Klantreis Van WW naar bijstand gaan EERSTE CONCEPT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Klantreis Van WW naar bijstand gaan EERSTE CONCEPT"

Transcriptie

1 Klantreis Van WW naar bijstand gaan EERSTE CONCEPT VNG Realisatie Peter Keur Shane Arjun Sharma 19 april 2018

2 de persona vaststellen de globale klantreis vaststellen bepalen waar klanten gebrek aan regie ervaren in kaart brengen welke organisaties en producten / diensten samenhangen met deze levensgebeurtenis een begin maken met het gewenste klantproces (namelijk een proces dat de knelpunten in de klantreis wegneemt).

3 Inhoud 1. Achtergrond en werkwijze 2. Persona 3. Heartbeat van de globale huidige klantreis 4. Verbeterpunten 5. Ontwerpprincipes 6. Gewenste klantproces 7. Tabel van betrokken organisaties en regelingen

4 1. Achtergrond en werkwijze We hebben bij zes klanten van de bijstand van de gemeente Enschede - die net in de bijstand zitten en hiervoor WW ontvingen - diepteinterviews afgenomen. Het onderwerp was het overgaan van WW naar bijstand en de mate van regie die zij ervaren bij de overgang van WW naar bijstand. Het doel was de maximale variëteit in ervaren regie kaart te brengen. Dat leidde tot zes gespreksverslagen die ieder in chronologische volgorde de klantreis van deze klanten beschrijven.

5 1. Achtergrond en werkwijze Op basis van deze resultaten maakten we een persona. Ook hebben we samen met SVB, UWV, VNG en de gemeente Enschede twee workshops gehouden. Tijdens de workshop hebben we in kaart gebracht op welke momenten klanten in deze klantreis gebrek aan regie ervaren. Dit is uitgewerkt in de huidige klantreis. Ook leidde de workshops tot het gewenste klantproces en een set ontwerpprincipes.

6 1. Achtergrond en werkwijze Bij het uitwerken van het klantproces maakten we gebruik van de inzichten uit de klantreizen die de gemeente Enschede zelf al in kaart bracht. Dit als opmaat naar de te bouwen proof-of-concepts (PoC s).

7 2. Persona

8 Annelies ter Hage UWV en gemeente Enschede Zelfstandig Gedreven Positief Ik ben Annelies, 38 jaar jong en recent gescheiden. De scheiding leverde me veel stress op. Niet alleen vanwege het scheiden zelf, maar ook omdat het samen viel met een periode waarop het op mijn werk minder goed ging. In overleg is dan ook besloten dat ik daar zou stoppen. Ik ging er vanuit dat ik snel weer aan het werk zou zijn. Helaas loopt dat nu even anders. Ik volg een cursus en verwacht snel weer aan het werk te zijn als verzorgende. Door de scheiding heb ik mijn huis moeten verkopen, maar gelukkig ben ik daar zonder schuld vanaf gekomen! Wel heb ik burn-out klachten. Eigenlijk maak ik liever helemaal geen gebruik van een uitkering. Helaas kan dat nu niet anders. Al die instanties maken me onzeker. Natuurlijk snap ik dat ik me aan de regels moet houden, maar mensen die het niet doen komen er wel erg makkelijk mee weg. In het verleden had ik een nare ervaring met deze gemeente, maar dat is verleden tijd. Het heeft natuurlijk niets met mijn situatie nu te maken. De overheid kan niet al mijn stress wegnemen. En dat hoeft ook echt hoor! Graag wil ik weer aan het werk, bij voorkeur door eerst opleiding af te maken. En dan in het verlengde van opleiding aan het werk. Dan heb ik meer kans en kan ik van meer waarde zijn voor de maatschappij. Mijn focus ligt op het afronden van de opleiding. Tijdens het aanvragen van bijstand had ik veel stress door andere gebeurtenissen. Mijn stress komt ergens anders vandaan. Maar dat maakt het voor mij lastig om de aanvraag goed te doen. In contact met de overheid wil ik als mens behandeld worden. Als mens gezien worden. Met mijn verhaal. Dat er begrip voor mij en mijn situatie is. Ik wil écht geholpen worden en niet in een of ander programma of niet passende baan gestopt worden. Graag weet ik ruim van te voren wat de overheid van me verwacht. En dat de regels duidelijk zijn. Digitaal is fijn. Dubbel informatie aanleveren niet. Als ik iets aanvraag wil ik snel zekerheid.

9 3. Heartbeat van de globale huidige klantreis

10 Ik ga van WW naar bijstand UWV en gemeente Enschede Ik ontvang WW en studeer. Ik weet dat mijn WW tijdelijk is. Ik krijg bericht dat mijn WW afloopt. Ik onderzoek wat ik moet doen Ik vraag bijstand aan Ik vraag me af of alles is binnengekomen Ik wacht Vervelend dat ik geen baan meer heb. Maar dat geeft me wel tijd mijn opleiding af te ronden. Straks ben ik nog beter geschikt voor de arbeidsmarkt! Ik krijg per mail bericht dat mijn WW afloopt. Het bericht komt binnen in mijn mailbox op de site van het UWV. Het verraste me niet. Het bericht was duidelijk. Via Google bijstand Enschede kom ik op een pagina waar wel staat wat je moet doen, maar er staat geen link naar de pagina waar je dat kan doen. Het was erg zoeken voor ik de juiste pagina had. UWV benoemde steeds maar weer dat ik op tijd bijstand aan moest vragen. Maar dat kan nog helemaal niet, omdat ik geen beëindigingsbeschikking van het UWV heb. Verder is het formulier wel makkelijk. Inloggen met DigiD gaat soepel. Er moet wel veel informatie ingediend worden. Zelfs mijn Marktplaatsaccount! Om er zeker van te zijn dat alles is aangekomen, bel ik met de gemeente. Meestal was het wel aangekomen, maar soms moest het opnieuw. Ik begrijp ook niet waarom de gegevens vanuit de WW niet overgenomen kunnen worden. Ik vind het onnodig lang duren, tijdrovend en vervelend. Mijn WW is natuurlijk maar tijdelijk. Dat vind ik logisch. Ik ben er toch vast snel weer aan het werk!

