SPECIALISATIE TOT PASTORAAL SUPERVISOR Supervisie door en voor levensbeschouwelijke professionals

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPECIALISATIE TOT PASTORAAL SUPERVISOR Supervisie door en voor levensbeschouwelijke professionals"

Transcriptie

1 SPECIALISATIE TOT PASTORAAL SUPERVISOR Supervisie door en voor levensbeschouwelijke professionals Raad voor Klinische Pastorale Vorming & Pastorale Supervisie in Nederland

2 Inleiding Pastorale supervisie is een leermethode bedoeld voor professionals zoals pastores, predikanten, geestelijk verzorgers/begeleiders en imams. In hun werk staat de religieuze of geestelijke dimensie van het bestaan centraal. Juist deze dimensie van het bestaan staat de laatste jaren weer volop in de aandacht. De culturele en maatschappelijk context waarin levensbeschouwelijke professionals hun werk doen is sterk veranderd. Het religieuze veld is zeer divers en geïndividualiseerd, en wordt vaak aangeduid met de overkoepelende termen zingeving en spiritualiteit. Innerlijke beleving en persoonlijke betrokkenheid staan daarbij centraal. Mensen zoeken en vinden zingeving en levensoriëntatie steeds minder binnen de traditionele levensbeschouwingen en religies. De grote verhalen zijn hun vanzelfsprekende zeggingskracht kwijt en religieuze organisaties zijn minder belangrijk geworden. Religie en spiritualiteit zijn niet langer het exclusieve domein van de kerken. Professionals voor wie de geestelijke dimensie corebusiness is, moeten zich in dit breed uitwaaierende veld van religie, spiritualiteit en zingeving opnieuw positioneren. Spiritualiteit,religie en cultuur zijn ten diepste met elkaar verweven en beïnvloeden elkaar wederzijds. Van levensbeschouwelijke professionals en supervisoren mag daarom naast de kritische openheid naar hun eigen achtergrond en traditie, ook een open kritische houding worden verwacht naar maatschappij en cultuur, en de wijze waarop het spirituele zich in die maatschappij en cultuur manifesteert. Levensbeschouwelijke professionals hebben communicatieve en reflectieve competenties gemeen met andere hulpverlenende beroepen. Hun eigen identiteit komt vooral naar voren in hermeneutische en mystagogische competenties. De focus van hun werk ligt in het helpen verbinden van religieuze/levensbeschouwelijke teksten, symbolen en praktijken met het persoonlijk leven van mensen bij hun zoeken naar levensoriëntatie en zinvolle ervaringen. De supervisorische begeleiding van levensbeschouwelijke professionals vereist specifieke kennis en inzichten, en een bijzondere bekwaamheid en sensitiviteit. Wanneer levensbeschouwelijke professionals een beroep doen op supervisie, is de reden daarvoor vaak dat zij graag meer zicht willen hebben op welke betekenis het geestelijke heeft in hun concrete werksituatie, op welke bijdrage zij als pastor of geestelijk verzorger in dit kader te bieden hebben, en op de eigen identiteit als pastor of geestelijk verzorger. Om die reden is het van belang dat een supervisor zelf als levensbeschouwelijk werker is ingevoerd in en affiniteit heeft met het gelovig-religieuze, levensbeschouwelijke en symbolische taalveld. Bovendien worden in het beroep eigen karakteristieke werkvormen met het oog op de levensbeschouwelijke communicatie gehanteerd, zoals preken en toespraken; vieringen en andere rituelen; levensbeschouwelijke vorming en bezinningsgroepen.

3 Omdat zingeving/spiritualiteit zowel de focus van het levensbeschouwelijke beroep als het belangrijkste instrument van de levensbeschouwelijke professional is, dient reflectie op de eigen positie in het veld van religie, geloof en spiritualiteit ook belangrijk te zijn voor de supervisor. Wil je mensen begeleiden bij hun spirituele ontwikkeling, dan dien je immers van binnenuit te weten waar je het over hebt en je bewust te zijn van de eigen geestelijke ontwikkeling. Pastorale supervisie is een verbijzondering van supervisie als zodanig. De opleiding tot pastoraal supervisor gaat uit van het generieke Nederlandse supervisiemodel, maar dan toegepast op een specifiek werkveld en concrete beroepssituaties. Voortraject De opleiding tot pastorale supervisie betreft een applicatiecursus bovenop de algemene supervisieopleiding, zoals erkend door de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC). Deelname aan de vervolgroute pastorale supervisie vereist een voltooide algemene supervisieopleiding. Voor nadere informatie omtrent de (voor)opleiding tot algemeen supervisor zij hier verwezen naar het Bureau LVSC, Sint Canisiussingel 28, 6511 TJ Nijmegen, (024) ; Aspirantsupervisoren kunnen eventueel al eerder instappen in de opleiding tot pastorale supervisie, en wel na het voltooien van het methodisch-didactische deel en de eerste reeks van 15 bijeenkomsten leersupervisie (en eventueel het werkstuk) uit de algemene supervisieopleiding. In dat geval kan de aspirantsupervisor de tweede (vereiste) reeks van 15 bijeenkomsten leersupervisie volgen tijdens de vervolgopleiding bij een door de Raad voor KPV erkende en aangewezen pastoraal supervisor. Deze serie geldt tevens als tweede reeks in het kader van de LVSC-registratie. Indien een aspirantsupervisor nog geen werkstuk heeft geschreven dat geëist wordt voor de LVSC registratie, kan dit werkstuk ook gemaakt worden over een onderwerp in het kader van pastorale supervisie, onder begeleiding van een LVSC-geregistreerd docent supervisiekunde. Voorwaarden tot toelating Om deel te nemen aan de opleiding tot pastoraal supervisor zijn naast een voltooide supervisieopleiding (erkend door de LVSC: zie boven) noodzakelijk: een universitaire of daaraan gelijkwaardige opleiding theologie, religiewetenschap of humanistiek. Klinische Pastorale Vorming en/of een vergelijkbare voortgezette scholing; tenminste vier jaar werkervaring als pastor, predikant, geestelijk verzorger/ begeleider of imam.

