GEBRUIKERSHANDLEIDING TOERNOOIMANAGER. Versie Jan Masselink, Vorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEBRUIKERSHANDLEIDING TOERNOOIMANAGER. Versie 7.34. Jan Masselink, Vorden"

Transcriptie

1 GEBRUIKERSHANDLEIDING TOERNOOIMANAGER Versie 7.34 Jan Masselink, Vorden

2 1. Inleiding 1.1 Algemeen Toernooimanager is een programma voor het bijhouden van uitslagen van toernooien, het bepalen van roosters volgens Zwitsers systeem en het maken van ranglijsten en overzichten. Het programma is de opvolger van de DOS-versie Kompitie. Toernooimanager is ontwikkeld door Jan Masselink, Vorden (c) 1993, 1998, Dit programma is uitgebreid getest. Er bestaat echter geen enkel programma dat geheel feilloos werkt. Wij kunnen daarom niet garanderen dat dit programma op uw systeem foutloos zal werken. Het gebruik van het programma is geheel voor uw eigen risico. De maker noch de distributeur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van dit programma. Voor (schriftelijke) mededelingen over eventuele fouten is de auteur altijd dankbaar. Ten opzichte van de DOS-versie is o.a. de volgende functionaliteit toegevoegd. Het is nu mogelijk om binnen een competitie spelers meerdere keren tegen elkaar te laten spelen (hierdoor is ook de optie "Konsolideren" in Kompitie overbodig geworden - deze optie is daarom geschrapt). Het is nu mogelijk een ratingsysteem te volgen echter met maximaal 255 spelers. Viertallencompetitie Zwitsers wordt nu ook ondersteund (bijv. voor schooldammen). Zwitsers systeem op basis van rating (in plaats van weerstandspunten) is nu mogelijk. Ranglijsten kunnen behalve als platte tekst nu ook in RTF-formaat (Rich Text Format) ten behoeve van tekstverwerking en in HTML-formaat ten behoeve van Internettoepassingen worden opgeslagen ter verdere verwerking. De Delftse tellling (voor- en nadeelremises) wordt ondersteund. Algemene gegevens over uw toernooi kunnen worden ingevoerd en worden afgedrukt boven de overzichten. Voor door de FMJD gehomologeerde toernooien kunnen de berekeningen worden afgedrukt inzake de behaalde normen. Het programma vereist minimaal Windows 95 en maakt zoveel mogelijk gebruik van de standaard werkomgeving van dit besturingssysteem. Dit houdt in dat het programma algemene wijzigingen van bijvoorbeeld lettertypes en kleurstellingen volgt. Voor een aantal schermen is de gehanteerde taal afhankelijk van de Windowsversie.

3 1.2 Updates Af en toe verschijnen er nieuwe versies. De wijzigingen kunnen beperkt zijn (oplossen van kleine foutjes) maar soms wordt ook nieuwe functionaliteit toegevoegd. Updates worden geplaatst op de KNDB website. 1.3 Installatie Het programma wordt geleverd op een CD-Rom. U installeert het programma door het programma Setup.Exe op te starten van de CD-ROM. Vervolgens volgt u de aanwijzingen op het scherm. Het programma wordt geïnstalleerd in de directory C:\PROGRAM FILES\DAMMEN\TOERNOOIMANAGER tenzij u bij de installatie een andere directory opgeeft. Het programma vraagt bij de eerste keer opstarten om een licentienaam. Als licentienaam voert u uw eigen naam of die van uw damclub of organisatie in. De naam is achteraf niet meer door u te wijzigen! De licentienaam wordt weggeschreven in een bestandje op de harde schijf. Het invoeren van een licentienaam houdt in dat u de licentiebepalingen accepteert. De CD-Rom is na installatie niet meer nodig om op te starten. Het is wel van belang deze te bewaren voor eventuele herinstallatie. 1.4 Licentiebepalingen U koopt het gebruiksrecht van het programma. U mag het dus voor eigen gebruik kopiëren zo vaak u wilt; wat niet mag is kopiëren voor anderen. Het gebruik van het programma is voor eigen risico. Programmeur en distributeur zijn niet aansprakelijk voor welke gevolgen dan ook die voortvloeien uit het gebruik van het programma.

4 2. Hoofdmenu Het hoofdmenu bestaat uit: 1. Menustructuur (bovenaan het scherm) 2. Een aantal snelknoppen, waarmee u veelgebruikte menu-opties snel kunt aanklikken. 3. Informatie over het geladen toernooi. Het programma onthoudt de laatst geopende bestanden. Het laatst geopende bestand wordt als een snelknop opgenomen. De laatste vier geopende bestanden staan in het menu onder Bestand. Als u nog geen bestand geladen hebt, zijn slechts een beperkt aantal menu-opties beschikbaar, namelijk uitsluitend het openen van een bestand, het aanmaken van een nieuw bestand en het afsluiten van het programma. Pas na het openen of aanmaken van een bestand worden de overige menu-opties geactiveerd.

5 3. Bestand 3.1 Openen U krijgt een scherm met daarin de huidige directory en de daarin aanwezige Toernooimanagerbestanden. Het programma onthoudt de laatst gebruikte directory. Het importeren van Kompitie 6-bestanden doet u ook in dit scherm; deze kunt u vinden door in de onderste box Kompitie 6 te selecteren. Als u een Kompitie 6 bestand opent, wordt u direct gevraagd onder welke naam het Toernooimanager-bestand moet worden weggeschreven. 3.2 Opslaan De huidige competitie wordt weggeschreven op schijf. 3.3 Nieuw Met Nieuw maakt u een nieuw bestand aan. U wordt gevraagd onder welke naam en in welke directory u het bestand wil wegschrijven. Een bestand kan meerdere competities omvatten. Deze worden afzonderlijk op de schijf opgeslagen. Bij de keuze nieuw worden twee bestanden aangemaakt, te weten een bestand met extensie KW7 en een bestand met dezelfde naam en met extensie 100. U kunt meerdere competities aanmaken (menuoptie Competitie); deze krijgen dezelfde naam en een oplopend extensienummer. 3.4 Printer Met deze optie kunt u de printer instellen die u wilt gebruiken voor het afdrukken van ranglijsten en overzichten. 3.5 Taal wijzigen Met deze optie kan worden overgeschakeld naar Franse en Engelse programmateksten. 3.6 Export De optie export is bedoeld voor het uitwisselen van namen en uitslagen met andere programma s in een standaardformaat (extensie: WDS). Voor programmeurs, die gebruik willen maken van dit bestand voor het importeren van data in hun eigen programma s, is de recordlay-out aan te vragen op het adres j.masselink@hccnet.nl. 3.7 Afsluiten Bij het afsluiten wordt automatisch de huidige competitie weggeschreven.

6 4. Datafile 4.1 FMJD-rating Toernooimanager geeft de mogelijkheid om een datafile aan te maken en automatisch te verzenden naar de FMJD-ratingofficial. De datafile bevat alle noodzakelijke informatie om de resultaten te verwerken in de FMJD-rating. Ander gebruik van deze datafile, zoals de opzet van een Europese toernooidatabase wordt nog onderzocht. De volgende stappen moeten worden gevolgd om de datafile te kunnen aanmaken. a. Spelersgegevens Selecteer vanuit het hoofdmenu: Gegevens en Spelers. De lijst met alle ingevoerde spelers wordt nu getoond, selecteer Nieuw voor nieuw in te voeren spelers. Het is noodzakelijk om alle spelers in te voeren met de speciale functie Gebruik FMJD-ratingbestand voor invoer en alle spelers daaruit te selecteren. Hiervoor is het nodig om de meest recente ratingfile (FMJD2TM.DAT) op de computer te hebben. Deze kan worden gedownload van de FMJD en de KNDB website. De ratingfile moet worden opgenomen in dezelfde folder als het programma TM.EXE (meestal: C:\program files\dammen\toernooimanager). Als een speler wordt geselecteerd in de keuzelijst onderin het scherm, dan worden alle relevante data (ratings, titels, land) gekopieerd uit de ratingfile. Als een speler moet worden toegevoegd die niet in de keuzelijst staat, gebruik dan de F12-toets (of klik op de Wis alles (F12) toets) om alle data in het invoerscherm te wissen. FMJD-codes worden gebruikt. Dit voorkomt dat onjuiste De KNDB-ratingfile (KNDBRAT4.DAT) mag ook worden gebruikt, omdat hierin een koppeling zit met de FMJD-gegevens. Controleer altijd even of de getoonde naam na het veld FMJD-ID overeenkomt met de getoonde naam, anders s.v.p. handmatig wijzigen. Voor spelers zonder FMJD-rating of ID is het noodzakelijk om aanvullende gegevens in te voeren: land en geboortedatum of jaar (speciaal voor jeugdspelers). De naam kan volledig worden ingevoerd, bijvoorbeeld Nederland en wordt automatisch omgezet in de ISO-landcode. Om te

7 controleren of het land wordt herkend en goed wordt omgezet kun je op de F- toets drukken. De ISO-landcode (bijvoorbeeld nl ) wordt dan getoond in het invoerveld en de volledige landnaam wordt getoond. b. Toernooigegevens Selecteer uit het hoofdmenu: Gegevens en dan Toernooigegevens. Er wordt een scherm getoond waarin het volgende ingevuld kan worden: - naam van het toernooi - periode waarbinnen het toernooi is of wordt gespeeld - plaats en land - NAW-gegevens van het organisatiecomité - NAW-gegevens van de hoofdarbiter - namen van de eventuele overige arbiters - informatie over de speeltijd, dit is om de ratingofficial te kunnen laten checken of de speeltijd overeenkomst met homologatiecriteria. c. Aanmaken datafile Selecteer uit het hoofdmenu: Datafile en dan FMJD-rating. Het programma probeert een datafile aan te maken en te tonen op het scherm. Als er spelers zijn zonder FMJD-ID en zonder dat de aanvullende gegevens (land en geboortejaar) zijn ingevoerd, wordt een foutboodschap getoond in het scherm. Deze gegevens moeten eerst aangevuld worden (zie a.), voordat de datafile aangemaakt kan worden. Een correcte datafile begint met: Mocht het nodig zijn om toernooigegevens te wijzigen, dan kan dat snel via de toets Toernooigegevens, vervolgens wordt het invoerscherm getoond als beschreven onder b.

