Uitnodiging. Symposium. Zorgen voor verbinding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitnodiging. Symposium. Zorgen voor verbinding"

Transcriptie

1 Uitnodiging Symposium Zorgen voor verbinding

2 Werken aan zichtbaarheid en continuïteit van geestelijke verzorging op micro-, meso- en macroniveau. Symposium van het werkveld ziekenhuizen, VGVZ Dag: 23 november 2015 van 9:30uur tot 17:00uur Plaats: Bartholomeus Gasthuis Utrecht, Lange Smeestraat 40, 3511 PZ Utrecht Kosten: 85,- Inleiding Door ontkerkelijking van de samenleving en verzakelijking in de zorg staan we als beroepsgroep voor de vraag: Hoe kunnen we ook in deze veranderende context mensen blijven bijstaan in hun existentiële nood en levensvragen? We worden uitgedaagd om de toegevoegde waarde van geestelijke verzorging te verhelderen en te gaan staan voor de inhoud van ons werk. Op dit symposium horen we de ideeën van wetenschappers over hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Daarnaast laten collega s zien hoe zij op creatieve en proactieve wijze werken aan de zichtbaarheid en continuïteit van geestelijke verzorging. Dit doen zij door te zorgen voor verbinding op micro-, mesoen macroniveau. Op microniveau zorgen wij als geestelijk verzorgers voor verbinding met de patiënt. In het contact scheppen we de voorwaarden om (weer) in verbinding te komen met datgene wat deze mens ten diepste beweegt. Verbinding met zijn diepste zijn (al dan niet religieus) en met de mensen om hem heen dragen bij aan het lichamelijke en geestelijke welbevinden.

3 Van groot belang is het om met díe patiënt in contact te komen, die dat het meest nodig heeft. Om dit te bereiken is samenwerking met andere disciplines noodzakelijk. Collega s uit vijf verschillende ziekenhuizen vertellen op welke wijzen zij verbinding maken met andere professionals die bij de zorg betrokken zijn. Door hen te laten weten wat geestelijke verzorging voor mensen betekent, wordt geestelijke verzorging zichtbaar op mesoniveau. Ook op macroniveau is een verbindende rol noodzakelijk. We kunnen van ons laten horen op beleidsniveau van de instelling en ook op landelijk niveau. Vanuit ons perspectief en specifieke deskundigheid kunnen we als geestelijk verzorgers het verschil maken voor de zorg in haar geheel. De visie van collega s en wetenschappers op het zorgen voor verbinding tonen overeenkomsten en verschillen. Daarover gaan ze graag met elkaar en met u in gesprek.

4 Programma Symposium Zorgen voor verbinding uur: aankomst met koffie / thee uur: welkom door Janneke Stegeman, de dagvoorzitter uur: Een prikkelende uitdaging. Vicky Hölsgens (MA) uur: Pitches uit het veld: Francesco Kortekaas en Jowien van der Zaag (AvL) Ria Pasterkamp (LUMC) Nel Bartlema (Zaans MC) Willem Blokland (UMCU) Jacqueline van Meurs, Caroliene van Waveren en Wim Smeets (Radboud UMC) uur: Ligt er iemand op ons te wachten? dr. Sjaak Körver uur: Time to shine. prof. dr. Anne Vandenhoeck 11: uur: ronde tafelgesprek o.l.v. de dagvoorzitter, Deelnemers ronde tafel gesprek met wetenschappers en collega s uur: lunch uur: Theaterduo AB-positief uur: 1ste workshop ronde uur: thee / koffie uur: 2de workshop ronde uur: plenaire afsluiting uur: borrel

5 Informatie over de plenaire bijdragen Dagvoorzitter. Janneke Stegeman Deze dag wordt voorgezeten door dr. Janneke Stegeman. Zij is theoloog en onderzoeker naar de relatie tussen religie en conflict. Ze werkt als projectcoördinator bij Kerk en Vrede en publiceert en spreekt regelmatig over religie in de brede zin. Een prikkelende uitdaging. Vicky Hölsgens Wat is er veranderd binnen de ziekenhuiszorg en wat betekent dit voor de zichtbaarheid en profilering van de geestelijke verzorging? Vicky Hölgens onderscheidt 4 stappen als het gaat om de manier waarop geestelijk verzorgers aan hun verantwoording en beeldvorming kunnen werken: zichtbaar maken wat gedaan wordt, haalbare ambities formuleren, zelf initiatieven nemen binnen organisaties en het aan de orde stellen van het belang van zingeving in een zorginstelling, zowel op micro-, meso- als macroniveau. Vick Hölgens MA, is provenda aan de Universiteit van Humanistiek en studeerde af op een scriptie naar een betere profilering van het werk van de geestelijk verzorgers.

6 Ligt er iemand op ons te wachten? Sjaak Körver Sinds de beginjaren van de moderne geestelijke verzorging liggen geestelijk verzorgers wakker van deze vraag. Op allerlei manieren is geprobeerd hier zicht en grip op te krijgen; vooral op de vraag of we wel contact krijgen met de mensen die dit het meest nodig hebben. Is er een instrument te bedenken waarmee collega s succesvol kunnen screenen? Aan welke criteria zou een dergelijk instrument moeten voldoen? Met deze vragen in het achterhoofd zal Sjaak reageren op de gepresenteerde modellen. Sjaak Körver is praktisch theoloog, supervisor en trainer, heeft jarenlang als pastor gewerkt in de gezondheidszorg en is nu stage coördinator en supervisor aan de Faculteit Katholieke Theologie Tilburg. Time to shine. Anne Vandenhoeck Hoe laten we als geestelijk verzorgers het beste zien welke betekenis onze zorg heeft? Prof. Dr. Anne Vandenhoeck uit Leuven vertelt over internationale onderzoeken waarbij de effecten of resultaten van geestelijke verzorging worden gemeten. Dit soort onderzoeken op microniveau dragen bij aan de professionalisering van ons vak en de erkenning daarvan op mesoen macroniveau. De onderzoeksresultaten zouden ook wel eens het verschil kunnen maken voor de continuïteit van geestelijke verzorging in deze woelige tijden van bezuinigingen. Anne Vandenhoeck is docent pastorale zorg aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven. Ze is voorzitter van het academisch centrum voor praktische theologie en coördinator van het ENHCC (European Network for HealthCare Chaplains)