4 Verder is het noodzakelijk dat de deelnemer gedurende de opleiding een eigen actuele praktijk van supervisie heeft aan pastores, predikanten, geestelijk verzorgers/begeleiders en/of studenten, en deze praktijk kan inbrengen. Als minimale begeleidingspraktijk tijdens de opleiding geldt een totaal van minimaal 2 van de volgende trajecten: - een reeks individuele begeleiding van 10 x 1 uur; - een reeks groepsbegeleiding van 10 x 2 1/2 uur; - een triade (begeleiding van 2 supervisanten) van 10 x 2 uur. Opleidingsdoelen Doel van de opleiding is het ontwikkelen van het vermogen het eigen supervisorschap te specificeren naar het pastorale supervisorschap: bekwaamheid in het supervisorisch begeleiden van levensbeschouwelijke professionals die werken met specifieke vormen van levensbeschouwelijke communicatie; de bekwaamheid om supervisanten te begeleiden ten aanzien van hun hermeneutische en mystagogische competenties; bekwaamheid om begeleiding en leerdoelen en middelen af te stemmen op specifieke leervragen en taken van pastorale supervisanten; bekwaamheid om pastorale supervisie op micro-, meso- en macroniveau te doordenken in relatie tot praktisch-theologische en humanistische vragen en eisen rond professionalisering; bekwaamheid om modellen en concepten uit de praktische theologie en de humanistiek in het supervisorische handelen te integreren. Opzet De vervolgopleiding tot pastoraal supervisor bestaat uit 11 dagen, bestaande uit 10 dagen rond pastorale supervisie en communicatie en een slotdag toegespitst op de bespreking van leernotities en werkstukken. Opleiders Drs. Hennie Kievit is als trainer KPV en geestelijk verzorger verbonden aan GGzCentraal te Amersfoort. Tevens is zij bij de Raad voor KPV&PS en bij de LVSC geregistreerd als (pastoraal) supervisor, leersupervisor en docent supervisiekunde. raadkpv.wordpress.com/register-supervisoren Prof.dr. Hetty Zock is bijzonder hoogleraar Religie en Geestelijke Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en zelfstandig gevestigd trainer & coach. Zij is bij de Raad voor de KPV&PS en bij de LVSC geregistreerd als (pastoraal) supervisor. en De organisatie wordt in opdracht van de Raad voor Klinische Pastorale Vorming & Pastorale Supervisie verzorgd door de PTHU.

5 Programma Inhoud Tijdens de training leren de deelnemers stil te staan bij wat pastorale supervisie inhoudt en bij hun motivatie voor pastorale supervisie en leren zij reflecteren op specifieke dilemma s en thema s die een rol kunnen spelen bij het geven van supervisie aan levensbeschouwelijke professionals. Verder staat centraal het leren superviseren van de wijze waarop de supervisant de kerntaken (gesprek en ritueel handelen) van het werk realiseert. Op alle dagen van de opleiding wordt, mede aan de hand van recente theorie uit de praktische theologie en de praktische humanistiek doordenking van de ingebrachte casuïstiek beoefend. Opzet De opleiding omvat 11 dagen van 6,5 uur; één keer per twee of drie weken. Elke cursusdag omvat een thematisch georiënteerd werkcollege incl. literatuurbespreking en een practicum. De deelnemer geeft tijdens de opleiding supervisie, bij voorkeur in verschillende vormen (individueel, triade, kleine groep) en in verschillende contexten (cliënt, organisatie, opleiding). Deze ervaringen vormen het materiaal waarover in de opleiding wordt gereflecteerd. Thema s die aan de orde komen zijn: het levensverhaal in supervisie spirituele identiteit pastorale/existentiële thema s geestelijke gezondheid werken met verbatims, modellen van preekbespreking en religieuze biografie leiderschap en organisatie Een uitgebreide studiegids met het programma, literatuur en opdrachten verschijnt in het voorjaar van Certificaat Bij deelname wordt een 100% aanwezigheid verondersteld. In het totale traject kan bij hoge uitzondering in totaal één dag worden gemist. Voor die eventueel gemiste dagdelen dient de deelnemer een vervangende opdracht te verrichten. Aan het eind van het opleidingstraject schrijven deelnemers een leerprocesnota en een werkstuk. Deelnemers die de opleiding met goed gevolg hebben afgerond, ontvangen een getuigschrift. Accreditatie Accreditatie wordt aangevraagd bij de LVSC en het SKGV. De SPS wordt erkend als specialisatie in het kader van de PE van de PKN.

