Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product"

Transcriptie

1 Programma 9 Sociale en Maatschappelijke Zorg en Volksgezondheid Wethouder G.H.M. Kroon-Sombroek Burgemeester W.J.F.M. van Beek Wethouder mr. M.A.J. Kes Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product Product 9.01 Fraudebestrijding/-preventie Het door middel van fraude-onderzoeken terugvorderen van door cliënten ten onrechte verkregen middelen en door preventief onderzoek voorkomen van onterechte instroom. Hiertoe is een samenwerkingsovereenkomst met de Sociale Recherche in Purmerend gesloten Fraudebestrijding/-preventie Lasten Fraudebestrijding/-preventie Baten Fraudebestrijding/-preventie Saldo Product 9.02 Inkomensvoorziening Het verstrekken van uitkeringen op grond van de WWB, Bbz, Ioaw of Ioaz aan de doelgroep ter voorkoming dat personen onder het bestaansminimum moeten leven. In staat een aantal wijzigingen in de WWB op stapel, waaronder de invoering van de zogenaamde huishouduitkeringstoets. Deze komt in de plaats van het zogenaamde gezinsinkomen, wat in werd ingevoerd en later met terugwerkende kracht werd ingetrokken. Deze toets is bedoeld om te beoordelen of in een gezin meerdere uitkeringen verstrekt worden, die op elkaar afgestemd dienen te worden. Ook andere maatregelen ter verlaging van de totale uitgaven aan uitkeringen, zoals het afschaffen van de Ioaw, staan per 1 juli op stapel. In zal de Participatiewet worden ingevoerd. Dit heeft, samen met de transities Jeugdzorg en AWBZ, ingrijpende wijzigingen tot gevolg. Omdat op het moment van het samenstellen van deze begroting de teksten van de wet nog niet bekend zijn, kan inhoudelijk nog niet beschreven worden welke gevolgen dit heeft. In de loop van zullen voorstellen worden gedaan met betrekking tot de uitwerking van de transities en de gevolgen voor de organisatie Inkomensvoorziening Lasten Inkomensvoorziening Baten Inkomensvoorziening Saldo De stijging van de uitgaven op dit product wordt tot een bedrag van veroorzaakt door een

2 De raming op de post Bijstand aan thuiswonende personen, jonger dan 65 jaar stijgt in met als gevolg van een stijging van het aantal uitkeringen. Tegenover deze uitgavenstijging staat een stijging van de Rijkssubsidie aan de inkomstenkant van dit onderdeel met De raming op het onderdeel Toeslag aan alleenstaanden en alleenstaande ouders stijgt in met als gevolg van een wijziging in gezinssamenstellingen. Ook de raming van de uitkeringen ingevolge de BBZ stijgt in met Ook dit wordt veroorzaakt door een stijging van het aantal uitkeringen. Daarentegen daalt de raming van verstrekte leenbijstand ingevolge de BBZ in met , aangezien door een daling van het aantal levensvatbare bedrijven ook het aantal leningen hieraan afneemt. Tevens daalt de raming van uitkeringen ingevolge de IOAW met als gevolg van een afbouw van de IOAW regeling. Als gevolg hiervan daalt ook de raming aan de inkomstenkant met Aan de inkomstenkant daalt de raming van te verwachten aflossingen leenbijstand ingevolge de BBZ regeling met Deze daling houdt rechtstreeks verband met de mindere economische omstandigheden. Product 9.03 Bijzondere bijstand Het verstrekken van bijzondere bijstand op grond van de WWB ter betaling van bijzondere kosten van de doelgroep en ze daardoor in staat stellen zo volwaardig mogelijk te kunnen (blijven) functioneren in de maatschappij. Per 1 juli is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) in werking getreden. Naar aanleiding hiervan zijn een snotitie Schuldhulpverlening - en sregels schuldhulpverlening geschreven en vastgesteld door de Gemeenteraad. Er zal worden ingespeeld op preventie. De vraag naar schuldhulpverlening neemt toe. Het contract met de Kredietbank Nederland zal per 1 januari anders ingevuld worden, een deel van de taken zal intern opgepakt gaan worden (in samenhang met de uitwerking van de 3 transities) Bijzondere bijstand Lasten Bijzondere bijstand Baten Bijzondere bijstand Saldo De stijging van de uitgaven in het kader van de Bijzondere Bijstand is marginaal en hangt samen met de stijging van het aantal aanvragen. Tegenover deze stijging staat een aantal kleinere dalingen van andere ramingen die uiteindelijk leiden tot een toename van de uitgaven op dit product met Product 9.04 Minimabeleid Het verstrekken van een uitkering op basis van de gemeentelijke beleidsregels teneinde de doelgroep in staat te stellen zo volwaardig mogelijk te kunnen (blijven) functioneren in de maatschappij en zodoende sociale uitsluiting te voorkomen.

