ADVIES OVER DE POSITIEVE ACTIEPLANNEN 2003 BIJ DE VLAAMSE OVERHEID

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ADVIES OVER DE POSITIEVE ACTIEPLANNEN 2003 BIJ DE VLAAMSE OVERHEID"

Transcriptie

1 ADVIES OVER DE POSITIEVE ACTIEPLANNEN 2003 BIJ DE VLAAMSE OVERHEID Brussel, 11 december 2002 RVP PositiefActieplan2003

2 2. Op 12 november 2002 vroeg Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken het advies over de positieve actieplannen bij de Vlaamse overheid voor het jaar Naar goede gewoonte zal het advies van de SERV zich in hoofdzaak concentreren op het positieve actieplan van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en minder op de afzonderlijke actieplannen van de Vlaamse Openbare Instellingen (VOI). De Vlaamse Openbare Instellingen verschillen onderling zeer sterk van elkaar en beschikken tot nu toe nog elk over hun eigen autonomie. Dit zal binnenkort evenwel veranderen in het kader van de grote reorganisatie van de Vlaamse administratie Beter bestuurlijk beleid. In het actieplan 2002 was hiervan al sprake en de SERV sprak zich in zijn advies van 12/12/2001 uit over de impact van het veranderingsproces op de acties voor gelijke kansen. Vandaag zijn de plannen die voorliggen in een finale fase geraakt en neemt de dienst Emancipatiezaken duidelijke standpunten in. In het advies zal de SERV in een apart punt verder ingaan op de veranderingsstrategieën en de gevolgen voor de gelijke kansen. ADVIES 1. MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP Sinds enkele jaren is de voorstelling van het positieve actieplan voor het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap bijzonder duidelijk en wordt er helder en toegankelijk gecommuniceerd. De SERV geeft dan ook een pluim aan de opdrachthouder en haar hele team. Niet alleen de voorstelling van het plan maar ook de andere lijnen van de communicatie worden gekenmerkt door dezelfde openheid, inclusief de website. De open communicatie loopt als een rode draad door het plan zelf en bij elk actiepunt wordt een communicatiestrategie voorgesteld. Vorig jaar besliste de Vlaamse regering dat er vanaf het jaar 2003 één actieplan wordt opgemaakt voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen, personen met een handicap en allochtonen.

3 3. Het is dan ook voor het eerst dat er formeel geïntegreerde positieve actieplannen zijn voor de Vlaamse overheidsdiensten met afzonderlijke actiepunten voor de drie groepen. Het verheugt de SERV dat de doelgroepen niet langer via aparte circuits worden benaderd maar dat gekozen wordt voor één dienst die optreedt als kenniscentrum voor gelijke kansen, diversiteit en evenredige participatie. Hoewel het voorliggende plan nog vooral focust op de acties voor gelijke kansen van mannen en vrouwen wordt ook voor de twee andere doelgroepen een begin gemaakt met planning en programma s. Pas in de loop van de volgende jaren zal moeten blijken in hoever de integratie echt zal slagen. In deze eerste aanzet is de balans eerder mager naar de doelgroepen allochtonen en personen met een handicap. De SERV gelooft evenwel in de aanpak die de Dienst Emancipatiezaken voorstelt en hoopt dat volgend jaar de kinderziekten overwonnen zullen zijn. De ondersteuning die de dienst gekregen heeft, wijst er alvast op dat de randvoorwaarden wel degelijk vervuld worden om de geïntegreerde doelgroepbenadering te doen slagen vanuit de invalshoeken van het diversiteitmanagement. De SERV heeft oog voor de moeilijke omstandigheden waarin de positieve actieplan(nen) dit jaar tot stand zijn moeten komen: middenin een grondige reorganisatie van de openbare diensten met aanpassing van personeelsstatuten en herinrichting van de departementen, de adviesraden en -organen en de VOI s. De SERV wil daarom nog eens benadrukken dat hij de zorg voor gelijke kansen en de meerwaarde van diversiteit voor de organisatie voor 100% ondersteunt. De vrees van de dienst Emancipatiezaken dat aandacht voor diversiteit en gelijke kansen dreigen in de vergeethoek te geraken in het veranderingsproces zal - als het aan de SERV ligt - zeker niet bewaarheid worden. Tenslotte wil de SERV nog opmerken dat de kerncijfers over de vertegenwoordiging van de doelgroepen bij de evaluatie van de acties van de HRM-afdeling zijn opgenomen. De SERV wil geenszins terug naar een omstandig rapportage in tabellen en grafieken maar vindt dat ze nu wat verdrinken in de evaluatie. Het zou beter zijn de basiscijfers bij wijze van inleiding voor te stellen en er eventueel wat duiding en uitleg bij te geven. 1.1 Algemene bemerkingen Mainstreaming blijft ook nu het leidmotief van het plan. Via de mainstreaming nemen de reguliere diensten het gelijke kansenbeleid op waardoor het bieden van gelijke kansen uitgroeit tot een bekommernis van de hele organisatie.

