Begripsbepalingen leerlingenraadstatuut christiaan huygens college, rachmaninowlaan. eerste versie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begripsbepalingen leerlingenraadstatuut christiaan huygens college, rachmaninowlaan. eerste versie 09--06-13."

Transcriptie

1 Begripsbepalingen leerlingenraadstatuut christiaan huygens college, rachmaninowlaan. eerste versie Leerlingenraadstatuut Regelement waarin rechten en plichten van de leerlingenraad te vinden zijn. Leerlingenraad Door de schoolbenoemde raad van scholiervertegenwoordigers, met als doel de school te verbeteren. Niet-bestuurslid Lid van de leerlingenraad, maar niet van het dagelijks bestuur. Dagelijks bestuurslid Lid van het dagelijks bestuur. Voorzitter Verantwoordelijke voor de leerlingenraad Vice-voorzitter Rechterhand van de voorzitter, is voorzitter als de echte voorzitter afwezig is. Notulist Notuleert (schrijft op) wat er tijdens vergaderingen gebeurt. Leerlingenraadvergadering Bijeenkomst van de leerlingenraad Motie Heel nieuw stuk in de statuten. Motie van wantrouwen Het opzeggen van het vertrouwen in een lid. Bij aannamen van deze motie moet dit lid zijn taak opgeven. Rector Bestuurder van de school. Amendement (kleine) wijziging of aanvulling op het statuut.

2 Statuten leerlingenraad Christiaan Huygens College-rachmaninowlaan - vijfde versie Doelstellingen 1.1De leerlingenraad komt op voor de belangen van de leerlingen. Zij spreken, namens de leerlingen met het dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur onderhoudt het contact tussen de leerlingenraad en de directie. 1.2Verzoeken van leerlingen moeten worden behandeld in de vergadering. 2. Leden van de leerlingenraad 2.1Leden van de leerlingenraad moeten leerling zijn van het Christiaan Huygens College, locatie Rachmaninowlaan. 2.2De leerlingenraad bestaat, inclusief de leden van het Dagelijks Bestuur, uit 25 leden, waarvan 22 leden stemrecht hebben. Dat betekent dat er 17 leden van de leerlingenraad niet bij het dagelijks bestuur zitten. (verder: niet-bestuursleden) 2.3De verdeling van de leden leerlingenraad is te vinden in bijlage 1. "Verdeling van de leden van de leerlingenraad" 2.4De zittingsduur van de leerlingenraad is 1 schooljaar. Elk schooljaar worden er (nieuwe) leden gekozen. 2.5De leerlingenraad heeft een voorzitter, een vice-voorzitter en een notulist. Zij genieten geen stemrecht, met uitzondering van artikel 6.4. Zie ook bijlage 1" De verdeling van de leden van de leerlingenraad" 2.6Leden van de leerlingenraad worden geacht kennis te nemen van dit leerlingenraad statuut. Lid zijn van de leerlingenraad houdt automatisch acceptatie van dit leerlingenstatuut in.(zie artikel 17)

3 3. Leden werving niet-bestuursleden 3.1Leden kunnen zich aan het begin van het jaar (medio augustus, september) verkiesbaar stellen voor de leerlingenraad. 3.2Om lid te worden van de leerlingenraad moeten elke jaarlaag en bijbehorend niveau stemmen op de verschillende kandidaten, waarbij een meerderheid bindend is.een uitgebreide beschrijving van het verkiezingsproces is te vinden in bijlage 2"verkiezing van de leden van de leerlingenraad" 3.3Als een leerling zich verkiesbaar heeft gesteld en verkozen is, kan diegene alleen terugtreden als deze hiervoor een geldige reden heeft gegeven en de terugtreding besproken is met de voorzitter. Deze geeft later een toelichting richting de leerlingenraad waarom deze leerling zich teruggetrokken heeft, indien het teruggetrokken lid daar toestemming voor geeft. 3.4Na terugtreding of aftreding als lid wordt op de verkiezingslijst gekeken wie daarna het meeste stemmen gekregen had. Die persoon wordt gevraagd als lid toe te treden tot de leerlingenraad. 4. Het dagelijks bestuur 4.1Het dagelijks bestuur bestaat uit 5 leden van de leerlingenraad met stemrecht én een voorzitter, vice-voorzitter en notulist zonder stemrecht. 4.2Het dagelijks bestuur behandelt de verzoeken van de leerlingenraad en vergadert informatie die de leerlingenraad nodig heeft. 4.3Het dagelijks bestuur geeft informatie vanuit de directie door aan de leerlingenraad en vice versa. 4.4De termijn van het dagelijks bestuur is 1 schooljaar. 4.5De verkiezing van de leden van het dagelijks bestuur staat omschreven in bijlage 2("verkiezingen van de leden van de leerlingenraad") 4.6Het dagelijks bestuur vergadert volgens artikel Bij te weinig vertrouwen in het dagelijks bestuur kan een motie van wantrouwen worden ingediend. Deze moet aangenomen worden met minstens 2/3e van de stemmen. Bij aanname van de motie wordt het dagelijks bestuur direct ontbonden.de leden met stemrecht worden deel van de niet-bestuursleden en vanuit de niet bestuursleden wordt door middel van stemming een nieuw dagelijks bestuur aangesteld, wat direct van kracht gaat. 4.8Bij ontbinding worden de voorzitter,vice-voorzitter en notulist deel van de niet-bestuursleden. Zij krijgen hierdoor dus ook stemrecht. Uit de niet-bestuursleden wordt een nieuw dagelijks bestuur aangesteld. Gekozen door de leerlingenraad.

4 5. Vergaderingen 5.1De leerlingenraad vergadert minimaal 4 keer per schooljaar. 5.2Vooraf aan de eerste vergadering vindt een informatieve bijeenkomst plaats, waar de nieuwe leden verplicht aanwezig moeten zijn. 5.3De leerlingenraad vergadert op data die door het Dagelijks Bestuur aan het begin van het jaar zijn bepaald. Deze moeten minstens twee weken voor de eerste vergadering bekend zijn. 5.4Het dagelijks bestuur overlegt met de rector over de data van de vergaderingen. Hiermee wordt rekening gehouden met speciale activiteiten, zoals proefwerkweken, examens, uitwisselingen en overige speciale activiteiten. 5.5Het dagelijks bestuur vergadert vóór en na elke leerlingenraad vergadering. Voor speciale activiteiten kan er vergaderd worden mits de rector daar toestemming voor geeft. 5.6Van elke aanwezige wordt verwacht dat hij/zij een actieve houding heeft tijdens de leerlingenraadvergaderingen. 5.7De vergadering gaat niet door indien 5 leden of meer zich hebben afgemeld bij de voorzitter. De vergadering zal dan worden verplaatst naar een ander moment. 5.8Overige aanwezigen bij een leerlingenraadvergadering kunnen zijn: -Een docent. -De rector -Een MR-lid dat geen leerlingenraadlid is. -Overige scholieren, in overleg met de voorzitter.alleen als daar een geldige reden voor is. 6. Moties en amendementen. 6.1Moties en amendementen kunnen door elke aanwezige van de leerlingenraad vergadering worden ingediend. Ook kan de rector een motie of amendement indienen. 6.2Moties of amendementen mogen op elke vergadering worden ingediend, inclusief aanleiding/reden, de indiener moet de reden toelichten. De voorzitter behoudt het recht om de motie/ amendement door te schuiven naar een volgende vergadering 6.3Op alle moties en amendementen wordt gestemd zolang de tijd van de vergadering dat toelaat. De voorzitter beslist of een motie of amendement verplaatst wordt naar een volgende vergadering. 6.4De rector kan een veto uitspreken tegen een motie of amendement.( zie artikel 17.2) 6.5Een uitgebreide omschrijving van moties en amendementen wordt gegeven in bijlage 3 "Moties en amendementen"