3 9.04 Minimabeleid Lasten Minimabeleid Baten Minimabeleid Saldo De stijging van de uitgaven op dit product wordt tot een bedrag van veroorzaakt door een Product 9.05 Arbeidsmarktinstrumenten Door het bieden van ondersteuning bij arbeidsinschakeling de maximale capaciteit van de persoon inzetten om geheel of gedeeltelijk in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Op 1 januari zal de Participatiewet worden ingevoerd. Deze wet is één van de drie transities, te weten AWBZ, Jeugdzorg en de Participatiewet. Hierdoor zullen veel taken naar elkaar toe schuiven en zullen overlappingen ontstaan, wat gevolgen heeft voor de organisatie en het huidige beleid. In zullen de gevolgen van de Participatiewet worden uitgewerkt in nieuw beleid. In de Participatiewet worden (delen van) de bestaande regelingen Wajong, WSW en WWB samengevoegd. Landelijk worden 35 werkpleinen opgericht (dat zijn netwerkorganisaties, geen fysieke organisaties) van waaruit (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten begeleid moeten worden naar werk. De gemeente wordt financieel verantwoordelijk voor deze mensen. Daarnaast zal de doorontwikkeling van een Regionaal Werkgeversservicepunt gevolgen hebben voor de benadering van werkgevers en werknemers. De per 1 januari benoemde consulent werk vertegenwoordigt de Gemeente Edam-Volendam in dit verband en is binnen onze organisatie verantwoordelijk voor het werven van en toeleiden naar werk en vacatures, met gebruikmaking van middelen als loonkostensubsidie, werken met behoud van uitkering, coaching en begeleiding Arbeidsmarktinstrumenten Lasten Arbeidsmarktinstrumenten Baten Arbeidsmarktinstrumenten Saldo De stijging van de uitgaven op dit product wordt tot een bedrag van veroorzaakt door een Hiertegenover staat een daling van de raming inzake de gemeentelijke bijdrage in het nadelige saldo van De Baanstede met als gevolg van een daling van de Rijksbijdrage WSW. Aan de inkomstenkant daalt de Rijksbijdrage WSW met als gevolg van bezuinigingen van het Rijk. Op het onderdeel Participatiebudget daalt de raming voor Gesubsidieerde Arbeid met omdat geen gebruik meer wordt gemaakt van regiobanen. De raming voor Trajecten stijgt daarentegen met De trajecten worden tegenwoordig in eigen beheer uitgevoerd waar deze eerst werden uitbesteed aan externe bureaus. Tenslotte daalt de raming voor Inburgering met als gevolg van gewijzigde regelgeving hieromtrent. Product 9.06 Verslavingsbeleid Schade aan gezondheid, welzijn, economie en veiligheid beperken door het druggebruik en overmatig gebruik van alcohol, problematisch gokgedrag en roken te voorkomen en terug te dringen.

4 9.06 Verslavingsbeleid Lasten Verslavingsbeleid Baten Verslavingsbeleid Saldo De daling van de uitgaven op dit product wordt tot een bedrag van veroorzaakt door een Hiertegenover staat een stijging van de raming voor Nota Leefstijl met , voortvloeiende uit de door de gemeenteraad in de vergadering van vastgestelde Nota Leefstijl -. Ook heeft er een verschuiving plaatsgevonden van van het product voorl. Gezonde school/vgo naar product voorlichtingsactiviteiten. In het kader van de huidige bezuinigingen is er nog in mindering gebracht op dit product. Product 9.07 Minderhedenbeleid Door middel van het bieden van adequate opvang en begeleiding en door middel van een inburgeringprogramma de zelfredzaamheid en de integratie in onze samenleving te bevorderen Minderhedenbeleid Lasten Minderhedenbeleid Baten Minderhedenbeleid Saldo De daling van de uitgaven op dit product wordt tot een bedrag van veroorzaakt door een Product 9.08 Ouderenzorg en maatschappelijke dienstverlening Het organiseren van een efficiënt systeem van geïntegreerde indicatiestelling voor zorgvoorzieningen; het bieden van algemeen maatschappelijk werk voor diegenen die dit nodig hebben; de mogelijkheid bieden aan ouderen om gebruik te maken van specifieke producten en diensten ter ondersteuning van het zelfstandig ouder worden Ouderenzorg en Maatsch. Dienstver. Lasten Ouderenzorg en Maatsch. Dienstver. Baten Ouderenzorg en Maatsch. Dienstver. Saldo De daling met kan worden verklaard door het feit dat de raming aan het CIZ t.b.v. indicatiestellingen is verplaatst naar product Tevens wordt een deel van die indicatiestellingen thans in eigen beheer door de gemeente uitgevoerd.

