1. Opdracht. 1.1 Achtergrond. EUREGIO Postbus GA Enschede

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Opdracht. 1.1 Achtergrond. EUREGIO Postbus GA Enschede"

Transcriptie

1 EUREGIO Postbus GA Enschede Gronau, 23 februari 2018 Openbare aanbesteding Onderzoek naar de bereikbaarheid van het EUREGIO-gebied via de lucht 1. Opdracht Het Nederlands-Duitse openbaar lichaam EUREGIO besteedt een externe opdracht aan voor de uitvoering van een onderzoek naar de bereikbaarheid van het EUREGIO-gebied via de lucht. Het onderzoek resulteert in een uit drie elementen bestaande eindrapportage met: een analyse van de op het luchtverkeer betrekkingen hebbende mobiliteitsvraag in de EUREGIO, een analyse van de status quo van de bereikbaarheid van de voor de EUREGIO relevante burgerluchthavens door de lucht en over land, een scenarioanalyse over de vraag hoe de bereikbaarheidskwaliteiten zich kunnen ontwikkelen, afhankelijk van diverse randvoorwaarden. Hieronder volgt detailinformatie over de achtergronden, de precieze opdrachtomschrijving, de voorwaarden, de eisen en selectiecriteria, het proces en de contactgegevens. Aanbieders worden hiermee uitgenodigd bij de opdrachtgever uiterlijk 3 april 2018 een offerte in het kader van deze aanbesteding in te dienen, daarbij rekening houdende met alle eisen. 1.1 Achtergrond In het kader van het INTERREG-project Bereikbaarheid via lucht geven de projectpartners opdracht een onderzoek uit te voeren dat drie verschillende vraagstellingen omvat. Deze vraagstellingen vinden hun weerslag in drie werkpakketten zoals weergegeven in de opdrachtbeschrijving (paragraaf 1.2): Werkpakket A) omvat het in kaart brengen en analyseren van de bij het bedrijfsleven en de bevolking levende, op het luchtverkeer betrekking hebbende mobiliteitsvraag in de EUREGIO. Werkpakket B) omvat een analyse van de status quo van de bereikbaarheid van de voor het EUREGIO-gebied relevante burgerluchthavens door de lucht en over land (Input uit werkpakket A). Werkpakket C) omvat de uitwerking en analyse van mogelijke scenario s voor de ontwikkeling van de bereikbaarheid van de voor de EUREGIO relevante burgerluchthavens door de lucht en over land (Input uit de werkpakketten A en B). Steeds dient personenvervoer (privé- en zakelijk verkeer) centraal te staan; goederenvervoer valt niet onder het onderzoek.

2 De opdracht voor de uitvoering van het onderzoek, dat alle drie werkpakketten omvat, zal aan één aanbieder worden verleend. Indien een aanbieder uitsluitend offertes voor afzonderlijke werkpakketten afgeeft, behoudt de opdrachtgever zich het recht voor deze aanbieder van de verdere procedure uit te sluiten. Het staat de aanbieders vrij ter waarborging van een kwalitatief hoogwaardige uitvoering van alle drie werkpakketten met subopdrachtnemers samen te werken. Dit dient in de offerte dan duidelijk kenbaar te worden gemaakt. Dit onderzoek betekent voor de EUREGIO een investering in de toekomst. Vanwege de voortschrijdende globalisering en de groeiende mobiliteitsvraag van de bevolking ontwikkelt de internationale bereikbaarheid zich steeds meer tot een essentiële vestigingsfactor voor ondernemingen en tot een wezenlijk criterium voor de bepaling van de attractiviteit van de grensregio als woon- en leeflocatie. Er ontbreken echter nog actuele en volledige (grensoverschrijdende) data over de op het luchtverkeer betrekking hebbende mobiliteitsvraag en over de kwaliteit van de bereikbaarheid. Doel van het project is daarom (grensoverschrijdende) ontwikkelingspotenties te identificeren en daaruit handelingsstrategieën ter verbetering van de bereikbaarheid via de lucht af te leiden. De organisaties die aan het project deelnemen willen zich op basis van het onderzoek positioneren en in staat worden gesteld een oordeel te geven over de betekenis van de voor het luchtverkeer relevante locaties voor de diverse deelregio s van het EUREGIO-gebied. Beoogd wordt via dit onderzoek een regionaal proces op gang te brengen om de bereikbaarheid, de kwaliteit als vestigingslocatie en de grensoverschrijdende afstemming tussen de betrokken partners te versterken. Projectpartners NL: provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel; inclusief de regio s Achterhoek en Twente; gemeente Coevorden DE: Landkreise Emsland, Grafschaft Bentheim, Osnabrück; Kreise Borken, Coesfeld, Steinfurt, Warendorf; kreisfreie Städte Münster en Osnabrück 1.2 Opdrachtbeschrijving Werkpakket A) Mobiliteitsvraag In dit deel van het onderzoek dient de op het luchtverkeer betrekking hebbende mobiliteitsvraag bij de inwoners en de ondernemingen in de EUREGIO te worden vastgesteld. Werkpakket A) vormt hiermee de grondslag voor de volgende stappen in het onderzoek. De inventarisatie en analyse van de mobiliteitsvraag zullen in nauw overleg met de opdrachtgever worden ontwikkeld en uitgevoerd. Doel: Opstellen van een eindrapportage (als een van de drie onderdelen van het gehele onderzoek) van de op het luchtverkeer betrekking hebbende mobiliteitsvraag bij de inwoners en de ondernemingen in het EUREGIO-gebied. Op basis van de evaluatie moeten conclusies kunnen worden getrokken op NUTS 3-niveau.

3 Inhoud: Ontwikkeling van een onderzoeksmethodiek, die voldoet aan wetenschappelijke kwaliteitscriteria (objectiviteit, betrouwbaarheid, validiteit), om de op het luchtverkeer betrekking hebbende mobiliteitsvraag in het EUREGIO-gebied representatief in kaart te brengen. De opdrachtgever hecht bijzonder veel belang aan de statistische zeggingskracht van de onderzoeksresultaten. (Opmerking: Al uit de offerte dient duidelijk te blijken hoe de gegevens worden verzameld en hoe representatieve en gefundeerde bevindingen resp. een hoge significantie worden gewaarborgd.) Opstellen van een met de opdrachtgever afgestemde vragenlijst ten behoeve van de uitvoering van een op de ontwikkelde methodiek baserende enquête onder huishoudens en ondernemingen. De steekproefgrootte dient het mogelijk te maken uitspraken te doen over de afzonderlijke deelregio s (= minimaal NUTS 3). Afwijkingen van dit schaalniveau moeten worden verklaard, uitgangspunt is altijd de statistische significantie. (Opmerking: Al uit de offerte dient duidelijk te blijken op welk schaalniveau (grootte van de gebiedseenheden) de gegevens kunnen worden geëvalueerd.) In kaart brengen en analyseren van de op het luchtverkeer betrekking hebbende behoeftestructuren c.q. mobiliteitsvraag in het EUREGIO-gebied, in het bijzonder ter beantwoording van de volgende vragen: o Van welke luchthavens wordt gebruik gemaakt en waarom? (relevante luchthavens) Keuze van het vervoermiddel om de luchthaven te bereiken Redenen waarom voor de betreffende luchthaven wordt gekozen o Naar welke bestemmingen bestaat vraag? (relevante vliegbestemmingen) Actuele bestemmingen en potentieel gewenste bestemmingen o Wie vliegen er? (demografische parameters doelgroep) o Wanneer en met welke frequentie wordt gevlogen? (tijdgerelateerde parameters) o Voor welke prijs wordt gevlogen? (bereidheid tot investering in geld en tijd) o Waarom wordt (niet) gevlogen? (beslisgrondslag) Redenen voor de keuze van het vervoermiddel voor de reis Beoordeling van de voor de EUREGIO bijzonder relevante luchthavens, de bestemmingen/wereldeconomieën en de toekomstige behoeftestructuren op basis van de enquête. Opstellen van een samenvattend overzicht van de voor reizigers (privé en zakelijk) belangrijke factoren betreffende het luchtverkeer. Vorm: Eigen inventarisatie (enquête onder huishoudens en ondernemingen). Gegevens van eerdere enquêtes moeten zoveel mogelijk worden gebruikt, dubbele enquêtering dient te worden vermeden. Verzamelen en verwerken van gegevens uit al bestaand onderzoek, beschikbare databanken en andere informatiebronnen.