7 Informatie over de workshops 1 t/m 5 1. De patiënt tegemoet (Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) Francesco Kortekaas en Jowien van der Zaag ontvouwen hun model van aanbodgericht werken. Het model is ontwikkeld vanuit de dagelijkse praktijk van geestelijke verzorging aan uitsluitend oncologiepatiënten in het Antoni van Leeuwenhoek. Zij laten zien hoe zij patiënten bereiken met behulp van de signaleringsfunctie van oncologieverpleegkundigen, op grond van vooraf gestelde criteria. Zij doen verslag van de ontwikkeling van hun model en de keuzes die ze daarbij gemaakt hebben. De kracht en de vruchten van hun werkwijze komen aan de orde, maar ook worden de kwetsbare kanten benoemd. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk illustreren zij hun aanbod van geestelijke verzorging. 2. Bij jou ga ik langs! (Leids Universitair Medisch Centrum) Ria Pasterkamp licht het model van dit ziekenhuis toe waarmee vraaggericht wordt gewerkt. De methode van de levensbeschouwelijke counseling is hierbij uitgangspunt. De keuzes die de geestelijk verzorgers maken om in contact te komen met patiënten komen aan de orde en hoe ze daarover in de instelling verantwoording afleggen. Ria verkent met de deelnemers ook de legitimatie van de geestelijke verzorging in het algemeen. Het gesprek zal onder andere gaan over de vraag: Bij wie en met welk doel gaan we als geestelijk verzorger langs?

8 3. Vraaggericht en projectmatig werken in een Lean-organisatie. (Zaans Medisch Centrum) In het Zaans MC is de Lean Six Sigmafilosofie leidend. De organisatie en processen worden zo ingericht dat activiteiten duidelijk waarde toevoegen aan de zorg. Nel Bartlema vertelt hoe zij en haar collega met 30 uur per week geestelijke zorg volledig vraaggericht werken en welke projecten zij oppakken. Ervaringen van patiënten worden ook onderzocht en zichtbaar gemaakt. Zo laten deze collega s merken dat professionele aandacht voor levensbeschouwelijke zingeving van toegevoegde waarde is voor patiënten. 4. Nieuwe koers, nieuwe naam en het 2LEG-model (Universitair Medisch Centrum Utrecht) De Dienst Levensoriëntatie & Geestelijke Verzorging van het UMC Utrecht verlegde 5 jaar geleden grondig haar koers. In een innovatieve aanpak wordt geïnvesteerd in een veelkleurige samenstelling, onderwijs en nieuwe werkvormen. Centraal in deze workshop staat het Utrechtse 2LEG-model waarin aandacht voor existentiële zaken opnieuw in het hart van de geneeskunde wordt gepositioneerd. Hiermee wordt dokters en verpleegkundigen een handvat geboden om hun existentiële sensitiviteit te ontwikkelen en op dat vlak iets te betekenen voor patiënten. Willem Blokland vertelt hoe het model tot stand is gekomen en hoe het eruit ziet.

9 5. Andere afdeling, andere aanpak. (Radboud Universitair Medisch Centrum) Jacqueline van Meurs, Caroliene van Waveren en Wim Smeets zullen de werkwijze in Nijmegen uit de doeken doen. Voor de verschillende afdelingen in het ziekenhuis hebben zij verschillende methoden voor screening en/of indicatiestelling ontwikkeld. Zij zullen deze presenteren en onderbouwen via beleids- en ander onderzoek. Er zijn ook afdelingen waar álle patiënten geestelijke verzorging krijgen aangeboden, zoals bij de palliatieve zorg. Dan wordt de screening overgeslagen, behalve voor onderzoek.

Geestelijke Verzorging (GV) aanbod gericht: een nieuwe koers

Geestelijke Verzorging (GV) aanbod gericht: een nieuwe koers Geestelijke Verzorging (GV) aanbod gericht: een nieuwe koers Een model ontwikkeld in het Antoni van Leeuwenhoek i.s.m. Paula Luiten: teamleider Jannie Meijer Martens: verpleegkundig hoofd Jowien van der

Nadere informatie

6 oktober Georganiseerd door de Werkveldraad Verpleeg- en Verzorgingshuizen van de VGVZ.

6 oktober Georganiseerd door de Werkveldraad Verpleeg- en Verzorgingshuizen van de VGVZ. 6 oktober 2015 Georganiseerd door de Werkveldraad Verpleeg- en Verzorgingshuizen van de VGVZ. In de zorg worden we regelmatig geconfronteerd met onmacht; we staan met lege handen, stamelend. Wat te doen?

Nadere informatie

Geestelijk Verzorger. Profiel

Geestelijk Verzorger. Profiel Geestelijk Verzorger In verband met een sabbatical periode van een van onze medewerkers zoeken wij voor de periode 1 mei 2019 15 augustus 2019 een tijdelijke collega geestelijk verzorger voor 20 uur per

Nadere informatie

Kijk, de geestelijk verzorger!