5 Product 9.10 Gezondheidszorg De gezondheid van de inwoners verbeteren door het positief beïnvloeden van gezondheid en gezondheidsbeleving, het bevorderen van een gezonde leefstijl; het werken aan een gezonde sociale en fysieke omgeving en het verbeteren van de beschikbaarheid van de zorg Gezondheidszorg Lasten Gezondheidszorg Baten Gezondheidszorg Saldo De daling van de uitgaven op dit product wordt tot een bedrag van veroorzaakt door een Tevens is de raming voor overige kosten AWBZ in de begroting gedaald met Met deze verlaging was ook in de begroting (jaarschijf ) al rekening gehouden. Product 9.11 Jeugdgezondheidszorg Door middel van zorg jeugdigen van 0-19 jaar te begeleiden naar een optimaal niveau van individueel en maatschappelijk functioneren Jeugdgezondheidszorg Lasten Jeugdgezondheidszorg Baten Jeugdgezondheidszorg Saldo De daling van de uitgaven op dit product wordt tot een bedrag van veroorzaakt door een De raming voor het Basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg 0 19 is in verhoogd met 9.052, conform de ingediende begroting van de GGD. Hiertegenover staat een daling in van de raming Huisvestingslasten GGD met Dit hangt samen met de omstandigheid dat in vanwege een verhuizing van de huisvesting aan de Heideweg naar de Griend dubbele huur moest worden betaald. Product 9.12 Afvalstoffen Het inzamelen, scheiden en afvoeren van afval op een milieutechnisch en financieel verantwoorde wijze. Stip op de horizon voor de scheiding van afstoffen is het bereiken van een hergebruikspercentage van minimaal 80% (inclusief de als brandstof voor energieopwekking geschikte stoffen) op gewichtsbasis van alle aangeleverde afvalstoffen.

6 Voor de inzamelstructuur van huishoudelijk restafval wordt (daar waar mogelijk) een gefaseerde (reeds in gang gezette) ombouw van inzameling in grijze huisvuilzakken naar een 24 uur / 7dagen inzamelstructuur middels ondergrondse containers beoogd. De nieuwbouwwijk Broeckgouw wordt reeds bij realisatie volledig voorzien van deze ondergrondse containers Afvalstoffen Lasten Afvalstoffen Baten Afvalstoffen Saldo De stijging van de uitgaven op dit product wordt tot een bedrag van veroorzaakt door een Hiertegenover staat een vrijval van kapitaallasten ad door afschrijving en een daling van de kosten van het storten van afvalstoffen met Product 9.13 Riolering Zorgplicht voor inzameling en transport van afval- hemel- en grondwater Eind zal het nieuwe verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan (vgrp) worden vastgesteld. Om uiteindelijk op een kostendekkend niveau uit te komen wordt in dit nieuwe vgrp voorgesteld om de rioolheffing jaarlijks met 10% te laten stijgen. Dit in aansluiting op het vorige GRP. In het nieuwe, nog vast te stellen, vgrp zal het gemeentelijk beleid verder worden weergegeven. In deze begroting is nog geen rekening gehouden met de gevolgen van dit nieuwe vgrp Riolering Lasten Riolering Baten Riolering Saldo De stijging van de uitgaven op dit product wordt tot een bedrag van veroorzaakt door een Daarnaast is de raming t.b.v. Overige kosten van riolen verhoogd met teneinde deze meer in overeenstemming te brengen met de werkelijke uitgaven zoals deze zijn vastgelegd in de jaarrekening. In het kader van de uitvoering van het gemeentelijke GRP plan stijgen de kapitaallasten uit nieuwe investeringen in in totaal met Overigens zijn de gevolgen voor van het bestaande Rioleringsplan momenteel prematuur. Binnenkort zal aan de gemeenteraad een nieuw, Verbreed Rioleringsplan aangeboden worden, waaraan voor zowel de uitgaven- als de inkomstenkant nieuwe financiële consequenties verbonden zijn. Aan de inkomstenkant stijgt de raming uit rioolheffing met als gevolg van toename van het aantal rioolaansluitingen en een tariefsverhoging met 2,5%, zoals in meerjarig perspectief in de primitieve begroting al is aangegeven. Product 9.14 Begraafplaatsen Het beschikbaar stellen van een begraafplaats en voldoende grafkavels in een gepaste omgeving.

7 -urnenmuur is verplaatst - opzetten complete administratie/systeem, volledig gereed (schatting) medio - inventarisatie rechthebbende, actie rechthebbende is in zomer afgerond. - indeling/herindeling begraafplaats ter studie in. - In worden graven en grafmonumenten met historische betekenis of met een opvallende kwaliteit geïnventariseerd. Doel hiervan is het behouden van deze grafmonumenten conform de Beheersverordening Algemene Begraafplaats gemeente Edam-Volendam Begraafplaatsen Lasten Begraafplaatsen Baten Begraafplaatsen Saldo De stijging van de uitgaven op dit product wordt tot een bedrag van veroorzaakt door een Taakstelling Onderstaande bedragen zijn als bezuinigingstaakstelling, welke later geconcretiseerd zal worden, opgenomen. Taakstelling Soc.maatsch.zorg en Volksgezondheid lasten

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1... 4 1.2 Toelichting op de begroting 2016... 5 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1... 6 2.2 Toelichting op

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Managementrapportage team sociale zaken 2014

Managementrapportage team sociale zaken 2014 Managementrapportage team sociale zaken 2014 Hierbij de managementrapportage 2014 van het team sociale zaken. Sociale zaken betreft het voorzien van inkomen, reintegratie en zorg, waaronder de front office

Nadere informatie

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand Tussenrapportage Sociaal Domein januari - augustus 2018 Ridderkerk Eind 2017 is gestart met het ontwikkelen van een nieuwe tussenrapportage Sociaal Domein, die is gekoppeld aan de P&C-cyclus. Hierbij treft