6 Registratie De opleiding tot pastorale supervisie opent de mogelijkheid tot registratie als pastoraal supervisor door de Raad voor Klinische Pastorale Vorming & Pastorale Supervisie in Nederland (Raad voor KPV&PS). Groepsgrootte Minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. Studielast De totale studielast van de opleiding bedraagt 350 uur (12,5 ECTS). Daarbij bedragen de contacturen 77 uur, voorbereiding (literatuur, opdrachten, verslagen) 193 uur, leerprocesnota en afsluitend werkstuk 80 uur. De afsluitende leernota's en werkstukken worden besproken op de slotdag. Praktische informatie Data De opleiding wordt gegeven op vrijdagen van uur te Amersfoort. Data: 28 augustus, 18 september, 9 oktober, 30 oktober, 27 november en 18 december 2020; 22 januari, 12 februari, 5 maart, 26 maart en 23 april Kosten Deelnemersprijs 3200,- incl. reader en koffie/thee. Er is een lijst met fondsen waar u een beroep op kunt doen (informatie te verkrijgen bij de trainers). Informatie Inlichtingen zijn te verkrijgen bij: Drs. Hennie Kievit, h.kievit@ggzcentraal.nl, tel: of Prof. dr. Hetty Zock, t.h.zock@rug.nl, tel: Aanmelding Opgave via aanmeldingsformulier, schriftelijk of per te richten aan de opleidingscoördinator: Dr. Theo Witkamp, ltwitkamp@pthu.nl, tel: Protestantse Theologische Universiteit, Postbus 7161, 1007 MC Amsterdam.

& Pastorale Supervisie in Nederland

& Pastorale Supervisie in Nederland & Pastorale Supervisie in Nederland (HER)REGISTRATIE ALS PASTORAAL SUPERVISOR Herziene editie 2011 (update 2013) Regelgeving betreffende de (her)registratie en opleiding van pastoraal supervisoren Raad

Nadere informatie

DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER

DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER De PThU kent twee competentieprofielen, die voor de gemeentepredikant en die voor de geestelijk verzorger. Ze verschillen in onderdelen, maar

Nadere informatie

Erkenning van opleidingsonderdelen supervisieopleidingen

Erkenning van opleidingsonderdelen supervisieopleidingen Erkenning van opleidingsonderdelen supervisieopleidingen Er bestaan twee erkende categorieën opleidingsonderdelen: de methodisch-didactische scholing in het kader van de opleidingsroute voor supervisoren;

Nadere informatie

Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap Versie: 20 juni 2012 AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP

Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap Versie: 20 juni 2012 AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP 2 Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap 3 Algemeen Hieronder kun je lezen hoe de route naar supervisorschap en leersupervisorschap is opgezet en aan welke

Nadere informatie

TRAINING SCHRIJVEN HELPT methodisch schrijven van de spirituele autobiografie LVSC regio Amsterdam 2017 ontwikkeld door drs.

TRAINING SCHRIJVEN HELPT methodisch schrijven van de spirituele autobiografie LVSC regio Amsterdam 2017 ontwikkeld door drs. TRAINING SCHRIJVEN HELPT methodisch schrijven van de spirituele autobiografie LVSC regio Amsterdam 2017 ontwikkeld door drs. Jannette Delver theologie-religiewetenschap/geestelijk verzorger toepassing

Nadere informatie

juni 2013 Basisgegevens:

juni 2013 Basisgegevens: 1 Regeling van Samenwerking tussen het kwaliteitsregister voor geestelijk verzorgers (SKGV) en het nascholingsregister Permanente Educatie voor predikanten en kerkelijk werkers (PE PKN) juni 2013 Basisgegevens:

Nadere informatie

Moduleboek Catechetiek. Leerjaren 3 en 4

Moduleboek Catechetiek. Leerjaren 3 en 4 Moduleboek Catechetiek Leerjaren 3 en 4 2012-2013 Module Catechetiek keuzevak PW-/GL-variant leerjaren 3 en 4 drs. J. van Mourik ORIËNTATIE 1. Titel collegeserie Leren in de gemeente 2. Introductie a.

Nadere informatie

Themamiddag. Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?!

Themamiddag. Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?! Themamiddag Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?! De Protestantse Theologische Universiteit (PThU), Stichting VPSG- advies en ondersteuning bij vragen rond seksueel geweld en zingeving en

Nadere informatie

Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015

Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015 Deel 2 Opleidingsspecifiek deel: Master Theologie Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt

Nadere informatie

Moduleboek Homiletiek. Leerjaren 3 en 4

Moduleboek Homiletiek. Leerjaren 3 en 4 Moduleboek Homiletiek Leerjaren 3 en 4 2012-2014 1 Module Homiletiek keuzevak PW-/GL-variant leerjaren 3 en 4 drs. J. van Mourik ORIËNTATIE 1. Titel collegeserie Het Woord vertolken 2. Introductie a. Wat

Nadere informatie

Overgangsregistratiereglement opleidingen

Overgangsregistratiereglement opleidingen Overgangsregistratiereglement opleidingen 2019-2023 Voorwoord LVSC bevindt zich op dit moment in een transitiefase. LVSC zal vanaf 1 januari 2024 opleidingen voor professionele begeleiding gaan erkennen

Nadere informatie

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Actuele ontwikkelingen zoals flexibilisering van arbeid, de noodzaak tot het vergroten van de in- en externe mobiliteit van de werknemer, maar ook wetswijzigingen zorgen