11 Ik ga van WW naar bijstand UWV en gemeente Enschede Ik moet nog meer informatie aanleveren Ik ga op gesprek Ik snap dat alimentatie ook inkomen is Ik ervaar geen verschil tussen WW of bijstand Ik pas mijn inkomen aan voor de toeslagen Van de gemeente krijg ik een brief met de bevestiging dat mijn uitkering is aangevraagd. Ze nodigen me uit voor een gesprek. En wat blijkt? Ik moet nóg meer informatie meenemen! Wat irritant zeg. Bijvoorbeeld de jaaropgave van het UWV. Maar die had ik nog niet bij het aanvragen Ook de brief over alimentatie moest ik meenemen en en een ouderschapsplan, maar dit laatste was nog niet opgesteld. Ik ga op gesprek. Het is spannend, maar het wordt een goed gesprek met een aardige en begripvolle man. Hij legt me uit dat alimentatie in de bijstand wordt gezien als inkomen. Ook geeft hij toestemming om te kunnen studeren met behoud van bijstand. Eigenlijk mag dat niet binnen de participatiewet, dus ik was blij verrast! Maar vaak zit er een addertje onder het gras. Tijdens een tweede gesprek met een andere consulent wil de gemeente dat ik stop met studeren en werk zoek. Bijvoorbeeld in de groenvoorziening. Dat past natuurlijk niet bij mij! De gemeente moet gemaakte afspraken duidelijk vastleggen. Ik vraag om een vervolggesprek. Om te voorkomen dat ik schuld maak, pas ik mijn inkomen aan bij Belastingdienst Toeslagen. Dat inkomen kan ik niet precies berekenen, dus ik gok altijd. Ik geef ook altijd een te hoge schatting. Ik krijg liever terug, dan dat ik moet bijbetalen. Daar heb ik geen ruimte voor. Buiten de vraag over studeren ervaar ik geen verschil in regels tussen WW en bijstand.

12 4. Verbeterpunten NTB op workshop 14 mei.

13 5. Ontwerpprincipes 1. Ik wil menselijk behandeld worden, zodat ik mij niet gekleineerd voel, ongeacht het kanaal. 2. Informatiebronnen benutten. Informatie benutten richting klant. Gaat mijn inkomen vooruit / achteruit? 3. Als burger word ik actief geïnformeerd over voorzieningen die muteren / vervallen / waar recht ontstaat als gevolg van een event, zodat ik inzicht krijg in de te nemen acties.

14 5. Ontwerpprincipes 4. Ik wil als overheidsorganisatie alleen relevante gegevens uitvragen bij de burger en gegevens die niet voorhanden zijn bij andere overheidspartijen, zodat de burger niet onnodig wordt lastiggevallen. 5. Instrument voor regie ten aanzien van eigen data bij de klant. 6. Als overheid wil ik geen onnodige financiële klappen van de klant in de overgang van regimes zodat er geen discontinuïteit in ontstaat van de klant.

15 5. Ontwerpprincipes 7. Als overheid (UWV en gemeenten) geven we de gegevensuitwisseling rond het event 'ik heb geen werk' gezamenlijk vorm, zodat de klant geen dubbele informatie hoeft te verstrekken. 8. Als overheid wil ik bij 'geen werk' breder kijken dan alleen de benodigde inkomensvoorziening, zodat ik op lastig moment financiële instabiliteit kan voorkomen. 9. Ik wil goed geïnformeerd zijn, zodat ik geen fouten maak bij het aanvragen een geen dingen dubbel / extra moet doen.

16 5. Ontwerpprincipes 10. Als overheid informeer ik klant actief tijdens wachttijd, zodat ik onnodige stress voorkom. 11. Ik als burger wil actief geïnformeerd worden over de te nemen acties, zodat ik niets onnodig geconfronteerd wordt met inkomenszorgen. (Minimale gegevens --> WW. Minimale gegevens + --> notificaties Minimale gegevens ++ --> Voorprogrammeren WW-Bijstand) In het gewenste klantproces zijn de ontwerpprincipes aangegeven op de desbetreffende moment in het klantproces

17 6. Gewenste klantproces Het gewenste klantproces is als bijlage (A3-document in.pdf) bij dit document gevoegd. Het gewenste klantproces is aan de hand van een stroomdiagram op een uniforme manier vastgelegd. Om een eventuele verdieping, bijvoorbeeld door een informatiemanager, makkelijk te maken zijn herkenbare iconen gebruikt. Hieronder ziet u deze iconen inclusief uitleg: Het startpunt geeft aan waar het proces begint. Een pluspunt geeft een afsplitsing van een proces in gelijktijdige stromen weer. Het eindpunt geeft aan waar het proces eindigt. Een kruispunt geeft een afsplitsing van een proces in afzonderlijke stromen weer. De pijl laat de volgorde zien waarin de activiteiten in de processtroom plaatsvinden. De gestreepte pijl laat een berichtenstroom zien. Een informatiesysteem is een systeem waarmee de informatiestromen van een klantproces beheerd en ondersteund worden, zoals een vergunningensysteem. Een taak is een afzonderlijke activiteit die binnen het proces uitgevoerd moet worden. Een dataobject geeft informatie weer die door het proces stroomt, zoals documenten, s of brieven.

