4.9 Bekken- en wervelkolomletsel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4.9 Bekken- en wervelkolomletsel"

Transcriptie

1 14-Chirurgie :39 Pagina Bekken- en wervelkolomletsel L.P.H. Leenen en A.B. van Vugt Na een vooraanmelding door de ambulancedienst wordt een 21-jarige jongeman op de afdeling spoedeisende hulp gepresenteerd, die onder invloed van geestverruimende middelen van een brug is gesprongen. De ambulancedienst werd door omstanders gewaarschuwd en was ongeveer 5 minuten na het ongeval ter plaatse. Wat zou u nog meer willen weten? Specifiek anamnese De ambulancedienst meldt bij binnenkomst op de shockroom dat de patiënt toen zij hem aantroffen, reageerde op aanspreken, zij het onrustig. Mogelijk was er sprake van intoxicatie (alcohol, drugs). Hij gaf ernstige pijn aan in de nek, onder in de rug en ter hoogte van het bekken. De ademweg was vrij en hij kon goed doorademen. Hij had een pols van 100 slagen per minuut, bij een bloeddruk van mmhg. Hij had zijn armen en benen bewogen. Bij aankomst was de patiënt geïmmobiliseerd op een wervelplank en had hij een harde halskraag gekregen. Er werd zuurstof toegediend (15 liter zuurstof via een non-rebreathing masker) en er werd een infuus in de rechter fossa cubiti aangebracht. Tijdens het 10 minuten durende vervoer deden zich geen veranderingen voor. Specifiek lichamelijk onderzoek Om te beginnen wordt een primary survey uitgevoerd volgens het ABCDE-principe (zie casus 4.1), aangevuld met een X-thorax, abdominale echografie, X-bekken en X-cervicale wervelkolom. De pulsoxymeter geeft een waarde van 96%. De bloeddruk bedraagt mmhg en de pols is 95 slagen per minuut. Het ECG laat een regulair ritme zien. De EMV-score bedraagt 4-6-4, met isocore pupillen die goed reageren op licht. Op de X-thorax ziet u geen bijzonderheden. Op het abdominale echogram zijn geen tekenen van vrij vocht in de buikholte zichtbaar (zie casus 4.2). De foto van de cervicale wervelkolom laat een afwijking zien die verdacht is voor een fractuur (figuur 4.9.1). De röntgenfoto van het bek- Welk (aanvullend) lichamelijk onderzoek zou u als eerste willen verrichten? Figuur Zijdelingse röntgenfoto van de cervicale wervelkolom: fractuur basis dens C2 met dislocatie.

2 14-Chirurgie :39 Pagina BEKKEN- EN WERVELKOLOMLETSEL Bekken- en wervelkolomletsel Symptomen pijn in nek pijn in rug pijn ter hoogte van het bekken Bekken- en wervelkolomletsel Lichamelijk onderzoek Figuur Voor-achterwaartse bekkenfoto: bekkenringfractuur met een duidelijke verplaatsing van de symfyse en een verticale verschuiving van het linker SIgewricht. ken laat een beeld zien dat past bij een fractuur van de bekkenring (figuur 4.9.2). De patiënt heeft nog steeds een stijve halskraag om, in combinatie met zogenoemde headblocks, met fixatie op de wervelplank (zie figuur 4.1.1). De immobilisatie wordt na het aantonen van de fractuur gecontinueerd. Na het eerste onderzoek en de daarbijbehorende bijkomende diagnostiek wordt overgegaan tot de zogeheten secondary survey. Hierbij wordt de patiënt van top tot teen nagezien. Als onderdeel hiervan wordt een log-roll uitgevoerd. Bij het onderzoek van de rug blijkt de regio ter hoogte van de lumbale wervelkolom pijnlijk palpabel te zijn. Bij het rectaal toucher zijn geen afwijkingen palpabel, de prostaat is normaal palpabel en er is een goede sfincterspanning. Aan het perineum vallen geen bijzonderheden op. Er zijn geen tekenen van neurologische uitval aan armen en benen (motoriek, sensibiliteit en reflexen zijn intact). stabiele vitale parameters pijn WK neurologische uitval instabiliteit bekkenring Wat is uw differentiële diagnose? Differentiële diagnose Bekken- en wervelkolomletsel Differentiële diagnose CWK-fractuur C2-dens type II volgens AO bekkenfractuur type C volgens AO LWK-fractuur Welke aanvullende diagnostiek acht u in dit geval aangewezen? U laat een röntgenfoto van de thoracolumbale wervelkolom maken. Indien er reeds een fractuur van de wervelkolom is aangetoond, is de kans op het aantreffen van een tweede afwijking groter, ook als de patiënt geen pijn in de rug aangeeft, zoals hier het geval was. De consequentie hiervan is dat de gehele wervelkolom wordt afgebeeld. De röntgenopname van de lumbale wervelkolom wordt vervaardigd en laat het beeld zien zoals in figuur is weergegeven.

3 14-Chirurgie :39 Pagina BEKKEN- EN WERVELKOLOMLETSEL 103 Figuur corpus L1. Zijdelingse en voor-achterwaartse röntgenfoto van de lumbale wervelkolom: instabiele fractuur van het Bekken- en wervelkolomletsel Aanvullende diagnostiek X-thorax abdominale echografie X-bekken X-CWK X-ThLWK De overige onderzoeken leveren geen bijzonderheden op. Resumerend heeft de patiënt de volgende afwijkingen: cervicale wervelfractuur; fractuur van de lumbale wervelkolom; bekkenringfractuur. Beschouwing aanvullende diagnostiek Met behulp van de conventionele röntgenfoto s kunt u al een goede indruk verkrijgen om welk fractuurtype het gaat en of er sprake is van een instabiel wervelletsel c.q. instabiele bekkenringfractuur. Er moet een adequate laterale opname worden vervaardigd (CWK tot en met corpus C7!), in combinatie met een AP-beeld. Van de CWK wordt tevens een AP-opname vervaardigd met open mond voor de beoordeling van de dens C2. Alignment van de verschillende botstructuren, de botstructuren zelf en de weke delen (met name op de CWK) moeten systematisch worden beoordeeld. Hierbij kan de volgende systematiek behulpzaam zijn: voorste wervelrand; achterste wervelrand;