4 Na afronding van onderzoek aanbieding van alle verzamelde gegevens aan de opdrachtgever voor eventuele verdere bewerking. Wijze van presentatie: Inhoudelijk aansprekende (carto)grafische en tabellarische weergave van de onderzoeksresultaten incl. tekstuele toelichting, analyse en evaluatie. Werkpakket B) analyse van de status quo Voortbouwend op de eerder uitgevoerde analyse van de mobiliteitsvraag (werkpakket A) dient in dit werkpakket de actuele bereikbaarheidskwaliteit van het EUREGIO-gebied via de voor de regio relevante luchthavens te worden belicht. De analyse van de status quo dient in nauw overleg met de opdrachtgever te worden ontwikkeld en uitgevoerd. Doel: Opstellen van een eindrapportage (als een van de drie onderdelen van het gehele onderzoek) over de status quo van de bereikbaarheid van het EUREGIO-gebied via de lucht. Inhoud: Weergave van alle in het EUREGIO-gebied en de aangrenzende regio s liggende luchthavenlocaties (incl. kerncijfers). Analyse van de status quo van de bereikbaarheid van de voor het EUREGIO-gebied relevante luchthavens over land; dit betreft in het bijzonder: o Uitwerking van een grensoverschrijdend euregionaal reistijdmodel ter analyse van de bereikbaarheid over land van de voor het EUREGIO-gebied relevante luchthavens. o Analyse van de reistijden (isochronenkaart o.i.d.) vanuit de diverse deelregio s naar de relevante luchthavens (uitgaande van uiteenlopende vervoersmiddelen). o Analyse van de mobiliteitshindernissen van de voor de regio relevante luchthavens (bijv. kosten, noodzaak tot overstappen etc.). o Analyse van de kwaliteit van de bereikbaarheid over land van de afzonderlijke relevante luchthavens (over de weg en per spoor) en van de potentiële vraag vanuit het EUREGIO-gebied. Analyse van de status quo van de bereikbaarheid van de voor het EUREGIO-gebied relevante luchthavens via de lucht; dit betreft in het bijzonder: o Analyse van de op dit moment bereikbare bestemmingen/wereldeconomieën via de voor de regio relevante luchthavens. o Analyse van de op dit moment bereikbare bestemmingen/wereldeconomieën binnen vooraf bepaalde vliegtijden. o Beoordeling van de kwaliteit van het aanbod aan vliegverbindingen (aantal bestemmingen, vluchtfrequenties, vluchtprijzen) vanaf de relevante luchthavens.

5 Analyse en beoordeling van de bestaande tekortkomingen / lacunes in het aanbod door een vergelijking tussen de mobiliteitsvraag (werkpakket A) en de actuele kwaliteit van de bereikbaarheid over land en via de lucht van de relevante luchthavens. Analyse, vergelijking en beoordeling van de bereikbaarheidshindernissen (gegeneraliseerde kosten), gespecifieerd naar relevante luchthavens en bestemmingen. Formulering van uit de onderzoeksresultaten afgeleide aanbevelingen voor concrete maatregelen (= een onderbouwde en begrijpelijke lijst van voorgestelde maatregelen die voor de projectpartners (overheidsinstellingen) realistisch uitvoerbaar zijn of waarvan de uitvoering ten minste door de projectpartners kan worden beïnvloed en waarvan de uitvoering de status quo van de toegankelijkheid via de lucht kan verbeteren). Vorm: Eigen inventarisatie, calculatie, simulatie, modellering. Verzameling en verwerking van bestaande onderzoeksresultaten en gegevens uit beschikbare databanken en andere informatiebronnen. Wijze van presentatie: Inhoudelijk aansprekende (carto)grafische en tabellarische weergave van de onderzoeksresultaten incl. tekstuele toelichting, analyse en evaluatie. Werkpakket C) Analyse van de scenario s Voortbouwend op de eerder uitgevoerde analyse van de status quo (werkpakket B) dient in dit deel van het onderzoek de mogelijke toekomstige bereikbaarheidskwaliteit van het EUREGIO-gebied van de voor de regio relevante luchthavens te worden belicht. De scenario s dienen in nauw overleg met de opdrachtgever te worden ontwikkeld. Doel: Opstellen van een eindrapportage (als een van de drie onderdelen van het gehele onderzoek) over de toekomstige bereikbaarheid van het EUREGIO-gebied via de lucht. Inhoud: Weergave van de bestaande plannen ter verbetering van de bereikbaarheid van de voor het EUREGIO-gebied relevante luchthavens over land en belichten van de huidige tendensen in het luchtverkeer. Voorbereiding en realisatie van een workshop in overleg met de opdrachtgever (gepland voor najaar 2018). Tijdens deze workshop moeten de tussenresultaten worden gepresenteerd en samen met de projectgroep de scenario s (tijdperspectief: ~ jaar 2035) voor de ontwikkeling van de bereikbaarheidskwaliteit van de relevante luchthavenlocaties worden ontwikkeld. De gezamenlijk ontwikkeld scenario s zijn in het bijzonder bedoeld om de regio te helpen o voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen, o mogelijke maatregelen op hun verwachte effecten te kunnen beoordelen.

6 De scenario s dienen in het bijzonder realistische gebiedsgerichte maatregelen en mogelijkheden te omvatten (micro- en mesoniveau), rekening houdende met globale trends en ontwikkelingen (macroniveau). Beoordeling van de (maatschappelijke en) economische effecten van de diverse scenario s voor het EUREGIO-gebied. Formulering van uit de resultaten van de analyse van de scenario s afgeleide aanbevelingen voor concrete maatregelen (= onderbouwde en begrijpelijke mogelijkheden voor concrete actie waarvan de verwezenlijking voor de projectpartners (overheidsinstellingen) haalbaar is, of die in ieder geval door de projectpartners kunnen worden beïnvloed en waarvan de uitvoering, ook in de toekomst, een hoge mate van toegankelijkheid via de lucht kan garanderen). Vorm: Verzameling en verwerking van bestaande macroscenario s die het luchtverkeer betreffen en van gegevens uit andere informatiebronnen als achtergrondinformatie / vertrekpunt voor regionale scenario s. Eigen calculatie, simulatie, modellering. Realisatie van een workshop. Wijze van presentatie: Inhoudelijk aansprekende (carto)grafische en tabellarische weergave van de onderzoeksresultaten incl. tekstuele toelichting, analyse en evaluatie. Daarnaast wordt verwacht dat in de onderzoeksfase regelmatig bijeenkomsten in de kantoren van de opdrachtgever zullen plaatsvinden om de inhoud van het onderzoek te bespreken of om, afhankelijk van de tot dan toe beschikbare tussentijdse resultaten, de volgende stappen aan te kunnen passen. Dit omvat ook een tussentijdse presentatie inclusief een workshop (in werkpakket C), de presentatie van een 95%-versie en deelname aan / ondersteuning bij een afsluitende conferentie. De tijdsplanning in paragraaf 2.1 dient hierbij ter oriëntatie. 1.3 Eisen Vanwege het bijzondere karakter van de opdracht stelt de EUREGIO bepaalde eisen aan potentiële opdrachtnemers. Als voorwaarde geldt dat de opdrachtnemer aantoonbaar over ervaring met de beschreven thematiek en toegepaste methodiek bezit, bijvoorbeeld door vergelijkbare projecten c.q. vergelijkbaar onderzoek. De kwalificaties van de in te zetten medewerker(s) dienen te worden vermeld. Bovendien moet de opdrachtnemer bereid zijn intensief recherche te plegen, ook ter plaatse en in gesprekken met stakeholders, organisaties en branchevertegenwoordigers. Naast eigen gegevensonderzoek, eigen berekeningen en modelleringen dienen de resultaten van bestaande studies (Duits, Nederlands, Europees, wereldwijd) als grondslag(en) van het onderzoek te worden gebruikt. Deze resultaten