8 Controleer of de velden aangevinkt moeten worden voor respectievelijk een nationaal kampioenschap (Final national championship) of een vrouwenkampioenschap ( Women championship ). De datafile zelf kan niet aangepast worden. Eventuele opmerkingen voor de ratingofficial kunnen worden opgenomen in het invoerveld Remarks. Deze worden dan bij het aanmaken van de definitieve datafile toegevoegd. Verzocht wordt om deze tekst in het Engels op te nemen. Als je klaar bent om de datafile te verzenden, klik dan op de toets Send . Daarna word je eerst gevraagd om bevestiging dat het toernooi is beëindigd en alle data correct en volledig is ingevoerd. Als de toets per ongeluk is aangeklikt, dan kun je terug door op Nee te klikken. Na een klik op de Ja toets wordt de datafile opnieuw opgebouwd, inclusief de toegevoegde remarks. Vervolgens zal het programma een waarschuwing geven dat een programma probeert een te zenden, bijvoorbeeld zoals onderstaand weergegeven. Klik op Allow of Toestaan, afhankelijk van de taal waaronder Windows is geïnstalleerd. Mocht er iets fout gaan, dan krijg je een foutmelding, bijvoorbeeld: Dit betekent dat de datafile is opgeslagen op je computer en waar. De datafile dient vervolgens handmatig te worden verzonden naar het adres ratings@fmjd.org.

9 Alhoewel de datafile zelf een tekstfile is, mag deze niet handmatig worden gewijzigd om te voorkomen dat deze niet meer leesbaar is door de ratingprogrammatuur. 4.2 Toernooibase Toernooibase is een up-to-date database van toernooigegevens met uitslagen en partijen, te vinden op de website Toernooimanager geeft de mogelijkheid een uploadbestand samen te stellen, waarmee de gegevens uit Toernooimanager snel kunnen worden ingelezen in Toernooibase. Hiervoor is wel een inlogcode nodig, nadere informatie hierover kan worden verkregen bij de moderator van de website. Instructies over de upload in Toernooibase is eveneens te vinden op de website of bij de moderator. Net als bij de FMJD-ratingfile is het van belang om de spelers te selecteren met behulp van de ratingfiles. Toernooibase herkent zowel de ID s van de FMJD-rating als van de KNDB-rating, hetgeen de upload aanzienlijk vergemakkelijkt en de kans op fouten vermindert. Het uploadbestand is als volgt aan te maken: Selecteer Datafile en vervolgens Toernooibase. Op het scherm wordt zichtbaar hoe de datafile eruit ziet. Standaard worden alle ronden geselecteerd voor de upload, maar dit is te wijzigen in het venster rechtsboven: Klik op Laatst en alleen de laatst ingevoerde ronde wordt opgenomen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen de laatste twee rondes op te nemen door 9 in het invoerveld Van ronde op te nemen en 10 in het invoervoeld Tot en met ronde. Het uploadbestand wordt aangemaakt door op Disk te klikken. Hierna wordt gevraagd om een bestandsnaam waaronder het wordt weggeschreven. Dit bestand kan dan vervolgens worden ingelezen in Toernooibase. Gelieve ook hier niets zelf handmatig aan het uploadbestand te wijzigen, aangezien dit de upload kan belemmeren of kan leiden tot foute gegevens in Toernooibase.

10 5. Gegevens 5.1 Spelers Het scherm toont: 1. lijst met ingevoerde spelers 2. drukknoppen : Nieuw, Wijzig, Verwijder, Deelnemerslijst, Ok en Help 3. keuzeknop voor toekenning lotingnummers 4. invoerveld hoogst toe te kennen lotingnummer 5. invoerveld en drukknop automatisch nummeren Lijst met ingevoerde spelers De oplichtende balk geeft de geselecteerde speler aan. Als het scherm verschijnt, is het automatisch de eerste speler in de lijst. Het kiezen van een speler om de gegevens te wijzigen kan door dubbelklikken op een speler of door middel van het indrukken van de spatiebalk, of het klikken op de drukknop Wijzig Drukknoppen De drukknoppen hebben de volgende werking: Nieuw: er wordt een leeg invoerscherm aangemaakt, waarmee een nieuwe speler kan worden toegevoegd. In plaats van Nieuw kan ook de <INSERT> toets gebruikt worden. Wijzig: voor de geselecteerde speler (zie 1) wordt een invoerscherm geopend, waarin de gegevens van de betreffende speler gewijzigd kunnen worden. Verwijder: de geselecteerde speler wordt verwijderd. Voor verwijdering vindt nog een bevestiging plaats om vergissing te voorkomen. In plaats van Verwijder kan ook de <DELETE> toets gebruikt worden. Let op: Alle wedstrijden die de betrokken speler heeft gespeeld worden verwijderd. Deelnemerslijst: Een deelnemerslijst, gesorteerd op alfabet, wordt getoond en kan worden afgedrukt. Er kan ook worden gesorteerd op lotingnummer of rating. Ok: het programma keert terug naar het hoofdmenu en de wijzigingen worden opgeslagen. In plaats van Terug kan ook de <ESC> en de <ENTER> toets gebruikt worden Toekenning lotingnummers Deze staat standaard op volgorde, wat betekent dat de lotingnummers automatisch op volgorde van invoer worden toegekend. Dit is echter niet noodzakelijk. Andere opties zijn: Ingeven: in het invoerscherm verschijnt een invoerveld lotingnummer. Willekeurig: het programma wijst een willekeurig bepaald lotingnummer toe aan een ingevoerde speler; hiermee kunt u de loting dus aan de computer over laten. Het programma trekt een willekeurig nummer van 1 tot het getal dat aangegeven wordt in het veld maximum. Lotingnummers worden uniek uitgegeven. Het maximumlotingnummer wordt zonodig automatisch opgehoogd. Het is toegestaan hetzelfde lotingnummer meerdere keren toe te kennen of nummers niet doorlopend genummerd toe te kennen.

11 5.1.4 Automatisch nummeren Deze optie is alleen mogelijk bij Zwitserse toernooien. In de eerste en tweede ronde wordt de paring beïnvloed door de lotingnummers. Door het toekennen van de lotingnummers kan een geleide loting worden bereikt. Door een geleide loting kan zoveel mogelijk worden voorkomen dat twee favorieten of twee spelers met sterk uiteenlopende speelsterkte elkaar in de eerste en tweede ronde treffen. Het programma kan de toekenning van de lotingnummers dusdanig verzorgen dat een geleide loting wordt bereikt. Het is hiervoor wel essentieel dat het veld rating wordt ingevuld bij elke speler. Het automatisch nummeren werkt als volgt. Het programma sorteert alle spelers op rating. Vervolgens wordt het veld in twee helften gesplitst (als er één lotinggroep is). De beste van de eerste helft krijgt lotingnummer 1, de beste van de tweede helft lotingnummer 2. Vervolgens de op een na beste van de eerste helft lotingnummer 3 en van de tweede helft nummer 4. Enzovoort. Als er meerdere lotinggroepen zijn, dan wordt eerst het totale veld in subgroepen verdeeld en wordt vervolgens per subgroep de nummering als boven doorgevoerd. Een voorbeeld zal dit verduidelijken. Stel er zijn 20 spelers, op rating gesorteerd R1 (beste rating) tot R20 (slechtste rating). Als er sprake is van 1 lotinggroep dan zijn de lotingnummers als volgt: 1 = R1 2 = R11 3 = R2 4 = R12 5 = R3 6 = R13 7 = R4 8 = R14 9 = R5 10 = R15 De paring voor de eerste ronde is dan als volgt: 1-2 = R1 R = R2 R = R3 R13 etc.

12 Als er sprake is van 2 lotinggroepen is de indeling als volgt: a. lotinggroep 1-10: 1 = R1 2 = R6 3 = R2 4 = R7 5 = R3 6 = R8 7 = R4 8 = R9 9 = R5 10 = R10 b. lotinggroep = R11 12 = R16 13 = R12 14 = R17 etc. De paring voor de eerste ronde wordt: 1-2 = R1 R6 3-4 = R2 R7 5-6 = R3 R8 7-8 = R4 R = R5 - R = R11 - R = R12 - R17 etcetera Invoeren spelers In dit invoerscherm worden de bekende gegevens van de speler gepresenteerd en kunnen deze gewijzigd worden. Bij het invoeren van een nieuwe speler is het scherm geheel leeg. Indien gekozen is voor het handmatig invoeren van lotingnummers, dan moet het lotingnummer worden ingegeven. De lotingnummers hoeven niet uniek te zijn. De spelers hoeven niet in volgorde van lotingnummer te worden ingegeven. Ook is het niet nodig om opeenvolgende lotingnummers te gebruiken, er mogen tussenliggende lotingnummers ongebruikt blijven. Lotingnummers kunnen later gewijzigd worden, ook als er al wedstrijden zijn ingevoerd. De korte naam bestaat uit 3 posities. Deze zijn handig bij het invoeren van wedstrijden en uitslagen. Te adviseren is om voor deze korte naam kleine letters te gebruiken en geen hoofdletters. Vaak blijkt dat de eerste letter van de voornaam en de eerste twee letters van de achternaam in kleine groepen vrijwel uniek is.