Nadere informatie

Volksgezondheid en milieu

Volksgezondheid en milieu Portefeuillehouders Wethouder T. Van Hulsel Wethouder M. Kuijken Wethouder S. Luijten Volksgezondheid en milieu Taakveld 7 Volksgezondheid en milieu Wat gaan we bereiken en wat gaan we doen? De gemeente

Nadere informatie

2012 actuele begroting op 31-12-12

2012 actuele begroting op 31-12-12 WWB, 4 e berap Bestuurlijke samenvatting De effecten van de economische crisis zijn niet alleen in de woningmarkt duidelijk merkbaar, maar ook in de in- en uitstroom van cliënten die een beroep doen op

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Aa en Hunze? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.441 113 1.328 1.252 Participatiewet uitkeringen 5.308 5.095 213 145

Nadere informatie

gelezen ons besluit dd. 12 juli 2004 nr. A9 betreffende het reïntegratiebeleid in het kader van de wet werk en bijstand,

gelezen ons besluit dd. 12 juli 2004 nr. A9 betreffende het reïntegratiebeleid in het kader van de wet werk en bijstand, Beleidsregels reïntegratie Wwb gemeente Tiel 2004 Het college van burgemeester en wethouders van Tiel, gelet op de artikelen 7 en 8 en 10 tweede lid van de Wet werk en bijstand, de artikelen 34, 35 en

Nadere informatie

Verordeningen en reglementen

Verordeningen en reglementen Verordeningen en reglementen Beleidsregel kostendelersnorm en verlaging bijstandsnorm 2015 Brummen B&W van Brummen hebben op 23 december 2014 besloten om de Beleidsregel kostendelersnorm en verlaging bijstandsnorm

Nadere informatie

2012 actuele begroting op 31-12-12

2012 actuele begroting op 31-12-12 WMO 4 e berap Bestuurlijke samenvatting Landelijke ontwikkelingen bij de overheid hebben in voor nogal wat wijzigingen, maar ook onzekerheid gezorgd. Zo werd besloten dat de overgang van Begeleiding naar

Nadere informatie

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. De raad van de gemeente Lemsterland; gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 6 december 2010; gelet op de artikelen 7, 8,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Begrotingswijziging 2015-I

Begrotingswijziging 2015-I Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1 Begroting... 4 1.1 Baten en lasten... 4 1.2 Toelichting op het overzicht van baten en lasten... 5 2 Inleiding... 6 3 Begroting per programma... 7 3.1.1 Participatie... 7

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000).

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000). Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 8.405 1.309 7.096 7.096 Uitkeringen Participatiewet 28.133 27.674 459-749 Bbz2004 99 46 53-13

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Participatieverordening gemeente Bergen 2014 De raad van de gemeente Bergen, gelezen het voorstel van Burgemeester en wethouders van 10 december 2013, gelezen het advies van de commissie Welzijn van 28

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010; CVDR Officiële uitgave van Eemsmond. Nr. CVDR63088_1 11 oktober 2016 Re-integratieverordening 2010 De raad van de gemeente Eemsmond; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Van Martin Heekelaar m.heekelaar@berenschot.nl 030-2916814 Datum 30 oktober 2012 Betreft

Van Martin Heekelaar m.heekelaar@berenschot.nl 030-2916814 Datum 30 oktober 2012 Betreft Van Martin Heekelaar m.heekelaar@berenschot.nl 030-2916814 Datum 30 oktober 2012 Betreft Financiële gevolgen Regeerakkoord i.v.m. gemeentelijke regelingen W&I Op 29 oktober presenteerden de VVD en de PvdA

Nadere informatie

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Aanleiding In de vergadering van de Commissie Welzijn op 24 januari 2012 heeft wethouder Litjens van de gemeenteraad de opdracht gekregen om een notitie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Onderwerp Datum 26 oktober 2012 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Venray 2013 Pagina 1 van 6 De raad van Venray, gelezen het advies van de Cliëntenraad WWB van 16 oktober 2012, gelezen

Nadere informatie

Begroting. realisatie 8.000 5.541 - 600 3.977 30.020 48.437 56.702 84.000 55.481 30.000 130.597 87.000 5.000 16.610 5.000 5.269

Begroting. realisatie 8.000 5.541 - 600 3.977 30.020 48.437 56.702 84.000 55.481 30.000 130.597 87.000 5.000 16.610 5.000 5.269 Bernisse Begroting Realisatie 21 Wet Werk en Bijstand reintegratie Uitstroompremie Keuringen Scholingskosten 8. 5.541 6 3.977 7.4 1.564 2 4.784 Dienstbetrekkingen 3.2 48.437 18.417 44.699 Loonkostensubsidie

Nadere informatie

Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2. Programma 2. Sociale Zaken

Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2. Programma 2. Sociale Zaken Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2 Programma 2 Sociale Zaken Programma 2: Sociale Zaken Maatsch. effecten Beleidsterreinen Beleidsdoelen Prestaties (wat willen we bereiken?) (wat gaan we doen?) Iedere

Nadere informatie

: Voorstel tot vaststelling van de Handhavingsverordening Participatiewet,

: Voorstel tot vaststelling van de Handhavingsverordening Participatiewet, Raadsbesluit Raadsvergadering d.d. : 20 oktober 2014 Besluit nummer Onderwerp IOAW en IOAZ : RB14.0119 : Voorstel tot vaststelling van de Handhavingsverordening Participatiewet, De raad van de gemeente