7 dienen mede door middel van eigen recherche te worden verzameld en te worden aangevuld met gegevens die door de opdrachtgever c.q. andere projectpartners worden verstrekt. Omdat het onderzoek gericht is op de Nederlands-Duitse grensregio geldt als voorwaarde dat de opdrachtnemer over expertise in deze sector voor beide landen (Nederland en Duitsland) beschikt. Mocht dit bij de opdrachtnemer niet het geval zijn, dan wordt verwacht dat de opdrachtnemer samenwerkt met een subopdrachtnemer in het betreffende andere land. 1.4 Opleveringsdatum Onmiddellijk na de opdrachtverlening moet met het onderzoek worden gestart. Een eerste versie van het op te stellen onderzoeksrapport dient einde januari 2019 beschikbaar te zijn. De opdrachtnemer dient deze eerste versie in de projectgroep te presenteren. Het definitieve onderzoeksrapport dient einde februari 2019 te zijn voltooid en aan de opdrachtnemer beschikbaar te zijn gesteld. Een tussentijdse presentatie (incl. workshop ten behoeve van de uitwerking van de scenario s) aan de opdrachtgever en een presentatie, te houden in het voorjaar van 2019 en vervolgens in de zomer 2019 in het kader van een afsluitende conferentie, dienen deel van de offerte uit te maken. Het eindrapport moet in het Duits of het Nederlands worden aangeleverd, in een formaat dat de vertaling toelaat.

8 2. Proces 2.1 Tijdschema Publicatie van de aanbesteding Aanbesteding Onderzoek , uur Deadline voor het indienen van vragen , uur Deadline voor het beantwoorden van vragen , uur Deadline voor het indienen van offertes Wk Beoordeling van de offertes Presentatie van geselecteerde offertes ter plaatse bij de opdrachtgever Gunning van de opdracht Wk 17 / 2018 Startgesprek opdrachtnemer + opdrachtgever Wk 20 / e voortgangsgesprek opdrachtnemer + opdrachtgever Wk 28 / e voortgangsgesprek opdrachtnemer + opdrachtgever Wk 44 / 2018 Tussenpresentatie en workshop uitwerking scenario s Wk 50 / e voortgangsgesprek opdrachtnemer + opdrachtgever Wk 04 / 2019 Presentatie 95%-versie Wk 07 / e voortgangsgesprek opdrachtnemer + opdrachtgever uiterlijk Overhandiging van het eindrapport aan opdrachtgever Zomer 2019 Afsluitende conferentie In het kader van de aanbestedingsprocedure zullen geselecteerde aanbieders een uitnodiging ontvangen hun offerte toe te lichten voordat de opdracht wordt gegund. Na de gunning van het contract en tijdens de onderzoeksfase vinden regelmatig voortgangsgesprekken plaats bij de opdrachtgever. De opdrachtgever verwacht ook van de opdrachtnemer dat hij intensieve medewerking verleent aan een workshop om gezamenlijk de scenario's te ontwikkelen die in de scenario-analyse worden beoogd (zie werkpakket C). Het eindrapport wordt tijdens de afsluitende conferentie door de opdrachtnemer gepresenteerd. 2.2 Offerte De offerte in het kader van deze aanbesteding kan digitaal (per / pdf-bijlage) of per post bij de opdrachtgever worden ingediend. Offertes worden in ontvangst genomen tot uiterlijk 3 april 2018, uur via het adres angebot_offerte@euregio.eu of per post (EUREGIO, t.a.v. Malte Konrad, Postbus 6008, 7503 GA Enschede). Later ingediende offertes worden niet in behandeling genomen. Eventuele transmissiefouten bij indiening hebben geen invloed op het sluitingstijdstip. De offerte dient bindend, met een minimale geldigheidsduur van 30 dagen na sluitingsdatum (3 april 2018), en onvoorwaardelijk te worden ingediend. Geselecteerde bieders worden uitgenodigd hun offerte toe te lichten tijdens een bijeenkomst op 13 april 2018.

9 2.3 Verzoeken om informatie Verzoeken om informatie met betrekking tot inhoud, procedure of technische details van deze aanbesteding kunnen uiterlijk tot 13 maart 2018, uur, per worden gericht aan De antwoorden op alle vóór dat tijdstip gestelde vragen worden geanonimiseerd en uiterlijk op 16 maart 2018 digitaal beschikbaar gesteld. Eventuele mondelinge toelichtingen zijn niet bindend. 2.4 Voorwaarden De offerte dient tenminste te omvatten: Contactgegevens (duidelijke firmanaam, contactpersoon en -adres); Bewijsstukken voor de eisen volgens 1.3; Omvang van de aangeboden diensten overeenkomstig paragrafen 1.2 en 3.1 en plan van aanpak / methodiek; Prijs (incl. uurloon en evt. vervolg- en/of extra kosten). Bij de totale prijs inbegrepen zijn de kosten voor alle in het tijdschema vermelde tussenstappen (par. 2.1, reiskosten). De totale prijs mag het bedrag van (brutoprijs) niet overschrijden. 2.5 Beoordeling van de offertes De offertes worden na afloop van de indieningstermijn door de opdrachtgever beoordeeld. Daarbij worden ze aan de volgende criteria getoetst: 1. Volledigheid: indien een offerte niet alle vereiste documenten / gegevens bevat, kan deze van verdere beoordeling en gunning worden uitgesloten. 2. Randvoorwaarden: de offerte moet voldoen aan alle in de aanbesteding gestelde randvoorwaarden en moet dit zo nodig onderbouwen. Hiertoe behoren ook de voorwaarden volgens Kwaliteit: de offerte wordt beoordeeld op kwaliteit en de uitvoerbaarheid van de voorgestelde diensten. 4. Prijs: de totale kosten alsmede eventuele uur-, vervolg- of extra kosten worden beoordeeld. Het niet-voldoen aan een van deze vier beoordelingscriteria kan tot gevolg hebben dat de offerte van de gunningsprocedure wordt uitgesloten. De kwaliteit van een offerte wordt als volgt beoordeeld. De mate waarin aan een eis overeenkomstig paragraaf 3.1 wordt voldaan, wordt beoordeeld aan de hand van onderstaand schema. Het gemiddelde van alle individuele beoordelingen op de gestelde eisen vormt de eindbeoordeling van de kwaliteit.

10 Punten Beoordeling Toelichting 0 n.v.t. Geen informatie beschikbaar of inhoudelijk niet relevant. 1 3 Voldoet niet Inhoudelijk wordt niet aan de eis voldaan. De toelichtingen zijn onvolledig. 4-5 Voldoet nauwelijks Inhoudelijk wordt slechts beperkt aan de eis voldaan. Belangrijke toelichtingen ontbreken of zijn onduidelijk. 6-8 Voldoet grotendeels Inhoudelijk wordt grotendeels aan de eis voldaan. Toelichtingen zijn merendeels volledig en duidelijk. 9 Voldoet Er wordt volledig aan de eis voldaan. Toelichtingen zijn volledig en duidelijk. 10 Overtreft de eis De eis wordt overtroffen en op proces en inhoud op geschikte wijze aangevuld. Toelichtingen zijn volledig en duidelijk. 2.6 Gunning van de opdracht De opdracht wordt gegund aan de economisch meest voordelige offerte. Hierbij wordt uitgegaan van de volgende weging van kosten en kwaliteit: Kosten: 35% Kwaliteit: 65% Het te sluiten contract is gebonden aan de Duitse Vergabe- und Vertragsordnung für Leistungen, Abschnitt B (VOL/B).