4 4. In de inleiding van het positieve actieplan staat de dienst Emancipatiezaken even stil bij zijn opdrachten (beleidsadvisering en dienstverlening) en stelt hij het eigen werkingsprincipe nog eens kort voor. De SERV vindt het positief dat de dienst Emancipatiezaken zich steeds verder ontwikkelt als een kenniscentrum voor gelijke kansen en diversiteitmanagement. In de ruim tien jaar advisering over de positieve actieplannen heeft de SERV deze evolutie kunnen volgen en in hoofdzaak verbeteringen kunnen vaststellen. Voor de SERV is het duidelijk dat die opgebouwde expertise bij de uitvoering van het decreet op de evenredige vertegenwoordiging moet worden ingezet. 1.2 Terugblik 2001 De terugblik op de verwezenlijkingen van het actieplan 2001 is minder gestructureerd. Men heeft niet alleen het probleem dat er voor mannen/vrouwen, maar ook voor allochtonen en mensen met een handicap moet geëvalueerd worden. Ook de tussendoor lopende vernieuwingen in de organisatiestructuur komen aan bod evenals de acties die vanuit de andere diensten van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werden verwezenlijkt. De dienst geeft in dit rapport een aparte evaluatie voor de gelijke kansenprojecten van de andere afdelingen van de administratie. Dit doet de dienst Emancipatiezaken met opzet om te vermijden dat hij als een vreemd lichaam wordt beschouwd dat allerlei suggesties doet, die men al dan niet vrijblijvend kan toepassen. Deze werkwijze is eigen aan de methode van de mainstreaming. De afdelingen die intensief meewerken aan de verwezenlijking van de positieve actieplannen zijn de afdeling Vorming, de afdeling Human Ressources Management (HRM), de afdeling Wervingen en personeelsbewegingen en de afdeling Statutaire aangelegenheden. De evaluaties zijn positief voor de dienst Vorming (organisatie van gendertrainingen en voorstellen voor de organisatie van diversiteit en integratie van personen met een handicap). Er wordt wel opgemerkt de opname van diversiteitdoelstellingen in de persoonlijke jaardoelstellingen van de leidinggevenden zeker een duw in die richting heeft gegeven. Wat HRM betreft is de balans ook positief. De SERV meent dat de keuze om bij de afdeling HRM het centraal meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag onder te brengen een goede keuze is. De definitie werd verruimd tot: pesterijen, ongewenst seksueel gedrag op het werk, misbruik van leidinggeven, racisme en discriminatie, conform de Welzijnswet van 11/06/2002.

5 5. De afdeling Wervingen en Personeelsbewegingen engageerde zich tot aandacht voor diversiteit maar heeft in de praktijk kansen gemist. Gelukkig blijft de aandacht bij aanwerving behouden en wordt er ook zo geadviseerd aan de andere afdelingen. Bij de afdeling Statutaire Aangelegenheden is er genderbewustzijn en aandacht voor gelijke kansen van allochtonen en gehandicapten, in het bijzonder ook voor het raamstatuut, dat evenredige participatie van de doelgroepen bevat Actiepunten 2002 voor mannen en vrouwen De acties gericht op de doorstroom naar vrouwen zijn aan de gang maar vergen tijd. Het onderzoek is de Vlaamse overheidsmanager een vrouw? is gefinaliseerd in 2002 en wordt afgesloten met een seminarie. Actiepunten die hieruit naar voorkomen worden opgenomen in het jaarprogramma ,5 % van het lijnmanagement zijn vrouwen tegenover 14,68% bij de VOI s. Het grote knelpunt is vooral de combinatie van arbeid en gezin die door vrouwen, maar ook door mannelijke ambtenaren met zorgtaken als belemmerend ervaren wordt en die vooral te voelen is op het niveau van de afdelingshoofden. Werkdruk en vergadercultuur zijn in dit verband de grote schuldigen en de dienst Emancipatiezaken zal hieraan ongetwijfeld verder werken. De SERV steunt de opdrachthoudster hierin en stelt tot zijn tevredenheid vast dat zijn vroegere suggestie om niet alleen naar de top te kijken werd opgevolgd. Zo werd er bij de diensten schoonmaak en catering eveneens een onderzoek verricht rond gelijke kansen en specifieke problemen van deze groep waarin een duidelijke oververtegenwoordiging is van vrouwen. Wat de kinderopvang betreft is er volgens de SERV nog meer goed nieuws doordat de organisatie ervan is overgeheveld naar de reguliere diensten. In elk van zijn adviezen heeft de SERV steeds benadrukt dat de organisatie van kinderopvang strikt genomen geen taak is van de dienst Emancipatiezaken Actiepunten voor allochtonen Voor allochtonen en mensen met een handicap wordt gewerkt aan een actiekit voor lijnmanagers en personeelsverantwoordelijken. Hiervoor zocht men inspiratie bij het Trivisi-project management van diversiteit. Verder had ook een studievoormiddag plaats om meer allochtonen en personen met een handicap aan te trekken bij de Vlaamse overheid. Er werden ook allochtonen aangenomen in het kader van de startbanen en 1 hiervan kreeg een vacature aangeboden.

6 6. Wat de registratie betreft is de SERV het eens met de keuze voor vrijwillige registratie en voor de oplossingen in het kader van VLIMPERS (personeelsinformatiesysteem). Deze biedt privacy en tegelijkertijd ruimte voor beleidsmonitoring. De SERV wijst erop dat de registratie zeker in de toekomst in het kader van de evenredige vertegenwoordiging en de benchmarking aan belang zal toenemen. De SERV stelt zich de vraag in hoever de ambtenaren van allochtone afkomst of met een handicap zich ook effectief zullen aanmelden als doelgroep. De SERV wijst erop dat de definities die de HRM-afdeling hanteert anders zijn dan de veel ruimere definitie van de dienst Emancipatiezaken. Dit is verwarrend en niet bevorderlijk voor het beter bestuurlijk beleid dat men nastreeft. De actiepunten voor allochtonen en voor mensen met een handicap worden in de plannen bijeengenomen. De SERV heeft begrip voor de bundeling van de acties naar de beide doelgroepen maar waarschuwt er toch voor dat de mechanismen achter mogelijke discriminaties op de arbeidsmarkt voor de twee doelgroepen niet dezelfde zijn. Idem dito voor de oplossingen. De SERV meent dat de gelijke kansen voor deze twee groepen belangrijk zijn en een volwaardige aanpak en plaats in het positieve actieplan verdienen Actiepunten voor mensen met een handicap Voor de doelgroep van de mensen met een handicap is een budgettair actiepunt verwezenlijkt, zelfs vroeger dan oorspronkelijk gepland. Het gaat namelijk om een centraal budget voor arbeidspostaanpassingen dat reeds dit jaar werd geïnstalleerd. 1.3 Actiepunten voor 2003 Algemeen gaat het plan in op de plaats en de taak overheidsadministratie nieuwe stijl. De missie van de dienst Emancipatiezaken moet worden aangepast aan de operatie Beter Bestuurlijk Beleid en de nieuwe organisatiecultuur. De acties worden daarna afzonderlijk voorgesteld en toegelicht per verschillende doelgroep. Engagementen zijn er van de afdelingen Vorming (diversiteitopleidingen), HRM (deeltijd en leidinggeven) en Statutaire Aangelegenheden (personeelsstatuut).