Nadere informatie

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle Presentatie & Wijzigingen Wwb Commissie Samenleving Brielle Inhoud Presentatie Doelen participatiewet Uitgangspunten participatiewet Samenwerking Consequenties invoering participatiewet Wijzigingen Wwb

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering 8.431 1.085 7.346 7.268 Participatiewet uitkeringen 29.433 30.433-1.000

Nadere informatie

Beleidsregels kostendelersnorm en verlaging bijstandsnorm 2015

Beleidsregels kostendelersnorm en verlaging bijstandsnorm 2015 Beleidsregels kostendelersnorm en verlaging bijstandsnorm 2015 Het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn; Gelet op artikel 22a, 27 en artikel 28 van de Participatiewet, artikel 5 van de

Nadere informatie

Ontwerpbegroting Vixia 2014

Ontwerpbegroting Vixia 2014 Ontwerpbegroting Vixia 2014 Gemeentebladnummer: 2013/30 2013/6568 Vergaderdatum: 27 juni 2013 Agendapunt: Portefeuillehouder Dhr. P. Hovens Steller M. Meurkens Aan de Raad Voorstel: 1. Kennisnemen van

Nadere informatie

Ter advisering aan de gemeenteraad voor de. commissievergadering van 14 juni 2017

Ter advisering aan de gemeenteraad voor de. commissievergadering van 14 juni 2017 Nummer Directie Dienst BD2017-007547 directie sb rve participatie Raadscommissie voor Werk, Participatie en Inkomen, Armoede, Coördinatie 3d, Economie, voor de commissievergadering van 14 juni 2017 Portefeuille

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 Raadsbesluit 4 december 2014 Naam opsteller M. Huberts Datum vaststelling 4 december 2014 Afdeling Dienstverlening Vastgesteld

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Tynaarlo? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.687 132 1.555 1.466 Participatiewet uitkeringen 6.665 6.656 10-320 Bbz2004

Nadere informatie

Ferm Werk - overzicht van baten en lasten gewijzigde begroting 2015 bedragen x 1.000

Ferm Werk - overzicht van baten en lasten gewijzigde begroting 2015 bedragen x 1.000 Ferm Werk - overzicht van baten en lasten gewijzigde begroting 2015 bedragen x 1.000 2015 verschil 2015 2014 Baten Programma Wsw 10.382-172 10.554 10.534 Programma Bijstandverlening 17.994 688 17.306 18.521

Nadere informatie

RE-INTEGRATIEVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ 2012

RE-INTEGRATIEVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ 2012 RE-INTEGRATIEVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ 2012 Verordening, vastgesteld bij Raadsbesluit van 29 maart 2012, nummer R2012.0012 A, gepubliceerd 18 april 2012, in werking getreden met ingang van 19 april

Nadere informatie

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15 ISWI Bestuursrapportage Jaarprognose 2015 10-07-15 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inkomensvoorzieningen (BUIG)... 4 2. Aantal uitkeringsgerechtigden... 5 3. Preventiequote... 6 4. Bijstandsbesluit zelfstandigen...

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2018 van Werkplein Fivelingo.

Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2018 van Werkplein Fivelingo. Raadsvergadering 24 juni 2019 Nr.: 10/14 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2018 van Werkplein Fivelingo. Portefeuillehouder: Wethouder B. Schollema. Ter inzage liggende stukken:

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen

Agenda. 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen Presentatie Uitvoering taken Sociaal domein Onderwerpen 1. Vaststelling verordeningen,

Nadere informatie

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1...5 1.2 Toelichting op de begroting 2015...6 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1...9 2.2 Toelichting op de

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting - Bedrijfsvoering 7.975 631 7.344 7.136 208 Participatiewet uitkeringen 29.409 30.690-1.281-2.998

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum Raadsvoorstel Datum 10 december 2014 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Hans Verbraak Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

Bijlage 9: Advies cliëntenraad Roerdalen en reactie college Bijlage(n) ter inzage: N.v.t.

Bijlage 9: Advies cliëntenraad Roerdalen en reactie college Bijlage(n) ter inzage: N.v.t. Raadsvoorstel Onderwerp: Verordeningen Participatiewet 2015 Indiener agendapunt: College van Burgemeester en wethouders Roerdalen Portefeuillehouder: J.G.A.M. den Teuling Gevraagd besluit: 1. De bijgevoegde

Nadere informatie

gelezen ons besluit dd. 28 april 2009 betreffende het reïntegratiebeleid in het kader van de wet werk en bijstand, ioaw en ioaz,

gelezen ons besluit dd. 28 april 2009 betreffende het reïntegratiebeleid in het kader van de wet werk en bijstand, ioaw en ioaz, Beleidsregels reïntegratie Wwb gemeente Tiel 2009 Het college van burgemeester en wethouders van Tiel, gelet op de artikelen 7 en 8 en 10 tweede lid van de Wet werk en bijstand, de artikelen 34, 35 en

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 25 oktober 2016

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 25 oktober 2016 No.: Portefeuillehouder: Wethouder F.J.A. Hommel Afdeling: Samenleving Behandelaar: C.L. Aarnoudse De raad van de gemeente Tholen Tholen, 25 oktober 2016 Onderwerp: Voorstel om uw opvattingen kenbaar te