11 3. Beoordelingscriteria 3.1 Eisen (kwaliteit) Eis 0 t/m 10 Werkpakket C) Werkpakket B) Werkpakket A) Algemeen (wegingsfactor x1,5) (wegingsfactor x1,0) (wegingsfactor x2,5) (wegingsfactor x0,75) 1. Vakkennis van beiden landen in het onderzoeksgebied (D + NL) 2. Kwalificatie personeel 3. Zoeken naar en verzamelen van beschikbare gegevens, studies, prognoses 4. (Visuele) weergave van de onderzoeksresultaten / eindrapportage 5. Communicatie en afstemming met de opdrachtgever 6. Tussenpresentatie en afsluitende conferentie 7. Kwaliteit en duidelijkheid van de voorgestelde onderzoeksmethodologie (enquête onder huishoudens en ondernemingen) 8. Voorbereiding van de enquête / selectie + ontwikkeling van de vragenlijst 9. Vaststelling van de mobiliteitsbehoeften in verband met het luchtverkeer / evaluatie van de enquêteresultaten 10. Opzetten van een overzicht van luchthavenlocaties met kerncijfers 11. Analyse en beoordeling van de bereikbaarheid van relevante luchthavens over land (reistijdmodel, bestaande mobiliteitshindernissen) 12. Analyse en beoordeling van de bereikbaarheid van relevante luchthavens via de lucht (bestemmingen, vluchttijden, vluchtfrequenties) 13. Identificatie van bestaande tekorten op basis van de resultaten van het onderzoek 14. Uitwerking van realistische aanbevelingen voor concrete actie 15. Identificatie van algemene tendensen in het luchtvervoer en bestaande plannen om de toegankelijkheid vanuit de lucht te verbeteren 16. Coördinatie en realisatie van een workshop voor de ontwikkeling van scenario's 17. Scenarioanalyse inclusief schatting van het (economische) effect voor de regio 18. Uitwerking van opties voor concrete actie 3.2 Prijsstelling De kosten worden met punten beoordeeld. De laagste prijs komt overeen met 10 punten. De overige prijzen krijgen punten overeenkomstig de volgende formule: [Laagste prijs] / [te beoordelen prijs] x [10] = [punten] De totale prijs mag het bedrag van (brutoprijs) niet overschrijden.

12 4. Contact Vragen kunnen worden ingediend bij Malte Konrad Offertes kunnen digitaal onder of per post worden ingediend bij: Adres: EUREGIO t.a.v. Malte Konrad Postbus GA Enschede "Bereikbaarheid via lucht" wordt medegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A- Programma Deutschland-Nederland met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Verdere cofinanciers zijn de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland, de Staatskanzlei van het land Niedersachsen en het Wirtschaftsministerium van het land Nordrhein-Westfalen.

Gronau, 1 oktober 2019

Gronau, 1 oktober 2019 Gronau, 1 oktober 2019 Openbare aanbesteding voor pers- en PR-werkzaamheden copywriting en vertalingen ten behoeve van het INTERREG V-project Grenzeloze Toeristische Innovatie 2 (GTI 2) Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

+ + Hoe is de vorm van aanbesteden bepaald? (bijv.

+ + Hoe is de vorm van aanbesteden bepaald? (bijv. InformatiE VOOR PROJECTEN AANBESTEDING van opdrachten in HET INTERREG V-ProgrammA Deutschland-nEderland Stand: 06-09-2016 Introductie In het Europese aanbestedingsrecht is vastgelegd dat opdrachten boven

Nadere informatie

Aanbestedingsprotocol Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML)

Aanbestedingsprotocol Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) Aanbestedingsprotocol Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) 1. Algemeen. Het doel van aanbesteden kan als volgt gedefinieerd worden: het op controleerbare wijze met in acht neming van wettelijke

Nadere informatie

Gronau, 18 september 2015

Gronau, 18 september 2015 Gronau, 18 september 2015 Openbare aanbesteding voor Pers en PR werkzaamheden Copywriting en Vertalingen ten behoeve van het INTERREG V project Grenzeloze Toeristische Innovatie (GTI) Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Bijlage A) Administratieve Bijlage

Bijlage A) Administratieve Bijlage EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT GENERAAL GEMEENSCHAPPELIJK CENTRUM VOOR ONDERZOEK Instituut voor Referentie Materialen en -Metingen (Geel) Bijlage A) Administratieve Bijlage Vervanging van koelinstallaties

Nadere informatie

ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE RIJSWIJK 2019

ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE RIJSWIJK 2019 ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE RIJSWIJK 2019 1. INLEIDING: In dit Onderzoeksprotocol beschrijft de rekenkamercommissie de richtlijnen die zij hanteert bij de uitvoering van haar onderzoek.

Nadere informatie

Staatskanzlei Nordrhein-Westfalen. Landesplanungsbehörde. Vervolgevaluatie van de milieubeoordeling. bij het ontwerp voor het

Staatskanzlei Nordrhein-Westfalen. Landesplanungsbehörde. Vervolgevaluatie van de milieubeoordeling. bij het ontwerp voor het Staatskanzlei Nordrhein-Westfalen Landesplanungsbehörde [bevoegd gezag voor de deelstaatplanning] Vervolgevaluatie van de milieubeoordeling bij het ontwerp voor het Landesentwicklungsplan Nordrhein-Westfalen

Nadere informatie

Operationeel programma "Nederland-Duitsland" 2007-2013

Operationeel programma Nederland-Duitsland 2007-2013 MEMO/08/318 Brussel, 20 mei 2008 Operationeel programma "Nederland-Duitsland" 2007-2013 1. "Operationeel programma voor grensoverschrijdende samenwerking Nederland-Duitsland" programma in het kader van

Nadere informatie

Apeldoorn: 15 maart 2010 Referentie: advies besluitvormingsprocessen Europese aanbestedingen.

Apeldoorn: 15 maart 2010 Referentie: advies besluitvormingsprocessen Europese aanbestedingen. Wmo-raad gemeente Apeldoorn. Secretariaat: Postbus 9033, 7300 ES APELDOORN 055-5802241, clientenraden@apeldoorn.nl Aan het college van B & W. cc.: contactambtenaar mevrouw F. Kruitbosch. Apeldoorn: 15

Nadere informatie

Raamovereenkomst inzake revisie van Caterpillar motoren en de componenten. Onder voorwaarden ARVODI 2011

Raamovereenkomst inzake revisie van Caterpillar motoren en de componenten. Onder voorwaarden ARVODI 2011 1 Raamovereenkomst inzake revisie van Caterpillar motoren en de componenten. Onder voorwaarden ARVODI 2011 tussen 1.De Staat der Nederlanden, Ministerie van Defensie gevestigd te Den Haag, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Aanbesteding Telplan 2016 e.v. 15 april 2015 Agenda 1. Achtergrond bij deze aanbesteding 2. Opdracht aanbesteding 3. Korte toelichting Best Value Procurement 4. Gelegenheid tot het

Nadere informatie

Administratieve Bijlage. Raamovereenkomst voor kleine bouwwerken op het domein van de Europese Commissie JRC-IRMM, Geel, België

Administratieve Bijlage. Raamovereenkomst voor kleine bouwwerken op het domein van de Europese Commissie JRC-IRMM, Geel, België EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEMEENSCHAPPELIJK CENTRUM VOOR ONDERZOEK Directoraat D Institute for Reference Materials and Measurements D.1 Site Management Administratieve Bijlage Raamovereenkomst

Nadere informatie

NADERE OVEREENKOMST met kenmerk. inzake [perceel]

NADERE OVEREENKOMST met kenmerk. inzake [perceel] 1 Instructie: - Teksten/bepalingen waar voor staat, zijn optioneel. - Bij teksten waar OF tussen de bepalingen in staat, dient een keuze tussen de verschillende opties gemaakt te worden. De