7 7. Het valt op dat geen streefcijfers worden vermeld voor allochtonen en mensen met een handicap. Dit is niet de taak van de dienst Emancipatiezaken maar van de beleidsverantwoordelijken die deze aan de dienst moeten doorspelen vanaf het moment dat ze er zijn Positieve acties voor mannen en vrouwen De actiepunten zijn: voortzetting en kwaliteitsbewaking van de gendertrainingen, met focus op het lijnmanagement aanpassing van de heersende vergadercultuur (onderzoek afronden en acties voorstellen, bijvoorbeeld vergaderrichtlijnen opstellen..) gender- en doelgroepneutrale implementatie van het vernieuwde beloningsbeleid en van het competentiemanagement kinderopvang die een eigen plaats heeft gekregen nog verder na-begeleiden aanwervingtesten onderzoeken op genderneutraliteit Positieve acties voor allochtonen Aanwervingtesten onderzoeken op cultuurfairheid voor allochtonen Informeren en mensen aanzetten tot het registreren in het kader van Vlimpers Positieve acties voor mensen met een handicap Aanwervingtesten onderzoeken op mogelijke problemen voor mensen met een handicap De toegankelijkheid van de gebouwen van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap screenen en aanbevelingen tot aanpassingen formuleren ( toegankelijkheid is meer dan alleen maar binnen geraken) Opvolgen van het centraal budget voor arbeidspostaanpassingen Informeren en mensen aanzetten tot het registreren in het kader van Vlimpers

8 8. 2. GELIJKE KANSEN EN DIVERSITEIT IN DE NIEUWE OVERHEIDSADMINISTRATIE Het positieve actieplan voor 2003 focust op gelijke kansen en diversiteit in de nieuwe organisatiestructuur. Een belangrijke prioriteit blijft de verankering in de nieuwe cultuur. Al enkele jaren herhaalt de SERV dat de dienst Emancipatiezaken een eigen plaats moet innemen in de organisatie. Nu de operatie Beter Bestuurlijk Beleid stilaan in een operationele fase komt, loont het de dienst sterker en ook ruimer te verankeren in de nieuwe structuur. De dienst Emancipatiezaken ziet zijn missie als volgt: functioneren als een kenniscentrum inzake gelijke kansen en diversiteit instaan voor beleidsondersteuning en rapportering (b.v. opstellen van de nondiscriminatieclausule) een netwerk uitbouwen van diversiteitsconsulenten adviezen en consultancy aanbieden aan topambtenaren en leidinggevenden (b.v. over het invullen van de diversiteitsdoelstelling voor topkader maar ook voor het middenkader). De SERV ondersteunt deze missie en ziet daarin een bevestiging van wat de SERV steeds heeft geadviseerd. Als deze missie wordt aanvaard, als de dienst voldoende middelen en personeel krijgt én bovendien een onafhankelijke positie kan innemen, dan vindt de SERV het niet langer nodig om nog jaarlijks een advies te blijven geven over de positieve actieplannen. De dienst is voldoende onderbouwd om eventuele VESOC-richtlijnen of -beslissingen te implementeren. De noodzakelijke feedback kan verwezenlijkt worden door de dienst Emancipatiezaken jaarlijks te laten rapporteren aan het VESOC over de vooruitgang die er is gemaakt. In de aanzet tot het plan heeft de dienst Emancipatiezaken aan de minister van Ambtenarenzaken voorstellen voor de integratie van gelijke kansen en diversiteit in de beleids- en beheerscyclus aangereikt. Deze zijn: Responsabiliseren van de leidende ambtenaren Rapporteringsplicht Ondersteuning door diversiteitconsulenten binnen de dertien beleidsdomeinen. Dit zijn alle punten die in het SERV-advies van 13/2/2002 over de positieve actieplannen voor allochtonen en personen met een handicap werden naar voor gebracht en waar in het nieuwe plan rekening mee werd gehouden.

9 9. 3. VLAAMSE OPENBARE INSTELLINGEN Er werden dit jaar 13 positieve actieplannen ingediend door de VOI s. De Dienst Emancipatiezaken beklaagt zich over de verschillen in kwaliteit van de actieplannen. Toch is de evaluatie eerder positief en blijkt dat gender, en in de toekomst diversiteit, meer en meer een vast onderdeel wordt van het algemeen personeelsbeleid. Hoewel wettelijk niet verplicht ziet men dat ook bij de VOI s meer aandacht gaat naar de twee andere doelgroepen gehandicapten en allochtonen. Wel wordt betreurd dat de diversiteitdoelstellingen die de topmanagers van de VOI s opgelegd waren, niet tot uiting komen in de plannen die worden ingediend door de emancipatieambtenaren. De SERV spreekt zich niet uit over de positieve actieplannen van de instellingen afzonderlijk. Dit betekent niet dat hij er geen belang aan hecht. Integendeel, net als het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap moeten de Vlaamse openbare instellingen wat ook hun toekomst zij een voorbeeldfunctie waarnemen als het aankomt op gelijke kansen en oog voor diversiteit. Volgens de SERV mag de hervorming van de Vlaamse overheidsinstellingen niet leiden tot het verlies van de diversiteitambtenaren (vroegere emancipatieambtenaren) die wat van hun arbeidstijd besteden aan het inbrengen van waarden als gelijke kansen, nietdiscriminatie, evenwicht van gezin en arbeid, levenskwaliteit enz in de organisatie. De SERV vreest dat hierdoor waardevolle expertise verloren zal gaan en kansen voor een diversiteitmanagement worden gemist. De omschakeling van gelijke kansen naar de bredere diversiteitdoelstellingen zal gepaard moeten gaan met een begeleiding en met opleidingen. De SERV stelt tot zijn tevredenheid vast dat deze voorzien zijn.