Kijk, de geestelijk verzorger! Vereniging van Geestelijk VerZorgers Kijk, de geestelijk verzorger! Uitnodiging symposium VGVZ 2016 maandag 27 juni, 12.15 uur - 17.30 uur Het Vechthuis Utrecht Kijk, de geestelijk verzorger! Het VGVZ-symposium

Nadere informatie

Een wereld van betekenis

Een wereld van betekenis Een wereld van betekenis Workshop Symposium Werkveldraad Psychiatrie VGVZ 12 november 2015 Marian Wisse, M.A. Dienst Levensoriëntatie & Geestelijke Verzorging UMC Utrecht Wat kun je verwachten in deze

Nadere informatie

Spirituele dimensie in de palliatieve zorg

Spirituele dimensie in de palliatieve zorg Spirituele dimensie in de palliatieve zorg Symposium donderdag 12 mei Expertmeeting vrijdag 13 mei 2016 Auditorium Radboudumc Nijmegen Toelichting Op donderdag 12 mei 2016 organiseren de afdeling Anesthesiologie

Nadere informatie

STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen

STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen STUDIEDAG π donderdag 17 februari 2011 π Hof van Liere π Stadscampus Universiteit Antwerpen Pastorale Dienst Pastorale zorg situeert zich binnen de context van gezondheids- en welzijnsvoorzieningen. De

Nadere informatie

Spirituele dimensie in de palliatieve zorg

Spirituele dimensie in de palliatieve zorg Spirituele dimensie in de palliatieve zorg Symposium donderdag 12 mei Expertmeeting vrijdag 13 mei 2016 Auditorium Radboudumc Nijmegen Toelichting Op donderdag 12 mei 2016 organiseren de afdeling Anesthesiologie

Nadere informatie

Positieve psychologie & Zingeving

Positieve psychologie & Zingeving Positieve psychologie & Zingeving Studiebijeenkomst KSGV Vrijdag 29 maart 2019, 13.00-17.00 uur Auditorium Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht) Informatie en aanmelding: www.ksgv.nl ksgv@ksgv.nl

Nadere informatie

Themamiddag. Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?!

Themamiddag. Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?! Themamiddag Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?! De Protestantse Theologische Universiteit (PThU), Stichting VPSG- advies en ondersteuning bij vragen rond seksueel geweld en zingeving en

Nadere informatie

Zingeving en identiteit in een postseculiere samenleving. Congres Spirit in zorg Brugge, 05/10/2018 Wim Vandewiele, PhD

Zingeving en identiteit in een postseculiere samenleving. Congres Spirit in zorg Brugge, 05/10/2018 Wim Vandewiele, PhD Zingeving en identiteit in een postseculiere samenleving Congres Spirit in zorg Brugge, 05/10/2018 Wim Vandewiele, PhD Inhoud Intro Vraag & stelling 1: Waarom hebben Vlamingen vandaag toch zo n moeilijke

Nadere informatie

14.6. De Dienst Geestelijke Verzorging. Drs W.v.d.Wouw. Samenvatting

14.6. De Dienst Geestelijke Verzorging. Drs W.v.d.Wouw. Samenvatting 696 14.6. De Dienst Geestelijke Verzorging Drs W.v.d.Wouw Samenvatting De wijze, waarop de Dienst Geestelijke Verzorging is geprofileerd, is sterk afhankelijk van de eigen aard van dit werkveld. Mensen

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie

SPECIALISATIE TOT PASTORAAL SUPERVISOR Supervisie door en voor levensbeschouwelijke professionals

SPECIALISATIE TOT PASTORAAL SUPERVISOR Supervisie door en voor levensbeschouwelijke professionals SPECIALISATIE TOT PASTORAAL SUPERVISOR Supervisie door en voor levensbeschouwelijke professionals 2020-2021 Raad voor Klinische Pastorale Vorming & Pastorale Supervisie in Nederland Inleiding Pastorale

Nadere informatie

6e Scholing PALLIATIEVE ZORG. Intuïtie, wijsheid of wetenschap?

6e Scholing PALLIATIEVE ZORG. Intuïtie, wijsheid of wetenschap? 6e Scholing PALLIATIEVE ZORG Intuïtie, wijsheid of wetenschap? Donderdag 13 maart 2014 Toelichting Het Radboudumc, IKNL en PAO Heyendael organiseren op 13 maart 2014 voor de zesde maal de scholing PALLIATIEVE

Nadere informatie

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Omgaan met (on)macht in de acute intensieve zorg Leren van ervaringen Donderdag 14 oktober 2010 te Nijmegen Inleiding Iedere hulpverlener ervaart

Nadere informatie

WETEN is METEN. Objectief en gestandaardiseerd meten van infectiepreventiebeleid. UITNODIGING SYMPOSIUM Vrijdag 16 november :00 17:00

WETEN is METEN. Objectief en gestandaardiseerd meten van infectiepreventiebeleid. UITNODIGING SYMPOSIUM Vrijdag 16 november :00 17:00 WETEN is METEN Objectief en gestandaardiseerd meten van infectiepreventiebeleid UITNODIGING SYMPOSIUM Vrijdag 16 november 2018 9:00 17:00 Introductie Infectiepreventie in Nederland heeft door de jaren

Nadere informatie

7e Scholing PALLIATIEVE ZORG. Intuïtie, wijsheid of wetenschap?

7e Scholing PALLIATIEVE ZORG. Intuïtie, wijsheid of wetenschap? 7e Scholing PALLIATIEVE ZORG Intuïtie, wijsheid of wetenschap? Donderdag 5 maart 2015 Toelichting Het Radboudumc, IKNL en PAO Heyendael organiseren op 5 maart 2015 voor de zevende maal de scholing PALLIATIEVE

Nadere informatie

Kwaliteit & Veiligheid: Betrek burger bij toezicht op gezondheidszorg

Kwaliteit & Veiligheid: Betrek burger bij toezicht op gezondheidszorg Kwaliteit & Veiligheid: Betrek burger bij toezicht op gezondheidszorg In samenwerking tussen het NIVEL en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting is een Burgerplatform gehouden om betrokkenheid

Nadere informatie

Mindfulness. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden

Mindfulness. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden Mindfulness publiekssymposium voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden Zaterdag 31 augustus 2013 Toelichting Ook dit jaar organiseert het Radboud Universitair Medisch Centrum

Nadere informatie

CONGRES ORGANISATIE VAN DE ONCOLOGISCHE ZORG, 24 mei Congres Organisatie van de Oncologische Zorg. 24 mei 2013, UMC Utrecht, Roze Zaal

CONGRES ORGANISATIE VAN DE ONCOLOGISCHE ZORG, 24 mei Congres Organisatie van de Oncologische Zorg. 24 mei 2013, UMC Utrecht, Roze Zaal CONGRES ORGANISATIE VAN DE ONCOLOGISCHE ZORG, 24 mei 2013 Congres Organisatie van de Oncologische Zorg 24 mei 2013, UMC Utrecht, Roze Zaal WAAROM DIT CONGRES? De organisatie van de oncologische zorg staat

Nadere informatie

Vertrouwd. beter Hoe kunnen wij u helpen? Verantwoord. Lief. kwaliteit. Veiligheid. Veilig. betrokken. Gewoon. Zorg. met. voor elkaar.

