanleiding project Gemeenten zijn per 1 jan. 2015 wettelijk verplicht aan te

Nadere informatie

Dordtse jeugd in cijfers

Dordtse jeugd in cijfers Dordtse jeugd in cijfers stand van zaken en ontwikkelingen kerncijfers Hoe staat het met de jeugd in? Hoeveel kinderen groeien op in een bijstandsgezin? Hoeveel jongeren zijn werkloos en welk aandeel heeft

Nadere informatie

Gebruik jeugdzorg in Zuidwest-Friesland, 1e half jaar Feitenblad

Gebruik jeugdzorg in Zuidwest-Friesland, 1e half jaar Feitenblad Gebruik jeugdzorg in Zuidwest-Friesland, 1e half jaar 2015 Feitenblad Leeswijzer Zicht op jeugdzorggebruik Sinds de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering

Nadere informatie

Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel

Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn

Nadere informatie

Gebruik jeugdzorg in Zuidoost-Friesland, 1e half jaar Feitenblad

Gebruik jeugdzorg in Zuidoost-Friesland, 1e half jaar Feitenblad Gebruik jeugdzorg in Zuidoost-Friesland, 1e half jaar 2015 Feitenblad Leeswijzer Zicht op jeugdzorggebruik Sinds de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering

Nadere informatie

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp 10 november 2014 Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp Geachte heer, mevrouw, Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet

Nadere informatie

Voor jeugdigen en ouders/verzorgers Jeugdhulp. Informatie over de procedures rondom jeugdhulp. BOX FolderJeugdhulpDEF.indd :13

Voor jeugdigen en ouders/verzorgers Jeugdhulp. Informatie over de procedures rondom jeugdhulp. BOX FolderJeugdhulpDEF.indd :13 Voor jeugdigen en ouders/verzorgers Jeugdhulp Informatie over de procedures rondom jeugdhulp BOX-160001 FolderJeugdhulpDEF.indd 1 20-03-17 10:13 Naast deze brochure bestaat er ook de brochure Basisteam

Nadere informatie

Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein RAPPORTAGE Asten,

Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein RAPPORTAGE Asten, Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein RAPPORTAGE Asten, 20-07-2017 Inleiding Gemeenten voeren sinds 2015 hun eigen beleid in het sociaal domein. De ambities achter de decentralisaties zijn groot: gemeenten

Nadere informatie

Wat verandert er voor jeugdigen en gezinnen met jeugdhulp?

Wat verandert er voor jeugdigen en gezinnen met jeugdhulp? Wat verandert er voor jeugdigen en gezinnen met jeugdhulp? De nieuwe jeugdhulp begint bij het eerder signaleren en het sneller en effectiever aanpakken van problemen. Met de nieuwe Jeugdwet gaat de gemeente

Nadere informatie

Informatie over de gebruikte indicatoren in de eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein

Informatie over de gebruikte indicatoren in de eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein INDICATORENOVERZICHT RAPPORTAGE GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN Informatie over de gebruikte indicatoren in de eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein Opgesteld door KING/VNG Datum

Nadere informatie

Ondertoezichtstelling (OTS) Wat betekent een ondertoezichtstelling voor u en uw kind? Wat kunt u verwachten?

Ondertoezichtstelling (OTS) Wat betekent een ondertoezichtstelling voor u en uw kind? Wat kunt u verwachten? Ondertoezichtstelling (OTS) Wat betekent een ondertoezichtstelling voor u en uw kind? Voor wie is deze factsheet bedoeld? Deze factsheet is voor ouders/ verzorgers van kinderen die onder toezicht staan

Nadere informatie

Aantal. respondenten per

Aantal. respondenten per Factsheet gemeente Utrecht Onderzoek Kinderombudsman naar de toegang tot en de kwaliteit van de jeugdhulp na decentralisatie: Resultaten kwantitatief onderzoeksdeel In deze factsheet worden de resultaten

Nadere informatie

Gebruik jeugdzorg in Tytsjerksteradiel, 1e half jaar Feitenblad

Gebruik jeugdzorg in Tytsjerksteradiel, 1e half jaar Feitenblad Gebruik jeugdzorg in Tytsjerksteradiel, 1e half jaar 2015 Feitenblad Leeswijzer Dit feitenblad bevat gegevens over: Zicht op jeugdzorggebruik Sinds de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 zijn gemeenten

Nadere informatie

Meten is weten verbeteren

Meten is weten verbeteren Meten is weten verbeteren Tom van Yperen Nederlands Jeugdinstituut / Rijksuniversiteit Groningen 12 juni 2014 t.vanyperen@nji.nl @tomvanyperen Deze bijdrage Jeugdhulp kan effectiever met prestatie-indicatoren

Nadere informatie

Totaal screening vo2 West-Brabant. 10 % % heeft soms

Totaal screening vo2 West-Brabant. 10 % % heeft soms 214 215 onderzoek onderzoeksperiode totaal aantal leerlingen klas 2 klas 2 sept 214 - juni 215 7857 aantal afwezig aantal aantal vragenlijsten tijdens screening vervolgonderzoeken ingevuld 336 288 7521

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord / V. Afkortingenlijst / XIII. Deel I Inleiding op het nieuwe jeugdstelsel / 1

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord / V. Afkortingenlijst / XIII. Deel I Inleiding op het nieuwe jeugdstelsel / 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord / V Afkortingenlijst / XIII Deel I Inleiding op het nieuwe jeugdstelsel / 1 1 Van Wet op de jeugdzorg naar Jeugdwet / 3 1.1 Wet op de jeugdzorg en de evaluatie / 3 1.2 Stelselwijziging

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur Transitie Jeugdzorg Door José Vianen; Adviseur relevante thema s 1. Transitie jeugdzorg 2. Wat beogen we? 3. Kansen van de transitie 4. Concept wettekst 5. Richtlijnen en planning 1 Aanleiding van de transitie:

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen!

Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen! Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen! Klik op een van de kwadranten voor meer informatie Klik op de cirkel Zorgstelsel voor een totaaloverzicht WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

Nadere informatie

Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein. Achtergrond bij tweede rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein (januari 2016)

Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein. Achtergrond bij tweede rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein (januari 2016) Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein Achtergrond bij tweede rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein (januari 2016) Opgesteld door KING/VNG Datum 27 januari 2016 Versie 2.0 2

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. drs. Merijn Snoek. Wethouder Jeugd, Onderwijs en Sport. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem

Gemeente Haarlem. drs. Merijn Snoek. Wethouder Jeugd, Onderwijs en Sport. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem Gemeente Haarlem Haarlem drs. Merijn Snoek Wethouder Jeugd, Onderwijs en Sport Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem T.a.v. de commissie Samenleving Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord

Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord De Leerplichtwet Ieder kind heeft recht op onderwijs. Het biedt hen de kans om hun eigen mogelijkheden te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. Een goede

Nadere informatie

Factsheet Jeugd in cijfers

Factsheet Jeugd in cijfers Factsheet Jeugd in cijfers 2011-2012 Gemeente Gemeente Voorwoord Jeugd in cijfers biedt snel compacte en feitelijke beleidsinformatie over het huidige jeugdzorgstelsel in de provincie Noord- en binnen

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Op dit moment wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat deze overgang goed

Nadere informatie

Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (mei 2018)

Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (mei 2018) Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (mei 2018) Opgesteld door VNG Realisatie Datum 8 mei 2018 Versie 4.1 2 Begrip

Nadere informatie

Resultaten screening. Boxmeer. 9 % % heeft soms 2014-2015. klas 2 VO 2014-2015. Medische problemen. gewicht. aandachtsleerlingen. ernstig ondergewicht

Resultaten screening. Boxmeer. 9 % % heeft soms 2014-2015. klas 2 VO 2014-2015. Medische problemen. gewicht. aandachtsleerlingen. ernstig ondergewicht 214-215 onderzoek onderzoeksperiode klas 2 VO 214-215 aantal mogelijke aandachtsleerlingen aantal vragenlijsten ingevuld 14 32 Medische problemen zien horen 9 heeft soms moeite met horen 17 2 ook met gehoorapparaat

Nadere informatie

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per 25-01-2019. Inhoud WMO - Zelfstandig Leven (OZL), Maatschappelijke deelname (OMD) en Kortdurend verblijf (KV)... 2 WMO -

Nadere informatie

* * Statenfractie GroenLinks Mevrouw P.M. Brunklaus Postbus MC S-HERTOGENBOSCH

* * Statenfractie GroenLinks Mevrouw P.M. Brunklaus Postbus MC S-HERTOGENBOSCH Statenfractie GroenLinks Mevrouw P.M. Brunklaus Postbus 90151 5200 MC S-HERTOGENBOSCH Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

JEUGDRECLASSERING INFORMATIE VOOR OUDERS/OPVOEDERS

JEUGDRECLASSERING INFORMATIE VOOR OUDERS/OPVOEDERS JEUGDRECLASSERING INFORMATIE VOOR OUDERS/OPVOEDERS 1 INHOUD Jeugdreclassering; informatie voor ouders/opvoeders Algemene informatie Bureau Jeugdzorg Limburg Wanneer krijgt uw kind met jeugdreclassering

Nadere informatie

Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (januari 2017)

Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (januari 2017) Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (januari 2017) Opgesteld door KING/VNG Datum 10 januari 2017 Versie 3.1 2 Begrip

Nadere informatie

Cliënt ervaringsonderzoek Jongeren en ouders met Jeugdhulp

Cliënt ervaringsonderzoek Jongeren en ouders met Jeugdhulp Cliënt ervaringsonderzoek Jongeren en ouders met Jeugdhulp Zwolle 2016 Status: definitief Versie 8-11-2016 Voor nadere informatie: Madelinde Tuk, senior Adviseur en Onderzoeker m.tuk@zwolle.nl 038 498

Nadere informatie

Toelichtingen Iv3 functies Jeugd en Wmo. Toelichtingen Jeugd

Toelichtingen Iv3 functies Jeugd en Wmo. Toelichtingen Jeugd Toelichtingen Jeugd Functie 670 - Algemene voorzieningen Wmo en Jeugd Onder deze functie vallen de algemene voorzieningen op grond van de Wmo 2015 en de Jeugdwet. Algemene voorzieningen zijn toegankelijk

Nadere informatie

Documentatie bestand Jongeren in een kwetsbare positie naar RMC 2014/ 15

Documentatie bestand Jongeren in een kwetsbare positie naar RMC 2014/ 15 8 Documentatie bestand Jongeren in een kwetsbare positie naar RMC 2014/ 15 1 Team Onderwijs, April 2019 Beschikbare bestanden: Dit documentatierapport betreft het bestand 190325JongerenInKwetsbarePositieRMC14.sav.

Nadere informatie

Besluit Jeugdhulp gemeente s-hertogenbosch 2019

Besluit Jeugdhulp gemeente s-hertogenbosch 2019 Besluit Jeugdhulp gemeente s-hertogenbosch 2019 Gelet op de artikelen 3, tweede en derde lid 11, derde t/m achtste lid 15, vierde lid van de Verordening Jeugdhulp gemeente 's-hertogenbosch 2015 1. Artikel

Nadere informatie

JEUGDMONITOR t/m 18-jarigen

JEUGDMONITOR t/m 18-jarigen JEUGDMONITOR 2015-2016 12 t/m 18-jarigen Tabellenboek Regio Zuidoost-Brabant Inhoud Leeswijzer Tabel 1: Kernindicatoren regio Zuidoost-Brabant naar leeftijd en geslacht Tabel 2: Kernindicatoren regio

Nadere informatie

gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst

gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst De basis van In voor zorg! Door een gebrek aan aansluitende zorg vielen voorheen veel jongeren tussen wal en schip. Dit verkleinde hun kans op een goede terugkeer

Nadere informatie

Monitor. alcohol en middelen

Monitor. alcohol en middelen Gemeente Utrecht, Volksgezondheid Monitor www.utrecht.nl/gggd alcohol en middelen www.utrecht.nl/volksgezondheid Thema 3 Gebruik van de verslavingszorg in Utrecht - 2012 1 Colofon Uitgave Gemeente Utrecht,

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 3 e kwartaal 2018

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 3 e kwartaal 2018 Rapportage WMO en Jeugdzorg 3 e kwartaal 2018 Inhoud WMO - Zelfstandig Leven (OZL), Maatschappelijke deelname (OMD) en Kortdurend verblijf (KV)... 2 WMO - Huishoudelijke Ondersteuning (HO)... 8 WMO - Hulpmiddelen

Nadere informatie

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Inhoudsopgave Jeugdreclassering Informatie over Bureau Jeugdzorg Limburg Wanneer krijg je met jeugdreclassering te maken? Wat kan jeugdreclassering voor je doen?

Nadere informatie

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam Perceelbeschrijving Jeugd en gezinsteam Samenwerkende gemeenten Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Leiden Leiderdorp Lisse Nieuwkoop Noordwijk Noordwijkerhout Oegstgeest

Nadere informatie

Tabellenboek. GO Jeugd 2012

Tabellenboek. GO Jeugd 2012 Tabellenboek GO Jeugd 2012 Tabellenboek GO Jeugd 2012 Leeswijzer... 5 Respons per gemeente...6 Ervaren gezondheid...7 Belemmering door ziekte/aandoening...8 Indicatieve score psychosociale problematiek...9

Nadere informatie

Kinderen moeten gezond, veilig en met plezier kunnen opgroeien. Het liefst in een gezin. SAMEN ZORGEN VOOR DE JEUGD OP BONAIRE

Kinderen moeten gezond, veilig en met plezier kunnen opgroeien. Het liefst in een gezin. SAMEN ZORGEN VOOR DE JEUGD OP BONAIRE Kinderen moeten gezond, veilig en met plezier kunnen opgroeien. Het liefst in een gezin. SAMEN ZORGEN VOOR DE JEUGD OP BONAIRE WAT IS ONS GEZAMENLIJKE DOEL Ouders zijn primair verantwoordelijk voor het

Nadere informatie

Gemiddelde budgetten per cliënt (en dag) voor de cliënten met een voogdijmaatregel en cliënten die 18 jaar of ouder zijn

Gemiddelde budgetten per cliënt (en dag) voor de cliënten met een voogdijmaatregel en cliënten die 18 jaar of ouder zijn Gemiddelde ten per cliënt (en dag) voor de cliënten met een voogdijmaatregel en cliënten die 18 jaar of ouder zijn Evert Pommer en Klarita Sadiraj Sociaal en Cultureel Planbureau Den Haag, april 2016 Het

Nadere informatie

Jongerenmonitor : Gemeente Deventer

Jongerenmonitor : Gemeente Deventer Jongerenmonitor 2014-2015: Gemeente Voor de Jongerenmonitor 2015 zijn de data uit schooljaar 2014-2015 gebruikt die de JGZ van GGD IJsselland in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs verzameld heeft.

Nadere informatie

Regio Brabant Noordoost* 10 % % heeft soms

Regio Brabant Noordoost* 10 % % heeft soms 13-14 onderzoek onderzoeksperiode klas 2 VO 13-14 aantal mogelijke aandachtsleerlingen aantal vragenlijsten ingevuld 1384 3787 Medische problemen zien horen 1 heeft soms moeite met horen 18 4 ook met gehoorapparaat

Nadere informatie

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Monitor sociaal domein 2018 www.leidenincijfers.nl BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl

Nadere informatie

BIJLAGE 4: Beleidsdocument. 1. Indeling zorgfuncties

BIJLAGE 4: Beleidsdocument. 1. Indeling zorgfuncties BIJLAGE 4: Beleidsdocument 1. Indeling zorgfuncties In de inkoopstrategie is een nieuwe indeling van zorgfuncties beschreven: Ambulante Jeugdhulp Jeugdhulp uitgevoerd door de JGT s (zonder verblijf) Ambulante

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar -6, oktober 6 Inleiding Het leerplichtjaarverslag -6 dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven

Nadere informatie

T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015

T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015 T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015 Utrecht, juni 2015 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie

Nadere informatie

Jeugdcriminaliteit en jeugdveiligheid in Groningen

Jeugdcriminaliteit en jeugdveiligheid in Groningen FACTSHEET Jeugdcriminaliteit en jeugdveiligheid in Groningen In deze factsheet worden trends en ontwikkelingen ten aanzien van de jeugdcriminaliteit en jeugdveiligheid in de provincie Groningen behandeld.

Nadere informatie

Voor ouders over de ondertoezichtstelling

Voor ouders over de ondertoezichtstelling Voor ouders over de ondertoezichtstelling Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn er als onze deskundigheid

Nadere informatie

Gemeentelijke monitor Sociaal Domein

Gemeentelijke monitor Sociaal Domein Gemeentelijke monitor Sociaal Domein Vergelijk, verbaas, verbeter - Gemeente Zuidhorn Inleiding Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van taken binnen het sociaal domein. Hieronder vallen

Nadere informatie

De uitvoering van het jeugdstrafrecht

De uitvoering van het jeugdstrafrecht Stelselwijziging Jeugd Factsheet De uitvoering van het jeugdstrafrecht Na inwerkingtreding van de Jeugdwet De uitvoering van het jeugdstrafrecht 1 De uitvoering van het jeugdstrafrecht 2 Inleiding Deze

Nadere informatie

Ouders en Autisme. Toets Nieuwe toetreders jeugdhulp. Utrecht, september 2017

Ouders en Autisme. Toets Nieuwe toetreders jeugdhulp. Utrecht, september 2017 Ouders en Autisme Toets Nieuwe toetreders jeugdhulp 5 Utrecht, september 2017 Dit is een uitgave van: Inspectie Jeugdzorg Ministerie van olksgezondheid, Welzijn en Sport Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie. van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016

34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie. van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 34300 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

even Als kinderen en ouders geen raad meer weten

even Als kinderen en ouders geen raad meer weten even Als kinderen en ouders geen raad meer weten Het ene kind is het andere niet. En de ene ouder is de andere niet. In Nederland groeien de meeste kinderen gelukkig op en hebben een veilig thuis. Voor

Nadere informatie

Indicatoren sociaal domein. T/m 2 e kwartaal 2018

Indicatoren sociaal domein. T/m 2 e kwartaal 2018 Indicatoren sociaal domein T/m 2 e 1. Gegevens Wmo Wmo - Oirschot Aantal unieke Wmo cliënten 779 800 791 797 812 794 799 794 Aantal periodieke voorzieningen 1355 1397 1392 1424 1416 1398 1399 1383 Huishoudelijke

Nadere informatie

Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis

Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis Utrecht, juli 2016 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie

Nadere informatie

çjeugdbescherming jeugdreclassering 2018

çjeugdbescherming jeugdreclassering 2018 çjeugdbescherming en jeugdreclassering 2018 Jeugdbescherming en jeugdreclassering 2018 Verklaring van tekens Niets (blanco) Een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen. Het cijfer is onbekend, onvoldoende

Nadere informatie

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER BUREAU JEUGDZORG NOORD-HOLLAND Elk kind heeft recht op goede ontwikkelkansen en om op te groeien in een veilige omgeving. Als dit niet vanzelf gaat, wordt door het lokale veld

Nadere informatie

Pedagogische civil society: Gemeenschappelijke activiteiten van burgers rondom het grootbrengen van kinderen.

Pedagogische civil society: Gemeenschappelijke activiteiten van burgers rondom het grootbrengen van kinderen. Beleidsplan Onderdeel Vrij en niet vrij toegankelijke jeugdhulp In deze memo wordt nader in gegaan op de volgende onderwerpen: A. Eenduidige definiëring typen jeugdhulp B. Definiëring welke jeugdhulp wel

Nadere informatie

Gebruik jeugdzorg in Noord-Friesland, 1e half jaar Feitenblad

Gebruik jeugdzorg in Noord-Friesland, 1e half jaar Feitenblad Gebruik jeugdzorg in Noord-Friesland, 1e half jaar 2015 Feitenblad Leeswijzer Zicht op jeugdzorggebruik Sinds de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering

Nadere informatie

Kwaliteitskader Verantwoorde zorg Caribisch Nederland

Kwaliteitskader Verantwoorde zorg Caribisch Nederland Kwaliteitskader Verantwoorde zorg Caribisch Nederland 1 Inspectie Jeugdzorg Utrecht, oktober 2015 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Jeugdzorg in Brabant. Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007

Jeugdzorg in Brabant. Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007 Jeugdzorg in Brabant Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007 Introductie 1. Wet op de Jeugdzorg 2. Financiën 3. Bureau Jeugdzorg 4. Het zorgaanbod 5. Actuele ontwikkelingen Wet op de Jeugdzorg

Nadere informatie

HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN TRANSITIEPLAN

HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN TRANSITIEPLAN HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN TRANSITIEPLAN 2015 Presentatie Ouderen bonden 13 januari 2014 Door: Jaap Vermeijden Lid Wmo Adviesraad Waalwijk HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN VOORZOVER THANS BEKEND! ROL

Nadere informatie

Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (juli 2016)

Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (juli 2016) Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (juli 2016) Opgesteld door KING/VNG Datum 30 juni 2016 Versie 3.0 2 Begrip Algemene

Nadere informatie

Nadere regels jeugdhulp Sint Anthonis 2017

Nadere regels jeugdhulp Sint Anthonis 2017 Reg.nr.: 15426_1 Nadere regels jeugdhulp Sint Anthonis 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Sint Anthonis; gelet op de artikelen 2, derde lid, 10, derde en vierde lid, en 14 vierde lid van

Nadere informatie

Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders?

Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders? Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders? Inleiding Deze folder gaat over het verbeteren van de kwaliteit in de jeugdhulp en jeugdbescherming. De folder is speciaal voor jeugdigen en ouders. In

Nadere informatie

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van 10.30-11.45 uur Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe

Nadere informatie