13 Bij categorie geeft u met een letter aan in welke categorie de speler thuishoort. De categorieen kunnen nader worden gedefinieerd, doch dit is niet verplicht (zie 4.3). Bij de ranglijsten is het mogelijk om een ranglijst per categorie uit te draaien. Een speler kan in meerdere categorieen zitten. Bijvoorbeeld: een vrouwelijk jeugdspeler krijgt de categorieletters D en J (Dames Jeugd). Bij het uitdraaien van de categorieranglijsten komt zij dan op zowel de dameslijst als de jeugdlijst voor. Met het veld barrage kan bij ex aequo eindigen een volgorde worden ingegeven. Hoe HOGER het nummer, hoe hoger de plaats op de ranglijst. U geeft bijvoorbeeld in het aantal punten dat in de barrage wordt gehaald. Normaliter hoeft dit veld niet gebruikt te worden en kunt u de standaardwaarde 0 laten staan. Het veld rating wordt alleen gebruikt als u een rekensysteem gebaseerd op de rating wilt hanteren. Door het veld Ranglijst en/of Rooster aan te vinken, kan worden aangegeven of een speler opgenomen moet worden in de ranglijst cq meegenomen moet worden bij het aanmaken van het rooster. Een speler die het toernooi verlaat kunt u op deze wijze uit de ranglijst en uit het rooster verwijderen, zonder dat de door hem gespeelde wedstrijden komen te vervallen (dit is het verschil met het geheel verwijderen van de speler). 5.2 Instellingen In het instellingenscherm kunt u het rekensysteem kiezen. Verder kunt u afhankelijk van het rekensysteem specifieke instellingen wijzigen, zoals bijvoorbeeld het aantal punten voor een winstpartij, het al dan niet gebruiken van voor- en nadeelremises etcetera. De gekozen rekenmethode en bijbehorende parameters heeft geen enkele invloed op de opslag van de resultaten. U kunt dus met een bestand experimenteren! De verschillende systemen worden apart in het helpbestand toegelicht. Standaard zijn gebruikelijke waarden ingevuld, zoals bijvoorbeeld 2 punten voor een overwinning, 1 voor remise en 0 voor een nederlaag. Indien u in het invoerveld winst 3 invult, dan geeft het programma 3 punten voor een overwinning in plaats van 2. Als u het veld plus- en minremises aanklikt kunt u aparte punten toekennen aan voor- en nadeelremises (bijv. de Delftse telling). De standaardinstelling is dat zowel aan voor- als aan nadeelremises één punt wordt toegekend, maar dat die wel van invloed zijn op de sorteervolgorde. Afhankelijk van het gekozen rekensysteem worden specifieke instellingen getoond, die zonodig kunnen worden aangepast. Verwezen wordt naar de toelichting op de rekensystemen. Met het invoerveld sorteervolgorde (beschikbaar bij de rekensystemen waarbij dit van belang is) kan de sorteervolgorde worden ingesteld die moet worden gehanteerd als het aantal punten en gespeelde wedstrijden gelijk is.

14 Ook hier zijn de meest gebruikelijke waarden vooraf ingevuld. De mogelijkheden zijn: 1. eigen rating 2. gemiddelde rating van de tegenstanders (ts-rating) 3. aantal winstpartijen 4. aantal weerstandspunten 5. weerstandspunten minus laagste score 6. weerstandspunten minus laagste en minus hoogste score. 7. SB 8. Onderling resultaat 9. Hoogst afwijkende resultaat De volgorde van de nummers bepaalt de sorteervolgorde. Dus 47 houdt in dat (bij gelijke punten en wedstrijden) eerst op het aantal weerstandspunten wordt gesorteerd en bij gelijke weerstandspunten op het SB. Het is niet verplicht om een sorteervolgorde in te voeren. De standaardinstelling voor normale toernooien is 389. FMJD-rating hanteren: bij het invoeren van spelersgegevens kunnen twee ratings worden ingegeven, nl. een nationale rating en een FMJD-rating. Standaard werkt het programma met de nationale rating (met uitzondering uiteraard van de FMJDhomologatiecriteria). Indien u het veld FMJD-rating hanteren aanklikt dan wordt voor al het rekenwerk de FMJD-rating gehanteerd. Bij Zwitserse toernooien is het aantal toegestane mogelijkheden beperkt, omdat de sorteervolgorde niet strijdig mag zijn met de regels die voor het Zwitsers paren gelden. 5.3 Categorieën U kunt hier aan de categorieletters een volledige naam koppelen. Bij een ranglijst per categorie wordt de volledige naam van de categorie afgedrukt. Als u geen naam invoert, verschijnt de eenletterige code. De invoer van de categorie gebeurt als volgt: eerste invoervakje: de lettercode (bijvoorbeeld d ) tweede invoervak: de naam van de categorie voluit (bijvoorbeeld Dames ) Na het invullen van de invoervakken op de knop Invoegen klikken. Op de categorieranglijsten wordt nu de juiste benaming boven de ranglijst afgedrukt, dus Ranglijst dames in plaats van Ranglijst categorie d. Het is overigens niet verplicht om de categorieën op deze wijze te definiëren. Wanneer u dit achterwege laat wordt de lettercode boven de ranglijst afgedrukt. 5.4 Toernooigegevens Dit scherm geeft de mogelijkheid om aanvullende gegevens in te voeren, zoals plaats en land, speeltempo, wedstrijdleider, arbiters, etcetera. Deze gegevens kunnen naar wens worden afgedrukt op de overzichten. Ook zijn deze van belang voor de datafiles.

15 6. Wedstrijden 6.1 Rooster maken Via deze menuoptie kunt u het programma een rooster laten aanmaken. Afhankelijk van het rekensysteem is dit het rooster voor één ronde (zwitsers systeem) dan wel voor een volledige competitie (normaal systeem) Normaal systeem U krijgt de volgende velden: - invoerveld: vanaf ronde - keuzeknop Kleuren (standaard / gewisseld) - Knop: rooster samenstellen - Knop: annuleren. Als standaardwaarde voor het veld Rooster vanaf wordt gehanteerd de eerste ronde zonder uitslagen. Als er al wedstrijden in een ronde zijn ingevoerd maar nog geen uitslagen, worden bij het roosteren deze wedstrijden gewist. Wilt u een volledige competitie inroosteren, waarbij iedere speler zowel wit als zwart speelt, moet u het volgende doen. Stel u heeft 14 spelers en er zijn dus 26 rondes (2 x 13) te spelen. 1. U roostert eerst de eerste 13 ronden, waarbij de keuzeknop Kleuren op standaard moet staan. 2. Aanklikken van de knop Rooster samenstellen. Vervolgens roostert u het tweede deel van de competitie als volgt. 3. Als standaardwaarde geeft het programma wederom 1, omdat in geen van de ronden nog uitslagen zijn ingevoerd. Dit moet u veranderen in 14, anders worden alle reeds aangemaakte roosters in de ronden 1 tot en met 13 overschreven. 4. De keuzeknop Kleuren zet u op gewisseld, waardoor hetzelfde rooster ontstaat maar dan met verwisselde kleuren. 5. Aanklikken van de knop Rooster samenstellen. Er wordt nu voor de ronden 14 t/m 26 een rooster samengesteld met verwisselde kleuren Zwitsers systeem Als u een rooster maakt volgens het Zwitsers systeem, dan wordt telkens ronde voor ronde een rooster samengesteld. Ten opzichte van het roosteren volgens het normale systeem is er in het scherm een spelersselectielijst bijgekomen en is uiteraard de mogelijkheid om de kleuren om te wisselen vervallen.

16 De waarde in het invoerveld Vanaf ronde geeft standaard aan de eerste ronde waarvoor nog geen wedstrijden zijn gespeeld. Het is mogelijk om deze waarde te overschrijven, maar dit zal doorgaans niet nodig zijn. Bij het roosteren worden automatisch alle wedstrijden in de betreffende ronde, die nog niet zijn gespeeld verwijderd. Het per ongeluk dubbel aanmaken van een rooster voor een ronde heeft daarmee geen consequenties, alle wedstrijden staan eenmaal in het rooster. Met de spelerslijst kunt u handmatig spelers uit het rooster halen of juist toevoegen. Het teken >> ( vink ) geeft aan of spelers in het rooster worden opgenomen. Met de knop iedereen selecteren worden alle spelers aangevinkt; met de knop niemand selecteren worden geen spelers aangevinkt en zou er dus niemand in het rooster worden opgenomen. Door het met de muis dubbel aanklikken van een speler wordt de vink aan of afgezet. Let op: alle wijzigingen in het wel of niet opnemen van spelers in het rooster worden opgeslagen. Er kan uitsluitend worden geroosterd als er een even aantal spelers moeten worden aangevinkt! Het programma telt zelf het aantal spelers mee; de knop rooster samenstellen verschijnt alleen bij een even aantal spelers. Na het maken van een rooster verschijnt een scherm, van waaruit u het rooster kunt afdrukken naar printer en/of schijf. Wedstrijdnummers (doorlopende nummering van de wedstrijden) en tafelnummers (wedstrijdnummering per ronde) kan naar wens worden afgedrukt door de betreffende checkbox aan te klikken. De velden van ronde en tot ronde staan standaard ingesteld op de zojuist ingeroosterde ronde. Wijzigt u deze getallen, dan worden er ook wedstrijden van andere ronden afgedrukt. Het handmatig wijzigen van het rooster kan (alleen) via de menuoptie Wedstrijden Uitslagen invoeren. Geleide lotingen 1. Als u bepaalde spelers tegen elkaar wilt laten spelen, selecteert u eerst dat deze spelers niet in het rooster moet worden opgenomen (geen checkvink voor de naam). 2. Aanklikken Samenstellen Rooster 3. Daarna kiest u Wedstrijden Uitslagen invoeren, selecteert de zojuist aangemaakte ronde 4. De automatisch aangemaakte wedstrijden staan nu in deze ronde, maar de vooraf geselecteerde wedstrijd natuurlijk nog niet. Deze voegt u handmatig toe. Daarna niet meer gaan roosteren in deze ronde, want dan worden deze wedstrijden weer verwijderd! 5. Daarna moeten de betreffende spelers uiteraard wel weer aangemeld worden voor opname in het rooster van de volgende ronde. Dit kan weer via Samenstellen Rooster of via invoer spelersgegevens. Wilt u een volledige uitdraai van de te spelen wedstrijden in een ronde, dan kiest u Uitvoer Uitslagen en vult in het veld van ronde niet 1 in (de standaardwaarde) maar de betreffende ronde. Dit geldt ook voor het veld tot ronde, maar meestal zal de standaardwaarde (de laatste ronde) wel voldoen.