Vertrouwd. beter Hoe kunnen wij u helpen? Verantwoord. Lief. kwaliteit. Veiligheid. Veilig. betrokken. Gewoon. Zorg. met. voor elkaar. Veiligheid Professioneel betrokken kwaliteit Vertrouwd Lief Prudentiaconferentie 2015 Veilig Lean Gewoon beter Hoe kunnen wij u helpen? Je zorgt Betrouwbaar voor elkaar Mooie woorden waarmaken Verantwoord

Nadere informatie

18 november 2016 CineMec Utrecht

18 november 2016 CineMec Utrecht Julius Academy Personalized Medicine en de rol van Big Data: Grenzeloze Mogelijkheden 18 november 2016 CineMec Utrecht Personalized Medicine en de rol van Big Data: grenzeloze mogelijkheden Op vrijdag

Nadere informatie

Gezamenlijke besluitvorming, ideaal en praktijk

Gezamenlijke besluitvorming, ideaal en praktijk Prudentiaconferentie 2014 Gezamenlijke besluitvorming, ideaal en praktijk Datum donderdag 5 juni 2014 Doelgroepen Verpleegkundigen, artsen, geestelijk verzorgers en andere zorgverleners, leidinggevenden

Nadere informatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Uitnodiging. Symposium Kinderallergologie. Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Uitnodiging. Symposium Kinderallergologie. Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis Uitnodiging Symposium Kinderallergologie Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht Geachte collega, Kinderartsen, dermatologen, KNO-artsen en diëtisten

Nadere informatie

Implementatie van het convenant: hoe doe je dat. Datum: woensdag 27 november 2013 Tijdstip: 12.00-17.30 uur Locatie: UMC Utrecht, Groene collegezaal

Implementatie van het convenant: hoe doe je dat. Datum: woensdag 27 november 2013 Tijdstip: 12.00-17.30 uur Locatie: UMC Utrecht, Groene collegezaal Uitnodiging middagsymposium Patiëntveiligheid en Medische Technologie Implementatie van het convenant: hoe doe je dat Datum: woensdag 27 november 2013 Tijdstip: 12.00-17.30 uur Locatie: UMC Utrecht, Groene

Nadere informatie

rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014

rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014 rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014 Jacqueline van Meurs: geestelijk verzorger/consulent spirituele zorg Gerda Bronkhorst: oncologieverpleegkundige/verpleegkundig consulent palliatieve

Nadere informatie

10de Scholing PALLIATIEVE ZORG. Intuïtie, wijsheid of wetenschap? Donderdag 17 mei 208

10de Scholing PALLIATIEVE ZORG. Intuïtie, wijsheid of wetenschap? Donderdag 17 mei 208 10de Scholing PALLIATIEVE ZORG Intuïtie, wijsheid of wetenschap? Donderdag 17 mei 208 Toelichting De Radboudumc Health Academy organiseert op 17 mei 2018 voor de tiende maal de scholing PALLIATIEVE ZORG

Nadere informatie

Stichting Geestelijke Verzorging binnen de Palliatieve Zorg thuis

Stichting Geestelijke Verzorging binnen de Palliatieve Zorg thuis Stichting Geestelijke Verzorging binnen de Palliatieve Zorg thuis Beleidsplan 2019-2024 Inleiding In de regio Zuid-Gelderland zetten de geestelijk verzorgers van de Stichting zich in om de patiënt en diens

Nadere informatie

Uitnodiging. Advance Care Planning in de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. Symposium 28 november 2013

Uitnodiging. Advance Care Planning in de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. Symposium 28 november 2013 Uitnodiging Annemieke Wagemans, arts verstandelijk gehandicapten bij Maasveld, een van de werkstichtingen van Koraal Groep, promoveert op 28 november aanstaande op het onderwerp Medische beslissingen rond

Nadere informatie

Kenniscafé. Werkveld Eerste Lijn. Charlotte Molenaar Liesbeth ter Elst Maurice van der Put 4 juli 2017

Kenniscafé. Werkveld Eerste Lijn. Charlotte Molenaar Liesbeth ter Elst Maurice van der Put 4 juli 2017 Kenniscafé Werkveld Eerste Lijn Charlotte Molenaar Liesbeth ter Elst Maurice van der Put 4 juli 2017 Programma 14.15 uur Welkomstwoord 14.20 uur Visie en beleidsplan Doel: Uitwisseling en feedback Interactief

Nadere informatie

9e Scholing. PALLIATIEVE ZORG Intuïtie, wijsheid of wetenschap?

9e Scholing. PALLIATIEVE ZORG Intuïtie, wijsheid of wetenschap? 9e Scholing PALLIATIEVE ZORG Intuïtie, wijsheid of wetenschap? Donderdag 9 maart 2017 Toelichting De Radboudumc Health Academy/PAO Heyendael organiseert op 9 maart 2017 voor de negende maal de scholing

Nadere informatie

Werkgroep Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg Regio Zuid-Gelderland

Werkgroep Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg Regio Zuid-Gelderland September 2011 Werkgroep Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg Regio Zuid-Gelderland Beleidsplan : Samenwerken aan Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg I. Achtergrond De palliatieve zorg ontwikkelt

Nadere informatie

Hersteldenken en zinzorg

Hersteldenken en zinzorg ksgv-studiebijeenkomst Hersteldenken en zinzorg dinsdag 3 juni 2014, 12.30 17.00 uur Vormingscentrum Guislain Jozef Guislainstraat 43 9000 Gent België In de gezondheidszorg legt het hersteldenken de klemtoon

Nadere informatie

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche UITNODIGING Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche 25 oktober ACHTERGROND De digitale revolutie heeft ook zijn impact in de zorg.

Nadere informatie

INSPIRATIE VOOR INNOVATIE Ontwikkelingen in de acute intensieve zorg

INSPIRATIE VOOR INNOVATIE Ontwikkelingen in de acute intensieve zorg INVITATIONAL CONFERENCE 14 november 2013 locatie: Scandic Sanadome, Weg door Jonkerbosch 90, Nijmegen INSPIRATIE VOOR INNOVATIE Ontwikkelingen in de acute intensieve zorg INLEIDING Wij nodigen professionals

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN ONDERZOEK

DEELNEMEN AAN ONDERZOEK DEELNEMEN AAN ONDERZOEK DRAAG BIJ AAN DE WETENSCHAP Een bijdrage leveren aan de wetenschap? Dat kan! De KU Leuven doet onderzoek naar cognitieve beperkingen ten gevolge van een beroerte. Wij zijn steeds

Nadere informatie

Korsakov Symposium. Wat we doen en wellicht niet mag dilemma s bij de zorg aan mensen met het syndroom van korsakov UITNODIGING

Korsakov Symposium. Wat we doen en wellicht niet mag dilemma s bij de zorg aan mensen met het syndroom van korsakov UITNODIGING Korsakov Symposium UITNODIGING 19 april 2018 09.30-16.00 uur Orpheus in Apeldoorn Wat we doen en wellicht niet mag dilemma s bij de zorg aan mensen met het syndroom van korsakov Atlant organiseert een

Nadere informatie

HET SPEL VAN VRAAG EN AANBOD

HET SPEL VAN VRAAG EN AANBOD HET SPEL VAN VRAAG EN AANBOD SPEELRUIMTE VOOR GEESTELIJKE VERZORGING 27-11-2015 WERKVELD 1E LIJN VGVZ 1 HET SPEL VAN VRAAG EN AANBOD SPEELRUIMTE VOOR DE GEESTELIJKE VERZORGING WERKVELD 1 E LIJN VGVZ UTRECHT,

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Julius Academy. COPD Ketenzorg. Uitnodiging voor het congres. 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht

Julius Academy. COPD Ketenzorg. Uitnodiging voor het congres. 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht Julius Academy Uitnodiging voor het congres COPD Ketenzorg 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht Samen sterk voor COPD Op veel verschillende manieren trachten professionals, managers,

Nadere informatie

Doelen. Na afloop is de deelnemer in staat om:

Doelen. Na afloop is de deelnemer in staat om: Onderwijs door aios Anne Weterings-Amsterdam UMC-locatie VUMC Jolijn van der Maas-Radboud UMC Nicole Petrus- Amsterdam UMC-locatie AMC Iris van der Poel-Amsterdam UMC-locatie AMC Bernadette Snijders Blok-Amsterdam

Nadere informatie

Aan: Richtlijncommissie Oncologische revalidatie. Betreft: reactie in de commentaarronde namens de VGVZ. Geachte richtlijncommissie,

Aan: Richtlijncommissie Oncologische revalidatie. Betreft: reactie in de commentaarronde namens de VGVZ. Geachte richtlijncommissie, Aan: Richtlijncommissie Oncologische revalidatie Betreft: reactie in de commentaarronde namens de VGVZ Geachte richtlijncommissie, Met interesse hebben wij, geestelijk verzorgers namens de beroepsvereniging

Nadere informatie

Onderwijs 2011-2012. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1

Onderwijs 2011-2012. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1 Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 2011-2012 Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1 1. Inleiding en samenvatting De Onderzoekschool Politieke Geschiedenis (OPG) biedt in het academisch

Nadere informatie

Congres Zorg ICT op vrijdag 28 november 2014. Congres Zorg ICT. De rol van de patiënt in het EPD. Vrijdag 28 november 2014 Hotel Mitland Utrecht

Congres Zorg ICT op vrijdag 28 november 2014. Congres Zorg ICT. De rol van de patiënt in het EPD. Vrijdag 28 november 2014 Hotel Mitland Utrecht Congres Zorg ICT op vrijdag 28 november 2014 Congres Zorg ICT De rol van de patiënt in het EPD Vrijdag 28 november 2014 Hotel Mitland Utrecht Ervaringen met diverse systemen om patiënten optimaal te laten

Nadere informatie

DYNAMIEK IN DE ACUTE INTENSIEVE ZORG

DYNAMIEK IN DE ACUTE INTENSIEVE ZORG INVITATIONAL CONFERENCE Donderdag 19 november 2015 vanaf 12.00 uur Locatie: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Kapittelweg 33, Nijmegen DYNAMIEK IN DE ACUTE INTENSIEVE ZORG in samenwerking met: twitter

Nadere informatie

Julius Academy. COPD Ketenzorg. Uitnodiging voor het congres. 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht

Julius Academy. COPD Ketenzorg. Uitnodiging voor het congres. 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht Julius Academy Uitnodiging voor het congres COPD Ketenzorg 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht Samen sterk voor COPD Op veel verschillende manieren trachten professionals, managers,

Nadere informatie

Thema: Zelf denken en hoe zit het dan met samenleven?