Nadere informatie

Post-hbo cursus Jobcoach

Post-hbo cursus Jobcoach Post-hbo cursus Jobcoach Voor veel mensen met een arbeidshandicap is terugkeer naar betaald werk geen optie. Aan de zijlijn van de samenleving staan echter ook niet. Een jobcoach helpt om een passende

Nadere informatie

Positieve psychologie & Zingeving

Positieve psychologie & Zingeving Positieve psychologie & Zingeving Studiebijeenkomst KSGV Vrijdag 29 maart 2019, 13.00-17.00 uur Auditorium Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht) Informatie en aanmelding: www.ksgv.nl ksgv@ksgv.nl

Nadere informatie

Leergang Supervisiekunde Opleiding tot geregistreerd supervisor

Leergang Supervisiekunde Opleiding tot geregistreerd supervisor Leergang Supervisiekunde Opleiding tot geregistreerd supervisor Tweejarig opleidingstraject met methodiekbijeenkomsten, leersupervisie en intervisie Professionals individueel en in kleine groepen begeleiden

Nadere informatie

Informatiebrochure Leergang Supervisiekunde Tweejarig opleidingstraject tot geregistreerd supervisor bij LVSC

Informatiebrochure Leergang Supervisiekunde Tweejarig opleidingstraject tot geregistreerd supervisor bij LVSC Informatiebrochure Leergang Supervisiekunde 2019 2021 Tweejarig opleidingstraject tot geregistreerd supervisor bij LVSC Algemene informatie Wat houdt de leergang in het kort in? Tweejarige leergang met

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Accreditatie supervisorencursus Versie Toetsingscriteria supervisorencursus

Accreditatie supervisorencursus Versie Toetsingscriteria supervisorencursus Accreditatie supervisorencursus Versie 22-02-2016 Een belangrijke voorwaarde voor inschrijving in het NVP-supervisorenregister is het met succes afgerond hebben van een supervisieopleiding (geaccrediteerd

Nadere informatie

Als niet alles is wat het lijkt

Als niet alles is wat het lijkt Als niet alles is wat het lijkt praten met patiënten en naasten over zingeving en betekenisgeving Merijn van der Werf, huisarts i.o. Joep van de Geer geestelijk verzorger, onderzoeker spirituele zorg MCL

Nadere informatie

Ondernemerschap en spirituele centra. meerdaagse cursus

Ondernemerschap en spirituele centra. meerdaagse cursus Ondernemerschap en spirituele centra meerdaagse cursus A. Inhoud Inleiding In onze snel veranderende geïndividualiseerde samenleving laten steeds meer mensen zich leiden door een belang-denken bij het

Nadere informatie

De huidige tijd vraagt meer zelfsturing van professionals

De huidige tijd vraagt meer zelfsturing van professionals De huidige tijd vraagt meer zelfsturing van professionals EEN GESPREK OVER DE SUPERVISIEOPLEIDINGEN Marie-José GEENEN en Maartje DE VRIES INLEIDING In deze bijdrage staan we stil bij de staat van de supervisieopleidingen.

Nadere informatie

Opleidingsspecifiek deel MA Religie en theologie. toelatingseisen opleiding

Opleidingsspecifiek deel MA Religie en theologie. toelatingseisen opleiding Opleidingsspecifiek deel Art.2.1 toelatingseisen opleiding 1. Toelaatbaar tot de opleiding is de bezitter van een Nederlands of een buitenlands diploma van hoger onderwijs, die aantoont te beschikken over

Nadere informatie

OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER

OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER Versie: 31 oktober 2017 OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) EN SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER 2 Opleidingsreglement 3 BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1. In dit opleidingsreglement

Nadere informatie

ROLLEN EN COMPETENTIES VAN DE GEESTELIJK VERZORGER ALS EXPERT LEVENSBESCHOUWELIJKE ZORGVERLENING

ROLLEN EN COMPETENTIES VAN DE GEESTELIJK VERZORGER ALS EXPERT LEVENSBESCHOUWELIJKE ZORGVERLENING ROLLEN EN COMPETENTIES VAN DE GEESTELIJK VERZORGER ALS EXPERT LEVENSBESCHOUWELIJKE ZORGVERLENING - 2 - ROLLEN EN COMPETENTIES VAN DE GEESTELIJK VERZORGER ALS EXPERT LEVENSBESCHOUWELIJKE ZORGVERLENER DOELEN

Nadere informatie

Werkplaats Op verhaal komen. Door Informatiefolder voor ouders en verzorgers van cliënten van Deseizoenen.