Brussel, 10 december _Advies_positieve acties Advies

Brussel, 10 december _Advies_positieve acties Advies Brussel, 10 december 2003 131103_Advies_positieve acties 2004 Advies over het positieve-actieplan 2004 tot bevordering van gelijke kansen en evenredige vertegenwoordiging van mannen vrouwen, allochtonen

Nadere informatie

Dienst Emancipatiezaken

Dienst Emancipatiezaken Positieve-actieplan 2003 ter bevordering van gelijke kansen en een evenredige vertegenwoordiging van mannen/vrouwen, allochtonen en personen met een handicap in de Vlaamse overheidsadministratie Dienst

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 8 mei 2002 houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt;

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 8 mei 2002 houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt; Vlaamse Regering Besluit van de Vlaamse Regering houdende maatregelen ter bevordering en ondersteuning van het gelijkekansen- en diversiteitsbeleid in de Vlaamse administratie DE VLAAMSE REGERING, Gelet

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

Gender- en diversiteitsplan 2005

Gender- en diversiteitsplan 2005 Brussel, juni 2005 060805_Gender-_en_diversiteistplan_2005 Gender- en diversiteitsplan 2005 Sociaal-Economische Raad van laanderen Inhoud 1. otivatie... 3 2. Identificatie van de entiteit... 5 3. Gender-

Nadere informatie

Sterk door overleg. Adviesfunctie

Sterk door overleg. Adviesfunctie De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) brengt de Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties samen voor overleg en advies over tal van Vlaamse beleidsthema s. De sociale partners adviseren

Nadere informatie

Sectorconvenant tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de naam sector (PC sector)

Sectorconvenant tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de naam sector (PC sector) Sectorconvenant 2013-2014 tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de naam sector (PC sector) Tussen de Vlaamse Regering, hierbij vertegenwoordigd door: De heer Philippe Muyters, Vlaams minister

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Brussel, 9 november 2005 091105_ Advies Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Advies...

Nadere informatie

Brussel, 24 november 2004 Advies positieve actieplan Advies

Brussel, 24 november 2004 Advies positieve actieplan Advies Brussel, 24 november 2004 Advies positieve actieplan 2005 Advies over het positieve-actieplan 2005 ter bevordering van gelijke kansen en een evenredige vertegenwoordiging van mannen/vrouwen, allochtonen

Nadere informatie

Advies bij het omvormingsdecreet sport

Advies bij het omvormingsdecreet sport D-SP-364-11 Advies Vlaamse Sportraad Advies bij het omvormingsdecreet sport Op 22 juli 2015 vroeg Vlaams minister van Sport Philippe Muyters om advies bij het voorontwerp van decreet tot wijziging van

Nadere informatie

Positieve-actieplan 2005 ter bevordering van gelijke kansen en een evenredige vertegenwoordiging in de Vlaamse overheidsadministratie

Positieve-actieplan 2005 ter bevordering van gelijke kansen en een evenredige vertegenwoordiging in de Vlaamse overheidsadministratie Positieve-actieplan 2005 ter bevordering van gelijke kansen en een evenredige vertegenwoordiging in de Vlaamse overheidsadministratie Dienst Emancipatiezaken VOORWOORD De Vlaamse Regering wil investeren

Nadere informatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Voorstel tot aanbevelingen van VIVAS I. Inleiding...2 II. Het erkenningsbesluit en bewonersparticipatie...2 1 Prestatiebeoordeling

Nadere informatie

Brussel, 19 mei _Advies_besluit_evenredige_participatie_bij_het_overheidspersoneel. Advies

Brussel, 19 mei _Advies_besluit_evenredige_participatie_bij_het_overheidspersoneel. Advies Brussel, 19 mei 2004 19052004_Advies_besluit_evenredige_participatie_bij_het_overheidspersoneel Advies Over het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 8 mei 2002 houdende evenredige

Nadere informatie

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS Een school die een efficiënt diversiteitsbeleid voert heeft oog voor de capaciteiten en de verscheidenheid van elk personeelslid/leerling. Nu zijn er heel wat scholen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid

Huishoudelijk reglement van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid Huishoudelijk reglement van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid Opdracht en algemene werkingsregels 1 - Het remuneratiecomité heeft aandacht voor het strategische beleid en neemt hierin een adviserende

Nadere informatie

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven:

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Brusselwerking Initiatiefnemer: vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden (0478.953.435), Vooruitgangsstraat 323/4, 1030 Brussel (Schaarbeek) Omschrijving

Nadere informatie

Toelichting bij de nota Opvolging van doelstellingen in de regeerperiode 2014-2019. Dieter Vanhee Departement Bestuurszaken

Toelichting bij de nota Opvolging van doelstellingen in de regeerperiode 2014-2019. Dieter Vanhee Departement Bestuurszaken Toelichting bij de nota Opvolging van doelstellingen in de regeerperiode 2014-2019 Dieter Vanhee Departement Bestuurszaken Infosessie ondernemingsplan 12 januari 2015 Regeerakkoord 2014-2019 We verminderen

Nadere informatie

Brussel, 22 oktober _Ontwerpadvies_decreet_ontwikkelingseducatie. Advies. over het ontwerpdecreet inzake ontwikkelingseducatie

Brussel, 22 oktober _Ontwerpadvies_decreet_ontwikkelingseducatie. Advies. over het ontwerpdecreet inzake ontwikkelingseducatie Brussel, 22 oktober 2003 102203_Ontwerpadvies_decreet_ontwikkelingseducatie Advies over het ontwerpdecreet inzake ontwikkelingseducatie Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 1.1. Doelstellingen van het beleid

Nadere informatie

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning Brussel, 24 juni 2008 082406_Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning Advies Uniek loket bouw- en milieuvergunning 1. Inleiding De SERV werd op 29 mei door de Vlaamse minister van Openbare werken,

Nadere informatie

Onze vraag: In het partijprogramma en congresteksten van CD&V staat op p. 60, in het luik over Werking van de overheid : Waarom deze vraag?

Onze vraag: In het partijprogramma en congresteksten van CD&V staat op p. 60, in het luik over Werking van de overheid : Waarom deze vraag? Onze vraag: De Vlaamse overheid maakt zijn voorbeeldfunctie betreffende tewerkstelling van kansengroepen waar, met een geactualiseerd streefcijfer van 10% personeelsleden uit etnisch-culturele minderheden

Nadere informatie

Advies. over het voorontwerp van decreet inzake convenants gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking

Advies. over het voorontwerp van decreet inzake convenants gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking Brussel, 20 november 2003 11202003_Advies_convenants_gemeentelijke_ontwikkelingssamenwerking Advies over het voorontwerp van decreet inzake convenants gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking Inleiding

Nadere informatie

Rondzendbrief DVO/BZ/P&O/2008/

Rondzendbrief DVO/BZ/P&O/2008/ 1 Rondzendbrief DVO/BZ/P&O/2008/ Aan de lijnmanagers van de Diensten van de Vlaamse overheid (1) Kabinet van Minister-president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Institutionele Hervormingen,

Nadere informatie

Advies. Conceptnota tripartite overlegstructuur voor het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid. Brussel, 26 mei 2015

Advies. Conceptnota tripartite overlegstructuur voor het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid. Brussel, 26 mei 2015 Advies Conceptnota tripartite overlegstructuur voor het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Brussel, 26 mei 2015 SERV_20150526_conceptnota_overlegmodel_WVG_ADV Sociaal-Economische Raad van

Nadere informatie

Richtinggevend kader Onderdeel integreren van het gelijkekansen- en diversiteitsbeleid in het ondernemingsplan

Richtinggevend kader Onderdeel integreren van het gelijkekansen- en diversiteitsbeleid in het ondernemingsplan Inhoud X.1. Situering... 2 X.2. Diversiteitsdoelstellingen in de beheers- en management-overeenkomst als vertrekpunt... 2 X.3. Monitoring streefcijfers personen uit... 3 X.4. Mogelijke werkwijzen voor

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het decreet van 7 maart 2008 inzake

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

ADVIES. Brussels actieplan ter bestrijding van racisme en discriminatie. 14 november 2018

ADVIES. Brussels actieplan ter bestrijding van racisme en discriminatie. 14 november 2018 ADVIES Brussels actieplan 2018-2020 ter bestrijding van racisme en discriminatie 14 november 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID Advies 2016-17 / 29.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 algemeen 3 3.2 geringe traditie 4 3.3 aanvullende werking

Nadere informatie

nr. 61 van YASMINE KHERBACHE datum: 21 oktober 2015 aan LIESBETH HOMANS Vlaamse overheid - Evaluatie ambtenaren - Criterium diversiteit

nr. 61 van YASMINE KHERBACHE datum: 21 oktober 2015 aan LIESBETH HOMANS Vlaamse overheid - Evaluatie ambtenaren - Criterium diversiteit SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 61 van YASMINE KHERBACHE datum: 21 oktober 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

Monitoringsysteem kansengroepen in het personeelsbestand van het ministerie van de Vlaamse overheid

Monitoringsysteem kansengroepen in het personeelsbestand van het ministerie van de Vlaamse overheid 1 Monitoringsysteem kansengroepen in het personeelsbestand van het ministerie van de Vlaamse overheid 1. Situering De Vlaamse overheid als werkgever voert een beleid van gelijke kansen en diversiteit.

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 21 SEPTEMBER 2006

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 21 SEPTEMBER 2006 ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 21 SEPTEMBER 2006 inzake het voorontwerp van ordonnantie betreffende de gelijke kansen

Nadere informatie

Eén op zeven werknemers in Vlaanderen krijgt te maken met lichamelijk geweld, ongewenst seksueel gedrag of pesterijen op het werk.

Eén op zeven werknemers in Vlaanderen krijgt te maken met lichamelijk geweld, ongewenst seksueel gedrag of pesterijen op het werk. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 725 van ELS ROBEYNS datum: 13 mei 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/13/165 ADVIES NR. 13/71 VAN 2 JULI 2013 INZAKE DE MEDEDELING VAN ANONIEME GEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

Advies. over het Gelijke kansen en diversiteit - plan 2007 Naar een evenredige vertegenwoordiging van kansengroepen bij de Vlaamse overheid

Advies. over het Gelijke kansen en diversiteit - plan 2007 Naar een evenredige vertegenwoordiging van kansengroepen bij de Vlaamse overheid 22 november 2006 112206 Gelijke kansen en diversiteit plan 2007 Advies over het Gelijke kansen en diversiteit - plan 2007 Naar een evenredige vertegenwoordiging van kansengroepen bij de Vlaamse overheid

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel

Nadere informatie

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin JO VANDEURZEN Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin CONTEXT > Het doel Draagvlak en engagementen aftoetsen en stimuleren in ganse werkveld van relevante actoren Kennis van bewezen strategieën