17 6.2 Uitslagen invoeren Via de menu-optie en de sneltoets Ronde komt u in het overzicht van de gespeelde rondes. Er is echter een sneltoets aanwezig ( Uitslagen ) komt u direct ofwel in de laatste ronde met nog ontbrekende uitslagen, ofwel er wordt automatisch een nieuwe ronde aangemaakt Rondeoverzicht Indien u vooraf een rooster hebt aangemaakt, kunt u de betreffende ronde aanklikken en selecteren, waarna de wedstrijden uit deze ronde in beeld komen. Indien u geen rooster hebt aangemaakt, moet u zelf een nieuwe ronde aanmaken (knop: Nieuw). Het programma koppelt aan de ronde een datum. Deze datum is standaard de systeemdatum (dag van vandaag). Deze is te wijzigen in het invoerscherm wedstrijdenoverzicht (knop Keuze indrukken). U kunt een ronde verwijderen door op de knop Verwijderen te drukken. Eventueel aanwezige wedstrijden worden verplaatst naar de voorafgaande ronde, zodat u op deze wijze nooit uitslagen kunt kwijtraken. Wilt u de ronde inclusief de wedstrijden verwijderen, moet u eerst in de betreffende ronde de wedstrijden en uitslagen verwijderen, waarna u de ronde kunt verwijderen.

18 6.2.2 Invoeren uitslagen De wedstrijden kunnen een voor een worden ingevoerd, dan wel zijn door de roostermodule (Zwitsers / Keizer / standaardrooster) aangemaakt. Een door de roostermodule aangemaakte set wedstrijden kan probleemloos worden aangepast. Het is mogelijk dat spelers meer wedstrijden in dezelfde ronde spelen (zelfs tegen dezelfde tegenstander). Uitslagen invoeren: - selecteer de wedstrijdregel; - typ vervolgens de score voor de witspeler (dit zal normaliter 0,1 of 2 zijn, maar is afhankelijk van wat er is ingesteld bij de Instellingen), - danwel R voor een reglementaire 0-0 uitslag, een A voor een afgebroken partij en een V voor een virtuele partij. Als u bij een wedstrijd op de knop Regl.uitslag klikt dan wordt deze uitslag als reglementaire uitslag behandeld. Dit houdt het volgende in: - op uitslagenlijstjes wordt een R afgedrukt achter de uitslag - in de ranglijstmatrix wordt in plaats van 2,1 en 0 de tekens + = en gebruikt ter indicatie. Als u bij een wedstrijd op de knop Virtueel klikt, dan wordt deze uitslag als virtuele uitslag behandeld. Een virtuele uitslag is een uitslag van een partij die wel is gespeeld tijdens het toernooi, mee moet tellen bij de ratinglijsten, maar niet in de toernooiuitslag mag worden opgenomen. Dit houdt het volgende in: - de uitslag wordt niet opgenomen in de ranglijsten - de uitslag wordt wel opgenomen in de ratingfiles - de uitslag wordt getoond in de uitslagenlijstjes met een V Voorbeeld: tijdens een open Zwitsers toernooi wordt speler A gedurende de 6 e ronde vervangen door speler C. In de 6 e ronde staat de wedstrijd A-B op het programma. De partij eindigt in remise. In de toernooiuitslag moet worden verwerkt: A-B 1-1 als reglementaire uitslag. Daarnaast moet worden verwerkt C-B 1-1 als virtuele uitslag. Hiermee wordt bereikt dat de remise voor speler A wordt verwerkt in de toernooistand, maar voor speler C in de ratinglijsten. Invoeren van nieuwe wedstrijden kan door de knop Nieuw of de toets <INSERT>. Wijzigen van een wedstrijd: selecteren van de wedstrijd, dubbelklikken met de muis of indrukken van de spatiebalk. Nieuw ingebrachte wedstrijden worden altijd onderaan de lijst geplaatst. Dit is door de hernummeroptie (knop Nummer) te wijzigen. Aangezien de wedstrijden standaard oplopend met 10 worden opgenomen, kan een wedstrijd gemakkelijk worden tussengevoegd door een wedstrijdnummer er tussen in te kiezen. Verwijderen van wedstrijden kan door de <DELETE>-knop. Met de knop Ronde is het mogelijk een wedstrijd te verplaatsen naar een andere ronde.

19 Bovenin het scherm staat in een invoerveld de datum waarop de betreffende ronde is gespeeld. Daaronder staat een selectiebox met de verschillende competities. Als u hier een andere klasse selecteert dan de huidige, dan wordt automatisch van die klasse de ronde geselecteerd waarin nog openstaande uitslagen staan. Hierdoor kunt u heel snel in diverse competities de uitslagen per ronde invoeren. Bij Zwitserse toernooien is er een knop Rooster die het mogelijk maakt onmiddellijk na invoeren van de uitslagen een nieuw rooster te laten maken. Als u de knop Annuleren kiest, dan worden (na bevestiging) alle wijzigingen in de betreffende ronde ongedaan gemaakt Invoeren nieuwe wedstrijden Geef in dit scherm de spelers in. U kunt (een deel van) de volledige naam invoeren; een naam aanklikken (dubbelklikken) uit het venster rechts; de korte naam invoeren; het lotingnummer invoeren. Het programma toont de gevonden speler onder het invoerveld. Verschijnt geen naam dan is de invoer onjuist geweest en heeft het programma de bedoelde speler niet gevonden. Indien u werkt met een ratingsysteem en uitslagen wilt invoeren tegen spelers met een rating die niet in de competitie deelnemen (bijvoorbeeld een tegenstander in de bondscompetitie van een andere club) kunt u in plaats van een spelersnaam de rating ingeven in het invoerveld onder de naam. Op de uitslagenlijsten wordt dan aangegeven Rating: xxxx (volgt de betreffende rating)

20 7. Uitvoer De opties onder uitvoer betreffen diverse mogelijke ranglijsten en overzichten. Indien u meerdere ranglijsten van een of meerdere competities wilt uitdraaien, dan kunt u het beste de optie Alle ranglijsten kiezen; deze is het meest flexibel. De schermen zijn vrijwel gelijk. Als er wijzigingen zijn doorgevoerd in de uitslagen of in de instellingen, wordt eerst gesorteerd. U kunt dit sorteerproces beïnvloeden door een invoerscherm, dat u doorgaans direct kunt door-enteren. De standaardwaarden zijn de meest gebruikte. Standaard worden alle ronden opgenomen in de sortering. Het is mogelijk om slechts een beperkt aantal (aansluitende) ronden op te nemen in de stand (handig voor periodestanden!). De "sorteervlag" wordt in dat geval niet aangezet, zodat de volgende keer dat er een ranglijst wordt opgevraagd, eerst dit scherm weer opkomt.als alle ronden opgenomen worden in de ranglijst, dan wordt de sorteervlag wel aangezet. Als u een minimum aantal wedstrijden ingeeft, dan worden bij de sortering eerst die spelers opgenomen die voldoen aan dit minimum aantal wedstrijden. De overige spelers worden opgenomen na de "geplaatste" spelers. Let op: dit kan bij sommige keizervarianten tot foutieve resultaten leiden! Het is daarom alleen aanbevolen om bij eindstanden te gebruiken en niet tussentijds. Vorige notering aanpassen: normaal wordt de positie op de vorige ranglijst als vorige notering opgenomen op de nieuwe ranglijst. Wilt u dit niet (bijv. omdat u een geen nieuwe ronde hebt ingevoerd maar alleen een correctie hebt uitgevoerd) dan haalt u door te klikken het checkteken weg en wordt de vorige notering niet aangepast. De ranglijsten zelf kunnen worden afgedrukt op de printer of in een bestand (tekst, HTML, RTF). Via keuzeknoppen kunt u instellen welke gegevens u af wilt drukken. Als u wijzigingen aanbrengt, dan klikt u op de knop Beeldscherm om de wijzigingen op het scherm te zien. De ranglijsten worden opgemaakt in Rich Text Format (RTF). Het font kunt u zelf kiezen; de grootte van het lettertype is afhankelijk van de breedte van het papier en kunt u niet zelf kiezen. Als de normale weergave te klein, kan ook liggend (landscape) afgedrukt worden. Helaas levert RTF niet altijd een goed beeld op. Het is ook mogelijk om in RTFformaat weg te schrijven, en het bestand vervolgens in een tekstverwerkingsprogramma in te lezen. Alternatief is de keuze RTF-opmaak niet aan te klikken; dan wordt een zgn. fixed lettertype gebruikt voor zowel scherm als printeruitvoer (bijv. Courier).

21 De tekst in het veld kop vast wordt onthouden door het programma en standaard afgedrukt boven de overzichten. Variabele tekst wordt dit keer afgedrukt, maar niet onthouden door het programma. Het veld Maximum per regel geeft aan hoeveel posities in de resultatenmatrix worden opgenomen; maximaal zijn dit er 30. Als er dan meer posities nodig zijn, dan wordt dit op de volgende regel afgedrukt. Welke overzichten zijn beschikbaar: normale ranglijst voortschrijdingstabel: een tabel met per speler de behaalde punten na elke ronde. per speler : tabel met per speler de tegenstander en de uitslag; indien een speler meerdere partijen per ronde speelt, wordt slechts een wedstrijd afgedrukt. Wilt u van deze optie gebruik maken, dan is het dus aan te bevelen een speler maar een wedstrijd per ronde te laten spelen, hetgeen overigens normaliter ook het geval zal zijn. categorieranglijsten: ranglijsten met de spelers van een bepaalde categorie. Hierbij is het niet mogelijk een vorige notering af te drukken. uitslagen: hierbij kunt u kiezen van welke ronde(s) u de uitslagen wilt afdrukken. deelnemerslijst: alle deelnemers in alfabetische volgorde. Het programma houdt er zo goed mogelijk rekening mee dat voornamen en voorletters buiten beschouwing gelaten worden.