Nadere informatie

- Administratieve bijlage - NL-Petten: de terbeschikkingstelling van uitzendkrachten voor JRC-IET (locatie te Petten)

- Administratieve bijlage - NL-Petten: de terbeschikkingstelling van uitzendkrachten voor JRC-IET (locatie te Petten) Ref. Ares(2014)1829175-04/06/2014 - Administratieve bijlage - NL-Petten: de terbeschikkingstelling van uitzendkrachten voor JRC-IET (locatie te Petten) Aankondiging van een opdracht: 2014/S 105-184206

Nadere informatie

Selectieleidraad Niet Openbare aanbesteding. Renovatie Aladnahal Aalten. Bouwkundig perceel (A)

Selectieleidraad Niet Openbare aanbesteding. Renovatie Aladnahal Aalten. Bouwkundig perceel (A) Selectieleidraad Niet Openbare aanbesteding Renovatie Aladnahal Aalten Bouwkundig perceel (A) Opdrachtgever : Gemeente Aalten Opgesteld door : MPC bv, Mark Penninkhof Datum : 8 november 2012 Publicatienummer

Nadere informatie

Uitnodiging tot inschrijving

Uitnodiging tot inschrijving Raad van de Europese Unie Secretariaat-generaal Uitnodiging tot inschrijving Aanbesteding UCA-17/009 Gunning via onderhandelingen Huur van een schietbaan Het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese

Nadere informatie

Dit zijn belangrijke criteria voor de bereikbaarheid van het regionale bedrijventerrein Laarberg.

Dit zijn belangrijke criteria voor de bereikbaarheid van het regionale bedrijventerrein Laarberg. Memo Van : Maarten Minkjan, Monique de Jong, Zeno van Raan Aan : Burgemeester en wethouders van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk Datum : 18 april 2017 Onderwerp : Oost-west verbinding

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Uitwerking van het regionale Plan Münsterland

Uitwerking van het regionale Plan Münsterland Uitwerking van het regionale Plan Münsterland Zakelijk deelplan energie Informaties voor geїnteresseerden aan de Nederlandse kant De verandering in de energiewinning in de richting van duurzame productie

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Interregproject SpoorRegio/ SchienenRegion

Interregproject SpoorRegio/ SchienenRegion Interregproject SpoorRegio/ SchienenRegion Inleiding Goede grensoverschrijdende spoorverbindingen op de TEN-T Northsea - Baltic corridor in het Euregiogebied zijn belangrijk voor een goed leef- en vestigingsklimaat

Nadere informatie

Ter informatie: in totaal benaderen wij voor deze meervoudig onderhandse aanbesteding vijf leveranciers.

Ter informatie: in totaal benaderen wij voor deze meervoudig onderhandse aanbesteding vijf leveranciers. Aan de geselecteerde gegadigden Begeleidend schrijven Natuurlijke begrazing door schapen in de gemeente Leeuwarden 2016-Z8801 Stadsontwikkeling en -beheer Wijkzaken, team Buitendienst Hans Sterkenburg

Nadere informatie

Inkoopproces Sociaal Domein 2018, Venlo. Lennart Fagel (MGR) & Frederike Roetering (Venlo)

Inkoopproces Sociaal Domein 2018, Venlo. Lennart Fagel (MGR) & Frederike Roetering (Venlo) Inkoopproces Sociaal Domein 2018, Venlo Lennart Fagel (MGR) & Frederike Roetering (Venlo) Bespreekpunten Ontwikkelingen in denken over opdrachtgeven in de regio Inrichting inkoop 2018, voor regio en Venlo

Nadere informatie

Inkoop Concept Overeenkomst

Inkoop Concept Overeenkomst Inkoop Concept Overeenkomst UBR HIS Bezoekadres Rijkskantoor Beatrixpark Wilhelmina van Pruisenweg 52 2595 AN Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Bijlage A Kenmerk 201500123.029.016 Betreft Europese

Nadere informatie

Intentieverklaring ter verbetering van de bereikbaarheid (MONT-topoverleg op )

Intentieverklaring ter verbetering van de bereikbaarheid (MONT-topoverleg op ) LETTER OF INTENT Enschede, 13 november 2017 STADTEDREIECK mont ) EUREGIO Intentieverklaring ter verbetering van de bereikbaarheid (MONT-topoverleg op 13-11-2017) Partners: stedennetwerk MONT en de EUREGIO

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 21 december 2001 houdende

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijdemeren

Rekenkamercommissie Wijdemeren Rekenkamercommissie Wijdemeren Protocol voor het uitvoeren van onderzoek 1. Opstellen onderzoeksopdracht De in het werkprogramma beschreven onderzoeksonderwerpen worden verder uitgewerkt in de vorm van

Nadere informatie

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013 gemeente roerdalen 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 GEMEENTE Roerdalen stuknummer RD/2013-3937 Ontvangstdatum: 15-8-2013 Raadsinformatiebrief uw

Nadere informatie

Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut.

Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. Samenvatting Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. In 2007 is de Vereniging CultuurProfielScholen (VCPS) opgericht, het

Nadere informatie

Inschrijvingsleidraad

Inschrijvingsleidraad Inschrijvingsleidraad Vervanging Buitenlandse Meet Inrichting 380kV Station Maasbracht (MBT380) Primaire en Secundaire montage Projectnummer 002.333.40 Definitief d.d. 5 juni 2014 TenneT TSO B.V. Utrechtseweg

Nadere informatie

Bijlage 4. OPDRACHTBESCHRIJVING Servicepunten Techniek via Sectorplan Metalektro. 1 Inleiding en opdracht

Bijlage 4. OPDRACHTBESCHRIJVING Servicepunten Techniek via Sectorplan Metalektro. 1 Inleiding en opdracht Bijlage 4. OPDRACHTBESCHRIJVING Servicepunten Techniek via Sectorplan Metalektro 1 Inleiding en opdracht 1.1 Omschrijving en aard van het project Stichting A+O Metalektro heeft tot doel de employability

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Commissie Algemene Bestuurszaken en Middelen. Nummer 115 Bestuursdienst Algemene Bestuurszaken en Middelen.

Raadsvoorstel. Commissie Algemene Bestuurszaken en Middelen. Nummer 115 Bestuursdienst Algemene Bestuurszaken en Middelen. Raadsvoorstel Nummer 115 Bestuursdienst Algemene Bestuurszaken en Middelen Datum 26 maart 2002 Betreft Europese aanbesteding gemeentekrant Dienst Commissie Bijlage(n) Samenvatting Voorstel In verband met

Nadere informatie

... Datum. Betreft... Geachte,

... Datum. Betreft... Geachte, > Retouradres Postbus 93144, 2509 AC Den Haag... NL Innovatie Juliana van Stolberglaan 3 2595 CA Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl Contactpersoon Ruben Prins T 088 602 58 01 ruben.prins@agentschapnl.nl

Nadere informatie

Beoogd effect Het realiseren van een woonvorm voor 4 tot 6 inwoners van Tiel die behoren tot de doelgroep voor de onderste trede van de woonladder.