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR80772_3. Participatieverordening Hoofdstuk 1 ALGEMENE BEPALINGEN

CVDR. Nr. CVDR80772_3. Participatieverordening Hoofdstuk 1 ALGEMENE BEPALINGEN CVDR Officiële uitgave van Ooststellingwerf. Nr. CVDR80772_3 12 juni 2018 Participatieverordening 2010 De raad van de gemeente Ooststellingwerf;nr. B.4gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Haarlemmerliede en Spaarnwoude (II) De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 ================================================================================== De raad van de gemeente (naam gemeente) ; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Verordening Individuele Inkomenstoeslag gemeente Den Haag 2015

Verordening Individuele Inkomenstoeslag gemeente Den Haag 2015 Verordening Individuele Inkomenstoeslag gemeente Den Haag 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente 's-gravenhage Officiële naam regeling Verordening Individuele

Nadere informatie

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2009

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2009 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2009 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heemskerk Officiële naam regeling Re-integratieverordening Wet werk en

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag gemeente Haarlem.

vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag gemeente Haarlem. Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Haarlem (versie 28-08-2014) De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 -1.833.52 REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet : de WWB b. WWB:

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken [ ]Openbaar -- [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken [ ]Openbaar -- [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Buigbudget 2016 en 2017 1- Notagegevens Notanummer 2016-001703 Datum 06-10-2016 Programma: 07 Inkomens-voorziening en arbeidsmarkt Portefeuillehouder Weth.

Nadere informatie

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 2

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 2 03-Intern - 8200 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 2 03-Intern - 8200 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 2 van 2 Premie verordening Gemeente Culemborg Stadswinkel Afdeling Werk en inkomen 2010 De raad

Nadere informatie

Toelichting. Bestuurlijke boete

Toelichting. Bestuurlijke boete Registratienummer BSW/ 2016.256 RIS295785 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Verordening maatregelen, fraude en verrekenen bestuurlijke boete inkomensvoorzieningen

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017,

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, Verordening Individuele inkomenstoeslag ISD BOL 2018 De raad van de gemeente Landgraaf; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, met overneming van de daarin vermelde motieven;

Nadere informatie

ARTIKEL I: WIJZIGINGEN

ARTIKEL I: WIJZIGINGEN De raad van de gemeente Renkum; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 januari 2015; Gezien het advies van de Commissie Inwoners van 9 februari 2015; Gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

Factsheet Miljoenennota 2017

Factsheet Miljoenennota 2017 Macrobudget BUIG IOAW en Bbz Volumeontwikkeling Colofon Gevolgen voor Macrobudget Participatiewetuitkering Op Prinsjesdag, 20 september 2016, maakte het kabinet de plannen voor de komende jaren bekend.

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR Betreft Vergaderdatum Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR 28-mei-2015 Gemeenteblad 2015 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: 1. Kennisnemen van de definitief

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TEGEMOETKOMING KINDEROPVANGTOESLAG DEURNE 2015. Gelet op artikel 1.13 Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (WK)

BELEIDSREGELS TEGEMOETKOMING KINDEROPVANGTOESLAG DEURNE 2015. Gelet op artikel 1.13 Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (WK) Gemeenteblad nr. 182, 18 december 2014 BELEIDSREGELS TEGEMOETKOMING KINDEROPVANGTOESLAG DEURNE 2015 Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 1.13 Wet kinderopvang en kwaliteitseisen

Nadere informatie

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 2012;

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 2012; RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Hilversum, Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 2012; Gelet op: - artikel 147 van de Gemeentewet en; - artikel 36 en artikel 8, eerste

Nadere informatie

Datum: 3 november 2014 Portefeuillehouder: M. Klein

Datum: 3 november 2014 Portefeuillehouder: M. Klein Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-089 Registratiekenmerk: Onderwerp: Raadsvoorstel Verordening Individuele inkomenstoeslag Participatiewet Korte inhoud: Op dit moment heeft degene die langdurig een laag

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 CVDR Officiële uitgave van Lingewaard. Nr. CVDR365829_1 26 juni 2018 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 14RDS00157 De raad van de gemeente Lingewaard; gelezen

Nadere informatie

Datum vergadering: Nota openbaar: Ja

Datum vergadering: Nota openbaar: Ja Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT01753 Datum vergadering: Nota openbaar: Ja 2? MEI 20Í4 Onderwerp: Planning aanpassing minimabeleid Advies:» Kennisnemen van deze nota» Instemmen met de

Nadere informatie

Jaarcijfers Wet Werk & Bijstand Wet Maatschappelijke Ondersteuning Inkomensondersteuning

Jaarcijfers Wet Werk & Bijstand Wet Maatschappelijke Ondersteuning Inkomensondersteuning Jaarcijfers Wet Werk & Bijstand Wet Maatschappelijke Ondersteuning Inkomensondersteuning Omvang WWB-bestand WWB per begin v.d. maand Instroom Uitstroom WWB eind v.d. maand WWB-bestand incl. IOAW, IOAZ

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2015

Bestuursrapportage 2015 Bestuursrapportage 2015 Programma (bedragen in ) Omschrijving 2015 Structureel 2016 Structureel 2017 Structureel 2018 Structureel 2019 Structureel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Nummer : 10-01.2015 Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Uithuizen, 18 december 2014. AAN DE RAAD.