Thema: Zelf denken en hoe zit het dan met samenleven? Programma weekend Levenskunst: 1 3 mei 2015 Thema: Zelf denken en hoe zit het dan met samenleven? afdeling Oost-Brabant Inleiding Zelf denken, samen leven staat onder aan het briefpapier van het HV en

Nadere informatie

Gasten op de werkveldenavond 19 december 2016

Gasten op de werkveldenavond 19 december 2016 Gasten op de werkveldenavond 19 december 2016 Ger Palmboom Eigenaar Zwart/Wit: morele reflectie in de zorg Morele reflectie in de zorg verzorgt scholing, symposia, moreel beraad rondom morele vragen die

Nadere informatie

Passen kinderen in het format dat volwassenen bedacht hebben..of passen zij alleen in zichzelf?

Passen kinderen in het format dat volwassenen bedacht hebben..of passen zij alleen in zichzelf? Uitnodiging Het bestuur van de Janusz Korczak Stichting nodigt u uit om deel te nemen aan de jaarlijkse Korczak studie-en ontmoetingsdag voor donateurs en belangstellenden op zaterdag 19 april. (creatieve

Nadere informatie

TRAINING SCHRIJVEN HELPT methodisch schrijven van de spirituele autobiografie LVSC regio Amsterdam 2017 ontwikkeld door drs.

TRAINING SCHRIJVEN HELPT methodisch schrijven van de spirituele autobiografie LVSC regio Amsterdam 2017 ontwikkeld door drs. TRAINING SCHRIJVEN HELPT methodisch schrijven van de spirituele autobiografie LVSC regio Amsterdam 2017 ontwikkeld door drs. Jannette Delver theologie-religiewetenschap/geestelijk verzorger toepassing

Nadere informatie

Beleidsplan Juli 2014-2019

Beleidsplan Juli 2014-2019 Beleidsplan Juli 2014-2019 Nijmegen, 1 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 1. Doel van de Stichting - uitgangspunten - doelstelling - onderzoek - doelgroepen 2. Werkzaamheden van de Stichting - strategie

Nadere informatie

Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen

Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen Scholing Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen Sandra van den Hof, netwerkcoördinator Palliatieve zorg 20-8-2014 Scholing Palliatieve zorg voor verpleegkundigen Duur van de scholing: 3 dagen Aantal deelnemers

Nadere informatie

UITNODIGING: Hogescholen dag Opleiding Fysiotherapie

UITNODIGING: Hogescholen dag Opleiding Fysiotherapie UITNODIGING: Hogescholen dag Evidence-based Onderwijs Geachte collegae, De opleiding Fysiotherapie van de nodigt U van harte uit voor hogescholen dag naar aanleiding van haar 100 jarig bestaan op vrijdag

Nadere informatie

ROLLEN EN COMPETENTIES VAN DE GEESTELIJK VERZORGER ALS EXPERT LEVENSBESCHOUWELIJKE ZORGVERLENING

ROLLEN EN COMPETENTIES VAN DE GEESTELIJK VERZORGER ALS EXPERT LEVENSBESCHOUWELIJKE ZORGVERLENING ROLLEN EN COMPETENTIES VAN DE GEESTELIJK VERZORGER ALS EXPERT LEVENSBESCHOUWELIJKE ZORGVERLENING - 2 - ROLLEN EN COMPETENTIES VAN DE GEESTELIJK VERZORGER ALS EXPERT LEVENSBESCHOUWELIJKE ZORGVERLENER DOELEN

Nadere informatie

Meer handen aan het bed door innovatieve logistiek

Meer handen aan het bed door innovatieve logistiek . Masterclass Meer handen aan het bed door innovatieve logistiek donderdag 29 November 2018 Zorglogistiek tbv Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg DUUR 10.00 16:00 INCLUSIEF lunch, koffie & thee LOCATIE Breda

Nadere informatie

UITNODIGING. Innovation Lab. Lean Accounting. Wetenschap en bedrijfsleven ontmoeten elkaar over de vraag:

UITNODIGING. Innovation Lab. Lean Accounting. Wetenschap en bedrijfsleven ontmoeten elkaar over de vraag: UITNODIGING Innovation Lab Lean Accounting Wetenschap en bedrijfsleven ontmoeten elkaar over de vraag: Hoe kunnen we door intensieve samenwerking ook het vakgebied Accounting lean organiseren? Datum :

Nadere informatie

Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis

Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis Voor promovendi en Research Masters 2012 2013 Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1 1. De Onderzoekschool Politieke Geschiedenis De Onderzoekschool Politieke

Nadere informatie

Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo

Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo Plenaire terugkoppeling MASTERCLASSES WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE ALS GRONDHOUDING EN VAKOVERSTIJGENDE BENADERING Lou Slangen 12-11-2014 WETENSCHAP EN

Nadere informatie

De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding

De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding Prof. dr. Dirk Van Raemdonck Bestuurslid KAGB Programmadirecteur, bachelor- & masteropleiding geneeskunde, 7 oktober 2017 7 oktober 2017 De

Nadere informatie

PROGRAMMA. Congres Platform gedeelde besluitvorming. Samen Kiezen: beslist! Donderdag 30 januari 2014, NBC, Blokhoeve 1 te Nieuwegein

PROGRAMMA. Congres Platform gedeelde besluitvorming. Samen Kiezen: beslist! Donderdag 30 januari 2014, NBC, Blokhoeve 1 te Nieuwegein PROGRAMMA Twitter mee via #samenbeslist Congres Platform gedeelde besluitvorming Samen Kiezen: beslist! Donderdag 30 januari 2014, NBC, Blokhoeve 1 te Nieuwegein Hoe kan gedeelde besluitvorming in de praktijk

Nadere informatie

PROGRAMMA. Congres Platform gedeelde besluitvorming. Samen Kiezen: beslist! Donderdag 30 januari 2014, NBC, Blokhoeve 1 te Nieuwegein

PROGRAMMA. Congres Platform gedeelde besluitvorming. Samen Kiezen: beslist! Donderdag 30 januari 2014, NBC, Blokhoeve 1 te Nieuwegein PROGRAMMA Twitter mee via #samenbeslist Congres Platform gedeelde besluitvorming Samen Kiezen: beslist! Donderdag 30 januari 2014, NBC, Blokhoeve 1 te Nieuwegein Hoe kan gedeelde besluitvorming in de praktijk

Nadere informatie

PAO-H NASCHOLING VOOR HUISARTSEN

PAO-H NASCHOLING VOOR HUISARTSEN UTRECHT PAO-H NASCHOLING VOOR HUISARTSEN GEACCREDITEERD Maag Darm Lever Vrijdag 13 februari 2015 Broederplein in Zeist Maag, Darm, Lever: groot en klein leed Inleiding Hoe staat het nu met het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Derde Jaarcongres Zorgprogramma-ontwikkeling en e-health door klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen UITNODIGING vrijdag 25 november 2011

Derde Jaarcongres Zorgprogramma-ontwikkeling en e-health door klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen UITNODIGING vrijdag 25 november 2011 Derde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen Zorgprogramma-ontwikkeling en e-health door klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen UITNODIGING vrijdag 25 november 2011

Nadere informatie

D I A L O V O Van Referentie Datum Inleiding

D I A L O V O Van Referentie Datum Inleiding DIALOVO Van Kimpen Suzy, lector & praktijklector, Katholieke Hogeschool Leuven, dep. G&T/ stafmedewerker opleiding / NST, operatiekwartier, Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Referentie Carlson, E., Pilhammer,

Nadere informatie

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving Dinsdag 8 oktober 2013 Auditorium Vrije Universiteit Amsterdam Palliative

Nadere informatie

WORKSHOP 21ste symposium voor verpleegkundigen en paramedici Donderdag 11 juni 2015

WORKSHOP 21ste symposium voor verpleegkundigen en paramedici Donderdag 11 juni 2015 WORKSHOP 21 ste symposium voor verpleegkundigen en paramedici Donderdag 11 juni 2015 H.Tefsen, MANP verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie J. de Heij-van den Tweel, hoofd- hals/oncologieverpleegkundige

Nadere informatie

ACADEMISCHE VRIJHEID NU

ACADEMISCHE VRIJHEID NU De Leidse Studenten Ekklesia en het Studium Generale Universiteit Leiden organiseren het symposium: ACADEMISCHE VRIJHEID NU Wat is academische vrijheid en waar en hoe wordt die gerealiseerd? Geen discussie

Nadere informatie

RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF

RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF Verbindt de wereld van boeddhisten, hindoes, joden, humanisten, moslims, christenen en agnosten Neem je plaats in het debat over diversiteit 3 Titel in voettekst, aanpassen

Nadere informatie

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen De leerkracht als getuige en inspiratiebron godsdienstonderwijscongres Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen THEMA In overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse

Nadere informatie

Specialisten of generalisten? Bachelor of Master?

Specialisten of generalisten? Bachelor of Master? Presentatie, 9 december 2004 Specialisten of generalisten? Bachelor of Master? Dr. Marieke Schuurmans Zij studeerde Gezondheidswetenschappen, afstudeerrichting erplegingswetenschap, aan de Universiteit

Nadere informatie

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON 1 november 2013 Toelichting De ouderenzorg is actueler dan ooit. Het kabinet zet in op een verdere

Nadere informatie

AYA Jong & kanker Hoe ga je daarmee om?

AYA Jong & kanker Hoe ga je daarmee om? AYA Jong & kanker Hoe ga je daarmee om? Rosemarie Jansen en Rhodé Bijlsma Nationaal AYA Jong & Kanker Platform Nationaal AYA Jong & Kanker Platform www.aya4net.nl AYA s in Nederland 18-35 jaar 2700 nieuwe

Nadere informatie

Producten COiL. Het COiL biedt momenteel de volgende producten aan:

Producten COiL. Het COiL biedt momenteel de volgende producten aan: Producten COiL Het COiL biedt momenteel de volgende producten aan: Voor zorgprofessionals en vrijwilligers 1. Trainingen Omgaan met levensvragen 2. Begeleide intervisie, moreel beraad 3. Train- de- trainers

Nadere informatie

Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase: enkele kaders en gespreksmodellen

Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase: enkele kaders en gespreksmodellen Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase: enkele kaders en gespreksmodellen Venray, 16 november 2017 Prof dr Carlo Leget Twee kaders voor spirituele zorg 1. Het kwaliteitskader palliatieve zorg

Nadere informatie

DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER

DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER De PThU kent twee competentieprofielen, die voor de gemeentepredikant en die voor de geestelijk verzorger. Ze verschillen in onderdelen, maar

Nadere informatie

CONGRES 6 NOVEMBER 2014

CONGRES 6 NOVEMBER 2014 Prikkelverwerking CONGRES Prikkelverwerkingsstoornissen bij kinderen en adolescenten met ASS, ADHD, ODD, CD, OCD, angst en hoogbegaafdheid Postillion Bunnik Utrecht 6 NOVEMBER 2014 prof.dr. Pieter Duker

Nadere informatie

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen of ouder en kwetsbaar bent, kunnen er vragen rijzen over het levenseinde. Deze fase van het

Nadere informatie

Broodje met. Familiezorg

Broodje met. Familiezorg Broodje met. Familiezorg UMCG, 07-02-2017 Family Nursing: van patiënt centraal naar de familie centraal Dr. M.L.A.Luttik, Senior onderzoeker Lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek, Projectleider IWP Familiezorg,

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19116 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19116 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19116 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Dartel, Hans van Title: Naar een handelingsgericht ethiekbeleid voor zorgorganisaties

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve

BELEIDSREGEL BR/CU Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Ieder Motto project heeft nu per week 16 uur ondersteuning van een geestelijk verzorger.

Ieder Motto project heeft nu per week 16 uur ondersteuning van een geestelijk verzorger. Wie betaalt de geestelijke verzorging buiten de instelling? Inleiding tijdens studiemiddag VGVZ 4 april 2014. Elly Prinse, Centrum Levensvragen /MOTTO Rotterdam. Beste mensen, Mijn bijdrage aan deze studiemiddag

Nadere informatie

EEN COLLEGA VAN HAAR, OOK SUPERVISOR, Een bijdrage aan menswaardige zorg. Interview met Fokje Wierdsma

EEN COLLEGA VAN HAAR, OOK SUPERVISOR, Een bijdrage aan menswaardige zorg. Interview met Fokje Wierdsma Een bijdrage aan menswaardige zorg Interview met Fokje Wierdsma Wat is menswaardige zorg en hoe draag je daar als medewerker in de zorg aan bij? Deze vragen houden veel geestelijk verzorgers bezig. Islamitische

Nadere informatie

Succesvol bijeenkomsten leiden Wat gaan we doen? Overtuigingsmiddelen Logos Dag 1 Pathos Ethos Dag 2 Aptum

Succesvol bijeenkomsten leiden Wat gaan we doen? Overtuigingsmiddelen Logos Dag 1 Pathos Ethos Dag 2 Aptum Succesvol bijeenkomsten leiden Wat gaan we doen? Overtuigingsmiddelen Dag 1 Excelleren op het podium Dag 2 Succesvol voorbereiden Logos Pathos Ethos Aptum Sterke argumenten Bespelen van emotie Overtuigend

Nadere informatie

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR:

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: INHOUD Introductie... 3 Beschrijving bijeenkomst... Achtergrond...4

Nadere informatie

YES Project! Studiedag 2 European Values. 11 april 2013

YES Project! Studiedag 2 European Values. 11 april 2013 YES Project! Studiedag 2 European Values 11 april 2013 Inhoud informatiemap Routebeschrijving Universiteit van Tilburg p. 3 Programma p. 5 Workshops p. 6 Checklist vragen formuleren p. 8 Checklist antwoordmogelijkheden

Nadere informatie

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012.

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012. BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Jaarverslag extramurale geestelijke begeleiding regio Zuidoost Brabant 2014

Jaarverslag extramurale geestelijke begeleiding regio Zuidoost Brabant 2014 Jaarverslag extramurale geestelijke begeleiding regio Zuidoost Brabant 2014 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag over het aanbod van extramurale geestelijke begeleiding aan mensen in de palliatieve fase

Nadere informatie

Het. Theatrum. - Informatiebrochure -

Het. Theatrum. - Informatiebrochure - Het Theatrum - Informatiebrochure - Het is niet de vraag hoe we ons verlangen opwekken, maar hoe we het ruimte durven geven. Welkom! Leuk dat je interesse hebt in het Theatrum! In deze brochure vind je

Nadere informatie

NFU-master. Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg

NFU-master. Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg NFU-master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg 2016-2018 De master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg De zorg heeft initiatiefnemers en leiders in kwaliteit en veiligheid van zorg nodig.

Nadere informatie

10.00 tot uur Montessorischool Arcade Pauwoogvlinder DB Utrecht

10.00 tot uur Montessorischool Arcade Pauwoogvlinder DB Utrecht 10.00 tot 16.00 uur Montessorischool Arcade Pauwoogvlinder 12 3544 DB Utrecht Programma: 9.30 Aanmelden en inloop met koffie en thee; 10.00 De dagvoorzitter, Miriam Stefels( Montessori-opleider Hogeschool

Nadere informatie

Eindrapportage Appendix borgingsactiviteiten Zin Geving

Eindrapportage Appendix borgingsactiviteiten Zin Geving Eindrapportage Appendix borgingsactiviteiten Zin Geving In gesprek met kwetsbare ouderen Datum: 22 maart 2016 Kenmerk: 2013217 Looptijd: 1 mei 2015 15 maart 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding 3

Nadere informatie

Uitnodiging. Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie

Uitnodiging. Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie Uitnodiging Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni 2013 Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie Hoezo democratie?! Onze democratische rechtsstaat lijkt

Nadere informatie

Ondernemerschap en spirituele centra. meerdaagse cursus

Ondernemerschap en spirituele centra. meerdaagse cursus Ondernemerschap en spirituele centra meerdaagse cursus A. Inhoud Inleiding In onze snel veranderende geïndividualiseerde samenleving laten steeds meer mensen zich leiden door een belang-denken bij het

Nadere informatie

TEGEN DE DRAAD IN. Ontwikkelingen op het gebied van verloskundige zorg op maat. 24e Nijmeegse nascholingsdag voor verloskundigen en huisartsen

TEGEN DE DRAAD IN. Ontwikkelingen op het gebied van verloskundige zorg op maat. 24e Nijmeegse nascholingsdag voor verloskundigen en huisartsen TEGEN DE DRAAD IN Ontwikkelingen op het gebied van verloskundige zorg op maat 24e Nijmeegse nascholingsdag voor verloskundigen en huisartsen Donderdag 8 oktober 2015 Toelichting PAO Heyendael organiseert,

Nadere informatie

PRESENTEER UW ORGANISATIE AAN 200 ZORGPROFESSIONALS

PRESENTEER UW ORGANISATIE AAN 200 ZORGPROFESSIONALS PRESENTEER UW ORGANISATIE AAN 200 ZORGPROFESSIONALS Na een zeer succesvolle eerste congres in 2017 organiseert De Zorg Brandveilig op dinsdag 27 maart opnieuw een bijzonder congres over risicogestuurde

Nadere informatie

Meedoen, meedenken, meebeslissen

Meedoen, meedenken, meebeslissen Meedoen, meedenken, meebeslissen Participatie van allochtonen in gezondheidsbevordering De gezondheidssituatie van allochtonen is vaak slechter dan die van autochtone Nederlanders, maar ze worden minder

Nadere informatie

Programma open dag 31 januari 2018

Programma open dag 31 januari 2018 Programma open dag 31 januari 2018 Alle opleidingen In de aula van Hogeschool Viaa staan docenten en studenten van alle opleidingen klaar voor een persoonlijk gesprek waarin je jouw vragen over de opleiding

Nadere informatie