Samenwerkingsovereenkomst Oude Rijnzone

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerkingsovereenkomst Oude Rijnzone"

Transcriptie

1 Samenwerkingsovereenkomst Oude Rijnzone

2 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST OUDE RIJNZONE vastgesteld stuurgroep Oude Rijnzone d.d. 26 juni 2008

3 Partijen: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, vertegenwoordigd door gedeputeerde A.G.M. van de Vondervoort, daartoe gemachtigd ingevolge hun besluit van 15 september 2008; Burgemeester en wethouders van Bodegraven, vertegenwoordigd door wethouder J.J. Bouwens, daartoe gemachtigd ingevolge hun besluit van 25 augustus 2008 ; Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn, vertegenwoordigd door wethouder J.M.C.M. Groen in 't Wout, daartoe gemachtigd ingevolge hun besluit van 19 augustus 2008; Burgemeester en wethouders van Rijnwoude, vertegenwoordigd door wethouder F.J.A. Uljee, daartoe gemachtigd ingevolge hun besluit van 19 augustus 2008; Burgemeester en wethouders van Zoeterwoude, vertegenwoordigd door wethouder J.W.M. Stuijt, daartoe gemachtigd ingevolge hun besluit van 14 oktober 2008; Burgemeester en wethouders van Leiden, vertegenwoordigd door wethouder M.J.D. Witteman, daartoe gemachtigd ingevolge hun besluit van 24 september 2008; Burgemeester en wethouders van Leiderdorp, vertegenwoordigd door wethouder P.A. Glasbeek, daartoe gemachtigd ingevolge hun besluit van 8 september 2008; Dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland, vertegenwoordigd door Hoogheemraad W. van der Hoeven, daartoe gemachtigd ingevolge hun besluit van 16 juli 2008; De Minister van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, dr. J.M. Cramer Handelend in hun hoedanigheid van bestuursorgaan, hierna te noemen partijen. Overwegende dat: Betrokken gemeenten, het hoogheemraadschap en de provincie een aantal stukken hebben opgesteld die leidend zijn voor de uitvoeringsfase: de Transformatievisie Focus Oude Rijn 2020 het rapport Ruimtelijke Kwaliteit Oude Rijnzone Samengestelde Businesscase Oude Rijnzone; Provinciale Staten van Zuid-Holland op 30 mei 2007 de derde partiële herziening streekplan Zuid-Holland Oost Oude Rijnzone hebben vastgesteld; De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de (gebieds)gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland bestuurlijke afspraken Randstad Urgent voor de Oude Rijnzone hebben getekend op 29 oktober Komen als volgt overeen:

4 1. Algemeen 1.1. Begripsbepalingen Oude Rijnzone: het gebied ten noorden en ten zuiden van de Oude Rijn tussen de A4 in het westen en de provinciegrens in het oosten, als aangegeven op de kaart in bijlage; Samengestelde Businesscase Oude Rijnzone: het samenhangend geheel van beoogde maatregelen en de daaraan gekoppelde investeringen en opbrengsten, om de doelstellingen van het project te realiseren; Businesscase nota Ruimtebudget: het samenhangend geheel aan investeringen waarvoor een bijdrage uit het nota Ruimtebudget wordt gevraagd Doel Doel van het project Oude Rijnzone is het realiseren van een samenhangende ontwikkeling en integrale uitvoering van werken, wonen, infrastructuur, recreatieve en groen-blauwe structuur, gericht op duurzame ruimtelijke ontwikkeling van het gebied de Oude Rijnzone als onderdeel van het Groene Hart door: versterking van de economische vitaliteit en de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige woon- en werkmilieus; versterking van de groenblauwe kwaliteit (natuur, water, landschap, recreatie, cultuurhistorie): versterken visuele en functionele verbindingen Oude Rijnzone met het omliggende Groene Hart, zowel langs de Oude Rijn als in noord-zuidrelaties; het benutten van en het investeren in infrastructuur Bijlagen De bijlagen met afspraken over de clusters, die aan de samenwerkingsovereenkomst zijn gehecht maken integraal deel uit van de samenwerkingsovereenkomst. 2. Doelgerichte samenwerking 2.1. Algemeen Partijen verklaren door ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst de ambities en doelstellingen vastgelegd in de Transformatievisie te onderschrijven en de verdere uitvoering van de Transformatievisie volgens de hierna te maken afspraken na te komen en het uiterste te doen om bij de uitoefening van hun taken en bevoegdheden daarmee rekening te houden. Partijen verplichten zich - met inachtneming van de publiekrechtelijke verantwoordelijkheid van elke deelnemende partij - medewerking te verlenen aan de uitvoering van het project Oude Rijnzone conform deze Samenwerkingsovereenkomst, waarvan de afspraken over de clusters zoals verwoord in de bijlage deel uitmaken. Partijen verplichten zich over en weer jegens elkaar om elkaar te informeren over alle activiteiten en ontwikkelingen in de Oude Rijnzone.

5 Partijen verplichten zich over en weer jegens elkaar om, indien door enige oorzaak hun samenwerking mocht worden vertraagd of verhinderd, of de dreiging daartoe aanwezig is, de overige partijen hiervan zo spoedig mogelijk in kennis te stellen en met elkaar in overleg te treden om gezamenlijk te bezien hoe aan deze overeenkomst tegemoet kan worden gekomen. De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu verzorgt afstemming met andere ministeries (inhoudelijk, financieel, inzet instrumenten, kennis en deskundigheid). Gedeputeerde staten verzorgt de afstemming met de Stuurgroep Groene Hart Ruimtelijk beleid De basis voor de uitvoering van het project Oude Rijnzone wordt gevormd door de Transformatievisie Focus Oude Rijn Hierin zijn strategie, uitgangspunten en ruimtebehoefte voor ruimtelijke kwaliteit, oevers, wonen, werken en het groenblauwe raamwerk opgenomen. Het planologische-juridische kader voor de ruimtelijke realisatie wordt gevormd door de derde partiële Streekplanherziening Zuid-Holland Oost voor de Oude Rijnzone. De minister van VROM beoordeelt de ruimtelijke realisatie op basis van het nationaal ruimtelijk beleid Ruimtelijke kwaliteit Gemeenten nemen het rapport Ruimtelijke Kwaliteit Oude Rijnzone op in hun ruimtelijk beleid voor de Oude Rijnzone. Onder andere op basis van het rapport worden beeldkwaliteitsplannen opgesteld voor de nieuw te ontwikkelen woon- en werklocaties. Aan de realisatie van nieuwe locaties voor wonen en werken is een groenopgave gekoppeld waarvan de omvang in verhouding staat van de betreffende locatie. In bestemmingsplannen voor de nieuwe woon- en werkgebieden wordt rekening gehouden met tenminste 15% van de bruto oppervlakte voor groen en water. Het rijk biedt de regio de mogelijkheid een Kwaliteitsteam in te zetten om uit te werken hoe de gewenste ruimtelijke kwaliteit geborgd kan worden in de uitvoeringsfase. Het Kwaliteitsteam heeft een adviserende rol, en zal op verzoek van de stuurgroep Oude Rijnzone adviseren over structuurvisies beeldkwaliteitsplannen en/of projectplannen. Daarnaast biedt het rijk de mogelijkheid om ten behoeve van een kwalitatief ruimtelijk ontwerp een pilot uit het actieprogramma "Ruimte en Cultuur" uit te voeren in het gebied van het Venster Bodegraven- Woerden Bedrijventerreinenstrategie Gemeenten en provincie stellen op basis van de transformatievisie gezamenlijk een bedrijventerreinenstrategie op, waarin regionale afspraken worden vastgelegd over typologie van de te ontwikkelen bedrijventerreinen en uitgiftebeleid (fasering, prijsbeleid). Gemeenten besluiten voor 1 januari 2010 over de uitvoering van de herstructurering van bedrijventerreinen Broekvelden (Bodegraven), Rijnhaven (Alphen aan den Rijn), Hooge Waard (Rijnwoude), Oosthoekterrein (Zoeterwoude) en Lage Zijde (Leiderdorp).