Nadere informatie

*Z C* Beslispunten 1. Aan u wordt voorgesteld de Reintegratieverordening Goeree-Overflakkee met ingang van 1 januari 2013 vast te stellen.

*Z C* Beslispunten 1. Aan u wordt voorgesteld de Reintegratieverordening Goeree-Overflakkee met ingang van 1 januari 2013 vast te stellen. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z010136663C* Registratienummer : Z -13-03423/417 Agendanummer : Portefeuillehouder :Ter behandeling bij Raadsvergadering : 21 maart opsteller

Nadere informatie

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE BOB 14/006 Aan de raad, BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Voorgeschiedenis / aanleiding Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen.

Nadere informatie

Handhavingsverordening PARTICIPATIEWET, IOAW, IOAZ en Bbz gemeente Groesbeek gemeente Groesbeek 2015

Handhavingsverordening PARTICIPATIEWET, IOAW, IOAZ en Bbz gemeente Groesbeek gemeente Groesbeek 2015 Handhavingsverordening PARTICIPATIEWET, IOAW, IOAZ en Bbz gemeente Groesbeek 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door

Nadere informatie

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving;

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; No. 19. De raad van de gemeente Vlagtwedde; op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; overwegende dat het noodzakelijk is op grond

Nadere informatie

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d.

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. Aan de gemeenteraad T Agendapunt: Agen< 5.1/06072011] Docut imentnr.: RV11.0239 Be: Roden, 29 juni 2011 Onderwerp Programmabegroting ISD Noordenkwartier

Nadere informatie

Beleidsregels Reïntegratie WWB. Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008

Beleidsregels Reïntegratie WWB. Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008 Beleidsregels Reïntegratie WWB Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008 Beleidsregels Reïntegratie WWB van de gemeente Hulst Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD 2004 nr. 150

GEMEENTEBLAD 2004 nr. 150 GEMEENTEBLAD 2004 nr. 150 De raad van de gemeente Maassluis; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 augustus 2004, bijlagennummer I ; gelet op artikel 149, eerste lid van de Gemeentewet,

Nadere informatie

Bijlage 2: Begrotingswijziging

Bijlage 2: Begrotingswijziging Bijlage 2: Begrotingswijziging Inkomen Realisatie INKOMEN Primitieve Voordeel/nadeel VJN NJN Bijdrage gemeenten 5.544.945 5.723.105 5.770.412 47.307 Uitgaven 5.544.945 5.723.105 5.770.412-47.307 apparaatskosten

Nadere informatie

VERORDENING. vaststelling Verordening Maatschappelijke Participatie van kinderen Wet werk en bijstand De raad van de gemeente Terneuzen;

VERORDENING. vaststelling Verordening Maatschappelijke Participatie van kinderen Wet werk en bijstand De raad van de gemeente Terneuzen; Lijst agendapunten nummer: Kenmerk: 32320 Afdeling: Samenleving VERORDENING 7b Datum: 15 december 2011 Onderwerp: vaststelling Verordening Maatschappelijke Participatie van kinderen Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2015 RA15.0005 B 1 15/123 Onderwerp: Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid Portefeuillehouder: B. Arends Afdeling : Participatie

Nadere informatie

Vrijlating inkomsten uit arbeid en vrijlating kostenvergoeding vrijwilligerswerk Participatiewet, IOAW en IOAZ

Vrijlating inkomsten uit arbeid en vrijlating kostenvergoeding vrijwilligerswerk Participatiewet, IOAW en IOAZ Vrijlating inkomsten uit arbeid en vrijlating kostenvergoeding vrijwilligerswerk Participatiewet, IOAW en IOAZ Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal. gelet op de artikelen: 4:81 Algemene

Nadere informatie

Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 6 juni 2017 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 648);

Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 6 juni 2017 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 648); GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 131316 27 juli 2017 Intrekken van de Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Amsterdam en vaststellen van de Verordening individuele

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek van.;

Gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek van.; De raad van de gemeente.; Gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek van.; Gelet op de Gemeenschappelijke Regeling van de Intergemeentelijke Sociale

Nadere informatie

Wijziging Wet werk en bijstand en samenvoeging WIJ. Corina Garcia Consulent Werk, inkomen en zorg

Wijziging Wet werk en bijstand en samenvoeging WIJ. Corina Garcia Consulent Werk, inkomen en zorg Wijziging Wet werk en bijstand en samenvoeging WIJ Corina Garcia Consulent Werk, inkomen en zorg WELKOM AGENDA Uitgangspunten van de wijzigingen Meest ingrijpende wijzigingen IOAW Wijzigingen voor gemeente

Nadere informatie

M oerdijk. qemeenre. Van Aan RAADSINFORMATIEBRIEF. Onderwerp : Jaarstukken 2015 Werkplein Hart van West-Brabant