Beoogd effect Het realiseren van een woonvorm voor 4 tot 6 inwoners van Tiel die behoren tot de doelgroep voor de onderste trede van de woonladder. Raadsvoorstel Agendapunt 10 Raadsvergadering 21 november 2018 Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma 2. Sociaal domein Onderwerp Anders Wonen, locatie Besluit om: 1. Kennis te nemen van de,

Nadere informatie

Stap 1: Bepalen van het doel

Stap 1: Bepalen van het doel Ontwerp van een onderzoeksproject Stap 1: Bepalen van het doel Eerst en vooral moet je weten wat je te weten wil komen en waarom. Het antwoord op deze vragen bepaalt Wat je zal moeten meten en hoe (doelvariabelen

Nadere informatie

OFFERTE ONDERSTEUNING COMMUNICATIE- EN PARTICIPATIETRAJECT SCENARIOKEUZE. Gemeente Heemstede

OFFERTE ONDERSTEUNING COMMUNICATIE- EN PARTICIPATIETRAJECT SCENARIOKEUZE. Gemeente Heemstede OFFERTE ONDERSTEUNING COMMUNICATIE- EN PARTICIPATIETRAJECT SCENARIOKEUZE Gemeente Heemstede OFFERTE ONDERSTEUNING COMMUNICATIE- EN PARTICIPATRIETRAJECT SCENARIOKEUZE Gemeente Heemstede 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Marktconsultatie aanbesteding openbaar vervoer Haarlem-IJmond

Marktconsultatie aanbesteding openbaar vervoer Haarlem-IJmond Marktconsultatie aanbesteding openbaar vervoer Haarlem-IJmond 2016-2025 Opgesteld door: A.M.M. Weijers Vastgesteld door: R. Postma, Directie Beleid, sector Verkeer en Vervoer Referentie: PNH 264871 Datum:

Nadere informatie

Marktconsultatiedocument Uitnodiging voor de schriftelijke marktconsultatie Voorbereiding op de inkoop jeugdhulp 2018 tot en met 2020

Marktconsultatiedocument Uitnodiging voor de schriftelijke marktconsultatie Voorbereiding op de inkoop jeugdhulp 2018 tot en met 2020 Marktconsultatiedocument Uitnodiging voor de schriftelijke marktconsultatie Voorbereiding op de inkoop jeugdhulp 2018 tot en met 2020 Datum: 03-03-2017 Versie: 1.0 Inleiding Een marktconsultatie is een,

Nadere informatie

Een blik over de Grens: Profielschets Regierungsbezirk Münster

Een blik over de Grens: Profielschets Regierungsbezirk Münster Een blik over de Grens: Profielschets Regierungsbezirk Münster Ann-Kristin Engelhardt Deze special van de Twente Index 2006 geeft een beknopte profielschets van de economie en arbeidsmarkt van het Regierungsbezirk

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor luchthaven Twente

Gezondheidsmonitor luchthaven Twente Gezondheidsmonitor luchthaven Twente 14 en 16 januari 2014 Jaap de Wolf Op verzoek van ADT heeft GGD Twente samen met het RIVM een offerte opgesteld voor het uitvoeren van een gezondheidsmonitor burgerluchthaven

Nadere informatie

Openbare aanbesteding in Nederland (conform 3 (1), art. 3 van het Duitse aanbestedingsreglement VOL/A) - exemplaar voor de deelnemer

Openbare aanbesteding in Nederland (conform 3 (1), art. 3 van het Duitse aanbestedingsreglement VOL/A) - exemplaar voor de deelnemer Duits Verkeersbureau Haaksbergweg 51 1101 BR Amsterdam Amsterdam, 6 oktober 2014 Openbare aanbesteding in Nederland (conform 3 (1), art. 3 van het Duitse aanbestedingsreglement VOL/A) - exemplaar voor

Nadere informatie

Commissie Milieu, Verkeer en Vervoer. 13 februari 2001 Nr , IEV Nummer 8/2001

Commissie Milieu, Verkeer en Vervoer. 13 februari 2001 Nr , IEV Nummer 8/2001 Commissie Milieu, Verkeer en Vervoer 13 februari 2001 Nr. 20012.669, IEV Nummer 8/2001 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake de financiering van de A31. SAMENVATTING:

Nadere informatie

Document voor marktconsultatie

Document voor marktconsultatie Document voor marktconsultatie Voor aanbestedingen ten behoeve van de voorgenomen uitbreiding van Contactpersoon mevr. Mr. Pauline Bos Adres Daendelsstraat 57 2595 XT DEN HAAG Email ea@pro10.nl 1 Inhoud

Nadere informatie

Digitalisering startkompas Verkennende nota

Digitalisering startkompas Verkennende nota Digitalisering startkompas Verkennende nota Agentschap Innoveren & Ondernemen Indienen van de offerte uiterlijk op 4 april 2019 bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) in elektronische vorm ter

Nadere informatie

Onderhandse aanbesteding in Nederland (conform 3 (1), art. 3 van het Duitse aanbestedingsreglement VOL/A)

Onderhandse aanbesteding in Nederland (conform 3 (1), art. 3 van het Duitse aanbestedingsreglement VOL/A) Duits Verkeersbureau Haaksbergweg 51 1101 BR Amsterdam Amsterdam, 30 mei 2016 Aanvraag tot inschrijving (exemplaar voor de deelnemer) Onderhandse aanbesteding in Nederland (conform 3 (1), art. 3 van het

Nadere informatie

Offerte aanvraag Accountantscontrole t.b.v. Stichting PeelrandWonen te Boekel

Offerte aanvraag Accountantscontrole t.b.v. Stichting PeelrandWonen te Boekel Offerte aanvraag Accountantscontrole t.b.v. te Boekel Datum: 20 december 2018 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Het doel van de aanbesteding... 2 1.3 Voorbehoud... 2 2. Offerteprocedure...

Nadere informatie

Onderzoek naar de coöperatieve vorm binnen de inclusieve arbeidsmarkt Gooi en Vechtstreek

Onderzoek naar de coöperatieve vorm binnen de inclusieve arbeidsmarkt Gooi en Vechtstreek Offerte uitvraag Onderzoek naar de coöperatieve vorm binnen de inclusieve arbeidsmarkt Gooi en Vechtstreek CONCEPT Ons kenmerk: 17.0001351 Datum: 23 januari 2017 Contactpersoon: Saloua Chaara E-mail: s.chaara@regiogv.nl

Nadere informatie

ECCVA/U201001027 CvA/LOGA 10/07 Lbr. 10/048

ECCVA/U201001027 CvA/LOGA 10/07 Lbr. 10/048 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8021 betreft start ontwikkeling sectoraal functiewaarderingssysteem uw kenmerk ons kenmerk ECCVA/U201001027 CvA/LOGA 10/07 Lbr. 10/048

Nadere informatie

"^&& groningen 1/) CC UJ 2 5 MEI 2011. Aan Provinciale Staten. Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op

^&& groningen 1/) CC UJ 2 5 MEI 2011. Aan Provinciale Staten. Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op "^&& groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN Stichting CentERdata

ALGEMENE VOORWAARDEN Stichting CentERdata ALGEMENE VOORWAARDEN Stichting CentERdata Deze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder depotnummer 41098659, d.d. 15 februari 2016. 1. Algemeen 1.1 Stichting CentERdata,

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Instructie Dit document hoort bij het beoordelingsformulier. Op het beoordelingsformulier kan de score per criterium worden ingevuld. Elk criterium kan op vijf niveaus

Nadere informatie

Bijlage Q1 Format brief Uitnodiging tot inschrijving

Bijlage Q1 Format brief Uitnodiging tot inschrijving Bijlage Q1 Format brief Uitnodiging tot inschrijving (t.b.v. meervoudig onderhandse procedure) Datum Onderwerp Uitnodiging tot inschrijving Nadere Overeenkomst ten behoeve van

Nadere informatie

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Gedeelde geschiedenis amsterdam.nl/gedeeldegeschiedenis Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Inleiding De keuze voor een Call Vereiste gegevens Planning Procedure toetsing en beoordeling

Nadere informatie

Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda

Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda Bewonersinitiatief Versie 1.1 augustus 2013 Inhoudsopgave A Inleiding... 2 B Aanpak van het project... 2 1 Vaststellen plangebied en uitgangssituatie...

Nadere informatie

Bijlage 16 Gunningscriteria Perceel 3 Buitendienst

Bijlage 16 Gunningscriteria Perceel 3 Buitendienst Bijlage 16 Gunningscriteria Perceel 3 Buitendienst behorende bij de Europese aanbesteding inhuur uitzendkrachten Versie 1.0 Definitief 09 maart 2017 1 1. Algemeen Onderstaande vijf (5) gunningscriteria

Nadere informatie

Indicatorenfiche: prioriteit 1

Indicatorenfiche: prioriteit 1 INTERVENTIELOGICA INTERREG 5 In de verordeningen voor de periode 2014-2020 legt de Europese Commissie de nadruk op de interventielogica van de s en op het belang van de selectie van de resultaat- en realisatiegebonden

Nadere informatie

Beslisnota voor het Dagelijks Bestuur

Beslisnota voor het Dagelijks Bestuur Beslisnota voor het Dagelijks Bestuur Onderwerp Voorstel keuze accountant Datum 16 januari 2018 Opsteller Arjan van Gelderen In de rol van Concerncontroller Telefoon 06-2776932 Email A.van.Gelderen@odijsselland.nl

Nadere informatie

3. Een norm voor valide examenproducten norm voor valide examenproducten cesuur exameninstrumentarium

3. Een norm voor valide examenproducten norm voor valide examenproducten cesuur exameninstrumentarium Dit document is een onderdeel uit het advies Drie routes naar een valide examenproduct van mei 2016. De uitwerking van het advies vindt plaats vanaf augustus 2016 door de hiervoor aangestelde kwartiermaker

Nadere informatie

Plan van aanpak Aanbesteding accountantsdiensten 2011-2014 gemeente Langedijk (behoort bij besluit van de raad d.d.

Plan van aanpak Aanbesteding accountantsdiensten 2011-2014 gemeente Langedijk (behoort bij besluit van de raad d.d. Plan van aanpak Aanbesteding accountantsdiensten 2011-2014 gemeente Langedijk (behoort bij besluit van de raad d.d. 18 januari 2011) Inhoud Inleiding... 2 1. Instellen van de selectiecommissie... 2 2.

Nadere informatie

INKOOPBELEID. Datum: 1 december /5

INKOOPBELEID. Datum: 1 december /5 INKOOPBELEID Datum: 1 december 2017 1/5 1. INLEIDING Jaarlijks koopt Laurentius voor enkele miljoenen euro s aan diensten, werken en leveringen in. Laurentius is zich hierbij van bewust dat deze uitgaven

Nadere informatie

(Studie)loopbaanadviseur

(Studie)loopbaanadviseur (Studie)loopbaanadviseur Doel Voorlichten, adviseren, begeleiden, testen en trainen van studenten omtrent (studie)loopbaankeuzes, alsmede waarborgen van de volledigheid, toegankelijkheid en actualiteit

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. 1) Definities en Toepasselijkheid

Algemene voorwaarden. 1) Definities en Toepasselijkheid Algemene voorwaarden 1) Definities en Toepasselijkheid Opdrachtgever: de natuurlijke of rechtspersoon met wie de Overeenkomst tot levering van Diensten van L Estro armonico wordt gesloten. L Estro armonico:

Nadere informatie

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN NETWERKSTAD

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN NETWERKSTAD FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN NETWERKSTAD 2015-2017 Nadere informatie en beoordelingscriteria Beter Benutten Zwolle Kampen Netwerkstad (BBZKN) is een gezamenlijk initiatief

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN Hoofdstuk V GOEDEREN INLEIDING OVERHEIDSOPDRACHTEN BEHEER EN BESCHIKKING VAN GOEDEREN WERKEN AAN GEBOUWEN PREMIES EN SUBSIEDIES SCHENKINGEN, LEGATEN EN STICHTINGEN 2. OVERHEIDSOPDRACHTEN 504. De kerkfabriek

Nadere informatie

Eisen conform artikel 10 inzake aanbesteding en marktconformiteit. Inkoop en aanbesteding. Marktconformiteit

Eisen conform artikel 10 inzake aanbesteding en marktconformiteit. Inkoop en aanbesteding. Marktconformiteit Bijlage 2 Behorend bij artikel 10, vijfde lid van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 5 maart 2006, nr. PO/ZO-2006/10847, houdende voorschriften van OCW inzake dagarrangementen

Nadere informatie

Offerteaanvraag. Koploperproject duurzaam ondernemen gemeente X

Offerteaanvraag. Koploperproject duurzaam ondernemen gemeente X Offerteaanvraag Koploperproject duurzaam ondernemen gemeente X 1. Organisatie en opdracht 1.1 Inleiding Sinds 2010 worden in meerdere Friese gemeenten zogenaamde Koploperprojecten Duurzaam Ondernemen uitgevoerd.

Nadere informatie

Directoraat-generaal Presidium Directoraat plenaire vergadering De directeur

Directoraat-generaal Presidium Directoraat plenaire vergadering De directeur Directoraat plenaire vergadering De directeur UITNODIGING TOT INSCHRIJVING Betreft: Ref.: Levering van uitgeversdiensten voor het aanvullen en bijwerken van de gegevensbank "Waarnemingspost" van het Europees

Nadere informatie

Samen. vanzelfsprekend. zonder grenzen Strategisch initiatief health & lifesciences

Samen. vanzelfsprekend. zonder grenzen Strategisch initiatief health & lifesciences Samen. vanzelfsprekend. zonder grenzen Strategisch initiatief health & lifesciences INTERREG Partners Niedersächsische Staatskanzlei Uitgegeven door: Gemeenschappelijk INTERREG-Secretariaat c/o Euregio

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.3.2014 C(2014) 1410 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 11.3.2014 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1301/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Faim Advies

Algemene voorwaarden Faim Advies Algemene voorwaarden Faim Advies 1 Algemeen 1.1 Begripsbepaling van deze algemene voorwaarden: a. Opdrachtnemer: Faim Advies, ingeschreven bij Kamer van Koophandel (KvK) onder het nummer 66829690 en gevestigd

Nadere informatie

PERIODIEKE INDICATIEVE AANKONDIGING NUTSSECTOREN

PERIODIEKE INDICATIEVE AANKONDIGING NUTSSECTOREN PERIODIEKE INDICATIEVE AANKONDIGING NUTSSECTOREN Richtlijn 2004/17/EG Werken Deze aankondiging is een oproep tot mededinging: neen Deze aankondiging is bedoeld om de termijnen voor de ontvangst van inschrijvingen

Nadere informatie

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Naam student: Joost den Hollander Naam afstudeerbegeleider: Ceciel Zandee Naam tweede beoordelaar: Winifred paulis Datum: 9-0-05 Voorlopige titel onderzoek

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Instructie Dit document hoort bij het beoordelingsformulier. Op het beoordelingsformulier kan de score per criterium worden ingevuld. Elk criterium kan op vijf niveaus

Nadere informatie

Voorwaarden uitvoering van de CQI Dialyse

Voorwaarden uitvoering van de CQI Dialyse Voorwaarden uitvoering van de CQI Dialyse Aanleiding Uw dialysecentrum wil in kaart brengen hoe patiënten de behandeling, begeleiding, verzorging en het verblijf in het dialysecentrum ervaren. Het onderzoek

Nadere informatie

Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei

Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei Inleiding In de voorliggende notitie wordt het algemeen kader geschetst ten behoeve van de beoordelingsgesprekken van alle personeelsleden op alle

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 Definities 1.1. In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. 1.2. DIGI HR: DIGI HR. 1.3. Opdrachtgever:

Nadere informatie

Strategisch Initiatief Health & LifeSciences

Strategisch Initiatief Health & LifeSciences Strategisch Initiatief Health & LifeSciences Europäische Union Europese Unie Partners in het INTERREG-programma Deutschland-Nederland: Niedersächsische Staatskanzlei Uitgegeven door: Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de RIB Gunning aanbesteding jongerenwerk (17R.01000) en deze te verzenden aan de raad.

Advies: In te stemmen met de RIB Gunning aanbesteding jongerenwerk (17R.01000) en deze te verzenden aan de raad. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: F. van der Weg Tel nr: 06-27746163 Nummer: 17A.01312 Datum: 27 november 2017 Team: Beleid sociaal domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden van knowledge in store bij de uitvoering van opdrachten tot het verrichten van marktonderzoek.

Algemene Voorwaarden van knowledge in store bij de uitvoering van opdrachten tot het verrichten van marktonderzoek. Algemene Voorwaarden Algemene Voorwaarden van knowledge in store bij de uitvoering van opdrachten tot het verrichten van marktonderzoek. Artikel 1 Algemeen 1.1. Deze algemene voorwaarden aan te duiden

Nadere informatie

Accreditatie procedure

Accreditatie procedure Accreditatie procedure De accreditatieaanvragen worden beoordeeld door de accreditatiecommissie BOKA. De accreditatieaanvraag wordt gecontroleerd en beoordeeld door de accreditatiecommissie volgens de

Nadere informatie

LEERDOELEN MEDIAVORMGEVER 4

LEERDOELEN MEDIAVORMGEVER 4 LEERDOELEN MEDIAVORMGEVER 4 Tijdens elke BPV periode werk je aan 5 leerdoelen. 3 leerdoelen kies je uit een lijst met bestaande doelen die in het onderstaande kwalificatiedossier van Mediavormgever staan.

Nadere informatie

Groslijstmethodiek. IBOR gemeente Oss. Civiel- en cultuurtechnische werken

Groslijstmethodiek. IBOR gemeente Oss. Civiel- en cultuurtechnische werken Groslijstmethodiek IBOR gemeente Oss Civiel- en cultuurtechnische werken September 2015 1 2 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 GROSLIJST... 4 3 PROCEDURE... 5 3.1 TOETREDEN TOT DE GROSLIJST EN WACHTLIJST...

Nadere informatie

Plan van aanpak Aanbesteding Accountantscontrole

Plan van aanpak Aanbesteding Accountantscontrole Plan van aanpak Aanbesteding Accountantscontrole Bij de aanbesteding van de accountantsdienstverlening zijn de volgende zaken van belang, die voorafgaand aan de eerste externe procedurestap helemaal helder

Nadere informatie

ONDERZOEK DRAAGVLAK EN WENSEN TEN AANZIEN VAN. ONTWIKKELING BUITENGEBIED VEERWAGENWEG te HOUTEN

ONDERZOEK DRAAGVLAK EN WENSEN TEN AANZIEN VAN. ONTWIKKELING BUITENGEBIED VEERWAGENWEG te HOUTEN ONDERZOEK DRAAGVLAK EN WENSEN TEN AANZIEN VAN ONTWIKKELING BUITENGEBIED VEERWAGENWEG te HOUTEN In opdracht van Stichting Gigawiek Abstract Eind december 2010 en begin januari 2011 is onderzoek gedaan naar

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. [Project Steam OS

Instituut Broers. Plan van Aanpak. [Project Steam OS Instituut Broers Plan van Aanpak [Project Steam OS [Zubin Mathoera, Vincent Darwinkel, Tomas Berends] 12-1-2017 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van Roel Grit, Project Management,

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Regionale Bijeenkomst Selectie- en Gunningscriteria. De begrippen selectie- en gunningscriteria. Leusden, 13 november 2007

Regionale Bijeenkomst Selectie- en Gunningscriteria. De begrippen selectie- en gunningscriteria. Leusden, 13 november 2007 Regionale Bijeenkomst Selectie- en Gunningscriteria De begrippen selectie- en gunningscriteria Leusden, 13 november 2007 Anke Stellingwerff Beintema 1 Korte weergave juridisch kader Selectie- en gunningscriteria

Nadere informatie

Beoordelen circulaire aanbesteding Douwe Jan Joustra, ICE-Amsterdam

Beoordelen circulaire aanbesteding Douwe Jan Joustra, ICE-Amsterdam Beoordelen circulaire aanbesteding Douwe Jan Joustra, ICE-Amsterdam De gemeente Apeldoorn heeft de aanbesteding van het werkprogramma De Parken (GWW) gedaan op basis van de methodiek Rapid Circular Contracting.

Nadere informatie

Beoordelingsformulier projectvoorstellen KFZ

Beoordelingsformulier projectvoorstellen KFZ sformulier voor de projectvoorstellen. sformulier projectvoorstellen KFZ Callronde: Versie 14-02-13 Instelling: Naam project: 1) Algemeen Het beoordelingsformulier wordt gebruikt om de projectvoorstellen

Nadere informatie

Opzet en uitvoering onderzoek 'Motie Straus'

Opzet en uitvoering onderzoek 'Motie Straus' Opzet en uitvoering onderzoek 'Motie Straus' Aansluiting mbo-opleidingen op de arbeidsmarkt gev16-0731mr/bes_alg 1 1. Inleiding Aanleiding en achtergrond onderzoek Op 14 oktober 2015 heeft Tweede Kamerlid

Nadere informatie

Formulier Beoordeling Critical Appraisal of a Topic (CAT)

Formulier Beoordeling Critical Appraisal of a Topic (CAT) Formulier Beoordeling Critical Appraisal of a Topic (CAT) Datum: Co-schap Beschouwend Co-schap Snijdend Co-schap Moeder & Kind Co-schap Neurowetenschappen Co-schap HAG & Sociale Geneeskunde GEZP Keuzeonderwijs.

Nadere informatie

DG HANDEL Werkdocument RICHTSNOEREN INZAKE DE KEUZE VAN HET REFERENTIELAND

DG HANDEL Werkdocument RICHTSNOEREN INZAKE DE KEUZE VAN HET REFERENTIELAND EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX [ ](2013) XXX draft DG HANDEL Werkdocument RICHTSNOEREN INZAKE DE KEUZE VAN HET REFERENTIELAND NL NL I. RECHTSGRONDSLAG 1. In artikel 2, lid 7, van Verordening (EG) nr.

Nadere informatie

Provinciale Staten VOORBLAD

Provinciale Staten VOORBLAD VOORBLAD Onderwerp Aanwijzen accountant voor de verslagjaren 2013-2016 SIS-nummer Agendering (advies Griffie) PS2013-99 Commissie AFW 6 februari 2013 Provinciale Staten 13 februari 2013 Behandelwijze x

Nadere informatie

Regeling Groslijst systematiek gemeente Zuidplas

Regeling Groslijst systematiek gemeente Zuidplas Regeling Groslijst systematiek gemeente Zuidplas DMS nr. Z16.001961; Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 27 september 2016 Gemeente Zuidplas Raadhuisplein 1 2914 KM Nieuwerkerk

Nadere informatie

> Retouradres: Postbus 93144, 2509 AC Den Haag Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag

> Retouradres: Postbus 93144, 2509 AC Den Haag Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag > Retouradres: Postbus 93144, 2509 AC Den Haag Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.rvo.nl Contactpersoon. T 088602. sbir@rvo.nl Projectnaam Referentienummer SBIR..

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING. 2. BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1: Definities

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING. 2. BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1: Definities AANBESTEDINGSBELEID Organisatie: Wonen Limburg Datum: december 201 Status: versie 2.0 Contactpersoon: Marianne Simonis Emailadres: inkoop@wonenlimburg.nl INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. BEGRIPSBEPALINGEN

Nadere informatie

Voorwaarden uitvoering van de CQI Dialyse

Voorwaarden uitvoering van de CQI Dialyse Voorwaarden uitvoering van de CQI Dialyse Aanleiding Uw dialysecentrum wil in kaart brengen hoe patiënten de behandeling, begeleiding, verzorging en het verblijf in het dialysecentrum ervaren. Het onderzoek

Nadere informatie

Infosessie Capaciteitsopbouw van docenten hoger onderwijs over klimaateducatie. Hendrik Consciencegebouw 13 september om uur

Infosessie Capaciteitsopbouw van docenten hoger onderwijs over klimaateducatie. Hendrik Consciencegebouw 13 september om uur Infosessie Capaciteitsopbouw van docenten hoger onderwijs over klimaateducatie Hendrik Consciencegebouw 13 september om 13.30 uur Overzicht Wie is wie? Ecocampus & departement Onderwijs en Vorming Situering

Nadere informatie