6 De provincie stelt, onder voorwaarde van de gezamenlijke regionale bedrijventerreinenstrategie, prioritair middelen uit het actieprogramma Ruimte voor Economie (uitvoeringsregeling herstructurering bedrijventerreinen) ter beschikking t.b.v. de herstructurering van de bedrijventerreinen in de Oude Rijnzone. Uitgangspunt voor inrichting en herinrichting van nieuwe en bestaande bedrijventerreinen is intensief en meervoudig ruimtegebruik. Herstructurering is gericht op een ruimtewinst van tenminste 10%. Bij inrichtingsplannen voor bedrijventerreinen wordt aandacht besteed aan bouwhoogten, passend bij intensief ruimtegebruik, segmentering van de terreinen ten behoeve van omgevingskwaliteit en landschappelijke inpassing en maatregelen ten behoeve van vervoermanagement en bereikbaarheid met het OV. Bij de inrichting is meerlaags parkeren, d.w.z. parkeren op of onder de bebouwing, dan wel in een gezamenlijke meerlaagse parkeervoorziening uitgangspunt. Bij het opstellen en uitvoeren van herinrichtingsplannen worden kansen voor energiebesparing en duurzame energie in beeld gebracht Programmering en fasering Partijen maken afspraken over programmering voor de uitvoering en maken afspraken over fasering van de uitgifte van woningbouw- en bedrijvenlocaties binnen het plangebied voor de Oude Rijnzone. Uitgangspunt hierbij is het uitvoeringsprogramma Oude Rijnzone zoals opgenomen in de bijlage bij deze overeenkomst. Partijen houden de woningbouwprogrammering afgestemd met de regionale woonvisies. In overeenstemming met de provinciale woonvisie wordt in de gehele Oude Rijnzone gebouwd voor diverse inkomensgroepen en gezinssamenstellingen. 30% van de nieuwbouw vindt plaats in het sociale segment. Gemeenten en provincie streven naar vergroting van de capaciteit van de N11. Partijen zullen zich inzetten voor een besluit over de uitwerking van de aansluiting N11 - Zoeterwoude via het programma Aansluitingen van de samenwerkingsagenda Zuidvleugel (2009). Gemeenten en provincie hebben als doel deze aansluiting als eerste en versneld te realiseren Financieringsopgave Partijen hebben gezamenlijk de samengestelde businesscase Oude Rijnzone opgesteld waarin naast de opbrengsten uit de ontwikkeling van nieuwe woningbouw- en bedrijventerreinen een financieringsopgave resteert waarvoor aanvullende dekking moet worden gezocht bij private partijen en/of andere overheden. Gemeenten en provincie spannen zich gezamenlijk in voor het verkrijgen van deze bijdragen en verplichten zich aanvragen voor financiering uit externe subsidiemiddelen gezamenlijk c.q. in onderling overleg in te dienen, zoals de aanvraag voor het nota Ruimtebudget. De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer spant zich in, om in 2009 een positief besluit te kunnen nemen over een financiële bijdrage aan het project Oude Rijnzone uit het nota Ruimte Budget, met in achtneming van de procedure nota Ruimtebudget, volgens de volgende route en planning: 1. Beoordeling (M)KBA door CPB/RPB/MNP najaar Besluit Verkenningsfase, start Uitwerkingsfase eind Opstellen businesscase nota Ruimtebudget Opstellen procedureel kader uitvoeringsfase inclusief Besluit Uitwerkingsfase, start Uitvoeringsfase eind 2009 De provincie stelt subsidiemiddelen volgens de regelingen POP en Vitaal Platteland ter beschikking voor de icoonprojecten Groene Hart, waaronder de Oude Rijnzone. In aanloop van besluitvorming over de nota Ruimtemiddelen is de provincie bereid de verwerving en/of inrichting van 20 hectare Recreatie in en om de Stad (RoDS) voor te financieren. Onder voorwaarde dat wordt voldaan aan de RoDS-criteria en dat het gebied voor 1 januari 2014 kan worden overgedragen aan de beheerder.

7 3. Aanpak 3.1. Uitvoering in clusters De Transformatievisie wordt gerealiseerd via het uitvoeringsprogramma's voor de clusters. In de periode zullen per cluster uitvoeringsplannen worden opgesteld. Op basis van die uitvoeringsplannen worden uitvoeringscontracten afgesloten tussen de partijen die bij de realisatie betrokken zijn. Dit kunnen, naast de partijen die deelnemen aan deze samenwerkingsovereenkomst, ook derden zijn die risicodragend investeren in de ontwikkeling van de Oude Rijnzone en daarmee een belangrijke rol vervullen bij de realisatie van projecten in de clusters. In de uitvoeringsplannen worden rechten, verplichtingen en verantwoordelijkheden (o.a. ten aanzien van financiering) van alle partijen benoemd. Uitgangspunt voor de uitvoeringsplannen en de daarop gebaseerde overeenkomsten is het gestelde in deze samenwerkingsovereenkomst. De uitvoeringsplannen zijn gericht op 'integrale' uitvoering van de Transformatievisie Focus Oude Rijn 2020, in de zin dat gestreefd wordt naar een evenwichtig programma van rood en groen en het behoud van samenhang tussen de clusters. De planning van het opstellen van de uitvoeringsplannen wordt vastgesteld in deze overeenkomst. De betrokken gemeenten zijn als 'clustereigenaar' verantwoordelijk voor de totstandkoming van het uitvoeringsplan en de daaraan gekoppelde overeenkomsten. Binnen de clusters vindt financiële verevening plaats, conform structurerend element 15 uit de derde partiële streekplanherziening Zuid-Holland Oost Oude Rijnzone. Uitgangspunt bij de uitvoering is dat de betrokken partijen in een cluster streven naar een optimalisatie, waarbij de opbrengsten van de rode ontwikkelingen worden ingezet ten behoeve van de realisatie van groenprojecten, infrastructuur- of herstructureringsprojecten binnen het cluster Voor de volgende clusters worden, conform aangehechte kaart, door partijen uitvoeringsafspraken gemaakt zoals beschreven in de bijlage bij deze overeenkomst: Cluster Noordoever Oude Rijn, groen en recreatie Achthoven Groenendijk, werken en bereikbaarheid Groenendijk wonen / groene venster Rijnwoude Rijnwoude wonen en groen Alphen aan den Rijn - Rijnwoude wonen werken en bereikbaarheid Alphen Oost - Bodegraven Bodegraven Broekvelden en bereikbaarheid Bodegraven wonen en groen Initiatiefnemer(s) Leiderdorp Zoeterwoude en Rijnwoude Rijnwoude Rijnwoude Alphen aan den Rijn en Rijnwoude Alphen aan den Rijn en Bodegraven Bodegraven Bodegraven 4. Organisatie 4.1. De Stuurgroep Oude Rijnzone Partijen wijzen vertegenwoordigers aan die gezamenlijk de Stuurgroep Oude Rijnzone vormen. De leden van de Stuurgroep beschikken over voldoende gezag om slagvaardig te kunnen beslissen.

8 Het voorzitterschap van de Stuurgroep wordt bekleed door de bestuurlijke vertegenwoordiger van de provincie Zuid-Holland. Bij diens afwezigheid van welke aard ook wijst de Stuurgroep een plaatsvervanger aan. Alle leden, inclusief de voorzitter hebben één stem. De Stuurgroep vergadert minimaal eenmaal per kwartaal. De Stuurgroep bewaakt de uitvoering en de voortgang van deze overeenkomst en is verder verantwoordelijk voor: 1. Het bewaken van de samenhang tussen de clusters onderling en de integraliteit van die clusters; 2. De communicatie vanuit en over het project Oude Rijnzone met alle betrokkenen en belanghebbenden; 3. De relatie met en het draagvlak bij maatschappelijke organisaties die belang hebben bij, dan wel van belang zijn voor het project Oude Rijnzone; 4. Het doen van voorstellen over het aanvragen van subsidies ten behoeve van de integrale uitvoering van het project Oude Rijnzone; 5. Het doen van voorstellen voor intergemeentelijk beleid op het gebied van infrastructuur, herstructurering, groen en woningbouw voor de Oude Rijnzone. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor aansturing, voortgang, communicatie en draagvlak binnen de clusters en rapporteren hierover aan de stuurgroep Klankbordgroep Oude Rijnzone Ter bevordering van de relatie met en het draagvlak bij maatschappelijke organisaties die belang hebben bij, dan wel van belang zijn voor het project Oude Rijnzone stelt de Stuurgroep Oude Rijnzone een Klankbordgroep in. In de klankbordgroep zijn regionale organisaties vertegenwoordigd die zich vanuit de thema's natuur- en milieu, landbouw, recreatie en toerisme, bedrijvigheid, cultuurhistorie en infrastructuur bezighouden met belangenbehartiging bij ruimtelijk-economische planvorming. De voorzitter van de Klankbordgroep is tevens adviseur van de Stuurgroep Oude Rijnzone. De klankbordgroep adviseert gevraagd en ongevraagd over de stukken waarover de Stuurgroep Oude Rijnzone besluit. De Stuurgroep geeft aan hoe zij het advies van de klankbordgroep heeft betrokken bij de besluitvorming, de adviezen van de klankbordgroep worden aan de besluiten toegevoegd Projectorganisatie Oude Rijnzone Voor de ondersteuning van de stuurgroep Oude Rijnzone richten de partijen een projectorganisatie in. De provincie faciliteert de projectorganisatie. Jaarlijks wordt door de stuurgroep een project- en programmaplan vastgesteld waarin de werkzaamheden van de projectorganisatie worden geregeld. 5. Voortgang en verantwoording 5.1. Jaarlijkse rapportage Minimaal éénmaal per jaar stelt de Stuurgroep een voortgangs- en verantwoordingsrapportage vast.