Nadere informatie

Infosessie Externe audit voor de lokale besturen Vrijdag 13/12/2013

Infosessie Externe audit voor de lokale besturen Vrijdag 13/12/2013 Infosessie Externe audit voor de lokale besturen Vrijdag 13/12/2013 samen groeien samen oogsten samen proeven Inhoud 1. Historiek 2. Ratio 3. Interne controle 4. Types van audit 5. Drieledig doel 6. Organisatie

Nadere informatie

Bijdrage Regeerakkoord (seminarie Alden Biesen) MOVI Colloquium Beter Besturen, Beter Regeren Woensdag 13 mei 2009

Bijdrage Regeerakkoord (seminarie Alden Biesen) MOVI Colloquium Beter Besturen, Beter Regeren Woensdag 13 mei 2009 Bijdrage Regeerakkoord (seminarie Alden Biesen) MOVI Colloquium Beter Besturen, Beter Regeren Woensdag 13 mei 2009 Aanzet > Bijdrage regeerakkoord voor aantredende regering na 7 juni > Horizontale thema

Nadere informatie

Bisconceptnota. Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen

Bisconceptnota. Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Bisconceptnota Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen 1. Situering 1.1. Vlaams Regeerakkoord

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: ontwerpbesluit tot regeling van steun aan projecten van collectief O&O en collectieve kennisverspreiding

Nadere informatie

Advies. Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning

Advies. Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning Brussel, 9 juli 2008 070908 Advies decreet hypotheekvestiging Advies Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning 1. Toelichting

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN DIVERSITEIT

STRATEGISCH PLAN DIVERSITEIT STRATEGISCH PLAN DIVERSITEIT 2015-2018 HET FEDERALE DIVERSITEITSLANDSCHAP De voorbije jaren zette de federale overheid al sterk in op diversiteit. Deze inspanning wordt de komende jaren verder gezet. In

Nadere informatie

arbeidsmarkt wat betreft de beroepskeuzevoorlichting, beroepsopleiding, loopbaanbegeleiding en arbeidsbemiddeling van kracht. Voor het onderwijzend pe

arbeidsmarkt wat betreft de beroepskeuzevoorlichting, beroepsopleiding, loopbaanbegeleiding en arbeidsbemiddeling van kracht. Voor het onderwijzend pe Toelichting bij het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende maatregelen ter bevordering en ondersteuning van het gelijkekansen- en diversiteitsbeleid in de Vlaamse administratie Algemeen.

Nadere informatie

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking Brussel, 5 juli 2006 050706_Advies_kaderdecreet_Vlaamse_ontwikkelingssamenwerking Advies over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking 1. Inleiding Op 24 mei 2006 heeft Vlaams minister

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING De minister president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en armoedebestrijding

Nadere informatie

BBB en Deugdelijk Bestuur binnen de Vlaamse Overheid Werkgroep I - Beleidsraad en Managementcomité

BBB en Deugdelijk Bestuur binnen de Vlaamse Overheid Werkgroep I - Beleidsraad en Managementcomité BBB en Deugdelijk Bestuur binnen de Vlaamse Overheid Werkgroep I - Beleidsraad en Managementcomité Marc MORRIS, Secretaris-Generaal SBOV-Studiedag, Vlaams Parlement, 7 mei 2009 Organisatiestructuur Beleidsdomein

Nadere informatie

Witboek open en wendbare overheid

Witboek open en wendbare overheid Witboek open en wendbare overheid Martin RUEBENS Secretaris-generaal Departement Kanselarij en Bestuur Voorzitter van het Voorzitterscollege van de Vlaamse administratie 27 november 2017 Agenda Inleiding

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Als je organisatie nog extra vragen wenst te stellen, volgen deze vragen onmiddellijk na de Personeelspeiling.

Als je organisatie nog extra vragen wenst te stellen, volgen deze vragen onmiddellijk na de Personeelspeiling. Welkom bij de Personeelspeiling 2018. Als medewerker beantwoord je 46 vragen over hoe jij je job ervaart. Als manager krijg je nog 17 bijkomende vragen over het functioneren en het personeelsbeleid van

Nadere informatie

De meerjarige ondernemingsplannen binnen de Vlaamse overheid Les plans d entreprises pluriannuels au sein de l administration Flamande

De meerjarige ondernemingsplannen binnen de Vlaamse overheid Les plans d entreprises pluriannuels au sein de l administration Flamande De meerjarige ondernemingsplannen binnen de Vlaamse overheid Les plans d entreprises pluriannuels au sein de l administration Flamande Martin Ruebens Secretaris-generaal Departement Kanselarij en Bestuur

Nadere informatie

VR DOC.1037/1

VR DOC.1037/1 VR 2016 3009 DOC.1037/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 3 MAART 2011. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot uitvoering van de ordonnantie van 4 september 2008 ter bevordering van diversiteit

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijke project leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs - Tweede

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR INSTITUTIONELE EN BESTUURLIJKE HERVORMING EN AMBTENARENZAKEN

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR INSTITUTIONELE EN BESTUURLIJKE HERVORMING EN AMBTENARENZAKEN C250 IBH10 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2002-2003 17 juni 2003 HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR INSTITUTIONELE EN BESTUURLIJKE HERVORMING EN AMBTENARENZAKEN Interpellatie van de heer Johan Sauwens

Nadere informatie

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013 kunnen als volgt worden omschreven:

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Brusselwerking Initiatiefnemer: vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden (0478.953.435), Vooruitgangsstraat 323/4, 1030 Brussel (Schaarbeek) Omschrijving

Nadere informatie

Advies. Ontbinding IWT. Brussel, 19 oktober 2015

Advies. Ontbinding IWT. Brussel, 19 oktober 2015 Advies Ontbinding IWT Brussel, 19 oktober 2015 SERV_20151019_Ontbinding_IWT_ADV Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be Adviesvraag:

Nadere informatie

TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES

TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES De zakelijke elementen van het decreet van 4 april 2003, artikel 45, 2, 3 en 4 zijn voor alle werksoorten van toepassing.

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - Inleidende bepalingen.

HOOFDSTUK I. - Inleidende bepalingen. 24 DECEMBER 2004. - Besluit van de Vlaamse Regering houdende maatregelen ter bevordering en ondersteuning van het gelijkekansen- en diversiteitsbeleid in de Vlaamse administratie HOOFDSTUK I. - Inleidende

Nadere informatie

Audit Vlaanderen & de Leidraad Organisatiebeheersing

Audit Vlaanderen & de Leidraad Organisatiebeheersing Wat u zeker moet weten over Audit Vlaanderen & de Leidraad Organisatiebeheersing VOOR LOKALE BESTUREN AUDIT VLAANDEREN www.auditvlaanderen.be 1 Inhoud AUDIT VLAANDEREN 5 INTERNE CONTROLE OF ORGANISATIEBEHEERSING?

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie

Samenvatting. Verkenning Prioriteiten e Justitie

Samenvatting. Verkenning Prioriteiten e Justitie Verkenning Prioriteiten e Justitie De Raad Justitie en Binnenlandse zaken van de EU heeft in november 2008 het eerste Meerjarenactieplan 2009 2013 voor Europese e justitie opgesteld. Op 6 december 2013

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

4 Beleid ter verbetering van de arbeidspositie van kwetsbare groepen in Vlaanderen

4 Beleid ter verbetering van de arbeidspositie van kwetsbare groepen in Vlaanderen 4 Beleid ter verbetering van de arbeidspositie van kwetsbare groepen in Vlaanderen Door: Saida Sakali 1 Algemeen Deze inleiding is gericht op het Vlaamse beleid aan de hand van het Strategisch Programma

Nadere informatie

Geachte heer Rog, Onderwerp Reactie implementatieplan arbeidsmarktdiscriminatie. Datum 30 november 2018 Ons kenmerk 2018/0190/AvD/LvdH/IC

Geachte heer Rog, Onderwerp Reactie implementatieplan arbeidsmarktdiscriminatie. Datum 30 november 2018 Ons kenmerk 2018/0190/AvD/LvdH/IC Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de voorzitter van de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid De heer M. Rog Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Onderwerp Reactie implementatieplan arbeidsmarktdiscriminatie

Nadere informatie

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands Brussel, 5 februari 2004 020504_Advies_Huizen_van_het_Nederlands Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands 1. Inleiding Op 26 januari 2004 heeft de raad van de Vlaams

Nadere informatie

Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code. Advies. deontologische code voor loopbaandienstverlening

Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code. Advies. deontologische code voor loopbaandienstverlening Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code Advies deontologische code voor loopbaandienstverlening Inhoud Op 2 december 2003 vroeg de Vlaamse Minister van Werkgelegenheid en Toerisme R.

Nadere informatie

Hierbij vindt u het verslag van de inspectie die plaatsvond in uw centrum op 12/1/2018.

Hierbij vindt u het verslag van de inspectie die plaatsvond in uw centrum op 12/1/2018. Aan de Voorzitter van het OCMW van Ganshoren Hervormingslaan 63 1083 Ganshoren Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Ganshoren/KNI-/2018 1 Betreft: Inspectieverslag knipperlichten

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 4 maart 2016 houdende het

Nadere informatie

Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen

Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen Conceptnota Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen 1. Situering Deze conceptnota heeft tot doel om, binnen de contouren van het Vlaams Regeerakkoord

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie Vlaamse Ouderenraad vzw 26 augustus 2011 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies

Nadere informatie

Ook de Memorie van Toelichting moet in die richting worden aangepast.

Ook de Memorie van Toelichting moet in die richting worden aangepast. ADVIES NR 44 VAN 22 MEI 2001 VAN DE VASTE COMMISSIE ARBEID VAN DE RAAD VAN DE GELIJKE KANSEN VOOR MANNEN EN VROUWEN OMTRENT HET VOORONTWERP VAN WET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN DE WERKNEMERS TEGEN GEWELD,

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 5. Zelfevaluatie 5.1. Opstellen, uitvoeren en evalueren van het jaarlijks beleidsplan. Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf:

Kwaliteitshandboek 5. Zelfevaluatie 5.1. Opstellen, uitvoeren en evalueren van het jaarlijks beleidsplan. Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf: Khb.5.1. versie 3 1/4 Beoordeeld: Jan De Bruyn Paraaf: Doel Artikel 46 1/2, 47 en bijlage 3 TOEPASSINGSGEBIED Alle medewerkers Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf: Geldig vanaf: 01/03/2016 VERWANTE DOCUMENTEN

Nadere informatie

TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 24 januari 2008

TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 24 januari 2008 TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 24 januari 2008 Studievoormiddag Doelgroepen en milieubeleid: focus op prioritaire sectoren van industrie

Nadere informatie

Advies. Ervaringsfonds - aanvraagprocedures. Brussel, 6 juli 2015

Advies. Ervaringsfonds - aanvraagprocedures. Brussel, 6 juli 2015 Advies Brussel, 6 juli 2015 SERV_Raad_20150706_aanvraagprocedures_ervaringsfonds_adv Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be Adviesvraag:

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

betreffende sensibilisering, preventie en handhaving inzake discriminatie op de arbeidsmarkt van personen met een migratieachtergrond

betreffende sensibilisering, preventie en handhaving inzake discriminatie op de arbeidsmarkt van personen met een migratieachtergrond ingediend op 415 (2014-2015) Nr. 1 30 juni 2015 (2014-2015) Voorstel van resolutie van Jan Hofkens, Sonja Claes, Emmily Talpe, Andries Gryffroy, Robrecht Bothuyne en Miranda Van Eetvelde betreffende sensibilisering,

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 2413 (2013-2014) Nr. 3 19 maart 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 13 juli 2007 houdende bevordering van een meer evenwichtige participatie van vrouwen

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn;

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn; Ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 2 maart 1999 houdende het beleid en het beheer van zeehavens, het decreet van 7 mei 2004 inzake de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen en het decreet

Nadere informatie

Advies. over twee ontwerpen van decreet houdende Samenwerkingsakkoorden betreffende de interregionale mobiliteit van de werkzoekende.

Advies. over twee ontwerpen van decreet houdende Samenwerkingsakkoorden betreffende de interregionale mobiliteit van de werkzoekende. Brussel, 12 december 2006 121206_Advies_Samenwerkingsakkoorden_Interregionale_mobiliteit_werkzoekende Advies over twee ontwerpen van decreet houdende Samenwerkingsakkoorden betreffende de interregionale

Nadere informatie

Studiedag Vrouwen innoveren en inspireren op het platteland. 18 oktober 2011

Studiedag Vrouwen innoveren en inspireren op het platteland. 18 oktober 2011 TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID Studiedag Vrouwen innoveren en inspireren op het platteland

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Opglabbeek Rozenstraat 5 3660 OPGLABBEEK Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Opglabbeek/W65B-RMID/2016 2 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag

Nadere informatie

SECTORFOTO Verhuissector 2008 DEpaRTEmEnT WERk En SOCialE ECOnOmiE

SECTORFOTO Verhuissector 2008 DEpaRTEmEnT WERk En SOCialE ECOnOmiE SECTORFOTO Verhuissector 2008 Departement Werk en Sociale Economie Colofon Samenstelling: Vlaamse overheid Beleidsdomein Werk en Sociale Economie Departement Werk en Sociale Economie Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Mediawijsheid oprichten. Het kenniscentrum zal ondermeer voor de specifieke noden van mensen met een handicap aandacht hebben.

Mediawijsheid oprichten. Het kenniscentrum zal ondermeer voor de specifieke noden van mensen met een handicap aandacht hebben. MEDIA BELEID In haar beleidsnota media erkent Minister Lieten het belang van diversiteit in de Vlaamse media Ze wil de media-actoren stimuleren om een doeltreffend diversiteitsbeleid te ontwikkelen en

Nadere informatie

Advies. over het Gelijke kansen en diversiteit - plan 2006 Naar een evenredige vertegenwoordiging van kansengroepen bij de Vlaamse overheid

Advies. over het Gelijke kansen en diversiteit - plan 2006 Naar een evenredige vertegenwoordiging van kansengroepen bij de Vlaamse overheid Brussel, 7 december 2005 Advies gelijke kansen en diversiteit plan 2006 Advies over het Gelijke kansen en diversiteit - plan 2006 Naar een evenredige vertegenwoordiging van kansengroepen bij de Vlaamse

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË

GELIJKE KANSEN IN BELGIË GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie

Nadere informatie

Ruimte voor verandering Transitie Ruimtelijke Ordening

Ruimte voor verandering Transitie Ruimtelijke Ordening Ruimte voor verandering Transitie Ruimtelijke Ordening een tussentijdse balans Netwerk organisatiebeheersing, 7 juni 2012 Christophe Pelgrims, transitiemanager Decreet van 1999: ontvoogding Beleidscontext

Nadere informatie

Deze overeenkomst treedt in werking na ondertekening en eindigt op 31 augustus 2020.

Deze overeenkomst treedt in werking na ondertekening en eindigt op 31 augustus 2020. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0050 26-11-2015 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Samenwerkingsovereenkomst Tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Emile Jacqmainlaan 135 te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Lokaal loket kinderopvang Kinderopvangzoeker

Lokaal loket kinderopvang Kinderopvangzoeker Lokaal loket kinderopvang Kinderopvangzoeker VVSG Inspiratiedag 20 maart 2014 Situering binnen een ruimere context Lokaal loket kinderopvang Kinderopvangzoeker Praktijkgetuigenissen vanuit de proefgemeenten

Nadere informatie

Brussel, 28 november 2008 281108 Advies Gelijke kansen en diversiteit plan 2009. Advies

Brussel, 28 november 2008 281108 Advies Gelijke kansen en diversiteit plan 2009. Advies Brussel, 28 november 2008 281108 Advies Gelijke kansen en diversiteit plan 2009 Advies van de SERV en de commissie Diversiteit over het Gelijke kansen en diversiteit - plan 2009 Naar een evenredige vertegenwoordiging

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES

ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES De zakelijke elementen van het decreet van 4 april 2003, artikel 45, 2, 3 en 4 zijn voor alle werksoorten van toepassing. DECREET

Nadere informatie

Â\ Vlaamse (\ \ overheid

Â\ Vlaamse (\ \ overheid Â\ Vlaamse (\ \ overheid Vlaams Ministerie Kanselarij en Bestuur Agentschap Overheidspersoneel Besluit van de administrateur-generaal tot indeling van het Agentschap Overheidspersoneel in subentiteiten

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus VJR-20100511 Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus Inleiding De Vlaamse regering wil de lokale sectorale en thematische beleidsplannen, waaronder

Nadere informatie

Brussel, 18 februari _Advies_Integratiedecreet. Advies

Brussel, 18 februari _Advies_Integratiedecreet. Advies Brussel, 18 februari 2009 021809_Advies_Integratiedecreet Advies Over het voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 april 1998 inzake het Vlaamse beleid ten aanzien van etnisch-culturele

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.11 - September 2008-441-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.11 - September 2008-441- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.11 - September 2008-441- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEERT BOURGEOIS VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME Vraag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1835 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie