Als ChristenUnie zullen we programma voor programma op hoofdlijnen doornemen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als ChristenUnie zullen we programma voor programma op hoofdlijnen doornemen."

Transcriptie

1 Voorzitter, de laatste algemene beschouwingen na een periode van vier jaar. Elk jaar weer het hoogtepunt van politiek Schouwen-Duiveland. Een terugblik op het afgelopen jaar en een frisse blik in de toekomst. Die blik in de toekomst is altijd lastig. Over een jaar kan alles er anders uitzien. En als we dan achterom kijken is er al heel wat in gang gezet en zijn er een aantal projecten afgerond. De Campus Cultura is onlangs geopend. Het hoogste punt van het nieuwe sportcomplex is bereikt. En verder is er binnen de kern Zierikzee ook behoorlijk gewerkt aan een opwaardering. De Mosselboomgaard is opgeknapt, de Maarstraat, het Havenplein, een nieuw Borrendamme en er is gestart met de bouw van een Brede school. Als ChristenUnie zullen we programma voor programma op hoofdlijnen doornemen. Programma 1: Veiligheid en Integrale handhaving. Dit is het eerste jaar dat er niet meer gesproken zal worden over onze brandweer. Langs deze weg wil de ChristenUnie wel laten weten dat wij onze interesse en aandacht blijven geven aan de vrijwillige brandweer binnen de gemeente Schouwen-Duiveland. De schade aan de gemeentelijke eigendommen zien we in vergelijking met vorig jaar afnemen. We vragen al een aantal jaar om een duidelijke aanpak en benadering als het gaat over de schade aan gemeentelijke eigendommen. En niet alleen die van de gemeente, ook de schade aan eigendommen van inwoners en bedrijven als gevolg van vandalisme moet hard worden aangepakt. Vorig jaar heeft de ChristenUnie samen met andere partijen een voorstel ingediend om straatcoaches in te zetten in de strijd tegen het vandalisme. We zijn benieuwd of het college de rol van de straatcoaches als een meerwaarde ziet en waar deze meerwaarde dan inzit. Graag een reactie vanuit het college hierop. In Renesse is al een aantal jaren het zogenaamde SUS-team actief. Als gemeente en ondernemers werken we hier goed samen. De financiering van dit SUS-team zou wat de ChristenUnie betreft eerlijker kunnen. Onder de

2 ondernemers zijn de bijdragen aan dit team behoorlijk verschillend. Wat ons betreft neemt de gemeente het initiatief om samen met de ondernemers van Renesse rond de tafel te gaan en hierin duidelijke afspraken te maken. Wij willen een eerlijke verdeling van de kosten, bijvoorbeeld door een beloningssysteem. Graag een reactie vanuit het college hierop. Ook de invoering van de minimumleeftijd van 18 jaar voor de verkoop van alcoholhoudende dranken vraagt om extra toezicht en handhaving. Graag een reactie vanuit het college hoe de handhaving hiervan is geregeld. Programma 2 Verkeer en openbare ruimte. Als ChristenUnie zijn we altijd voorstander geweest voor de herinrichting binnenstad Zierikzee. Daarom heeft de ChristenUnie ook ingestemd met de herinrichting van het Havenplein in Zierikzee. Zoals eerder aangegeven ziet de ChristenUnie deze herinrichting als 1 plan verdeeld over drie fases. Havenplein, Havenpark en Oude haven. Voor ons staat voorop dat er een goede dekkende financiële onderbouwing aan ten grondslag moet liggen willen we in kunnen stemmen met een voorstel. Dat geldt dus ook voor de herinrichting van het Havenpark. Met de begroting ligt nu wel een financiële onderbouwing voor, het geld voor de uitvoering is verzekerd. Of we betalen het zelf, of er is subsidie. Maar de ChristenUnie wil wel kunnen zien of de financiën passen bij het voorgenomen plan. In de raadsbrief van 31 oktober wordt in grote lijnen verteld dat er wat gedaan is met de opmerkingen van de bewoners, dus dat geeft goede hoop. Als we dat ook zelf herkennen in het definitieve ontwerp en kunnen bepalen of de 1,1 miljoen past bij de herinrichting, dan kan er wat ons betreft een klap op worden gegeven. Dan maken we weer een grote stap in de verkeersafhandeling in de binnenstad. De ChristenUnie maakt zich wel zorgen over de leegstand van winkelpanden in Zierikzee. Op 15 september waren dit er ruim 20. We hebben ons laten informeren hoe we leegstand kunnen voorkomen. In een aantal steden waar dezelfde problematiek heerst, zoals Terneuzen, is er een zogenaamde kwartiermaker aangesteld door de gemeente. Deze kwartiermaker is aangesteld voor 1 bepaalde plaats. In ons geval zouden we kunnen beginnen met Zierikzee. Deze kwartiermaker moet zich vooral richten op de binnenstad:

3 de leegstaande panden daar moeten weer in gebruik worden genomen door (startende) ondernemers. Als ChristenUnie dienen we hiervoor een motie in. Programma 3: Lokale economie en recreatie. Onze lokale economie staat onder druk. We hebben net al aangegeven dat we in Zierikzee willen kijken of er resultaten geboekt kunnen worden met een kwartiermaker. Als dit zo is zou er in overweging genomen kunnen worden om dit in andere kernen binnen Schouwen-Duiveland ook toe te passen, wij denken dan bijvoorbeeld aan Bruinisse en Brouwershaven. Maar de lokale economie kunnen we ook stimuleren door gebruik te maken van onze eigen producten, producten die we aangeboden krijgen door de natuur. De ChristenUnie heeft in oktober een bijeenkomst gehad met de visserij. Daar werd onder andere de aandacht gevraagd voor de platte oester, dit werd een streekproduct uit onze achtertuin genoemd. Als Schouwen-Duiveland moeten we nog meer gebruik maken van onze eigen streekproducten. Zo bekend als de Zeeuwse bolus is, zo bekend zou ook de Schouwen-Duivelandse platte oester moeten worden, of de Schouwen-Druivelandse wijn en zo zijn er zat voorbeelden op te noemen. Ook de wat grotere bedrijven op Schouwen- Duiveland zijn wat de ChristenUnie betreft welkom. De vanzelfsprekendheid dat bedrijven zich vestigen op Schouwen-Duiveland is er al lang niet meer. Onze acquisitie en promotie kan nog beter. Ga de boer op en blijf niet wachten tot er een bedrijf naar Schouwen-Duiveland toe komt, maar ga ze halen. We zijn een unieke gemeente omringd door water, water gerelateerde bedrijven zouden zich als vanzelfsprekend moeten vestigen binnen onze gemeente. Helaas is dat niet het geval en kunnen we hier nog een slag maken. Niet kijken hoe iets niet kan maar kijken hoe iets wel kan. Ondertussen wordt er door ondernemers ook goed samengewerkt. Onze complimenten voor ondernemersvereniging Schouwen-Duiveland, die zich ervoor inzet om mensen weer terug op de arbeidsmarkt te krijgen. Dit soort initiatieven mag de gemeente van harte steunen. Programma 4: Onderwijs Als ChristenUnie hebben we samen met andere partijen een voorstel gemaakt om een onderwijsvisie op te stellen. Dat is en was geen overbodige luxe, er komen grote veranderingen. Het passend onderwijs is daar een belangrijke van.