9 De rapportage geeft inzicht in de voortgang van en de bereikte resultaten voor de Oude Rijnzone als geheel en voor de afzonderlijke clusters. Tevens worden daarbij aangegeven de mogelijke gevolgen en de te verwachten ontwikkelingen voor de verdere uitvoering van de Transformatievisie en de afzonderlijke clusters. De rapportage wordt zodanig tijdig opgesteld dat deze deel kan uitmaken van de beleids- en begrotingscycli van de partijen. Onderdeel van de rapportage is een actualisatie van de samengestelde businesscase en een geactualiseerd uitvoeringsprogramma Evaluatie Tweejaarlijks zal in opdracht van de Stuurgroep een evaluatie van de overeenkomst en van de werking ervan plaatshebben. Deze evaluatie heeft betrekking op alle aspecten die voor het functioneren van het project Oude Rijnzone en de realisatie van de projectdoelstellingen van belang zijn. In ieder geval heeft zij betrekking op: a. Het functioneren van de projectorganisatie in al haar onderdelen; b. De bereikte prestaties in relatie tot de ambities en doelstellingen; c. De plannings-, sturings- en financiële systematiek; d. De realiseerbaarheid van (onderdelen van) de Samenwerkingsovereenkomst en de wenselijkheid van bijstelling ervan; e. De realiseerbaarheid van (onderdelen van) alle overige plannen die de grondslag vormen voor het tot stand brengen van het project Oude Rijnzone 6. Inwerkingtreding, beëindiging en toetreding, uittreding 6.1. Inwerkingtreding Deze samenwerkingsovereenkomst treedt in werking de dag na ondertekening door partijen van deze overeenkomst Duur en Beëindiging Deze samenwerkingsovereenkomst eindigt op 1 januari Uiterlijk 12 maanden voorafgaand aan de beëindiging van deze Samenwerkingsovereenkomst treden partijen in overleg over de voortzetting van de Samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst kan uitsluitend tussentijds worden beëindigd indien partijen unaniem van opvatting zijn dat, afgezet tegen het ambitieniveau en de doelstellingen, de overeenkomst in haar geheel naar alle redelijkheid en billijkheid is uitgevoerd Wijziging De samenwerkingsovereenkomst kan alleen gewijzigd worden met instemming van alle partijen.

10

11

12 Bijlage Cluster Noordoever Oude Rijn (polder Achthoven) Voor dit cluster bindt de gemeente Leiderdorp zich om i.s.m. de gemeenten Leiden, Rijnwoude, Zoeterwoude, de provincie Zuid-Holland en Hoogheemraadschap van Rijnland uiterlijk 1 januari 2009 een uitvoeringsplan op te stellen. In het plan maken betrokken partijen afspraken over uitvoering en beheer van het groen- en recreatieprogramma voor de Noordoever van de Oude Rijn. Partijen betrekken (grond)eigenaren en beheerders bij de afspraken. Leiderdorp neemt het initiatief tot oprichting van een grondbank voor de Leidse Ommelanden (te beginnen met de noordkant van de Oude Rijn naar de Kagerplassen), waarvan de polder Achthoven onderdeel uit maakt. Het Hoogheemraadschap van Rijnland stelt watergebiedplan polder Achthoven op. Het ministerie van VROM coördineert hierbij de betrokkenheid van de betrokken departementen en rijksdiensten. Gemeenten Leiderdorp en Rijnwoude werken aan recreatieve oeververbinding over de Oude Rijn, maken gezamenlijke afspraken over exploitatie en het aanvragen van subsidies en vergunningen van de waterbeheerder. Het fietspad polder Achthoven is opgenomen in het fietsplan van de provincie Zuid-Holland. De gemeenten Leiderdorp, Zoeterwoude en Rijnwoude maken een plan voor de groene inrichting van de oevers van de Oude Rijn. Gemeente Leiderdorp spant zich in het bedrijventerrein Lage Zijde (Leiderdorp) zodanig te herstructureren dat een compact bedrijventerrein langs Oude Rijn ontstaat, waarvan noordzijde een groene inrichting kan krijgen.

13 Cluster Groenendijk werken en bereikbaarheid Voor dit cluster binden de gemeenten Zoeterwoude en Rijnwoude zich om i.s.m. Leiden, Leiderdorp, de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland uiterlijk 1 januari 2010 een uitvoeringsplan op te stellen. In de overeenkomst zullen de volgende afspraken worden uitgewerkt: Gemeenten stellen in overleg met (grond)eigenaren een masterplan op dat de volgende uitgangspunten bevat: ongelijkvloerse aansluiting op de N11 is voorwaardelijk voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein Groenendijk bedrijventerrein Groenendijk biedt ruimte voor opvang van bedrijven uit de Leidse regio en voor Vliko op het terrein van Nieuw Werklust wordt ruimte geboden voor nieuwe ontwikkeling onder voorwaarde dat belangrijke onderdelen van Nieuw Werklust gerestaureerd worden het beeld van de Rijnekeboulevard aan de zijde van de oevers van de Oude Rijn wordt verbeterd Gemeente Rijnwoude en Zoeterwoude stellen in 2009 op basis van het masterplan een structuurplan met uitvoeringsparagraaf vast, waarin afspraken over verantwoordelijkheden (en financiële bijdragen) worden vastgelegd. Genoemde partijen realiseren op basis van het masterplan het regionale bedrijventerrein Groenendijk. Leiden geeft aan hoeveel ruimte voor welk soort bedrijven er op Groenendijk moet worden gereserveerd. Voorwaardelijk voor de aanleg van bedrijventerrein Groenendijk is de ongelijkvloerse aansluiting op de N11. De ontsluiting van het bedrijventerrein Grote Polder wordt hierbij in acht genomen. Gemeenten Rijnwoude Zoeterwoude en de provincie verklaren zich bereid om bij te dragen aan de planstudie en -verkenning voor de verbetering van deze aansluiting. De gemeente Leiderdorp is bereid een bijdrage te leveren aan de ontsluiting van het bedrijventerrein op de N11, onder de voorwaarde dat Vliko verplaatst wordt naar Groenendijk. Zo is ook de gemeente Leiden bereid om bij te dragen indien bedrijven uit Leiden worden verplaatst naar Groenendijk, Leiden spant zich in ten aanzien van een bijdrage van de regio wanneer bedrijven uit de regio naar Groenendijk worden verplaatst. Gemeenten Rijnwoude en Zoeterwoude stellen in 2009 een beeldkwaliteitplan op voor bedrijventerrein Groenendijk. Gemeenten Zoeterwoude, Rijnwoude en Leiderdorp maken samen een plan om de rivieroevers van de Oude Rijn te revitaliseren (incl. verbetering Oude Rijnzijde Rijnekeboulevard). Rijk en provincie spannen zich in besluitvorming over uitwerking aansluiting N11- Zoeterwoude via het programma Aansluitingen van de Samenwerkingsagenda Zuidvleugel in 2009 te laten plaatsvinden.

14 Cluster Groenendijk wonen / groene venster Rijnwoude Voor dit cluster bindt de gemeente Rijnwoude zich om i.s.m., de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland uiterlijk 1 januari 2010 een uitvoeringsplan op te stellen. In dit plan zullen de volgende afspraken worden uitgewerkt: Gemeente Rijnwoude en het Hoogheemraadschap maken afspraken over de uitvoering van de woonlocatie Groenendijk en het aanliggende regionaal groenverband ten oosten van de Westvaart. Provincie Zuid-Holland heeft fietspad door het groene venster opgenomen in het fietspadenplan en is bereid hectares in het kader van Recreatie in en om de stad (RoDS) in te zetten in dit gebied, onder voorwaarde dat het RoDS-gebied voor 1 januari 2014 kan worden overgedragen aan de beheerder. Het Hoogheemraadschap Rijnland werkt in technische en financiële zin mee aan de aanleg van de kade. Gemeente Rijnwoude neemt groengebied tussen woonlocatie en spoorlijn mee in exploitatie van de ontwikkeling van de woonlocatie Groenendijk en zet financiële opbrengsten van de woningbouwlocatie in voor de realisatie van recreatie en groene ontwikkeling.

15 Cluster Rijnwoude wonen en groen Voor dit cluster bindt de gemeente Rijnwoude zich om i.s.m., de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland uiterlijk 1 januari 2010 een uitvoeringsplan op te stellen. Hierin zullen de volgende afspraken worden uitgewerkt: Gemeente Rijnwoude ontwikkelt woonlocatie Westvaartpark in samenhang met de (her)ontwikkeling van het centrumgebied Hazerswoude Rijndijk, inclusief de groene inpassing van de locatie in het venster tot aan de Westvaart. Onderdeel van zowel het project Westvaartpark als het centrumgebied is dat de Gemeneweg wordt voorzien van een nieuwe wegstructuur. In het kader van de RGL is in een eerdere bestuursovereenkomst tussen gemeente en provincie Zuid-Holland vastgelegd dat de gemeente bijdraagt aan de realisatie van RGL-halte Westvaartpark. De gemeente bekostigt deze halte uit de woningbouwopgave.

16 Cluster Alphen aan den Rijn - Rijnwoude, wonen, werken en bereikbaarheid Voor dit cluster binden de gemeenten Alphen aan den Rijn en Rijnwoude zich om i.s.m., de provincie Zuid- Holland en waar van toepassing het Hoogheemraadschap van Rijnland uiterlijk 1 januari 2010 een uitvoeringsplan op te stellen. Op de uitwerking van dit cluster zijn de afspraken in de bestuursovereenkomst RijnGouwelijn -Oost (juli 2005) van toepassing. Het uitvoeringsplan bevat afspraken over: de herstructurering Hoogewaard/Rijnhaven de wijze en het moment waarop en door wie de nieuwe oeververbinding over de Oude Rijn wordt gerealiseerd de planning en uitgifte van de nieuwe bedrijventerreinen en woningbouwlocaties. De gemeenten Alphen aan den Rijn en Rijnwoude benutten alle mogelijkheden om vanuit de markt bij te laten dragen in de publieke investeringen. De gemeenten stemmen de ontwikkeling van de nieuwe bedrijventerreinen Prinsenschouw, Leidse Schouw, Hoge Waard en de herstructurering van Rijnhaven/Hoogewaard op elkaar af in fasering, en uitgifteprijzenbeleid. Ten behoeve van het uitvoeringsplan voeren de gemeenten Alphen aan den Rijn en Rijnwoude, in samenwerking met de Provincie, een haalbaarheidsstudie uit voor de beoogde oeververbinding over de Oude Rijn. Deze oeververbinding is van belang voor de ontwikkeling van de noordoever zoals voorzien in de transformatievisie voor de Oude Rijnzone. Daaronder valt de ontsluiting van de watergebonden bedrijventerreinen in Koudekerk en de ontwikkeling van de voorziene woningbouwlocaties op de noordoever. Tevens kan de oeververbinding dienen als schakel in het compleet maken van de rondweg Alphen. Uit de studie moet blijken wat gezien deze functionaliteiten en de landschappelijke inpassing de dimensies van de brug kunnen zijn. Onderdeel van de studie is een onderzoek naar de mogelijke bijdragen uit de grondexploitaties van de ruimtelijke ontwikkelingen in Koudekerk en Gnephoek. De studie geeft inzicht in de financiële consequenties en maakt het mogelijk om afspraken te maken over de financiering, c.q. een realiseerbare variant te kiezen. Gezien het belang van de oeververbinding voor de regionale ontwikkeling van de Oude Rijnzone (ontsluiting watergebonden bedrijventerreinen) is de provincie Zuid-Holland bereid om de brug voor 25% mede te financieren met een maximum van 10 miljoen. De gemeente Alphen aan den Rijn zal initiatief continueren om in de regio afspraken te maken over BDU bijdragen voor de brug. Gemeenten Alphen aan den Rijn en Rijnwoude onderzoeken in samenwerking met Hoogheemraadschap Rijnland op welke wijze de hindercirkel van de AWZI kan worden teruggedrongen, teneinde de gebiedsontwikkeling rondom Halte Alphen-West te optimaliseren.

17 Cluster Alphen Oost - Bodegraven Voor dit cluster binden de gemeenten Alphen aan den Rijn en Bodegraven zich om i.s.m. de provincie Zuid- Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland uiterlijk 1 januari 2010 een uitvoeringsplan op te stellen. In het plan zullen de volgende afspraken worden uitgewerkt: Aan de oostkant van Alphen aan den Rijn wordt een overslagterminal en bedrijventerrein gerealiseerd. Ten oosten van het bedrijventerrein staan verbetering van het veenweide landschap en de openheid centraal. In het uitvoeringsplan zullen de gemeenten Alphen aan den Rijn en Bodegraven een gezamenlijke ontwikkelstrategie opnemen om de rivieroevers te revitaliseren en kwalitatief te verbeteren. Ook al voor 2010 zal Alphen aan den Rijn kansen om de rivieroevers en het omliggende landschap te verbeteren aangrijpen. Conform 'de inzet van Alphen aan den Rijn' en 'de uitvoeringsstrategie Steekterweg' (gemeenteraad van 29 mei 2008) wil Alphen beperkt en kleinschalige ontwikkelingen mogelijk maken indien daar een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit (landschap/openheid) tegenover staat. De gemeente zal dit in Oude Rijnzone verband afstemmen. Provincie Zuid-Holland is bereid subsidie in te zetten t.b.v. versterking ecologische verbindingszones in deze cluster. Daarnaast kunnen RoDs-hectares worden ingezet bij de Polder Steekt/Steektermolen en de versterking van de groene afronding van bedrijventerrein Rijnhoek, onder voorwaarde dat het RoDS-gebied voor 1 januari 2014 kan worden overgedragen aan de beheerder.

18 Cluster Bodegraven Broekvelden en bereikbaarheid Voor dit cluster bindt de gemeente Bodegraven zich om i.s.m. de provincie Zuid-Holland en private partijen uiterlijk 1 januari 2010 een uitvoeringsplan vast te stellen. In het plan zullen de volgende afspraken worden uitgewerkt: Gemeente Bodegraven en private partijen maken afspraken over herstructurering Broekvelden, gebaseerd op het masterplan Broekvelden. Gemeente Bodegraven zet ,-- in ten behoeve van de herstructurering Broekvelden. Provincie zet op grond van ingediende subsidieaanvraag ,-- UHB in ten behoeve van de herstructurering Broekvelden. De private partijen wordt een bijdrage van ,-- gevraagd. Is de herstructurering eenmaal gestart dan werken gemeenten, provincie en private partijen gezamenlijk aan aanvullende maatregelen op het gebied van ondermeer ruimtelijke kwaliteit door middel van een subsidieonderzoek en mogelijke subsidieaanvragen (bijvoorbeeld voor Europese middelen). Gemeente Bodegraven stelt uiterlijk in het eerste kwartaal van 2009 een beeldkwaliteitplan op. Provincie en gemeente werken conform de Intentieverklaring Corridor N207 aan oplossingen voor de aansluitingsproblematiek N11-A12.

19 Cluster Bodegraven wonen en groen Voor dit cluster bindt de gemeente Bodegraven zich om i.s.m. de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland uiterlijk 1 januari 2012 een uitvoeringsplan vast te stellen. De gemeente en de Provincie zorgen voor een goede afstemming met de overige partijen binnen het Venster Bodegraven - Woerden. In het plan zullen de volgende afspraken worden uitgewerkt: Gemeente, provincie en Hoogheemraadschap maken afspraken over de uitvoering van het recreatie- en groenprogramma venster Bodegraven - Woerden, inclusief de afronding Bodegraven-Oost. Naast de transformatievisie vormen daarvoor de volgende documenten de basis: Structuurplan Bodegraven Oost-Nieuwerbrug, door de gemeenteraad vastgesteld op 15 november 2007; Visie venster Bodegraven - Woerden; Haalbaarheidsverkenning duurzame groene afronding Bodegraven Oost. Gemeente ontwikkelt Weideveld II en Grote Wetering II en zet een nader te bepalen aandeel van de positieve resultaten daaruit in t.b.v. de groene afronding van Bodegraven-Oost en de recreatieve ontsluiting van het Venster Bodegraven - Woerden. Provincie stelt aanvullend daaraan RoDS hectares beschikbaar onder voorwaarde dat het RoDS-gebied voor 1 januari 2014 kan worden overgedragen aan de beheerder. Het Hoogheemraadschap van Rijnland levert een bijdrage aan het opstellen van inrichtingsplannen en de realisatie van natuurvriendelijke oevers. Gemeente, provincie en Hoogheemraadschap zetten zich maximaal in financiële middelen te genereren voor de groene-blauwe en recreatieve inrichting. Afspraken over de inpassing van de Groene Ruggengraat in het Venster Bodegraven Woerden worden gemaakt in het pact Gouwe Wiericke.