M oerdijk. qemeenre. Van Aan RAADSINFORMATIEBRIEF. Onderwerp : Jaarstukken 2015 Werkplein Hart van West-Brabant qemeenre M oerdijk RAADSINFORMATIEBRIEF Van Aan : College van burgemeester en wethouders : de leden van de gemeenteraad Onderwerp : Jaarstukken 2015 Werkplein Hart van West-Brabant Nummer griffie Zaaknummer

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Buren

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Buren GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Buren. Nr. 75332 16 december 2014 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Buren Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Alle begrippen die

Nadere informatie

GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B030 BELEIDSREGELS ONTHEFFING ARBEIDSPLICHT

GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B030 BELEIDSREGELS ONTHEFFING ARBEIDSPLICHT Jaar: 2010 Nummer: 116 Besluit: B&W 21 december 2010 Gemeenteblad GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B030 BELEIDSREGELS ONTHEFFING ARBEIDSPLICHT Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op

Nadere informatie

gelet op artikel 108, tweede lid jo. artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet, Verordening individuele studietoeslag gemeente Heerenveen 2015

gelet op artikel 108, tweede lid jo. artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet, Verordening individuele studietoeslag gemeente Heerenveen 2015 De raad van de gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van (datum); gelet op artikel 108, tweede lid jo. artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet, gelet op artikel 8,

Nadere informatie

De Verordening tegenprestatie Participatiewet IOAW en IOAZ Waddinxveen 2015.;

De Verordening tegenprestatie Participatiewet IOAW en IOAZ Waddinxveen 2015.; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Waddinxveen. Nr. 81579 24 december 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Waddinxveen 2015 De raad van de gemeente Waddinxveen gelezen

Nadere informatie

Afdeling Sociale Zaken

Afdeling Sociale Zaken Afdeling Sociale Zaken Doelstelling en Visie Onze doelstelling is dat we op klantgerichte en kostenbewuste wijze onze inwoners ondersteunen, zodat deze zolang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.

Nadere informatie

Gemeente Heerlen - Beleidsregel Tegenprestatie naar vermogen 2015

Gemeente Heerlen - Beleidsregel Tegenprestatie naar vermogen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerlen. Nr. 67375 23 juli 2015 Gemeente Heerlen - Beleidsregel Tegenprestatie naar vermogen 2015 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Alle begrippen die in deze

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Neerijnen

Raadsvoorstel. Neerijnen Raadsvoorstel Aan : Gemeenteraad Datum vergadering : 18 december 2014 Agenda nummer : 2014-09-18276 Portefeuillehouder : Wethouder Krook Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Zaak- / Docnummer : 14-18276-3934

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 29 mei 2018 Zaaknummer: 476979 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 10-09-2013 Onderwerp: Verlenging tijdelijke dienstverbanden SW NoordWestGroep Conceptbesluit: Samenvatting: NoordWestGroep toestemming

Nadere informatie

Verordening. Verordening individuele inkomenstoeslag 2015

Verordening. Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Verordening Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Artikel 1 Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder: a. Inkomen: totaal van inkomen, bedoeld in artikel 32 van de Participatiewet en de

Nadere informatie

2. Bijgaande begrotingswijziging vast te stellen.

2. Bijgaande begrotingswijziging vast te stellen. Agendapunt : 7. Voorstelnummer : 05-029 Raadsvergadering : 12 mei 2011 Naam opsteller : Laureen Hulskamp Informatie op te vragen bij : tst.: 170 Portefeuillehouders : Alwin Hietbrink Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening CVDR Officiële uitgave van Maassluis. Nr. CVDR613378_1 18 oktober 2018 Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR26528_1. Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere

CVDR. Nr. CVDR26528_1. Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere CVDR Officiële uitgave van Almere. Nr. CVDR26528_1 12 december 2017 Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere Burgemeester en wethouders van Almere; Gelet op het bepaalde in artikel 8 van de Re-integratieverordening

Nadere informatie

Publicatie datum: Factsheet Miljoenennota 2018

Publicatie datum: Factsheet Miljoenennota 2018 Publicatie datum: 20-09-2017 Factsheet Miljoenennota 2018 Macrobudget BUIG IOAW en Bbz Volumeontwikkeling Colofon Gevolgen voor macrobudget Participatiewet Factsheet Miljoenennota 2018 Op Prinsjesdag,

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Beuningen 2015.

besluit vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Beuningen 2015. GEMEENTE... v.- '^ļt~- LEUNINGEN Onderwerp Registratienummer Registratiecode Auteur Status Verordening Individuele studietoeslag Participatiewet Beuningen 2015 atl4003477 IIIIIIIIIIIIIIIIIUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Nadere informatie

VERORDENING HANDHAVING WWB, Bbz, IOAW, IOAZ GEMEENTE BUREN

VERORDENING HANDHAVING WWB, Bbz, IOAW, IOAZ GEMEENTE BUREN VERORDENING HANDHAVING WWB, Bbz, IOAW, IOAZ GEMEENTE BUREN De raad van de gemeente Buren, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 mei 2012, gelet op artikel 8a van de

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4 Voor raadsvergadering d.d.: 13-01-2015 Agendapunt: 7 Onderwerp:

Nadere informatie

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden.

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden. Vergadering: 21 5 2013 Agendanummer: 7 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L.W.Top, 0595 447716 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. L.W.Top) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie