Verkort jaarverslag 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkort jaarverslag 2012"

Transcriptie

1 Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Hoe was 2012 voor ons pensioenfonds? Wat waren de belangrijkste onderwerpen? Is het beleid veranderd? Heeft het fonds goede resultaten behaald? U leest het in dit verkort jaarverslag. Wilt u meer weten? Lees dan het volledige jaarverslag. Dat vindt u op onze website. Financiële positie Geen ingrijpende maatregelen nodig Financieel gezien herstelde het pensioenfonds voor de Betonproductenindustrie zich in We moesten maatregelen nemen, maar hoefden uiteindelijk de pensioenen niet te verlagen. Hogere dekkingsgraad De dekkingsgraad steeg in 2012 van 95,5% (eind december 2011) naar 101,2% (eind december 2012). De dekkingsgraad laat zien hoe gezond ons fonds is. Bij een dekkingsgraad van 100% hebben we precies genoeg bezittingen om de pensioenen nu én in de toekomst te kunnen betalen. We hoeven de pensioenen niet te verlagen De dekkingsgraad was eind 2011 te laag. Daarom kondigde het fonds in februari 2012 aan dat het misschien de (opgebouwde) pensioenen met 0,9% moest verlagen. Dat zou ingaan op 1 april Omdat de financiële situatie in de loop van het jaar verbeterde, was deze ingrijpende maatregel uiteindelijk niet nodig. Vermogensbeheer Maatregelen die het fonds in 2012 wel moest nemen Het opbouwpercentage ging omlaag: van 2,0% naar 1,7% voor deelnemers die geboren zijn in of na En van 1,75% naar 1,4% voor mensen van vóór Deelnemers zijn dus minder pensioen gaan opbouwen over hun salaris. De pensioenpremie ging omhoog. Voor deelnemers geboren in of na 1950 steeg de premie van 24% naar 24,5%. Voor deelnemers van vóór 1950 van 20,0% naar 20,9%. De werkgever heeft deze verhoging van de premie betaald. Goed rendement op de beleggingen De stijging van de dekkingsgraad kwam vooral door onze beleggingen. Die leverden afgelopen jaar een goed rendement op. Tegelijkertijd hadden we last van de extreem lage rente. En van de oplopende levensverwachting: mensen worden steeds ouder. Dat betekent dat we langer pensioenen moeten uitbetalen. We zijn voorzichtig optimistisch Het pensioenfonds is voorzichtig optimistisch over de toekomst. De verwachting is dat de economie weer aantrekt en de rente stijgt. Toch neemt de kans op risico s toe. Hoe gaat het verder met de euro? En met de financiële situatie in Amerika? En wat gaat er gebeuren rond de schuldencrisis? Er kunnen zich zomaar onverwachte problemen voordoen die de beleggingen weer laten dalen. Daarom is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

2 Risicomanagement In 2012 hebben we een risicomatrix opgesteld Welke risico s bedreigen ons pensioenfonds? Dat vertelt de risicomatrix die we in 2012 hebben opgesteld. Dit is een overzicht van alle risico s die het pensioenfonds loopt. Twee keer per jaar kijkt het bestuur welke risico s er zijn. En of er extra maatregelen nodig zijn. Maar ook bij besluiten door het bestuur wordt naar de risico s gekeken. In de matrix staat wat de kans is dat een risico zich voordoet. En wat de (financiële) gevolgen van het risico zijn. Zo kunnen we op tijd ingrijpen als dat nodig is. Eind 2012 bleek dat er geen extra aanpassingen nodig waren. Overleg cao-partijen Voortdurend overleg Het bestuur van het fonds overlegt voortdurend met werkgeversorganisaties en vakbonden, de cao-partijen. Samen praten we over de maatregelen die we moeten nemen. De cao-partijen hebben in 2010 een werkgroep opgericht. Hierin zitten ook twee bestuursleden. De werkgroep probeert een blijvende oplossing te vinden voor de financiële positie van het fonds. In 2012 kwam de werkgroep een aantal keren bij elkaar. Eind 2012 bereikten de cao-partijen een akkoord over de maatregelen die het pensioenfonds moet treffen om de financiële situatie te verbeteren. Zoals het verhogen van de premie voor Communicatie Heldere en begrijpelijke informatie Het pensioenfonds wil mensen bewust maken van hun pensioen. Daarom geven we onze deelnemers meer inzicht in hun persoonlijke situatie. In begrijpelijke taal. Ook in 2012 investeerde het pensioenfonds Beton in heldere communicatie met (oud-)deelnemers, gepensio neerden en werkgevers. Via de Pensioenflits informeerden we alle groepen regelmatig over actuele onderwerpen. Ook verbeterden we onze website (betonpensioen.nl) en maakten we informatiebrochures over pensioenonderwerpen. Werkgevers kregen een poster Elk jaar ontvangen actieve deelnemers een uniform pensioenoverzicht (UPO) met informatie over hun pensioenopbouw. Om de pensioenoverzichten aan te kondigen, liet het bestuur in 2012 een poster ontwikkelen. We vroegen werkgevers om de poster op een opvallende plek op te hangen. De poster is ook te vinden op de website, samen met een uitgebreide toelichting op het pensioenoverzicht. Iedereen kreeg een brief over de maatregelen Het leek erop dat het pensioenfonds de pensioenen moest verlagen. Daarover stuurden we in 2012 alle betrokkenen hierover een brief. Op de website gaven we nog meer informatie. Pension Fund Governance Principes voor goed pensioenfondsbestuur Elk jaar neemt het bestuur ook het eigen functioneren onder de loep. In 2012 gebeurde dat in oktober. Het bestuur is in deze jaarlijkse zelfevaluatie begeleid door het bureau Lyncs. Het bestuur heeft in 2012 gezamenlijk drie studiedagen gevolgd. Daarnaast hebben de individuele bestuursleden opleidingen gevolgd en bijeenkomsten bijgewoond. Dit is belangrijk om de deskundigheid op peil te houden.

3 Kerngegevens Ondernemingen en deelnemers (aantallen) Aangesloten ondernemingen Actieve deelnemers Waarvan onder meer Arbeidsongeschikten Vut-ers * FVP-ers Pensioengerechtigden Gewezen deelnemers Premies en uitkeringen (x ) Periodieke premies ** Pensioenuitkeringen excl. afkoop gering bedrag Beleggingen (x ) Beleggingen Beleggingsresultaten Performance 13,6 10,3% 12,7% 13,7% Reserves en voorziening (x ) Voorziening pensioenverplichtingen Solvabiliteitsreserve Algemene reserve Dekkingsgraad 101,2% 95,5% 103,0% 106,5% Resultaat (x ) Resultaat boekjaar Pensioenregeling voor deelnemers geboren op of ná Opbouw per jaar 1,7% 2,0% 2,0% 2,0% Franchise , , , ,- Maximum pensioengrondslag , , , ,- Premie per jaar 24,5% 24,0% 24,0% 22,4% waarvan werknemersdeel maximaal 6,66% 6,66% 6,66% 6,13% Pensioenregeling voor deelnemers geboren vóór Opbouw per jaar 1,4 1,75% 1,75% 1,75% Franchise , , , ,- Minimum pensioengrondslag 2.690, , , ,- Maximum pensioengrondslag , , , ,- Premie per jaar tot de minimum pensioengrondslag 13,6 13,0% 13,0% 13,0% waarvan werknemersdeel maximaal 4,3% 4,3% 4,3% 4,3% Premie per jaar boven de minimum pensioengrondslag 20,9% 20,0% 20,0% 20,0% waarvan werknemersdeel maximaal 6,7% 6,7% 6,7% 6,70% * Aantal Vut-ers: het aantal in 2011 moet zijn 402 in plaats van 572. In 2011 zijn ten onrechte de deelnemers meegenomen die inmiddels waren overleden of gepensioneerd. ** Periodieke premies: vanaf het boekjaar 2009 is dit bedrag exclusief de mutaties inzake voorziening premievorderingen en afschrijving premievorderingen.

4 Bestuur De samenstelling van het bestuur was per 31 december 2012 als volgt: Leden werkgevers Functie Organisatie De heer J.C. Blom Bestuurslid BFBN Mevrouw L.L. Bruns Plv. secretaris BFBN De heer G.W. van der Peijl Secretaris BFBN De heer D.P. Slob Bestuurslid BFBN Leden werknemers Functie Organisatie Mevrouw Y. Folkers * Voorgedragen FNV Bondgenoten bestuurslid De heer A. Jorna Bestuurslid De Unie De heer H. Korthof Voorzitter FNV Bondgenoten De heer H.J. Wuijten Plv. voorzitter CNV Vakmensen * Mevrouw Folkers is in oktober 2012 voorgedragen als bestuurslid namens FNV Bondgenoten. Zij nam vanaf oktober 2012 als toehoorder deel aan de bestuursvergaderingen. Op 3 januari 2013 heeft DNB ingestemd met haar benoeming. Deelnemersraad Per 31 december 2012 bestond de deelnemersraad uit: namens de gepensioneerden: De heer L.H. Addink De heer J.J. Boks De heer J. van Mulligen namens de deelnemers: De heer L.E.M. Bodelier (vice-voorzitter) De heer A. van den Burg De heer W. van der Linden (secretaris) De heer W. Pieterse De heer A. van Riet (voorzitter) Verantwoordingsorgaan Per 31 december 2012 bestond het verantwoordingsorgaan uit: de deelnemers: de gepensioneerden: de aangesloten werkgevers: de heer L.E.M. Bodelier (secretaris) de heer J. van Mulligen de heer A. Rijkers

5 Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Visitatiecommissie Voor het intern toezicht heeft het bestuur gekozen voor een visitatiecommissie. Die vormt ten minste 1x per drie jaar een oordeel over het functioneren van het bestuur. In 2012 heeft geen visitatie plaatsgevonden. In 2013 vindt wel weer een visitatie plaats. Uitvoeringsorganisaties Pensioenbeheer Syntrus Achmea (Pensioenbeheer) Mevrouw N. van der Gugten Postbus GD Utrecht Beleggingsadviseur Strategeon Investment Consultancy BV Mevrouw G. van Tongeren Postbus KJ Amsterdam Vermogensbeheer F&C Netherlands BV De heren T. Rothengatter en J. Noorman Postbus AL Amsterdam Waarmerkend actuaris Towers Watson B.V. De heer H.J.W. van Gemert Postbus CG Eindhoven Syntrus Achmea Real Estate & Finance De heer P. Hosman Postbus KH Amsterdam Externe accountant PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. De heer H. van der Rijst Postbus BJ, Amsterdam Schroder Investment Management Benelux De heer C. van Eijck Waldeck Pyrmontlaan BT Amsterdam Adviserend actuaris Towers Watson B.V. De heer H. Zaghdoudi Postbus AT Purmerend Colofon Uitgave: Realisatie: Contactgegevens van ons fonds Postbus AX Apeldoorn Het Klant Contact Center is iedere werkdag van 8:30 tot 17:30 uur bereikbaar op Compliance officer Nederlands Compliance Instituut (NCI) De heer R.N.M. van der Mast Postbus AG Waddinxveen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Syntrus Achmea Pensioen Beheer N.V., Afdeling Pensioencommunicatie

Strengere regels voor pensioenfondsen

Strengere regels voor pensioenfondsen Pensioenflits Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie + Verkort jaarverslag November 2015 De Pensioenflits is een uitgave van uw Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Nadere informatie

Later AOW en pensioen

Later AOW en pensioen Pensioenflits Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie + Verkort jaarverslag Juli 2017 De Pensioenflits is een uitgave van uw Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Nadere informatie

Wanneer gaat u met pensioen: eerder of later? AOW-leeftijd verschuift opnieuw

Wanneer gaat u met pensioen: eerder of later? AOW-leeftijd verschuift opnieuw Pensioenflits Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie + Verkort jaarverslag Juli 2017 De Pensioenflits is een uitgave van uw Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Jaarverslag Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Jaarverslag 2012 Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Jaarverslag 2012 Dit jaarverslag is een uitgave van

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie. Verkort jaarverslag 2009

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie. Verkort jaarverslag 2009 Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Verkort jaarverslag 2009 Voorwoord Bijna negentig pagina s telt het officiële jaarverslag van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor

Nadere informatie

2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG

2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het Jaarverslag 2013 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Jaarverslag Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Jaarverslag 2013 Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Jaarverslag 2013 Dit jaarverslag is een uitgave van

Nadere informatie

2010: jaar van herstel

2010: jaar van herstel Verkort jaarverslag 2010 2010: jaar van herstel Hoe presteerde Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen in 2010? Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen? In dit verkort jaarverslag

Nadere informatie

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het jaarverslag legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het Jaarverslag 2012 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2016

VERKORT JAARVERSLAG 2016 VERKORT JAARVERSLAG 2016 2016: wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van 2016 bij Pensioenfonds TNT Express? U leest het in deze verkorte en vereenvoudigde versie van het jaarverslag. Het volledige

Nadere informatie

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630 Pensioenfonds Productschappen Bezoekadres Laan van Zuid Hoorn 165 2289 DD Rijswijk Postadres Postbus 3042 2280 GA Rijswijk Telefoon 070 4138630 Fax 070 4138650 E-mail info@pbodnl Website wwwpbodnl KvK

Nadere informatie

2009: een actief jaar met interessante ontwikkelingen

2009: een actief jaar met interessante ontwikkelingen Verkort jaarverslag 2009 2009: een actief jaar met interessante ontwikkelingen Het jaar 2009 stond in het teken van het treffen van maatregelen om de financiële positie van het fonds weer op het gewenste

Nadere informatie

Verkort jaarverslag PHI 2010

Verkort jaarverslag PHI 2010 Verkort jaarverslag PHI 2010 uitgave van stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de houtverwerkende industrie Voorwoord 2010 was een roerig jaar. Ook voor Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende

Nadere informatie

Verkort jaarverslag

Verkort jaarverslag Verkort jaarverslag 2014 1 Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven Hoe deed ons pensioenfonds het in 2014? Waar hield het bestuur zich mee bezig? En wat waren

Nadere informatie

TRANSPARANTIEDOCUMENT

TRANSPARANTIEDOCUMENT TRANSPARANTIEDOCUMENT Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie en aanverwante Bedrijven (VNPS) Dit is een uitgave van de Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Jaarverslag Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Jaarverslag 2014 Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Jaarverslag 2014 Dit jaarverslag is een uitgave van

Nadere informatie

delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012

delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012 delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012 XY 13996-0513 In dit Jaarbericht leest u wat er in 2012 bij ons pensioenfonds gebeurde. We gaan wat dieper in op onze beleggingen en andere financiële zaken.

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Jaarverslag 2010 JAARVERSLAG 2007 10 JAARVERSLAG 20 Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de betonproductenindustrie Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2017

VERKORT JAARVERSLAG 2017 VERKORT JAARVERSLAG 2017 De belangrijkste ontwikkelingen in 2017 bij Pensioenfonds TNT Express op een rij in deze verkorte en vereenvoudigde versie van het jaarverslag. Het volledige jaarverslag vindt

Nadere informatie

stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel Verkort jaarverslag 2008

stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel Verkort jaarverslag 2008 stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel Verkort jaarverslag 2008 01 Voorwoord Het bestuur van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel heeft in 2008 flink aan de weg getimmerd.

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE www.pensioenfondsavebe.nl #12 februari 15 1 Uw pensioenregeling verandert opnieuw 3 Interview met Manager Martien Smid 4 Onze dekkingsgraad

Nadere informatie

2014 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG

2014 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 2014 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 1 samenvatting van het jaarverslag In het Jaarverslag 2014 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Terugblik 2011 in cijfers

Terugblik 2011 in cijfers Terugblik 2011 in cijfers U vindt hier een samenvatting van het jaarverslag 2011. Het volledige jaarverslag kunt u downloaden via www.pensioenfondsricohnederland.nl. Financiële situatie Door de kredietcrisis

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2013

Verkort jaarverslag 2013 Verkort jaarverslag 2013 Uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Voorwoord 2013 was een bijzonder jaar. Het was het eerste jaar samen voor het Pensioenfonds

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag 2014

Verkort Jaarverslag 2014 Verkort Jaarverslag 2014 Het bestuur: de pensioenwereld blijft in beweging Ook in 2014 stond de pensioenwereld niet stil. Het bestuur volgde alle actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op

Nadere informatie

Nieuws. Gezond maar alert. Pensioenfonds IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag. De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017.

Nieuws. Gezond maar alert. Pensioenfonds IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag. De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017. Pensioenfonds Verkort jaarverslag Gezond maar alert De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017. Nieuws IN DIT NUMMER: Augustus 2018 Hierdoor was het mogelijk de opgebouwde pensioenen

Nadere informatie

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf 00001 Behandeld door Doorkiesnummer Ons kenmerk Klant Contact Center 088 00 84 004 Onderwerp Datum uw voorwaardelijk pensioen 14 juni 2016

Nadere informatie

Verkort jaarverslag PHI 2012

Verkort jaarverslag PHI 2012 Verkort jaarverslag PHI 2012 Uitgave van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Voorwoord Eén sterk, toekomstbestendig pensioenfonds. Met dat doel gingen het

Nadere informatie

Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf

Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Dit is een uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Datum 15 juni 2012 1 Voorwoord

Nadere informatie

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Geef pensioen de aandacht die het verdient Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Vijf mythes over pensioen Over pensioenen zijn meerdere mythes in omloop. Het is belangrijk om te weten hoe het wel zit. De

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2006. stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel

Verkort jaarverslag 2006. stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel Verkort jaarverslag 2006 stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel Inleiding Hierbij ontvangt u het verkorte jaarverslag 2006 van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel

Nadere informatie

Transparantiedocument

Transparantiedocument Transparantiedocument Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Dit is een uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw

Nadere informatie

Verkort jaarverslag PHI 2011

Verkort jaarverslag PHI 2011 Verkort jaarverslag PHI 2011 uitgave van stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de houtverwerkende industrie Voorwoord Het afgelopen jaar stond in het teken van de financiële crisis en de gevolgen daarvan.

Nadere informatie

stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel Verkort jaarverslag 2007

stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel Verkort jaarverslag 2007 stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel Verkort jaarverslag 2007 Voorwoord Het bestuur van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel heeft de ontwikkelingen, die zich in 2006

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten Wat waren in 2013 de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten voor aangesloten werkgevers en deelnemers bij pensioenfonds StiPP? We hebben ze voor u op een rij gezet in deze verkorte versie van het jaarverslag

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Op woensdagmiddag 9 maart, aansluitend aan de jaarbijeenkomst van de Vereniging Gepensioneerden Getronics (VGG), organiseerde Stichting Voorzieningsfonds Getronics

Nadere informatie

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram 02 verkort in beeld 03 Ontwikkelingen 05 08 10 Pensioenen Beleggingen Organogram Aantal deelnemers dat pensioen opbouwt Aantal personen dat een ouderdomspensioen ontvangt Aantal deelnemers met slapende

Nadere informatie

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 25 juni 2015

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 25 juni 2015 Welkom namens Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK AMSTERDAM, 25 juni 2015 AGENDA 1. Opening en voorstellen leden van het bestuur 2. Mededelingen van de voorzitter 3. Notulen deelnemersvergadering 26

Nadere informatie

Beknopt jaarverslag 2016

Beknopt jaarverslag 2016 Beknopt jaarverslag 2016 Beknopt jaarverslag 2016 Inleiding Dit jaar brengt Stichting Pensioenfonds De Fracties voor het eerst een verkorte versie van het jaarverslag uit. In dit verslag zie je in een

Nadere informatie

Stichting Metro Pensioenfonds Populair jaarverslag 2008

Stichting Metro Pensioenfonds Populair jaarverslag 2008 Stichting Metro Pensioenfonds Populair jaarverslag 2008 blad 1 van 7 Het Metro Pensioenfonds Hieronder eerst een aantal bijzonderheden over het Metro Pensioenfonds. Het Metro Pensioenfonds is opgericht

Nadere informatie

In september 2016 werd het contract met Syntrus Achmea Pensioenbeheer opgezegd. In 2017 werd een nieuwe pensioenuitvoeringsorganisatie

In september 2016 werd het contract met Syntrus Achmea Pensioenbeheer opgezegd. In 2017 werd een nieuwe pensioenuitvoeringsorganisatie 2017in vogelvlucht Deelnemers Financieel Beleggingen Kosten Communicatie In juni 2018 hebben we ons jaarverslag 2017 uitgebracht. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen van 2017 voor u samengevat. Het

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Pensioenfonds Cargill 2017 in beeld Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van 2017 van Pensioenfonds Cargill? U leest het in dit verkort jaarverslag. Financiële

Nadere informatie

Pensioen-Bijeenkomst. 23 maart 2017

Pensioen-Bijeenkomst. 23 maart 2017 Pensioen-Bijeenkomst 23 maart 2017 Programma Welkom! Het fonds - mensen en cijfers 10 minuten Financiële positie en beleid 10 minuten Pensioenregeling en keuzes 20 minuten Website en digitalisering 10

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Wat komt er op ons af? #10 januari 14. Pensioenfonds

Pensioen Nieuws. Wat komt er op ons af? #10 januari 14. Pensioenfonds Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE #10 januari 14 1 Wat komt er op ons af? Dekkingsgraad stabiel Alle pensioenen omhoog 2 Tijdelijke pensioenregeling 1 jaar verlengd 3 Anw-hiaatpensioenregeling

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Leden BPOA stemmen in met aanpassing pensioenregeling. Dekkingsgraad SPOA niet de reden voor aanpassing pensioenregeling

Nieuwsbrief. Leden BPOA stemmen in met aanpassing pensioenregeling. Dekkingsgraad SPOA niet de reden voor aanpassing pensioenregeling Nieuwsbrief december februari 2018 2016 Leden BPOA stemmen in met aanpassing pensioenregeling Tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) van 7 december jl. hebben de leden van de Beroepspensioenvereniging

Nadere informatie

Deelnemersvergadering. Haarlem 26 juni 2017 Boxmeer 29 juni 2017 Oss 29 juni 2017

Deelnemersvergadering. Haarlem 26 juni 2017 Boxmeer 29 juni 2017 Oss 29 juni 2017 Deelnemersvergadering Haarlem 26 juni 2017 Boxmeer 29 juni 2017 Oss 29 juni 2017 Agenda Opening, mededelingen Toelichting organisatie van het fonds Verantwoording en jaarverslag 2016: beleggingen en pensioenaanspraken

Nadere informatie

Het PWRI is er voor ons

Het PWRI is er voor ons Het PWRI is er voor ons Populair jaarverslag 2013 106 102 1.104 2.707 40.937 39.915 Gepensioneerden Werkgevers Voormalige deelnemers Actieve deelnemers WIW SW 98.364 33.926 Onderweg zijn Het PWRI is op

Nadere informatie

Het jaarverslag 2012 in vogelvlucht

Het jaarverslag 2012 in vogelvlucht Het jaarverslag 2012 in vogelvlucht De hoofdpunten uit het jaarverslag van Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (SPV) behandelen we aan de hand van 10 vragen en antwoorden. Een volledig exemplaar

Nadere informatie

Zicht op uw pensioen. Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Zicht op uw pensioen. Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Zicht op uw pensioen Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Misschien staat uw pensioen nog ver van uw bed, maar bent u nieuwsgierig wanneer u eigenlijk met pensioen kunt gaan? Of u wilt

Nadere informatie

Pensioenbijeenkomst. 22 maart 2018

Pensioenbijeenkomst. 22 maart 2018 Pensioenbijeenkomst 22 maart 2018 Programma Welkom! Het fonds - mensen en cijfers* Financiële positie en beleid* Pensioenregeling en keuzes Actualiteiten 5 minuten 15 minuten 10 minuten 5 minuten Vragen?

Nadere informatie

Nieuws. Een fonds in goede conditie IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag

Nieuws. Een fonds in goede conditie IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag Verkort jaarverslag Een fonds in goede conditie In deze nieuwsbrief blikken we terug op 2016. Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen? Op alle beleidsterreinen is er hard gewerkt in 2016. We hebben het

Nadere informatie

pensioenkrant augustus 2015

pensioenkrant augustus 2015 pensioenkrant augustus 2015 pensioenkrant augustus 2015 5 WOORD VAN DE VOORZITTER 6 DEKKINGSGRAAD 7 INDEXATIE RENDEMENT OP DE BELEGGINGEN 8 KERNCIJFERS KOSTEN UITVOERING EN VERMOGENSBEHEER 9 COMMUNICATIE

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Papendorpseweg 100 3528 BJ Utrecht Ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 41184467

Nadere informatie

Wijziging uitvoerder & pensioenregeling 2015 25 november 2014

Wijziging uitvoerder & pensioenregeling 2015 25 november 2014 Wijziging uitvoerder & pensioenregeling 2015 25 november 2014 1 Doel van deze bijeenkomst Toelichting waarom overstap naar nieuwe pensioenuitvoerder Toelichting waarom nieuwe pensioenregeling per 1-1-2015

Nadere informatie

Het jaarverslag 2014 samengevat

Het jaarverslag 2014 samengevat Het jaarverslag 2014 samengevat Uw pensioenfonds blikt terug én vooruit Deelnemers 1.711 In 2014 verdiende het fonds 55,1 miljoen dankzij beleggen. Dat bedrag staat voor een rendement van 20,1%. Het fonds

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2014 Meer persoonlijke vrijheid. In dit themanummer leggen we de belang - rijkste wijzigingen uit:

Nieuwsbrief. Nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2014 Meer persoonlijke vrijheid. In dit themanummer leggen we de belang - rijkste wijzigingen uit: Nieuwsbrief NOVEMBER 2013 INHOUDSOPGAVE 1 Meer persoonlijke vrijheid 3 Wat verandert er voor u? 5 Spelen met uw Nieuwe regeling per 1 januari 2014 Meer persoonlijke vrijheid Er gebeurt veel in land. De

Nadere informatie

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later pensioenslagers.nl 022016 Inhoud X 01 Alstublieft! Uw pensioenregeling 5 X 02 Uw pensioen: sparen voor later 6 X U spaart elke maand voor later 6 X U

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag 2013

Verkort Jaarverslag 2013 Verkort Jaarverslag Han Thoman: Ons bestuur is zich echt goed bewust van de risico s die het pensioenfonds loopt. Voorzitter Han Thoman Onze financiële positie is redelijk maar moet nog beter Een jaar

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Populair Jaarverslag 2014

Pensioenfonds Robeco. Populair Jaarverslag 2014 Pensioenfonds Robeco Populair Jaarverslag 2014 2014 was een bewogen jaar voor Pensioenfonds Robeco door de sterk dalende rente en de veranderende wet- en regelgeving. In het jaarverslag blikken wij als

Nadere informatie

Pensioen. Laatste kans! Je kunt nog tot 1 juli kiezen voor een pensioen voor je partner. In deze nieuwsbrief:

Pensioen. Laatste kans! Je kunt nog tot 1 juli kiezen voor een pensioen voor je partner. In deze nieuwsbrief: is de nieuwsbrief van Pensioenfonds Recreatie Mei 2017 Pensioen In deze nieuwsbrief: Laatste kans! Je kunt nog tot 1 juli kiezen voor een pensioen voor je partner Wat kost het Anw-pensioen? Geen verlaging

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Positie 2018 Gebaseerd op het jaarverslag over 2018 en recente ontwikkelingen Hoe werkt ons pensioenfonds voor jou? Financiële positie Waardevastheid pensioen 1

Nadere informatie

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen?

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? 1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste oorzaken: 1. Nederlanders worden steeds ouder. Met name de laatste

Nadere informatie

Het AVEBE Pensioen samengevat

Het AVEBE Pensioen samengevat Het AVEBE Pensioen samengevat Deze folder is bedoeld voor alle medewerkers die bij AVEBE in dienst zijn getreden. Pensioenfonds Ouderdomspensioen: het AVEBE Pensioen vanaf uw pensionering Het AVEBE Pensioen

Nadere informatie

Bestuur. Deelnemers: 2 Pensioengerechtigden:3 Werkgevers 2. Verantwoording en medezeggenschap

Bestuur. Deelnemers: 2 Pensioengerechtigden:3 Werkgevers 2. Verantwoording en medezeggenschap Governance Algemeen Het bestuur van het fonds streeft als eindverantwoordelijk uitvoerder van de door sociale partners overeengekomen pensioenregeling naar een optimale kwaliteit, zorgvuldigheid en openheid

Nadere informatie

Uw persoonlijke gegevens De heer X. Deelnemer Geboren op: 2 januari 1972 Deelnemersnummer: Uw partner Y. Partner Geboren op: 5 februari 1975

Uw persoonlijke gegevens De heer X. Deelnemer Geboren op: 2 januari 1972 Deelnemersnummer: Uw partner Y. Partner Geboren op: 5 februari 1975 pagina 1 van 7 Uniform Pensioenoverzicht 2019 Stand per: 1 januari 2019 Uw persoonlijke gegevens De heer X. Deelnemer Geboren op: 2 januari 1972 Deelnemersnummer: 999999 Relatienummer: xyz123456 Uw partner

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst deelnemers SPF 2016

Informatiebijeenkomst deelnemers SPF 2016 Informatiebijeenkomst deelnemers SPF 2016 1 Programma Agenda 1. Pensioenbewustzijn 2. Governance SPF 3. SPF 2015 4. SPF 2016 Q1 (recente ontwikkelingen) 5. Slotopmerkingen en rondvraag 2 1. Pensioenbewustzijn:

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in de Pensioenregeling Westland Utrecht Hypotheekbank (WUH). Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw

Nadere informatie

Uw pensioenfonds in 2016 Verkort jaarverslag

Uw pensioenfonds in 2016 Verkort jaarverslag Uw pensioenfonds in Verkort jaarverslag in vogelvlucht We vinden het belangrijk om transparant te zijn in wat we doen en wat dat oplevert. Daar verantwoorden we ons over in het jaarverslag. Speciaal voor

Nadere informatie

DEC Alsjeblieft, de STIP Pensioenkrant! 2. Pensioenleeftijd van 67 naar 68 jaar 5. 4 Veranderingen in de pensioenregeling. Nu al leuk voor later

DEC Alsjeblieft, de STIP Pensioenkrant! 2. Pensioenleeftijd van 67 naar 68 jaar 5. 4 Veranderingen in de pensioenregeling. Nu al leuk voor later DEC 2017 Nu al leuk voor later Alsjeblieft, de STIP Pensioenkrant! 2 4 Veranderingen in de pensioenregeling Pensioenleeftijd van 67 naar 68 jaar 5 VOORWOORD 2Alsjeblieft, de STIP Pensioenkrant! In deze

Nadere informatie

Verkort jaarverslag SBZ 2011

Verkort jaarverslag SBZ 2011 Verkort jaarverslag SBZ 2011 uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars Verkort jaarverslag SBZ 2011 1 Voorwoord Hoe ging het in 2011 met SBZ? In het complete jaarverslag 2011 gaan

Nadere informatie

stichting pensioenfonds wonen

stichting pensioenfonds wonen stichting pensioenfonds wonen Verkort Jaarverslag 2007 Kerncijfers Aantallen per 31-12 2007 2006 Werkgevers 4.331 4.161 Deelnemers 33.009 31.705 Gewezen deelnemers 70.948 62.860 Gepensioneerden 8.468 7.735

Nadere informatie

Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief

Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief Nummer 14 > Jaargang 10 > November 2012 inhoud > Financiële positie: dekkingsgraad blijft laag [p.1] Bestuur / Verantwoordingsorgaan [p.2] Uniform Pensioen

Nadere informatie

Pensioenkrant 2013 AUGUSTUS

Pensioenkrant 2013 AUGUSTUS Pensioenkrant 2013 AUGUSTUS Disclaimer Hoewel deze krant met de grootst mogelijke zorgvuldigheid tot stand is gekomen, kunt u hieraan geen rechten ontlenen. Pensioenkrant augustus 2013 Woord van de voorzitter

Nadere informatie

Het PWRI. Dit is het PWRI: Mediafactsheet. Het PWRI (Pensioenfonds Werk en (re)integratie) is het pensioenfonds voor de sociale werkvoorziening.

Het PWRI. Dit is het PWRI: Mediafactsheet. Het PWRI (Pensioenfonds Werk en (re)integratie) is het pensioenfonds voor de sociale werkvoorziening. Het PWRI Het PWRI (Pensioenfonds Werk en (re)integratie) is het pensioenfonds voor de sociale werkvoorziening. Dit is het PWRI: Alle mensen die nu werken in de sociale werkvoorziening en alle mensen die

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2013

Verkort jaarverslag 2013 Verkort jaarverslag 2013 Wat waren in 2013 de belangrijkste feiten en gebeurtenissen voor GE Pensioen? U leest het in deze verkorte versie van het jaarverslag 2013. Naast deze bondige versie treft u ook

Nadere informatie

Verkort jaarverslag SBZ uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars

Verkort jaarverslag SBZ uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars Verkort jaarverslag SBZ 2014 uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars Voorwoord Onze financiële situatie in 2014. De nieuwe pensioenregeling. De communicatie met onze deelnemers

Nadere informatie

SPNG. veranderingen. was voor. een jaar van grote. Verkort jaarverslag 2013 >

SPNG. veranderingen. was voor. een jaar van grote. Verkort jaarverslag 2013 > 2013 was voor SPNG een jaar van grote veranderingen. Verkort jaarverslag 2013 > 2013 was voor SPNG een jaar van grote veranderingen. Eind 2012 liep het herverzekeringscontract met Nationale-Nederlanden

Nadere informatie

Deelnemers Het fonds betaalt maandelijks pensioen aan deelnemers. gaan in de toekomst pensioen ontvangen. 2,05%

Deelnemers Het fonds betaalt maandelijks pensioen aan deelnemers. gaan in de toekomst pensioen ontvangen. 2,05% deelnemers 15.654 In 2013 verdiende het fonds 28,3 miljoen dankzij beleggen. Dat bedrag staat voor een rendement van 2,05%. Deelnemers Het fonds betaalt maandelijks pensioen aan 5.038 deelnemers. De overige

Nadere informatie

Dit jaarbericht is een verkorte en eenvoudiger te lezen versie van het jaarverslag Met het jaarbericht willen we u de gelegenheid bieden om

Dit jaarbericht is een verkorte en eenvoudiger te lezen versie van het jaarverslag Met het jaarbericht willen we u de gelegenheid bieden om 1 Jaarbericht 2011 Dit jaarbericht is een verkorte en eenvoudiger te lezen versie van het jaarverslag 2011. Met het jaarbericht willen we u de gelegenheid bieden om kennis te nemen van de belangrijkste

Nadere informatie

Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ

Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ Nieuwsbrief van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars april 2014 Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ Het bestuur van SBZ telt een nieuw gezicht. Ronald van Hees,

Nadere informatie

Profielschets lid Verantwoordingsorgaan oktober 2016

Profielschets lid Verantwoordingsorgaan oktober 2016 71649 092004 Profielschets lid Verantwoordingsorgaan oktober 2016 postadres postbus 3183 3502 GD Utrecht telefoon (030) 245 39 22 fax (030) 245 35 72 KvK 41178959 1. INLEIDING In dit document zijn achtereenvolgens

Nadere informatie

Rabobank Pensioenfonds bruto uitkeringsovereenkomst 1 januari ,00% Deeltijd pensioengevend salaris: ,00 Deeltijd franchise:

Rabobank Pensioenfonds bruto uitkeringsovereenkomst 1 januari ,00% Deeltijd pensioengevend salaris: ,00 Deeltijd franchise: pagina 1 van 6 Uniform Pensioenoverzicht 2018 Stand per: 1 januari 2018 Uw persoonlijke gegevens De heer X. Deelnemer Geboren op: Deelnemersnummer: Uw partner Y. Partner Geboren op: 2 januari 1972 999999

Nadere informatie

Nieuws. Gesloten fonds. Pensioenfonds IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag. Tegenvallende beleggingen, toch toeslagverlening in 2018

Nieuws. Gesloten fonds. Pensioenfonds IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag. Tegenvallende beleggingen, toch toeslagverlening in 2018 Pensioenfonds Nieuws Augustus 2019 Verkort jaarverslag IN DIT NUMMER: Gesloten fonds Tegenvallende beleggingen, toch toeslagverlening in 2018 Voor het pensioenfonds was 2018 een belangrijk jaar. Na onderhandelingen

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling Agenda Stand van zaken financiële situatie Pensioen in het kort Waarom is de pensioenregeling veranderd? Wat is er veranderd? Stand van zaken financiële situatie Dekkingsgraad?

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur de pensioenregeling

Nadere informatie

Een overzicht van de kerncijfers vindt u op <pagina 8 en 9> van het volledige jaarverslag.

Een overzicht van de kerncijfers vindt u op <pagina 8 en 9> van het volledige jaarverslag. 12 vragen over het jaarverslag 2013 De hoofdpunten uit het jaarverslag van Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (SPV) behandelen we aan de hand van 12 vragen en antwoorden. Een volledig exemplaar

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Jaarbericht 2015 AUGUSTUS 2016 In dit Jaarbericht over 2015 legt Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland op hoofdlijnen verantwoording af voor het

Nadere informatie

Het PWRI. Dit is het PWRI: Mediafactsheet. Het PWRI (Pensioenfonds Werk en (re)integratie) is het pensioenfonds voor de Sociale Werkvoorziening.

Het PWRI. Dit is het PWRI: Mediafactsheet. Het PWRI (Pensioenfonds Werk en (re)integratie) is het pensioenfonds voor de Sociale Werkvoorziening. Het PWRI Het PWRI (Pensioenfonds Werk en (re)integratie) is het pensioenfonds voor de Sociale Werkvoorziening. Dit is het PWRI: Alle mensen die nu werken in de Sociale Werkvoorziening en alle mensen die

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe

Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat Pensioenfonds Avebe Wat is het belangrijkste dat ik moet weten? Wat is nog meer handig om te weten? Ik wil alles weten

Nadere informatie

Uw pensioen bij SPOA. Deelnemersbijeenkomst 8 november 2016

Uw pensioen bij SPOA. Deelnemersbijeenkomst 8 november 2016 Uw pensioen bij SPOA Deelnemersbijeenkomst 8 november 2016 Agenda De pensioenregeling van SPOA Dekkingsgraad: Korten of niet? Premie voldoende voor pensioendoel? Uw pensioenoverzicht: wat staat er nu op?

Nadere informatie

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf 00001 Behandeld door Doorkiesnummer Ons kenmerk Klant Contact Center 088 008 40 04 Onderwerp brief aan uw werknemers inzake VPL-regeling

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018

Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018 Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018 Geachte heer/ mevrouw, Via uw werkgever neemt u deel aan de pensioenregeling van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen (Bpf

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Pension Fund Governance TRANSPARANTIE DOCUMENT UITLEG GEKOZEN PRINCIPES VOOR GOED PENSIOENFONDSBESTUUR

Pension Fund Governance TRANSPARANTIE DOCUMENT UITLEG GEKOZEN PRINCIPES VOOR GOED PENSIOENFONDSBESTUUR Pension Fund Governance TRANSPARANTIE DOCUMENT UITLEG GEKOZEN PRINCIPES VOOR GOED PENSIOENFONDSBESTUUR Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen 19 februari 2008 Beschrijving van de bestuurskeuzes van

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad. staat de nieuwe beleidsdekkingsgraad

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad. staat de nieuwe beleidsdekkingsgraad Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE www.pensioenfondsavebe.nl #13 augustus 15 1 Financiële situatie Pensioenfonds AVEBE 2 Nieuwe financiële spelregels voor pensioenfondsen 3/4

Nadere informatie

Profielschets lid van het bestuur

Profielschets lid van het bestuur Profielschets lid van het bestuur Algemene kenmerken Stichting Prepensioenfonds voor de Groothandel in Textielgoederen en Aanverwante Artikelen (PRETEX) dat met ingang van 2002 is opgericht, is per 1 januari

Nadere informatie

Nieuws over uw pensioen

Nieuws over uw pensioen BpfTEX Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Groothandel in Textielgoederen en Aanverwante Artikelen Nieuws over uw pensioen Juni 2010 Bas de Lege, secretaris BPF Tex en Jan Edu Kelder, voorzitter

Nadere informatie