Werkplaats Op verhaal komen. Door   Informatiefolder voor ouders en verzorgers van cliënten van Deseizoenen. Werkplaats Op verhaal komen Informatiefolder voor ouders en verzorgers van cliënten van Deseizoenen. Door www.hetgelehuis.nu Een samenwerking tussen Het Gele Huis en Deseizoenen Paul@hetgelehuis.nu Tel:

Nadere informatie

Studiegids Leren van religie

Studiegids Leren van religie Studiegids Leren van religie Postinitiële cursus voor docenten godsdienst/levensbeschouwing 2014 Luce/Centrum voor Religieuze Communicatie Tilburg University Moreel-ethische kwesties als eerlijkheid en

Nadere informatie

Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie

Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie Als vastgesteld op de ledenvergadering van 27 maart 2015 Inleiding In dit reglement is de procedure geregeld van het

Nadere informatie

Uitnodiging. Symposium. Zorgen voor verbinding

Uitnodiging. Symposium. Zorgen voor verbinding Uitnodiging Symposium Zorgen voor verbinding Werken aan zichtbaarheid en continuïteit van geestelijke verzorging op micro-, meso- en macroniveau. Symposium van het werkveld ziekenhuizen, VGVZ Dag: 23 november

Nadere informatie

Module Wereldgodsdiensten, sekten & stromingen en bewegingen basisprogramma leerjaar 1 drs. J.J. Grandia

Module Wereldgodsdiensten, sekten & stromingen en bewegingen basisprogramma leerjaar 1 drs. J.J. Grandia Module Wereldgodsdiensten, sekten & stromingen en bewegingen basisprogramma leerjaar 1 drs. J.J. Grandia ORIËNTATIE 1. Titel van de module Judaïca 2. Introductie In deze module gaat het over de basishouding

Nadere informatie

OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) EN SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER

OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) EN SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) EN SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie 25 november 2014 W.G. Plein 209 T (020) 612 30 78

Nadere informatie

KTO 12-07 Generale Synode april 2012

KTO 12-07 Generale Synode april 2012 Gewijzigde voortgangsrapportage aan de generale synode inzake de Permanente Educatie KTO 12-07 Generale Synode april 2012 De generale synode heeft in november 2011 in tweede lezing ingestemd met de invoering

Nadere informatie

Registratiereglement BOKA. April 2010

Registratiereglement BOKA. April 2010 Registratiereglement BOKA April 2010 2 Registratiereglement 2010 Het lidmaatschap van de BOKA is een uiting van deelname aan een beroepsvereniging. Cliënten kunnen hun klachten indienen over de betrokken

Nadere informatie

OVERZICHT INHOUD TRAINING

OVERZICHT INHOUD TRAINING OVERZICHT INHOUD TRAINING Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 1 Kennismaking en informatie over Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 2 Motiverende gespreksvoering BIJEENKOMST 3 Oplossingsgericht werken BIJEENKOMST

Nadere informatie

Ethiek, Zorg en Leven

Ethiek, Zorg en Leven Ethiek, Zorg en Leven Inspiratie en Verdieping voor Geestelijk Verzorgers en Pastores 4-daagse studieretraite Dominicanenklooster Huissen 23 t/m 26 november 2014 Zondag 15:00 uur Woensdag 15:00 uur Graag

Nadere informatie

Accreditatiereglement

Accreditatiereglement Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

MASTERCLASS INSPIREREN EN DIENEN

MASTERCLASS INSPIREREN EN DIENEN MASTERCLASS INSPIREREN EN DIENEN Een leergang voor sociaal-spiritueel leiderschap. De masterclass is bedoeld voor personen met een (bege)leidinggevende rol. Hierbij valt te denken aan schoolleiders, leidinggevenden

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie 2018 / 2019 In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie van

Nadere informatie

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN GODSDIENSTWETENSCHAPPEN Het programma Godsdienstwetenschappen omvat drie onderdelen en is als volgt verdeeld over de jaren 1 en 2: Jaar1: - Nieuwe spiritualiteit grensverkeer tussen Oosterse en Westerse

Nadere informatie

1 INLEIDING 17 2 ZORG, BEGELEIDING, METHODIEK 29

1 INLEIDING 17 2 ZORG, BEGELEIDING, METHODIEK 29 INHOUD 1 INLEIDING 17 1.1 Methodiekvraag in context 18 1.1.1 De context van de geestelijk verzorger 18 1.1.2 De context van de organisatie 18 1.1.3 De context van de beroepsgroep 19 1.1.4 De maatschappelijke

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Dossier Behandeld door H. Hogendoorn telefoon (030) 880 1553 h.hogendoorn@pkn.nl Onderwerp

Uw kenmerk Ons kenmerk Dossier Behandeld door H. Hogendoorn telefoon (030) 880 1553 h.hogendoorn@pkn.nl Onderwerp Retouradres: Postbus 8504, 3503 RM Utrecht Aan: - De predikanten voor gewone werkzaamheden - De predikanten met een bijzondere opdracht, waarvan de eerste ambtsbevestiging minder dan 5 jaar geleden is

Nadere informatie

Leerstoelprofiel Bijzonder hoogleraar Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht

Leerstoelprofiel Bijzonder hoogleraar Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht Leerstoelprofiel Bijzonder hoogleraar Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht aan de PThU 1. Inleiding De te benoemen bijzonder hoogleraar richt zich op het werk van de Protestantse Geestelijke

Nadere informatie

Opleidingsreglement BEGRIPSBEPALINGEN

Opleidingsreglement BEGRIPSBEPALINGEN BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1. In dit wordt verstaan onder: - Bestuur: het Bestuur van de Vereniging - Directie: leden van de directie dan wel de directeur van de Vereniging - Herregistratiereglement: beschrijft

Nadere informatie

1. Voor hen die de opleiding tot predikant volgen (ord ) de scriba van de kleine synode.

1. Voor hen die de opleiding tot predikant volgen (ord ) de scriba van de kleine synode. - naar - bij - een zoals PROCEDURES voor het verlenen van preekconsenten in de Protestantse Kerk in Nederland ex ordinantie 5-5-2 en 13-10 alsmede de generale regeling preekconsent van de kerkorde 1. Voor

Nadere informatie

Inspirator nieuwe functie in het christelijk vo. 19 januari 2011 Congres CNV Onderwijs Identiteit als kwaliteit Taco Visser

Inspirator nieuwe functie in het christelijk vo. 19 januari 2011 Congres CNV Onderwijs Identiteit als kwaliteit Taco Visser Inspirator nieuwe functie in het christelijk vo 19 januari 2011 Congres CNV Onderwijs Identiteit als kwaliteit Taco Visser Motivatie als de kern van het onderwijs Kennismakingsoefening over motivatie Motivatie

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg.

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg. aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg. Uw aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen wanneer u dit formulier volledig invult en in 6-voud opstuurt naar:

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Kwaliteitsysteem 3x Groei oudertraining. Opleiding en supervisie van trainers en supervisoren

Kwaliteitsysteem 3x Groei oudertraining. Opleiding en supervisie van trainers en supervisoren Kwaliteitsysteem 3x Groei oudertraining Opleiding en supervisie van trainers en supervisoren 3x Groei 3 x Groei oudertraining is een interventie bedoeld voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar met emotionele

Nadere informatie

Professioneel begeleiden bij verlies. Deel 1

Professioneel begeleiden bij verlies. Deel 1 Professioneel begeleiden bij verlies Deel 1 2017 Elk begin is tenslotte niet meer dan een vervolg, en het boek der gebeurtenissen ligt altijd open in het midden. (Wyslawa Szymborska) Inhoud Bij het leven

Nadere informatie

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Hulpverlener VCW reg.

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Hulpverlener VCW reg. aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Hulpverlener VCW reg. Uw aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen wanneer u dit formulier volledig invult en in 6-voud opstuurt

Nadere informatie

Systeemgericht werken De contextuele benadering SMWF

Systeemgericht werken De contextuele benadering SMWF Systeemgericht werken De contextuele benadering SMWF Periode: Trainer: Bijeenkomsten: Locatie: April t/m September 2013 Drs. Jaco de Rapper Acht dagdelen Groep 3: 09/04(2 dagdelen), 21/05(2 dagdelen),

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelorprogramma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelorprogramma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelorprogramma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2018-2019 Bijlage: het programma PARAGRAAF 1 - ALGEMENE

Nadere informatie

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen.

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. CPC deel 1 Leergang 22 Leergang 23 CPC deel 2 Leergang 21 Leergang 22 TAAKBEKWAAMHEID start op 26.03.2015 start

Nadere informatie

Hermeneutisch competent. Agogisch competent

Hermeneutisch competent. Agogisch competent Hermeneutisch competent Het vermogen om enerzijds de bronnen van een specifieke religieuze gemeenschap en/of organisatie en/of de eigen spiritualiteit en anderzijds de mens in zijn huidige context in hun

Nadere informatie

SCHOLING & ADVIES. zorg. over identiteit, zingeving en ethiek in de zorg

SCHOLING & ADVIES. zorg. over identiteit, zingeving en ethiek in de zorg SCHOLING & ADVIES zorg over identiteit, zingeving en ethiek in de zorg WIE ZIJN WIJ? DRS. THIJS TROMP DRS. WOUT HUIZING Elke dag zetten zorgverleners zich met hart en ziel in voor mensen die in een bepaalde

Nadere informatie

SCHOLINGSREGLEMENT 2021 en 2023

SCHOLINGSREGLEMENT 2021 en 2023 SCHOLINGSREGLEMENT 2021 en 2023 NVPA maart 2019 1 Scholingstoetsing 2021 en 2023 Inleiding Dit reglement wil helderheid bieden over wat er verwacht wordt van de leden om de beroepskennis ten aanzien van

Nadere informatie

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen 2013, code L13-4 Voor huisartsen, managers en bestuurders van gezondheidscentra, managers en bestuurders

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel)

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel) ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2016-2017 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel) Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt in werking op 1 september

Nadere informatie

NASCHOLING VOOR GEESTELIJK VERZORGERS/PASTORES AAN DE RUG NAJAAR 2011. 1. Narcisme en religie: psychologische modellen en culturele context (SKGV=7)

NASCHOLING VOOR GEESTELIJK VERZORGERS/PASTORES AAN DE RUG NAJAAR 2011. 1. Narcisme en religie: psychologische modellen en culturele context (SKGV=7) NASCHOLING VOOR GEESTELIJK VERZORGERS/PASTORES AAN DE RUG NAJAAR 2011 1. Narcisme en religie: psychologische modellen en culturele context (SKGV=7) Narcissus, Caravaggio Narcisme, een sterke psychologische

Nadere informatie

Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden

Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden Persoonlijk leiderschap en trainersvakmanschap Zoek je een gedegen opleiding

Nadere informatie

studiegids mindfulnesscoach opleiding

studiegids mindfulnesscoach opleiding studiegids mindfulnesscoach opleiding Inhoudsopgave Werkplaats Aandachtig Leven Welkom bij Werkplaats Aandachtig Leven 2 Mindfulness COACH Opleiding 2 Mindfulness COACH Opleiding De opleiding 3 De opbouw