5 7. Stemmingen 7.1Bij stemming beslist de meerderheid. De meerderheid is de helft +1. Uitzondering hier op is bij een motie van wantrouwen tegen wie dan ook van de leerlingenraad. Dan is een meerderheid van 2/3 nodig. 7.2Stemmingen geschieden via het opsteken van de hand. 7.3Leden hebben de mogelijkheid om zich te onthouden van stemming. 7.4Wanneer de stemmen staken, krijgt de voorzitter een stemrecht. De voorzitter kan alleen voor of tegen stemmen. 7.5Stemmen bij volmacht is niet mogelijk. 8. De voorzitter 8.1De voorzitter wordt in eerste instantie gekozen uit het dagelijks bestuur. 8.2De voorzitter zit in principe iedere vergadering voor. 8.3De taak van de voorzitter moet bij afwezigheid worden overgedragen aan de vice-voorzitter. 8.4De voorzitter kan als hij/zij daar een gegronde reden toe heeft: -Iemand het zwijgen opleggen -Iemand uit de vergadering verwijderen. Een gegronde reden is bijvoorbeeld: -het bewust tegenwerken van de vergadering. -Herhaaldelijk onrespectvol gedrag vertonen tijdens de vergadering. 8.5De voorzitter dient altijd verantwoording aan de leerlingenraad te kunnen afleggen voor zijn/haar daden. 8.6De voorzitter maakt, met de hulp van het dagelijks bestuur, in principe altijd de agenda voor de vergadering en zorgt ervoor dat deze minimaal drie dagen van te voren is verstuurd naar alle leden. 8.7De voorzitter is verantwoordelijk voor de leerlingenraad. 8.8Een voorzitter kan aftreden als hij/zij hier een gegronde reden voor heeft. Het aftreden van het de voorzitter zal besproken moeten worden met het Dagelijks Bestuur en de rector. Ook zal de voorzitter zijn aftreden moeten verantwoorden tegenover de leerlingenraad. 8.9 Als een lid het vertrouwen in de voorzitter opgeeft, kan het lid een motie van wantrouwen indienen. Als deze door een meer dan 2/3 van de leerlingenraad wordt aangenomen, is het gevolg dat de voorzitter aftreedt en uit de leerlingenraad gezet wordt Als de voorzitter uit zichzelf aftreedt, wordt de vice-voorzitter direct aangewezen als voorzitter voor het resterende schooljaar De voorzitter is verplicht om vertrouwelijk en/of persoonlijke informatie voor zichzelf te houden. Het lekken van persoonlijke en/of vertrouwelijk informatie over een lid van de leerlingenraad, is een geldige reden om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de voorzitter.bij aanname van die motie zal de voorzitter moeten aftreden.

6 9. De vice-voorzitter 9.1De vice-voorzitter vervangt de voorzitter als deze niet aanwezig kan zijn op de leerlingenraadvergadering of een dagelijks bestuur vergadering. 9.2De vice-voorzitter biedt hulp aan de voorzitter als hij/zij daar om vraagt. 9.3Als een lid het vertrouwen in de vice-voorzitter opgeeft, kan het lid een motie van wantrouwen indienen. Als deze door een meerderheid wordt aangenomen, is het gevolg dat de vice-voorzitter aftreedt en uit de leerlingenraad gezet wordt. 9.4Als de vice-voorzitter aftreedt, zoekt de voorzitter zo snel mogelijk een plaatsvervanger. 10. De notulist 10.1 De notulist notuleert in principe iedere vergadering. De notulist dient na de vergadering de notulen door te geven aan de voorzitter, die ze opslaat. De voorzitter moet te allen tijde de notulen kunnen laten zien aan de leerlingenraad De notulist is verantwoordelijk voor het versturen van de notulen aan de voorzitter. Dit dient maximaal 1 week na de datum van de vergadering gebeurd te zijn Bij afwezigheid van de notulist wordt aan de leden gevraagd of iemand wil notuleren. Bij gebrek aan een vrijwilliger wijst de voorzitter een notulist aan. De voorzitter kan niet notuleren. 11. Afwezigheid 11.1 Bij afwezigheid van een lid moet dit minstens 24 uur van te voren persoonlijk zijn doorgegeven aan de voorzitter Als het lid op de dag van de vergadering plotseling niet aanwezig kan zijn op de vergadering met een geldige reden moet hij/zij de voorzitter laten weten dat hij/zij niet aanwezig zal zijn Afwezigheid met of zonder geldige reden wordt bepaald door de voorzitter De voorzitter gaat na wat de reden van afwezigheid was. Met vertrouwelijke informatie gaat de voorzitter goed om.(zie artikel 9.11)

7 12. Verslaglegging en publicatie 12.1 Een lid van het dagelijks bestuur schrijft, aan de hand van de notulen, een beknopt verslag van de leerlingenraad vergadering. De notulist zal deze opsturen naar de voorzitter. Het verslag zal gepubliceerd worden op de site Wie dit doet wordt onderling bepaald. Bij geen vrijwilliger schrijft de notulist het verslag Het verslag dient uiterlijk 10 dagen na de vergadering opgestuurd te zijn naar de voorzitter Notulen worden na elke leerlingenraadvergadering verstuurd richting de leden en op de eerst volgende leerlingenraadvergadering, na eventuele wijzigingen, aangenomen door middel van stemming De notullen worden na aanname gepubliceerd op de site. 13. Ontslag van leden 13.1 Wanneer een lid, 2 keer een vergadering heeft gemist, zonder geldig excuus, krijgt dit lid een officiële waarschuwing van de voorzitter. Het lid mag het volgende schooljaar geen lid meer zijn van de leerlingenraad, wel maakt dit lid het jaar af. Behalve als er een motie van wantrouwen tegen dit lid wordt ingedient.( zie artikel 6.2) 13.2 Een lid kan een motie van wantrouwen tegen een ander lid indienen. 14. De Medezeggenschapsraad De leerlingenraad heeft een adviserende functie tegenover de scholieren uit de Medezeggenschapsraad Een scholier uit de Medezeggenschapsraad mag altijd aanwezig zijn bij een leerlingenraadvergadering, ook als hij/zij geen lid is Een scholier uit de medezeggenschapsraad heeft het recht moties en amendementen in te dienen Een scholier uit de Medezeggenschapsraad heeft het recht om de statuten van elke vergadering van het desbetreffende schooljaar op te vragen bij de voorzitter.

8 15. Faciliteiten 15.1 De roostermaker wijst een ruimte aan waar de leerlingenraad kan vergaderen. Dit in overleg met de voorzitter Vergadert het Dagelijks Bestuur met de rector, dan vergaderen zij in het kantoor van de rector. Zo niet regelt de voorzitter een lokaal waar het Dagelijks bestuur kan vergaderen. 16. Conflicten Bij interne conflicten stelt het dagelijks bestuur een bemiddelaar aan, die bemiddelt tussen beide partijen Als er een conflict bestaat tussen de Leerlingenraad en de schoolleiding probeert een bemiddelingspersoon te bemiddelen.

9 17. Leerlingenraadstatuut 17.1 Het leerlingenraadstatuut heeft een termijn van 5 jaar. Binnen dat termijn kunnen door middel van amendementen en moties wijzigingen aangebracht worden. Deze amendementen en moties kunnen door de leden van de leerlingenraad worden ingediend en met een meerderheid van de stemmen worden aangenomen Het leerlingenraadstatuut dient na elke wijziging goedgekeurd te worden door de rector. Daarna is het statuut bindend voor volgende termijn. Als de goedkeuring niet plaatsvindt, meldt de voorzitter dit aan de leerlingenraad. Ook de reden van afwijzing door de rector wordt gemeld Het dagelijks bestuur heeft het recht kleine wijzigingen in het leerlingenraadstatuut te brengen zonder overleg met de leerlingenraad, zoals spel- en taalfouten Na elke periode van vier jaar moet het leerlingenraadstatuut ondertekend worden door de rector Als er een nieuwe rector op school komt, hoort deze het leerlingenraadstatuut te tekenen. Waarna een nieuw termijn ingaat Dit leerlingenstatuut hoort op de schoolsite makkelijk te vinden te zijn.

10 Bijlage 1 Verdeling van de leden van de leerlingenraad. De leerlingenraad streeft naar een ledenaantal van 25 leden. In deze leden hebben we twee hoofdgroepen: - Het Dagelijks Bestuur. - De niet-bestuursleden. Het Dagelijks Bestuur bestaat uit acht personen. In deze groep van acht personen bevindt zich een voorzitter, een vice-voorzitter en een notulist. Deze drie hebben geen stemrecht. De andere vijf personen noemen we de bestuursleden. Zij hebben wel stemrecht. De niet-bestuursleden zijn de andere zeventien leden die stemrecht hebben. Leerjaar Niveau Aantal niet-bestuursleden in de leerlingenraad 1 Havo/vwo 2 1 gymnasium 1 2 Havo 1 2 Atheneum/Gymnasium 2 3 Havo 1 3 Atheneum/Gymnasium 2 4 Havo 1 4 Vwo 1 5 Havo 2 5 Vwo 1

11 6 Vwo 2 Bijlage 2 De verkiezing van de leden van de leerlingenraad De leden van het Dagelijks Bestuur worden in principe gekozen uit de al bestaande leerlingenraad van het afgelopen jaar. De verkiezing vindt plaats op de laatste leerlingenraad vergadering. Minstens een week van te voren zal worden gemeld dat bij de laatste leerlingenraadvergadering een verkiezing zal plaatsvinden voor het Dagelijks Bestuur. Eerst wordt er apart gestemd voor de voorzitter, gevolgd door de stemming voor de vicevoorzitter en daarna zal er gestemd worden voor de notulist. Deze personen mogen uit elk jaarlaag komen. Later zal er gestemd worden voor de leden van het Dagelijks Bestuur, waarbij uit jaarlaag 1 t/m 5 iemand gekozen wordt zodat er uit elke jaarlaag iemand in het Dagelijks Bestuur zit. Als er uit een jaarlaag geen kandidaatstellingen zijn, wordt die plaats, door middel van stemming, opgevuld door een kandidaat uit een andere jaarlaag. Alle afgewezen kandidaten hebben dan de kans om toch in het Dagelijks Bestuur te komen. Elke kandidaat voor het Dagelijks Bestuur mag voorafgaand aan de stemmingen zijn/haar motivatie en ervaring voorleggen aan de leerlingenraad. Stemmingen geschieden volgens artikel 7 van de Leerlingenraad Statuut Verkiezing van de niet-bestuursleden van de leerlingenraad Medio augustus/september gaat er een informati uit van het Dagelijks Bestuur naar alle leerlingen van de school. Hierin wordt vermeld dat iedereen uit elke jaarlaag zich kan kandidaat kan stellen voor de leerlingenraad. Iemand die zich kandidaat stelt, stuurt een mailtje met daarin de motivatie en eventuele ervaring terug naar het Dagelijks Bestuur. Het Dagelijks Bestuur maakt voor elke jaarlaag en niveau (havo of vwo) een blaadje waarop de foto, de motivatie en de eventuele ervaring staan. Deze gaan uit naar alle klassenmentoren van de school. Die zal een kleine toelichting geven aan de hand van de informatie die hij/zij heeft gekregen en daarna zal er door de hele klas gestemd worden door middel van hand opsteken. De mentor noteert het aantal stemmen per kandidaat. Later op de dag worden alle uitslagen ingeleverd bij het Dagelijks Bestuur, die zorgvuldig zal berekenen welke personen uit de jaarlagen de verkiezingen hebben gewonnen. Deze personen ontvangen een mail met het bericht dat zij de verkiezingen gewonnen hebben en wanneer de eerste, informatieve vergadering zal plaatsvinden.

12 Moties en amendementen bijlage 3 Amendement Een amendement is een kleine wijziging in het statuut. Voorbeeld Amendement op artikel 3.1 Van " Leden kunnen zich aan het begin van het jaar (medio augustus, september) verkiesbaar stellen voor de leerlingenraad." Naar "Leden kunnen zich aan het begin van het jaar (medio september, oktober) verkiesbaar stellen voor de leerlingenraad" Hierbij moet de motivatie schriftelijk gegeven zijn, zodat later duidelijk is waarom dit amendement is ingediend. Dit geldt ook voor een motie. De motivatie wordt doorgegeven aan de notulist en het dagelijks bestuur zorgt ervoor dat de wijziging, na aanname door de leerlingenraad, doorgevoerd wordt in het statuut. Motie Een motie kan twee verschillende dingen zijn 1. Een nieuw stuk in het statuut. 2. Een opdracht aan het dagelijks bestuur. 1. Een nieuw stuk in het statuut is een nieuw artikel: iets wat nog niet in het statuut staat maar er volgens de indiener wel in zou moeten staan. Bijvoorbeeld: artikel 3.5 Een teruggetreden persoon moet de hele leerlingenraad op taart trakteren om zo het verlies te verwerken. Na aanname zal deze dan ook in het statuut worden doorgevoerd. En na aanname en goedkeuring van de rector zal het direct bindend zijn. 2. Een opdracht aan het Dagelijks Bestuur. Voorbeeld: "Deze motie draagt het bestuur op uit te zoeken wat de school kwijt zou zijn aan 20 nieuwe bankjes." De motivatie moet hiervoor schriftelijk bijgevoegd worden. Na aanname van deze motie en goedkeuring door de rector zal deze motie dus uitgevoerd moeten worden door het Dagelijks Bestuur.

13

Leerlingenraad - statuut

Leerlingenraad - statuut Leerlingenraad - statuut Geldend voor de scholen die vallen onder het Christiaan Huygens College: Vastgesteld door het bevoegd gezag op 22 juni 2017 Instemming verleend door de medezeggenschapsraad op

Nadere informatie

Leerlingenraadstatuut Revius Lyceum Doorn

Leerlingenraadstatuut Revius Lyceum Doorn Leerlingenraadstatuut Revius Lyceum Doorn 1 Augustus 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Publicatie leerlingenstatuut 3. Leerlingenstatuut 4. Doelstellingen 5. Vergaderingen 6. Samenstelling 7. Verkiezingen

Nadere informatie

Leerlingenraad - statuut

Leerlingenraad - statuut Leerlingenraad - statuut Geldend voor de scholen die vallen onder het Christiaan Huygens College: Vastgesteld door het bevoegd gezag op 22 juni 2017 Instemming verleend door de medezeggenschapsraad op

Nadere informatie

Leerlingenraadreglement Comenius College vestiging Lijstersingel

Leerlingenraadreglement Comenius College vestiging Lijstersingel Leerlingenraadreglement Comenius College vestiging Lijstersingel Paragraaf 1: algemeen Artikel 1: betekenis In het leerlingenraadreglement staan alle rechten en plichten van de leerlingenraad van het Comenius

Nadere informatie

LEERLINGENRAADREGLEMENT VMBO AOC OOST

LEERLINGENRAADREGLEMENT VMBO AOC OOST LEERLINGENRAADREGLEMENT VMBO AOC OOST Artikel 1: Betekenis In het leerlingenraadreglement staan alle rechten en plichten van de Leerlingenraad. Artikel 2: Begrippen In dit statuut wordt bedoeld met: leerlingen

Nadere informatie

STATUTEN OUDERRAAD VAN BASISSCHOOL ST. ANTONIUS ASTEN HEUSDEN.

STATUTEN OUDERRAAD VAN BASISSCHOOL ST. ANTONIUS ASTEN HEUSDEN. STATUTEN OUDERRAAD VAN BASISSCHOOL ST. ANTONIUS ASTEN HEUSDEN. NAAM EN ZETEL Artikel 1. De Ouderraad draagt de naam Ouderraad van basisschool St. Antonius. De Ouderraad is gevestigd op Pastoor Arnoldstraat

Nadere informatie

Leerlingenraadreglement van Muurhuizen

Leerlingenraadreglement van Muurhuizen Leerlingenraadreglement van Muurhuizen Artikel 1 Betekenis 1.1 In dit reglement staan alle rechten en plichten van de leerlingenraad. Artikel 2 Begrippen In dit reglement wordt bedoeld met: 2.1 leerlingen:

Nadere informatie

Bijlage op basis van artikel 2 van het Schoolstatuut van het R.K. Gymnasium Juvenaat H. Hart

Bijlage op basis van artikel 2 van het Schoolstatuut van het R.K. Gymnasium Juvenaat H. Hart Bijlage op basis van artikel 2 van het Schoolstatuut van het R.K. Gymnasium Juvenaat H. Hart Leerlingenraadreglement Voor de leesbaarheid zijn in dit reglement alle functies in mannelijke vorm geschreven.

Nadere informatie

ART. 3 VERENIGINGSJAAR Het verenigingsjaar, tevens boekjaar, loopt van 1 juni tot en met 31 mei daaropvolgend.

ART. 3 VERENIGINGSJAAR Het verenigingsjaar, tevens boekjaar, loopt van 1 juni tot en met 31 mei daaropvolgend. I._ALGEMENE_BEPALINGEN ART. 1 NAAM EN ZINSPREUK De naam van de vereniging luidt: AGORA en het besluit tot oprichting is genomen op 19 mei 1993 te Glimmen. De zinspreuk van de vereniging luidt: Vriendschap

Nadere informatie

Afdelingsreglement Jonge Democraten Limburg

Afdelingsreglement Jonge Democraten Limburg 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 Afdelingsreglement Jonge Democraten Limburg Hoofdstuk 1:

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Amsterdam, 7 juli 2015

Huishoudelijk reglement Amsterdam, 7 juli 2015 Hoofdstuk 1: Werking huishoudelijk reglement Artikel 1. Begripsbepalingen ALV = Algemene ledenvergadering. Studentenraad = Daar waar studentenraad staat, wordt de wettelijk verplichte centrale deelnemersraad

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD RIJSWIJKSLYCEUM & VAN VREDENBURGCOLLEGE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD RIJSWIJKSLYCEUM & VAN VREDENBURGCOLLEGE HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD RIJSWIJKSLYCEUM & VAN VREDENBURGCOLLEGE DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de

Nadere informatie

Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem

Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem is een aanvulling op de statuten zoals

Nadere informatie

R e g l e m e n t O u d e r v e r e n i g i n g D e K e i z e r s k r o o n

R e g l e m e n t O u d e r v e r e n i g i n g D e K e i z e r s k r o o n R e g l e m e n t O u d e r v e r e n i g i n g D e K e i z e r s k r o o n Algemeen Gebruikte afkortingen OV = Oudervereniging De Keizerskroon OV-bestuur = Bestuur Oudervereniging De Keizerskroon MR =

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Leerlingenraad 2012-2013

Huishoudelijk reglement. Leerlingenraad 2012-2013 Huishoudelijk reglement Leerlingenraad 2012-2013 Door Rolin den Heijer Inhoudsopgave 1. Algemene taak 2. Bevoegdheden leerlingenraad 3. Vergadertijd 4. Het bestuur 5. Samenstelling 6. Stemming 7. Opzet

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE OUDERRAAD Keizer Karel College te Amstelveen BEGRIPSBEPALING Artikel 1

REGLEMENT VAN DE OUDERRAAD Keizer Karel College te Amstelveen BEGRIPSBEPALING Artikel 1 REGLEMENT VAN DE OUDERRAAD Keizer Karel College te Amstelveen BEGRIPSBEPALING Artikel 1 a. Wet: de Wet Medezeggenschap Onderwijs, Stb 778, van 16 december 1981. b. Medezeggenschapsraad (M.R.): Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Verkiezingsprocedure van het bestuur

Verkiezingsprocedure van het bestuur Verkiezingsprocedure van het bestuur Artikel 1 Het bestuur bestaat uit drie of vijf leden van wie er drie uit de bovenbouw moeten komen, deze drie zullen de functies voorzitter, penningmeester en secretaris

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad Openbare Basisschool de Esdoorn, Weerdinge

Huishoudelijk reglement Ouderraad Openbare Basisschool de Esdoorn, Weerdinge Huishoudelijk reglement Ouderraad Openbare Basisschool de Esdoorn, Weerdinge Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder A. bevoegd gezag : de directeur of zijn/haar vervanger B. School :

Nadere informatie

Model Huishoudelijk reglement voor de VOR Artikel 1. Begripsbepaling 1.1 Organisatie De organisatie of instelling waarbinnen de VOR functioneert.

Model Huishoudelijk reglement voor de VOR Artikel 1. Begripsbepaling 1.1 Organisatie De organisatie of instelling waarbinnen de VOR functioneert. Pagina 1 van 3 Model Huishoudelijk reglement voor de VOR Artikel 1. Begripsbepaling 1.1 Organisatie De organisatie of instelling waarbinnen de VOR functioneert. 1.2 Directie De rechtspersoon (stichting

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein

Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 3 3. MR leden 3 4. Taakomschrijvingen 4 5. Vergaderingen, aanwezigen,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Novak Nederlandse organisatie van accountants en accountantskantoren 1 april 2014 1 Huishoudelijk reglement Novak Nederlandse organisatie van accountants en accountantskantoren

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement LV-INOG Landelijke Vereniging INOG

Huishoudelijk reglement LV-INOG Landelijke Vereniging INOG Versie 1 oktober 2010 Huishoudelijk Reglement LV-INOG Dit huishoudelijk reglement regelt enkele zaken die niet of niet volledig zijn geregeld in de statuten. Artikel 1 Leden 1. Het bestuur houdt een register

Nadere informatie

Rheko Statuten 2001 Statuten van de christelijke korfbalclub Rheko te Rheden ALGEMEEN

Rheko Statuten 2001 Statuten van de christelijke korfbalclub Rheko te Rheden ALGEMEEN Rheko Statuten 2001 Statuten van de christelijke korfbalclub Rheko te Rheden ALGEMEEN naam vestiging oprichting Artikel 1 1. De vereniging waarop deze statuten betrekking hebben draagt de naam Christelijke

Nadere informatie

R E G L E M E N T O U D E R R A A D

R E G L E M E N T O U D E R R A A D R E G L E M E N T O U D E R R A A D Begripsbepalingen. Artikel 1. Dit reglement verstaat onder: School: Christelijke basisschool De Hoeksteen, Postbus 13 te Wijk en Aalburg. Bestuur: Ouders: Personeel:

Nadere informatie

Benoemingsprotocol verenigingsbestuur NVLF

Benoemingsprotocol verenigingsbestuur NVLF Benoemingsprotocol verenigingsbestuur NVLF 1 Inhoud Artikel 1 - Grondslag... 3 Artikel 2 Samenstelling verenigingsbestuur... 3 Artikel 3 Openbaarmaking vacature... 3 Artikel 4 Kandidaatstelling... 3 4.1

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder:

Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder: Reglement Ouderraad Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder: Ouders: Ouderraad: Bevoegd gezag: Bestuur: Regenboog Ouders, voogden en verzorgers van bij de school ingeschreven leerlingen

Nadere informatie

De Nederlandse Burger Partij HUISHOUDELIJK REGLEMENT

De Nederlandse Burger Partij HUISHOUDELIJK REGLEMENT De Nederlandse Burger Partij HUISHOUDELIJK REGLEMENT Opgave 27 maart 2015, opgemaakt te Papendrecht. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Lidmaatschap Artikel 1 Het houden of doen houden van het lidmaatschap, wordt

Nadere informatie

ALV-reglement van de ASVA studentenunie

ALV-reglement van de ASVA studentenunie ALV-reglement van de ASVA studentenunie Algemeen Artikel 1: Algemeen 1. Waar in dit document de voorzitter genoemd wordt, wordt bedoeld de voorzitter van de algemene vergadering. Artikel 2: Presidium 1.

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van Badmintonclub "Het Anker" te Born

Huishoudelijk Reglement van Badmintonclub Het Anker te Born Julianalaan 25. 6124 AG Papenhoven, tel. 046-4856571 Email 7540@badminton.nl Huishoudelijk Reglement van Badmintonclub "Het Anker" te Born Hoofdstuk 1: Lidmaatschap van de vereniging. Toelatingsbeleid

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Centrale Medezeggenschapraad Hogeschool der Kunsten Den Haag

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Centrale Medezeggenschapraad Hogeschool der Kunsten Den Haag HUISHOUDELIJK REGLEMENT Centrale Medezeggenschapraad Hogeschool der Kunsten Den Haag Inhoudsopgave Begripsbepalingen Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Artikel 6: Vergadering van de

Nadere informatie

HHR MR Max Havelaar versie 22 januari 2015

HHR MR Max Havelaar versie 22 januari 2015 HUISHOUDELIJK REGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSRAAD van de Max Havelaarschool behorend tot de Stichting Christelijke Onderwijs Delft e.o. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. De MR-leden 3.1 Aantal leden

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement A.S.V.Gay

Huishoudelijk reglement A.S.V.Gay Huishoudelijk reglement A.S.V.Gay Algemene bepalingen Artikel 1 algemeen 1. De vereniging: Amsterdamse Studenten Vereniging Gay (A.S.V.G.), statutair gevestigd te Amsterdam en ingeschreven in het handelsregister

Nadere informatie

Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd

Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd DEFINITIE Artikel1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders. Wet:

Nadere informatie

Algemeen Huisreglement MR Berkenschool. 27 januari 2014

Algemeen Huisreglement MR Berkenschool. 27 januari 2014 Algemeen Huisreglement MR Berkenschool 27 januari 2014 1 Huishoudelijk reglement Artikel 31 van het reglement MR Berkenschool schrijft voor dat de MR, met inachtneming van de voorschriften uit het MR-reglement

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. van de. Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. van de. Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) Versie 4.1 2007 Vastgesteld in bestuursvergadering van 02 oktober 2007 1. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Dit reglement verstaat

Nadere informatie

COÖPERATIE HSLNET U.A.

COÖPERATIE HSLNET U.A. COÖPERATIE HSLNET U.A. REGLEMENT LEDENRAAD Artikel 1: Samenstelling 1. De Ledenraad van de coöperatie bestaat uit minimaal 5 en maximaal 15 leden. Gestreefd wordt naar een evenredige verdeling van de leden

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Lokaal Fonds Uitvoerend Comité Mol REVISIENUMMER: 0 Huishoudelijk Reglement Lokaal Fonds Uitvoerend Comité Mol Goedgekeurd door Uitvoerend Comité Mol op 03/07/2018, revisienummer

Nadere informatie

Huishoudelijke Reglementen van Stichting Healing Beyond Borders Europa

Huishoudelijke Reglementen van Stichting Healing Beyond Borders Europa 1. 1. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Dit reglement verstaat onder de statuten: de statuten van Stichting Healing Beyond Borders Europa. De overige in dit reglement voorkomende begrippen hebben, indien deze

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde

Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde Inhoud Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde... 1 Artikel 1. Algemene bepalingen... 2 Artikel 2. Aanmelding en toelating tot

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING BRIDGEDISTRICT NOORD-HOLLAND

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING BRIDGEDISTRICT NOORD-HOLLAND HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING BRIDGEDISTRICT NOORD-HOLLAND Artikel 1 Toepassingsgebied 1. Dit Huishoudelijk Reglement is ingesteld krachtens artikel 23 van de statuten. 2. In dit reglement

Nadere informatie

OUDERVERENIGING COORNHERT GYMNASIUM GOUDA

OUDERVERENIGING COORNHERT GYMNASIUM GOUDA 1 OUDERVERENIGING COORNHERT GYMNASIUM GOUDA HUISHOUDELIJK REGLEMENT (versie: 16 september 2013) DOEL EN TAAK Artikel 1. Het doel van de vereniging is: 1. het bevorderen van de betrokkenheid van de ouders

Nadere informatie

Statuten Oudervereniging R.K. Basisschool De Gouden Griffel, Berkel en Rodenrijs.

Statuten Oudervereniging R.K. Basisschool De Gouden Griffel, Berkel en Rodenrijs. Statuten Oudervereniging R.K. Basisschool De Gouden Griffel, Berkel en Rodenrijs. Artikel 1. Begrippen. 1. Deze statuten verstaan onder: a. School: R.K. Basisschool De Gouden Griffel, te Berkel en Rodenrijs,

Nadere informatie

H u i s h o u d e l ij k R e g l e m e n t

H u i s h o u d e l ij k R e g l e m e n t Schaakclub Purmerend H u i s h o u d e l ij k R e g l e m e n t ARTIKEL 1: LEDEN 1. Leden zijn natuurlijke personen die zich bij het bestuur hebben aangemeld en als zodanig zijn toegelaten. 2. Een natuurlijke

Nadere informatie

Reglement ouderraad De Fontein Versie Pagina 1 van 5

Reglement ouderraad De Fontein Versie Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1. 1. Dit reglement verstaat onder: Ouders: de ouders, voogden of verzorgers van de leerlingen die de school bezoeken, voor zover zij met ouderlijk gezag zijn bekleed.

Nadere informatie

Reglement Ouderraad van het Rijnlands Lyceum Sassenheim

Reglement Ouderraad van het Rijnlands Lyceum Sassenheim Reglement Ouderraad van het Rijnlands Lyceum Sassenheim Definitieve Versie 6.0 Artikel 1 - Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a) School: het Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS); b)

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Toegetreden Leden

Huishoudelijk Reglement Toegetreden Leden Huishoudelijk Reglement Toegetreden Leden 1. Toegetreden lid iedereen kan toegetreden lid van de vereniging worden. deze hebben geen stemrecht op de Algemene Vergadering en kunnen niet tot lid van de Raad

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de vereniging Kras B

Huishoudelijk reglement van de vereniging Kras B Huishoudelijk reglement van de vereniging Kras B zoals vastgesteld door de algemene ledenvergadering van de vereniging Kras B op 14 december 2001 en gewijzigd op 23 maart 2003, 4 oktober 2003. 1. Algemeen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. van de afdeling Jong. van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. van de afdeling Jong. van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT 21-8-2013 huishoudelijk reglement 1afdeling Jong van de PV RIVM/BBio/PD-ALT HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de afdeling Jong van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT Artikel 1 Lidmaatschap 1. Zij

Nadere informatie

Nadere voorschriften inzake de werkwijze van de ledengroep van openbaar accountants (Nadere voorschriften ledengroep openbaar accountants)

Nadere voorschriften inzake de werkwijze van de ledengroep van openbaar accountants (Nadere voorschriften ledengroep openbaar accountants) Nadere voorschriften inzake de werkwijze van de ledengroep van openbaar accountants (Nadere voorschriften ledengroep openbaar accountants) De ledengroep van openbaar accountants; Gelet op artikelen 17

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement STICHTING UP WITH DOWN Huishoudelijk Reglement Stichting Up with Down Stichting Up with Down biedt directe hulp aan kinderen met Down-syndroom in Oost- Europa. Zie voor meer informatie onze website http://www.upwithdown.nl.

Nadere informatie

Statuten Ouderraad Openbare School Isandra IJzendoorn.

Statuten Ouderraad Openbare School Isandra IJzendoorn. Statuten Ouderraad Openbare School Isandra IJzendoorn. Artikel 1. Begrippen. 1. Deze statuten verstaan onder: a. School: Openbare school (OBS) Isandra, J.R. Zeemanstraat 10, 4053 JN IJzendoorn b. Ouderraad:

Nadere informatie

STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE

STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER dd.6/2/03 REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE Gelet op het decreet van 13 juli 2001, houdende de organisatie van het overleg en de inspraak in het Gemeentelijk Cultuurbeleid. Gelet

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Vereniging Evangelisatie & Recreatie Aangenomen door de algemene vergadering, gehouden op 24 april 2010 te Amersfoort

Huishoudelijk Reglement Vereniging Evangelisatie & Recreatie Aangenomen door de algemene vergadering, gehouden op 24 april 2010 te Amersfoort Huishoudelijk Reglement Vereniging Evangelisatie & Recreatie Aangenomen door de algemene vergadering, gehouden op 24 april 2010 te Amersfoort VERENIGINGSJAAR Artikel 1 Het verenigingsjaar en het boekjaar

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster

Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Rooms Katholieke Basisschool De Bolster is een aanvulling op de statuten zoals

Nadere informatie

LAWN TENNISCLUB B.R.Z. BEEK

LAWN TENNISCLUB B.R.Z. BEEK Huishoudelijk reglement van de tennisvereniging Beeker Racket Zwaaiers zoals vastgesteld op de algemene ledenvergadering op 18 januari 1981 en ten laatste gewijzigd op de algemene ledenvergadering 25 januari

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ledenraad van DVAN (DVAN-HHR-LR-20150930.pdf)

Huishoudelijk reglement Ledenraad van DVAN (DVAN-HHR-LR-20150930.pdf) Algemeen Artikel 1 Afkortingen 1.1 DVAN Denksportvereniging Apeldoorn Noord LR Ledenraad HHR-DVAN Huishoudelijk reglement op het niveau van de vereniging HHR-LR Huishoudelijk reglement op het niveau van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad

Huishoudelijk reglement Ouderraad Huishoudelijk reglement Ouderraad Openbare Basisschool t Hout, Helmond Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder A. Bevoegd gezag : de directeur of zijn/haar vervanger B. School : Openbare

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1. Algemeen 1. De vereniging SPORTVERENIGING DE LIER wordt geacht te zijn opgericht op één april negentienhonderd

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1. Algemeen 1. De vereniging SPORTVERENIGING DE LIER wordt geacht te zijn opgericht op één april negentienhonderd HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel Algemeen De vereniging SPORTVERENIGING DE LIER wordt geacht te zijn opgericht op één april negentienhonderd twee en dertig en is aangegaan voor onbepaalde tijd. De vereniging

Nadere informatie

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren ASV The Next Generation WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren A. VERKIEZING KERNTEAM Art. 1 Alle leden van ASV The Next Generation (verder: ASV TNG) kunnen zich kandidaat

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de Vereniging van Mastiffliefhebbers

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de Vereniging van Mastiffliefhebbers HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de Vereniging van Mastiffliefhebbers 1. Het verwerven van het lidmaatschap Art 1.1 Het lidmaatschap is in principe mogelijk voor al diegenen, die de doelstellingen van de vereniging

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen

Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen - 0 - Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen Inhoud Blz. 1 Algemeen 1 2 Lidmaatschap 1 3 Geldmiddelen 1 4 Bestuur 2,3 5 Ledenvergadering 3 6 Onderafdelingen 4 7 Beheerders schap 5

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BRIDGECLUB V.O.G. DE LEDEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BRIDGECLUB V.O.G. DE LEDEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT BRIDGECLUB V.O.G. DE LEDEN ART.1 AANNAME NIEUWE LEDEN Zij, die werkend lid wensen te worden van de vereniging, geven van hun verlangen kennis aan het bestuur. Het besluit tot aanneming

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Oudervereniging Lambertusschool

Huishoudelijk reglement. Oudervereniging Lambertusschool Huishoudelijk reglement Oudervereniging Lambertusschool Versie 27augustus 2012 LAMBERTUSSCHOOL NU VOOR STRAKS Oudervereniging Mari van Eschstraat 2 5254 JE Haarsteeg www.lambertusschool.nl Kvk nr: 55501141

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Vergaderingen en agenda s 2.1. De medezeggenschapsraad komt tenminste zes keer per schooljaar bijeen of zo veel vaker als noodzakelijk.

Hoofdstuk 2: Vergaderingen en agenda s 2.1. De medezeggenschapsraad komt tenminste zes keer per schooljaar bijeen of zo veel vaker als noodzakelijk. Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van De Regenboog, school voor katholiek basisonderwijs en peuterspeelzaal, te Rotterdam en vastgesteld door de medezeggenschapsraad op 10 november 2014.

Nadere informatie

Reglement Raad van Advies van aangesloten organisaties Stichting Zorgbelang Gelderland (Uitwerking instellingsbesluit d.d.

Reglement Raad van Advies van aangesloten organisaties Stichting Zorgbelang Gelderland (Uitwerking instellingsbesluit d.d. Reglement Raad van Advies van aangesloten organisaties Stichting Zorgbelang Gelderland (Uitwerking instellingsbesluit d.d. 19 november 2007) Versie vastgesteld door Raad van Toezicht, op 24 maart 2014

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK

HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK (goedgekeurd in de Algemene Leden Vergadering van 9 december 2009) Algemeen Artikel 1 De leden zijn verplicht zich strikt te houden aan het door het bestuur

Nadere informatie

BIJLAGE 2 BIJ VERENIGINGSHANDBOEK: HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE ATLETIEK VERENIGING ATHLOS

BIJLAGE 2 BIJ VERENIGINGSHANDBOEK: HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE ATLETIEK VERENIGING ATHLOS BIJLAGE 2 BIJ VERENIGINGSHANDBOEK: HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE ATLETIEK VERENIGING ATHLOS Laatst wijziging vastgesteld bij ledenvergadering dd 31 maart 2017 1 Artikel 1 DE LEDEN Artikel 2 Artikel 3

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Studievereniging der Kennistechnologie Incognito

Huishoudelijk Reglement Studievereniging der Kennistechnologie Incognito Huishoudelijk Reglement Studievereniging der Kennistechnologie Incognito October 30, 2013 Begripsbepaling: De Vereniging - de Studievereniging der Kennistechnologie Incognito te Maastricht De Statuten

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Personeelsvereniging Dow Benelux - Terneuzen Huishoudelijk Reglement Personeelsvereniging Dow-Benelux Terneuzen Personeelsvereniging Dow Benelux - Terneuzen ALGEMEEN Artikel 1. Het Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

Oudervereniging t Hooghe Landt

Oudervereniging t Hooghe Landt Oudervereniging t Hooghe Landt Ouders en verzorgers in de Oudervereniging voor de kinderen en de school HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERVERENIGING VAN T HOOGHE LANDT COLLEGE DEFINITIES Artikel 1 Ouders: de

Nadere informatie

Conform het bestaande aftreedschema treedt in 2016 het volgende bondsbestuurslid af: Ton Wijers

Conform het bestaande aftreedschema treedt in 2016 het volgende bondsbestuurslid af: Ton Wijers Agendapunt 11. Verkiezing leden bondsbestuur 11.1 Voordracht bestuursleden Conform het bestaande aftreedschema treedt in 2016 het volgende bondsbestuurslid af: Ton Wijers Het aftreedschema ziet er als

Nadere informatie

Commissie van Advies reglement

Commissie van Advies reglement Commissie van Advies reglement CvA-Reglement Commissie van Advies reglement Stichting Studenten Activiteiten Paragraaf 1 algemeen Art.1 Art.2 Art.3 Het Commissie van Advies reglement is het reglement van

Nadere informatie

STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL

STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL DEFINITIE Artikel 1 - Oudervereniging De Kraal: De vereniging van ouders van de school. Opgericht 01-11-2005 en ingeschreven bij de KvK onder nummer 34237720 als een vereniging

Nadere informatie

Satuten van het Broederschap der Notariële Studenten te Leiden

Satuten van het Broederschap der Notariële Studenten te Leiden Satuten van het Broederschap der Notariële Studenten te Leiden Naam, Zetel en Doel. Artikel 1. De vereniging draagt de naam: 'Broederschap der Notariële Studenten te Leiden' en is opgericht op twintig

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OUDERRAAD. VAN CBS de Rehoboth. te Vriezenveen

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OUDERRAAD. VAN CBS de Rehoboth. te Vriezenveen HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OUDERRAAD VAN CBS de Rehoboth te Vriezenveen HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIES Artikel 1. Wet: De Wet Medezeggenschap Onderwijs 1992, staatsblad 1992, nummer

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart

Huishoudelijk Reglement van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart 1. Oprichting Huishoudelijk Reglement van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart 1.1 De Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) is opgericht op 17 december 1951. De Statuten zijn laatstelijk

Nadere informatie

OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE. Artikel 1

OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE. Artikel 1 OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders

Nadere informatie

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip:

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Adviescommissie kunsten Huishoudelijk Reglement I. Algemene bepalingen Begrippen Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Kunstendecreet: het decreet

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: Inhoudsopgave: 1. Leden en hun Verplichtingen. 2. Beëindiging lidmaatschap. 3. Algemene Leden Vergadering

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: Inhoudsopgave: 1. Leden en hun Verplichtingen. 2. Beëindiging lidmaatschap. 3. Algemene Leden Vergadering 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: december 2016 Inhoudsopgave: 1. Leden en hun Verplichtingen 2. Beëindiging lidmaatschap 3. Algemene Leden Vergadering 4. Bestuur 5. Commissies 6. Handboek voor de

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Lidmaatschap Artikel 1 Het is een lid niet toegestaan tegelijkertijd lid te zijn of te worden van een vereniging om daarin dezelfde sport te beoefenen als bij Sportvereniging Phoenix, behoudens schriftelijke

Nadere informatie

INTERNE SPELREGELS STATUTEN

INTERNE SPELREGELS STATUTEN Vervangt: Versie 1 INTERNE SPELREGELS Vervangen door: Grondslag: Bestuurs- en Algemene Leden Vergadering Doc./Versie-nr.: 3.1.1/2 STATUTEN NAAM EN ZETEL Artikel 1 De vereniging is genaamd: NEDERLANDSE

Nadere informatie

Artikel 2 Het huishoudelijk reglement wordt vastgesteld door de Algemene ledenvergadering.

Artikel 2 Het huishoudelijk reglement wordt vastgesteld door de Algemene ledenvergadering. Huishoudelijk reglement Vergeb. Doelstelling Artikel 1 De vereniging heeft als doel het bewaken van de continuïteit van administratieve software pakketten van BCT Guiding Documents die in gebruik zijn

Nadere informatie

Activiteitencommissie. Huishoudelijk Reglement. Definities. Artikel 1

Activiteitencommissie. Huishoudelijk Reglement. Definities. Artikel 1 Activiteitencommissie Huishoudelijk Reglement Definities Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Activiteitencommissie: de geledingraad van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf is een aanvulling op de

Nadere informatie

Den Haag, 1 januari HH Reglement Versie 1.2. Pagina 1/7

Den Haag, 1 januari HH Reglement Versie 1.2. Pagina 1/7 Pagina 1/7 Pagina 2/7 Inhoudsopgave Algemene bepalingen 3 Artikel 1. Definities en afkortingen 3 Artikel 1. Lidmaatschap 3 Bestuur 3 Artikel 2. Aanstelling 3 Artikel 3. Taak voorzitter en vice-voorzitter

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement KUNST

Huishoudelijk Reglement KUNST Huishoudelijk Reglement KUNST Katholieke Universiteit Nijmegen Studenten Turnvereniging Voorwoord Voor u ligt het huishoudelijk reglement van de Katholieke Universiteit Nijmegen Studenten Turnvereniging.

Nadere informatie

Schiedamse TennisClub Spieringshoek Huishoudelijk Reglement

Schiedamse TennisClub Spieringshoek Huishoudelijk Reglement opgericht 20 september 1968 goedgekeurd bij Koninklijk Besluit d.d. 17 juni 1975 nr. 109 Leden Artikel 1 Het maximum aantal leden, voor het zomer- en winterseizoen, wordt jaarlijks vastgesteld door de

Nadere informatie

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren

WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren ASV The Next Generation WERKINGSREGLEMENT Kernteam en werkgroepen : verkiezing en functioneren A. VERKIEZING KERNTEAM Art. 1 Alle leden van ASV The Next Generation (verder: ASV TNG) kunnen zich kandidaat

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement. 1 Explicitering van de rechten en plichten van leden

Huishoudelijk Reglement. 1 Explicitering van de rechten en plichten van leden Huishoudelijk Reglement 1 Explicitering van de rechten en plichten van leden 1.1 Leden hebben de hierna te noemen rechten en plichten. Bij toetreding als lid hebben zij het recht een exemplaar van de statuten

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de in Eindhoven gevestigde vereniging IJSCLUB EINDHOVEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de in Eindhoven gevestigde vereniging IJSCLUB EINDHOVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de in Eindhoven gevestigde vereniging IJSCLUB EINDHOVEN HOOFDSTUK I Artikel 1: Inschrijving LIDMAATSCHAP 1. Inschrijving als lid vindt plaats na formele aanmelding bij de ledenadministratie.

Nadere informatie

Artikel 2. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot 31 december van het lopende kalenderjaar.

Artikel 2. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot 31 december van het lopende kalenderjaar. Huishoudelijk Reglement MATRIMONIUM Algemeen Artikel 1. Te Amsterdam bestaat een vereniging van trouwambtenaren genaamd Matrimonium. Zij is opgericht op 20 oktober 2010. De bepalingen in dit reglement

Nadere informatie

Hoofdstuk I ALGEMEEN. Hoofdstuk II DE LEDEN. Hoofdstuk III BESTUURSVORM EN ORGANISATIE. Hoofdstuk IV FINANCIËN

Hoofdstuk I ALGEMEEN. Hoofdstuk II DE LEDEN. Hoofdstuk III BESTUURSVORM EN ORGANISATIE. Hoofdstuk IV FINANCIËN Huishoudelijk reglement SV Terwolde dd 12-09-1996 Hoofdstuk I ALGEMEEN (art. 1 tot en met 4) Hoofdstuk II DE LEDEN (art. 5 tot en met 15) Hoofdstuk III BESTUURSVORM EN ORGANISATIE A VERKIEZING, ZITTING

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013.

Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013. Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013. Artikel 1. Algemeen. 1.1 Op iedere plaats in dit reglement dient men voor hij te lezen hij/zij en voor zijn zijn/haar. Artikel

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Medezeggenschapsraad. RKBS Het Baken

Huishoudelijk reglement. Medezeggenschapsraad. RKBS Het Baken Huishoudelijk reglement Medezeggenschapsraad RKBS Het Baken Datum: 1 Oktober 2015 Versie: 1.0 Status: definitief PAGINA 1 VAN 8 1. Strekking Dit Huishoudelijk Reglement van de Medezeggenschapsraad van

Nadere informatie

Afdelingsreglement. Jonge Democraten Groningen

Afdelingsreglement. Jonge Democraten Groningen 1 Afdelingsreglement Jonge Democraten Groningen Vastgesteld op de Algemene Afdelingsvergadering van 29 januari 2013 en voor het laatst gewijzigd op 9 maart 2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Nadere informatie

3. Tijdens de laatste CvA van het bestuursjaar zullen de voorzitters en de aspirant-voorzitters

3. Tijdens de laatste CvA van het bestuursjaar zullen de voorzitters en de aspirant-voorzitters Het Commissie van Advies reglement is het reglement van de Commissie van Advies, hierna te noemen CvA, van de Stichting Studenten Activiteiten, hierna te noemen SSA. Het doel van de CvA, binnen de stichting,

Nadere informatie

HOOFDSTUK I: BENAMING - ZETEL - DOEL - DUUR

HOOFDSTUK I: BENAMING - ZETEL - DOEL - DUUR STATUTEN Verbond der clubs van Golfbiljart van Tienen en Omstreken VZW Oude Leuvensestraat 93 te 3300 Tienen Arrondissement Leuven Ondernemingsnummer: 0410770056 HOOFDSTUK I: BENAMING - ZETEL - DOEL -

Nadere informatie

REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK

REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK Artikel 1. Begripsbepaling 1. De in de statuten van Stichting Contractspelersfonds KNVB gebruikte begripsbepalingen worden geacht deel uit te maken van dit reglement. 2. In

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSRADEN VAN DE SCHOLEN VAN HET BERNARDINUSCOLLEGE (vastgesteld door de MR en d.d.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSRADEN VAN DE SCHOLEN VAN HET BERNARDINUSCOLLEGE (vastgesteld door de MR en d.d. MR1112.27 HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSRADEN VAN DE SCHOLEN VAN HET BERNARDINUSCOLLEGE (vastgesteld door de MR en d.d. 7 mei 2012) Artikel 1 Voorzitter en plaatsvervangend voorzitter

Nadere informatie

Ouderraadsreglement Vastgesteld door het CvB op 9 september 2013

Ouderraadsreglement Vastgesteld door het CvB op 9 september 2013 Ouderraadsreglement Vastgesteld door het CvB op 9 september 2013 1 BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1. Dit reglement verstaat onder: Ouders: ouders, (voogden) en verzorgers van bij de school ingeschreven leerlingen.

Nadere informatie