20

21 Bijlage: uitvoeringsprogramma > Woningen B - Weideveld II B - Plan Noordzijde R - Oog Koudekerk I/ Rijnpark Dorpsrand 1e fase R - Oog Koudekerk II/ Rijnpark Dorpsrand 2e fase R - Rijnwoude Centrum R - Groenendijk wonen R - Westvaartpark > Werken (nieuw) B - Groote Wetering II B - Werklint B - AC-driehoek A - Steekterpoort I inschatting A - Steekterpoort II inschatting R - Prinsenschouw/ Leidscheschouw R - Oog Koudekerk/ Hoogwaardsepolder R+Z - Groenendijk (werken nieuw) > Werken (herstructurering) B - Broekvelden B - Achterlaatlocaties werklint R+A - Rijnhaven/ Hoogewaard 11% 11% 11% 11% 11% 11% 11% 11% 11% Z - Oosthoek/ Rijnekeboulevard 50% 50% Z - Grote Polder voltooid L - Lage Zijde (Leiderdorp) > Groen, water en recreatie B - Venster Bodegraven/ Woerden B - Natte As/ Groene Ruggegraat valt buiten de BC-ORZ B - Duurzame groene afronding Bodegraven 7,5 7,5 A - Vensters Zwammerdam/ Alphen Oost inschatting R - Groenverband Westvaartpark R - Bufferzone Goenendijk L - Polder Achthoven #### - Opknappen Elfenbank > Infrastructuur R+A - Maximabrug + Heimanswetering + verbindende wegen 100% B - Omleiding N458 25% 25% 25% 25% Z+R - Aansluiting N11 Groenendijk 50% 50% B - Bodegravenbogen Legenda Legenda A Alphen aan den Rijn Planvorming B Bodegraven Uitvoering L Leiderdorp Realisatie (start uitgifte gronden) R Rijnwoude Datum Z Zoeterwoude

22

Verzenddatum - 4 SEP 20. Onderwerp zienswijze op concept ontwikkelstrategiekader Oude Rijnzone

Verzenddatum - 4 SEP 20. Onderwerp zienswijze op concept ontwikkelstrategiekader Oude Rijnzone 5 -minuten versie voor Provinciale Staten HOLLAND ZUID Directie DRM Afdeling Projecten en Programma's Registratienummer PZH-2013-419337565 (DOS-2007-0002927) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 3 september

Nadere informatie

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn Ambitieverklaring Samenwerken aan groen-recreatieve ontwikkeling in de Leidse regio 9/12/2009 Ambitieverklaring 1 Ambitieverklaring Partijen 1. De gemeente Kaag en Braassem, vertegenwoordigd door de heer

Nadere informatie

Oude Rijnzone. Nota Ruimte budget 30 miljoen euro. Planoppervlak 425 hectare

Oude Rijnzone. Nota Ruimte budget 30 miljoen euro. Planoppervlak 425 hectare Nota Ruimte budget 30 miljoen euro Oude Rijnzone Planoppervlak 425 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Dit project was onderdeel van het kabinetsprogramma

Nadere informatie

35. Oude Rijnzone (inclusief Venster Bodegraven-Woerden)

35. Oude Rijnzone (inclusief Venster Bodegraven-Woerden) 35. Oude Rijnzone (inclusief Venster Bodegraven-Woerden) doel Het realiseren van een samenhangende ontwikkeling en integrale uitvoering van werken, wonen, infrastructuur, recreatie en een groen-blauw structuur,

Nadere informatie

ONTWIKKELSTRATEGIEKADER OUDE RIJNZONE

ONTWIKKELSTRATEGIEKADER OUDE RIJNZONE ONTWIKKELSTRATEGIEKADER OUDE RIJNZONE 2013-2014 Vastgesteld in het dagelijks bestuur Gemeenschappelijke Regeling De Oude Rijnzone d.d. 3 juni 2013 Vastgesteld in het algemeen bestuur Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Business Case Oude Rijnzone

Business Case Oude Rijnzone Business Case Oude Rijnzone Integrale business Case voor de Oude Rijnzone openbare versie, zonder cijfers Business Case Projectbureau Oude Rijnzone april 2009 definitief Business Case Oude Rijnzone Integrale

Nadere informatie

ONTWIKKELSTRATEGIEKADER OUDE RIJNZONE

ONTWIKKELSTRATEGIEKADER OUDE RIJNZONE ONTWIKKELSTRATEGIEKADER OUDE RIJNZONE vastgesteld Dagelijks Bestuur Gemeenschappelijke Regeling De Oude Rijnzone 13 april 2011 vastgesteld Algemeen Bestuur Gemeenschappelijke Regeling De Oude Rijnzone

Nadere informatie

p^ ^"j^i^ HOLLAND Lid Gedeputeerde Staten I.G,M, de Bondt Provinciale Staten 14 maart 2013 PZH Stand van zaken Oude Rijnzone.

p^ ^j^i^ HOLLAND Lid Gedeputeerde Staten I.G,M, de Bondt Provinciale Staten 14 maart 2013 PZH Stand van zaken Oude Rijnzone. Lid Gedeputeerde Staten I.G,M, de Bondt Conlacl 070 441 71 12 igm.de-t)ondt@pzh.nl p^ ^"j^i^ HOLLAND Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 6611 www,zuid-hoiland.nl

Nadere informatie

ONTWIKKELSTRATEGIEKADER OUDE RIJNZONE 2012

ONTWIKKELSTRATEGIEKADER OUDE RIJNZONE 2012 ONTWIKKELSTRATEGIEKADER OUDE RIJNZONE 2012 Vastgesteld in het dagelijks bestuur Gemeenschappelijke Regeling De Oude Rijnzone d.d. 29 juni 2012 Vastgesteld in het algemeen bestuur Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

GEBIEDSOVEREENKOMST VEENWEIDEN Gouwe Wiericke

GEBIEDSOVEREENKOMST VEENWEIDEN Gouwe Wiericke 0 GEBIEDSOVEREENKOMST VEENWEIDEN Gouwe Wiericke 2016-2021 1 Inhoudsopgave... 0 Gebiedsovereenkomst Veenweiden Gouwe Wiericke 2016-2021... 3 Overwegingen... 3 Hoofdstuk 1 Definities, doelen en uitgangspunten...

Nadere informatie

As Leiden - Katwijk. Plan van Aanpak. Provincie Zuid-Holland Regio Holland Rijnland. 13 september 2004

As Leiden - Katwijk. Plan van Aanpak. Provincie Zuid-Holland Regio Holland Rijnland. 13 september 2004 As Leiden - Katwijk As Leiden - Katwijk Plan van Aanpak Provincie Zuid-Holland Regio Holland Rijnland 13 september 2004 Het gebied De opgave komt uit: - Programma van Afspraken ( 2002, Duin&Bollenstreek,

Nadere informatie

Overeenkomst kwaliteitsverbetering landelijk gebied Limburg. Partijen:

Overeenkomst kwaliteitsverbetering landelijk gebied Limburg. Partijen: Overeenkomst kwaliteitsverbetering landelijk gebied Limburg Partijen: 1. De gemeente Roermond, ten dezen vertegenwoordigd door haar burgemeester de heer H.M.J.M. van Beers, de gemeente Roermond ingevolge

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van het programma De Kop Werkt!

Samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van het programma De Kop Werkt! Samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van het programma De Kop Werkt! Partijen bij deze overeenkomst zijn: - De gemeente Den Helder te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door. en handelend ter

Nadere informatie

Onderwerp: Verplaatsing afvalverwerkingsbedrijf Vliko: verkenning mogelijkheden verplaatsing Vliko naar de Munnikenpolder.

Onderwerp: Verplaatsing afvalverwerkingsbedrijf Vliko: verkenning mogelijkheden verplaatsing Vliko naar de Munnikenpolder. Onderwerp: Verplaatsing afvalverwerkingsbedrijf Vliko: verkenning mogelijkheden verplaatsing Vliko naar de Munnikenpolder. Over de Munnikenpolder bestaan de nodige afspraken c.q. ligt beleid vast, waarmee

Nadere informatie

2. Dat partijen het gewenst achten dat er ondersteuning wordt geboden aan initiatieven die bijdragen aan de onder 1 genoemde doelstelling;

2. Dat partijen het gewenst achten dat er ondersteuning wordt geboden aan initiatieven die bijdragen aan de onder 1 genoemde doelstelling; Samenwerkingsovereenkomst Ring Blauwe Stad Samenwerken aan een vernieuwingsimpuls Ring Blauwe Stad De Ondergetekenden: 1. De publiekrechtelijke rechtspersoon De Provincie Groningen, gevestigd te Groningen,

Nadere informatie

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Plan van aanpak aanvulling Regionale Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Projectnaam/ onderwerp: Aanvulling Regionale Holland Rijnland met de Rijnstreekgemeenten Status:

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst provincie Zuid-Holland gemeente Rijnwoude vanwege het HOV-NET Zuid-Holland Noord

Bestuursovereenkomst provincie Zuid-Holland gemeente Rijnwoude vanwege het HOV-NET Zuid-Holland Noord Bestuursovereenkomst provincie Zuid-Holland gemeente Rijnwoude vanwege het HOV-NET Zuid-Holland Noord Ondergetekenden: 1. DE PROVINCIE ZUID-HOLLAND, te dezen krachtens artikel 176 Provinciewet en de machtiging

Nadere informatie

Procesafspraken. tussen de. gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland

Procesafspraken. tussen de. gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland Procesafspraken tussen de gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland over de realisatie van Nieuw Reijerwaard in de gemeente Ridderkerk Ondergetekenden,

Nadere informatie

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Projectnaam/ onderwerp: Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Status: concept Datum en versienr.: 14 november 2011, versie 1.1 Naam auteur(s):

Nadere informatie

hierna te noemen QWHOVNO (Quick-Wins Hoogwaardig Openbaar Vervoer Noordoost-Brabant)

hierna te noemen QWHOVNO (Quick-Wins Hoogwaardig Openbaar Vervoer Noordoost-Brabant) BESTUURSOVEREENKOMST TUSSEN DE PROVINCIE NOORD-BRABANT EN DE GEMEENTEN BERNHEZE, EINDHOVEN, OSS, S HERTOGENBOSCH, SCHIJNDEL, UDEN EN VEGHEL MET BETREKKING TOT HET REALISEREN VAN QUICK-WINS VOOR HET HOV

Nadere informatie

BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD

BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD Definitieve versie BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD aan van de gemeenteraad Fred Dellemijn, namens het college bespreken in raadscommissie Openbare Ruimte, woensdag 12 februari 2014 onderwerp Overeenkomst

Nadere informatie

CONVENANT. inzake de ontwikkeling van het Restveen en Groene Waterparelgebied in de gemeenten Moordrecht en Nieuwerkerk aan den Ijssel

CONVENANT. inzake de ontwikkeling van het Restveen en Groene Waterparelgebied in de gemeenten Moordrecht en Nieuwerkerk aan den Ijssel CONVENANT inzake de ontwikkeling van het Restveen en Groene Waterparelgebied in de gemeenten Moordrecht en Nieuwerkerk aan den Ijssel Parti jen: 1. Staatsbosbeheer, rechtsgeldig vertegenwoordigd door mevrouw

Nadere informatie

3. Coöperatie Windgroep Goeree-Overflakkee, namens deze Arjan van der Tol, handelend als voorzitter, hierna te noemen: Windgroep.

3. Coöperatie Windgroep Goeree-Overflakkee, namens deze Arjan van der Tol, handelend als voorzitter, hierna te noemen: Windgroep. Wind Werkt voor Goeree-Overflakkee Samenwerkingsovereenkomst Partijen: 1. Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, handelend als bestuursorgaan, namens deze de gedeputeerde voor Economie, Ruimte

Nadere informatie

BESTUURSOVEREENKOMST Uitvoeringsregeling POP-3 subsidies Zuid-Holland

BESTUURSOVEREENKOMST Uitvoeringsregeling POP-3 subsidies Zuid-Holland BESTUURSOVEREENKOMST Uitvoeringsregeling POP-3 subsidies Zuid-Holland DE ONDERGETEKENDEN: Waterschap Rivierenland, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Bassa, lid van het Dagelijks Bestuur, hierna

Nadere informatie

ONTWERP. partiële streekplanherziening. Zuid-Holland Oost - Oude Rijnzone

ONTWERP. partiële streekplanherziening. Zuid-Holland Oost - Oude Rijnzone ONTWERP partiële streekplanherziening Zuid-Holland Oost - Oude Rijnzone Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland 10 oktober 2006 Inhoudsopgave: 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding voor de herziening... 3 1.2 Uitgangspunten

Nadere informatie

Bedrijventerreinenstrategie Oude Rijnzone Rijnstreek

Bedrijventerreinenstrategie Oude Rijnzone Rijnstreek Bedrijventerreinenstrategie Oude Rijnzone Rijnstreek 2008-2020 Eindrapport Opdrachtgever: Projectbureau Oude Rijnzone ECORYS Nederland BV Rotterdam, 27 april 2009 ECORYS Nederland BV Postbus 4175 3006

Nadere informatie

1. Onderwerp Bestuursovereenkomsten Hoogwaardig Openbaar Vervoer-net Zuid Holland Noord 2. Rol van het

1. Onderwerp Bestuursovereenkomsten Hoogwaardig Openbaar Vervoer-net Zuid Holland Noord 2. Rol van het Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

OVEREENKOMST INZAKE DE LOCATIES TNO YPENBURG EN TNO WAALSDORPERWEG

OVEREENKOMST INZAKE DE LOCATIES TNO YPENBURG EN TNO WAALSDORPERWEG DSO2011.656 bijlage 2 TNO definitief concept Overeenkomst DH-TNO 16-5- 2011.doc.docx/Concept/10033543 /F687 OVEREENKOMST INZAKE DE LOCATIES TNO YPENBURG EN TNO WAALSDORPERWEG TUSSEN DE GEMEENTE DEN HAAG

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling De Oude Rijnzone

Gemeenschappelijke Regeling De Oude Rijnzone CVDR Officiële uitgave van Alphen aan den Rijn. Nr. CVDR382230_1 4 april 2017 Gemeenschappelijke Regeling De Oude Rijnzone De Colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Alphen aan den Rijn,

Nadere informatie

Geachte mevrouw Dekker,

Geachte mevrouw Dekker, Datum 16 mei 2006 Ons kenmerk PNH: 2006 7382 PZH: DRM/ARW/06/4369 Onderwerp Eindrapportage Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek Bezoekadres Houtplein 33 Haarlem Aan: de minister van VROM, mevrouw

Nadere informatie

30. Groot Mijdrecht Noord

30. Groot Mijdrecht Noord 30. Groot Mijdrecht Noord doel Een klimaatbestendige duurzame inrichting van de polder Groot Mijdrecht Noord. J.C. Huizinga-Heringa, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en J. Binnekamp, gedeputeerde

Nadere informatie

BESTUURSCONVENANT PROVINCIE OVERIJSSEL GEMEENTE STEENWIJKERLAND TER UITVOERING VAN HET PROVINCIAAL MEERJARENPROGRAMMA LANDELIJK GEBIED OVERIJSSEL

BESTUURSCONVENANT PROVINCIE OVERIJSSEL GEMEENTE STEENWIJKERLAND TER UITVOERING VAN HET PROVINCIAAL MEERJARENPROGRAMMA LANDELIJK GEBIED OVERIJSSEL BESTUURSCONVENANT PROVINCIE GEMEENTE STEENWIJKERLAND TER BESTUURSCONVENANT Het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel, vertegenwoordigd door gedeputeerde P. Jansen, (de provincie) en de Gemeente

Nadere informatie

Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening. (ontwerp 25 januari 2019)

Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening. (ontwerp 25 januari 2019) Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening (ontwerp 25 januari 2019) Pagina 2 van 13 2019-01-25 Toelichting - Weideveld 2016 1e herziening Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening Toelichting

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing voor aansluiting Nieuwe Verbinding Grenscorridor N69 op A67

Proactieve aanwijzing voor aansluiting Nieuwe Verbinding Grenscorridor N69 op A67 Proactieve aanwijzing voor aansluiting Nieuwe Verbinding Grenscorridor N69 op A67 Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begripsbepalingen 4 Hoofdstuk 2 Algemene regels 5 Artikel

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Dit uitvoeringsprogramma, behorende bij de Structuurvisie Borger- Odoorn, geeft aan op welke wijze de integrale gebiedsvisie

Nadere informatie

CONCEPT-overeenkomst brancheringsbeleid Leiden Bio Science Park. Provincie Zuid- Holland Universiteit Leiden Gemeente Leiden Gemeente Oegstgeest

CONCEPT-overeenkomst brancheringsbeleid Leiden Bio Science Park. Provincie Zuid- Holland Universiteit Leiden Gemeente Leiden Gemeente Oegstgeest CONCEPT-overeenkomst brancheringsbeleid Leiden Bio Science Park Provincie Zuid- Holland Universiteit Leiden Gemeente Leiden Gemeente Oegstgeest VERSIE 22 mei 2013-1- Inhoud Partijen Overwegingen Artikelen

Nadere informatie

Bijlage 1 bij aanbiedingsbrief Gemeenschappelijke Regeling Oude Rijnzone d.d Gemeenschappelijke Regeling Oude Rijnzone.

Bijlage 1 bij aanbiedingsbrief Gemeenschappelijke Regeling Oude Rijnzone d.d Gemeenschappelijke Regeling Oude Rijnzone. Gemeenschappelijke Regeling Oude Rijnzone one Inhoudsopgave: De regeling kent de navolgende hoofdstukken: Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Hoofdstuk 7: Hoofdstuk

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Partijen: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, vertegenwoordigd door gedeputeerde de heer J.F. Weber, daartoe

Nadere informatie

Als bijlage bij dit voorstel is het communicatieplan voor de vier projecten bijgevoegd (bijlage 6).

Als bijlage bij dit voorstel is het communicatieplan voor de vier projecten bijgevoegd (bijlage 6). VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 10 Onderwerp: Kredietaanvraag projecten Nota Ruimte middelen Nummer: 447055 In D&H: 18-10-2011 / 13-12-2011 Steller: ir. J. van Zuijlen/W. van Buren In Cie:

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst Krimpenerwaard

Uitvoeringsovereenkomst Krimpenerwaard Uitvoeringsovereenkomst Krimpenerwaard 2015 2021 Preambule In december 2014 hebben de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de rechtsvoorgangers van de gemeente

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Januari Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Januari Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Januari 2009 Nummer 6004 onderwerp Wijziging partiële herziening Zuid-Holland West; As Leiden Katwijk 1 Ontwerpbesluit Provinciale

Nadere informatie

Ondergetekenden: Rijkswaterstaat, Dienst Zuid-Holland ProRail BV De Provincie Zuid-Holland De Gemeente Moordrecht

Ondergetekenden: Rijkswaterstaat, Dienst Zuid-Holland ProRail BV De Provincie Zuid-Holland De Gemeente Moordrecht Rijkswaterstaat, Dienst Zuid-Holland ProRail BV De Provincie Zuid-Holland De Gemeente Moordrecht Convenant (inzake doorstromingsmaatregelen op de A12/A20 knooppunt Gouwe in het kader van ZSMII) Nr: ZHv

Nadere informatie

Plan van aanpak Monitoring OV-visie Holland Rijnland

Plan van aanpak Monitoring OV-visie Holland Rijnland Plan van aanpak Projectnaam/ onderwerp: Status: vastgesteld, DB 12 december 2013 Naam auteur(s): Claudia de Kort en Iris de Bruyne 1. Inleiding/ aanleiding Het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland heeft

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 10.0116. Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042

RAADSVOORSTEL 10.0116. Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042 RAADSVOORSTEL 10.0116 Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042 Naam programma +onderdeel: Bereikbaarheid Onderwerp: Besluitvorming ten aanzien van het advies Sleutel tot een

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst BrabantStad NS Groep N.V.

Samenwerkingsovereenkomst BrabantStad NS Groep N.V. Samenwerkingsovereenkomst BrabantStad NS Groep N.V. 7 oktober 2005 Samenwerkingsovereenkomst BrabantStad - NS Groep N.V. De hieronder aangegeven partijen De Provincie Noord-Brabant in haar hoedanigheid

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie

Nota van Uitgangspunten Herstructurering Frederikkazerne

Nota van Uitgangspunten Herstructurering Frederikkazerne Nota van Uitgangspunten Herstructurering Frederikkazerne Status: Definitief Gemeente Den Haag Projectmanagement Den Haag Opsteller: Jerry de Vries, projectleider Inleiding De gemeente wenst te beschikken

Nadere informatie

TECHNISCHE VRAGEN. Onderwerp : Samenwerkingsovereenkomst Uitvoeringsprogramma Leidse Ommelanden 2014-2020

TECHNISCHE VRAGEN. Onderwerp : Samenwerkingsovereenkomst Uitvoeringsprogramma Leidse Ommelanden 2014-2020 Onderwerp : Samenwerkingsovereenkomst Uitvoeringsprogramma Leidse Ommelanden 2014-2020 Vraagsteller: CDA/Geert Schipaanboord Datum : 27-01-2015 1. In de overeenkomst staat de volgende passage: Het betrof

Nadere informatie

Intentieverklaring Herontwikkeling Locatie Betonson. Arkel

Intentieverklaring Herontwikkeling Locatie Betonson. Arkel Intentieverklaring Herontwikkeling Locatie Betonson in Arkel INTENTIEVERKLARING Ondergetekenden: 1. Gemeente Giessenlanden, gevestigd in het gemeentehuis Groeneweg 33, 4223 ME te Hoornaar, te dezen rechtsgeldig

Nadere informatie

Programma ruimte. Partiële wijziging inzake stedelijke ontwikkelingen groter dan 3 hectare. Ontwerp. Gedeputeerde Staten 15 maart 2016

Programma ruimte. Partiële wijziging inzake stedelijke ontwikkelingen groter dan 3 hectare. Ontwerp. Gedeputeerde Staten 15 maart 2016 Programma ruimte Partiële wijziging inzake stedelijke ontwikkelingen groter dan 3 hectare Ontwerp Gedeputeerde Staten 15 maart 2016 1 2 1. Inleiding De Visie ruimte en mobiliteit (VRM) is op 9 juli 2014

Nadere informatie

Verzenddatum 2 1 MRT Z013. Paraaf Provinciesepröaris. Onderwerp Aangaan overeenkomst HOV-NET Zuid-Holland Noord met Oegstgeest

Verzenddatum 2 1 MRT Z013. Paraaf Provinciesepröaris. Onderwerp Aangaan overeenkomst HOV-NET Zuid-Holland Noord met Oegstgeest 5 -minuten versie voor Provinciale Staten P'^!: HOLLAND ZUID Directie DRM Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-377932788 (DOS-2007-0001391) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 19

Nadere informatie

Duurzame energie op Goeree-Overflakkee

Duurzame energie op Goeree-Overflakkee Bestuursakkoord Duurzame energie op Goeree-Overflakkee Ondergetekenden: 1. De gemeente Dirksland, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door...(naam),...(functie), krachtens het machtigingsbesluit van

Nadere informatie

Geachte raden, staten, colleges, burgemeesters en commissaris, 1. Het Evaluatierapport Grondbank en ROZ

Geachte raden, staten, colleges, burgemeesters en commissaris, 1. Het Evaluatierapport Grondbank en ROZ Regionale Ontwikkelingsorganisatie (ROZ) Bijlage 3.3 AB ROZ en Grondbank 30 september 2013 Aan: - de gemeenteraden van Gouda, Rotterdam, Waddinxveen en - de colleges van Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

Verzenddatum >1 2 SEP 2013. iesecretans. Onderwerp Bestuurlijke overeenkomst RijnlandRoute tussen Ministerie van l&m en Provincie Zuid-Holland

Verzenddatum >1 2 SEP 2013. iesecretans. Onderwerp Bestuurlijke overeenkomst RijnlandRoute tussen Ministerie van l&m en Provincie Zuid-Holland 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p'^^^^^j'^j^ HOLLAND Directie DRM Afdeling Projecten en Programma's Registratienummer PZH-2013-429268165 (DOS-2007-0001083) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren

Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren ONTWERP Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Datum: Adviserend. Datum: Informerend

Datum: Adviserend. Datum: Informerend Oplegvel 1. Onderwerp Informatienota Leader Holland Rijnland 2015-2020 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Voor de periode 2015-2020 is er 1,6 miljoen aan

Nadere informatie

Bijlage 5. Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007

Bijlage 5. Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007 Bijlage 5 Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007 De Partijen A. De gemeente, ingevolge artikel 171 van de Gemeentewet, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Structuurvisie Eemsmond - Delfzijl

Samenwerkingsovereenkomst Structuurvisie Eemsmond - Delfzijl Samenwerkingsovereenkomst Structuurvisie Eemsmond - Delfzijl Partijen 1. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delfzijl, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder IJ.J.

Nadere informatie

Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan

Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan maart 2011 Deel B Uitvoeringsprogramma Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan deel B 1 2 deel B Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan Inleiding 1. Ambitie

Nadere informatie

Convenant De Blauwe As. Samenwerkende overheden Zuidelijke Randmeren

Convenant De Blauwe As. Samenwerkende overheden Zuidelijke Randmeren Convenant De Blauwe As Samenwerkende overheden Zuidelijke Randmeren Huizen, 16 februari 2010 De ondergetekenden: 1. De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, namens deze, Hoofdingenieur-Directeur

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 29 mei 2012 nummer: 2012_BW_00060 Onderwerp Beslispunten inzake RijnlandRoute en RijnGouweLijn vergadering AB Holland Rijnland

Nadere informatie

Concept Bestuursovereenkomst Blankenburgverbinding

Concept Bestuursovereenkomst Blankenburgverbinding 1 Concept Bestuursovereenkomst Blankenburgverbinding Werkversie 0.7 10 augustus 2015 2 Ondergetekenden, 1. De minister van Infrastructuur en Milieu, mevrouw drs. M.H. Schultz van Haegen, handelend als

Nadere informatie

Convenant revitalisering bedrijventerrein Noord & Oostkanaalhavens

Convenant revitalisering bedrijventerrein Noord & Oostkanaalhavens Convenant revitalisering bedrijventerrein Noord & Oostkanaalhavens ONDERGETEKENDEN: 1. De Gemeente Nijmegen, krachtens artikel 171 Gemeentewet vertegenwoordigd door de wethouder economische zaken, gemachtigd

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

B&W d.d. 6 mei 2014

B&W d.d. 6 mei 2014 B&W 14.0391 d.d. 6 mei 2014 Onderwerp Intentieverklaring Gebiedsafspraak / Uitvoeringsprogramma Leidse Ommelanden 2014-2020 Burgemeester en wethouders besluiten:behoudens advies van de commissie 1. Het

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst tot beëindiging van de Bestuursovereenkomst en aanvullende overeenkomsten met betrekking tot de RijnGouwelijn Oost

Bestuursovereenkomst tot beëindiging van de Bestuursovereenkomst en aanvullende overeenkomsten met betrekking tot de RijnGouwelijn Oost Bestuursovereenkomst tot beëindiging van de Bestuursovereenkomst en aanvullende overeenkomsten met betrekking tot de RijnGouwelijn Oost Ondergetekenden: 1. DE PROVINCIE ZUID-HOLLAND, te dezen krachtens

Nadere informatie

Samenwerkingsconvenant Blauwe Verbinding juli 2009

Samenwerkingsconvenant Blauwe Verbinding juli 2009 Samenwerkingsconvenant Blauwe Verbinding juli 2009 PARTIJEN: 1. De Stadsregio Rotterdam, gevestigd te Rotterdam, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de portefeuillehouder Groen en Water, mevrouw

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst provincie Zuid-Holland gemeente Gouda vanwege het HOV-NET Zuid-Holland Noord

Bestuursovereenkomst provincie Zuid-Holland gemeente Gouda vanwege het HOV-NET Zuid-Holland Noord Bestuursovereenkomst provincie Zuid-Holland gemeente Gouda vanwege het HOV-NET Zuid-Holland Noord Ondergetekenden: 1. DE PROVINCIE ZUID-HOLLAND, te dezen krachtens artikel 176 Provinciewet en de machtiging

Nadere informatie

Stichting t rt&>*~ ffarf-

Stichting t rt&>*~ ffarf- Stichting t rt&>*~ ffarf- Postbus 2074, 3440 DB Woerden Tel. 0348-463474 Fax 0348-562847 contact@groenehart.info www.groenehart.info Woerden, 2-8-2010, Aan: VROM-Inspectie Regio Zuid-West Kwaliteitsteam

Nadere informatie

Visie Herstructurering Hoogewaard

Visie Herstructurering Hoogewaard Visie Herstructurering Hoogewaard 7 mei 2012 Stichting Hoogewaard Bedrijvig Voorwoord Het bestaande bestemmingsplan van de Hoogewaard dateert van 1981. Dat is het jaar dat Griekenland volwaardig lid wordt

Nadere informatie

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO)

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 26 maart 2013 Inlichtingen

Nadere informatie

Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde

Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp, handelend in zijn hoedanigheid van bestuursorgaan, hierna te noemen: EZ; 2. De Minister van Infrastructuur

Nadere informatie

Overeenkomst Bouwfonds KVL-terrein fase I

Overeenkomst Bouwfonds KVL-terrein fase I Overeenkomst Bouwfonds KVL-terrein fase I zakelijke weergave (openbaar) Noot: Op 10 oktober 2013 behandelt de gemeenteraad het masterplan voor de ontwikkeling van het KVL-terrein in Oisterwijk. Onderdeel

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst VLIEGBASIS SOESTERBERG. Bijlage 7 vergadering BP

Samenwerkingsovereenkomst VLIEGBASIS SOESTERBERG. Bijlage 7 vergadering BP Samenwerkingsovereenkomst VLIEGBASIS SOESTERBERG Bijlage 7 vergadering 10-3-2010 BP SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VLIEGBASIS SOESTERBERG Partijen: 1. De provincie Utrecht als rechtspersoon, te dezen rechtsgeldig

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Flevoland,

Gedeputeerde Staten van Flevoland, 2013/24 Nummer 1529561 Nadere regel 'herstructureringsprojecten Flevoland 2013' Nadere regel Herstructureringsprojecten Flevoland 2013 Gedeputeerde Staten van Flevoland maken overeenkomstig artikel 3:42

Nadere informatie

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302.

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302. Openbaar Besluit Projectmanagement Registratienummer : 2015/2321 Datum : 16 januari 2015 Opgesteld door : J.A. Pierik Onderwerp: Uitspreken voorkeur variant treinstation Hazerswoude-Koudekerk TOELICHTING

Nadere informatie

Ontwerp begroting 2013

Ontwerp begroting 2013 DB 28-03-2012 Ontwerp begroting 2013 en Meerjarenraming 2014-2016 Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas Vastgesteld door het Algemeen Bestuur d.d.2012 Inleiding Voor u ligt de ontwerpbegroting 2013

Nadere informatie

Titel / onderwerp: Flexibel Meerjaren Programma 2016-2021 Rijn- en Veenstreek als toeristische trekpleister

Titel / onderwerp: Flexibel Meerjaren Programma 2016-2021 Rijn- en Veenstreek als toeristische trekpleister Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders Raadsvoorstel Portefeuillehouder: F. Buijserd Opgesteld door: Gert-Jan Pieterse, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Grondbedrijf Besluitvormende

Nadere informatie

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze Inhoudsopgave Regels 5 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Begripsbepaling 5 Hoofdstuk 2 Algemene

Nadere informatie

OVEREENKOMST OVER HET HERONTWIKKELEN VAN HET CENTRUM VAN OOSTERHAAR TE HAREN TUSSEN DE GEMEENTE HAREN EN WOONBORG TE VRIES

OVEREENKOMST OVER HET HERONTWIKKELEN VAN HET CENTRUM VAN OOSTERHAAR TE HAREN TUSSEN DE GEMEENTE HAREN EN WOONBORG TE VRIES (Gedigitaliseerd naar een oorspronkelijke kopie, lay-out pag 7 en 9 aangepast vanwege digitalisering) OVEREENKOMST OVER HET HERONTWIKKELEN VAN HET CENTRUM VAN OOSTERHAAR TE HAREN TUSSEN DE GEMEENTE HAREN

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS 1/6 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS ONDERGETEKENDEN 1. Gemeente Emmelerbroek, rechtsgeldig vertegenwoordigd door Burgemeester drs. J. de Geus, die handelt ter uitvoering van het besluit van de gemeenteraad

Nadere informatie

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen 2. Water Bodem & Gebruik 3. Het Groene Hart, met zijn veenweiden, Over de realisatie van

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage Noordelijke Randweg Voorhout Voortgangsrapportage Voorjaar 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Stand van zaken... 4 3 Financiën... 6 4 Planning en vervolg... 8 Bladzijde 2 van 8 1 Inleiding De Noordelijke

Nadere informatie

23. Duurzaam bouwen in de Noordvleugel Utrecht

23. Duurzaam bouwen in de Noordvleugel Utrecht 23. Duurzaam bouwen in de Noordvleugel Utrecht doel 1. partijen zullen zich inspannen om gezamenlijk het project Duurzaam bouwen in de Noordvleugel Utrecht (hierna te noemen: project ) tot uitvoering te

Nadere informatie

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 15 oktober 2013 nummer: 2013_BW_00638 Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname Beknopte samenvatting Het college wordt voorgesteld

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst Meerstad 2017

Bestuursovereenkomst Meerstad 2017 Bestuursovereenkomst Meerstad 2017 tussen Slochteren en Groningen p. 1 Bestuursovereenkomst Meerstad 2017 Ondergetekenden: 1. de Gemeente Slochteren, zetelende en kantoorhoudende aan de Hoofdweg 10a te

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst projectgebied Henschotermeer

Samenwerkingsovereenkomst projectgebied Henschotermeer Samenwerkingsovereenkomst projectgebied Henschotermeer Partijen: - De provincie Utrecht, gevestigd aan de Archimedeslaan 6, 3544 BB te Utrecht, te dezer zake vertegenwoordigd door gedeputeerde A.M.A. Pennarts-Pouw

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 29 435 Nota Ruimte Nr. 260 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTE- LIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Bijlagen Referenties en kaarten

Bijlagen Referenties en kaarten Bijlagen Referenties en kaarten 2020 Visie 2020 95 Groen - Blauw Natuur en ecologie 96 Water 97 Mobiliteit Weginfrastructuur 98 Openbaar vervoer 99 Fietspaden 100 Wonen Economie Woningbouwlocaties 101

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Voortgang streeknetwerken 2012-2014 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De voortgang van de streeknetwerken Aanleiding In de vergadering

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

Mbo-instelling.. te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door, hierna te noemen: de instelling.

Mbo-instelling.. te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door, hierna te noemen: de instelling. Overeenkomst kwaliteitsafspraken mbo Overeenkomst tussen de Staatssecretaris van Economische Zaken en onderstaande onderwijsinstelling inzake de uitvoering van de Regeling kwaliteitsafspraken mbo. Partijen:

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst N59 Energy Highway

Bestuursovereenkomst N59 Energy Highway Bestuursovereenkomst N59 Energy Highway maart 2018 Ondergetekenden, 1. de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, handelend als bestuursorgaan, zetelend te s- Gravenhage, namens deze de hoofdingenieur-directeur

Nadere informatie

Convenant Realisatie Windenergie in de Rotterdamse haven Ondertekend op 5 september 2009 Aan boord van de Nieuwe Maze in de haven van Rotterdam

Convenant Realisatie Windenergie in de Rotterdamse haven Ondertekend op 5 september 2009 Aan boord van de Nieuwe Maze in de haven van Rotterdam Convenant Realisatie Windenergie in de Rotterdamse haven Ondertekend op 5 september 2009 Aan boord van de Nieuwe Maze in de haven van Rotterdam Voorafgaand Een belangrijke doelstelling van het energiebeleid

Nadere informatie

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen.

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen. Vragen ter voorbereiding op de commissie Onderwerp: Integrale Strategie Ruimte. Gesteld door: VVD / I. Luijendijk Datum: 27 augustus 2017 Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans Deadline:

Nadere informatie

Projectopdracht Regionale Woonvisie

Projectopdracht Regionale Woonvisie Projectopdracht Regionale Woonvisie Regio Zuidwest Drenthe Gemeenten De Wolden Meppel Westerveld Hoogeveen Februari 2011 1 Projectopdracht Regionale Woonvisie 1. Projectomschrijving 1.1 Aanleiding: In

Nadere informatie

onderwerp Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing 201 1

onderwerp Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing 201 1 provincie Lr--,.-.- > ZUID HOLLAND Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Februari 201 1 Nummer 6321 onderwerp Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing

Nadere informatie