Nadere informatie

Hersteldenken en zinzorg

Hersteldenken en zinzorg ksgv-studiebijeenkomst Hersteldenken en zinzorg dinsdag 3 juni 2014, 12.30 17.00 uur Vormingscentrum Guislain Jozef Guislainstraat 43 9000 Gent België In de gezondheidszorg legt het hersteldenken de klemtoon

Nadere informatie

Contextuele Systemische Counseling Opleiding Antwerpen en Gent

Contextuele Systemische Counseling Opleiding Antwerpen en Gent Contextuele Systemische Counseling Opleiding Antwerpen en Gent Programma Het betreft een tweejarige opleiding, erkend door de BVRGS. We vinden het belangrijk als contextuele leerschool dat de opleiding

Nadere informatie

Ethiek, Zorg en Leven

Ethiek, Zorg en Leven Ethiek, Zorg en Leven Inspiratie en Verdieping voor Geestelijk Verzorgers 4-daagse studie-retraite Dominicanenklooster Huissen 28-31 oktober (MW1203) 2012 Zondag 15:00 uur Woensdag 15:00 uur Graag nodigen

Nadere informatie

Coaching en coachend leiderschap

Coaching en coachend leiderschap S.E. Booij Consultancy Coaching en coachend leiderschap voor leidinggevenden in de zorg in samenwerking met drs Joep Choy prof dr Jan Moen prof dr Willem van der Does Burgemeester Ketelaarstraat 29 2361

Nadere informatie

1. Voor hen die de opleiding tot predikant volgen (artikel 4 generale regeling preekconsent)

1. Voor hen die de opleiding tot predikant volgen (artikel 4 generale regeling preekconsent) PROCEDURES voor het verlenen van preekconsenten in de Protestantse Kerk in Nederland ex ordinantie 5-5-2 en 13-10 van de kerkorde, alsmede de bij de kerkorde behorende generale regeling preekconsent 1.

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

Loopbaancoaching Module 2

Loopbaancoaching Module 2 Loopbaancoaching Module 2 Tijdens deze tweede module binnen de leergang Loopbaanbegeleiding wordt je klaargestoomd om aan de slag te gaan als loopbaancoach. Actuele ontwikkelingen, zoals de flexibilisering

Nadere informatie

Voorwaarden Toekennen Accreditatiepunten SUPERVISIE-traject voor REGISTER PSYCHOSOMATIEK. ledeninformatie

Voorwaarden Toekennen Accreditatiepunten SUPERVISIE-traject voor REGISTER PSYCHOSOMATIEK. ledeninformatie Voorwaarden Toekennen Accreditatiepunten SUPERVISIE-traject voor REGISTER PSYCHOSOMATIEK ledeninformatie Juli 2014 De NFP heeft voor een supervisietraject accreditatie aangevraagd voor het register psychosomatische

Nadere informatie

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Leerlingbegeleider VCW reg.

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Leerlingbegeleider VCW reg. aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Leerlingbegeleider VCW reg. Uw aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen wanneer u dit formulier volledig invult en in 6-voud opstuurt

Nadere informatie

Opleidingstraject: Didactisch Coachen voor ervaren Beeldcoaches 2014-2015

Opleidingstraject: Didactisch Coachen voor ervaren Beeldcoaches 2014-2015 Opleidingstraject: Didactisch Coachen voor ervaren Beeldcoaches 2014-2015 Inleiding Een beeldcoach filmt een aantal docenten op een leerplein. Toevallig komen twee docenten tijdens dat filmen opeenvolgend

Nadere informatie

NVPO-keurmerk geestelijk verzorgers versie 2017

NVPO-keurmerk geestelijk verzorgers versie 2017 NVPO-keurmerk geestelijk verzorgers versie 2017 Achtergrond De NVPO heeft een kwaliteitssysteem om de kwaliteit van scholing op het gebied van psychosociale oncologie te waarborgen. Het volgen van een

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie 2019-2020 In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie van

Nadere informatie

Schets van de cursus. voor het verkrijgen van het bewijs van voldoende DIDACTISCHE VOORBEREIDING. voor. docenten van de Hogeschool Saxion Next

Schets van de cursus. voor het verkrijgen van het bewijs van voldoende DIDACTISCHE VOORBEREIDING. voor. docenten van de Hogeschool Saxion Next Schets van de cursus voor het verkrijgen van het bewijs van voldoende DIDACTISCHE VOORBEREIDING voor docenten van de Hogeschool Saxion Next Informatiebrochure voor het cursusjaar 2007/2008 Brochure DVC

Nadere informatie

De kunst jezelf en anderen te leiden

De kunst jezelf en anderen te leiden 4D organisatieontwikkeling & opleiding individu groep taak context TGI-opleiding 2015 2017 De kunst jezelf en anderen te leiden 1 TGI, de kunst jezelf en anderen te leiden Als leidinggevende, projectleider,

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie 2019 In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie van het veld,

Nadere informatie

Beste ouder(s)/ verzorger(s) van leerlingen in de groepen 3 t/m 6 voor het komend schooljaar,

Beste ouder(s)/ verzorger(s) van leerlingen in de groepen 3 t/m 6 voor het komend schooljaar, de kunst van het leren Nieuwveen, 19 maart 2015 Aan : Ouder(s)/verzorger(s) met kinderen in de groepen 3 t/m 6 voor het komend schooljaar Betreft : Informatie en aanmeldingsformulier, schooljaar 2015-2016;

Nadere informatie

Speelruimte van betekenis

Speelruimte van betekenis Uitnodiging: Speelruimte van betekenis Conferentie voor opleiders levensbeschouwelijke, godsdienstige en morele vorming over de paradigmawisseling in hun vak Op 31 oktober en 1 november 2011 vindt de conferentie

Nadere informatie

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT)

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT) Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova Middenmanagement (MMOT) Doelgroep Inhoud Docenten die belangstelling hebben voor een functie als team- of afdelingsleider. Oriëntatie op management is bedoeld

Nadere informatie

De Transformatie-Arena

De Transformatie-Arena De Transformatie-Arena Ontwikkeltraject voor HRM- en organisatieadviseurs in gemeenten Help je gemeente toekomstbestendig inrichten De Transformatie-Arena is een ontwikkeltraject voor adviseurs in gemeenten.

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie 2017 In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie van het veld,

Nadere informatie

- Artikel 3: aanvraag Uitwerking artikel 3: aanvraag Artikel 14: inhoud van aanvraag: aanvrager... 3

- Artikel 3: aanvraag Uitwerking artikel 3: aanvraag Artikel 14: inhoud van aanvraag: aanvrager... 3 Beleidsregels accreditatie herregistratie Vastgesteld door de Accreditatiecommissie herregistratie van de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPt) op 17 mei 2017. Datum inwerkingtreding:

Nadere informatie

Opleiding Ervaringsgericht Supervisor

Opleiding Ervaringsgericht Supervisor Opleiding Ervaringsgericht Supervisor Deze inspirerende opleiding levert ervaringsgericht en generiek werkende supervisoren af, die op een persoonlijke en deskundige wijze supervisie geven en andere begeleidingsvormen

Nadere informatie

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5.

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen : UITNODIGING vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie FGzP: 6 punten Voorwoord Geachte collega, In het voorjaar van

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) HOGESCHOOL INHOLLAND Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching Unieke opleiding in Arboland Opleiding Copla Opleiding Training Consultants Coaching copla.nl Bezoek ook onze websites: www.copla.nl www.deveiligheidscoach.nl DE VEILIGHEIDSCOACH Steeds vaker buigen veiligheidskundigen

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie 2018 In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie van het veld,

Nadere informatie

Opleiding Docent Weerbaarheid

Opleiding Docent Weerbaarheid Over MOVISIE MOVISIE is hét landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor toepasbare kennis, adviezen en oplossingen bij de aanpak van sociale vraagstukken op het terrein van welzijn, participatie, sociale

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Groep 4. Winter / Voorjaar 2017

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Groep 4. Winter / Voorjaar 2017 Professioneel begeleiden bij transitie Groep 4 Winter / Voorjaar 2017 Huissen In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie

Nadere informatie

Studiehandleiding. Opleiding: IGV. Naam onderwijseenheid: Geestelijke verzorging als beroep. Blok: 2. Docent: H.Bakir

Studiehandleiding. Opleiding: IGV. Naam onderwijseenheid: Geestelijke verzorging als beroep. Blok: 2. Docent: H.Bakir Studiehandleiding Opleiding: IGV Naam onderwijseenheid: Geestelijke verzorging als beroep Blok: 2 Docent: H.Bakir Datum: september 2017 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Eindkwalificaties en leerdoelen... 3

Nadere informatie

Cursus 'Geloven in Fryslân' Over geloven en theologie in de Friese context

Cursus 'Geloven in Fryslân' Over geloven en theologie in de Friese context Geloven in Fryslân Afbeelding van het schilderij Fryslân (A-638, 100x200 cm te koop op www.vassilev.com) van Peter Vassilev (Sofia, 1943 - Franeker, 2011) Cursus 'Geloven in Fryslân' Over geloven en theologie

Nadere informatie

Opleiding tot supervisor Studiegids 2019

Opleiding tot supervisor Studiegids 2019 Opleiding tot supervisor Studiegids 2019 Groep 1 Rotterdam, februari 2019 A. Inleiding Op woensdag 2 oktober 2019 start de eerste groep van onze Opleiding tot Supervisor. Er is veel vraag naar goede supervisoren

Nadere informatie

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs universitair onderwijscentrum groningen hoger onderwijs Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs 2008-2009 september 2008 Basiskwalificatie onderwijs 2 Wat is de basiskwalificatie onderwijs (BKO)? De basiskwalificatie

Nadere informatie

Registratie en herregistratie kwaliteitsregister: eisen en bewijslast Globaal overzicht (conceptversie oktober 2011)

Registratie en herregistratie kwaliteitsregister: eisen en bewijslast Globaal overzicht (conceptversie oktober 2011) Concept voor eerste registerontwerp Registratie en her kwaliteitsregister: eisen en bewijslast Globaal overzicht (conceptversie oktober 2011) Remedial Teacher Autisme specialist Gedragsspecialist Intern

Nadere informatie

Basis leergang opleider medezeggenschap. Dr. Martha Meerman

Basis leergang opleider medezeggenschap. Dr. Martha Meerman Basis leergang opleider medezeggenschap Dr. Martha Meerman Wat is AIAS/UvA Onderzoek, opleidingen en conferenties over arbeidsmarkt, sociale zekerheid, zeggenschap, beleid etc. Interdisciplinair, vergelijkend,

Nadere informatie