4 In het onderwijssamenwerkingsverband zijn ondersteuningsprofielen vastgesteld. We hopen ruim voor 1 januari 2014 op de hoogte te worden gebracht van de precieze inhoud. Want dan weten we wat we de kinderen kunnen bieden. Programma 5: Cultuur en sport De doelstelling die beschreven staat over het bundelen van eilandelijke voorzieningen in Zierikzee wil de ChristenUnie enigszins nuanceren. We hebben het al eerder aangegeven dat het voor de ChristenUnie niet betekent dat er nu goed draaiende voorzieningen moeten sluiten en zich moeten vestigen in Zierikzee. Als voorbeeld roepen we in herinnering het zwembad Dolfijn in Nieuwerkerk. Programma 6 Werk en inkomen. Het inzetten van niet-actieven als vrijwilligers steunen we. Elke mogelijkheid om hoe dan ook aan het werk te blijven - al dan niet op vrijwillige basis - is van belang. Het voorkomt een sociaal isolement en de stap vanuit het vrijwilligerswerk naar de reguliere arbeidsmarkt is niet zo groot. Wij zijn wel benieuwd naar de juridische haalbaarheid hiervan. Het college heeft aangegeven dit mee te nemen in de uitwerking van de decentralisatieopgaven. De ChristenUnie wil graag van het college weten hoe en wanneer de gemeenteraad bij al deze decentralisatie wordt betrokken en wat de wezenlijke doelen zijn op dit gebied voor Programma 7 Milieu. Ook in de komende jaren wordt er ingezet op het verder ontwikkelen van het ondergronds inzamelen in de binnenstad van Zierikzee. Wij vragen ons wel af waarom er op veel plaatsen in Zierikzee geen mogelijkheid is om het afval gescheiden in te leveren. In bijna alle kernen binnen onze gemeente staan er meerde afvalbakken, grijs en groen. Maar in de binnenstad van Zierikzee wordt het in 1 bak gegooid, zelfs in nieuwbouwwijken. Graag een reactie vanuit het college of hier met het uitbreiden rekening mee wordt gehouden? Wat de ChristenUnie betreft moet ook in de binnenstad van Zierikzee het afval gescheiden aangeleverd kunnen worden.

5 Al ChristenUnie staan we positief tegenover alternatieve energie. Om aan de normen van windenergie te voldoen willen we dat windmolens gecentreerd worden, zoals op Neeltje Jans. De getijdencentrale biedt enorme kansen, zowel qua energie als qua kennisontwikkeling. Programma 8 Bouwen aan ruimte. Onze mosselvissers zijn volop aan het experimenteren met de zo genaamde mosselzaadinvanginstallaties. Een bekende mosselvisser Twittert regelmatig MZI ist nog nie. Te meer nu er een discussie lijkt te komen over de opslag van de MZI s. Er moet zo snel mogelijk een oplossing komen voor dit probleem. Graag een reactie vanuit het college wanneer zij verwachten met concrete plannen hier over te komen. De ontwikkelingen rondom de Schelphoek volgt de ChristenUnie kritisch. En we willen nu al aangeven dat wij door in te stemmen met het onderzoek hier nog geen positief standpunt over innemen. Het is wat ons betreft alleen een onderzoek en meer niet. Brouwershaven missen we in de begroting. Dat komt deels omdat er een gebiedsclaim op ligt. Wel gaat het college in gesprek met de stadsraad, die hebben plannen. We blijven graag op de hoogte en juichen eigen initiatieven toe. Een veel gehoorde klacht die wij als ChristenUnie horen is het probleem van handhaven. Bij binnenkomst in Brouwershaven is het bedrijventerrein een rommeltje door opslag van caravans langs de kant van de weg. Menigmaal is er vanuit Brouwershaven gevraagd om te handhaven. Dit is iets wat we wel in 2014 kunnen doen voor Brouw. Graag een reactie vanuit het college hoe de handhaving van dit probleem wordt vorm gegeven. Programma 9: Welzijn en zorg. Op dit gebied staat heel wat te gebeuren. Er moet beleid worden gemaakt om 40% bezuiniging vanuit het Rijk op het budget voor hulp bij het huishouden vanaf 2015 te realiseren. Voor de jeugdwet wordt er een beleidsplan en een verordening opgesteld en worden er contracten met zorgaanbieders afgesloten. Als ChristenUnie vinden we het erg stil omtrent deze decentralisaties. Graag een reactie vanuit het college hoever het hiermee staat en wat het college hier in 2014 mee gaat doen. En dan in het bijzonder over de te ontwikkelen visie in het eerste kwartaal Wat is en wordt de rol

6 van de raad hierin? Wij willen graag bij de voorkant al betrokken worden als de visie wordt opgesteld. Ook hier graag een reactie vanuit het college. Programma 10 Bestuur. Naast de reguliere werkbezoeken als gemeenteraad hebben wij als ChristenUnie fractie ook zelf menig werkbezoek georganiseerd. Vaak in samenwerking met een Tweede Kamerlid of Europarlementariër. Het belang van werkbezoeken is enorm om te weten wat er speelt in de samenleving. Om er achter te komen wat inwoners bezig houdt zijn deze werkbezoeken niet meer weg te denken. De ChristenUnie wil vanaf deze plaats een compliment geven aan de organisatie. In het afgelopen jaar is de sollicitatiecode aangepast. Hierdoor hebben mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt ook gelijke kansen als er een vacature ontstaat binnen de gemeentelijke organisatie. Ten aanzien van de communicatie is de ChristenUnie iets minder enthousiast als het college. De afgelopen periode zijn er een aantal incidenten geweest waarbij de communicatie verre van goed was. Over noodlokalen, het Havenplein, Havenpark, etc. Afgezien van het politieke standpunt op dossiers is er op het gebied van communicatie richting onze inwoners nog een hele stap te zetten. En er gaan ook dingen goed met communicatie, als er een straat wordt gerenoveerd is er goed en regelmatig overleg met de aanwonende en is er ruimte voor inspraak. Een eerste stap in goede communicatie zou wat de ChristenUnie gezet kunnen worden door veel meer dan nu gebruik te maken van de sociale media. Twitter en Facebook zijn bij uitstek de middelen om een grote groep inwoners te bereiken. Vooral jongeren maken veelvuldig gebruik van deze communicatiemiddelen als gemeente kunnen we op dit punt niet achter blijven. Als ChristenUnie willen we college en raad bedanken voor de prettige en constructieve samenwerking in het afgelopen jaar, en in het bijzonder in de afgelopen vier jaar. Wij wensen een ieder dan ook Gods onmisbare zegen toe. Wim Dorst. Erika Capelle.

7

PROGRAMMABEGROTING Veranderend Tij

PROGRAMMABEGROTING Veranderend Tij PROGRAMMABEGROTING 2014-2017 Veranderend Tij Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Dit is uw laatste tij, na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar gaat het tij veranderen en dat maakt

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Schouwen-Duiveland Wim Dorst Peter Aarnoudse Johan Pannekoek Sietske Otte-Neele Erika Capelle-Klap (voorzitter)

Verkiezingsprogramma Schouwen-Duiveland Wim Dorst Peter Aarnoudse Johan Pannekoek Sietske Otte-Neele Erika Capelle-Klap (voorzitter) Verkiezingsprogramma 2014-2018 Vastgesteld 1 november 2013 PROGRAMMACOMMISSIE: Wim Dorst Peter Aarnoudse Johan Pannekoek Sietske Otte-Neele Erika Capelle-Klap (voorzitter) 1 Inhoudsopgave Voorwoord...

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg Kernwoorden programma Aalburg ChristenUnie Aalburg 2014-2018 Hier vind u het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in Aalburg in een notendop. De hoofdlijnen waar we de komende 4 jaar voor willen gaan.

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Veiligheid en integrale handhaving

Veiligheid en integrale handhaving Voorzitter, De laatste maanden zien we stromen van mensen die wegvluchten uit hun vaderland. En iedere dag zien we dit opnieuw op tv. De laatste weken zien we beelden van Nederlanders die hevig in protest

Nadere informatie

PvdA D66. r i CDA. ChristenUnie GROEN LINKS. De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat:

PvdA D66. r i CDA. ChristenUnie GROEN LINKS. De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat: PvdA D66 Motie 'Kansen voor ieder kind' GROEN LINKS HAARLEM r i CDA ChristenUnie Actiepartij voor Haarlem De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat: Tijdens

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mirjam van t Veld Maandag 4 januari, uur. Raadhuis Amstelveen

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mirjam van t Veld Maandag 4 januari, uur. Raadhuis Amstelveen Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mirjam van t Veld Maandag 4 januari, 19.30 uur. Raadhuis Amstelveen Dames en heren, Fijn om u hier vanavond te zien! Afgelopen jaar heb ik voor het eerst alle seizoenen

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt.

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Vaststellen Beleidsplan Wmo 2015-2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/012545 Documentnummer: SOM/2014/012546

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

Nieuwkoop. Zienswijze notitie Breedband. Geacht college,

Nieuwkoop. Zienswijze notitie Breedband. Geacht college, Nieuwkoop Zienswijze notitie Breedband Geacht college, Op 5 december 2014 ontvingen wij van u een brief over breedband Nieuwkoop. Hierin vraagt u ons, onze visie op breedband internet kenbaar te maken

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 83380 Datum : 23 september 2014 Programma : Jeugd, Welzijn en Werk en Inkomen Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Digitale vragenlijst Spotdag Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt?

Digitale vragenlijst Spotdag Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt? 1. Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 47.8% 47.0% 40% 30% 20% 10% 5.2% 0% 0.0% 0.0% Heel graag Graag Beetje Niet echt Niet geïnteresseerd Naam Heel graag 47,8%

Nadere informatie

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL 1 INLEIDING De Wmo Adviesraad is op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij besluit van de gemeenteraad van 27-9-2007 (de z.g. participatieverordening) door

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Andere trajecten: Andere decentralisatieopgaven en aanpalende trajecten

Andere trajecten: Andere decentralisatieopgaven en aanpalende trajecten Traject Dantumadiel Aanvragers: Gemeente Dantumadiel, Achtkarspelen, Ameland, Dongeradeel, Kollumerland, Schiermonnikoog, SW Het Bolwerk, Timpaan Welzijn, Stichting Welzijn Schiermonnikoog Adviseur: Sjoerd

Nadere informatie

Haalbaarheid speerpunten en indicatoren begroting

Haalbaarheid speerpunten en indicatoren begroting Haalbaarheid speerpunten en indicatoren begroting Op 8 en 11 oktober jl. heeft de werkgroep Begroting de speerpunten en indicatoren geëvalueerd. We hebben hierbij afgesproken om de voorgestelde wijzigingen

Nadere informatie

Duurzaam Montfoort. Forum Samenleving. 21 maart

Duurzaam Montfoort. Forum Samenleving. 21 maart Duurzaam Montfoort Forum Samenleving 1 21 maart 2017 Wat doen we Duurzaam Montfoort stelt zich als taak betrokken partijen: bewust te maken van het onderwerp duurzaamheid en energie, te informeren en met

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum )

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum ) Persbericht De 8 e Steen (datum 01-02-2018) Steenderen vitaal! Natuurlijk is Steenderen vitaal. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen met honderden vrijwilligers. Op diverse plekken in ons dorp

Nadere informatie

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.2 Financiële uitwerking Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Achterhoek ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking

Nadere informatie

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven Politieke partijen schrijven op dit moment hun verkiezingsprogramma s. Ze staan daarbij ook open

Nadere informatie

Raadsmededeling - openbaar

Raadsmededeling - openbaar Raadsmededeling - openbaar Nummer : 7/2011 Datum : 4 januari 2011 B&W datum : 11 januari 2011 Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Vragen GB over zorg Aanleiding Op 23 december 2010 heeft de fractie

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Voorstel aan het bestuur: Het algemeen bestuur besluit de Najaarsnotitie 2013 Recreatieschap Twiske-Waterland vast te stellen.

Voorstel aan het bestuur: Het algemeen bestuur besluit de Najaarsnotitie 2013 Recreatieschap Twiske-Waterland vast te stellen. Adviescommissie 5 november 2013 agendapunt 6 Dagelijks bestuur 14 november 2013 Algemeen bestuur 12 december 2013 Bijlagen 2 NAJAARSNOTITIE 2013 Voorstel aan het bestuur: Het algemeen bestuur besluit de

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Evoluon 4 februari 2014

Evoluon 4 februari 2014 Evoluon 4 februari 2014 wie? René Kerkwijk, kwartiermaker WIJeindhoven storytelling casus overlast kleine casus boos! politieke besluitvorming Twee werelden (2009) Eindhoven de sociaalste (2012) nagenoeg

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 001/2009 9 december 2008 STZ/jos 08/202871 Beantwoording vragen van de heer C.J. Pen en mevrouw M.J.M. Keesstra- Tiggelman inzake maatschappelijke

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

SCHOUWEN-DUIVELAND. PvdA Schouwen-Duiveland Verkiezingsprogramma 2014 VOORAL SOCIAAL bladzijde 1

SCHOUWEN-DUIVELAND. PvdA Schouwen-Duiveland Verkiezingsprogramma 2014 VOORAL SOCIAAL bladzijde 1 SCHOUWEN-DUIVELAND GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 VOORAL SOCIAAL Samen voor initiatief, zo heet het 10 puntenplan dat we samen met D66 en GroenLinks hebben opgesteld. Met dat plan laten we zien aan de

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL *D * D

RAADSVOORSTEL *D * D RAADSVOORSTEL *D14.005150* D14.005150 DATUM 6 oktober 2014 AGENDAPUNT 9 ONDERWERP Beleidsplan Sociaal Domein 'Koggenland voor elkaar' 2015-2016 INLEIDING Op 1 januari 2015 decentraliseert het Rijk een

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Nadere regels bewonersinitiatieven Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de directeur Activering & Welzijn van het cluster Maatschappelijke

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d.

Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d. Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d. 30 januari 2013 Goedenavond Burgemeester en leden van de politiek in de gemeente

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval,

Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval, GROEN Motie statiegeldalliantie Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval, Overwegende dat statiegeld op blikje en (pet)flessen een belangrijke

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van

Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van Directie Realisatie Inleiding Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van Aan Van Stadsdeelraad Zuidoost

Nadere informatie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie RAADSBRIEF ONDERWERP Beantwoording van de motie werkbudget economie KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie INLEIDING De aanleiding van deze raadsbrief is dat in 2016 besloten is om de OZB op panden

Nadere informatie

Inrichtingsnotitie MAG

Inrichtingsnotitie MAG Inrichtingsnotitie MAG Inmiddels zijn we volop bezig met de implementatie van de Maatschappelijke Agenda (MAG), waarbij de uitgangspunten zoals beschreven in de rapportage businesscase MAG worden uitgewerkt.

Nadere informatie

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend uw nummer uw datum ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. 2013/UIT/54728 24 oktober 2013 2 9 OKT. 2013 AAN de voorzitter van de gemeenteraad bijlage(n) betreffende

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Betoog VOV Begroting 2017

Betoog VOV Begroting 2017 Betoog VOV Begroting 2017 (Eerste termijn in raadsvergadering 10 november 2016) Voorzitter, Bij de behandeling van de afronding Rotbrink en bij de behandeling van de kadernota heeft de VOV-fractie reeds

Nadere informatie

Betreft vragen ex. Artikel 36 RvO Onderwerp: Besluit College verbod touringcars in binnenstad.

Betreft vragen ex. Artikel 36 RvO Onderwerp: Besluit College verbod touringcars in binnenstad. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Van de gemeente Hoorn Nieuwe Steen 1 Hoorn. Betreft vragen ex. Artikel 36 RvO Onderwerp: Besluit College verbod touringcars in binnenstad. Geacht College,

Nadere informatie

Plan van aanpak. Jongerenraad Moerdijk

Plan van aanpak. Jongerenraad Moerdijk Plan van aanpak Jongerenraad Moerdijk Inhoud Aanleiding... 3 Jongerengemeenteraad 2015... 3 Beleid... 3 Missie... 3 De rol van de jongerenraad in gemeente Moerdijk... 3 Wat heeft de jongerenraad nodig?...

Nadere informatie

AF D R U K V OO R B E EL D B E S T U U R L IJ K BE H AN D E L VO O R S TEL

AF D R U K V OO R B E EL D B E S T U U R L IJ K BE H AN D E L VO O R S TEL AF D R U K V OO R B E EL D B E S T U U R L IJ K BE H AN D E L VO O R S TEL Vaststelling Beleidsplan Transitie Sociaal Domein 2015-2016, de deelbeleidsplannen Jeugd, Participatiewet en WWB maatregelen,

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e

AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e Stand van zaken Regiocontract (1november 2015) Subsidieverlening De provincie heeft besloten voor 2 programma's in het Regiocontract: Aantrekkelijk

Nadere informatie

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken. VVD - Algemene beschouwingen 7 juni 2017 Voorjaarsnota PS Drenthe - Willemien Meeuwissen We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

Nadere informatie

VOORSTEL Het Wmo beleidsplan (De Beakens fersette, ek yn de Wmo) voor De Friese Meren vaststellen.

VOORSTEL Het Wmo beleidsplan (De Beakens fersette, ek yn de Wmo) voor De Friese Meren vaststellen. RAADSVERGADERING VAN 31 OKTOBER Agendapunt: Correspondentienummer: ra1200074 Datum voorstel: 1 oktober Bijlagen: Wmo beleidsplan De Friese Meren 2013-2016 Reactie Wmo adviesraden, OSS en maatschappelijk

Nadere informatie

ALGEMENE BESCHOUWINGEN BEGROTINGSRAAD NOVEMBER Inleiding

ALGEMENE BESCHOUWINGEN BEGROTINGSRAAD NOVEMBER Inleiding ALGEMENE BESCHOUWINGEN BEGROTINGSRAAD NOVEMBER 2016 Inleiding We beginnen met onze dank uit te spreken voor de samenwerking in het afgelopen jaar met de collega-raadsleden, de griffier, het college en

Nadere informatie

VITAAL OIRSCHOT THEMA: SUBSIDIEBELEID

VITAAL OIRSCHOT THEMA: SUBSIDIEBELEID VITAAL OIRSCHOT THEMA: SUBSIDIEBELEID Bijeenkomst 15 februari 2016 PROGRAMMA Opening Presentatie - terugblik vorige bijeenkomsten - vooruitblik: hoe verder - gedachtenlijn nieuw subsidiebeleid Interactief

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 27 november 2014 Agendanummer : 09 Datum collegebesluit : 9 september 2014 Onderwerp : Evaluatie beleidsuitgangspunten en vervangingsplannen

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Reactienota op de adviezen

Reactienota op de adviezen Bijlage 2 bij raadsvoorstel inzake transitie maatschappelijke ondersteuning. De volgende raden zijn om advies gevraagd: 1. Wmo Advies Raad De Bilt; 2. Ouderenraad De Bilt Reactienota op de adviezen Met

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

Raadsvergadering : 3 december 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. Onderwerp : Transities sociaal domein: start pilots in 2014

Raadsvergadering : 3 december 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. Onderwerp : Transities sociaal domein: start pilots in 2014 Raadsvergadering : 3 december 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal Onderwerp : Transities sociaal domein: start pilots in 2014 Collegevergadering : 29 oktober 2013 Agendapunt : 19 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde Nationaal Park Oosterschelde Overzicht activiteiten en resultaten 2011 Algemeen Informatievoorziening aan bezoekers van Nationaal Park Oosterschelde door middel van het parelsnoer van voorzieningen : Informatiezuilen

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg)

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 386736 Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) Verantwoordelijk portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Raadsvergadering van 21 januari 2010. Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente. Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING

Raadsvergadering van 21 januari 2010. Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente. Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING RAADSVOORSTEL Agendanummer Raadsvergadering van 21 januari 2010 Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING Naar aanleiding van een motie

Nadere informatie

Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks bestuur en raadsleden,

Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks bestuur en raadsleden, Financiële beschouwingen, begroting 2014 Stadsdeel Amsterdam West Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, 26 november 2013 Voorzitter, Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Inspraaknota Statushouders Opnieuw Thuis, de Apeldoornse aanpak

Inspraaknota Statushouders Opnieuw Thuis, de Apeldoornse aanpak Inspraaknota Statushouders Opnieuw Thuis, de Apeldoornse aanpak Augustus 2016 Onderstaand worden de inspraakreacties op de conceptnota Statushouders Opnieuw thuis, de Apeldoornse aanpak. In onderstaande

Nadere informatie

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6769 Onderwerp : subsidie Stichting Leergeld Stadskanaal, Veendam, Winschoten (SLS) Stadskanaal, 29 april 2010 Beslispunten De SLS vanaf het

Nadere informatie

beantwoording technische vragen

beantwoording technische vragen Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders beantwoording technische vragen onderwerp technische vragen Joke van Boxtel/ Progressief Nieuwkoop en Pien Schrama/ MiddenPartij Nieuwkoop Datum

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019 PENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019 Aanwezig: burgemeester Van der Meijden, wethouders Buter, Meulensteen, Slaets en Van der Zanden (wethouder Briels wel aanwezig bij agendapunten 1.6 en 1.7)

Nadere informatie

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Openbaar Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe

Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe Verkiezingsprogramma 2014-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Samenleven... 3 Zondagsrust en 24-uurs economie... 3 Mantelzorg stimuleren en meer

Nadere informatie

Ingek. 0 1 FEB. 201?

Ingek. 0 1 FEB. 201? Kern, Marijn Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: 2017/10607 D66 Nederweert GRIF dinsdag 7 februari 2017 10:58 _staten Uitkomst raadpleging N266 door D66 Nederweert Persbericht

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ommen. Nr. 52126 16 juni 2015 Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen De raad van de gemeente Ommen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Liberaal

Verkiezingsprogramma. Liberaal Verkiezingsprogramma Liberaal053 2014 2018 - Liberaal053 is nieuw, fris en oprecht betrokken bij de maatschappij. Met deze uitspraak gaat Liberaal053 de gemeenteraadverkiezingen van 2014-2018 in. Liberaal053

Nadere informatie

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld.

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld. rriercoj Gemeenteraad Barneveld Postbus 63 3770 AB BARNEVELD Barneveld, 27 augustus 2015 f Ons kenmerk: Ö^OOJcfc Behandelend ambtenaar: I.M.T. Spoor Doorkiesnummer: 0342-495 830 Uw brief van: Bijlage(n):

Nadere informatie

Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid

Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid 15-^2014 Mail van Gemeente Elburg - Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid Mark Molenaar

Nadere informatie

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Initiatief voorstel 17R071 Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Ronde Tafel : Nog in te plannen Debat : Nog in te plannen Raadsvergadering : Nog in te plannen Informatie bij : Ans

Nadere informatie

*577634* OPENBARE BESLUITENLIJST. van het college van burgemeester en wethouders van 15 november 2016, vastgesteld 22 november 2016

*577634* OPENBARE BESLUITENLIJST. van het college van burgemeester en wethouders van 15 november 2016, vastgesteld 22 november 2016 *577634* OPENBARE BESLUITENLIJST van het college van burgemeester en wethouders van 15 november 2016, vastgesteld 22 november 2016 Nr. ONDERWERP/ADVIES BESLUIT B EN W 1. Advies nr. 568193 Trefwoord: Welzijn

Nadere informatie

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN November 2014 PVDA PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN Een plan van De Partij van de Arbeid Voorne putten Werkgroep Economie & Werk Voorne Putten PvdA Nissewaard Gert-Jan Alberts Kim van de Kant PvdA Hellevoetsluis

Nadere informatie