4 14-Chirurgie :39 Pagina BEKKEN- EN WERVELKOLOMLETSEL randen van de facetgewrichten; processus spinosus; integriteit wervellichaam, laminae, pedikels en bogen; prevertebrale ruimte (met name CWK); interspinale ruimte; rotatieafwijkingen. Ter completering van de diagnostiek worden van de cervicale en lumbale wervelkolom en van het bekken CT-scans vervaardigd om een optimaal inzicht te verkrijgen in de ernst van het fractuurtype. Aan de hand hiervan kan bij twijfel een uitspraak worden gedaan over de mate van instabiliteit (tabel 4.9.1). De cervicale wervelfractuur betreft een fractuur van de tweede cervicale wervel. Er is sprake van een breuk van de basis van de dens C2 (figuur 4.9.4). De bekkenfractuur kan ingedeeld worden volgens de AO-classificatie (figuur 4.9.5). We hebben hier te maken met een fractuur uit de B-classificatie, waarbij sprake is van een relatieve stabiliteit. De voorzijde is instabiel, terwijl de achterzijde door de intacte achterste ligamenten stabiel te noemen is. Er ontstaat een situatie die lijkt op een boek dat opengeslagen kan worden: aan de voorzijde open, aan de achterzijde gebonden. type I type II type III Figuur Voor een volledige beoordeling van een CWK-foto zijn nodig een zijdelingse opname tot en met corpus C7, een AP-opname en een AP-opname met open mond voor de dens C2. Indeling naar AO-classificatie (van type A naar C met toenemende instabiliteit) van een C2-fractuur: type I: fractuur van de top van de dens; type II fractuur van basis van de dens; type III fractuur van het corpus C2 (hangman s fractuur). Fracturen van de lumbale wervelkolom kunnen ingedeeld worden volgens de AO-classificatie, zoals afgebeeld in figuur Het beeld van de CT-scan geeft duidelijk aanvullende informatie om de classificatie mogelijk te maken (figuur 4.9.7). Welke behandeling stelt u voor? A B C Figuur Bekkenfracturen: indeling naar AO-classificatie. A Fracturen zonder aantasting van de ringstructuur. B Fracturen waarbij een deel van de ring is aangetast, rotatie-instabiel. C Fracturen met volledige instabiliteit van de ring, zowel rotatie- als verticale instabiliteit.

5 14-Chirurgie :39 Pagina BEKKEN- EN WERVELKOLOMLETSEL 105 type A type B type C Figuur Thoracolumbale wervelfracturen: indeling naar AO-classificatie. Th1-L5: type A: fracturen van het wervellichaam, zonder letsel aan de dorsale structuren; type B: fracturen van het voorste en achterste element met distractie; type C: fracturen van het voorste en achterste element met rotatie. Figuur CT-scan van de lumbale wervelkolom. Op de diverse coupes is de enorme schade aan het wervellichaam duidelijk te zien. Het gehele wervellichaam is in verscheidene fragmenten gebroken met vernauwing van het wervelkanaal.

6 14-Chirurgie :39 Pagina BEKKEN- EN WERVELKOLOMLETSEL Tabel (1990) Stabiliteitsbepaling naar White en Punjabi element thoracaal lumbaal punten voorste element beschadigd 2 2 achterste element beschadigd 2 2 luxatie costovertebraal 1 radiologisch: sagittale verplaatsing 2 2 > 2,5 mm (Th), > 4,5 mm (L) of 15% sagittale angulatie 2 2 > 5 (Th), > 22 (L) letsel ruggenmerg of cauda 2 3 zware belasting verwacht 1 1 punten Bij een belasting van 5 of meer punten is sprake van een instabiel letsel. Behandeling Indien de patiënt bij de primary survey hemodynamisch instabiel zou zijn geweest op basis van het bekkenletsel, is de acute behandeling het sluiten van de bekkenring. Dit is mogelijk door het endoroteren van de benen of door een laken om het bekken te bevestigen. Operatief kan dit door een zogenoemde externe fixateur op het bekken te plaatsen als een spoedprocedure (figuur 4.9.8). Er dient natuurlijk een definitieve behandeling van de letsels te volgen waarbij systematisch de volgende behandelingsopties aan bod komen. De behandeling kan sterk variëren en is voor een groot deel afhankelijk van de instabiliteit van het letsel in het bijzonder, en van eventueel aanvullende factoren met betrekking tot de patiënt in zijn geheel. Vooral de verpleegbaarheid en de mogelijkheid tot vroegtijdige revalidatie kunnen bij gecombineerde letsels het te volgen beleid bepalen. Bij een cervicale wervelfractuur kan de behandeling variëren van conservatief zonder uitwendige ondersteuning bij een stabiel letsel, via uitwendige ondersteuning gedurende een bepaalde periode, tot operatieve stabilisatie. In dit geval wordt gekozen voor uitwendige fixatie met een HALOvest, waarbij het hoofd ten opzichte van de romp volledig is gefixeerd. Voor letsels van de thoracolumbale wervelkolom gelden dezelfde opties, waarbij vermeld moet worden dat bij ernstig instabiele letsels een conservatieve behandeling mogelijk is met behulp van specifieke verpleegkundige voorzieningen die een langdurige complete bedrust mogelijk maken (kantelbed). De behandeling van onze patiënt bestaat uit mobilisatie met een gipskorset als uitwendige ondersteuning. Bekkenletsels worden in het algemeen operatief gestabiliseerd, uiteenlopend van een uitwendige fixatie tot een interne fixatie van voor- en achterzijde van de bekkenring. In dit geval is aan de voorzijde een plaatfixatie van de symfyse uitgevoerd. Bekken- en wervelkolomletsel Behandeling conservatief, geen ondersteuning conservatief, uitwendige ondersteuning uitwendige fixatie interne fixatie revalidatie Figuur Externe fixatie van de bekkenring.

7 14-Chirurgie :39 Pagina BEKKEN- EN WERVELKOLOMLETSEL 107 Beschouwing behandeling Densfractuur. Indien we te maken hebben met een stabiele fractuur kan die worden behandeld met een harde kraag voor een beter comfort en pijnstilling. Ook een instabiele fractuur kan conservatief worden behandeld met behulp van een zogenoemd HALO-frame. Hierbij wordt een metalen frame met behulp van pinnen op het hoofd gefixeerd en met een viertal spijlen op een korset vastgezet, waarbij het korset rust op de schouders en de thorax. Gezien de grote neiging tot vertraagde genezing (pseudo-artrose), in het bijzonder bij fracturen ter plaatse van de basis (type II), wordt door een aantal behandelaars gekozen voor een operatieve therapie, waarbij een tweetal schroeven door het corpus van C2 in de dens wordt gedraaid. Lumbale wervelfractuur. De stabiele wervelfracturen kunnen conservatief worden behandeld. Op geleide van de pijn wordt de patiënt gemobiliseerd, meestal met behulp van een fysiotherapeut. In uitzonderingsgevallen kan een korset worden voorgeschreven, maar dit dient meer als pijnbestrijding dan als middel om de fractuur te reponeren. Voor instabiele fracturen bestaat een eventuele indicatie tot operatie. Er is echter veel onduidelijkheid over wat stabiel en wat instabiel is. De definitie van Punjabi is hierbij een goed hulpmiddel (zie tabel 4.9.1). Over de juiste behandeling en de uitgebreidheid van de fixatie bestaat vooralsnog geen eenduidigheid. De volgende mogelijkheden zijn in de loop der jaren uitgekristalliseerd. Achterste benadering. Door gebruik te maken van de pedikels kunnen links en rechts schroeven van achteruit, naast het wervelkanaal worden ingebracht tot in het corpus. De fractuur wordt gereponeerd en de pedikelschroeven worden met elkaar verbonden zodat een rigide Figuur Operatieve stabilisatie van een fractuur van L1 met een dorsale techniek. Het traject Th12 tot en met L2 wordt overbrugd met osteosynthesemateriaal. Fixatie van de wervel vindt plaats met een transpediculaire schroef.

8 14-Chirurgie :39 Pagina BEKKEN- EN WERVELKOLOMLETSEL fixatie wordt bereikt (figuur 4.9.9). Door het instabiele segment te overbruggen kan de stabiliteit worden hersteld en kan het tussenliggende segment genezen. De nadelen van deze benadering zijn de beperkte mogelijkheden om op het myelum drukkende fragmenten te reponeren en de vermoeidheidsbreuken van de pedikelschroeven die op den duur ontstaan, waardoor een deel van de bereikte repositie verloren gaat. Een ander nadeel is dat door de techniek van de overbrugging, bij het bestaan van meerdere fracturen, een relatief groot stijf segment ontstaat. Voorste benadering. Via een zogenaamde voorste benadering komt men, na klieven van de voorste spierlaag, achter het peritoneum door (retroperitoneaal) tot bij de wervelkolom. Na het vrijmaken van het corpus kan onder direct zicht de fractuur gereponeerd worden en ook het myelum geïnspecteerd worden. Indien er een defect bestaat, kan dit opgevuld worden met een zogenaamde bekkenspaan, eventueel aangevuld met een kooitje van metaal (titanium) om een betere afsteuning te verkrijgen. Daarnaast kan fixatie met platen en schroeven of met een systeem van stangen en schroeven aan de buitenzijde van de wervels worden aangebracht. Het grote nadeel van deze benadering is dat het een zeer grote operatie betreft die veel dissectie behoeft en een groot litteken nalaat. Daarnaast kan men door de aanwezigheid van andere structuren zoals bloedvaten (v. cava en aorta) lang niet altijd voldoende overzicht krijgen. Gecombineerde benadering. Gezien de problemen bij de bestaande aparte benaderingen, in het bijzonder wat betreft de stabiliteit en de mogelijkheid het myelum goed te inspecteren, zijn er auteurs die een gecombineerde benadering voorstaan. Dit komt de repositie en een stabielere fixatie zeker ten goede, maar maakt het operatietrauma weer veel groter. De conclusie luidt dat het gehele gebied van operatieve behandeling van wervelfracturen sterk in beweging is en zich de komende jaren verder zal uitkristalliseren. Bekkenfracturen. De behandeling van bekkenfracturen is sterk afhankelijk van de stabiliteit van het letsel, maar evenzeer van de bijkomende verwondingen in dit gebied. De A-letsels, waarbij de integriteit van de ring niet is aangedaan, behoeven veelal geen specifieke behandeling. In uitzonderingsgevallen kan een dergelijk fragment met bijvoorbeeld een schroefosteosynthese op zijn plaats worden gezet. Bij de B-letsels is de integriteit van de ring wel aangetast. Indien het een compressieletsel betreft, waarbij de ring door zijdelingse compressie is ingedrukt, is veelal geen ernstige instabiliteit aanwezig. Bij distraherende letsels daarentegen, waarbij het bekken als een boek wordt opengeklapt, is een zekere instabiliteit aanwezig. In een dergelijk geval is de voorzijde veelal gefractureerd en zijn de voorste ligamenten van het sacro-iliacale gewricht geruptureerd. De achterste ligamenten zijn intact, waardoor het achterste deel van de ring relatief stabiel is en de bekkenhelft als het ware aan deze ligamenten scharniert. Het sluiten van het boek door middel van een voorste fixatie, hetzij door een externe fixateur, hetzij door een plaat met schroeven over de symphysis pubica, maakt de ring weer compleet en herstelt daarmee de stabiliteit. Bij de C-letsels heeft men te maken met een complete disruptie van de ringstructuur. De fractuur is volledig instabiel. Bij deze fracturen is fixatie aan zowel de voor- als achterzijde noodzakelijk om de stabiliteit te herstellen. De fixatie komt tot stand met behulp van wederom een externe fixateur of met schroeven en platen aan de voorzijde en schroeven of platen en schroeven aan de achterzijde (figuur ). Bijzondere vormen van bekkenfracturen. Bij een fractuur van het bekken rond het heupgewricht heeft men te maken met een zogenoemd acetabulumfractuur. In tegenstelling tot de bovengenoemde bekkenringfracturen behoeft er geen onderbreking van de ringstructuur van het bekken te bestaan. Een acetabulumfractuur is een breuk rond en in een belangrijk gewricht, hetgeen goede evaluatie en eventuele interventie noodzakelijk maakt. Aanvullend onderzoek met

9 14-Chirurgie :39 Pagina BEKKEN- EN WERVELKOLOMLETSEL 109 Figuur Voor-achterwaartse bekkenfoto: compleet instabiel letsel, gestabiliseerd met interne fixatietechnieken aan de voor- en achterzijde. behulp van een CT-scan is meestal noodzakelijk om een goede indruk te krijgen over de ernst van de fractuur. Ook bij deze fracturen kan een indeling in zwaarteklasse worden gemaakt, die zeer complex is. Behandeling van deze fracturen vergt speciale expertise, waarbij anatomisch herstel van het gewricht en interne fixatie de behandeling van keuze is bij gedislokeerde letsels. Open fracturen van het bekken zijn bijzondere letsels met een hoge mortaliteit en morbiditeit. Niet alleen de onderbreking van de continuïteit van de huid en spiermantel is hierbij van belang, maar zeker ook de organen die een directe relatie met het bekken hebben, zoals vagina en genitalia interna bij de vrouw, urethra, blaas, rectum en bekkenbodem. Deze complexe letsels vergen een afgewogen en speciaal op de patiënt en zijn letsel toegesneden behandeling, waarbij vele disciplines betrokken zijn. Berucht zijn de letsels van de urethra en het anorectum, die herkend moeten worden en acute verzorging noodzakelijk maken. De ultieme vorm van een instabiel letsel is een interne hemipelvectomie, waarbij naast een onderbreking van de ring ook de bijbehorende vaten en zenuwen geheel of gedeeltelijk zijn geruptureerd. Dit letsel ontstaat bij extreem grote geweldsinwerking op een bekkenhelft, zodat deze bekkenhelft als het ware achterblijft bij de rest van het lichaam. Afhankelijk van de uitgebreidheid van het letsel en van de algemene toestand van de patiënt bestaat de behandeling veelal uit het vervolmaken van de hemipelvectomie. Doorgaans kunnen het vaat- en het ossale letsel worden hersteld, maar indien ook de plexus lumbosacralis is gelaedeerd, is een hemipelvectomie geïndiceerd omdat anders een afunctionele extremiteit ontstaat. Literatuur Bolesta MJ, et al. Fractures and dislocations of the thoracolumbal spine. In: Rockwood and Greens: fractures in adults. 4th ed. Philadelphia/New York: Lippincott-Raven; p Bosch EW van den, Kleyn R van der, Hogervorst M, Vugt AB van. Functional outcome of internal fixation for pelvic ring fractures. J Trauma 1999; 47(2): Burgess AR, Jones AL. Fractures of the pelvic ring. In: Rockwood and Greens: fractures in adults. 4th ed. Philadelphia/New York: Lippincott-Raven; p Leenen LP, Werken C van der, Schoots F, Goris RJA. Internal fixation of open unstable pelvic fractures. J Trauma 1993; 35(2): Leeuwen AA van, Veen HP van, Popta T van, Vugt AB van. Complicated unstable pelvic fracture. Ned Tijdschr Geneeskd 1994; 138(46): Shannon Stauffer E, MacMillan M. Fractures and dislocations of the cervical spine. In: Rockwood and Greens: fractures in adults. 4th ed. Philadelphia/New York: Lippincott-Raven; p Veen IH van, Leeuwen AA van, Popta T van, Luyt PA van, Bode PJ, Vugt AB van. Unstable pelvic fractures: a retrospective analysis. Injury 1995; 26(2): 81-5.

10 14-Chirurgie :39 Pagina 110

BIJLAGE 1: PROTOCOLLEN AMBULANCEZORG

BIJLAGE 1: PROTOCOLLEN AMBULANCEZORG BIJLAGE 1: PROTOCOLLEN AMBULANCEZORG Airway en CWK-immbolisatie, Breathing, Circulation, Disability en Exposure (5 protocollen) Wervelkolom indicaties fixatie en bevrijding (2 protocollen) Triage en keuze

Nadere informatie

Stabiele of instabiele wervelfractuur

Stabiele of instabiele wervelfractuur Stabiele of instabiele wervelfractuur Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij een stabiele wervelfractuur (= breuk). De folder geeft aan hoe de meeste patiënten kunnen worden behandeld,

Nadere informatie

ACDF ANTERIEURE CERVICALE DISCECTOMIE & FUSIE

ACDF ANTERIEURE CERVICALE DISCECTOMIE & FUSIE EEN INTRODUCTIE ACDF ANTERIEURE CERVICALE DISCECTOMIE & FUSIE Deze brochure is louter informatief. Deze vervangt geenszins het gesprek met uw arts. Niet alle informatie, hierin beschreven, is van toepassing

Nadere informatie

WAA BIJEENKOMST dr. RHGP van Erve, orthopedisch chirurg

WAA BIJEENKOMST dr. RHGP van Erve, orthopedisch chirurg WAA BIJEENKOMST 07-02-2018 dr. RHGP van Erve, orthopedisch chirurg WAA 07-02-2018 SECONDARY NEUROLOGICAL DETERIORATION IN TRAUMATIC SPINAL INJURY, data from medicolegal cases, NV Todd, D Skinner, J Wilson-MacDonald;

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur Afdeling revalidatie De wervelfractuur Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij een (in)stabiele wervelfractuur. Deze folder geeft aan hoe de meeste patiënten kunnen worden behandeld,

Nadere informatie

CERVICALE LETSELS EN WERVELLETSELS. Prof. dr. Hugo De Boeck AZ - VUB

CERVICALE LETSELS EN WERVELLETSELS. Prof. dr. Hugo De Boeck AZ - VUB CERVICALE LETSELS EN WERVELLETSELS Prof. dr. Hugo De Boeck AZ - VUB Brevet Acute Geneeskunde Academiejaar 2004-2005 1 WERVELKOLOM Fracturen en/of dislocaties van de wervelkolom zijn frequente letsels.

Nadere informatie

Fracturen en luxaties hand

Fracturen en luxaties hand Fracturen en luxaties hand phalanx fracturen hand veel voorkomende fracturen op EHBO indien verkeerde behandeling: aanzienlijk functieverlies kans op arbeidsongeschiktheid goede behandeling: anatomische

Nadere informatie

Chapter Twelve. Samenvatting

Chapter Twelve. Samenvatting Chapter Twelve Samenvatting 115 Chapter 12 NEDERLANDSE SAMENVATTING Botbreuken van het bekken zijn een ernstig letsel, dat meestal ontstaat na een verkeersongeval of een val van grote hoogte. Slechts 3

Nadere informatie

Instabiele wervelfractuur

Instabiele wervelfractuur Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij een instabiele wervelfractuur (=breuk). Hier leest u hoe de meeste patiënten kunnen worden behandeld. In sommige gevallen is het nodig om hiervan

Nadere informatie

CWK-Letsel. Huisartsensymposium 6 juni 2018 Dr. S.P. Knops

CWK-Letsel. Huisartsensymposium 6 juni 2018 Dr. S.P. Knops CWK-Letsel Huisartsensymposium 6 juni 2018 Dr. S.P. Knops Disclosures spreker (potentiële) belangenverstrengeling - Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven - Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Instabiele wervelfractuur

Instabiele wervelfractuur Instabiele wervelfractuur halswervels borstwervels figuur 2: bovenaanzicht wervel lendewervels staartbeen figuur 1: afbeelding wervelkolom Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij

Nadere informatie

Instabiele wervelfractuur

Instabiele wervelfractuur Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Instabiele wervelfractuur Instabiele wervelfractuur De wervelkolom De wervelkolom bestaat uit zeven halswervels, twaalf borstwervels en vijf lendenwervels. De belangrijkste

Nadere informatie

Stabiele wervelfractuur

Stabiele wervelfractuur Stabiele wervelfractuur Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder geeft algemene informatie over een stabiele wervelfractuur (breuk van een wervel). In deze folder wordt beschreven hoe de meeste patiënten

Nadere informatie

BIJLAGE 4: COMPREHENSIVE CLASSIFICATION VAN AO EN INJURY SEVERITY SCORE VAN STSG

BIJLAGE 4: COMPREHENSIVE CLASSIFICATION VAN AO EN INJURY SEVERITY SCORE VAN STSG BIJLAGE 4: COMPREHENSIVE CLASSIFICATION VAN AO EN INJURY SEVERITY SCORE VAN STSG Comprehensive Classification (AO) Dit schema is voornamelijk gebaseerd op de pathomorfologische karakteristieken van de

Nadere informatie

Ketencasusbespreking. Schotverwonding rug

Ketencasusbespreking. Schotverwonding rug Ketencasusbespreking Schotverwonding rug Roderick Wouters, Jorrit Harbers Afdeling Traumachirurgie Universitair Medisch Centrum Groningen Introductie Incidentie schotverwondingen UMCG 1.2% per jaar 1 13

Nadere informatie

Hoogenergetisch trauma Wervelletsels kunnen ook voorkomen na val van een paard of van een huishoudtrapje

Hoogenergetisch trauma Wervelletsels kunnen ook voorkomen na val van een paard of van een huishoudtrapje Gerian Huitema orthopedisch chirurg Komen minder vaak voor dan letsels van het perifere skelet Leiden tot aanzienlijke invaliditeit en de slechtste functionele uitkomsten (Hu et al 1996, Fisher et al 2006).

Nadere informatie

Bekkenletsel door bokkende paarden

Bekkenletsel door bokkende paarden Klinische les Bekkenletsel door bokkende paarden Lars Brouwers, Maarten G.J. Snoeijs en Peter R.G. Brink Dames en Heren, Bekkenringfracturen worden meestal veroorzaakt door hoog-energetisch trauma. 1,2

Nadere informatie

LPA Triage keuze van ziekenhuis

LPA Triage keuze van ziekenhuis Plaats ongeval Casuïstiekbespreking: Sprong van hoogte 25 november 2013 Dr. Teun Peter Saltzherr, assistent chirurgie Locatie: Lelystad Val van hoogte (3 verdiepingen) A,B goed C: p120 RR 90/60 D: EMV

Nadere informatie

Traumatisch atlasletsel na een val op het hoofd bij een kind

Traumatisch atlasletsel na een val op het hoofd bij een kind CASUÏSTIEK Traumatisch atlasletsel na een val op het hoofd bij een kind Karsten D. Ottink, Joost J. van Middendorp, Sanne Kleinveld en Eric Breemans KLINISCHE PRAKTIJK Een 8-jarig meisje kwam naar de Spoedeisende

Nadere informatie

Traumatologie en Psychiatrie, een uitdagende combinatie

Traumatologie en Psychiatrie, een uitdagende combinatie Traumatologie en Psychiatrie, een uitdagende combinatie Programma 19:00 uur 19:05 uur 19:15 uur 20:00 uur 20:15 uur 21:15 uur 21:30 uur Welkom en Inleiding; Mw. M. vd Meulen, SEH vpk MCL Omschrijving casus;

Nadere informatie

Fixatie van traumatische sternumfracturen, casuïstiek en bespreking van de literatuur: Railroading the sternum

Fixatie van traumatische sternumfracturen, casuïstiek en bespreking van de literatuur: Railroading the sternum Casuïstiek Fixatie van traumatische sternumfracturen, casuïstiek en bespreking van de literatuur: Railroading the sternum E. Borsboom, J.A. Halm, T. Hagenaars, O.J.F. van Waes Erasmus MC, Rotterdam, afdeling

Nadere informatie

Harris(on), Jefferson of Lincoln Wie had ook alweer nekpijn? De geschiedenis zit in uw nek!

Harris(on), Jefferson of Lincoln Wie had ook alweer nekpijn? De geschiedenis zit in uw nek! Harris(on), Jefferson of Lincoln Wie had ook alweer nekpijn? De geschiedenis zit in uw nek! Kristof De Cuyper - Radiologie Karolina Kindt - Urgentiegeneeskunde 1. William Henry Harrison 1. Ring van Harris

Nadere informatie

Fractuur behandeling. Chirurgie. Beter voor elkaar

Fractuur behandeling. Chirurgie. Beter voor elkaar Fractuur behandeling Chirurgie Beter voor elkaar 2 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van een gebroken bot. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

University of Groningen. Thoracolumbar spinal fractures Leferink, Vincentius Johannes Maria

University of Groningen. Thoracolumbar spinal fractures Leferink, Vincentius Johannes Maria University of Groningen Thoracolumbar spinal fractures Leferink, Vincentius Johannes Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom.

APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom. 3692 3693 3694 3695 3696 3697 3698 3699 3700 3701 3702 3703 3704 3705 3706 3707 3708 3709 3710 3711 3712 APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom. Inleiding Kwaadaardige gezwellen

Nadere informatie

Abdominaal trauma, Who needs a trauma surgeon? Dr Frank van der Heijden, Traumachirurg

Abdominaal trauma, Who needs a trauma surgeon? Dr Frank van der Heijden, Traumachirurg Abdominaal trauma, Who needs a trauma surgeon? Dr Frank van der Heijden, Traumachirurg Disclosure belangen spreker: geen Abdominaal trauma Enkele getallen Stomp vs penetrerend letsel Observatie van abdominaal

Nadere informatie

Vertebroplastiek behandeling. Centrumlocatie

Vertebroplastiek behandeling. Centrumlocatie Centrumlocatie Uw behandelend specialist heeft u geadviseerd om een vertebroplastiek behandeling te ondergaan. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling. Wat is vertebroplastiek Vertebroplastiek

Nadere informatie

Maatschappelijk handelen

Maatschappelijk handelen (Ambulance) Thema : Primary Survey Opvang van de laag complexe patiënt Januari 2014 - Het controleren van de vitale functies ( bloeddruk, saturatie, hartritme) - Het toedienen van O2 opgeleide van gegevens

Nadere informatie

OPVANG. De Zwaar Gekwetste Patiënt TRAUMA. Soorten Traumata

OPVANG. De Zwaar Gekwetste Patiënt TRAUMA. Soorten Traumata OPVANG De Zwaar Gekwetste Patiënt Prof Dr Marc Sabbe Dienst Urgentiegeneeskunde UZ Gasthuisberg - KU Leuven TRAUMA Soorten Mortaliteit-morbiditeit Benadering patiënt Prehospitaal traumazorg In-hospitaal

Nadere informatie

Samenvatting. de tijd geplaatst. De vragen die geleid hebben tot de vraagstellingen zijn besproken. Tot slot zijn de vraagstellingen geformuleerd:

Samenvatting. de tijd geplaatst. De vragen die geleid hebben tot de vraagstellingen zijn besproken. Tot slot zijn de vraagstellingen geformuleerd: Samenvatting In dit proefschrift is een groep patiënten met letsels van de thoracale en/of lumbale wervelkolom beschreven. Het is geen vergelijkend onderzoek van verschillende behandelingsmethoden. Wel

Nadere informatie

Protocol Traumatische wervelkolomletsels. April 2006

Protocol Traumatische wervelkolomletsels. April 2006 Protocol Traumatische wervelkolomletsels April 2006 Leden van de werkgroep: H. Schreuder (orthopeed) voorzitter R. Bartels (neurochirurg) C. Bleeker (anesthesioloog) I. de Blaauw (kinderchirurg) JP. Frölke

Nadere informatie

Spondylodese. Dutch Spine Society 2012 Spondylodese - pagina 1/6

Spondylodese. Dutch Spine Society 2012 Spondylodese - pagina 1/6 Spondylodese Inleiding Spondylodese betekent het vastzetten van wervels aan elkaar. In de volgende tekst gaat het alleen over het vastzetten van wervels in de lendenwervelkolom of lumbale wervelkolom.

Nadere informatie

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Informatie voor patiënten F1087-3510 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol PIP hyperextensie (volaire plaat) letsel v.2-07/2013 Het hyperextensie letsel van het PIP gewricht is de meest voorkomende luxatie in de hand. - Instabiliteit

Nadere informatie

Spondylodese (vastzetten van de rug)

Spondylodese (vastzetten van de rug) Spondylodese (vastzetten van de rug) Inleiding Spondylodese betekent het vastzetten van wervels aan elkaar. In de volgende tekst gaat het alleen over het vastzetten van wervels in de lendenwervelkolom

Nadere informatie

Doel. Definities. Indicatie. Werkwijze/beslisboom. Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care

Doel. Definities. Indicatie. Werkwijze/beslisboom. Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care Doel Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care Definities Het protocol begint met hetgeen de patiënt het meest bedreigd (treat first what kills first). Treft men tijdens de opvang een

Nadere informatie

MAS PLIF POSTERIEURE LUMBALE INTERCORPORELE FUSIE

MAS PLIF POSTERIEURE LUMBALE INTERCORPORELE FUSIE EEN INTRODUCTIE MAS PLIF POSTERIEURE LUMBALE INTERCORPORELE FUSIE Deze brochure is louter informatief. Deze vervangt geenszins het gesprek met uw arts. Niet alle informatie, hierin beschreven, is van toepassing

Nadere informatie

Cervicale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie

Cervicale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie Cervicale kanaalstenose Poli Neurochirurgie Uw specialist heeft bij u een cervicale kanaalstenose vastgesteld. Wij vertellen u in deze brochure meer over deze diagnose en geven uitleg over de mogelijke

Nadere informatie

Rotator cuff scheur. De meeste scheuren treden op in de supraspinatus maar andere delen van de pees kunnen ook zijn aangedaan.

Rotator cuff scheur. De meeste scheuren treden op in de supraspinatus maar andere delen van de pees kunnen ook zijn aangedaan. Rotator Cuff Scheur Rotator cuff scheur Inleiding Een rotator cuff scheur is een vaak voorkomende oorzaak van pijn en ongemak in de schouder bij een volwassene. De rotator cuff bestaat uit 4 spieren en

Nadere informatie

Percutane vertebroplastiek

Percutane vertebroplastiek Percutane vertebroplastiek Inleiding Patiënten die wervelbreuken hebben ten gevolge van osteoporose, hebben vaak veel last van rugpijn. In enkele gevallen is er ook sprake van neurologische uitval. Vroeger

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol Proximale phalanx schacht fracturen v.2-07/2013 Fracturen van de proximale phalangen van de hand komen veel voor. Deze fracturen zijn berucht om hun

Nadere informatie

Post-Op braces S t a b i l i s e r e n e n i m m o b i l i s e r e n p r o d u c t i n f o r m a t i e

Post-Op braces S t a b i l i s e r e n e n i m m o b i l i s e r e n p r o d u c t i n f o r m a t i e Post-Op braces t a b i l i s e r e n e n i m m o b i l i s e r e n p r o d u c t i n f o r m a t i e OT TO BOCK POT- OP BRCE --------------------------- eer en meer worden bij postoperatieve of posttraumatische

Nadere informatie

BEHANDELING VAN FRACTUREN

BEHANDELING VAN FRACTUREN BEHANDELING VAN FRACTUREN 25733 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van een gebroken bot. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening

Nadere informatie

SAMENVATTING EN CONCLUSIES CHAPTER

SAMENVATTING EN CONCLUSIES CHAPTER CHAPTER 10 De juiste diagnose, classificatie en behandeling van thoracolumbale wervelfracturen blijven een problematisch en controversieël onderwerp in traumatologie. Een kort historisch overzicht (Hoofdstuk

Nadere informatie

Cervicale fusie. Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare

Cervicale fusie. Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare Cervicale fusie Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare 1. Anatomie van cervicale wervelkolom Vanuit de hersenen loopt ons ruggenmerg als een buis naar ons staartbeen, beschermd door een beenderige

Nadere informatie

BEHANDELING VAN FRACTUREN

BEHANDELING VAN FRACTUREN BEHANDELING VAN FRACTUREN Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van een gebroken bot. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening

Nadere informatie

EEN BENADERING VAN DE TRAUMATISCHE LUMBALE ZUIL. Congres WVV Brugge 13 oct. 2012

EEN BENADERING VAN DE TRAUMATISCHE LUMBALE ZUIL. Congres WVV Brugge 13 oct. 2012 BEELDVORMING EN INSCHATTING VAN RISICO'S PH. MONDET, M.D. EEN BENADERING VAN DE TRAUMATISCHE LUMBALE ZUIL Congres WVV Brugge 13 oct. 2012 WERVELZUIL : GEEN GEMAKKELIJK BEESTJE De moderne ambulanciers Het

Nadere informatie

Gebroken pols bij volwassenen

Gebroken pols bij volwassenen Gebroken pols bij volwassenen Uw behandelend arts heeft met u besproken dat uw klachten veroorzaakt worden door een gebroken pols. Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg in CWZ met u bespreekt,

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp. Schouder uit de kom (schouderluxatie) Afdeling: Onderwerp:

Spoedeisende Hulp. Schouder uit de kom (schouderluxatie) Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Spoedeisende Hulp Schouder uit de kom (schouderluxatie) 1 Inleiding Deze folder geeft u informatie over de behandeling van de schouderluxatie. Het is goed u te realiseren dat voor

Nadere informatie

Radiotherapie in de palliatieve zorg

Radiotherapie in de palliatieve zorg Radiotherapie in de palliatieve zorg Radiotherapie bij myelumcompressie Karin Kleynen 24-11-2011 Casus: Dhr B 58 jaar Consult Urologie 21-7-2011 Patiënt had sinds 3 weken buik- en rugklachten, met name

Nadere informatie

Schouder- instabiliteit

Schouder- instabiliteit Schouder- instabiliteit Inhoudsopgave Inleiding... 1 Het schoudergewricht... 1 Oorzaken... 1 Diagnostiek... 2 Behandeling... 2 Opname... 2 Na ontslag... 2 Tot slot... 3 Inleiding Uw orthopedisch chirurg

Nadere informatie

Achtergrond. capitatum lunatum. trapezoideum. duim scafoïd. pink. trapezium

Achtergrond. capitatum lunatum. trapezoideum. duim scafoïd. pink. trapezium Chapter 11 Samenvatting Achtergrond Het scafoïd (scaphoideum) is een van de 8 handwortelbeenderen en vormt de belangrijkste schakel tussen de hand en pols (Figuur 11.1). Scafoïdfracturen komen veel voor

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal Vernauwing van het wervelkanaal Inleiding Een vernauwing van het wervelkanaal is een veel voorkomende aandoening, die zich meestal pas op oudere leeftijd manifesteert. In principe kan een vernauwing overal

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID ORTHOPAEDISCHE STANDAARD BEHANDELING (OSB) Metacarpale fractuur

PROEVE VAN BEKWAAMHEID ORTHOPAEDISCHE STANDAARD BEHANDELING (OSB) Metacarpale fractuur PROEVE VAN BEKWAAMHEID ORTHOPAEDISCHE STANDAARD BEHANDELING (OSB) Metacarpale fractuur Naam supervisor C. Oliver / A. Wymenga Naam assistent W.A. van der Wal Datum Januari 2013 Assistent heeft in competentiegebied

Nadere informatie

Schouderprothese. Orthopedie. Operatieve ingreep. Inleiding

Schouderprothese. Orthopedie. Operatieve ingreep. Inleiding Orthopedie Schouderprothese Operatieve ingreep Inleiding U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat er bij u een schouderoperatie gaat plaatsvinden. Tijdens deze ingreep wordt uw beschadigde

Nadere informatie

Uitzaaiingen in de wervelkolom

Uitzaaiingen in de wervelkolom Oncologie Uitzaaiingen in de wervelkolom Inleiding Kwaadaardige gezwellen (tumoren) kunnen soms uitzaaien naar andere delen van het lichaam. We spreken dan van uitzaaiingen of metastasen. Uitzaaiingen

Nadere informatie

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Om uw rugklachten beter te kunnen begrijpen is een basiskennis van de rug noodzakelijk. Het Rughuis heeft in haar behandelprogramma veel aandacht

Nadere informatie

Hevige pijn ter hoogte van de schoudertop als gevolg van een forse schouderduw, bij een 23-jarige topvoetballer

Hevige pijn ter hoogte van de schoudertop als gevolg van een forse schouderduw, bij een 23-jarige topvoetballer 9 2 Hevige pijn ter hoogte van de schoudertop als gevolg van een forse schouderduw, bij een 23-jarige topvoetballer Dos Winkel en Koos van Nugteren Introductie Het verhaal van een topvoetballer met acute

Nadere informatie

Afdeling Gipskamer, locatie AZU. Harde halskraag. (type SOMI jr.of Philadelphia)

Afdeling Gipskamer, locatie AZU. Harde halskraag. (type SOMI jr.of Philadelphia) Afdeling Gipskamer, locatie AZU Harde halskraag (type SOMI jr.of Philadelphia) Binnenkort krijgt u een harde halskraag of u hebt er zojuist een gekregen. Deze halskraag biedt bescherming en steun aan de

Nadere informatie

Beleid na een whiplashletsel. Informatie voor hulpverleners

Beleid na een whiplashletsel. Informatie voor hulpverleners Beleid na een whiplashletsel Informatie voor hulpverleners Inleiding Hierbij treft u een samenvatting aan van de regionale richtlijn met betrekking tot de diagnostiek en behandeling van patiënten met een

Nadere informatie

Spondylodese. Orthopedie. alle aandacht. Operatieve verstijving. van de wervelkolom

Spondylodese. Orthopedie. alle aandacht. Operatieve verstijving. van de wervelkolom Spondylodese Operatieve verstijving van de wervelkolom Orthopedie alle aandacht Spondylodese Inleiding Spondylodese betekent het vastzetten van wervels aan elkaar. In de volgende tekst gaat het alleen

Nadere informatie

- incidentele bevinding zonder klachten - weigering van chirurgische behandeling - slechte algehele conditie waardoor chirurgie niet verantwoord is

- incidentele bevinding zonder klachten - weigering van chirurgische behandeling - slechte algehele conditie waardoor chirurgie niet verantwoord is Auteur Soort studie Aantal patiënten Lee 2013 Qurashi Systematic review 1999-2011 Systematic review 1999-2011 Radiotherapie / Chirurgie (meestal gevolgd door ) 377 Conservatief waaronder Inclusiecriteria

Nadere informatie

Botbreukoperatie afdeling Chirurgie

Botbreukoperatie afdeling Chirurgie Botbreukoperatie afdeling Chirurgie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Chirurgie september 2013 pavo 0323 Inleiding In het menselijk lichaam zitten zeer veel verschillende botten, die op verschillende

Nadere informatie

Achtergrond. QoL bij patiënten met wervelkolom metastasen. Number of surgeries in MCH for spinal metastases

Achtergrond. QoL bij patiënten met wervelkolom metastasen. Number of surgeries in MCH for spinal metastases QoL bij patiënten met wervelkolom metastasen Godard de Ruiter, Neurochirurg Claudine Nogarede, Verpleegkundig Specialist. Neuro & revalidatie congres 2016 Number of surgeries in MCH for spinal metastases

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol MC1 Bennett- en Rolandofracturen v.1-05/2014 Een Bennettfractuur is een intra-articulaire luxatiefractuur van de ulnaire basis van het os metacarpale

Nadere informatie

TRAUMATISCH PANCREASLETSEL

TRAUMATISCH PANCREASLETSEL TRAUMATISCH PANCREASLETSEL Frank Oort Gutclub 29 oktober 2014 1 2 Opbouw Casus Achtergrond Traumatisch pancreas letsel bij kinderen Vervolg casus Leerpunten casus 3 Casus Mw. C. 13 jaar Overplaatsing vanuit

Nadere informatie

Correctie van de stand van de rug

Correctie van de stand van de rug Meer informatie of vragen Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopedieconsulenten: telefoonnummer (024) 365 96 60 of per e-mail orthopaedie.consulenten@maartenskliniek.nl Colofon

Nadere informatie

Fracturen. (Gebroken botten) Chirurgie

Fracturen. (Gebroken botten) Chirurgie Fracturen (Gebroken botten) Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding 6 Wat is een fractuur en wat merkt u ervan? 6 De behandeling 6 Er is eigenlijk geen behandeling nodig 7 De gips behandeling 7 De operatieve

Nadere informatie

Behandeling van gebroken botten

Behandeling van gebroken botten CHIRURGIE Behandeling van gebroken botten Fracturen BEHANDELING Behandeling van gebroken botten Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van een gebroken bot. Het is

Nadere informatie

Behandeling van wervelkanaalstenose

Behandeling van wervelkanaalstenose Pijncentrum Behandeling van wervelkanaalstenose Aperius PercLID System Inleiding De anesthesioloog-pijnspecialist heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een Aperius

Nadere informatie

Laminectomie / lumbale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie

Laminectomie / lumbale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie Laminectomie / lumbale kanaalstenose Poli Neurochirurgie De wervelkolomchirurg (neurochirurg) heeft bij u een stenose (vernauwing) vastgesteld. In dit informatieboekje leest u meer over deze diagnose en

Nadere informatie

Gebroken pols bij volwassene

Gebroken pols bij volwassene Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Gebroken pols bij een volwassene Inleiding Deze folder geeft u informatie over de behandeling van de polsbreuk. Een polsbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken.

Nadere informatie

Behandeling van gebroken of ingedeukte wervel

Behandeling van gebroken of ingedeukte wervel Pijncentrum Behandeling van gebroken of ingedeukte wervel KYPHON Ballon- Kyphoplastiek Inleiding De anesthesioloog-pijnspecialist heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel

Nadere informatie

15 Rugklachten. 1 Inleiding

15 Rugklachten. 1 Inleiding DC 15 Rugklachten 1 Inleiding Rugklachten komen veel voor. Men schat dat meer dan 3 miljoen mensen van 25 jaar of ouder langdurige klachten aan rug of nek hebben. 80 tot 90% van alle mensen heeft in zijn

Nadere informatie

Auteur: Dr. C.J.M. van Loon

Auteur: Dr. C.J.M. van Loon Deze uitgebreide informatiefolder wordt u aangeboden door de Maatschap Chirurgen & Orthopeden Arnhem. Deze maatschap maakt deel uit van de Alysis Zorggroep. Proximale humerusfractuur - een gebroken schouder

Nadere informatie

Passantentarieven 2017 Declaratiecode Zorgproduct Omschrijving Tarief OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF

Passantentarieven 2017 Declaratiecode Zorgproduct Omschrijving Tarief OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF Passantentarieven 2017 Declaratiecode Zorgproduct Omschrijving Tarief 080077 OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF ORGANEN, ONDER ECHOGRAFISCHE CONTROLE. 129,00 081092 OVPXXXXXX

Nadere informatie

Patiënteninformatie locatie Blaricum. Schouderinstabiliteit. Informatie over een schouder uit de kom en de mogelijke behandelingen

Patiënteninformatie locatie Blaricum. Schouderinstabiliteit. Informatie over een schouder uit de kom en de mogelijke behandelingen Patiënteninformatie locatie Blaricum Schouderinstabiliteit Informatie over een schouder uit de kom en de mogelijke behandelingen Schouderinstabiliteit Informatie over een schouder uit de kom en de mogelijke

Nadere informatie

Rugklachten bij turnen. Esther Schoots, sportarts 13 oktober 2010

Rugklachten bij turnen. Esther Schoots, sportarts 13 oktober 2010 Rugklachten bij turnen Esther Schoots, sportarts 13 oktober 2010 www.smautrecht.nl www.estherschoots.nl Wat gaan we doen: Rugbelasting bij turnen Turnen en rugklachten: epidemiologie Aandoeningen van de

Nadere informatie

Declaratiecode BeterGezond tarief Omschrijving

Declaratiecode BeterGezond tarief Omschrijving 15B034 10797,96 Inbrengen van een heupprothese tijdens een ziekenhuisopname bij slijtage van de heup 15B060 3811,66 Operatie aan de knieband(en) bij een ziekte van 15B062 11871,71 Implanteren van een knieprothese

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Wervelbreuken terTER_

Patiënteninformatie. Wervelbreuken terTER_ Patiënteninformatie Wervelbreuken 1234567890-terTER_ Wervelbreuken U heeft een wervelbreuk opgelopen. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan om u met de beste zorg te omringen en uw bezoek aan het

Nadere informatie

Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare. Cervicale Discusprothese

Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare. Cervicale Discusprothese Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare Cervicale Discusprothese 1. Anatomie van cervicale wervelkolom Vanuit de hersenen loopt ons ruggemerg als een buis naar ons staartbeen, beschermd door een

Nadere informatie

Gebroken pols bij volwassenen en kinderen

Gebroken pols bij volwassenen en kinderen Gepubliceerd op nederlandse vereniging voor traumachirurgie (http://www.trauma.nl) Home > Gebroken pols bij volwassenen en kinderen Gebroken pols bij volwassenen en kinderen Gebroken pols bij volwassenen

Nadere informatie

Behandeling van osteoporotische polsfracturen

Behandeling van osteoporotische polsfracturen Behandeling van osteoporotische polsfracturen Fragility Fracture Care Gerald Kraan Orthopedisch Chirurg Lindenhof 2014 Definitie Osteoporose systemische aandoening skelet lage botmassa toegenomen risico

Nadere informatie

APERIUS PercLID System. Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose

APERIUS PercLID System. Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose APERIUS PercLID System Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose Informatie over deze brochure Onlangs is bij u een aandoening vastgesteld die degeneratieve lumbale kanaalstenose wordt

Nadere informatie

Fracturen. botbreuken. chirurgie

Fracturen. botbreuken. chirurgie Fracturen botbreuken chirurgie Deze brochure geeft u een overzicht van de klachten en de behandeling van een gebroken bot. De inhoud van deze brochure is van algemene aard. Voor u persoonlijk kan de situatie

Nadere informatie

Lumbale spondylodese. Wervelkolom. Orthopedie

Lumbale spondylodese. Wervelkolom. Orthopedie Lumbale spondylodese Wervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de wervelkolom. De orthopedisch chirurg zal deze operatie verrichten. Een

Nadere informatie

Chapter 9. Nederlandse samenvatting

Chapter 9. Nederlandse samenvatting Chapter 9 Nederlandse samenvatting 125 CHAPTER 9 In Hoofdstuk 1 wordt een algemene inleiding gegeven met betrekking tot wervelfracturen. De incidentie van traumatische thoracolumbale wervelfracturen zonder

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: De eerste minuten. Ronald Ackermans - Pascale Buytaert Verpleegkundige spoedgevallen/ M.U.G Lesgever P.I.BA.

Hoofdstuk 2: De eerste minuten. Ronald Ackermans - Pascale Buytaert Verpleegkundige spoedgevallen/ M.U.G Lesgever P.I.BA. Hoofdstuk 2: De eerste minuten Ronald Ackermans - Pascale Buytaert Verpleegkundige spoedgevallen/ M.U.G Lesgever P.I.BA. Inhoud voordracht. Aankomst ter plaatse Beoordeling slachtoffer Onderzoek van het

Nadere informatie

Stomp buiktrauma bij kinderen

Stomp buiktrauma bij kinderen Stomp buiktrauma bij kinderen In overleg met de behandelend specialist is besloten tot opname van uw kind op afdeling Kinderchirurgie van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Op deze afdeling wordt

Nadere informatie

botbreuken Welke klachten kunt u hebben? Hoe behandelen we de botbreuk?

botbreuken Welke klachten kunt u hebben? Hoe behandelen we de botbreuk? botbreuken U heeft een gebroken bot, ook wel fractuur genoemd. Een botbreuk kan variëren van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling van het bot. Welke klachten kunt u hebben? En hoe kunnen

Nadere informatie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie Correctie van de stand van de rug Lumbale columnotomie Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 4 Eerste dagen na de operatie 4 Fysiotherapie 4 Eten en drinken 4 Uit bed

Nadere informatie

Uitwendige fixatie. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Uitwendige fixatie. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Uitwendige fixatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Behandeling 1 De operatie 2 Hoe verloopt het herstel? 2 Mogelijke complicaties 3 Het ontslag 3 De verzorging van de fixateur externe

Nadere informatie

Handtherapie na operatie ivm van CMC I-artrose

Handtherapie na operatie ivm van CMC I-artrose Handtherapie na operatie ivm van CMC I-artrose Handtherapie MST Bezoekadres Ziekenhuis Enschede Ziekenhuis Oldenzaal Gebouw Ariënsplein Prins Bernhardstraat 17 Polikliniek 50 Polikliniek 32 Telefoon (053)

Nadere informatie

Passantentarieven 2019 Declaratie code zorgproductcode Omschrijving OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF ORGA

Passantentarieven 2019 Declaratie code zorgproductcode Omschrijving OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF ORGA Declaratie code zorgproductcode Omschrijving 080077 OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF ORGA 132,23 081092 OVPXXXXXX MRI hersenen - met contrast. 282,90 081093 OVPXXXXXX

Nadere informatie

Wervelfractuur. Informatiebrochure

Wervelfractuur. Informatiebrochure Wervelfractuur Informatiebrochure 1 Inhoud Inleiding 04 De wervelkolom 04 Wervelbreuk 05 Stabiele of instabiele wervelbreuk 05 Behandeling van instabiele wervelbreuken 05 Behandeling van stabiele wervelbreuken

Nadere informatie

Document aorta aneurysmata Een expertrapport voor doelmatig gebruik

Document aorta aneurysmata Een expertrapport voor doelmatig gebruik Document aorta aneurysmata Een expertrapport voor doelmatig gebruik Bijlage A bij deel 1; detaillering thoraco(abdominale) aortapathologie (segment A en/of B). Eigenaar Bestuur NVvV Email; NVvV @nvvh.knmg.nl

Nadere informatie

Enkelinstabiliteit. Wat is de oorzaak van enkelinstabiliteit? Wat zijn de klachten? Hoe stelt de arts de diagnose?

Enkelinstabiliteit. Wat is de oorzaak van enkelinstabiliteit? Wat zijn de klachten? Hoe stelt de arts de diagnose? Enkelinstabiliteit Het enkelgewricht bestaat uit 3 botdelen: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). De stabiliteit van de enkel wordt, behalve door de vorm van de botten,

Nadere informatie

Hand en Polscentrum Delft

Hand en Polscentrum Delft Hand en Polscentrum Delft Michiel Schuringa, plastisch chirurg Mark de Vries, traumachirurg Gerald Kraan, orthopedisch chirurg Uit de kom, aan het werk? Vingerluxaties IP / DIP PIP MCP CMC Handletsels

Nadere informatie