De 7 belangrijkste vragen over scheiding van tafel en bed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De 7 belangrijkste vragen over scheiding van tafel en bed"

Transcriptie

1 De 7 belangrijkste vragen over scheiding van tafel en bed

2 Inhoudsopgave 1. Voordelen van scheiding van tafel en bed Wat kost een scheiding van tafel en bed? Wat zijn de consequenties van scheiding tussen tafel en bed op het gebied van belasting Wat zijn de consequenties van scheiding tussen tafel en bed op het gebied van pensioen Wat zijn de consequenties van scheiding tussen tafel en bed op het gebied van alimentatie Wat zijn de consequenties van scheiding tussen tafel en bed op het gebied van huurtoeslag Wat zijn de consequenties van scheiding tussen tafel en bed op het gebied van AOW... 9

3 1. Voordelen van scheiding van tafel en bed Een scheiding van tafel en bed kan voordelen hebben op het gebied van financiën. Ook wordt er vaak voor een scheiding van tafel en bed gekozen om godsdienstige redenen. Voordeel op financieel gebied. Scheiden van tafel en bed kan fiscale voordelen opleveren. Je bent na de scheiding geen fiscale partners meer. Door een scheiding van tafel en bed kom je financieel helemaal los van elkaar komen te staan. De schulden die je partner maakt na jullie scheiding van tafel en bed kunnen niet meer op jouw verhaald worden. Het verschil met een scheiding is dat je dit kunt regelen, terwijl je getrouwd blijft. Veel mensen willen om godsdienstige redenen niet scheiden. Het voordeel van scheiden van tafel en bed is dat je inderdaad getrouwd blijft.

4 2. Wat kost een scheiding van tafel en bed? Om te kunnen scheiden van tafel en bed komen er meerdere kosten kijken. Je moet bijvoorbeeld een advocaat betalen, maar ook een rechter. Een advocaat werkt vaak op uurbasis. Probeer vooraf samen al veel afspraken te maken, zo kun je vee kosten besparen. Daarom is het vooraf nooit vast te stellen hoeveel een scheiding kost. De kosten van de rechter zijn de zogenaamde griffiekosten. Dit is ongeveer 285,- Subsidie: Als je gezamenlijk bruto jaarinkomen later is dan ,- mag je bij de overheid subsidie aanvragen voor rechtshulp. De Raad van Rechtsbijstand bekijkt of je daar recht op hebt. Als je hier recht op hebt, dan moet je nog wel een eigen bijdrage voor een advocaat betalen. Dit varieert meestal tussen de 196 en 1.000,-.

5 3. Wat zijn de consequenties van scheiding tussen tafel en bed op het gebied van belasting Wanneer je getrouwd bent, ben je voor de belasting fiscale partners. Na de scheiding van tafel en bed blijf je wel getrouwd, maar ben je geen fiscaal partner meer. Het is dus wel belangrijk om dit aan de belastingdienst door te geven. Na het indienen van het verzoek tot scheiding van tafel en bed ben je geen fiscaal partner meer. Dit kan voordeel opleveren voor de heffingskorting, bijvoorbeeld bij de alleenstaande ouderkorting.

6 4. Wat zijn de consequenties van scheiding tussen tafel en bed op het gebied van pensioen Ook op het gebied van pensioen veranderen er zaken. Je kunt je pensioenrechten al verdelen. Ook kunnen 'op naam staande' lijfrente polissen worden verdeeld, dit kan zonder fiscale gevolgen. Je (ex-)partner heeft wel recht op de helft van het pensioen dat tijdens jullie relatie is opgebouwd. Dat is geregeld in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS). Jullie kunnen van de wettelijke verdeling afwijken en een andere verdeling kiezen. Daar moet je het wel allebei over eens zijn.

7 5. Wat zijn de consequenties van scheiding tussen tafel en bed op het gebied van alimentatie Ook bij een scheiding van tafel en bed kan de rechter een alimentatieregeling vaststellen. Als de rechter een alimentatieregeling vaststelt, kan hij of zij dat voor maximaal twaalf jaar doen. Heeft de rechter geen termijn vastgesteld, dan eindigt de alimentatieplicht automatisch na twaalf jaar. Deze regeling start bij een scheiding van tafel en bed op het moment dat de beschikking van scheiding van tafel en bed definitief is geworden. Ben je eerst van tafel en bed gescheiden en is daarna het huwelijk door de rechter ontbonden, dan is de totale periode waarin alimentatie moet worden betaald, ook twaalf jaar (of de periode van maximaal vijf jaar), maar wordt er gerekend vanaf het moment dat de rechter de scheiding van tafel en bed definitief heeft verklaard. De periode van 12 jaar geldt alleen als je kinderen hebt en korter dan 5 jaar getrouwd bent geweest. Als dat het geval is, kan de rechter de alimentatie vaststellen voor een periode die maximaal de lengte heeft van de periode van het huwelijk.

8 6. Wat zijn de consequenties van scheiding tussen tafel en bed op het gebied van huurtoeslag Huurtoeslag is een bijdrage in je huurkosten. Voorheen werd dit huursubsidie genoemd. Je kunt huurtoeslag aanvragen als je huur in verhouding tot je inkomen hoog is. Of je een woning huurt van een woningcorporatie of een particulier maakt in dit geval niet uit. Huurtoeslag kun je aanvragen bij de belastingdienst. Als je gescheiden bent van tafel en bed dan is je partner niet meer je toeslagpartner. Dit betekent dat je inkomen lager is en je een grotere kans maakt op huurtoeslag.

9 7. Wat zijn de consequenties van scheiding tussen tafel en bed op het gebied van AOW Als het verzoek tot scheiding van tafel en bed ingediend is, ben je geen fiscaal partner meer. Dit heeft ook invloed op je AOW. Wanneer je geen fiscaal partner meer bent, heb je recht op een ongehuwdenpensioen in plaats van een gehuwdenpensioen. De ongehuwdentoeslag is hoger dan de gehuwdentoeslag.