22 8. Competitie 8.1 Wisselen U kunt via deze menuoptie wisselen tussen de diverse competities. In het scherm hebt u voorts de mogelijkheid de naam van de competitie in te geven (die dan ook als vaste tekst boven de uitvoer komt te staan), de nummers van de competities te wijzigen, competities te kopiëren en te wissen. Iedere keer dat van competitie gewisseld wordt, dan wordt de afgesloten competitie weggeschreven op schijf. 8.2 Heropenen Deze optie betekent dat de betreffende competitie opnieuw wordt ingelezen van de schijf. De vanaf de laatste keer inlezen aangebrachte mutaties worden daarmee automatisch gewist.

23 9. Rekensystemen 9.1 Normaal Dit is het standaard rekensysteem: wedstrijdpunten beslissen, vervolgens aantal gespeelde wedstrijden, eventueel aantal SB-punten (alhoewel dit systeem min of meer in onbruik is geraakt). U kunt het aantal punten voor een winst-, remise of verliespartij aanpassen aan eigen wensen (bijvoorbeeld 3 punten voor een overwinning i.p.v. 2). U kunt ook aangeven dat u met voor- en nadeelremises wilt werken (Delftse telling). 9.2 Keizersysteem Originele systeem Het originele keizersysteem werkt in het kort als volgt. 1. De spelers worden wekelijks gewaardeerd met een aflopende keizerwaardering. 2. Als aanbeveling geldt het volgende: de waardering voor nummer 1 is 1 ½ x het aantal spelers; de waardering voor de volgende nummers loopt telkens met 1 af. 3. Vervolgens worden wekelijks de keizerpunten per speler als volgt bepaald: 1x de waarderingspunten van de spelers van wie gewonnen is (100%) en 1/2 x de waarderingspunten van de spelers tegen wie gelijk gespeeld is (50%). 4. Hierbij wordt opgeteld de eigen keizerwaardering, alsmede een compensatie voor niet gespeelde wedstrijden: per wedstrijd 1/3 van de eigen keizerwaardering. 5. De ranglijst wordt opgesteld aan de hand van de keizerpunten, die dan weer leidt tot een nieuwe keizerwaardering; te gebruiken voor de eerstvolgende ranglijst. De standaard instellingen zijn conform het originele systeem Opmerkingen bij origineel systeem Alhoewel dit systeem met de hand valt uit te rekenen (tenslotte stamt het al van voor de oorlog!) is er met name tegen het eind van de competitie veel rekenwerk nodig, wat het weer vrij foutengevoelig maakt. Het programma maakt dit handmatige rekenwerk overbodig. Er zijn wel enkele beperkingen: het programma kent maar één waardering voor niet gespeelde wedstrijden; er is geen afzonderlijke waardering voor met of zonder bericht afwezig, ziek o.i.d. het is niet mogelijk om "enkelvoudige" uitslagen mee te nemen, zoals bondscompetitiewedstrijden. Het volgende effekt is verder ook te constateren: wanneer een speler wint, krijgt hij veel punten erbij, die leiden tot een winst op de ranglijst. Door de stijging van de waardering die erbij hoort, zal hij ook op de ranglijst van de week erop weer wat winst boeken. M.a.w. er is een na-ijleffekt. Destijds werd er ook al een aanbeveling gegeven om de slotranglijst een aantal keren achter elkaar (iteratief) uit te rekenen. Voor de tussentijdse ranglijsten was dit handmatig niet te doen. Met behulp van de computer is deze verfijning uiteraard geen probleem Variant

24 Een variant van het keizersysteem, dat rekening houdt met de bovengenoemde opmerkingen is hieronder weergegeven. bij een overwinning wordt niet 1x de punten geteld van de overwonnen tegenstander, doch 90%; bij een nederlaag wordt 10% van de waardering van de tegenstander geteld. Hierdoor komt beter de zwaarte van het gespeelde programma tot uiting; de premie voor niet spelen is aangepast tot 40%; bij een gelijk aantal keizerpunten hoort een gelijke keizerwaardering. Daarnaast is de mogelijkheid het bovengenoemd naijleffekt uit te schakelen. Wanneer u de afloopfactor op 1 stelt, rekent het programma de ranglijsten uit conform standaard. Wanneer u de keuzebox optimaliseren aanklikt, dan start het programma de ranglijstbepaling door iedereen dezelfde waardering te geven, en vervolgens net zo lang door te rekenen totdat de ranglijst niet meer wijzigt (dus "optimaal" is). Hierdoor is er geen sprake meer van een na-ijleffekt. Tevens levert een bepaalde serie uitslagen altijd dezelfde ranglijst op, wat bij het originele keizersysteem niet het geval is, daar is nl. de vorige ranglijst in meer of mindere mate bepalend. Als u het aantal keren rekenen niet op 1 (de standaardwaarde) maar op een hogere waarde stelt, dan rekent het programma automatisch dat aantal keren door alvorens de ranglijst te bepalen. De afloopfaktor geeft aan met hoeveel punten de keizerwaardering afloopt. Standaard staat deze op 1, maar een hogere waarde kan natuurlijk ook. Er valt echter wat voor te zeggen om ook deze waardering te relateren aan het verschil in keizerpunten. Bij een competitie van 40 spelers is het verschil tussen nr. 1 en 2 veel groter dan tussen 20 en 21. Wanneer u als afloopfaktor 0 ingeeft, dan wordt de keizerwaardering gerelateerd aan de verschillen in de keizerpunten. 9.3 Zwitsers systeem Zwitsers systeem op weerstand De ranglijstvolgorde wordt normaliter bepaald door de volgorde punten, weerstandspunten, SB, lotingnummer. Deze volgorde is in het veld sorteervolgorde te wijzigen. De standaardwaarde is 42 (Weerstandspunten SB). Het belangrijkste aspekt van het Zwitserse systeem is de paring. Deze is standaard conform het gestelde in het Handboek KNDB en kan als volgt worden samengevat. In de eerste ronde vindt de paring als volgt plaats: 1-2, 3-4, 5-6 etc. In de tweede ronde spelen winnaars tegen winnaars, remisespelers tegen remisespelers en verliezers tegen verliezers. Hierbij speelt in beginsel het hoogste even nummer (heeft in de eerste ronde nl. zwart gehad) met wit tegen het hoogste oneven nummer met zwart (heeft dus in de eerste ronde wit gehad).

25 Vanaf de derde ronde wordt de paring per groep spelers met eenzelfde aantal punten gedaan. Bij een even aantal spelers speelt de speler met het hoogste aantal weerstandspunten/sb/lotingnr tegen de speler met het laagste aantal weerstandspunten/sb/lotingnr. Bij een oneven aantal spelers schuift de speler met de hoogste weerstand naar de volgende groep spelers, waarbij hij uitkomt tegen de speler in die groep met de minste weerstand. Spelers kunnen echter maar eenmaal tegen elkaar spelen. Mocht een logische toepassing van de regels een dergelijke paring tot gevolg hebben, wordt de paring opengebroken en wordt de speler doorgeschoven naar de volgende tegenstander. Met name als een toernooi een eind gevorderd is zal dit meermalen voorkomen en kan het paren een langere tijd in beslag nemen. Het programma moet er in beginsel altijd uitkomen. Standaard houdt het programma geen rekening met de kleurverhoudingen bij het bepalen van de paring; alleen als een paring vaststaat wordt bij de bepaling wie wit of zwart moet hebben wel gekeken naar gelijktrekken van de kleuren. Hierdoor zullen de meeste spelers een ongeveer gelijke kleurverhouding houden. Het is mogelijk om (zoals bij schaken gebruikelijk) de kleurverhouding een belangrijker rol te geven bij de paring. Bij de parameters kan ingegeven worden of de kleurverhouding een rol moet spelen en wat het maximaal aanvaardbaar kleursaldo is. Het programma houdt hier dan rekening mee bij de paring binnen een puntengroep en bij de bepaling van de spelers die in de "wachtkamer" komen. De "wachtkamer" wordt echter nooit groter dan noodzakelijk zou zijn als er geen rekening gehouden zou worden met kleurverhoudingen. Voorbeeld: 4 spelers zitten in 1 puntengroep: A - kleurverhouding +1 B - kleurverhouding -1 C - kleurverhouding -1 D - kleurverhouding +1. Zonder rekening te houden met kleuren (of met maximaal aanvaardbaar saldo 2) zou de paring luiden: A-D, B-C. Met maximaal kleursaldo 1 wordt de paring C-A en B-D. Indien A echter al tegen B en C gespeeld zou hebben en nog niet tegen D; en de paring B-C is wel mogelijk dan wordt de paring alsnog A-D en B-C: er worden geen spelers toegevoegd aan de volgende puntengroep. Indien er nog een 5e speler E in de puntengroep zit met een saldo -1 is de paring zonder rekening te houden met kleurverhouding: A - volgende puntengroep; E - B; C-D. Met rekening houden met puntengroep gaat niet A naar de volgende groep maar B, zodat de paring wordt E-A en C-D Zwitsers systeem op rating Een nieuwe ontwikkeling is het Zwitsers systeem op rating. De indelingsprincipes zijn opgenomen in de bijlage bij de handleiding. In principe wordt de paring bepaald door de eigen ratings van de spelers; de zwaarte van het programma speelt dus geen rol bij de paring.