18 7. Tabel van betrokken organisaties & regelingen Organisatie Bijstand AOW Opmerking AOW (incl. regels) SVB X Bijstand (incl. regels) Gemeente X Bijstand - Langdurigheidstoeslag Gemeente X We gaan uit van casussen waar volledige AOW is opgebouwd. Bijzondere Bijstand Gemeente X X Schulden- en budgetbeheer Stadsbank X X Inhouding premie zorgverzekering Gemeente X Samenwerkingsverband met zorgverzekeraar Collectieve zorgverzekering Gemeente X X Ontheffing gemeentelijke belastingen Gemeente X X Bij start AOW: de ontheffing opnieuw aanvragen Ontheffing waterschapsbelasting Waterschap X X Bij start AOW: de ontheffing opnieuw aanvragen Huurtoeslag Belastingdienst X X Wijziging doorgeven om verrassingen te voorkomen Zorgtoeslag Belastingdienst X X Wijziging doorgeven om verrassingen te voorkomen Algemene heffingskorting Belastingdienst X X Is lager bij AOW Ouderenkorting Belastingdienst X Alleenstaandeouderenkorting Belastingdienst X

Benefits Counselor voor de GGZ. Rinske Wegener Dagmar Voss Daniëlle Beevendorp

Benefits Counselor voor de GGZ. Rinske Wegener Dagmar Voss Daniëlle Beevendorp Benefits Counselor voor de GGZ Rinske Wegener Dagmar Voss Daniëlle Beevendorp Ons startpunt: Project GGZ en Werk Regionaal stimuleringsbudget om doelgroep GGZ beter naar betaald werk te begeleiden Vaststellen

Nadere informatie

Formulier aanvraag beschermingsbewind/budgetbeheer DE MAAS DIENSTVERLENING

Formulier aanvraag beschermingsbewind/budgetbeheer DE MAAS DIENSTVERLENING DE MAAS DIENSTVERLENING LET OP! Er is ook een digitaal aanvraagformulier beschikbaar via www.demaasdienstverlening.nl U vraagt beschermingsbewind en/of budgetbeheer aan door: dit formulier volledig en

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen voor 2014 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2013

Koopkrachtberekeningen voor 2014 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2013 Koopkrachtberekeningen voor 2014 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2013 Op Prinsjesdag 2013 berekent het Nibud de koopkrachteffecten voor 100 verschillende huishoudens. Hier staan van 5 van deze huishoudens

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen voor 2015 Uitgewerkte voorbeelden januari 2015

Koopkrachtberekeningen voor 2015 Uitgewerkte voorbeelden januari 2015 Koopkrachtberekeningen voor 2015 Uitgewerkte voorbeelden januari 2015 In januari 2015 berekent het Nibud de koopkrachteffecten voor 100 verschillende huishoudens. Hier staan van 5 van deze huishoudens

Nadere informatie

Ik wil een evenement organiseren

Ik wil een evenement organiseren Vereniging van Nederlandse Gemeenten Ik wil een evenement organiseren Mijn Gemeente Dichtbij Gemeente Boxtel en Sint-Michielsgestel Huidige Klantreis Ik wil een evenement organiseren De opdracht Oriëntatie

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen voor 2016 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2015

Koopkrachtberekeningen voor 2016 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2015 Koopkrachtberekeningen voor 2016 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2015 Op Prinsjesdag 2015 berekent het Nibud de koopkrachteffecten voor 100 verschillende huishoudens. Hier staan van 5 van deze huishoudens

Nadere informatie

Klantreizen: effectief instrument voor interne en ontwikkelprocessen; beoordeling van dienstverlening

Klantreizen: effectief instrument voor interne en ontwikkelprocessen; beoordeling van dienstverlening Klantreizen: effectief instrument voor interne en ontwikkelprocessen; beoordeling van dienstverlening 2 voorbeelden van klantreizen Kwijtschelding gemeentelijke belastingen Grip op je wooncarrière, regie

Nadere informatie

Wijzigingsformulier Sociale Zaken. Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats:

Wijzigingsformulier Sociale Zaken. Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Wijzigingsformulier Sociale Zaken Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Dit formulier is bedoeld om wijzigingen in uw persoonlijke situatie door te geven aan afdeling Sociale

Nadere informatie

Uitgewerkte voorbeelden koopkracht 2012-2013. Prinsjesdag 2012

Uitgewerkte voorbeelden koopkracht 2012-2013. Prinsjesdag 2012 Uitgewerkte voorbeelden koopkracht 2012-2013 Prinsjesdag 2012 Koopkrachtontwikkelingen 2012-2013 Voorbeeldberekeningen Prinsjesdag 2012 2012-2013 koopkrachtontwikkeling (bedragen netto per maand) Alle

Nadere informatie

Klantmeting Bijzondere bijstand. Onderzoek in het kader van Ontwikkelagenda AmSZ

Klantmeting Bijzondere bijstand. Onderzoek in het kader van Ontwikkelagenda AmSZ Klantmeting Bijzondere bijstand Onderzoek in het kader van Ontwikkelagenda AmSZ Gemeente 's-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Oktober 2010 1 Samenvatting In september en oktober 2010 heeft

Nadere informatie

Ik wil bijzondere bijstand aanvragen

Ik wil bijzondere bijstand aanvragen Vereniging van Nederlandse Gemeenten Klantreis Ik wil bijzondere bijstand aanvragen Gemeente Almere Jeffrey - Structuurzoeker Burger incidenteel: aanvrager Zorgzaam Ik-mentaliteit Familieman Kort lontje

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen voor 2016 Uitgewerkte voorbeelden januari 2016

Koopkrachtberekeningen voor 2016 Uitgewerkte voorbeelden januari 2016 Koopkrachtberekeningen voor 2016 Uitgewerkte voorbeelden januari 2016 Op Prinsjesdag 2015 heeft het Nibud de koopkrachteffecten voor 100 verschillende huishoudens berekend. In januari 2016 zijn ze opnieuw

Nadere informatie

Klantreizen Van het kastje naar de website?

Klantreizen Van het kastje naar de website? Klantreizen Van het kastje naar de website? Maak het bruikbaar festival 5 september 2017 10:30 11:45 & 13:15 14:00 2 0. Inleiding 3 KING Kenniscentrum Dienstverlening Oefening: grote aankoop 5 1. Klantreizen

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

Een nieuwe werkgever. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Een nieuwe werkgever. Wat betekent dit voor uw pensioen? Een nieuwe werkgever. Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud Gefeliciteerd! 3 Wanneer is waardeoverdracht gunstig voor u? 4 Hoe werkt waardeoverdracht? 6 Goed om even te weten. 7 2 Gefeliciteerd! U

Nadere informatie

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen digitaal

Nadere informatie

De plus van Surplus.

De plus van Surplus. De plus van Surplus. Surplus Welzijn Etten-Leur Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Formulierenteam Budgetcoaching Schuldhulpverlening Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving waarin we zorgen

Nadere informatie

Surplus Welzijn Zundert. Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening

Surplus Welzijn Zundert. Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Gemeente Zundert Surplus Welzijn Zundert Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving waarin we zorgen voor elkaar. Surplus

Nadere informatie

Wat moet je regelen als je

Wat moet je regelen als je Wat moet je regelen als je 18 wordt? 18 jaar! En dan? Er verandert veel in je leven als je 18 wordt. Dingen waar je zelf misschien niet zo snel aan denkt. Maar die wel heel belangrijk zijn. Je moet bijvoorbeeld

Nadere informatie

Naam: Burgerservicenummer: Geboortedatum: Adres: Huisnummer:

Naam: Burgerservicenummer: Geboortedatum: Adres: Huisnummer: Wijzigingsformulier Sociale Zaken Naam: Burgerservicenummer: Geboortedatum: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Dit formulier is bedoeld om wijzigingen in uw persoonlijke situatie door te geven aan

Nadere informatie

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen Uitgewerkte voorbeelden januari 2017

Koopkrachtberekeningen Uitgewerkte voorbeelden januari 2017 Koopkrachtberekeningen 2016-2017 Uitgewerkte voorbeelden januari 2017 Op Prinsjesdag 2016 heeft het Nibud de koopkrachteffecten voor 100 verschillende huishoudens berekend. In januari 2017 zijn ze opnieuw

Nadere informatie

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Inhoud U gaat uit dienst. 3 Situatie 1: U heeft een nieuwe werkgever. 4 Situatie 2: U start uw

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Met dit formulier vraagt u een individuele inkomenstoeslag aan bij de gemeente. De toeslag kunt u één keer in de 12 maanden aanvragen. Het is niet mogelijk

Nadere informatie

Naam: Burgerservicenummer: Geboortedatum: Adres: Huisnummer:

Naam: Burgerservicenummer: Geboortedatum: Adres: Huisnummer: Wijzigingsformulier Sociale Zaken Naam: Burgerservicenummer: Geboortedatum: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Dit formulier is bedoeld om wijzigingen in uw persoonlijke situatie door te geven aan

Nadere informatie

Daarvan kan ik niet rondkomen. Kan ik een toeslag krijgen?

Daarvan kan ik niet rondkomen. Kan ik een toeslag krijgen? Daarvan kan ik niet rondkomen Kan ik een toeslag krijgen? Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Hulp op weg naar inkomen Soms gebeuren er dingen in het leven die u liever anders had gezien. U wordt werkloos of mag minder uren werken, uw relatie strandt.

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden

Nadere informatie

Daarvan kan ik niet rondkomen

Daarvan kan ik niet rondkomen uwv.nl werk.nl Daarvan kan ik niet rondkomen Kan ik een toeslag krijgen? Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt,

Nadere informatie

ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018

ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018 ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018 Het Kennisnetwerk kan je daarbij ondersteunen VERGROOT JE

Nadere informatie

U kunt rekenen op juridische hulp en advies. Met de Rechtsbijstandverzekering van Centraal Beheer Achmea

U kunt rekenen op juridische hulp en advies. Met de Rechtsbijstandverzekering van Centraal Beheer Achmea U kunt rekenen op juridische hulp en advies. Met de Rechtsbijstandverzekering van Centraal Beheer Achmea 1 Inhoud Als u er zelf niet uitkomt 3 Daarom kiest u voor onze Rechtsbijstandverzekering! 4 U kiest

Nadere informatie

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen!

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! Zorgtoeslag 2006 Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! 1 Ontdek of u in aanmerking komt 2 3 Zorgtoeslag aanvragen Ontvangen en wijzigen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 1... Zorgtoeslag

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Klanttevredenheidsonderzoek Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Aanleiding, methode en respons Aanleiding Gedurende de afgelopen jaren heeft de gemeente Olst-Wijhe meerdere onderzoeken

Nadere informatie

straks terug naar nederland?

straks terug naar nederland? straks terug naar nederland? Regel het nu! Informatie en tips voor gedetineerden in buitenlandse gevangenissen Wat doet Bureau Buitenland? Bureau Buitenland is onderdeel van Reclassering Nederland. Wij

Nadere informatie

Rechte tellingen enquête digitale overheid

Rechte tellingen enquête digitale overheid Rechte tellingen enquête digitale overheid V001 - Wat is uw hoogst genoten opleiding? Lagere school 1458 3,0% LBO, MAVO, VMBO, MBO-1, eerste drie jaren van HAVO of VWO 16159 33,8% MBO 2-4, HAVO, VWO 15185

Nadere informatie

Inkomenseffecten van het basisinkomen 2.0

Inkomenseffecten van het basisinkomen 2.0 Inkomenseffecten van het basisinkomen 2.0 Effect van de invoering van het basisinkomen op het inkomen van een aantal voorbeeldhuishoudens Jasja Bos, Marjan Verberk-De Kruik Inkomenseffecten van het basisinkomen

Nadere informatie

Wanneer moet de sociale dienst een belastingaanslag betalen?

Wanneer moet de sociale dienst een belastingaanslag betalen? Ministerie van Financiën De heer J.C. de Jager Postbus 20201 2500 EE S GRAVENHAGE Referentie: 09/01066 Contactpersoon: Ernst Radius Betreft: bijstand voor te betalen belastingaanslagbijstand voor te betalen

Nadere informatie

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Het doorgeven van een voor de uitkering relevante wijziging moet altijd gebeuren via het mutatieformulier. Let op: Dit is de enige manier waarop

Nadere informatie

Uitleg over uw pensioenoverzicht

Uitleg over uw pensioenoverzicht Toelichting bij uw Uniform pensioenoverzicht 2014 Uitkeringsovereenkomst Uitleg over uw pensioenoverzicht U ziet in uw pensioenoverzicht hoeveel pensioen u later van ons kunt krijgen. Het is belangrijk

Nadere informatie

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw onderneming is actief in de Metaal en Techniek. Daarom is het pensioen van uw werknemers ondergebracht bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

Nadere informatie

Surplus Welzijn Drimmelen

Surplus Welzijn Drimmelen Gemeente Drimmelen Surplus Welzijn Drimmelen Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Cursus Uitkomen met je Inkomen Notities Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving

Nadere informatie

Kwijtschelding belastingen en heffingen, aanvraagformulier

Kwijtschelding belastingen en heffingen, aanvraagformulier Met dit formulier kunt u kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen en heffingen aanvragen. Lees voor het invullen van het formulier de toelichting op pagina 5 en 6. 1. Gegevens aanvrager Voornamen

Nadere informatie

Toeslagen. Onze doelgroep: gepensioneerd, / Wij doen alleen: Zorgtoeslag, Huurtoeslag; niet Kind

Toeslagen. Onze doelgroep: gepensioneerd, / Wij doen alleen: Zorgtoeslag, Huurtoeslag; niet Kind (1) De aangifte is klaar Ondertekend, verzonden, print gemaakt Nu de toeslagen Onze doelgroep: gepensioneerd, 35.000 / 55.000. Wij doen alleen: Zorgtoeslag, Huurtoeslag; niet Kind Indien aanpassen van

Nadere informatie

[KENNIS] 1. Wanneer mag of moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen?

[KENNIS] 1. Wanneer mag of moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen? Wil je weten of je je kan uitschrijven bij de gemeente uit de Basisregistratie Personen? Wil je geldige toezeggingen van de juiste instanties? Maak dan gebruik van de BuitenlandZaken Service van JoHo Inhoud

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Wij willen trouwen. Gemeente Zaanstad

Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Wij willen trouwen. Gemeente Zaanstad Vereniging van Nederlandse Gemeenten Wij willen trouwen Gemeente Zaanstad Persona s Chris & Anne Duidelijkheid Ik-mentaliteit Snel To the point Praktisch Net een huis gekocht en voor de hypotheek hebben

Nadere informatie

LATER = NU. En nu met pensioen. informatie over uw pensioen

LATER = NU. En nu met pensioen. informatie over uw pensioen LATER = NU En nu met pensioen informatie over uw pensioen Over ruim een jaar ga ik met pensioen. Nu het dichterbij komt, heb ik een aantal vragen. Wanneer ontvang ik mijn pensioen en krijg ik nog vakantie-

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2016

Koopkrachtberekeningen Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2016 Koopkrachtberekeningen 2016-2017 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2016 Op Prinsjesdag 2016 berekent het Nibud de koopkrachteffecten voor 100 verschillende huishoudens. Hier staan van 6 van deze huishoudens

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2017

Koopkrachtberekeningen Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2017 Koopkrachtberekeningen 2017-2018 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2017 Het Nibud heeft de koopkrachteffecten voor 100 verschillende voorbeeldhuishoudens berekend op basis van de plannen die op Prinsjesdag

Nadere informatie

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw zoon of dochter wordt 18 jaar Alle financiële zaken op een rijtje VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw zoon of dochter wordt 18 jaar en dat is toch een mijlpaal. Voor het eerst geheel zelfstandig

Nadere informatie

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw zoon of dochter wordt 18 jaar Alle financiële zaken op een rijtje verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw zoon of dochter wordt 18 jaar en dat is toch een mijlpaal. Voor het eerst geheel zelfstandig

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 september 2003 Rapportnummer: 2003/340

Rapport. Datum: 26 september 2003 Rapportnummer: 2003/340 Rapport Datum: 26 september 2003 Rapportnummer: 2003/340 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het UWV, kantoor Groningen, tot het moment dat hij laatstelijk contact had met de Nationale ombudsman (2 september

Nadere informatie

Klantreis Portemonnee verloren

Klantreis Portemonnee verloren Vereniging van Nederlandse Gemeenten Klantreis Portemonnee verloren Persona Annie de Graaf vriendelijk actief betrokken Annie de Graaf is weduwe, 63 jaar en woont nabij het centrum. Ze houdt ervan koopjes

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan?

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan? Iedereen moet zoveel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorzien met werken. Lukt dit niet, dan helpt de overheid u met werk zoeken. Zolang u geen werk hebt gevonden ontvangt u bijstand, via de Wet

Nadere informatie

Een eigen inkomen met de Wajong

Een eigen inkomen met de Wajong uwv.nl werk.nl Een eigen inkomen met de Wajong Als u zelf geen geld kunt verdienen Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl. U kunt ook

Nadere informatie

Aanvraagnummer: Vul het onderstaand formulier gemakkelijk in via Adobe Reader en mail deze naar

Aanvraagnummer: Vul het onderstaand formulier gemakkelijk in via Adobe Reader en mail deze naar Aanvraagformulier Stichting Burgerpersoneelsfonds ministerie van defensie Postbus 90701, MPC 58A, 2509 LS Den Haag SBF@MINDEF.NL Aanvraagnummer: Vul het onderstaand formulier gemakkelijk in via Adobe Reader

Nadere informatie

Beter Af InkomensZekerheid

Beter Af InkomensZekerheid Beter Af InkomensZekerheid Verzeker uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid Wanneer u als medewerker arbeidsongeschikt raakt, dan kan uw inkomen flink dalen. Uw werkgever heeft een collectieve regeling afgesloten

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2 Mei 2014 Voorwoord In deze tweede digitale nieuwsbrief weer volop nieuws. Zo kunt u lezen over WeHelpen.nl; een nieuwe, laagdrempelige manier om hulp aan te bieden en te ontvangen. Zo kan iedereen een

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen over scheiding van tafel en bed

De 7 belangrijkste vragen over scheiding van tafel en bed De 7 belangrijkste vragen over scheiding van tafel en bed Inhoudsopgave 1. Voordelen van scheiding van tafel en bed... 3 2. Wat kost een scheiding van tafel en bed?... 4 3. Wat zijn de consequenties van

Nadere informatie

Voorbij er Sociale Zaken. Aan de gemeenteraad Purmersteenweg 42 1440 AA PURMEREND. Geachte leden van de gemeenteraad,

Voorbij er Sociale Zaken. Aan de gemeenteraad Purmersteenweg 42 1440 AA PURMEREND. Geachte leden van de gemeenteraad, Postbus 15 P u R M E R E N *$iíi;i "ffi,ni\zl Aan de gemeenteraad Purmersteenweg 42 1440 AA PURMEREND uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 7 juli 2015 Geachte leden van de gemeenteraad, Met deze brief

Nadere informatie

Aa en Hunze Versie 13, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt.

Aa en Hunze Versie 13, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. Aa en Hunze Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Even over de Bestuurders AOV. Beperking van financiële risico s

Even over de Bestuurders AOV. Beperking van financiële risico s Even over de Bestuurders AOV. Beperking van financiële risico s Inhoud Bestuurders AOV. 3 Goed om even te weten. 8 De Bestuurders AOV is een gerichte en collectieve verzekeringsoplossing van VNG Verzekeringen

Nadere informatie

B E R A A D S G R O E P

B E R A A D S G R O E P Deze Beraadsgroep kent 31 deelnemers. Sjaak Rijk is kwaliteitsadviseur bij Sociale Zaken Almere. Hij zal de deelnemers aan deze Beraadsgroep informeren over de wijzigingen in de Wet werk en bijstand sinds

Nadere informatie

Als u de afgelopen 12 maanden niet met een onderdeel te maken heeft gehad, kunt u niet van toepassing (N.v.t.) invullen.

Als u de afgelopen 12 maanden niet met een onderdeel te maken heeft gehad, kunt u niet van toepassing (N.v.t.) invullen. Als u de afgelopen 12 maanden niet met een onderdeel te maken heeft gehad, kunt u niet van toepassing (N.v.t.) invullen. Wilt u een rapportcijfer (1 is slecht, 10 is goed) geven voor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Nadere informatie

*16UIT04758* *16UIT04758*

*16UIT04758* *16UIT04758* *16UIT04758* *16UIT04758* De gemeenteraad Behandeld door: Dhr. drs. J.B.J.J. Muurmans Telefoonnummer: 0316-291391 Ons kenmerk: 16UIT04758 Behorend bij: Uw kenmerk: - Datum: 10 november 2016 Bijlage(n):

Nadere informatie

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Het doorgeven van een voor de uitkering relevante wijziging moet altijd gebeuren via het mutatieformulier. Let op: Dit is de enige manier waarop

Nadere informatie

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2 September 2011 Naam Adres Woonplaats Voor u ligt de tweede nieuwsbrief van Sociale Zaken van dit jaar. In elke nieuwsbrief behandelen we onderwerpen die voor u van belang kunnen zijn. Hieronder vindt u

Nadere informatie

Van uitkering naar werk

Van uitkering naar werk Van uitkering naar werk 1 Weer aan het werk U krijgt van ons een uitkering omdat u (tijdelijk) geen of onvoldoende inkomsten heeft. Het is de bedoeling dat u snel (weer) werk vindt waarmee u in uw levensonderhoud

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Gemeente Tilburg. Klantreis verhuizen

Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Gemeente Tilburg. Klantreis verhuizen Vereniging van Nederlandse Gemeenten Gemeente Tilburg Klantreis verhuizen PERSONA S Klantreis Ik ga verhuizen Miriam is gescheiden en verhuist met haar kinderen Betrouwbaar Hecht aan verantwoordelijkheid

Nadere informatie

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan?

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. Daarna hoort u

Nadere informatie

Daarvan kan ik niet rondkomen

Daarvan kan ik niet rondkomen uwv.nl werk.nl Daarvan kan ik niet rondkomen Kan ik een toeslag krijgen? Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt,

Nadere informatie

NU WEET IK WAT BELANGRIJK IS BIJ MIJN BIJSTANDS- UITKERING. Spelregels met duidelijke afspraken. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN

NU WEET IK WAT BELANGRIJK IS BIJ MIJN BIJSTANDS- UITKERING. Spelregels met duidelijke afspraken. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN 1 NU WEET IK WAT BELANGRIJK IS BIJ MIJN BIJSTANDS- UITKERING. Spelregels met duidelijke afspraken. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN SPELREGELS MET DUIDELIJKE AFSPRAKEN Heeft u geen of onvoldoende

Nadere informatie

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Het doorgeven van een voor de uitkering relevante wijziging moet altijd gebeuren via het mutatieformulier. Let op: Dit is de enige manier waarop

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2017 Optimaalverzekering

AANVRAAGFORMULIER 2017 Optimaalverzekering AANVRAAGFORMULIER 2017 Optimaalverzekering Vul dit formulier eerst in op de computer. De Optimaalverzekering is een collectieve ziektekostenverzekering die u via de gemeente Zaanstad kunt afsluiten als

Nadere informatie

Aanvraag- en inlichtingenformulier Bijzondere Bijstand

Aanvraag- en inlichtingenformulier Bijzondere Bijstand Domein Sociaal Aanvraag- en inlichtingenformulier Bijzondere Bijstand Vul dit formulier in. Voeg de bewijsstukken en eventuele bijlagen bij. Stuur het formulier en de stukken naar: Domein Sociaal, Team

Nadere informatie

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan?

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Inleiding Voorzitter Voorjaarsnota 2017 De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Het scenario ziet er voor de gemeente Stadskanaal een stuk minder rooskleurig uit. De transitie jaren

Nadere informatie

FORMULIER AANVRAAG BESCHERMINGSBEWIND / BUDGETBEHEER

FORMULIER AANVRAAG BESCHERMINGSBEWIND / BUDGETBEHEER FORMULIER AANVRAAG BESCHERMINGSBEWIND / BUDGETBEHEER LET OP! Er is ook een digitaal aanvraagformulier beschikbaar via www.demaasdienstverlening.nl Hoe vraagt u aan? U vraagt beschermingsbewind en/of budgetbeheer

Nadere informatie

BeBuB - Mark de Beer - Samen op zoek naar een oplossing

BeBuB - Mark de Beer - Samen op zoek naar een oplossing FORMULIER AANVRAAG BUDGETBEHEER BeBuB - Mark de Beer - Hoe vraagt u aan? U vraagt beschermingsbewind en/of budgetbeheer aan door: dit formulier volledig en naar waarheid in te vullen. het formulier op

Nadere informatie

Hoe zit dat met de IOW?

Hoe zit dat met de IOW? uwv.nl werk.nl Hoe zit dat met de IOW? Informatie over de IOW-uitkering Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt?

Nadere informatie

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Welkomstbrief Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Welke informatie krijg je over je pensioen? 4 1.2 Wat is pensioen? 4 1.3 Welke pensioenregeling heb je? 4 1.4 Heb

Nadere informatie

Inhoud. december Dé tweemaandelijkse nieuwsbrief met actuele wet- en regelgeving over Utrecht voor professionals en vrijwilligers.

Inhoud. december Dé tweemaandelijkse nieuwsbrief met actuele wet- en regelgeving over Utrecht voor professionals en vrijwilligers. december 2016 Dé tweemaandelijkse nieuwsbrief met actuele wet- en regelgeving over Utrecht voor professionals en vrijwilligers. Inhoud Een nieuwe zorgverzekering?... 2 Wat verandert er in 2017, wat blijft

Nadere informatie

Werkboek Publieke Dienstverlening. Werken aan de totstandkoming

Werkboek Publieke Dienstverlening. Werken aan de totstandkoming Werkboek Publieke Dienstverlening Werken aan de totstandkoming December 2011 WERKEN AAN MET EEN DOEL VOOR OGEN ASPIRATIE EN INSPIRATIE SAMENWERKEN AAN ÉÉN GEZICHT NAAR BUITEN GEWAARDEERDE PUBLIEKE DIENSTVERLENING

Nadere informatie

Intakeformulier C&G Bewindvoering

Intakeformulier C&G Bewindvoering Intakeformulier C&G Bewindvoering Gegevens Cliënt BSN nummer Voorletters Voornaam Achternaam Nationaliteit Adres Postcode / woonplaats Telefoon Mobiele telefoon Emailadres Geboorteplaats Geboortedatum

Nadere informatie

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Het doorgeven van een voor de uitkering relevante wijziging moet altijd gebeuren via het mutatieformulier. Let op: Dit is de enige manier waarop

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTEN RAAD ALMELO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2016 uitgave 1 januari 2016 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl info@almelosociaal.nl 0546-45 69

Nadere informatie

Ik wil bijzondere bijstand

Ik wil bijzondere bijstand Vereniging van Nederlandse Gemeenten Ik wil bijzondere bijstand Gemeente Amersfoort Aanvraag verhuiskostenvergoeding Mevrouw Konings Niet mobiel Durft te vragen Netwerk Verstandig Mevrouw is door een chronische

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen

Koopkrachtberekeningen Koopkrachtberekeningen 2017-2018 Uitgewerkte voorbeelden januari 2018 Het Nibud heeft de koopkrachteffecten voor 100 verschillende voorbeeldhuishoudens berekend. Hier staan van negen van deze huishoudens

Nadere informatie

HULP BIJ MEEDOEN? RONDKOMEN MET GELD ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN EN VOLWASSENEN GRATIS HULP BIJ GELDZAKEN EN ADMINISTRATIE

HULP BIJ MEEDOEN? RONDKOMEN MET GELD ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN EN VOLWASSENEN GRATIS HULP BIJ GELDZAKEN EN ADMINISTRATIE HULP BIJ MEEDOEN? RONDKOMEN MET GELD ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN EN VOLWASSENEN GRATIS HULP BIJ GELDZAKEN EN ADMINISTRATIE HULP BIJ MEEDOEN? Heeft u een laag inkomen? Heeft u weinig spaargeld en geen dure

Nadere informatie

Beoordeling. I Bevindingen. h2>klacht

Beoordeling. I Bevindingen. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat hij als gevolg van het onjuist toepassen van de heffingskorting door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) Heerlen naheffingen heeft gekregen

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Aanvraagformulier bijzondere bijstand Waarom dit formulier? Met dit formulier vraagt u een vergoeding aan als u bijzondere kosten heeft die u niet zelf kunt betalen en ook niet vergoed krijgt. Ruimte voor

Nadere informatie

Toelichting. Algemeen. Verbeteren positie arbeidsmarkt arbeidsgehandicapten

Toelichting. Algemeen. Verbeteren positie arbeidsmarkt arbeidsgehandicapten Toelichting Algemeen De invoeringswet Participatiewet introduceert een studieregeling in de Participatiewet: de individuele studietoeslag. Hiermee krijgt het college de mogelijkheid mensen, van wie is

Nadere informatie

Workshops Klantreizen

Workshops Klantreizen Workshops Klantreizen 9, 20 en 23 september 2016 In dit verslag leest u de observaties van Margreet Kaemingk en Carla Klein (reisbegeleiders/workshopleiders). Dit verslag is een aanvulling op de sets klantstappen

Nadere informatie

De klantreis ervaren: Kijken vanuit de beleving van de klant

De klantreis ervaren: Kijken vanuit de beleving van de klant De klantreis ervaren: Kijken vanuit de beleving van de klant Hier komt tekst Marijke van Esch Joost Klein Velderman Hier komt ook tekst NMKG bijeenkomst 7 februari 2019 Zelf oefenen met een klantreis!

Nadere informatie

Aanvraag- en inlichtingenformulier Bijzondere Bijstand

Aanvraag- en inlichtingenformulier Bijzondere Bijstand Maatschappelijke Zaken Aanvraag- en inlichtingenformulier Bijzondere Bijstand Vul dit formulier in, voeg de bewijsstukken en eventuele bijlagen toe en stuur het naar: Afdeling Maatschappelijke Zaken, Team

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2019 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Februari 2019 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er

Nadere informatie

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Gemeentelijke heffingen 2015 Kwijtschelding Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Januari 2015 Mensen die weinig te besteden hebben, zoals veel mensen met een (bijstands)uitkering of alleen AOW,

Nadere informatie

Weener XL voor werk en inkomen

Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente s-hertogenbosch. Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We

Nadere informatie

Welkom bij de workshop: Hoe krijgen we transparantie nu echt voor elkaar? Het gemeentelijke portaal voor de regio

Welkom bij de workshop: Hoe krijgen we transparantie nu echt voor elkaar? Het gemeentelijke portaal voor de regio Welkom bij de workshop: Hoe krijgen we transparantie nu echt voor elkaar? Het gemeentelijke portaal voor de regio Wat te bespreken? Ontwikkelingen release WB applicaties Het nieuwe registratieproces bijstand

Nadere informatie

Collectieve Anw-Hiaatverzekering Een nabestaandenpensioenverzekering voor uw partner Uitgave: mei 2017

Collectieve Anw-Hiaatverzekering Een nabestaandenpensioenverzekering voor uw partner Uitgave: mei 2017 Collectieve Anw-Hiaatverzekering Een nabestaandenpensioenverzekering voor uw partner Uitgave: mei 2017 Elips Life AG, kantoor Amstelveen, Startbaan 8, 1185 XR Amstelveen; KvK: 51782987; Hoofdkantoor Elips

Nadere informatie

WAAR HEB IK RECHT OP? Aa en Hunze Versie 16, februari 2017

WAAR HEB IK RECHT OP? Aa en Hunze Versie 16, februari 2017 Aa en Hunze Versie 16, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Financiële problemen op de werkvloer Micha Aarts Nibud Nibud is een onafhankelijk kenniscentrum Doelstellingen: Verhogen zelfredzaamheid consument Voorkomen

Nadere informatie