26 In hoofdlijnen wordt een puntengroep in 2 delen gesplitst, waarbij de sterkste van de ene groep speelt tegen de sterkste van de andere puntengroep. Bij een puntengroep van 6 spelers speelt de speler met de beste rating tegen de speler met de 4e rating; de speler met de tweede rating speelt tegen de speler met de 5e rating etcetera. Bij een oneven aantal spelers in de puntengroep schuift de speler met de laagste rating door naar de volgende puntengroep. Als spelers uit een hogere puntengroep komen, spelen deze tegen de spelers met de hoogste ratings; als deze spelers ingedeeld zijn dan wordt het restant van de groep weer in tweeën verdeeld voor de verdere indeling. Er is in de damwereld nog weinig ervaring met dit systeem. De indelingsprogrammatuur is derhalve nauwelijks in de praktijk getest. Mogelijk geeft deze niet in alle gevallen een correcte paring. Indien u meent dat in een bepaald geval hiervan sprake is, dan wordt u vriendelijk verzocht dit te melden bij het bondsbureau KNDB onder overlegging van de stand, de paring en de aanmerkingen daarbij. 9.4 Moyennesysteem Het moyennesysteem werkt met eigen gemiddeldes en tegenstandergemiddeldes. Die kunt u eventueel wegen (bijv. 2* eigen + 1* tegenstandergemiddelde). U kunt het tegenstander gemiddelde uit laten rekenen door het totaal gemiddelde van de tegenstanders op te tellen en te delen door het aantal wedstrijden of door de tegenstandersgemiddelden te wegen met het door de betreffende speler aantal gespeelde wedstrijden. Bij wegen telt bijv. 24 uit 12 als tegenstander gemiddelde 2* mee t.o.v. een tegenstander die 12 uit 6 heeft. Bij niet wegen tellen zij gelijk mee. 9.5 Ratingsysteem Voor de werking van het Elorating systeem wordt verwezen naar een artikel in Het Damspel van augustus Dit artikel is als bijlage in deze handleiding opgenomen. In dit programma zijn de volgende mogelijkheden aanwezig. Deze zijn te selecteren in het scherm Instellingen als u het rekenysteem op Ratingsysteem zet Het uitrekenen van de prestatierating Het programma kan een rangschikking maken op basis van de prestatierating (zie het artikel). Kies hiervoor bij de instellingen van het ratingsysteem: Prestatierating. Spelers die geen rating hebben, krijgen voor de berekening de fictieve rating, die u hebt ingesteld bij "Aanvangsrating" Het uitrekenen van een voortschrijdende rating Het programma maakt een rangschikking, op basis van de voortschrijdende rating. Kies hiervoor bij de instellingen van het ratingsysteem: Eigen startpunt. Hierbij wordt als startpunt genomen de eigen ratingwaarde. Deze kan worden ingesteld bij het invoeren van de spelers. De factor waarmee de rating per wedstrijd wordt aangepast wordt ingesteld bij "Correctiefactor". De correctiefactoren zijn op

27 percentagebasis. Een correctiefactor van 25 betekent dat bij een verwachte uitslag van 0,2 punten (10%) en een werkelijke uitslag van 1 punt (remise), dus 50% een correctie plaatsvindt van (50-10) = 40% van 25 = 10 punten. Het is ook mogelijk om uitslagen in te geven tegen een speler die niet is ingevoerd, maar wel een rating heeft. In dat geval wordt bij de invoer van uitslagen in plaats van de speler de rating van de tegenstander ingevoerd met een minnetje ervoor. Voor de wel opgenomen speler wordt dan de uitslag verwerkt in de rating. Hierdoor is het dus mogelijk de rating van de eigen spelers in de bondscompetitie te volgen gedurende het seizoen. De eigen spelers worden normaal ingevoerd (Gegevens Spelers). Voor elke wedstrijd in de bondscompetitie wordt de eigen speler ingevoerd en de tegenstander dus alleen met een ratingwaarde. Het minteken moet er wel voor geplaatst worden, anders herkent het programma niet dat het een rating betreft. Ook is het zo mogelijk een eigen ratingsysteem te onderhouden voor de club of voor provincie c.q. district, met die restrictie dat het om maximaal 255 spelers mag gaan Het uitrekenen van een voortschrijdende rating vanaf een vast startpunt Het programma maakt een rangschikking, op basis van de voortschrijdende rating. Kies hiervoor bij de instellingen van het ratingsysteem: Eigen startpunt. Hierbij wordt als startpunt genomen een vaste waarde, die wordt ingesteld bij "Aanvangsrating". Dit systeem kan worden gehanteerd bij een onderlinge competitie: alle spelers starten op hetzelfde uitgangspunt. Alle uitslagen worden echter gewaardeerd op basis van de werkelijke sterkte van de tegenstander (ingevoerde rating). Het is wel wenselijk een grote correctiefactor te hanteren, bijvoorbeeld 25.

28 10. Bijlagen 10.1 Artikel Damspel over KNDB-rating (Jan Masselink) Inleiding Na de introductie in juli 1991 heeft de KNDB-rating langzamerhand een plaats gekregen binnen de damwereld. De KNDB-rating wordt gebruikt om groepen in te delen bij officiële en overige toernooien; spelers blijven doorvechten voor ratingpunten ook al is de competitiewedstrijd of het kampioenschap allang beslist. Ik heb zelfs wel eens begrepen dat spelers worden betaald naar rato van de rating en dat derhalve hun besteedbaar inkomen daarvan in meer of mindere mate afhankelijk is. Wat dat betreft is mijn rol dus vergelijkbaar met de belastinginspecteur. De redactie van Het Damspel heeft mij daarom gevraagd om in een artikel de werking van de KNDB-rating en het bijbehorende progressieve schijventarief uit de doeken te doen. Bezwaar en hoger beroep blijft echter niet mogelijk, al worden verzoeken om ambtshalve correctie van fouten uiteraard terdege onderzocht. De statistische onderbouwing heb ik hierbij bewust achterwege gelaten, omdat dit voor het begrijpen van de werking van het systeem niet noodzakelijk is en het artikel daarmee nodeloos ingewikkeld zou worden Klasseringssystemen Het ontwerpen van een systeem om de speelsterktes van dammers in kaart te brengen is geen makkelijk opgave. De prestaties van dammers zijn namelijk niet objectief meetbaar, zoals bijvoorbeeld bij atletiek wel mogelijk is. Van een hardloper kunnen we tot op de honderste seconde opmeten hoe snel die een bepaalde afstand aflegt. Bij een dammer kunnen we de wedstrijdpunten tellen en zonodig in verband brengen met het aantal gespeelde wedstrijden. Objectief is dit echter niet. Iemand die eerste wordt in het Nederlands kampioenschap voor senioren zal wel een sterke dammer zijn. De kampioen van Damclub Ruurlo heeft misschien wel een betere score behaald in de onderlinge competitie dan de Nederlands kampioen in het NK. Toch is het niet waarschijnlijk dat de kampioen van Ruurlo daarom sterker is dan de Nederlands kampioen. Er is tenslotte altijd wel een speler die bovenaan eindigt, ook al is de competitie nog zo zwak. Uit dit voorbeeld wordt duidelijk dat wedstrijdpunten alleen niet zaligmakend zijn, maar de tegenstand ook een belangrijke rol speelt. De vraag is vervolgens: hoe bepaal je nu de tegenstand? Hoe bepaal je dat de onderlinge competitie van Ruurlo minder sterk is bezet dan het Nederlands kampioenschap. In andere sporten met een vergelijkbaar probleem (neem wielrennen of tennis) heeft men dit opgelost door alle toernooien vooraf te kwalificeren. Er zijn bijvoorbeeld meer FICP-punten te verdienen bij de Tour de France dan bij de Ronde van Nederland. Waarom? Omdat de internationale wielerorganisatie vooraf bedenkt dat de

KNDB - rating (Jan Masselink)

KNDB - rating (Jan Masselink) KNDB - rating (Jan Masselink) Inleiding Na de introductie in juli 1991 heeft de KNDB-rating langzamerhand een plaats gekregen binnen de damwereld. De KNDB-rating wordt gebruikt om groepen in te delen bij

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Bij het opstarten van het programma zie je

Bij het opstarten van het programma zie je OnTip Hussel is een php programma van Erik Hendrikx voor het bijhouden van de scores van Hussels en Voorgelote partijen. Een Hussel is een spelvorm waarbij je per ronde loot voor je medespeler(s) en tegenstander(s).

Nadere informatie

Handleiding uploadbestand Toernooimanager (versie 7.34 en hoger) naar Toernooibase.

Handleiding uploadbestand Toernooimanager (versie 7.34 en hoger) naar Toernooibase. Handleiding uploadbestand Toernooimanager (versie 7.34 en hoger) naar Toernooibase. In deze handleiding wordt er vanuit gegaan dat de werking van Toernooimanager bekend is. Hoe verkrijg ik het uploadbestand

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer

Handleiding Pétanque Competitie Beheer Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 2.2) Augustus 2017 2 Algemeen De applicatie Pétanque Competitie Beheer is ontworpen voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Handleiding De Biedwedstrijd

Handleiding De Biedwedstrijd Handleiding De Biedwedstrijd Auteur: Marcel Hofstede Versie: 2.1 Handleiding Biedwedstrijd (V2.1) Blz. 1 van 11 INHOUDSOPGAVE Programma Biedwedstrijd...3 1. Installatie en opstarten van het programma...3

Nadere informatie

Leden handleiding Inhoudsopgave

Leden handleiding Inhoudsopgave Leden handleiding Inhoudsopgave De leden site...2 Inloggen...3 Wachtwoord opvragen of vergeten...4 Inzien handicap...6 Wijzigen emailadres...7 Scorekaart invoeren...8 Reserveren van een starttijd...9 Inzien

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Handleiding Site to Edit Module Veiling

Handleiding Site to Edit Module Veiling THAR Design Kipboomweg 15 7636 RC AGELO E-mail: info@thar.nl Website: www.thar.nl KvK nummer: 08165396 BTW nummer: NL8186.22.416.B01 Rekeningnummer: 45.09.80.59 Handleiding Site to Edit Module Veiling

Nadere informatie

Handleiding IBestel. Inloggen. Startpagina

Handleiding IBestel. Inloggen. Startpagina Inhoudsopgave Inloggen... 3 Startpagina... 3 Artikel zoeken... 5 Nieuw Order... 5 Bestelpatronen... 6 Bestelpatronen - invullen... 6 Bestelpatronen - beheer... 6 Bestelpatronen overzicht... 7 Orders...

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac 2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac Deze cursus bestaat uit 4 delen. 1. Werkblad gebruiken voor berekeningen 2. Werkblad gebruiken voor het maken van lijsten 3. Werkblad gebruiken voor een (eenvoudige) boekhouding

Nadere informatie

Handleiding Bid. Auteur: Marcel Hofstede Versie: 1.0. Handleiding Bid (V1.0) Blz. 1 van 19

Handleiding Bid. Auteur: Marcel Hofstede Versie: 1.0. Handleiding Bid (V1.0) Blz. 1 van 19 Handleiding Bid Auteur: Marcel Hofstede Versie: 1.0 Handleiding Bid (V1.0) Blz. 1 van 19 INHOUDSOPGAVE Programma Bid... 3 Bestellen van het programma... 3 Installatie en opstarten van het programma...

Nadere informatie

Avena Biljart. Programma voor KNBB Biljartkampioenschappen

Avena Biljart. Programma voor KNBB Biljartkampioenschappen Avena Biljart Programma voor KNBB Biljartkampioenschappen Nico Stoffels en Ad Bijvelds Versie 1.0f, 6-12-2000 Avena Biljart 2 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 De werking in grote lijnen...

Nadere informatie

Handleiding RoosterGenerator

Handleiding RoosterGenerator Inleiding Handleiding RoosterGenerator, deel II Handleiding RoosterGenerator Deel II: Aan de slag met RoosterGenerator De module RoosterGenerator is bedoeld als aanvulling op het maken van een competitie

Nadere informatie

Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge. 3. Maak een keuze voor het aantal secties (=lijnen) en het aantal tafels

Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge. 3. Maak een keuze voor het aantal secties (=lijnen) en het aantal tafels Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge 1. Start Messerbridge Met een dubbelklik op de snelkoppeling Messerbridge op het bureaublad. 2. Kies de gewenste loopkaarten Klik op File, Nieuw uit loopkaart

Nadere informatie

Biljart Competitie. Versie 7.1. Gebruiksaanwijzing

Biljart Competitie. Versie 7.1. Gebruiksaanwijzing Biljart Competitie Versie 7.1 Gebruiksaanwijzing Triple C 2013-2017 Triple C Pagina 2 Inhoudsopgave 1. Verbeteringen in versie 7.x... 4 2. Menustructuur... 5 3. Invoeren uitslagen... 7 4. Uitslagen corrigeren...

Nadere informatie

Handleiding Versie 3.0

Handleiding Versie 3.0 Handleiding Versie 3.0 Handleiding In deze handleiding wordt de functionaliteit van het NIB programma per scherm beschreven. Eerste toegang tot het programma Als het programma wordt opgestart moet u eerst

Nadere informatie

RIE Vragenlijst Editor

RIE Vragenlijst Editor Handleiding RIE Vragenlijst Editor Versie 1.0 Datum: 29 oktober 2015 IT&Care B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2. OVERZICHT RIE VRAGENLIJSTEN... 4 3. AANMAKEN VAN EEN NIEUWE VRAGENLIJST...

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Handleiding PairFX. U kunt PairFX ook in de club gebruiken voor dit soort toernooien

Handleiding PairFX. U kunt PairFX ook in de club gebruiken voor dit soort toernooien Handleiding PairFX PaifFX is een paringsprogramma voor jeugd schakers in scholen of in schaakclubs. Het lost een klassiek probleem op dat andere ronde gebaseerde paringsprogramma s hebben. Wanneer men

Nadere informatie

Handleiding voor de admin van vvstroe.nl

Handleiding voor de admin van vvstroe.nl Handleiding voor de admin van vvstroe.nl Gemaakt door: Bert Verbeek Last updated: 13/08/2004 Handleiding voor de admin van vvstroe.nl 2 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 4 2. Inloggen 5 3. Spelers beheren/toevoegen

Nadere informatie

Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag)

Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag) Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag) De Tenniskids planner is een goed hulpmiddel om je wedstrijden samen te stellen. Met behulp van het KNLTB Tenniskids indeelprogramma is het erg makkelijk om een

Nadere informatie

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart.

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart. 1 Instructie Navision - Crediteuren Invoeren stamgegevens crediteuren: Selecteer Crediteuren Selecteer wederom Crediteuren Je komt dan in de crediteurenkaarten. Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen 1. Inleiding..2 2. Selecteren van openstaande posten. 2 3. Genereren van aanmaningen.....4 4. Electronisch Aanmanen...5 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Handleiding PairFX 1.9

Handleiding PairFX 1.9 Handleiding PairFX 1.9 PaifFX is een paringsprogramma voor jeugd schakers in scholen of in schaakclubs. Het lost een klassiek probleem op dat andere ronde gebaseerde paringsprogramma s hebben. Wanneer

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

PhPlist Gebruikers Handleiding

PhPlist Gebruikers Handleiding PhPlist Gebruikers Handleiding Auteur: Sander Duivenvoorden Bedrijf: Buildnet webservices E-mail: support@buildnet.nl Datum: 23-09-2008 Laatste wijziging: 17-10-2008 Versie: 1.1 1 Inleiding Het verzenden

Nadere informatie

Nummerblokken tool. Gebruikershandleiding. Openbare informatie. Datum 17 maart Auteur Arjen Knibbe. Telefoon Versie 1.

Nummerblokken tool. Gebruikershandleiding. Openbare informatie. Datum 17 maart Auteur Arjen Knibbe. Telefoon Versie 1. Auteur Arjen Knibbe Telefoon 0800-0220606 Nummerblokken tool Gebruikershandleiding Openbare informatie Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2 1.1. Nummerblokkentool 2 1.2. Ondersteunde browsers 2 2. Werken met de

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

Peridos. Gegevens aanleveren en controleren in Peridos door zorginstelling

Peridos. Gegevens aanleveren en controleren in Peridos door zorginstelling Peridos Gegevens aanleveren en controleren in Peridos door zorginstelling Plaats: Utrecht Datum: 30-01-2017 Auteur: Landelijk beheer Peridos Versie: 2.2 1. Inleiding De module Gegevens wordt gebruikt voor

Nadere informatie

Op tabblad "2. Declaraties" van de systeemgegevens kunt u de nota lay-out instellen.

Op tabblad 2. Declaraties van de systeemgegevens kunt u de nota lay-out instellen. Hoofdstuk 1 Inleiding In Intramed is het mogelijk om naast het declareren naar verzekeraars en patiënten, ook te declareren naar bedrijven en instellingen. Er kan op drie manieren gedeclareerd worden naar

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

ADRESSEN-BEHEER (24-12-2013)

ADRESSEN-BEHEER (24-12-2013) ADRESSEN-BEHEER (24-12-2013) SYSTEEMVEREISTEN... 2 ALGEMEEN... 2 BESTAND... 4 - ANDER ADRESSENBESTAND... 4 - KOPIËREN NAAR ANDERE DRIVE... 4 - KOPIËREN VANAF ANDERE DRIVE... 4 - AFSLUITEN... 4 AANPASSEN...

Nadere informatie

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW HANDLEIDING In het kort Deze handleiding helpt u om stapsgewijs uw partijopgave te doen. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van deze handleiding, dan kunt u altijd telefonisch

Nadere informatie

HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN

HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN Sportlink Services 28-3-2013 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 1.1 De handleiding... 2 1.2 Onvolkomenheden... 2 2. AAN DE SLAG MET DE FUNCTIONALITEIT DEELNEMERSLIJSTEN...

Nadere informatie

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail Live Mail Windows Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima programma

Nadere informatie

Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag)

Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag) Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag) De Tenniskids planner is een goed hulpmiddel om je wedstrijden samen te stellen. Met behulp van het KNLTB Tenniskids indeelprogramma is het erg makkelijk om een

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

De app kan gedownload worden in de Appstore en de Playstore door te zoeken op sportlinked of via www.sportlinked.nl.

De app kan gedownload worden in de Appstore en de Playstore door te zoeken op sportlinked of via www.sportlinked.nl. Downloaden De app kan gedownload worden in de Appstore en de Playstore door te zoeken op sportlinked of via www.sportlinked.nl. Registreren Nadat de applicatie is gedownload en geïnstalleerd kan de gebruiker

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Digi Dossier - Aanmaken en koppelen scans concept_software

Digi Dossier - Aanmaken en koppelen scans concept_software In deze handleiding wordt uitgelegd op welke wijze: - het digitale dossier te benaderen is; - het digitale dosier is ingedeeld; - hoe gescande bescheiden gekoppeld kunnen worden aan een - persoon - object

Nadere informatie

Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding

Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding Poeltuyn voor Windows V1.2.4 d.d. 1 November 2003 pagina 1 Inleiding Na vele jaren te hebben gewerkt met Poeltuyn voor Dos wordt nu met trots ons nieuwe Poeltuyn

Nadere informatie

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13 SnelFact Handleiding Jerrisoft Pagina 1 van 13 Inleiding Welkom bij de handleiding van SnelFact. Het facturatie programma voor de ondernemer die snel en eenvoudig offertes, orders en facturen wil maken..

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip:

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: FORMULIEREN In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: belangrijk Importeer formulierdata uit een CSV-bestand precies zoals verderop beschreven. 1. Gedrag

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. INLEIDING 5 2. DE HUIDIGE VOORRAAD NULSTELLEN EN LOKATIES VERWIJDEREN 6 3. HANDMATIG TELLINGEN INVOEREN 7

Inhoudsopgave 1. INLEIDING 5 2. DE HUIDIGE VOORRAAD NULSTELLEN EN LOKATIES VERWIJDEREN 6 3. HANDMATIG TELLINGEN INVOEREN 7 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 5 2. DE HUIDIGE VOORRAAD NULSTELLEN EN LOKATIES VERWIJDEREN 6 3. HANDMATIG TELLINGEN INVOEREN 7 4. TELLINGEN IMPORTEREN UIT EEN TEKSTBESTAND 8 5. INVENTARISEREN MET EEN BARCODESCANNER

Nadere informatie

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2 HANDLEIDING FRIREC Versie 1.2.2 Handleiding Frirec voor Windows receptuurprogramma Gefeliciteerd met de aanschaf van FRIREC. Het Programma FRIREC FRIREC is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes invullen. - rapportages. Persoonlijk. - loonstroken. 1 16-1-2012 12:24:54 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje aanbieden 7 5 Rapportage

Nadere informatie

BEGRIPPENLIJST bij de BSG wedstrijdreglementen

BEGRIPPENLIJST bij de BSG wedstrijdreglementen BEGRIPPENLIJST bij de BSG wedstrijdreglementen Afwezigheid Per periode mag een speler maximaal 3 keer afwezig zijn. In dat geval ontvangt hij de helft van het eigen aantal waarderingspunten. In geval van

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Stamgegevens Debiteuren

Gebruikershandleiding Stamgegevens Debiteuren Om een nieuwe Debiteur aan te maken klikt u op het pictogram. U geeft allereerst een niet bestaand nummer aan uw debiteur. Indien u een reeds bestaand nummer ingeeft, zal het pakket u waarschuwen dat dit

Nadere informatie

Competitiereglement SV Amsterdam West

Competitiereglement SV Amsterdam West Competitiereglement SV Amsterdam West Algemeen 1. Hij=zij; hem=haar; speler=speelster; zijn=haar; tegenstander=lid. 2. Er wordt per computer ingedeeld. De wedstrijdleiding mag ook handmatig indelen. 3.

Nadere informatie

Peridos. Gegevens aanleveren en controleren in Peridos door zorginstelling. Datum: 04-07-2016. Landelijk beheer Peridos. Versie: 2.

Peridos. Gegevens aanleveren en controleren in Peridos door zorginstelling. Datum: 04-07-2016. Landelijk beheer Peridos. Versie: 2. Peridos Gegevens aanleveren en controleren in Peridos door zorginstelling Plaats: Utrecht Datum: 04-07-2016 Auteur: Landelijk beheer Peridos Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Wijzigingsbeheer

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Installatie PlanCare Dossier educatief

Installatie PlanCare Dossier educatief Installatie PlanCare Dossier educatief Verwijder eerst de voorgaande versie(s) van PlanCare educatief met behulp van het Windows Configuratiescherm. De nieuwe software wordt aan licentiehouders ter beschikking

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Administratie uitwisselen met accountant

Administratie uitwisselen met accountant Inleiding Minimaal 1 keer per jaar laat u uw administratie door uw controleren. De administratiebestanden (????cash.nd en????cash.nx) stuurt u, meestal via e-mail, naar uw. Het nadeel van deze werkwijze

Nadere informatie

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden!

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Inhoud Hoe werkt het:... 1 Aanmaken van een nieuwe groep met eigen afbeelding, tekst en spraak... 4 Instellingen...

Nadere informatie

Handleiding Concours 3.5 voor breedtesport

Handleiding Concours 3.5 voor breedtesport Handleiding Concours 3.5 voor breedtesport Inhoud 1. Invoeren van de wedstrijdgegevens... 3 2. Het Hoofdscherm... 4 3. Aanmaken Roosters... 5 4. Deelnemers aanmelden... 6 5. Deelnemers in de roosters plaatsen...

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Contactformulier creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Gastenboek creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Handleiding NBB Basketball app

Handleiding NBB Basketball app Handleiding NBB Basketball app Versie 1.17 8 februari 2012 Introductie Deze handleiding beschrijft de functionaliteit van de NBB Basketball app voor android telefoons. Deze app is gratis te downloaden

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Technische handleiding database ontslagmanagement

Technische handleiding database ontslagmanagement Technische handleiding database ontslagmanagement 1. Het databasevenster De database opent u door te dubbelklikken 1 op het Access-icoon Ontslagmanagement.lnk Mogelijk krijgt u eerst één of meerdere vensters

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham Handleiding website VV Den Ham versie 1.1 1 van 26 " Stand Template Team foto s Template Team Template " Spelers Template Topscorers Template 9 van 26 6.5 Download template De download pagina bestaat uit

Nadere informatie

De app kan gedownload worden in de Appstore en de Playstore door te zoeken op sportlinked of via www.sportlinked.nl.

De app kan gedownload worden in de Appstore en de Playstore door te zoeken op sportlinked of via www.sportlinked.nl. Downloaden De app kan gedownload worden in de Appstore en de Playstore door te zoeken op sportlinked of via www.sportlinked.nl. Registreren Nadat de applicatie is gedownload en geïnstalleerd kan de gebruiker

Nadere informatie

Handleiding competitiesoftware verenigingen Visual Reality

Handleiding competitiesoftware verenigingen Visual Reality Handleiding competitiesoftware verenigingen Visual Reality Via de website http://badmintonnederland.toernooi.nl kunt u de keuze maken voor de competitie. De online competities staan aan de linkerkant van

Nadere informatie

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen Declareren Stap 1 Openstaande behandelingen Bij het programma onderdeel Declaratie, Openstaande behandelingen (zorgverzekeraars) kunt u kijken welke welke behandelingen er nog niet gedeclareerd zijn. Druk

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

Handleiding Klaverjas Toernooi Beheer. (versie 2.1) April

Handleiding Klaverjas Toernooi Beheer. (versie 2.1) April Handleiding Klaverjas Toernooi Beheer (versie 2.1) April 2015 2014 2 Inleiding De eerste versie van het programma dateert uit 2012. Uitgangspunt bij het maken was dat het programma behalve functioneel

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja.

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja. Provisie Op deze pagina wordt uitgelegd hoe u Provisie kunt gebruiken binnen uw school. Provisie is de lichtkrant-applicatie van Zermelo Roostermakers. Het is een 'lightweight' applicatie, die bedoeld

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen )

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) 1. Inhoud cd-rom Op de cd-rom treft u het volgende aan: - Programma 4: Voor het invoeren van de gemeentelijke

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave Volleybal.nl account aanmaken... 1 Oefenen met Digitaal wedstrijdformulier thuis...

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

BRICONweb voor de club

BRICONweb voor de club BRICONweb voor de club Starten met BW! 3 Aanmelden! 4 Registreren! 4 Club verantwoordelijke! 5 Bestaande club! 5 Nieuwe club aanmaken! 5 Aanmaken wedstrijd! 6 Betekenis icoontjes! 7 Inkorven! 8 Aantallen

Nadere informatie

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens iphone app - Users Users - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger en is uitgevoerd

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

Quick start handleiding versie 1.0

Quick start handleiding versie 1.0 Quick start handleiding versie.0 Inleiding Beste gebruiker, Via dit document lopen we door de basis onderdelen van je eigen Mijn Kroost control panel. Dit control panel vormt de basis voor het gebruik

Nadere informatie

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan.

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Een mailing verzorgen Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Voor deze techniek zijn twee bestanden

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF Aanmaken Transportfile EasyNBF 1 0 Inhoudsopgave 0 INHOUDSOPGAVE 2 1 EASYTRANSPORT 3 1.1 Het formaat waarin scores worden verwerkt 4 1.2 Een score transportbestand aanmaken 5 1.2.1 Handmatig invoeren van

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van betaalbestanden...2 2.1 Selecteren facturen...2 2.2 Deelbetaling....3 2.3 Aanmaken betaalbestand...

Nadere informatie

Handleiding Icespy MR software

Handleiding Icespy MR software Handleiding Icespy MR software Versie 4.40.04 Wij danken u voor de aanschaf van deze IceSpy producten en adviseren u om deze handleiding goed door te nemen. 2 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van de software...

Nadere informatie

Handleiding leden Amsterdamse Golfclub

Handleiding leden Amsterdamse Golfclub Handleiding leden Amsterdamse Golfclub Maart 2014 bijgewerkt mei 2014 1 Inhoudsopgave Inloggen op het beveiligde ledengedeelte van de website... 3 Mijn AGC... 3 Het ledenportaal... 3 Onthouden inloggegevens

Nadere informatie

Opzetten van een evenement

Opzetten van een evenement Opzetten van een evenement Inhoud Begrippenlijst... 3 Voor het evenement... 4 De wizard doorlopen:... 4 Wizard pagina: Welkom bij event-timing.nl... 4 Wizard pagina: Evenement gegevens... 4 Wizard pagina:

Nadere informatie

nr. tegenstander 1 5 8 14 21 28 39 resultaat nr. 57 0 ½ 1 1 ½ ½ 0 score tegenstander 3½ 4½ 2 5 4 6 5½

nr. tegenstander 1 5 8 14 21 28 39 resultaat nr. 57 0 ½ 1 1 ½ ½ 0 score tegenstander 3½ 4½ 2 5 4 6 5½ Reglement Zwitsers op weerstandspunten A. Inleidende opmerkingen en definities A1 a Weerstandspunten De weerstandspunten (WP), ook wel Buchholz of Solkoffscore genoemd, van een speler is de som van de

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie